Page 1

PORTFOLIO Architecture // Madeleine NIEPCERON - ENSAPVS


1

PROJECTS

Cadenza

Les collégiens de la zone « Middle-schoolers of Paris Suburb » 8 > Middle school // Ivry-sur-Seine, France // junior year

Trois places pour Vitry «Three squares for the city of Vitry»

> Music hall // Ames, Iowa // senior year

> Urban project // Vitry-sur-Seine, France // sophomore year

2

14

MISCELLANEOUS

Structure analysis

Travel photos

> The Centre Pompidou - Metz // senior year

> Portugal - Mexique - United States - France

20 22

CONCLUSION

TABLE OF CONTENTS

Resume > February 2018

26


2

CADENZA

Music Hall // Ames, Iowa, USA Senior year // M. Muecke Team work


3

Music holds an essential role in the culture of Iowa Sate University. However, today the piece played by the Music Building is in dissonance with the department’s values and potentialities. The idea is to create a new building that expresses the quality of teaching of music here at Iowa State, but also to respect the historic campus which the new building will inhabit. Just like music brings people together all over the world, the objective of this project is to gather students, faculty and visitors in a place that creates and transmits the culture of Iowa State University. The music building will give a new « cadenza » to campus life.


4 TODAY, A MUSIC BUILDING THAT DOES NOT REFLECT THE DEPARTMENT’S VALUES AND POTENTIALITIES

Site plan of the existing building

Due to the current square footage that the building accommodates, the growth of the music department is limited. The building is also criticized for its very austere visual aspect, that does not reflect the quality of the teaching of music in Iowa State. A lot of student do not even know that there is a Music Hall on campus. The objective of this project is thus not only to expand the music building, but also to create a new place on campus that transmits the values of the music program at Iowa State. An initial phase of analysis helped us determine the major issues and gap in the current program of the music building, in order to develop a more effective program for the new building. Thus, a new space for studio offices will be created, and the number of teaching labs will be increased, as well as the number of practice rooms. A new space will also be created to hold 5 rehearsal spaces, a percussion suite and a digital music suite. Additionally, storage will increase significantly based on the department’s needs. The main feature of this project is the creation of a 1,000-seat concert hall, which is accompanied by a reception area which includes a cafe as well as lounge spaces. As the number of visitors will rise, more restrooms will be added. Therefore the new building will be almost three times as big as the existing one.

Studio offices Classrooms and teaching labs Practice rooms Rehearsal spaces Storage Restrooms Reception area Concert hall


5 PROJECT : A NEW PROGRAM TO ALLOW THE DEPARTMENT’S DEVELOPMENT AND GROWTH

1. Studio offices

5. Storage

2. Classrooms and teaching labs

6. Restrooms

3. Practice rooms

7. Reception area

4. Rehearsal spaces

8. Concert hall


6 A BUILDING WELL INTEGRATED IN THE CAMPUS, THAT BOOSTS COLLEGE LIFE

Due to the topography of the site, sloping towards the south, the building has 2 entrances : the main entrance is located on the ground floor, facing Lake Laverne, but the first floor also has an entrance, located on the north side, which is meant to be the entrance used by students coming from campus and by people parked in the new parking. Taking advantage of the modified topography, an exterior area is designed to encourage any desire outdoor performances.

First floor, 1/2000

Ground floor, 1/2000


PURSUE, IMPLEMENT, PERFORM : THE 3 STEPS OF A MUSICIAN LEARNING PROCESS

7

The building is divided into three areas that correspond to the three steps that most musician have to follow in order to fully expertise a music piece or an instrument : Pursue, Implement, and finally Perform. This guideline is thus creating a crescendo starting from the old building, modified to hold the studio offices and the classrooms, as well as a recital hall, and leading to the masterpiece of the project in the concert hall.

Section, 1/1000 PURSUE The first part of the building is intended to create an environment that allows the discovery of music and sheet music. First, the musician must be introduced to the music piece or instrument he is going to play : this is what happens in the studio offices, organized around a courtyard, but also he or she must understand its concept or significance, in the classrooms and the teaching labs. During their free time, students can also enjoy new lounge spaces located within this area.

IMPLEMENT The second part of the building is used to rehearse. First, every musician has to practice alone, to memorize notes, etc., in the practice rooms. These practice rooms are located in the reception area, meaning that visitors will not only be able to see the achieved piece, but also understand the process that led to final performances. Rehearsal rooms are also accessible from this lobby, for the musicians to be able to apply their knowledge with the rest of the group and create an harmonious composition.

PERFORM Finally, the third part of the building hold a 1000-seat concert hall. This correspond to the final part of the learning process, that comes when the musician is able to perform a musical piece and show the public the skills they have acquired through the precedent steps. An opening is placed on the south facade of the concert hall, offering a pleasant view on Lake Laverne. This opening can be block with curtains for acoustical and lighting purposes.


