Page 1


01

PHOTOGRAPHICDESIGN is een uitgave van Fotografie & Design (www.madelonkooijmans.nl). Dit digitale magazine is ontstaan uit de droom naar het maken van een magazine. Ik maakte als klein meisje al tijdschriften door het knippen en plakken van plaatjes uit tijdschrijften van mijn moeder. Van jongs af aan is het al een droom geweest een magazine te maken, maar dan wel een magazine met onderwerpen waar ik helemaal achter sta. Het moest een tijdschrift worden wat ik zelf in de winkel zou kopen. Dit digitale magazine is een toevoeging op de website www.madelonkooijmans.nl. Een magazine om lekker te lezen in de trein of thuis op de bank met een kop thee erbij.

Madelon Thijs-Kooijmans

Hoofdredacteur


INHOUDSOPGAVE 02


NIEUWS 03

Documentaire Anton Corbijn - Inside out Portret van de Nederlandse visueel kunstenaar Anton Corbijn Nederlander Anton Corbijn is een van de meest veelzijdige en invloedrijke visueel kunstenaars in de popcultuur van de laatste dertig jaar. Als fotograaf heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het vormgeven van het imago van artiesten als Joy Division, U2 en Depeche Mode. Ook maakt hij fraaie videoclips en speelfilms, die wereldwijd geprezen worden. Deze documentaire onderzoekt Antons jeugd en huidige leven en zoekt daarmee de oorsprong en betekenis van de thema’s in zijn leven en werk: opoffering, roem, religie en de dood. De film laat zien wat hem drijft en wat zijn ideeën zijn over de moderne iconen die hij heeft gecreëerd. Voor de eerste keer heeft Corbijn volledige toegang gegeven tot zijn leven en contacten. Documentairemaakster Klaartje Quirijns volgde Anton Corbijn gedurende meer dan drie jaar in zijn werk is als fotograaf, filmmaker en ontwerper.

www.corbijn.co.uk

Avro Close Up Close Up is de documentaire rubriek van de AVRO op het gebied van kunst en cultuur. In Close Up zenden we documentaires uit over architectuur, film, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, design, en mode. AVRO Close Up bestaat al sinds 1994 en is één van de best bekeken kunstprogramma’s op de Nederlandse televisie. Nieuwe afleveringen van AVRO Close Up zijn een groot deel van het jaar te zien op dinsdagavond om circa 23.00 uur op Nederland 2 (uitgezonderd de afleveringen in juni, die om 23.30 worden uitgezonden). Deze nieuwe afleveringen van AVRO Close Up worden herhaald op de eerstvolgende zondag om circa 17.05 uur op Nederland 2 (uitzonderingen daargelaten, zie teletekst en televisiegidsen). Tenslotte zijn er ook nog de Close Up Extra’s die het hele jaar door te zien zijn op zaterdagochtend om circa 11.20 uur op Nederland 1. Afleveringen zijn online terug te kijken: cultuurgids.avro.nl Tips: Francesca Woodman - fotografe Kors van Bennekom - fotograaf David Bailey - fotograaf


NIEUWS 04

Expositie Monique Laeyendecker

Boekentip | De digitale SLR-bijbel Ben je net begonnen met fotograferen met een SLR-camera, dan is dit boek een hele handige uitkomst. Het beschrijft alles, hoe hij werkt, wat hij kan en hoe je er het beste uit kunt halen. Voor een starter is het een handig boek, maar ook voor de wat gevorderder fotograaf is het een handig naslagwerk. Voor mensen met een compactcamera is hij ook erg handig om door te lezen. Naast fototips staan er ook bewerkingstips in. Erg handig dus! Het boek is te koop bij de Action.

Monique Laeyendecker is een enthousiast fotografe. Iedere dag raakt ze haar camera wel aan. Haar inspiratie haalt ze uit haar levensstijl en wat daarbij hoort. Kennis heeft ze daarom ook niet opgedaan uit een boekje, maar vooral door veel doen. ‘In tegenstelling tot vele fotografen is mijn hoofdzaak niet het inkomen, maar om met mijn passie de kunst, emotie en buitengewone momenten over te brengen naar de mensen’ verteld ze. Een vriend zei ooit eens dit tegen me: “It’s not the type of camera you have, it’s what you see!”. Tot en met 16 juli kan je haar foto’s bewonderen in een expositie op de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Expositie Monique Laeyendecker Fontys Paramedische Hogeschool Ds. Th. Fliednerstraat 2 Eindhoven www.laeyendecker-fotografie.nl

Tanja Alexia Hollander portretteert al haar 626 Facebook-vrienden Al je vrienden op Facebook portretteren, dat is al snel een hele klus. Tanja Alexia Hollander uit Portland, Maine, doet het. Ze noemt haar project ‘Are You Really My Friend?’.

