Issuu on Google+

maayke Snuffel aan het leven van een creatief Cotelette, voedsel of ...? Stout met een knipoog Brand-id: literatuur met een tikkeltje humor.

de

Kunst

van het

Kontjedraaien MAAYKE 1


2 MAAYKE


MAAYKE 3


8. 1.

10. 1. Mobieltje anders

8. Dans

Kunst van het kontjedraaien

4 MAAYKE


3.

2.

10. Bijbels bot

5.

2. Notendopleer 3. Stout met een knipoog MAAYKE 5


Tringgg Tringgggg

6 MAAYKE


ggggg ggg De meest snelle manier van communiceren

Wist je dat ze in 1922 al mobiele telefoons hadden? Deze werkten toen nog alleen via een telefoniste. Toen waren ze nog niet draagbaar, maar nu heb je ze al in alle soorten en maten. Lichtgewicht of zwaar, klein of groot. Je kunt er draadloos en overal ter wereld mee bellen met wie je maar wilt.

Wat je ook allemaal met het mobieltje kan doen

Naast het traditionele bellen, smsen en internetten, kun je het mobieltje ook op een andere manier gebruiken. Je kunt besluiten om een andere telefoon te kopen, maar dat oude ding moet ook ergens naartoe. Inruilen heeft geen zin, dus gebruik je het als vangbal. Kunnen je vrienden ook nog eens wat doen, dan alleen zuipen. Krijgen ze ook nog wat lichaamsbeweging.

Waar een mooi mobieltje wel niet goed voor is

Prachtig klein, met een groen lichtgevend schermpje. Wat is ze toch fijn om te hebben. Ik kan echt niet zonder haar. Bellen met mijn vriendinnen en vriend. Zijn prachtige stem door de heldere luidspreker te horen doet mij zo’n plezier!

Dat stomme ***ding gaat de vuilnisbak in! Verdomme! Weer loopt dat pokkeding vast! Net nu ik met mijn vriend aan de telefoon ben! Waarom doe je het nu ***verdomme nooit! Weg ermee, de vuilnisbak in!

MAAYKE 7


ihet gebied van commun op s er ell sts be se er van div Wil Michels is schrijver it. branding en creativite en t en em ag an nm sig catie, de Brand-id. Zijn laatste boek heet: Hogeen is docent aan Fontys au re bu tie ica un m m co Wil heeft een eigen school Communicatie. ve workshops. nt geeft Wil ook creatie ce do en er ijv hr sc als Naast zijn werk

8 MAAYKE


Creativiteit in een notendop Weet je ook nooit hoe je op een goed idee komt? Loop je wel eens vast tijdens een brainstorms essie? Of wil je gewoon een be etj e creativiteit proeven? Ren dan nu je kamer uit en hup naar de bibliotheek. Het boek Bra nd-id van Wil Michels en Ineke Huyskens mo et je echt eens proberen! Brand-id behandelt namelijk veel onderwerpen die in de leerkring Concept en Content terug komen. Zoals conceptontwikkeling, creatie f merkdocument en creatieve me rklading. Daarnaast is het ook heel handig als praktijkboek voor de beginnend e creatief. Niks is te gek. Met veel leuke, her kenbare probleemsituaties en een tikkeltje humor wordt je als op het ritme van een dans door de stof geleid t. Ga de uitdaging aan met je ration ele brein en probeer het kind in jez elf terug te halen. Probeer kansen te zien, daar waar andere studenten oplossingen geven. Dat maakt je uniek. Dat maakt je bijzonder! Van begin tot eind zul je geboeid blijven lezen. Dit boek mag niet in je boekenkast ontbreken!

MAAYKE 9


Esther Smit (20) haar uit EindHet woord schaamte komt bij enboek. hoven niet voor in het woord na elke week Integendeel zelfs. Zij loopt bij c. Soms voor de deur plat bij Christine le Du t nieuws uit te de fun, maar vaak om weer wa proberen. zo bijWat maakt Christine le Duc dan zonder? menteren en ‘Ik houd best wel van experi voegen in probeer altijd iets aparts toe te e le Duc is ook mijn dagelijks leven. Christin lekker apart en uitdagend!’ Maar wat is Christine le Duc? erotische ‘Het is een winkelketen in de en allerlei sekscène. Zij verkopen lingerie merken en van suele producten, van andere hun eigen merk.’ Zijn seksshops taboe? praat er ge‘Voor mij persoonlijk niet. Ik ere mensen woon over. Voor sommige and l in de taboesdenk ik dat het echter nog we niet over feer ligt. Het is iets waar je het r toe gaat. De hebt, iets waar je stiekem naa er op je gemak sfeer is er erg open en je kunt rondkijken.’