8

LES COLLEGIENS DE LA ZONE

Middle school for 400 students // Ivry-sur-Seine, France Junior year // M. Jacotey - C-A. De Beauvais Individual work


9

This project consists in the conception and design of a 400 students middle school, in a 9000m² site located in Ivry-sur-Seine, a southern suburb of Paris. If this site has a lot of assets, like good public transport connections, which is really convenient for middle schoolers, it also has a really atypical position, at the intersection of very different areas of the city : a very urban and densely populated neighborhood on the west side, and a sparsely populated residential neighborhood on the east side. The proximity of the Parisian ring-road expressway, one of the busiest and the loudest expressway in Europe, and and the particular topography of the site also had to be taken into account when designing the middle school. Thus, the objective for this project is twofold : first, to create a positive learning environment for the students, protected against the noise and the pollution generated by the expressway, but also to use the surrounding urban heterogeneity to create a middle school open onto the city and its diversity, in order to connect students with the exterior, and more broadly, make them discover the world.


10 A BUILDING OPEN ONTO THE CITY, DESPITE ITS RING SHAPE

The entrance of the middle school is located in the lower corner of the site, near from the pedestrian-friendly street. The middle school is accessed via a porch, under the library. This porch is thus allowing a visual an physical opening onto a first playground, where the students can meet in the morning before the start of classes. A separate entrance leading only to the library and to the multi-purpose hall is adjacent to the main entrance, in order to allow their pooling with the city, which can use it whenever the middle school don’t need them.

First floor, 1/500


11 AN IMPLANTATION ON THE SITE THAT REINFORCE THE PIVOTAL POSITION OF THE MIDDLE SCHOOL, WHILE LIMITING THE DISRUPTIONS CREATED BY THE EXPRESSWAY The building, standing in the heart of the site, take the form of a double ring, organized around 2 circular exterior spaces separated by a difference in height of 4 m. If these 2 spaces are levelled, the remaining land, around the building, is shaped by the topography of the site, and is vegetated. This implantation enables the creation of a protected space for the students, but also underline the pivotal position of the middle school, at the intersection of very different areas of the city, by creating a smooth and vegetated transition, in the continuity of the green pathway located to the south of the site.

0. TOPOGRAPHY Natural slope of the site Third floor, 1/1000

1. RECREATION Exterior spaces

2. WORK Building

3. PROTECTION Elevation towards the expressway

Second floor, 1/1000

4. OPENING Access and pooled spaces


12 A BUILDING COVERED WITH A DOUBLE SKIN, THUS CREATING A PROTECTED ENVIRONMENT THAT IS CONDUCIVE TO LEARNING

The building is covered with a double skin consisting of a continuous glass curtain-wall on the inner side, and of a vertical cladding composed by wooden and aluminium slats spaced from each other in order to let the sunlight in, while functioning as sun-screens / brises soleils on the outer side. As said, two types of slats are used : wooden slats (larch), for the faรงades looking at the exterior of the project (looking at the city), and brushed aluminium slats for the facades looking at the interior of the project (looking at the two circular playgrounds). At the entrance of the middle school, where the two rings meet up, the two types of slats are mixed to create a soft transition between both rings. Moreover, different cladding strategies are used for the classrooms in order to allow more sunlight and more views.


13 A BUILDING ORGANIZED AROUND TWO CIRCULAR PLAYGROUNDS NEVERTHELESS OPENED ONTO THE REMAINING LAND AROUND IT

Section on the upper playground, 1/500

Section on the lower playground, 1/500


14

TROIS PLACES POUR VITRY Urban Project // Vitry-Sur-Seine, France Sophomore year // D. Lenglart - D. Wurz Team work


15

Vitry-sur-Seine is a town that is located in the suburbs of Paris and that is very important in the development and extension of the French capital, as it contributes to what can be refered as the « Grand Paris ». Indeed, work is underway in Vitry and will allow for the creation of two new underground stations for the « Grand Paris Express » which is a huge project of public transportation. The project is concentrated in the centre of the town, around the future « Vitry centre » underground station. This area has a lot of assets such as a Modern Art Museum, the Mac Val, a market, a theater, the city hall, and so on. However it is also characterized by several deficiencies : the RD5, the main road, creates a cut between east and west, and the « dalle Robespierre » is insecure and not used by pedestrians. Attractive places of Vitry-sur-Seine have poor connections with each others. That is why the main driver of this project is to establish links in the city centre of Vitry, by creating a succession of public spaces from the future underground station to the market square, a place for living and meeting, very important for Vitry’s inhabitants. Three squares are created, to define a real city centre for pedestrians, and to make the town more attractive, linked with the new facilities of the Grand Paris.


