Page 1


Editie 2

In de categorie “Door het oog van jouw lens” interview ik fotografen, zowel amateurs, hobbyfotografen als professionals met een passie voor fotografie. Wat voor onderwerpen leggen zij graag vast? Wat voor apparatuur gebruiken zij? Hoe gaan ze om met beeldbewerking? Je komt het allemaal te weten. Ik ben vanaf november 2011 op zoek gegaan naar fotografen. Editie 1 was een groot succes. (deze is te lezen op issuu.com/madelonkooijmans/docs/doorhetoogvanjouwlenseditie1). Zowel, hobby-, amateur- of professionele fotografen, ze zijn allemaal aan bod gekomen. Het maakt niet uit of je net begonnen bent of al jaren fotografeert. Daarom nu Editie 2! Alle interviews van deze editie die voorbij zijn gekomen op mijn blog zijn gebundeld in dit boek. Bij deze bedank ik ook alle deelnemers aan dit project! Geniet van alle mooie foto’s en de verhalen erachter!

Madelon Thijs-Kooijmans

P.S. Ik ben nog niet gestopt met dit project en ga gewoon door met een derde editie, dus als jij als fotograaf of fotografe graag met jouw foto’s en verhaal in dit boek wil komen te staan, dat kan! Stuur mij dan een mailtje naar fotografie@madelonkooijmans.nl!


Inhoudsopgave Yvo Willems Pascalle van Vliet Robin Looy Kim Snip Eric Geurts Melanie Cailtlin Carolien Boogaard Anouk Brinkman Christel Verhoef Ronald Zijlstra Ellen van Lent Stella van Leeuwen Kiki Jaspers Ilona Haverkamp


Robert van Brug Sander de Goede Lennart van Wezep RDV Photography Marc Wijngaarde Frank Doorhof Edzo Boven Maarten de Boer Ramona Nouse Giti Entezami Evelien Oerlemans Richard Liefrink Henk Verstraaten Donna Rikkers


Yvo Willems Naam: Yvo Willems Hoelang al bezig met fotografie: 5 jaar Leeftijd: 26 Link naar je website/portfolio: www.yvowillems.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Als vervolgopleiding na mijn MAVO ben ik naar het Grafisch Lyceum in Eindhoven gegaan. Ik wilde graag iets doen met video en computers. Tijdens deze opleiding had ik een kleine cursus fotografie via school kunnen volgen. Echter had ik toen nog niet echt de interesse om hierin verder te gaan. Tijdens de schoolperiode in Eindhoven, kwam ik erachter dat ik later niet 8 uur per dag achter een computer video’s en radiocommercials wilde gaan maken. Ik wilde wat gaan doen met mensen. Zelf ben ik ook al ruim 10 jaar actief als vrijwilliger bij activiteiten met kinderen. Dit sprak mij zo enorm aan, dat ik na mijn grafische opleiding op de PABO in Helmond ben gaan studeren. Deze opleiding heb ik na 4 jaar afgerond en tijdens deze opleiding kwam ik in contact met portretfotografie. Een vriendin van mij vroeg: ‘Yvo, kun je wat leuke foto’s maken van mij voor mijn vriend?’. En zo is het balletje gaan rollen. Ik had enorm veel plezier in het fotograferen van mensen dat ik snel mijn eigen eerste digitale spiegelreflexcamera ben gaan kopen. Dit was een canon 350D met toebehoren erbij. Hier heb ik enorm veel van geleerd! Ik ben bij diverse fotodagen geweest waar ik in gesprek ben gegaan met meerdere fotografen en hier mijn kennis steeds heb kunnen uitbreiden. Vanaf daar wilde ik mijzelf verder gaan ontwikkelen. Ik ben een lichtset gaan aanschaffen. Geen flitsset, maar een continu lichtset van Hedler. Hier heb ik zoveel van geleerd! Echter merkte ik al snel de mindere kanten van het continu licht. Al snel vond ik het tijd om mijn eerste flitsset aan te schaffen en vanuit daar is het allemaal in een sneltreinvaart gegaan. Uiteindelijk moest ik ook een stap verder met mijn camera. Ik liep namelijk tegen beperkingen op met mijn 350D. Daarop heb ik een 40D gekocht met toebehoren en momenteel werk ik met een Canon 5D MK II. Dit is een geweldige camera waar je enorm veel mee kan. Vooral het full-frame gebeuren bevalt mij enorm.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer het liefst mensen. Dit komt omdat ik het enorm leuk vind om interactie te hebben met mensen. Je kunt dan samen tot een geweldig eindresultaat komen. Ook vind ik het geweldig leuk om iets voor de mensen te kunnen betekenen. Ook het fotograferen van bruiloften vind ik enorm leuk! Ik als fotograaf heb dan de verantwoordelijkheid om de mooiste dag van het leven van het bruidspaar vast te mogen leggen op de foto. En die verantwoordelijkheid nemen doe ik erg graag.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Zelf werk ik fulltime in het basisonderwijs. Hierdoor is er helaas weinig tijd om nog veel te experimenteren met de fotografie. Sinds 3 jaar fotografeer ik 1 avond in de week en 1 keer in de maand het weekend. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat ik hier van afwijk.


Wat voor apparatuur gebruik je? Als camera heb ik een Canon 5D MK II en als back-up camera mijn 40D van Canon. Hierbij gebruik ik altijd een batterygrip om ook verticaal makkelijk te kunnen fotograferen. Ook werk ik op locatie veel met mijn 430EX II flitser. Samen met de Elinchrom Skyports, kun je daar geweldig leuke effecten mee maken! Als glaswerk heb ik het volgende: - 24-105 F4 IS L van Canon. Deze lens bevalt super in de studio en op locaties! - 70-200 F4 van Canon. Echt een ideale lens voor op locaties met een geweldige Bokeh. - 24-85 F3.5-4.5 van Canon. Een leuke lens voor back-up. - 17-55 kitlens van Canon. Prima lens om de kinderen uit de klas mee te laten fotografen. - 50 mm 1.8. Veel mensen hebben deze lens, waaronder ik. Ideaal door de 1.8 waarde! Studioapparatuur: - Elinchrom flitsers en softboxen, beautydish. - Reflectieschermen En nog veel andere diverse toebehoren

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Uiteindelijk creëert iedereen een eigen stijl, zo ook ik. In het begin heb ik veel op internet gelezen en gekeken naar andere fotografen en vanuit die foto’s ben ik gaan oefenen. In eerste instantie ging ik deze foto’s proberen na te maken qua belichting etc, maar al snel kreeg ik daarin mijn eigen stijl. Mijn stijl is naar mijn idee klassiek/modern te noemen.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik bewerk altijd de foto’s die ik aan de mensen geef. Hierbij bewerk ik ze vaak lichtjes door alleen de oneffenheden weg te werken en wat te spelen met de curves en kleuren. Persoonlijk vind ik het namelijk zeer overdreven om echt uren aan een foto te lopen sleutelen en te veranderen. Op deze manier laat je niet de werkelijke persoon zien op de foto, maar meer een virtueel, verdraaid beeld van de persoon. En dat vind ik persoonlijk jammer. Al heb ik alle respect voor de photoshop kwaliteiten van de personen die dit wel doen.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Frank Doorhof inspireert mij enorm. Zijn belichting en composities vind ik zo gaaf, dat ik nog steeds een keer een workshop bij hem wil gaan volgen.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Graag zou ik nog een keer willen samenwerken met een bekend Nederlands model. Een precieze naam of voorkeur heb ik niet.


Waar haal je je inspiratie vandaan? Mijn inspiratie haal ik het meeste uit de klanten die bij mij komen voor de foto’s. Deze klanten geven mij energie en vanuit daar kom ik op nieuwe ideeën om uit te voeren. Natuurlijk zie ik ook veel op internet en tv voorbijkomen en ook hier haal ik dan wel eens mijn inspiratie uit.

Op welke foto ben je het meest trots? Ik ben eigenlijk trots op al mijn foto’s. Maar een foto die er voor mij persoonlijk sterk uitspringt, is toch wel een foto die ik al enkele jaren geleden gemaakt heb voor een stelletje. Ze wilden graag foto’s met passie hebben. Naar mijn idee is de passie zeer sterk aanwezig in deze foto.

Overige opmerkingen… Ooit hoop ik verder te komen in de fotografie dan waar ik nu sta. Het is een droom om 2 dagen te fotograferen en 3 dagen te werken in het onderwijs.


Pascalle van Vliet Naam: Pascalle van Vliet

Hoelang al bezig met fotografie: Sinds ongeveer 3 jaar ben ik serieus bezig met fotografie. Daarvoor ook wel maar niet met de techniek en dergelijke. Leeftijd: 18 jaar Link naar je website/portfolio: www.fotogelukjes.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Toen ik mijn eerste compactcamera kreeg een paar jaar geleden begon ik het steeds leuker te vinden om mooie beelden te maken. Op een gegeven moment kocht ik een spiegelreflexcamera. Eerst prutste ik maar wat tot ik het tijd vond de spiegelreflexcamera te gaan gebruiken waar hij juist zo fijn voor is: de functie waarin je handmatig allerlei instellingen doet. Ik vind het leuk om mooie beelden in de wereld vast te leggen.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Portretten staan bij mij op nummer 1. Ik vind het heel erg leuk om iemand op de foto te zetten, het liefst hoe die persoon echt is. Zodat je een heel sprekend beeld van iemand krijgt. Maar ik vind het ook erg leuk om andere dingen op de foto te zetten, zoals de natuur, dieren, mooie dingen of producten.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Sinds 1 januari 2012 echt élke dag! Ik ben namelijk een 366 dagen-project gestart! Ik probeer elke dag een mooi beeld te maken. Elke week vraag ik aan iemand of hij of zij een thema wil bedenken voor een week. Een week lang maak ik dan elke dag een foto binnen dat thema (meestal lukt dat!). Door te werken in thema’s houd ik het uitdagend en ben ik er nog steeds met veel plezier elke dag mee bezig! En niet alle foto’s zijn even mooi (wat is mooi?, kun je je dan weer afvragen), maar dit project is echt heel fijn om mezelf uit te dagen elke dag even creatief bezig te zijn. Ook probeer ik hierdoor verschillende dingen uit, bijvoorbeeld in Photoshop. Dat vind ik leuk, daar leer ik ook van!

Wat voor apparatuur gebruik je? De camera die ik gebruik is de Canon EOS 20d. Ik gebruik heel graag het 50 mm 1.4-objectief. Ik vind het ontzettend mooi hoe je daarmee met scherptediepte kan spelen.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Mijn portretten zijn typerend voor mijn fotografie. Ook de hele simpele dingen in de wereld probeer ik vast te leggen op een mooie manier. Zo laat ik zien hoe mooi iets wat heel gewoon is kan zijn, bijvoorbeeld een paprika, krantenknipsels, potloden…


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? De foto’s die ik maak schiet ik in RAW, daarom kan ik heel fijn en goed de witbalans, belichting en dergelijke nog aanpassen. Dat doe ik dan ook vaak. Verder vind ik sommige beelden heel goed werken in zwart wit.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Op internet struin ik vaak door mooie foto’s van allerlei verschillende fotografen. De bekende fotograaf Anton Corbijn maakt mooie foto’s,. Vooral zijn expositie van portretten vorig jaar (2011) in FOAM vond ik heel inspirerend!

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Graag wil ik meer portretten gaan maken van mensen. In het bijzonder kinderen. Ik zou graag allerlei soorten mensen willen vastleggen, heel puur en écht. Dat is wat ik graag wil! Ook een serie maken of een bepaald fotoproject is nog iets wat ik in de toekomst zeker wil gaan doen!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Uit van alles om mij heen. Het klinkt zo standaard, maar door écht te kijken naar dingen. Inspiratie komt vaak ook zomaar, regelmatig ook juist als ik aan het studeren ben, dan komt er opeens een idee in mij op! Vaak schrijf ik ideeën dan op, om later uit te gaan voeren!

Op welke foto ben je het meest trots? Dat is een lastige. Het verandert ook wel eens natuurlijk. Een foto waar ik aan moet denken is deze hiernaast. Ik maakte hem op straat in Rome. Ik vind de vastgelegde beweging van het meisje op de foto heel mooi gelukt.


Robin Looy Naam: Robin Looy

Hoelang al bezig met fotografie: sinds 2002 (10 jaar) Leeftijd: 30 Link naar je website/portfolio: www.robinlooyphotography.com

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben begonnen met fotografie toen ik voor de lol een camera meenam naar een festival. Als muziekliefhebber wilde ik namelijk graag de acts fotograferen die er optraden om thuis te laten zien wat ik allemaal heb mogen meemaken. Vanaf daar is het verder gegaan en ging ik me steeds meer voor fotografie interesseren.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik heb me gespecialiseerd in popfotografie, omdat muziek nu eenmaal erg belangrijk is voor me en een rode draad is door mijn leven. Het beleven van muziek vind ik geweldig, en als ik in die omgeving mag of kan werken is dat alleen maar leuker. De energie op het podium en het spelen met licht vind ik het meest uitdagende om vast te leggen.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer vrijwel iedere dag. Met de iPhone leg ik veel vast wat ik zie of doe ik soms nieuwe ideeën op. Verder ben ik veel onderweg om bands te fotograferen en tevens ben ik ook werkzaam als fotograaf voor een krant. Ook bruiloften pak ik vaak mee.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik ben ooit begonnen met een analoge fuji camera , en later overgestapt naar Canon. Hier ben ik bij blijven hangen, en heb inmiddels een uitgerbreide range lenzen. Dan ga je ook niet zo snel meer wisselen van merk camera. Op dit moment leg ik geld opzij voor wat nieuwe z.ogenoemde L-lenzen , en een tweede body in de vorm van een MarkIV.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Moeilijk te zeggen, maar zoals eerder aangegeven probeer ik veel met licht uit op het podium. Mijn foto’s zijn net altijd wat donkerder waarin de lichtscharkeringen het mooist uitkomen. Ook met zwart-Wit foto’s hebben een groot contrast.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Aan fotobewerking wil ik het liefst zo weinig mogelijk tijd besteden, want tijd kom ik altijd te kort. Als ik dan iets verander dan is het vaak contrast, het zwart zwarter maken, en de kleuren eruit laten knallen. Soms ben ik ook wat met HDR aan het spelen waar je natuurlijk ook de nodige bewerking bij moet toepassen.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Het is moeilijk te zeggen wie mijn favoriete fotograaf is, er lopen zoveel fotografen rond met een geweldige stijl! David la Chapelle vind ik goed omdat hij zo enorm over de top kan fotograferen, maar ook de sobere zwarte wit werken van Corbijn kan ik waarderen.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ik heb inmiddels al zoveel muzikanten voor mijn lens gehad dat ik niet zo goed weet wie ik nog zou willen vastleggen. De meeste van mijn helden zoals Elvis Presley, Johnny Cash en James Dean zijn inmiddels overleden. Dus als er een tijdmachine zou zijn, weet ik dat ik daar in moet stappen om die nog voor mijn lens te krijgen.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Inspiratie komt bij mij pas op het moment van de foto, wanneer ik middenin de muziekbeleving zit. Dan pas komt de energie los uit het publiek en van het podium, waar ik mee aan de slag kan. Als ik een photoshoot moet doen grijp ik het liefst terug naar de oude foto’s uit de jaren 50 – 60 om daar de inspiratie uit te halen.

Op welke foto ben je het meest trots? Foto’s die precies op het goed moment zijn genomen, met het goede licht en perfecte scherpte en compositie.

Overige opmerkingen… Ik heb afgelopen 30 maart 2012 de Rob Acda Foto Award gewonnen. Een fotoprijs voor popfotografen waar ik erg blij mee ben. Ik wil de organisatie van de Rob Acda Foto Award hiervoor bedanken.


Kim Snip

Naam: Kim Snip Hoelang al bezig met fotografie: Iets langer dan een halfjaartje Leeftijd: 18 jaar Link naar je website/portfolio: nog niet aanwezig

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Vanaf mijn 12e had ik standaard altijd mijn digitale camera mee, waar ik ook naartoe ging. Ik heb altijd al een spiegelreflex willen kopen, maar dit was er nooit van gekomen. Afgelopen augustus heb ik een spiegelreflex gekocht waar ik lang naar uit had gekeken. In eerste instantie meer voor mijn opleiding (Multimedia, richting film), maar toen ik eenmaal bezig was met fotograferen vond ik dat eigenlijk wel erg leuk!

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer het liefst mensen, iedereen is anders en dat is leuk om te zien. Het liefst werk ik met modellen, maar het vastleggen van een verliefd stel of een pasgeboren kindje is ook erg mooi om te mogen doen!

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer ongeveer 2 keer in de week, de ene keer heb ik 1 fotoshoot en de andere keer 2 of 3. Dit ligt er maar net aan hoeveel tijd ik ervoor heb vanwege mijn studie.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik werk met een Canon 550d. In totaal heb ik 3 lenzen, de standaard kitlens 18-55mm, de 50mm f/1.8 en de 70-300mm.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik ben nog niet zo lang bezig met fotografie en probeer nog een beetje mijn eigen stijl te vinden/creĂŤren.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik bewerk elke foto in Photoshop. Meestal doe ik alleen huidbewerking en pas ik het contrast en de kleuren wat aan.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Ik heb geen favoriet, er zijn zoveel fotograven die ik erg goed vind!

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Het lijkt me erg leuk om ooit eens foto’s te mogen maken voor een tijdschrift. Ook lijkt het me leuk om eens wat gave concepten uit te werken in het buitenland!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Mijn inspiratie komt vooral van andere foto’s en plaatjes op websites, maar ook uit tijdschriften of dingen die ik in het dagelijkse leven voorbij zie komen.

Op welke foto ben je het meest trots? Ik kan niet één foto uitkiezen waar ik het meest trots op ben, er zijn meerdere foto’s waar ik erg blij mee ben.


Eric Geurts

Naam: Eric Geurts Hoelang al bezig met fotografie: bijna 32 jaar Leeftijd: 42 Link naar je website/portfolio: www.egeurts.com

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik was 10 jaar en naar mijn idee waren er toen al kriebels in mijn lichaam die dat in beweging hebben gezet. Op mijn 10e verjaardag kreeg ik mijn eerste camera: Revue Pocket Flash. Het type weet ik niet, maar volgens mij de 300. Ik was helemaal in mijn nopjes. De eerste foto’s waren klaar en in de winkel vroegen ze: “wie heeft die gemaakt?” Waar mijn moeder antwoordde “Mijn zoon.” “Hoe oud is uw zoon, als ik het vragen mag?” “Tien jaar” zei ze, ik stond erbij en de mevrouw van de fotografiewinkel keek mij aan en zij dat ze de foto’s heel bijzonder vond voor mijn leeftijd. Dit is wat ik mij kan herinneren vanaf het eerste moment. Fotografie is voor mij vanaf toen een inspiratiebron gebleven en is niet meer weg te denken uit mijn leven.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Het liefste fotografeer ik mensen, dit kan in vele opzichten zijn. Graag fotografeer ik ‘modellen’ die nog niet of weinig voor de camera hebben gestaan. Ik hou namelijk niet van het echte poseer-werk maar ben begaan met het karakter van de persoon die ik op de foto mag zetten. Naast model- of portretfotografie fotografeer ik ook graag karakteristieke omgevingen. Dit kan zowel een landschapsfoto of een foto met lijnenspel zijn. Het andere wat mij enorm aanspreekt is straatfotografie omdat vele vormen van karakters zichtbaar zijn. Vele mensen bevinden zich overal, zijn druk bezig met praten of bellen enz., maar zien totaal niet wat er in hun omgeving afspeelt en dat is heel mooi om te fotograferen.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer op vele en willekeurige momenten, dit is voornamelijk wekelijks. Ik fotografeer het liefste buiten en ben altijd opzoek naar locaties. Ik fotografeer ook in mijn studio aan huis, maar dat is veel minder dan buiten. Buiten heb je alles tot je beschikking wat je binnen niet na kunt bootsen. Ook de combinatie van dag- en flitslicht is een geweldig spel. Het licht in de foto vind ik super belangrijk en daar besteed ik ook een gezonde dosis aandacht aan.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik ben helemaal gek op retro-stijl en werk graag met compacte camera’s. Mijn grote liefde gaat uit naar de Leica X1, deze heeft een prachtige kleur bokeh voor beschikbaar licht fotografie, maar ook voor de combinatie van dag- en flitslicht. De Fuji Finepix X100 is ook een van mijn favorieten omdat deze ook echt compact is, een prachtige retro look heeft en goede prestaties neerzet, ook op een hogere isowaarden. De Canon 5D Mark II gebruik ik met name voor bruidsreportages, in de studio en waar ik van te voren weet dat ik te maken kan hebben met echt weinig licht. Bij de Canon 5D Mark II maak ik gebruik van een Sigma prime f1.4 50mm en de 24-70 f2.8L van Canon. Als het licht mee zit gebruik ik vaak de Sunbounce “reflectiescherm” en anders flitsen als “Strobist fotografie”.


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Dat is een hele goede vraag. Deze vraag is naar mijn gevoel een vraag voor de toeschouwer van mijn fotografie. Voor mijzelf kan ik alleen zeggen dat ik fotografeer vanuit mijn gevoel. Als ik bezig ben met een shoot ben ik voornamelijk bezig met het model – persoon – bruidspaar of wie of wat dan ook, hoe zij of hij of wat ik aan het fotograferen ben leeft en wat er in omgaat. Anders gezegd denk ik dan totaal niet aan fotograferen, maar ben bezig om wat ik zie weer te geven en zich laten vertalen in een foto.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik bewerk mijn foto’s vrij subtiel. Ik maak voornamelijk gebruik van Adobe Lightroom 3.6 daar zet ik de beelden eventueel recht, stel indien nodig de compositie bij, speel met kleurcontrasten, verplaats wat schuifjes en klaar. Het is en blijft belangrijk dat de foto reeds goed genomen is. Mijn techniek is: maak op de plaats waar je shoot de foto reeds hoe jij deze ziet. Dan hoef je er in photoshop bijna niets meer aan te doen.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Frank Doorhof kan geweldig goed met licht werken en weet wat hij doet. Hij heeft een goede kijk op zijn werk en maakt een echte foto. Scott Kelby, ook hij is een goeroe op het gebied van foto’s maken en een kenner en vakman in photoshop. Bruce Gilden, een klasse maar brutale straatfotograaf die het licht kan lezen d.m.v. zijn hand en keigoede staatfoto’s maakt met een waar karakter. Er zijn ook nog andere fotografen die ik bewonder. Belangrijk vind ik dat de fotograaf zich begeeft in het vastleggen van een karakter.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Oh ja hoor, maar het mag iedereen zijn. Het gaat er om dat een persoon een karakter heeft van zichzelf. Het karakter is een totaal plaatje van hoe jezelf bent, de kleding die je draagt, de totale look, een ware persoonlijkheid. Er zijn vele mensen die werkelijk een waar karakter hebben om te fotograferen, alleen herkennen wij dat vaak niet van onszelf. Oudere mensen fotograferen vind ik ook geweldig, omdat tijdens het leven het karakter zich helemaal gevormd heeft. Mocht ik ook nog artiesten mogen fotograferen kan ik er wel een paar opnoemen: Ruth Jacott – Duffy – Adele – Jennifer Ewbank – Ben Saunders met zijn vader samen – Caro Emerald – Joan Franka – Eric Clapton – Van Velzen en diverse andere BNNers.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Ik ben altijd opzoek naar karakters en verbind mij gevoelsmatig met b.v. de persoon en omgeving om zo een totaalplaatje te maken. Elke persoon en elke omgeving is al een inspiratie. Belangrijk is altijd om goed te kijken, te weten wat je wil en niet alleen bezig te willen zijn om een goede foto te maken.

Op welke foto ben je het meest trots? Voor mij zijn alle foto’s zo zoals ze zijn en elke foto heeft zijn eigen beeldspraak en verhaal. Dus een foto waar ik het meeste trots op ben heb ik niet.

Overige opmerkingen… Dure apparatuur is niet de weg naar goede foto’s. Je kunt met een eenvoudige compactcamera prachtige foto’s maken, als je jezelf toelegt hoe je camera werkt en leert om te gaan met het licht.