Expositie Frans Lanting - LIFE: Een reis door de tijd ‘LIFE: Een reis door de tijd’ is het resultaat van een lange fotoreis die Frans Lanting maakte. Tijdens deze reis legde de fotograaf zijn visie op de aarde van de Big Bang tot heden in beeld vast. De expositie bestaat uit 75 grootformaat foto’s die alle grote tijdperken van de geschiedenis van de aarde omvatten. Om je inzicht te geven in de verbeelde periodes, gaan de foto’s gepaard met informatieve tekstpanelen. De expositie is een onderdeel van het LIFE-project. Dit project bestaat uit een multimediale orkestrale productie, een rondreizende tentoonstelling, een fotoboek en een website.

Ondertussen heeft ze eenderde van haar vrienden vastgelegd. Best veel, maar ze heeft er natuurlijk nog een hoop te gaan. Het eerste deel van haar Facebook-portretten wordt nu tentoongesteld in het Portland Museum of Art in Portland.

“LIFE: Een reis door de tijd” is van 7 mei tot en met 31 juli op het cruisschip ss Rotterdam. Je kunt daar dagelijks terecht van 10.00 tot 22.00 uur.

www.tanjaalexiahollander.com www.facebookportraitproject.com

De toegang is vrij.


FOTOGRAFIE 05

fotografie


INTERVIEW 06

buiten een fotoshoot ook gewoon een leuk uitje. Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? In een ideale wereld zit mijn camera vastgeplakt aan mijn hand. Ik kan niet meer normaal naar de wereld kijken. Ben constant bezig met analyseren en ergens vind ik dat nog best oke ook. Ik kijk écht, met aandacht, altijd. Wat voor apparatuur gebruik je? Ik fotografeer met een Nikon D300, heb een aantal lenzen, een statief en een flits. Mijn 50mm lens gebruik ik het meest. Die lens is gewoon fantastisch. Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt?

EVEN VOORSTELLEN Naam: Melanie Caitlin

Er zijn een hele hoop goede fotografen en daar ben ik er een van. Ik lever kwaliteit en ben hartstikke enthousiast. Dat lijkt me een prima combinatie. Of het dan ook speciaal is, is een tweede. Ik vind dat alleen mijn klanten dat kunnen bepalen.

Hoelang al bezig met fotografie: 5 jaar

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s?

Leeftijd: 21

Absoluut. Ik werk de kleuren bij en doe op verzoek van klanten soms meer.

Link naar je website/portfolio: www.melaniecaitlin.com melaniecaitlinblog.wordpress.com

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?)

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Toen ik wat jonger was, was het ontzettend hip om een eigen camera te hebben en die had ik dus. Vervolgens had ik het geluk fotografen om mij heen te hebben die vonden dat mijn hobby geen hobby moest blijven. Ik deed toen vooral popfotografie en heb me aangemeld bij 3VOOR12/Amsterdam. Vanaf daar is het balletje gaan rollen. Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer het liefst mensen omdat ik stiekem denk dat ik dat het beste kan. Het is ook gezellig; ik fotografeer altijd op locatie dus ik neem mensen mee de stad in of naar het bos en strand en dan is het

Dat is er zeker niet een. Qua trouwfotografie kijk ik ontzettend op tegen 2Rings en Sassen en Verstraaten. En een van de beste reisfotografen in Nederland is zonder twijfel Paul Tolenaar.


INTERVIEW 07

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Alle bruiloften in de wereld, haha. Laat ze maar komen. Eigenlijk vind ik wat ik nu doe ontzettend tof en wil ik dit blijven doen. Vooral qua mensen maakt het me helemaal niet uit wie er voor mijn lens staat, het is mijn taak om er iets moois van te maken en die uitdaging ga ik graag aan. Als ik echt moet kiezen dan zijn het mensen die mij inspireren; een Hayley Williams bijvoorbeeld. Tja, en qua reizen wil ik graag nog eens naar een roadtrip door Amerika maken en dat vastleggen. Lekker clichÊ natuurlijk. Waar haal je je inspiratie vandaan? Geluk. Ik ben lekker idealistisch en wil de wereld positiever maken. Ik ben een gelukkig mens en put daar al mijn kracht uit. Daarbij is er ook gewoon heel veel moois in de wereld. De dingen die mij inspireren (foto’s, filmpjes, quotes, boeken) plaats ik op mijn Tumblr blog. Op welke foto ben je het meest trots? Het verandert constant, maar op dit moment is het onderstaande foto van trompettist Ack van Rooyen. Gemaakt onder de pier van Scheveningen.


INTERVIEW 08


INTERVIEW 09

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Mensen en beweging. Mensen zijn allemaal uniek en om dat goed vast te leggen is de grootste uitdaging die je jezelf kan stellen, en ook het meest belonende denk ik, als iemand helemaal tevreden is met zijn/haar foto is dat het grootste compliment dat je kan krijgen. Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Dagelijks. Wat voor apparatuur gebruik je? Oempf een hele waslijst. Het gaat me niet zo zeer om de camera, het zijn voor mij voornamelijk tools om het verhaal te vertellen, maar voor de liefhebbers: Het meeste studio- en gecontroleerd lichtwerk wordt gedaan met een Phase One DF camera body en een Leaf AptusII achterwand, tevens gebruik ik soms een Mamiya RZ67ProII met dezelfde achterwand. Voor het meer “variabele” werk gebruik ik een Canon 5DMKIII.

EVEN VOORSTELLEN Naam: Frank Doorhof Hoelang al bezig met fotografie: van jongs af aan, professioneel sinds 2002 Leeftijd: 41 Link naar je website/portfolio: www.frankdoorhof.com Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben opgegroeid in een gezin van fotografen (allemaal hobby) en filmers (hobby), dus ik heb het letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen, vooral veel geleerd van de donkere kamer als basis.

Verder hebben we nog een Fuji X10 voor het point en shoot werk en onderschat ook de iPhone4S niet. Ofwel, de beste camera is diegene die je de foto geeft die je wilt (en die je bij je hebt natuurlijk). Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Moeilijk om dat van jezelf te zeggen, ik denk het gebruik van licht en de expressie van de modellen, daarnaast probeer ik ook altijd veel aandacht aan styling te geven. Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik doe 99% zelf. In feite doe ik niet heel veel, 90% van de foto word in de camera gedaan, dat vind ik heel belangrijk, de rest is voornamelijk kleuraanpassingen in Photoshop voor een wat meer vintage/andere look. Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Erwin Olaf, David Lachapelle, Annie leibovitz, Mario Testino, Jay Maisel en nog veel meer.


INTERVIEW 10

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? In de trend van heel hoog gegrepen: Lady Gaga. Dat lijkt me echt een enorme uitdaging en ik ben gewoon zeer onder de indruk van haar schijnbaar eindeloze fantasie in styling. Waar haal je je inspiratie vandaan? Letterlijk overal, het is een beetje een mazzeltje denk ik, maar ik zie letterlijk overal wel een fotografisch verhaal in, soms worden mensen om me heen daar helemaal gek van‌. Maar goed dat is het risico. Op welke foto ben je het meest trots? Moeilijk te zeggen, op model-gebied zijn dat er vele, maar ik denk toch de foto van het model bij het vliegtuig (angel wings), die is geschoten met 1 flitser in best wel pittige omstandigheden en die foto is er 100% uitgekomen zoals bedoeld, en eigenlijk al bij de eerste poging, dus daar ben ik wel trots op.


11


WEBTIPS 12

PicMonkey.com

Photojojo’s tijdscapsule photojojo.com/timecapsule

Nu Picnik.com niet meer bestaat missen we een leuke online fotobewerkingstool. Maar niet getreurd, ik heb een heel leuk alternatief gevonden: PickMonkey! PicMonkey is eigenlijk hetzelfde als Picnik. Je kan er je foto’s op een eenvoudige manier, leuk mee bewerken. Om heel eerlijk te zijn vind ik hem nog leuker dan Picnik, want alle tools zijn gratis! Het enige wat PicMonkey nog niet kan is collages maken, maar ach, daar komen we wel overheen toch?

Pinstagram.co Wat zou er gebeuren als je twee van de populairste start-ups, Pinterest en Instagram, samen zou voegen tot 1? Veel startups pitchen voor Venture Capital bedrijven met zinnen als: ”We’re an X for Y, like an AirBnB for dogs.” Zo laten Pek Pongpaet en Brandon Leonardo weten tegenover Mashable. Het duo realiseerde zich dat “Pinterest for Instagram” het meest extreme voorbeeld hiervan zou zijn, en zo werd Pinstagram (na een weekendje coden) geboren. Na het verbinden van je Instagram account krijg je jouw fotostream te zien in de layout waar Pinterest bekend om staat. Het is mogelijk foto’s te liken en te reageren zoals in de Instagram app, maar tegelijkertijd kan je ook foto’s “pinnen” op jouw Pinterest pinboard. Voor Pek vult Pinstagram een groot gat in het Instagram ecosysteem: “Namelijk een eenvoudige manier om door je foto’s te gaan op een desktop browser.”


MINITUTORIAL 13


14


FOTOWEDSTRIJD 15

ZO DOE JE MEE Stuur jouw beste foto gerelateerd aan het thema PASSIE naar photographicdesign@madelonkooijmans.nl, vermeld in de onderwerpsregel ‘Fotowedstrijd Editie 1’. Zet in de mail waarom deze foto voor jou passie uitstraalt. Vemeld daarnaast ook je naam, e-mailadres en eventuele websitelink. Je mag maximaal 1 foto inzenden. Mail je inzending vóór 30 juni 2012 en wie weet sta jij de volgende keer met jouw foto in PHOTOGRAPHICDESIGN. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.


REVIEW 16

Fotografie-apps Photoshop Express Als je je foto’s een beetje wilt bewerken, dan ga je op je PC al gauw naar Photoshop. Nu kan dat ook op je telefoon, namelijk met Adobe Photoshop Express.

Als ik onderweg ben dan heb ik niet altijd mijn spiegelreflex mee. Vaker niet dan wel zelfs. Daarom ben ik blij dat ik een camera op mijn smartphone heb. Zo kan ik toch nog leuke plaatjes schieten. Daarom hier mijn favoriete apps van dit moment voor fotografie.

Instagram Instagram is een mobiele app om foto’s te delen, maar het is tegelijkertijd een sociaal netwerk. Wie ken het niet?Het werkt net als Twitter met volgers, maar in plaats van tekstupdates ontvang je fotoupdates. De app maakt het mogelijk om foto’s een ander uiterlijk te geven door het plaatsen van extra fotolagen die bijvoorbeeld een lowend jaren ‘80 camera kunnen imiteren.

Apps van Wise Shark Software De app-producent Wise Shark Software heeft een zevental leuke fotografie-apps ontwikkeld. De volgende ‘camera’s’ kun je downloaden: - Lomo camera - Plein camera - Tilt Shift camera - Action Sampler camera - Polaroid Camera - Supersampler camera

Edit and share photos virtually anywhere. Touch to crop, rotate, adjust color, and add artistic effects. Access all your photos and videos directly from your free Photoshop.com account. Quickly share with family and friends.

Photobooth Ken je nog die fotohokjes? Waar er vier foto’s achter elkaar genomen worden en dan onder elkaar in zwart wit afgedrukt? Dat kan je nu ook met je telefoon, namelijk met de app Photobooth. This app takes 4 consecutive photos and then frames them in a classic photo booth frame. You can then share it or save it on the phone. Now with front facing camera support.

Little Photo Little Photo is zeker geen ‘kleine’ app, het biedt namelijk meer dan 70 effecten en instellingen om je foto’s van filters, kaders, icoontjes en andere effecten te voorzien. Maak een foto (met of zonder flitser, met of zonder zelfontspanner) of selecteer er één uit je Gallery en kies meerdere filters en effecten om van je foto een kunstwerk te maken. Het resultaat kun je opslaan in je Gallery.

P.S. Deze apps zijn allemaal gratis te download in de Google Play Store!


17

Ik ben op zoek naar jou! In de categorie “Door het oog van jouw lens� interview ik fotografen, zowel amateurs, hobbyfotografen en professionals met een passie voor fotografie. Wat voor onderwerpen leggen zij graag vast? Wat voor apparatuur gebruiken zij? Hoe gaan ze om met beeldbewerking? Je komt het allemaal te weten. Ik ben op zoek naar fotografen die graag hun werk op mijn site willen laten zien. Echt iedereen kan zich aanmelden (amateur, semi-professional, professional en bekende fotografen). Wil je ook een keertje mee doen en laten zien wat jij ziet door jouw lens? Stuur een mailtje naar fotografie@madelonkooijmans.nl en wie weet ben je de volgende. www.madelonkooijmans.nl


DESIGN 18

design


DESIGN UITGELICHT 19

Hoe en waarom ben je begonnen met vormgeven? Ik zat vroeger op Harry Potter en jongeren websites. Ik wilde ook wel eens weten hoe het moest en toen kreeg ik een gratis subdomein aangeboden. Hierop ben ik wat uit gaan proberen. Het subdomein is er uiteindelijk niet heel lang geweest, maar ik bleef Paint Shop Pro nog altijd heel leuk vinden. Daarom ben ik ook nog op creatieve fora geweest, om te leren van de tutorials. Wat voor soort vormgeving doe je vooral? Hoe omschrijf je jouw stijl?

EVEN VOORSTELLEN Naam: Anouk Hempenius / Nouk-san Hoelang al bezig met vormgeven/ontwerpen: Sinds vorig jaar officieel bij KvK, maar eigenlijk al een aantal jaren.. Hobby of werk?: Beiden Leeftijd: 20 jaar

Dat is verschillend. Ik maak websites voor mensen/bedrijven en daarbij doe ik ook grafisch ontwerp. Zo maak ik banners, logo’s e.d. en sinds kort ook drukwerk zoals visitekaartjes, flyers en postkaarten. Ik werk met eigen getekende illustraties, maar ook andere stijlen. Afhankelijk waar ik op dat moment zin in heb of wat de klant graag wil. Voor wat voor soort opdrachtgevers heb je opdrachten gedaan? Op dit moment vooral blogs, platformen en webwinkels. Mensen met een wat kleiner budget komen bij mij, omdat ik niet al te duur ben. Ik vind service veel belangrijker en bovendien komen mensen altijd bij me terug. Wat maak je het liefst en waarom?

Link naar je website: www.nouk-san.nl/webdesign

Dat is een moeilijke. Ik heb sinds kort samen met mijn moeder een eigen webwinkel, dus ik vind drukwerk heel leuk: je ziet het ontwerp namelijk in het ‘echt’. Je hebt het in handen. Maar digitaal ontwerp blijft net zo leuk om te doen hoor!

Vertel eerst eens wat over jezelf….

Hoe vaak ben je bezig met vormgeven/ontwerpen? Elke dag? Elke week?

Ik ben Anouk en ik ben 20 jaar jong. Ik studeer pedagogiek en daarbij run ik mijn eigen bedrijf: webdesign en webwinkel. Het is mijn studie en mijn werk, maar bovendien beiden ook mijn passie. Ik vind het leuk om met kinderen te werken, maar ook om te ontwerpen en te schrijven.

Sowieso iedere week, maar op een dag als maandag heb ik geen eens kans om de laptop überhaupt aan te zetten. Laten we zeggen dat ik vier à vijf dagen bezig ben, voor zowel mezelf/webwinkel als voor klanten.


DESIGN UITGELICHT 20

Wat voor programma’s gebruik je vooral? Ik gebruik Photoshop als bewerkingsprogramma, Animation Shop als animatieprogramma, FileZilla als FTP, Wordpress en Mijnwebwinkel vooral als platform (maar anderen zijn ook zeker mogelijk) en soms Handy Image Mapper om links te maken in plaatjes. Photoshop maakt soms echt overuren op mijn laptop! Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Ik bied service en dat hoor ik ook vaak van klanten terug. Ik antwoord snel en daarbij denk ik mee, ik doe suggesties. Dit vinden mensen fijn heb ik gemerkt. Ik werk samen met de klant, niet voor de klant. Wie is je favoriete vormgever? (welke vormgever inspireert je?) Momenteel vooral Wendy de Boer. Ik vind haar illustraties altijd heel leuk en vrolijk. Ik wilde dat ik mijn illustraties zo mooi kon maken. Wat is je droomopdracht en waarom? Dat vind ik moeilijk, want ik heb niet echt een bedrijf waar ik per se iets voor wil ontwerpen. Ik wil graag beter leren omgaan met Magento en Joomla, maar dat is geen droomopdracht. Misschien om een boek te mogen vormgeven (hoewel ik er eerst zelf één wil schrijven). Waar haal je je inspiratie vandaan? Overal eigenlijk wel. Ik merk soms echt dat ik de dochter van mijn moeder ben. Zij komt altijd spontaan met leuke ideeën, of ze heeft het ergens vandaag geplukt. Zo ben ik ook. Als ik bijvoorbeeld even lekker in bed lig of in de trein zit, komt er van alles in me op.


DESIGN UITGELICHT 21

Op welk design ben je het meest trots? Ik ben altijd heel blij als ik een klant weer tevreden heb kunnen maken, maar toen ik net begon met illustraties (tekenen in Photoshop voor klanten) vond ik het even heel spannend. Toen heb ik de website met alles erop en eraan voor www.van0tot40weken.nl geĂŻllustreerd. Ik vind hem goed gelukt, daar ben ik nog steeds wel trots op, dat het me is gelukt. Wat zijn je ambities op designgebied? Ik wil graag leren omgaan met InDesign en Illustrator, ik hoor hier namelijk heel veel over.

Lachen of dromen? Lachen is gezond, maar dromen vind ik ook wel erg fijn. Serieus of grappig? Serieus, hoewel humor op z’n tijd ook wel leuk is natuurlijk. Simpel of ingewikkeld? Simpel, maar als het ingewikkeld is, ga ik de uitdaging wel graag aan. Links of rechts? Rechts, zo ben ik nu eenmaal geboren. Online of offline? Beiden. Ik heb heel lang mijn online- en offlineleven gescheiden gehouden. Nu niet meer, in verband met het (web)design en de webwinkel. Ik vind de combinatie wel prima zo!


DESIGN UITGELICHT 22

Hoe en waarom ben je begonnen met vormgeven? Oorspronkelijk was ik graffiti-artiest en vanuit daaruit heb ik mijn gevoel voor letters ontwikkeld. Na een tijdje in de autonome (schilder) kunst geëxperimenteerd te hebben ben ik visuele communicatie gaan studeren aan de Rietveld Academie waar ik ‘het vak’ geleerd heb. ‘Het vak’ betekent vooral het denken in concepten en leren je idee te communiceren. Wat voor soort vormgeving doe je vooral? Hoe omschrijf je jouw stijl?

Credits foto: Cornelie Tollens

Qua medium ben ik redelijk veelzijdig, ik maak jaarverslagen, huisstijlen, websites en ben sinds kort ook helemaal in de apps gedoken. Visueel probeer ik de boodschap zo eenvoudig mogelijk over te brengen, zonder te veel opschmuck of mooimakerij. Het beeld reduceren tot de essentie.

EVEN VOORSTELLEN

Voor wat voor soort opdrachtgevers heb je opdrachten gedaan?

Naam: Auke Wieringa

Culturele sector, galleries en theater, horeca, maar ook voor Nike en Philips.

Hoelang al bezig met vormgeven/ontwerpen: Vanaf mijn studio aan de Gerrit Rietveld Academie, 1998

Wat maak je het liefst en waarom?

Hobby of werk?: Werk en hobby tegelijk

Het liefst werk ik voor een opdrachtgever die zich zo min mogelijk bemoeit met het visuele eindresultaat, omdat ik merk dat de kracht van het werk vaak sneuvelt door compromissen met de opdrachtgever.

Leeftijd: 37 jaar

Hoe vaak ben je bezig met vormgeven/ontwerpen? Elke dag? Elke week?

Link naar je website: www.aukewieringa.nl

Dagelijks, behalve als ik met mijn kinderen ben. Eén dag per week heb ik papadag en dan probeer ik zoveel mogelijk tijd met hun door te brengen. Werken is dan eigenlijk ook onmogelijk. ‘s Weekends ben ik echt vrij.

Vertel eerst eens wat over jezelf…. Ik ben grafisch ontwerper/ webdesigner, vader van 2 kids, meisje, Juul, van 5, jongetje, Felix, van bijna 3 Getrouwd met Jet en werkend in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam en wonend in Oud-Zuid Amsterdam.

