Page 1

FEIJENOORDS FAVORIETEN


FEIJENOORDS FAVORIETEN

AAN HET WOORD Seyit Yeyden

Voorzitter Dagelijks Bestuur Feijenoord

Marit van der Riet

Dagelijks Bestuurslid Feijenoord

Turan Yazir

Dagelijks Bestuurslid Feijenoord

René Kronenberg

Dagelijks Bestuurslid Feijenoord

“Vreewijk is een groene parel in Rotterdam. Het is waarschijnlijk het mooiste tuindorp van ons land, een wijk die rijk is aan historie en bouwkunst. Een bijzondere plek in die groene oase is het plantsoentje waar Lede en Groenezoom bij elkaar komen. Daar staat het beeld van Jos Brink; een kind van Vreewijk maar later van heel Nederland.”

“Dit is het mooiste terras van Rotterdam: op de hoek van de Feijenoordkade en Nijverheidstraat. De wind, het water en dat mooie vergezicht geven het gevoel van enorme vrijheid. En van rust. De wind en het water zorgen dat de dagelijkse beslommeringen even uit je hoofd zijn. En, ook niet onbelangrijk, je kan hier lekker eten en drinken.”

“Op het Afrikaanderplein kom ik zeer geregeld. Ik ben er opgegroeid en heb hier veel jeugdherinneringen liggen. Na een drukke werkdag maak ik er graag een wandeling om tot rust te komen. Het is ruimtelijk en kindvriendelijk, een stilte plek middenin levendige wijk.”

“Dit is precies zo’n goed voorbeeld van een parel in de wijk. Patrimonium’s Hof in de wijk Bloemhof is prachtig, de fontein en het omliggende parkje, de woningen en de bijzondere hekken. Echt iets om je vrienden tijdens een wandeling te laten zien, een plek om trots op te zijn.”


FEIJENOORDS FAVORIETEN

IN DIT MAGAZINE

INTERVIEWS Geloof, toekomstdromen en keihard werken. Gesprekken met Feijenoorders met hart voor hun stad.

AFRIKAANDERWIJK, HART VAN FEIJENOORD ‘The nieuwste wijk in town’ verandert razend snel. Kom kijken of beter nog: een nachtje slapen!

DOOR HET OOG VAN DE LENS Laat vijf fotografen los in Feijenoord en je krijgt vijf totaal verschillende wijkportretten.

VILLA ZEBRA Waar is dit? Weet je wat het is? Blader snel naar de kinder doe-pagina van Villa Zebra.

MARTIN LODEWIJK De geestelijk vader van Agent 327 toont zijn roots en inspiratie.

RONDJE RIJNHAVEN Alle musea, theaters, cafés en restaurants aan de Rijnhaven komen dankzij de nieuwe brug binnen handbereik.

x

DE ZUIDERLINGEN Met recht Feijenoord’s favoriet: een selectie uit de prachtige serie groepsportretten.

kids, cultuur, winkelen, eten & drinken en slapen Vijf keer vijf tips: de leukste, lekkerste, gezelligste adresjes in Feijenoord. Feyenoord en Feijenoord De Kuip ligt weliswaar niet in Feijenoord, toch hebben de club en de wijk een hechte band.


FEIJENOORDS FAVORIETEN

JOANY MUSKIET

MOEDER VAN VELEN

Vol overgave zet Joany Muskiet zich in voor jongeren in Feijnenoord. Op straat zag ze soms drankproblemen, drugsgebruik en een agressieve omgeving. Hierdoor realiseerde ze zich dat een deel van de jongeren een gewelddadige toekomst voor zich kan hebben. Daar wil ze verandering in brengen. Joany wil dat jongeren in zichzelf geloven, hun talenten ontwikkelen en een positieve draai aan hun leven geven. Hoe? Door te rappen. Eerst vond Joany Muskiet rap/hiphop flink agressief. Vieze woorden in de battles, denigrerende opmerkingen over vrouwen. Dat is wat ze hoorde. Tot haar zoon (in 2004) overleed, de bekende Rotterdamse rapper HELDERHEID. Zijn teksten spraken jongeren aan, en toen ze er goed naar luisterde, begreep ze waarom. Positief in het leven staan, zelfvertrouwen, je talenten ontdekken. Inmiddels is er een Helderheidplein, een Helderheid Bokaal en een Helderheid Festival. “We doen alleen aan positieve rap. Ik heb ook na het overlijden van mijn zoon voor het positieve gekozen, en dat geef ik aan iedereen mee. Doe je best, be positive. Dat doe ik ook!” Ze gelooft in haar jongeren. “Jongeren moeten gemotiveerd worden hun talenten te ontdekken, hun dromen te kunnen waarmaken. Als ouderen moeten we jongeren daarin ondersteunen, en niet alleen maar over ze klagen. We zijn er zelf bij.” Dat haar werk niet onopgemerkt blijft, is duidelijk: ze won onlangs een van de 1000 europrijzen van Hi5’s Rhythm for Success, uitgereikt in de Heineken Music Hall. “Een erkenning, ook voor mijn jongeren.”

FOTOGRAFIE Jet van schie


FEIJENOORDS FAVORIETEN

KENNETH ASPORAAT

Laat je nooit belemmeren of tegenhouden, zegt Kenneth Asporaat vol overtuiging. Deze 23-jarige dramadocent, schrijver en acteur werkt keihard aan het verwezenlijken van zijn eigen dromen door –en dat is het mooie- andere jongeren kansen te bieden. Hij gebruikt daar toneelles voor. Want, zo zegt hij: “Theater is voor iedereen.” “Wie je ook bent, waar je vandaan komt: iedereen verdient een eerlijke kans. Elke jongere die voor mij staat, behandel ik als een onbeschreven blad. Door toneelles werken we aan assertiviteit en zelfvertrouwen. Ik wil gewoon heel graag dat jongeren veel meer durven. Want wat je nu op straat ziet, is dat jonge mensen vaak op de verkeerde manier hun assertiviteit gebruiken. Ze gooien hun eigen ruiten in. Via toneelles leren jonge Feijenoorders te doseren en om te gaan met bepaalde situaties zoals sollicitatiegesprekken, of te dealen met een docent die je niet mag.” Kenneth geeft niet alleen les in zijn eigen Kentheater. Ook gaat hij diverse scholen en instellingen in Feijnenoord af.

ALS JE MAAR WILT, KOM JE ER WEL

Hij wordt vaak gezien als het levende bewijs dat je op jongere leeftijd veel kan bereiken. Kenneth lacht: “Ik ben zelf opgegroeid in IJsselmonde. Net niet een achterstandwijk, maar we werden wel gezien als hangjongeren. Laatst kwam ik een oud klasgenootje tegen. Hij zei: ’Ik dacht altijd dat jij een crimineel zou worden.’ Ik begrijp die jongeren wel waar met zoveel vooroordeel naar gekeken wordt, die echt vanuit de onderkant moeten komen. Maar mijn eigen motto geldt ook voor hen: als je maar wilt, kom je er wel. Gewoon door keihard te werken.”

FOTOGRAFIE Jet van schie


FEIJENOORDS FAVORIETEN

SKATELAND

26.000 bezoekers per jaar

Een grote, gesloten loods in een nog vrij onbekende straat van Feijenoord, de Piekstraat. De perfecte setting voor een waar skateparadijs: Skateland! Eenmaal binnen weet je niet wat je ziet. De grote loods is opgedeeld in twee hallen en vooral de achterste is indrukwekkend groot. Hier kun je echt vaart maken! Inliners, skateboards, bmx’en, waveboards en sinds twee jaar ook de kleine ‘scooters’. Ze racen allemaal over de unieke baan, maken spectaculaire sprongen en buitelingen over de grote en kleinere obstakels. “We kiezen bewust voor een mix van doelgroepen”, zegt Peter Hofland, een van de bestuursleden van Stichting Skateland, “hoewel de BMX’ers niet op alle dagen terecht kunnen omdat het een heel ander apparaat is natuurlijk.” Peter is gestart als vrijwilliger en nu sinds 4 jaar in dienst van de stichting als 1 van de 2 vaste medewerkers. Nee, hij staat zelf niet op de baan. Heeft wel wat lessen gehad hoor, maar hij laat het liever over aan de gasten. Trots vertelt hij over zijn Skateland, dat 1 van de 8 indoorparken in Nederland is en 26.000 bezoekers per jaar heeft. De helft uit Rotterdam, de andere helft uit de regio. De pieken zijn in het voorjaar, de herfst en de winter. In de zomer is het eigenlijk alleen druk als het slecht weer is. “Als je dan hier komt, heb je de baan voor jezelf.” Je kunt lid worden of een los kaartje kopen, vanaf € 4,50. Scooters Die mix van gebruikers heeft voordelen maar ook nadelen. Grote merken van skateboards zullen bijvoorbeeld nu niet zo snel optreden als sponsor. Dat zijn echt aparte werelden, volgens Peter. Maar het stichtingsbestuur houdt er nadrukkelijk aan vast. “Je moet met je tijd meegaan. Zoals die kleine steps, de scooters. Toen iemand mij twee jaar geleden belde of hij met zijn scooter op de baan mocht, dacht ik die is gek! Je gaat toch niet met een scooter … Enfin, nu zijn ze niet meer weg te denken.”

Als je dan hier komt, heb je de baan voor jezelf Buitenactiviteiten Skateland is meer dan de loods aan de Piekstraat. Ze doen ook buitenverhuur, van losse obstakels tot de complete organisatie van evenementen. Skateland Piekstraat 45


FEIJENOORDS FAVORIETEN

Eiland van Feijenoord

“Op fietsafstand van de binnenstad, dat vind ik heel belangrijk. Met tien minuten zit je aan de Oude Haven of op station Blaak. En overal water om je heen.” Vincent Taapken vertelt waarom hij zo enthousiast is over het eiland van Feijenoord. Met zijn onderneming New Industry is hij actief op meerdere plekken aan de Piekstraat, de nieuwste creatieve plek van Rotterdam aan de Maas. In de tweede helft van 2011 trekt het ingenieursbureau IMd in de oude metaalfabriek Struycken & Co. Ook voor de naastgelegen Kuypers Machinefabriek heeft Taapken vergevorderde plannen. Op dit moment is de sfeervolle ruimte uit 1909 al beschikbaar voor vergaderingen, congressen, feestjes en theatervoorstellingen. Als derde plek aan de Piekstraat is ook de zogeheten koplocatie in beeld voor markante nieuwbouw, er zijn serieuze plannen voor een bijzonder designhotel. Tweede fase Kop van Zuid

“Het eiland van Feijenoord ligt wat verscholen, maar de bereikbaarheid is geweldig. Je kunt fietsen naar de binnenstad, het treinstation RotterdamZuid is op loopafstand, de watertaxi komt er, je kunt hier gratis parkeren en er gaan bussen.” Taapken benadrukt dat dit deel van Feijenoord de tweede fase van de Kop van Zuid is. “Er gebeurt hier zoveel. Straks met het naastgelegen project Parkstad komt er ook een Albert Heijn op loopafstand.”

Overal water om je heen Waarom is Vincent Taapken verliefd geworden op de Kop van Zuid? “Water, water, water! Overal heb je hier water om je heen. Het mooie van wonen en werken aan het water is dat het rust en ruimte geeft, ook al ben je middenin de stad. En dan natuurlijk de tastbare geschiedenis.

Je moet het historisch erfgoed in dit deel van de stad koesteren. Geen toekomst zonder verleden.” De Kuypers Machinefabriek en metaalfabriek Struycken & Co zijn beide geopend op de Dag van de Architectuur en Open Monumentendag (10 september 2011). VINCENT TAAPKEN New Industry

Nieuw leven in Industrieel erfgoed aan de Maas


FEIJENOORDS FAVORIETEN

MARTIN LODEWIJK

“Ik ben op Zuid geboren en heb altijd veel binding met dit gebied gehad. Tussendoor heb ik ook wel in Schiedam en Dordrecht gewoond, maar sinds 2000 ben ik weer terug. Voor mij is Zuid het echte Rotterdam. Als kind speelde ik in de sloppies in de haven. En Katendrecht herinner ik me als een plek waar de dames op straat stonden en je struikelde er over de kroegen en de tattoozaken. Die zaten bijna altijd in kelders, heel spannend allemaal.” Herinnering

“Die sfeer van toen leent zich natuurlijk prachtig als decor voor de avonturen van Agent 327. Op het moment dat ik de strips tekende, was de situatie al grotendeels veranderd. Ik tekende de Kaap zoals die in mijn herinnering was. Later heb ik ook avonturen getekend die zich in het hier en nu afspelen, zoals op de Wilhelminapier, de wijk Feijenoord en ook rond de Euromast en het stadhuis. Ik ben op het moment trouwens bezig met een nieuw avontuur van Agent 327. Hij gaat dan naar Renesse.”

Terrassen “Ik woon nu in het Entrepotgebied. Daar kon je vroeger natuurlijk helemaal niet komen, dit was een bedrijventerrein. Als ik vroeger naar het zwembad in de Maas liep, moest ik een flink stuk omlopen. De terrassen bij de Vijf Werelddelen zijn voor mij nu echt een van de Favorieten van Feijenoord. Net als Hotel New York en natuurlijk De Hef.” Martin Lodewijk werd in 1939 in Rotterdam geboren. Hij verzon en tekende niet alleen zelf veel populaire strips, zoals Agent 327 en Storm, maar inspireerde en begeleidde ook aankomende striptalenten. Mede door zijn inzet kreeg het stripverhaal een erkende en volwassen status in het landschap van algemene fictie. De Van Gogh van de striptekenaars is in 2011 geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

FOTOGRAFIE Jakari Productions, Karin Ceulemans


FEIJENOORDS FAVORIETEN

RESURRECTION POWER CHURCH FOTOGRAFIE JOOP REIJNGOUD


FEIJENOORDS FAVORIETEN

Las Palmas visrestaurant FOTOGRAFIE JOOP REIJNGOUD


FEIJENOORDS FAVORIETEN

TATTOO BOB FOTOGRAFIE JOOP REIJNGOUD


FEIJENOORDS FAVORIETEN

ESSALAM MOSKEE FOTOGRAFIE PIETER WISSE

Met zijn exotische uiterlijk en twee minaretten die hoger zijn dan de lichtmasten van De Kuip, zorgde de komst van de Essalam Moskee voor de nodige ophef. Ouderwets, zegt de één. Sprookjesachtig, zegt de ander. Beeldbepalend is de grootste moskee van Europa zeker. Het ontwerp van Molenaar & Van Winden architecten bouwt voort op de traditie van de vijftiende-eeuwse Mamlukse architectuur uit Caïro, maar ook de Jumeira Moskee in Dubai is een belangrijke inspiratiebron.

Er passen 2500 mensen in het gebouw. Aan de voorzijde komt een fraai ingericht plein. Net als de buitenkant is ook het interieur rijk aan details. Dit is nog niet klaar. Nu al trekt het gebouw veel bekijks; het is de bedoeling dat bezoekers in de toekomst het gebouw kunnen bezichtigen.


