Page 9

”Lypsylehmät kävivät laitumella moikkaamassa nuorta karjaa ja näin ne tulivat toisilleen tutuksi. Kun uuden navetan ovet avattiin, lehmät tulivat sisään juoksemalla”, Pirjo kertoo. Karja tottui robottinavettaan nopeasti, eikä yhdestäkään eläimestä tarvinnut luopua. ”Utarerakenne on ollut sopiva, samoin sorkkaterveys ja lihaskunto. Ruokintakäytävän ritilämatto on osoittautunut hyväksi hankinnaksi”, Toni sanoo. Karjan keskituotos on tällä hetkellä noin 10 000 kiloa ja nousee pikku hiljaa ylöspäin. Lehtovaaran tilan väki keskittyy nyt uuden navetan käyttöön ottoon ja pyörittämiseen. Lehmäluku kasvaa vähitellen hiehojen poikiessa 65–70:een. ”Satsaamme eläinten terveyteen ja hyvälaatuiseen säilörehuun. Sateisten kesien takia peltojen kunnostus on myös tärkeää”, Toni pohtii.

Ajoissa liikkeelle Sukupolvenvaihdos merkitsee myös paljon paperitöitä – suunnitelmia ja laskelmia. Niissä Kemppaisten kumppanina oli talouden ja omistajanvaihdosten erityisasiantuntija Osmo Tiikkainen ProAgria Kainuusta. ”Isoilla karjatiloilla vaiheittainen sukupolvenvaihdos ja siihen liittyvä yhtymävaihe on toimiva tapa siirtää yritys seuraavalle sukupolvelle.” Kirjallinen yhtymäsopimus on välttämätön pelisääntöjen ja työnjaon selventämiseksi. Hän on nähnyt monta kainuulaista sukupolvenvaihdosta ja muistuttaa avainasiasta. ”Sukupolvenvaihdoksessa ratkaistaan asioita, joilla on pitkäaikaiset vaikutukset sekä jatkajien että luopujien elämään. Tämän vuoksi sukupolvenvaihdos kannattaa suunnitella huolella ja varata siihen riittävästi aikaa.”

Syksyn tsekkilista!

K

un syystyöt alkavat rauhoittua, on hyvä hetki istua alas suunnittelemaan loppusyksyn ja ensi vuoden tärkeitä asioita. Ota maatalouden asiantuntija kumppaniksesi pohtimaan mahdollisuuksia ja kehittämisen paikkoja! • Välitilinpäätös loka–marraskuussa helpottaa varsinaisen tilinpäätöksen tekoa ja toimii suunnittelun hyvänä tukena. Suunnittelemme kanssasi loppuvuoden tulot ja hankinnat sekä kuinka verotus muodostuu. Hyvin tehty maatilan kirjanpito ennakoi muutokset ja auttaa varautumaan riskeihin. • Huolettaako talous? Suunnitteletko investointia? Pyydä asiantuntija tilakohtaiseen maksuttomaan kehittämiskeskusteluun, jossa mietitään tilan tilanne nyt ja tulevaisuudessa. • Kassabudjetti vuodelle 2017 auttaa ennakoimaan ja varmistamaan, että yrityksesi maksuvalmius säilyy hyvänä ja käytät rahoja järkevästi. Saat tilannekuvan siitä, miten ostot ja myynnit tulisi ajoittaa. • Varaa aika Neuvo 2020 -käynnille ja hyödynnä täysillä maksuttomat asiantuntijoiden neuvot vielä tänä vuonna! Tutustu ja tilaa palvelu osoitteesta www.proagria.fi/neuvo2020 • Onko viljelysuunnitelma ajan tasalla? Hyödynnä kausihinnoittelu ja teetä suunnitelma nyt ennen kevään kiireitä. Pääset hyödyntämään sitä muun muassa lannoitteiden ja torjunta-aineiden tilinpäätösostoissa. Ota yhteyttä oman ProAgria-keskuksesi asiantuntijaan!

Tulossa koulutusta sukupolvenvaihdokseen Kainuussa. Katso sivu 31.

KANTRI

MAATILAN VAKUUTUS Turvallisuutta ja mielenrauhaa maatiloille. Kolme hyvää syytä ottaa LähiTapiolan Kantri maatilan vakuutus 1.

Saat käyttöösi parhaat maa- ja metsätalouden vakuutusasiantuntijoiden palvelut sekä uuden johtavan maatilan vakuutuksen, Kantrin.

2.

Parhaat ja laajimmat henkilövakuutusratkaisut ovat käytössäsi.

3.

Traktoriin kiinnitetyn uudehkon (alle 6 vuotta) työkoneen rikkouduttua korjauskelvottomaksi, saat tilalle uuden koneen.

ZZZODKLWDSLRODȴ Palveluntarjoajat: LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, LähiTapiolan alueyhtiöt, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö, LähiTapiola Varainhoito Oy (LähiTapiolan rahastoja hallinnoi FIM Varainhoito Oy).

3/2016 maaviesti 9

Profile for ProAgria Oulu

Maaviesti 3/2016  

ProAgria Oulun, Kainuun ja Lapin asiakaslehti

Maaviesti 3/2016  

ProAgria Oulun, Kainuun ja Lapin asiakaslehti

Profile for maaviesti
Advertisement