Page 1

mere

visitsweden.com efterår 2013

Tag en bid af det svenske efterår

BIG FIVE MØD HAVETS KEJSERE

Madvandring

d n Vi 5 kend e e w rsksus en lued skaldy m safari

BJERGTAGENDE NATUR OG GODE RÅVARER

MERE I MAGASINET AGASINET kulturoplevelser du ikke må misse i Malmø

4

udsigter, der tager pusten fra dig

5

butikker, hvor den antikke drøm bliver virkelighed


Velkommen til Eventyrsbjerget I Isaberg har du den perfekte opsætning til en perfekt ferie. Natur, dyreliv og eventyr er praktisk taget lige på dit dørtrin. Kom rigtigt tæt på i vores Elgpark, eller besøg deres vilde fætre og kusiner ude i skoven. Til fods eller på mountainbike – du vælger selv. Og søen tilbyder masser af rekreation for både ung og gammel. Ligesom legepladsen og trætopssvævebanen. For golfspillerne har vi som nærmeste nabo en 36-hullers bane. Og når mørket falder på efter en aktiv dag, har du en 3-stjernet camping eller 72 hytter at hvile ud i.

www.isaberg.com

Efterårsferietilbud!

Eventyrpakke 1890 SEK

Pakkeprisen gælder 4 personer og indeholder 2 overnatninger i hytte Uttern eller &LPSSFO samt billetter til vores Elgpark og Klatrebane. Gælder uge 42 og 44.


LEDER

VISITSWEDEN.COM Anne Schöldtz Bjerregaard anne.bjerregaard@visitsweden.com REDAKTØR

FOTO: TOMMIE SKOG

ANSVARSHAVENDE UDGIVER

Få mere inspiration til efterårets oplevelser i den svenske natur hos vores digitale søster: www.visitsweden.com

Kent Kjersgaard-Hansen kk@kkom.dk REDAKTION

Anna Kron Boysen anna.boysen@visitsweden.com

Helena Salomonson helena.salomonson@visitsweden.com LAYOUT OG PRODUKTION

MacNeale AB info@macneale.com ANNONCESALG

MacNeale AB info@macneale.com TRYKKERI

Stibo Graphic A/S OMSLAGSFOTO: FOLIO BILDBYRÅ / ANDREAS BYLUND

Höstens frugter hænger lavt i Sverige

V Denne tryksag er klimakompenseret i henhold til ClimateCalc. Kompensation er købt hos: South Pole Carbon

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

Mere Sverige udgives af VisitSweden i Danmark. VisitSweden er den officielle markedsføringsorganisation for Sverige som rejsemål. De meninger, som kommer til udtryk i en artikel, er journalistens eller den interviewedes meninger. De deles ikke nødvendigvis af redaktionen eller VisitSweden. Mere Sverige forbeholder sig ret til at lagre materiale digitalt og til at genoptrykke materiale. Vindere i VisitSwedens konkurrencer afholder selv eventuel skat og afgift på gevinster. Mere Sverige respekterer ”Reklamer nej tak”. Tlf. 36 31 30 80, Mandag til fredag kl. 8-17 denmark@visitsweden.com, www.visitsweden.com

ores svenske broderfolk kalder efteråret for hösten. En betegnelse, der på mange måder er mere korrekt end den danske. For efteråret har gennem alle tider været årstiden, hvor vi høster frugterne af forårets og sommerens slidsomme arbejde. En berigende tid, hvor naturen viser sig fra sin allermest gavmilde og farverige side. I Danmark har vi med tiden glemt at fejre høsten, og det er efterhånden ganske få steder i landet, at man stadig holder høstfester. Sådan er det ikke i Sverige, hvor de lokale overalt fejrer, at høsten er i lade med store skördefester. Måske skyldes denne taknemmelighed den svenske naturs store gavmildhed. De svenske skove, de bakkede marker, de gigantiske søer og havet, der i efteråret bruser mod skærgårdens klipper, byder på en overdådig ødselhed. Svampe, bær, skaldyr, friske fisk … ja, sågar druer til velsmagende vine er blot en lille del af det gastronomiske skatkammer i Sydsverige. I magasinet, du sidder med i hånden, vil vi i samme ånd som naturens gavmildhed forsøge at give et billede af det gode liv i

Sverige i efteråret. Et liv, der er centreret omkring det simple og det rolige. Som en skaldyrssafari i det vestsvenske eller en madvandring på Bjärehalvøen, hvor skoven er malet i de smukkeste kulører, og maden smager, så fuglene synger, fordi den er skabt ud af en stor kærlighed til naturen. Det bliver ganske enkelt ikke meget smukkere end i efteråret. Eller som den franske filosof Albert Camus udtrykte det: Efteråret er det andet forår, hvor hvert eneste blad er en blomst. God fornøjelse med magasinet og jeres helt egen svenske höst!

Anne Schöldtz Bjerregaard Landechef i Danmark for VisitSweden

V I SI T S W E D E N.CO M 3


FOTO: STIG MATTHIESEN

16

HUMMERSAFARI

HUMMERPREMIEREN er ventet med stor spænding ved de sydsvenske kyster. I år falder premieren den 23. september, og du er inviteret med.

37

FOTO: HANNE HØIBERG

ÖLAND

SVERIGES STØRSTE SØ, VÄNERN, er

en sand guldgrube af oplevelser. Tag på tur og prøv den svenske delikatesse löjrom og se, hvor den historiske Göta Kanal begynder og ender.

FOTO: ANNA KRON BOYSEN

27 40 MALMØ

DEN SYDSVENSKE HOVEDSTAD, MALMØ, byder på masser af

store, kulturelle oplevelser i efteråret.

4 V I SI T S W E D E N.CO M

ISABERG ISABERG byder

på aktiv ferie med masser af adrenalin i kroppen. Ikke mindst, hvis man kaster sig ud i områdets nye Tree Top Adventurebane. Mere Sverige fandt to seje drenge, der turde teste banen.

21 MADVANDRING MERE SVERIGE tog

på vandretur på tom mave, men fik masser af næring til både øjne og mave, da vi drog på madvandring i Sinarpsdalen.

FOTO: JENS HENRIK NYBO

VÄNERN

FOTO: JESSICA JÖNSSON / MALMÖ TURISM

46

FOTO: GOTAKANAL.SE

Öland er en lise for både krop og sjæl. Store naturoplevelser og forkælelse går her hånd i hånd.


Indhold EFTERÅR 2013 6 Svenske stemninger

Kiruna

Hygge og uhygge på samme tid på Gotland.

8 Nyheder og tips 12 De fem store Lappland Norrbotten

Afrika har løven, leoparden, næsehornet, elefanten og bøflen, men Sverige har hummer, østers, rejer, jomfruhummer og muslinger. Få styr på havets Big Five i Mere Sveriges guide.

16 Havets guld Luleå

Tag med kutteren M/S Tuffa ud i den svenske skærgård, hvor store smagsoplevelser venter, når hummere hentes op fra havets dyb.

19 Konkurrence Västerbotten

Vær med i konkurrencen om en lækker weekend med skaldyrssafari og meget andet i svenske Bohuslän.

21 Kulinariske fristelser Umeå

Ångermanland

Jämtland

27 Isaberg giver gys i maven

Om vinteren kilder Isaberg i maven, når tusindvis af danskere kører ned ad de sydsvenske bakker. Om efteråret både kilder og gyser det i maven, når børn og voksne kaster sig ud i adventurebanen i trætoppene eller giver den gas på mountainbike.

Östersund

Härnösand

Härjedalen

Kombiner motion i den skønne sydsvenske natur med gode madoplevelser på en madvandring i Skåne og skyl efter med et besøg på en af regionens vingårde.

Medelpad Sundsvall

30 Nøj … det’ for børn

Emil lover masser af skarnsstreger i efterårsferien i Astrid Lindgrens Verden.

Hälsingland

32 Det perfekte fund

Mere Sverige guider dig til, hvordan det helt rigtige fund kommer hjem på de mange svenske loppemarkeder og hos antikvitetsforhandlere.

Gästrikland

Falun

37 Overdådige Öland

Gävle

Dalarna

Østersø-øen Öland byder på en herlig treenighed af historie, natur og velvære – perfekt til en forlænget weekend i efteråret.

Uppsala

Värmland

Uppland Västmanland

Karlstad

Stockholm Örebro

Närke

Dalsland Bohuslän

Södermanland Nyköping

Linköping

Västergötland Jönköping

Fredrikshavn

Visby

Gotland

Småland Halland

Växjö

Kalmar

Grenå

Blekinge Helsingør København

Helsingborg

Ved en svensk sø så stort som et hav ligger en restaurant med en stjernekok, der stammer fra Finland. Ved søen ligger en by, der er mest kendt for polkagrise. Det lyder mærkeligt, men det er det slet ikke. Bliv klogere på området omkring Vättern.

46 Tag en bid af Vänern

Tag med til Sveriges største sø, Vänern, der blandt andet byder på den skønne svenske delikatesse löjrom.

Varberg Halmstad

35 minutter tager det med toget fra København til Malmø, og så åbner sig en helt ny verden af fantastisk shopping, lækre cafeer og restauranter og et stort udbud af kulturoplevelser.

44 Stjernekok og polkagrise

Östergötland

Göteborg

40 Malmø – Københavns smukke baghave

Öland

48 Svenske overraskelser

Mere Sverige viser dig fire bjergtagende, svenske udsigter, der kan tage pusten fra enhver.

Karlskrona

Skåne Malmø

V I SI T S W E D E N.CO M 5


SVENSKE STEMNINGER

Når tiden står stille AF KENT KJERSGAARD-HANSEN FOTO: SVEN PERSSON / IBL AB

HYGGE OG UHYGGE på én og samme tid. En lun efterårsaften på stranden ved natur-

reservatet Langhammars på Gotland kan sagtens rumme begge dele, når olielampen findes frem. Det særlige nordiske lys, havets brusen og ikke mindst raukerne, de karakteristiske kalksøjler, giver en sjælden fornemmelse af, at her har tiden i sandhed stået stille. Raukerne blev skabt som rev i et tropisk hav for godt 400 millioner år siden, og nu står kun den allerhårdeste kerne af kalkstenene tilbage og ægger fantasien med deres yderst særprægede udforminger. Der findes næppe bedre udgangspunkt for en gyserhistorie, men når solen atter bryder frem, forsvinder uhyggen og gør plads til områdets mange ynglefugle. Her er både havterner, rødben og stenvende – og med lidt held kan man også se den sjældne sommerfugl apollo.

6 V I SI T S W E D E N.CO M


V I SI T S W E D E N.CO M 7


FOTO: PATRIK GUNNAR HELIN, ALINGSÅS KOMMUN

Efterårsnyheder & tips

Malmø går å petanque-amok I 1960’erne introducerede prins Bertil, ”Idrætsprinsen”, spillet pétanque i Sverige. Den franske sport blev hurtigt meget populær og kom til at gå under navnet boule. Boule er en præcisionssport, som hverken handler om styrke eller hurtighed. Koncentrationsevnen er det vigtigste redskab, og alle kan være med. De sidste 10 år har stockholmerne haft såkaldte boulebarer, der på samme måde som bowlinghaller kombinerer sporten med mad og hygge sammen med venner og familie. Nu er konceptet boulebar også kommet til Malmø, hvor den nyåbnede Boulebar har 16 indendørs og 8 udendørs baner sammen med restaurant. Boulebar ligger blot syv minutters gang fra centralstationen og kan med fordel kombineres med et besøg i Sveriges tredjestørste by. Læs mere på www.boulebar.se og læs mere om Malmø på side 40.

8 V I SI T S W E D E N.CO M

Den 27. september forvandles efterårsmørket til en glitrende, farvespækket prisme af lys i Alingsås nordøst for Göteborg. Lysfestivalen Lights in Alingsås er Europas største udstilling for eksperimenterende lys, og overalt i byen oplyses facader, kirketårn, torv og træer af spændende lys. Det er 14. gang, at Lights in Alingsås lyser hele byen op, og sidste år besøgte 85.000 gæster de farvestrålende lysinstallationer. Man kan gå rundt i byen på egen hånd, men man kan også vælge at følge en

FOTO: © MATILDA THULIN/MALMÖ MUSEER

SALOMONS FOTO: LB

ON

Efterårets lysfest opmærket sti rundt mellem de forskellige installationer eller tage en guidet tur med information om tankerne bag hver af de enkelte indslag. Lysfestivalen fortsætter til den 3. november. Udstillingen startede som en test af elever fra Göteborg Universitet, og nu er Alingsås samlingspunkt for verdens bedste lysarkitekter. I forbindelse med den årlige udstilling afholdes forskellige foredrag og seminarer om lys og lyssætning. www.lightsinalingsas.se

Leg med fortiden Malmøhus Slot er Nordens ældste bevarede renæssanceslot, og takket være en større ombygning huser det nu et af Sveriges største museer, Malmø Museum. Mange spændende udstillinger fylder de gamle rum, og i år kan besøgende i alle aldre drømme sig tilbage til barndommens land med udstillingen ”Livet er en leg”. Frem til december 2014 kan man gå mellem legesager fra mange årtier og i alt 6.000 genstande. Se åbningstider på www.malmo.se/evenemang


Tag med piraterne tilbage i tiden

FOTO: MONICA BERGERSTEDT

FOTO: HAVETS HUS

Helt ude på klipperne i Skagerraks skærgård indtager fortidens kaprere Havets Hus. Det store akvarium benytter efterårsferien til at vise, hvordan alverdens berømte pirater levede, rejste og plyndrede. Gå på skattejagt i akvariet, eller mød børnebørnene til den kendte svenske pirat Ingela Gatherhielm. Akvariet har fokus på Vesterhavets dyreliv, så mange af de dyrearter, som Sverige og Danmark deler, findes i huset. Sanserne er i fokus, og man kan mærke på alt fra eremitkrebs til søstjerner. Find mere information på www.havetshus.se

På bræt gennem naturen I Syd- og Midtsverige ligger søerne tæt, og mellem landets to største søer, Vänern og Vättern, findes der utallige muligheder for at bevæge sig rundt ad vandvejen. I Ösjönäs er det muligt at prøve den nye tendens Stand Up Paddling, hvor man i stedet for at sidde i en kajak står op på et bredt bræt. En time inklusive introduktion koster 200 svenske kroner per person, men man kan også tage på en længere tur med overnatning og komme helt tæt på naturen. Læs mere på www.osjonas.se

Hvert år gnaskes der æbler i tusindtal i den lille by Kivik på Skånes østkyst. I år afholdes det traditionsrige æblemarked den 28. og 29. september, hvor den lille by fyldes af hundredevis af lokale handelsfolk. Æbler er ubetinget markedets pryd, men der sælges også lokalproduceret kød, æg, grønsager, frugt, honning og alverdens andre ting. Det er 25 år siden, at markedet i Kivik første gang åbnede. Det blev oprindeligt etableret for at øge svenskernes viden om svenske æbler, og interessen var fra starten stor. Allerede det første år blev æblemarkedet en stor succes med 6.000 besøgende, og det tal er siden steget til omkring 18.000 gæster, som smager sig igennem årets høst. Hele programmet kan læses på www.applemarknaden.se

FOTO: ANNETTE ODELBERG

Ægte svensk æblefejring

V I SI T S W E D E N.CO M 9


FOTO: © LINDSEY HOSHAW

RIS JORDAN FOTO: © CH

EFTERÅRSNYHEDER & TIPS

Opfindelsen af plastic har gjort livet meget lettere for os mennesker, men på samme tid gjort det sværere for Jorden at kapere. Materialet, som ikke kan nedbrydes naturligt, ligger nu som store, svuppende øer i jordklodens søer og have, og de kunstige øer vokser hele tiden. Det illustrerer museet Vandalorum i Småland nu med udstillingen Till Havs, der åbner den 5. oktober. Med fotos, lyd og installationer af de kæmpemæssige plastic-bjerge viser udstillingen, hvad vores forbrug medfører. Till Havs kommer fra Schweiz og er tænkt som en øjenåbner for vigtigheden af at genbruge og sortere sit skrald. Det er aldrig for tidligt at blive bevidst om sin mulighed for at påvirke verdens fremtid, og udstillingen er en enestående pædagogisk samling for både børn og voksne. Åbningstider og anden information findes på www.vandalorum.se

FOTO: GLASRIKET.SE

Plasticøer på udstilling

Blæs dine egne glas Et af Sveriges fremmeste kunsthåndværk er glas – tænk blot på Kosta Boda og Orrefors. Området omkring Kalmar har tilnavnet Glasriket på grund af den store koncentration af glaspustere og værksteder. De kreative kan prøve kræfter med glaspusteriet og

besøge Sveriges eneste glasmuseum. Her kan man opleve et ægte håndværk, opleve nyskabende design og selv lege med glas i alle afskygninger. Læs mere om alle mulighederne på www.glasriket.se

FOTO: GÖRAN ASSNER

På cykelferie i skærgården

10 V I SI T S W E D E N.CO M

Ikke langt fra storbyen Göteborg finder man 10 øer med en unik ro, hvor hvilepulsen synker helt ned i et afslappet leje. Öckerøerne ligger midt i Göteborgs skærgård med klipper og vidtstrakt hav til alle sider og frister med en fantastisk nærhed til naturen. Flere af øerne er bilfrie, og den bedste måde at komme rundt på er med cykel. Oplev skærgården på en todagestur med overnatning, cykelleje og middag, og tag derefter tilbage til civilisationen med fornyet energi. Se priser og mere information på www.cyklaiskargarden.se


EFTERÅRSNYHEDER & TIPS

FOTO: HELMUT NEWTON

Fotokunst i verdensklasse

FOTO: PR FOTO

IE SKOG FOTO: TOMM

Det inspirerende museum Fotografiska i Stockholm har på få år udviklet sig til en af verdens bedste museer for fotokunst. I år er fokus på sværvægteren Helmut Newton, som bliver hyldet med en udstilling frem til den 29. september. Sideløbende udstilles flere andre fotografer i museets store sale i den gamle toldbygning på havnefronten. Nyt i år er, at man kan tage færgen til museet og på den måde få set en del af Stockholm fra vandvejen. Læs mere på www.fotografiska.eu

Bo på en øde ø Når efteråret for alvor gør sit indtog i Kalmar, er der ikke noget skønnere end at vandre gennem en svensk skov med dens skiftende farver, lugte og indtryk. I Glasriket, der er hjemsted for generationer af svensk glaskunst, afholdes der i løbet af efteråret talrige aktiviteter og udflugter i området. Vandringer langs den mystiske sø Ödevaten er en særlig oplevelse, hvor guider fortæller

om, hvordan naturen og dyrelivet gør sig klar til vinter. Efter en rotur over søen kommer man til en øde ø, hvor en særlig vildmarksmenu laves over bål og krydres med eventyr og skrøner fra gamle dage. Man kan overnatte på øen i tipier, og dagen efter vågner man til fuglesang og nybagt brød. En helt særlig oplevelse. Booking kan ske på www.glasriket.se

Efterårsmarked på Öland Sveriges største høstfest finder sted på øen Öland ud for Sveriges østkyst. Den 26.-29. september er hele øen klædt på til fest med godt 900 aktiviteter. Madlavningskonkurrencer, lysshow, udstillinger, dukketeater og parade gennem byen er blot nogle af de ting, der er på programmet. Derudover er den store attraktion selvfølgelig selve markedet, hvor handlende og købere flokkes om de lokalproducerede varer af alt, hvad efterårets høst byder på. Læs meget mere på www.skordefest.nu

V I SI T S W E D E N.CO M 11


12 V I SI T S W E D E N.CO M


Bohuslän

Smag på havets

BIG FIVE Bohusläns mest eftertragtede jagtbytte: hummer, østers, rejer, jomfruhummer og muslinger går også under navnet Big Five. I modsætning til løven, leoparden, næsehornet, elefanten og bøflen på den afrikanske savanne er de salte skaldyr til at komme i nærheden af, og den havfriske smag er uforlignelig. Læs her, hvordan du bedst og enklest nyder vestkystens største delikatesser. AF HANNE HØIBERG FOTO: HÅKAN PERSSON, JONAS INGMAN – M2B AB

V I SI T S W E D E N.CO M 13


H DEN SORTE

UMMER

Hummerne i skærgården nord for Göteborg regnes blandt verdens bedste. Det kolde, dybe vand får dem til at vokse langsomt, blive ekstra smagfulde. Du kan kende en frisk hummer på, at halen er trukket fast ind under bugen. Hummeren skal desuden føles fast og have tyngde. En friskfanget hummer smager allerbedst tilberedt så enkelt som muligt. Og hvem ved bedre hvordan end en af Bohusläns gode restauranter, Sea Lodge i Smögen.

H

UMMER NATUREL

1 hummer 2 liter vand 1,5 dl salt 1 glas øl Kog vandet op, læg hummeren i med hovedet først og kog i 6 minutter. Det er først nu, hummeren bliver rød. Tag gryden af varmen, læg hummeren i en skål, hæld lagen over og lad den trække i to timer. Tag hummeren op, flæk den på langs og fjern mavesæk og tarm. Server med din bedste hjemmelavede dip med krydderurter, tomat eller karry.

Ø

STERS

Paul Bocuse, den franske nestor blandt stjernekokke, har udnævnt østers fra Grebbestad som verdens bedste. En Grebbestad-østers lever op til 10 år i modsætning til dyrkede østers, der normalt kun er omkring ni måneder gamle, når vi spiser dem. Åbning af østers: Læg den buede side af østersen i den ene hånd, der er beskyttet af en gummihandske. Sørg for, at hængslet på østersen, dér hvor skallerne sidder sammen, vender ud mod fingerspidserne. Tryk så med fingrene på knivbladet, mens du stikker spidsen ind mellem de to skaldele ved hængslet. Lad nu knivbladet følge øverste skaldel hele vejen rundt, og skær til sidst hængslet over. Gør forsigtigt østersen fri fra skallen, rens for urenheder og voila – ”kysset fra havet” er klar til at blive spist med et par dråber citron. 14 V I SI T S W E D E N.CO M


Bohuslän

R

EJER

I Danmark kalder vi dem nordsørejer, i Bohuslän går de store rejer enten under navnet västkusträkor eller Smögenräkor. Under alle omstændigheder egner en pose nykogte rejer sig perfekt til picnic på klipperne eller en varm bådebro. Køb gerne en pose fladbrød af typen Hönökaka, en tube mayonnaise, en citron og lidt dild. Herfra er det kun din egen færdighed som rejepiller, der bestemmer, hvor hurtigt du kan fremtrylle den lækreste rejemad. Velbekomme!

J

OMFRUHUMMER

Lad dig ikke snyde af ordet havskräftor eller bare kräftor. På den svenske vestkyst betyder begge dele jomfruhummer, den op mod 24 centimeter lange hummer, som findes i Kattegat og Nordsøen. I modsætning til sin sorte storebror er jomfruhummeren rød også før kogning. Når du koger jomfruhummer, er det vigtigt, at vandet er godt salt, tilsæt evt. også et par hoveder krondild. Kom hummerne i kogende vand, de er klar til servering, når de kommer op til overfladen. De må endelig ikke blive overkogt. En anden lækker måde at tilberede jomfruhummer på er at flække dem på langs, fjerne tarm og mavesæk og smøre dem med kryddersmør, rørt af smør, hvidløg, citronsaft og friskhakkede krydderurter smagt til med salt og peber. Gratineres i en 250° varm ovn i 7-10 minutter.

B

LÅMUSLINGER

Som den prismæssigt billigste af Bohusläns Big Five er blåmuslingen en delikatesse fuld af smag. Husk blot, at muslinger, der er itu eller ikke lukker sig, når de bankes mod køkkenbordet, skal kasseres. Og så er det ellers bare i en gryde, hvor du i forvejen har klargjort løg og hvidløg i smør eller olie. Hæld et par glas tør hvidvin over og damp i 3-5 minutter, til muslingerne har åbnet sig. Tag dem op og hold dem varme. Hæld et godt skvæt piskefløde og en håndfuld hakket persille i suppen, kog den godt igennem og server sammen med muslingerne i dybe tallerkener. Læs meget mere om Vestsveriges Big Five på: www.skaldjursresan.se og www.vastsverige.com V I SI T S W E D E N.CO M 15


Hummersafari D

Värmland Karlstad

Dalsland

Bohuslän

Västergötland

KARTA Göteborg

Jönköpi

Fredrikshavn Varberg

Halland

Halmstad Grenå

Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

4 TIP TIL SKALDYRSEVENTYR SKALDJURSRESAN 2013 Restauranter, hoteller og havne arrangerer middage, fisketure og alle mulige andre saltstænkede aktiviteter baseret på Bohusläns Big Five: hummer, rejer, muslinger, østers og jomfruhummer. www.skaldjursresan.se SAFARI OG SOV GODT En hummersafari fra Everts Sjöbod i Grebbestad, hvorfra næsten halvdelen af alle svenske hummere stammer fra, med efterfølgende hummersupé og overnatning på det idylliske pensionat Grebbestadfjorden. www.evertssjobod.se MED SIGNE PÅ ØSTERSFANGST Den gamle bohusjolle Signe sejler hver lørdag klokken 13.30 ud fra Nordre Havn i Lysekil. Her tager østersavlerne Lars og Adrian dig med ud på deres banker, hvor du kan se, når dykkerne går ned for at samle østers og blåmuslinger, og nyde de garanteret friske østers og muslinger bagefter. Tilbage i Lysekil bor du på Strandflickornas romantiske Havshotell med udsigt over skærgården, mens middagen venter på Brygghuset Krog. www.strandflickorna.se ROMANTIKKEN BLOMSTRER En eventyrlig sommervilla fra 1901 fungerer i dag som et af vestkystens mest romantiske hoteller. Villa Sjötorp er ikke bare kendt for sine 14 værelser, smagfuldt indrettet i moderne nostalgisk stil, men også for sit gode køkken baseret på lokale, nærproducerede råvarer. Tjek også pakketilbuddet ”Musselexpediton”. Det omfatter bl.a. fem retters gourmetmiddag, overnatning i dobbeltværelse med morgenmad og muslingefisketur med M/S Märta. De havfriske muslinger tilberedes bagefter over åben ild med hvidvin og friske urter. Uhmm. www.villasjotorp.se

16 V I SI T S W E D E N.CO M

Jagten på det sorte guld I Bohuslän afventes hummerpremieren, i år den 23. september, med samme spænding som julen. Ikke alene er det en folkeret at fiske vestkystens sorte guld, hummeren, langs kysten arrangeres også hummersafarier – fisketure for alle os, der bare er på besøg. Tag med på tur med M/S Tuffa og få tip til fem fantastiske oplevelser i skærgården. AF HANNE HØIBERG FOTO: HANNE HØIBERG, GÖRAN ASSNER / VASTSVERIGE.COM, BRYGGEN FJÄLLBACKA HOTEL OG KLOCKTORNET SKÄRGÅRDSUPPLEVELSER, JONAS INGMAN – M2B AB

