__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 28

onze partners in andere segmenten.” Zo loopt er een project voor het 3D printen van spinal cages, voor operaties aan de ruggenwervel. Veel van deze implantaten worden momenteel met titanium geprint. “Doordat titanium reflecteert, is op een CT-scan de situatie rondom het implantaat slecht zichtbaar”, legt Arry Wegdam uit. “Bovendien verloopt de botaangroei beter bij een implantaat van PEEK. En de kans op afbrokkelen van materiaal is significant kleiner.” Bond3D kan met de FDM-technologie op het implantaat een zeer fijne rasterstructuur printen, waardoor het botweefsel nog beter en sneller ingroeit in het implantaat.

Semiconductor industrie: lagere kans op defect

Een tweede toepassing die momenteel wordt ontwikkeld in Enschede, is een manifold voor de semiconductor industrie. Marc Kunst: “VICTREX PEEK is drie keer lichter dan titanium, het materiaal waarmee het manifold nu geprint wordt. Voor bewegende delen in een machine is dat belangrijk.” Bovendien is PEEK geen onbekend materiaal in de semiconductor industrie: toen de manifolds nog gefreesd werden, was dat vaak uit PEEK of uit aluminium. Het is juist de functie-integratie, door bijvoorbeeld aansluitingen mee te printen, die de technologie van Bond3D interessant maakt voor deze sector. “Daardoor verlagen we de kans op defect.” Marc Kunst ziet zowel in de halfgeleider- als de medische industrie een beweging dat men terug wil naar PEEK nu dat materiaal voidless, dus zonder ‘gaatjes’ printbaar is. Bond3D is de enige printerfabrikant die PEEK industrieel kan 3D printen zonder dat het materiaal gemodificeerd hoeft te worden. Hiervoor wordt namelijk exact hetzelfde materiaal gebruikt dat de potentiële klanten al jaren gebruiken. Hierdoor blijft de (medische) certificering van het materiaal gelden, ook al schakel je over op 3D printen als productietechnologie. Bond3D heeft hierdoor een voorsprong omdat alleen nog het printproces zelf

gecertificeerd hoeft te worden. Het hoeven echter niet altijd high end componenten te zijn, zegt Marc Kunst. “Bij een PEEK ring komt het aspect time to market juist tot zijn recht. Binnen enkele dagen kunnen wij leveren, zonder voorraden.”

“We leren van elke printjob”

Bond3D mag dan in de transitie zitten van een pure technologieontwikkelaar naar een 3D printbedrijf, in de technology roadmap van de onderneming staan nog meer dan genoeg ideeën die de komende tijd opgepakt worden. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een oplosbaar supportmateriaal. Ook het 3D printen met verschillende materialen wil men onderzoeken; de machines zijn er al op voorbereid. Daarnaast het verder optimaliseren van postprocessing, bijvoorbeeld als een zeer hoge oppervlaktekwaliteit wordt gevraagd. Ook het thermisch nabewerken wil men nog verder optimaliseren. Momenteel staan er in de fabriek ovens voor annealen van de 3D geprinte onderdelen. “En uit de ervaringen die we opdoen bij het produceren voor klanten, komen nog wel andere zaken naar voren. We leren van elke printjob”, zegt Arry Wegdam.

Unieke patentstrategie

De hardware en software zijn nu echter op het punt dat de Bond3D technologie klaar is voor serieproductie. Voorlopig blijft dat 3D printen voor derden het verdienmodel, omdat men de technologie zo lang mogelijk in eigen huis wil houden. “Onze patentstrategie is uniek. We besteden veel aandacht aan ons patentportfolio”, aldus Arry Wegdam. Daarnaast is de hardware volledig in eigen huis ontwikkeld. Met die kennis en de acht machines gaat Bond3D de markt op. De ruimte in het Demcon Technology Center is groot genoeg om op te schalen voor de geprognosticeerde groei.

De semiconductorindustrie toont interesse in het 3D printen van manifolds van PEEK vanwege onder andere de lekdichtheid, vormvrijheid in combinatie met de extreem lage outgassing van het materiaal.

28

print magazine oktober 2020

Profile for Franc Coenen

3D Print magazine oktober 2020  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded