Page 1

K.B.V.B. Stamnummer 8246 Ledenblad

Uitgave seizoen 2012-2013

4 x per seizoen: oktober, januari, maart, juni

Nummer 1 oktober 2012

Verantwoordelijke Uitgever

Uitgiftekantoor

Verbelen Bianca Toekomststraat 54 1830 Machelen

1930 Zaventem - Nossegem


BESTUUR SCHEIDSRECHTERSKRING NOORD-WEST-BRABANT VOORZITTER:

DE BOECK Marc Steenhuffelstraat 64 1840 MALDEREN 052/33.32.61

1e ONDER-VOORZITTER:

DE GREVE Karel Zegershof 11 1790 AFFLIGEM 053/67.31.57

ALGEMEEN SECRETARIS:

DESMET Indès Hendrik I-lei 7 bus 2 1800 VILVOORDE 0472/95.84.89

ADJUNCT SECRETARIS:

DE BREUCKER Geert Kerkstraat 209/3 1851 HUMBEEK 0486/38.64.04

SPORTVERANTWOORDELIJKE/ SCHATBEWAARDER:

DE BAERDEMAEKER Stijn

FEESTLEIDER:

HEMMERECHTS Jean

Baaskouter 23 1730 ASSE 0474/63.20.35

Mezenlaan 46 1800 VILVOORDE 02/252.29.71 en 0477/21.96.27

WEBMASTER:

EBRAERT Peter Ninoofsesteenweg 406/13 1700 DILBEEK 0498/62.74.59

LEDENBLAD:

VERBELEN Bianca Toekomststraat 54 1830 Machelen 0494/90.72.95

1e ERE-VOORZITTER: ERE-VOORZITTER: ERE-ONDERVOORZITTER 1e ERE-SCHATBEWAARDER: ERE-SCHATBEWAARDER: ERE-SECRETARIS: ERE-LID: IBAN: BE65 4373 1408 2196

DE PAUW Frans DE JONCKHEERE Jean MILLEVILLE Christian DE WAEL Henri CREMERS Jimmy DE BOECK Carla VAN EECKHOUDT Jean-Marie BIC: KRED BE BB

2


Voorwoord nWbEETJES Scheids.be Activiteiten in beeld Reglementenquiz Denksport

3


Het nieuwe seizoen is reeds begonnen en we hebben onze eerste activiteiten al achter de rug. We merken ook dit seizoen op dat de belangstelling voor onze activiteiten afneemt. Daarom wordt aan de leden gevraagd nieuwe voorstellen te doen. Het eerste initiatief laten we over aan de jongere scheidsrechters. Zij krijgen de opdracht iets te voorzien na de statutaire vergadering die plaatsheeft in november. Wij kijken er alvast naar uit. Met enige trots kunnen wij jullie melden dat onze website volledig vernieuwd is. Wij willen Hans Schepens via deze weg bedanken voor het geleverde werk. De vernieuwde website ziet er prachtig uit. Het bestuur wenst jullie allemaal een zeer succesvol seizoen toe. Ref in de kijker Indien je jezelf ook eens in de kijker wilt zien, kan je contact opnemen met Bianca Verbelen. Aangezien we 4 uitgaven per jaar maken, kunnen we nieuwe kandidaten voor deze rubriek zeker en vast gebruiken.

4


Nieuwe opleider Sinds kort mogen wij een nieuwe opleider langs de lijn verwachten. Wij wensen Carla De Boeck veel succes in haar nieuwe functie.

Lidgeld De meeste mutualiteiten betalen het lidgeld van sportclubs terug. Zij die in dit geval zijn, mogen zich met de nodige documenten bij onze secretaris melden.

Activiteitenkalender seizoen 2012 – 2013 Ledenvergaderingen Op vrijdag 12 oktober vindt onze tweede ledenvergadering van het seizoen plaats. Onze gastspreker is Jeroen van Hoof. Hij zal het hebben over zijn ervaring als vrijwilliger bij de Olympische spelen.

Onze statutaire vergadering gaat door op vrijdag 9 november. Wij hebben een oproep gedaan bij onze jongere leden om initiatief te nemen en iets te voorzien na het statutaire gedeelte. Op vrijdag 8 februari, alsook op vrijdag 8 maart, gaan onze 6e en 7e ledenvergadering door. Hiervoor trachten we eveneens een gastspreker te voorzien.