D

et er tungere, end jeg havde forestillet mig at hive en hummertejne op fra havbunden 25 meter nede. Men endelig får jeg en tejne på størrelse med en gammeldags rejsetaske op over rælingen, mens kaptajnen tørt konstaterer: ”To hummere – og tre krabber.” Bingo! Før hummerne får plads i kassen med frisk blæretang, bliver de målt. Alle, der er mindre end 25 cm fra hovedet og ned, ryger i havet igen. Det samme gør hunner med rogn. Den gode træbåd M/S Tuffa vugger på havet lidt uden for Sveriges skaldyrsmetropol Grebbestad i Bohuslän på vestkysten nord for Göteborg. Årets hummerpremiere ligger kun to dage tilbage, og det at være på hummersafari under åbningsugen regnes for noget særligt. Omtrent på linje med julen. Hummerpremieren er efterårets absolutte højtid. Savnet, længe ventet, omgærdet med myter og smækfuld af nydelse. At hummerpremieren – altid første mandag efter 20. september – er en fasttømret del af den svenske dna, understreges af det faktum, at hver svensk statsborger har ret til som fritidsfisker at have 14 hummertejner, blot de er forsynet med navn og telefonnummer. Så brødrene Per og Lars Karlsson, der driver Everts Sjöbod i Grönemad to kilometer nordvest for Grebbestad, har 28 ruser. Som udelukkende bliver brugt til de hummersafarier, der har udviklet sig til det store hit på hele vestkysten. SKÆRGÅRDEN KALDER Det er en af de efterårsdage, drømme er skabt af. Himmel og hav er sjældent stærkblå i solens skarpe stråler, og vinden anes kun som krusninger i havoverfladen. Dagen i forvejen har Per og Lars været ude med tejnerne, fyldt med en madding af sild og makrel, så vi skal bare koncentrere os om at hive dem om bord. Det er stort. Det er sjovt. Og ganske vidunderligt bare at være

her ude ved kanten af Skagerak, hvor den ene lille nøgne ø af røde granitklipper poleret bløde af hav og vind afløser den anden. Efter et par timer har vi fem hummere plus en kasse med bifangsten af store, flotte taskekrabber. Vi har nok til middagen og sætter kurs mod land, mens vi igen-igen udbryder spontane ”iihh” og ”ååå.” Så smukt er her. Efterhånden som vi nærmer os kysten, dukker bådehusenes svenskrøde farveklatter frem på klipperne. Everts Sjöbod hører hjemme i den smørblomstgule kategori, men bliver ikke mindre pittoresk af den grund. Bådehuset er bygget i 1800-tallet og restaureret med kærlighed og forståelse for sjælen i et hus med historie. SKALDYRSFEST I SJÖBODEN Foran huset ligger bryggan, bådebroen, hvor vi lægger til, og mindre end to meter under havoverfladen skjuler der sig en østersbanke… Det opdager jeg først, da Per stikker et redskab, der ligner en blanding af en rive og et fiskenet, ned på bunden og skraber lidt. Få sekunder senere ligger de første fem østers på bådebroen. Sådan går det til, at vi spiser de friskeste østers, jeg nogensinde har smagt, mens hummerne bliver kogt i en gruekedel med havvand ved siden af. Lidt senere sidder vi omkring et langbord på første sal i sjöboden og nyder udsigten mod det glansbillede i douce pasteller, som den nedgående sol maler udenfor. Store ovale tallerkener med en halv dampende hummer, jomfruhummere, rejer, blåmuslinger og hjertemuslinger får os på andre tanker. De næste mange minutter er der stille omkring bordet. Vi koncentrerer os om at spise og nyde, sutte saftigt, afrodisisk sødt hummerkød ud af kløerne, pille rejer, snuppe en mundfuld musling … Mere information om Vestsverige og Bohuslän på www.vastsverige.com


Per Karlsson om bord på M/S Tuffa med dagens første hummer.

Den 23. september går jagten ind på havets sorte guld, hummeren.

Muslingeekspedition med M/S Märta, som indgår i et af tilbuddene fra Villa Sjötorp.

Bryggen Fjällbacka Hotel ligger direkte ved havnen.

Per Karlsson hjælper til, da hummertejnen skal op over rælingen.

V I SI T S W E D E N.CO M 17


Løjerogn - svensk delikatesse MÌrk, klem og smag pü Vänerns røde guld, en Ìgte svensk delikatesse. En rejse udi madlavningskunsten for enhver VPDJ9HONRPPHQWLOO MHURJQVXJHUL6SLNHQV½VNHKDYQ

LĂ˜JEROGNS-PAKKE 9, 16 & 30/11: ‡2YHUQDWQLQJ PRUJHQPDGSn1DWXUXP9lQHUVNlUJnUGHQ - Victoriahuset el. Best Western Edward Hotel ‡/ MHURJQVLQVSLUHUHWIURNRVWSn5HVWDXUDQJ6M|ERGHQ ‡7DJPHGHQ½VNHUSnRSOHYHOVHVWXUSn9lQHUQ ‡9Â&#x;UPHGWLODWWLOEHUHGHO MHURJQKRV8OOLV½VNGHOLNDWHVVHU ‡/ MHURJQVVXSpSn5HVWDXUDQJ+YLWD+MRUWHQHO3LUXP 5HVWDXUDQJ 9LQEDU Pris fra.............. 1995 SEK per person

Nordens Ark giver truede arter en fremtid. Parken ved SmÜgen i Bohuslän er übent hver dag, üret rundt. Velkommen!

BOOKING & INFO:

www.lackokinnekulle.se tel: +46510 20020

EfterĂĽrsferie! Oplev Tidaholm og HĂśkensĂĽs, bare 4 timer fra Ă˜ Ă˜resund resund Oplev storslĂĽet natur, lystƤ•Â?‡”‹‘‰Çłƒ”Â?‡Â?• —•dzÇŚ †‡–•Œ‘˜‡•–‡Š—•‹‹†ƒŠ‘ŽÂ?Ǥ  

PĂĽ efte i SydsverĂĽrsferie rige Fra ca ” ˜‹Ž†‡Â?‡†ƒ–Â„ÂƒÂ†Â‡ÇĄŽ‹‰‰‡” . 2 3 ˜‡”‹‰‡•„‡†•–‡„ƒ†‡ŽƒÂ?† Â?Â?ŽǤÍ–Â?§–– 50 kr. ‡ ” ˆ‘ ”Í–˜‘Â?• ‹Š›‰‰‡ Â? Ž‹‰ Ž‹‰‡‹Â?§”Š‡†‡Â?Ǩ ‰

‡ ‡Â?–”¹–‹Ž Š›––‡ Ƥ•Â?‡Â?‘”– ‘‰Í–„Þ”Â? Çłƒ”Â?‡Â? ‘‰ • —•dz

‡ ˜‘” ‡ ‘”‡• ‡• ƒ�† �†”‡ †”‡ ˆ‡” ‡”‹‹‡ ‹‡–‹ ‹‡–‹ –‹Ž„ Ž„—† † ’¤

˜ƒ•–•˜‡”‹ – ‹‰ ‹‰‡Ǥ…‘ Â?ȀȀ–‹ –‹† ‹†ƒŠ Š‘ŽŽÂ? Telf. +46 141-209900

www.nordensark.se


FOTO: VANN SPA HOTELL & KONFERENS

FOTO: JONAS INGMAN - M2B AB

FOTO: JONAS INGMAN - M2B AB

EFTERÅRSKONKURRENCE

K lik ind visitswed på en.com, og vind en l weekend uksusfor to personer ie Værdi ci fteråret. rka 4.00 0 kroner

Vind

en skaldyrssafari med luksuriøst spaophold i smukke Bohuslän! VisitSweden og Vann Spa Hotell & Konferens giver dig og en ven chancen for at vinde en skøn efterårsweekend med masser af skaldyr og luksus. Midt i den smukke skærgård i Bohuslän ligger den idylliske Gullmarsfjord. Et sandt mekka for friskfangede og velsmagende skaldyr. Tag med Vann Spa Hotell & Konferens på skaldyrssafari, hvor I selv får mulighed for at hive friskfangede krabber, krebs, gullmarsrejer og – når

Hvis det er dig, der skal vinde denne oplevelsesrige weekend i Bohuslän, så klik ind på visitsweden.com og svar rigtigt på følgende tre spørgsmål: 1. Ved hvilken fjord ligger Vann Spa Hotell & Konferens? 2. Spaområdet på Vann er – som svenskerne siger – jättestort, men hvor stort?

sæsonen tillader det – hummer op af det kolde vand. Hvis vejret er godt, er der også mulighed for en sejltur gennem den langstrakte fjord og ud i skærgården, hvor man med en smule held støder på sæler.

PRÆMIEN INDEHOLDER: Skaldyrssafari, inklusive en fikakurv samt overnatning i dobbeltværelse på Vann Spa Hotell & Konferens, med morgenmadsbuffet, treretters middag, entré til spa samt mulighed for at deltage i alle hotellets aktiviteter. Præmien kan benyttes i alle weekender (lørdag til søndag) i november 2013.

3. Hvilke skaldyr består Bohusläns ”Big Five” af?

M E R E S V E R I G E.D K 19


ROMANTIK-PAKKE

i HELSINGBORG Oplev en weekend i romantikkens tegn og bo på første klasse på Clarion Grand Hotel og nyd ”det lille extra”. Romantik-pakke inkl. 2-retters middag og morgenmad for 1.325 kr./pers. For mere information og andre weekend-pakker weekendhelsingborg.se

Velkommen til efterårsog vinterophold midt i Skåne! Bo på vores dejlige hotel vid Ringsjön med gourmetoplevelser, spil golf, deltag i glaspustning, cykkelpakke omkring Ringsjön i vores smukke, skånske natur. Eller kom for blot at slappe af! Lena og Boris Levin byder velkommen!

3*/(4+»,30  )05&-

3FTUBVSBOUr )PUFMr ,VSTVTDFOUFS

Tlf.: +46(0)413 33255 • Gamla Bo, 243 95 Höör • www.ringsjokrogoghotel.se

Vietnamese Restaurant

Stortorget, 8/12 25111 Helsingborg Tel +46 (0)42 38 04 00

Vi serverer moderne autentiske vietnamesisk mad. Vi er beliggende i det centrale Malmø, tæt på Gustav Adolf-pladsen. Address: Engelbrektsgatan 17, 211 33 Malmø Tlf: (+46) 40 788 35, Email: info@mrs-saigon.se Website: www.mrs-saigon.se Åbningstider: Frokost: Mandag - lørdag: Aften: Tisdag - torsdag: Fredag - lørdag: Søndag:

11:30 – 15:00 17:30 – 23:00 17.30 – 24.00 lukket

Hurtigt, nemt og bekvemt til Sverige

Nyd en behagelig pause om bord på vore nyrenoverede færger på vejen til Sverige. Kom ind i vor shop om bord. Her finder du masser af gode tilbud på chokolade, gaveartikler, vin og parfumer. Eller lad dig friste til noget godt til ganen, f.eks

en lækker frisk sandwich eller en god kop kaffe med wienerbrød. Vi glæder os til at byde dig velkommen om bord.

Altid en afgang der passer


I Sinarpsdalen på Bjärehalvøen kan I deltage i en spændende madvandring. Temaet er mad i bred forstand, og I får smagt på masser af den, men oplever også den smukke skånske natur og bliver meget klogere på en lille egn, som rummer så meget. AFJ AF A FJJENS HENRI F NRI NR N R RIIK N NY YBO Y BO O FO OT TO O:: JJE O ENS HEN HENRIK RIK IK NY NYBO, PE P PET ET E T TER ER SST ER STE TE T ENHOT NHO N HOTT TTEN, AN NN N NA AATO AATO A LA A

V I SI T S W E D E N.CO M 21


Skåne – Københavns vilde baghave

V

i går i et afdæmpet tempo igennem snart åbne enge, snart tætte skove for så at ende på et højdedrag over Sinarpsdalen, som er en del af Hallandsåsen. Landskabet er kønt og sympatisk med bløde, men høje bakker. For hvert tiende minut ændrer omgivelserne karakter. Det optager selvfølgelig synsfeltet og forårsager nogle gange en lettere snublen over en stub i jorden, som er bastant i det frontale møde, eller en frisk kokasse, som er anderledes blød at ramme. Årsagen til sidstnævnte genstand har vi lige foran os i form af kønne, røde kvæg, som vi ikke sjældent får nærkontakt med under vores vandring i Sinarpsdalen. Vores guide på turen er David Lindegren, som har taget gruppen på 20 gæster med ud på en godt syv kilometer lang vandring af hen ved seks timers varighed i området omkring sin og konen, Linas gård på en af Bjärehalvøens smukkeste pletter. David har blandt andet specialiseret sig i ”madvandringer”, som fører ad spændende stier inden for det 78 hektar store markområde, familien råder over.

SKIFTEDE SPOR – Det er heldigvis tilladt at skifte arbejdsmæssigt spor, fortæller David, da han stopper op første gang.

22 V I SI T S W E D E N.CO M

Han hiver et skærebræt, en kniv og nogle poser med egenproducerede charcuterier i form af pølse, yderlår, varmrøget oksebacon og lufttørret oksekød op fra køletasken. Vi slår os ned i græsset på en åben eng på et af højdedragene, mens han serverer for os og samtidig fortæller: – Jeg var i flere år ansat som akademisk medarbejder i den offentlige forvaltning, men på et tidspunkt blev jeg træt af at sidde bag et skrivebord. Parallelt med jobbet havde vi i nogle år boet på gården, men så overvejede jeg, hvordan vi kunne anvende gården og jorden på en anden måde, så der blev basis for en mindre virksomhed på hjemmeplan, beretter David, inden han fortsætter sin fortælling: – Vores nabo havde en besætning af ”rödkulla” – en af de gamle svenske røde kvægracer. De gik på græs hele året, og det gav mig inspirationen til at gå videre med ideen. Det, som også gav næring, var da vores nabo gav Lisa og mig en ko i bryllupsgave, og dermed var beslutningen taget. Nu skulle det arbejdsmæssige liv helliges landbruget. David fortæller om de første år, hvor fokus var på at få driften til at fungere, samtidig med at familien også ville begynde på at sælge kødet til privatkunder. I 2010 blev parret medejere af det lille Bassholmslagteri, som ligger 40 kilometer fra deres bedrift. Året efter åbnede de en gårdbutik, og i 2012 suppleredes aktiviteterne med ”madvandringer”, som


– Vi kender hinanden – jeg og samtlige vores 120 dyr. Hver af dem har et navn, siger han, mens han lukker hegnet til folden, nu da alle køerne er kommet herind. SMAG PÅ LOKALE OSTE – Nu er der næsten gået en hel time, hvor vi ikke har spist noget. Er I ikke alle sultne, spørger han spøgefuldt forsamlingen. Denne gang sidder vi i skygge under et bredkronet træ, og alle tænker, hvad han mon nu vil traktere med. Nu skal vi også smage på varer, som ikke er opdrættet her, men hos kolleger. Denne gang serverer han forskellige ostestykker, som er produceret på nogle af de små lokale mejerier, og skænker samtidig op i glassene med den lifligste æblejuice, også lokalt fremstillet, naturligvis. Hver gang, David introducerer en ny smagsprøve for os, ledsager han med en fortælling om det aktuelle produkts tilblivelse. Eksempelvis om varigheden af saltningen og tørringen eller tilsætningen af de såkaldte starterkulturer – mælkesyrebakterier, som både accelererer processen og tilføjer en god smag til kødet.

afvikles i sommerhalvåret frem til slutningen af oktober. I år var det nyeste skud på stammen indvielsen af den udvidede butik, hvor også forædlingen af kødet foregår. RÖDKULLAS SMAGFULDE KØD Efter en halv time i græsset fører David os atter videre på ruten. Han fortæller engageret og kyndigt om den særlige kulturhistorie, som knytter sig til Sinarp. Han kommer også ind på vilkårene for at drive økologisk landbrug, og hvorfor kødet fra ”rödkulla” smager så godt: – Kig en gang ud over engene her. Her går de og æder året rundt af det friske græs, som ikke har været sprøjtet med pesticider, for vi producerer økologisk. Rödkulla er en af de gamle svenske kvægracer, og racen var ellers tæt på at uddø i slutningen af 1970’erne, fordi de svenske bønder importerede racer udefra, som gav højere produktivitet. Rödkulla er nemlig langsom om at vokse, men til gengæld leverer den en ypperlig kødkvalitet. Da vi passerer en af markerne, råber David hen mod en lille flok af køer: – Kom, kom, kooooooom … De kender hilsenen og ved, at det er signal om, at de skal drives ind i en ny fold. Den ældste i gruppen trasker hen mod David, og snart følger de andre efter.

OKSEKØD PÅ SPYD Vi vandrer nu den sidste kilometer af ruten nede i dalbunden. Vi nærmer os et lille, sort hus. Her er Erica Elmberg i færd med at grille marineret rödkulla-oksekød på spyd til os. Erica har ligesom David valgt at opgive sit skrivebordsarbejde for at hellige sig arbejdet på gården. Det er turens egentlige frokost, hun er i gang med at tilberede. Denne gang får vi lov at sidde rigtigt til bords. Erica serverer kødspyddene for os og har også stillet skåle med friske kartofler og en indbydende grøntsagsanretning frem på bordene. Efter frokosten i det lille sorte hus, som kun ligger et kvarters vandring fra udgangspunktet, Lindegren-gården, ville vi alle tro, det var punktum og finale for spisning. Men nej. Da vi hen midt på eftermiddagen kommer tilbage til gården, er der serveret kaffe, friskbagt marengs med lime- og lemoncreme og friske jordbær ved et par borde på gårdspladsen. En fuldendt afslutning på en perfekt dag med madvandring i Sinarpsdalen.

Vejen til Sinarpsdalen Sinarpsdalen ligger på Bjärehalvøen i det nordvestlige Skåne ikke langt fra det sydsvenske sommerferieparadis Båstad. Afstanden fra Malmø er 112 kilometer ad motorvej E6, og fra Helsingborg er der kun 55 kilometer. Fra Varberg er afstanden 110 kilometer. Læs mere på lindegrens.se, hvor I kan se tider og priser for madvandringerne. På turen indgår i alt seks smagninger.

Sinarpsdalen Helsingør København

Helsingborg

Blekinge Karlskrona

Skåne Malmø

V I SI T S W E D E N.CO M 23


SKÅNES

Bourgogne Hällåkra H ällåkra V Vingård ingård i det det sydligste sydligste S Skåne kåne p producerer roducerer k kvalitetsvine. valitetsvine. Prøv att b besøge på hvor både Prøv a esøge ggården ården p å een n gguidet uidet rrundvisning, undvisning, h vor I b åde lærer om vindyrkning, men også på lærer o mv indyrkning, m en o gså ssmager mager p å ggodterne. odterne. AF JENS HENRIK NYBO FOTO: MACNEALE 24 V I SI T S W E D E N.CO M


Skåne – Københavns vilde baghave

L

ige rækker af vinranker vokser ned ad bakken foran os for så atter at stige op ad en næsten lige så høj kurve ude i det fjerne. Det kuperede landskab og det bølgende gyldne tæppe af mange parallelle rækker vinranker kan nu og da få os til at føle, vi befinder os i Bourgogne og ikke i det sydlige Skåne. Vi er på besøg på Hällåkra Vingård, der ligger i det idylliske bakkede landskab mellem Malmø og Ystad, og som er en af Skånes mange større og mindre vingårde, som har en imponerende produktion af vin – her på disse nordlige breddegrader. – Nu kalder vi september for højsommer. Sensommeren har vist sig at være mere lun og stabil, end juli og august ellers har været det, forklarer indehaveren af vingården, Håkan Hansson. Håkan er femte generation på gården, som han overtog efter sine forældre. – Men jeg tændte aldrig på landbrug, og med min bankuddannelse i bagagen slog jeg mig ned både i Stockholm og i udlandet. På et tidspunkt i 1990’erne besluttede min kone og jeg os for at overtage mine forældres gård. Men hvad skulle vi så bruge al den jord til, som fulgte med gården? Vin har altid været min passion, så i 2003 begyndte jeg med at plante 700 vinstokke.

I dag har vi plantet 10.000, og det giver 5.000 flasker – både røde og hvide. Nogle af vores vine har fået æren at være til stede i Systembolagets eksklusive kældre i de store byer, fortæller Håkan. Hällåkra Vingård tilbyder guidet vingårdsrundvisning, hvor I går rundt i markerne, mens guiden blandt andet fortæller om druesorter. Herpå er I inde i vineriet, hvor I hører om kunsten at lave god vin. Til sidst skal I selvfølgelig smage på udvalgte vine samt den nye dessertvin, gården har lanceret. Der bliver også serveret delikatesser, som alle er produceret på egnen. Læs meget mere på www.hallakra.com

Sydsvensk vin Skåne har masser af vingårde, som er åbne for publikum. Det kan være svært at vælge, men her følger tre forslag til vingårde, I kan besøge. ARILDS VINGÅRD På en af de ældste gårde i Arild-bygden dyrkes nu druer i et skønt område på Kullaberg. Her er tillige en charmerende restaurant, hvor stedets egne vine tilbydes sammen med velsmagende mad. I løbet af vinhøsten arrangeres en høstfest på gården. www.arildsvingard.com

KÖPINGSBERG VINGÅRD Dette er verdens nordligste beliggende producent af mousserende vine. Med udsigt til både hav og bakker ligger denne enestående vingård på Österlen. Book jer ind på en vinsmagning – en unik mulighed for at smage på skånsk mousserende vin. www.kopingsberg.se ÅHUS VINGÅRD Åhus Vingård ligger smukt ned til Helge Å, lige uden for Åhus. Vingården byder på vinsmagninger, og desuden er der mulighed for guidede cykelture til andre lokale vin- og madproducenter i Åhus. www.vingarden.nu

V I SI T S W E D E N.CO M 25


Illustration © Björn Berg / Bildmakarna Berg 2013

Emil fra Lønneberg er her

i efterårsferien

I år er det 50 år siden Astrid Lindgren skrev sin første bog om Emil fra Lønneberg. Det fejrer vi med ekstra mange skarnstreger og et ferieåbent SEK Katholt. Den 12. til 15. oktober kan du lege med Emil, Ida og karlen fra. Alfred. Du kan også klappe køer, grise og høns, besøge snedkerværkstedet for hele familien.* og møde hele familien Svensson og de andre personer i denne fortælling fra Småland. Du er hjerteligt velkommen til at tilbringe efterårsferien sammen med os! Parken er åben fra 10 til 16. Entré og indkvartering

600

P.S. Vi skal hilse fra Pippi og sige, at hun har pakket sin vadsæk og begivet sig ud på de syv have. Men vær ikke nervøs! Hun er tilbage i slutningen af oktober til høst- og håndværksmarkederne. Lige så stærk som hun plejer at være.

ÄVENTYRET BÖRJAR PÅ www.alv.se

*Gælder for to dages entré og en overnatning i hytte med bruser/wc for to voksne og tre børn, den 12. – 15. oktober


Skovturen når nye højder i

ISABERG Isaberg byder på nye eventyr for hele familien – blandt andet en helt ny ”Tree Top Adventure”-bane, der inviterer hele familien på skovtur i 15 meters højde. AF ANNA KRON BOYSEN FOTO: ANNA KRON BOYSEN

V I SI T S W E D E N.CO M 27


Samuel (til venstre) og Elias giver turen til Isaberg topkarakter.

D

a jeg står på platformen til svævebanen i 15 meters højde, beslutter jeg mig for ikke at kigge ned og tager i stedet en dyb indånding, inden jeg kaster mig ud. Jeg forsøger også at glemme, at mine to børn svæver rundt i samme højde lidt længere fremme på banen. Isabergs nye eventyrbane er ikke for folk med højdeskræk, men den er til gengæld et hit hos alle os, der er vilde med et adrenalinsus midt i den smukke svenske natur. Der er bare noget med Sverige. Man kører af fra færgen eller over broen, og straks føles det hele lidt større og lidt vildere end derhjemme. Man fornemmer eventyret, og alle i bilen er spændte på, hvad der nu venter af oplevelser bare få timer hjemmefra. Turen fra Helsingborg til Isaberg føles hurtigt overstået på to timer, og ved ankomsten til Isaberg får ungerne straks øje på det store skilt: ”Isaberg Tree Top Adventure – vågar du?” Ja, vi tør i den grad kaste os ud i oplevelserne, for vi er netop taget af sted for at prøve kræfter med en natur, vi ikke lige finder magen til derhjemme. I vores familie kender børnene på 9 og 12 år mest Isaberg som en oplagt skiferiedestination, men nu er det gået op for os, at Isaberg byder på mange andre oplevelser, når sneen ikke dækker skovbunden. Vi har denne gang booket en todagestur med både klatrebaner, mountainbike-tur og et besøg i elgparken, der ligger lige ved siden af Isaberg Fritidsby, hvor vi skal bo. EVENTYRBANE OG LEGEPLADS Stor er ungernes glæde, da de får øje på eventyrbanen – og begejstringen fortsætter i øvrigt, da de ser den store legeplads, der ligger lige ved siden af banen fyldt med imponerende legeaktiviteter til både store og små. Her kan der både klatretrænes inden eventyrbanen og leges videre efter de udfordrende baner ved siden af. Ungernes begejstring og forventning er stor, og de er utålmodige efter at komme i gang. Instruktøren er meget tålmodig i forhold til de hoppende unger, og han er også meget omhyggelig med at sikre, at vi forældre forstår sikkerhedsinstruktionerne, og at det er vores ansvar at holde styr på ungerne oppe i trætoppene, så de får en god oplevelse i højden.

til 15 meter! I alt kommer man gennem 34 forskellige platforme – enten med klatring eller med svævebane. Klatringen foregår på så forskellige ting som bænke, ski, kælke og andet, der svæver i luften, og svævebanerne går henover bækken, der løber igennem parken, hvilket ikke gør suget i maven mindre, når man drøner fra den ene platform til den anden. Det er en både sjov, spændende og udfordrende oplevelse at komme igennem de tre baner. Både for børn og voksne. Børnene er ellevilde, og vi voksne må faktisk også indrømme, at det er ret skægt – og vi er glade for, at børnene har drevet os ud i dette, i stedet for at vi måske bare var blevet siddende over en god frokost. Den sidste bane giver virkelig fornemmelsen af den storslåede svenske natur – og de vilde højder, man kommer op i, giver heftige sug i maven. På intet tidspunkt føles det dog usikkert, og vi føler os i meget trygge hænder med vores instruktør, der nede på jorden holder øje med os og en gang imellem giver gode råd til dem, der måtte have glemt detaljerne fra introduktionen. Børnene bruger bl.a. udtryk som sej, syg, nice og awesome om klatrebanen, og så kan det vist ikke blive meget bedre. MOUNTAINBIKE OG ELGPARK Det bliver to fantastiske dage, vi tilbringer på Isaberg. Overnatningen i den nyrenoverede hytte fungerer rigtig godt, og de helt nye mountainbikes, vi har booket til de to dage, bliver brugt flittigt til både at cykle småture i området og til at prøve de egentlige MTB-baner, der er ret udfordrende for os alle, der ikke er vant til at køre mountainbikes. På turens anden dag når vi også et besøg i Isabergs elgpark, som man kan gå over til på fem minutter. Vi er så heldige at stå ansigt til ansigt med to elge, og det er fascinerende dyr, som igen minder os om, at vi ikke er i Danmark, på trods af at vi kun er få timer væk hjemmefra. Vi er fyldte med oplevelser, frisk luft og mange gode grin, da vi igen kører sydpå mod Danmark. Det bliver ikke sidste gang, vi tager på eventyrweekend på Isaberg. Den nye bane har givet skovturen nye højder og blod på tanden til endnu mere eventyr i Sverige.

Vejen til Isaberg Isaberg ligger ved byen Hestra i det vestlige Småland. Afstanden fra Göteborg er 135 kilometer. Fra Helsingborg er der 181 kilometer, og der er 238 kilometer, hvis man vælger broen og kører over Malmø. Västergötland Göteborg

Isaberg Småland

Fredrikshavn Varberg

Halland

Halmstad

28 V I SI T S W E D E N.CO M

Växjö

Kalmar

Grenå

Blekinge Helsingør

OP TIL 15 METERS HØJDE Der er tre baner – let, mellem og svær. Den sidste kræver en alder på 10 år, og det er fornuftigt i forhold til sværhedsgraden og – ikke mindst – højden på op

Jönköping

København

Helsingborg

Skåne Malmø

Karlskrona

Öland


Isaberg

GODT AT VIDE • Den nye eventyrbane består af tre forskellige baner med i alt 34 platforme. Grøn og blå bane er fra 8-9 år og op, den sværeste bane er for børn over 10 år. Børn under 12 år skal følges med voksne, maks. to børn pr. voksen. Banen kan bookes af enkeltpersoner eller af grupper • Isaberg byder desuden på tre forskellige mountainbike-baner med udfordringer på alle niveauer • Elgparken ligger fem minutters gang fra Isaberg Fritidsby, hvor der er 72 hytter til udlejning • Der tilbydes også kanoudlejning og fiskemuligheder på Isaberg • Om vinteren er Isaberg især kendt som skidestination – Sydsveriges største med 10 pister www.isaberg.com

V I SI T S W E D E N.CO M 29


Astrid Lindgrens Verden

Emil inviterer til skarnsstreger i efteråret Astrid Lindgrens Verden i Småland åbnede i juni et nyt og større Katholt, hvor Emil kan lave endnu flere løjer – og han vil rigtig gerne møde danske ligesindede. AF KENT KJERSGAARD-HANSEN FOTO: ASTRID LINDGRENS VERDEN

En som jag, sån som jag, Oj, vad mycket kul vi kunde ha! Tänka sej, han och mej, oj oj oj oj oj, hujedamej. Emil fra Lønneberg gyser og fryder sig på én gang ved tanken om, at der måske findes flere af hans slags i sangen ”En till som jag” fra filmatiseringen af Astrid Lingrens folkekære beretninger om den uvorne knægt fra det ellers idylliske Lønneberg. Og der er jo masser af Emil’er – nogle vil endda hævde, at der er en Emil i os alle, og det er nok ikke helt forkert. I år har Astrid Lindgrens Verden skabt endnu mere plads til den ’rigtige’ Emil og alle hans ligesindede, da parken i anledningen af 50-året for Astrid Lindgrens første bog om Emil fra Lønneberg indviede et nyt og meget større område omkring Katholt, hvor Emil, lillesøster Ida, faderen Anton, moderen Alma, tjenestepigen Line, karlen Alfred og Tyttebærmaja kunne flytte ind denne sommer. Det nye område er naturligvis også omdrejningspunktet, når Astrid Lindgrens Verden i efteråret holder åbent både i svenskernes og danskernes efterårsferie, og det forlyder fra Småland, at selv om Emil er flyttet, så laver han absolut ikke færre skarnsstreger af den grund. Men det er selvfølgelig ikke kun Emil, det handler om i Astrid Lindgrens Verden, der åbnede for 32 år siden. Gå på opdagelse ved Ronja Røverdatters Mattisborg, se, om du kan finde Brødrene Løvehjerte i Rosendalen, 30 V I SI T S W E D E N.CO M

måske løber du ind i en legende Madicken på Junibacken, og Pippi skulle også være hjemme i Villa Villekulla … og så er der jo selvfølgelig også alle de mange, mange andre elskelige figurer fra Lindgrens mere end 30 fantastiske børnebøger. ASTRID LINDGRENS VERDEN holder i efteråret åbent hver weekend i september samt i danskernes efterårsferie den 12. til 15. oktober, og så er der selvfølgelig også åbent i den svenske höstlov fra den 26. oktober til 3. november, hvor der er høstmarked i parken. Læs mere på alv.se

Vejen til Vimmerby Vimmerby ligger midt i Småland. Det er 289 kilometer fra Varberg, 266 kilometer fra Göteborg og 310 kilometer fra Helsingborg. Västergötland Göteborg

Jönköping

Vimmerby Småland

Fredrikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Växjö

Kalmar

Grenå

Blekinge Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

Karlskrona

Öland


I hjärtat av Småland mitt emellan tre naturreservat finner du vår Herrgård, en fantastisk plats för konferens och avkoppling.

Upplev Möckelsnäs Herrgård!

glasriket gløder

Heden fra glasovnene varmer sanserne længe efter besøget, præcis ligesom mindet om mystikken, menneskene og miljøerne. I Glasriket findes det gode liv med kultur, design og magisk natur, som inspirerer og vækker lysten til at opdage – både hos stor og lille. Bestil din oplevelse på www.glasriket.se

Kontakta oss gärna för mer information angående priser, tillgänglighet, aktiviteter och övrigt. Möckelsnäs 1, 343 71 Diö (Älmhult) T 0046 (0) 476 532 00, F 0046 (0) 476 532 01 info@mockelsnasherrgard.se www.mockelsnasherrgard.se

Grimstorp

• Hovedret i Glasbaren, kokkens valg • en overnattning (del i doppeltværelse) • dejlig morgenmadsbuffet • adgang til wellness afdeling ( pool, relax, sauna og gym) • fri træning • badekåbe og tøfler • 10% rabat i hotellets shop og i Kosta Boda butikken, Kosta Outlet Home og Iittala Outlet relse. 1395 SEK i Pris 995 SEK per person i dobbeltvæ i extra seng , 0 kr for barn i barn for SEK 250 else. ltvær enke r gratis i restauranten forældres seng. Børn op til 12 år spise Gælder 11/10 til 20/10 2013

Smuk herregårdsmiljø! Slap af sammen med venner, kolleger eller familie i landlige omgivelser, hvor I er de eneste gæster i vores eksklusive og nyrenoverede lejlighed! Stort køkken, dagligstue, tre dobbeltværelser, og wellnessrum. Plads til 6-8 personer.

www.grimstorp.se


Jagten på det perfekte fund Smålandske loppemarkeder er en rejse værd i sig selv, så pak weekendtasken og tag på opdagelse på de mange hyggelige svenske markeder. AF KATRINE SOMMER BOYSEN FOTO: ANNA KARLSSON, TRINE HIRD-BAY, HANS RUNESSON

M

on ikke de fleste, der holder af at gå på loppemarkeder, kender følelsen af glæde, når man gør det helt perfekte fund? Det kan være de glas, man længe har ledt efter, den helt rigtige stol eller en lille kuriøs dims til at fuldende nipsrepertoiret. Er loppemarkeder og antikke fund en lidenskab, bør man unde sig selv oplevelsen at tage på tur til Småland for at gå på opdagelse i de svimlende mange loppemarkeder. Den svenske loppemarkedskultur vokser sig større og større, og særligt i Småland, hvor de mange antikmarkeder blomstrer frem, ligger de som perler på

32 V I SI T S W E D E N.CO M


Smålandske loppemarkeder

Östregårds antik och loppmarknad

en snor. I Småland har man ry for at have en ferm fornemmelse for design – det er også her, IKEA i sin tid blev grundlagt – så er man designpassioneret, er der virkelig mulighed for at gøre et kup. Ikke mindst fordi prisniveauet er et ganske andet end i Danmark. Og hvor bedre end i Sverige finder man møblerne fra den eftertragtede svenske ødegårdsstil? Kerstin Hallberg, der er loppis-ekspert, mener, at en af grundene til, at der er så gode muligheder for at gøre et fund netop i Småland, ligger i, at der her er en meget gammel landsbykultur, hvor de gamle gårde er gået i arv fra generation til generation, og hvor man har været god til at passe på tingene. Af og til kan man være heldig at støde på et såkaldt gårdsalg, hvor hele indretninger af gamle hjem er på auktion. Det hører til særsynene, forklarer Kerstin Hallberg, men er man heldig at løbe ind i et gårdsalg, kan man virkelig gøre et kup.

DEN SVENSKE STIL LOKKER Charlotte Riparbelli, der er chefredaktør på det danske magasin Antik & Auktion, mener, at der dels er en geografisk, dels en stilmæssig forklaring på danskernes lyst til at opsøge de svenske markeder: – Sydsverige ligger jo så tæt på, at det næsten kan betragtes som en del af Danmark, og i takt med at loppemarkedstrenden har bredt sig mere og mere ud, er det jo

Lillstugan Antik

oplagt at søge lidt længere væk, når man går på jagt, forklarer hun og fortsætter: – Men den svenske stil appellerer også meget til os danskere. Vores egen bondestil har traditionelt set været væsentlig tungere end den svenske med kraftige egetræsmøbler, mens den gustavianske stil fra Sverige er lettere og ofte malet i lyse farver, hvorfor møblerne passer godt ind i den sommerhusstil, som mange danskere holder af. Og så lægger den svenske bondestil sig tæt op ad den nordiske stil. Sidst, men ikke mindst spiller det ifølge Charlotte Riparbelli også ind, at der i kraft af de svenske loppemarkeders væsentlig større udbud også er penge at spare. Når man går i gang med at planlægge en konkret loppemarkedstur til Småland, er det en god idé at forhøre sig på de lokale turistkontorer. For loppemarkeder kommer og går hurtigere, end guiderne kan nå at følge med, så vil man være sikker på at finde det rette og ikke køre forgæves, er det bedst at få de nyeste informationer på forhånd. De fleste turistkontorer ligger inde med opdaterede lister over lokale loppe- og antikmarkeder. Der er dog store markeder, som med sikkerhed har åbent, så her kommer en liste med anbefalinger til en komplet loppemarkedsfærd over en weekend i det smålandske.

V I SI T S W E D E N.CO M 33


Smålandske loppmarkeder små stationer. Antikt i Lammhult holder åbent hver søndag i perioden april til september og hver anden søndag oktober til marts. www.brot.se/brottsahemmet

Östregårds antik och loppmarknad

Sådan gør du: Når man ankommer fra Danmark, er et oplagt sted at begynde Lillstugan Antik, som ligger lige vest for Markaryd. Lillstugan Antik ejes af en dansk kvinde, der har specialiseret sig i fint bevarede svenske almuemøbler. Ejeren er i øvrigt uddannet historiker og selverklæret uhelbredelig samler, så hvad man måtte have af spørgsmål til de mange ting, skal nok blive besvaret. Lillstugan Antik har åbent onsdag til søndag 12-17. www.lillstugan-antik.se Cirka halvanden times køretur fra Lillstugan ligger Moadals Saker och Ting. På vejen derhen passerer man verdens første IKEA. Moadals Saker och Ting ligger smukt placeret i de smålandske skove nær Lönnshult, og her kan man købe alt fra møbler, porcelænsgenstande, tekstiler, kuriosa og bøger. Moadals Saker och Ting holder åbent lørdag og søndag 11-16. www.moadalssakerochting.com Den første loppemarkedsdag kunne fint afsluttes på Villa Gransholm, der ligger i Gemla syd for Växjö. Stedet er et mere end hundrede år gammelt hotel med en utrolig lækker restaurant. Her kan man overnatte i et af de smukke, gamle værelser, inden jagten på det perfekte fund fortsætter næste dag. Dagen efter kunne man efter morgenmaden begynde med et besøg på Antikt i Lammhult, der er et 500 kvadratmeter stort kuriosaloppemarked indrettet i en gammel lade. Her er der dømt almuestil for alle pengene, og man kan roligt gå på jagt ved de mange

Annas kuriosa

34 V I SI T S W E D E N.CO M

Om søndagen bør man også gå på Östregårds antik och loppmarknad, der er et af Sydsveriges bedst kendte loppemarkeder. Stedet ligger mellem Gransholm og Växjö og er et veritabelt mekka for loppemarkedsentusiaster. Men man bør komme tidligt, for der er kamp om de eftertragtede genstande. Til gengæld er der alt, hvad hjertet kan begære af fantastiske fund. Har man tid, er det oplagt at ’fika’ (svenskernes særlige udtryk for at drikke kaffe og spise kage) i den hyggelige café. Östregårds antik och loppmarknad har åbent hver søndag 12-18. www.ostregard.se Et andet af de helt store loppemarkeder, der også er garant for gode fund og priser, er Annas Kuriosa, der ligger i Hamneda. Det 1.500 kvm store marked byder de besøgende på en nostalgisk rejse tilbage til Sveriges fortid. Annas Kuriosa har særligt specialiseret sig i kaminer og brændeovne, og de sammensætter gamle brændeovne, så de passer perfekt til køberens behov. Her er der også mulighed for at spise frokost eller fika i den hyggelige café. Annas Kuriosa har åbent lørdag 10-16 og søndag 12-17 og de fleste hverdage 10-14. Ankommer man på en hverdag, er det dog tilrådeligt at kontakte stedet først for at være sikker på, at der er åbent. www.annaskuriosa.se Dette er som antydet bare et ganske lille udpluk af de utallige loppemarkeder, der findes i Småland. Besøg hjemmesiden www.visitsmaland.se for kontakt til de lokale turistråd for specifikke bud på spændende steder. God jagt!

dc e a

b

1. Lillstugan Antik 2. Moadals Saker & Ting 3. Antikt i Lammhult 4. Östregårds antik och loppmarknad 5. Annas kuriosa


Lindgren s Ve Astrid pĂĽ rd er

Høst ma r

tober - 3. no 6. ok vem d2 b e k

lind grens Verd

en

en As

r ĂĽr

t r id

Ef t e

sfe

r ie

13-15. oktober

pĂĽ

Book en ferie fuld af leg

ZZZRODQGVH

Ă˜-LIveT Er Det GodE Liv

Jo. Ă˜land er det perfekte sted for en Iron Man, NLWHVXUÂżQJG\NQLQJHIWHUVNLEVYUDJRJIXJOHWXUHPHG Y NQLQJLQGHQKDQHQJDOHU0HQÂĄOLYHWKDURJVn PHJHWDWE\GHSnKYLVPDQEDUHYLOVODSSHDI0DQ NDQVSLVHSnUHVWDXUDQWSnLQWHUQDWLRQDOWQLYHDXVRP GHUVWnUL7KH:KLWH*XLGH+HUÂżQGHVĂ€HUHJDVW URQRPLVNHHQWXVLDVWHUGHUG\UNHUSURGXNWHUORNDOW RJÂĄNRORJLVN‘OLYHWE\GHURJVnSnVNÂĄQQHVSD EHKDQGOLQJHUZKLVN\VPDJQLQJRJXWDOOLJHNXOWXUHOOH RSOHYHOVHU2JVnPnYLLNNHJOHPPHJROIHQVRP PDQJHPHQHUHUGHQEHGVWHIRUPIRUDIVODSQLQJRJ DQGUHDQVHUVRPGÂĄGVHQVDOYRU8DQVHWKYRUGDQRJ KYRUQnUGXÂĄQVNHUDWQ\GHGHWJRGHOLYJDUDQWHUHUYL DWGHWYLOEOLYHKHOWVSHFLHOWQnUGXEHVÂĄJHUYRUHVÂĄ

Velkommen til Astrid Lindgrens Vimmerby Booking, familipakker familiepakkerogogturistinformation turistinformationpüpü þþþ#ôYóóUaRfcdaYbcRfaQ#bU‘%).'"(&%&%

I G R U N D E N A N D E R L E D ES

EfterĂĽrshygge med familien i skĂŚrgĂĽrden

Kusligt pĂĽ Kalmar Slott.

BesÜk Kalmar läns museum! Julmässa pü Kalmar Slott, 28/11–1/12.

Julshopping i Kalmar City.

BOKA PĂ… KALMAR.COM

Boka din upplevelseresa a till ti l K Kalmar almar pü byrü kalmar.com eller ring Kalmar Turistbyrü pü tel. +46 480 41 77 00. Kom til Västervik og nyd en dejlig efterürsferie i den svenske skÌrgürd. Med sine 5.000 øer er skÌrgürden i Västervik til stede overalt; hvor end du bevÌger dig i naturen, du bor, du spiser, du shopper, ja overalt! WWW.VASTERVIK.COM

VI SES I KALMAR! VĂ„STERVIK

SE HELA UTBUDET OCH DATUM PĂ… KALMAR.COM


1 2

Nyd efterårsferien i Småland

5

Det herlige efterår i Småland byder på masser af aktiviteter, og en skøn seng er altid tæt på. 1. Getnö Gård 1MHXMHIX½WOIVMKI dWRIRPMKKIV+IXR}+oVH¯0EOIdWRIR 6IWSVX,IVXMPF]HIWWQoPERHWOI½WOIIZIRX]VJSVFoHIJEQMPMIVSKP]WX½WOIVI www.getnogard.se

+46 (0)477 - 240 11

2. Tingsryd Resort 8MRKWV]H6IWSVXIV IRQSHIVRISKJEQMPMIZIRPMKGEQTMRKQIH IJXIVoVWTVMWIVCamping med egen vogn en uge 1300 sek inkl. el. Hytte en uge – fra 3000 sek. www.tingsrydresort.se

4. Ekebacken 4o)OIFEGOIRWLSXIPSKVIWXEYVERXOSQFMRIVIV-FILEKIPMKSZIVREXRMRK QIHREXYVEOXMZMXIXIVWSQJIOW OERSWINPEHWG]OPMRKSKZER HVMRK-JEQMPMITEOOIRMRHKoVIR REXMJEQMPMIVYQQSVKIRQEH SKIRXVqXMPIPKWEJEVMSKFS[PMRKLEPPris 1695 sek/familie. www.ekebacken.net +46 (0)433 - 123 90

3

4 E4

+46 (0)477 - 105 54

3. Sagolika Höö 4o7EKSPMOE,}}&IH

&VIEOJEWXSTPIZIV-7QoPERHLIPXXŸXTo,IV QoKŸWXIVRILNŸPTIXMPToKoVHIR*SHVIO IV JoVLIWXIL RWSKOERMRIV*MRX½WOIVMSK½RI KoXYVIMWQYOREXYV

5. Korrö /SVV}SQKMZIWEJHIRFVYWIRHI 6SRRIF]dLIVPMKREXYVSKWTV HIJXIVoVWPYJX ,IVOER-FSTo78*´WLSXIPIPPIVZERHVILNIQ SKWINPIOERSOENEO½WOIZERHVIIPPIVG]OPI 6IWXEYVERXIRTooFVIHHIRWIVZIVIVŸKXI WQoPERHWOQEH,IV½RHIWJEQMPMITEOOIV

www.sagolikahoo.se

www.korro.se

+46 (0)476 - 21724

+46 (0)470 - 342 49

Flere efterårsferietips på www.visitsmaland.se

Ljungb

y

3

4 Marka

25 V äxjö

ryd

1

5 2


Du skønne Öland Ikke langt fra den svenske kyst ligger Öland smukt i Østersøen og lokker med en skøn treenighed af historie, natur og velvære. AF STIG MATTHIESEN FOTO: IBL/HÅKAN SANDBRING, ÖLANDS TURISM, PATRIC TYSK, SOLLIDENS SLOTT, BÖRGE KAMRAS, VIDA MUSEUM, JOHNÉR BILDBYRÅ AB

V I SI T S W E D E N.CO M 37


U

dsigten er vacker her fra terrassen på Halltorps Gästgiveri, hvor vi indtager en a la carte-menu. Og vi er ikke de eneste til at nyde synet, for efterhånden som de andre gæster også er stået op af udendørsjacuzzien nede i haven, trådt ud af de store lyse saunaer eller har rejst sig fra massagebriksen, da er stole og borde såvel inde som ude blevet fyldt op på det smukt restaurerede gæstgiveri beliggende nær østersø, golfbaner og kulturelle attraktioner. Blandt de absolut største på Öland hører det privatejede kunstmuseum Vida, der blot ligger et mindre stenkast fra vor fine base, gæstegiveriet, under opholdet på Öland. Vida er virkelig et besøg værd. Kunsten er i absolut verdensklasse – og det samme er historierne om Ulrica Hydman-Vallien og hendes husbond, Bertil Vallien. En art Strindbergsk drama, hvor ægteparret på skift har toppet karrieren, når den anden har været i dybe kriser. Men Vida har meget andet at byde på end ægteparret Vallien. Store, smukke, lyse rum med foredrag, klassiske koncerter og digtoplæsninger trækker hvert år tusindvis af mennesker til Öland for én enkelt dag eller for at kombinere weekend og ferie med kunst.

38 V I SI T S W E D E N.CO M

HISTORIENS VINGESUS PÅ BORGHOLM Efter den store oplevelse på Vida kører vi nogle få kilometer nordpå og træder tilbage i tiden i Borgholms imponerende slotsruiner, hvor det ikke er svært at fornemme historiens vingesus, når man bevæger sig gennem de storladne rustikke rum eller står nær de frygtindgydende skrænter ved kysten og forestiller sig et angreb fra fjenden. Barokslottet fra 1600-tallet, som brændte i 1800-tallet, står tilbage som et imponerende monument over en tid, hvor konger var konger – og havde og brugte magten. Alt dette får man et interessant indblik i gennem film, genstande og masser af illustrationer, der krydres med gode, oplysende tekster. Om sommeren spilles der ligeledes rockkoncerter i borggården og serveres fine middage i de stemningsfulde lokaler for udvalgte gæster, der er villige til at betale for oplevelsen eller har nogle gode ’forbindelser’. Forbindelser har man nok også brug for, om man skal andet end være turist i parken ved det svenske kongepars fortsat benyttede sommerresidens, Solliden – der ligger blot et par minutters kørsel fra borgruinerne. Også her krydres traveturen fra p-pladsen gennem smuk natur med fortællinger og billeder af kongefamilien. Både ruin og slot er så absolut værd at besøge på en efterårsdag, da ikke mindst landskaberne er noget helt særligt.


Öland

FASCINERENDE TROLDESKOV Helt særligt er det også med kamelerne på marken nær landsbyen Alböke, hvor vi gør holdt en stund for at iagttage de mærkværdige kluntede dyrs tilstedeværelse på svensk klippegrund, inden kursen sættes mod Äleklinta og en udsigtsfuld, men langsom køretur på hullede grusveje langs havets klinter mod havnen i Sandvik. Da vi endelig når frem til fyrtårnet, Långe Erik, på Ölands nordligste spids, sætter vi os – efter trapperne op til udsigten – på en træbro i Grankullaviken og nyder stilheden, kaffen og kanelbollerne fra den lokale fyrtårnsbestyrer. Bagefter kører vi langsomt mod Troldeskoven længere inde i bugten, hvor stierne blandt de op til 200 år gamle, krogede træer, der har oplevet lidt af hvert under skiftende nordiske kongers jagtselskaber og selskabslege, er et godt sted at gå sig en tur og få leget med børnene. Bagefter kan man dvæle ved de flotte og fantasifulde udstillinger om naturen i de små træhytter ved indgangen til skoven. ALVARET OG EKETORP Der er noget, man ikke kan eller må komme udenom på Öland: Alvaret. For storslået er der på de skovløse enge på kalkgrund, som vi besøger på vor anden Öland-dag. Vi parkerer nær området ved Möckelmossen, hvor der hænger lærerrige fortællinger om Alvaret på stenmurene, og spænder travestøvlerne på, inden vi bevæger os ud i det 37 kilometer lange og 15 kilometer bredde, flade landskab, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Og denne dag er det nødvendigt med solidt fodtøj efter en smule regn. Madpakkerne og termoflaskerne gør rigtig godt – efter et par timer i den mageløse natur uden nogen larm til at forstyrre, da vi sidder på klippegrunden og nyder tilværelsen i back to basic-stil. Efter indtagelsen af lokalt bagt brød og lidt pølse

med et sydlandsk klingende navn fortsættes Ölands-turen til Eketorps Borg nær Alvarets sydlige ende, hvor der finder både arkæologisk og kulturhistorisk forskning sted på højeste niveau. På særlige datoer spredt ud over året findes der også bueskydning, madlavning, ildslugere, og børn i pudekamp på matriklen med både jernalder- og middelaldermarkeder på dagsordenen. Eketorp er et imponerende bygningsværk, som også Gråborg, der er landets største ringborg – i øvrigt er det inde midt på øen. Ikke langt fra Eketorp dukker Långe Jan op – fyrtårnet på Ölands sydligste odde beliggende 137 kilometer fra Långe Erik i nord. Denne gang kravler vi ikke op i tårnet, inden køreturen fortsættes langs vestkysten op mod den 6.072 meter lange Ölandsbro. Herfra er der ikke langt hjem til Halltorps Gästgiveri, hvor vi atter nedsænker vore legemer i det varme jacuzzivand. Bagefter må vi ned i det iskolde bassin for at køles af. Proceduren gentager sig, da vi også har frekventeret saunaen, hvor der ikke er langt ind til de kolde drikke i kælderkøleskabet, som man selv kan forsyne sig med inden næste punkt på aftenens dagsorden. I dagens anledning – sidste dag på Öland i denne omgang – består middagen af røget hjortekød med salat og bær. Dertil dagens fisk – i dag laks – og nye kartofler, inden vi deler en dessert bestående af sorbet-is og jordbær. Den kølige aften har denne gang fået os til at forlade terrassen, og i stedet er vi rykket ind i et af de nænsomt restaurerede lokaler hver med deres særpræg. www.halltorpsgastgiveri.se www.vidamuseum.com www.borgholmsslott.se www.sollidensslott.se www.eketorp.se www.olandsturist.se

V I SI T S W E D E N.CO M 39


MAGE LØSE MALMØ

Malmø er en lille guldgrube af lækre restauranter, hyggelige cafeer og masser af shopping og kulturoplevelser. Og så er det hele kun en sviptur væk fra Danmark. AF KATRINE SOMMER BOYSEN FOTO: OSCAR FALCK OG VISITSWEDEN

40 V I SI T S W E D E N.CO M


Malmø – Københavns smukke baghave

S

ætter man sig på toget til Malmø fra Københavns Hovedbanegård, går der ikke mere end 35 minutter, før man kan stå af det igen på Malmø Central. På så kort tid kan man nå en af Skandinaviens absolut mest charmerende små storbyer. Så skal man på bare en dagsudflugt eller måske endda tilbringe et par dage væk hjemmefra, er Malmø et oplagt bud på en helt ideel destination. Malmø er Sveriges tredjestørste by og den største i Skåne, og man kan sagtens fornemme det metropolitanske tilsnit, når man bevæger sig rundt i byens gader. Samtidig har Malmø det overskuelige og hyggelige tilfælles med mange mindre storbyer og er derfor let at finde rundt i og lære at kende, og man føler sig som dansker med det samme hjemme i vores østlige nabo. Står man af på Malmø Central og bevæger sig ind mod byen over de kanaler, der indrammer den gamle bykerne, så ankommer man som noget af det første til Stortorget. De fine, gamle bygninger her daterer sig tilbage til 1500- og 1600-tallet og danner en hyggelig atmosfære. Fra Stortorget, hvor også byens rådhus ligger, begynder byens gågader og indkøbsstrøg. Her kan man genkende fashionable modebutikker som Filippa K, Tiger of Sweden, J. Lindeberg, Acne og mange, mange andre, og selvom prisforskellen ikke er så mærkbar som tidligere, så er der stadig penge at spare. Dertil kommer, at der i de svenske designhuse er et langt større udvalg, end vi er vant til fra Danmark, så man kan sagtens gøre et kup. På Gustav Adolfs Torg fortsætter butikslivet og det charmerende, idylliske Lilla Torg i Gamla Väster bugner af restauranter og cafeer med mad for enhver smag.

I det kæmpestore lokale er der på hver sin side af den rivierainspirerede bar fordelt 14 boulebaner, så man i gennemført franske stil kan krydre sin middag eller frokost med et spil boule. Det sydlandske indtryk fuldendes selvfølgelig af store træer med eksotiske frugter og kulørte lyskæder.

MALMØ I RIVENDE UDVIKLING Det er disse områder, de fleste danskere, der har besøgt Malmø, allerede kender til. Men særligt i de seneste år er Malmø begyndt at udvikle nye, spændende bydele, der bestemt også er et visit værd. For Malmø har en masse små hemmelige kroge, der venter på at blive udforsket. Et godt eksempel er det nye Caroli-kvarter, der ligger i det østlige Malmø tæt på centralstationen. Caroli er et netop genåbnet stormagasin, der ligger tæt på den fine gotiske katedral Skt. Petri Kirke fra 1300-tallet. Caroli har som erklæret mål at passe ind i de eksisterende omgivelser, hvorfor stormagasinet da også har til huse i stueetagen i en ejendomskarré. Det bevirker, at Caroli ikke synes så mastodontisk som andre indkøbscentre, men næsten organisk fletter sig ind i miljøet. I opførelsen af Caroli har man taget udgangspunkt i at genskabe Malmøs gamle gader fra 1700-tallet, bare i ny forklædning. Caroli er som andre stormagasiner fyldt med alt, hvad hjertet kan begære af indkøbsmuligheder. I Caroli finder man også et bredt udbud af restauranter, der kan stille den hurtige sult, foruden raffinerede konditorier, der nok skal tilfredsstille den søde tand. I gaderne omkring Caroli vrimler det også med små, underfundige butikker. Her er alt fra små kuriøse butikker til lækkert moderne design. Værd at nævne er særligt boulebaren, der åbnede i forsommeren i Humanitetens Hus på Drottningtorget.

