Page 1

S e l e c t e d Works 2015-2018

Macey Laughlin


Liminal Living

Residential - Fall 2017 Liminal space is defined by the nature of transition; a space in which acts as a threshold between two dissimilar spaces. We experience liminality in our everyday lives, passing through thresholds that define our routine. This housing project explores how liminal space can be redefined in housing to incorporate the exterior into our everyday routine. Each unit consists of two stories, merged by a private exterior staircase through a small private courtyard. The second story consists of the most private space within each unit, the bedroom. Exterior circulation acts as a ritualistic liminal space that bookends the occupants day with exterior interaction

ound Floor

Housing eet, San Diego CA

UNIT 1 - FIRST FLOOR PLAN Unit 1 Floor 2 Ward Canyon Housing 4624 40th Street, San Diego CA

UNIT 1 - SECOND FLOOR PLAN


Liminal Living

Residential - Fall 2017

The site I chose is located in Normal Heights neighborhood, and borders an existing dog park and canyon. The parcel is zoned for RM 1-2, with and FAR of 0.9. After analyzing the parcel map and the given setbacks of the lot, I developed an aggregation of the units that creates a communal courtyard, outlined by private exterior courtyards for each unit. This aggregation promotes the concept of liminality within the complex, and promotes community interaction.

4624 40th St

SAN DIEGO, CA 92116 NORMAL HEIGHTS APN: 440-630-22-00 LOT SIZE: 0.5 ACRES ZONING DESIGNATION: RM 1-2 F.A.R= 0.9 SF/DU= 2,500 86’

SETBACKS: FRONT MINIMUM- 15’ INTERIOR SIDE- 5’ STREET SIDE- 10’ REAR- 15’ HEIGHT LIMIT (MAX)- 30’

36’ 30’ 44’

53’

56’ 78’ 40’


Eureka Spring Arts Center Urban Infill - Eureka Springs, Arkansas Spring 2017

Eureka Springs is a cultural chaos tucked away in the winding, rocky landscape of the Ozark Mountains in Arkansas. Quirky coffee shops, art galleries, cafes, and craftshops line the main street of this charming mountain town. The historic town has been built up and entire level, forming underground tunnels and even more variation in the fluctuating topography. Layering of space is a prevalent design principle throughout the town. Each space in this cultural arts has a visual connection to another or the surrounding mountainous landscape. The circulation is centralized and visible, echoing the towns natural circulation. The use of corten steel mimics the aging, moss covered brick of the surrounding building, with its elegant and aged quality.


Catenary Torsion

Case Study with Jacqui Walker and Sharon Reis We began this project with a concept drawing depicting structural torsion in the book Function of Form by Farshid Moussavi. The structural concept conveys how structural elements may exist in a system to create a torsion force throughout the overall system. When choosing an ideal site, we looked for potential for the overhead condition to assist the catenary structural elements to pull the overall form into torsion. The finished structure functions entirely in tension, and consists of ten acrylic plates woven by magenta string to create a dynamic structural system that finds fitness and balance in the space.


Adaptive Reuse - Student Housing Fall 2016

Adapting to an previous industrial warehouse design, this student housing complex is located in Edmond, Oklahoma, serving University of Central Oklahoma. The existing industrial structure consists of massive, glulaminated columns that support the webbed glulam beams that create an intricate overhead condition. The exterior facade consists of precast concrete panels and glass. The final design houses up to fourteen students, and includes a third story greenhouse that allows occupants to experience the existing glulam structure and brings in diffused light. To adapt the previous industrial structure into suitable housing, concrete walls were placed behind the existing concrete and glass facade, and windows were punched out of the existing precast panels. The entrance is defined by a three story light well that creates an atmospheric gathering space, bringing natural light to all three floors.


Transmission Refuge Fall 2017

By embracing the chaotic context, this meditation refuge promotes the idea of equanamity; that is composure of the mind in all situations.Steel sections defines domestic stair forms that increase in slope as the refugee rises, following the natural taper of the transmission tower. The complex path creates a ritualistic ascent to the top, acting as a threshold to a higher space to focus on mindfulness. The ascent up into the transmission tower is defined by steel stairs that increase in slope as one rises. This transition between slopes promotes the idea of transition through a space, and ends with a ladder that leads to a single platform within the structure.


Graphic Structure Spring 2018

In response to the construction of the catenary structure, this graphic exploration of structure focuses on how patterns may derive new composite structures. Through the composition of three different pattern designs, new design logics were discovered and structural ambitions were read through depiction of lineweights, hierarchy, and systematic patterns as well as disruptions. Through folding and overlay, the graphic structures become more complex and fractured, creating new systematic possibilities.


FIRST FLOOR PLAN 1/16”= 1’0”

FIRST FLOOR PLAN

Lacaton & Vassal- Case Study Fall 2017

Located in Trignac, France, 23 Dwellings is an affordable housing project designed to optimize size to cost ratio through tapering of space and use of cost efficient materials. Each unit is a lofted space defined by a wedge shape, to alter the perspective and experience of a small space.

23 Dwellings Lacaton & Vassal Ground Floor Plan Macey Laughlin

SECOND FLOOR PLAN 1/16”= 1’0”

The form consists of three extruded volumes, one of which is a green house. Each unit occupies a section of this greenhouse volume, providing a bioclimatic experi-


Subtractive Creation Spring 2016

This exploration of materiality begins with creation through reduction. Beginning with two independent wood cubes, I cut and hand carved each to fit together in a simple yet dynamic fashion. The single unit embodies the two pieces before they were processed. The finished cube defines two single entities defined using boolean differences.

Additive Creation Spring 2016

The second phase of this project explored the process of additive creation through casting. Selecting the more massive element within the cubic model, I created a concrete mold derived from the carved shape. The result is a single cube that embodies a strong contrast in materiality; the concrete addition grounds the object.

Macey Laughlin - Architecture Portfolio  

Selected works from 2015 - 2018

Macey Laughlin - Architecture Portfolio  

Selected works from 2015 - 2018

Advertisement