Page 1

2014/2015 E XPEDITIE – ZEEREIZEN

ANTARCTICA GROENL AND SPITSBERGEN EUROPA

AUTHENTICITEIT NABIJ DE POOLCIRKEL Groenland, IJsland en Spitsbergen ontdekken

HET GROTE WITTE CONTINENT

Unieke fauna en flora en pinguïns van dichtbij in Antarctica

CULTURELE DIVERSITEIT

Historische Europese locaties in de lente en in de herfst


EXPEDITIE-ZEEREIZEN

2

Levensechte ervaringen in

UNIEKE AFGELEGEN WATEREN

KOM MET ONS MEE EN ONTDEK DE WERELD.


WELKOM BIJ DE ONTDEKKINGSREIZEN VAN HURTIGRUTEN Ga met ons mee en ontdek de zelden bezochte kusten van Spitsbergen, Groenland, IJsland en Antarctica. Elk avontuur is een reis door onaangeroerde landschappen die alleen toegankelijk zijn per schip. U komt wilde dieren en schitterende ijsbergen tegen en maakt kennis met fascinerende culturen. Tussen de Noord- en de Zuidpool doet de MS Fram in de lente en herfst ook de Europese kusten aan, waarbij een bezoek wordt gebracht aan een selectie historische Europese bestemmingen, van het Iberisch schiereiland tot de Britse eilanden en de Noorse fjorden. Met Hurtigruten kunt u comfortabel een andere wereld van culturen, ecosystemen en historische plaatsen ontdekken. We nemen u mee naar kusten die alleen bereikbaar zijn voor de meest onbevreesde en toegewijde reiziger. De sfeer aan boord van de MS Fram is er een van opwinding, authenticiteit en charme. De lezingen aan boord en de belevenissen aan land laten geen steen onbesproken en geven u inzicht in deze prachtige, kwetsbare natuur. We heten u van harte welkom bij de ontdekkingsreizen van MS Fram en Hurtigruten.

Foto: Marsel van Oosten

UW NORDIC INFO-TEAM


EXPEDITIE-ZEEREIZEN

4 HURTIGRUTEN STAAT BEKEND OM ZIJN UITGEBREIDE EN AVONTUURLIJKE ONTDEKKINGSREIZEN.

Hurtigruten –

Fascinerende zeereis sinds 1893


G R O E N L A N D

S P I T S B E R G E N

N

O

O

RW

66°33'N

EG

NOORDPOOLCIRKEL

EN

Juli – September

Mei – Juli September

O

N A

D

R

O E

R

I

K

E U

A

P A

R O

A

Maart – Mei September – Oktober

M

Noor d

Atlantisc he Oc e aan

A

F

R

I

K

A Indische

A

Maart I D M

Z

E

U

R

Grote Ocea a n

I K

-

Oktober

A

Zuid Atlantis c he Oc e aan

November – Maart

A N T A R C T I C A

66°33'S

ZUIDPOOLCIRKEL

20

30

Foto: Per-Erik Skramstad

40

GROENLAND EN IJSLAND

Het ruige Groenland heeft een van de meest spectaculaire en onaangetaste landschappen ter wereld te bieden. IJsland is het land van ijs en vuur. Ga met ons mee op rondreis rond dit fascinerende eiland.

54 8

SPITSBERGEN

Het koninkrijk van de ijsbeer is een onaangeroerde noordpoolwildernis én het toonbeeld van biodiversiteit.

ANTARCTICA

Antarctica is een eindeloze witte wil dernis, waarvan de unieke herinnering aan natuur en dierenrijk u altijd zal bijblijven.

70

EUROPA

Ontdek de hoogtepunten van Europa en haar verborgen schatten op onze reizen in de lente en herfst.

MILIEU

Milieubewustzijn in de meest kwetsbare gebieden ter wereld is voor Hurtigruten van het allergrootste belang.

PRIJZEN

Lees meer over onze programma’s voor en na de reis, prijzen, praktische informatie en boekingsvoorwaarden.

VROEGBOEKVOORDEEL:

Boek voor 30.06.13 en bespaar tot 25 %.

Combinatie-aanbieding:

Combineer geselecteerde reizen en bespaar 5 % op de tweede reis. Voor meer informatie, zie pagina‘s 74 – 81.

O ceaan


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – GESCHIEDENIS

6

Meer dan 100 jaar

ONTDEKKINGSREIZEN

Foto: Nationalbibliothek, Bildersammlungen

Dankzij de wil van de mens om de wereld in kaart te brengen en de wil om te weten stond het heldhaftige ontdekkingstijdperk (rond het begin van de 20e eeuw) in het teken van de race naar het laatste ‘terra incognita’.

Geschiedenis 1888 – 1889

1893 – 1896

Fridtjof Nansen steekt als eerste de ijskappen op Groenland over.

Fridtjof Nansen neemt de Hurtigruten start met de Fram mee op haar eerste reis “Sportroute” tussen Hammerfest en Spitsbergen met in de Noordelijke IJszee. de DS Lofoten en kapitein Otto Sverdrup. Kapitein With verscheept zijn hotel naar Spitsbergen vanaf Trondheim aan boord van het stoomschip ‘Raftsund’.

1893 Kapitein Richard With zet de stoomschipdienst op tussen het noorden en zuiden van Noorwegen: Hurtigruten.

1890

1896

1895

1898 – 1902

1903 – 1906

De Fram gaat op haar tweede expeditie onder leiding van Otto Sverdrup.

Roald Amundsen vaart als eerste door de Noordwestelijke Doorvaart met zijn kleine boot Gjøa.

1900

1905

1910


Foto: Hurtigrutenmuseum

De oorspronkelijke Fram werd tussen 1893 en 1912 gebruikt in reizen naar het noord- en zuidpoolgebied door de Noorse ontdekkingsreizigers Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Oscar Wisting en Roald Amundsen. De Fram wordt tentoongesteld in het Fram Museum in Oslo.

Foto: Nationale bibliotheek, fotocollecties

De oorspronkelijke Fram was het beroemdste schip van die tijd en de prestaties tijdens expedities zijn ongeëvenaard: dankzij Fridtjof Nansen was de Fram het eerste schip dat de Noordelijke IJszee overstak. Daarna gebruikte Otto Sverdrup het schip voor een reis naar een groter gebied dan alle expedities tot dan toe: het Canadese gebied Nunavut. En het beroemdste: de reis van Roald Amundsen naar zijn startpunt op Antarctica, van waaruit hij zijn race naar de Zuidpool begon. Vandaag de dag, 120 jaar later, brengt het ontdekkingsschip MS Fram van Hurtigruten gasten naar Spitsbergen, Groenland, IJsland, Antarctica en Europa. De MS Fram is ontworpen voor het varen in poolwateren, beschikt over de allerhoogste veiligheidsstandaarden en heeft de perfecte grootte voor optimale wendbaarheid op zee én het comfort van de gasten. Met plaats voor slechts 250 passagiers is de kans groot dat u veel medereizigers beter zult leren kennen.

Het poolschip Fram en ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen verlieten in 1893 Noorwegen voor een expeditie naar de Noordpool. In hetzelfde jaar zette kapitein Richard With een reguliere stoomschipdienst op tussen het noorden en zuiden van Noorwegen.

Foto: Nationale bibliotheek, fotocollecties

De MS Fram vaart in het spoor van de grote ontdekkers. De oorspronkelijke Fram was een schip voor het vergroten van kennis en begrip van de wereld.

1910 – 1912

1934 – 1965

1995

2007

2008

Roald Amundsen en zijn bemanning steken met de Fram de Rosszee over en worden de eerste mensen die voet zetten op de Zuidpool.

De DS Lyngen begint met vaarten naar Spitsbergen voor jagers, vracht en toeristen.

Spitsbergen Travel wordt opgericht.

De nieuwe MS Fram zet koers naar Groenland, verblijft hier de hele zomer en gaat vervolgens op weg naar Antarctica.

De MS Fram passeert zowel de noord- als de zuidpoolcirkel.

1994

2002

De MS Fram vaart af voor reizen op Spitsbergen, 114 jaar na het begin van de “Sportroute” in 1896.

De zomerdienst naar Hurtigruten begint met Spitsbergen wordt opnieuw ontdekkingsreizen naar het ingesteld, deze keer met de Antarctisch schiereiland. MS Nordstjernen.

1995

2000

2010

2005

2010


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – MILIEU

8

Klimaatverandering en onze

KWETSBARE AARDE


Foto: Stein J. Bjørge

VEEL LOCATIES DIE HURTIGRUTEN EN DE MS FRAM AANDOEN ZIJN GEBIEDEN MET EEN UNIEKE NATUUR, UNIEKE MENSEN EN EEN UNIEK DIERENRIJK Het is onze verantwoordelijkheid en onze trots om deze wonderen der natuur in al hun onaangeroerde schoonheid te bewaren. Sluit u bij ons aan en werk met ons mee aan de bescherming van dit schitterende en kwetsbare landschap.


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – MILIEU

10

Neem niets mee, alleen foto’s

LAAT NIETS ACHTER, ALLEEN VOETSTAPPEN

Hurtigruten, de MS Fram en de ervaren bemanning verzorgen levendige ervaringen in de meest spectaculaire natuurlandschappen, oorspronkelijke culturen, uitzonderlijke mensen en een fantastisch dierenrijk.

Het behoud van deze landschappen in hun natuurlijke, onaangetaste conditie is onze prioriteit – u zult aan boord en aan land altijd worden herinnerd aan onze milieubewuste intenties. Aangevuld met informatieve lezingen, spannende aanlegplaatsen en excursies aan land zorgen deze unieke tochten voor onbetaalbare herinneringen. De ontdekkingsreizigers uit de vorige eeuw openden de wereld en brachten ons wetenschappelijke verklaringen voor natuurfenomenen die we tot dan toe hadden beschouwd als mysteries. Vandaag de dag staan we tegenover andere, maar eveneens serieuze uitdagingen. Hurtigruten streeft naar duurzaam handelen in elk opzicht met een minimale impact op het milieu.

IAATO en AECO Hurtigruten is volwaardig lid van de International Association of Antarctica Tour Operators (www.iaato.org), die staat voor veilig en milieutechnisch verantwoord reizen naar Antarctica. Daarnaast zijn zowel Hurtigruten als Spitsbergen Travel volwaardig lid van de Association of Arctic Expedition Cruise Operators (www.aeco.no), een internationale organisatie die ervoor zorgt dat toerisme in het noordpoolgebied plaatsvindt met een milieubewust oog voor de kwetsbare natuur, lokale culturen en cultureel erfgoed. Lidmaatschap van deze organisaties is verbonden aan verantwoordelijkheden en richtlijnen, voor Hurtigruten als operator én voor u als passagier.


Het wordt langzaam duidelijk dat mensen verantwoordelijk zijn voor de meeste opwarming in de afgelopen eeuw. Dit komt door de uitstoot van uitlaatgassen die ontstaan door de productie van energie voor onze moderne levensstijl. Het niveau van deze broeikasgassen ligt nu hoger dan in de afgelopen 650.000 jaar.

We noemen het resultaat opwarming van de aarde, maar er gaan meerdere veranderingen mee gepaard in het klimaat op aarde en het weerpatroon op de langere termijn, dat voor elke plaats verschillend is. Omdat de aarde elke dag ronddraait, draait de nieuwe warmte mee, pikt boven de oceanen vocht op, neemt hier wat mee en laat daar wat los. Dit alles heeft invloed op het klimaat waar al het leven op aarde aan gewend en van afhankelijk is geraakt.

Foto: Leslie A. Kelly

In de geschiedenis heeft het klimaat regelmatig geschommeld tussen temperaturen van tegenwoordig en de temperaturen die grote ijskappen naar Noord-Amerika en Europa hebben gebracht. Het verschil tussen de doorsneetemperatuur van vandaag en tijdens die ijstijden is slechts ongeveer 5 graden en deze schommelingen vinden langzaam plaats, in tijdsbestekken van enkele duizenden jaren.

Clean up Svalbard Alle bezoekers aan Svalbard wordt gevraagd om deel te nemen aan het Clean Up Svalbard-programma. Dit is een gezamenlijke onderneming, onder leiding van de gouverneur van Svalbard, om de stranden schoon te maken en overblijfselen van vervuiling en scheepsafval te verwijderen. Svalbard Environmental Protection Fund Alle bezoekers aan Svalbard betalen een kleine milieubijdrage die wordt besteed aan de bescherming van milieu en cultureel erfgoed. Dit is een verplichte bijdrage en inbegrepen in de prijs van de vlucht. Alle opbrengsten worden besteed aan de instandhouding van de kwetsbare natuur op Svalbard.

De Fram en het Arctos-netwerk Op sommige van onze langere reizen in het noordpoolgebied stellen we de MS Fram beschikbaar aan een netwerk van marien biologen als uitvalsbasis voor onderzoek. We hebben het voornemen om de MS Fram ook bij toekomstige projecten in te zetten om zo onze betrokkenheid bij de bescherming en het onderzoek binnen de academische gemeenschap te kunnen blijven laten zien.

Wetenschappers gebruiken vaak de term ‘klimaatverandering’ in plaats van opwarming van de aarde. Dit komt doordat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, waardoor wind- en oceaanstromen warmte rond de wereld transporteren. Hierdoor kunnen sommige gebieden kouder worden, andere warmer en ook kunnen gebieden te maken krijgen met meer of minder sneeuw en regen. Het resultaat is dat het klimaat per gebied anders verandert. Invloed in de poolgebieden In de gebieden rond Noord- en Zuidpool is de klimaatverandering het meest zichtbaar. Zee-ijs en zoetwater-gletsjerijs smelten, de permafrost is langzaam dooiende en stoot steeds meer broeikasgassen uit en veel soorten vinden het steeds moeilijker om zich aan de snelle veranderingen aan te passen. Invloed op diersoorten Sommige soorten vechten nu om te overleven in de steeds warmer wordende pool-gebieden. Zelfs kleine veranderingen hebben een serieuze impact. In het noordpoolgebied is een heel ecosysteem afhankelijk van de aanwezigheid van zee-ijs, van het plankton dat op de bodem van de zee leeft tot aan de zadelrobben en ijsberen.

SVALBARD ENVIRONMENTAL PROTECTION FUND

Bronnen: National Geographic en WNF


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – MS FRAM

12

aan boord van MS Fram

WELKOM


Foto: Jesper Nielsen

OP ONZE REIZEN ZIJN ER ALLERLEI ACTIVITEITEN AAN BOORD Er is een welkomst- en afscheidsfeest, een modeshow en op één avond zal de bemanning u vermaken met een show.


Ons expeditieteam zal u niet alleen interessante lezingen aanbieden, maar neemt u ook mee aan land voor onvergetelijke ervaringen, zoals beklimmingen, een culturele wandeling of een kijkje in de lokale keuken.

Foto: Prof. Dr. Boris Culik

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – MS FRAM

14


Foto: Sandra Walser Foto: Gian-Rico Willy

Foto: Tobias Fisher

Ontdek Spitsbergen, Groenland, IJsland, Antarctica en Europa met de MS Fram

Geniet van de natuur vanuit de jacuzzi

Onze bemanning kent de wateren waar we varen

Ontspan aan boord en vergezel ons op een van onze talrijke landingen.

Met Ms Fram

OP ONTDEKKINGSREIS GAAN Hurtigruten biedt u de mogelijkheid om in contact te komen met landschappen, diersoorten en mensen aan de uiterste randen van de wereld. We bieden reizen aan die verder gaan dan andere cruises, komen dichterbij dan ieder ander en hebben reiservaring die uw verwachtingen overtreft. We nemen u mee naar de verre kusten van Groenland, Spitsbergen, IJsland en Antarctica – waar de schoonheid van de natuur alleen wordt geëvenaard door de diversiteit van de wildernis, inwoners, flora en fauna. Ontdek deze zelden bezochte bestemmingen en ga op in hun geschiedenis, landschap en manier van leven.

De MS Fram is in 2007 gebouwd met het oog op één missie: haar gasten dichter bij de natuur, het dierenrijk en onvergetelijke ervaringen brengen. Het schip is ontworpen voor het varen in poolwateren en is ingericht volgens de hoogste veiligheidsstandaarden. Wanneer u met de MS Fram vaart heeft u de keuze uit comfortabele Kajuits en suites, geniet u in het restaurant van culinaire hoogtepunten en kunt u gebruik maken van talrijke comfortabele lounges, jacuzzi’s, een sauna en een fitnessruimte wanneer u op zoek bent naar rust of juist naar wat recreatie.


Foto: Linda Drake

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – EXPEDITIETEAM

16


EXPEDITIETEAM Enthousiasme en kennis

Om uw reis nog interessanter te maken zal het expeditieteam op de MS Fram presentaties en lezingen geven over de geschiedenis, biologie en geologie van de plek waar we op dat moment varen. Het expeditieteam bestaat uit experts met allerlei werkvelden en achtergronden, zoals ornithologen, historici en geologen, die graag antwoord geven op uw vragen. Samen met de bemanning zullen zij uw tijd aan boord en de plaatsen die we aandoen extra speciaal maken.


WILT U MEER WETEN OVER ONS EXPEDITIETEAM? Bezoek dan www.nordic.be of volg de fascinerende avonturen van de MS Fram op de blog van ons expeditieteam: http://mvfram.blogspot.com

Foto: Mark McDermott

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – EXPEDITIETEAM

18


Maak kennis met ons

EXPEDITIETEAM Ons expeditieteam is zorgvuldig samengesteld met het oog op hun plaatselijke kennis, specifieke expertise op relevante gebieden en, als allerbelangrijkste, hun enthousiasme, hun nieuwsgierigheid en liefde voor de gebieden waarin we op onze expedities onze tijd doorbrengen. De rol van het expeditieteam is het vertellen over observaties van diersoorten en landschappen en het geven van leerzame lezingen over onderwerpen als biologie, geologie en geschiedenis. Daarnaast vervullen zij de rol van gastheer of – vrouw, samen met de overige bemanning op de

MS Fram. De teamleden op deze pagina zijn voorbeelden van mensen die u aan boord tegen zou kunnen komen. De samenstelling van het expeditieteam verschilt per seizoen en reis, altijd met de beste mix van kwaliteiten voor de bestemmingen die we aandoen.

Karin Strand

Friederike Bronny

STEFFEN BIERSACK Spreker Steffen is een geoloog uit Berlijn, waar hij een master heeft behaald in administratiemanagement en geologie. Volgens hem is geologie en het complexe “systeem aarde” een buitengewoon intrigerend en belangrijk onderwerp. Daarom heeft hij zich tot doel gesteld om zijn fascinatie voor geologie over te brengen naar een breder publiek.

FRIEDERIKE BRONNY Spreker / Geografie en biologie Friederike is een Duitse geografe en biologie en heeft gestudeerd aan de universiteit van Bochum. Ze is gespecialiseerd in de ecologie van de poolregio’s en werkt sinds 2004 exclusief voor Hurtigruten. Ze is verliefd geworden op de toendra in het noordpoolgebied en de Zuid-Chileense bossen op Vuurland. Foto: Stein Lillebo

Steffen Biersack

Anja Erdmann

KARIN STRAND Expeditieleider Karin is geboren in Noorwegen. Ze werd in 1998 onderdeel van de Hurtigruten-bemanning aan de Noorse kust en heeft op diverse schepen gewerkt als expeditieleider. Na 2001 heeft Karin als Chief Purser gewerkt en was ze onderdeel van de bemanning op de MS Nordnorge in Chili en Antarctica in 2002-03, het eerste seizoen.

Zij delen de liefde voor de gebieden die we bezoeken

ANJA ERDMANN Expeditieleider Anja komt uit Duitsland en heeft een diploma in toerismemanagement. Ze werkt sinds 2001 voor Hurtigruten en zegt hier haar droom baan te hebben gevonden. Het is een combinatie van het voorrecht om de meest afgelegen plekken op aarde te zien, het leven aan boord mee te maken en altijd op reis te zijn.


20

Privé-foto: Birgit Ohlin

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – GROENL AND EN IJSL AND

Kleurrijke huizen in Uummannaq, aan de voet van de hartvormige berg waarnaar de stad is vernoemd.


O

°

O

80

N

N

aq

e dze lan oen Gr

A

Ba ffi nBa ai

Dan

Kal

R uaq n a r se l l ) n a rew mm (Ka

a ap F

oqq

ort

g

oor

mi

it

66°33'N POOLCIRKEL Ta

De ne ma rk en

G

s Davi

Uu

toq

ebor

Aku rey ri

siil

aq

Gru

nd

ör arfj

dur

yk Re

jav

D IJSLAN

ík

St ra at

at Stra

Nuuk

Qaqor

Itt

O

iut Sisim suaq erlus g n a K

E

Uumm annaq Qe qer tar sua q Il ul is sa t

aall

N

L

it N una at

Qaana

D

R

D

DE UNIEKE CULTUUR VAN GROENLAND en de natuurlijke schoonheid van IJsland Groenland en IJsland zijn landen van sterke tegenstellingen. In Groenland duwt de grote binnenlandse ijslaag kolossale ijsbergen naar de kust, maar er zijn ook groene bergen, lange fjorden, prachtige wilde bloemen en een gevarieerd dierenrijk. Hier zien we een uitzonderlijke interactie tussen mens en natuur. Het leven van de jagers in kleine geïsoleerde gemeenschappen vindt zijn weerslag in de taal, muziek,

mythologie, kleding en keuken. Het mythische IJsland is het land van ijs en vuur, waar gletsjers en vulkanen zij aan zij liggen. De onaangetaste natuur bevat adembenemende landschappen, geisers en verbluffende watervallen. Op weg naar Groenland varen we om het ‘eiland van de sagen’ heen, waarbij u van dichtbij een indruk krijgt van de bewoners en de overweldigende natuur.


Foto: Shutterstock

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – IJSL AND

22

IJsland ligt op de MidAtlantische Rug, die er dwars doorheen loopt. Deze locatie betekent dat het eiland geologisch zeer actief is, met veel vulkanen en geisers.


Foto: Shutterstock

Rondvaart rond IJsland

HET LAND VAN VUUR EN IJS

IJsland heeft een onaangetaste natuur, reusachtige bergen en enkele van de krachtigste en meest indrukwekkende watervallen van Europa.

Uw reis begint in Reykjavík, de noordelijkste hoofdstad ter wereld. In de 9e en 10e eeuw na Christus kwamen Noorse en Keltische kolonisten aan op IJsland. De plaats werd Reykjavík genoemd (“rokende baai”) naar de stoomwolken die uit de warmwaterbronnen in de omgeving opstegen en die een enorme indruk maakten op de eerste bewoners. De MS Fram vertrekt ‘s avonds en we bevelen u ten zeerste aan om voor het vertrek eerst de tijd te nemen om rond te kijken in deze prachtige stad. Grundarfjördur, gelegen op het schiereiland Snæfellsnes, heeft een zeer gevarieerd landschap, inclusief lava en steenformaties, gletsjers, vulkanen en heet- en koudwaterbronnen. Ook de vogels zijn er zeer gevarieerd. Kortom: de moeite van het bezoeken waard! Stykkishölmur heeft prachtige en goedbewaarde oude huizen in het centrum. Hier kunt u diverse interessante musea bezoeken en vanuit de kerk uitkijken over het spectaculaire Breidarfjord. Dichtbij het vogelrijk met poolcirke-boten We bezoeken diverse kleine plaatsen en dorpen, waaronder Flateyri en Isafjördur. Om dichterbij de dichtbevolkte vogelrotsen te komen, nemen we de poolcirkelboten en gaan we naar Vigur, waar het wemelt van de papegaaiduikers, eidereenden, zee-koeten en noordse sternen. We gaan ook een ochtend op bezoek in het Hornstrandir-gebied. De Hornbjarg-rots in dit gebied is een van de grootste broedplaatsen voor zeevogels op IJsland. Het geluid dat de vogels voortbrengen kan in eerste instantie overweldigend zijn, maar zo veel vogels van zo dichtbij zien is een ongelofelijke ervaring. In Siglufjördur kunt u een paar uur genieten van het ruige landschap en de rust en vrede in u opnemen. Geschiedenis, cultuur en een wilde kust Akureyri ligt in de buurt van een paar beroemde en prachtige natuurgebieden. Ook de stad zelf is een populaire vakantiebestemming.