3

‘Mezelf in beschrijven woorden? 10 MAAYKE


? p o h s x e S e d r o o Schaamte v

Euhm,

en spontaan gezellig,

extrovert.’ MAAYKE 11


HOP? S S K E S E D R O O V E T M A A H SC or nodig! o v s en g er N

Zal ik eens de stoute schoenen aantrekken en een seksshop binnen gaan? Dat is de vraag die veel mannen en vrouwen bezighoudt. Spannende gedachtes en fantasieën spelen door het hoofd. Waarom is het dan zo dat zoveel mensen niet toegeven aan deze ‘drang’ en daadwerkelijk een sekswinkel binnenlopen? 12 MAAYKE


Dit heeft te maken met dat in Nederland het onderwerp ‘seksshop’ weinig besproken wordt. Mensen schamen zich ervoor en durven er niet goed over te praten. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de meeste seksshops verdoemd zijn tot achterstandsbuurtjes en afgelegen straten. Eigenlijk best jammer, want het zou een onderwerp moeten zijn waar niemand zich voor moet schamen. Wat is er nou fijner dan met een opgeheven hoofd en zonder blos op de wangen een seksshop in en uit lopen? Gelukkig zijn er ook seksshops die zich vestigen midden in het centrum van steden. Christine le Duc is hier een goed voorbeeld van. Deze sekswinkel heeft zich gespecialiseerd in het verkopen van vrouwvriendelijke genotproducten, lingerie en sensuele crèmes. Niet alles staat dus in het teken van harde porno, zodat ook vrouwen zich welkom voelen. Wat in hun voordeel werkt is dat er vrouwelijke medewerkers rondlopen die je advies geven over gebruik van bepaalde producten en je kunt lingerie ter plekke passen. Bij de kassa worden de gekochte spullen in een ondoorzichtige tas gestopt. Mensen, weg met die schaamte en trek die stoute schoenen eens aan! Er gaat een wereld voor je open. MAAYKE 13


14 MAAYKE


Wh@t’s up? Lekker aan het communiceren geslagen? Zin in wat meer praktijkervaring of alleen wat meer informatie? Dan moet je eens uit die luie stoel komen en achter je pc kruipen. Op het net gebeurd het namelijk allemaal. Netwerken, stages, pitches, alles is er mogelijk. Jongehonden en Michelscommunicatie moet je dan ook eens bezoeken als je je eerste voetstappen als creatief wil gaan zetten.

Snuffel aan het leven van een creatief

Creativiteit komt tot bloei bij Michelscommunicatie

Voel jij je anders dan anderen? Denk je anders dan anderen en kun je je creatieve ei niet kwijt? Dan is deze website echt iets voor jou! Jonge Honden is namelijk een platform voor de startende creatief, met of zonder ervaring. Je kunt dus lekker meedoen met pitchwerk, korte creatieve opdrachten, zonder afgekeurd te worden. Bedacht door een groep jonge studenten, die wilden dat (on)ervaren creatieven en projectmanagers de kans kregen om zich te ontwikkelen. De mogelijkheid om te netwerken is ook volop aanwezig. Een goede ingang voor een derdejaars of afstudeerstage!

Bij Michelscommunicatie bundelen copywriters en artdirectors hun talenten om persoonlijk en op maat communicatie te bedrijven. Ambitie en gedrevenheid, dat is waar zij voor staan. Klanten hebben altijd een streepje voor.

Website: www.jongehonden.nl

Website: www.michelscommunicatie.nl

Aan het roer van de organisatie staan Wil Michels (art director), Ineke Huyskens en Anke Bardie (copy writer). Samen vormen zij de drie musketiers van goede en persoonlijke communicatie. Inhoudelijk zit de site goed in elkaar, alleen grafisch zijn er wat verbeterpunten.

