Page 1

mere

visitsweden.com sommer 2013

Spring ud i den svenske sommer Aktiv ferie for hele familien

Guide

til den sydsvenske skærgård

Eeeemiil!

får meget mere plads til sine skarnsstreger

d n Vi ie iv ferilien t k a en le fam for heIsaberg i

MERE I MAGASINET Masser af naturoplevelser både til lands og til vands

Gys, mord og idyl i Fjällbacka

Sverige svinger til melodigrandprix i Malmø


På Ängavallen kan du nyde naturen På en usÆdvanlig god og aktiv Måde

Hos os er alt 100 % økologisk, og langt det meste er desuden fra vores egen gård – tingene bliver helt enkelt bedre, når naturen selv får lov at bestemme. Her får du mad som ingen andre steder. Men lige rundt om hjørnet ligger også vidunderlige bademuligheder, saltvands-sejlads, Sveriges bedste golf, kilometerlange ridestier, de dejligste vandrestier og fri luft til at flyve i. to nÆtters Pakken I menu- og aktivitetspakken indgår to nætter i dobbeltværelse, inkl. kaffe og kage ved ankomst, to fireretters gourmet-menu med bobler og vores overdådige morgenmadsbuffet. Alt er 100 % økologisk. To personer i dobbeltværelse: 3.500 DKK Familie med to voksne og to børn: 4.800 DKK Tilbudet gælder til og med udgangen af august.

aktiviteterne Rundflyvning: 550 DKK pr. time inkl. pilot Ridning på islænderhest: 320 DKK for to timer Hest & vogn (plads til ti personer): 1.300 DKK inkl. kusk Sejlads (plads til seks personer): 2.700 DKK inkl. skipper Golf: Endags-greenfee fra 320 DKK pr. spiller Naturguide: 1.300 DKK pr. gruppe (2-10 pr. gruppe) Gård-Safari på Ängavallen (et indblik i et 100 % økologisk landbrug): fra 100 DKK pr. person Til aktiviteterne: en picnickurv fyldt med Ängavallens egen, 100 % økologiske mad fra 150 DKK pr. person Hjertelig velkommen! Rolf Axel Nordström

Udpeget som Madambassadør for Skåne af den svenske regering

restaurant | hotel | konference | fest | butik | catering | kultur tel +46 40 42 32 50 | www.angavallen.se | e6/e22 afkørsel 6 øresundstog til hyllievång. bus 346 hPl håslöv e6


LEDER

Den svenske legeplads VISITSWEDEN.COM

Få mere inspiration til sommerens oplevelser i den svenske natur hos vores digitale søster: www.visitsweden.com

At rejse er at lege. Okay, det var måske ikke helt det, en berømt dansk eventyrforfatter skrev for godt 150 år siden, men jeg er overbevist om, at det lige så vel kunne have været det, han mente, da H.C. Andersen skrev de så berømte og bevingede ord om at rejse. ”Det bedste er, når de voksne leger. Men far vil ikke altid lege” … Sådan lyder det filosofisk fra Alfons Åberg. Men i ferien vil mor og far altid lege.   Når vi kommer væk fra den travle hverdag med et stramt program og krav hængende over hovedet, kommer overskuddet til at finde legebarnet frem, og vi kan være sammen med børnene på den måde, vi drømmer om altid at kunne være.   I Sverige er legen i centrum. Uanset om vi befinder os langt uden for lands lov og ret i naturen, eller vi besøger et af de mange aktivitetscentre, der igennem mange år har perfektioneret den øvelse at gøre naturen til en gigantisk legeplads for hele familien. Masser af leg er der også i Astrid Lindgrens fortryllende verden, Sveriges svar på det vilde vesten i High Chaparral eller i Alfons Åbergs helt eget kulturhus i Göteborg.   Leg kan også være at lave ingenting og bare have god tid til hinanden som den danske familie fra Frederiksberg, der i dette magasin fortæller om sin svenske ødegård.   Der er også en stor portion leg i årets internationale melodigrandprix, der i år finder sted i Malmø – lige på den anden side af Øresund. Her er legen godt nok pakket ind i stor professionalisme, men glæden og legen er intakt i den gigantiske europæiske kulturbegivenhed.   Sverige er min barndoms legeplads, i dag er det min datters legeplads, og det er stedet, hvor jeg igen og igen slet ikke kan undgå at finde lysten og glæden ved at lege. Og det allerbedste er, at der på min barndoms legeplads er masser af plads, så kom og leg med os andre!

Anne Schöldtz Bjerregaard Landechef i Danmark for VisitSweden Foto: Johnér Bildbyrå AB / Annika Vannerus

Ansvarshavende udgiver

LAYOUT OG PRODUKTION

Anne Schöldtz Bjerregaard

MacNeale AB

anne.bjerregaard@visitsweden.com

info@macneale.com

REDAKTØR

ANNONCESALG

kk@kkom.dk

info@macneale.com

REDAKTION

TRYKKERI

Kent Kjersgaard-Hansen Anna Kron Boysen anna.boysen@visitsweden.com

Anne Schöldtz Bjerregaard anne.bjerregaard@visitsweden.com

Helena Salomonson helena.salomonson@visitsweden.com

Omslagsfoto: Johnér Bildbyrå AB / Per Dahl

MacNeale AB Stibo Graphic A/S

CO2-kreditter neutraliserer klimapåvirkning Der er foretaget en beregning over klimapåvirkningen ved fremstilling af Mere Sverige. Beregningerne omfatter en række forskellige parametre som fremstilling af papir, trykfarve, transport samt trykkeriets energiforbrug og medarbejdernes kørsel. Denne klimapåvirkning er efterfølgende blevet neutraliseret ved køb af CO2-kreditter, der er et tilgodehavende på en vis mængde drivhusgasser, som er fastlagt på baggrund af konkrete klimaprojekter. Mere Sverige udgives af VisitSweden i Danmark. VisitSweden er den officielle markedsføringsorganisation for Sverige som rejsemål. De meninger, som kommer til udtryk i en artikel, er journalistens eller den interviewedes meninger. De deles ikke nødvendigvis af redaktionen eller VisitSweden. Mere Sverige forbeholder sig ret til at lagre materiale digitalt og til at genoptrykke materiale. Vindere i VisitSwedens konkurrencer afholder selv eventuel skat og afgift på gevinster. Mere Sverige respekterer ”Reklamer nej tak”. Tlf. 36 31 30 80, Mandag til fredag kl. 8-17 denmark@visitsweden.com, www.visitsweden.com


INDHOLD

41 På tur med menneskets bedste ven

Foto: ELLEN NYSTEDT

Oplevelserne står i kø på en gåtur ved Vättern, og med hjælp fra Ellens skønne slædehunde går turen som en leg for hele familien.

20

Endnu flere skarnsstreger Foto: astrid lindgrens värld

Der findes uden tvivl en lille Emil fra Lønneberg i alle drenge, og derfor fascineres vi stadig af den lille, blonde charmør, som i år får endnu mere plads at boltre sig på i Astrid Lindgrens Verden.

Foto: universeum

24

Bliv klogere i ferien Universeum i Göteborg blander leg og læring på forbilledlig vis og skaber underholdning for hele familien. Og når I er i Göteborg, så snyd ikke jer selv for mødet med Alfons Åberg og byens idylliske tivoli, Liseberg.

61

4 VISI T S W EDEN.CO M

Foto: jürgen wickert

Mageløse Marstrand

Den vestsvenske skærgård rummer et hav af skønne øer. Et godt udgangspunkt for en klassisk skærgårdsferie med masser af aktiviteter er det skønne og historiske Marstrand – Sveriges svar på Skagen.


Kiruna

Lappland Norrbotten Luleå

Västerbotten

Indhold Sommer 2013

6 Svenske stemninger I skovens dybe, stille ro

Ångermanland

Jämtland

Umeå

Sommersverige er et sandt mekka for børnene. Tag med VisitSweden til Astrid Lindgrens fortryllende univers, spænd hanen på seksløberen i High Chaparral og besøg Alfons Åberg i Göteborg.

Östersund

Härnösand

Härjedalen

8 Nyheder og tips 14 Børnenes sommer 23 Konkurrence

Medelpad

Vind en aktiv ferie for hele familien i Isaberg.

Sundsvall

30 Den herlige rede

Hälsingland

Mød familien fra Frederiksberg, som er så forelsket i de smålandske skove, at de har købt deres eget hus der.

35 Fest i Malmø

Tag fjerboaen på og gør dig klar til en gigantisk fest, når der er internationalt melodigrandprix i Malmø, og du er inviteret.

38 Mord og idyl i Fjällbacka

Gästrikland

Falun

Gävle

Dalarna

Tag med til krimidronningen Camilla Läckbergs skønne Fjällbacka.

41 Indtag naturen med de firbenede

Uppsala

Värmland

Uppland

Västmanland

Karlstad

Stockholm Örebro

Bohuslän

Närke

Dalsland

Södermanland

Jönköping

Visby

Gotland

Småland Halmstad

Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

Vand skaber liv, og vand skaber glæde. Tag med i kano, kajak eller båd i både store svenske skovsøer, ad rolige kanaler eller mellem de mange smukke skærgårdsøer.

64 Overvældende Öland

Cykel- og campingferie på betagende Öland rummer det hele.

Varberg

Grenå

Tag en skovtur med hele familien i Söderåsen, eller prøv kræfter med de lidt vildere aktiviteter på Kullen.

55 Det livgivende vand

Västergötland

Halland

Hvad gør man, hvis vejret ikke arter sig en enkelt dag i ferien? Tag på shopping.

Östergötland

Frederikshavn

44 Shop amok

49 Skåne er Københavns vilde baghave

Nyköping

Linköping

Göteborg

Tag med på vandretur med skønne huskyhunde.

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Öland

70 400 aktiviteter

400-året for afslutningen af den store Kalmarkrig mellem Danmark og Sverige fejres med 400 aktiviteter i området omkring Laholm.

72 Overraskelser

Lad dig overraske af de mange svenske sommertilbud, der spænder lige fra vilde naturoplevelser til den stille og rolige fika.

VISI T S W EDEN.CO M 5


SVENSKE STEMNINGER

6 VISI T S W EDEN.CO M


Foto: Etsabild AB / EWA AHLIN

Drengen og skovsøen AF Kent Kjersgaard-Hansen

Vi husker det med garanti alle. Mindet om den første magiske oplevelse med naturen som barn. Det ikke rigtig at foretage sig noget, andet end måske at stå med en fiskestang på en badebro ved en sø. Oplevelsen af storheden omkring sig og opdagelsen af, at man kun er en lille bitte brik i noget, der er meget, meget større. Roen – både den indre og den ydre – og solens prikken i huden i et sådant magisk øjeblik indprenter sig for evigt. Den svenske natur giver med al sin storslåethed masser af muligheder for at opleve disse momenter af lidenhed midt i den prægtige natur. Det være sig som drengen ved søen, ved den prægtige skærgård eller på skovtur blandt de kilometervis af træer i de smukke svenske skove. Der er masser at udforske – både for store og for små.

VISI T S W EDEN.CO M 7


SommerNyheder & tips Musik i Sydsverige

Festival i hele byen Blot en halv time fra København er der fest og glade dage under Malmøfestivalen den 17.-24. august. Nordens største byfestival er et overflødighedshorn af musik, sport, kunst og familieaktiviteter. Byens cafeer flytter ud på gader og stræder. Midt på et af torvene stilles en gigantisk velodrom for cykelinteresserede op. Og Raoul Wallenbergs park fyldes med en kæmpestor legetøjsbasar, hvor man kan bytte sig til nyt. Mere info på www.malmofestivalen.se

Foto: Bengt H Malmqvist

Foto: Kasper Dudzik

Sommer er lig med mindeværdige musikoplevelser under åben himmel i det lune aftenmørke. I Göteborg byder Way Out West, som er en af landets største festivaler, på blandt andet The Knife, Solange og James Blake. Den nye housefestival Insanity i Jönköping lokker verdensnavnene Dada Life og Dmitrei Vegas til Sverige, mens legendariske Bob Hund spiller på Malmøfestivalen. For børnene har Liseberg et stort program med børneoptrædende.

Nyt museum genforener ABBA

Efter mange års rygter og snak åbner verdens første ABBA-museum endelig. Sveriges største musiksucces får sit helt eget museum, der kommer til at ligge ved siden af forlystelsesparken Gröna Lund i Stockholm. Alle fire eks-ABBA’er er involverede i museets opbygning, hvor det blandt andet bliver muligt at optage en video klædt ud i gruppens herlige 1970’er-kostumer. www.abbathemuseum.com

Mens vi i Danmark aldrig helt er faldet for kvindefodbold, er sporten kæmpestor i Sverige. Der bliver derfor uden tvivl folkefest, når UEFA’s europamesterskab for kvinder løber af stablen i Kalmar den 10.-28. juli. For første gang har samtlige nordiske lande kvalificeret sig, og på torvet midt i Kalmar er der mulighed for at følge kampene på storskærm og være med til sjove aktiviteter i Fan Zone. Oplev en overset sport og læs mere om europamesterskabet på www.kalmar.com

8 VISI T S W EDEN.CO M

Foto: Oliver Schneider

Fodboldfest i Kalmar


I år er det 130 år siden, at forlystelsesparken Gröna Lund i Stockholm for første gang slog portene op, og det fejres med den sejeste forlystelse. Eclipse er kun for vovehalse, som til gengæld får en vild tur, hvor de bliver hævet 121 meter op over hovedstaden. Hængende frit i luften bliver man svinget rundt med op til 70 km/t. Det himmelstræbende eventyr er verdens højeste forlystelse. Læs mere om Eclipse og Gröna Lund på www.gronalund.com

foto: Nadezhda1906 | Dreamstime.com

Helt til tops i Stockholm

VISI T S W EDEN.CO M 9


NYHEDER

Tag vandrestøvlerne på, pak en rygsæk og tag med på madvandring på Korrö i Småland. Den lille by ved søen Viren ligger midt i et naturskønt reservat, og temaet for madvandringen er lokale specialiteter. Det betyder, at hele familien er med til at prøve blandt andet syltede kantareller, vildsvinepølser, elgkød og friskpresset æblemost. Hvis turen går til Korrö den 25.-28. juli, kan besøget kombineres med en tur til Sveriges største folkemusikfestival. Læs mere på www.korro.se

10 VISI T S W EDEN.CO M

foto: hans runesson

På jagt efter Sveriges vilde mad


Ny festival for

kajakfolket

Foto: www.LACKOKINNEKULLE.SE©hans kongbäck

NYHEDER

Økoturismen breder sig Området omkring skærgården ved Sveriges største sø, Vänern, er udnævnt til landets andet biosfæreområde. FN-organisationen UNESCO har udvalgt Vänerskærgården, fordi det udgør et unikt område med et rigt dyreliv og varieret natur. Der bliver gjort meget for at leve op til den ærefulde titel med vandrestier, sejlture mellem skær og småøer i skærgården og nye udstillinger på Vänermuseet i Lidköping. Flere turistorganisationer i området tilbyder bæredygtig turisme, hvor naturen ikke belastes unødigt. Læs mere på www.vastsverige.com

Kalas i Göteborg

Kajakkens popularitet er på det nærmeste eksploderet herhjemme gennem de seneste år, hvor flere og flere danskere har fået øjnene op for den fantastiske naturoplevelse, det er at sidde bag en pagaj. I Bohusläns skærgård nord for Göteborg findes et af verdens allerbedste områder til at sejle kajak i, og fra den 24. til 26. maj er Tanumstrand i hjertet af kajakmekkaet vært for den nye kajakfestival West Coast Water. Her kan man deltage i kurser på alle niveauer med nogle af verdens bedste kajakroere, se alt det nye udstyr og overvære inspirerende foredrag. Læs mere om festivalen på westcoastwater.outsideonline.se

Midt i august summer Sveriges andenstørste by, Göteborg, af aktivitet og festligheder. Göteborgs kulturkalas finder sted over hele byen, og de fleste programpunkter er gratis. Der bliver gjort meget for at gøre byen tilgængelig for alle, og med inspiration fra Paris er der opstillet stationer med bycykler overalt i byen. Det giver mulighed for at komme rundt til de mere end 1.000 aktiviteter under bykalaset. Læs hele programmet på www.kulturkalaset.goteborg.com

Når Liseberg sommeren 2013 holder 90-årsfødselsdag, fejres det med et helt nyt område for børnene. Kaninlandet på 10.000 kvadratmeter huser både butikker, børneattraktioner, spil og servering. Et område til egne medbragte madpakker findes der ligeledes nær Kvarnteatern, der er den nye teaterscene i kaninernes – og ikke mindst de mindste børns – land. Læs mere på www.liseberg.se

foto: liseberg ab / stefan karlberg

Endnu flere kaniner i Liseberg

VISI T S W EDEN.CO M 1 1


Malmø stiller skarpt på samtidskunsten Er man kunstinteresseret, er det aldrig en dum idé at tage en tur til Malmø. Er man interesseret i den nordiske samtidskunst, så er der slet ingen diskussion: Så er Malmø stedet, man skal være denne sommer. Her arrangerer byens tre store kunstinstitutioner: Malmø konstmuseum, Malmø konsthall och Moderna Museet Malmø, byens gallerier, uddannelsesinstitutioner og flere andre Malmø Nordic 2013. Et udstillingssamarbejde, hvor alle medvirkende sætter fokus på den unge kunst i Norden, som lige nu hyldes over det meste af verden. www.malmotown.com

Sverige helt tæt på Danmark

Foto: MICK OLSEN

Foto: PRALLAN ALLSTEN / MODERNA MUSEET

NYHEDER

Oplev en svensk ø blot en times sejlads fra København. Ventrafikens færge tager jer til

Ven (eller Hven, som vi kalder øen på dansk), hvor den danske astronom Tycho Brahe slog sig ned og byggede sit observatorium. En udflugt til Ven er en perfekt dagstur, og øens store cykeludlejning gør det nemt at komme rundt. Cykle på den smalle vej, der bugter sig hele vejen rundt om øen, spis friskrøget laks eller makrel ved den lille havn på nordsiden, og slut af med et besøg på Tycho Brahes observatorium, der stadig står med kikkerten vendt mod stjernerne. Planlæg besøget på www.visithven.dk

Vestsverige tænker grønt

Selvom Sverige blot er få kilometers kørsel fra Danmark, er landet og dermed kulturen, historien og traditionerne anderledes. Få et indblik i den smålandske arv på museet Huseby, hvor fortidens Småland bliver levende. Her er der sommeren igennem dans, sang, mad og tøj udstillet, og desuden viser blomsterkunstneren Gunnar Kaj, som udsmykker Stockholm under Nobel-festlighederne, sine blomsterkreationer. www.husebybruk.com

foto: MACNEALE AB

Det levende museum

Bæredygtighed er et af tidens plusord, og i Göteborg arbejder kommunen aktivt med, at alle hoteller skal være miljøcertificerede, at bringe antallet af biler ned, samtidig med at kollektivtrafikken bliver udbygget, og at turister skal have mulighed for at vælge miljø- og klimavenligt i alle aspekter af deres ferie. Hvilke hoteller og virksomheder, der har fået det grønne miljødiplom, kan ses på www.goteborg.se

Hvis du i Kivik i det sydøstlige hjørne af Skåne hører nogen tale om tør eller halvtør, så kan du være ret sikker på, at det hverken handler om bogen på natbordet, eller hvilken hvidvin der skal serveres til aften, de taler om. Her er du nemlig i cider-land, og hver fredag har du mulighed for at komme med på en rejse ind i dette fortryllende, boblende land. Da er der nemlig cidersmagning i Kiviks Musteri, hvor du kan høre alt om, hvordan cideren produceres, og få en tur med masser af smagsprøver i den imponerende ciderkælder. Læs mere og book dit besøg på www.kiviksmusteri.se

12 VISI T S W EDEN.CO M

Foto: KIVIKS MUSTERI

Boblende herligheder


NYHEDER

Tilbage til von Linnés tid

foto: Tore SjÖqvist

I 1700-tallet inddelte den svenske botaniker Carl von Linné verdens dyre- og plantearter i grupper og skrev sig ind i historien som grundlæggeren af moderne botanik. Han voksede op i Småland på gården Råshult, der nu er åben for besøgende. Gården er svensk kulturminde og står som på botanikerens tid med en tidstypisk blomsterhave. Man kan få en guidet tur blandt de spændende omgivelser, der inspirerede Carl von Linné. Læs mere på www.linnesrashult.se

VISI T S W EDEN.CO M 1 3


Spring ud i den svenske sommer Sverige er et rent slaraffenland for børnene om sommeren. Mere Sverige har samlet de bedste tema- og forlystelsesparker i det sydsvenske. Så er det bare op til jer at vælge – vi garanterer for en sommer spækket med masser af gode oplevelser.

14 VISI T S W EDEN.CO M


Foto: FOAP / DEEPELEM

VISI T S W EDEN.CO M 1 5


Det er vildt i

vesten

I Småland kan hele familien få fantastiske oplevelser blandt cowboys, banditter og en enkelt sherif i et levendegjort eventyr i High Chaparral, hvor man også kan møde helten Zorro og optage sin helt egen westernfilm med sig selv i hovedrollen. Af Stig Matthiesen foto: high chaparral

16 VISI T S W EDEN.CO M


FORLYSTELSEPARKER

M

ainstreet syder af liv Smeden hamrer på hestesko, barberen bruger ragekniv, og hattemageren tager hovedmål. Foran sit kontor sidder sheriffen i en gyngestol med stjerne på vesten og pistoler i bæltet.   Længere henne ad hovedgaden – på stationen – står damplokomotivet og stønner og pruster, mens friske avisdrenge deler High Chaparral Chronicle gratis ud til de rejsende, som ved selvsyn kan orientere sig om, hvad der sker i byen – og hvem der på egnen er efterlyst for bankrøverier eller kvægtyveri. Brødrene Mike og Greg Andersen, efterlyst for et holdup i River City, omtales med frygt i den lokale sprøjte.   Køen af rejsende, der ønsker en plads på toget, er lang, men hvad betyder det, når der hele tiden venter nye oplevelser i dette virvar af cowboys, fine damer, dragere og en stationsforstander med kasket?   Og at få sig en på opleveren er lige præcis meningen i High Chaparral,

hvor man hele tiden bliver overrasket og føler sig som en del af en svunden tid.   Et besøg i denne eventyrlige og farverige verden er virkelig som at træde tilbage i historien. Man kan komme på besøg en enkelt dag, men man kan også vælge at parkere bilen og stille campingvognen eller indlogere sig på det lokale westernhotel for derpå at placere cowboyhatten på hovedet, inden man bevæger sig ind i et univers, hvor drømme leves ud i et helt ned i detaljen korrekt gengivet landskab, som man med gode ideer og flid har skabt til stor glæde for børn og voksne.   At High Chaparral er et seriøst foretagende, skal man blot besøge systuen for at forstå.   Her sørger koncentrerede kvinder bag symaskiner for, at klædedragterne blandt de mange ansatte lever op til kravene.   Efter en fremvisning af skønne damekjoler og rustikke cowboyuniformer springer vi på diligencen, der kører med postpakker, pengeskrin og damer i fine kjoler, for at besøge indianerne, inden vi søger fred og ro

inde i den lokale trækirke, hvor nyforelskede par hvert år smedes sammen, inden de danser til countrymusik i en af byens mange barer eller salooner.   Brudenatten kan man så tilbringe henne på hotellet, der er skabt, som man ser det på film.

VISI T S W EDEN.CO M 1 7


FORLYSTELSEPARKER

Kiruna

Lappland

Västerb

Efter frokosten på Restaurang Diligensen traver vi videre til Old Mexico for at se de smukke kvinder og stilfulde mænd i farverigt tøj danse på det lokale torv, men pludselig stopper musikken, da Zorro på bedste stuntman-maner springer frem med maske og sort kappe for at tage kampen op med et par banditter, der forsøger at slippe væk på stjålne heste. Da Zorro med list og snilde har vundet kampen, hopper vi på et overfyldt tog fra High Chaparral Railroad Company tilbage mod High Chaparral Centralstation, men undervejs udsættes vi for et røverisk overfald, som inkluderer konduktørerne i fuld uniform og den lokale sherif. Sammen med nogle pludseligt opdukkende pistolmænd på den lille station i Buffalo Springs får de i fællesskab ram på slynglerne, der alle ligger stendøde tilbage i sandet, da dampen atter stiger op fra togets skorsten. Såvel små som store børn og vi voksne sidder måbende tilbage efter det livagtige intermezzo, vi netop har oplevet, da toget kører ind på 18 VISI T S W EDEN.CO M

perronen rettidigt til, at vi når frem til dagens højdepunkt – The Wild West Show, som hver eneste dag sommeren over finder sted i konstruerede kulisser, der i den grad er en vaskeægte westernby værdig. Her opfører skuespillere et westernshow i verdensklasse med effektfulde stunts og en kærlighedsfortælling. meget mere at komme efter Ponyridning, guldgravning, museumsbesøg eller hvad med en tur på det lokale posthus, hvor man kan sende postkort på gammeldags maner med kyndig hjælp fra damen inde bag gitteret. Posthusdamen viser også gerne vej til filmstudiet, hvor du kan få lov til at være med i din helt egen westernfilm. 20 minutters optagelse bliver i High Chaparral Film Studio klippet sammen til to minutters film til stor glæde og morskab for hele familien.   Uanset om du har valgt at være med i en revolverduel, forsøger et stunt eller hjælper Lucky Luke med at fange en gruppe efterlyste her i Bengt Erlandssons drømmeverden (manden bag High Chaparral, red.). En verden som såmænd også byder

Ångermanland

Jämtland

Um

på særlige cowboyweekends, mexiÖstersund can fiesta og indianerdans for et mere modent publikum efter normalHärnösand lukketid. Härjedalen Medelpad Sundsvall

Hälsingland

Vejen til High Chaparral Falun

Gästrikland

Dalarna

Gävle

High Chaparral ligger i Kulltorp Uppsala godt 20 kilometer fra Värnamo. Fra Malmø er det 245 kilometer Uppland Värmland 196 Västmanland og fra Helsingborg kilomeKarlstad ter – hovedsageligt ad motorStockholm Örebro vejen E4. Fra Göteborg og Södermanland Närke Varberg er der henholdsvis Dalsland Nyköping Bohuslän 150 og 120 kilometer. Linköping www.highchaparral.se Östergötland

Västergötland Göteborg

Jönköping

Fredrikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør København

Visby

Gotland

High Chaparral Småland

Helsingborg

Skåne Malmø

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Öland


Fotograf: Stefan Isaksson

INGEN ROOM SERVICE, MEN 95.795 NATURLIGE SWIMMING POOLS ÅRGÅNG 30, 2013 | WWW.CAMPING.SE

SVENSK

CA CAMPING SVERIGES STÖRSTA UTBUD AV CAMPING OCH STUGOR

Följ med på en spännande resa i vårt fantastiska Sverige

Styla campingliv ditt

Smarta inredningstips från vår stylist

Svensk camping er den bedste måde, du kan komme tæt på Sveriges skjulte perler på. Steder der får dig til at puste ud og giver inspiration til nye tanker. Vi har 500 campingpladser med 9.000 hytter og over 75.000 pladser over hele Sverige. Lige midt i den svenske natur. Giv dig selv en mulighed for at opdage det, som vores gæster allerede ved:

CAMPING I SVERIGE ER FANTASTISK

Campingens historia

– på ett uppslag

Hitta n semestedi r

campin på g.se

Mer semester å åt all alla ll lla ll Massor av spännande semestermål

Læs mere, bestil vores katalog og bestil dit ophold på www.camping.se


Emil holder

flyttedag I sommeren 2013 flytter Emil Fra Lønneberg ind i det nye, store Katholt – midt i Astrid Lindgrens verden. Vi tog i forvejen til forlystelsesparken, til en eventyrlig dag for hele familien. Af Lars Ravn foto: ASTRID LINDGRENS VÄRLD

– EEEEEMIIIILL, råber Emil fra Lønnebergs hårdt prøvede far og sætter i løb e fter sin evigt uartige søn. Og bare et par meter fra scenen sidder vi – Frida på otte år og jeg. Fridas is er for længst begyndt at løbe ned over fingrene, fordi hun har glemt alt om den, mens Emil har lavet skarnsstreger.   Og nu klukker hun af grin over den forudsigelige afslutning på endnu en scene fra Emils liv. En rasende far, der jagter ham ind i brændeskuret på Katholt, hvor han kan gemme sig og snitte sine træfigurer, indtil far er blevet god igen.   Vi er draget til Vimmerby i Småland, hvor Astrid Lindgrens Verden hvert år underholder børn og voksne.   Og allerede på bilturen gennem Småland mærker vi, at vi er på vej mod en eventyrlig dag. På vejen mod Vimmerby dukker det ene velkendte stednavn efter det andet op på skiltene. Lønneberg ligger et par kilometer til højre, og Bulderby dukker op til venstre. For Astrid Lindgren brugte sin hjemegn som fast inspiration gennem hele sit lange forfatterskab. Og derfor foregår alle de klassiske historier lige her i Småland, ganske få kilometer fra parken.   – Men far; Når Lønneberg er en rigtig by, må Emil da også være en rigtig dreng? lyder det fra bagsædet, hvor Frida på otte år glæder sig til at møde en række af sine store idoler. Katholt bliver større I år holder Emil flyttedag – i juni måned står den nye, store udgave af gården Katholt klar til at slå dørene op – både for skuespillerne, der hver

20 VISI T S W EDEN.CO M

dag vækker historierne til live på scenen – og for de mange børn, som selv har lyst til at stikke hovedet i suppeterrinen eller hilse på figurerne, som efter forestillingen står klar til at hilse på og få taget billeder. En slags åbent teater, hvor børnene har fri adgang til selv at lege med i de imponerende kulisser.   Astrid Lindgrens Verden er i virkeligheden en hel række verdener. Alle sammen taget ud af bøgerne og genopstået midt i skoven uden for Vimmerby. Her ligger Pippi Langstrømpes Villa Villekulla side om side med Bulderby og Krageøen. Lidt længere inde i skoven ligger Brødrene Løvehjertes Kirsebærdalen og Mattisborgen, hvor Ronja Røverdatter vokser op.   Der er meget at se. Så meget, at mange kommer tilbage flere gange – eller vælger at bruge flere dage i parken, hvor man faktisk kan bo i hytter eller på den campingplads, som er bygget bare et par hundrede meter fra indgangen. Vi andre, som kun har en enkelt dag til at nå det hele, skynder os at spise de medbragte madpakker og kommer videre i programmet.   Og der går let timer med at kravle helt op til Karlsson på Taget eller løbe rundt i Mattisborgens skumle gange, hvor man faktisk kommer i tvivl om, om man går rundt i en kæmpemæssig teaterkulisse, eller om man faktisk er kommet ind på en ægte røverborg.   Men borgen er faktisk kun et par år gammel. Nøjagtig ligesom Emil får et nyt hjem i år, fik Ronja Røverdatter en ny røverborg at bo i for et par år siden. Og parken vokser så

Den 16. juni åbner det nye Katholt i Astrid Lingrens Verden, og så får Emil endnu mere plads til at bedrive sine utallige skarnsstreger.


FORLYSTELSEPARKER

– Eeeeemiiiil!

godt som hvert eneste år med nye attraktioner eller miljøer, som det hedder, når man genskaber forskellige verdener. Når Emils nye hus på Katholt åbner, er det resultatet af flere års planlægning og byggeri, og der vil ud over en ny scene være bygget en hel lille landsby, som de så ud på Emils tid med huse, lader og masser af dyr. Nøjagtig som Astrid Lindgren beskrev det – og nøjagtig som da Ronja Røverdatters borg, som vi bevæger os rundt i denne eftermiddag, blev opført.

Der er fuld knald på showet ved Pippis Villa Villekulla. Her er fægtekampe, musiknumre, røg og kanoner, dresserede aber og selvfølgelig et stort sørøverskib.

Møgbeskidte Ronja Og nu skal vi skynde os ned på plads, for Ronja, Birk, Mattis og alle de andre figurer er i lyslevende live på vej ind gennem porten, mens de brummer deres røverviser.   – Haha ... De har vist aldrig været i bad, griner Frida, inden forestillingen går i gang på tre etager røverborg, på klipperne omkring os og midt imellem publikum, hvor Ronja og Birk bliver genforenet.   – Jeg forstår det altså ikke, far. De kalder hinanden for bror og søster, men jeg synes nærmest mere, at de ligner nogle kærester. Hvad er de egentlig? bliver jeg udspurgt på vejen ned fra borgen, og mens jeg forsøger at huske, hvordan det nu egentlig hænger sammen med de to, bliver jeg reddet. – Hey, der kommer mere Ronja lige om lidt. Så kan jeg jo se det, siger Frida og vender rundt med mig på slæb til endnu en time i Mattisborgen.   Så vi er faktisk nødt til at hanke op i os selv for at nå at være på plads foran scenen, da en af de helt store attraktioner, Pippi Langstrømpe, indtager Villa Villekulla og udkæmper drabelige slag mod piraterne.   Det er det største af de shows, vi ser i dag – men det inkluderer altså også både fægtekampe, musiknumre, røg og kanoner, dresserede aber og selvfølgelig et stort sørøverskib, som Pippi, Hr. Nilsson og Pippis far, sørøverkaptajnen, til slut sætter kurs mod solnedgangen om bord på.

VISI T S W EDEN.CO M 2 1


Astrid Lindgrens Verden Ligger i Astrid Lindgrens hjemby Vimmerby. Har eksisteret siden 1981 og havde sidste år en halv million besøgende. Er oprettet for at stimulere børn til læsning og skrivning. Har åbent fra 9. maj til 1. september samt i weekenderne i september og første halvdel af oktober.

Kiruna

Du kan læse mere om parken på www.alv.dk

Lappland

Emils nye hjem Den 16. juni 2013 åbner det nye Katholt. Det bliver en kopi af en hel landsby og dækker et område, der svarer til fire fodboldbaner.

Västerb

Det nye Katholt har kostet 95 Ångermanland millioner kronerJämtland at bygge.

Um

Östersund Indvielsen af det nye Katholt markerer et jubilæum – I 2013 er det 50 år siden, Astrid Lind- Härnösand gren skrevHärjedalen den første bog Medelpad om Sundsvall Emil Fra Lønneberg.

Hälsingland

Lindgrens trygge univers Stykkerne foregår på svensk. Det var vi lidt bekymrede over, inden vi tog af sted, for når de voksne kan synes, det er rigeligt svært at forstå, hvad Lisbeth Salander siger uden undertekster, hvad vil børnene så ikke sige til det?   Ikke meget, viser det sig. For der er helt sikkert et par ord, der ikke bliver forstået, men musikken, scenerierne og figurerne er universelle, og glæden ved at se Pippi sparke en pirat bagi, så han flyver helt ud af scenen, er tilsyneladende også større end nok så mange ord.   Og som vi sidder der på bageste række og ubekymrede lader børnene løbe ud af syne og op foran scenen, slår det mig, at det netop er det, der er det specielle ved Astrid Lindgrens verden.   At her er trygt og rart for alle. Og at respekten og indforståetheden med børnenes verden er en helt

22 VISI T S W EDEN.CO M

central del af oplevelsen.   For eksempel er sørøverskibet, som Pippi netop sejlede bort i, blot sejlet rundt om hjørnet, hvor skuespillerne nu inviterer ungerne om bord, svarer på spørgsmål og viser rundt.   Her er ingen store rutsjebaner eller 3D-maskineri. Til gengæld er her plads og tid til fordybelse og oplevelser med de figurer og historier, som både far, mor og børn er vokset op med. Og som nu skal til at findes frem igen, for da vi sidst på eftermiddagen igen ruller ud fra parken, har Frida allerede besluttet, at en af klassikerne skal findes frem igen.   – Far... Skal vi ikke sige, at vi læser Ronja Røverdatter som godnathistorie, når vi kommer hjem? Jeg bliver nødt til at vide, hvad det ender med. Det når vi lige at aftale, inden der bliver helt stille omme hos et par trætte børn på bagsædet.

Falun

Gästrikland

Dalarna

Vejen til Vimmerby Värmland

Gävle Uppsala

Västmanland

Uppland

Karlstad

Vimmerby ligger midt iÖrebro Småland. Södermanland Det erDalsland 289 kilometer Närke fra Varberg,Nyköping Bohuslän 266 kilometer fra Göteborg og Linköping 310 kilometer fra Helsingborg.

Stockholm

Östergötland

Västergötland Göteborg

Jönköping

Fredrikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

Visby

Vimmerby Småland Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Gotland

Öland


SOMMERKONKURRENCE

Vind!

et sommereventyr på Isaberg med masser af fart for hele familien

foto: GÖRAN ASSNER

VisitSweden og Isaberg giver dig og din familie mulighed for at vinde en fantastisk sommerferie fuld af aktiviteter for hele familien. Værdi: Cirka 5.000 kr.

Isaberg er meget mere end skiløb. Om sommeren forvandler det naturskønne område omkring Isabergstoppen sig til et sandt eldorado for familier, der ønsker en sommerferie med fart på. I Isaberg kan du ro i kano eller kajak, tage på skovtur i trætoppene i den nye adventure- og klatrebane – en spændende kombination af klatring, leg og eventyr i trætoppene. I kan leje mountainbikes, hilse på elgene i Isaberg Moose Park eller prøv nogle af de mange øvrige aktiviteter, som giver både motion og spænding.

Gør sommereventyret i Isaberg til jeres ved at klikke jer ind på visitsweden.com senest den 15. maj og svar korrekt på disse tre spørgsmål: 1. Hvor høj er Isabergstoppen? 2. Hvor mange elge er der i Isaberg Moose Park? 3. Hvad kaldes det, når man drejer rundt 360 grader med en kajak og kommer under vandet?

Præmien indeholder: • Tre overnatninger (torsdag til søndag) i hytte i Isabergs Fritidsby for op til fem personer (præmien kan ikke anvendes i ugerne 28-31). • Klatring i Isabergs nye adventurebane i træerne, hvor man kommer helt op i 12 meters højde (deltag erne skal mindst være seks år). • Tre timers guided kanotur, inklusive fika (kaffe og kage), for hele familien i den smukke Algustorpasjön. • Guided tur i Isaberg Moose Park.