Melanie Caitlin Naam: Melanie Caitlin Hoelang al bezig met fotografie: 5 jaar Leeftijd: 21 Link naar je website/portfolio: www.melaniecaitlin.com

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Toen ik wat jonger was, was het ontzettend hip om een eigen camera te hebben en die had ik dus. Vervolgens had ik het geluk fotografen om mij heen te hebben die vonden dat mijn hobby geen hobby moest blijven. Ik deed toen vooral popfotografie en heb me aangemeld bij 3VOOR12/Amsterdam. Vanaf daar is het balletje gaan rollen.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer het liefst mensen omdat ik stiekem denk dat ik dat het beste kan. Het is ook gezellig. Ik fotografeer altijd op locatie dus ik neem mensen mee de stad in of naar het bos en strand en dan is het buiten een fotoshoot ook gewoon een leuk uitje.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? In een ideale wereld zit mijn camera vastgeplakt aan mijn hand. Ik kan niet meer normaal naar de wereld kijken. Ben constant bezig met analyseren en ergens vind ik dat nog best okĂŠ ook. Ik kijk ĂŠcht, met aandacht, altijd.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik fotografeer met een Nikon D300, heb een aantal lenzen, een statief en een flits. Mijn 50mm lens gebruik ik het meest. Die lens is gewoon fantastisch.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Er zijn een hele hoop goede fotografen en daar ben ik er een van. Ik lever kwaliteit en ben hartstikke enthousiast. Dat lijkt me een prima combinatie. Of het dan ook speciaal is, is een tweede. Ik vind dat alleen mijn klanten dat kunnen bepalen.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Absoluut. Ik werk de kleuren bij en doe op verzoek van klanten soms meer.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Dat is er zeker niet een. Qua trouwfotografie kijk ik ontzettend op tegen 2Rings en Sassen en Verstraaten. En een van de beste reisfotografen in Nederland is zonder twijfel Paul Tolenaar.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Alle bruiloften in de wereld, haha. Laat ze maar komen. Eigenlijk vind ik wat ik nu doe ontzettend tof en wil ik dit blijven doen. Vooral qua mensen maakt het me helemaal niet uit wie er voor mijn lens staat, het is mijn taak om er iets moois van te maken en die uitdaging ga ik graag aan. Als ik echt moet kiezen dan zijn het mensen die mij inspireren; een Hayley Williams bijvoorbeeld. Tja, en qua reizen wil ik graag nog eens naar een roadtrip door Amerika maken en dat vastleggen. Lekker cliché natuurlijk.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Geluk. Ik ben lekker idealistisch en wil de wereld positiever maken. Ik ben een gelukkig mens en put daar al mijn kracht uit. Daarbij is er ook gewoon heel veel moois in de wereld. De dingen die mij inspireren (foto’s, filmpjes, quotes, boeken) plaats ik op mijn Tumblr blog.

Op welke foto ben je het meest trots? Het verandert constant, maar op dit moment is het de foto hiernaast van trompettist Ack van Rooyen. Gemaakt onder de pier van Scheveningen.


Carolien Boogaard Naam: Carolien Boogaard Hoelang al bezig met fotografie: Ongeveer 1,5 jaar serieus mee bezig. Vorig jaar begonnen met 2-jarige opleiding aan de Fotovak school Leeftijd: 39 jaar Link naar je website/portfolio: www.carolienboogaardfotografie.nl Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik heb vanaf dat ik ca. 10 jaar was al mijn eigen camera. Het begon met een simpele analoge compactcamera die je nog met de hand moest doorspoelen. Lange tijd bleef het bij het maken van ‘vakantiekiekjes’. Totdat ik op een gegeven moment echt meer wilde. Ik was niet meer tevreden met het resultaat. Wat ik in mijn hoofd had (en met mijn oog zag in de werkelijkheid) kreeg ik niet net zo mooi op de foto. Dat frustreerde en ik wilde er meer over leren. Dat was het begin van mijn passie!

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer het liefst mensen en dan vooral kinderen. Spontane fotografie vind ik erg leuk, maar ook het uitwerken van vooraf bedachte concepten (bijv. in samenwerking met opdrachtgever en stylisten). Fotograferen van mensen is nooit saai. Ieder mens is anders en de beste resultaten krijg ik als er een relaxte, ontspannen sfeer is waarbij de gefotografeerde zich op haar /zijn gemak voelt. Ik neem dan ook altijd eerst even de tijd voor een praatje en een wandeling voordat de camera tevoorschijn komt (ik fotografeer daarom het liefste op locatie).

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer zeker elke week, bijna elke dag wel. Zowel in opdracht als voor mezelf (school of portfolio). Het wordt ook steeds meer. Het lijkt me echt super als ik er mijn baan van zou kunnen maken.

Wat voor apparatuur gebruik je? Canon EOS 7D, meest gebruikte lenzen zijn vooral de lichtsterkere lenzen (aangezien ik liever niet flits): de 24-70 2.8 en de 50mm 1.4 en mijn macro 100mm. Verder een simpel statief (ik ben niet zo’n liefhebber van statieven) en een reflectiescherm.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Oei, moeilijke vraag. Dit kan je beter aan iemand anders vragen, denk ik? Wat ik wel vaak hoor is dat ik vrij lichte, heldere foto’s maak met weinig poespas, pure fotografie…


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik kijk alleen naar de belichting en contrasten en retoucheer de gezichten wat, voor de rest doe ik vrij weinig. Ik ben absoluut geen liefhebber van het bewerken van beelden. Ik heb de beelden liever puur, zoals het is.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Er zijn een heleboel fotografen die fantastische beelden maken. Jim Brandenburg heb ik eens horen praten op de zoomexperience en dat is me altijd bijgebleven, evenals zijn schitterende natuurfoto’s. Laura Vink vind ik echt een kei in Kinderfotografie. Van haar beelden word ik altijd vrolijk, maar het is ook een superonderneemster. Annie Leibovitz vind ik supermooie portretten maken (en mooie concepten bedenken).

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Het lijkt me echt heel leuk om te fotograferen voor een kindertijdschrift of een kledinglijn voor kids. Verder lijkt het me leuk om meer samen te werken met (haar)stylisten. Eigenlijk kan ik nog heel veel verzinnen wat ik nog zou willen fotograferen, ik ben dan ook nog lang niet klaar!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Overal en nergens. Het alledaagse leven, spelende kinderen, tijdschriften, reizen, andere fotografen, natuur.

Op welke foto ben je het meest trots? Oei, ook een moeilijke vraag.. Ben nooit zo goed in kiezen. Misschien dan toch deze hiernaast?


Anouk Brinkman Naam: Anouk Brinkman Hoelang al bezig met fotografie: 3 jaar Leeftijd: 13 jaar Link naar je website/portfolio: www.wix.com/apbfotografie/home Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik fotografeerde vaak al op vakanties. Van daaruit ben ik er steeds meer gaan fotograferen en ik vind het erg leuk om dingen vast te leggen.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Kinderen en detail-fotografie. Omdat het foto’s maken van kinderen altijd leuk blijft en de details van de natuur vind ik erg mooi.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Sowieso elke week.

Wat voor apparatuur gebruik je? Canon 500D met 3 lenzen, 18-55 35-80 75-300, een opzetflitser.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Omdat ik als een jongere kijk, ook omdat ik niet zo groot ben als een volwassene en dus vanaf een andere hoogte fotografeer.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Met photofilter en Picasa en nu ook met photoshop, maar alleen als het echt moet.


Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Elke fotograaf heeft wel iets wat ik mooi en inspirerend vind.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Een shoot van een zwangere vrouw en newborn.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Van internet en uit tijdschriften.

Op welke foto ben je het meest trots? Zie mijn mooiste foto: De narcis.

Overige opmerkingen‌ Bedankt voor het interview!


Christel Verhoef Naam: Christel Verhoef

Hoelang al bezig met fotografie: 4,5 jaar Leeftijd: 18 jaar Link naar je website/portfolio: www.christelverhoefphotography.tk en www.flickr.com/photos/christelverhoefphotography.

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Mijn vader deed al aan fotografie en ik wilde een nieuwe camera kopen. En toen kwam ik deze camera tegen in een mooie aanbediening. Ik was eigenlijk op zoek naar een compacte camera, maar toen ik deze zag was ik verkocht.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Natuur en mensen, omdat je natuur gewoon heel mooi op de foto kan zetten. Neem bijvoorbeeld de lucht, die is elke minuut anders en dat geeft zulke mooie plaatjes. Ook vind ik natuur gewoon heel mooi en je kan er heel breed in gaan. Je kunt bloemen op de foto zetten of landschappen. Mensen zijn gewoon heel leuk om te fotograferen. Omdat ieder mens uniek is, dat geeft hele speciale plaatjes.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Elke week wel met mijn camera. En elke dag met de App Instagram.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik de spiegelreflexcamera Pentax K100D met 18-55 mm lens, sigma 100-300 mm. Ook heb ik sindskort twee analoge camera’s die ik op dit moment aan het uit proberen ben. Namelijk een Praktica MLT 5 en een Minolta Dynax.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Dat is een lastige vraag, ik probeer gewoon een eigen stijl aan te houden. Ik ben gek op een vintage look bij foto’s. Zelf houd ik gewoon van vintage, dus misschien dat dat me onderscheid. Ik weet het niet precies. Iedereen heeft zijn eigen foto’s en ik denk dat dat gewoon de onderscheiding is. Je kunt altijd hetzelfde onderwerp op de foto zetten, maar het is altijd anders.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, maar echt maar met heel weinig bewerking. Ik geef ze wat meer licht, dat soort kleine bewerkingen. Het is niet dat ik mensen bijvoorbeeld dunner maak. Een mens is wie hij/zij is. Ik geef mijn foto’s wel vaak een vintage look.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Er zijn veel goede fotografen. Dat is moeilijk te zeggen, vind ik. Ik heb niet echt een favoriet.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ik zou wel echte modellen op de foto willen zetten. Ook wil ik nog een keer naar Japan of China om daar foto’s te maken.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Blogs, internet of magazines. Ja, overal wel.

Op welke foto ben je het meest trots? Oeh, dat is een moeilijke vraag. Ik heb meerdere foto’s waar ik echt zoiets heb van: J‘a die heb ik toch echt gemaakt.

Overige opmerkingen… Op dit moment ben ik druk bezig met photoshoots. Dit omdat ik het gewoon heel leuk vind om te doen en omdat ik hierdoor mooie foto’s aan mijn portfolio kan toevoegen.


Ronald Zijlstra Naam: Ronald Zijlstra

Hoelang al bezig met fotografie: 10 jaar Link naar je website/portfolio: www.ronaldzijlstra.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben begonnen toen de digitale camera net opkwam. Ik was geïnteresseerd in beeld en fotografeerde veel mijn hond. Zij was mijn model en ik heb plakboeken vol liggen met foto’s van haar. Op schoolexcursies had ik als eerste een digitale camera mee en dat was uniek. Iedereen fotografeerde nog analoog en ik kwam aanzetten met een digitale camera. Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. Daarna fotografeerde ik veel mijn buurkinderen en vanuit daar kreeg ik opdrachten. Eerst via via en uiteindelijk is mijn bedrijf zo ontstaan.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer het liefst kinderen. Zij kunnen nog onbevangen op de foto staan (ook tot een bepaalde leeftijd uiteraard) en dat boeit me. Zo krijg je blikken die ik anders niet zo snel zou kunnen vinden bij volwassenen. Daarnaast kan ik ook vreselijk lol beleven met kinderen en dat maakt het fotograferen echt leuk.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer een paar keer per week.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik Nikon apparatuur. Een fullframe & geen fullframe camera. Ik maak gebruik van lichtsterke lenzen (35-1.4, 85-1.4) maar ook bijvoorbeeld de 24-70, 2.8 lens. Het hangt van de situatie af welk objectief ik gebruik .

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Ik vind dat ik échte momenten fotografeer. Dit is vooral zichtbaar in mijn trouwfotografie. Geen geijkte fotografie maar stijlvolle foto’s met een beetje humor.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik bewerk de foto’s in Lightroom. Het is puur de belichting, schaduwen en contrast wat ik voornamelijk aanpas. Ook de uitsnede wijzig ik soms.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Dat zijn er zoveel, eigenlijk alle fotografen in Nederland. Iedereen is zo actief en wil zoveel dingen delen bijvoorbeeld op facebook, dat vind ik leuk om te zien. Heel veel mensen zien elkaar niet als concurrent maar wil elkaar juist helpen.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ik zou graag de kinderen van bekende Nederlanders willen fotografen. Lijkt me zo gaaf om te doen!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Internet, Facebook, Tijdschriften, Musea en dagelijkse dingen.

Op welke foto ben je het meest trots? Op de trouwfoto hiernaast, daar zit het bruidspaar ‘verveeld’ dit is een echt moment waarbij het bruidspaar even nadenkt over de hele dag.


