Page 1


PERFECT BALANCE I en perfekt gate med perfekte rekkehus i den perfekte byen i det mest perfekte landet i verden finnes et perfekt hjem med 2,4 perfekte barn, to perfekte foreldre og deres tre perfekte kjæledyr. Av disse 2,4 perfekte barna er 0,4 et lykkelig og perfekt integrert adoptivbarn, som lever i harmoni med sine perfekte søsken, den økologiske fair-trade gullfisken Luna, og den herlige biseksuelle hunden Vida. Flere dager i uken kjører denne perfekte familien sin miljøvennlige elektriske bil til et perfekt antall ukentlige aktiviteter. Mandager er det økologisk dyrking av kortreiste grønnsaker, tirsdager er det familieyoga, onsdager er det frivillig arbeid for de som ikke er like perfekte som dem selv og torsdager er det fribading med likesinnede naturistfamilier. Helga er familiehøytid hvor andre perfekte familier kommer til åpent hus, fellesmåltider og allsang. Etter at barna har lagt seg blomstrer romantikken hos det perfekte ekteparet, som ikke sjelden inviterer et annet nesten like perfekt par til hygge med innleid­ vinkelner og Michelin-kokk, kvelder som gjerne utarter seg på tvers av stereotype kjærlighetsbånd uten å tråkke noen på tærne. Søndagene er den perfekte familien opptatt med å bare være, og tenke over hvor deilig livet er, NÅR MAN BARE ER PERFEKT.


BALANSE

BALANSEKUNST TING SOM VIRKER Å hoppe strikk i småsko etter en hel vinter med cherrox. Å dra fingrene gjennom de stikkende hårstråene til den styggeste Barbie-dukka etter å ha klipt av henne alt håret. Sleiken som sitter perfekt etter å ha tatt i bruk hele boksen med storebrors hårgelé. Lukten av vinterens første snøfall mens man fanger snøkjerringer med tunga. Å røpe navnet på den man liker aller best med munnen full av to pakker hubba bubba. Følelsen av å danse med den søteste gutten i klassen på onsdagsklubben, selv om han rekker deg til armhulen. Følelsen av å vinne i håndbak over alle guttene på onsdagsklubben, selv om du ikke fikk danse med den søteste gutten i klassen. 


BALANSE DAME: Halssmykke i sølv og perler i perfekt balanse. Fra 3250,-


BALANSE HERRE: Slipssmykke i sølv med perler. Fra 1750,-

BALANSE

Den HAMRENDE følelsen i hjertet og en fullstendig overbevisning om at det er VERDT DET, idet beina snubler i ei rot på vei ut av hagen til naboen, skoleranselen vrenges for bøker og de lekreste slangepler, og du vet at landingen vil gi den nye dongeribuksa grønskeflekker til evig tid.


UBALANSE

VÆRPRAT Hvis hundrevis av leger hadde vært 95% sikre på at du var DØDSSYK, ville du overse det eller se deg om etter en kur? Grei ut. Hilsen FNs klimapanel.   Onsdag på puben, to stamkunder har akkurat forlatt hver sin leilighet midtveis i klimadebatten på TV og deler sine tanker om de store spørsmålene her i livet. Hva gir du meg? Det snør i juli og det er badetemteraturer i oktober. Det er flomrekorder til frokost, snørekorder til brunsj, vulkanutbrudd til mellommåltid og tsunamiutbrudd til middag, sykloner til kveldsmat og ørkentørke til nattmat. Jada så, nei da, så. Men det er vel det som er været. ELLERS DA?


UBALANSE DAME: Halssmykke i ubalanse med onyx og corall. Fra 2750,UBALANSE HERRE: Slipssmykke i sølv, perler og onyx. Fra 1850,-


HVERDAG

HVERDAGSKVINNEN Dagens lille høydepunkt – anekdote fra en mandagskvinne. Radiostemmen messer om sluddbyger og innsparinger. Komfyren står fortsatt på lav varme, det er tomt for zalo og siste rest av blomkålsuppa svir seg godt ned i kasserollen mens en iherdig jakt etter gamasjer pågår. Isbilen patruljerer hvileløst rundt i ring utenfor, som om den skingrende bjella erkjenner at første ukedag i februar ikke er en god dag for salg av kremis. Jobbveska tømmes for fuktige matpakker og møtereferater, og sminkeveska fiskes opp under gamle kvitteringer og bussbilletter. Tause grantrær og sovende maurtuer er eneste ventende publikum før dagens runde i skogen, men foran speilet i gangen smøres knallrød leppestift på i rause lag. Skiene hviner av glede i de isete kveldsbakkene, røde lepper matcher rød februarnese i vinterluft og smilet sitter som et skudd. Mandagskvinnen – hverdagsmonsteret: 1-0.

HVERDAGSHERREN Mandagsherrens hemmelige hverdagstriks. Ta en titt i kalenderen. Finn den dagen i uka med flest kjedelige gjøremål: Lånemøte i banken, tannlegetime, avdelingsmøte på jobb, foreldremøte i barne­hagen, tomatsuppe til middag og dugnad i borettslaget. Sett vekkerklokka til å ringe 20 minutter tidligere enn du egentlig trenger for å rekke dagens krumspring. Stå opp, sett over kaffen, skru på radioen, hell en  passelig håndfull Bridgeblanding i en skål og hopp straks tilbake innunder dyna. Nyt en bedre morgenstund og stå ikke opp før du har spist opp alle de grønne lakrisbitene. Mandagsherren – hverdagsmonsteret: 1-0.


HVERDAG HERRE: Mansjettsknapper i sølv med perler. Fra 2400,-

HVERDAG DAME: Ring i sølv med perlen som dagens lille høydepunkt. Fra 2250,-


FANTASI

EN SØNDAGSKVELD PÅ SYKEHJEMMET Dagny og Dagfinn sitter tett inntil hverandre i spisesalen i 4.etg og ser ut vinduet. Dagfinn dytter forsiktig borti Dagny med tøffelen, blunker raskt med det ene øyet, setter pekefingeren foran munnen og hvisker hsjjjj, uten at noen av pleierne legger merke til det lille opptrinnet. Han legger en lapp hvor det står ’om nøyaktig 10 sekunder begynner dagens forestilling’ i hånden hennes, leder blikket til Dagny ut vinduet, over parkeringsplassen og opp mot himmelen. Dagny blunker kort, tar på seg brillene og ser ut. Så skjer det. Fullmånen lyser opp en gnistrende vinterkveld og et storslått dansegulv av is der nede på den tomme parkeringsplassen. Dagfinn reiser seg majestetisk fra rullestolen, retter på smokingen og bukker til sin vakre Dagny som sitter klar med danseskøytene på. Hun tar armen hans før de seiler ut vinduet i piruett, finter seg forbi tre flyvende isbjørner, to illsinte hekser og en enhjørning på avveie med øyne så store som tinntallerkner. De lander på isen med et perfekt nedslag, og skal akkurat til å ta imot jubelbruset fra tribunen, da de hører stemmen fra en av pleierne: Da er det på tide å våkne kjære turtelduer, desserten er servert.


FANTASI DAME: Ryggsmykke inspirert av eventyrenes verden. Fra 4750,FANTASI HERRE: Mansjettknapper i sølv, perler og onyx. Fra 3150,-


FRIHET HERRE: Mansjettknapper i sølv og perlemor. Fra 2600,-

FRIHET

ETTERMIDDAGSBESØK HOS HORISONTEN Det prikker i ansiktet, svir i øyenkroken, øynene kniper og fyller seg med vann for å ta unna all vinden. Øyevippene blafrer, nesa renner og man må lukke munnen for ikke å ta inn hele himmelen på en gang.