Klik ind på visitsweden.com og få chancen for at vinde et sommereventyr for hele familien VISI T S W EDEN.CO M 2 3


Alfons Åberg, dinosaurusser og vilde kaniner I Göteborg ligger Alfons Åbergs Kulturhus og venter på børn og barnlige sjæle, der er nysgerrige og ude på sjov i et hus fyldt med aktiviteter og finurlige oplevelser. Og når man er færdig med at forlyste sig med Alfons, kan man blive klogere i Universeum eller tjekke Kaninlandet ud i forlystelsesparken Liseberg. Af Stig Matthiesen foto: universeum, stefan karlberg og tommy holl

24 VISI T S W EDEN.CO M

Det bedste er, når de voksne leger. Men far vil ikke altid lege. Det næstbedste er vægskabet, for der står fars værkstøjskasse. Sådan filosoferer Alfons Åberg i én af Gunilla Bergströms mange bøger om det evige barn og antihelten Alfons.   Det tredjebedste må være Trädgårdsföreningen i hjertet af Göteborg, for i den tidligere frøhandel holder Alfons Åberg til. Og siden den svenske kronprinsesse åbnede kulturhuset i efteråret 2012, der var

40-året for den første Alfons Åbergbog, har gæsterne stået i kø til denne verden, der kun kan glæde alle os, der er vokset op med fortællingerne om Alfons.   Alfons er en ganske almindelig lille dreng, som bor sammen med sin piberygende lettere distræte far i en lejlighed i et højhus og oplever en hel masse almindelige hverdagshændelser, som børn over hele verden nikker genkendende til. Derfor vil det også glæde dem at kigge forbi Alfons’ univers her i Göteborg, hvor man kan se helikopteren samt ikke mindst møde Millan og Mållgan, som jo ellers kun Alfons kan se. Farmor er her selvfølgelig også. Og her i Alfons’ verden må man både klatre, kravle og danse sig gennem


FORLYSTELSEPARKER kulisserne, der er holdt i glade farver, som sagtens holder familiens yngste beskæftigede et par timer, mens deres forældre begejstret leger med eller slår sig ned i læsehjørnet og drikker kaffe og surfer på nettet i en verden knap så nærværende som Alfons Åbergs. Natur og teknik lokker Når så det sidste teaterstykke er spillet til ende, eller den sidste tegning er tegnet hos Alfons, kan man passende slentre de få hundrede meter hen til Nordens største sciencecenter, Universeum, der sidste år satte nye besøgsrekorder og ligeledes er en attraktion for børn og voksne. I efteråret trak en stor dinosaurusudstilling gæster til.   Og også denne sommer satser man på de store dyr fra en fjern fortid. Men Universeum er meget mere end det. Det er et gigantisk slaraffenland for de mindste, de nysgerrige teenagere og de teknologiinteresserede forældre. Kort sagt en unik sammenblanding af kultur, natur, historie og formidling på et højt plan.   For formidlingen står unge vidende og engagerede guider i alternative klasserum og højtuddannede professorer fra byens universitet, der i det såkaldte nanolab formidler viden på et sprog, som både børn, forældre og bedsteforældre kan forstå, i de smukke bygninger – efter bedste eksperimenterende nordisk byggestil.   Her har visionære mennesker samlet uanede mænger af viden og inviterer på rejser i verdensrummet,

uløste kriminalgåder, en tur i en oceantank med 1,4 millioner liter vand fyldt med hajer og andre eksotiske havdyr samt ikke mindst masser af aktivitet for hjerne og krop.   Akvariehallen byder på en rokketank – men den er der ikke nogen af os, der skal nyde noget af at stikke hånden ned til.   Anderledes villige er vi til at lytte til den forsker fra Göteborgs universitet, der deler ud af sin viden, inden vi sætter kursen mod teknikafdelingen og krimlab, hvor vi ved hjælp af moderne teknologi forsøger at bidrage til at løse krimimysterier. Efter indsigten i krimiteknikkernes verden søger vi nye udfordringer og tager os en svedig duel på dansemaskinen og den galopperende robothest, inden smertegrænsen testes med endnu et forsøg på egen krop i Science Discovery Center Universeum, som er en særdeles anbefalelsesværdig oplevelse for alle aldre. Liseberg er en lise for alle Det er Liseberg også. Göteborgs store forlystelsespark, der ligger kun få meter fra Universeum.   På de stjerneprydede fliser på vejen mod det forjættede tivoli springer forventningsfulde børn i alle aldre fra stjerne til stjerne med kendisser fra den store verden. Og at de gennem tiden har lagt vejen forbi Liseberg, er såmænd ikke så sært, for det er nu noget ganske særligt at gå rundt i nöjesparken, mens lysene tændes, og karrusellerne snurrer.

Sciencecentret Universeum er et must for videbegærlig børn og teknikinteresserede forældre.

  På den store scene optræder sommeren igennem kendte svenske og internationale musiknavne, men efter en anderledes jordnær teaterforestilling i børnehøjde på det nye Kvarnteatern i Kaninlandet – med masser af grin på tværs af alder og sproggrænser – sætter vi en mønt på numrene i tombolaen og drager derpå glade af sted med en kæmpe plade chokolade under armen.   Liseberg er et must for børnefamilien på visit i Göteborg, også selvom Lisebergstårnet med sin højde på 146 meter og en fabelagtig udsigt over byen for længst er en saga blot. Efter et par årtier som hovedattraktion har den veget pladsen for anderledes hårdhudede tivolisjæle med sans for frit fald. AtmosFear hedder Europas måske mest spektakulære frit faldattraktion.   Og når man efter nogle dage i Göteborg har hilst på både Alfons Åberg, dinosaurusserne i Universeum og de lyserøde kaninier i Liseberg, må man ikke snyde sig selv for at slutte tiden i den sydsvenske hovedstad af med en af skærgårdsbådene ude fra Saltholmen. Sporvognen kører lige til færgelejet. Derfra kan man sejle ud på de smukke og bilfrie øer.   At sidde på klipperne ude på eksempelvis Styrsö og spise frokost kan varmt anbefales – men det kan en lidt længere sejlads ud til Vrängös fine badepladser nu også. www.liseberg.se www.universeum.se www.alfonskulturhus.se VISI T S W EDEN.CO M 2 5


7

bud på sjov for børn Jönköping

Det sydlige Småland er et eldorado for børn. Her findes noget for enhver smag og for alle aldre.

Vimmerby

Småland Ljungby

Af Jens Henrik Nybo

g

Växjö

b

e

c a

Kalmar

Markaryd f

d

Öland

Opskriften på den succesfulde familieferie har selvfølgelig børnene i centrum. Har de det sjovt, og oplever de en masse, vil deres begejstring hurtigt forplante sig hos de voksne. Det sydlige Småland er spækket med en bred vifte af aktiviteter for børn i alle aldre. Lad jer inspirere af denne guide, som giver en række bud på, hvad I kan foretage jer hvor:

1

Smålandet Älg- och bisonsafari i Markaryd har elg-garanti. I kører i et lille tog på hjul og får en guidet tur blandt elgene og bisonokserne. Børnene får lejlighed til at made dyrene, som stikker deres store snuder ind i toget, hvor de glade guffer maden i sig. www.smalandet.se

2

Huseby er altid et hit med et væld af oplevelser for både børn og voksne. Her bliver I ledsaget af en kyndig naturguide, som tager børnene med på en spændende oplevelse ved en mose, og med hjælp af forstørrelsesglas opleves de små krybs forunderlige verden i deres vandmiljø. www.husebybruk.se

26 VISI T S W EDEN.CO M


3

Bo i det vilde vesten på JA Ranch. Her kan i alle udleve drømme om det vilde vesten. På JA Ranch nord for Markaryd findes 14 familieværelser, som er indrettet over forskellige temaer som cowgirl-room, western-fængsel osv. Her findes også et tipi-telt, som man kan overnatte i, hvis man vil. Masser af western-aktiviteter som øksekast og bueskydning. Restauranten er selvfølgelig indrettet i western-stil. www.ja-ranch.se

4

Cirkus på Tingsryd Resort. Til stor glæde for alle cirkuselskere vender cirkusfamilien Weishet tilbage på Tingsryd Resort i sommer med sine populære familieforestillinger, som varer i hele juli. www.tingsrydresort.se

5

Lantrasparken i Ingelstad, nær Växjö, giver et spændende indblik i de svenske husdyrracer, som engang fandtes på bondegårdene. Det gælder heste, får, høns og kaniner. På Lantrasparken lever flere end 30 af de oprindelige racer i åbne lader. Og selvfølgelig kan ungerne klappe kaninerne. www.lantrasparken.se

6

Getnö Gård ligger på en ø i den store sø Åsnen. En fabelagtig og eventyrlig ø. Her findes både, kanoer, kajakker, cykler, campingplads, hytter og masser af aktiviteter for børn. www.getnogard.se

7

Sagomuseet i Ljungby. Et ægte sagnmuseum, hvor I møder trolde, nisser, alfer og nymfer. Her bliver den mundtlige svenske fortælletradition levende. Mød de eventyrlige figurer på en guidet tur eller på egen hånd, måske med en gps i hånden. Geocaching er en skattejagt for hele familien, som leder jer frem til spændende sagnsteder. www.sagobygden.se

VISI T S W EDEN.CO M 2 7


I verdens vildeste forlystelsespark kan du

V RE EN DEL AF EVENTYRET Læs mere på www.highchaparral.se

Åbent 25. maj til 25. august


Den herlige rede i de smålandske skove

Birgit, Lars og deres to børn ejer en skat af et hus i det sydlige Småland. De tilhører den store gruppe af danskere, de såkaldte ”torpare”, som har valgt at købe fritidshus i Sverige. Her er der frit valg på hylderne, både når det gælder afslapning og at tage del i talrige aktiviteter. Af Jens Henrik Nybo Foto: Nicolai Lorenzen og FAMILIENS BILLEDER

30 VISI T S W EDEN.CO M


N

år vi atter er hjemme på Frederiksberg søndag aften efter en weekend i vores hus i Sverige, føles det, som om vi har haft en hel uges ferie. Batterierne er virkeligt genopladede takket være frisk luft, en herlig natur, masser af aktiviteter både med oplevelser og praktiske gøremål. Ikke at forglemme det nære fællesskab, vi får i løbet af sådan en weekend, fortæller Birgit Falck Riecke og Lars Ewald samstemmende.   Parret har to børn, Carla på seks og Signe på to, og bor i en lejlighed på Frederiksberg. Den travle hverdag som henholdsvis læge og ingeniør og en bolig midt i storbyens hektiske trafik og menneskemylder gav på et tidspunkt et stærkt behov for at finde et fristed, hvor der er fred og ro. Parret havde i lang tid følt sig tiltrukket af de smålandske skove og søer og valgte for seks år siden at købe deres hus i Tingsryd Kommune i det sydlige Småland, tæt på Blekinge. Her kommer de i reglen hver tredje weekend året rundt og tilbringer de fleste af ferierne.   – Vi har aldrig gjort en bedre investering, siger Birgit og Lars nærmest i munden på hinanden. Køretiden intet problem – Det tager os normalt godt tre timer at køre de 250 kilometer hjemmefra, til vi parkerer foran vores hus. Mange spørger os, om det ikke er vel lang tids transport at bruge på en weekend, men sådan føler vi det ikke, forklarer Lars og tilføjer:   – Vi får talt sammen i bilen om løst og fast og nyder egentlig også selve turen på alle tider af året, for vi passerer jo den smukke natur, som altid viser sig i en ny dragt afhængig af årstiden, lyset og vejrliget. Indimellem stopper vi op, spiser lidt mad, og provianterer til weekenden.   Huset er bygget i 1939, er på 70 kvadratmeter i grundplanet, næsten lige så mange på første sal, og en godt 12.000 kvadratmeter stor grund med skoven helt tæt på. Huset bar præg af at have stået tomt i nogen tid, så der var en del at udbedre, men Lars har praktiske evner, så han klarede selv det meste, herunder nyt køkken, brændeovn og ikke mindst en 60 meter dyb vandboring, så der kan tappes vand inde i huset.   – Vores naboer, som bor en kilometer fra os, var da også søde til at hjælpe, og på den måde lærte vi hinanden bedre at kende, siger Lars. Den ideelle badesø Kun to kilometer er der til familiens yndede badested ved den nærliggende sø.   – Her bader vi hyppigt, også i ydersæsonerne, selvom det da godt kan være lidt køligt i maj eller september, men især Carla elsker det, siger Birgit.   Mange forestiller sig måske, at en svensk ”ødegård” er lig med isolation, uendeligt langt til alt, masser af myg og lidt kedeligt i længden. Lars griner:

Birgit Falck Riecke og Lars Ewald nyder skovsøen nær familiens hus i Småland.

Vi har aldrig gjort en bedre investering. Således siger Birgit og Lars om det smålandske huskøb for seks år siden.

  – Den om myggene hører vi igen og igen, men de er faktisk slet ikke så stort et problem, som de fleste forestiller sig. Under alle omstændigheder skal man jo acceptere, at midt i naturen er det vilkårene her, som bestemmer. Isolationen, tja – det var jo lidt det, vi følte os tiltrukket af. Vi ønskede et sted, hvor vi ikke står og kigger over på naboerne lige ved siden af, sådan som det jo er tilfældet for de fleste sommerhuse i Danmark, påpeger han. Kedsomhed findes ikke – Vores nærmeste købmand bor seks kilometer væk, og det tager jo under 10 minutter at køre hen til ham, hvis vi da ikke vælger at cykle derhen. Ellers kører vi ofte til Karlshamn, som jo også er en interessant by, og handler, siger Birgit og tilføjer:   – Vi har ikke en eneste gang følt, at vi kedede os. Vi går ture i skoven eller cykler i området, hvor vi hele tiden finder nye små stier, som vi ikke har prøvet før. Især i sensommeren og efteråret går vi på jagt efter kantareller, det er både spændende og afslappende. Når vi opholder os i huset, er der altid gøremål. Typisk vil Lars kaste sig over praktiske ting med huset og grunden, mens jeg passer haven. Tit har vi også familie og venner med børn på besøg. Vi har indrettet os i huset således, at vi kan have overnattende gæster på besøg. På et tidspunkt, når Carla bliver lidt ældre, vil hun sikkert gerne have kammerater med på weekend, og det er der så også plads til.

VISI T S W EDEN.CO M 3 1


SMÅLAND Lars’ smultronställe

Base for oplevelser i Sverige Familien bruger også sit hus som base for kortere og længere ture i Sverige:   – Mit yndlingssted, som tillige ligger relativt tæt på, er Kosta Boda i Orrefors, midt i Glasriket. Her er der et outlet, hvor jeg elsker at se på glas, fortæller Birgit suppleret af en drillende Lars:   – Ja, og ikke så sjældent ender det da også med, at du køber pænt ind.   Korrö Hantverksby ligger på en ø midt i Ronnebyåen og er et slags frilandsmuseum, nær ved parrets hus. Stedet tiltrækker især Lars, som kan få flere timer til at gå med at opleve både den storslåede natur og de gamle bygninger, som viser eksempler på landbrug og håndværk, som det praktiseredes for hen ved et par hundrede år siden.   – Vi har også været på flere længere ture, for eksempel til Gotland og Stockholm. Kalmar og Öland er det også blevet til. Man skal jo huske på, at med den beliggenhed, vores hus har, er mange kendte svenske lokaliteter tæt på os. Stockholm nås på godt tre timer, Öland på under to timer, og det ville fra Danmark være en dagsrejse, siger Lars. Klap et lille lam Tæt på familiens ødegård ligger der også en fin lille gårdbutik, som de ofte besøger, og hvor de køber blandt andet kvalitetslammekød.   – Carla er vild med at komme her, men det er mest, fordi hun kan gå trygt rundt blandt lammene i folden og klappe dem, siger Birgit.   Elgparker er der rigtig mange af i det sydlige Sverige, og turen ind i en af parkerne sker hyppigt til stor fornøjelse for især Carla.   – Vi medbringer for det meste vores kano i sommermånederne. Så padler vi ud på nogle af de mange søer og åer, og dem er der et væld af i området. Det giver god motion, og så kommer vi i en fantastisk nærhed til naturen og det rige dyreliv, siger Lars.   Nærhed til naturen oplever de såmænd også lige uden for huset:   – Efter en dag med gode oplevelser er der intet skønnere end at sidde på terrassen med et glas rødvin, når det er blevet mørkt. Her er så stille, at du hører blodet flyde i dine årer. Det er så tyst, at man kan høre, når et dyr træder på en kvist, eller en rovfugl foretager et styrtdyk efter en mus i skovbunden. Og så er det så buldrende mørkt, at Mælkevejen står lysende klar over os, beretter Lars. Danske Torpare Danske Torpare er en interesseorganisation for danskere med fritids­hus eller ødegård i Sverige, også for dem, som overvejer et huskøb. Læs mere på www.danske-torpare.dk

32 VISI T S W EDEN.CO M

Ordet smultron betyder ganske vist skovjordbær, men ordet ”smultronställe” er et svensk begreb, som bedst kan forklares som ”mit hemmelige sted” – altså en særlig foretrukken og unik lokalitet, oplevelse mv., som betyder noget for den enkelte. Lars har et bud på sit smultronställe.   Sluk for gps’en. Kør ad de bitte små veje på må og få i Småland. Lad dig styre af dine impulser og indskud. Improvisér, og du vil blive belønnet med overraskelser og spændende små detaljer, du aldrig ville opleve på de større veje og i hast. Her gemmer sig ofte et mikrokosmos, hvor de små ting pludselig folder sig ud og bliver store. Det kan være et hus, som bærer på en egenart, eksempelvis med skønne karnapper og dekorative træudskæringer. Eller en grøftekant med særligt mange vilde blomster. Ofte er der små skilte, som fortæller, at inde i huset sælges hjemmeavlede grønsager eller andre specialiteter.

Sådan får du ødegårdsoplevelsen Nu er det jo ikke alle, som er så heldige at eje et fritidshus i Sverige, og måske foretrækker nogle det frie valg til at bo nye steder, når man igen besøger Småland.   Det er nemt og hurtigt at arrangere jeres ophold, ligegyldigt om vi taler om en forlænget weekend, en uge eller to i sommerferien. Der findes mange udlejere af huse, lige fra bureauer med det store udvalg til den private udlejer. Småland fylder ganske pænt på sverigeskortet, og derfor er det en god idé på forhånd at have gjort sig tanker om, hvor den ideelle lokalitet for lejeboligen er. På blandt andet visitsweden.com kan man hente masser af inspiration til, hvad den forestående ferie kan indeholde. Mulighederne er mange: tæt på sø og skov, Østersøens badestrande og fiskesteder, de skovklædte højder nær Isaberg, måske det spændende Glasriket, som Birgit selv ynder at besøge. Eller en tur i kano på en af de mange åer? Der er frit valg på hylderne. Her følger nogle af mange udlejere, man kan kontakte: www.visitsmaland.se www.glasriket.se www.kalmar.com www.vastervik.com www.vimmerbyturistbyra.se


Kom og hils på gamle bekendte til sommer. I Astrid Lindgrens Verden kan I møde Pippi Langstrømpe med venner, Emil fra Lønneberg og hans familie, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte og andre gamle kendinge fra Astrid Lindgrens bøger. I kan besøge steder som Rosendalen og SEK fra. Junibakken, prøve hvordan det føles at være lille som en pusling, lege røvere for hele familien. i Mattisborgen eller bare stå stille nede på jorden og kigge op mod tagspærene, hvor selveste Karlsson på Taget farer omkring og tirriterer. Denne sæson åbner vi den 9. maj.

1285

Entré og indkvartering

I 2013 er det 50 år siden, at Astrid Lindgren skrev den første bog om Emil fra Lønneberg. Det fejrer vi ved at indvie det nye Katholt den 16. juni. Foruden Emil og resten af familien Svensson kan I hilse på de køer, geder, grise og andre dyr, som bor der, og med egne øjne se, hvordan en typisk smålandsk gård kunne tage sig ud for omkring 100 år siden.

www.alv.se +46 492-798 00

NYE

Indvielse 16. juni


Svaneholms slot

Vikingerne kommer!

Midsommer i Smygehuk

Hold sommerferie på Söderslätt i Sverige - lige over broen!

www.soderslatt.com

Rejser i tiden Kulturen er et frilandsmuseum i centrale Lund med historiske bygninger og miljøer, som du kan besøge. Træd ind i husene og oplev livet i byen og på landet, fra middelalderen og frem til 1930’erne. Du kan også vælge mellem tyve forskellige udstillinger om allt fra folkekunst til moderne design. Kulturen | Tegnérsplatsen i Lund | www.kulturen.com


Festen er startet

Det internationale melodigrandprix er en folkefest, hvis lige er svær at finde, og i år foregår festen lige på den anden side af Øresundsbroen. Tag med DR’s Jørgen de Mylius på tur ned ad grandprixets memory lane. Af Jørgen de Mylius foto: elona sjøgren

M

almø Arena bliver rammen om det spektakulære show, som Sverige skal afholde på baggrund af triumfen i 2012, da Loreen vandt så fuldstændig suverænt og overbevisende i Baku i Aserbajdsjan. Det var en triumf af de helt store, fordi Loreen og ”Euphoria” fik høje karakterer over hele linjen, hvilket betyder, at hun har ramt den fællesnævner for forskellige folkeslag, som alle drømmer om, men som er så svær at ram-

me. På den anden side – hvis ikke Sverige skulle kunne ramme denne eksotiske fællesnævner, hvem skulle så? Valget af Malmø Arena i 2013 gør den svenske finale til en lige så stor dansk som svensk begivenhed.   Jeg selv har en stor forkærlighed for melodigrandprix. Jeg begyndte som dj i radioen i 1963 med en baggrund i rock’n’roll-musikken, men på mine første hitlister i DR’s P3 var der altid grandprix-melodier, og netop i 1963 vandt Danmark det internationale show med ”Dansevise” og Grethe og Jørgen Ingmann.   Det hele startede så langt tilbage

Jørgen de Mylius som i 1956. Som en aflægger af den voldsomt populære San Remo Festival, der i den grad optog italienerne år efter år. I det italienske tv-selskab RAI blev der lavet et forslag til det nyligt oprettede European Broadcasting Union om at dirigere den italienske slagerfeber ud på europæiske hænder og stemmer. Nu skulle vi ikke bare være fælles om sportsbegivenheder, men også om musik. VISI T S W EDEN.CO M 3 5


Der var kun syv lande, der nåede at melde sig i 1956, og deriblandt var hverken Danmark eller Sverige. Hvert deltagerland måtte vælge to sange til finalekonkurrencen, som blev afholdt i Lugano i Schweiz. Hvert land måtte stille med to dommere, men sjovt nok var det to schweizere, der blev udpeget til at repræsentere Luxembourg, så det var ingen stor overraskelse, at Schweiz også vandt det første europæiske melodigrandprix med sangen ”Refrain” sunget af Lys Assia, som i øvrigt kort efter giftede sig dansk og bosatte sig i Danmark i mange år.   Sådan startede det hele, og det har med tiden udviklet sig til en omfattende årlig transmission, som jeg selv har været en del af og kommenteret for Danmark hele 24 gange. Danmark meldte sig ind allerede året efter det første show og fik en tredjeplads i Frankfurt i 1957 med den legendariske ”Skibet skal sejle i nat” med Birthe Wilke og Gustav Winckler. Sverige meldte sig ind året efter i 36 VISI T S W EDEN.CO M

1958, hvor det blev til en fjerdeplads med Alice Babs og hendes ”Lilla Stjärna”. Både i Danmark og Sverige er diskussionerne bølget frem og tilbage om det rimelige i konkurrencen mellem sange. Kan man sætte lighedstegn mellem en vindermelodi og den bedste melodi? Svaret er nej. Man kan ikke konkurrere om, hvilken sang der er bedst, fordi den slags er baseret på individuel smag. Men man kan alligevel godt få en sjov og underholdende udsendelse ud af at lade melodier og deltagere konkurrere.   I Danmark valgte en slagerhadende programchef i DR i 1966 at udmelde Danmark fra finalen. Den danske udmeldelse gennem 12 år resulterede i, at kun få danskere kunne se den svenske triumf, da Abba ikke bare vandt med ”Waterloo”, men også én gang for alle ændrede lyden og opfattelsen af genrerne i melodigrandprixet. Danmark kom først med igen i 1978, da jeg selv fik tilbuddet om at genforene os med konkurrencen. Siden har vi været med og fejrede

vores største triumf, da Brødrene Olsen vandt hele Europas kærlighed med deres ”Smuk som et stjerneskud”, som blev til et europæisk hit under titlen ”Fly on the wings of love”. Og det skete netop i Globen i Stockholm, som også i nyere tid har været rammen om svenske grandprix-triumfer. Kæmpefest hos vore naboer I 2013 er Malmø udvalgt til værtsby for den internationale finale. Det gør begivenheden til en næsten lige så stor dansk fest, fordi der er åbnet op for at købe billetter til både semifinaler, finale og diverse dress-prøver til de store shows. Mange danskere vil valfarte til Malmø Arena, og ikke mindst vil euforien brede sig i de danske grandprix-klubber og andre mindre forsamlinger af danske grandprix-entusiaster, som vil forenes med deres svenske ligesindede i den store grandprix-uge.   Sverige har vundet det internationale grandprix hele fem gange, og


Oplev Eurovision i Malmø der er ingen tvivl om, at det er svensk tv’s – med grandprix-generalen Christer Björkman i spidsen – stædige vedligeholdelse og udbygning af tv-fænomenet, der har en del af skylden.   De svenske vindere som Carola, Herreys og Loreen er ikke bare nationale helte og heltinder. De optræder jævnligt på radio- og tv over hele Europa med deres vindersange og er en tilbagevendende positiv reklamesøjle for Sverige. Christer Björkman var sjovt nok selv deltager, da Malmø sidst var værtsby ved den internationale finale i 1992. Han sang ”I morgen är en annan dag”, og nu står han selv som general og garant for, at vi alle får os endnu er forrygende oplevelse fra Malmø Arena. Jeg glæder mig.

Eurovision Song Contest foregår i 2013 på Malmø Arena – en halv time med toget fra København. Ud over den store finale den 18. maj er der også mulighed for at få billetter til de i alt otte generalprøver og semifinaler i ugen op til, så hold udkig på ticnet.se. Danmark er med i semifinalen den 14. maj. Men folkefesten i Malmø kan sagtens opleves uden billet! I hjertet af Malmø, på Gustav Adolfs Torg, får sponsorerne sin egen ’by’, Eurovision Village. Her vil der være storskærme, scener med live-underholdning og masser af gratis aktiviteter for Eurovision-fans. Den officielle natklub Club Euphoria i Slagthuset fyrer op for de klassiske Eurovision-hits i finaleugen og hver lørdag op til arrangementet. Slagthuset, som ligger tæt på Malmö Centralstation, kommer også til at rumme VIP-delen Euro Club for deltagerne i konkurrencen, så der skulle være god mulighed for at spotte en grandprix-stjerne eller to.

En mere stille og rolig Eurovision-oplevelse kan fås i Folkets Park, hvor den officielle fan-zone Euro Fan Café i smukke Moriska Paviljongen vil være et slaraffenland for grandprix-elskere fra Malmø og resten af verden. Parken kommer desuden til at rumme en udendørs storskærm, så flere kan nyde musikken og spændingen i den lune forårsaften. Hold også udkig efter flere fan-zoner, storskærme og fester over hele byen. Følg med på malmotown.com.

VISI T S W EDEN.CO M 3 7


Mord

i skærgården Det svenske sommerferieparadis Fjällbacka er udgangspunktet for alle Camilla Läckbergs krimier, der har sat den smukke, lille by i skærgården på verdenskortet. AF Katrine Sommer Boysen Foto: Jürgen Wickert OG BINGO RIMÉR

K

ontrasten mellem stemningen i det yndige, idylliske fiskerleje fra 1700-tallet og de bestialske mordbeskrivelser fra Camilla Läckbergs mange populære kriminalromaner kunne ikke være større. For når man ankommer til Fjällbacka, der ligger usædvanlig smukt placeret i den svenske skærgård cirka 125 kilometer nord for Göteborg, må man holde vejret af ren betagelse for det iøjnefaldende pittoreske sceneri.   Fjällbacka har fået sit navn på grund af sin uovertrufne beliggenhed. ”Bag fjeldet” betyder det, og det gør, at byen stort set er beskyttet mod den ellers kraftige vind, der kan være på egnen. De kulørt malede små træhuse kan dateres så langt tilbage som til 1700-tallet, og selvom byen er blevet større og bygget om i tidens løb, efterlader Fjällbacka sine besøgende med et indtryk af et harmonisk lille samfund. Uden for sæsonen bor der blot 1.000 mennesker i Fjällbacka, men i sommerens højsæson kommer indbyggertallet op på hele 5.000, der alle vil opleve skærgårdsidyllen på nært hold.

38 VISI T S W EDEN.CO M

  En stor del af turisterne kommer så afgjort også på grund af Fjällbackas så absolut mest berømte bysbarn, nemlig krimidronningen Camilla Läckberg, der i løbet af de seneste 11 år har sat Fjällbacka på det litterære verdenskort som et sted for gedulgte mord og andre mystiske hændelser.   Siden Camilla Läckberg debuterede med den anmelderroste ”Isprinsessen” i 2002 og var med til at affyre startskuddet for den store bølge af kvindelige skandinaviske kriminalforfattere, har hendes romaner, der alle er centreret om forfatteren Erika og hendes mand, politimanden Patrik, om Fjällbackas skyggeside gjort byen verdensberømt.

Fredelig idyl og bestialske mord Mens man går rundt i den varme midsommersol og indtager byens imødekommende ro, eller når man står på toppen af det 74 meter høje Vetteberget og skuer ud over den idylliske ø og den blikstille skærgård, kan det være vanskeligt at forestille sig, hvorfor Camilla Läckberg er kommet på at lade fredelige Fjällbacka være åsted for alle ugerningerne i sine romaner. Men måske er det netop det kontrastfyldte, forfatterinden har valgt at skrive op imod. For hvem vil forvente, at der mellem de små træhuse foregår så forfærdelige ting, som tilfældet er hos Camilla Läckberg? Kan et så roligt lilleputsamfund virkelig rumme så latent et


vanvid og så gruopvækkende rædsler, som det er tilfældet hos Camilla Läckberg? Derfor er man i Fjällbacka ikke overraskende kommet på den glimrende idé at arrangere guidede ture rundt i byen, der specifikt henviser til særligt interessante steder i forfatterskabet. Hendes bøger er oversat til 33 sprog, hvilket man kan mærke på de mange turisters forskellige nationaliteter. Turen begynder ved Ingrid Bergmans Torg, der er blevet navngivet efter den store svenske skuespillerinde, Ingrid Bergman. Hun tilbragte de fleste af sine somre i Fjällbackas skærgårdsidyl, og der er opført en statue i hendes ære, og da hun døde i 1982, blev hendes aske spredt i havet ud for Fjällbacka. Næste stop er Fjällbackas kirke, der er opført i uens stykker af rødgranit; en særlig stenart, der kun findes i området. Kirken er det første, man ser, når man kører ind i Fjällbacka, og som den knejser stolt med udsigt over den lille by, vækkes der hurtigt erindringer om de begivenheder, der i Camilla Läckbergs forfatterskab er henvist til kirken. For ud over Patrik og Erikas romantiske bryllup har Camilla Läckberg ladet sig inspirere af kirkens virkelige historie og blandt andet baseret ’Tyskerungens” historie om den nazimedalje, Erika på mystisk vis finder hos sin mor, på det søslag, der lod utallige tyske soldater, der ligger begravet på kirkegården, skylle i land.

Camilla Läckberg

VISI T S W EDEN.CO M 3 9


BOHUSLÄN Næste stop er den gyde, som blev brugt som stenhuggerens nedbrændte hjem i SVT’s populære filmatisering af romanen ”Stenhuggeren”. Og selvom man står med udsigt til blikstille hav og børn med is på vej til stranden, risler det koldt ned ad ryggen på én alene ved tanken om den ugerning, der bliver begået med asken fra stenhuggeren og hans to sønner. Gyden ligger ikke langt fra Fjällbackas fine havn, hvor ikke så få af Camilla Läckbergs karakterer er blevet fisket døde op. Blandt andet den kun syvårige Sara fra ”Stenhuggeren” og familiefaderen Magnus fra ”Havfruen”. Skyld og skam Det lille hus ved vandet, der stadig ejes af familien Läckberg, er næste stop på turen, og guiden kan fortælle, at hun hver sommer gæster Fjällbacka med sine børn og sin mand. Camilla Läckberg, der selv havde en lykkelig opvækst i Fjällbacka, har omtalt sin fødeby som et samfund grundet af stærke religiøse traditioner. Måske netop derfor kredser hendes romaner så meget om skyld og skam, der hober sig op og eksploderer i forbrydelser, der sprænger landsbyens pæne rammer i mord og overgreb. Også den historiske dimension er konsekvent til stede i Camilla Läckbergs forfatterskab. I bøger som blandt andet ”Stenhuggeren”, ”Havfruen” og ”Fyrmesteren” flankeres nutidsfortællingen af en mere eller

mindre nær fortidsberetning, der sluttelig smelter sammen med den egentlige handling. Der er hos Camilla Läckberg en næsten Ibsen’sk antagelse om, at fortidens synder nedarves i de næste generationer. Man kan ikke blive uhyggen kvit, heller ikke selvom den er svær at skue på en så smuk sommerdag midt i skærgårdens idyl. Et af de allermest bjergtagende steder i Fjällbacka er udsigten fra den store klippe Kungsklyftan. Kløften har fået sit navn, efter at den svenske kong Oscar II besøgte Fjällbacka i 1887 og spadserede op på klippen. Heroppefra er der den mest henførende udsigt over byen. Hos Camilla Läckberg spiller den dramatiske klippe naturligvis også en væsentlig rolle. ”Prædikanten” begynder med, at en lille dreng, der har sneget sig op på Kungsklyftan for at lege, finder liget af en kvinde, under hvilket politiet senere finder to skeletter af unge kvinder, der 25 år tidligere er blevet mishandlet på samme måde. I havet ud for Fjällbacka ligger naturreservatet Väderöarna; en øgruppe bestående af hele 365 små øer. De stærke vinde og temperaturen har gjort landskabet barskt, og historierne om øerne tæller sørøverplyndringer og fortællinger om de lodsere, der boede på øerne med deres familier. Her kan man finde fuldkommen afslapning, fantastiske vandreture, Sveriges største sælkoloni og store

gourmetoplevelser. Også Väderöarna har Camilla Läckberg taget under kærlig behandling som i eksempelvis ”Fyrmesteren”, hvor uhyggen på spøgelsesøen Gråskær når nye højder.

Vejen til Fjällbacka

• Isprinsessen (2002) • Prædikanten (2004) • Stenhuggeren (2005) • Ulykkesfuglen (2006)

40 VISI T S W EDEN.CO M

• Tyskerungen (2007) • Havfruen (2008) • Fyrmesteren (2009) • Englemagersken (2011)

Östersund

Fjällbacka ligger cirka 125 kilometer nord for Göteborg ad Härnösand motorvej E6. Fra Helsingborg er Härjedalen Medelpad Sundsvall der omkring 340 kilometer, men der er motorvej næsten Hälsingland hele vejen. Fjällbacka er naturligvis meget mere end Läckbergs morderiske krimier og byder på masser af aktiviteter. Tag for eksempel på skaldyrsGästrikland Falun safari eller nyd skærgården fra Gävle Dalarna vandet på en guidet tur i havkaUppsala jak. For mere information om Västsverige og Fjällbacka se Uppland Värmland Västmanland www.vastsverige.com Karlstad

Stock Örebro

Bohuslän

Närke

Dalsland

Södermanland Nyköping

Linköping

Fjällbacka

Östergötland

Västergötland Göteborg

Jönköping

Visby

Gotlan

Småland

Frederikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingborg

Skåne Malmø

Camilla Läckbergs krimier

Ångermanland

Jämtland

København

• Blev født i Fjällbacka i 1974 • Er uddannet civiløkonom • Har altid elsket at fortælle dramatiske historier og skrev allerede som femårig en historie om mordet på julemandens kone • Har også skrevet kogebøger med udgangspunkt i Fjällbacka

Lappland

Men alt det er naturligvis i fiktionens verden. I den lune sommerluft er Fjällbacka så indbydende, som noget kan være – alle sine historier til trods.

Helsingør

Camilla Läckberg

K

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Öland


Ellens elskede huskyhunde Slædehundene behøver ikke vente på sne for at være aktive. De trækker også af sted med gæster på hjul – eller gåben – i sommermånederne. De kan nemlig ikke undvære konstant at være superaktive. Af Jens Henrik Nybo Foto: ellen nystedt

D

e lyder som glubske ulve og ligner også sådanne, mens de i kor giver koncert over temaet glam og hyleri. Heldigvis bag indhegningen, tænker jeg, da jeg netop er steget ud af bilen og ikke kan dy mig for at gå helt hen til nettet og betragte disse huskyhunde, som hele mit besøg i dag skal dreje sig om. Ellen Nystedt kommer ud af sit hus, som ligger på et bakkedrag med udsigt over Vättern, og byder velkommen. Jeg kan ikke helt fjerne blikket fra hundene, som umiddelbart ikke virker mig venligt stemte. Og så kommer selvfølgelig spørgsmålet: ”Bider de ikke”? Ellen slår ud i en latter og returnerer: ”Det måtte du jo – ligesom alle andre – spørge om. Svaret er nej, men det bliver du bekræftet i senere”, beroliger hun. Ellen Nystedt er gift med Niklas, og de har børnene Matti på halvandet og Nore på snart fem år. Og så er der de mange hunde, men familiens darling,

Lova på 10 år, er den eneste af de firbenede, som bor inde i huset med familien. Ellen er indehaver af et noget usædvanligt foretagende på disse breddegrader ved Vätterns sydvestlige ende, nemlig Nystedt Husky Tur og Natur. Jo, Husky er også den race, man kalder slædehunde, og Ellens 15 huskies i kennelen er de centrale skikkelser i langt de fleste af de aktiviteter, hun tilbyder et støt stigende publikum fra ind- og udland. Aktive året rundt Nu falder der heldigvis ikke sne hele året her, og så må hundene jo være arbejdsløse langt det meste af året, ville man tænke. Men nej, ikke her, for Ellen har aktiviteter året rundt, hvor de energiske hunde får brugt deres naturlige behov for at røre sig. Er der ingen sne, så dur kælken ikke, men så kan man da i stedet lade hundene trække en vogn med hjul på. Det er præcis den løsning blandt flere, som Ellen har VISI T S W EDEN.CO M 4 1


SMÅLAND fundet, og som giver hundene mulighed for at få brændt al energien af, samtidig med at gæsterne fryder sig over de sjove oplevelser. En anden populær aktivitet er ”Husky Walking”. Det går ganske enkelt ud på at lade en af huskierne trække personen med et bælte omkring hoften. Mange bedsteforældre inviterer deres børn og børnebørn på en sjov og anderledes oplevelse. Men også virksomheder henlægger en konference med indbygget aktivitet hertil. Svalbard inspirerede Ideen til det hele stammer fra Ellens ophold på Svalbard i 2001: – Jeg var biologistuderende og lavede feltstudier i nogle få måneder, men det trak mere i mig at arbejde med slædehundene, så jeg blev tilbudt et kursus som guide, hvor vi tog på både korte, men også rigtig lange slædeekskursioner. Jeg kom til at holde meget af hundene, så det blev til hele tre vintre i stedet for kun den planlagte ene, fortæller Ellen. Da hun vendte hjem til Sverige, færdiggjorde hun sit biologistudium, men havde samtidig hjembragt en huskyhvalp fra Svalbard. Den lille hvalp voksede sig større og fik snart selskab af flere artsfæller, og det blev starten på hele eventyret i boligen nær den lille by Habo. I år er tredje sæson, hvor hun tilbyder de særprægede oplevelser. På med selen – Nå, nu ikke mere snak i denne omgang, nu skal du da ud at opleve hundene, så lad os tage på en Husky Walk-tur, og du skal selv anbringe selen omkring Amanda, som bliver din hund på turen, siger Ellen. Hun tager sin ældste søn, Nore, med ud til kennelen, hvor hundene nu er ved at gå bersærk. De hyler og kaster sig op ad hegnet.   – Det er, fordi de ved, hvad der skal ske, og de glæder sig vildt til at komme ud at røre sig, fortæller Ellen.   Hun åbner lågen ind til kennelen og lader Nore gå ind til dem. Purken virker komplet upåvirket af at træde indenfor, og det afføder mit spørgsmål: – Er det ansvarligt?