Ellen van Lent Naam: Ellen van Lent

Hoelang al bezig met fotografie: Vanaf 2010/2011 ongeveer Leeftijd: 16 jaar Link naar je website/portfolio: www.ellenvlent.tk

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik zag op internet de mooiste foto’s voorbij komen, dat wilde ik ook! Ik klikte heel wat af met mijn compact camera van Sony, toen ik merkte dat ik er toch Êcht wel interesse in had en iets creatiefs wilde gaan doen. Toen besloot ik om een spiegelreflex camera te kopen. Ik fotografeer vooral omdat ik het leuk vind, het is creatief en je kan altijd iets leren.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Het liefst fotografeer ik natuur, of dieren. Portretten kunnen ook onwijs mooi zijn, maar ik merk dat ik zelf nog veel moet leren qua interactie met het model. Natuur is mooi om te fotograferen en je vind het overal. Dieren zijn wat speelser en lastiger, maar dat kan ook een heel mooi beeld opleveren. Portretten vind ik erg spreken, het liefst zet ik personen zo neer zoals ze echt zijn.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Elke week, sowieso. Op school krijg ik 3 keer in de week een fotografie les, daarbuiten fotografeer ik als ik tijd heb.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik heb een Canon eos 500D met een standaard 18-55mm objectief en daarbij een 50mm objectief. Soms gebruik ik een flitser, de Canon speedlite 320ex.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Daar ben ik heel eerlijk in, ik zie nog niet echt dat ik een eigen stijl heb. Die moet ik nog zien te vinden. Dus deze vraag is eigenlijk een beetje moeilijk te beantwoorden voor mij! Wie weet komt dat later nog.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik bewerk ze vaak wel. Ik haal meestal de puistjes of vlekjes weg bij portretten, of ik bewerk de kleuren en het contrast. Als iemand zegt: J‘oh, haal die onderkin eens weg!’ Dan zou ik dat gerust doen, maar vaak vind ik zulke bewerkingen helemaal niet nodig.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Echt één favoriete fotograaf heb ik niet, ik kijk wel vaak naar programma’s zoals Hollands Next Top |Model, of The Face bijvoorbeeld. De skills van die fotografen bewonder ik wel, op de manier hoe professioneel zij te werk gaan. Ik kijk vaak meer naar hoe een fotograaf werkt bij zulke programma’s dan hoe de modellen poseren, haha!

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ik zou graag een keer in een blad willen staan, door bijvoorbeeld een bekende Nederlander te fotograferen, of een ander bekend persoon. Het lijkt me gewoon heel leuk en leerzaam om zoiets te doen!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Vaak van internet, tv, of affiches/tijdschriften.

Op welke foto ben je het meest trots? Op deze foto hiernaast (meisje met bril), deze foto heb ik gemaakt voor een project op school. Hij is geinspireerd op een foto van Richard Avedon, en ik vind zelf dat hij erg goed is gelukt. Hij hing tijdens de beoordeling een tijdje op de gang van school en dat gaf me een goed gevoel!

Overige opmerkingen… Ben je benieuwd naar meer foto’s die ik heb gemaakt, of lijkt het je leuk om een paar foto’s te laten maken door mij? Neem dan een kijkje op mijn website of blog!


Stella van Leeuwen

Naam: Stella van Leeuwen Hoelang al bezig met fotografie: vanaf mijn 20e jaar Leeftijd: 50 Link naar je website/portfolio: www.fotocristel.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik vind het leuk om mensen en zaken te fotograferen die net even iets anders zijn dan je zou denken.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Mensen die het niet door hebben, om dan hun beleving op dat moment vast te leggen.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Iedere week of soms vaker per week.

Wat voor apparatuur gebruik je? Een Canon EOS 550d.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Moeilijk verhaal, er is nog geen foto gemaakt die nog niet geschoten is!

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik bewerk foto’s met Lightroom en Image Fastone Viewer, meestal bijsnijden en de kleur wat opleven. Als het nodig is schoonheidsfoutjes wegwerken, moet je wel uitkijken dat je niet doorslaat, zodat er hele andere personen tevoorschijn komen!


Wie is je favoriete fotograaf? Helmut Newton, Geurt Besselink en Patria Steur, ieder een ander genre. Het meest spreekt me Helmut Newton aan, vanwege zijn bijna erotische kijk, maar dan net even anders neergezet.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Graag nog een koppel van midden 50 die met mooie tatoes en piercings versiert zijn en ook hun leven zo indelen, om een natuurlijke look vast te kunnen leggen.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Zomaar van alledaagse dingen en ook via mijn partner die mij stimuleert om te fotograferen.

Op welke foto ben je het meest trots? Op heel wat foto’s toch het meest trots op foto’s van mijn kids, het bedrijf heel basic, die hebben dus niet veel met mijn hobby te maken!

Overige opmerkingen… Ik hoop in de fotografie verder te gaan en steeds meer te leren en te ontdekken. Maar vooral er erg veel plezier in te beleven.


Kiki Jaspers

Naam: Kiki Jaspers Hoelang al bezig met fotografie: 6 jaar waarvan 2 jaar professioneel Leeftijd: 30 Link naar je website/portfolio: www.fotografiekiki.nl (alleen homepage online)

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Omdat ik altijd al geïnteresseerd was in fotografie en na mijn HBO-opleiding nog niet precies wist wat ik wilde gaan doen, ben ik gaan werken bij Foto Dom Melskens in Venray. Daar kwam ik in contact met alles wat maar met fotografie te maken had. Ik testte alle nieuwe camera’s uit om mensen zo goed mogelijk te adviseren. Ik ging me verdiepen in beeldbewerking, verzorgde advertenties en beleefde mijn eerste ervaringen als fotograaf in de studio. Geweldig vond ik dat. Vanaf die tijd ben ik me door verschillende cursussen en opdrachten verder gaan verdiepen in het vak fotografie. In 2009 ben ik begonnen met de Vakopleiding Fotografie aan de Fotovakschool in Venlo omdat ik mezelf meer technisch wilde onderleggen. Vorig jaar heb ik mijn diploma behaald en inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf in fotografie en vormgeving: Fotografie Kiki.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Het mooiste aan dit vak vind ik de grenzeloosheid. Ik denk graag out-of-the-box en probeer steeds weer nieuwe dingen uit. Alles kan, alles mag, je moet het alleen doen. Daarmee daag ik mezelf steeds weer opnieuw uit en kan ik mijn creativiteit eindeloos laten gelden. Ik heb niet zozeer een voorkeur voor een bepaald onderwerp. Of ik nou een hele familie, een zwangere vrouw of een kopje koffie voor mijn lens heb… ik wil een gevoel overbrengen! Omdat ik me graag nog verder wil professionaliseren in het maken van reclame- en promotiemateriaal ben ik dit jaar met de studie Communicatie gestart. De kennis die ik nu opdoe gebruik ik direct in het bedenken en uitwerken van nieuwe beelden.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik werk parttime als studieloopbaanbegeleider voor MBO en HBO studenten. Daarnaast ben ik volop bezig met fotografie en het uitbreiden van mijn bedrijf. Zo’n 2 á 3 keer per week ben ik aan het fotograferen.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik fotografeer met de Canon EOS 5D Mark II en gebruik voornamelijk de 24-70 F2.8. Fantastische lens, zowel voor in de studio als voor fotografie op locatie. Samen met nog een scala aan andere lenzen, de 580 EX II flitser en mijn studio-apparatuur is mijn collectie voor dit moment compleet.


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? De afgelopen jaren heb ik een geheel eigen stijl ontwikkeld. Maar eigenwijs als ik ben probeer ik ook daar weer vanaf te wijken. Ik streef naar vernieuwing en unieke beelden. Door technisch een goede foto te maken en deze in mijn stijl na te bewerken creëer ik een persoonlijk kunstwerk voor de opdrachtgever.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik gebruik photoshop om mijn beelden te optimaliseren maar ook om beelden te manipuleren. Door beeldbewerking op de juiste wijze toe te passen kan het je foto een hele andere uitstraling geven. Ik breng uren achter de computer door, om bijvoorbeeld verschillende beelden samen te voegen, collages te maken en om posters of kaartjes te ontwerpen. Om tot het gewenste eindresultaat te komen maak ik ook zelf achtergronden en brushes.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Ik ben gek op het werk van Henk van Kooten. De creativiteit in composities en het gebruik van licht geven zijn beelden een unieke en pure uitstraling. Vorig jaar heb ik in zijn studio een lezing bijgewoond van Peter Faber met als onderwerp: ‘Is een fotograaf een acteur?’ Tijdens deze lezing kwam de lichaamstaal en beweging van een fotograaf aan bod. Erg interessant om op deze manier eens op je eigen houding in te zoomen.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Wat ik graag nog zou willen doen is fotograferen voor een grote reclamecampagne. Het lijkt me geweldig om zo’n groot project te bedenken en uit te voeren.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Mensen zien vaak alleen het eindresultaat, maar daar gaat een hele ontwikkeling aan vooraf. Per shoot bedenk ik van te voren wat ik wil afleveren. Hierdoor heb ik al een idee wat voor soort foto’s ik moet maken qua belichting, achtergrond, kleur en composities. Tijdens de shoot komen er door de samenwerking met de modellen vaak ook impulsieve ideeën naar boven. De derde stap in het proces is de nabewerking. Tijdens het nabewerken leg ik verbanden tussen de gemaakte foto’s waardoor ik vaak weer inspiratie krijg om het net even anders te doen dan vooraf bedacht.

Op welke foto ben je het meest trots? De foto van Beau en Noa vind ik echt super. De twee meiden wilden een stoere foto samen, dus ik ging op zoek naar een goede locatie om deze foto’s te maken. Op een bouwterrein in de buurt lagen grote buizen opgestapeld waardoor ik ineens op dit idee kwam. Tijdens de shoot kwam ook nog eens de zon door, waardoor het licht mooi via de achterkant van de buis naar binnen kwam. Ze waren zo tevreden over het eindresultaat dat ze deze foto op groot zeil in hun woonkamer hebben gehangen. Daar krijg ik echt een kick van!


Overige opmerkingen‌ Ik wil blijven leren en me verder ontwikkelen in fotografie en beeldbewerking. Hierdoor kan ik mijn opdrachtgevers niet zomaar een foto geven maar een persoonlijk en uniek kunstwerk. Daarnaast hoop ik in de toekomst meer zakelijke opdrachten te krijgen zodat ik me ook in die markt verder kan ontwikkelen.


Ilona Haverkamp

Naam: Ilona Haverkamp Hoelang al bezig met fotografie: Al een tijdje, maar echt serieus 1,5 jaar denk ik. Leeftijd: 16 Link naar je website/portfolio: www.ihfotografie.wordpress.com Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Mijn eerste camera kreeg ik toen we op vakantie gingen naar Frankrijk in 2005. Dat was toen een simpele Olympus, maar wat een ding was dat. Tot half mei 2010 waren het alleen maar simpele kiekjes en sindsdien ben ik steeds meer gaan fotograferen.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Het liefste leg ik de natuur in macro-opnames vast, het fasineert me ook elke keer weer als ik de natuur in duik met mijn camera hoe mooi het allemaal is.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik denk toch wel 2 Ă 3 keer per week.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik een Nikon D3100 met een 18-55 en 55-200 lens. En een Velbon statief.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Phoe! Dat is een moeilijke vraag, ik denk dat je dat niet aan mij moet vragen, haha.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik bewerk mijn foto’s ook. Meestal is het niet veel meer dan het contrast versterken of vervagen.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Heel veel fotografen inspireren me.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? In een mooi subtropisch land lijkt me ook wel erg gaaf!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Overal, tijdschriften, Tumblr en 500px

Op welke foto ben je het meest trots? Op mijn chocolademelk foto!


Robert van Brug

Naam: Robert van Brug Hoelang al bezig met fotografie: Op mijn tiende kreeg ik mijn eerste klik-klak-klaar-cameraatje. Sinds 2010 ben ik er serieus mee aan de slag gegaan. Leeftijd: 42 jaar Link naar je website/portfolio: www.flickr.com/photos/robertvanbrug/ Blog: robertvanbrug.blogspot.com

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? In 2010. Ik kwam na een reorganisatie thuis te zitten en het bleek lastig om weer aan de slag te gaan. Om bezig te zijn, maar ook omdat ik er nog nooit goed de tijd voor had gehad heb ik het toen opgepakt.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Vogels. Ik vind dit enorm fascinerende wezens. Het zal ermee te maken hebben dat ze kunnen vliegen en wij niet, wat een vrijheid zal dat geven. Maar ook de diversiteit in vogels spreekt me aan. Diversiteit in soort (van roofvogels tot zangvogels) als ook in kleur (van mus tot ijsvogel). De natuur in zijn algemeenheid vind ik ook mooi, maar dieren hebben mijn speciale aandacht. Andere onderwerpen heb ik geprobeerd maar spreken me niet zo aan. Mensen vind ik erg lastig en dat terwijl ze niet wegvliegen!