FRIHET

Det er umulig å høre annet enn OKTOBERVIND, BLYGRÅ brenninger med SKUMTOPPER og følelsen av skjell som knaser under støvlene. Det kiler i magen, skallen er tom for andre tanker enn en uimotståelig trang til å rope det høyeste man orker, kroppen lener seg mot en vegg av luft og banker på hos horisonten.


FRIHET DAME: Armbånd i sølv og perlemor inspirert av havet. Fra 4850,-


FANGENSKAP DAME OG HERRE: Anheng i sølv med kjede og en perle full av håp. Fra 2750,-

FANGENSKAP

OM LYKKEN VAR HØYFREKVENT OG SELVLYSEDE 06.00. Nyhetene på klokkeradioen avbryter en drøm om tenner som faller ut. Blodskutte øyne skumleser dagens første statusoppdateringer om helgas triumfferd innen rypefangst, bugnende multemyrer, yogareiser og surdeigseventyr. Pulsklokka stirrer med utålmodige led-lys fra kleshaugen i hjørnet, mens nyhetene avslutter med et innslag om karnevalstid og hvordan den latinske verden puster Norden i nakken på FNs liste over verdens lykkeligste land. Dagens første paracet skylles ned med kaffe mens kontorklær og barnehagebarn puttes i skinnvesker og sykkelseter. Den signalgule sykkelshortsen sitter som limt pølseskinn over lårene, puls­ klokka tikker, spillelista står på repeat, ungen skriker i baksetet og sjefen skriker om kontraktskupp i telefonen. Lycrastoffet gnisser høyfrekvent idet sykkelen bikker over høyden og tar følge med resten av den lysende ålen av syklende neonfargede kontorarbeidere. Med hissige gnagsår mellom lårene løper et selvlysende gult pølseskinn inn glassdørene til sitt første møte med marsi​pankake og bonus. ENDELIG VAR HAN DER HAN VILLE I LIVET.


HARMONI

HARMONI – EVIGHETEN OG EN SYKKEL Varm junivind lager superstjernehår med høy lugg, sykkelen duver av gårde langs grusveien med ei måke og ei ku som eneste formiddagsdøsige publikum. Sommerferiens første sykkeltur sneier innom kiosken nedenfor hytta hvor nabogutten venter med fiskestang og en femmer som holder på å brenne opp i lomma. En Kroneis, en Lollipop, to bestevenner og 8 uker ferie. En mannsalder senere. Varm junivind smyger seg rundt en solbrun og speilblank isse. Sykkelen triller stødig og lager fine knitrelyder i grusen, selv om den nå brukes mer som en stokk på hjul enn som fartsglis. Ei ku og ei måse anerkjenner opptrinnet med tomme blikk og en humle suser forbi i trivselstempo. Ved kiosken nedenfor hytta står det en krokrygget kar og tripper med fiskestang, stolt pondus og ryggsekk. En firkløver, en termos med kaffe, fire plater vafler, TO BESTEVENNER og 365 dager ferie.


HARMONI DAME: Halssmykke i sølv eller kopper inspirert av naturens harmoniske former. Fra 3150,HARMONI HERRE: Armbånd i sølv og skinn. Fra 1900,-


KAOS HERRE: Anheng i sølv og onyx med kjede. Fra 1850,-

KAOS

KAOSTEORI – VEKKERKLOKKA OG SOMMERFUGLTEORIEN Vekkerklokka streiket i løpet av natta og ringte aldri om morgenen den 7. juli. Hun våknet av kjærestens knising over at hun allerede var 40 minutter for sent ute, og et dertil egnet forslag om at hun nå like gjerne kunne bli igjen under dyna sammen med han. Hun ble igjen noen øyeblikk til, før de begge kastet seg ut av døra i matchende morrasveiser og i samme antrekk som dagen før. På vei til t-banen ville han spandere kaffe, bare for å drøye tida så lenge som mulig før hun skulle reise bort i tre lange uker. Halve iskaffen ble slukt i fart, mens den andre halvparten endte sine dager nedover blusen som allerede hadde en flekk fra dagen før. Mer FNISING og lufttørking i sola og nå var hun virkelig seint ute. Ved trappa ned til Aldgate stasjon KYSSET de så lenge at hun måtte kaste seg ned trappetrinnene i doble steg.