MAAYKE 15


16 MAAYKE


MAAYKE 17


Dat telefoontje veranderde mijn leven

18 MAAYKE


Maayke Snelting is schrijfster van het verhaal ‘Dat telefoontje veranderde mijn leven’. Voor interesse in het verhaal dat telefoontje veranderde mijn leven kunt u contact opnemen met Maayke Snelting, maayke_snelting2@hotmail.com In deze rubriek is elke week een deel van dit boek te lezen. Guderende vier weken kunt u genieten van deze roman. Nee, het kan toch niet waar zijn! Mijn reactie op het verschrikkelijke nieuws dat mijn schoonmoeder een ongeneeslijke vorm van longkanker had. De artsen gaven haar maximaal twee jaar te leven. Om het zo lang mogelijk te rekken waren ze van plan haar chemo te geven en te bestralen. Vanaf dit moment begint mijn verhaal… Verstijfd en vol van emotie hang ik aan de telefoon. De kalme stem van mijn vriend aan de andere kant van de lijn. Dit ga je toch niet menen, is het echt niet te genezen? hoor ik mezelf antwoorden. ‘Nee, het is niet te genezen, alleen nog uit te stellen’, is de reactie van mijn vriend. De moed zakt me in de schoenen. Een paar minuten geleden liep ik nog naar mijn kamer met de gedachte te spelen. Helaas is die gedachte veranderd in de harde werkelijkheid. Geen uitweg meer terug. Terug naar het telefoongesprek. Ik zeg morgen het feest wel af, vind het veel belangrijker om er nu voor jou te zijn, antwoord ik. ‘Dat snap ik, vind ik ook heel lief.’ Tring. De deurbel gaat. Helemaal vergeten dat Casper vanavond langs zou komen voor een schoolproject. Nog steeds onder de indruk van het nieuws doe ik de deur open en ga op de bank zitten. Ik bel morgen wel hoelaat ik naar jullie toe kom, als je er behoefte aan hebt kun je me altijd bellen. ‘Is prima lieverd, zie je morgen dan’. De rest van de avond is een beetje wazig in mijn geheugen. Denk dat, dat te maken heeft met het telefoontje. Ik weet nog wel dat ik er even met een huisgenoot van mij over heb gepraat en toen een komische film heb opgezet. Hopelijk hebben ze er morgen geen problemen mee dat ik niet kan presenteren. Heb nu belangrijkere dingen aan mijn hoofd.

MAAYKE 19


zaam Betrouw baar

Flex

ibel

Op zoek naar dat kleine beetje extra’s in je werknemers? Mis je iets wat je geen naam kan geven? Dan bent u bij mij aan het juiste adres! Wat kunt u precies verwachten? Een goede teamplayer, harde werker, flexibiliteit en stressbestendigheid Kortom: een hardwerkende, betrouwbare en grappige creatief 20 MAAYKE

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen: Maayke Snelting Edisonstraat 163 5621 HN Eindhoven 0646572841

Zorg


MAAYKE 21


Klassiek Ballet

Is de oudste vorm van ballet. Ontstaan in Frankrijk en bedacht door Koning Lodewijk XIV die veel feesten gaf en hield van dansen. In 1661 werd de eerste balletacademie opgericht door Koning Lodewijk XIV. Vroeger dansten de hofnarren op feesten om de mensen te vermaken. Ze maakten zichzelf belachelijk om mensen te laten lachen. Daar hoorden ook grappen en leuke trucs bij. Na een tijd veranderde deze moppenmakerij in een sport. Tegenwoordig is ballet voor mensen een manier om te ontspannen en gezond te blijven. Dansen werkt stimulerend. Voor lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je, je emoties omzet in lichamelijke bewegingen. Bij klassiek ballet horen: roze of witte balletschoenen, een balletpak, beenwarmers en een balletbroek. Voor de gevorderde ballerina is er de mogelijkheid om op spitsen te leren dansen. Dit zijn balletschoenen met een verstevigde neus, waardoor ze op haar tenen kan Bij klassiek ballet horen: roze of witte balletschoenen, een balletpak, beenwarmers en een balletbroek. Voor de gevorderde ballerina is er de mogelijkheid om op spitsen te leren dansen. Dit zijn balletschoenen met een verstevigde neus, waardoor ze op haar tenen kan lopen.