Wat voor programma’s gebruik je vooral? Ik werk nog met een vrij oude versie van Indesign en photoshop, vooral omdat de nieuwe versies elkaar vrij snel opvolgen en ontzettend duur zijn om aan te schaffen.


DESIGN UITGELICHT 23

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Ik probeer werk te maken vanuit een eigen invalshoek, zo probeer ik mijn originaliteit te behouden.

Lachen of dromen? dromen Serieus of grappig? grappig

Wie is je favoriete vormgever? (welke vormgever inspireert je?) Wim Crouwel is denk ik de beste vormgever die Nederland heeft, hoewel ik ‘m soms wat streng in de leer vindt. De stijl van nu is wat rauwer en losser en heeft wat meer humor dan toen.

Simpel of ingewikkeld? simpel Links of rechts? links, maar rechtshandig

Wat is je droomopdracht en waarom? Een droomopdracht is toch wel om een hele stijl van nul op te mogen bouwen, zowel het drukwerk als website, inclusief app. En dan het liefst nog voor een grote culturele instelling, zoals het Stedelijk ofzo. Maar die hebben nu net een fantastische nieuwe huisstijl van Mevis & van Deursen. Of een grote culturele instelling in New York lijkt me ook erg leuk, af en toe daarheen voor een presentatie bijvoorbeeld. New York is qua design ook echt een voorloper, net als Nederland. Waar haal je je inspiratie vandaan? Internet is één grote inspiratiebron, één groot designmuseum. Alle designblogs houd ik wel bij. Zoveel beeld in één keer is heerlijk! Op welk design ben je het meest trots? De serie posters die ik voor Arti et Amicitiae in Amsterdam maakte vind ik erg mooi, er zit een mooie ontwikkeling in en heeft sinds enkele jaren een vrij constante uitstraling. Wat zijn je ambities op designgebied? Grotere opdrachtgevers, meer samenwerkingen en wie weet iemand die ik in dienst kan nemen en me ondersteunt bij opdrachten, de wat minder leuke klusjes kan opknappen.

Online of offline? Online! Maar af en toe een echte papieren krant of boek lezen vind ik heel ontspannend.


24


MINITUTORIAL 25


26


DESIGNWEDSTRIJD 27

Bedenk jij de volgende cover van PHOTOGRAPHICDESIGN? ZO DOE JE MEE Stuur jouw design naar photographicdesign@madelonkooijmans. nl, vermeld in de onderwerpsregel ‘Designwedstrijd Editie 1’. Zet in de mail ook je naam, e-mailadres en eventuele websitelink. Je mag maximaal 1 coverdesign inzenden. Mail je inzending vóór 30 juni 2012 en wie weet sta jij de volgende keer met jouw design op de cover van PHOTOGRAPHICDESIGN. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.


WEBTIPS 28

Obeymagazine.nl

Obeymagazine is een online platform dat zich richt op design, nieuwe media en digitale trends. Momenteel leven we in een wereld die ons elke dag doet verrassen met nieuwe ontwikkelingen. Ons doel is om deze toegankelijk te maken voor iedereen die daar in geïnteresseerd is.

blog.smartpress.com “Smartpress created this blog to provide resources to help out people that use printing services, more particularly graphic designers and photographers. Our goal is to provide you with daily resources for all of your graphic design and photography needs from inspiration, tips, tutorials, freebies and more. We hope to become your graphic design and photography resource destination.” Op deze website vind je leuk nieuws, tutorials, interviews en nog veel meer. Al met al een ontzettend leuk blog om te volgen!

Obeymagazine is een initiatief van Jordy van den Boom en Manouk van den Berg. Als ‘Communicatie en Multimedia Design’ studenten zochten zij het hele web af naar inspirerende en innoverende content, deze werden opgeslagen door middel van bladwijzers. Om ook elkaar op de hoogte te houden besloten ze deze te delen via Dropbox, en later via Tumblr en Zootool. Terwijl ze door de maanden heen continue positieve reacties mochten ontvangen maar ook de gebreken van de bestaande platforms tegen kwamen, besloten ze hun mogelijkheden op een rijtje te zetten. Een eigen blog met totale controle lag voor de hand dus besloten ze via WordPress in het diepen te springen. Op 27 september 2011 ging obeymagazine online en is sindsdien nog steeds groeiende op zowel online als offline niveau. Hun doel blijft daarbij de toegankelijkheid voor de nieuwste ontwikkeling te vergroten, voor iedereen die daar in geïnteresseerd is.

youthedesigner.com

Dribbble.com Dribbble is heel snel een van de meest populaire communities online voor designers geworden. De website maakt het mogelijk voor grafisch ontwerpers om feedback te krijgen op hun creaties. Niet alleen aan de hand van commentaren maar ook door een follow up te maken. Anderen maken aanpassingen op jou ontwerp om te kijken wat de reacties zijn. Je “passed” je design naar de ander om visueel op te reageren als het ware. Het is een mogelijkheid om je work in progress of resultaten te laten of gewoon te netwerken. Dribbble werkt overigens met uitnodigingen. Niet iedereen kan zomaar zijn of haar werk tonen. Je moet een uitnodiging krijgen van een ander of van het team van de website. Soortgelijke, maar toch afwijkende, sites zijn: Forrst of Favwork. Dribbble gebruikt advertenties om inkomen te genereren, maar plaatst deze op subtiele wijze, waardoor het niet stoort. Ook als je op zoek bent naar inspiratie op gebied van webdesign, illustratie, user interface e.d. dan is deze site erg de moeite waard. Zoek aan de hand van tags naar je onderwerp en start Illustrator en Photoshop maar vast op!

You The Designer is een grafisch design blog dat ernaar streeft om de laatste trends, nieuws, tips, tutorials en bronnen te delen op het gebied van design.


29


REVIEW 30

Sampleboxen online drukkerijen Omdat ik graag wil weten wat voor kwaliteit ik kan verwachten heb ik bij verschillende online drukkerijen proefboxen besteld. Dit zijn pakketjes met samples van drukwerk. Zo kun je goed zien wat de geleverde kwaliteit is en of dat is wat je zoekt. drukwerkdeal.nl Drukwerkdeal biedt zijn drukwerk aan in een mooi stevig doosje. Leuk detail: Pas op! Hier zitten monsters in!. In het doosje zit het visitekaartje van drukwerkdeal (gemaakt van PVC, net een pasje!) en 42 samples van drukwerk (op 10,5×15 cm formaat). Zo kun je goed zien wat de kwaliteit van het drukwerk is en kun je het goed met elkaar vergelijken. Heel handig! Op de zijkant van elke kaart is een witte ruimte gereserveerd waar staat beschreven wat het materiaal is (dikte, lak, soort papier). Deze zijkant kun je er makkelijk afknippen (stippellijnjte staat erop) om de verschillende materialen goed te kunnen vergelijken.

idrukker.nl/iprinter.nl iDrukker is erg origineel met zijn verpakking. Het is namelijk een open te vouwen doosje. Hij zat netjes in sellofaan verpakt, daardoor is hij mooi gebleven in de post. De samples (43 stuks à 15×21 cm), zitten vast met een ringband. Omdat iDrukker en iPrinter (de namen zeggen het al) zowel druk- als printwerk doen, hebben ze dit allemaal opgenomen in het sampleboekje. Minpunt: de ringband sluit niet helemaal goed, daardoor vallen er soms wat kaarten af/uit. (kan ook een voordeel zijn, want dan kan je ze makkelijk naast elkaar leggen. Pluspunt: de gratis pen en ansichtkaart en op elke pagina de QR -code, prijzen en planningstabel (aan- en aflevertijd). Superhandig om gelijk te weten en te vergelijken.

Minpunt: geen Pluspunt: Mooi aangeboden, losse kaarten is prettig en erg makkelijk dat je de zijkanten af kan knippen voor een goede vergelijking.

premere.nl

virtualprinter.nl Virtualprinter biedt zijn samples aan in een kartonnen doosje met daar aanvast een visitekaartje. Niet erg stevig en door verzending met de post snel ‘gekreukt’. Leuk detail is de holografische voorkant van de samples. De 11 samples (à 15×21 cm) zijn niet los, zoals bij drukwerkdeal en premere, maar zitten aan een waaier. Op elke achterkant staan de specificaties van de materialen. Minpunt: Ik vind deze kaarten minder makkelijk met elkaar te vergelijken omdat ze vast zitten met een soort schroefje. je kan ze dan niet makkelijk langs elkaar leggen. Pluspunt: Wel prettig is de volledige uitleg van alle specificaties en de grootte van de kaarten.

Premere biedt zijn samples eigenijk op dezelfde manier aan als drukwerkdeal. Zij hebben alleen niet voor het ‘monster-thema’ gekozen maar de insteek: De modellen van Premere gekozen, erg leuk en origineel! Tevens is er een visitekaartje en informatieflyer bijgesloten. De 25 samples (à 10,5×15 cm) zijn losse kaartjes. De achterkant is ontworpen om te kunnen verzenden als ansichtkaart, op elke kaart staat een mooie foto + tekst (fijne vakantie, samen briljant, etc. helaas wel met het logo van Premere op de voorkant…). Onderaan op de achterkant vind je de specificaties van de materialen. Minpunt: Logo van Premere op voorkant van elke sample. Pluspunt: de flyer met daarin informatie over premere. Alle samples kunnen als ansichtkaart worden verzonden, milieuvriendelijk!