Winterwandeling Onze jaarlijkse winterwandeling gaat door op vrijdag 14 december.

5


Nieuwjaarsreceptie Naar jaarlijkse gewoonte toosten we op vrijdag 11 januari op het nieuwe jaar.

Bowling Onze jaarlijkse afspraak in de Wima gaat door op vrijdag 12 april.

Eetfestijn Ons eetfestijn gaat ook dit jaar door in Krokegem en dit op vrijdag 26 april en zaterdag 27 april.

BBQ Om ons seizoen goed af te sluiten, hebben we nog onze barbecue op vrijdag 10 mei. Hier worden naar jaarlijkse gewoonte de winnaars bekend gemaakt van de denksport, reglementenquiz en sportquiz.

6


7


Door dubbele tackle gevelde ref blijft lachen en trekt rood

Het leven van een voetbalscheidsrechter is niet altijd een pretje, maar de kunst is om zoveel mogelijk te relativeren met een kwinkslag. Vraag maar aan Lee Probert, die zaterdagmiddag in de Premier League aan een zware blessure ontsnapte, maar wel zijn gevoel voor humor bleef tonen. De ref werd geveld door een dubbele forse tackle, getekend Fulhamspeler Steve Sidwell ĂŠn Wiganspeler Ben Watson. Even moest Probert bekomen van de schok na deze pijnlijke 'sandwich', maar al snel herpakte de spelleider zich en trok prompt rood voor beide daders, terwijl hij op de grond verzorgd werd. Gelukkig waren deze kaarten maar om te lachen. Fulham won overigens met 1-2.

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 september 2012

8


Honderden voetbalmatchen zonder ref Het tekort aan scheidsrechters wordt steeds schrijnender. Het voorbije weekend moest op 235 Vlaamse voetbalterreinen iemand van de club zelf snel een fluitje om de hals hangen om de match toch te kunnen laten doorgaan. Vorig weekend werden in alle Vlaamse provinciale reeksen van jong tot oud 2.773 voetbalwedstrijden afgewerkt. In bijna één op de tien gevallen was er geen scheidsrechter gevonden. ‘Ondanks idealisten die bereid waren op zaterdag twee wedstrijden en desnoods zondag een derde te fluiten', zegt Luc Matthys, voorzitter van de West-Vlaamse scheidsrechterscommissie. Niet dat de spelers weer naar de kleedkamer werden gestuurd. ‘Alle matchen moéten gespeeld worden', zegt Chris Bellon, refereemanager van de Voetbalbond. ‘Bij gebrek aan een ref wordt eerst bij de entourage van de bezoekende ploeg gepolst of iemand wil fluiten. Lukt dat niet, dan kan de thuisploeg iemand het veld op sturen.' Het probleem is het meest nijpend bij de jeugdploegen en de reserveteams. Maar op de volgende speeldag zullen in Brabant ook twee wedstrijden in vierde provinciale zonder officiële arbiter gespeeld worden. ‘En dat valt dan nog mee', zegt Marc Roosens, verantwoordelijke voor Brabant. ‘Sinds vijf jaar kalft het aantal scheidsrechters elk jaar verder af', zegt Chris Bellon. ‘Op dit moment zijn er nog 5.900 voetbalrefs in België. Met de instroom van nieuwe arbiters is er geen enkel probleem: vorig jaar kwamen er 783 bij. Helaas dienden nog 35 mensen méér hun fluitje weer in. Het zijn vooral jonge starters die na een of twee seizoenen afhaken. Dat zijn vaak jongens van nauwelijks zestien, zeventien jaar oud. Wie ouder is dan 25 blijft meestal fluiten.' Dat moet letterlijk genomen worden. in West-Vlaanderen is op een op de tien scheidsrechters ouder dan zestig, met een uitschieter van 74. In Limburg viert de oudste scheids volgende maand zijn 77ste verjaardag.