Na het bezoek aan deze stad begint onze boottocht naar Grimsey. We varen met de poolcirkelboten naar dit groene en grassige eiland, waarschijnlijk vooral bekend vanwege de nabijgelegen poolcirkel, die dwars door het eiland heengaat. Husavik is de oudste nederzetting van IJsland. Het museum hier biedt onderdak aan een maritiem museum, een walvismuseum, een natuurhistorisch museum, een museum van volkenkunde, districtsarchieven, foto-archieven en een kunstgalerij! Op het schiereiland Langanes vindt u waarschijnlijk de ruigste kusten van IJsland, samen met een zeer gevarieerd spectrum aan vogels. Tijdens onze reis stoppen we ook in Seydisfjördur, uniek vanwege het rijke Noorse erfgoed, en Eskifjördur, een charmant dorpje aan zee. Een wandeling langs de historische gebouwen en pieren in deze plaats is zeer de moeite waard. De knappe zeevaardersherberg, het Randulfssjohus, is sinds 1890 niet veranderd en geeft een mooi inkijkje in de vishandel van vroeger. U kunt hier ook stukjes haai en gedroogde vis proeven die hier nog altijd worden geproduceerd. Gletsjers en vulkanen Bij het bezoek aan Djúpivogur raden we u aan om een kijkje te nemen bij het standbeeld Eggin í Gledivík, bestaande uit 34 enorme eieren die symbool staan voor de

66°3

POOL

3'N

CIR

KE

L

Hornbjarg Grimsey Isafjördur Langanes Flateyri Akureyri Husavik Grundarfjördur D Seydisfjördur Reykjavík Surtsey

IJSL

AN

Heimaey

Djupivogur Höfn

Foto: Shutterstock

IJsland heeft lava en ijs, lange donkere winters en zomers die worden verlicht door de middernachtzon, evenals grote gebieden met onaangetaste natuur, toegankelijk vanuit zeer moderne steden en dorpen. De IJslandse tradities gaan terug tot de antieke sagen en de volksverhalen staan bol van mystiek, elfen en trollen. Ga met de MS Fram mee op rondvaart rond IJsland en geniet van de natuur, de historie en het dagelijks leven op het eiland van de sagen.

zeer gevarieerde fauna op IJsland. In Höfn heeft u de mogelijkheid om de grootste gletsjer van Europa te zien: de Vatnajökull. De Vestmannaeyjar (Westmaneilanden) is een groep van 15 spectaculaire eilanden en ongeveer 30 pilaarvormige rotsen. De eilanden werden gevormd na vulkaanuitbarstingen en zijn rijkelijk begroeid, waardoor ze een leefomgeving vormen voor talloze vogels, onder meer voor papegaaiduikers. We zullen ook proberen om Surtsey en Heimaey te bezoeken. Surtsey is een vulkanisch eiland, gevormd door een uitbarsting die begon op 130 meter onder zeeniveau; in 1963 kwam het eiland aan het oppervlak. Heimaey, voorheen een van de belangrijkste vissershavens van IJsland, is een van de grootste eilanden in dit gebied. Hierna varen we terug naar Reykjavík, waar de reis eindigt. IJSLAND HET LAND VAN VUUR EN IJS 11-DAAGSE REIS VANAF €

4.648

CODE: CENGRE1401 VERTREK: 25.05.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: REYKJAVÍK DAG 2: GRUNDARFJÖRDUR EN STYKKISHÖLMUR DAG 3: FLATEYRI EN VIGUR-EILAND DAG 4: ISAFJÖRDUR DAG 5: HORNBJARG-ROTS EN SIGLUFJÖRDUR DAG 6: AKUREYRI EN GRIMSEY DAG 7: HUSAVIK EN LANGANES DAG 8: SEYDISFJÖRDUR EN ESKIFJÖRDUR DAG 9: DJUPIVOGUR EN HÖFN DAG 10: SURTSEY EN HEIMAEY DAG 11: REYKJAVÍK

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Zie pagina 74 voor prijzen.


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – GROENL AND

24

Zuidelijke fjorden & Diskobaai

GLETSJERS EN IJS Deze reis neemt ons mee van IJsland naar de minder bezochte gebieden van Zuid-Groenland en vervolgens door naar de hoogtepunten van de Diskobaai. Onderweg zullen we traditionele Inuit-nederzettingen tegenkomen, evenals andere plaatsen met een interessante historiek. U zult kennis maken met de unieke Groenlandse cultuur, historische plaatsen uit de Vikingtijd bezoeken en interessante berglandschappen zien. In het gebied rond het eiland Disko heeft u de mogelijkheid om de lokale bevolking te leren kennen, meer te weten te komen over hun dagelijks leven en kennis te maken met het moderne Groenland.

Beleef een van de meest geïsoleerde plekken op aarde

We beginnen onze reis in Reykjavík, de charmante hoofdstad van IJsland. Onze eerste stop is Grundarfjördur, vaak “IJsland in een notendop” genoemd dankzij het gevarieerde landschap met lava en rotsformaties, gletsjers, vulkanische activiteit en warm- en koudwaterbronnen. Het gebied is ook bekend vanwege de rijke fauna. Bij het oversteken van de Straat Denemarken naar Groenland treden we ook in de voetsporen van de heldhaftige noordse kolonisten die meer dan 900 jaar geleden vertrokken vanaf de kusten van IJsland en Noorwegen. Bij aankomst op de zuidelijke kusten van Groenland treft u een gebied aan met een van de meest diverse regio’s van het eiland, zowel qua cultuur als qua natuur. De noordse historie van Groenland In het zuidelijke deel van Groenland vindt u indrukwekkende fjorden en groene velden,

waardoor boeren een groot deel vormen van de economie in deze streek. We zullen een bezoek brengen aan het gebied en onderweg interessante nederzettingen aandoen, de plaatselijke bevolking ontmoeten en de regio verkennen, met poolcirkelboten of te voet. Qaqortoq is het centrum van de grootste gemeente in Zuid-Groenland en een bezoek meer dan waard. Ook willen we een bezoek brengen aan Hvalsøy, waar u enkele van de best bewaarde ruïnes uit de noordse periode kunt bekijken. Een van deze ruïnes, Austurbygd, werd in 1408 achtergelaten, slechts 500 jaar na de stichting, vanwege een mini-ijstijd die destijds plaatsvond. We hopen een bezoek te brengen aan Igaliku, vooral bekend vanwege de ruïnes van Gardar. Dit was ooit het hart van het noordse Groenland. We zullen ook proberen om een avond door te brengen in Qassiarsuk, het dorp van Erik de Rode, de Viking die Groenland stichtte. Een ander dorp is Narsaq, gelegen aan de schitterende kusten van het Tunulliarfikfjord. Dit is een gebied in Zuid-Groenland dat al duizenden jaren wordt bewoond. De echte Groenland-ervaring Hoe noordelijker we komen, hoe sneller de uitzichten en landschappen langs de kust veranderen. Met de aankomst in Nuuk, de hoofdstad van Groenland, komen we ook aan in de noordelijkste hoofdstad ter wereld. De stad ligt op de punt van een groot schiereiland aan de uitmonding van een van de grootste en meest spectaculaire fjorden-stelsels ter wereld. Breng zeker een bezoek aan het nationale museum van Groenland, waar u de mummies van Qilakitsoq kunt bezichtigen. Bij aankomst in de Diskobaai, het dichtstbevolkte


Foto: Anke Timmerberg

Foto: Marc McDermott

Foto: Thomas Haltner

Sommige plaatsen die we aandoen zijn alleen bereikbaar per boot.

Enorme ijsbergen in allerlei vormen

De Inuit nodigen u uit bij hen thuis

gebied van Groenland, zullen we diverse locaties aandoen zodat u het echte Groenland kunt leren kennen. In Sisimiut laten de plaatselijke handwerkers u zien hoe ze sieraden en kunst maken van botten, leer en metaal. Zij stellen hun werk ook tentoon en bieden het te koop aan. Sisimiut is een van de grotere steden op Groenland en met een optionele excursie krijgt u een beter inzicht in de natuur en cultuur van het eiland. Ilulissat betekent ijsbergen Verder naar het noorden bezoeken we het ijsfjord Ilulissat, sinds 2004 opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ilulissat betekent in het Groenlands ‘ijsbergen’ en wanneer u de enorme bergen ziet drijven in het water, begrijpt u waar deze naam vandaan komt. Als de omstandigheden het toelaten neemt het expeditieteam u mee op een begeleide wandeling naar het fjord. Voor aankomst in het Kangerlussuaqfjord brengen we eerst een bezoek aan

Itilleq. Deze kleine nederzetting kan met recht een noordpoolcirkeldorp worden genoemd, want de cirkel zelf ligt maar 200 meter ten zuiden van het dorp! In Itilleq wordt u uitgenodigd voor een “kaffemik” (een koffiefeest) bij de plaatselijke bevolking thuis. U heeft de mogelijkheid om te praten met de gastheer en krijgt koffie en taart. Er is ook kunst en handwerk te koop in het dorp. Het hoogtepunt van de dag is een voetbalwedstrijd: Ittileq-locals tegen MS Fram. We hebben spelers en supporters nodig! Terug aan boord genieten we van de laatste avond en kijken we tijdens het diner terug op alles wat we hebben meegemaakt. Kangerlussuaq ligt aan het uiteinde van het Kangerlussuaq-fjord en is ook het eindpunt van onze reis. We gaan na het ontbijt van boord en komen tijdens de transfer naar het vliegveld met een beetje geluk nog een muskusos tegen.

GROENLAND ke

n

Qeqertarsuaq

em

ar

Ilulissat

3'N 66°3 EL IRK C L POO

St

ra

at

D

en

Kangerlussuaq

Sisimiut Itilleq

Nuuk

Ivittuut

Grundarfjördur

Narsaq Qassiarsuk Qaqortoq Prins-Christian-Sund

ZUID-GROENLAND

Reykjavík

L IJS

AN

D

ZUIDELIJKE FJORDEN & DISKOBAAI GLETSJERS EN IJS 12-/13-DAAGSE REIS VANAF €

5.576

CODE: CENGRE1402 VERTREK: 04.06.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: REYKJAVÍK DAG 2: GRUNDARFJÖRDUR DAG 3: STRAAT DENEMARKEN DAG 4: PRINS-CHRISTIAN-SUND/ NUNAP ISUA DAG 5: QAQORTOQ EN HVALSEY DAG 6: IGALIKU, ITTILLEQ EN QASSIARSUK DAG 7: NARSAQ DAG 8: NUUK DAG 9: SISIMIUT DAG 10: ILULISSAT DAG 11: ITILLEQ DAG 12: KANGERLUSSUAQ/ KOPENHAGEN CODE: CENGRE1404 VERTREK: 05.07.14 PROGRAMMA EN HAVENS: DAG 1: KOPENHAGEN DAG 2: KANGERLUSSUAQ DAG 3: QUEQERTARSUAQ DAG 4: ILULISSAT DAG 5: SISIMIUT DAG 6: NUUK DAG 7: IVITTUUT DAG 8: NARSAQ EN QASSIARSUK DAG 9: HVALSEY EN QAQORTOQ DAG 10: PRINS-CHRISTIAN-SUND/ NUNAP ISUA DAG 11: STRAAT DENEMARKEN DAG 12: GRUNDARFJÖRDUR DAG 13: REYKJAVÍK

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Bij de reis met vertrekdatum 05-07-2014 is de volgorde omgekeerd en wijkt het programma licht af van de bovenste reis, met vertrek in Kopenhagen en aankomst in Reykjavík. Zie pagina 74 voor prijzen.


Het Ilulissat-ijsfjord is onderdeel van het UNESCO-Werelderfgoed

Foto: Trym Ivar Bergsmo

Foto: Sandra Walser

Sisimiut ligt aan de Straat Davis

Foto: Gian-Rico Willy

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – GROENL AND

Foto: Thomas Haltner

26

Foto: Linda Drake

De middernachtzon vormt het schitterende decor voor de reis.

Bekijk enkele traditionele kostuums

Foto: Marsel van Oosten

Bezoek Inuit-dorpen langs de westkust

Ontmoet de Inuit

De poolvos leeft in het noordpoolgebied


Diskobaai

HET HART VAN GROENLAND Op deze expeditie nemen we u langs de westkust van Groenland mee naar de Diskobaai. Groenland werd bijna 5.000 jaar geleden voor het eerst bevolkt door de Inuit. Dit stuk kustlijn werd door Europeanen ontdekt toen de verbannen Viking Erik de Rode (Eirik Raude) het gebied binnenvoer en zich in 985/986 verder zuidwaarts vestigde. Op deze reis hebben we een fascinerende ontmoeting met de cultuur van de Inuit en met het land dat ze bewonen. Ontdek samen met ons het hart van Groenland. De kleine dorpen geven u een authentiek inzicht in het leven op Groenland en sommige plaatsen die we aandoen zijn alleen toegankelijk per boot. De spectaculaire omgeving en de middernachtzon vormen een adembenemend decor voor deze reis. Welkom op Kalaallit Nunaat – ‘Land van het volk’ Onze reis begint met een overnachting in Kopenhagen en na een vlucht van nog geen vijf uur komen we aan in het Groenlandse dorp Kangerlussuaq. Deze kleine landingsbaan is de belangrijkste toegangspoort tot Groenland en we zullen eerst de omgeving wat verkennen voordat we aan boord gaan van de MS Fram. De informele sfeer aan boord nodigt uit tot een gesprek en het delen van verwachtingen voor de aankomende reis. Bij aankomst in Sisimiut raden we een bezoek aan het Sisimiutmuseum aan, een plaatselijk museum dat gespecialiseerd is in handel, industrie en scheepvaart. We bieden hier ook een aantal excursies aan. Bij aankomst op het oude vulkanische eiland Disko maakt u kennis met de stad Qeqertarsuaq met haar kleur-rijke huizen. De stad ligt in een schitterende omgeving aan de voet van een indrukwekkend basaltgebergte. Ervaar het echte Groenland Op een wandeling door Qeqertarsuaq krijgt u een levendige impressie van de jagersgemeenschap. Het expeditieteam neemt u ook mee op een begeleide wandeling naar Blæsedalen. Terwijl we verder naar het noorden varen krijgt u tijdens een introductie een impressie van

de charmante stad Uummannaq. De stad zelf ligt in een prachtige omgeving aan de voet van de 1.170 meter hoge, hartvormige berg waaraan de stad zijn naam ontleent. In het stadsmuseum vindt u replica’s van de beroemde Qilakitsoq-mummies en collecties van traditionele kunst- en handwerken. Als u in een sportieve bui bent, kunt u met het expeditieteam mee op een bergwandeling naar ‘Santa’s Hut’. Bij aankomst in Ukkusissat krijgen we aan boord bezoek van de plaatselijke bevolking die ons zullen vermaken met traditionele liederen en dansen alvorens ze ons van harte welkom heten in hun dorp. Eenmaal aan land kunt u rustig op eigen gelegenheid wat rondkijken. IJsbergen en Kaffemik Deze reis bevat talloze hoogtepunten en als de ijscondities het toelaten is het bekijken van de Eqip Sermia-gletsjer er zeker een van. Hier krijgt u een uitstekende mogelijkheid om van dichtbij gletsjers mee te maken en dit enorme natuurfenomeen te bekijken. Ilulissat betekent in het Groenlands ‘ijsbergen’ en het Ilulissatijsfjord werd in 2004 toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De drijvende ijsbergen zijn een soort massieve losse sculpturen met kleuren die afhankelijk zijn van het licht op dat moment. Bij aankomst in de kleine plaats Itilleq wordt u uitgenodigd voor een “kaffemik” bij de plaatselijke bevolking thuis en bent u naderhand toeschouwer bij de traditionele voetbalwedstrijd tussen de bemanning en gasten van de MS Fram en de plaatselijke voetballers van Itilleq. Nadat we opnieuw zijn aangekomen in Kangerlussuaq is onze schitterende reis ten einde. Na het verlaten van het schip vliegt u weer terug naar Kopenhagen.

Beleef de gletsjers en voel de grootsheid van de natuur

GROENLAND

Qeqertarsuaq Diskobaai

Sisimiut

Ukkusissat Uummannaq Eqip Sermia Ilulissat Kangerlussuaq

Itilleq

POOLCIRKEL

t

aa

Str

ken

ar

em

n De

DISKOBAAI HET HART VAN GROENLAND 9-DAAGSE REIS VANAF €

5.208

CODE: CENGRE1403 VERTREKDATA: 14.06.14, 21.06.14, 28.06.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: KOPENHAGEN DAG 2: KANGERLUSSUAQ DAG 3: SISIMIUT DAG 4: QEQERTARSUAQ DAG 5: UUMMANNAQ/UKKUSISSAT DAG 6: EQIP SERMIA DAG 7: ILULISSAT DAG 8: ITILLEQ DAG 9: KANGERLUSSUAQ/ KOPENHAGEN

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Zie pagina 74 voor prijzen.


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – GROENL AND

Foto: Dominic Barrington

28

Foto: Tori Hogan

Bezoek de grootste en minst bezochte nationale parken ter wereld.

Onze poolcirkelboten brengen u dichterbij

Foto: Shutterstock

Bergen en toendra, Spitsbergen

Foto: Karsten Bidstrup

Foto: Anke Timmerberg

Geniet van een wandeling tussen majestueuze bergen en stille meren, Noordoost-Groenland

Op IJsland leven meer schapen dan mensen

Magdalenefjord, Spitsbergen


Noordoost-Groenland, Spitsbergen en IJsland

EXPEDITIE NOORDELIJKE IJSZEE Ga mee op een buitengewone en exclusieve expeditie naar drie eilanden in het noordpoolgebied: Spitsbergen, Groenland en IJsland. We bezoeken het Nationale Park Noordoost-Groenland, het grootste en minst bezochte nationale park ter wereld. Deze reis begint in het Noorse Svalbard. We gaan ’s middags aan boord van de MS Fram en ons noordpoolavontuur begint met een bezoek aan de Russische mijnstad Barentsburg, de locatie van een collectie historische Russische objecten. In de daaropvolgende dagen zijn we van plan om de wat indrukwekkendere fjorden van Spitsbergen te bezoeken, zoals Kongsfjord, Krossfjord en Magdalenefjord. Het landschap hier varieert van grote toendravelden tot bergtoppen met enorme gletsjers die uitlopen in de oceaan. We varen ook naar Ny Ålesund, een van de noordelijkste permanente nederzettingen ter wereld, op 78º 55’ N. Daarna steken we de Framstraat over, terwijl het expeditieteam lezingen geeft over het gebied waar we doorheen varen.

naast de informatie en lezingen die ze u geven over de plaatsen waar we heen gaan. We zullen smalle fjorden verkennen, omgeven door hoge bergen, afgelegen jagershutten bezoeken en genieten van wandelingen in een schitterende omgeving. Afhankelijk van de ijssituatie hopen we een bezoek te brengen aan Daneborg. Dit voormalige weerstation is nu het hoofdkwartier van de sledepatrouille Sirius en wordt het hele jaar door bevolkt door zo’n 12 mensen. Ittoqqortoormiit (ook bekend als Scoresbysund) is onze laatste stop in Noordoost-Groenland. Dit is de meest afgelegen stad in Groenland en de jagers die hier wonen mogen als enigen jagen in het Nationale Park Noordoost-Groenland. Het sageneiland We steken nog eens de Straat Denemarken over, verlaten daarmee de noordpoolcirkel en varen zuidwaarts naar het IJslandse Isafjördur. Maak een kleine wandeling door dit kleine stadje en geniet van de gevarieerde architectuur. We zullen ook een bezoek brengen aan Flateyri. Onze laatste stop voor Reykjavík is het kleine stadje Grundarfjördur op het schiereiland Snæfellsnes in het westen van IJsland. Dit bijzonder mooie plaatsje is een van de weinige plekken ter wereld waar de bouwvoorschriften rekening houden met ruimte voor “verborgen mensen” of elfen. In de ochtend komen we aan in Reykjavík, de noordelijkste hoofdstad van de wereld, en eindigt onze reis.

Bezoek een van de minst bezochte plekken ter wereld In de spannende dagen erna steken we de Straat Denemarken over naar NoordoostGroenland. U zult een verandering van klimaat opmerken wanneer we de warmere golfstroom verlaten en de koudere golfstroom rond de kust van Oost-Groenland opvaren. Onthoud: waar ijs is, kunnen ijsberen zijn. De omgeving geeft u het gevoel dat u op een van de meest afgelegen plekken ter wereld bent – maar wel aan boord van een van de best uitgeruste schepen ter wereld. Onze professionele sprekers zullen u veilig begeleiden op bergwandelingen en kleine boottrips,

80°

Mørkefjord Daneborg Kaiser-Franz-Joseph-Fjord Ella Ø

NO

OR

Ny Ålesund Longyearbyen

D

Barentsburg

Danmarkshavn Alabama Fram

SPITSBERGEN

straa

t

Myggbukta

Alpefjord Ittoqqortoormiit

St

ra

at

De

ne

ma

rk

en

GROENLAND

Reykjavík

Isafjördur Flateyri Grundarfjördur IJSLAND

POOLCIRK

EL

66°33'N

Bergtoppen en enorme gletsjers die uitlopen in de oceaan

NOORDOOST-GROENLAND, SPITSBERGEN EN IJSLAND EXPEDITIE NOORDELIJKE IJSZEE 15-/16-DAAGSE REIS VANAF €

7.783

CODE: DEGRE1405 VERTREK: 20.08.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1 – 2: LONGYEARBYEN EN BARENTSBURG DAG 3: NY ÅLESUND EN MAGDALENEFJORDEN DAG 4: OP ZEE DAG 5 – 11: VERKENNING NATIONAAL PARK NOORDOOST-GROENLAND DAG 12: ITTOQQORTOORMIIT (SCORESBYSUND) DAG 13: ISAFJÖRDUR DAG 14: FLATEYRI DAG 15: GRUNDARFJÖRDUR DAG 16: REYKJAVÍK CODE: DEGRE1406 VERTREK: 04.09.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: REYKJAVÍK DAG 2: GRUNDARFJÖRDUR DAG 3: FLATEYRI DAG 4: ISAFJÖRDUR DAG 5: ITTOQQORTOORMIIT (SCORESBYSUND) DAG 6 – 12: VERKENNING NATIONAAL PARK NOORDOOST-GROENLAND DAG 13: OP ZEE DAG 14: N Y ÅLESUND EN MAGDALENEFJORDEN DAG 15: L ONGYEARBYEN

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weers- en ijsomstandigheden op dat moment. De MS Fram verzorgt twee expedities in het Nationale Park. De reis die begint op 04-09-2014 is de omgekeerde versie van de bovenste reis; deze begint in Reykjavík en eindigt in Longyearbyen. Zie pagina 75 voor prijzen.


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – SPITSBERGEN

30 Een volwassen mannetjesijsbeer kan tot wel 680 kg wegen.


Foto: Dominic Barrington

Mo f f en

80° NOORD

fjord

nd N y Å le s u

n L on gy ea rb ye

rd f j o burg Ice ts ren Ba nd Bellsu

H

n or

su

n

in

N o rdau s t l an d

lo

p

e

n

s

tr

a

a

t

B aren t s ø y a

E dg eø y a Storf jord

Kongs

S P I T S B E R G E N

H

d

S ø rk app Bar ent sze e

Spitsbergen

HET KONINKRIJK VAN DE IJSBEER Afgelegen, mysterieus, extreem – het eiland Spitsbergen is het kroonjuweel van arctisch Noorwegen. Het land ligt precies op de rand van de altijd bevroren Noordelijke IJszee en wordt geteisterd door ijs, wind en zee. Naast een onaangetaste noordpoolwildernis is het eiland ook hét toonbeeld van biodiversiteit, waarop de bevroren noordpooltoendra en

torenhoge gletsjers een fantastische aaneenschakeling vormen van natuurlijke en culturele schatten. Onze bezoeken in expeditiestijl brengen u zowel dichtbij het arctische dierenrijk als bij spooksteden in voormalige walvishavens en afgelegen mijnsteden, onderzoeksstations, spectaculaire fjorden en ijsbergen.


Foto: Karsten Bidstrup Foto: Stein Bjørge

Onze poolcirkelboten nemen ons mee naar alle interessante locaties. Dit is een van onze excursies in het Magdalenefjord

Foto: Linda Drake

Het Bjørnøya is vernoemd naar de ijsbeer

Een rondvaart rond Spitsbergen geeft ons voldoende tijd om alle aspecten van het eiland te bewonderen.

Foto: Nina Bailey

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – SPITSBERGEN

32

Gigantische bergen en indrukwekkende watervallen

De arctische klaproos


Rondom Spitsbergen

IN HET RIJK VAN DE IJSBEER Deze reis neemt u mee op een rondvaart rond het grootste eiland van Svalbard. Ons doel is om boven de 80e breedtegraad uit te komen en u de schitterende oostelijke natuurreservaten en de spectaculaire hoogtepunten van het noordpoolgebied te laten zien. Het expeditieteam zal de reis verder aankleden met verhalen en uitleg tijdens het aanleggen, zodat u verzekerd bent van een authentieke Spitsbergen-ervaring.

SPIT SBER GEN

Bezoek de dorpen op Spitsbergen tijdperken in de ontdekkingsgeschiedenis De reis begint met een overnachting in Longvan Svalbard. yearbyen. Deze Noorse nederzetting is een bijzondere kleine stad. De invloed van de Fjorden, gletsjers en ijsberen arctische omgeving is duidelijk merkbaar en Tijdens deze reis hopen we ook enkele het is ook een verrassend kosmopolitische van de meest spectaculaire fjorden van stad met kunstgalerijen, cafés, uitgebreide Noord-Spitsbergen te verkennen. Diep in wijnkaarten in restaurants, winkels en een het enorme Woodfjordenstelsel vinden we klein winkelcentrum. Het wordt vaak een de enorme en snelle Monaco-gletsjer. Aan tegenpool genoemd van het moderne het uiteinde van deze gespleten gletsjer is leven en is een belangrijke bestemming er altijd een hoop onstuimig ijs en grote voor avontuurlijke reizigers. Toch zijn ook stukken die van de gletsjer zijn ‘afgelopen’. de historie en het erfgoed van de eerste In de buurt vinden we de warmwaterbronkolenarbeiders nog steeds zichtbaar. We nen van Jotunkjeldane, de noordelijkste brengen ook een bezoek aan bekende warmwaterbronnen de Russische nederzetting op aarde. De MS Fram zal verDe laatste grote Barentsburg. Deze ‘bedrijfsvolgens haar weg vervolgen kolenmijnstad’ is Russisch wildernis in Europa door de beroemde Straat sinds 1932 en heeft nog altijd Hinlopen, die de scheiding 200 inwoners. Hier vindt u een exotische vormt tussen de oostkust van Spitsbergen collectie oude Russische objecten en aren het grote, met ijs bedekte eiland Nordchitectuur, kunt u een bezoek brengen aan austland. het Pomor-museum of de Russische sfeer opsnuiven in de plaatselijke kroeg. Na een Het oostelijke deel van Svalbard is hooftrip naar Kings Bay, het grootste fjord in de dzakelijk verdeeld in twee grote natuurnoordwestkust van Spitsbergen leggen we reservaten. Samen vormen ze een van de aan bij Ny Ålesund. Dit ligt op 78º 55’ N en laatste grote, grotendeels onaangetaste is een van de noordelijkste permanent bewildernissen in Europa. Tijdens de tocht woonde nederzettingen. Het was voorheen door het grote fjord ten oosten van Spitseen kolenmijn en huisvest tegenwoordig bergen krijgen we een spectaculair uitzicht een onderzoekscentrum voor het noordop de oostkust van het eiland. In de verte poolgebied. Een aantal landen heeft hier zien we honderden gletsjers en bergen eigen onderzoeksfaciliteiten gevestigd en met een beetje geluk ontmoeten we en met name in de zomer is er hier veel een paar zeezoogdieren, zoals zeehonden activiteit. en walrussen. Het hier gelegen Storfjord is een perfecte leefomgeving voor de Historie en cultureel erfgoed ijsbeer. Maar dat geldt eigenlijk voor deze Het Nationaal Park Noordwest-Spitsberhele reis: waar ijs is, is er ook een grote gen is bezaaid met eilanden, fjorden en kans op ijsberen! stranden en heeft een lange verkenningsgeschiedenis. Toen Willem Barentsz in Tenslotte is Isfjord het meest prominente 1596 voor het eerst Svalbard in zicht kreeg, fjordenstelsel in Svalbard. We zullen een was dit het eiland dat hij het eerste zag. De flinke hoeveelheid tijd besteden aan het naam die hij aan het land gaf was ‘Spitzverkennen van zowel de binnen- als de bubergen’, naar de scherpe en steile bergen itenkant ervan. Omdat dit een van onze in het gebied. In het Magdalenefjord komt laatste dagen is, zijn we van plan om een u een enorm belangrijk cultureel erfgoed mooi fjord te vinden en een afscheidsdiner tegen: een walvishaven uit de 16e eeuw, te organiseren in de schitterende arctische inclusief een kerkhof voor walvisvaarders omgeving. Elke mooie verkenningsreis die omkwamen tijdens de eerste ‘oliekoheeft een einde en wanneer we weer terugorts’. Later bezoeken we ook Kapp Lee, komen in Longyearbyen moeten we weer een prachtige locatie met allerlei voorafscheid van u nemen. beelden van cultureel erfgoed uit diverse

IC EF JO

RD

SPITSBERGEN IN HET RIJK VAN DE IJSBEER 9-DAAGSE REIS VANAF €

5.013

CODE: DESPI1402 VERTREKDATA: 23.07.14, 30.07.14, 06.08.14 en 13.08.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1 – 2: L ONGYEARBYEN EN BARENTSBURG DAG 3: KONGSFJORD EN NATIONAAL PARK NOORDWEST-SPITSBERGEN DAG 4: NOORD-SVALBARD: HET GROTE WOODFJORD STELSEL DAG 5: NATUURRESERVAAT NOORDOOST-SVALBARD: HOOGTEPUNTEN VAN DE STRAAT HINLOPEN DAG 6: NATUURRESERVAAT ZUIDOOST-SVALBARD: EDGEØYA EN STORFJORD DAG 7: NATIONAAL PARK ZUID-SPITSBERGEN: HORNSUND DAG 8: I SFJORD DAG 9: LONGYEARBYEN

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Zie pagina 76 voor prijzen.


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – SPITSBERGEN

34

Spitsbergen & Noorwegen

IJSBEREN, EILANDEN EN FJORDEN Deze reis neemt u mee vanaf het hoge noorden van Spitsbergen, brengt u langs de verborgen schatten van de Noorse kust en eindigt in Bergen. Leer alles over de fascinerende historiek van ontdekkingsreizigers en walvisvaarders en ontdek het dierenrijk van het noordpoolgebied en de Noorse kusten. We zullen ook bezoeken brengen aan kleine en geïsoleerde eilanden, nederzettingen en charmante vissersdorpjes, waarvan sommige alleen te bereiken zijn per boot.

Deze reis begint met een chartervlucht naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Deze plaats heeft alle voorzieningen van een kleine, moderne stad en ligt in een adembenemend noordpoollandschap. We bezoeken ook de Russische nederzetting Barentsburg. Hier vindt u een collectie van oude industriële objecten en architectuur, allemaal in authentieke Russische sfeer. Nationale parken en boeiende fauna Het Nationaal Park Noordwest-Spitsbergen is bezaaid met eilanden, fjorden en stranden en heeft een lange verkenningsgeschiedenis. Het Magdalenefjord is een van de fjorden die willen bezoeken. Hier vindt u een onderdeel van het cultureel erfgoed van Svalbard: een walvishaven uit de 16e eeuw, inclusief een kerkhof voor walvisvaarders die om-kwamen tijdens de eerste ‘oliekoorts’. Moffen is een zeer noordelijk eilandje, boven de 80e breedtegraad en populair bij walrussen. De atolachtige vorm met een meertje in het midden maakt het eiland perfect voor de vroege walvisvaarders, omdat het een veilige haven bood in ruige weersomstandigheden.

Op de helft tussen Spitsbergen en de Noordkaap Het eiland Bjørnøya is zeer geïsoleerd en het zuidelijkste eiland van de Svalbardarchipel. Hurtigruten brengt er slechts een keer per jaar een bezoek. De enige inheemse zoogdieren zijn een paar poolvossen. Ondanks de naam (bereneiland) is het geen permanente verblijfplaats voor ijsberen, hoewel er wel veel komen in de winter, wanneer de ijskap zich uitbreidt. De ringelrob en de baardrob leven in deze wateren, maar de voorheen prominent aanwezige walrus is nu een zeldzame gast. Tegenwoordig wordt het eiland alleen bewoond door personeel van het Noorse weer- en radiostation in Herwighamna. Het station voert meteorologische observaties uit en verzorgt logistieke en telecommunicatiediensten. De diversiteit van de Noorse kust We stoppen in Tromsø, de poort naar het noordpoolgebied. Deze levendige, kleurrijke stad is rijk aan poolgeschiedenis en omgeven door de Lyngen Alpen, blauwe fjorden en honderden eilanden. We zullen


Privé-foto: Roger Coates

Foto: Riversdal

ook tijd vrijmaken voor het spotten van walvissen en vogels in het gebied rond Bleiksøya. Op Tindsøya vinden we Skipnes en Tinden, twee vissers- en boerderijdorpen, hoewel Skipnes in de jaren zestig is verlaten. We raden een natuurwandeling aan tussen deze charmante dorpen.

Krossfjorden in Spitsbergen

Geniet van het herfstlicht

brengen om de unieke sfeer op te snuiven. Hamarøy is waarschijnlijk vooral bekend als de woonplaats van de Noorse schrijver en Nobelprijswinnaar Knut Hamsun. Dit eiland wordt gedomineerd door kleine fjorden, bossen en bergen aan de kust. Kjerringøy heeft een oud handelscentrum dat de moeite van het bezoeken zeker waard is.

Onze reis eindigt in Bergen. Voor u weer naar huis gaat raden we u aan om nog een bezoek te brengen aan de kleurrijke wijk Bryggen, UNESCO-Werelderfgoed, met in de haven karakteristieke warenhuizen in Hanzestijl.

Prachtige Lofoten en omgeving Ons verblijf op de Lofoten begint met een Na korte stops op de eilanden Træna, Lobezoek aan het geweldige Trollfjord. We vund en het afgelegen Frøya zullen we een varen het fjord in door de smalle ingang, dag doorbrengen in Åndalsnes, een popuwaarbij de bergen recht oprijzen uit de zee. laire bestemming dankzij de ligging aan de Moffen We stoppen ook in Svolvær, de grootste voet van een aantal spectaculaire bergen. R D bergweg Trollstigen en de waterval stad op de Lofoten. Å is een van de meestN OODe authentieke traditionele vissersdorpen van Vermafossen zijn allebei populaire attracNoorwegen en we zullen hierLongyearbyen wat tijd doorties. Barentsburg Moffen

Hornsund N OO R D

Bjørnøya Longyearbyen Hornsund

LLF

Tromsø

TR O

Svolvær

JO

RD

Bleiksøya

Barentsburg

Hamarøy Træna

Bjørnøya

POOLCIRK 66°33'N

Bleiksøya TR

OL LF

JO

RD

Tromsø Svolvær Frøya Hamarøy Træna Åndalsnes Bergen Frøya

Åndalsnes Bergen

ALLE HOOGTEPUNTEN Tijdens deze reis heeft u de mogelijkheid om alle highlights te zien van Svalbard en de Noorse kust, incl. het afgelegen eiland Bjørnøya.

Foto: Yann Bougaran

Privé-foto: Hans-Wolfgang Lahutta

Bryggen in Bergen bestaat uit een rij smalle houten bouwwerken langs de kade

POOLCIRK 66°33'N

EL

EL

SPITSBERGEN & NOORWEGEN IJSBEREN, EILANDEN EN FJORDEN 12-DAAGSE REIS VANAF €

4.022

CODE: DESPI1403 VERTREK: 18.09.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: DUSSELDORF/LONGYEARBYEN EN BARENTSBURG DAG 2: NATIONAAL PARK NOORDWESTSPITSBERGEN DAG 3: HORNSUND DAG 4: BJØRNØYA DAG 5: TROMSØ DAG 6: BLEIKSØYA, SKIPNES EN TINDEN DAG 7: TROLLFJORD, SVOLVÆR EN Å DAG 8: HAMARØY EN KJERRINGØY DAG 9: TRÆNA EN LOVUND DAG 10: FRØYA DAG 11: ÅNDALSNES DAG 12: BERGEN/ DUSSELDORF

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Zie pagina 76 voor prijzen.


Foto: Heiko KĂźhr

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – SPITSBERGEN

Foto: Hanne Feyling/Spitsbergen Travel

36

Ervaar het contact tussen u en uw hond in een eindeloos wit landschap

Naast zeereizen op Spitsbergen, biedt Hurtigruten ook belevenispakketen op het land aan. Zo krijgt u een nog betere kijk op het leven in het Noordpoolgebied.

Foto: Hanne Feyling/Spitsbergen Travel

Foto: Frank Eggenfellner

Foto: Werner Anderson

Maak het binnen gemoedelijk

IJsfjordsafari

Foto: Ragnar Hartvig

Noorderlicht in de winter

Een tocht door de ijsgrotten is fascinerend

Op een sneeuwscootersafari ziet u veel in weinig tijd


Verken Spitsbergen

ALLE SEIZOENEN OP HET LAND We bieden diverse pakketten aan waarmee u kunt deelnemen aan spannende poolavonturen op het land. De machtige natuur van Spitsbergen kunt u verkennen te voet, per sneeuwscooter, hondenslee, kayak of zelfs op ski’s. U bent in goede handen bij ervaren gidsen die u de weg wijzen dwars door het indrukwekkende landschap op Spitsbergen, met de middernachtzon of de poolnacht als uw trouwe metgezel. Breng een aantal dagen door in de wildernis of keer elke avond terug naar het comfort van de stad. TERUGKEER VAN DE ZON

EINDELOZE ZOMERNACHTEN

SPITSBERGEN IN MAART BOEKINGSCODE: CENSPIMAR PERIODE: 01.03. – 31.03.14

SPITSBERGEN IN MEI BOEKINGSCODE: CENSPIMAY PERIODE: 01.05. – 31.05.14

Maart is het hoogseizoen op Spitsbergen en het licht is fantastisch. Beleef overdag het karakteristieke blauwe licht en tijdens de donkere uren het noorderlicht. Met ons pakket kunt u mee op sneeuwscootersafari, ijsrotsen bezoeken en genieten van een avond in de wildernis – het beste van de winter in Svalbard! De sneeuwscootersafari neemt ons mee naar de natuur en het landschap waar Svalbard beroemd om is. Of ga per snowcat mee naar de Longyear-gletsjer en vervolgens de ijsgrotten in. Onze koplampen zijn de enige lichtbron terwijl we ons door de smeltwaterkanalen heen manoeuvreren. Het lopen door deze smalle passages met parelachtige wanden is een onbeschrijflijke ervaring.

In mei duren de dagen 24 uur vanwege de middernachtzon. De winter ontmoet de lente en u krijgt het beste van beide seizoenen. Ga met ons mee op sneeuwscootersafari, hondesleden en avonden in de wildernis. De vogels komen terug en maken de berggebieden bijzonder levendig. U hoeft niet op expeditie te gaan om in contact te komen met de wildernis. Vlak buiten Longyearbyen vindt u knusse huizen en open kampvuren. Terwijl de poolhonden buiten rondlopen krijgt u warm eten, koffie van het kampvuur en huisgemaakte koekjes. We beëindigen de avond met een interessante lezing over Spitsbergen.

Inbegrepen excursies tijdens dit seizoen: sneeuwscootersafari (halve dag), avondkamp in de wildernis, ijsgrottentocht. KRISTALHELDER EN KLEURRIJK SPITSBERGEN IN OKTOBER, BOEKINGSCODE: CENSPIOCT PERIODE: 01.10. – 31.10.14

Kies uw favoriete seizoen en een trip van 3, 4 of 5 dagen

Inbegrepen excursies tijdens dit seizoen: sneeuwscootersafari (halve dag), avondkamp in de wildernis, hondesleden.

MAGISCHE DUISTERNIS EN NOORDERLICHT SPITSBERGEN IN DECEMBER, BOEKINGSCODE: CENSPIDEC PERIODE: 01.12. – 31.12.14

Tijdens de herfst worden we omgeven door duisternis terwijl de noordpoolwinter nadert. Het afwisselende licht in oktober is onbeschrijflijk mooi en bedekt het landschap met blauw. U krijgt het typische maanlicht te zien, het noorderlicht en het arctische winterweer. Het culturele leven in Longyearbyen bloeit in de wintermaanden. In oktober hebben we het noordelijkste bluesfestival ter wereld. Kom met ons mee op ijsfjordsafari, een avond in de wildernis en hondesleden op wielen. U hoeft niet ver weg te zijn voor een avontuur in het noordpoolgebied. Prachtige natuur en historisch interessante plaatsen zijn allemaal vlakbij. Open boten nemen ons mee naar alle plaatsen die het bezoeken waard zijn voor de beste uitzichten over de geweldige natuur.

Tijdens de poolnachten wordt Longyearbyen een magische plek die alleen wordt verlicht door straatverlichting, sterren, het noorderlicht en maanlicht dat weerspiegelt in het ijs. Er heerst een speciale sfeer en u merkt echt dat u in de wildernis bent. Binnen kunt u genieten van traditionele maaltijden en dranken en kunt u uw inkopen voor Kerstmis doen. Buiten wachten de prachtige natuur en de exotische activiteiten op u. In ons winterpakket kunt u met ons mee op sneeuwscootertocht, een avond in de wildernis en op hondesleden. Dit is een geweldige trip voor iedereen die het fantastische teamwork tussen man en hond in de wildernis van de Noordpool wil meemaken.

Inbegrepen excursies tijdens dit seizoen: ijsfjordsafari met open boten, avondkamp in de wildernis en hondesleden op wielen.

Inbegrepen excursies tijdens dit seizoen: sneeuwscootersafari (halve dag), avondkamp in de wildernis, hondesleden.

SPITSBERGEN-PAKKET Vanaf €

586

We bieden 3-, 4- en 5-daagse pakketten aan. Het voorbeeld hieronder beschrijft een reis van vijf dagen in oktober. Zie pagina 77 voor prijzen. REISSCHEMA PAKKET 5 DAGEN: DAG 1: AANKOMST IN LONGYEARBYEN HOTELVERBLIJF IN SPITSBERGEN AVONDKAMP IN WILDERNIS MET WARME MAALTIJD EN DRANKEN DAG 2: HALVE DAG OP HONDESLEE OP WIELEN DAG 3: IJSFJORDSAFARI DAG 4: VERKEN LONGYEARBYEN EN OMGEVING OP EIGEN HOUTJE DAG 5: EIGEN TIJD EN VERTREK

Let op: samenstelling excursies verschilt per seizoen.


Veel te ontdekken Ga met ons mee op sneeuwscootersafari, hondesleden, ijsgrottentocht en fossielenjacht, geniet van een barbecue in de wildernis of bezoek een van de fascinerende Russische nederzettingen.

Foto: Trym Ivar Bergsmo

Verken Longyearbyen, vlak naast de Noordpool. We bieden allerlei poolavonturen aan en zorgen er tegelijkertijd voor dat u goed wordt opgevangen, midden in de machtige natuur van Svalbard - met de middernachtzon of de poolnacht als uw trouwe reisgenoot. We kunnen voor u vluchten, hotels, maaltijden en activiteiten boeken en bieden ook diverse pakketten aan. Wanneer u bij ons boekt bent u verzekerd van professioneel advies, een comfortabel verblijf en een onvergetelijke ervaring in het noordpoolgebied.

Foto: Ragnar Hartvig

WELKOM IN SPITSBERGEN

Buiten de elementen, binnen knus Kies tussen diverse soorten accommodatie, van modern comfort en historische hotels in het stadscentrum tot een hut in de wildernis.


Heerlijk eten De menu’s bestaan uit verse ingrediënten en zijn geïnspireerd door de lokale keuken. Kies tussen elegante Franse menu’s in stijlvolle restaurants of traditionele Noorse maaltijden aan de bar.

Foto: Nina Baily

Foto: Thomas Berstad

Foto: Heiko Kühr

Ontdek het spannende leven in de onaangeroerde wildernis van Spitsbergen met Nordic Info

Spannende fauna Spitsbergen is een biologische hotspot vanwege de buitengewone diversiteit van de fauna op de Noordpool en de unieke natuur. Ontdek poolvossen, rendieren, ijsberen en duizenden zeevogels.

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE: Tel: 052 55 52 54 info@nordic.be www.nordic.be


40

Foto: Dominic Barrington

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – A N TA R C T I C A

Koningspinguïns zijn de op één na grootste pinguinsoort. Gemiddeld wegen ze zo’n 15 kg en zijn ze 95 cm groot. De koningspinguïns zijn zeer trots en elegant. Wanneer ze gewassen en glinsterend uit de zee komen, zijn er geen elegantere dieren denkbaar.


en

os

Ai

res

Zu At id eli la nt jk isc e he Oc ea an

C H I L I

A R G E N T I N I Ë

G e k ij an el d ea i c O Zu

te ro

Bu

F al k l an de i l an de n

gleBea aal Kan

ia Z u i d G e org ië K aap H o o r n sage -Pas e k a Dr E l e phan t Eil an d Ushua

Z u i de l i j k e Orkney E i l an de n

Z u i de l i j k e S he t l an d Eil an de n

gs n e li ze el n B e us a h

We dde llz ee

O

L

C

IR

L

A

T

A

PO

E

T

C

I C

ID

K

A

N

R

ZU

Uniek op aarde

EEN PRACHTIG WIT CONTINENT Antarctica is het laatste onaangeroerde continent op aarde. De MS Fram stelt u in staat om deze wildernis te verkennen. Het is het koudste, droogste, hoogste en schoonste continent op aarde, maar ondanks sneeuw en ijs wemelt het op Antarctica ook van het leven. Er wonen miljoenen pinguïns en duizenden zeehonden en voor grote hoeveelheden walvissen is het continent een rijke bron van voedsel.

We varen in het spoor van de historische ontdekkingsreizigers en zullen het landschap zien zoals zij het zagen: onaangeroerd, afgelegen en ontzagwekkend. Antarctica is een witte wildernis en laat de natuur zien in haar mooiste en meest betoverende verschijning.


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – A N TA R C T I C A

Foto: Camille Seaman

42

We reizen in nauw contact met de elementen

Neem herinneringen mee – en veel foto’s

Foto: Marsel van Oosten

Foto: Jesper Nielsen

Koningspinguïn en pelsrob op het strand

Bekijk Antarctica zoals de eerste ontdekkingsreizigers.

Foto: Nina Helland

Foto: Håvard Jensen

Na het vissen gaan de blauwogige aalscholvers aan land, waar ze vaak worden gezien met hun vleugels uitgestrekt in de zon

Het is indrukwekkend om de gigantische ijsbergen van zo dichtbij te zien


Antarctica, de Falklandeilanden & Zuid-Georgië

IN DE VOETSPOREN VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGERS Op deze reis varen we in nauw contact met de elementen helemaal tot aan het witte continent. Onderweg doen we de Falklandeilanden en Zuid-Georgië aan, twee vruchtbare broedplaatsen voor zeehonden, pinguïns en albatrossen. Op Antarctica zelf zullen de enorme gletsjers die uitlopen in de oceaan, de zwermen pinguïns, de bultruggen en de orka’s in de ijzige oceaan een blijvende indruk bij u achterlaten.

Ontdek de historie en het dierenrijk van Zuid-Georgië De zuidwaartse cruise naar Zuid-Georgië duurt twee dagen. Onze presentaties aan boord helpen u bij de voorbereiding op het bezoek aan dit schitterende eiland, dat wordt omgeven door met ijs bedekte bergen en koude, smaragdgroene baaien. We blijven twee dagen in Zuid-Georgië en bezoeken in deze periode een paar historische plekken. We hopen een bezoek te brengen aan Grytviken met de oude walvishaven, een museum, het graf van Sir Ernest Shackleton en de walvisvaarderskerk uit 1913. De volgende dag willen we, voordat we verder naar het zuiden varen, een bezoek brengen aan een oude Noorse walvishaven en hopelijk een kolonie van koningspinguïns. De vele vogel- en diersoorten op Zuid-Georgië verschillen van wat we zullen zien op Antarctica. We hopen onder meer albatrossen, Kaapse

Antarctica verkennen Dit continent, een oneindige witte wildernis, biedt u een enorme hoeveelheid overweldigende indrukken. Weer, wind en ijs hebben uiteraard grote invloed op ons programma en ons schema. In Antarctica zullen we proberen aan te meren bij plaatsen op de Zuidelijke Shetlandeilanden. Deze bestaan uit elf grote en enkele kleinere eilanden. 80 tot 90 procent van het land wordt permanent bedekt door ijs. De Antarctische Zeeatraat ligt tussen het uiterste puntje van het Antarctisch Schiereiland en de eilanden D’Urville, Joinville en Dundee. Enorme tafelvormige ijsbergen, afkomstig van de ijsplateaus in de Weddellzee, worden hierheen gebracht door de draaikolk-achtige golfstromen in die zee. Deze stroom wordt door onderzoekers de “IJsberglaan” genoemd en is een indrukwekkende verzameling van drijvende ijsschotsen, klein en groot. Onze stevige Polarcirkel-boten geven ons de mogelijkheid om bijna overal aan te leggen en

NTIN

De fascinerende Falklands We zetten koers naar de Falklandeilanden in de Zuidelijke Atlantische Oceaan, 772 km ten noordoosten van Kaap Hoorn en ongeveer 1.600 km verwijderd van Antarctica. De Falklands bestaan uit twee grotere en ongeveer 700 kleine eilanden en hebben een inwoneraantal van 2.967. Kapitein John Strong legde hier volgens de documenten in 1690 voor het eerst aan met de HMS Welfare. Dankzij de unieke subantarctische ecologie zijn hier meer dan 70 diersoorten te vinden, waaronder wenkbrauwalbatrossen, caracara’s, zeeolifanten, zeeleeuwen en vijf verschillende pinguïnsoorten. Wat de flora betreft: er zijn circa 347 wilde plantsoorten in het gebied. We zullen het noordwestelijke deel van de Falklandeilanden verkennen en vervolgens doorvaren naar Stanley, de hoofdstad van de eilanden en een uitstekende uitvalsbasis voor divers excursies in het gebied.

stormvogels, zuidelijke reuzenstormvogels, pinguïns, pelsrobben en zeeolifanten te kunnen zien.

ARGE

We beginnen deze reis in Buenos Aires. Maak van deze mogelijkheid gebruik om een indruk te krij-gen van wat de geboorteplaats van de tango te bieden heeft. Tijdens de reis kunt u presentaties van experts bezoeken over de rijke historie van het gebied, zodat u de rest van de reis met nog meer kennis en interesse kunt volgen.

Falklandeilanden Zuid-Georgië BEAGLE-KANAAL

DR

E AK

POO

-PA

SSA

GE

Antarctisch Schiereiland LC

IRK

EL

ons enthousiaste expeditieteam zal met al haar kennis uitleggen wat we zien en ervoor zorgen dat we de plaatselijke fauna zo weinig mogelijk storen. Na verkenning van dit prachtige en eindeloze continent verlaten we Antarctica en zetten we koers naar Zuid-Amerika. In noordelijke richting steken we de Straat Drake over, een zeepassage die al bekend was bij de eerste poolverkenners en die een unieke reis vormt die maar weinigen hebben meegemaakt. Na het spectaculaire Antarctica en de eindeloze uitzichten meren we in Tierra del Fuego (Vuurland) aan in de zuidelijkste stad ter wereld, Ushuaia, waar onze reis eindigt en van waaruit u vervolgens terugvliegt naar Buenos Aires. ANTARCTICA, DE FALKLANDEILANDEN EN ZUID-GEORGIË IN DE VOETSPOREN VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGERS 19-DAAGSE REIS VANAF €

5.707

CODE: CENANT1401 VERTREK: 01.11.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BUENOS AIRES DAG 2 – 4: OP ZEE DAG 5: OP ZEE/FALKLANDS DAG 6 – 7: FALKLANDS DAG 8 – 9: OP ZEE DAG 10 – 11: Z UID-GEORGIË DAG 12 – 13: OP ZEE DAG 14 – 16: A NTARCTICA DAG 17 – 18: S TRAAT DRAKE DAG 19: U SHUAIA/BUENOS AIRES CODE: CENANT1406 VERTREK: 25.02.15 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BUENOS AIRES/USHUAIA DAG 2 – 3: S TRAAT DRAKE DAG 4 – 6: A NTARCTICA DAG 7 – 8: OP ZEE DAG 9 – 10: Z UID-GEORGIË DAG 11–12: OP ZEE DAG 13 – 14: FALKLANDS DAG 15 – 18: OP ZEE DAG 19: BUENOS AIRES

De hier beschreven route is een indicatie. De reis die op 25-02 vertrekt volgt de omgekeerde route van de bovenste reis. Zie pagina 78 voor prijzen.


Privé-foto: Michael Miller

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – A N TA R C T I C A

Foto: Mark McDermott

44

Foto: Tommy Simonsen

De ezelspinguïns zijn de snelste onderwaterzwemmers onder de pinguïns met snelheden tot wel 36 km/h.

Foto: Leslie A. Kelly

Vanaf het dek is er veel te zien

De MS Fram bij Antarctica

Adéliepinguïns rusten uit op een ijsberg


Antarctische Schiereiland

Onze reis neemt ons mee over de Straat Drake, begeleid door albatrossen en stormvogels, naar de prachtige omgeving van het Antarctisch Schiereiland en het overvloedige dierenrijk met zeehonden, pinguïns en walvissen. Tijdens de reis wordt u uitgenodigd om mee te gaan met ons expeditieteam en met stevige poolcirkelboten naar de kust te varen, zodat we een beter uitzicht krijgen op de fascinerende omgeving, pinguïnkolonies en historische plaatsen.

De Straat Drake en de Antarctische Convergentie Bij de Straat Drake komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan samen en stuiten de warmere wateren uit het noorden op de koudere, zwaardere en minder zoute wateren uit het zuiden. Terwijl het koudere water zinkt ontstaat er een mix die voedsel aan het oppervlak brengt en het gebied zeer rijk maakt aan leven in zee. Behalve de mogelijkheid om albatrossen en andere zeevogels te spotten, zullen er tijdens de oversteek ook lezingen worden aangeboden over de geschiedenis, het milieu en de fauna van Antarctica. Antarctica ontdekken Het continent is een eindeloze witte wildernis vol prachtige uitzichten. We brengen hier zes dagen door en het Antarctica dat we zien is hetzelfde als het Antarctica dat de grote ontdekkingsreizigers in hun tijd zagen: on-aangetast, afgelegen en ontzagwekkend. Bereid u voor op enorme, steile kliffen met ruige pieken die recht de zee in lopen en ijsbergen die worden gevormd door enorme gletsjers en die zijn gehuld in prachtige blauwe tinten. We zullen proberen op diverse plekken aan te leggen. Al deze plekken bieden unieke uitzichten, ontmoetingen van dichtbij met dieren en boeiende historische verhalen. Deze worden gedetailleerder beschreven op pagina 40 en 41. Vanwege de wisselende weersomstandigheden op Antarctica zal het vaarplan per dag worden voorgesteld. Aan land zal ons expeditieteam uitleggen wat u ziet en ervoor zorgen dat u de kwetsbare natuur zo weinig mogelijk verstoort. Als de omstandigheden het toelaten is

Pinguïnkuiken, Brown Bluff

De terugreis De reis vanaf het Antarctische Schiereiland naar Ushuaia op het zuidelijkste punt van Argentinië is circa 950 km lang, bij goed weer is dat zo’n 40 uur varen. U kunt deze tijd gebruiken om alle indrukken, herinneringen en schitterende belevenissen op Antarctica te verwerken. Tijdens de reis terug naar de beschaving zetten we onze lezingenreeks voor en blikken we nog eens terug op onze belevenissen op Antarctica. Op de ochtend van aankomst in de zuidelijkste stad ter wereld, Ushuaia, is onze reis ten einde. Na het verlaten van het schip wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht terug naar Buenos Aires.

Leer alles over de geschiedenis, het milieu en het dierenrijk op Antarctica

NTIN

Fauna op Antarctica Op de drijvende ijsschotsen ziet u van tijd tot tijd allerlei dieren, zoals pinguïns, zeehonden en vogels. Antarctica is de enige permanente verblijfplaats van de keizerspinguïn. Ook wonen er talloze andere pinguïns, zoals de adéliepinguïn, de stormbandpinguïn en de ezelspinguïn. Er leven ook diverse soorten walvissen in de zuidpoolwateren, zoals dwergvinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen, potvissen en orka’s. Alle zuidpoolwalvissen brengen de zomer door in de Antarctische Oceaan en trekken daarna naar het noorden om daar in de winter hun jongen ter wereld te brengen.

er de mogelijkheid tot wandelingen en andere activiteiten aan land en op zee.

ARGE

De reis begint met een vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia, de hoofdstad van de provincie Tierra del Fuego (Vuurland). Vanaf hier zet de MS Fram koers door het mooie Beaglekanaal naar de Straat Drake en Antarctica.

Foto: Arnau Ferrer

HET RIJK VAN DE PINGUÏNS

Falklandeilanden

BEAGLE-KANAAL

DR

A

-P KE

POO

AS

SA

GE

Antarctisch Schiereiland LC

IRK

EL

ANTARCTISCHE SCHIEREILAND HET RIJK VAN DE PINGUÏNS 13-DAAGSE REIS VANAF €

6.228

CODE: CENANT1402 VERTREKDATA: 19.11.14, 04.01.15 en 16.01.15 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BUENOS AIRES/USHUAIA DAG 2 – 3: STRAAT DRAKE DAG 4 – 10: ANTARCTICA DAG 11 – 12: STRAAT DRAKE DAG 13: USHUAIA/BUENOS AIRES

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Zie pagina 78 voor prijzen.


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – A N TA R C T I C A

Foto: Arnau Ferrer

46

Krabbeneters in Neko Harbour

Foto: Marsel van Oosten

In Zuid-Georgië wonen miljoenen koningspinguïns

Foto: Marsel van Oosten

Foto: Dominic Barrington

De poolcirkelboten brengen ons dichtbij het leven in de zee, Lemairekanaal

Foto: Nina Helland

Geniet tijdens deze reis van de grote diversiteit aan dieren en landschappen.

De stormbandpinguïn

Wegwijzer in de buurt van de Argentijnse basis Almirante Brown


Antarctica, Falklandeilanden & Zuid-Georgië

DE GROTE ANTARCTISCHE EXPEDITIE Deze reis naar het Antarctic Schiereiland neemt ons mee naar de Falklandeilanden, Zuid-Georgië en de Zuidelijke Orkneyeilanden. Geniet van het rijke dierenleven, betoverende landschappen en het gezelschap van uw medereizigers tijdens de reis naar het grote witte continent Antarctica. Ga met ons mee op ontdekkingsreis naar een van de verste uithoeken ter wereld!

Antarctica en de wonderen van het Diepe Zuiden Het continent is een eindeloze witte wildernis vol overweldigende natuurlandschappen en we zullen vier dagen besteden aan het verkennen ervan. We zullen meer te weten komen over de geschiedenis van de grote ontdekkingsreizigers bij het reizen in hun voetsporen en we zullen het landschap zien zoals zij het zagen: onaangeroerd, afgelegen en ontzagwekkend. Tijdens ons bezoek zullen we proberen aan te leggen in het gebied van de Zuidelijke Shetlandeilanden. We zullen door de Straat Washington en langs Coronationeiland varen alvorens koers te zetten naar Elephanteiland en An-

Falklandeilanden Zuid-Georgië BEAGLE-KANAAL

DR

E AK

POO

tarctica. Een van de hoogtepunten van de Zuidelijke Shetlands is het eiland Deception, een karakteristieke ringvormige caldera. Half Moon Island wordt beschouwd als een juweel van diversiteit in het poollandschap. De Antarctische Zeestraat wordt ook wel “IJsberglaan” genoemd en bevat een adembenemende ver-zameling ijsbergen in allerlei soorten en maten. Bij aankomst op onze bestemming brengen poolcirkelboten u naar het vasteland voor een betere blik op pinguïnkolonies, historische plaatsen en een ongelooflijke omgeving. De reis van het Antarctische Schiereiland naar Ushuaia op het zuidelijkste punt van Argentinië neemt zo’n 40 uur in beslag. Zodoende komen we na de spectaculaire bezienswaardigheden en herinneringen aan Antarctica weer terug in de zuidelijkste hoofdstad van de wereld: Ushuaia. Nadat u van boord bent gegaan krijgt u een transfer naar het vliegveld voor uw chartervlucht naar Buenos Aires.

ANTARCTICA, FALKLANDEILANDEN & ZUID-GEORGIË DE GROTE ANTARCTISCHE EXPEDITIE 19-DAAGSE REIS VANAF €

Fascinerend Zuid-Georgië Zuid-Georgië heeft een rijke geschiedenis van ontdekkingen en walvisvaart, die een mooie omkadering vormt voor de ruige natuur en het gevarieerde dierenrijk. Het wordt ook wel de Serengeti van de Antarctische Oceaan genoemd en is een geliefde plek bij wildfotografen. Ons expeditieteam is goed geïnformeerd over Zuid-Georgië en één verhaal dat u zeker zult horen is dat van Sir Ernest Shackleton en de bemanning van de onfortuinlijke Endurance. De unieke positie van ZuidGeorgië binnen het antarctische ecosysteem, maar buiten bereik van het jaarlijkse zee-ijs maakt het zeer geschikt als leefplaats voor tientallen miljoenen broedende pinguïns, zeehonden en zeevogels. We hopen te kunnen aanleggen op een plek waar enorme zeeolifanten ontspannen op het strand, jonge pelsrobben in en uit het water racen, albatrossen overvliegen en

Een dag in het verlaten gebied van de Zuidelijke Orkneyeilanden De Zuidelijke Orkneyeilanden liggen in de Scotiazee. Ze werden in 1821 ontdekt door Britse robbenjagers en hebben sindsdien gediend als uitvalsbasis voor Schotse, Franse en Argentijnse zeehondenvangst en wetenschappelijke expedities.

NTIN

De unieke Falklandeilanden Na een dag varen komen we aan op het westelijkste punt van de Falklandeilanden. Deze eilanden bestaan uit twee grote en ongeveer 700 kleinere eilanden. We beginnen onze lezingenreeks met een inkijkje in de geschiedenis en het dierenrijk op de eilanden, terwijl we ook de meereizende albatrossen en bonte dolfijnen in de gaten houden. In de unieke sub-antarctische omgeving van de Falklandeilanden leven meer dan 70 dier- en vogelsoorten, inclusief diverse pinguïnsoorten en albatrossen. Sommige afgelegen boerderijen in dit gebied zijn al zes of zeven generaties in handen van dezelfde familie. Er grazen schapen vlak naast immense kolonies albatrossen en rotspinguïns. Een bezoek aan de Falklands is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Stanley.

koningspinguïns per duizenden te zien zijn. We willen ook een bezoek brengen aan de verlaten walvishavens van Zuid-Georgië, zoals het historische Grytviken.

ARGE

De reis begint met een vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia, de hoofdstad van de provincie Tierra del Fuego (Vuurland). Daar wordt u verwacht op de MS Fram. Aan boord is er een introductiebijeenkomst waarbij de kapitein zijn bemanning en het expeditieteam zal voorstellen. Op weg door de open zee kunt u iets opsteken bij onze lezingen en vanaf de boot de dieren in de gaten houden.

-PA

SSA

GE

Zuidelijke Orkneyeilanden

Antarctisch Schiereiland LC

IRK

EL

6.248

CODE: CENANT1403 VERTREK: 01.12.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BUENOS AIRES/USHUAIA DAG 2: OP ZEE DAG 3 – 4: FALKLANDS DAG 5 – 6: OP ZEE DAG 7 – 8: Z UID-GEORGIË DAG 9: OP ZEE DAG 10: Z UIDELIJKE ORKNEYEILANDEN DAG 11: OP ZEE DAG 12 – 16: A NTARCTICA DAG 17 – 18: S TRAAT DRAKE DAG 19: USHUAIA/BUENOS AIRES

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Zie pagina 78 voor prijzen.


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – A N TA R C T I C A

Foto: Marsel van Oosten

48

Antarctica, Falklandeilanden & Zuid-Georgië

KERSTEXPEDITIE

Vier Kerstmis en Nieuwjaar samen met ons, de enthousiaste bemanning van de MS Fram en met pinguïns, zeehonden en walvissen, dit alles tegen het betoverende decor van het diepe Antarctische zuiden. Geniet van het rijke dierenleven en de opmerkelijke schoonheid van het landschap waarin de ijsbergen langs ons heen drijven. Deze ontdekkingsreis naar een van de verste uithoeken van de wereld belooft veel, inclusief een gegarandeerd witte kerst!

We beloven u op deze reis een witte kerst

De reis begint met een vlucht vanaf Buenos Aires naar de zuidelijkste stad ter wereld, Ushuaia, van waaruit de MS Fram koers zet naar de Falklandeilanden, ten oosten van de Argentijnse zuidkust. Na een dag op zee komen we aan op het westelijkste punt van de Falklands. Een bezoek aan een van de boerderijen hier gaat vaak gepaard met een uitnodiging om een kopje thee te komen drinken, cake te eten en mensen te ontmoeten die hebben gekozen voor een leven aan de rand van Antarctica. Stanley is de hoofdstad van het eiland. Deze stad is makkelijk te voet te verkennen, omdat de meeste winkels en diensten zijn gegroepeerd rond de haven. Als u alles uit uw verblijf hier wilt halen, kunt u met ons mee gaan op een van onze excursies naar het achterland van Stanley. Kerst in Zuid-Georgië Ons expeditieteam weet van alles over Zuid-Georgië, van de geologie en glaciologie tot de paringsrituelen van de zwarte albatros en de koningspinguïn en de legendes over Noorse walvisvaarders. ZuidGeorgië is behoorlijk uniek; de omgeving met bergen, de gletsjers en de stranden

die wemelen van het leven maken het een uitstekende plek om kerstavond te vieren! Aan boord nodigen we u uit voor een echte Noorse kerstavond met traditionele Noorse maaltijden. Bij ons bezoek aan Zuid-Georgië willen we een plek bezoeken waar enorme zeeolifanten lekker ontspannen op het strand, waar zeehondenbaby’s in en uit het water racen, waar albatrossen overvliegen en waar er koningspinguïns in overvloed zijn. We zien verlaten walvishavens en in Grytviken vinden we een walvisvaartmuseum, een Noorse walvisvaarderskerk en het kleine kerkhof waar we de eer kunnen bewijzen aan een van de grootste ontdekkingsreizigers van Antarctica: Sir Ernest Shackleton. Zuid-Georgië biedt goede mogelijkheden voor een bergwandeling; een van onze favorieten is de wandeling die Sir Ernest Shackleton maakte op zijn dappere route over de ruige bergketens op het eiland om hulp te zoeken voor zijn 22 bemanningsleden die achter waren gebleven op het geïsoleerde Elephanteiland. De Zuidelijke Orkneyeilanden liggen in de Scotiazee op circa 600 km ten noordoosten van het Antarctische Schiereiland. Ze


Foto: Marsel van Oosten

Privé-foto: Richard Marshall

Zeeolifant in de haven van Stromness

ARGE

Foto: Marsel van Oosten

Foto: Tommy Simonsen

Koningspinguïns, Fortuna Bay, Zuid-Georgië

NTIN

Ontdek één van de verste uithoeken van de wereld.

Falklandeilanden Zuid-Georgië BEAGLE-KANAAL

Foto: Jesper Nielsen

Fotogelegenheden genoeg

Koningspinguïn-kuiken

werden in 1821 ontdekt door Amerikaanse en Britse zeehondenjagers en dienen sindsdien als uitvalsbasis voor Schotse, Franse en Argentijnse zeehondenjagers en wetenschappers. Oudejaarsavond op Antarctica We varen eerst door de Straat Washington en langs Coronationeiland alvorens koers te zetten naar Elephanteiland en Antarctica. Een van de hoogtepunten van de Zuidelijke Shetlands is het eiland Deception, een karakteristieke ringvormige caldera. Half Moon Island wordt beschouwd als een juweel van diversiteit in het poollandschap. De gespleten en gescheurde rotsen zijn de leefomgeving van een grote kolonie stormbandpinguïns, evenals van zuidpoolsternen, kelpmeeuwen, zuidpoolkippen, Wilsons stormvogeltjes en zeehonden. De Antarctische Zeestraat, ook wel ‘IJsberglaan’ genoemd, heeft een indrukwekkende ver-

DR

E AK

POO

-PA

SSA

GE

Zuidelijke Orkneyeilanden

Antarctisch Schiereiland LC

IRK

EL

Blauwogige aalscholvers

zameling drijvende ijsschotsen te bieden, in alle soorten en maten. Het is vaak moeilijk om door de 48 km brede zeestraat heen te manoeuvreren, maar in ruil daarvoor krijgt u wel het meest indrukwekkende spectrum aan ijsbergen van de hele reis te zien. In het gebied leeft een groot aantal broedende adéliepinguïns, dat wordt geschat op zo’n half miljoen. In het westen van het schiereiland Tabarin bouwen adélie- en stormbandpinguïns, kelpmeeuwen en Kaapse stormvogels nesten onderaan spectaculaire klippen die 745 meter boven zee uittorenen. Het rotsige strand is buiten het nestelseizoen geschikt om aan te leggen. Na verkenning van Antarctica en de eindeloze uitzichten steken we de Straat Drake over en varen we terug naar Ushuaia in Argentinië. Hier eindigt onze reis. Nadat we van boord zijn gegaan krijgt u een transfer naar het vliegveld en vliegt u per chartervlucht terug naar Buenos Aires.

ANTARCTICA, FALKLANDS & ZUID-GEORGIË KERSTEXPEDITIE 17-DAAGSE REIS VANAF €

7.640

CODE: CENANT1404 VERTREK: 19.12.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BUENOS AIRES/USHUAIA DAG 2: OP ZEE DAG 3 – 4: FALKLANDS DAG 5 – 6: OP ZEE DAG 7 – 8: ZUID-GEORGIË DAG 9: OP ZEE DAG 10: SOUTH ORKNEYS DAG 11: OP ZEE DAG 12 – 14: ANTARCTICA DAG 15 – 16: STRAAT DRAKE DAG 17: USHUAIA/BUENOS AIRES

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weers-omstandigheden op dat moment. Zie pagina 78 voor prijzen.


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – A N TA R C T I C A

50

Antarctische Schiereiland

EXPEDITIE ZUIDPOOLCIRKEL

Privé-foto: Brian Wong

Ga met ons mee op een speciale reis naar een zelden bezocht gebied op het Antarctisch Schiereiland. Ons doel is om de zuidpoolcirkel over te steken en om waar mogelijk nog verder naar het zuiden te gaan. Reis naar plekken waar nog weinigen heen zijn gereisd en neem deel aan excursies om de pinguïnkolonies en historische plekken van dichtbij te bekijken.

Foto: Franz Gingele

Ontdek zelden bezochte gebieden op het Antarctisch Schiereiland

Impressie van de Britse basis in Port Lockroy

Ezelspinguïn dichtbij de Poolcirkelboot


Foto: Sandra Walser

Foto: Camille Seaman

Excursies, lezingen en discussies helpen u meer inzicht te krijgen in de dingen die we zien en de plaatsen die we bezoeken.

Lezingen aan boord Bij de Straat Drake komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan samen en stuiten de warmere wateren uit het noorden op de koudere, zwaardere en minder zoute wateren uit het zuiden. Terwijl het koudere water zinkt ontstaat er een mix die voedsel aan het oppervlak brengt en het gebied zeer rijk maakt aan leven in zee. Behalve de mogelijkheid om albatrossen en andere zeevogels te spotten, zullen er tijdens de oversteek ook lezingen worden aangeboden over de geschiedenis, het milieu en de fauna van Antarctica.

Oude onderzoeksstations Op het eiland Detaille vinden we het voormalige Station W. Het personeel hier was bezig met landmeetkundig, geologisch en meteorologisch onderzoek, maar de basis werd geëvacueerd toen het zee-ijs en het weer het onmogelijk maakten om het eiland per schip te bedienen. Horseshoe Island maakt het grootste deel uit van de entree van Square Bay aan de westkust van Grahamland. Horseshoe Island is een goed voorbeeld van een relatief ongewijzigd en volledig uitgerust Brits onderzoeksstation uit de jaren vijftig. Het werd in 1955 als Station Y opgericht door de Falkland Islands Dependencies Survey en in augustus 1960 gesloten.

Oversteek van de zuidpoolcirkel Het continent Antarctica is een eindeloze witte wildernis vol met overweldigende natuurlandschappen. Op deze speciale trip willen we de zuidpoolcirkel oversteken (op breedtegraad 66° 33' 39''), een van de vijf belangrijke breedtegraden die op elke wereldkaart te zien zijn. Het equivalent hiervan in het noorden is de noordpoolcirkel. Op Antarctica zullen we ook proberen aan te leggen op diverse plekken en hopen we een bezoek te brengen aan het karakteristieke ringvormige eiland Deception, aan Half Moon Island, een juweel van diversiteit in het poollandschap en aan Yankee Harbour, een oude uitvalsbasis voor vroege zeehondenjagers. Al deze eilanden zijn onderdeel van de Zuidelijke Shetlandeilanden. Er is ook een kans dat we stoppen bij de broedplaatsen van ezelspinguïns op Cuverville Island en bij Neko Harbour. Paradise Harbour, het Lemairekanaal en het eiland Petermann zijn enkele andere plaatsen die we hopen te

Aan land zal ons expeditieteam uitleggen wat u ziet en ervoor zorgen dat we de natuur en de dieren hier niet verstoren. Weer, wind en ijs zullen bepalend zijn voor het precieze programma en het schema. Veiligheid staat altijd voorop en het definitieve schema zal worden bepaald tijdens de reis. De reis van het Antarctisch Schiereiland naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië is rond 950 km lang. Tijdens de reis naar het noorden zullen we onze lezingenreeks voortzetten en terugblikken op onze belevenissen op Antarctica. Met onze gedachten nog bij de ervaringen die we op deze schitterende reis hebben opgedaan keren we terug naar de bewoonde wereld en bereiken we in Ushuaia het einde van onze reis. Nadat we van boord zijn gegaan krijgt u een transfer naar het vliegveld en vliegt u per chartervlucht terug naar Buenos Aires.

NTIN

bezoeken als weer en ijs het toelaten. Port Lockroy is een oude Britse basis met een museum; de Wilhelminabaai is een voedselbron voor walvissen en zeehonden. De Antarctische Zeestraat biedt spectaculaire uitzichten op tafelvormige ijsbergen en gletsjerlandschappen; Brown Bluff tenslotte heeft zeer karakteristieke rotsformaties.

ARGE

De reis begint met de vlucht van Buenos Aires naar de provincie Tierra del Fuego (Vuurland) en de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia. Met de blik naar het zuiden zetten we koers door het Beaglekanaal, door de Straat Drake en uiteindelijk naar het grote witte continent zelf: Antarctica.

