__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 12

Duurzaamheid en digitalisering aanjagers AM in olie- en gasindustrie

Equinor wil tegen 2028 digitale magazijnen en supply chains

Het Noorse energiebedrijf Equinor wil tegen 2028 een digitaal magazijn en een digitale supply chain voor spare parts hebben opgebouwd. De implementatie van Additive Manufacturing speelt hierin een cruciale rol. Het Noorse bedrijf is niet de enige die duurzaamheid en digitalisering als de drijvende krachten achter Additive Manufacturing in de olie- en gasindustrie ziet.

Equinor, ging dieper in op de ambitieuze doelstellingen van het Noorse bedrijf. De implementatie van AM speelt een cruciale rol in deze digitaliseringsplannen. Brede Laerum liet eveneens zien dat Equinor de netto nul-doelstelling qua emissie ondersteunt. AM kan een belangrijke bijdrage leveren om de CO2-emissie in het productieproces terug te brengen tot een niveau waarmee Equinor voorop zou lopen in de industrie.

Duurzaamheid en digitalisering: dat zijn de twee aanjagers van Additive Manufacturing in de productie van kleppen voor de olie- en gasindustrie. De Italiaanse VALVEcampus en de Italian Association of O&G Valves Manufacturers hadden het niet voor niets gekozen als thema voor een webinar. Het managen van de toeleveringsketen en de productie en opslag van reserveonderdelen vormen een knelpunt voor de wereldwijde olie- en gasindustrie. Reserve- en vervangingsonderdelen worden traditioneel opgeslagen in magazijnen, nadat ze zijn geproduceerd. De lange levertijd van reserveonderdelen kan voor een olie- of gasfabriek namelijk leiden tot een kostbare downtime van de kapitaalintensieve installaties. Daarom kijken de grote spelers in deze sector naar de digitalisering van zowel magazijnen als supply chains.

Equinor heeft samen met Aidro hydraulics & 3D printing onderzoek gedaan naar de betekenis van Additive Manufacturing op dit punt. De resultaten zijn veelbelovend. Een student van de West-Noorse Hogeschool heeft namens de twee bedrijven een vergelijking gemaakt tussen het CO2-emissie-equivalent van de conventionele productie en de AM-productie. De casestudy gaat uit van het traditionele hydraulische manifold gemaakt met gieten. In eerste instantie is dit ontwerp één op één 3D geprint. Daarna heeft Aidro het manifold herontworpen voor AM. Het CO2emissie-equivalent wordt dan met liefst 80% gereduceerd ten opzichte van het conventionele onderdeel.

Bijdrage aan CO2 emissie

Brede Laerum, Head of AM Strategy and Implementation bij

12

80 procent CO2 reductie dankzij AM

Nieuwe normen nodig

De overgang naar digitale voorraden en on-site, on-demand productie van reserveonderdelen vereist echter een validatie voor elke stap van de toeleveringsketen. Deze workflow vereist een zorgvuldig onderzoek en de vaststelling van nieuwe best

print magazine december 2020

Profile for Franc Coenen

3D Print magazine december 2020  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded