5 minute read

Diepgaande verspaningskennis voedt algoritmen Spanflug

Kennis van CNC-frezen en draaien van 100.000 onderdelen de basis voor calculatiesoftware

Het prijsalgoritme van het Duitse online platform Spanflug is geoptimaliseerd op meer dan 100.000 draai- en freesdelen. Achter deze software zit de kennis die uit de praktijk van de oprichter stamt. Markus Westermeier, co-founder van Spanflug, verwacht dat over enkele jaren 80 procent van de markt voor frees- en draaidelen online kan worden afgehandeld.

Advertisement

Markus Westermeier komt uit de verspanende industrie. Voordat hij zijn studie aan de Technische Universiteit München (TUM) begon, heeft hij zelf veel aan de CNCmachines gestaan. Hij heeft een poos het familiebedrijf geleid, is bij het Institut für Werkzeugmaschinen und Betriebswissenschaften (iwb) van de TUM gepromoveerd en heeft de afdeling Spanende Werkzeugmaschinen geleid. Hij weet dus wat frezen en draaien is. En precies deze achtergrond zorgt voor de bijzondere positie van Spanflug als inkoopplatform voor frees- en draaidelen.

Een vijfde van de overheadkosten wordt veroorzaakt door calculaties en offertes maken

Empirische modellen

“Spanflug is minder een blackbox waarin je data correleert maar veel meer een samenhangend geheel van Kunstmatige Intelligentie en empirische modellen van productieprocessen”, legt hij uit. Door deze diepgaande kennis van het verspaningsproces in de software te integreren, berekenen de algoritmen binnen enkele seconden de kostprijs aan de hand van een CADmodel. Markus Westermeier en mede-oprichter Adrian Lewis, verantwoordelijk voor de softwareontwikkeling, hebben het prijsalgoritme, dat ze nog aan de universiteit hebben ontwikkeld, geoptimaliseerd op basis van meer dan 100.000 draai- en freesdelen.

De twee oprichters van Spanflug, links Markus Westermeier, rechts Adrian Lewis.

Markus Westermeier: onze algoritmen berekenen binnen enkele seconden de kostprijs

De twee oprichters van Spanflug, links Markus Westermeier, rechts Adrian Lewis.

Overheadkosten reduceren

De motivatie voor Spanflug komt uit de ervaring die Markus Westermeier zelf heeft opgedaan in de frees- en draaiindustrie. Een vijfde van de overheadkosten wordt veroorzaakt door calculaties en offertes maken. Dat is een van de problemen die de start-up wil oplossen met de prijsalgoritmen. Daarnaast kunnen verspanende bedrijven via het platform hun capaciteit effectiever inzetten, zonder dat ze zelf moeten investeren in verkoopactiviteiten. “Ze vinden sneller werk voor de nieuwe machine of kunnen gemakkelijker gaten in de planning vullen”, aldus Westermeier. En voor de inkopers versnelt het platform het bestelproces aanzienlijk en bespaart hen de moeite om telkens naar beschikbare capaciteit in de markt te moeten zoeken. Op dit moment gebruiken al meer dan 10.000 users Spanflug om prijzen te berekenen en onderdelen in te kopen. Zij uploaden het CADmodel, selecteren materiaal en het aantal stuks en daarna wordt automatisch de prijs berekend. Waar andere platformen zich met name richten op de markt voor prototypes en kleine series, schuwt Spanflug de grote series niet. “Juist bij grotere series zijn wij qua prijs concurrerend”, zegt Markus Westermeier. Series van enkele duizenden producten of meer vormen geen probleem. Spanflug neemt de order aan en plaatst deze

bij een van de productiebedrijven die bij het platform zijn aangesloten. Daar groeit de acceptatie om capaciteit via een online platform aan te bieden, merkt Markus Westermeier. Met name bij de jongere generatie ondernemers. “Maar het blijft nodig de markt te bewijzen dat we online orders kunnen afhandelen.”

Strenge selectie

Hoewel het orderproces geautomatiseerd afloopt, steekt Spanflug Technologies aan de voorkant van het proces veel ouderwets handwerk in de selectie van maakbedrijven. Men spreekt over een gekwalificeerd netwerk, geen open netwerk. “Niet iedereen kan meedoen”, stelt Markus Westermeier. “We hebben een redelijk intensief proces om aan te sluiten bij het netwerk.” Dat begint online, waarbij bedrijven moeten aantonen over welke kwalificaties ze beschikken. Als het Spanflugteam daarvan overtuigd is, volgen nog bedrijfsbezoeken en inspecties. Men kiest bewust voor een netwerk van hoogwaardige partners en niet voor een open netwerk waar iedereen zich bij mag aansluiten. “Het moet voor beide partijen rendabel zijn. Als wij denken dat we geen opdrachten hebben voor een bepaald bedrijf, nemen we hen niet op.” Het resultaat van deze strikte selectie is volgens de co-founder dat bedrijven die tot het netwerk worden toegelaten binnen enkele dagen al hun eerste opdrachten krijgen.

In de B2B markt geldt niet the winner takes it all. Er is ruimte voor gespecialiseerde platformen

Klantenwaardering speelt rol

De algoritmen berekenen niet alleen automatisch de prijs, maar selecteren ook de toeleverancier die de order krijgt. Hierbij wegen niet alleen de technische criteria mee, ook de performance van de leverancier. De klantenwaardering op Spanflug speelt een rol bij het toewijzen van orders. Hoe beter een maakbedrijf presteert, hoe meer werk er komt. Ook de beschikking van productiecapaciteit is een factor waarmee rekening wordt gehouden. Spanflug wil dat in de toekomst automatiseren, zodat het platform automatisch weet welke capaciteit er bij de maakbedrijven beschikbaar is. “Inkopers zijn niet afhankelijk van één toeleverancier maar zijn zeker van een netwerk van betrouwbare leveranciers.”

Plaats voor meerdere platformen

Markus Westermeier is overtuigd dat de online platformen in de maakindustrie nog maar aan het begin van een enorme groei staan. “Over vijf tot tien jaar vinden we het normaal om CNC delen online in te kopen. Minstens 80 procent van de markt kan dan online worden afgehandeld.” Alleen al voor Duitsland zou dit betekenen dat van de 20 miljard euro die momenteel in deze markt omgaat, er 16 miljard via platformen afgewikkeld wordt. “Dit geeft wel aan hoe groot het potentieel is voor de platformen.” Markus Westermeier verwacht overigens niet dat er tegen die tijd nog maar enkele grote spelers over zijn, zoals zich dat in de online B2C markt begint af te tekenen. Hij gelooft niet in het the winner takes it all principe. In de B2B markt blijven gespecialiseerde aanbieders zoals Spanflug ook in de toekomst een belangrijke rol spelen omdat ze de nodige technische diepgang in hun software integreren. Hierdoor kan men in de toekomst ook nog complexere onderdelen dan 5-assige producten, die men nu al geautomatiseerd kan calculeren, online gaan afhandelen. Westermeier: “We willen ook compleet bewerken opnemen, complexe vormen. Daarvoor heb je onze technische diepgang nodig.” Daarom concentreert Spanflug zich op de CNC business.

[www.spanflug.de]