22 MAAYKE


De muziek geeft aan welk type dans het is en kleding er gedragen moet worden. Er zijn namelijk twee soorten dansstijlen binnen deze dansstroming: ballroom en latin. De ballroom staat voor de traditionele dansen. Het zijn veelal statische dansen met een bijpassende muziek. De latin komt uit Latijns-Amerika en is veel losser. Binnen deze dansstijl word er ook in paren gedanst, maar met meer afstand. De dansen zijn sneller qua ritme en de kleding is sexier. De dansstijlen worden binnen het stijldansen verdeeld in de ballroom- (ook wel standaard) en Latijns-Amerikanen dansen.

Stijldansen Streetdance Streetdance is een vrije manier van dansen die lijkt op klassiek ballet. Alleen zijn de danspasjes gebaseerd op hip hop en popmuziek. De dans wordt door een groep uitgevoerd. Waarbij iedereen veelal dezelfde kleren draagt. In tegenstelling tot het klassiek ballet zijn de passen snel, abrupt en stoerder. Daarnaast wordt er ook op eigen schoenen gedanst in plaats van op

MAAYKE 23


Drie vrouwen. Gehurkt op de grond. Kontjeswaaiend van links naar rechts. Geen decor, alleen blauw licht. Het begin van een dansvoorstelling. Vreemd? Nee, maar wel anders dan anders. Co(te)lette: dans teruggebracht tot de essentie. Bewegen op gevoel, je mee laten slepen in de muziek. Bot wordt vrouw De naam verwijst naar de ‘kotelet’, rib van Adam uit de bijbel. Uit dit bot werd Eva (de oervrouw) geboren. De drie vrouwen staan symbool voor de onweerstaanbare drang: hap uit de appel, ondanks alle waarschuwingen en dreigingen. Zij belichamen deze drang. Voortdurende onrust, met als oorzaak een niet te bevredigen, fysieke en mentale honger naar balans. Wat nou ballet?! Choreografe en danseres Ann van der Broek probeert met Co(te)lette het paradigma dans te doorbreken. In plaats van een groep dansers laat ze drie vrouwen zich letterlijk bloot geven. De vrouwelijke gevoelens als lust, drift en controle zijn het ruggengraat van de voorstelling. Schommelend tussen verlangen en bevrediging. Geen verhaal of oplossing, alleen een lege schets zonder begin en eind. 24 MAAYKE

Het Paradigma: Dans Dansen is niets meer dan bewegen op het ritme van de muziek. Je spieren aanspannen en ontspannen op de beat. In de loop der jaren is de mens vanuit het volksdansen groepsdansen gaan ontwikkelen. Klassiek ballet is daardoor ontstaan. Danspassen werden synchroon, gecontroleerd en sierlijk toegepast. Gevoelens mochten niet of nauwelijks getoond worden. Co(te)lette breekt met dit principe en heeft als uitgangspunt emotie en chaos. Eigenlijk steekt ze de draak met het stereotype beeld van dansen. Vanuit een nieuwe invalshoek wordt dit begrip als het ware geherpositioneert. Het laat de mogelijkheden zien en is misschien in de toekomst


Rib uit je

lijf

MAAYKE 25


Inthe

mood

26 MAAYKE

...


Colofon Hoofdredactie Maayke Snelting Artdirector Eleonora Faber Styling Eleonora Faber Tekst Maayke Snelting Vormgeving Eleonora Faber en Maayke Snelting Uitgever Lisette Heemskerk Advertentieafdeling Natasja Veldman (salesmanager), Ria van Kempen (manager a.i.), Lydia Engel, Eline van Olderen Druk Rob Smeets, Eindhoven Redactieadres Maayke, Postbus 1633, 5621 HN Eindhoven, T0414657284, maayke@sanoma-uitgevers.nl Abonnee worden? Ga voor de snelste service naar www.zester.nl/maayke, vul de bon in dit blad in of bel T 0900 7467639. 7 dagen per week van 9-21 uur. Vragen Heb je vragen of opmerkingen over ons privacybeleid dan kun je deze richten aan: Sanoma Uitgevers BV, Klantenservice, Postbus 40005, 2130 KM Hoofddorp.

MAAYKE 27


28 MAAYKE


Magazine Maayke