16 VITRY-SUR-SEINE, A TOWN AT THE CENTRE OF THE GRAND PARIS PROJECT

A major territory of Val-de-Marne, along the Seine, south-east of Paris

The city centre, concerned by the ÂŤ Grand Paris Express Âť project, with a new underground station, and a new tramway

DIAGNOSIS

OBJECTIVES

A lot of assets but also deficiencies like the major road RD5 that cuts the city centre

Open the city centre using existing public and green spaces

high-rise buildings and huge complexes of social habitat Increase urban density and create mixity in the area using as dominant urban forms in the area free spaces between buildings


PROJECT : OPEN, DENSIFY, STRUCTURE

17

The main objective of this project is to make the city centre of Vitry-sur-Seine more appealing for the new pedestrian traffic that the Grand Paris Express project will generate. To achieve that, the existing public spaces are extended and modified in order to create a more open space, starting from the future underground station and leading to the market square. New office and housing buildings are also created around these public spaces to structure them and increase the density of the city centre. A lot of space is also provided for retail shops, in the first floors of these buildings.


18 THREE SQUARES ALONG AN AXIS TO STRUCTURE THE CITY CENTRE

1. The underground station square

1 2. The school square

3. The market square The project is articulated around three squares : the underground station square, on the « dalle Robespierre » and the RD5, designed to host the new pedestrians that the underground will bring ; the school square, in front of a middle school and a nursery school, designed for families and children ; and the market square, redesigned to encourage inhabitants to use it, even when there is no market.


19

3

2


20

STRUCTURAL ANALYSIS Centre Pompidou - Metz analysis Senior year // R. Whitehead team work


21

Centre Pompidou-Metz between traditional precedents and modern design

ABSTRACT

Often criticized in the architectural world for not being a site-specific building and failing to provide a quality architectural spa-

tiality, the Centre Pompidou-Metz, opened since 2010, is however well recognized and studied for its innovative structural design. The project led by Shigeru Ban and Jean de Gastines has been a point of interest in the past couple of years for both architects and engineers as a way to understand active surfaces in architecture. Indeed, the whole museum is covered by a three-way, double-layered woven hexagonal timber lattice structure1 able to span over 40m. Its design was partially inspired by traditional Chinese straw hats, using their hexagonal pattern to create a sustainable shell structure. Such a construction has been very challenging to design and to build, because of its shape, its size, and the soft properties of wood. Surface-active forms require materials that are stiff enough to resist compression and lateral loads to avoid any failure of the structure. A lot of time had to be spent detailing the connections of the planks between each other in order to reach the required level of stiffness. Another factor improving the final rigidity of the roof’s structure were the planks themselves. It might not be noticeable to the naked eye but every single plank is unique. Thanks to digital softwares the team of architects and engineers working on the project were able to precisely determine the curvature of the 1800 planks that were used for the roof. Our approach to analyzing the structure will be based on researching the history of surface-active structures as well as the craftmanship of woven Chinese double curve furniture to demonstrate how revolutionary Shigeru Ban’s structural concepts were in using wood to produce forms that were more commonly based on stiffer materials. We will analyze the methods and techniques that allowed to gain such stiffness through the production of models and drawings which will reflect the complexity of the process that led to this three-dimensional structure.

KEYWORDS Long span system // Lattice shell // Wood // Surface-active // Two-way system

Madeleine Niepceron & Naomi Njonjo


22

FenĂŞtres sur Lisbonne - Portugal

TRAVEL PHOTOS

Portugal - Mexico - United States - France Personal photographs


23

PHOTO PYRAMIDE MEXIQUE

Chichén Itzá - Mexico


24

Independence, Missouri - USA


25

Boulogne-Billancourt - France


26

RESUME Februray 2018


27

Madeleine Niepceron

2079 Hawthorne Court Drive 50010 Ames, Iowa U.S.A. (+1)515.715.3659 (+33)6.28.56.77.30 madeleineniepceron@gmail.com

21 years old

EDUCATION 2017 - 2018

Fourth year of architecture bachelor // Ames, Iowa

2014 - 2017

Bachelor of architecture // Paris, France

June 2014

Sudy exchange program in Iowa State University

Ecole Nationale Supérieure d’architecture de Paris Val-de-Seine

Science baccalaurat with honors

Lycée Notre Dame de Boulogne (Boulogne-Billancourt, FRANCE)

EXPERIENCE // INTERNSHIPS July 2016

Architecture internship, Atelier Mozart (Paris, FRANCE)

July 2015

Construction site internship, Bouygues Bâtiment (Saint-Denis, FRANCE)

February 2011

Real Estate internship, Nexity (La Défense, Paris, FRANCE) // LANGUAGE STAYS

August 2013 June - July 2012 October et April 2010

Language stay in the United States of America, Los Angeles (three weeks) Language stay in Italy, Bari (five weeks) School trips in Spain, Cadix (one week) and in Italy, Roma (one week)

SKILLS // SOFTWARES Autocad

Archicad

InDesign

SketchUp

Artlantis

Photoshop

Revit

Sefaira

Illustrator

Spanish

German

// LANGUAGES French English

Native

Italian


Madeleine NIEPCERON madeleineniepceron@gmail.com

+33 (0) 6 28 56 77 30 +1 (515) 715 3659

Portfolio 2018

Madeleine Niepceron // february 2018 // portfolio  
Madeleine Niepceron // february 2018 // portfolio  
Advertisement