KAOS

Klokka var 08.47 og toget mot Liverpool Street hadde akkurat dratt fra perrongen. Rådvill gikk hun opp på fortauet igjen og vandret retningsløst rundt mens hun tenkte ut en plan for å rekke flyet. En melding tikket inn på telefonen. Den første av tre BOMBER som skulle gå av i London denne  sommerdagen  hadde  akkurat  eksplodert  kl 08.50,  på toget mellom Aldgate og Liverpool Street.


KAOS DAME: Armbånd i sølv og onyx med kaotiske tendenser: Fra 4750,-


PERFECT BALANCE

ILDA DESIGN “Hva skjer når du inviterer andre kunstnere og fagfolk til å tolke tankene og arbeidene dine på sin egen måte? Min erfaring med dette prosjektet er at det skjer noe helt fantastisk. Det skapes noe nytt og unikt. Det å la noen andre slippe til i de innerste hjørnene av tankene dine kan nesten føles litt overveldene, men jeg er utrolig glad for at jeg turte å gjøre det. Dette prosjektet viser meg at det kan komme veldig gode ting ut av det. Det hele startet som et smykkeprosjekt hvor jeg ønsket å få frem tanker, følelser og situasjoner vi ofte befinner oss midt oppi. Fortelle en historie og bruke temaer som utgangspunkt for god design, ikke bare en form som brukes til alt det måtte være. Temaene og kontrastene jeg har tatt tak i er frihet og fangenskap, harmoni og kaos, hverdag og fantasi samt balanse og ubalanse. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at dette kom til å bli større enn et smykkeprosjekt. Derfor satte jeg i gang fotograf og tekstforfatter for å forsterke temaene, vise hvor fine og unike folk faktisk er, samt fortelle historier om hvor inspirasjonen min kommer fra, med et glimt i øye. Jeg har så lenge jeg kan huske følt på en urettferdighet når det kommer til hvilke krav som vi til stadighet må oppfylle, og den veldig lille boksen vi må passe inn i for å være «godkjent». Målet med prosjektet er at vi kan gi oss selv og folk vi møter muligheten til å få være alt vi er uten å hele tiden måtte stille spørsmål ved hvordan vi ser ut, valgene vi tar, livene vi lever, pengene vi tjener eller ikke tjener, følelsene vi føler og meningene vi har. Håper noen vil kjenne seg igjen i situasjonene vi prøver å formidle, og at vi kan ufarliggjøre det noen mener er det perfekte. Mens jeg venter på å finne den perfekte balansen i tilværelsen hadde jeg lyst til å lage noe fint. Denne kolleksjonen er ikke perfekt, og er dedikert med største kjærlighet og beundring til alle imperfekte individer. ” Camilla


CAMILLA JOHANSEN GULLSMED Tel: +47 988 36 853 Mail: camilla@ildadesign.com – AUTUMN HANSEN FOTOGRAF Tel: +47 993 16 856 Mail: fotografath@gmail.com Web: www.autumnhansen.com – KAROLINE HJORTH TEKSTFORFATTER Tel: +47 457 757 67 Mail: karoline.hjorth@gmail.com Web: www.karolinehjorth.com – MADELEINE MARAZ MELSOM GRAFISK DESIGN Tel: +47 930 09 673 Mail: madeleine.maraz@gmail.com


ILDA DESIGN Besøksadresse: Kommandørkaptein Klincks vei 1, 3183 Horten Åpent: Tors - Fre 10 - 16, Lør 10 - 14, Søn 12 - 15 Alle priser er veiledene. Forbehold om trykkfeil.

Ilda Design Brochure  
Ilda Design Brochure  

A brochure for the launch of the Perfect Balance Collection of Ilda Design Jewelry by Camilla Johansen. Photo by Autumn Hansen, text by Karo...

Advertisement