DEN GAMLE PARK Det er også nær Möllevången, at den store Folkets Park ligger. Folkets Park er verdens ældste folkepark og en af Sveriges mest besøgte pladser, hvor folk i mere end 120 år har kunnet mødes og koble af i solen. Folkets Park byder på et væld af aktiviteter for store og små. Her arrangeres der gratis offentlige koncerter, der er udendørsservering, og for de mindste er der eventyrgolf, en minibondegård og meget andet. Om vinteren, når frosten sætter ind, forvandles de store grønne arealer til skøjtebane. Malmø har også et rigt kulturliv, så hvis man har brug for et afbræk mellem shopping og cafébesøg, så er man kommet til rette sted. Malmø Opera byder hvert år på store internationale produktioner af både operaer og musicals. Efterårssæsonen skydes eksempelvis i gang med en storanlagt opsætning af Vietnamkrigsmusicalen ”Miss Saigon”. Fra slutningen af september kan man på et af byens andre teatre, Nöjesteatern, der ligger lige ved Folkets Park, opleve ”West Side Story”. På Moderna Museet kan man opleve moderne kunst i international topklasse, og i Malmö Kunsthall råder man over et af Europas allerstørste udstillingsrum til samtidskunst. Malmø har kort sagt det hele, og det er altså kun en meget kort togtur væk at skifte de vante gader ud med svensk design, lækkerier og kulturelle oplevelser af de helt store.

DET UOPDAGEDE MALMØ Det er også i Malmø Ø, at man finder byens bedste brød. I det gamle, gule hus Skt. Gertrud ligger det fine bageri Patisserie David. Bageriet, hvortil der også hører en gårdcafé, bager brød efter gamle franske opskrifter og imponerer ikke mindst med sine elegante kagekreationer, der minder om den fineste parisiske konditorkunst. Et andet nyt og for de fleste danske turister relativt uudforsket område i Malmø er Möllevången, der ligger tæt på togstationen Triangeln, hvor man også kan stå af, hvis man ankommer med tog fra København. Ud over de mange spændende butikker er området også fyldt med lækre spisemuligheder. I Friisgaten ligger Restaurang Rebell, der nytænker de traditionelle svenske retter på menukortet. Folkene bag har i øvrigt også åbnet søsterrestauranten Myteri, der specialiserer sig i fiskeretter. På Friisgatan ligger også Raw Food House, hvis man er til det sundere alternativ. Her eksperimenteres der med lækre grønne retter, læskende friskpresset juice og naturvine. Når man er i området, må man heller ikke snyde sig selv for et besøg på Malmøs gamle chokoladefabrik, hvor man kan komme på chokolademuseum, købe lækkerier i butikken og gå på den hyggelige café, der selvsagt excellerer i chokoladeprodukter!

V I SSII T S W E D E N.CO M 41


Malmø

5 KULTUROPLEVELSER DU IKKE MÅ MISSE MODERNA MUSEET: Bygningen, der er et gammelt elværk, er et besøg værd i sig selv, og så byder museet på noget af det bedste inden for kunstens verden. I efteråret kan man blandt andet opleve russisk og estisk avantgarde: www.modernamuseet.se FOLKETS PARK: Verdens ældste folkepark er et yndet udflugtsmål i Malmø, og et besøg kan varmt anbefales, især hvis man har børn med. Mini-tivoli, mini-zoo og gratis børneteater på Barnens Scen. Se programmet på: www.malmofolketspark.se GALLERINATTEN: Den 28. september slår alle byens gallerier dørene op til en hyggelig aften med kunst og rødvin. Læs mere på www.konstframjandet.org MADMESSE: Älska Mat & Vin er en udflugt værd for danskere med sans for god mad og vin. Messen finder sted den 25. til 27. oktober på Slagthuset. www.alskamat.se MUSICALS: Er du til musicals, er der mulighed for at opleve to af genrens allerstørste i Malmø i efteråret. Den 6. september har Miss Saigon premiere på Malmö Opera, og den 27. september har West Side Story premiere på Nöjesteatern. To verdenskendte musicals bare en halv time fra København. Se mere på www.malmotown.com

FROKOST, FIKA OG OVERNATNING HYGGELIGE CAFEER TILL FROKOST • Økocafeen og frokostrestauranten Chez Madame byder på sunde og lækre franskinspirerede lækkerier: www.chezmadame.se • På Steak och Tapas har man i menuen taget udgangspunkt i den mad, personalet spiser på internationale toprestauranter. Her serveres der, som navnet antyder, grillet kød og delikate tapas i afslappede og dejligt uhøjtidelige omgivelser: www.steakochtapas.se • På fiskerestauranten Myteri, der ejes af de samme folk, som har restauranten Rebel, kan man nyde lækre fiskeretter i stemningsfyldt og uhøjtidelig atmosfære. Er vejret godt, kan man sidde udenfor og nyde bylivet: www.restaurangmyteri.se … OG TIL FIKA • På hyggelige Pattiserie David får man Malmøs smukkeste og lækreste kager: www.pattiseriedavid.se • Er man til dejlig, nyristet kaffe, er et besøg på Lilla Kafferosteriet et must. Her får man perfekt ristet kaffe fra fjerne egne: www.lillakafferosteriet.se 42 V I SI T S W E D E N.CO M

• Skal man fika, det uundværlige svenske verbum for det at drikke kaffe og spise kage, og har lyst til cheesecake, må turen gå forbi den trendy café Lite Off på Davidshallstorg, der byder på byens bedste af slagsen: www.liteoff.se

OVERNATNINGSMULIGHEDER: • Skal det være billigt, men stadig hyggeligt, er Moment Hotel et oplagt valg. Og så er det placeret lige over for centralstationen: www.momenthotels.com • Rica Hotel er et førsteklasses hotel, der er perfekt placeret lige mellem Stortorget og Lilla Torg, så man hurtigt kan komme hjem og hvile fødderne mellem indkøb og caféture. www.rica.se • En lidt anderledes hoteloplevelse kan man få på lejlighedshotellet The More Hotel, hvor man ganske billigt kan få en lille lejlighed med køkken og sofakrog, hvis man vil blive og hygge lidt på hotellet: www.themorehotel.se


6ORW‡1DWXU‡)XJOH‡6KRSSLQJ‡0DG‡.XOWXU

Tilbud! Gratis videoovervåget parkering. Indtast booking koden: ”meresverige”

Skøn have & store værelser! Hotellet ligger ved porten til Malmø og har lyse og luftige værelser der alle vender mod den frodige have samt dejlig restaurant med fokus på kvalitet og råvarer.

(IWHUnUSn6|GHUVOlWWL 6YHULJHOLJHRYHUEURHQ

Hotel Jägersro

Tel: +46 (0) 40-671 75 00. www.hoteljagersro.com

5RPDQWLVNZHHNHQGHOOHU ¡NRORJLVN",QGNYDUWHULQJVSDNNHUIUD 6(.SHUVRQNDQÀQGHVSn

ZZZVRGHUVODWWFRP

LIDT VARMERE... 3- BUTIKEN ACCENT APOTEK HJÄRTAT BIG HANK´S BOKIA BR LEKSAKER BROTHERS CUBUS DEICHMANN DIN SKO DRESSMANN ECCO ELIZABETH B ESPRIT EURONAIL FATTOUSH GALLERIX GAME GINA TRICOT GLITTER GODISSKEPPET GRAFFITI CAFÉ GULDADAM GULDFYND H&M HEMTEX HOFWING FISK & SKALDJUR JC JENNYFERS COSMETIQUE KAHLS THE & KAFFEHANDEL KAPPAHL KICKS KJELL & COMPANY LIFE LINDEX MALMSTRÖMS & CO MANGAL ORIENTAL B.B.Q MASALA & MASALA MAXI ICA MC DONALDS MODEFIN MQ NEWYORKER NIKITA HAIR PANDURO HOBBY PHONE FAMILY PHONE HOUSE PØLSEMANNEN RELOOK SCORETT SKO & NYCKELSERVICE SKOPUNKTEN SMART BUY STADIUM ST1 SYNSAM SYSTEMBOLAGET TEAM SPORTIA TEKNIKMAGASINET TELENOR TELIA TRUDES FRISÖRER UR & PENN VERO MODA

65 BUTIKKER OG RESTAURANTER. www.centersyd.se Mandag-fredag 10-20 Lørdag 10-17 Søn- og helligdage 11-17

Precis vid E6:an i Löddeköpinge


Store smålandske fristelser De fleste danskere forbinder sikkert Småland med Emil fra Lønneberg og Astrid Lindgrens Verden, men det midtsvenske område kan også sagtens danne ramme om en romantisk ferie med din partner. AF ANNE METTE AHLGREEN FOTO: PATRIK SVEDBERG, HUSKVARNA STADSHOTELL OG RESTAURANT SJÖN, JENNY LINDBERG, TOMAS MAGNUSSON

S

tart for eksempel med at booke et temaværelse på det lækre Huskvarna Stadshotel. I symaskinens hjemby er byens gamle byhotel blevet forandret til et lækkert designhotel, hvor I eksempelvis kan vælge Nature Room med knirkende trægulve, regnskovsbruser, strandsten på badeværelset og kronhjort over sengen. Eller hvad med det lyseblå Himmelværelse med svævende ”skyer” hængende ned fra loftet. Eller Pink Room eller Antik Room. Alle værelser er forskellige, og fællesarealerne er et charmerende miks af møbler og genstande, der tilsammen oser af god stil. Hotellet ligger meget underspillet på hjørnet af en gade, brunt og 70’er-agtigt udvendigt, men übercool indvendigt. Og når I har nydt de fede designdetaljer og prøvet hotellets udendørs spa, kan I passende køre til Jönköping og spise en god middag på Restaurant Sjön, der er åbnet af stjernekokken Tommy Myllymäki tidligere på året. Den ligner næsten et museum for moderne kunst, som den ligger der støbt i beton med et flyvende tag ved bredden af Vättern. Foran restauranten er der en stor, cool strandbar og terrasse, dels med loungestole til at indtage drinks, dels med en afdeling for spisende gæster. Vi bliver bænket ved et langt bord med bænke ved den ene side og udsigt ud over Sveriges andenstør44 V I SI T S W E D E N.CO M

ste sø, som er så stor, at den mere ligner et hav. Solnedgangen over søen er i hvert fald mindst lige så smuk, som den kan være over havet ved de danske kyster. Kokken og hans personale har tryllet i køkkenet og frembragt skønne retter med udgangspunkt i de lokale råvarer: Der er forel, rødfisk, stenbiderrogn og löjrom, og der er saftige kødudskæringer fra grill, ovn og pande.

Småland


Småland Det er det ideelle sted at indtage en romantisk middag med sin udkårne. Bagefter kan man hænge i strandbaren – undskyld søbaren – og nyde en after dinner drink eller en kop kaffe og den smukke udsigt. POLKAGRISENS HJEMBY Hvem bliver for gammel til at besøge en by, hvor alt handler om bolsjer? Nej vel? Gränna er en nuttet lille svensk landsby med ikke færre end 22 bolsjekogerier. Og hvorfor er de mennesker i Gränna så lige gået totalt amok i bolsjeproduktion? Jo, nu skal I høre historien, som i øvrigt bliver gentaget på så godt som alle besøg på de lokale bolsjekogerier: For godt 100 år siden boede en familie i Gränna, Amalie og hendes mand og deres datter. Amalies mand døde, og hun blev enke og eneforsørger for sin unge datter. Dengang var kvinder ikke vant til at arbejde uden for hjemmet, men Amalie lagde hovedet i blød og fandt på, at hun kunne lave sukkergodt til begravelser. Det var en velkendt skik, at der blev bagt fint bagværk, som blev givet i gave til familier, når de havde mistet et familiemedlem. Amalie blev snart ferm til at bage smukt sukkerværk, og så opfandt hun en opskrift på en rød og hvid bolsjestang, som fik navnet polkagris. Polka var en populær dans på den tid, så slikstangen er opkaldt efter tidens dans. Amalies polkagrise blev så stor en sællert, at en del af naboerne gjorde hende kunsten efter, og i dag ligger bolsjekogerierne nærmest side om side i den lille, hyggelige by. BOMBARDEMENT FOR SANSERNE Et besøg i et af bolsjekogerierne er et sandt bombardement for sanserne. Der dufter af sødt sukkerstads, når bolsjemassen bliver kogt på komfuret, og når den bliver hældt flydende ud på bordet, og når bolsjedrenge og piger trækker, vrider, klipper og klapper bolsjemassen i den rette facon. I selve forretningen er det et slaraffenland for syn og lugtesans. Bolsjer fylder butikken fra gulv til loft og fås i utallige farvekombinationer, i kræmmerhuse, i glas med stof på låget, som slikstokke og store slikkepinde, som bolsjebrud og naturligvis som den originale polkagris, som startede det hele. I Gränna kan man besøge Amalies hus, men det er også en god idé at have tid til at drysse rundt i hovedgaden og de små gyder bag den samt på havnen, hvorfra færgen går til Visingsö, som er en aflang ø et lille stykke ude i Vättern. Den store attraktion på Visingsö er kongeborgen fra 1100-tallet og remmalag – hestevognskørsel med lange vogne med polstrede bænke på. Det er en afslappende og hyggelig fornøjelse at se den nordlige del af øen og kirken i roligt tempo, men man kan også vælge at leje cykler og køre øen rundt i eget tempo og med mulighed for at stoppe og udforske øen, hvor man har lyst. Borgruinen er en ren børnemagnet. Børn i alle aldre leger, kravler, løber og boltrer sig på og rundt om ruinen. Der er heldigvis plads nok at røre sig på, så hvis I har lyst til at have det lidt fredeligt for jer selv, er der også rig mulighed for det, og det kan anbefales at bestille en picnickurv hos den nærliggende restaurant. Her er alt, hvad man behøver til en dejlig svensk frokost med ternet dug og lidt sødt til

kaffen, måske afsluttet – hvis efterårsvejret viser sig fra sin milde side – med en dukkert på stranden ved siden af den lille lystbådshavn, inden færgen atter afgår mod fastlandet. www.huskvarnastadshotell.se www.sjon.se www.visingso.net www.visitsmaland.se

