__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 32

podotherapeut doet dit met ons concept in de software en dan is de steunzool meestal meteen goed.” De productiekosten van de geprinte zool zijn meer dan 20 procent lager dan de huidige gangbare productiekosten. Toch zit het disruptieve volgens Job Windhorst met name in de reductie van de uren dat de podotherapeut met een zool bezig is. “En dat zijn de duurste uren.” De podotherapeuten die hebben meegedaan aan enkele pilots, ontwerpen de steunzool met de software al snel binnen twee minuten. Job Windhorst verwacht dat dit uiteindelijk wel stof zal doen opwaaien. “Zijn vakkennis blijft noodzakelijk; alleen gaat hij door de productie te digitaliseren tijd besparen en de doorlooptijd in de productie van zo’n week terugbrengen naar enkele uren”, vult Bert Habets aan. Sommige van de pilotklanten verwachten dat ze tachtig procent van hun werk gaan maken op de Podoprinter. Dat is meer dan vooraf ingeschat.

Voor de professionele voetspecialist

Hoewel hij al vragen krijgt uit aanverwante sectoren, blijft de Podoprinter vooralsnog exclusief voor de podotherapeuten. Bert Habets: “We bedienen de professionele voetspecialist die zijn cliënten wil helpen om zo snel mogelijk weer comfortabel te lopen.” Daarom gaat Podoprinter de machine, software en filament verkopen via distributeurs. De launching customers zijn dicht bij huis, maar het team wil snel het concept uitrollen naar de rest van West-Europa, daarna Noord-Amerika, gevolgd door de Aziatische markt. “Het is een traditionele markt. We moeten dus ook verandermanagement meebrengen”, zegt Bert Habets.

Het eerste prototype van de 3D printer die Stephan Schürmann gebruikt heeft voor zijn afstuderen. Hier zijn later de Blackbelt 3D printer en de SOLE Podoprinter uit voortgekomen.

.

Zusterbedrijf van Blackbelt 3D en ColorFabb Podoprinter is een zusterbedrijf van Blackbelt 3D en ColorFabb, Nederlandse bedrijven uit de 3D printindustrie die geleid worden door Ruud Roulaux, eigenaar en CEO. Hoewel de drie bedrijven zich elk op hun eigen marktsegment richten, is de samenwerking intensief. Podoprinter laat de machines bouwen bij TSG Group in Eindhoven, dat ook de Blackbelt 3D printer bouwt. Omdat de printer modulair wordt gebouwd, kan de productie relatief gemakkelijk bij nog een tweede partij worden ondergebracht. Dat is één van de mogelijkheden die Bert Habets en Job Windhorst onderzoeken. Als de 3D printer op de Noord-Amerikaanse markt wordt geïntroduceerd, overweegt men daar een productiepartner te zoeken die dan specifiek voor deze markt gaat bouwen.

De Podo 3D printers kunnen 192 uur aaneengesloten printen doordat de grote filamentrol automatisch gewisseld wordt.

32

print magazine oktober 2020

Profile for Franc Coenen

3D Print magazine oktober 2020  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded