Page 1

Welkom in dit boek.


Een boek van en over Lingotto, een jong bedrijf in Amsterdam. Een bedrijf dat zich bezighoudt met stedelijke ontwikkeling, daar anders tegen aankijkt en er daarom een boek over heeft gemaakt.


Een boek met een omslag dat 足eigenlijk een verpakking had moeten worden, afgekeurd werd en even dreigde te verworden tot stucloop, maar uiteindelijk als boek over Lingotto in uw handen is beland. Het papier waarop de rest van dit boek is gedrukt, stond overigens ook als restpapier in een hoek van de drukkerij stof te vergaren. Totdat wij het een bestemming gaven. Deze bestemming.


Dat is hoe Lingotto werkt. Door anders te kijken naar de wereld om ons heen, zien we 足mogelijkheden die anderen 足ontgaan. Zo geven we een meerwaarde aan een gebouw of zelfs een heel gebied.


In dit boek willen we u een drietal projecten laten zien van Lingotto. Projecten die restructief, bruikdienstig en futumorfant zijn. Pardon? Restructief, bruikdienstig en futumorfant. Drie woorden die het best 足omschrijven hoe wij denken en 足werken. Drie woorden ook die tot voor kort niet bestonden, maar ook weer niet geheel nieuw zijn. Ze zijn geboren uit woorden die er al 足waren.1 Leest u maar mee.

 1 Ontwerper Joris Visser verrijkt de Nederlandse taal met nieuwe woorden. Nieuwe woorden, opgebouwd uit bestaande.


RE STRUC TIEF [BN]: herdefiniërend in gebouw en gebied Het project wordt ~ aangepakt •

‘REVERSED GRAFFITI’ Tekeningen ontstaan door roet van de muur te poetsen.


Niets hoeft te zijn wat het lijkt. Niets hoeft te worden wat het was. Zonder daarbij meteen over te gaan tot heel grote aanpassingen. Geen rigoureuze bulldozers of ­sloopkogels dus. Maar herdefiniëring. Nieuwe mogelijkheden ontdekken in ­bestaande dingen.


BANKSY Een gehavende muur wordt een kunstwerk


FREITAG Oude vrachtwagenzeilen worden duurzame tassen.


DE KAUWGOMBALLENFABRIEK Van 1948 tot 2003 werd in de Maple Leaf-fabriek in Amsterdam kauwgom gemaakt. Lingotto kocht de fabriek in 2006 en zag er een gebouw voor 足creatieve en extraverte 足gebruikers in. 17.000 m2 industri谷le ruimte. 4 gebouwen. Productiehallen, 足opslagloodsen en kantoren.


Nu vind je er onder andere een kookstudio, muziekstudio, radiozender, reclamebureau, broedplaatsen voor kunstenaars, een 足theater, uitgeverij, architectenbureau, 足productontwerpers, en Lingotto zelf.


In 2008 heeft de Kauwgomballenfabriek de Geurt Brinkgreve Bokaal gewonnen. De prijs voor het beste renovatie- of 足 herontwikkelingsproject in Amsterdam.


BRUIK DIEN STIG [BN]: Gevormd en gedacht vanuit de gebruiker Het gebouw is ~ ontworpen •


Steden worden groter, drukker en vooral ook anoniemer. Mensen hebben meer en meer de 足behoefte zich te 足onderscheiden van de massa. Met behulp van hun hobby of beroep. Met een eigen stijl. In kleding. Kapsel. Auto. En zelfs met hun woning.


WESTERKAAP Westerdokseiland, in het hart van Amsterdam. In opdracht van Ymere en 足Amvest ontwikkelde Lingotto een oud rangeerterrein tot een woongebied met de hoogste dichtheid van Nederland. Verschillende architecten en een landschapsarchitect 足hebben diverse gebouwen met uiteenlopende woningen ontworpen. Van sociale huur tot zeer luxe 足koopappartementen.


4 KAMER WONINGEN

SOCIALE HUUR

BEDRIJFSRUIMTE

VRIJE SECTOR HUUR KANTINE 5 KAMER WONINGEN

STADSAPPARTEMENTEN

LOFT APPARTEMENTEN

MINDER VALIDEN APPARTEMENTEN

DESIGN APPARTEMENTEN

MIDDENSEGMENT HOOG

CASCO APPARTENMENTEN

OUDERENWONINGEN

PENTHOUSES ZUID APPARTEMENTEN

PARKEERPLAATSEN


In het enorme complex heeft Lingotto voorgesteld acht 足appartementen te laten ontwerpen door Concrete. Ontworpen vanuit de gebruiker. Voor acht verschillende doelgroepen, acht verschillende levensstijlen.


Verschillende stijlgroepen voor elk appartement.


Maquettes van het interieur. Elk ontworpen voor een specifieke doelgroep.


FU TU MOR FANT [BN]: V  eranderbaar in de tijd De strekking van de locatie is ~ •


Veranderbaar in de tijd. Rekening houden met wat er in de 足toekomst kan gebeuren. Rekening houden met verandering. Verandering waar je voor kiest. En verandering die zich opdringt. Dat was het vertrekpunt in het denken bij het Multifunk-project.


MULTIFUNK Multifunk is een gebouw met woningen en kantoren. Naast elkaar, boven elkaar, in elkaar en door elkaar. Een indeling die niet altijd dezelfde hoeft te blijven. Woningen kunnen kantoren worden en kantoren kunnen woningen worden.


Bedrijfsruimte en 2 maisonnettes.

Bedrijfsruimte eenzijdig en 3 maisonnettes.

1.

2.

Bedrijfsruimte op geluidsbelaste gevel en eenzijdig georiënteerde woningen van verschillende typen.

3.

4.

Bedrijfsruime en 2 maisonnettes en 1 eenzijdig georiënteerde woning.

1. 2. 3. 4.

Bedrijfsruimte met studentenwoningen.

Variabele scheidingswanden. Variabele ruimtes. Mogelijke verbindingen tussen etages. Sanitaire voorzieningen.

Woningen en kantoren kunnen aan elkaar geschakeld worden. Horizontaal en verticaal. Op de langere termijn kan ook het ­complete gebouw van functie ­veranderen. Van werkgebouw naar woongebouw en andersom. Multifunctioneel, flexibel en veranderbaar in de tijd.


Turijn, 1916. Een autofabriek wordt gebouwd. Een revolutionair pand van 500 meter lang met vijf verdiepingen en een testcircuit op het dak. Het heet Lingotto en tot 1982 bouwt Fiat er auto’s. In 1992 werd eindelijk begonnen met de verbouwing. De autofabriek veranderde in een pand waar nu een congrescentrum, ­hotels, ­beurshallen, een helihaven, auditorium, winkelcentrum, universiteit, bioscoopcomplex en een ­museum zijn gevestigd. De fabriek verandert in een plek waar de publieke en private sector elkaar ­ontmoeten. Werken, entertainment, commercie, educatie, technologie en cultuur worden met elkaar ­verbonden.


Lingotto hergebruikt de naam Lingotto. Als eerbetoon. Als inspiratie. En herdefinieerde deze bijna-verpakking tot een boek ter ­inspiratie. Het is gemaakt voor iedereen die gelooft in restructieve ideeÍn, bruikdienstige gebouwen en futumorfante plannen.


HET TEAM VAN LINGOTTO


Wij ontwikkelen nieuwe gebouwen en gebieden en transformeren bestaande. Dat doen we risicodragend of in opdracht van derden.

En bij voorkeur op plekken in de bestaande stad, waar de oorspronkelijke functie niet meer passend is.

 ij bieden een combinatie van creatieve W analyse en ervaren projectmanagement.

Wij geloven in projecten waarbij verschillende functies samenkomen. Omdat we vinden dat die plekken daar beter van worden. Daarom bouwen we woningen ĂŠn werkplekken. Maar ook restaurants, cafĂŠs, hotels en winkels.

Wij willen altijd aantrekkelijke plekken maken die een stad verrijken. Door mooie gebouwen, tuinen, straten, en pleinen te maken.


bruik dienstig bruik·dien·stig (bn.)

BN

re struc tief

exo ment ex·o·ment (het ~ , ~en.)

ZNW

re·struc·tief (bn.)

gevormd en gedacht vanuit de gebruiker

bewijs van succesvol alternatief

herdefiniërend in gebouw en gebied

het gebouw is ~ ontworpen

het project is een ~ en voorbeeld voor de toekomst

het project wordt ~ aangepakt

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

poly functief

rean geren

futu mor fant fu·tu·mor·fant (bn.)

BN

po·ly·func·tief (bn.)

BN

re·an·ge·ren (ov.ww.)

veranderbaar in de tijd

de strekking van de locatie is ~

de ruimte is ~ ingericht

ze zouden die wijk eens moeten ~

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

resti natie re·sti·na·tie (de ~ , ~s.)

overwogen nieuwe bestemming

cre·no·ve·ren (ov.ww.)

herdefiniëren en vernieuwen

De nieuwe bestemming van dit boek ligt in uw handen.

repla nage

creno veren ZNW

WW

Dan verlaat u nu het boek van ­Lingotto. Een boek dat dus ook geen boek hoeft te blijven. Maar dat misschien wel een tijdelijke beschutting voor de regen kan worden, een ­tunnel voor ­modeltreintjes of een plek om gedroogde planten in te ­verzamelen.

opnieuw bestemmen en inrichten

met meerdere gemengde toepassingen

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

BN

WW

re·pla·na·ge (de ~ , ~s.)

heruitvinding van gebouw en gebied

voor het pand is een geschikte ~ gevonden

men zou dat leuke gebouw eens moeten ~

de ~ zal zorgen voor een uniek nieuw stadsdeel

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

Sculptaal - woord ontworpen door Joris Visser, voor Lingotto in opdracht van THEY

ZNW

NIEUWE WOORDEN Voor Lingotto bedacht Joris Visser verschillende woorden waaruit er uiteindelijk drie zijn gekozen. Restructief, Bruiksdienstig en Futumorfant.


Colofon Lingotto Paul van Vlissingenstraat 8b 1096 BK Amsterdam www.lingotto.nl Concept en ontwerp THEY Amsterdam www.theyhaveawebsite.com Woord ontwerp Joris Visser www.sculptaal.nl Drukwerk Drukkerij Gravo Offset Purmerend Bindwerk Binderij Hexspoor Boxtel Typografie ITC Franklin Gothic (Victor Caruso) Fotografie van de projecten Theo Baart Daniella Rous Ruben Esser

Beeldverantwoording Supermarkt: www.flickr.com/photos/burtgummer/3117027401/ Boom met ogen: Filthy Luker

Question everything: Pictures of Walls, Vicky – Vancouver, Canada

Reverse Graffiti: www.flickr.com/photos/fogcity/2699106894/ Muur met tekening: Banksy Freitag tassen: www.freitag.ch

Winners: wwww.flickr.com/photos/10279852@N02/858630891 Crowd: Stephanie Wallace Streetwear: Peter Stigter

Hooi: www.flickr.com/photos/pagedooley/2832295909/ Lava lamp: IrrelevantAlex www.youtube.com/watch?v=A7_YiT_wjHc Lingotto fabriek: De Lingotto

Van een deel van de opgenomen afbeeldingen was het niet mogeijk eventuele copyright houders te achterhalen. Niet benaderde rechthebbenden wordt verzocht zich met de uitgevers in verbinding te stellen.* *

 it Uitgeteld | Affiches uit de historische collectie van ING, U van Annette Beentjes en Ingrid Elferink

09-05-13-merkboek-lingotto-paginas-naast-elkaar  
Advertisement