Made-in-Europe Digimagazine mei 2013

Page 11

Tijdens de International Technology Show in Losone presenteerde GF AgieCharmilles een interessante case van een Chinese klant, TP-Link, producent van breedbandrouters. In de fabriek in Shenzhen freest men op een Mikron XSM 400U LP (met 42.000 toeren spindel) de matrijs voor de kunststof behuizing. Als tweede stap draad- en zinkvonkt de producent deze op machines van AgieCharmilles (CUT 200 mS en Form 200) en doet als laatste bewerking lasertextureren op een 5-assige lasermachine (Laser 600). Hiermee wordt het logo van TP-Link in de matrijsholte aangebracht en wel op een dusdanige manier dat je op het kunststof spuitgietdeel het reliëf van het logo voelt.

Laser in matrijzenbouw Hoe ziet u de toekomstige rol van de laser in de stempel- en matrijzenindustrie? Hakan Pfeiffer: “De laser heeft nog een groot potentieel in de matrijzenbouw. Wij passen het bij de Chinese klant toe omdat je met lasertextureren bijna elk design op de matrijs kunt overbrengen. Bovendien is het een digitaal proces, dus elk patroon, elke matrijs is exact hetzelfde. Je ziet dat texturen vaak nog via etsen gebeurt. Een proces waarvoor de matrijs de deur uit moet met verlies van doorlooptijd en kwaliteitscontrole. Etsen is bovendien niet milieuvriendelijk. Met lasertechnologie voorkom je die problemen.” Kun je nog meer met de laser doen? Hakan Pfeiffer: “Wij kijken ook naar andere toepassingen voor de laser, inclusief het lasersinteren van metaal.”

Made-in-Europe.nu digimagazine - mei 2013

Hakan Pfeiffer leidt wereldwijd de sales en marketing activiteiten bij AgieCharmilles. Hij is niet bang dat additive manufacturing bestaande technieken gaat verdringen.

Zal het lasersmelten, een additive manufacturing techniek, het hoge snelheidsfrezen en het vonkeroderen gaan vervangen? Hakan Pfeiffer: “Daar ben ik niet bang voor. Elke technologie heeft zijn specifieke voordelen. Voor een deel treedt er misschien substitutie op, maar ik verwacht niet dat additive manufacturing bestaande technieken gaat kannibaliseren. Het kan wel een interessante aanvullende technologie zijn. Het is een langzaam en duur proces, maar je kunt er andere dingen mee doen dan met bestaande technologie. Daarom onderzoeken wij de mogelijkheden.” 11