Veelvoorkomend: Weddellzeehonden

BEAGLE-KANAAL

DRAKE

-PASSA

GE

Antarctisch Schiereiland POOL

CIRK

EL

ANTARCTISCHE SCHIEREILAND EXPEDITIE ZUIDPOOLCIRKEL 15-DAAGSE REIS VANAF €

7.570

CODE: CENANT1405 VERTREKDATA: 28.01.15 en 11.02.15 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BUENOS AIRES/USHUAIA DAG 2 – 3: STRAAT DRAKE DAG 4 – 12: ANTARCTICA DAG 13 – 14: STRAAT DRAKE DAG 15: USHUAIA/BUENOS AIRES

De hier beschreven route is een indicatie. Het definitieve reisprogramma wordt aan boord gepresenteerd en is afhankelijk van de weers- en ijsomstandigheden op dat moment. Zie pagina 78 voor prijzen.


Deception, Whalers Bay

Brown Bluff Cuverville Wilhelminabaai Port Lockroy Peterman L

PO

re-K emai

anaa

Neko Harbour Paradise Bay

l

ANTARCTISCH SCHIEREILAND

LA

RK

RE

We d d el z e e

IS

AANLEGPLAATSEN OP ANTARCTICA De eindeloze witte wildernis Antarctica laat de natuur zien in haar mooiste en meest betoverende verschijning. Tijdens deze adembenemende reizen zult u leren van de grote ontdekkingsreizigers die de weg wezen door deze zuidelijke oceanen, uitkijkend over landschappen die nog net zo imponerend zijn als in de dagen dat de mens er voor het eerst voet zette.

Foto: Marsel van Oosten

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – A N TA R C T I C A

52

We leggen aan met onze Polarcirkel-boten

Weer, wind en ijs zullen bepalend zijn voor het precieze programma en het precieze schema. Veiligheid staat voorop en de kapitein zal tijdens de reis het definitieve programma bepalen. Daarom is elke reis uniek en zijn alle routes in deze brochure slechts een indicatie. Hieronder vindt u een selectie van enkele mogelijke aanlegplaatsen, afhankelijk van uw geplande reis en het schema ervan. Deception, Zuidelijke Shetlandeilanden Een van de hoogtepunten van de Zuidelijke Shetlandeilanden is Deception, een karakteristieke ringvormige caldera, waarvan een deel is ingestort en een bevaarbare opening heeft gecreëerd naar de ondergelopen binnenkant. In de natuurlijke haven binnenin vinden we Whalers Bay, de locatie van een verlaten walvishaven met de naam Hektor, evenals een onbeheerde Britse basis. Half Moon Island, Zuidelijke Shetlandeilanden Half Moon Island is een bijzonder fotogeniek eiland, gezegend met een van de meest spectaculaire zuidpoollandschappen die men zich kan voorstellen. Het is een glinsterende diamant tussen deze juweeltjes van eilanden. De gespleten en gescheurde kliffen zijn de leefomgeving voor een grote kolonie stormbandpinguïns, evenals van zuidpoolsternen, kelpmeeuwen, zuidpoolkippen, Wilsons stormvogeltjes en diverse zeehondensoorten die regelmatig een bezoek brengen aan het eilanden.

Yankee Harbour, Zuidelijke Shetlandeilanden Vroege zeehondenjagers in het gebied gebruikten Yankee Harbour op Greenwich Island regelmatig als uitvalsbasis; de opmerkelijke locatie bood een veilige haven aan de scheepslieden. Overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar aan de kust, maar het meest in het oog springt hier de grote kolonie ezelspinguïns, waarvan het aantal wordt geschat op zo’n 4.000 broedende paren. Cuverville Op het eiland Cuverville in het mooie Errerakanaal leeft de grootste kolonie ezelspinguïns op het Antarctisch Schiereiland. De passage van het smalle Errerakanaal naar Cuverville is spectaculair, omdat ijsbergen er vast komen te zitten in het ondiepe water. Vanaf het observatiedek toezien hoe onze bemanning het schip zorgvuldig tussen de ijsbergen door manoeu-vreert, is net zo spannend als omgeven zijn door de menigte broedende pinguïns op het land. Neko Harbour Neko Harbour, de leefomgeving van een kolonie ezelspinguïns, ligt ingebed in Andvord Bay en wordt omgeven door de bergen en de hoge gletsjers van het schiereiland. Neko, vernoemd naar een walvisschip uit de vroege twintigste eeuw, is een van de zeldzame plekken waar u voet kunt zetten op het Antarctische vasteland. Paradise Bay Deze haven is niet alleen in naam een paradijs, maar ook in de pracht van de natuur.


Foto: Leslie A. Kelly Foto: Karsten Bidstrup

Foto: Marsel van Oosten

Antarctica is nauwelijks veranderd sinds de mens er voor het eerst voet zette.

Paradise Harbour wordt afgeschermd van de wind van de nabijgelegen Gerlachestraat en biedt een andere zeldzame mogelijkheid om voet te zetten op het vasteland. Ook vindt u hier enkele van de mooiste uitzichten die het schiereiland te bieden heeft, evenals de Argentijnse basis Almirante Brown, de Chileense basis González Videla en kolonies van naburige pinguïns. Lemairekanaal Dit 11 km lange en 1,6 km brede kanaal is een van de mooiste passages van Antarctica. Het geeft de reiziger een indruk van wat ons het meest fascineert aan deze zeer afwisselende omgeving: het is subliem maar overdonderend, kwetsbaar maar intimiderend, aanlokkelijk maar ongastvrij.

De voormalige Britse basis Port Lockroy is nu een museum en een postkantoor

toen het in ere werd hersteld als museum door het Antarctic Heritage Trust. Het is sindsdien een van de populairste plekken geworden in Antarctica en biedt een uniek kijkje in het leven op een Antarctische basis in de jaren vijftig. Wilhelminabaai De bergen en de hoge gletsjers rond de Wilhelminabaai zorgen voor een imponerend landschap en voor ijssculpturen, van kleine drijvende stukjes tot grote bergen. De baai wordt als voedselbron gebruikt door walvissen en zeehonden en was daarom in het verleden een geliefde jaagplek voor walvisvaarders.

Petermann De locatie in de pittoreske Penola Strait maakt het eiland Petermann een uitstekende plaats voor het spotten van ijsbergen en walvissen. Ook biedt het een spectaculair uitzicht over het kanaal op het Antarctisch Schiereiland.

Antarctische Zeestraat De enorme ijsplateaus op het Antarctische continent brengen kilometerslange tafelvormige ijsbergen voort. De sterke stroming in de Weddellzee werken samen om deze enorme afgeplatte bergen noordwaarts te transporteren naar de Antarctische Zeestraat, op het noordoostelijke punt van het Antarctisch Schiereiland.

Port Lockroy De Britse basis Port Lockroy op Goudier Island werd gebouwd in 1941 en achtergelaten in 1962. Het stond leeg tot 1996,

Brown Bluff Brown Bluff ligt aan de kust van de Antarctische Zeestraat op het uiterste puntje van het Antarctisch Schiereiland. Zoals

de naam al doet vermoeden wordt het landschap gedomineerd door een enorme klif van 745 meter hoog. Deze torenhoge roestbruine klif is van origine vulkanisch en het strand is bezaaid met ‘bommen’ lava. Hier kunt u broedende ezelspinguïns, kelpmeeuwen en Kaapse stormvogels zien. Ook Weddellzeehonden zijn regelmatige bezoekers.

Op Antarctica wordt niet gejaagd en de dieren zijn er niet bang voor mensen Foto: Karsten Bidstrup

Pinguïns kunnen wel eens heel dichtbij komen

De Antarctische Zeestraat


Foto: Shutterstock

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

54


De Toren van Belém is een verdedigingstoren in Lissabon, Portugal. De toren werd gebouwd in 1519. Hij staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vanwege de belangrijke rol die de toren speelde bij de Portugese ontdekkingsreizen in het tijdperk van de grote ontdekkingen (15e – 17e eeuw).

e ch is t c an Ar ea c O

ale

s

e ch tis n la At an ea Oc

Canarische Eilanden

No rland

België Frankrijk

gal Madeira

Portu

Azoren

Nede

nd

W

Engela

Ierland

Noordzee

Schotland

or

we

ge

n

IJsland

Spanje

E

U

R

Duitsland

O

P

A

K A R I F A

Ontdek de zeevaartgeschiedenis van Europa

EN CULTURELE TRADITIES Geniet van de lente of de herfst terwijl u per boot een van de meest historische gebieden op het noordelijk halfrond verkent. Langs de West-Europese kust wacht u een fascinerende reis langs geschiedenis en cultuur. Aan boord van de MS Fram ziet u de mooiste havens aan de Atlantische

kust, de charme van de Britse eilanden en de Noorse fjorden, alvorens u verder gaat naar de meest interessante en historische bestemmingen in Schotland. Ook reizen we in het spoor van de Vikingen en steken we de Atlantische Oceaan over.


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

Foto: Shutterstock

56

Het eiland Madeira wordt vanwege de schoonheid van de natuur vaak de ‘drijvende tuin in de Atlantische Oceaan’ genoemd.

Hop met ons mee van eiland naar eiland op een reis naar zorgvuldig uitgekozen interessante, warme en zonnige bestemmingen. U ontdekt de minder bezochte delen van de Canarische Eilanden, leert het groene en bloeiende Madeira kennen en verkent drie afgelegen eilanden op de Azoren, allemaal in één reis. Ons expeditieteam verzorgt interessante lezingen over de geschiedenis en de cultuur van de plaatsen die we bezoeken.

Zuid-Europese eilanden

EILANDEN VAN DE EEUWIGE LENTE Canarische Eilanden en UNESCOlocaties Las Palmas de Gran Canaria, gesticht in 1478, heeft een belangrijk historisch en cultureel erfgoed, waarvan het grootste deel te vinden is in de wijk Vegueta, het oudste deel van de stad en onderdeel van de UNESCO-lijst. Tegenwoordig is Las Palmas een bloeiende stad vol Spaanse ambiance, historie en cultuur. El Hierro is het kleinste van de Canarische Eilanden en biedt een divers aanbod aan landschappen, van droge lavavelden en vulkaanformaties tot vruchtbare gronden, zoals wijngaarden en plantages. De kust van El Hierro is rotsig met ontoegankelijke, tot wel 900 meter hoge kliffen. Het is hier altijd lente en de subtropische begroeiing staat in sterk contrast tot het vulkanische landschap. UNESCO classificeert El Hierro als biosfeerreservaat en wanneer u het eiland eenmaal heeft ontdekt zult u het niet meer vergeten. La Gomera mag dan een klein eiland zijn, maar er zijn maar weinig plekken op de wereld die kunnen tippen aan de biodiversiteit hier. Delen

van het eiland zijn opgenomen in de UNESCO-lijst van erfgoed van de mensheid. De begroeiing is onverwacht divers en bevat soorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Natuurlijke diversiteit op Madeira en Porto Santo Funchal is de hoofdstad van Madeira. Hier heeft u de mogelijkheid om de stad goed te verkennen en te ervaren hoe de natuurlijke geologische omstandigheden een geleidelijk oplopend, 1200 meter hoog ‘amfitheater’ rond de stad vormen. Madeira heeft veel botanische tuinen, maar de beste manier om de rijke flora van het eiland in de lente te verkennen is meegaan op een van onze optionele excursies en genieten van de heuvelachtige landschappen die oplopen naar enorme vulkanische toppen. Een van de andere eilanden in deze archipel, Porto Santo, is heel anders dan Madeira. Terwijl Madeira is ondergedompeld in groen is Porto Santo bijna onbegroeid en de zuidkust is omgeven door een 9 kilometer lange strook van


Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

UNESCO-locaties, rijke natuur, bruisend stadsleven en totale ontspanning.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Groep dolfijnen bij de Azoren

De MS Fram in de haven van Lissabon

Las Palmas, Canarische Eilanden

zandstranden. Porto Santo heeft nog steeds een gloed van ontspanning over zich en is dé plek voor een ontspannende vakantie.

stadsleven in de grote straten of ontspan in het rustigere gebied aan het water. Pico is in grootte het tweede eiland van de Azoren en wordt gedomineerd door de hoogste berg in Portugal, die 2.351 meter boven zeeniveau uittorent. Het eiland biedt een divers landschap met bossen, lava, vulkanen, meren, grotten en tunnels. Op het eiland Terceira ligt Angra do Heroismo, een moderne stad met een renaissance-erfgoed en een belangrijke plek in de geschiedenis als verdediger van vrijheid. De architectuur is een bewijs van eer aan de koningen en edelmannen die hebben bijgedragen aan het uiterlijk van de stad. Een groot deel van het historische centrum van Angra is benoemd tot gebied van openbaar belang en staat

Bruisend stadsleven en ontspanning op de Azoren Ponta Delgada is de hoofdplaats van het eiland São Miguel en is sinds 1546 de hoofdstad van de Azoren. De vruchtbare gronden en veilige baaien maakten dit eiland in de 16e eeuw voor het eerst tot handelspost, een rol die het nog altijd vervult. Ponta Delgada laat de stadsarchitectuur van de 17e tot de 19e eeuw zien en de drie belangrijkste kerken zijn authentieke bouwwerken uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Geniet van het bruisende

Een kleine ouderwetse tram in Lissabon

op de UNESCO-wereldpatrimoniumlijst. Sinds de stad in 1147 werd veroverd op de Moren is Lissabon een legendarische stad met een eeuwenlange historie, gebouwd op zeven heuvels langs de oever van de rivier de Tejo. We bevelen u aan om nader kennis te maken met de hoofdstad van Portugal, waar onze reis eindigt.

ZUID-EUROPESE EILANDEN EILANDEN VAN DE EEUWIGE LENTE 12-DAAGSE REIS VANAF €

PORTUGAL

Angra do Heroismo Pico Isla

Lissabon

Ponta Delgada

Funchal

El Hierro & San Sebastian de la Gomera

Porto Santo

Las Palmas

1.992

CODE: CENEUR1401 VERTREK: 01.04.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: LAS PALMAS DAG 2: EL HIERRO EN SAN SEBASTIAN DE LA GOMERA DAG 3: OP ZEE DAG 4: FUNCHAL DAG 5: PORTO SANTO DAG 6: OP ZEE DAG 7: PONTA DELGADA DAG 8: PICO ISLA DAG 9: ANGRA DO HEROISMO DAG 10 – 11: OP ZEE DAG 12: LISSABON

Wijzigingen aan het programma onder voorbehoud. Zie pagina 80 voor prijzen.


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

Foto: Shutterstock

58

Vroeger dienden de Amsterdamse grachten voor verdediging, waterbeheer en transport.

Zuid-Europa

DE GROTE PAASREIS Ga met ons mee op paasreis langs de kust van Europa, wanneer na een lange winter de lente aanbreekt. We beginnen in Portugal en gaan vervolgens in Spanje op zoek naar een van de beroemde paasprocessies. Vanaf daar gaan we ‘omhoog’ naar de Kanaaleilanden, de Normandische kust en de tulpen in Amsterdam, alvorens we aankomen bij de toegangspoort tot de Noorse fjorden: Bergen.

Ons expeditieteam biedt lezingen aan over de historie en de cultuur in de plaatsen waar we aanleggen. Ook zijn er paasspecials, waarbij u meer te weten komt over de verschillende Europese tradities met Pasen. Naast de overige activiteiten aan boord belooft onze chef ons te trakteren op diverse feestelijke maaltijden. Verken de stad van de verkenners en ontdek Porto Lissabon is de op een na oudste hoofdstad van Europa (na Athene). Hier woonden grote ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama, Ferdinand Magellan en Prins Hendrik de Zeevaarder. De kapitein en de bemanning van de MS Fram verwelkomen u aan boord voordat we de Taag afvaren en koers zetten naar Leixões en Porto aan de monding van de rivier de Douro. Porto is een van de oudste Europese steden en werd in 1996 toegevoegd aan de UNESCOWerelderfgoedlijst. Het gebied is vooral bekend vanwege het populairste Portugese exportproduct: port.

De officiële paasviering begint in Spanje In de stad A Coruña in Galicië, in het noordwesten van Spanje, staat de tweeduizend jaar oude Herculestoren. Het oudste deel, dat bekend staat als de Cidade (stad), is gebouwd op een oude Keltische castro. Tegenwoordig is de stad bekend vanwege de karakteristieke glazen balkons, ook wel ‘galerías’ genoemd. Na het bezoek aan de ‘kristallen stad’ brengen we een dag door in de Golf van Biskaje, waar we letten op walvissen, dolfijnen en zeevogels. Bilbao is de belangrijkste stad van het Baskenland en herbergt het Guggenheim Museum. Bij de opening in 1997 werd het gebouw, dat werd ontworpen door Frank Gehry en een spectaculaire combinatie is van titanium, glas en kalksteen, geprezen als het belangrijkste gebouw van zijn tijd. Belle Île betekent ‘mooi eiland’ Belle Île-en-Mer is het grootste eiland voor de Bretonse kust. Het zuidwesten van het eiland heeft ruige kliffen, terwijl er in het noordoosten zandstranden en beschermde havens liggen. Het was een inspriatiebron voor avontuurlijke schrijvers zoals Dumas en voor impressionistische schilders zoals Monet en Matisse.


Foto: Adele Jackson

Foto: Aslak Tronrud

Beleef de lente in Europa en ontdek de paastradities en – vieringen in de verschillende landen.

Het Guggenheim Museum in Bilbao is een museum voor moderne en hedendaagse kunst

Een bezoek aan twee Kanaaleilanden Op Guernsey kunt u genieten van een schitterend landschap en meer dan 5.000 jaar geschiedenis. De hoofdstad, Saint Peter Port, is een fascinerende mix van stijlen, omringd door terrassen, gelaagde tuinen en verborgen steegjes. Het vlakbij gelegen eiland Sark heeft een prachtige kust en een pittoresk landelijk binnenland te bieden. Het eerste wat u van Sark ziet zijn de enorme kliffen met daarbovenop steil grasland, bedekt met hyacinten, Engels gras en madeliefjes. Een bezoek aan dit eiland is als teruggaan in de tijd. Er zijn geen auto’s, alleen tractors, fietsen of paarden en wagens. Als gevolg hiervan is het leven hier rustig en ontspannen.

Normandië en Nederland Het kleine stadje Honfleur aan de kust van Normandië heeft een van de meest pittoreske havens van Europa. Ondanks de populariteit heeft Honfleur nog steeds een tijdloos karakter. Er zijn hier veel interessante dingen te zien. De hoofdattractie is het Vieux Bassin met boten, kades en hoge, smalle huizen langs het water met voorgevels van leisteen. Hier in de buurt vinden we de kerk van Sint-Catharina, die volledig is opgetrokken uit hout door plaatselijke timmerlieden van schepen. Dankzij de grachten en de wereldberoemde musea en de historische bezienswaardigheden is Amsterdam een van de meest

POLAND

Bergen

NOORWEGEN

De haven van Lissabon

romantische en aantrekkelijke steden van Europa. Het is ook een stad van tolerantie en diversiteit. Het heeft alle voordelen van een grote stad: cultuur, nachtleven en internationale restaurants. Toch is de stad ook relatief rustig met weinig wegverkeer, vooral dankzij het uitgebreide grachtenstelsel. Onze reis eindigt in Bergen. De toegangspoort tot de fjorden is een internationale stad vol historie en traditie; een grote stad met de charme en de sfeer van een klein dorp.

ZUID-EUROPA DE GROTE PAASREIS 11-DAAGE REIS VANAF €

NEDERLAND ENGELAND

Sark & Guernsey

Amsterdam

Honfleur GOLF VN B I S K AYA A Coruña Leixões, Porto

PORTUGAL Lissabon

Belle-Île-en-Mer

Bilbao

SPANJE

FRANKRIJK

1.948

CODE: CENEUR1402 VERTREK: 12.04.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: LISSABON DAG 2: LEIXÕES (PORTO) DAG 3: A CORUÑA DAG 4: GOLF VAN BISKAJE DAG 5: BILBAO DAG 6: BELLE ÎLE DAG 7: SARK EN GUERNSEY DAG 8: HONFLEUR DAG 9: AMSTERDAM DAG 10: OP ZEE DAG 11: BERGEN

Wijzigingen aan het programma onder voorbehoud. Zie pagina 80 voor prijzen.


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

Foto: Shutterstock

60

Het beroemde pelgrimsoord Iona Abbey op het eiland Iona.

Verken samen met ons de verborgen parels van de Britse eilanden. Vanaf Bergen gaan we eerst naar de Shetlandeilanden, de winderige schoonheid van de Hebriden en de eilanden Iona en Staffa. Daarna doen we iets wat maar weinigen doen: varen langs de ruige westkust van Ierland. We genieten van het bijna tropische landschap op de Scilly-eilanden, leggen aan in het historische Portsmouth alvorens we de Noordzee oversteken en eindigen in Hamburg.

West-Europa

RONDOM GROOT-BRITTANIË Voordat u de UNESCO-stad Bergen ’s avonds verlaat raden we u ten zeerste aan om beter kennis te maken met deze internationale stad met kleinstedelijke charme, omgeven door zeven bergen. Prachtige eilanden langs de Schotse kust De Shetlandeilanden bieden frisse, schone lucht, grote open vlaktes en vredige ontspanning. De landschappen en zeezichten bieden eindeloze inspiratie aan fotografen en artisten. Lerwick is de belangrijkste haven en met afstand de noordelijkste stad van Schotland. Lerwick heeft sterke banden met Scandinavische landen, met name Noorwegen, en dit is zichtbaar in de straatnamen van de stad. De Hebriden, ook bekend als de ‘lange eilanden’, strekken zich uit over 100 kilometer langs de Schotse noordwestkust. Het eiland Lewis in de noordwesthoek heeft een lange geschiedenis en cultuur die dateert van duizenden jaren terug. Hier vindt u antieke steencirkels zij aan zij met moderne steden, zoals Stornoway. Bij het bezoek aan de Binnen-Hebriden en het

eiland Iona kunt u Iona Abbey zien, een kerk van historische en religieuze waarde voor zowel pelgrims als bezoekers. Het is het meest intrigerende en best bewaarde religieuze gebouw dat is overgebleven uit de middeleeuwen op de eilanden ten westen van Schotland. Later varen we door naar Staffa, een klein eiland dat beroemd is vanwege de basaltpilaren en Fingal’s Cave, de inspiratiebron voor Mendelssohn bij het schrijven van de gelijknamige ouverture. Historie, stadsleven en afgelegen platteland Derry (Londonderry) wordt omgeven door muren uit de 17e eeuw, zoals een openluchtmuseum. Het is de enig overgebleven ommuurde stad in Noord-Ierland en een van de beste voorbeelden van een ommuurde stad in Europa. Bij een wandeling in dit bolwerk onthult zich een geweldige stad vol historie, erfgoed en een levendige culturele sector. Killybegs aan de westkust is de meest levendige visserijhaven van Ierland. Het is rijk aan traditie, erfgoed en folklore. De stad ligt aan de kop van een mooie haven. Galway County wordt wereld-


Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Plaatsen rijk aan traditie, erfgoed en folklore.

Foto: Barbara Schoog

De Scilly-eilanden vormen een prachtige bron van rust

Het gebied rond Lerwick wordt al 3.000 jaar door mensen bewoond

wijd bezongen in liederen en verhalen en heeft een van de wildste en meest afgelegen plattelandstreken. De levendige stad Galway heeft een prachtige avantgardecultuur en de vele overblijfselen uit het middeleeuwse verleden zijn de moeite van het verkennen zeker waard. De rijke historie van Cobh omvat een reputatie als gezondheids- en zeeresort, maar de stad is waarschijnlijk vooral bekend als de grootste emigratiehaven van het land in de 19e eeuw. In de buurt vinden we ook Cork, de tweede stad van Ierland. De meeste bezienswaardigheden van Cork vindt u in het hart van de stad, inclusief de Crawford Art Gallery naast het Opera House. Slechts een kilometer of 8 verderop vindt u Blarney

Sint-Colmankathedraal in Cobh

Castle met daarin de beroemde steen die de ‘gave van welsprekendheid’ geeft aan eenieder die de steen kust. De Scilly-eilanden Slechts 45 kilometer vanaf het zuidwestelijkste punt van Groot-Brittannië vinden we de Scilly-eilanden, een kleine, prachtige archipel. Ontdek witte zandstranden, een prachtig landschap en een rijke, fascinerende historiek, inclusief een groot aantal prehistorische over-blijfselen. De eilanden zijn aangemerkt als Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) en bieden plaats aan zeldzame vogelsoorten en planten, waarvan er veel alleen voorkomen op Scilly. Wandel rond in Portsmouth en ontdek het

NOORWEGEN

Lerwick

Bergen

Stornoway

NOORDSCHOTLAND IERLAND Iona/Staffa

Killybegs

Derry Galway

IERLAND Cobh

Isles of Scilly

WALES

ENGELAND

Portsmouth

FRANKRIJK

Hamburg

DUITSLAND

scherpe contrast tussen oud en nieuw. De historische scheepswerf van Portsmouth ligt vlak bij de nieuwste bezienswaardigheid, de Spinnaker Tower. In de stad vindt u fascinerende musea die alle aspecten van de geschiedenis van Portsmouth behandelen. De MS Fram zet vervolgens koers richting de river de Elbe en komt uiteindelijk aan in Hamburg. Dit is zowel economisch als cultureel het centrum van Noord-Duitsland en bovendien een van de meest aantrekkelijke steden in heel Europa. Hier eindigt onze reis.