– Jeg lovede dig jo, at du skulle blive overbevist om deres fredelige gemyt. Nore anbringer selen omkring en af hundene, lidt hjulpet af mor. – Så er det din tur, siger hun og giver mig seletøjet, som jeg lettere klodset forsøger at få sat rigtigt på Amanda. Men jeg føler straks fuldstændig tillid til Amandas fredelige væsen. – Disse hunde er så godmodige, at selv når børn kommer til at træde på dem, så kigger de bare på dem. Vi har aldrig oplevet en aggressiv adfærd hos hundene, fortæller Ellen. Amanda og mig Vores hunde har også fået en rygsæk spændt rundt om ryggen. Hver af dem rummer et tæppe og lettere proviant, vi kan nyde under en pause, typisk et sted med en flot udsigt over nåleskovene, de små søer eller måske den store Vättern. I første omgang virker det lettere komisk at lade sig trække på gåben af en hund. Hvor stien stiger brat, går det op for mig, at det faktisk er noget af ideen med det hele. At man ikke behøver at bruge energi på andet end at flytte benene. Hunden tager den hårde tørn – og med en ufattelig styrke. Det næste, som slår mig, er det nære bånd, jeg og Amanda hurtigt knytter imellem os. Amanda kigger nu og da tilbage på mig, som om hun lige skal Lappland lære mig at kende, mit tempo og min måde at tale på. Vi lærer at samarbejde og at aflæse hinanden. Når det går nedad, må jeg signalere over for hende, at hun skal sagtne tempoet, for ellers vil jeg kunne ende fladt på stien. Ellen fortæller, at på længere ture, hvor gæsterne drager ud på egen hånd uden hende som guide, bliver de udstyret med en gps, så de aldrig farer vild. Atter tilbage ved Ellens hus bliver hundene lukket ind i kennelen igen. De har fortjent noget føde Ångermanland Jämtland oven på deres bedrifter. De 15 huskies spiser fem Östersund kilo hundemad om dagen – plus en del kød og fedt fra køer og får. Med den entusiasme og energi, de Härnösand lægger for dagen, fortjener disse herlige, kærlige Härjedalen Medelpad vovser hvert et gram af føde. Sundsvall

Kiruna

Norrbott

Lul

Västerbotten

Umeå

Hälsingland

Vejen til Nystedt Husky Tur & Natur Falun

Gästrikland Gävle

Dalarna

Uppsala

Nystedt Husky Tur & Natur ligger cirka 30 kiloUppland meter nord for Jönköping på vestsiden af Vättern. Värmland Västmanland Afstanden fra Malmø erKarlstad 323 kilometer, fra HelsingStockholm borg 266 kilometer og fra Göteborg 171 kilometer. Örebro Södermanland www.turochnatur.se Närke Bohuslän

Dalsland

Nyköping

Linköping

Östergötland

Tur & Natur Västergötland Göteborg

Jönköping

Visby

Gotland

Småland

Frederikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

42 VISI T S W EDEN.CO M

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Öland


glasriket glöder

I Glasriket findes det gode liv med kultur, design og magisk natur, som inspirerer og vækker lysten til at opdage – både hos stor og lille. Bestil din oplevelse på www.glasriket.se

Glasmuseum i Boda - The Glass Factory

På børnenes Glass Factory kan du klæde dig ud til vagabond, prøve at arbejde i et glasværk och fyre i den store glasovn. Du kan også prøve gravering af glas eller at male på glas.

N

ærkontakt! Her får du mulighed for at opleve skovens konge i virkeligheden og på nær afstand i hans eget miljø.

Vælg selv hvor I vil bo. Bonuskortet Glasriket Pass, entré til The Glass Factory og til børneværkstedet indgår. Pris: Familie 2 voksne 2 barn, fra 870 SEK. Gælder hele året

Op ad bakke og ned ad bakke snor den 3 kilometer langeskovvej sig gennem den store elgindhegning. Glem nu ikke kameraet, for her er der elggaranti! Markaryd, 2 km fra E4 Tele: +46433 129 23, 121 72, 0730-932 778 Smålandet - Markaryds Älgsafari www.smalandet.se

Book en ferie fuld af leg

Velkommen til Astrid Lindgrens Vimmerby Booking, familipakker og turistinformation på www.vimmerbyturistbyra.se • 0492-310 10

På besøg hos Skovens Konge

Ælgen – Skovens Kon ge – møder du i skoven eller i en af hvores to ælgparker i Glasriket. Grönåsens Ælgpark i Kosta och Gla srikets Ælgpark i Nybro. Læs mere på www.moosepark.net eller www.glasrikesalgpa rk.se


Tag familien med hinsidan og gør gode køb i det sydsvenske.

44 VISI T S W EDEN.CO M


Sydsvensk shopping for hele familien

Af Katrine Sommer Boysen foto: hans runesson, jonas lindström, micke persson og pelle wahlgren

V

ejret kan være en lunefuld størrelse, derfor kan det være en god idé med et par indendørs alternativer, når man rejser i Sverige. Heldigvis er der masser af muligheder for hyggelige udflugter, som ikke involverer gummistøvler. Sydsverige bugner af attraktive shoppemuligheder for alle aldre. Her kan man eksempelvis besøge et af de mange store designeroutlets, hvor man til en brøkdel af prisen kan gøre fantastiske fund, som man ikke finder herhjemme, eller tage på loppemarkeder i Småland og få de helt rigtige ødegårdsmøbler med hjem. At den svenske kronekurs endnu er lavere i forhold til den danske, er blot endnu en grund til en dejlig indkøbstur i det sydsvenske. Glas, keramik og brugskunst Svenske Kosta Boda er et af verdens førende mærker inden for glaskunst. Firmaet blev grundlagt i 1742 i

Småland og sælger sit udsøgte design, der kendetegnes af en raffineret fornemmelse for både tradition og nyskabelse, til kunder verden over. Den gamle glasfabrik ligger endnu i Kosta – mellem Växjö i det sydlige og Nybro i det østlige Småland – og er i dag en del af det store shoppekompleks Glasriket, der i dag sælger meget andet end glas. Der kommer årligt over 1.000.000 besøgende til Glasriket, og det er fuldt forståeligt. Butikkerne bugner af gode tilbud, og det er en kæmpe oplevelse at se glaspusteriet, hvor man kan iagttage den brandvarme, glødende glasmasse forvandle sig til brugsgenstande eller kunst. Glasriket rummer også en smuk udstillingshal, der kombinerer aktuelle displays med udstillinger af historiske Kosta Boda-glas.   Over for glasværket ligger det gigantiske Kosta Outlet. Det 20.000 kvadratmeter store shoppingområde, der dog ikke er del af Kosta-koncernen, rummer alt fra tøj, sko og legetøj til bøger og skønne boligfund.

Er man interesseret i at blive i længere tid, er det en oplagt mulighed at indlogere sig på Kosta Boda Art Hotel. Hotellet er en æstetisk nyskabelse og vidner om at være blevet skabt af store kreative genier. Kosta Bodas forskellige designere har stået for udførelsen af hotellets forskellige områder, og det er ikke at afsløre for meget at sige, at glas går igen i en stor del af formgivningen.   Man kan også investere i lidt mindre prangende design ved at tage en tur forbi et af de mange Iittala Outlets i Sydsverige. Her kan man blandt andet købe Iittalas strømlinede glas, bestik eller smukke vaser og spare over 70 procent i forhold til markedsprisen. Iittalas outlets sælger ikke bare produkter fra Iittala, men også blandt meget andet lækkert keramik fra Höganäs, kvalitetsgryder fra Hackman og dekorerede tallerkner fra evigt aktuelle Rörstrand.

VISI T S W EDEN.CO M 4 5


Møbler – nye og gamle Möbelriket må være en del af rejseplanen for alle, der er interesserede i møbeldesign og boligindretning. Småland har altid været kendt for sin møbelproduktion og mange små virksomheder, der transformerer de sydsvenske skove til rene, nordiske designklassikere. Möbelriket, der er fællesbetegnelsen for området omkring i Lammhult lidt nord for Växjö, er hjertet af den svenske møbelindustri, og man har satset stærkt på samarbejde producenterne imellem for at opnå bedst mulige handelsbetingelser og dermed de allerbedste priser til de mange kunder. Stedet er et sandt mekka for designelskere. Her finder man design af navne som blandt andet Bruno Mathsson, Mats Theselius og Jonas Bohlin og virksomheder som Norrgavel og Svenssons i Lammhult – selvfølgelig til en særdeles fordelagtig pris. Men man bør også gøre sig selv den tjeneste at opsøge nogle af de mange små, interessante producenter, der også holder til i Möbelriket.   Her arbejdes med formgivning, der tager udgangspunkt i træet fra de mange smålandske skove og hylder både traditionerne og de allernyeste trends. Möbelrikets flotte udstillingsrum er åbne for besøgende året rundt, og her kan man hente inspiration til sit eget hjem.   Skal man overnatte, kan det varmt anbefales at tjekke ind på designhotellet Scandic Värnamo, der byder på en hoteloplevelse i første klasse. Desuden er Värnamo en utrolig hyggelig by med mange fine butikker og restauranter omgivet af skove og søer.   Kører man lidt sydpå, kommer man til Älmhult, hvor man kan besøge verdens første IKEA-varehus. Den oprindelige butik er ændret 46 VISI T S W EDEN.CO M

med tiden og er i dag det IKEA-varehus i verden med det største sortiment. Vil man i stedet tage på en rejse tilbage i tiden, kan man i det tilhørende museum komme helt tæt på historien bag en af Sveriges største forretningssucceser.   Har man et ømt punkt for den svenske ødegårdsromantiske indretning, bør man tage et smut forbi et af de mange hundrede loppemarkeder i Småland, der særligt i sommertiden knopskyder overalt i regionen. På de to største af slagsen kan selv den mest garvede loppemarkedshandler få stillet sin tørst for gode fund. Det drejer sig om det 1.000 kvadratmeter store Östregårds Antik og Loppmarknad, der ligger i Moheda, 20 kilometer nord for Växjö, og holder åbent hver søndag fra 12 til 18. Det kan betale sig at komme i god tid, da der venter omkring 500 købelystne folk op til klokken 12. På Östregård kan man også fika – det svenske udtryk for at spise kage og drikke kaffe – på stedets hyggelige café.   Det andet af de to store loppemarkeder er Annas Kuriosa, der ligger i Hamneda lige ved E4. Her fyldes de 1.500 kvadratmeter med alt, hvad hjertet kan begære af fine, gamle ting til hjemmet. Særligt skal de mange smukke kakkelovne fremhæves.   Er man alligevel på biltur rundt i Småland, må man ikke snyde sig selv for et holdt i en af de mange fine gårdbutikker, der sælger alskens lokale lækkerier. Findes det, findes det her! Skal man have stillet alle behov og også få en ferie ud af det, er det måske en idé at tage til Gekås – Skandinaviens absolut største varehus. Beliggende i Ullared, tæt på Falkenberg i Sydsverige, er Gekås

blevet et udflugtsmål og en turistattraktion i sig selv. Gekås blev grundlagt i 1963 og er stort på en måde, så det næsten ikke er til at fatte.   Selve butiksområdet dækker et areal svarende til seks fodboldbaner, og sidste år handlede cirka hver fjerde svensker i stormagasinet. Hvert år besøger 4,5 millioner mennesker Gekås.   Det er da også et sandt slaraffenland af varer for hele familien. Derfor har man også opført en campingplads og hytteby i varehusets umiddelbare nærhed. Her tilbydes der ud over gode faciliteter sauna og spa, eventyrgolf, grillplads og spændende aktiviteter for både unge og gamle.

Læs mere på: www.glasriket.se www.kostabodaarthotel.com www.iittalaoutlet.se www.mobelriket.se www.ostregard.se www.annaskuriosa.se www.visitsmaland.se www.gekas.se


Velkommen til Ängelholm! Skønne ferieoplevelser kun 90 minutter fra Københamn!

FERIEHUSE Udlejes per døgn eller uge VED SØEN

med Din egen båd og badebro

VED HAVET

med vidunderlige sandstrande

I SKOVEN

med naturen lige uden for døren

www.engelholm.com/turist

add 3 lisbeth 2013.indd 1

www.boismaland.se Tfn. +46 36 3300990

www.boiskane.se

2013-03-08 10:45:09

Hurtigt, nemt og bekvemt til Sverige

Nyd en behagelig pause om bord på vore nyrenoverede færger på vejen til Sverige. Kom ind i vor shop om bord. Her finder du masser af gode tilbud på chokolade, gaveartikler, vin og parfumer. Eller lad dig friste til noget godt til ganen, f.eks

en lækker frisk sandwich eller en god kop kaffe med wienerbrød. Vi glæder os til at byde dig velkommen om bord.

Altid en afgang der passer


Kom og oplev!

Et gourmetophold i Skåne på vores enestående gårdhotel i fredet natur. Midt mellem Ystad og Kristianstad, knapt to timer fra København. Også ideelt til mindre konferencer.

Tel: +46 44 35 10 16 • info@drakamollan.com • www.drakamollan.com

Glimmingehus - Nordens bedst bevarede middelalderlige borg

De 10 000 riddernes dage 15-16.6 kl 10.00 - 18.00

Bueskydning • Guidede ture • Musik • Gøglere • Fortællinger og Eventyr for børn • Madlavning • Middelalderlige håndværk •

Velkommen til forårs- og sommerophold midt i Skåne! Bo på vores dejlige hotel ved Ringsjön med gourmetoplevelser, spil golf, deltag i glaspustning eller besøg dyreparken i vores smukke, skånske natur. Eller kom for blot at slappe af! Lena og Boris Levin byder velkommen!

Entré

90 SEK/voksen 40 SEK/børn (7-16 år)

����������� ������� ��

finde til os Foto: Kai Svensson

Glimmingehus, 276 56 Hammenhög www.raa.se/glimmingehus

�������������������� ������������ �����������

Höör • Tlf +46(0)413-33255 • www.ringsjokrooghotel.se

Besøg Hven - kun en sejltur væk Hven byder på naturskønne omgivelser og et gæstfrit miljø med cafeer og restauranter. Glem heller ikke et besøg hos øens gallerier, kunsthåndværkere, det lokale whisky distilleri eller det moderne Tycho Brahe Museum.

+45 31 31 91 03

visithven.dk

hventrafikken.dk

Telefon +46(0)413 33255 Gamla Bo, 243 95 Höör www.ringsjokrooghotel.se


Natur eventyret ligger lige om hjørnet. Skal du pü kanotur, grotteekspedition eller skattejagt?

VISI T S W EDEN.CO M 4 9


Vildmark for begyndere i

Söderåsen Tag sækken på ryggen, børnene i hånden og af sted på eventyr. Söderåsens Nationalpark er Skånes familievenlige vildmark. Af Jesper Skjønnemand

D

rømmen om vildmarken er ikke kun for enlige vandrere. Hele familien kan opleve eventyr med dybe skove og svimlende udsigter i Söderåsens Nationalpark, Skånes familievenlige vildmark, lige på den anden side af Øresund.   Turen starter ved Naturum, som ligger ved hovedindgangen i Skäralid tæt på Röstånga. Her finder I vandrekort med alle ruterne, udsigterne, hytterne og bålpladserne. Her får I tips til turen og viden om naturen. Og endelig kan I fylde lommerne med slik og drikkedunkene med vand, inden I går af sted på eventyr. Hvis børnene er små, og de ikke er vant til at vandre, er det en god idé at lægge ud med en tur på Naturstigen. Naturstigen er Söderåsens nemmeste og korteste rute på under en kilometer rundt om Skärdammen, lige ved Naturum. Ruten er belagt 50 VISI T S W EDEN.CO M

med planker og forsynet med rækværk, og små skilte langs ruten viser vej og fortæller om naturen omkring dem. Svimlende højdepunkt Efter opvarmningen med Naturstigen kan turen passende fortsætte ad den blå rute mod Liagården. Ruten lægger hårdt ud med en stigning, som ofte kræver et par hjælpende hænder fra mor og far og mere end én enkelt pustepause undervejs. Men oppe på toppen belønnes I alle med turens absolutte højdepunkt: Hjortsprånget.   Hjortsprånget er en smal tange, der rækker nogle meter ud over sprækkedalen. Har man bare en smule højdeskræk, er det en rigtig god idé lige at trække vejret dybt og tælle til tre, inden man går derud.   På tre sider er der lodrette fald mange, mange meter ned, og der er ikke langt til kanterne. Men udsigten over Söderåsen og de grønne trætoppe nede i sprækkedalen er enestående og svimlende – den giver et sug i maven, som er hele turen værd, hvis I altså tør … Fra Hjortsprånget til Liagården kan I slappe mere af. Ruten er fladere og lettere, men ikke mindre flot, da den nogenlunde følger kanten af sprækkedalen.


SKÅNE — KØBENHAVNS VILDE BAGHAVE

Foto: macneale ab

Der findes vandreruter i flere længder og af forskellige sværhedsgrader, så alle kan få mulighed for at opleve Söderåsens betagende natur.

Vandring for alle

Der er flere markerede vandreruter i Söderåsens Nationalpark. Kortest og lettest er den meget børnevenlige Naturstigen på mindre end 1 kilometer og med informationstavler undervejs. Længst og sværest er blå rute og rød rute på lige omkring 7 kilometer hver. Du kan også vælge Lappland at følge Skåneleden, som løber 14 kilometer gennem Söderåsens Nationalpark og fortsætter mod Åstorp i nordvest og mod Agusa i sydøst. Se mere om Skåneleden på www.skaneleden.se

Skånes største nationalpark

Kiruna

Norrbotten Luleå

Västerbotten

Söderåsens Nationalpark er Skånes største på omkring 16 kvadratkilometer. De to andre er Stenshuvud ved Kivik og Dalby Söderskog ved Lund. Söderåsen blev Ångermanland dannet af forkastninger, hvor Jämtland grunden omkring åsen sank for mellem 400 og 150 millioner år siden. Naturen Östersund er domineret af sprækkedalenes stejle skrænter og bøgeskoven, hvor væltede træer får lov at ligge og give Härnösand næring til svampe og Härjedalen bolig til insekter.

Umeå

Medelpad

Sundsvall

Hälsingland

Lejrbål ved Liagården Söderåsens Nationalpark er meget mere end flotte vandreture og spektakulære udsigter. Den er nydelsen ved at spise frysetørret bolognese eller blåbærsuppe fra Trangia’en. Den er glæden ved at tænde bål og bage snobrød eller riste skumfiduser. Den er hyggen ved at putte sig i en blød og varm sovepose i en hytte eller et af områdets shelters.   Liagården er stedet, hvor I kan overnatte i Söderåsens Nationalpark. Liagården er en rød træhytte uden el og vand, men med 19 brikse, hvor I kan rulle jeres liggeunderlag og soveposer ud.   Hvis I er friske, kan I sove i shelteret ved bålpladsen uden for hytten. Her kommer I helt tæt på naturens mange forunderlige lyde og dufte, og der er ikke noget bedre end at vågne og fylde lungerne med den friske og kølige morgenluft, inden eventyret atter begynder.   Det er skønt og nemt at have børnene med på vandretur i Söderåsens Nationalparks venlige vildmark. Bare husk at holde mange pauser. Husk at stoppe og kigge på svampe, vandløb og væltede træstammer. Husk at nyde udsigten fra Hjortsprånget og nationalparkens andre toppe. Eventyret handler ikke om at nå langt, men om at opleve meget.

Vejen til Söderåsens Nationalpark

Gästrikland

Falun

Gävle

Dalarna

Fra København er det uhyre let at komme til Söderåsens Nationalpark. Ad motorvej E22 Uppsala ligger det kun 65 kilometer nordvest for den Uppland Värmland Västmanland skånske hovedstad. Fra Helsingborg er det Karlstad endnu nærmere, 45 kilometer ad motorvej E4. Stockholm Örebro www.soderasensnationalpark.se Södermanland Bohuslän

Närke

Dalsland

Nyköping

Linköping

Östergötland Västergötland Göteborg

Jönköping

Visby

Gotland

Småland

Frederikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør København

Växjö

Kalmar

Öland

Söderåsens Nationalpark Blekinge Helsingborg

Skåne

Karlskrona

Malmø

VISI T S W EDEN.CO M 5 1


Kul på Kullen Dramatiske klipper. Hemmelige grotter. Halvøen Kullen lokker med endeløse muligheder for eventyr. Om du vil klatre eller rapelle, snorkle eller sejle, cykle eller vandre ... Kullen kan det hele. Af Jesper Skjønnemand Foto: lars strandberg og klaus tarrach

N

aturen skal ikke bare ses, men mærkes. Når du vandrer eller cykler, får kortets kilometer og højdekurver pludselig ny og virkelig mening. Naturens dufte når din næse. Naturens lyde når dine ører. Og du mærker solens stråler og brisen fra havet.   Kullen opleves bedst på to ben eller to hjul. To markerede ruter går gennem naturreservatet, den lettere røde i syd, den sværere blå i nord. De to ruter forbindes flere steder, så du nemt kan tilpasse eller afkorte ruten. Ude på spidsen af Kullen kan du passende holde pause og nyde udsigten fra fyrtårnet. Klatre op. Springe ned. Kullen er en klassiker blandt danske og svenske klatrere. Hver sommer samles flokke af klatrere på de solbeskinnede klippevægge. Men klipperne er ikke kun for Spidermanwannabes.   Som nybegynder med mindre udviklede fingermuskler og mindre fleksible hofteled kan du også være med. Flere firmaer tilbyder guider, der viser og lærer dig, hvordan du sætter hænder og fødder på klippevæggene og sikkert og effektivt når toppen. Og hvordan kommer du så ned igen? Tjah, du har to gode muligheder: Du kan rapelle eller springe i bølgerne – firmaet Kullabergsguiderna arrangerer ture, hvor du lærer begge dele.

52 VISI T S W EDEN.CO M


SKÅNE — KØBENHAVNS VILDE BAGHAVE ter og dyreliv og inspiration til vandreture og oplevelser i naturreservatet. Der er også hos Naturum Kullaberg, du finder kort over området.

Grotter og kajak Har du set filmen 127 Hours, hvor hovedpersonen falder ned i en sprække og ender med at amputere sin højre arm med en sløv lommekniv? Så forstår du fascinationen af grotter med deres fugtige mørke og snævre passager.   Der er mere end 100 grotter i klipperne og skrænterne på Kullen. De fleste er dødsensfarlige at bevæge sig ind i, men omkring 20 er tilgængelige for almindelige mennesker. Du kan vandre til grotterne, men mange gange er det faktisk lettere og sjovere at sejle til dem for eksempel i kajak. Blandt de bedst kendte og mest søgte er gruppen af grotter ved Josefineberg, som også er lette at komme til fra den blå vandrerute. Dykning og snorkling Kysten langs Kullen er populær blandt svenske dykkere. Vandet er da også et marinereservat. Dykker-

båden ”Røde Orm” fra firmaet Kullen dyksejler dig ud til de bedste steder. Har du ikke lige et dykkercertifikat? Bare rolig, du kan sagtens opleve livet under havets overflade alligevel. Maske og snorkel – og måske en våddragt – er alt, du behøver for at opleve klippeformationer, muslingekolonier og svajende havplanter i det blå og blidt flimrende lys under bølgerne.   Er du rigtig dygtig og heldig, får du måske øje på en krabbe eller en fladfisk, der gemmer sig i sandet på havbunden. Du kan snorkle på egen hånd eller tage på snorkelsafari med Kullabergsguiderna, som holder til på Naturum Kullaberg. start I Naturum Kullaberg Et godt udgangspunkt for en eller flere dage på Kullen er Naturum Kullaberg, der ligger næsten helt ude på spidsen af Kullen, hvor vejen ender. Hos Naturum Kullaberg finder du information om geologi, plan-

Sov godt Kullen er et naturreservat, så du må ikke sætte teltet op og rulle soveposen ud på Kullen. Nærmeste mulighed, hvis du foretrækker at sove i telt og pose, er First Camp Mölle, der ligger lidt syd for byen Mölle.   Er temperamentet mere til luksus og bløde senge, kunne du overveje at overnatte på Falknästet. Falkereden, som det betyder, er et enkelt værelse med en cirkelrund dobbeltseng og panoramavinduer indrettet i forsvarets tidligere vagttårn ved siden af fyrtårnet helt ude på spidsen af Kullen. Billigt er det ikke, men udsigten er “uvurderlig” og oplevelsen er once in a lifetime. Lappland

Kirun

Nyttige links Destination Kullens hjemmeside med overnatning, spisesteder og aktiviteter; www.kullen.se Guider, som kan hjælpe dig med sjove og vilde oplevelser; www.kullabergsguiderna.se Hvis du vil dyke; Jämtland www.kullendyk.nu

Väste

Ångermanland

Östersund

Campingplads; www.firstcamp.se

Härnösand

SpektakulærHärjedalen overnatning; www.falknastet.se

Medelpad

Sundsvall

Hälsingland

Vejen til Kullen

Falun

Dalarna

Gästrikland Gävle

Uppsala Motorvejen E6 gør det let at komme til Kullen, der ligger ud Uppland Värmland Västmanland for Ängelholm. Fra Malmø er Karlstad Stockholm afstanden 110 kilometer og fra Örebro Helsingborg er der kun 40 Södermanland Närkeer der Nyköping Dalsland kilometer. Fra Göteborg Bohuslän knap 230 kilometer ogLinköping fra Varberg 155 kilometer. Östergötland

Västergötland Göteborg

Jönköping

Visby

Gotland

Småland

Fredrikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Kullen Helsingør København

Helsingborg

Skåne

Växjö

Kalmar

Öland

Blekinge Karlskrona

Malmø

VISI T S W EDEN.CO M 5 3


WEEK

ENDP

A

KKE To o v e rnatn inge hotel midt i r på et fire stjern Vä s t e r m o rg e et vik, in nmad klusiv på kry og en e dst mi f ro k o s o g t i s k æ rg d d a g . Ta g t på e å n ø u d rd e n o g s p is e i de n yde s k æ rg r ste å rd ! Best

www. il Västervik vaster p vik.co å m

Det bedste ved sommeren kan opleves i skærgårdsbyen Västervik pp 500 kr/

Når du er i Västervik, er du i skærgården. Virkeligt. Havet fornemmes næsten overalt hvor dit blik falder. Når du shopper, sover, tager solbad, går i spa, slentrer, danser, dyrke romantikken eller kulturen, tager på skibskrydstogter, spiser på restaurant eller frem for alt bader; ja, det bedste ved sommeren kan du opleve i skærgårdsbyen Västervik!

Västerviks Turistbyrå 0490 - 25 40 40 turistbyran@vastervik.se

www.vastervik.com


Tag på

aktivt eventyr i skærgården

Tjust Skærgård i det nordøstlige Småland er som skabt til oplevelser – i kajak, på cykel, til fods og med turbåd. Så hvorfor ikke lave din egen ø-hop-ferie med udgangspunkt i Västervik, en rigtig svensk sommerby, der også er værd at gå på opdagelse i. Få her de bedste tip til en håndfuld af de smukkeste øer. Af Hanne Høiberg foto: rolf ohlzon

VISI T S W EDEN.CO M 5 5


SMÅLANDS SKÆRGÅRD Foto: Västerviks Turistbyrå/Jakob Franzén

M

ere end 5.000 øer og skær. Nogle ikke større end ryggen af en sæl, andre kilometerlange og -brede med små, maleriske samhällen af falurøde træhuse, kilometervis af grusveje, som snor sig langs kystens bugter og tværs gennem skyggefulde egelunde og duftende blomsterenge for at ende ved en vig med solvarme klipper og en badebro, der bare be’r om at blive brugt. Vi er i Tjust Skærgård i det nordøstlige Småland – i et område, der er helt anderledes end resten af den smålandske kyst. Lokalbefolkningen kalder selvfølgelig sin skærgård for Sveriges smukkeste. Og der er ingen tvivl om, at skærgården har sit eget kontrastfyldte særpræg. Her dominerer istidens langstrakte smeltevandsdale og danner en utrolig variation. Med strandenge og dyrkede marker i inderskærgården, øer bevokset med dybgrønne nåletræer i mellemskærgården og mere barske, helt nøgne øer med glatslebne klipper og et

Røde fiskarbodar i Tjust Skærgård.

myldrende fugleliv i yderskærgården. En skærgård som skabt til oplevelser. Dét hvad enten man er sejlende i egen båd, tager med en af de mange skærgårdsbåde, padler havkajak, lejer cykler på øerne eller … ja, mulighederne er (næsten) uendelige. Västervik, den største og mest kendte by i området, er det perfekte udgangspunkt for at udforske øerne. Den moderne købstad med godt 20.000 indbyggere har masser af muligheder for indkøb og aktiviteter for hele familien. Men er også en rigtig svensk sommarby med århundredgamle pastelfarvede træhuse i kringlede, brostensbelagte gader.

”Østersøens perle”, som Västervik også kaldes, ligger lige ud til skærgården og alligevel beskyttet af den lange, smalle Gränsö-halvø. Med et centrum, der ligger direkte ud til vandet, er det helt naturligt, at havneområdet danner rammen om masser af liv og aktivitet.   Ved Fiskaretorget kappes restauranter og cafeer med udendørsservering om pladsen. Lystsejlere, der lægger til her, har bare 10 meter til nærmeste restaurant. Og bådene ud til øerne afgår fra Skærgårdsterminalen på Skeppsbrokajen fem minutter derfra. Der er stor parkeringsplads umiddelbart ved siden af.

5 fantastiske

oplevelser Foto: Västerviks Turistbyrå

a Hasselö på to hjul

Den bilfrie Hasselö ses næsten allerbedst fra en cykel.

56 VISI T S W EDEN.CO M

Gå ombord på den hvide skærgårdsbåd M/S Freden i Skærgårdsterminalen i Västervik og nyd den timelange sejltur gennem skærgården – først ud af fjorden, så nordpå i yderskærgården med de to øer Norra Malmö og Södra Malmö om bagbord til Hasselö. Den skovklædte ø er skærgårdens største og med omkring 25 fastboende også den mest befolkede. Altså en levende skærgårdsø, som også har eget vandrehjem, hvis du vil overnatte. Gule Monark-cykler lejes i Handelsboa, og så er det ellers bare af sted på de ni kilometer gode grusveje, hvor eneste trafik er andre cykler og måske en traktor. Den lille

røde handelsbod ligger i øvrigt ved skærgårdens længste sandstrand, den 200 meter lange børnevenlige Hasselö Sand. Her er det ikke bare det hvide, lidt grovkornede sand, der lokker, men også hængekøjerne i birketræernes skygge og den lille røde bod af en it-stuga, hvor man kan tjekke sin mail. Et par kilometer syd for stranden kan du overveje at holde frokostpause. Her lokker Restaurant Sjökanten i et tidligere bådehus med skærgårdsbuffét med et udvalg af retter baseret på frisk fisk fra havet, grøntsager fra haven og bær fra skoven. Alt hjemmelavet. www.hasselo.com


Foto: rolf ohlzon

Du bliver næsten ét med kajakken, når du først har fundet rytmen og glider af sted gennem det blanke vand – helt tæt ved havoverfladen, gennem grønne tangskove, forbi skvalpeskær og småbitte øer. Her er eneste lyde dit eget åndedrag, pagajens plask, når du trækker den gennem vandet og skrigene fra de uundgåelige måger. Alt efter hvor erfaren du er, kan du selv leje en havkajak et par timer, en hel dag eller tre. Eller tage med på en guidet tur fra skærgården, f.eks. tre timer rundt med guide. Udlejning af havkajakker ved Hasselö Sand. www.hasselo.com

Foto: Västerviks Turistbyrå

b Havkajakken kalder

Foto: Västerviks Turistbyrå

Der er gode chancer for at møde den store gråsæl på en sælsafari i skærgården. Er du heldig, ser du også den prægtige havørn under den kombinerede sæl- og ørnesafari.

Eventyret er i gang det øjeblik, du hopper ombord på en af de mange skærgårdsbåde, der går fra skærgårdsterminalen i Västervik.

c Vandretur på Rågö Fortsæt ø-hoppet med en tur til Rågö nord for Hasselö, en rigtig lille skærgårdsperle med den smukkeste kuperede natur, fint kulturlandskab med stendiger og frugtlunde, gamle røde gårde og vidunderlige vandrestier, der indbyder til at opdage øen i eget tempo. Hele øen er naturreservat og ikke længere beboet året rundt. Men om sommeren er der liv. I Mor Annas hus i Rågöbyn serverer Anita Hultberg og hendes familie alt

fra kaffe med hjemmebagt til frokost med nyfanget fisk. Foreningen Tjust Allmogebåtar arrangerer sejlture i gamle, klinkbyggede træjoller. Hvis du da ikke vil leje en sorttjæret eka og ro selv? For dem, der kommer sejlende i egen båd, har Rågö en nyanlagt gæstebro. Vejen hertil: Med skærgårdsfærge til Hasselö og derfra med taxabåd de 15 minutter til Rågö. Bestilles i forvejen. www.rago.nu

d Sælsafari med en ørn eller to Har du nogensinde set en sæl dybt i de mørke, våde øjne? Det er en oplevelse, du aldrig vil glemme, og du kan få den på en safari med Idö Skärgårdsliv, der har hovedkvarter på den lille ø Idö lige uden for indsejlingen til Västervik. Med lidt held møder du både op til tre meter lange, 200-300 kilo tunge gråsæler og Nordeuropas største rovfugl, havørnen. Den majestætiske fugl med et vingefang på op til 2,4 meter svæver her i yderskærgården, hvor der er rigeligt med mad i det våde spisekammer. Örn- & sälsafari har afgang både fra Horns Udde på fastlandet omkring 10 kilometer sydøst for Västervik og fra Skärgårdsterminalen i Västervik centrum. www.idoskargardsliv.com

e Fiskeri på Björkö Lidt som Bulderby i Astrid Lindgrens elskede klassiker om børnene på Nordgården, Sydgården og Mellemgården. Sådan er Björkö, den store ø i den inderste frodige skærgård, der i dag bebos af tre familier og er ét stort naturreservat med skov og åbne marker. Men også med et ganske særligt fiskevand, som kræ-

ver fiskekort, hvilket ellers ikke er tilfældet langs Østersøkysten. Til gengæld har du mulighed for at fange kæmpemæssige gedder, aborre, fladfisk og sik, en fisk i laksefamilien. Fiskekort købes hos Björkö Gård, der drives af ægteparret Christel og Magnus Alvarsson. Ud over at drive landbrug med masser af dyr

lejer de også fiskejoller ud. Og hytter, bl.a. Lillstugan på 46 kvadratmeter. Det benytter mange fiskeglade sommergæster sig af. Hvilket er fuldt forståeligt, når man først har set beliggenheden tæt ved vandet. www.bjorkogard.se www.tjustskargard.se

VISI T S W EDEN.CO M 5 7


Vandparadiset i Dalsland Her i en labyrint af søer, elve og Dalslands Kanal kan I boltre jer både på land og ikke mindst på vand. Det er her, verdens største kanomaraton hvert år holdes. Et oplagt mål for familien på en af Sveriges smukkeste egne. Her får I valgmuligheder fra to af områdets store erfarne operatører. Af Jens Henrik Nybo Foto: göran assner og Jonas Ingman M2B AB / Vastsverige.com

58 VISI T S W EDEN.CO M


D

e bratte fjeldsider med ranke nåletræer rejser sig over søen. Foran os er søen helt blank og uden en krusning på overfladen. En mindre koloni af vildænder luner sig i solen hundrede meter fremme. Lige så stille der er i front, lige så heftig aktivitet er der agter. De hundreder af kanoer og kajakker, som forcerer vandet, skaber en lettere bølgegang. Vildænderne troede nok, de havde søen for sig selv, men freden er forbi, og de letter i flok, da alle de små fartøjer nærmer sig dem. Vi befinder os i et af Sveriges smukkeste naturområder, det vældige sø-, elv- og kanalsystem i Dalsland, nær Bengtsfors. Dalsland er uden sammenligning landets mest populære lokalitet til at sejle i kano og kajak. Det er også her, verdens største kanoløb, Dalslands Kanot Maraton, hver sommer afvikles. I 2012 havde vi grund til stolthed, for det blev en sand dansk medaljeparade med en første- og tredjeplads til de danske herrer og fire toppladser til danske kvinder. René Olsen fra Silkeborg og Birgit Pontoppidan fra Kgs. Lyngby blev de to guldvindere. René tilbagelagde den 55 kilometer lange rute i tiden 4 timer, 16 minutter og 27 sekunder. Tag den! Den præstation er der ikke mange af sejlerne i dag, som har i sinde at nå i nærheden af. Nej, det er hyggen og de nære bånd, der knyttes i familierne, som er mantraet for dagens padling i kanoerne.

Alaska i Sverige Naturen viser sig fra sin mest gavmilde side i vandmekkaet omkring Bengtsfors. Rent, frisk og med en fabelagtig klarhed i luften, her, ikke så langt fra den norske grænse, men alligevel kun omkring 400 kilometer fra Danmark. Et stykke Alaska rykket ned til det nære. Dalslands Kanal spiller en vital rolle som den kunstigt skabte vandtrafikåre, der forbinder labyrinten af søer og elve.   Indrømmes skal det: På en kanotur er det svært at undgå våde sokker og et par nærgående myg. Det kan også hænde at regne, selvom det oftest sker i forbigående byger, hvis det sker. Men hvad så? Så er det jo bare at leve med det og skifte til tørre elementer, når muligheden byder sig. Vi er her for at nyde naturen med indbygget fællesskab og lege lidt vildmark sammen, og det hele bliver indfriet til fulde.   Hvordan navigerer man så som familie blandt de mange muligheder for aktiviteter i Dalsland? Valgene er mange – nærmest et tag selv-bord – alt efter gemyt, tid og aldersfordelingen i familien.

Silverlakes til vands Silverlake Camping og Dalslands Aktiviteter er to professionelle aktører i området, som begge har et væld af tilbud, som imødekommer alle ønsker, når det gælder aktiviteter på både vand og land!   Er I til det våde element, har Silverlake Camp rigtig gode bud på de ting, som vil opfylde jeres ønsker i familien. Hvad med en tredagestur, som omfatter det bedste af det tørre på land og i vand.

Turen på land starter med en ”dressin” – en skinnecykel, som svenskerne kalder sådan en. Her cykler man fra udgangspunktet, byen Bengtsfors, de 15 kilometer mod Silverlake Camp. Her skifter I så skinnecyklen ud med en kano og padler tilbage mod startstedet i Bengtsfors de næste to dage. Sejlturen foregår på søerne Västra Silen og Svärdlången, og disse søer er så pragtfulde, at I med garanti vil have svært ved at koncentrere jer om at padle, fordi I hele tiden skal fotografere naturen. I overnatter i eget telt, og I tilbereder også selv maden på den lejrplads, I vælger for natten. Dem er der flere af. Lejrpladserne har faciliteter til selv at lave mad, slå teltet op og gå på toilettet.   Eller I kan vælge den lidt mere ambitiøse rute, som omfatter fire nætter. Her er basen Silver Lake Base Camp, hvor I bor hver nat. Det lyder måske lidt Mount Everest-agtigt, men bare rolig: Det er helt overkommeligt. Hver dag byder på nye eventyr. Den ene dag kan foregå på skinnecykel, den næste i kano, den tredje måske på sadlen af en mountainbike op og ned ad de stejle fjeldsider. I kan selv vælge, om I vil medbringe eget telt eller leje et. Hvis ikke I hellere vil bo sammen med andre familier i et stortelt på campen. Her findes et stort fælleskøkken, VISI T S W EDEN.CO M 5 9


DALSLAND

hvor I kan lade inspirationen flyde imellem jer og de andre familier bag gryderne. Det kan der komme sjove og velsmagende retter ud af. Når vejret er til det, kan I også tilberede aftensmaden udenfor ved nogle af de mange grillsteder.

indbygget garanti for en ”swinging” oplevelse. Hvad så lige med en forrygende nedsænkning ad snore langs en 25 meter lodret bjergvæg? Højdeskræk – måske, men ingen har endnu oplevet andet end vild jubel og sejrsfølelse over at have gjort det. I laver sammen en bivuak, og har man engang som forældre været spejder, ved man, hvad det går ud på. Ofte – i erindringen – var det ikke altid succesrigt, for fødderne og rumpen blev våde, men det kan I jo sammen teste, om også vil ske denne gang. Så medbring for en sikkerheds skyld tørt tøj! Om aftenen bliver maden serveret fra den gode restaurant Stenebygrytan. Når søvnen kalder, går I til ro i en tipi – et indianertelt – hvor I ligger på senge lavet af fyrretræ og rensdyrskind.   Alternativerne hos Dalslands Aktiviteter er flere: I kan vælge aktiviteter som 3-kamp med øksekast, bueskydning og luftgevær, elg-safari, hvor de mindste i familien trygt kan fodre de store dyr med føde og klappe dem på deres kæmpe snuder. Eller et andet tema, hvor I forsøger jer som guldgravere. Her skal I vaske guld – eller noget, som ligner det – i Steneby-elven og senere prøve kræfter som lystfisker – og hvem ved, måske bider en ørred på krogen. Sidst, men ikke mindst vil de mindste i familien nok Kiruna fryde sig over en tur på ryggen af en af de rolige heste, som skridter rundt i området, hele tiden ledsaget af erfarne medarbejdere i folden. Efter et besøg i Dalsland kan der sikkert opstå besvær med at Lappland tage afsked – især hos de mindste i familien. De er med sikkerhed blevet begejstrede, men vand- og Norrbotten landparadiset omkring Bengtsfors forbliver heldigvis Luleå til jeres genvisit, måske allerede næste år.

