Page 1

ledenblad

03 2012

scheids. be


INHOUD 1 2 inhoud cover

Praten tegen de scheids is meteen geel !

3 4 Scheids binnenkort een knelpuntberoep ? 5 Vanishing spray, handig hulpmiddel voor scheidsrechters Scheids binnenkort een knelpuntberoep ?

Colofon

6 7 in beeld 8 scheidsrechtersfiche in beeld

Praten tegen de scheids is meteen geel ! In Noorwegen is men het gemekker op het voetbalveld tegen de scheidsrechter grondig beu. Het land wil vanaf volgend jaar een wel héél erg opmerkelijke regel invoeren: enkel de aanvoerders zullen nog iets tegen de scheidsrechter mogen zeggen. Als de andere spelers met de ref discussiëren, krijgen ze meteen een gele kaart onder de neus geduwd. 'Het Noorse voetbal moet voor alles staan wat positief is in de Noorse samenleving. Dit is een heel belangrijke stap in de richting die we uitwillen: de vrede promoten. We werken hiervoor samen met het het Nobelprijs-centrum voor de Vrede', verklaart de Noorse bond het plan.

Alex PONNET

9

5 tips voor trainers Camera liegt niet en scheids kan zich vergissen

10 11 Paul ALLAERTS wordt talent coach Geel & rood

Jonathan LARDOT

12

Waarom hebben wij scheidsrechters te kort ? (deel 2)

2/12


Scheids binnenkort een knelpuntberoep ? “... jonge scheidsrechters in België: is hun hobby nog leefbaar ? ...”

Sportbeoefening staat of valt met een degelijke arbitrage. Maar vanuit alle hoeken worden voetbalscheidsrechters publiekelijk aangevallen, zowel door spelers en trainers als door de media. Hoe gaan jonge scheidsrechters daarmee om? Wordt hun functie binnenkort een knelpuntberoep? In de sporteditie op maandag spuwen veel coaches en spelers uit de Jupiler Pro League hun gal over zogezegd verkeerde scheidsrechterlijke beslissingen. De Belgische Kortrijkcoach Hein Vanhaezebrouck maakt er een sport van om de integriteit van de scheidsrechter in twijfel te trekken.

Naar verluidt riep ook Genk-coach Frank Vercauteren naar de Nederlandse scheidsrechter Kevin Blom: “Stomme Hollanders, jullie zijn een stelletje klootzakken.” Na afloop bleek hij geen spijt te hebben van zijn woorden en werd hij een week geschorst. De media zelf zetten dwalingen van de arbitrage maar al te graag in de spotlights. Elke voetballiefhebber krijgt thuis veel herhalingen te zien, hoe trager de replay hoe beter. De positie van de scheidsrechter is hierdoor verzwakt en zijn autoriteit lijdt eronder Zo bekend als de verhalen over verbale agressie in de hogere afdelingen, zo verdoken zijn meestal de gevallen van verbaal en fysiek

geweld in de lagere regionen. Toch haalde het verhaal van Ozcan Osman begin dit seizoen de media. In Het Nieuwsblad verklaarde Osman dat hij eraan dacht om FC Vatanspor op te doeken, de amateurclub waarvan hij al jaren voorzitter was. Na een zoveelste vechtpartij was voor hem de maat vol. Na een wedstrijd tegen SintJozef gingen zes van zijn spelers door het lint. Een tegenstander moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd en ook de arbiter werd belaagd. Je zou voor minder een ander beroep kiezen… Is er nog perspectief voor onze jonge scheidsrechters?

“Dit is niets voor mij”

Gurkan Kaygun is op zijn achttiende zo’n jonge scheidsrechter. Hij fluit nog maar enkele maanden miniemen- en knapenwedstrijden op gewestelijk niveau. Kaygun toont begrip voor het verhaal van Osman en beaamt dat scheidsrechters op hoog niveau constant op de korrel genomen worden: “Er is vaak geen respect voor arbitrage. Krijgt een speler een gele kaart, dan wordt er geprotesteerd met kwetsende woorden en daden. Spelers overtreden de regels van het voetbal keer op keer.” Ook over de houding van de media heeft hij weinig