WEST-EUROPA RONDOM GROOT-BRITTANIË 12-DAAGSE REIS VANAF €

2.682

CODE: CENEUR1403 VERTREK: 24.04.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BERGEN DAG 2: LERWICK DAG 3: STORNOWAY DAG 4: IONA/STAFFA DAG 5: DERRY (LONDONDERRY) DAG 6: KILLYBEGS DAG 7: GALWAY DAG 8: COBH DAG 9: SCILLY-EILANDEN DAG 10: PORTSMOUTH DAG 11: OP ZEE DAG 12: HAMBURG

Wijzigingen aan het programma onder voorbehoud. Zie pagina 80 voor prijzen.


De Preikestolen

Elke nieuwe dag betekent langer daglicht.

Foto: Hurtigruten Archiv

Foto: Steffi Wiegand

Het Geirangerfjord staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst

Foto: Shutterstock

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

Foto: Steffi Wiegand

62

Katjes van de boswilg

Foto: Aslak Tronrud

Om in Rosendal aan te leggen gebruiken we Polarcirkel-boten

Ålesund, stad van de art nouveau


De Noorse fjorden

LENTE-AVONTUUR Noorwegen is de thuisbasis van Hurtigruten en heeft een ongelofelijk mooie kustlijn. Niemand kent deze kuste beter dan wij en op deze reis voeren we u langs de beroemde westkust. We bezoeken adembenemende fjorden en gastvrije, pittoreske dorpen. We bezoeken ook drie grote steden in dit deel van het land: Stavanger, Ålesund en Bergen. Onze reis begint in Hamburg, een bruisende moderne stad, populair bij toeristen uit de hele wereld. Tijdens onze reis over de Noordzee naar Noorwegen kunt u genieten van het comfort aan boord van de MS Fram en van de interessante lezingen van ons expeditieteam. Lente in Noorwegen Na een lange winter keert de warmte terug en blaast het zonlicht de kustlijn nieuw leven in. Elke nieuwe dag betekent langer daglicht, groenere fjorden en intensere watervallen. Lege takken schieten vol en de kleuren komen terug in het landschap. Preikestolen en baronie Het Lysefjord is 40 kilometer lang en de locatie van de Preikestolen (de preekstoel), de beroemdste toeristische attractie, een uitstekende rots die maar liefst 604 meter boven het fjord uittorent. De geschiedenis van Stavanger gaat terug tot de Vikingen en de stad is sindsdien een historisch, cultureel en administratief centrum voor de regio. Tegenwoordig is het een combinatie van oud en nieuw. Rosendal is beroemd vanwege zijn baronie, een van de belangrijkste musea in West-Noorwegen. Dit kasteel ligt aan het begin van het Hardangerfjord en is de enige baronie in Noorwegen. Het kasteel wordt omgeven door een prachtig park. Na een bezoek hier varen we het Hardangerfjord in en vervolgens door naar het Ulvikfjord, waar we een bezoek brengen aan de naamgever, de stad Ulvik met 661 inwoners. Geniet van de bloeiende natuur langs het Hardangerfjord en het Sognefjord Het gebied rond het Eidfjord is met name bekend dankzij Vøringfossen, een waterval met een vrije val van 182 meter die in de vroege lente op zijn indrukwekkendst is. In Øvre Eidfjord vindt u het bezoekerscentrum van het nationale park Hardangervidda. Vanuit Eidfjord varen we door het 179 kilometer lange Hardangerfjord, in lengte het tweede fjord van Noorwegen. Flåm, waar het Aurlandsfjord landinwaarts begint, is sinds de late 19e eeuw een populaire bestemming voor toeristen. Velen van hen komen voor de spectaculaire Flåm-spoorlijn, een van de steilste trajecten ter wereld. Vanaf Flåm varen we het

Sognfjord in en bezoeken we Balestrand. Met haar unieke culturele historie en speciale architectuur heeft dit kleine dorp al sinds de tweede helft 19e eeuw vele toeristen aangetrokken. Bij Kviknes Hotel, een indrukwekkend gebouw in Zwitserse stijl uit 1877, kunt u in de vele comfortabele lounges prachtige schilderijen zien van bekende kunstenaars. Drie fjorden, een gletsjer, de stad van art nouveau, Olden en Bergen Ålesund is een kleurrijke stad aan de kust die beroemd is vanwege de charmante art nouveau-architectuur. Na een verwoestende brand in 1904 werd de stad opnieuw opgebouwd in art nouveau, de stijl die destijds in de mode was, met intrigerende spitsen, torens in allerlei vormen en zeer gedetailleerde ornamenten. Het Geirangerfjord is een van de populairste toeristenbestemmingen in Noorwegen en staat sinds 2005 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In het fjord bevindt zich een aantal beroemde watervallen, zoals de zeven zusters en de ‘Bruidssluier’. We varen het Nordfjord in en brengen een bezoek aan de gletsjer Jostedalsbreen,

Ålesund

Bergen

Stavanger

NOORWEGEN

Geiranger Olden Balestrand Flåm Ulvik Eidfjord Rosendal Lysefjord

Hamburg

DUITSLAND

de grootste op het Europese vasteland. Voor ons bezoek aan Olden gaan we het Innviksfjord in. Vanaf hier strekt zich een prachtige, 20 kilometer lange vallei uit tussen heuvels die oplopen tot meer dan 1700 meter tot aan de rand van de gletsjer Jostedalsbreen. Na een dag in Olden maken we ’s avonds een cruise door het Hyenfjord, De volgende ochtend komen we aan in Bergen en is onze reis ten einde.

Geniet van de groene fjorden en de intensiteit van de watervallen

DE NOORSE FJORDEN LENTEAVONTUUR 9-DAAGSE REIS VANAF €

2.040

CODE: CENEUR1404 VERTREK: 05.05.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: HAMBURG DAG 2: NOORDZEE DAG 3: LYSEFJORD EN STAVANGER DAG 4: ROSENDAL EN ULVIK DAG 5: EIDFJORD, HARDANGERFJORD DAG 6: FLÅM, NÆRØYFJORD, BALESTRAND, SOGNEFJORD DAG 7: ÅLESUND, GEIRANGER, GEIRANGERFJORD DAG 8: OLDEN, NORDFJORD, HYENFJORD DAG 9: BERGEN

Wijzigingen aan het programma onder voorbehoud. Zie pagina 80 voor prijzen.


Foto: Shutterstock

Edinburgh Castle staat op een voormalige vulkanische plug

De perfecte balans tussen traditioneel en eigentijds.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Oban, ‘toegangspoort tot de eilanden’

Foto: Shutterstock

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

Foto: Shutterstock

64

Kleurrijke huizen in Stornoway

Foto: Shutterstock

Dansers in de Highlands

De geiser Strokkur op IJsland

De Faeröer worden sinds 1388 bestuurd vanuit Denemarken


Noord-Atlantische eilanden

DE VIKING-ROUTE Neem voorjaarsvakantie en ga met ons mee op reis in het spoor van de Vikingen! We steken de Noordzee over naar Leith en zien vervolgens de woeste schoonheid van de Orkneyeilanden, de Binnen-Hebriden en de Shetlandeilanden. Vervolgens gaan we door naar het noorden en bezoeken we eerst de Faeröer en tot slot IJsland. Onze reis begint in Bergen, een stad die in 1070 werd gesticht door de Vikingkoning Olav Kyrre. Hij noemde de stad Bjørgvin oftewel ‘de groene weide tussen de bergen’. Geniet van het comfort van de MS Fram terwijl we de Noordzee oversteken en richting Schotland varen. Tijdens de reis geeft ons expeditieteam interessante lezingen over de geschiedenis en biologie van de gebieden waar we doorheen varen. Eerste stop: Schotland We leggen aan in de haven van Leith, een paar kilometer van Edinburgh. Met straten waar de geschiedenis van afdruipt en een levendige cultuur biedt Edinburgh de perfecte balans tussen traditioneel en eigentijds. Kirkwall is de grootste stad en de hoofdstad van de Orkneyeilanden. De stad wordt gedomineerd door de beroemde Sint-Magnuskathedraal. De eerste vermelding van een nederzetting staat in een saga uit 1046 en de naam Kirkwall is afgeleid van het Noordse Kirkjuvagr (kerkbaai). Ontdek fascinerende en prachtige eilanden Portree is de grootste stad op het eiland Skye op de Binnen-Hebriden. Een attractie hier is het centrum dat vol staat met Gaelisch erfgoed. Tegenwoordig spreekt zo’n 35 à 40 procent van de bewoners Schots-Gaelisch. De stad is een populaire uitvalsbasis voor reizen naar de bergrug Trotternish, een wild landschap dat wordt gedomineerd door steenformaties zoals de Old Man of Storr, Kilt Rock en de toppen van de Quiraing. Later zullen we de wateren van de Binnen-Hebriden verkennen en als de omstandigheden het toelaten zullen we Iona bezoeken, een klein eiland nabij het weste-lijkste punt van Mull. Dit was vier eeuwen lang een centrum van Iers monnikendom en staat tegenwoordig bekend vanwege de rust en de natuurlijke schoonheid. Vervolgens varen we door naar het eiland Staffa. De basaltpilaren en zeegrotten op dit eiland hebben de afgelopen eeuwen al talloze prominente gasten gelokt. Oban, een stad aan de Schotse westkust, was ooit een klein vissersdorp. Tegenwoordig is het bekend als de ‘toegangspoort tot de Highlands’. Een wandeling naar de top van de heuvel die de stad domineert

is wellicht wat steil, maar wie er de energie voor heeft wordt beloond met een fantastisch uitzicht op Mull en verder. Bezoek de Hebriden en Shetlands Waarschijnlijk hebben de eerste bezoekers aan de Schotse Buiten-Hebriden de eiland al omschreven als “wild and wooly”, het is immers een zeer toepasselijke omschrijving van de westelijkste Schotse eilanden. Het eiland Lewis wordt gedomineerd door diepe glens en fjorden. De hoofdplaats Stornoway werd oorspronkelijk bevolkt door Vikingen en werd gebouwd rond de beschermde natuurlijke haven. We brengen hier een dag door om de prachtige omgeving te verkennen. In en rond Lerwick vinden we enkele van de mooiste landschappen op de Shetlandeilanden en een buitengewone concentratie van archeologische plekken, inclusief de best bewaard gebleven broch van Europa en twee prominente dorpen uit de IJzertijd. Faeröer De Faeröer zijn een eilandengroep midden in de Noordelijke Atlantische Oceaan. De hoofd-stad Tórshavn is met 15.000 inwoners een van de kleinste ter wereld. De stad werd gesticht in de 10e eeuw en zou best eens de oudste hoofd-stad van Noord-Europa kunnen zijn. De stad is een charmante mix van oud en nieuw met kleine typische huisjes in bijna alle kleuren.

Het sageneiland De Vestmannaeyjar of Westmaneilanden is een groep van 15 spectaculaire eilanden voor de zuidkust van IJsland. De meeste eilanden hebben steile kliffen, zijn goed begroeid en bieden een leefomgeving voor talloze vogels, waaronder de papegaaiduiker. Reykjavík was de eerste Vikingennederzetting op IJsland en is tegenwoordig de moderne hoofdstad van het land. In de omgeving vindt u geisers, bergen, gletsjers en de beroemde Blue Lagoon.

De eerste vermelding van nederzettingen staat in een saga uit 1046

NOORD-ATLANTISCHE EILANDEN DE VIKINGROUTE 13-DAAGSE REIS VANAF €

IJSLAND Reykjavík Heimaey

Tórshavn

NOORWEGEN

Lerwick Stornoway

SCHOTLAND

Kirkwall

Portree Iona/Staffa Oban Leith

Bergen

3.177

CODE: CENEUR1405 VERTREK: 13.05.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BERGEN DAG 2: NOORDZEE DAG 3: LEITH DAG 4: KIRKWALL DAG 5: PORTREE DAG 6: IONA/STAFFA DAG 7: OBAN DAG 8: STORNOWAY DAG 9: LERWICK DAG 10: TÓRSHAVN DAG 11: OP ZEE DAG 12: HEIMAEY, VESTMANNAEYJAR DAG 13: REYKJAVÍK

Wijzigingen aan het programma onder voorbehoud. Zie pagina 81 voor prijzen.


Foto: Shutterstock

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

Foto: J. J. L’Heureux

66

Grachten en fietsen in Amsterdam

Foto: Shutterstock

De MS Fram vaart van Noorwegen via de Europese kust naar de Canarische Eilanden

Foto: Shutterstock

De route naar het zuiden biedt een unieke mix van adembenemende landschappen, bruisend stadsleven en ontspannende dagen op zee.

Foto: Shutterstock

Porto is een van de oudste steden van Europa en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst

Port, uitsluitend geproduceerd aan de Douro

Hamburg is de tweede grootste stad van Duitsland


Zuid-Europa

REIS NAAR HET ZUIDEN Geniet van de herfstige kleuren op onze reis langs allerlei historische en interessante plekken in Europa. We beginnen in Bergen, varen vervolgens langs de Europese westkust en eindigen tenslotte in Las Palmas. Bereid u ook voor op twee volle dagen op zee, vol met lezingen, ontspanning en uitzichten over de oceaan. Hamburg is een belangrijke havenstad aan de rivier de Elbe in Noord-Duitsland. Vanaf 1241 was de stad lid van de Hanze, een middeleeuws handelsmonopolie dat zich uitstrekte over Noord-Europa. De handelsgeschiedenis is terug te zien in de architectuur van de stad. Het enige paleis van de stad is het indrukwekkende stadhuis, waarin het parlement en de senaat zijn ondergebracht. Amrum is een klein Waddeneiland met enkele van de grootste zandstranden van Noord-Europa en grote heiden en bossen. Musea en grachten in Amsterdam De hoofdstad van Nederland is een van de meest charmante bestemmingen in Europa. De stad is beroemd vanwege het middeleeuwse stadscentrum en de talloze grachten, de vele uitstekende musea, zoals het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en het Van Gogh Museum, waar ‘s werelds grootste collectie schilderijen en tekeningen van Van Gogh tentoongesteld wordt. Antwerpen: een metropool op zakformaat De haven van Antwerpen is in grootte de tweede van Europa en een van de tien grootste ter wereld. De stad heeft een rijk verleden vol historie en cultuur met beroemde kunstenaars als Rubens, Van Dyck en Brueghel. Behalve historische gebouwen uit de 13e tot en met de 19e eeuw biedt de stad ook diverse musea en een groot winkelgebied voor voetgangers waar u kunt genieten van de beroemde en overheerlijke Belgische chocolade. Guernsey: een mix van prachtige landschappen en modern leven De Kanaaleilanden liggen voor de Franse noordkust en baden weeldig in de warme golfstroom. Dit maakt hen tot de perfecte vakantiebestemming. Saint Peter Port, de hoofdstad van Guernsey, is een bruisende havenstad en bevat een schakering van architectuurstijlen die het verhaal vertellen van de wisselende periodes in de geschiedenis van de stad.

Bekoorlijk Bretagne Ontdek het hart van de zeehaven van Brest, gelegen in een van de mooiste natuurlijke Franse havens. In de stad vindt u de Pont de l’Iroise, een indrukwekkend staaltje ingenieurswerk boven de rivier de Élorn. Een van de beste manieren om het karakter van de stad te leren kennen is een wandeling langs de dokken aan de Quai Commandant-Malbert. Océanopolis is het enige oceaan-ontdekkingscentrum van zijn soort in Europa. Het bevat enorme aquaria en een zeehondenkliniek en geeft bezoekers de mogelijkheid om een aantal zeedieren die er leven aan te raken. Bezoek de thuisbasis van de port Na oversteek van de Golf van Biskaje leggen we aan in Leixões, aan de monding van de rivier en dichtbij de stad Porto. De naam vindt zijn oorsprong in de grote productie van portwijn. Hoewel de oude roots met trots in ere worden gehouden, is de stad dankzij moderne en levendige handel een bruisende stad. Het belang van Porto als industrieel centrum doet geen afbreuk aan de charme en het karakter van de oude wijken of zelfs van de nieuwere en drukke boulevards, winkelcentra en rustige woonwijken. Afscheid nemen in Las Palmas Onze reis eindigt op Gran Canaria, in grootte het derde eiland van de Canarische Eilanden. Het wordt vaak een ‘miniatuurcontinent’ genoemd dankzij de mix van klimaten en de diversiteit van het landschap. We raden u aan om de tijd te nemen om Las Palmas en de omgeving beter te leren kennen voordat u weer teruggaat naar huis.

NIEDERLANDE Amsterdam

Amrum

Hamburg DEUTSCHLAND Guernsey Antwerpen Brest BELGIEN G O L F V O N FRANKREICH B I S K AYA

Leixões, Porto PORTUGAL

SPANIEN

Las Palmas

ZUID-EUROPA REIS NAAR HET ZUIDEN 11-DAAGSE REIS vanaf €

2.204

CODE: CENEUR1406A VERTREK: 04.10.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN:: DAG 1: HAMBURG DAG 2: AMRUM DAG 3: AMSTERDAM DAG 4: ANTWERPEN DAG 5: GUERNSEY DAG 6: BREST DAG 7: GOLF VAN BISKAJE DAG 8: LEIXÕES (PORTO) DAG 9 – 10: OP ZEE DAG 11: LAS PALMAS, CANARISCHE EILANDEN

Wijzigingen aan het programma onder voorbehoud. Zie pagina 81 voor prijzen.

POLAND


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – EU R O PA

68

Trans-Atlantische reis

SCHATTEN VAN DE ATLANTISCHE OCEAAN Ga met ons mee op reis van het ene halfrond naar het andere, op weg naar de heldere poolzomers. De trans-Atlantische reizen nemen u mee van de bruisende metropool Buenos Aires in Argentinië naar de prettige en ontspannen Canarische Eilanden. We hebben onderweg een paar echte juweeltjes uitgekozen: vijf landen en een paar minder bezochte eilanden in de Atlantische Oceaan. Dit is een onvergetelijke reis van meer dan twee weken, waarin de zomer geen begin en geen eind heeft.

Stel u het volgende voor: u bent omgeven door de oceaan, op een lange ontspannende reis waarop niets u kan storen. Dit is een reis van rust in een comfortabele omgeving, waarop u zonder zorgen achterover kunt leunen terwijl wij voor u zorgen. Onze fitnessruimte en sauna aan boord hebben een fantastisch uitzicht en onze grote buitenruimtes zijn perfect voor vogelspotters. U kunt opgaan in het uitzicht van de blauwe open wateren of gewoon heerlijk ontspannen, bijvoorbeeld in onze openluchtjacuzzi’s! Ons ervaren expeditieteam zal lezingen geven over diverse onderwerpen en zal met u mee gaan aan land voor onvergetelijke belevenissen in en rond de plaatsen waar we aanleggen. De bemanning bestaat uit echte ontdekkingsreizigers, altijd op zoek naar nieuw avontuur en meer kennis. Op deze reis delen ze hun kennis door middel van lezing-en en activiteiten, zodat u meer te weten komt over het leven aan boord en achter de schermen. Geniet van de prachtige ZuidAmerikaanse kust Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en wordt gezien als de ‘parel’ van Zuid-Amerika. Het is een moderne stad met

de Europese architectuur van de stichters. We bevelen een rondleiding door de stad zeer aan om meer te weten te komen over deze metropool en haar wijken. Montevideo heeft een verborgen geraffineerdheid en een verrassende culturele diversiteit voor zo’n kleine bevolking, met een pittoreske mix van koloniale Spaanse, Italiaanse en artdecostijlen. Het is ook een van de interessantste plekken van Zuid-Amerika. We varen verder noordwaarts langs de Braziliaanse kust op weg naar Paraty. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de koloniale tijd: de Portugezen arriveerden hier in 1667. In deze stad, omgeven door bossen, watervallen en stranden aan een smaragdgroene zee, vindt u oude kerken, straten met klinkers en een oude binnenstad die is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De combinatie van de goed bewaarde koloniale stad en de natuurlijke schoonheid heeft al generaties lang toeristen naar deze verborgen diamant gelokt. Welkom in het paradijs We verlaten het Braziliaanse vasteland en gaan op weg naar het geïsoleerde paradijselijke eiland Fernando de Noronha. Onderweg gaat onze lezingenreeks door; als alternatief kunt u ook gewoon genieten


Foto: Michael Marczok

Foto: Shutterstock

Foto: Tommy Simonsen

Opgaan in de eindeloze blauwe wateren of gewoon heerlijk ontspannen.

Foto: Shutterstock

Las Palmas, Canarische Eilanden

Foto: Pål Rødahl

Straattango in Buenos Aires

U heeft de tijd, geniet ervan!

van het rustige, stille en comfortabele leven aan boord. De archipel Fernando de Noronha wordt gevormd door de pieken van de onderzeese Zuid-Atlantische Rug nabij de Braziliaanse kust. De rijke wateren rond dit sprookjesachtige eiland zijn enorm belang-rijk voor de gezondheid en het welzijn van tonijn, haai, schildpad en andere zeezoogdieren. We brengen een dag door op deze archipel, de locatie van een van de grootste concentraties tropische NOORD- Ocezeevogels in de westelijke Atlantische AMERIKA aan, voordat we de evenaar oversteken. Langs de Sint-Pieter-en-Sint-Paulusrotsen De Sint-Pieter-en-Sint-Paulusrotsen worden gevormd door een groep van 15 kleine eilandjes en stenen. Dit is de enige plek in de Atlantische Oceaan waar de abyssale zone boven zeeniveau zichtbaar is. Sinds 1986 is de archipel een beschermd milieugebied. Oversteek van de Atlantische Oceaan In de dagen die volgen zullen we de Atlantische Oceaan oversteken. Geniet van de dagen op zee voordat we aankomen bij São Vicente, in het noordwesten van de Kaapverdische Eilanden. Met de hoofdplaats Mindelo is het eiland met de op een na grootste bevolking van Kaapverdië. Als

TRANS-ATLANTISCHE REIS SCHATTEN VAN DE ATLANTISCHE OCEAAN 19-DAAGSE REIS VANAF €

De Canarische Eilanden

de tijd en het weer het toelaten zullen we doorvaren naar het zelden bezochte Santo Antão, een eiland van een indrukwekkende schoonheid, volledig opgebouwd uit vulkanisch materiaal. Onze reis eindigt op Gran Canaria, uniek dankzij de ongelofelijke diversiteit aan landschappen en microklimaten.

EUROPA Las Palmas ATLANTISCHE OCEAAN Mindelo

AFRIKA

St.Pieter- en St.Paulusrotsen

ZUIDAMERIKA

EVENAAR Fernando de Noronha

Paraty Buenos Aires Montevideo

ATLANTISCHE OCEAAN

1.982

CODE: CENEUR1407 VERTREK: 14.03.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: BUENOS AIRES DAG 2: MONTEVIDEO DAG 3 – 5: OP ZEE DAG 6: PARATY DAG 7 – 10: OP ZEE DAG 11: FERNANDO DE NORONHA DAG 12: OVERSTEEK EVENAAR, SINT-PIETER-ENSINT-PAULUSROTSEN DAG 13 – 15: ATLANTISCHE OCEAAN DAG 16: MINDELO DAG 17 – 18: OP ZEE DAG 19: LAS PALMAS CODE: CENEUR1408 VERTREK: 14.10.14 PROGRAMMA EN BESTEMMINGEN: DAG 1: LAS PALMAS DAG 2 – 3: OP ZEE DAG 4: MINDELO DAG 5 – 7: ATLANTISCHE OCEAAN, OVERSTEEK EVENAAR DAG 8: SINT-PIETER-ENSINT-PAULUSROTSEN, OVERSTEEK EVENAAR DAG 9: FERNANDO DE NORONHA DAG 10 – 13: OP ZEE DAG 14: PARATY DAG 15 – 17: OP ZEE DAG 18: MONTEVIDEO DAG 19: BUENOS AIRES

Wijzigingen aan het programma onder voorbehoud. Zie pagina 81 voor prijzen.


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – PRIJZEN

70

Expeditie-Zeereizen

PRIJZEN

Verleng uw Hurtigruten ervaring met extra nachten aan het begin of einde van de reis. Onze brede waaier van pre- en postprogramma's bestaat uit drie uur durende excursies tot meerdaagse reizen. Leer op de excursies de omgeving van Spitsbergen kennen. Op de volgende pagina's vindt u naast de programma's, ook prijzen, schipdetails en praktische informatie.


Foto: Thomas Mauch


Foto: Trixi Lange-Hitzbleck

Foto: Shutterstock

Watervallen van de Iguaçu

Foto: Shutterstock

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – VOOR- EN NAPROGR AMMA

72

De kosmopolitische hoofdstad Buenos Aires

Blue Lagoon, Reykjavík

Breid uw vakantie uit met

VOOR- EN NAPROGRAMMA’S We bieden u graag uitbreidingen van uw vakantie aan om uw reis voor of na het hoofdprogramma te verlengen. Ook kunt u voor een echt complete vakantie extra hotelnachten bijboeken. WATERVALLEN VAN IGUAÇU De uitbreiding ‘Watervallen van de Iguaçu’ is beschikbaar in combinatie met alle reizen naar Antarctica en de trans-Atlantische oversteek. (Zie pagina's 43 – 51 en 68)

REISSCHEMA VOORPROGAMMA

DAG 3: IGUAZÚ – BUENOS AIRES Transfer naar het vliegveld voor uw terugvlucht naar Buenos Aires. Transfer naar Hotel Emperador in Buenos Aires en overnachting. DAG 4: BUENOS AIRES Terugvlucht naar huis op eigen gelegenheid.

Boekingscode: CENIGR3

DE WATERVALLEN VAN IGUAÇU DAG 1: BUENOS AIRES Aankomst op eigen gelegenheid in Buenos Aires. Overnachting in Hotel Emperador. DAG 2: BUENOS AIRES – IGUAZÚ Transfer naar het vliegveld. Vlucht naar Iguazú. Bezoek aan de Braziliaanse kant van de watervallen. Wandeling langs watervallen en indrukwekkende uitzichten. Overnachting in eersteklas hotel. DAG 3: WATERVALLEN VAN IGUAÇU Bezoek de Argentijnse kant met de ‘Keel van de Duivel’, de meest prominente en een van de hoogste watervallen. Overnachting. DAG 4: IGUAZÚ – BUENOS AIRES Transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Buenos Aires. Transfer naar Hotel Emperador in Buenos Aires.

REISSCHEMA NAPROGAMMA Boekingscode: CENIGR4 DAG 1: BUENOS AIRES – IGUAZÚ Transfer van Hotel Emperador naar het vliegveld voor uw vlucht naar Iguazú. Bezoek aan de Braziliaanse kant van de watervallen. Wandeling langs watervallen en indrukwekkende panorama-uitzichten. Overnachting in eersteklas hotel. DAG 2: WATERVALLEN VAN IGUAÇU Bezoek de Argentijnse kant met de ‘Keel van de Duivel’, de meest prominente en een van de hoogste watervallen. Overnachting.

Data

10.03 – 13.03.14/ 28.10 – 18.12.14/ 05.01 – 19.03.15

31.12.14 – 03.01.15

2 pers.

1.241

1.414

1 pers.

1.684

2.030

Prijzen zijn in € per persoon. In de prijs inbegrepen zijn een nacht in Buenos Aires en twee nachten in Iguazú, inclusief ontbijt, transfers en excursies volgens schema, een retourvlucht in economy class van Buenos Aires naar Iguazú inclusief belastingen. Transfers van en naar het vliegveld Ezeiza zijn onderdeel van het vluchtpakket of kunnen extra worden geboekt. Minimale groepsgrootte: 4 personen.

BUENOS AIRES

Beschikbaar in combinatie met alle reizen naar Antarctica en de trans-Atlantische oversteek. (Zie pagina's 43 – 51 en 68)

RONDLEIDING BUENOS AIRES Boekingscode: CENBUE01 Bezoek de hoogtepunten van Buenos Aires De stad is een unieke combinatie van Europese flair en de charme van Latijns-Amerikaanse steden. Kom meer te weten over de geschiedenis en de architectuur, de cultuur en de mensen, de anekdotes en de geheimen. Vanaf € 32 p. p. De prijs is inclusief: Begeleide rondleiding per bus met begin en einde bij het hotel (15:00 –18:30). De rondleiding is één dag voor

inscheping en niet te combineren met het voorprogramma in Iguazú.

DINER & TANGOSHOW Boekingscode: CENBUE02 Een karakteristieke avond met tango en diner Met een cocktail van passie, sensualiteit, nostalgie en melancholie is de tango dé dans van Argentinië. De oorsprong ligt in de boliches (bordelen) van de late 18e eeuw. De dans is beïnvloed door de vele immigranten uit Europa en Afrika. De tango kreeg steeds meer internationale bekendheid en was al snel ook een rage in kosmopolitische steden als Parijs. Vanaf € 156 p. p. De prijs is inclusief: Transfers van en naar het hotel, driegangendiner met aperitief en wijn of dranken. Activiteit vindt plaats op dag voor vertrek (20:00 – 24:00).

EXCURSIE TIGRE-DELTA Boekingscode: CENBUE03 Een riviercruise in een prachtige omgeving De Tigre ligt 30 kilometer van Buenos Aires. Na aankomst varen we op een boot over de rivier en de kanalen die de Paraná-rivierdelta vormen. Dit is een gebied van 14.000 km³ met duizenden eilanden. De delta ligt in een subtropisch regenwoud waar ceibo-bloemen veelvuldig voorkomen. Vanaf € 68 p. p. De prijs is inclusief: Begeleide rondleiding per bus met begin en eind bij het hotel (09:00 –13:00). De activiteit vindt een dag na uitschepen plaats (behalve bij uitschepen op 01-11-13 of 15-03-15, de activiteit is dan op de dag van uitschepen vanaf de pier/ naar het hotel). Deze excursie is niet te combineren met het naprogramma in de watervallen van de Iguaçu.


Beschikbaar in combinatie met alle reizen naar Antarctica. (Zie pagina's 43 – 51)

NATIONAAL PARK TIERRA DEL FUEGO Boekingscode: CENUSH01 Bergen, bossen, lagunes, rivieren en meren Het nationale park Tierra del Fuego biedt u de mogelijkheid om flora en fauna te zien die behoort tot de meest unieke en geïsoleerde ter wereld. De oerbossen zijn de laatste jaren verwoest door de introductie van bevers in de regio. Het park werd ooit bewoond door de Yaghan-indianen en door gevangenen van een voormalige strafkolonie. We zullen een bezoek brengen aan het meer van Roca, waar we beverdammen kunnen zien, en aan de baai van Lapataia. LET OP: Deze activiteit bevat een klein aantal wandelingen over ongelijk terrein. Vanaf € 119 p. p. De prijs is inclusief: Begeleide rondleiding per bus op de dag van inschepen (3 à 4 uur) met begin op het vliegveld en einde op de pier, entree Nationaal Park, lunchpakket met frisdrank.

MEER VAN ESCONDIDO Boekingscode: CENUSH02

ontspannen in minerale wateren. Terugkeer naar Reykjavík. DAG 3: REYKJAVÍK Terugreis op eigen gelegenheid.

IJSLAND 2 pers.

422

1 pers.

608

Prijzen zijn in € per persoon. De prijs is inclusief twee nachten in het Icelandair Hotel Reykjavík Natura of een vergelijkbaar hotel inclusief ontbijt, transfers volgens schema, dagexcursie Gouden Cirkel (incl. lunch), transfer van/naar Blue Lagoon en entree. De transfer van/naar het vliegveld is onderdeel van het vluchtpakket of kan extra worden geboekt. Minimale groepsgrootte: 20 pers.

KOPENHAGEN Beschikbaar in combinatie met de onderstaande reizen naar Groenland. (Zie pagina's 24 en 27)

RONDLEIDING KOPENHAGEN MET RONDVAART Boekingscode: CENCPH01

Bekijk het meer van Escondido in de Andes Kijk na het verlaten van de pier rond in de stad en de baai en ga op weg naar het uitkijkpunt over de Carbajal-vallei. We gaan verder naar de Garibaldipassage en steken het Andesgebergte over voordat we afdalen naar het prachtige meer van Escondido. We houden halt bij het meer.

“Prachtig Kopenhagen” – op land en op zee. De rondleiding begint per bus en brengt u in hoog tempo langs de hoogtepunten van de stad. Bij Gammel Strand – de voormalige oude vismarkt – stapt u over van bus op boot. De ontspannen rondvaart neemt u mee door de grachten van Christianshavn met zijn pittoreske oude gebouwen. Aansluitende stop bij de Kleine Zeemeermin.

Vanaf € 56 p. p.

Vanaf € 58 p. p.

De prijs is inclusief: 3 uur durende begeleide rondleiding per bus op de dag van uitschepen met fotostops, beginnend op de pier en eindigend op het vliegveld.

De prijs is inclusief: Begeleide rondleiding per bus (15:00 –18:00) daags voor de chartervlucht naar Kangerlueeuaq, transfer van en naar uw hotel, ticket voor rondvaart op openbare boot.

IJSLAND

LONGYEARBYEN

Ontdek deze speciale bestemming en de overweldigende watervallen, geisers, de uitgebreide lavavelden en kristalheldere meren. Het uitbreidingspakket Reykjavík is beschikbaar in combinatie met reizen die beginnen of eindigen in Reykjavík. (Zie pagina's 23, 24 en 29)

REISSCHEMA VOORPROGRAMMA Boekingscode: CENREK4 DAG 1: REYKJAVÍK Aankomst in hotel op eigen gelegenheid. Overnachting. DAG 2: REYKJAVÍK, GOUDEN CIRKEL De dagexcursie ‘Gouden Cirkel’ neemt u mee naar het historische nationale park Þingvellír. Vervolgens bezoeken we de mooiste waterval van het land: Gullfoss. We stoppen ook in het geothermische gebied Geysir met diverse heetwaterbronnen. Tenslotte rijden we door de Grímsnes-regio terug naar Reykjavík.

Haal meer uit uw vakantie met onze uitbreidingsprogramma’s

Foto: Trixi Lange-Hitzbleck

USHUAIA

Beschikbaar in combinatie met reizen naar Spitsbergen. (Zie pagina's 33 – 35)

RONDLEIDING IN LONGYEARBYEN Boekingscode: CENLYR01 Een culturele en historische introductie Deze rondleiding geeft u een idee van heden en verleden van Longyearbyen en haar belangrijke internationale positie. We bezoeken het Svalbardmuseum en Galleri Svalbard. Onderwerpen tijdens de rondleiding zijn onder meer historie, geologie, flora, fauna en de bewoners van vandaag. Deze activiteit is vooral binnen, de rondleiding is per bus. Vanaf € 76 p. p. De prijs is inclusief: Begeleide ochtendrondleiding per bus (3 uur) op dag van inscheping met begin en einde bij uw hotel, entree voor Svalbard-museum en Galleri.

FOSSIELENJACHT MET PAKHOND

Tangolessen

HOTELNACHTEN U kunt in de volgende steden extra hotelovernachtingen bijboeken voor of na uw reis (en eventuele extra programma’s): Stad

Hotel

Las Palmas

Hotel Sercotel Cristina

89

Lissabon

Hotel Real Parque

67

Bergen

Scandic Hotel Neptun

96

Hamburg

Steigenberger Hotel Hamburg

121

Kopenhagen

Radisson BLU Scandinavia Hotel

72

Reykjavík

Icelandair Hotel Reykjavík Natura

115

Buenos Aires

NH City Hotel

107

Boekingscode: CENLYR02 DAG 3: REYKJAVÍK, BLUE LAGOON Excursie naar de Blue Lagoon net buiten Reykjavík. Ontspan in water dat rijk is aan mineralen en maak gebruik van de beschikbare faciliteiten. ‘s Middags keren we terug naar Reykjavík voor het inschepen.

REISSCHEMA NAPROGRAMMA Boekingscode: CENREK5 DAG 1: REYKJAVÍK, GOLDEN CIRCLE Dagexcursie Gouden Cirkel naar nationaal park Þingvellír. Vervolgens bezoeken we de waterval Gullfoss. We stoppen ook bij warmwaterbron Geysir en keren vervolgens via de Grímsnes-regio terug naar Reykjavík. DAG 2: REYKJAVÍK, BLUE LAGOON Excursie naar de beroemde Blue Lagoon waar we

We gaan te voet naar de gletsjer Longyearbreen en gaan daar op zoek naar 40 tot 60 miljoen jaar oude plantenfossielen. In Nybyen maken we kennis met een poolhond. We gaan te voet verder naar de Longyearbreen waar we op zoek gaan naar de fossielen. Alle fossielen die u vindt mag u meenemen. LET OP: Het terrein is veeleisend en er moeten beken worden overgestoken. De tocht is niet geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit. Vanaf € 70 p. p. De prijs is inclusief: Ochtendrondleiding (3 uur) op dag van inscheping, busreis van en naar hotel, rondleiding met veiligheidsuitrusting, warme drank en snack..

Prijs vanaf

Prijzen in € per persoon in een 2-persoonskamer incl. ontbijt. Bovengenoemde prijzen kunnen afwijken naargelang de datum van boeken. Prijs 1-pers. kamer op aanvraag.


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – PRIJZEN IJSL AND EN GROENL AND

74

PRIJZEN

IJSLAND EN GROENLAND Informatie en boeking via uw reisbureau of rechtstreeks via Nordic Info: Tel. 052 55 52 54 of www.nordic.be

HET LAND VAN VUUR EN IJS Reiscode: CENGRE1401

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

25.05. – 04.06.14 1

VANAF 4.648 €

Reisbeschrijving, zie pagina 23

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

4.648

5.062

5.062

5.476

5.890

6.822

7.236 9.648

Brochureprijs

6.197

6.749

6.749

7.301

7.853

9.096

Vroegboekprijs vanaf

8.134

8.858

8.858

9.583

10.307

Brochureprijs

10.845

11.810

11.810

12.777

13.743

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXISLA14 – DEXISLD14)

prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Reykjavík en terug > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – schip – luchthaven in Reykjavík

GLETSJERS EN IJS Reiscode: CENGRE1402

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

04.06. – 15.06.14 1

VANAF 5.576 €

Reisbeschrijving, zie pagina 24

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

5.576

6.011

6.011

6.447

6.883

7.863

8.298 11.063

Brochureprijs

7.434

8.014

8.014

8.595

9.177

10.483

Vroegboekprijs vanaf

9.241

10.003

10.003

10.766

11.528

Brochureprijs

12.321

13.337

13.337

14.354

15.370

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXREKA14 – DEXCPHD14)

prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Reykjavík en terug van Kopenhagen > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – schip in Reykjavík

HET HART VAN GROENLAND Reiscode: CENGRE1403

14.06. – 22.06.14 21.06. – 29.06.14 28.06. – 06.07.14

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2 1

VANAF 5.208 €

Reisbeschrijving, zie pagina 27

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

I

FJ

N

U

F

M

MG

5.208

5.540

5.540

5.878

6.299

6.739

6.928 9.238

Superior buiten

Buitenhut

Suite

Brochureprijs

6.944

7.387

7.387

7.838

8.399

8.986

Vroegboekprijs vanaf

7.939

8.520

8.520

9.112

9.848

Brochureprijs

10.586

11.360

11.360

12.150

13.131

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXGREA14 – DEXGRED14)

prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Kopenhagen en terug > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – hotel in Kopenhagen

GLETSJERS EN IJS Reiscode: CENGRE1404

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

05.07. – 17.07.14 1

VANAF 5.846 €

Reisbeschrijving, zie pagina 24

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

5.846

6.281

6.281

6.717

7.153

8.133

8.568 11.424

Brochureprijs

7.794

8.374

8.374

8.956

9.537

10.844

Vroegboekprijs vanaf

9.572

10.334

10.334

11.097

11.859

Brochureprijs

12.762

13.778

13.778

14.796

15.812

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXCPHA14 – DEXREKD14) > Lijnvlucht naar Kopenhagen en terug van Reykjavík > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – hotel in Kopenhagen en schip – luchthaven in Reykjavík

prijs op aanvraag


VROEGBOEKPRIJZEN

COMBINATIEKORTING

Combineer volgende reizen en bespaar 5 % op de tweede reis: > „De vikingroute“ (zie pagina 81) en „Het land van vuur en ijs“ > „Het land van vuur en ijs“ en „Gletsjers en ijs (vertrek 04.06.14)

- Boek voor 30.06.13 en bespaar tot max. 25 % op de brochureprijs - De vroegboekkorting geldt voor een gelimiteerd contingent - Hurtigruten werkt met een flexibel prijzensysteem, naargelang beschikbaarheid op een bepaalde afreisdatum - Bij het boeken geldt steeds de op dat moment geldende prijs - Enkel geldig voor bootreizen

EXPEDITIE NOORDELIJKE IJSZEE Reiscode: DEGRE1405

2 1

Binnenhut

2 1

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

7.991

8.766

8.766

9.293

9.667

10.832

11.193

Brochureprijs

10.655

11.688

11.688

12.391

12.889

14.443

14.924

Vroegboekprijs vanaf

13.112

14.469

14.469

15.391

16.047

Brochureprijs

17.483

19.292

19.292

20.521

21.396

VANAF 7.783 €

Reisbeschrijving, zie pagina 29

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

04.09. – 18.09.14

Superior binnen

Vroegboekprijs vanaf

EXPEDITIE NOORDELIJKE IJSZEE Reiscode: DEGRE1406

KAJUITCATEGORIE

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

20.08. – 04.09.14

VANAF 7.991 €

Reisbeschrijving, zie pagina 29

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

Vroegboekprijs vanaf

7.783

8.558

8.558

9.085

9.459

10.624

10.985

Brochureprijs

10.377

11.411

11.411

12.113

12.612

14.165

14.647

Vroegboekprijs vanaf

12.820

14.176

14.176

15.098

15.754

Brochureprijs

17.093

18.901

18.901

20.131

21.005

INBEGREPEN VOOR ALLE REIZEN > Hurtigruten Expeditie-zeereis in de geboekte kajuitcategorie incl. vol pension aan boord > Wind- en regenafstotende jas > Landingen met poolcirkelboten en activiteiten aan boord en aan land > Ervaren Duits-/Engelssprekend expeditieteam dat voordrachten houdt en activiteiten begeleidt > Thee en koffie aan boord > Suite-gasten genieten van een bijzondere service zoals gratis drank aan tafel en een welkomstgeschenk (zie pagina 85 voor meer informatie). > Suite-gasten vliegen voor de vluchten Kopenhagen – Kangerlussuaq en terug volgens beschikbaarheid in Business Class

ACTIVITEITEN EN OPTIONELE EXCURSIES > Excursies tijdens de reis zijn gepland: meer informatie wordt uiterlijk vier maanden voor vertrek gepubliceerd > We bevelen de boeking van één van onze voor- en naprogramma's aan (voor meer informatie, zie pagina's 72 – 73) > Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen aan boord tegen betaling geboekt worden

Enkel voor de reis „Gletsjers en ijsberen“ op 04.06.14: > Transfer van schip naar luchthaven in Kangerlussuaq > Vlucht in Economy Class van Kangerlussuaq naar Kopenhagen > Luchthaven- en veiligheidstaksen Enkel voor de reis „Gletsjers en ijsberen“ op 05.07.14: > 1 hotelovernachting incl. ontbijt in Kopenhagen voor vertrek > Transfer van hotel naar luchthaven in Kopenhagen > Vlucht in Economy Class van Kopenhagen naar Kangerlussuaq > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfers en excursie incl. middageten in Kangerlussuaq Enkel voor de reis „Hart van Groenland“: > 1 hotelovernachting incl. ontbijt in Kopenhagen voor vertrek > Transfer van hotel naar luchthaven in Kopenhagen > Vlucht in Economy Class van Kopenhagen naar Kangerlussuaq en terug > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfers en excursie incl. middageten in Kangerlussuaq Enkel voor de reis „Expeditie Noordelijke ijszee“ op 20.08.14: > Chartervlucht van Düsseldorf naar Longyearbyen en lijnvlucht terug van Reykjavík > Luchthaven- en veiligheidstaksen > 1 hotelovernachting in Longyearbyen incl. ontbijt en middageten voor vertrekt > Alle transfers in Longyearbyen en Reykjavík Enkel voor de reis „Expeditie Noordelijke ijszee“ op 04.09.14: > Lijnvlucht naar Reykjavík en chartervlucht terug van Longyearbyen naar Düsseldorf > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Alle transfers in Reykjavík en Longyearbyen

OPMERKINGEN > Prijzen in € per persoon > Alle geplande landingen zijn afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden > Wijzigingen aan het programma zijn expliciet voorbehouden > Single kajuit op basis van beschikbaarheid en op aanvraag > Laarzenverhuur aan boord > Rolstoelen kunnen tijdens het in- en uitstappen van poolcirkelboten niet meegenomen worden


PRIJZEN

SPITSBERGEN Informatie en boeking via uw reisbureau of rechtstreeks via Nordic Info: Tel. 052 55 52 54 of www.nordic.be

IN HET RIJK VAN DE IJSBEER Reiscode: DESPI1402

23.07. – 31.07.14 30.07. – 07.08.14 06.08. – 14.08.14 13.08. – 21.08.14

KAJUITCATEGORIE

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2 1

VANAF 5.013 €

Reisbeschrijving, zie pagina 33

Binnenhut

Vroegboekprijs vanaf

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

5.013

5.478

5.478

5.845

6.305

6.798

7.122 9.496

Brochureprijs

6.684

7.304

7.304

7.793

8.406

9.064

Vroegboekprijs vanaf

7.870

8.682

8.682

9.324

10.131

Brochureprijs

10.493

11.576

11.576

12.432

13.508

INBEGREPEN > Chartervlucht van Düsseldorf naar Longyearbyen en terug > Luchthaven- en veiligheidstaksen > 1 hotelovernachting incl. ontbijt en middagmaal (aan boord of in het hotel) in Longyearbyen > Transfers in Longyearbyen

IJSBEREN, EILANDEN EN FJORDEN Reiscode: DESPI1403

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

18.09. – 29.09.14 1

VANAF 4.022 €

Reisbeschrijving, zie pagina 34

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

4.022

4.695

4.695

5.368

6.041

7.556

8.229 10.972

Brochureprijs

5.363

6.260

6.260

7.157

8.055

10.075

Vroegboekprijs vanaf

6.404

7.582

7.582

8.761

9.939

Brochureprijs

8.539

10.109

10.109

11.681

13.252

INBEGREPEN > Chartervlucht van Düsseldorf naar Longyearbyen en lijnvlucht terug van Bergen > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfers in Longyearbyen en Bergen

INBEGREPEN VOOR ALLE REIZEN > Hurtigruten Expeditie-zeereis in de geboekte kajuitcategorie incl. vol pension aan boord > Wind- en regenafstotende jas > Landingen met poolcirkelboten en activiteiten aan boord en aan land > Ervaren Duits-/Engelssprekend expeditieteam, dat voordrachten houdt en activiteiten begeleidt > Thee en koffie aan boord > Suite-gasten genieten van een bijzondere service zoals gratis drank aan tafel en een welkomstgeschenk (zie pagina 85 voor meer informatie)

ACTIVITEITEN EN OPTIONELE EXCURSIES > Excursies tijdens de reis „IJsberen, eilanden en fjorden“ zijn gepland en meer informatie wordt uiterlijk vier maanden voor vertrek gepubliceerd > We bevelen de boeking van één van onze vooren naprogramma's aan (voor meer informatie, zie pagina's 72 – 73) > Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen aan boord tegen betaling geboekt worden

OPMERKINGEN > Prijzen in € per persoon > Alle geplande landingen zijn afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden > Wijzigingen aan het programma zijn expliciet voorbehouden > Single kajuit op basis van beschikbaarheid > Laarzenverhuur aan boord > Als de ijsomstandigheden het toelaten, bereiken we de 80° breedtegraad

Foto: Gian-Rico Willy

EXPEDITIE-ZEEREIZEN – PRIJZEN SPITSBERGEN

76


VROEGBOEKPRIJZEN

Foto: Venke Ivarrud

- Boek voor 30.06.13 en bespaar tot max. 25 % op de brochureprijs - De vroegboekkorting geldt voor een gelimiteerd contingent - Hurtigruten werkt met een flexibel prijzensysteem, naargelang beschikbaarheid op een bepaalde afreisdatum - Bij het boeken geldt steeds de op dat moment geldende prijs - Enkel geldig voor bootreizen

SPITSBERGEN-PAKKETTEN Informatie en boeking via uw reisbureau of rechtstreeks via Nordic Info: Tel. 052 55 52 54 of www.nordic.be TERUGKEER VAN DE ZON Data 01.03. – 31.03.14

Pakket

Reiscode

Dubbele bezetting

Single bezetting

3 dagen (2 nachten)

CENSPIMAR2N

983

1.374

4 dagen (3 nachten)

CENSPIMAR3N

1.124

1.684

5 dagen (4 nachten)

CENSPIMAR4N

1.249

1.966

EINDELOZE ZOMERNACHTEN Data 01.05. – 31.05.14

01.10. – 31.10.14

Pakket

Reiscode

Dubbele bezetting

Single bezetting

3 dagen (2 nachten)

CENSPIMAY2N

844

1.122

4 dagen (3 nachten)

CENSPIMAY3N

874

1.249

5 dagen (4 nachten)