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Dat varieert enorm. Is enerzijds afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare tijd, maar ook van het weer. Het is niet aantrekkelijk om in de stromende regen een opname te maken. En ook niet bij heel veel bewolking. Veel vogelfotografen zoeken het zonnetje in het oog van hun onderwerp, maar dan moet de zon wel schijnen.

Wat voor apparatuur gebruik je? Nikon. Belangrijkste wapen is een 300 mm f/2.8 objectief, wat ik meestal met een 2x teleconverter nog verleng. Met een cropfactor van 1.5 op mijn camera kom ik zo op 900 mm focale lengte. En soms is dat nog te weinig.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik geloof niet dat er een hele eigen stijl zichtbaar is. Het is dan ook een minder geÍnsceneerd soort fotografie natuurlijk, vogels zijn geen fotomodellen. Veel vogelfotografen werken vanuit een schuiltent en dat levert prachtige resulataten op, maar dat past niet bij mij. Ik struin liever door de natuur en leg vast wat ik tegenkom. Dat zie je terug in de foto’s. Het is minder perfect, maar wat mij betreft natuurlijker.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, altijd. Ik maak ook alle opnames in RAW, dus ik moet wel bewerken. Standaard pas ik lenscorrectie toe, pas ik een cameraprofiel toe (vaak camera neutral), verhoog het contrast, verscherp iets, verhoog de levendigheid en wat er verder maar nodig is. Dat kan bijvoorbeeld ook het wegklonen van een afleidend takje zijn. Ruisreductie probeer ik te beperken omdat het de scherpte aantast. Ik kan redelijk ver gaan in het bewerken, maar het mag er niet bewerkt uitzien, dat is voor mij de grens.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Frans Lanting zeker, hij is een van de meest bekende natuurfotografen in de wereld. Marsel van Oosten vind ik hele leuke dingen doen, vaak in Afrika wat mij ook aanspreekt. Jan van der Greef maakt prachtige gestyleerde opnames, heel creatief, iets wat ik ook graag verder zou ontwikkelen.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Alle hiervoor genoemde heren lijken me geweldig.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Veel van internet. Er zijn talloze websites waar fotografen hun werk kunnen tonen. Zelf ben ik redelijk actief op www.birdpix.nl waar de meeste vogelfotografen van de Benelux elkaar virtueel ontmoeten.

Op welke foto ben je het meest trots? Deze foto van de Zeearend. Als vogel- en natuurliefhebber was dit geweldig om mee te maken: de visvangst door een machtige Afrikaanse Zeearend. En dat op ongeveer 30 meter afstand! Alles klopte hier, de houding van de vogel, het late middaglicht, alle camera instellingen, het was super om mee te maken en om vast te leggen.

Overige opmerkingen… Sinds een paar jaar kom ik af en toe in Afrika en het continent heeft mijn hart gestolen. Niet alleen de natuur, de wilde dieren en natuurlijk de vogels, maar ook de mensen. Samen met een vriend heb ik nu www.eagletravel.nl opgezet om reizen te organiseren naar Afrika (meer bestemmingen volgen) zodat wij onze ervaring met meer mensen kunnen delen. Sinds een paar maanden ben ik ook met een fotografieblog bezig: robertvanbrug.blogspot.com.


Sander de Goede

Naam: Sander de Goede Hoelang al bezig met fotografie: sinds 2002, freelance sinds mei 2006 Leeftijd: 35 Link naar je website/portfolio: www.sanderdegoede.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben begonnen met fotograferen toen ik een fansite had over Acda en de Munnik. Ik ging regelmatig signeersessies en optredens af en daar maakte ik foto’s voor op de website. Ik ontdekte dat het fotograferen in het theater en bij concerten wel heel leuk is om te doen en in 2006 kreeg ik een opdracht, wat voor mij een reden was om op freelance basis aan de slag te gaan.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Theaterprogramma’s (scene foto’s) en concerten. Theaterprogramma’s omdat er in het theater heel veel mooie dingen gebeuren waarvan ik vind dat het zonde is als die niet vast gelegd worden. Hetzelfde geldt voor een concert, op het podium gebeurt zo veel moois!

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer wekelijks, maar theater of concert twee à drie keer per maand.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik de Nikon D200. In combinatie met lichtsterke lenzen: 35mm 1.8, 50mm 1,4, 85mm 1,8. Verder heb ik nog een sigma 70-200 2,8, een nikon 24-70 2.8 en een tokina 12-24.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Oeh.. Moeilijke vraag. Ik denk dat ik te kort fotografeer om onderscheidend te zijn. Ben nog aan het zoeken.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik bewerk mijn foto’s in lightroom en corrigeer de witbalans en bepaal of de foto zwart/wit moet worden. Soms haal ik in Photoshop een storend onderdeel weg.


Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Dat zijn er twee: Jaap Reedijk en Bob Bronshoff. Zij fotograferen ook in het theater en maken daar hele fijne foto’s. Ik zou graag het nivea van Jaap en Bob willen bereiken.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Haha, dat zijn er zoveel.. Wat ik eigenlijk belangriker vind is dat ik foto’s maak die daadwerkelijk gebruikt worden: cd hoesjes, flyers, affiche’s, theatergidsen, noem maar op. Ik vind het overigens leuker om onbekende talenten te fotograferen. Zoals Yori Swart en Case Mayfield. Voordat ze ‘landelijk’ bekend waren had ik al een optreden van ze gefotografeerd.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Ik neem in elk theater waar ik kom de desbetreffende gids mee. Daar staan genoeg foto’s in waar ik inspiratie uithaal.

Op welke foto ben je het meest trots? Ook dat zijn er velen. Zoals bijvoorbeeld de foto voor JP den Tex die gebruikt is op de cd hoes van ‘American Tunes’ Maar ook op de foto van Acda en de Munnik die gebruikt is tijdens een download actie. Iets recenter een foto van Sandy Dane waar ik ontzettend veel reacties op heb gekregen.


Lennart van Wezep Naam: Lennart van Wezep Hoelang al bezig met fotografie: 15 Leeftijd: 20 jaar Link naar je website/portfolio: pentaxphotogallery.com/artists/LvanWezep Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben begonnen met fotografie toen ik een klein jongetje was. Mijn vader liep altijd rond met een spiegelreflex en dus wilde ik ook foto’s maken. Toen ik 5 was mocht ik voor het eerst een oude Konica C35 van mijn vader gebruiken. Met deze camera heb ik behoorlijk wat rolletjes vol geschoten, totdat deze een harde aanvaring met een stoep te verduren kreeg. Na verschillende analoge camera’s ben ik het digitale ingestapt met een compact. Na een bridge Kodak was het tijd voor het echte werk. Een SLR werd gekocht en de fotografie nam een vogelvlucht. Nu 4 jaar later heb ik de camera dagelijks in handen en doe ik meerdere opdrachten per jaar. Dat zullen mijn ouders vast niet gedacht hebben toen ze voor mij 15 jaar geleden het eerste rolletje in de Konica stopte.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik maak het liefste foto’s in de natuur. Ik hou veel van rust en stilte. Het mooiste vind ik de ervaringen die je opdoet. Een Buizerd die voor je neus opvliegt, een Ree dat voor je weg springt of een Ringslang die langs je schoenen glijdt. In de gebieden rond mijn huis ontdek ik steeds meer nesten en rustplekken waardoor met wat voorzichtigheid een mooie foto te maken is. Als dit lukt geeft dat een grote voldoening.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer eigenlijk elke dag. In de zomer ga ik iedere dag wel een moment het bos in om foto’s te maken. Als het weer tegenzit ga ik vaak binnen in huis wat experimenteren. Door deze experimenten gaat mijn techniek er op vooruit en ontstaan er nieuwe ideeën.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik een Pentax K-m met een Tamron 18-200. Ik heb speciaal voor deze lens gekozen door de goede kwaliteit en het grote bereik. Ik maak veel foto’s waarbij je snel moet kunnen schakelen van bijvoorbeeld 18mm voor een landschap naar 200mm voor een voorbij vliegende vogel. Als ik iedere keer zou moeten wisselen zou ik dat soort momenten missen. Naast deze lens heb ik een Cosina 100-400. Deze lens is gekocht om te testen. Ik wilde een ultra-telezoom maar vond het een erg grote aankoop. De Cosina is toen gekocht om te kijken hoeveel ik het bereik zou gebruiken. Het heeft me doen besluiten een Sigma 150-500 te gaan kopen. In de loop der jaren heb ik veel randapparatuur verzameld. Hiermee ben ik veel aan het experimenteren en gebruik ik bij opdrachten. Voor de speciale lenzen kan ik veel bij mijn vader lenen, aangezien hij al jaren met Pentax foto’s maakt. Nadat ik meerdere keren een mooie foto gemist had heb ik er een compactcamera bij gekocht. Deze Pentax Optio RZ10 heb ik dus altijd op zak. Zo mis ik nooit meer een foto. Tja, eenmaal Pentax altijd Pentax, geloof ik.


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Mijn werk onderscheidt zich door de rust die de foto’s uitstralen. Het is niet iets waar ik bewust mee bezig ben maar ik merk dat mijn foto’s vaak minder objecten bevatten dan dezelfde foto’s van mede fotografen op een trip. Het hoofdonderwerp is een losstaand object met een rustige achtergrond. Dit geeft een rustige sfeer op de foto.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ik bewerkt mijn foto’s maar heel erg weinig. Ik ben zelf van mening dat een foto in basis goed moet zijn. Het zal waarschijnlijk een overblijfsel zijn van mijn analoge verleden. De enige bewerking die ik doe is meestal een beetje meer contrast. Voor opdrachten moet er vaak veel bewerkt worden omdat er dan volledige posters gemaakt moeten worden. Door vallen en opstaan heb ik me deze vaardigheid aangeleerd. Het is echter niet iets wat ik graag doe.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Mijn favoriete fotograaf is Daan Feenstra. Via een forum kwam ik zijn eigen site tegen (www.silvercube.nl) en was meteen onder de indruk van zijn stijl en verhalen. De moeite die hij steekt in de verkenning van locaties en de moeite die hij doet om binnen te komen vind ik prachtig om te lezen. De locaties die hij vind zijn erg mooi om te zien. Helaas is het een tak van fotografie (urbex) waar ik nog weinig kans toe heb gezien om te doen, maar het staat zeker op de “to do list”.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ik zou graag meer aan urbex-fotografie willen doen. Het is een tak van de fotografie die ik erg mooi vind. In de omgeving waar ik woon zijn weinig mooie locaties te vinden, dus ga ik me daar nog eens in verdiepen om een mooie trip te kunnen maken.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Ik haal mijn inspiratie vooral uit een vaste groep vrienden die allemaal fotograferen. Vaak gaan we samen op pad en sturen dan de resultaten door. Op deze manier leert iedereen van elkaar en tillen we elkaar naar een hoger niveau. Doordat iedereen vaak een andere kijk heeft op de zelfde onderwerpen die we tegen komen krijg je steeds weer nieuwe ideeën hoe een foto gemaakt kan worden en doe je steeds wat nieuws.

Op welke foto ben je het meest trots? De foto waar ik het meest trots op ben is niet zozeer een foto die ik bovengemiddeld mooi vind. Hij is gekozen voor de moeite die ik erin gestoken heb. Voor deze foto heb ik veel van mijn kennis van het gebied moeten gebruiken en van de daar levende dieren. Ik wilde graag een foto van een Adder. Dagenlang heb ik gezocht in een gebied waarvan ik wist dat ze er zaten. Steeds weer liep ik het gebied door zonder resultaat. Steeds zag ik nog net tipjes van staarten de heide in glijden om het dier daarna niet meer te kunnen vinden. Tijdens de 8ste dag zoeken zag ik hem dan eindelijk liggen. Een jong exemplaar opgerold in de zon. Na snel gekeken te hebben of de boswachter ergens rond liep snel van het pad af gegaan en rustig naar de Adder toegelopen. Ik heb toen voorzichtig een aantal foto’s gemaakt voordat hij weer verdween in de heide. Eindelijk gelukt na zo lang zoeken. Dat geeft dan toch wel heel erg veel voldoening.