FEIJENOORDS FAVORIETEN

AFRIKAANDERWIJK

het HART VAN FEIJENOORD Dat de Afrikaanderwijk een oude havenarbeiderswijk is, merk je vooral aan de ligging. Het water van de Maas is nooit ver weg. Het is een echte immigrantenwijk, levendig en multicultureel. Helemaal op de woensdag en zaterdag, als de befaamde Afrikaandermarkt neerstrijkt aan de randen van het grote park midden in de wijk. Met deze markt en vele lekkere adresjes als Bakkerij FES, vishandel Moby Dick en traiteur Lekker op Zuid is de Afrikaanderwijk een echte ‘eetwijk’. Zeker met relatieve nieuwkomers als restaurant Meram, Grand café Rijnhaven en taartenwinkel Suzy’s Season Cake.


FOTOGRAFIE PIETER WISSE

Toen rond 1900 de havens op Zuid werden gegraven, is de wijk in rap tempo gebouwd. De wijk ligt aan de noordkant een beetje verscholen achter de Brede Hilledijk. De straten waaieren alle richtingen uit vanaf het centrale Afrikaanderplein. Tot voor kort was de Afrikaanderwijk het oog van de orkaan: omliggende wijken als Katendrecht, de Wilhelminapier en de Tarwewijk verander(d)en ingrijpend. Achter de schermen werkten bewoners, ondernemers, woningcorporatie Vestia Rotterdam Feijenoord, gemeente Rotterdam, deelgemeente Feijenoord en ontwikkelaars Proper-Stok Groep en Estrade ook aan een plan voor vernieuwing van hun Afrikaanderwijk, dat nu de eerste zichtbare resultaten oplevert. Niet voor niets wordt de Afrikaanderwijk inmiddels ‘the nieuwste wijk in town’ genoemd. Het palet aan ontwikkelingen, op dit moment nog bekend onder de naam ‘Parkstad’, geeft een positieve impuls aan de sociale status en de

economie van de Afrikaanderwijk. En gaat verder dan deze buurt alleen. De geïsoleerde ligging van de Afrikaanderwijk wordt aangepakt met doorbraken in de infrastructuur. Nieuwbouwproject Zuiderspoor is het eerste deel van het sluitstuk van de Kop van Zuid en de verbindende schakel tussen meerdere buurten in Rotterdam Zuid. Wellicht nog belangrijker is de realisatie van allerlei voorzieningen. Zoals brede scholen, een HAVO/VWO school, detailhandel, horeca, buurtparken, een zwembad en diverse andere sportvoorzieningen. Al deze positieve ontwikkelingen in de Afrikaanderwijk en de nabije omgeving maken dat ‘Parkstad’ voortaan met trots ‘Afrikaanderwijk. The nieuwste wijk in town’ wordt genoemd (lees er alles over op NieuwZuid.nl). De vernieuwing van de wijk biedt Afrikaanderwijkers de gelegenheid in de buurt van familie en vrienden een groter huis te kopen of huren. En natuurlijk ook andere Rotterdammers om hier te gaan wonen. Wie nieuwsgierig is naar

wat de wijk nu al te bieden heeft, kan de Afrikaanderwijk nu al van binnenuit ontdekken, bijvoorbeeld door te komen logeren in ‘Kus & Sloop’, een initiatief van Vestia dat wordt uitgevoerd door Bureau M.E.S.T . In zogenoemde ‘kuswoningen’ kun je een nachtje of zelfs een heel weekend in de Afrikaanderwijk verblijven. Om te ontdekken of je je thuis zou kunnen voelen in deze kleurrijke wijk!


VRAGEN 1

2

3

4 5

6 7

8

9

10

HILLESLUIS In een gebouw aan de Riederlaan in Hillesluis worden veel kinder-activiteiten georganiseerd. Hoe Hoeheet heethet hetwijkcentrum? wijkcentrum?Heb Hebjijjijer erwel weleens eenseen eenworkshop workshopgevolgd? gevolgd? Kop van Zuid Aan de Stieltjesstraat staat een Joods herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog. Hoe Hoeheet heethet hetmonument monumentbij bijhet hetstukje stukjemuur? muur?Sta Staer ereens eensbij bijstil stilals alsjejeininde debuurt buurtbent! bent! Bloemhof Op de website www.oleanderbloeit.nl vind je allerlei informatie over de wijk Bloemhof. Hoe Hoeheet heetde denieuwe nieuwebuurtkrant buurtkrantvan vandeze dezewijk? wijk? Afrikaanderwijk Aan de Maashaven staat het beeld ‘De Dijkwerkers’ van kunstenaar Ek van Zanten. Hoeveel Hoeveeldijkwerkers dijkwerkerszijn zijner eraan aanhet hetwerk? werk?Maak Maakeen eenfoto fotovan vanjezelf jezelfmet metde dedijkwerkers. dijkwerkers. Vreewijk In het park Valkeniersweide staat een beeld van kunstenaar Gust Romijn. Kun Kunjij jijer erachter achterkomen komenhoe hoedit ditkunstwerk kunstwerkheet? heet? En vind je het er op lijken? Noordereiland Het Noordereiland is een eiland in de rivier de Nieuwe Maas. Het eiland is verbonden met Noord door de Willemsbrug en met Zuid door de Koninginnebrug. Hoe heet de oude groene brug waar vroeger de trein overheen reed? Kun jij een foto van jezelf maken waarin het lijkt alsof jij de brug omhoog houdt? Entrepot Aan de Stieltjesstraat 21 vind je Villa Zebra. Van 1 juli tot en met 27 november is een interactieve tentoonstelling voor kinderen te zien. Hoe heet deze tentoonstelling? Bezoek ook eens www.villazebra.nl www.villazebra. nl. Feijenoord Aan het Transformatorhuis op de Persoonsdam in Feijenoord hangen schilderijen die gemaakt zijn door kinderen. Aan een zijde hangen portretten van kinderen. Wat Watvoor voorfantasie fantasiefiguren figurenhangen hangener eraan aande deandere anderekant? kant?Ken Kenjejede dekinderen? kinderen? Wilheminapier Op de Wilhelminapier vindt je veel hoge gebouwen, restaurants en er is een bioscoop. Ook staat er een groot theater. Hoe Hoeheet heetdit dittheater? theater?En Enben benjijjijer erwel weleens eensgeweest? geweest? Katendrecht Wereldtuin Katendrecht is een hele bijzondere locatie waar allerlei activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. Kijk maar eens op de website www.wereldtuinkatendrecht.nl. Bij Bijwelke welkeDeelgemeente Deelgemeentehoort hoortKatendrecht? Katendrecht?


WAT MOET JE DOEN? Villa Zebra daagt je uit Feijenoord te ontdekken! Neem een kaart van Rotterdam, ga achter je computer zitten of stap op je fiets en probeer de vragen te beantwoorden. Als je alles goed beantwoord hebt ontstaat er een woord. Vul dit strookje in, lever het in bij Villa Zebra en win de poster!’

VUL HIER DE OPLOSSING IN

WAT IS JE NAAM?

EN JE EMAILADRES?


FEIJENOORDS FAVORIETEN

AGENDA

BOUW WERELD 1 juli tot en met 27 november 2011 Deze interactieve tentoonstelling voor het gehele gezin gaat over duurzaamheid en hergebruik. Kinderen kunnen in zes verschillende bouwplaatsen bouwen met materialen die normaal in bijvoorbeeld een fabriek ongebruikt blijven. De selectie van de bouwmaterialen is gemaakt door Villa Zebra in samenwerking met 2012 Architecten. Foto’s van bijzondere bouwwerken, filmpjes en kunstwerken brengen kinderen op interessante ideeën.