ZAKELIJKE INFORMATIE 31

Fotografie & Design “Fotografie & Design is ontstaan in 2011 en is een online magazine dat zich helemaal richt op fotografie en design in de ruimste zin van het woord. ” Fotografie & Design is een website dat de gekozen onderwerpen benaderd met een open, nuchtere en praktijkgerichte blik. Lange, technische verhalen, dat vindt je hier niet terug. Hierdoor blijft het interessant om te lezen voor verschillende leeftijden en voor zowel amateurs als professionals. Doelgroep en bezoekers De gemiddelde bezoeker van deze website is tussen de 15 en 50 jaar, geinteresseerd in fotografie en/of design. Hij of zij vind het leuk om te lezen over nieuwtjes op dit gebied en om de ervaringen en verhalen van andere fotografen te lezen. Door de afwisseling van artikelen, foto’s en interviews is het een website dat altijd inspiratie biedt en net als een printmagazine heerlijk weg te lezen is op computer, laptop, tablet of smartphone. Het streven is om minimaal 5 keer per week nieuwe inhoud te plaatsen op de website, zodat er voortdurend nieuwe artikelen te lezen zijn. De interviews met fotografen (‘Door het oog van jouw lens’) worden zeer goed gelezen. Samenwerking Er zijn op Fotografie & Design verschillende mogelijkheden voor een leuke samenwerking: - Winacties - Bannerruimte huren - Productreviews Uiteraard zijn bovenstaande samenwerkingsmogelijkheden wel helemaal gericht op fotografie of (print/online) design. Bij vragen, neem contact op! photographicdesign@madelonkooijmans.nl

Uitgever Fotografie & Design Hoofd- en Eindredacteur Madelon Thijs-Kooijmans Fotografie Madelon Thijs-Kooijmans, mits anders vermeld Art Director Madelon Thijs-Kooijmans Adverteren

photographicdesign@madelonkooijmans.nl

©: Zonder schriftelijke toestemming van Fotografie & Design is gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s en onderwerpen uitdrukkelijk verboden.

Fotografie & Design Helmond photographicdesign@madelonkooijmans.nl


COLOFON 32

Tip: Paparazzo Extraordinaire in Foam

ook een belangrijke inspiratie, zoals voor Tom Ford, de voormalig ontwerper van modemerk Gucci. Hoewel Galella niet de bedenker is van de term Paparazzi (Italiaans voor ‘zoemende mug’), is hij de personificatie ervan. Hij herdefinieerde de relatie tussen de beroemdheid en de fotograaf. Jackie Onassis was niet gecharmeerd van de brutale fotograaf maar andere sterren zagen hem graag of waren er gelaten onder. Zij beseften dat Ron Galella een cruciale schakel was in de populariteit van sterren, de bevrediging van het voyeurisme van het grote publiek en de verkoop van magazines.

“My idea of a good picture is one that’s in focus and of a famous person doing something infamous. That’s why my favorite photographer is Ron Galella”. (Andy Warhol) Deze zomer presenteert Foam een grote tentoonstelling van Ron Galella, de pionier van de paparazzi fotografie. In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van sterren als Mick Jagger, Jackie Onassis, Greta Garbo, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Andy Warhol, Sean Penn, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Penélope Cruz en vele anderen. De foto’s verschenen in bladen als Life, Time, Rolling Stone, VOGUE en Vanity Fair. Ron Galella (1931, The Bronx, New York) begon zijn carrière bij de luchtmacht. Nadat hij terugkeerde uit Korea bezocht hij het Art Center College of Design in Los Angeles waar in 1958 afstudeerde als fotojournalist. In zijn vrije tijd begon hij sterren te fotograferen die premières bezochten. Hier lag zijn ware passie. Kenmerkend voor de werkwijze van Galella is dat hij zijn ‘slachtoffer’ niet door zijn lens bekijkt. Om echt contact te maken, kijkt hij de sterren in de ogen. Daarnaast is hij razendsnel. Hierin ligt de essentie van wat hij de ‘Art of Paperazzi’ noemt. Op het moment dat de sterren nee zeggen, kan hij daar vaak gehoor aan geven: hij heeft inmiddels al twee foto’s gemaakt. De werkwijze van Galella is zelden zonder humor. Na een aanvaring met Marlon Brando schafte hij een helm aan met daarop ‘Paperazzi Ron’. Oktober 1971 was belangrijk voor de carrière van Galella. In deze maand fotografeerde hij Jacqueline Kennedy Onassis veelvuldig. De weduwe van de vermoorde president John F. Kennedy en toenmalige echtgenote van scheepsmagnaat Ari Onassis nam bij de zoveelste keer dat ze de fotograaf ontdekte de benen en rende Central Park in. Deze foto van de rennende vrouw is een van de’ Jackie- iconen’ geworden. Galella’s J‘ackie-obsessie’ eindigde in een arrestatie en een beroemde rechtszaak die draaide om de vraag in hoeverre een fotograaf inbreuk maakt op de privacy van een publiek persoon. Maar de foto’s van Jackie Onassis vormden voor sommigen

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met La Fábrica, Madrid and C/O Berlin, Berlin. Paparazzo Extraordinaire! van Ron Galella is van 8 juni - 23 augustus 2012 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 - 21.00 uur. Entree: € 8,50 Foam Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam + 31 20 5516500 www.foam.org


Contact Madelon Thijs-Kooijmans www.madelonkooijmans.nl fotografie@madelonkooijmans.nl @FotoMadelon www.facebook.com/fotografieanddesign

Photographicdesign - Digital Magazine - Editie 1  
Photographicdesign - Digital Magazine - Editie 1  

Photographicdesign - Digital Magazine - Editie 1

Advertisement