3/12


lovende woorden: “De media vergroten alles zodanig uit, dat zelfs de mensen thuis zich tegen arbitrage keren.” Zijn debuut liep niet van een leien dakje. “Na afloop dacht ik al ‘dit is niets voor mij’. Tijdens de wedstrijd twijfelde ik enorm, durfde ik bijna niets en voelde ik me altijd slecht bij negatief commentaar. Ik wilde het al meteen opgeven. Zonder de steun van familie en vrienden had ik dat ook gedaan.” Zijn Koerdische afkomst vormde een struikelblok. “Ouders scholden me voor de ogen van hun 13-jarig zoontje uit voor ‘makak’ en riepen ‘ga in uw eigen land fluiten’. Ik heb me meermaals serieus moeten inhouden. Nu probeer ik dergelijke opmerkingen te negeren, en indien nodig maak ik er verslag van.”

Meer respect graag Kristof Tops (20) is al wat langer in het wereldje actief, het is zijn vierde seizoen als arbiter. Totnogtoe verliep zijn carrière vlekkeloos, op een incident als assistentscheidsrechter na. “Door enkele beslissingen van mijn collega werd een groep supporters furieus en versperden ze na de wedstrijd de weg naar onze kleedkamer. De politie is zelfs ter plekke moeten komen.” Toch laat Tops laat zich niet uit het veld slaan. Met kritiek heeft hij geen probleem, volgens hem is het inherent aan voetbal. “Tijdens en vlak na een wedstrijd spelen emoties vaak een rol. Dat de kranten er een schepje bovenop doen, vind ik veel erger. Ze maken scheidsrechters af terwijl die alleen maar hun werk doen.” Wesley Alen (19), al vijf jaar scheidsrechter, is dezelfde mening toegedaan. “Minder goede ervaringen, waar iedereen wel eens mee te maken krijgt, remmen mij geenszins af. Elke week geef ik nog steeds het beste van mezelf. Ik weet mijn mannetje te staan, want ik ben omringd door personen met een positieve ingesteldheid.” Ook Alen begrijpt de houding van spelers en trainers. “In ieder van ons zit overwinningsdrang, maar het moet wel binnen de perken blijven. Ook de media zouden soms beter wat gas terugnemen en minder druk op arbitrage uitoefenen. Ze hebben soms te weinig respect.

Structureel probleem Volgens de Belgische voetbalbond KBVB waren er begin dit jaar 5969 scheidsrechters actief, 107 minder dan een half jaar geleden. Tussen 2009 en 2010 daalde hun aantal met 68 en nog

een seizoen eerder met 91. Kris Bellon, ‘refereeing manager’ bij de KBVB, erkent een structureel probleem. “De daling van het aantal scheidsrechters op de Belgische velden is al meer dan twintig jaar aan de gang. Voetbal is nog altijd de populairste sport, maar de voorbije jaren komen heel wat andere sporten en hobby’s in opmars. Dat uit zich niet alleen in een dalend aantal voetbalclubs, maar ook in het teruglopen van het aantal scheidsrechters.” De laatste jaren speelt er volgens Bellon nog iets anders mee. Steeds meer arbiters lijken er de brui aan te geven omwille van de aanhoudende kritiek die ze te verduren krijgen. Van de 739 aftredende scheidsrechters in 2009-2010, gaven er 190 demotivatie op als reden van vertrek. In 2007-2008 waren 1132 scheidsrechters jonger dan 22 jaar, het seizoen erop 1264. Het aandeel van jongeren ligt daarmee gemiddeld rond de 20%. Omdat er vooral in jeugdreeksen een tekort aan scheidsrechters heerst, zou dat percentage volgens Bellon omhoog moeten. “We proberen het hele jaar door met mond-tot-mondreclame nieuwe jongeren te rekruteren. We brengen daarvoor ook bezoek aan clubs, omdat veel scheidsrechters als voetballer beginnen. Om jongeren nog extra aan te moedigen, zorgen we voor vergoedingen. Een beginnend stagiair verdient 20 euro per wedstrijd, maar dat bedrag loopt op voor hogere afdelingen. Elke jongere krijgt eerst een verplichte introductiecursus, waarvan de lengte van provincie tot provincie verschilt, en kan nadien nog op veel steun rekenen.”

psychologische hulp. Iedereen kan voor steun wel terecht bij collega’s of bij onze instructeurs”, besluit Bellon.