Aktiviteter – også på land Dalslands Aktiviteter er det andet af de to store aktivitetscentre i området. De har også noget for enhver smag og kan tillige sætte fokus på aktiviteter, som foregår mere på land end på vand. Her er der med garanti dømt adrenalinpumpen hos de mindre og de større i familien – og sikkert også hos de voksne, for eksempel når man skal balancere på en zipline over 220 meter – uden at miste balancen. Skulle det ske, er der ingen fare, for der er spændt et sikkerhedsnet ud. Eller Burmabroen, som er en tovbro i 15 meters højde. Wauvv for en oplevelse at se skovens kroner nedenunder sig! Forrygende sjovt – og med

Västerbotten

Ångermanland

Jämtland

Umeå

Vejen til Bengtsfors Östersund

Fra Helsingborg og Malmø er der henholdsvis Härnösand 380 og 440 kilometer til Bengtsfors og fra Härjedalen Medelpad Göteborg kun 170 kilometer. Såvel Silverlake Sundsvall Camp og Dalslands Aktiviteter ligger 10-15 kilometer fra Bengtsfors. Hälsingland På hjemmesiderne www.silverlake.se og www.dalslandsaktiviteter.se kan I ud over generel information om de to steder også finde en vejbeskrivelse hertil. Gästrikland

Falun

Gävle

Dalarna

Uppsala

Värmland

Uppland

Västmanland

Karlstad

Stockholm

Bengtsfors Bohuslän

Örebro

Närke

Dalsland

Södermanland Nyköping

Linköping

Östergötland Västergötland Göteborg

Jönköping

Visby

Gotland

Småland

Frederikshavn Varberg

60 VISI T S W EDEN.CO M

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør

Helsingborg

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Öland


Selv om det er en oplevelse at komme sejlende i egen båd til Marstrand, kan du også sagtens opleve skærgårdslivet i egen bil eller med bus.

Magiske Marstrand

Langt mod vest i Boshuslän er Marstrand en skærgårdsklassiker med rig historie og stolte traditioner. Lilleputsamfundet er fordelt på de to øer Koön og Marstrandsön og forbundet af en lille blå linjefærge, som skærer sig i fast rutefart tværs over det smalle sund. Hop med om bord og glæd dig til en sommer spækket med gode oplevelser. Af Hanne Høiberg Foto: göran assner og Jonas Ingman M2B AB / Vastsverige.com

K

lokken har lige passeret seks, da en solstråle rammer mit ansigt. Med en frydefuld erkendelse af at være vågnet til endnu en funklende sommerdag lister jeg ud af sengen, på med løbetøjet og ud i morgenlyset. Det meste af Marstrandsön synes at sove endnu, da jeg løber op gennem smalle, brostensbelagte gader mellem de hvide træhuse i velholdte frimærkehaver. Og som altid om morgenen er duftene intense – en forførende blanding af salt hav og søde roser.   Få minutter senere står jeg ved Carlstens Fæstning. Den massive grå kæmpe troner over by og ø, mens jeg føler mig utrolig heldig, privilegeret, glad i låget… Tænk at kunne begynde dagen med sådan en udsigt: ud over Bohusläns utal af øer, ned over byens røde tegltage mod havnen og videre mod Koön, der også er Marstrand. For slet ikke at tale om udsigten mod vest over det blå, blå hav, som de lokale kalder Västerhavet.   Jeg fortsætter nu ind på den smalle sti, der går øen rundt og er aftegnet på et kort, jeg har hentet på turistbureauet. Stien er fem kilometer lang og fører

mig bl.a. ned til nøgenbadet, som naturligvis straks bliver afprøvet. Uh, for en frisk omgang. Vandet er vist ikke meget over 17 grader. Så videre mod nord ud til det hvide Skallens fyr yderst på de nøgne klipper – dér, hvor Skagerak og Kattegat mødes. I dag i et favntag af de blide. Videre rundt langs kysten, til jeg har det smalle sund mellem Marstrandsön og Koön på min venstre side og kommer til Nåleøjet, to høje klipper, som klemmer sig tæt sammen omkring stien. Uvist hvorfor sætter jeg farten ned og går igennem. Og føler mig meget lille.   Tilbage i byen er der ved at være liv. Det navnkundige Bergs Konditori i Hamngatan 9 har haft åben siden syv, så jeg smutter forbi og køber en duftende, friskbagt Marstrandslimpa med til morgenmaden.

På slentretur i historien Resten af sommerdagen går, som den gør, når man ikke skal nå noget: med at nyde livet og lave ingenting. Og så alligevel. Efter morgenmaden slentrer vi på opdagelse i de gamle bilfrie gader, hvor hvert navn, ja, næsten hvert eneste hus er en brik i VISI T S W EDEN.CO M 6 1


Linjefærgen Lasse-Maja, opkaldt efter den mest berømte/berygtede fange på Carlstens Fæstning, sejler i fast rutefart mellem Koön og Marstrandsön.

Det kan godt være, matchrace-sejlerne kæmper indbyrdes, men for drengene er det vigtigere at springe i havet fra vippen.

Marstrandsöns turbulente historie. Op fra havnen gennem Sillgatan og ind på Fiskaregatan, hvis fine træhuse blev opført i 1700-tallet. Det var bare én af de store sildeperioder, hvor byen tjente tykt på de enorme mængder sølvglinsende fede fisk. Og netop Fiskaregatan var stedet, hvor de ansatte i sildeindustrien boede.   Et par gader længere mod nord støder vi først på Drottninggatan, siden Kungsgatan. Utvivlsomt minder fra tiden i 1800-tallet, hvor Marstrand gik under navnet ”Nordens Madeira,” og det svenske kongehus ferierede i Marstrand, tiltrukket af den sunde ozonrige havluft og kurbade på bl.a. Marstrands Varmbadhus. Fra 1887 og de næste 20 år kom Oscar II sejlende i kongeskibet ”HMS Drott” og tilbragte en sommer­ måned tæt pakket med fester og Marstrands societet sværmende omkring sig.

Skærgårdsidyl og sejlermetropol Oppe over de kongelige gader fortæller Carlstens Fæstning en ganske anden historie. Vi skal tilbage til 1658, da Bohuslän og dermed Marstrand blev svensk under Freden i Roskilde. Fordi Marstrand både var et vigtigt handelscentrum og havn for dele af flåden, besluttede Karl X Gustav at bygge en fæstning, hvor øen var højest. Men selv om både voldgraven, bastionerne, de tykke mure og tårnet stod fuldt færdigt i 1719, da Tordenskjold angreb Marstrand, kom fæstningen aldrig i brug. Den norske søhelt i den danske flåde skræmte nemlig kommandanten til at kapitulere, før det overhovedet kom til kamp. 62 VISI T S W EDEN.CO M

Tilbage i nutidens Marstrand minder de mange andre sommergæster og sejlbådene i den godt fyldte havn om, at minibyen med de omkring 1.300 fastboende indbyggere udtrykker hele essensen af en skærgårdsidyl i Bohuslän. Og er en lille verdensmetropol for enhver, der er bidt af at sejle – lige fra danske lystsejlere på sommertur til dramatiske kapsejladser for verdens bedste sejlere. Vi slår et smut om kajen, køber en posefuld nykogte Västkusträkor hos Arvidssons og pakker en madkurv. Det er tid til frokost i det fri.   Vi går nordpå langs havnefronten, ud forbi den lille fæstning Södra Strandverket og børnebadepladsen, krydser så op på øen forbi søen med de lyserøde åkander, troldeskoven af forkrøblede egetræer og en overflod af honningduftende kaprifolie. Snart når vi Marstrandsöns nordvestligste hjørne, hvor Tåudden stikker sin beskyttende tange ud omkring en fredelig lagune af det klareste vand. Selv når der ellers synes at være fuldt hus på øen, er der næsten aldrig nogen her.   Med bløde, solvarme klipper under håndklæderne og lyden af bølgeskvulp og mågeskrig i ørerne tilbringer vi de næste par timer på dette, et af Marstrandsöns uendeligt mange smultronställen. Hvad mere kan man ønske sig?   PS: Direkte oversat betyder smultronställe skovjordbærsted, men bruges ofte for at fremhæve et ganske særligt og måske hemmeligt sted.


BOHUSLÄN

Kiruna

En af de fine sommervillaer fra 1800-tallet, dengang Marstrand havde sin epoke som kongelig kurby.

I begyndelsen af juli danner farvandet omkring Marstrand rammen om det prestigefyldte matchrace Stena Match Cup Sweden, der også indgår i VM-delkonkurrencerne for herrer i World Match Racing Tour. Lappland Norrbotten DET SKER Sillens Helg, 31. maj-2. juni, sætter silden på dagsLuleåoveralt i Marstrand. Med aktiviteter, konordenen kurrencer og – naturligvis – masser af muligheder for at spise sild. www.sillenshelg.se Västerbotten

Ångermanland

Jämtland Östersund

De nøgne klipper på Marstrandsöns nordvestkyst indbyder til picnic.

Stena Match Cup Sweden, 1.-6. juli, er Sveriges mest prestigefyldt kapsejlads med deltagelse af Umeå verdens bedste sejlere. Men også en publikumsmagnet med omkring 100.000 tilskuere. www.stenamatchcupsweden.com

Härnösand

Härjedalen

Medelpad

Sundsvall

SKÆRGÅRDSFERIE – SÅDAN Du behøver ikke egen båd for at holde en ægte skærgårdsferie på enten Koön eller Marstrandsön.

Vejen til Marstrand

Hälsingland

Marstrand ligger i Bohusläns yderste skær• Overnat inden for fæstningens tykke mure på gård, cirka 45 kilometer nordvest for Göteborg Carlstens Soldathotel, indrettet i to af de huse fra Gästrikland og 363 kilometer fra Malmø. Biltrafik er forbudt Falun 1700-tallet, der har hørt til Carlstens Fæstning. Gävle på Marstrandsön, så man tager linjefærgen Dalarna Lasse-Maja de 100 meter over det smalle sund. Værelserne har fra én til otte senge plus eget bad og Uppsala Der er flere parkeringspladser nær færgelejet, jo toilet. Uppland nærmere lejet, jo dyrere. Daglig busforbindelse www.carlstenssoldathotell.se Värmland Västmanland fra Göteborgs centralstation med buslinjerne Karlstad Stockholm 302 og 312. • Et kvarters gang fra færgen til Marstrandsön ligger Örebro www.marstrand.se Södermanland Bohuslän

Närke

Dalsland

Marstrand Familiecamping – med kun 100 meter til vandet og egen børnevenlig sandstrand. Her kan du bo i eget telt, campingvogn eller leje en fuldt udstyret hytte. www.marstrandscamping.se

Nyköping

Linköping

Östergötland Västergötland Marstrand Göteborg

Jönköping

Visby

Gotland

Småland

Frederikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Öland

• Lej en privat lejlighed på Koön. Klik ind på ”Boende/Privatudhyring” på www.marstrand.se • Marstrand Havshotell ligger på den yderste kaj på Koön med udsigt over havnen. Egen restaurant og spa med særlige saltbehandlinger. Spaen er også åben for gæster, der ikke bor på hotellet. www.marstrands.se

VISI T S W EDEN.CO M 6 3


Her får I mest solskin i Sverige Öland er en enestående ø i Østersøen. Formet som en asparges byder den lange ø på alt det bedste, I kan drømme om af en familieferie. Og så blot tre timers kørsel fra Danmark. Af Jens Henrik Nybo Foto: Jens Henrik Nybo og Ölands Turistbyrå

Ö

land er vildt lang og ekstremt smal. Næsten 140 kilometer på langs og intet sted mere end 15 kilometer i bredden – for det meste bare 10. En herlig og overraskende ø i Østersøen, blot et smut over den flotte bro fra Kalmar, før jeres bil rammer øen, omtrent midt på den. Trods den korte afstand fra fastlandet byder Öland på sit helt eget univers. Den adskiller sig nemlig på mange måder fra det øvrige Sydsverige. Her møder I ikke de vældige, mørke nåleskove, som ellers er indbegrebet af Sverige. Heller ikke de talrige søer, og i hvert fald ingen, som en fastlandssvensker ville kalde for andet end pytter. Og ingen højder, som bringer pulsen op hos jer, når I sidder på cykelsadlen og træder i pedalerne. Til gengæld er her selvfølgelig masser af hav. Og så en svenskerrekord: Flest solskinstimer noget sted i Sverige! Ikke så ringe endda, især med de dusinvis af fine sandstrande, som lokker til leg, solbadning og svømning. Nuttede blomster i grøfterne Her er så nuttet og kønt. De mange grøftekanter med deres overflod af kønne vilde lupiner, valmuer, klokkeblomster og mange andre arter, som I vil stoppe op og nyde igen og igen, lige meget om I sidder i bilen, cykler

64 VISI T S W EDEN.CO M


ÖLAND

Masser af sol og nogle af Sveriges allerbedste strande. Hvad mere kan man forlange?

Öland er som skabt til skønne oplevelser på den tohjulede.

Fantasien kan få frit løb ved Ölands besynderlige "raukaer", der med en smule fantasi kan blive til de skøreste ting.

eller vandrer. Bitte små veje, så smalle, at der er lavet vigepladser nu og da, hvor den ene bil må holde ind, for at den modkørende kan passere. På engene er der græssende får og køer, som stikker snuderne så langt frem over hegnet, at I kan klappe dem på hovedet.   Buttede stubmøller, maleriske små huse, måske op til en gul rapsmark og med udsigt til det blå, glinsende hav. Naturen på Öland er heller ikke uden pudsige naturfænomener hér og dér. Som eksempelvis ved de mærkværdige ”raukaer” nær ved Byrum på nordvestsiden af Öland. Disse fritstående stensøjler har de særeste udformninger, så I kan sammen med jeres børn lade fantasien blomstre og finde på, hvilke dyr, ansigter eller andre temaer ”raukaerne” ligner. Og glem endelig ikke Ölands største og mest enestående stykke natur, Alvaret. Et stort steppeagtigt område med et utal af blomster, heraf flere end 30 vilde arter af orkideer. Sveriges bedste strande Strandene på Öland er et kapitel for sig. De går igen på topti-lister over Sveriges bedste. En af Ölands – og landets – bedste badestrande ligger ved Böda helt oppe i nordøst. Sandet er gyldent og fint, og det fortsætter såmænd ud i havet, så I har en blød sandbund at stå på uden at skulle ømme jer over at træde på skarpe sten. Böda Sand er et ferieland, som ligger lige ved stranden, og her kan I oplagt vælge at bo lige efter det ønske, I har. Har I campingvogn, måske blot et telt, eller vil I bo komfortabelt i en af hytterne, så er valget jeres. Flere end 1250 campingpladser, 165 hytter og endda mondæne strandvillaer er der at vælge imellem. Syv vandrutsjebaner, linegang over vand og herlige børnevandbassiner er bare eksempler på Böda Sands tilbud til de mindre i familien. Og sidst på eftermiddagen, når solen har mistet lidt af sin styrke, går I måske ud og tar’ en runde på minigolfbanen eller morer jer sammen over nogle af de sjove påhit, som de optrædende på den store scene viser. Om aftenen, når ungerne trætte og mættede af dagens oplevelser sover tungt, sidder I nok selv og puster lidt ud over et krus kaffe eller et glas vin. Lytter til havets blide bølgeskvulp, aftenens sidste kåde fuglekvidren eller måske bare denne særlige magiske lyd af ro, som Öland er så rig på.

VISI T S W EDEN.CO M 6 5


Öland er blomsternes ø, og overalt på enge og marker er der blomster hele sommeren.

kommen og lære dem om, hvad en rigtig middelalderridder var for én, hvad han arbejdede med, og hvordan man red på en ridderhest dengang. Ungerne får selv mulighed for at ride på rigtige ridderheste under sikker overvågning af voksne. Jeres største Lappland udfordring bliver nok at få poderne hevet tilbage fra Middelalderen til nutiden! Mere info: www.visitsweden.com www.borgholmsslott.se www.olandsturist.se www.eketorp.se www.bodasand.se Cyklen er uundværlig Böda Sand er et godt udgangspunkt for at opleve Öland. Men I skal selvfølgelig tænke på øens længde. Den overrasker, så læg en plan for, hvad I vil se. I det nære, omkring Böda Sand, er der flere dejlige cykelruter, som I kan nå tæt på, men vil I længere væk sydover, er det nok en idé at tage cyklerne med bag på bilen. I kan også leje cykler i de større byer på øen. På Öland findes et hav af små cykelstier, hvor I sammen får det bedste udbytte. Her er stort set ingen højder, så selv den fireårige purk kan være med uden at blive træt. Ölands historie for børn Öland har flere større og små borgruiner. To af de mest kendte og mest seværdige er Borgholms Slott og Eketorps Borg. De er begge et besøg værd – bestemt også for jeres børn – for historie behøver altså ikke at være kedelig. Eketorps Borg er et hit for børn, for her er der i sommermånederne fuld damp på aktiviteter, som gør dagligdagen i Jernalderen levende. ”Rigtige” mennesker træder frem i datidens klædedragter, smeder 66 VISI T S W EDEN.CO M

jern, bager brød over sagte ild, bygger gærder af sten – alt sammen livagtigt. Børnene kan være med til at lave mad, bygge huse, kere om husdyrene, sysle om de huslige gøremål og så videre. Eketorps er genopført, som den så ud i 500-tallet.

Norrb

Västerbotten

Ångermanland

Jämtland

Vejen til Öland

Kiruna

Umeå

Östersund

Härjedalen

Härnösand

Medelpad

Sundsvall

Fra Malmø er der 280 kilomeHälsingland ter til Kalmar, hvor broen fører over til Öland, fra Helsingborg 290 kilometer og fra Göteborg 350 kilometer. Vejnettet på Öland er veludGästrikland Falun bygget, men i højsæsonen kan Gävle Dalarna der være trængsel på de større veje, så beregn ekstra tid, hvis Uppsala I skal ud på længere køreture. Uppland Värmland Västmanland i Öland har flest solskinstimer Karlstad Sverige, og især perioden fra Stockholm juni til slutningenÖrebro af august bySödermanland Närke der på det bedste vejr med de Dalsland Nyköping Bohuslän højeste temperaturer og Linköping mindst nedbør.