Uitgekafferd Maar waarom geven die jonge refs er zo snel de brui aan? ‘Veel jongelui onderschatten de combinatie van fluiten, studeren en vaak zelf nog een balletje trappen', aldus Chris Bellon. Aan de vergoedingen ligt het volgens hem niet. Die werden dit seizoen opgetrokken van 20 tot 22 euro voor een jeugd- of reservewedstrijd en van 25 naar 29 euro voor een match in eerste en tweede provinciale. Belastingvrij. Daarbij komt een verplaatsingsvergoeding van 5 tot 30 euro per match, afhankelijk van de afstand. Bellon gelooft niet dat de agressiviteit op of naast het veld tegen de arbiter een grote rol speelt in het voortijdig afhaken. ‘Slechts enkelen die zijn gestopt gaven dat op als reden. Voor je eraan begint, weet je ook dat dit niet het meest aangename tijdverdrijf is.' Luc Matthys is het daar niet mee eens: ‘Die jonge gasten; die soms maar 15 jaar zijn, hebben geen zin meer om zich van de eerste tot de laatste seconde te laten uitkafferen door een bende onnozelaars langs de zijlijn. Vorig jaar zijn bij ons twee scheidsrechters na een half uur van het veld gestapt. Hun ouders, die hen naar de match hadden gebracht, konden de beledigingen niet langer aanhoren. ‘Kom zoon, stap in, we zijn hier weg. We hebben die gasten nooit meer teruggezien.'

9


FIFA overweegt spuitbusje voor scheidsrechter

l

Wereldvoetbalbond FIFA overweegt scheidsrechters in de toekomst met een spuitbusje het veld op te sturen, zoals dat in de VS en Latijns-Amerika al gebeurt. De arbiter kan daarmee bij vrije trappen een wit lijntje spuiten bij de muur op 9,15 meter van de bal. De verdedigers kunnen dan niet ongezien dichter naar de bal schuifelen. De spray verdwijnt na een minuut, wist voorzitter Joseph Blatter gisteren te melden na een bijeenkomst van de FIFA in Z端rich. Hij wil het idee testen bij het WK voor clubteams in december in Japan. Blatter maakte ook bekend dat bij het WK voetbal in 2014 geen lijnrechters bij de achterlijn komen, zoals de UEFA bij het afgelopen EK introduceerde. "Over de hele wereld worden de kwalificatiewedstrijden voor het WK in de conservatieve samenstelling geleid, dat wil zeggen met een scheidsrechter, twee assistenten en een vierde man. Het zou niet erg consistent zijn dat systeem te veranderen voor de eindronde", aldus Blatter.

Bron: Het Laatste Nieuws, 29 september 2012 10


11


Group Heymans Elektriciteit Algemene ondernemingen

Langestraat 95 1741 Ternat (Wambeek)

Tel: 02/582.76.87 GSM: 0475/20.37.65

12


Seizoen 2012 – 2013, nr1

De scheidsrechter voert een scheidsrechtersbal uit op de lijn van het doelgebied, die evenwijdig loopt met de doellijn. De bal botst op de grond, raakt de scheidsrechter, daarna een verdediger en gaat vervolgens in het doel. Wat moet de scheidsrechter beslissen? Hoekschop. Hoe moet de scheidsrechter handelen om al dan niet een wedstrijd in de Lagere Afdelingen te laten aanvangen of te staken ingeval van mist? De scheidsrechter moet van op de doellijn van het midden van het ene doel het andere doel kunnen zien. Terwijl de bal in het spel is, gooit een speler van op het speelveld zijn schoen naar een persoon, die zich in de technische zone bevindt. De scheidsrechter onderbreekt het spel. Wat moet hij beslissen? De overtreder uitsluiten en indirecte vrije schop voor de tegenpartij op de plaats waar de bal was bij de spelonderbreking. Bij het nemen van een strafschop, trapt de strafschopnemer de bal achterwaarts naar een ploegmaat, die vervolgens een doelpunt scoort. Wat moet de scheidsrechter beslissen? Indirecte vrije schop voor de tegenpartij op de strafschopstip. De scheidsrechter kent aan ploeg A een indirecte vrije schop toe, juist buiten het strafschopgebied van ploeg B. De speler die de vrije schop neemt, trapt de bal rechtstreeks naar het doel van de tegenpartij. De bal kaatst tegen de doellat, valt op de rug van de doelverdediger van ploeg B en gaat in het doel. Wat moet de scheidsrechter beslissen? Geldig doelpunt.

13


14


Bezorg je oplossingen aan bianca.verbelen@gmail.com ten laatste op 4 januari en win een mooie prijs. 1) Rebus

-n

2) Sudoku 5 8 3

2 4

9 2

1 7

5 1 3 5

7 2

3 6

4 3 7

5

1 9

6

7 9

9 7

8

3

8

15


16

ledenblad NWB - 2012/2013 N° 1  

ledenblad van de scheidsrechtersvriendenkring Noord-West Brabant

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you