Gezonde ambitie Ook voor Tops is steun van anderen een drijfveer. “Nog nooit heb ik gedacht aan stoppen, en ik denk niet dat ik ooit zal opgeven. Scheidsrechter zijn vind ik leuker dan voetballen. Ooit hoop ik nog in de nationale reeksen te mogen fluiten.” Ook Alen blijft enthousiast: “Ik hoop dat ik een hoog niveau kan bereiken, maar dat zal de toekomst uitwijzen.” Kaygun tot slot heeft alle slechte ervaringen naast zich neergelegd en legt de lat hoog. “Ik ben heel ambitieus. Ik hoop het niet alleen tot in eerste nationale te schoppen, maar wil ook schitteren op finales van het WK en in de Champions League”, laat hij ons met een knipoog weten. “Het respect in een leidinggevende functie is voor mij belangrijker dan de negatieve kanten ervan.”

Begeleiding waar mogelijk Voor beginnende scheidsrechters doet de KBVB beroep op peters, ervaren scheidsrechters die jongeren in hun eerste wedstrijden bijstaan. De meeste spelers kunnen zich in dat systeem vinden. “Mijn peter hielp mij bij het invullen van het wedstrijdblad, wees mij op de fouten die ik tijdens de wedstrijd maakte, maar zette ook mijn sterktes in de verf”, legt Kaygun uit. “Daarnaast kon ik bij hem terecht als ik het moeilijk had met kritiek.” Andere vormen van begeleiding zijn volgens Bellon praktisch onhaalbaar. Alleen scheidsrechters op nationaal niveau krijgen psychologische begeleiding, omdat in eerste en tweede klasse hun blunders grotere gevolgen kunnen hebben. “Op provinciaal niveau voorzien we onze arbiters niet van

4/12


Vanishing spray handig hulpmiddel voor scheidsrechters

Nadat de zogeheten 'Vanishing Spray' al werd getest in Noord- en Zuid-Amerika, heeft nu ook de voetballiefhebber zich uitgesproken over het hulpmiddel.Uit een wereldwijde poll bleek met een ruime meerderheid van de stemmen 72% voor de Vanishing Spray te zijn en dus stemden voor het gebruik van het hulpmiddel.

genoemde hulpmiddel staan ook onderwerpen als doellijn-technologie en extra assistent-scheidsrechters op de agenda op 3 maart in Surrey, Engeland. Het IFAB is een orgaan dat is opgezet door de FIFA en de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en NoordIerland. Het is tevens de enige instantie die regels in het voetbal kan aanpassen. 14,11% is van mening dat het hulpmiddel eerst nog beter getest moet worden, alvorens het wereldwijd in gebruik wordt genomen. 13% is tegen het gebruik van de Vanishing Spray.

De Vanishing Spray is voor scheidsrechter een handig attribuut om duidelijk te maken op welke afstand de tegenpartij moet staan bij een vrije trap. De scheidsrechter brengt met een spuitbus een lijn aan, die een minuut weer verdwijnt zodat de lijnen elkaar niet dwars zitten. Tijdens de Copa America in 2011 werd dit hulpmiddel al uitvoerig getest. Bij de eerstvolgende bijeenkomst van de International Football Assiciation Board (IFAB) zal het gebruik van de spray besproken worden. Naast het het

scheids.be n

fo o l co

ledenblad 03/2012 - maart 2012 - vu hans.schepens@scheids.be

LID WORDEN Wenst u lid te worden van scheids.be, dan heeft u keuze uit de volgende drie mogelijkheden: ‣Brons (GRATIS): Je ontvangt 12 keer per jaar een e-mail met een Pdf-versie van scheids.be. ‣Zilver (15 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een zwart-witversie van scheids.be. ‣Gold (25 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een fullcolorversie van scheids.be


in beeld

KFC OOSTERZONEN HERK DE STAD


hand

ige ti

ps!