Ridder for en dag Borgholms Slotsruin har sine aner i 1200-tallet. En overdådig forsvarsborg, som vores kong Valdemar Atterdag overtog i 1361 i sine velmagtsdage. Det er først, når I står lige ved borgen, at I fornemmer dens kolossale størrelse. I starten af 1800-tallet ændrede det middelalderlige Borgholm status fra borg til ruin. Teorien er, at forpagteren af borgen var en sjuskemikkel. Han sørgede ikke for at holde borgen ved lige, og for at skjule sin elendige forpagtning satte Fredrikshavn han ild på den i håb om, at den ville brænde ned. Det gjorde den heldigvis ikke helt, men alligevel nok til atGrenå blive kaldt en ruin. Nu er det næppe historiske facts, jeres børn gider at lytte til. Til gengæld vil de få det vildt spændende med at høre hertuginden Ingeborg byde børnene vel-

Östergötland

Västergötland Göteborg

Jönköping

Visby

Gotland

Småland Varberg

Halland

Halmstad

Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Öland


www.oland.se

Velkommen til Öland En svensk perle i Østersøen! Vi vil gerne hjælpe dig med at finde behagelig overnatning, mindeværdige seværdigheder og gastronomiske oplevelser. Vi er her for dig året rundt!

MaksiMal oplevelse! KALMARTIPS SOMMEREN 2013

Kontakt os tlf: +46 485-89 000 e-mail: turistinfo@oland.se

Pirater og sørøvere indtager Kalmar. Kunstudstillinger rundt omkring i byen. Gratis udendørskoncerter hele sommeren lang.

BOOK EvENTYRSpAKKE

Fra 1 795 SEK for 4 personer (2 voksne + 2 børn) ›› KALMAR.COM

I g r u n d e n a n d e r l e d es

HVAD SKER PÅ KALMAR SLOT? Kunglig Vintage [24/3 – 27/10] Slow Art [28/4 – 25/8]

Velkommen til Åsens by, en lille landsby i det nordliga Småland, der tiden har stået stille siden år 1900. Her er STF vandrehjem, flere promenadestier, landrace dyr, cafeteria og en butik der du kan handle lokal producerede produkter. Hele programmet 2013, gå ind på www.asensby.com. Åbningstider: 1 maj - 30 juni lørdag, søndag og heligdag 1 juli - 11 august Alle dage 12 august - 31 august lørdag og søndag

11-17 11-17 11-17

Åsens by, Åsen, Haurida, 578 92 Aneby Tel. +46 (0) 36-83055

Velkommen til Blekinge – din nærmeste skærgård

Børnenes Slot [24/6 – 11/8]

kalMar gæstehavn miljøbro | bådforsyning | Kalmar marinas serviceværKsted

(volvo Penta & north sails) | lods i højsæsonen | trådløst internet | turistinformation tog | bus | fly

Læg TIL LIgE MIDT I cENTRUM! Bestil din bådeplads i Kalmar gæstehavn via » DOCKSPOT.COM

DESTINATION KALMAR KALMAR TURISTBYRÅ | KALMAR gæSTEhAvN Ölandskajen 9 | tel +46 480 41 77 00 info@kalmar.com | www.kalmar.com Bestil din oplevelse på visitBlekinge.se


SMÅLAND

Kiruna

Lapland i Sydsverige

Lappland

Store Mosse er et enestående moseområde med et rigt fugleliv. Her findes 40 kilometer vandrestier, hvor man kan gå tørskoet. Af Jens Henrik Nybo Foto: patrik svedberg og jenny lindberg

Tit gælder det om at holde tungen lige i munden, når plankestien bliver smal, for ellers træder vi ned i sumpen, og det betyder våde sokker.   Lige nu er det bare svært at holde blikket nedad mod stien, for naturen, vi begiver os igennem, kalder på hele tiden at blive set – men i øvrigt også at blive hørt. Fugle er her nemlig masser af, og de holder lige nu koncert. Flere par sangsvaner bevæger sig kåde over os, og de kvidrer højlydt.   Vidderne er store. For det meste helt flade. Vi befinder os i et enestående stykke vildmark i Store Mosse Nationalpark. Store Mosse er et næsten 15 gange 12 kilometer stort sammenhængende moseområde 13 kilometer nordvest for den smålandske by Värnamo. Nationalparken består af fem højmoser, som er omsluttet af flere søer. Her er på én og samme tid både smukt og barskt. Nærmest så man føler sig på en lokalitet langt længere væk, eksempelvis Lapland. 8000 år gammel mosebund En højmose er en hel unik biotop, fordi den alene får tilført vand fra nedbør og altså ikke fra åer eller andre vandløb. Det giver et iltfattigt og næringsfattigt miljø, hvor døde plantedele ikke nedbrydes. Derved 68 VISI T S W EDEN.CO M

er Store Mosse – med et nogle steder syv meter tykt tørvelag – et stykke oldtidsnatur med hen ved 8000 år i bagagen.   Nationalparken er et ideelt udflugtsmål for hele familien. Her er 40 kilometer vandrestier - ofte i form af planker, som er lagt ud på den sumpede mosegrund, så man kan gå tørskoet.   En medbragt kikkert er en god idé, for så er der rig lejlighed til at studere de mange fugle på tæt hold. I har stor chance for at se kolonier af fiskeørne, tårnfalke, lappedykkere, sangsvaner og hættemåger. Især fra de syv fugletårn og udkigspladser i parken er der de bedste muligheder for at nyde fuglelivet. Spændende info-center Der er otte p-pladser i udkanten af parken, men den mest benyttede og største er ved det imponerende informationscenter, Naturum, ved vej 151, omtrent to kilometer sydøst for rundkørslen uden for Hillerstorp.   Inde i nationalparken er der flere vandreruter af forskellig længde. Kävsjön rundt er 14 kilometer og begynder og slutter ved Naturum. Man kan også parkere ved en mindre p-plads, Andersberg, i parkens sydlige del, og her er den syv kilometer lange rute Andersberg til Lövö ideel.

Endelig er den seks kilometer lange rute fra Lövö til Kittlakull oplagt, hvis man parkerer på p-pladsen i Lövö.   Naturum er imponerende. Her Jämtland fortælles om, hvordan planter og Ångermanland dyr har overlevet, siden isen Östersund begyndte at smelte for hen ved 15.000 år siden. Følg med i naturens udvikling igen- Härnösand Härjedalen Medelpad nem årtusinder. Det er der masser afSundsvall illustrative gengivelser af i Naturum.

Västerb

Um

Hälsingland

Vejen til Store Mosse

Falun

Gästrikland

Dalarna

Gävle

Uppsala Fra Helsingborg og Malmø er der henholdsvis 185 og 245 Uppland Västmanland kilometer Värmland til Store Mosse NatioKarlstad nalpark og fra Göteborg 160 Stockholm Örebro kilometer. Læs mere om StoreSödermanland Närke MosseDalsland på www.visitsmaland.se. Nyköping Bohuslän Man kan booke guidedeLinköping rundture på tlf +46 370 237 92.

Östergötland

Västergötland Göteborg

Jönköping

Store Mosse Småland

Fredrikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør København

Helsingborg

Skåne Malmø

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Visby

Gotland


Velkommen til Eventyrsbjerget I Isaberg har du den perfekte opsætning til en perfekt ferie. Natur, dyreliv og eventyr er praktisk taget lige på dit dørtrin. Kom rigtigt tæt på i vores Elgpark, eller besøg deres vilde fætre og kusiner ude i skoven. Til fods eller på mountainbike – du vælger selv. Og søen tilbyder masser af rekreation for både ung og gammel. Ligesom legepladsen og trætopssvævebanen. For golfspillerne har vi som nærmeste nabo en 36-hullers bane. Og når mørket falder på efter en aktiv dag, har du en 3-stjernet camping eller 72 hytter at hvile ud i.

Nyhed!

www.isaberg.com


Hallands FRISTELSER

E

r I til masser af aktiviteter og samtidig ønsker at mærke historiens vinger suse over ferien, så bør turen gå til det sydlige Halland og området omkring Laholm og Knäred i år. Her fejres nemlig 400-året for Freden i Knäred, og det bliver markeret på behørig vis – naturligvis med ikke mindre end 400 aktiviteter. Freden i Knærød, som vi danskere kaldte Knäred, markerede afslutningen på Kalmarkrigen, og selve fredsaftalen blev indgået den 20. januar 1613 mellem den danske konge Christian IV og Sveriges Gustav II Adolf. Flere af de 400 store og mindre aktiviteter knytter sig direkte til den historiske fredsaftale imellem de to nationer. Disse omfatter blandt andet disse: Den 30. juni afholdes ridderspil ved mindestenen i Knäred, og arrangørerne lover en gigantisk folkefest. Riddere i fuld rustning vil dyste mod hinanden på de åbne enge, præcis hvor den danske og svenske hær udkæmpede de drabelige slag under Kalmarkrigen. Den 6. juli gælder det ”Knäredsdagen 1613”. Rundt om i hele Knäred bliver der affyret riffelskud og et væld af spændende optrædener og aktiviteter.

Det sydlige Halland ligger lige om hjørnet, så snart man kører i land i Sverige. Her findes nogle af Sveriges bedste og største strande, masser af aktiviteter inde i landet samt charmerende middelalderstemning i byen Laholm. I år er ydermere 400-året for Freden i Knäred, og det markeres med et væld af spændende aktiviteter i området. Af Jens Henrik Nybo foto: christel lind

70 VISI T S W EDEN.CO M

”Anno 1613 på Kvarnen i Kornhult” sætter over to dage fokus på tiden, som den tog sig ud for 400 år siden. Den 22. juli mellem kl. 12 og 16 fokuseres der på børnenes dagligdag dengang. Her bliver der masser af musik, jonglører og markeder, helt som var vi tilbage i 1613. Den 27. juli kaster vi blikket på datidens mad under temaet kongelig fredsmiddag anno 1613. Her bliver der mulighed for at smage på mad, som man spiste dengang, ledsaget af musik og interessante historiske beretninger. Det finder sted i Kvarnen Kornhult, Hishult. Den 28. september løber den store ”Fredskalas 400 års jubilæum” af stablen, og det bliver et brag af en fest med masser af musik og et storslået show.


Sveriges længste sandstrand Når familiens yngste har ladet sig betage af riddere i flotte udrustninger og livet, som det blev levet i gamle dage, er der masser af andre aktiviteter i området omkring Laholm. Hvis man kan få børnene ud af fantasiens imaginære rustning og i et par badebukser eller en badedragt i stedet, så lokker det sydlige Hallands lækre strande eller smukke skovsøer. For eksempel Mellbystrand, hvor der er ikke mindre end 12 kilometer fint og rent sand at brede sig over, og sandet fortsætter såmænd ud i havet, så der er blød bund at stå på. Længst mod syd ændrer stranden så navn til Skummeslövsstrand, men uanset navnene taler vi sådan set om en ubrudt drømmerisk strand med rent vand, fint sand og skønne klitter. En af Sveriges bedste og den længste i hele landet. Strandene ligger under en times kørsel fra færgen i Helsingborg og yderligere en halv time, fra Øresundsforbindelsen rammer Sverige. Sådan en sommerdag, hvor temperaturer i luft og vand er yderst sympatiske, og solen tilmed skinner, er det ikke underligt, at det kan være svært at hive ungerne op fra bølgerne. Fuld fart på sommerkælkebanen Når der skal findes afvekslinger under ferien eller i weekenden i det sydligste Halland, er der et væld af muligheder. Her er flere meget badevenlige små søer, hvor I kan slå jer ned ved bredderne, slappe af, slikke sol og hele tiden have børnene inden for synsvidde, når de plasker i vandet.

Skal det være lidt vildere, kan I besøge sommerkælkebanen i Kungsbygget lige ved den smukke Hallandsåsens skråning. Det er en forrygende oplevelse for både børn og voksne. Her kan I opleve spænding, så det kildrer i maven. Banen er på 935 meter, og fra toppen suser I nedad i skarpe kurver, igennem skoven og det herlige landskab. Det kræver ingen ekspert at prøve det, og farten kontrollerer I helt selv. Tempoet er til gengæld noget roligere, når I sidder i en kano og padler i de skønne søer omkring Hjörnered, omtrent en halv times kørsel inde i landet fra Mellbystrand. Måske har I valgt den populære tur, som både omfatter søerne og Lagan-elven imellem Knäred og Skogaby. I øvrigt også et yderst populært fiskeområde. Her kan I leje familiekanoer med plads til fire personer lige fra tre til flere timer. En tur i kano er den perfekte måde at opleve familiesamvær på. Yndige Laholm Hvis husgavlene kunne tale, ville nogle af dem kunne berette om meget gamle tider i Hallands ældste og mindste by, Laholm. Dog er selv de ældste af husene i Laholm noget yngre end de omkring 800 år, som byens tidligste historie rækker tilbage. Når I spadserer rundt i den gamle bykernes snoede stræder, går I på toppede brosten og nyder følelsen af, at tiden står stille. Her i Gamleby, som kvarteret hedder, hersker en egen intens atmosfære. Her er hyggelige små butikker og caféer indrettet i de gamle huse, men nu og da blander nogle af byens 30 kunstvær-

Lap

ker sig tillige i synsfeltet. Svenskerne kalder Laholm for ”den lilla staden med de stora kunstverker” – flest i form af skulpturer. Og så findes Ångerman Jämtland Nordens eneste tegningsmuseum i Östersund Laholm. På en spadseretur igennem Gamleby kommer I forbi det gamle Härnö pottemageri, og i denHärjedalen skønne have Medelpad Sundsva kan I sidde og slappe af. Hälsingland

Vejen til Halland

Falun

Gästrikla Gävle

Dalarna

Upp Laholm ligger henholdsvis 65 kilometer og 120 kilometer fra Upp Värmland Helsingborg og Malmø. Afstan-Västmanland Karlstad det fra Göteborg er 165 kilomeÖrebro ter. Læs mere om de mange Södermanla aktiviteter i forbindelse Dalsland med Närke Nyköping Bohuslän jubilæet samt om byen og Linköping oplandet på www.laholm.se

Östergötland

Västergötland Göteborg

Jönköping

Småland

Frederikshavn Varberg

Halland

Halmstad

Grenå

Helsingør København

Helsingborg

Skåne

Växjö

Kalmar

Blekinge Karlskrona

Malmø

VISI T S W EDEN.CO M 7 1

Öland


SVENSKE OVERRASKELSER

Svenske overraskelser sommer 2013 Af Kent Kjersgaard-Hansen

Dig, havet og en pagaj Stilhed. Kajakken glider lydløst gennem det blikstille vand mellem de mange små skærgårdsøer. Den eneste lyd er små dryp i vandet fra pagajen, der hæves over vandoverfladen. En måge høres i det fjerne, og ikke langt fra kajakken kigger en flok sæler nysgerrigt på. Det lyder som oplevelser, der kun er ægte eventyrere forundt, men i Bohusläns Skærgård nord for Göteborg kan alle få lov at opleve den smukke natur fra en kajak – lige fra nybegyndere til erfarne kajakroere. Eksempelvis arrangerer Stångenäs Kajak och Cykel i Lysekil guidede ture lige fra to timers varighed til flere dage. Guiderne fortæller undervejs om sildens og granittens historiske betydning i Bohuslän, og på længere ture holder man pauser på de forskellige øer, hvor man kan få lov til at smage de lokale specialiteter direkte fra havet. Læs mere på www.vastsverige.com

72 VISI T S W EDEN.CO M


SVENSKE OVERRASKELSER

Oktan i blodet Om det er de store afstande, der er i Sverige, stoltheden over den legendariske racerkører Ronnie Peterson eller noget helt tredje, ved jeg ikke. En ting er dog helt sikker: Svenskerne har benzin i blodet og en udpræget forkærlighed for gamle biler. Hele sommeren samles bilentusiaster fra hele Sydsverige i Folkets Park i Huskvarna hver onsdag aften for at blære sig med deres vogne eller blot beundre de andres og drømme sig tilbage til en svunden tid, da biler ikke handlede om benzinøkonomi eller kuldioxid-udslip. Så har du og familien en forkærlighed for biler med masser af hestekræfter, så er biltræffet i Huskvarna et absolut must i løbet af sommeren, men ”det gælder om at komme tidligt, hvis man skal nå at nyde alle de smukke biler,” som svenske Wheels Magazine skrev sidste år. Læs mere på www.visitsmaland.se

Fika – den svenske nationalsport Når man er i Sverige … må man jo gøre som svenskerne. Når det kommer til fika, så er det slet ikke så svært. I bund og grund er en fika blot en lille pause, men en pause, der helst skal holdes med kaffe og kage eller en bolle til. Og svenskerne fikar mindst én gang om dagen, men allerhelst flere gange. Og når fika nærmest er en nationalsport, så er fantastiske steder at tage en lille fika naturligvis heller ikke svære at finde. Konditorier eller velassorterede bagere er at finde i selv de mindste byer, men man kan såmænd også sagtens tage en fika med medbragt termokande og boller under et træ i skoven, på en sten i skærgården eller på broen ved den lille skovsø. Men prøv mindst én enkelt gang under jeres ferie at tage en fika på et af de mange skønne konditorier. For eksempel Olof Viktors lidt uden for Ystad i det sydvestlige Skåne. Nyd livet – tag en fika! Læs mere om fantastiske svenske fika-steder på www.visitsweden.com

VISI T S W EDEN.CO M 7 3


SVENSKE OVERRASKELSER

I filmenes fodspor Astrid Lindgren havde et noget ambivalent forhold til film og tv. Den folkekære svenske forfatter bekymrede sig for, at børns fantasi ville blive hæmmet af alt for mange billeder, men samtidig er hun Sveriges mest filmatiserede forfatter – til stor glæde for både store og små. I området omkring Mariannelund i det nordlige Småland er der rig mulighed for at gå på opdagelse og lade fantasien få frit spil i de omgivelser, hvor de fantastiske beretninger om Emil blev optaget. I Mariannelund er man i fuld gang med planerne om at skabe et Filmernas Hus, der skal være centrum for de mange gode historier om indspilningerne af Emil fra Lønneberg. Det nye hus åbner først i 2015, men allerede i år tyvstarter man med en midlertidig udstilling, der kan være udgangspunktet for en rejse til det ægte Katthult, Emils skole og Vimmerby. Læs mere på www.barnfilmbyn.se

Nordens Ark giver truede arter en fremtid. Parken ved Smögen i Bohuslän er åbent hver dag, året rundt. Velkommen!

Besøg os i Gnosjö kommune sme

Industrituri

Kultur

Natur www.nordensark.se

www.gnosjo.se turism@gnosjo.se


En hel ø – næsten – for dig selv I den sydlige del af Sveriges næststørste sø, Vättern, som i øvrigt er Europas femtestørste, ligger den for mange danskere hemmelige perle Visingsö. For svenskerne er det et yndet turistmål, men så snart man ved færgelejet hopper på en lejet cykel og tager på tur ud på den kun 25 kvadratkilometer store ø, er det, som om man har hele øen for sig selv. Visingsö emmer af historie, og gamle borgruiner titter frem flere steder på øen. Takket være beliggenheden midt i Vättern udviklede øen sig tidligt til et handels- og håndværkscentrum. Søen beskyttede indbyggerne mod fjender og gav mulighed for sikker transport til fastlandet både sommer og vinter. Derfor blev Visingsö også i 1100-1200-tallet sæde for den svenske konge, og i 1600-tallet satte grevefamilien Brahe sit kraftige præg på øen. Familien opførte blandt andet Visingsborgs Slot og Brahekirken, som i dag er blandt øens attraktioner. Læs mere på www.visitsmaland.se

VISI T S W EDEN.CO M 7 5


Fantastiske Sverige

*

Ta´ med Scandlines og nyd en behagelig pause om bord på vore nyrenoverede færger. I har tid til både at besøge shoppen med de mange fristende tilbud, få en god kop kaffe, et godt glas vin eller blot nyde den herlige udsigt. Lige over på den anden side af Sundet ligger fantastiske Helsingborg med alle sine spændende butikker, indkøbscentre, museer, hyggelige gader og stræder. Her finder I masser af tilbud til alle aldre – og børnene ingen undtagelse.

Du kan vælge at købe en landgangsbillet, hvis du blot ønsker at besøge Helsingborg. Du kan også tage bilen med, så kan du handle vildt ind eller besøge nogle af de mange attraktioner, som er indenfor en kort afstand fra Helsingborg. Vi glæder os til at byde dig velkommen om bord.

Altid en afgang der passer

Mere Sverige Nr 1 2013  
Mere Sverige Nr 1 2013  
Advertisement