RDV Photography Naam: Rianne

Hoelang al bezig met fotografie: 3 jaar Leeftijd: 18 jaar Link naar je website/portfolio: http://www.rdvphotography.tk

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben eigenlijk van jongs af aan begonnen met foto’s maken. Ik had, toen ik heel klein was, al een Nikon compact camera (analoog), waarmee ik het heel leuk vond om te fotograferen op vakantie. Toen ik ouder werd (15 jaar) wilde ik een betere camera waar ik meer mee kon. Mijn Nikon compact camera (digitaal) had niet de opties die ik graag wilde. Daarom had ik besloten om een Nikon DSLR camera te kopen. Toen ik mijn nieuwe camera had, ben ik begonnen met portretten te fotograferen. Ik kreeg vrij snel daarna meer interesse in mode waardoor mijn portretfotografie meer modefotografie is geworden. Hier richt ik me op dit moment het meeste op.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer het liefst modellen. Het is heel leuk om interactie te hebben met modellen en met een heel team te werken om samen tot een mooi eindresultaat te komen.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Zo vaak mogelijk. Helaas heb ik erg weinig tijd buiten school de afgelopen jaren, maar ik hoop dat daar over een paar maanden verandering in komt.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik heb als camera een Nikon D90 met een 50mm (1.4) lens en een 18-200mm lens. Voor nabewerking gebruik ik Adobe PS CS4 en CS5 en een tekentablet.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Ik denk dat je mijn werk kan herkennen aan de eenvoud. Less is more, zoals ik altijd zeg. Dat zie je ook veel terug in mijn foto’s. Ik hou van basic, naturel, maar niet saai.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik bewerk mijn foto’s. Ik retoucheer de huid bij sommige modellen. Ook pas ik soms de belichting iets aan of ik schuif wat met het contrast. Ik ben van mening dat je, zeker bij portret- of modefotografie, een foto maakt en niet neemt. Aan natuurfoto’s bewerk ik niks.


Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Lara Jade, maar ook Julia Trotti en Rosie Hardy vind ik heel erg goed!

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ja, Frida Gustavsson. Zij is één van de allermooiste modellen. Ik zou nog heel erg graag willen fotograferen voor een blad als Vogue of Glamour.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Ik haal mijn inspiratie eigenlijk overal vandaan. Uit mijn omgeving, magazines, de natuur, de tv, overal.

Op welke foto ben je het meest trots? Ik ben eigenlijk op al mijn foto’s erg trots die ik op internet zet, maar op deze zwart wit foto hiernaast ben ik denk ik toch het meest trots. De combinatie van de belichting en het model vind ik erg goed kloppen, zeker omdat het erg lastig was en omdat dit niet in een studio gefotografeerd is.


Marc Wijngaarde Naam: Marc I. Wijngaarde

Hoelang al bezig met fotografie: sinds 2004 Leeftijd: 38 Link naar je website/portfolio: www.marcilford.net

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Na een vakantie waarbij wederom de meeste foto’s niet meer dan typische vakantie kiekjes waren raakte ik gefascineerd door de fotografie. Ik vroeg me af wat die 2 à 3 foto´s die, weliswaar met meer geluk dan wijsheid, boven de `snapshots` uitstaken nou anders maakte. Ik verwonderde me erover hoe het toch kwam dat op de een of andere manier de foto’s in bijvoorbeeld tijdschriften zo anders waren dan wat er uit mijn analoge compact cameraatje kwam. In juni 2004 heb ik dan ook maar mijn eerste (analoge) spiegelreflexcamera gekocht en sindsdien is de fascinatie alleen maar groter geworden.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik ben toen voorzichtig begonnen met landschappen te fotograferen. Alleen en anoniem in de vroege ochtend terwijl de meeste mensen nog sliepen. Met het fotograferen van voornamelijk landschappen heb ik mij de technische aspecten aangeleerd. Toen ik de techniek onder de knie begon te krijgen ben ik langzaam begonnen met het portretteren van directe familieleden en vrienden. Met de geboorte van mijn eerste dochter in 2009 ben ik intensief begonnen haar te fotograferen. In 2011 bij de geboorte van mijn tweede dochter heb ik mijn eerste digitale spiegelreflex gekocht en sindsdien heb ik me helemaal toegelegd op het portretwerk en fotografeer ik nog maar zelden landschappen. Hoe mooi of uitnodigend een landschap ook kan zijn, het portretteren van mensen met de camera is voor mij veel uitdagender en vooral veel dankbaarder.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Iedere dag maak ik wel wat foto´s. De ene dag wat meer dan de andere dag, soms een dagje niet. Grotere opgezette en geplande fotoshoots op locatie probeer ik minimaal 1 keer per maand te organiseren, maar als het even kan vaker.

Wat voor apparatuur gebruik je? Op dit moment gebruik ik voornamelijk een Pentax K20D, met wat flits en periferie apparatuur. Af en toe gebruik ik nog een oude middenformaat camera en een Holga.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Lastig, maar als ik iets zou moeten noemen dan valt het mij steeds vaker op dat mijn werk qua kleur, belichting en sfeer vaak wat donkerder en stemmiger van aard is dan wat je gemiddeld ziet. Veel commerciële familiefotografie bijvoorbeeld heeft, om begrijpelijke redenen, vaak een lichte- en glossy lifestyle uitstraling. Het is niet iets wat ik bewust nastreef maar vergeleken daarmee spelen in mijn werk schaduwen en donkere tonen een belangrijke rol.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Jazeker bewerk ik foto’s. Ik ben wel van het type dat niet alleen veel plezier beleeft in het uitdenken van concepten en het fotograferen zelf, maar ook in de nabewerking. 90% van de bewerkingen doe ik in Lightroom en afhankelijk van de foto gebruik ik slechts enkele sliders of trek ik alle registers open. Ik heb onderhand een hele reeks aan zelf gemaakte presets in Lightroom die ik vaak als startpunt gebruik van waaruit ik de foto verder bewerk. De bewerkingen die ik uitvoer zijn vooral op gebied van contrast, saturatie, kleur, tonen etc.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Er zijn veel fotografen waarvan ik regelmatig de website bezoek, maar als ik iemand op de eerste plaats zou moeten zetten dan is dat Joe McNally: 30 jaar fotografie ervaring, alles en iedereen voor de camera gehad, overal op de wereld gewerkt en bovenal nooit stil blijven staan in zijn ontwikkeling.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Niet specifiek, momenteel vind ik iedereen voor mijn camera nog spannend genoeg, maar bovenal leuk om te fotograferen. Dus iedereen, individuen, families, stelletjes, bands, die zich geroepen voelt, graag!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Niet alleen fotografen, maar ook klassieke meesters in de schilderkunst zoals Carravagio, Rembrandt, Frans Hals, Vermeer zijn een bron van inspiratie. Ook films en tv-series met een bepaalde look en uiteraard een reeks aan fotografen via het internet, zoals onder andere Bert Stephani, Zack Arias, David “strobist” Hobby, Arnold Newman, Anton Corbijn, Annie Leibovitz, Frank Doorhof etc. etc.

Op welke foto ben je het meest trots? Meestal op een van mijn laatste. Iedere keer weer leer ik erbij en iedere keer denk ik “nu ben ik er..”. De foto hiernaast is recentelijk genomen tijdens een dagje naar Zandvoort. De oudste wilde ondanks de wind persé met een grote plu lopen, mama sputterde nog wat tegen en zag de plu al in de Noordzee verdwijnen, papa zag echter een “photo opportunity”. Terwijl zij zich uitleefde met de plu kreeg papa de foto die hij voor ogen had en als extra bonus pakte een experiment met een nieuwe bewerking in Lightroom ook nog eens goed uit.

Overige opmerkingen… Als je doolt over het internet lijkt het haast wel of alles wel al een keer gefotografeerd is maar fotografie blijft een eindeloos creatief proces. Wellicht is dat wel het mooiste eraan. Iedereen kan het, ieder op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo en met zijn eigen stijl. Al die verschillende “genre’s: landschappen, zeegezichten, portretten, glamour, fashion, still lifes, productfotografie, live-concertfotografie, reclame-fotografie, bruiloftsfotografie, reisfotografie, bedrijfsfotografie…etc. etc. etc. Allemaal verschillende en soms overlappende facetten van wat we fotografie noemen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan je altijd blijven ontwikkelen. Ik hoop in deze rubriek nog veel tegen te komen.


Frank Doorhof Naam: Frank Doorhof

Hoelang al bezig met fotografie: van jongs af aan, professioneel sinds 2002 Leeftijd: 41 Link naar je website/portfolio: www.frankdoorhof.com

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben opgegroeid in een gezin van fotografen (allemaal hobby) en filmers (hobby), dus ik heb het letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen. Ik heb vooral veel geleerd van de donkere kamer als basis.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Mensen en beweging. Mensen zijn allemaal uniek en om dat goed vast te leggen is de grootste uitdaging die je jezelf kan stellen, en ook het meest belonende, denk ik. Als iemand helemaal tevreden is met zijn of haar foto is dat het grootste compliment dat je kunt krijgen.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Dagelijks.

Wat voor apparatuur gebruik je? Oempf een hele waslijst. Het gaat me niet zo zeer om de camera, het zijn voor mij voornamelijk tools om het verhaal te vertellen, maar voor de liefhebbers: Het meeste studio- en gecontroleerd lichtwerk wordt gedaan met een Phase One DF camera body en een Leaf AptusII achterwand, tevens gebruik ik soms een Mamiya RZ67ProII met dezelfde achterwand. Voor het meer “variabele� werk gebruik ik een Canon 5DMKIII. Verder hebben we nog een Fuji X10 voor het point en shoot werk en onderschat ook de iPhone4S niet. Ofwel, de beste camera is diegene die je de foto geeft die je wilt (en die je bij je hebt natuurlijk).


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Moeilijk om dat van jezelf te zeggen, ik denk het gebruik van licht en de expressie van de modellen. Daarnaast probeer ik ook altijd veel aandacht aan styling te geven.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik doe 99% zelf. In feite doe ik niet heel veel. 90% van de foto wordt in de camera gedaan, dat vind ik heel belangrijk. De rest is voornamelijk kleuraanpassingen in Photoshop voor een wat meer vintage of andere look.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Erwin Olaf, David Lachapelle, Annie leibovitz, Mario Testino, Jay Maisel en nog veel meer.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? In de trend van heel hoog gegrepen: Lady Gaga. Dat lijkt me echt een enorme uitdaging en ik ben gewoon zeer onder de indruk van haar schijnbaar eindeloze fantasie in styling.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Letterlijk overal, het is een beetje een mazzeltje denk ik, maar ik zie letterlijk overal wel een fotografisch verhaal in. Soms worden mensen om me heen daar helemaal gek van…. Maar goed, dat is het risico.

Op welke foto ben je het meest trots? Moeilijk te zeggen, op model-gebied zijn dat er vele, maar ik denk toch de foto van het model bij het vliegtuig (angel wings), die is geschoten met 1 flitser in best wel pittige omstandigheden. Die foto is er 100% uitgekomen zoals bedoeld, eigenlijk al bij de eerste poging, dus daar ben ik wel trots op.


Edzo Boven Naam: Edzo Boven

Hoelang al bezig met fotografie: Al sinds mijn 14e jaar, dus al bijna 40 jaar. Leeftijd: 53 jaar Link naar je website/portfolio: www.flickr.com/people/edzoboven en www.pentaxphotogallery.com/artists/edzoboven

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Mijn vader fotografeerde ook en heeft in verleden zelfs nog een doka gehad. Toen mijn broer en ik begonnen met fotografie, zijn we alle drie al snel overgestapt op dia’s. Zelf heb ik nog een tijdje diaseries met geluid gemaakt, met een bandrecorder, een groot zelfgebouwd mengpaneel en een diaprojector. Mijn hobby heeft jaren op een erg laag pitje gestaan en is een paar jaar geleden weer opgeleefd. Toen heb ik een cursus onderwaterfotografie gevolgd. Nadat ik van een analoge naar digitale onderwatercamera ben overgestapt. Ik fotografeer nu dus zowel boven- als onderwater.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Mijn voorkeur gaat uit naar landschappen, stadsfotografie, urbex fotografie (oude panden, met name in HDR) en macro-fotografie. Tijdens mijn duiken gaat er doorgaans een onderwater camera mee tijdens de duik. Daar ligt mijn interesse meer in macro-fotografie.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Er kan wel eens een week niet gefotografeerd worden, maar dat is dan toch echt een uitzondering.