5 TIPS voor trainers... Je hebt als trainer-coach te maken met veel andere betrokkenen bij een wedstrijd dan alleen je spelers. Hoe werk je het beste samen met de (verschillende soorten) scheidsrechters? 1.Denk aan je voorbeeldrol. Jouw houding is belangrijk voor het team. Zorg voor een positieve, ontspannen uitstraling, heb contact met de spelers. Aan jou is af te lezen hoe spelers bij omstreden beslissingen zullen reageren 2.Maak afspraken. De scheidsrechter heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Geen discussie, accepteren! Bespreek wat je doet bij ongewenst gedrag; de scheidsrechter ziet niet alles. 3.Ken de regels. Spelers accepteren beslissingen soms moeilijk omdat ze de spelregels niet goed kennen. Neem deze met hen door. Laat de belangrijkste veranderingen aan de orde komen tijdens trainingen en wedstrijdbesprekingen. 4.Kweek begrip. Leg uit hoe moeilijk het is om scheidsrechter te zijn en dat hij, net als spelers, ook fouten mag maken. 5.Laat je niet gek maken. Hoe onterecht een beslissing soms ook is, concentreer je op het voetballen van je spelers, negeer de scheids. Niets mooier om hem na afloop een vriendelijke (geen triomfantelijke) hand te geven en te bedanken voor de leuke wedstrijd.

financiële belangen zijn in het voetbal zo groot geworden dat scheidsrechters hulpmiddelen moet krijgen. “Het oog van de camera liegt niet, het oog van de ref kan zich vergissen”, zegt Robert Jeurissen aan VRT. “Tot en met juni worden testen uitgevoerd tijdens oefenmatchen. Zo wordt nu het ‘Hawk Eye-systeem’ getest, dat al langer wordt gebruikt in het tennis. Dan komt er een camera ter hoogte van de doellijn. Ook een chip in de bal kan de scheidsrechter helpen. Als de bal dan over de doellijn gaat, krijgt de arbiter een trilling.” “Ook de extra officials zijn een hulpmiddel. De vijfde en

Robert JEURISSEN: “camera liegt niet en scheids kan zich vergissen”

zesde official worden nu al gebruikt bij de Championsen Europa League. Ook op het EK zullen zij van de partij zijn. Zij worden ook gebruikt in de Braziliaanse, Marokkaanse en Qatarese competitie.” “2 juli zal de beslissing vallen met welk systeem men verder zal gaan. Gaat men voor de technologie, voor de vijfde en zesde official of wordt het een mix van beide?” Jeurissen had het ook nog over de regel die men in Noorwegen wil doorvoeren. Enkel de aanvoerders zouden nog contact mogen hebben met de scheidsrechter, de overige spelers krijgen meteen geel als ze willen communiceren met de ref. “Reclameren maakt deel uit van de charme van het voetbal. Ik vind dat die regel misschien te ver gaat. Zolang de autoriteit van de arbiter niet wordt aangetast, moet het kunnen om met de scheidsrechter te praten.”

9/12


Geel & rood Welke scheidsrechters geven statistische gezien het grootste aantal gele- en rode kaarten per match? Spelers die nog graag een kaart pakken voor het einde van de play-offs moeten hopen op één van deze tien heerschappen. Serge Gumienny blijkt de grootste kaartentrekker te zijn. De 39-jarige Limburger haalt een gemiddelde van 6,3 kaarten per wedstrijd. Daarmee doet hij beter dan Lauren Colemonts (gemiddeld 6 kaarten per wedstrijd) en Christof Dierick (gemiddeld 5,7 kaarten). Gumienny trok tot op heden ook het meeste gele kaarten (72 in 13 matchen) van alle scheidsrechters en moet qua uitsluitingen enkel Luc Wouters

(6 rode kaarten in 11 matchen) laten voorgaan. Alle scheidsrechters die meer dan vijf wedstrijden arbitreerden trokken daarin minstens één rode kaart. TOP 10 Serge Gumienny Laurent Colemonts Christof Dierick Sam Loeman Gert Deckers Christof Virant Tim Pots Luc Wouters Jonathan Lardot Frederik Geldhof We berekenden het gemiddeld aantal kaarten dat de scheidsrechter per wedstrijd onder de neus van de eersteklasse-spelers duwde. Daarbij brengen we enkel de scheidsrechters in rekening die minstens vijf duels op het hoogste niveau floten en tellen we gele kaarten voor één punt en rode kaarten voor twee punten.

