Page 1

YOGAGIDS ROTTERDAM

Uitgeverij 11


NAMASTÉ

Namasté is een hindoeïstische groet. Het komt uit het Sanskriet en betekent ‘ik groet u eerbiedig’. In India is het de gebruikelijke manier van groeten bij komen en gaan. Waar wij elkaar de hand schudden, worden bij namasté de handpalmen voor de borst tegen elkaar geduwd en het hoofd licht gebogen. In yoga gaat de symbolische betekenis van de namasté mudra (letterlijk ‘gebaar’) verder dan ‘eerbiedig groeten’. Het samenvoegen van de handpalmen wordt gezien als teken van éénheid, het verbinden van rechter en linker hersenhelft, van hoog en laag. Het (religieuze) gebaar wordt gezien als verering en erkenning van de (goddelijke) eenheid of essentie in onszelf en de ander.


Inhoudsopgave Achtergronden • Yoga • Welke yoga past bij jou? • Veel voorkomende stijlen • Yoga in India

• • • • • • • •

4 5 6 9

Vijf soorten yoga

10

De Yogasutra

11

De acht stappen

13

Yogi’s & Guru’s

14

Pranayama Meditatie & Mindfulness Yoga en ouder worden Testimonials Houdingen De Zonnegroet Yogastudio’s, Opleidingen, Centra, Docenten Upani-wát!?

21 23 25 26 33 37 41 122


Yoga Het woord yoga komt uit het oud Indische Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘verbinden’. De oorsprong van yoga is terug te voeren tot ver voor het begin van onze jaartelling. Het was toen voornamelijk een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Dit is nog steeds de kern van yoga.

www.irinaverwer.com

4 / YOGAGIDS ROTTERDAM

Ondertussen is yoga wereldwijd uitgegroeid tot verzamelnaam voor een veelheid aan fysieke, mentale en spirituele praktijken. Het bekendst is hatha yoga, het uitvoeren van fysieke houdingen (asana). Maar yoga is veel meer dan lenigheid en acrobatiek. Het is een holistische benadering gericht op het verbinden van lichaam, geest en ziel. Yoga brengt balans in je hele systeem. De oefeningen maken je spieren, gewrichten en wervelkolom sterk en soepel. Ze masseren je organen en verbeteren zo de werking ervan. Tegelijkertijd brengt het rust en ontspanning in lichaam en hoofd. Het verbetert je lichaamshouding en vergroot je concentratievermogen. Yoga is kortom, een eeuwenoude weg naar verbetering van je algehele fysieke en mentale gezondheid.


Welke Yoga past bij jou? Het aanbod van yoga in Rotterdam is divers en groeiend. En hoewel alle soorten fysieke yoga gebaseerd zijn op dezelfde basishoudingen, heeft elke stijl zijn eigen benadering. Welke stijl bij jou past, is persoonlijk en ligt aan wat je zoekt. Bij de ene stijl ligt de nadruk op de fysieke houdingen, bij de andere op meditatie en bewustwording. De ene vorm is krachtig en dynamisch, de andere zacht en rustig.

Cerissa is yogadocent in Bangkok. cerissanyen@yahoo.com

5 / YOGAGIDS ROTTERDAM

Luister naar je gevoel Een eerste stap is onderzoeken waarom je yoga wilt doen. Ben je op zoek naar meer flexibiliteit? Zoek je een fysieke uitdaging? Wil je meer verdieping en zelfkennis? Zoek je rust en ontspanning? De verschillende stijlen van yoga bieden voor elk wat wils. Ook studio’s en docenten geven een eigen invulling aan de les. Welke sfeer past het best bij jou? Zoek je een groot centrum of een klein, intiem klasje? Houd je van oosterse sferen of juist liever niet? Ons advies is rustig rondkijken en uitproberen. Maak gebruik van het proeflesaanbod. Na één of twee keer heb je een beter idee van een stijl, docent of studio. Kiezen doe je uiteindelijk op gevoel.

Yogagids preview  

DIt is een preview van de yogagids

Yogagids preview  

DIt is een preview van de yogagids

Advertisement