Vejen til Jönköping Jönköping er med sin placering ved den sydligste spids af Vättern det helt rigtige udgangspunkt for et besøg ved Sveriges næststørste sø. Fra Helsingborg er der 235 kilometer ad motorvej A4. Fra Malmö kører man ligeledes ad E4, men afstanden herfra er 292 kilometer. Fra Göteborg er der 150 kilometer til Jönköping ad hovedvej 40. Västergötland Göteborg

Jönköping

Fredrikshavn

Småland Varberg

Halland

Halmstad

Växjö

Kalmar

Grenå

Öland

Blekinge Helsingør København

Helsingborg

Karlskrona

Skåne Malmø

V I SI T S W E D E N.CO M 45


En bid af Vänern Oplevelser for alle sanser ligger tæt ved Sveriges største sø, Vänern. Fra en tur i den delikate fiskerogn löjromens tegn og besøg på det romantiske Läckö Slot til vandreture på Kinnekullemassivet og besøg ved Göta Kanalen i Sjötorp, dér, hvor den historiske kanal tværs gennem Sverige begynder og ender. AF HANNE HØIBERG FOTO: BODIL HEDIN, HANS KONGBÄCK, JESPER ANHEDE, TINA SJÖSTEDT OG JONAS IMGMANN M2B AB / VÄSTSVERIGE.COM

E

n sø, der nærmest er et helt hav med egen skærgård omgivet af skovklædte bjerge, idylliske byer og eventyrlige slotte … Sådan lyder den ultrakorte beskrivelse af Vänern, hvis sydligste punkt ligger mindre end en times kørsel nordøst for Göteborg. Med et areal på 5.648 kvadratkilometer er søen større end Fyn. En verden helt for sig, som bare må opleves. Ikke det hele på én gang. Bare en bid af det bedste. Ud over at være Sveriges største sø er Vänern også kendt som storleverandør af den delikate fiskerogn löjrom. De gyldne lækkerier bliver produceret i en kort, men hektisk periode mellem den 17. oktober og den 17. december, hvor fiskeriet af den lille laksefisk siklöja er tilladt. Her kan du booke et Löjromspaket, hvor du over to dage følger fiskeri og produktion i den idylliske fiskehavn Spiken, der er centrum for fiskeri og forædling af löjrom, bor på et fantastisk hotel og nyder de bedste måltider, området kan byde på. Mindre kan også gøre det. Uanset hvornår du besøger Vänern, er Spiken en omvej værd. Gerne midt på dagen. Gå en tur på havnen mellem de lave røde pakhuse, som nærmest ligger skulder ved skulder med fiskerbådene, og lad dig lokke af duften fra røgeriet i Ullis Fiskedelikatesser yderst på havnen. Her kan du købe den eftertragtede löjron, røget sik og andre hjemmelavede lækkerier. Bagefter er det oplagt at spise frokost i Restaurant Sjöboden, også i fiskerihavnen. Restauranten er med i den svenske gourmetbibel White Guide og Västsvensk Mersmaksrestauranger, der garanterer høj kvalitet og lokalproducerede råvarer. En spadseretur bagefter kan passende føre til det 700 år gamle eventyrslott Läckö Slott – ad en knap 46 V I SI T S W E D E N.CO M

tre kilometer lang sti over markerne og langs den fligede klippekyst. Det hvide barokslot med tårne og spir ligger på en odde i Ekens Skärgård. Frem til udgangen af september er det åbent for besøg, og året rundt står det mål til titlen ”Sveriges smukkeste slot.” VIDUNDERLIGE VANDRETURE Kan du lide at vandre, er det også oplagt at følge Kinnekulle vandringsled, en 45 kilometer lang, velmarkeret vandresti rundt om Kinnekulle-bjerget 50 kilometer fra Spiken i sydøstlig retning. Om du vil tage hele turen med overnatning på vandrehjem eller en af de kortere ture på mellem 2 og 7,5 kilometer, er op til temperament og kondition. Men et er sikkert: Turen er vidunderlig, udsigten over Vänerns blå krusninger ubetalelig. Det vil være en stor skam at besøge dette hjørne af Vänern uden at tage turen til den lille flække af en by Sjötorp, der ligger, hvor Göta Kanal løber ud i søen. Naturligt nok er det kanalen og sluserne, der er hovedattraktion i Sjötorp. Den 190 kilometer lange kanal, bygget mellem 1810 og 1832, strækker sig fra Mem ved Østersøen til Sjötorp ved Vänern og har i alt 58 sluser. Frem til den 29. september, hvor kanalen lukker for i år, er det en oplevelse at stå ved slusekanten og se, hvordan de mere end 150 år gamle, mægtige vandelevatorer hæver eller sænker bådene flere meter. Dét både i første sluse fra Vänern og i dobbeltsluserne lige oven for. På en solfyldt efterårsdag er det også oplagt at bruge Sjötorp som udgangspunkt for en cykeltur ind i det smukke kulturlandskab langs kanalen. Lej en cykel på Sjötorp Upplevelsecenter og nyd at rulle af sted på de fint grusede cykelstier, anlagt på den trækvej, som heste og okser i sin tid brugte, når de skulle trække bådene gennem kanalen.


Vänern

Weekend med löjrom

Den lille fiskerby Spiken er centrum for fiskeri og produktion af delikatessen siklöja eller bare löjrom.

Her får du bl.a. overnatning med morgenmad på f.eks. Naturrum Vänersgården, Victoriahuset eller Best Western Edward Hotel. Dagen efter er der frokost på Restaurant Sjöboden i Spiken, mens eftermiddagen er afsat til en fisketur ud på Vänerns bølger, hvor du også har mulighed for at smage den helt jomfruelige rogn. Tilbage på land går turen til Ullis Fiskedelikatesser i Spiken, hvor rognen bliver klemt ud af fisken, saltet og pakket. Og aftenen rundes af med middag på gourmetrestauranterne Hvita Hjorten eller Pirum Restaurant. Hele herligheden fås fra 1995 SEK per person. Book på www.vastsverige.com

Det er hyggeligt at gå tur på havnen i Spiken, mærke duften fra røgeriet og senere smage en friskrøget sik, den lille fisk i laksefamilien.

Kan du lide at vandre, kan de markerede ruter rundt om Kinnekulle-bjerget ved Vänernkysten anbefales.

Mellem oktober og november står fiskerbådene til søs i Vänern for at fange siklöja. Du kan komme med, hvis du booker et Löjroms-paket.

Läckö Slott ligner noget fra et eventyr, som det ligger der på sin odde i Ekens Skärgård.

Vejen til Vänern Spiken, der er et godt udgangspunkt for et besøg ved den gigantiske sø Vänern, ligger for enden af en lang tange i den sydlige del af søen. Det er derfor ikke helt forkert at sige, at Spiken ligger midt i Vänern, på trods at det ikke er en ø. Fra Göteborg er der cirka 150 kilometer ad motorvej E45, mens afstanden fra Varberg er ca. 365 kilometer ad E20. www.sjoboden.se www.lackoslott.se www.vastsverige.com www.cykelsemester.se Karlstad Örebro

Dalsland Bohuslän

Vänern

Närke

Linköping

Östergötlan

Vänern møder Göta Kanal i Sjötorp, hvor den 190 kilometer lange kanal i høj grad har sat sit præg på den lille by.

Det er også en oplevelse at cykle langs Göta Kanal, f.eks. ad den gamle træksti, der går fra Sjötorp til f.eks. Norrkvarns sluseområde 10 kilometer inde i landet.

Västergötland Göteborg Fredrikshavn

Jönköping

Småland

V I SI T S W E D E N.CO M 47


MAGELØSE UDSIGTER – der tager pusten fra dig AF KENT KJERSGAARD-HANSEN

Et spil skak sk k ak med døden

FOTO: JOHNÉR BILDBYRÅ AB

På Bjärehalvøens nordspids nord dspi pids ligger det dramatiske kl klipp ippeklippelandskab og naturreservat naturrese erva r vat a Hovs Hallar, der byde er p byder påå e ett fantastisk vue fra toppen topp pen aaff kli d mod d strandt d klipperne og ned en og havet. Bølger slår i skumkaskader mod rauker og klipper, og det er på én og samme tid både et eventyr og en stor æstetisk oplevelse at gå ad den tre kilometer lange sti fra parkeringspladsen og ned til stranden. Det dramatiske sceneri spillede også en central rolle i Ingmar Bergmans kultfilm ”Det syvende segl”, da det var her, han lod ridderen Antonius Block (Max von Sydow) spille skak mod døden. Så dramatisk behøver et besøg ved Hovs Hallar dog langt fra at være. Men pas på, der er dybt at falde.

48 V I SI T S W E D E N.CO M


Ønsker man at se idyllisk, sydsvensk skærgårdsstemning fra oven, så skal man gøre, som den svenske konge Oscar II gjorde, da han i 1887 besøgte Fjällbacka: Bestig det 74 meter høje Vetteberget og gå gennem Kungsklyftan – som netop fik sit navn efter kongens bedrift – og nyd så den storslåede udsigt. Fra toppen er der den mest fantastiske udsigt over det lille fiskerleje, hvis kulørt malede træhuse kan dateres helt tilbage til 1700-tallet. De seneste år har Fjällbacka opnået international bevågenhed på grund af bysbarnet Camilla Läckberg, hvis krimier er oversat til alverdens sprog. Vettebergets dramatiske klipper og Kungsberget spiller da også en stor rolle i flere af den svenske krimidronnings bøger.

V I SI T S W E D E N.CO M 49

FOTO: KJELL HOLMNER

Fabelagtigt vue over Fjällbacka


Paris har la Tour Eiffel og Berlin sit Fernsehturm, men i Stockholm har man det 155 meter høje Käknästornet, der ligeledes byder på en af verdens absolut smukkeste udsigter over en hovedstad. Tårnet har 34 etager, hvoraf de tre er åbne for offentligheden, og som byder på restaurant, café og skybar – alle med en fantastisk udsigt over det centrale Stockholm i vest og skærgården mod øst. Fra tårnet er det muligt at se næsten alle større bygninger i Stockholm som Globen, Stadshuset med Tre kronor på toppen, Rigsdagshuset og Kungliga Slottet ved Gamla Stan. Käknästornet var i mange år den højeste bygning i Skandinavien, men blev i 2000 overgået af det tre meter højere Kista Science Tower i det nordlige Stockholm, som i 2005 blev overgået af Turning Torso i Malmø.

50 V I SI T S W E D E N.CO M

YANAN LI/MEDIABANK.VISITSTOCKHOLM.COM

Storslåede Stockholm


Det ser lidt uhyggeligt ud, når tågen driver ind over de cirka 35 meter høje Hammars backar ved Ystad, og der skal heller ikke megen fantasi til for at forestille sig, at Henning Mankells kriminalkommissær Wallander kunne blive tilkaldt, fordi et lig var blevet fundet i vandkanten. Men virkeligheden er en anden, og Hammars backar summer ofte af liv og ikke mindst masser af paraglidingskærme. Når vindforholdende er rigtige, er Hammars backar nemlig et af de allerbedste steder til den disciplin. I luftrummet over Hammars backar kæmper paraglidernes skærme med historiens vingesus om pladsen. Ved Kåseberga ligger Ale stenar, der er en berømt skibssætning, der stammer helt tilbage fra jernalderen. Gennem tiden har der været en del diskussion om, hvad de 59 sten har været brugt til, men storslået, fascinerende og Sveriges svar på Stonehenge er det i hvert fald.

V I SI T S W E D E N.CO M 51

FOTO: JOHNÉR BILDBYRÅ AB

Paragliding og Sveriges svar på Stonehenge


Sæt turbo på din Bizz! Tag færgen til Sverige

Helsingborg

Med AutoBizz Smart

Helsingør-Helsingborg FÅR DU ØRESUNDS BILLIGSTE PRIS Tilmeld dig på scandlines.dk/autobizzsmart

Helsingør Du får råd til mange flere ture over Sundet


Kør det svenske efterår i møde til halv pris med BroPas Med BroPas kan du køre over Øresundsbron til halv pris lige så tit du vil. Et BroPasårsabonnement koster 270 kr., og med BroPas kører du til Sverige for kun 153 kr. pr. tur. Du kan også benytte dig af SmutTursrabatten* og køre over for kun 100 kr. pr. tur. Turen er ikke det eneste, du får en klækkelig rabat på. Du får også adgang til Club Øresundsbron – et helt univers af oplevelser med rabatter på f.eks. hoteller, shopping, spa-ophold, restauranter og oplevelser for børn samt gode tips og guides. Bestil BroPas på oresundsbron.com

Priserne gælder for 2013 og for bil op til 6 meter. *SmutTursrabatten gælder fra den 1. september 2013 på alle hverdage fra kl. 17, hele weekenden og på alle helligdage, når du kører retur inden for 6 timer efter din udrejse.

Scan QR-koden og hent app’en Øresundsbron, eller find den på App Store eller Android Market – vejen til de bedste tilbud og oplevelser i Sverige direkte på mobilen.


Oplev Pippi - og alle de andre

e i r e F e n n i skø

e g i r Sve

I efteråret å kan du holde ferie i Astrid Lindgrens Verden. Her møder du både å Pippi, Emil, Karlsson på å taget, Ronja Røverdatter og alle de andre skønne personer fra forfatterens fantastiske fortællinger. I parken bliver du som publikum ofte selv en del af de sjove skuespil, der opføres flere gange dagligt - og selv om det hele foregår på svensk, er det bare sjovt at være helt tæt på og med. Bo naturskønt lige i nærheden på Oxgården i Vimmerby. Her er der rig mulighed for hyggeligt udeliv med leg og grill.

2 døgn . 6 personer inkl. færge t/r med 1 bil pr. person fra

315,-

Spa

i alt

r

996 ,op

til

Book online og spar ekspeditionsgebyr på kr. 150,-

Se mere og book på stenaline.dk eller ring på 96 200 200

Mere Sverige Nr 2 2013  
Mere Sverige Nr 2 2013  
Advertisement