Wat voor apparatuur gebruik je? Een Pentax K5 met een arsenaal aan glaswerk en bijbehorende fotoaccessoires. Ik fotografeer al sinds mijn 16e jaar met Pentax-apparatuur. Mijn Pentax K-x fungeert nu als tweede (backup) camera. Voor de onderwater foto’s gebruik ik een Sea&Sea DX-2G onderwater camera met twee flitsers en een macro-voorzetlens.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Ik probeer om een eigen stijl te ontwikkelen, maar dat zegt denk ik iedere fotograaf als doel te hebben. Met name door mijn cursus onderwaterfotografie ben ik mezelf veel meer bezig gaan houden met het fenomeen compositie. Sindsdien maak ik ook niet “zo maar” een foto, maar sta ik soms wel even een tijdje te kijken alvorens ik op de ontspanknop druk.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? De sfeer van het moment is voor mij belangrijk. Dus een bewolkte lucht veranderen in een mooie blauwe lucht met een zonnetje zal je mij niet snel op betrappen. Wel ben ik bezig met HDR fotografie, dat vind ik wel mooie effecten geven bij sommige foto’s. HDR is voor mij niet de fancy spetterende plaatjes met schreeuwende kleuren, maar juist zoals het bedoeld is: meer dynamische range in je foto krijgen. Zeker voor urbex en landschap fotografie een erg prettige toepassing.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Foto’s van landschapsfotograaf Bart Heirweg boeien mij zeer en zijn toch wel een bron van inspiratie. Ook de wijze waarop Bart over fotografie verteld is heel inspirerend.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Zoveel eigenlijk. Reizen is iets wat ik graag doe en ik zou nog graag een aantal bekende toeristische bezienswaardigheden op een aparte manier willen vastleggen. En voor mijn onderwaterfotografie staan foto’s van een dolfijn en een walvishaai erg hoog op het verlanglijstje. Niet bepaald macro-onderwaterfotografie dus.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Ik kijk veel naar foto’s op internet, ben lid van de Fotoclub Drunen 2010 en ben actief lid op het Nederlandse Pentax Forum.

Op welke foto ben je het meest trots? Op een aantal macro foto’s, waaronder die van een oranje bloem, maar ook een foto van de Loonse- en Drunense Duinen die bijna in een reclame campagne van Red Bull X-fighters is gebruikt (echter had Red Bull helaas een andere campagne voor ogen dan het reclamebureau). Als onderwaterfoto’s de foto van de popcorngarnaal in een anemoon en de twee pygmee seahorses (een jonkie met moeder) op ongeveer 30 meter diepte. Dan heb je niet zoveel tijd om eens op je gemak een fotoshoot te gaan doen.

Overige opmerkingen… Ik hoop mezelf nog meer te gaan ontwikkelen de komende jaren en nog veel plezier te beleven aan deze leuke en creatieve hobby.


Maarten de Boer Naam: Maarten de Boer Hoelang al bezig met fotografie: 3 jaar Leeftijd: 21 Link naar je website/portfolio: www.maartendeboer.net Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik had altijd al wel intresse in fotografie maar richtte mij meer op ICT. Toen ik op school zat en later in de ICT branche werkte, merkte ik al vrij snel dat ik iets anders moest vinden om in mijn vrije tijd te gaan doen dan maar achter de computer zitten. Werk los laten was dan niet echt makkelijk. In het begin gebruikte ik de bridge camera van mijn moeder (een Canon) en ik vond dat zo leuk om te doen dat ik er mee door ben gegaan en mijn ouders hebben besloten om samen met mij m’n eerste DSLR uit te zoeken, snel kwamen we al uit bij Canon en werd het de 450D met 18-55mm en 70-300mm kit. Dat ben ik ze nog steeds érg dankbaar! Al sinds dat ik begon lag mijn grote intresse bij macro fotografie alleen realiseerde me ik dat pas veel later maar terug kijkend naar mijn foto’s is dat toch wel duidelijk te zien. Nu dus nog steeds heel veel bezig met macro fotografie. Naast macro’s wil ik met een oog op commerciële doeleinden ook meer gaan richten op fotoshoots met modellen.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Soms toch wel vier keer in de week. Nu heb ik dan ondertussen wat websites te bouwen waar tijd in gaat zitten, maar normaal toch wel meerdere keren per week!

Wat voor apparatuur gebruik je? Mijn werkpaard is mijn Canon EOS 5D Mark II. Voor al mijn macro werk gebruik ik m’n Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x macro en voor al het andere werk mijn Canon EF 85mm f/1.8. Mij zul je dus ook niet snel met een zoom lens zien, vaste brandpunt lenzen zijn het helemaal voor mij!

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Lastige vraag, iedereen heeft wel zijn eigen stijl en dat is leuk om te zien als ik met meerdere mensen naar een locatie ga waar we allemaal foto’s schieten, iedereen let weer op andere dingen en zet het weer anders op de foto. Ik hou erg van creepy duistere en surrealistische dingen en van het gebruik van natuurlijk licht.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Vrijwel altijd, wat ik er precies aan doe is het geheim van de smid zullen we maar zeggen. Ook verschilt dit heel erg per foto en onderwerp. Waar het bij mij allemaal om draait is het eindresultaat. Er zijn mensen die er op tegen zijn om foto’s te bewerken, maar daar ben ik het niet mee eens. Een goed eindresultaat is een goed eindresultaat.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Ik heb geen favoriete fotograaf, ik heb in de loop der jaren wel mensen leren kennen die mij inspireren op veel verschillende vlakken en vaak ook andersom. Dat vind ik erg leuk, omdat die mensen toch iets dichterbij me staan.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Mijzelf … klinkt misschien gek? Ik hou er namelijk niet van om voor de camera te staan, als iemand me op de foto wil hebben zou hij een verassingsaanval moeten doen zo’n beetje. Maar goed, heb eigenlijk niet veel leuke foto’s van mezelf, dus ik wil nog een keer proberen om een paar mooie zelfportretten te maken.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Uit nieuwsgierigheid, ik ben bijvoorbeeld altijd nieuwsgierig naar hoe dingen er uit zien die we met het blote oog bijna niet kunnen zien. Vaak komen er gewoon ook ideeën in mij op, sommige schrijf ik op … sommige vergeet ik weer en de laatste tijd ben ik steeds meer bezig om die ideeën uit te werken en te realiseren.

Op welke foto ben je het meest trots? Lastig … maar ik denk toch deze wel. Een 5:1 vergroting van een klein blaadje met een druppeltje water. Toch moeilijk om te kiezen aangezien ik ook nog wel andere foto’s heb waar ik stiekem toch wel trots op ben.


Ramona Nouse Naam: Ramona Nouse

Hoelang al bezig met fotografie: 2,5 jaar Leeftijd: 17 Link naar je website/portfolio: www.come-intomyworld.blogspot.com Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik ben altijd al druk in de weer geweest met een camera, want hoe leuk was het om het rolletje te laten ontwikkelen en dan een mapje met foto’s terug te krijgen?! Toen ik vijftien werd heb ik een Nikon Coolpix L100 gekregen voor mijn verjaardag. Hier heb ik een jaartje mee gefotografeerd en toen kreeg ik problemen met de camera. Na de slechte service in de winkel waar de camera gekocht was, besloot ik mijn Nikon te verkopen en een Canon te kopen. Deze keer werd het een spiegelreflexcamera. Ik gebruik nu de Canon EOS 500D en ben daar nog steeds erg blij mee. Mijn tijdschriftenverslaving helpt hier erg goed aan mee. Ik heb al heel vaak gedacht ‘goh, die foto kan ik ook wel maken, nog wel beter zelfs!’. Natuurlijk..

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Mensen, absoluut. Ik denk dat iedereen wel iets moois in zich heeft. Ik ben vooral geïnteresseerd in fashionphotography. Samen met een team van meiden die verstand hebben van fashion en make-up en toevallig ook nog erg gezellig zijn, organiseren we regelmatig photoshoots. Ik denk dat als je een prachtige foto hebt, maar de kleding etc. niet perfect is, dat de hele foto verpest is. Daarom is fashionphotography ook zo leuk; je kan de hele sfeer van de foto veranderen met één klein detail.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? School is op dit moment wat belangrijker, maar met de komende (zomer)vakantie in zicht ben ik wel van plan om meer te fotograferen. De eerdergenoemde photoshoots worden vooral op vrije dagen of in vakanties gehouden. Handig voor iedereen dus. Ik ben er wel dagelijks mee bezig. Tijdschriften en het internet doorzoeken naar inspiratie blijft leuk!

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik op dit moment een Canon EOS 500D met een kitlens en een 50mm (1,8f) lens. Ook gebruik ik Photoshop CS5 en (voor de snelle bewerking) Picasa. Daarbij ben ik ook in bezit van een tekentablet. Mijn reflectiescherm is ook onmisbaar bij de photoshoots.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Ik vind dat het tegenwoordig meer een regel is dat je je foto’s overmatig moet bewerken. Dit heb ik met één photoshoot ook gedaan en bevalt me nog steeds niet. Natuurlijk haal ik ook wat oneffenheden weg bij de modellen, maar ik hou er absoluut niet van om de modellen anders te maken dan ze zijn. In mijn foto’s is ook weinig bewerking te zien; alleen het contrast is aangepast. Ik hou van de pure foto’s. Wel worden veel foto’s zwart-wit gemaakt, maar of dit ook echt bewerking is? Ik denk dus dat mijn werk meer ‘puur’ is dan bij andere fotografen.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja. Zoals al eerder genoemd sleutel ik wat aan het contrast en de belichting etc. Ook kleine oneffenheden die storend zijn verwijder ik. Maar echt photoshoppen is niet voor mij weggelegd. Ik gebruik CS5 wel, maar eigenlijk alleen voor de kleine dingen. Ik snap het grootste deel niet eens.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Ik volg Nirrimi Firebrace al jarenlang en vind het onwijs knap hoe zij op zo’n jonge leeftijd zo’n grote carrière heeft opgebouwd. Haar foto’s zijn prachtig en het exacte voorbeeld van hoe ik mijn foto’s ook wil laten zijn. Wel jammer dat het grootste deel van haar foto’s ook gewoon erg bewerkt zijn, maar op de één of andere manier vind ik het bij Nirrimi wel erg mooi!

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ik zou heel graag nog eens Lara Stone op een exotisch eiland willen fotograferen. Sowieso lijkt fotograferen op een exotische locatie me erg leuk! Natuurlijk lijkt het me ook geweldig om voor tijdschriften te werken. Van ELLE en teenvogue ben ik al jaren fan van!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Vooral uit tijdschriften en van blogs en tumblr’s.

Op welke foto ben je het meest trots? Op deze foto. Niet omdat de foto nou zo bijzonder is, maar met deze foto is het eigenlijk wel allemaal begonnen. Met deze foto heb ik een plek in een expositie ‘gewonnen’ en ook hangt ‘ie in het gemeentehuis van Woerden. Ik heb veel complimenten gekregen van fotografen over deze foto. Dit was een jaar geleden en ik kan nu echt niet begrijpen waarom iedereen de foto zo mooi vond. Heb toen ook in de krant gestaan met mijn overwinning en was daar natuurlijk erg trots op.

De modellen in de foto’s zijn: Suzanne van Vliet & Piene Burgers & Lisette Branger & Rozanne Reijnierse & Noortje Possels Make-up is door Marga Witteman Styling is door Femke de Groot & Michelle de Groot


Giti Entezami

Naam: Giti Entezami Hoelang al bezig met fotografie: sinds 1994 Link naar je website/portfolio: www.gitientezami.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Fotografie is altijd mijn ambitie geweest. Vanaf mijn jeugd heb ik me met fotografie bezig gehouden. Ik ben in 1994 op de fotovakschool afgestudeerd. Sindsdien ben ik ermee bezig.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Portret- en sociale fotografie, want ik denk dat ik sterk met mijn foto’s mijn gevoel en mijn liefde voor mijn beroep kan uiten.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Afhankelijk van mijn opdrachten. Ik ben er zeker wel wekelijks mee bezig.

Wat voor apparatuur gebruik je? Canon D5 mark II.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Omdat ik een extravert karakter heb, kan ik makkelijk in contact met mensen komen.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Indien nodig doe ik het wel. Dit hangt van verschillende aspecten af.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Henrie Cartier Bresson.


Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Prinses Maxima.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Verschillende culturen.

Op welke foto ben je het meest trots? Omdat ik de meeste foto’s met veel liefde en ambitie heb gemaakt kan ik geen uitzondering maken.