DE KANNIBAAL 18 december 2011 tot en met 17 juni 2012 Raakt het water, de energie en de lucht een keer op? Zoals wij leven verbruiken wij op den duur de aarde. Welke keuzes kunnen we maken en welke gevolgen hebben deze? Minder consumeren en produceren? Volgens kunstenaar Joep van Lieshout kunnen we onszelf recyclen. Dat is even schrikken, maar zijn kunstwerken zetten wel aan het denken. Kinderen volgen na een bezoek aan de tentoonstelling een van de workshops waarin zij hun ideeën verbeelden. Villa Zebra Stieltjesstraat 21 3071 JV Rotterdam 010 - 241 1717

post@villazebra.nl www.villazebra.nl

Openingstijden Dinsdag t/m zondag 12.00 - 17.00 uur In de schoolvakanties heeft Villa Zebra aangepaste openingstijden: Maandag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur Zaterdag en zondag 12.00 - 17.00 uur


VILLA ZEBRA Villa Zebra aan de Stieltjesstraat maakt tentoonstellingen met beeldende kunst voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Aan de hand van spannende vragen en opdrachten bekijken kinderen de kunstwerken in de tentoonstelling. Daardoor ontdekken ze meer over deze kunstwerken en het onderwerp van de tentoonstelling. Op woensdag, zaterdag en zondag kunnen kinderen zelf aan de slag in één van de workshops en tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten. In Villa Zebra kunnen kinderen ook hun verjaardag vieren.

KINDER DOE-PAGINA I.S.M. VILLA ZEBRA Naast de tentoonstellingen en workshops in het gebouw aan de

Stieltjesstraat organiseert Villa Zebra ook veel activiteiten in de Rotterdamse wijken. Zo werden eind vorig jaar 32 kinderen met hun talent gefotografeerd in het kader van het kunstproject ‘Wereldtalenten uit Rotterdam Bloemhof’. En in de wijk Feijenoord maakte Villa Zebra met de kinderen uit de wijk portretten voor bij de Persoonsdam.

FOTOGRAFIE Paul van der Blom


VOOR KINDEREN 1 vILLA ZEBRA

Ben je tussen de 4 en 12 jaar, dan heb je hier een hartstikke leuke dag. Via spannende vragen en opdrachten vind je je weg door Villa Zebra. Op woensdag, zaterdag en zondag kun je ook zelf aan de slag in een workshop.

Stieltjesstraat 21

2 Educatieve Tuin Enk In deze tuin leer je van alles over de natuur. Je kunt lekker zelf aan de slag en krijgt tips van ervaren tuiniers. Elk seizoen leuk!

Enk 182

3 WATER TAXI

Opstapplaatsen op Wilhelminapier, Katendrecht, Noordereiland, Entrepotgebied en de wijk Feijenoord Alleen al een reisje met de Watertaxi maakt van je dagje Feijenoord een avontuur. En dan maar hopen dat er net een groot schip voorbij komt, dat schommelt lekker!

4 THEATER WALHALLA Theater Walhalla is leuk voor jou en voor je ouders. Er zijn heel verschillende voorstellingen. Weleens op de Parade of op Oerol geweest? Een deel van die voorstellingen komen ook regelmatig in Walhalla. En het is nog goed te betalen ook.

5 Museumwoning Vreewijk Wil je weten hoe je opa en oma vroeger woonden? Kom dan kijken in de museumwoning in Vreewijk. De laatste bewoner was nooit verhuisd en heeft het pand in oorspronkelijke staat nagelaten.

Lede 40 Sumatraweg 9 - 11 (Deliplein) & Veerlaan 9

Meer tips www.feijenoordsfavorieten.nl


FOTOGRAFIE Paul van der Blom


CULTUUR 1 Nederlands Fotomuseum

2 Monumenten Bloemhof

De nationale schoenendoos met foto’s, maar dan uitstekend georganiseerd. Het Nederlands Fotomuseum nodigt echt uit tot verkennen. Je vindt er duizenden beelden, een enorme onderzoeksbibliotheek en wisselende tentoonstellingen, zowel ter plaatse als online. Ook kun je foto’s bestellen, via de Beeldbank.

In Bloemhof staat een flink aantal monumenten van vernieuwende vooroorlogse architectuur. Allemaal op het gebied van sociale woningbouw. Voor de Kiefhoek van architect Oud komen bussen met Japanners langs. Niet bekend zijn Kossel en Stulemeijer, de betondorpen van Rotterdam. De grootste verrassing voor veel mensen is Patrimonium’s Hof, een oase van rust uit 1916.

De meeste galerieën van Feijenoord vind je op het Noordereiland, het Deliplein op Katendrecht en enkele in Vreewijk en de Oranjeboomstraat. Een bijzondere galerie is Kunst- en kapsalon Stieltjesplein aan de Oranjeboomstraat 40f, die een knipbeurt combineert met wisselende exposities. Laagdrempeliger kan niet en trouwens, de eigenaar kan je ook alles vertellen over de wijk.

Hendrik Idoplein, Dubbelstraat, 2e Balsemienstraat, Patrimonium’s Hof

o.a. Oranjeboomstraat 40f

3 Galerieën

4 Lantaren Venster Het filmhuis van Rotterdam is sinds 2010 gevestigd op de Wilhelminapier. Natuurlijk ga je naar LantarenVenster vanwege de kwaliteit van de film- en muziekprogrammering. Maar ook het café-restaurant en het prachtige uitzicht maken LantarenVenster een bezoek waard.

Otto Reuchlinweg 996

5 Architectuur kijken De Kop van Zuid biedt een staalkaart van hedendaagse architectuur, gecombineerd met de oorspronkelijke historische gebouwen. Juist die combinatie en de voortdurende nabijheid van het water, geven de Wilhelminapier en het Entrepotgebied het eigen karakter. Wereldberoemde architecten hebben hier gebouwd, van Sir Norman Foster tot Bolles & Wilson.

Wilhelminakade 332

Meer tips www.feijenoordsfavorieten.nl

Wilhelminakade, Stieltjesstraat, Laan op Zuid en omgeving


FOTOGRAFIE Joop reijngoud


DOOR HET OOG VAN DE LENS Laat vijf fotografen los in Feijenoord en je krijgt vijf totaal verschillende wijkportretten. Casper Rila, Arie Kievit, Pieter Wisse, Jet van Schie en Rogier Maaskant geven je hun ongecensureerde blik.

ARIE KIEVIT Afgestudeerd aan de Foto Academie Den Haag 1993 t/m 1996 op landschapsfoto’s (‘Hollands Landschap’) en een boek over de Daniel Den Hoedt Kliniek in Rotterdam. Verricht freelance werk voor o.a. Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Cordaid, Trouw, de Straatkrant. Arie won 19 prijzen bij de Zilverencamera, 3e prijs Fuiji award, nominatie Sony World Photography Awards.

www.ariekievit.com

JET VAN SCHIE In 2005 is Jet van Schie afgestudeerd als beeldend kunstenaar. Haar werk richt zich op de fantasiewereld van mensen en hoe dit tot uiting komt in hun leven. Ze fotografeerde onder meer geënsceneerde miniatuurtjes op kindergraven en verdiepte zich verder in dit thema met series over dierengraven en ‘vergeten’ graven. Ook alter-ego’s spelen een rol in haar werk wat tentoongesteld wordt door Galerie van Kranendonk, tijdens het fotofestival Paris Photo en in het CBK Rotterdam. Jet is sinds 2009 ook werkzaam voor studio 500Watt.

www.jetvanschie.nl

CASPER RILA Casper Rila studeerde in 2003 cumlaude af aan de kunstacademie in Rotterdam. (beeldende kunst) Daarna volgde hij een masteropleiding Fotografie aan de St.Joost academie in Breda. Casper Rila is sinds 2006 werkzaam als fotograaf voor 500Watt. Hij fotografeerde voor talloze campagnes en bladen, maar is daarnaast ook vrij werk blijven maken.

www.500watt.com

PIETER WISSE Studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht. In 2009 publiceerde hij zelfstandig zijn fotografie boek ‘I believe in 88’. Naast fotografie houd Pieter zich met een aantal zaken bezig, hij bouwt de internationaal bekeken website www.500photographers.com, heeft een galerie / fotoboekenwinkel in de Rotabs Style Center te Rotterdam en geeft 1 keer per jaar het Four Eyes Photography Magazine uit.

www.pieterwisse.com www.four-eyes.nl www.500photographers.com

ROGIER MAASKANT Snel & alert, eigenzinnig & kritisch, betrokken, impulsief, & nieuwsgierig. Opleiding: KABK Den Haag / Initiatieven: RDFF.nl. ArtFlowforPakistan.nl / Klanten o.a.: VPRO, Volvo, BEN, IBM, De Groene, Intermediair, NYT.

www.rogiermaaskant.com www.saatchionline.com/rogiermaaskant


Veel beelden uit Zuid gaan over de rauwe straatcultuur. Je ziet de rappers, de straatvoetballertjes, de tienermoeders , de armoede. Dit is ook het beeld dat terugkomt in de media. Daarom vond ik het interessant om te zoeken naar een ander beeld. Een beeld dat de toekomst tegemoet lacht, in plaats van een beeld dat opnieuw de sociale problematiek benadrukt en in stand houdt. Als tegenhanger van de harde straatcultuur ben ik op zoek gegaan naar ‘high-culture’. Zo kwam ik uit bij de jonge musici.

Casper Rila


De markt op het Afrikaanderplein is een plek waar alle culturen in een leuke sfeer bij elkaar komen. Met name in deze wijk zijn al die culturen te vinden.

ARIE KIEVIT


Feijenoord is van alle markten thuis. Steeds meer wolkenkrabbers worden uit de grond gestampt, terwijl de verschillende mensen struinen op de markt. Oude statige architectuur staat een paar meter verwijderd van een druk plein met nieuwbouw. Nieuwbouw die op oudbouw lijkt en andersom, dure koopwoningen uit de jaren dertig naast zeldzaam architectonische gebouwtjes van de sociale woningbouw uit een later tijdperk. Zoek je drukte in Feijenoord, dan vind je deze, wil je rust, geen probleem. Struinen over de Wilhelminapier of bij de fontein op het Noorder Eiland. Ga naar een willekeurige wijk en je vind iets moois, iets aparts, iets bijzonders. Supporters kijken op zondag, verse producten kopen op dinsdag. Vrijdag naar de Moskee en Zondag naar de kerk. Feijenoord is van alle markten thuis.

PIETER WISSE


De Hef, symbool van Feijenoord


Burgemeester Hoffmanplein, Noordereiland


Stulemeijer-complex, Bloemhof


De serie gaat over cafe’s, theehuizen, zeemanskroegen en hippe hotspots! Ik ben echt verrast door de diversiteit aan plekken waar mensen samenkomen in Feijenoord. Ik vind het fascinerend dat in Feijenoord iedereen naast elkaar leeft. Mensen leven niet mÊt elkaar maar in harmonie naast elkaar! Op elke hoek van de straat zie je weer een andere subcultuur met een eigen plek. Dat kan een theehuis zijn, een biljartkroeg of hippe lunchroom. Dit maakt de wijk heel divers maar vooral ook levendig, voor iedereen.

JET VAN SCHIE

Zeemanskroeg De Rijnvaart


Marokkaans theehuis Aladin / Zeemanskroeg De Rijnvaart / Lunchroom Lekker op Zuid


Zeemanskroeg De Willemsbrug / Turks café Kale / Trattoria Borgo d’Aneto


Zeemanskroeg De Willemsbrug


Feijenoord staat voor mij symbool voor voetbal. Niet alleen natuurlijk, mijn ouders zijn er allebei opgegroeid. In Vreewijk. Ik kwam er vroeger heel vaak. Ook heb ik er tijdelijk gewoond. In een straatje achter de Beijerlandselaan. Waar iedereen zijn hond uitliet. Je moest er slalommen om de uitwerpselen. Daarnaast hou ik van actie. Foto’s en actie. Het is mooi als er iets gebeurt in een foto dat ongeregisseerd is, onbedacht. Bovendien heb ik een jaar lang de campagnes voor Aegon gefotografeerd, bij Ajax (sorry jongens!) en ik dacht: nu is het weleens tijd voor m’n eigen stad.

ROGIER MAASKANT

Touzani Voetbalschool


Achterste rij Redouan, Lio, Naoufal en Anouar Middelste rij Rayane, Gordious en Nelson Voorste rij Gotti, Ayman, Gorry, Mohamed en Sami


WINKELEN 1 Duurzaam Warenhuis IZMOOIZO

2 Studio Quattro

3 Het Tweede Leven

“Toen we zagen dat zelfs duurzame condooms verkrijgbaar waren in allerlei felle kleuren, wisten we het zeker: dit gaat lukken!” Anna Visser en Margot Paak zetten hun winkel annex workshopruimte vol met duurzame artikelen die er kleurrijk en aantrekkelijk uitzien. “Mensen komen bij ons met een specifieke vraag en wij gaan op zoek. Bij succes voegen we weer een product toe aan onze catalogus!”

Feestartikelen, bruilofttoebehoren en verder “voor alles wat gevierd moet worden!” Mevrouw Van Wijk staat elke dag klaar voor haar klanten. Ze helpt een klant die op zoek is naar bedankkaartjes voor een bruiloft. Of er ook bijpassende snoepjes zijn, wil zij graag weten. “Natuurlijk, maar je krijgt nooit helemaal dezelfde kleur”. Goudeerlijk en hart voor de zaak. Mevrouw Van Wijk ten voeten uit. Al 25 jaar!

Delistraat 40-42

Bree 21

Serviezen, bestek, glaswerk, kroonluchters en kleinmeubels vind je in deze ‘Curiotiek’ voor betaalbare prijzen.

Van der Takstraat 134

4 Wijkwinkel van Zuid Je vindt hier heel bijzondere design spullen tegen prijzen die je in de binnenstad nooit zult tegenkomen. De producten zijn van (vooral jonge) ontwerpers, de meeste uit Rotterdam Zuid. Van unieke kledingstukken, uit het naastgelegen Wijkatelier, tot de hipste fashion accessoires. Maar ook keramiek, woonaccessoires, multicultureel food-design, boeken en stijlvolle designer toys.

Paul Krugerstraat 145

Meer tips www.feijenoordsfavorieten.nl

5 Drent Optiek

Van alle opticiens in Nederland verkoopt deze winkel de meeste kleurlenzen. Drent krijgt klanten uit zowel de buurt als de rest van het land, tot aan Zwolle toe.

Strevelsweg 61


FEIJENOORDS FAVORIETEN

nog meer winkelen Observator Watersport De snoepwinkel voor elke watersportliefhebber! Specialist op het gebied van navigatie-instrumenten en -software, kaarten, nautisch antiek, geschenkartikelen en boeken.

Van der Takstraat 218

Het Tramhuis Galerie met kunst en second design meubels, gevestigd in een voormalig gebouw van de RTM.

Rosestraat 123

Bakkerij Fes Even naar Marokko? Stap over de drempel bij Bakkerij Fes en bewonder het tegelwerk aan de wanden en het plafond. De taartjes en broodjes zijn er ook nog eens lekker en goedkoop. FOTOGRAFIE SANNE KANTERS

Paul Krugerstraat 99

mk Floral Design Geen gewone bloemenzaak, want mk Floral Design ontwerpt en maakt florale objecten en decoraties op bestelling. De objecten worden gemaakt van plantaardige, lang houdbare en natuurlijke materialen, die jaren goed blijven en hun kleur behouden.

Wielerstudio Hét adres voor kwaliteitsfietsen en fietsbenodigdheden. Ook voor reparatie ben je hier aan het goede adres. Een groot spandoek in de zaak herinnert aan de Tour de France die in 2010 voorbij kwam.

Delistraat 34

Strevelsweg 72-74

Kok Hengelsport Zelfs als je op haaien gaat vissen, kun je terecht bij Kok Hengelsport. Dit is het mekka voor de enthousiaste visser. De zaak staat indrukwekkend vol met materiaal van de hoogste kwaliteit. De indrukwekkende vissen op de foto zijn “gewoon in de Binnenmaas gevangen”, aldus de eigenaar.

Strevelsweg 76a

Fred Motoren Erkend dealer van alle grote merken. Verkoop, onderhoud en reparatie van scooters en bromfietsen, verzekeringen, lease, accessoires en diefstalbeveiliging

Stieltjesplein 15-17


Liefhebbers van lekker eten, exotische winkeltjes en speciaalzaken halen hun hart op aan de Winkelboulevard Zuid. Je vindt er alles: van juweliers tot meubelwinkels, van kledingzaken tot cadeaushops. Hieronder een kleine selectie.

Beijerlandselaan & Groene Hilledijk

Bloemenpaviljoen Leo en Wil Na het shoppen pak je bij de bloemenboetiek tussen de trambanen op het laatste moment nog een mooi boeket mee naar huis. De eigenaren kunnen je ook alles vertellen over het wel en wee op de Boulevard Zuid.

Groene Hilledijk 156

DoGtas Dogtas heeft alles op het gebied van wonen en slapen. Voor de inrichting van een totale Ferrarikamer voor zoonlief tot aan een moderne romantische kamer voor jezelf.

Snoopy Casual dameskleding van bekende merken vind je al ruim 20 jaar bij Snoopy. De winkel heeft een nieuwe look gekregen, dus kom snel weer eens kijken.

Groene Hilledijk 151-C

Groene Hilledijk 165

Dunya Supermarkt Wie kent deze supermarktketen niet? Dunya heeft een groot assortiment aan boodschappen voor dagelijks gebruik. Dagelijks verse waar uit alle windstreken.

Sporthuis De Kuip Sporthuis De Kuip mag niet ontbreken als we praten over Rotterdam Zuid. Koop je sportartikelen bij deze reeds lang bestaande, maar nog steeds zeer populaire winkel.

Groene Hilledijk 164-172

Beijerlandselaan 29

Emry Bruidsmode Van heinde en verre komt men naar de Beijerlandselaan om een trouwjurk of avondjurk uit te zoeken. De dames van Emry verzorgen je als een prinses en zo hoort het ook als het om je bruiloft gaat.

Het stofzuigerhuis Gooi je oude of kapotte stofzuiger niet weg! De oudste winkel op de Winkelboulevard Zuid repareert ´m voor je. “Ik ben de enigste Rotterdammer die nog weet hoe stofzuigers werken!” zegt eigenaar Richard Voogt.

Beijerlandselaan 81 Hammam “Cleopatra” In authentiek Oosters badhuis Hammam “Cleopatra” kun je genieten van traditioneel Oosterse sferen en ontspannende behandelingen.

Slaghekstraat 80

Fifty Fifty Deze chique herenmodewinkel is bij veel Rotterdamse mannen bekend. Fifty Fifty verkoopt mooie maatpakken, luxe schoenen en casual kleding van de mooiste merken.

Groene Hilledijk 187-189

Beijerlandselaan 48


Nieuwe torens van Cruz y Ortiz Las Palmas / Nederlands Fotomuseum

Kom snuffelen in de omvangrijke collectie van het Fotomuseum. In Las Palmas vinden wisselende exposities plaats. Aan de overzijde van de straat zit CafĂŠ Rotterdam, in de voormalige vertrekhallen van de HollandAmerikalijn.

Tussen New Orleans en het Luxor Theater komen 4 torens van architectenbureau Cruz y Ortiz.

Luxor Theater

In dit bijzondere gebouw van bureau Bolles & Wilson vinden de meest uiteenlopende voorstellingen en evenementen plaats. In 2011 wordt hier zelfs het WK Squash gespeeld! De toren aan de overkant is van architect Renzo Piano.

New Orleans / LantarenVenster

In deze toren van architect Alvaro Siza is onder meer filmhuis LantarenVenster gehuisvest.

Montevideo

Deze woontoren is van het Nederlandse architectenbureau Mecanoo.

Hotel New York

Inmiddels een beetje ingepakt tussen de torens van de Wilhelminapier, maar nog altijd het icoon van de Kop van Zuid. Je kunt ook naar de kapper in dit voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerikalijn.


Onderdoorgang De doorgang onder de Posthumalaan naar metrostation Wilhelminaplein doet on-Nederlands aan.

Start Metro Wilhelminaplein

Hogeschool InHolland Geroemd ontwerp van architect Erik van Egeraat. Loop even naar binnen om de ruimtelijkheid van het gebouw zelf te ervaren.

Restaurant Obba

Groot is het contrast tussen de buitenkant en de exotische inrichting van dit restaurant. Het uitzicht over de Rijnhaven is fantastisch.


Iedereen welkom aan boord van De Rott

erdam

Rijnhavenbrug (gereed eind 2011) Het ontwerp is van Quist Wintermans Architecten.

ss Rotterdam

Niet aan de Rijnhaven, maar zeker een omweggetje waard.

De Rotterdam behoorde bij de opleverin g tot de vijf grootste schepen ter wereld. In 1959 maakt het zijn eerste reis, naar New York. De gasten bewegen zich aan boor d als in een filmdecor. Ze raken gewend aan alle aandacht die ze met het schip in elke haven krijgen. Sinds 2010 mag iedereen zich vergapen aan de prachtige originele interieurs. Met verschillende tours kun je het schip grondig verkennen. Ook kun je er een drankje en een hapje doen in café-restaurant Lido, dat grenst aan het prachtige achterdek. Op De Rotterdam klinkt regelmatig live muz iek tot in de late uurtjes. Wie wil kan romantisch blijven slapen. Je kunt er zelfs trouwen. Eitje bakken Onlosmakelijk verbonden met het schi p zijn de persoonlijke verhalen, van stuurmannen tot bediende n en oliemannen. Zoals Ap van ’t Slot, inwoner van Katendrecht die destijds achtereenvolgens poetser en olieman was. Het was natuurlijk erg warm in het ketelruim, maar volgens Van ’t Slot was het goed te doen. “We bakten weleens een ei op de verdelers van de stoomleidingen. Dan haalden we de isolatiedeken eraf, een beetje bakolie erbij en dan de eieren.” Wanneer hij thuiskwam ston d zijn vrouw hem meestal op te wachten. Als hij dan nog aan het werk was en wat later van boord zou komen, liet hij een rook pluim uit de schoorsteen ontsnappen door wat wind uit de kete l te halen. “Dat mocht helemaal niet, in Amerika kon je hier voor een boete van duizend dollar krijgen.” Tijdens de restauratie van het schip was Ap van ’t Slot technisch adviseur. Zijn verhaal en die van 29 anderen zijn te lezen in het boek De 300; dertig verh alen van oud-opvarenden over De Rotterdam, te koop in de winkel van De Rotterdam. Zie www.opderotterdam.nl

Deliplein

China op de Kaap

Honderd jaar geleden zetten de eerste Chinese migranten voet op Nederlandse bodem, en wel op de Kaap. In korte tijd ontstond hier het grootste Chinatown van Europa in die tijd. Met logementen, theehuizen, wasserijen, speelhuizen, opiumkitten en toko´s. Vanuit de boardinghouses ontstonden de eerste Chinese restaurants - nu niet meer weg te denken uit elke plaats in Nederland.

Theater Walhalla en restaurant De Jonge De Jong zijn inmiddels bekende iconen. Er komen telkens weer nieuwe, leuke restaurantjes en winkeltjes bij op het Deliplein. Hier vinden ook regelmatig festivals plaats. Goed voorbeeld van zo´n festival is China op de Kaap.


European China Center

Langs de Hillelaan wordt gebouwd aan het European China Center, een groots project met kantoren, woningen en winkels, voor bedrijven die zich op China richten of daar vandaan komen. Een van de blikvangers wordt een grote Chinese tuin aan het water van de Rijnhaven.

Codrico

Meelfabriek Codrico is herkenbaar aan de groene glazen kubus op het dak. De kubus heeft geen functie, maar werd door de toenmalige eigenaar gebouwd om de aandacht te trekken.

Santos

Dit Rijksmonument was bij de oplevering in 1903 het hoogste en modernste pakhuis van Rotterdam. Het werd gebruikt voor de opslag van koffie uit de Braziliaanse haven Santos. Het pakhuis krijgt op termijn een tweede leven.

Kijk voor actuele voorstellingen en festivals rond de Rijnhaven op www.feijenoordsfavorieten.nl.


ETEN & DRINKEN 1 Roos Marijn

Middenin het schilderachtige Vreewijk waan je je in een gemoedelijke huiskamer. De keuken van Roos Marijn is mediterraan geïnspireerd en biedt zowel tapas als complete hoofdgerechten. Steeds meer mensen weten dit restaurant te vinden.

Dreef 62

2 Fabbrica

3 Trattoria Borgo d’Aneto

Zo eigenzinnig als het interieur is, zo traditioneel en authentiek is de keuken. De grote houtgestookte pizzaoven is een prachtig staaltje ontwerp. De huiswijn is van eigen import, zo ook een aantal Italiaanse delicatessen. Fabbrica is zowel geschikt om ‘snel’ een pizza te eten, als voor een complete avond dineren.

Het terras van Borgo d’Aneto biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam. Op de eerste zondag van de maand zijn er optredens van Feijenoorders die talent en passie hebben voor eten, dansen, zingen en alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Bij sommige liederen kunnen de gasten gewoon meezingen.

Vijf Werelddelen 107 (Entrepotgebouw)

Nijverheidstraat 2

4 De Jonge de Jong Een soort huiskamer, maar zulk lekker eten krijg je in je eigen huiskamer meestal niet. En grote kans dat jouw huiskamer niet zo bijzonder is ingericht. De Jonge de Jong was een van de eerste restaurants op het vernieuwde Deliplein, een pionier op de Kaap.

5 Lekker op Zuid Iedereen die van lekker eten houdt, komt naar “Lekker op Zuid”. Een winkel die er prachtig uitziet en producten waarvan je niet genoeg van kunt krijgen. Je kunt er ter plekke heerlijke sandwiches eten, maar ook bijzondere producten kopen voor thuis. De speciaalzaak biedt het beste aan delicatessen uit het Balkan gebied.

Delistraat 52

Meer tips www.feijenoordsfavorieten.nl

Paul Krugerstraat 89B


FOTOGRAFIE SANNE KANTERS


FEIJENOORDS FAVORIETEN

MEER ETEN & DRINKEN

Ga ook eens eten of drinken bij… Afhaal Palmboom Jaren geleden klein begonnen, overgenomen en verhuisd. Inmiddels is Afhaal Palmboom een begrip op Rotterdam Zuid.

Grand Café Rijnhaven De nieuwste aanwinst vlakbij metrohaven Rijnhaven.

Restaurant Las Palmas Het beroemde visrestaurant van Herman den Blijker.

Hillelaan 32

Wilhelminakade 330 (ingang aan de Otto Reuchlinweg)

Vuurplaat 459

Deli Bird Straattaferelen van het dagelijks leven in met name Bangkok vormen de achtergrond van dit Thaise restaurant aan het Deliplein. Ook afhalen mogelijk.

OBBA Groot is het contrast tussen de buitenkant en de exotische inrichting van dit restaurant. Het uitzicht over de Rijnhaven is fantastisch.

Restaurant Pizzeria La Gaetano Paulo en Giovanni heten je welkom in dit stukje Italië op het Noordereiland.

Hillelaan 2

Prins Hendrikkade 113-b

Delistraat 46c

Lezzet Turks restaurant vlakbij de Afrikaandermarkt.

Paul Krugerstraat 204

Safir Exotische inrichting, zonnig terras, historische omgeving, wat wil je nog meer?

Vijf Werelddelen 91 (Entrepotgebouw)


FEIJENOORDS FAVORIETEN

recepten

Feijenoord kookt Chefkok Rob Baris stelde in 2009 vanuit zijn kookstudio aan het Deliplein in Katendrecht een serie recepten samen en sloeg vervolgens met diverse groepen Rotterdammers aan het koken. Alle recepten zijn prima thuis te bereiden. De meeste boodschappen haal je op de Afrikaandermarkt, de andere ingrediënten bij de toko om de hoek en de supermarkt. De volgende twee recepten zijn mooie voorbeelden van wat je voor heerlijks kunt maken met verse ingrediënten uit de buurt. Trek gekregen in meer recepten? Koop dan het boek Zuid Kookt, culinaire avonturen op de Rotterdamse Afrikaandermarkt van uitgeverij Trichis. Zeebaars uit de oven 1 grote zeebaars (van 1,5 – 2 kg) 20 gram boter Zeezout 6 takjes tijm, blaadjes 4 schijfjes citroen

Maak de zeebaars schoon met een schaar en spoel hem schoon (of vraag dit aan je visboer). Snijd hem in moten. Leg een klont boter op iedere moot en bestrooi ze met tijm en zeezout. Rooster in een hete over (200 graden C), ca. 15-20 minuten. Garneer met een schijfje citroen. Wijntip Verdicchio

Garnalenrisotto 200 garm grote garnalen + schillen 3 teentjes knoflook, gepeld 4 lente-uitjes, grof gehakt 1 takje rozemarijn 1 takje tijm 1 rode ui, fijngesnipperd + schillen 3 eetlepels olijfolie 200 gram arboriorijst (risottorijst) 4 takjes dille

Pel de garnalen, verwijder de darmkanalen en bewaar de resten. Doe deze samen met de hele teentjes knoflook, lente-uitjes, de uischillen, rozemarijn en tijm in een wok en verhit alles kort. Blijf roeren. Voeg, als de aroma’s vrijkomen, ¾ liter water toe en een fikse snuf zout. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat 20-30 minuten zacht koken en zeef de bouillon. Houd de bouillon warm op laag vuur. Fruit de ui in olijfolie in een pan met dikke bodem op middelmatig vuur, 4-6 minuten. Voeg de rijst toe en roer goed, zodat alle rijstkorrels aan alle kanten glanzen. Voeg een scheut garnalenbouillon toe en laat al roerend sudderen. Voeg een nieuwe scheut toe als al het vocht is opgenomen. De risotto is goed als de rijst smeuïg is, maar wel beet heeft. Kook ondertussen de garnalen in het resterende bouillonvocht, in 3-4 minuten. Snijd ze in iets kleinere stukjes (2-3 cm). Breng de risotto op smaak met versgemalen peper en zout en schep de garnalen erdoor. Verdeel over vier diepe borden en serveer direct. Garneer met een takje dille. Wijntip Pinot grigio


FEIJENOORDS FAVORIETEN

Feyenoord & Feijenoord

Naam Achternaam / Naam onderneming

Adres / telefoon / website


Sportclub Feyenoord en de deelgemeente Feijenoord dragen vrijwel dezelfde naam, afgezien van de iets andere spelling. Verrassend genoeg staat het Feyenoord stadion niet in de deelgemeente Feijenoord, maar in IJsselmonde. Toch hebben de sportclub en de deelgemeente veel met elkaar gemeen, zowel vroeger als nu. Op zondag 19 juli 1908 werd in café de Vereniging aan de Persoonshaven 5-9 in de wijk Feijenoord de voorloper van Sportclub Feyenoord opgericht. Sinds 1912 draagt de voetbalvereniging haar huidige naam. Voordat het eerste elftal van Feijenoord in 1937 ‘De Kuip’ in gebruik nam, werd er gevoetbald op verschillende plekken in wat nu de deelgemeente Feijenoord heet. Eerst in de wijk Feijenoord, daarna in de Afrikaanderwijk en vervolgens lange tijd aan de Kromme Zandweg in Vreewijk. Er zijn hier en daar nog wel sporen terug te vinden van dit verleden, maar er is ook veel veranderd. Je kunt het allemaal nalopen via het Feyenoord Pad, een wandeling langs historische plekken die met de voetbalclub te maken hebben. Voetballers in Feijenoord

Tegenwoordig zijn er andere banden tussen de deelgemeente en de sportclub. Een aantal voetballers en oud-voetballers van Feyenoord woont in de deelgemeente. Aanvoerder Ron Vlaar woont bijvoorbeeld in Montevideo op de Wilhelminapier. Georginio Wijnaldum woont in het Entrepotgebied. Impact

Daarnaast investeert de voetbalclub in maatschappelijke projecten in de deelgemeente. ‘Feyenoord heeft spelers en trainers die van ontzettend veel waarde kunnen zijn voor jongeren in de wijken van Rotterdam. Vijf zinnen van Leroy Fer kunnen meer impact hebben dan een uitgebreid verhaal van een professor’, benadrukt Eric Gudde, de algemeen directeur van Feyenoord op de website van de voetbalclub. Talenten ontwikkelen

Met het project ‘Scoren op Zuid’ richt Sportclub Feyenoord zich op jongeren in de zuidelijke deelgemeenten. Spelers maken jongeren enthousiast voor sport en benadrukken het belang van een goede opleiding. De topsporters zijn zelf het levende bewijs van wat je kunt bereiken als je je talenten ontwikkelt. Een prachtig voorbeeld voor kinderen en jongeren.


SLAPEN 1 Cherrycake & Chocolate In 2010 het beste hotel van Nederland, volgens het blad Reis & Magazine van de ANWB. Het herenhuis uit 1886 heeft nog veel authentieke details en biedt vijf verschillende themakamers – van Marokkaanse Kamer tot Hollandse Zolder. Aanvullende service is de Daffodil uit 1964, die je naar bijzondere winkeltjes of restaurantjes rijdt.

Maaskade 8

2 Suitehotel Pincoffs Bijna elke kamer is anders in dit rijksmonument uit 1879, een voormalig douanegebouw. De inspecteurs van de Michelin-gids bevelen Pincoffs warm aan als een van de Aangename Hotels in Nederland. Het interieur bestaat uit een boeiende mix van oud en nieuw.

3 De Bed & Breakfast Boot Je bent in de grootste havenstad van Europa en je wilt overnachten. Dat doe je dan op een boot natuurlijk! Dat kan op de Bed & Breakfast Boot. “We krijgen hier iedereen over de vloer, van zakenmensen tot toeristen uit Singapore,” vertelt Trees. Samen met haar man Rob verhuurt ze twee kamers op het historische vrachtschip uit 1913.

4 Hotel New York

5 Cruise Hotel De Rotterdam

Ga je voor het uitzicht op de Veerhaven aan de overzijde van de Maas, of op de Rijnhaven en Maashaven? Wil je die kamer waar de douche in een voormalige lift zit of ga je voor het zonnige terras aan het water? In alle gevallen proef je de bijzondere sfeer van het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.

Maar liefst 254 kamers telt het Cruise Hotel. De kamers zijn allemaal ingericht in de jaren ’50 stijl waar het schip zo geliefd om is. Daarbij zijn ze wel allemaal verschillend van vorm, inrichting en kleur. De kamers vertellen als het ware een verhaal, en hebben thema´s als ‘Original’, ‘Manhattan’ en ‘Bahamas’.

Koninginnenhoofd 1

3e Katendrechtsehoofd 25

Stieltjesstraat 34 J.B. Bakemakade tegenover nr. 96

Meer tips www.feijenoordsfavorieten.nl


Feijenoord

FEITJES

De Wilhelminapier hoort sinds 1 januari 2010 bij de deelgemeente.

In de deelgemeente Feijenoord wonen 87.210 inwoners. Dat is meer dan Bergen op Zoom of Lelystad.

De wijk Feijenoord was in 1870 de eerste uitbreidingswijk van Rotterdam aan de zuidoever van de Nieuwe Maas.

De twee hoogste gebouwen van Rotterdam staan in Feijenoord: de Maastoren (bijna 165 meter) en New Orleans (158 meter). De Maastoren is zelfs de hoogste toren van Nederland. De Rotterdam, nu in aanbouw, wordt 149 meter, bijna net zo hoog als de Delftse Poort bij Centraal Station.

De naam Katendrecht wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1199.


Ruim 22% van het oppervlakte van de deelgemeente Feijenoord bestaat uit water.

De deelgemeente Feijenoord heeft 9 wijken: Afrikaanderwijk, Bloemhof, Entrepot, Feijenoord, Hillesluis, Katendrecht, Noordereiland, Vreewijk, Wilhelminapier.

Van 1908 tot en met 1917 was het Afrikaanderplein de thuisbasis van voetbalclub Feyenoord.

Het Feyenoord stadion staat niet in Feijenoord, maar in deelgemeente IJsselmonde.

De Essalam moskee is de grootste moskee van West Europa.

Zanger Johnny Hoes is op Katendrecht geboren.


FEIJENOORDS FAVORIETEN

COLOFON

FOTOGRAFIE MAX DERETA

Zomer 2011 Dit is een uitgave van de deelgemeente Feijenoord. Productie en teksten De Wijde Blik Redactie en ontwerp Aikon Studio / CAFE OPEN Druk ImagoPrinting De redactie van dit magazine heeft geprobeerd alle rechthebbenden van beeldmateriaal te achterhalen. Mocht u toch een beeld aantreffen zonder dat uw toestemming is verleend, dan verzoeken we u dit te melden via de contactmogelijkheid op www.feijenoordsfavorieten.nl. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.


Feijenoords Favorieten Magazine  
Feijenoords Favorieten Magazine  

Magazine ter promotie van de meest dynamische wijk van Rotterdam.

Advertisement