10/12


Paul ALLAERTS wordt talent coach Paul Allaerts is door UEFA benoemd tot Talent coach vanaf het seizoen 2012-2013. Als Talent coach zal hij vanaf volgend seizoen talentvolle scheidsrechters van andere Europese landen begeleiden tijdens hun internationale opdrachten. Het is de bedoeling dat hij deze refs zo naar de top zal loodsen. Paul Allaerts krijgt dus een heel interessante en belangrijke opdracht van de UEFA. De KBVB en de Centrale Scheidsrechterscommissie wensen hem uiteraard heel veel succes.

Jonathan LARDOT Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers. We verliezen met Frank De Bleeckere onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij. eurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers. We verliezen met Frank De Bleeckere onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij

11/12


Waarom hebben we scheidsrechters te kort ? (2) ASSISTENT SCHEIDSRECHTERS

De assistent

scheidsrechters vormen dan ook de tweede groep binnen de arbitrage. Ze helpen de scheidsrechter bij het aanduiden van de inworpen en de beoordeling van de buitenspelfases. Ook overtredingen mogen de assistenten aangeven op voorwaarde dat hun positionering beter is dan die van de scheidsrechter. Bij sommige speciale en belangrijke fases zoals opstootjes, slagen, natrappen, penaltyfases, handsballen en dergelijke kan de scheidsrechter hen raadplegen. Als de assistent meer zag dan de scheidsrechter, dan volgt de scheidsrechter zʼn assistent. In lagere nationale afdelingen en in provinciale afdelingen bij het seniorenvoetbal zijn de assistenten vaak ook gewone scheidsrechters. De gewone scheidsrechters worden verplicht om af en toe op te treden als assistent, zeker als ze nog promotie willen maken. Op die manier bekijken ze ook eens de wedstrijd uit een ander perspectief. Ze doen meer ervaring op en aan de hand van die ervaring zullen ze later beter kunnen samenwerken met hun assistenten. Vroeger hadden we het vaker over lijnrechters maar aangezien het takenpakket van de assistent groter geworden is en bij wijze van opwaardering van hun functie hebben we het voortaan over assistent scheidsrechters.

VIERDE OFFICIAL Bij wedstrijden op het allerhoogste nationale niveau (seniors, 1ste nationale) is er ook nog een vierde scheidsrechter aanwezig. Hij zit aan het midden van het veld tussen de twee banken van beide teams. Hij moet de orde bewaren naast het veld, kijken voor het aangeven van extra tijd en vervangingen doorvoeren. Net als de assistent scheidsrechter kan hij bij belangrijke fases optreden en de scheidsrechter adviseren bij het nemen van zʼn beslissingen. Als één van de twee lijnrechters of de scheidsrechter zich blesseert vervangt hij die en wordt er gespeeld zonder vierde official. We spreken hier echter niet van een speciale categorie aangezien de functie van vierde scheidsrechter wordt ingevuld door gewone scheidsrechters. In de Belgische eerste klasse zijn alle scheidsrechters voorzien van een set oortjes. Op die manier kan de scheidsrechter snel en efficiënt communiceren met zʼn assistent scheidsrechters of met de vierde official bij betwistbare fases waar hij graag raad zou krijgen. Op die manier kan de assistent scheidsrechter bijvoorbeeld ook zaken melden aan de scheidsrechter die achter rug van de scheidsrechter gebeurd waren.

CSC

Het CSC is de afkorting voor het Centrale Scheidsrechters Comité. Dit is de hoogste macht en hier

wordt er op nationale basis gewerkt. Zij duiden de scheidsrechters aan voor seniorenvoetbal in nationale afdelingen. De hoofdzetel is gevestigd in Brussel. Robert Jeurissen staat daar aan het hoofd.

PSC

Het PSC is de afkorting voor het Provinciaal Scheidsrechters Comité. Per provincie is er één PSC

met uitzondering van de provincies Vlaams- en Waals-Brabant waar men slechts één PSC heeft, dat van Brabant. Alle PSCʼs staan onder het bevel van het CSC maar ze hebben ook enkele vrijheden. Zo beslissen ze zelf over onder andere de promoties van scheidsrechters, de provinciale richtlijnen die ze meegeven, het werken met assistenten enz. Het PSC beslist wie welke wedstrijden fluit voor officiële competities van jeugdvoetbal (regionaal en nationaal) en provinciaal seniorenvoetbal. WORDT VERVOLGD!

scheids.be - maart 2012  

ledenblad van www.scheids.be

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you