Evelien Oerlemans

Naam: Evelien Oerlemans Hoelang al bezig met fotografie: ongeveer sinds 2006 Leeftijd: 25 Link naar je website/portfolio: www.evelienoerlemans.nl / www.fotografille.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Toen ik mijn eerste digitale compactcamera kocht was ik een jaar of 15, toen begon ik te fotograferen omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kon. Toen ik mijn grafische opleiding begon kwam er een analoge spiegelreflex en een jaar later een digitale spiegelreflex. Toen ben ik echt serieus gaan fotograferen.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik fotografeer alles graag, maar het liefst fotografeer ik theatervoorstellingen. Al een aantal jaar ga ik zeer regelmatig naar theatervoorstellingen kijken. In 2010 besloot ik een poging te wagen om deze twee hobby’s te combineren, dat bleek een goede match voor mij! Ik vind het fijn om samen met acteurs/dansers/zangers en de techniek mooie plaatjes te maken. Daarnaast kan ik gewoon mijn gang gaan zonder dat ik mensen aanwijzingen hoef te geven zoals bijvoorbeeld bij portretfotografie, de mooie momenten ontstaan vanzelf en ik moet daar op inspringen.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Er zit niet echt een bepaald patroon in mijn fotografie. Soms fotografeer ik een week bijna dagelijks en dan weer een paar weken minder. Gemiddeld fotografeer ik zeker wel iedere week. Of het nou een fotoshoot is voor mezelf, iets op mijn werk of foto’s bij artikelen op mijn blog.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik mijn Canon EOS 50D met meerdere lenzen. De meeste foto’s maak ik met mijn Canon 24-70mm F2.8 lens. Een heerlijke lens, zeker in het theater bij weinig licht. Verder heb ik nog een Canon 50mm F1.8 lens en een aantal lenzen die ik amper gebruik. Mijn moeder fotografeert ook graag en dus kan ik ook haar macrolens en groothoeklens lenen wanneer ik ze nodig heb.


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Of mijn werk onderscheidend is kan ik niet zeggen, maar ik denk wel dat ik goed om kan gaan met de eigenschappen van fotograferen in een theater. Het is er donker en vaak weet ik vooraf niet hoe de voorstelling eruit ziet. Improviseren dus!

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, mijn foto’s gaan nooit onbewerkt de deur uit. Er hoeft niet meteen veel aan de foto’s te gebeuren, maar een beetje fintetunen van kleur, helderheid, contrast en eventueel rechttrekken doe ik altijd. Dat maakt een foto echt af. Wanneer er een uitgesproken sfeer in de foto moet komen kan ik me helemaal uitleven in de beeldbewerking. Het is voor mij echt een onderdeel dat aan fotografie verbonden is en waar ik net zoveel plezier in vind.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Er is niet echt één fotograaf die ik zo op kan noemen die me het meest inspireert. Ik kijk graag naar andermans foto’s om te leren, overal kun je inspiratie uit halen. Als ik dan toch een paar fotografen op moet noemen dan zijn dat onder andere Erwin Olaf, Wendelien Daan en Merlijn Doomernik.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Het lijkt me geweldig om ooit een grote Joop van den Ende musical te mogen fotograferen. Daarnaast zou ik ook graag eens een echte fashion- of beautyshoot willen doen op een prachtige locatie met een heel team aan visagisten, stylisten en modellen!

Waar haal je je inspiratie vandaan? Inspiratie haal ik overal vandaan. Muziek, films, boeken, dingen om me heen, foto’s van anderen, mijn eigen gedachten, etc.

Op welke foto ben je het meest trots? Ik kan niet kiezen! Bij sommige foto’s zijn het de herinneringen die ze mooi maken, andere foto’s de sfeer en bij weer andere foto’s het moment. Als ik niet blij ben met een foto komt hij sowieso niet door mijn selectie heen.


Richard Liefrink Naam: Richard Liefrink

Hoelang al bezig met fotografie: Vanaf mijn 13e met analoge camera van mijn vader, een Practica mtl-3. Tot mijn 16e, toen een paar jaar niets meer. Later filmen bij wrc-rally’s. En toen de overstap in 2009 naar DSLR Eerst een Sony A350 en later een A700. Sinds kort de overstap naar de Canon 7D. Leeftijd: 41 Link naar je website/portfolio: www.fsd-fotografie.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Vanuit het filmen van de autorally de switch gemaakt naar fotograferen. Omdat ik toch weer het effect van beweging in vaste beelden wilde hebben.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Rallyauto’s, modellen en natuur. Omdat ik daar de meeste feeling mee heb.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Elke week aangezien ik nog ernaast werk als proces operator.

Wat voor apparatuur gebruik je? Intra-oculaire lenzen in 2-ploegen Camera Canon 7D Objectieven Canon EF 24-105mm F4L IS USM Canon 70-200 F2.8L IS USM Flitser Canon Speedlite 580EX II Studio Lastolite Flitsset Lumen8 400W/S KIT II Menik Studio Flitser WF-500 inclusief Accu Dus mobiel en op lokatie Studio mogelijkheden!


Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Mijn streven is: Alles net even niet volgens de regels doen en er een eigenwijze twist aan geven, om net dat ene eruit te laten springen!

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik bewerk de foto’s in Photoshop CS5. Contrast, belichting en kleur. Net even alles iets mooier maken.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Mark de Roo en Carli Hermés.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Sylvie van der Vaart.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Programma’s als HNTM, ANTM en foto-vakbladen.

Op welke foto ben je het meest trots? Foto van model Lisanne. Die heb ik bewerkt en persoonlijk vind ik hem zeer mooi.


Henk Verstraaten Naam: Henk Verstraaten

Hoelang al bezig met fotografie: Sinds 1998, maar echt professioneel sinds 2005 Leeftijd: 47 Link naar je website/portfolio: www.fotoverstraaten.nl

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? De digitale wereld en met name fotografie heeft me altijd al erg geïnteresseerd. Zodra de eerste digitale camera’s op de markt kwamen, is mijn interesse in fotografie een passie geworden waar ik uiteindelijk ook mijn werk van heb kunnen maken.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Vooral sportende kids. Ik leg veel voetballertjes vast en zie dan de emotie op de gezichten, dat is prachtig. Met het vastleggen van die sportende kids is ook mijn passie voor de fotografie ontstaan en werd ik steeds vaker gevraagd voor opdrachten. Verder fotografeer ik graag familieportretten en modellen. Buiten op locatie vind ik dan weer net iets leuker dan in de studio. Voor een tweewekelijks regioblad maak ik in opdracht foto’s van allerlei mensen en activiteiten uit de omgeving.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Momenteel dagelijks.

Wat voor apparatuur gebruik je? Nikon D700 en D300 met SB 910 flitsers. In de studio heb ik vooral Elinchrome apparatuur.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Lastig om van jezelf te zeggen. Wat ik vooral probeer is om mijn eigen draai aan mijn werk te geven, ik hou bijvoorbeeld van de blauwtonen in mijn zwart-wit foto’s.

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Elke foto krijgt wel een “basisbehandeling” qua kleur en contrast in lightroom, maar dat is minimaal. Bij de modellen maak ik soms de huid wat zachter en soms maak ik een wat uitgebreidere bewerking.


Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Inspiratie krijg ik van bijna iedere fotograaf die met dezelfde passie bezig is in fotografie, dat is heel herkenbaar. Deze fotografen volg ik dan ook via social media. Om er toch eentje op te noemen waar ik veel respect voor heb is Frank Doorhof.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Momenteel ben ik meer dan tevreden met de mensen die ik op dit moment mag vastleggen. In de categorie onbereikbaar zou dat Jennifer Lopez, Rihanna en Beyonce zijn. Iets dichterbij; een professioneel model als bijvoorbeeld Kim Feenstra, Doutzen Kroes maar ook miss Zeeland mag zich melden. Verder zou ik nog wel eens een concert willen fotograferen van mijn favoriete band Kane of zangeressen Ilse de Lange, Anouk en Glennis Grace. Of een wedstrijd tijdens het EK-voetbal.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Inspiratie kan ik overal vandaan halen, tv, een magazine, andere fotografen, internet en vaak komt het tijdens een shoot gewoon vanzelf bovendrijven.

Op welke foto ben je het meest trots? Dat is een lastige…ik vind het altijd leuk als ik klanten krijg die laten weten meer dan tevreden te zijn en dat de foto’s een groot “wow” gehalte hebben. Dat overkomt me steeds vaker en daar ben ik dan best een beetje trots op. Met mijn allereerste digitale camera (een compactje van Canon) won ik 2 prijzen met een foto van ondergaande zon bij de vuurtoren daar was ik toen ook erg trots op.

Overige opmerkingen… Ik vind dit een geweldig initiatief. Ik vind het sowieso leuk dat er veel collega’s zijn die open staan om met elkaar te communiceren en een ander iets gunnen in plaats van elkaar als concurrent te zien. Ik heb dan ook al diverse keren op een prettige manier samengewerkt met collega’s en eentje heeft zelfs model gestaan voor een fotosessie. Je steekt ook altijd iets op van elkaar.


Donna Rikkers Naam: Donna Rikkers

Hoelang al bezig met fotografie: Iets langer dan een jaar nu. Leeftijd: 15 Link naar je website/portfolio: www.wix.com/donnarikkers/myphotography

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie? Ik vond het heel fascinerend en maakte altijd foto’s met een compactcamera. Ook kreeg ik altijd veel complimenten van iedereen. Ik zag allemaal mooie foto’s in tijdschriften en op tv, natuurlijk ging ik ook rond kijken op internet. Langzamerhand kwam ik allemaal fotografen tegen die prachtige foto’s maakten en dat wilde ik zelf ook kunnen. Daarom kocht ik een digitale spiegelreflexcamera en zo ben ik beetje bij beetje begonnen met fotografie.

Wat fotografeer je het liefst en waarom? Ik heb niet echt een iets dat ik het liefste fotografeer. Ik fotografeer verschillende dingen zoals mensen, dieren en natuur. Ik wissel het steeds af maar als ik dan toch moet kiezen dan kies ik toch voor dieren. Dieren zijn heel natuurlijk en je kunt ze zo neer zetten zoals ze zelf zijn en je hebt geen make-up nodig en dergelijke om ze mooi te maken. Je hebt er overigens wel veel geduld voor nodig, maar het loont uiteindelijk wel.

Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week? Ik fotografeer niet elke dag, want daar heb ik namelijk geen tijd voor. Meestal in het weekend.. Zo’n 2 of 3 keer in de week is wel voldoende, het hangt natuurlijk ook van het weer af.

Wat voor apparatuur gebruik je? Ik gebruik nu de digitale spiegelreflexcamera Canon EOS 1000D. De objectieven die ik hierbij gebruik zijn de standaard Canon EF-S 18-55mm kitlens en de Tamron 70-300MM F/4-5.6 SP VC Canon telezoom lens. Ook maak ik gebruik van een flitser Canon Speedlite 380EX met Omni bouncer en ik heb een statief in mijn bezit.

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? Mijn werk onderscheidt zich van anderen omdat ik altijd op mijn gevoel af ga. Ik probeer zelf dingen uit en dan zie ik vanzelf wel wat er uitkomt. Meestal lukt dat ook wel.


Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s? Ja, ik bewerk mijn foto’s, maar alleen als het echt nodig is. Voornamelijk gebruik ik Photoshop CS3 en dan pas ik de contrasten aan en maak ik het gezicht zo egaal en natuurlijk mogelijk. Ook gebruik ik effecten om de foto’s mooier te maken.

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?) Ik heb geen fotograaf die me echt met alles inspireert, maar als ik iemand moet opnoemen die echt prachtige foto’s kan maken dan is dat wel Frank Janssen. Hij krijgt zijn modellen altijd weergaloos mooi op de foto vind ik.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen? Ik zou heel graag nog een keer een echt beroemd iemand willen fotograferen, zoals Doutzen Kroes of Anky van Grunsven op een wedstrijd met haar paard.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Mijn inspiratie komt merendeels van andere fotografen. Maar natuurlijk ook uit tijdschriften en andere dingen.

Op welke foto ben je het meest trots? Ik heb niet echt een favoriete foto waar ik het meest trots op ben. Dat komt doordat als ik weer nieuwe foto’s heb gemaakt zit er steeds wel weer een nieuwere foto bij waar ik trots op ben en word de oude vervangen. Maar een foto waar ik trots op zal blijven zijn is dan toch echt wel deze van de baby.

Overige opmerkingen… Ik ben druk bezig met oefenen en beter worden in fotograferen, er staan dan ook deze zomer veel nieuwe foto’s op het menu en ik blijf er vooral mee doorgaan.


Copyright: Madelon Thijs-Kooijmans 2012 www.madelonkooijmans.nl www.facebook.com/fotografieanddesign www.twitter.com/FotoMadelon www.issuu.com/ madelonkooijmans

Door het oog van jouw lens - editie2  

In de categorie “Door het oog van jouw lens” interview ik fotografen, zowel amateurs, hobbyfotografen en professionals met een passie voor f...

Door het oog van jouw lens - editie2  

In de categorie “Door het oog van jouw lens” interview ik fotografen, zowel amateurs, hobbyfotografen en professionals met een passie voor f...

Advertisement