CENSPIMAY4N

983

1.403

01.12. – 31.12.14

VANAF 586 €

Reisbeschrijving, zie pagina 37

Pakket

Reiscode

Dubbele bezetting

Single bezetting

3 dagen (2 nachten)

CENSPIOCT2N

586

699

4 dagen (3 nachten)

CENSPIOCT3N

646

811

5 dagen (4 nachten)

CENSPIOCT4N

699

924

MAGISCHE DUISTERNIS EN NOORDERLICHT Data

VANAF 844 €

Reisbeschrijving, zie pagina 37

KRISTALHELDER EN KLEURRIJK Data

VANAF 983 €

Reisbeschrijving, zie pagina 37

VANAF 730 €

Reisbeschrijving, zie pagina 37

Pakket

Reiscode

Dubbele bezetting

3 dagen (2 nachten)

CENSPIDEC2N

730

981

4 dagen (3 nachten)

CENSPIDEC3N

786

1.094

5 dagen (4 nachten)

CENSPIDEC4N

843

1.206

INBEGREPEN VOOR ALLE REIZEN > 2, 3 of 4 nachten in standaardkamer te Longyearbyen incl. ontbijt > 3 excursies incl. transfers van en naar het hotel > Uitrusting en outdoorkledij

Single bezetting

OPMERKINGEN > Prijzen in € per persoon > Aan- en afreispakketten naar en van Longyearbyen op aanvraag > Voor de sneeuwscootersafari is een rijbewijs vereist > Geplande activiteiten afhankelijk van de weersomstandigheden


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – P R I J Z E N A N TA R C T I C A

78

PRIJZEN

ANTARCTICA Informatie en boeking via uw reisbureau of rechtstreeks via Nordic Info: Tel. 052 55 52 54 of www.nordic.be

IN DE VOETSPOREN VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGERS Reiscode: CENANT1401 / CENANT1406

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

2 01.11. – 19.11.14 25.02. – 15.03.15 1

19.11. – 01.12.14 04.01. – 16.01.15 16.01. – 28.01.15

1

2 1

N

U

F

M

MG

6.779

7.602

8.227

9.834

10.905

Brochureprijs

7.609

9.038

9.038

10.135

10.969

13.111

14.539

Vroegboekprijs vanaf

9.559

11.434

11.434

12.875

13.968

Brochureprijs

12.745

15.245

15.245

17.166

18.623

19.12.14 – 04.01.15 1

Vroegboekprijs vanaf

2 1

Binnenhut

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

6.228

7.094

7.094

7.667

8.216

9.643

10.561 14.081

Brochureprijs

8.304

9.458

9.458

10.222

10.954

12.857

10.064

11.580

11.580

12.582

13.543

Brochureprijs

13.418

15.440

15.440

16.776

18.057

VANAF 6.248 €

Reisbeschrijving, zie pagina 47 KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

Vroegboekprijs vanaf

6.248

7.320

7.320

8.143

8.768

10.375

11.446

Brochureprijs

8.330

9.760

9.760

10.857

11.690

13.833

15.261

Vroegboekprijs vanaf

10.100

11.975

11.975

13.415

14.509

Brochureprijs

13.466

15.966

15.966

17.886

19.345

VANAF 7.640 €

Reisbeschrijving, zie pagina 48

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

7.640

8.551

8.551

9.310

10.069

11.435

12.498 16.664

Brochureprijs

10.186

11.401

11.401

12.413

13.425

15.246

Vroegboekprijs vanaf

12.536

14.130

14.130

15.458

16.787

Brochureprijs

16.714

18.840

18.840

20.610

22.382

VANAF 7.570 €

Reisbeschrijving, zie pagina 50

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

28.01. – 11.02.15 11.02. – 25.02.15

KAJUITCATEGORIE Superior binnen

Vroegboekprijs vanaf

EXPEDITIE ZUIDPOOLCIRKEL Reiscode: CENANT1405

VANAF 6.228 €

Reisbeschrijving, zie pagina 45

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

2

Suite

FJ

ANTARCTISCHE EXPEDITIE Reiscode: CENANT1404

Superior buiten

Buitenhut

6.779

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

01.12. – 19.12.14

Superior binnen

I

DE GROTE ANTARCTISCHE EXPEDITIE Reiscode: CENANT1403

Binnenhut

5.707

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

2

KAJUITCATEGORIE

Vroegboekprijs vanaf

HET RIJK VAN DE PINGUÏNS Reiscode: CENANT1402

VANAF 5.707 €

Reisbeschrijving, zie pagina 43

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

7.570

8.733

8.733

9.386

10.169

11.800

12.954 17.272

Brochureprijs

10.093

11.644

11.644

12.514

13.558

15.733

Vroegboekprijs vanaf

12.413

14.448

14.448

15.591

16.961

Brochureprijs

16.550

19.264

19.264

20.788

22.614


VROEGBOEKPRIJZEN

COMBINATIEKORTING

Boek de reis „Schatten van de Atlantische Oceaan“ (zie pagina 81, vertrek 14.10.14) samen met de reis „In de voetsporen van de ontdekkingsreizigers“ en bespaar 5 % op de tweede reis.

Foto: Arnau Ferrer

- Boek voor 30.06.13 en bespaar tot max. 25 % op de brochureprijs - De vroegboekkorting geldt voor een gelimiteerd contingent - Hurtigruten werkt met een flexibel prijzensysteem, naargelang beschikbaarheid op een bepaalde afreisdatum - Bij het boeken geldt steeds de op dat moment geldende prijs - Enkel geldig voor bootreizen

INBEGREPEN VOOR ALLE REIZEN > Hurtigruten Expeditie-zeereis in de geboekte kajuitcategorie incl. vol pension aan boord > Vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia en terug in economy class of van Ushuaia naar Buenos Aires voor de reis „In de voetsporen van de ontdekkingsreizigers“ > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfers in Ushuaia > Wind- en regenafstotende jas > Landingen met poolcirkelboten en activiteiten aan boord en aan land > Ervaren Duits-/Engelssprekend expeditieteam dat voordrachten houdt en landingen/activiteiten begeleidt > Thee en koffie aan boord > Suite-gasten genieten van een bijzondere service zoals gratis drank aan tafel en een welkomstgeschenk (zie pagina 85 voor meer informatie)

ACTIVITEITEN EN OPTIONELE EXCURSIES > Excursies tijdens de reis zijn gepland: meer informatie wordt uiterlijk vier maanden voor vertrek gepubliceerd > We bevelen de boeking van één van onze voor- en naprogramma's aan (voor meer informatie, zie pagina's 72 – 73) > Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen tegen betaling aan boord geboekt worden

OPMERKINGEN > Prijzen in € per persoon > Alle geplande landingen zijn afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden > Wijzigingen aan het programma zijn expliciet voorbehouden > Single kajuit op basis van beschikbaarheid > Medische vragenlijst verplicht voor de reis (voor meer informatie, zie pagina 87) > Laarzenverhuur aan boord

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXANTA14 – DEXANTD14) > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Internationale vlucht naar Buenos Aires en terug > 2 x overnachting met ontbijt in Buenos Aires > Transfers in Buenos Aires

PRIJS OP AANVRAAG


E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – P R I J Z E N EU R O PA

80

PRIJZEN

EUROPA Informatie en boeking via uw reisbureau of rechtstreeks via Nordic Info: Tel. 052 55 52 54 of www.nordic.be

EILANDEN VAN DE EEUWIGE LENTE Reiscode: CENEUR1401

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Vroegboekprijs vanaf

2 01.04. – 12.04.14 1

vanaf 1.992 €

Reisbeschrijving, zie pagina 56 Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

1.992

2.406

2.406

2.778

3.117

3.864

4.225 5.633

Brochureprijs

2.657

3.208

3.208

3.703

4.157

5.153

Vroegboekprijs vanaf

3.487

4.210

4.210

4.861

5.456

Brochureprijs

4.649

5.614

5.614

6.481

7.274

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXLPAA14 – DEXLISD14)

prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Las Palmas en terug van Lissabon > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – schip in Las Palmas en schip – luchthaven in Lissabon

DE GROTE PAASREIS Reiscode: CENEUR1402

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

12.04. – 22.04.14 1

vanaf 1.948 €

Reisbeschrijving, zie pagina 58 KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Vroegboekprijs vanaf

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

1.948

2.369

2.369

2.735

3.073

3.818

4.174 5.565

Brochureprijs

2.597

3.159

3.159

3.647

4.098

5.090

Vroegboekprijs vanaf

3.409

4.146

4.146

4.787

5.378

Brochureprijs

4.545

5.528

5.528

6.383

7.171

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXLISA14 – DEXBGOD14)

prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Lissabon en terug van Bergen > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – schip in Lissabon en schip – luchthaven in Bergen

RONDON GROOT-BRITTANIË Reiscode: CENEUR1403

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

24.04. – 05.05.14 1

vanaf 2.682 €

Reisbeschrijving, zie pagina 60

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

2.682

3.081

3.081

3.480

3.879

4.778

5.177 6.902

Brochureprijs

3.576

4.108

4.108

4.640

5.173

6.370

Vroegboekprijs vanaf

4.693

5.392

5.392

6.091

6.789

Brochureprijs

6.258

7.189

7.189

8.121

9.052

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXBGOA14 – DEXHAMD14)

prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Bergen > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – schip in Bergen en schip – centraal station in Hamburg

LENTE-AVONTUUR Reiscode: CENEUR1404

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

05.05. – 13.05.14 1

vanaf 2.040 €

Reisbeschrijving, zie pagina 63

Vroegboekprijs vanaf

KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

I

FJ

N

U

F

M

MG

2.040

2.343

2.343

2.647

2.951

3.634

3.937 5.250

Superior buiten

Buitenhut

Suite

Brochureprijs

2.720

3.124

3.124

3.529

3.934

4.845

Vroegboekprijs vanaf

3.570

4.101

4.101

4.632

5.164

Brochureprijs

4.760

5.468

5.468

6.176

6.885

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXHAMA14 – DEXBGOD14) > Vlucht van Bergen > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer centraal station – schip in Hamburg en schip – luchthaven in Bergen

prijs op aanvraag


VROEGBOEKPRIJZEN

COMBINATIEKORTING

U kan alle Europareizen met elkaar combineren en zo 5 % besparen op de tweede reis. Houd er rekening mee dat een extra overnachting in Bergen noodzakelijk is bij het combineren van de reis „De grote paasreis“ met de reis „Rondom GrootBrittanië“. U kan ook de reis „De vikingroute“ met de reis „Het land van vuur en ijs“ (zie pagina 74) evenals de reis „Schatten van de Atlantische Oceaan“ met de reis „In de voetsporen van de ontdekkingsreizigers“ (zie pagina 78) combineren.

- Boek voor 30.06.13 en bespaar tot max. 25 % op de brochureprijs - De vroegboekkorting geldt voor een gelimiteerd contingent - Hurtigruten werkt met een flexibel prijzensysteem, naargelang beschikbaarheid op een bepaalde afreisdatum - Bij het boeken geldt steeds de op dat moment geldende prijs - Enkel geldig voor bootreizen

DE VIKINGROUTE Reiscode: CENEUR1405

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

13.05. – 25.05.14 1

vanaf 3.177 €

Reisbeschrijving, zie pagina 65 KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

Vroegboekprijs vanaf

3.177

3.850

3.850

4.523

5.196

6.711

7.384

Brochureprijs

4.236

5.133

5.133

6.031

6.928

8.948

9.845

Vroegboekprijs vanaf

5.559

6.737

6.737

7.916

9.094

Brochureprijs

7.412

8.983

8.983

10.554

12.125

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXBGOA14 – DEXREKD14)

– prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Bergen en terug van Reykjavík > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer luchthaven – schip in Bergen en schip – luchthaven in Reykjavík

REIS NAAR HET ZUIDEN Reiscode: CENEUR1406A

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2

04.10. – 14.10.14 1

vanaf 2.204 €

Reisbeschrijving, zie pagina 67 KAJUITCATEGORIE Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

Vroegboekprijs vanaf

2.204

2.536

2.536

2.869

3.202

4.200

4.643

Brochureprijs

2.938

3.382

3.382

3.825

4.269

5.599

6.191

Vroegboekprijs vanaf

3.857

4.439

4.439

5.021

5.603

Brochureprijs

5.142

5.918

5.918

6.695

7.471

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXHAMA14 – DEXLPAD14)

– prijs op aanvraag

> Lijnvlucht van von Las Palmas > Luchthaven- en veiligheidstaksen > Transfer centraal station – schip in Hamburg en schip – luchthaven in Las Palmas

SCHATTEN VAN DE ATLANTISCHE OCEAAN Reiscode: CENEUR1407/ CENEUR1408

14.03. – 01.04.14 14.10. – 01.11.14

Bezetting 2 = Dubbele bezetting 1 = Single bezetting 2 1

vanaf 1.982 €

Reisbeschrijving, zie pagina 68 KAJUITCATEGORIE

Binnenhut

Superior binnen

Superior buiten

Buitenhut

Suite

I

FJ

N

U

F

M

MG

Vroegboekprijs vanaf

1.982

2.529

2.529

3.075

3.622

5.263

5.991

Brochureprijs

2.643

3.372

3.372

4.101

4.830

7.017

7.989

Vroegboekprijs vanaf

3.468

4.425

4.425

5.382

6.339

Brochureprijs

4.625

5.901

5.901

7.176

8.452

AAN- EN AFREISPAKKET (DEXLPAA14 – DEXANTD14)

– prijs op aanvraag

> Lijnvlucht naar Las Palmas en terug van Buenos Aires of omgekeerd > Luchthaven- en veiligheidstaksen > 1 x overnachting met ontbijt in Buenos Aires > Alle transfers in Buenos Aires en Las Palmas

INBEGREPEN VOOR ALLE REIZEN > Hurtigruten Expeditie-zeereis in de geboekte kajuitcategorie incl. volpension aan boord. > Wind- en regenafstotende jas > Landingen met Poolcirkelboten en activiteiten aan boord en aan land > Ervaren Duits-/Engelssprekend expeditieteam dat voordrachten houdt en activiteiten begeleidt > Thee en koffie aan boord > Suite-gasten genieten van een bijzondere service zoals gratis drank aan tafel en een welkomstgeschenk (zie pagina 85 voor meer informatie).

ACTIVITEITEN EN OPTIONELE EXCURSIES > Excursies tijdens de reis zijn gepland: meer informatie wordt uiterlijk vier maanden voor vertrek gepubliceerd > We bevelen de boeking van één van onze voor- en naprogramma's aan (voor meer informatie, zie pagina's 72 – 73) > Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen tegen betaling aan boord geboekt worden.

OPMERKINGEN > Prijzen in € per persoon > Wijzigingen aan het programma zijn expliciet voorbehouden > Single kajuit op basis van beschikbaarheid > Medische vragenlijst verplicht voor de reis „Schatten van de Atlantische Oceaan"


EXPEDITIONS-SEEREISEN – MS FRAM

Foto: Leslie A. Kelly

82

MS Fram – Ons jongste schip werd in 2007 gebouwd.

MS FRAM De MS Fram staat in de traditie van de oorspronkelijke Fram. Het is het jongste schip van de Hurtigrutenvloot en dankzij moderne technologie uitstekend geschikt voor expeditiereizen in de poolgebieden. „Fram“ betekent „voorwaarts“, wat verwachtingen wekt voor de reis.

Onder de 127 comfortabele hutten zijn ook enkele suites, die de namen hebben van Noorse poolonderzoekers. Vanuit het grote buitendek hebt u toegang tot het voorste deel van het schip om van daar dieren te bekijken. Bijzonder trots zijn wij op de aan boord tentoongestelde kunstwerken. Hier leveren kunstenaars uit het noordpoolgebied hun bijdrage aan een modern meesterwerk.

MG

Suite

Grote suite met balkon, tweepersoonsbed, do / wc, tv, minibar

Dek 5, 6

M

Suite

Suite, tweepersoonsbed, zitgroep, do / wc, tv, minibar

Dek 5, 6

F

SuperiorBinnenhut

Tweepersoonsbed, zitgroep, do / wc, tv, minibar

Dek 3, 5

U

Buitenhut

Kajuit met bed en sofabed, do / wc, tv, koelkast (kajuit 526 met stapelbed)

Dek 5, 6

N

Buitenhut

2-/3- of 4-persoonskajuit met bed en sofabed, do / wc, tv, patrijspoort Ø ong. 70 cm, koelkast (kajuit 352 met stapelbed)

Dek 3

FJ

SuperiorBinnenhut

Tweepersoonsbed, zitgroep, do / wc, tv, minibar, deels met beperkt of geen uitzicht (kajuit 503 met 2 bedden)

Dek 5

I

Binnenhut

2-/3- of 4-persoonskajuit met bed en sofabed, do / wc, tv, koelkast

Dek 3, 5, 6

Hut categorie MG

Hut categorie F2

Foto: Grégory Gérault

Foto: Grégory Gérault

Foto: Tommy Simonsen

Kajuiten 342 en 346 zijn aangepast voor rolstoelgebruikers. Wijzigingen voorbehouden.

Hut categorie N2


AUTODEK

EHBO

N2-344

N2-342

LIFT

ONTVANGST HAL

TENDERLOBBY LIFT

LIFT

DEK 2

LIFT

LIFT

SHOP BUFFET

NUNAMILOBBY

LIFT

LIFT BISTRO

PRES. RUIMTE COLIN ARCHER

F2-502

FJ-504

FJ-506

F2-508

F2-510

F2-512

FJ-503

F2-505

F2-507

F2-509

LIFT

I2-613

LIFT

F2-511

F2-513

BAR

F2-514

F2-515

LIFT

F2-516

F2-518

WHIRLPOOL

PANORAMA-SALON QILAK

WHIRLPOOL WC

DEK 6

N4-304 N4-302

WASSERIJ

U2-623 U2-621 U2-619 U2-617 U2-615 U2-611 U2-609 U2-607 U2-603

WC

DOUCHE

LIFT

I4-324 I4-320 I4-316 I4-312 I4-308

DEK 3 WC

U2-620 U2-618 U2-616 U2-614 U2-612 U2-610 U2-608 U2-606 U2-604

M2-625

M2-627

M2-629

U2-643 U2-641 U2-639

M2-649

M2-653

LIFT

N2-330 N2-328 N2-326 N2-322 N2-318 N2-314 N2-310 N2-306

ARCADE WC

N2-329 N2-327 N2-325 N2-323 N2-321 N2-319 N2-317 N2-315 N2-313 N2-311 N2-309 N2-307 N4-305 N4-303 N2-301

RESTAURANT IMAQ

ENTREE

M2-622

M2-624

I2-640

N2-338 N2-336 N2-334 N2-332

I2-340

M2-626

I4-635 I4-633 I4-631

I4-637

I2-655 I2-651 I4-647 I4-645

FITNESSRUIMTE

INTERNETCAFÉ

N2-346

I4-525 I4-523 I4-521 I4-519 I4-517

U2-632 U2-630 U2-628

M2-634

M2-636

ZONNEDEK

N2-331

U2-533 U2-531 U2-529 U2-527

M2-535

OMKLEED

DOUCHE

SAUNA SAUNA

DEK 8

N2-348

N2-337 N2-335 N2-333

I4-537

MG-638 MG-659 MG-657

ZONNEDEK

F2-350

N2-341 N2-339

BALKON

N2-354 N2-352

U2-526 U2-524 U2-522 U2-520

M2-528

M2-539

MG-543 MG-541

BALKONS

MG-532

BALKONS

M2-530

DEK 8

DEK 7

DEK 6

DEK 5

DEK 4

DEK 3

DEK 2

DEK 1

UITZICHTDEK

Dekplan

DEK 7

SCHEEPSWERF: FINCANTIERI (ITALIË) VLAG: NOORWEGEN BOUWJAAR: 2007 GT: 11.647 PASSAGIERS: 318 HUTTEN: 127 LENGTE: 114 M BREEDTE: 20,2 M IJSKLASSE: 1A/1B SNELHEID: 13 KNOTEN

I4-605 I4-602

DEK 5

PROMENADEDEK

F2-501 UITZICHTDEK

PROMENADEDEK

DEK 4 PRESENTATIE RUIMTE FRAMHEIM

RECEPTIE/ INFO PRESENTATIE RUIMTE POLHØGDA


EXPEDITIE-ZEEREIZEN – A AN BOORD

84

Dankzij het grote dek heeft u een ongeëvenaard uitzicht op de onaangeroerde natuur.

HET LEVEN AAN BOORD

De MS Fram is speciaal gebouwd om comfortabel te varen door de afgelegen wateren in het noord- en zuidpoolgebied. U kunt gebruik maken van de vele diensten aan boord terwijl u tot vlakbij flora en fauna wordt gebracht. Geen dure outfit voor het diner, geen gedoe, geen haast, het is ons doel om rustig door de frisse schone lucht te varen door continu veranderende landschappen.

BUITENDEKKEN De MS Fram heeft ruime buitenruimtes. Geniet van het uitzicht vanaf het grote platform aan de voorzijde van het schip of aan de achterkant op dek 7. Beide locaties zijn perfect om achterover te leunen, te ontspannen en de wereld aan u voorbij te zien gaan.

trillingen merkbaar zijn. Of u hier last van heeft, verschilt per persoon. Houd er rekening mee dat bij cabines op dek 5, waarop passagiers toegang hebben naar buiten, het uitzicht soms wordt geblokkeerd door voorbijlopende passagiers. Vraag ons reserveringsteam om advies voor de beste locatie van uw cabine.

BAR Het schip heeft een bar met een uitstekende selectie gedistilleerde dranken, wijnen, bieren en frisdranken tegen doorsneeprijzen en een lounge met een koffiebar.

EXCURSIES AAN LAND U kunt vooraf een aantal excursies op het land boeken. Waar mogelijk krijgt u de informatie over deze excursies voor uw reis, anders krijgt u deze (prijs)informatie aan boord. De excursies en de inhoud ervan zijn afhankelijk van het aantal deelnemende personen en de plaatselijke (weers) omstandigheden.

BIBLIOTHEEK Het schip heeft een kleine selectie boeken over diverse onderwerpen. Deze zijn beschikbaar voor de gasten aan boord. FITNESSRUIMTE EN SAUNA Onze gasten kunnen gebruik maken van een fitnessruimte en een sauna. INFORMATIE EN SERVICE Op dek 4 vindt u onze receptie en de expeditiebalie, waar ons personeel al uw vragen beantwoordt. Hier vindt u ook ons internetcafé, onze lobby met draadloos internet en onze lezingenzalen. CABINES Er zijn diverse soorten comfortabele cabines aan boord, allemaal met een eigen badkamer. Houd er rekening mee dat u soms al kunt inchecken bij de receptie voordat uw cabine klaar is voor gebruik. U wordt hierover bij het inchecken geïnformeerd. Afhankelijk van de locatie van uw cabine kunnen er af en toe geluiden en

OBSERVATIELOUNGE Qilak betekent in het Groenlands ‘lucht’ en de naam van deze lounge is veelzeggend. Hier vindt u grote panoramavensters, ruime comfortabele stoelen en zelfs een paar verrekijkers, zodat u beter zicht heeft op het dierenrijk en het continu veranderende landschap. AANLEGGEN MET POOLCIRKELBOTEN Deze stevige boten zijn geschikt voor zowel verkenningen op het water als voor veilig aanleggen in gebieden die anders niet te bereiken zijn. U moet normaal mobiel zijn om de deze boten in te komen, maar verder hoeft u zich geen zorgen te maken. De bemanning zal u instructies geven en als u deze goed opvolgt, wordt het na een paar dagen een routine. Bij alle tochten met Poolcirkelboten moeten reizigers passende schoenen aantrekken.


Foto: Michael Marczok

RESTAURANT & KEUKEN Ons restaurant heet Imag, het Groenlandse woord voor ‘oceaan’, en elke tafel heeft er een prachtig uitzicht. Het balkon aan het uiteinde van het restaurant is een ideale locatie om foto’s te maken. De vrije tafelkeuze voor de ontbijt- en lunchbuffetten zorgt voor een ontspannen sfeer. Waar mogelijk proberen we ons menu op te bouwen rond seizoensingrediënten, zodat we kunnen profiteren van lokale producten om zo uw gezonde honger, ontwikkeld in de frisse zeelucht, te stillen. WINKEL In onze winkel aan boord kunt u terecht voor een ruim aanbod aan warme, praktische kleren, plaatselijke souvenirs, handwerk en briefkaarten tegen aantrekkelijke prijzen. Bovendien verkopen we kleine hoeveelheden zeep, tandpasta en andere toiletartikelen. SUITEVOORZIENINGEN Als suitegast op de MS Fram bieden we u een exclusieve check-in op dek 5 met een glas gekoelde champagne om uw reis mee te beginnen. Uw schitterende suite brengt een aantal speciale voorzieningen met zich mee, zoals een welkomstcadeau, kosteloze dranken bij lunch en diner, zoals een karaf gekoeld gezuiverd water, frisdrank, bier en geselecteerde wijnsoorten. We bieden u ook een exclusieve ontbijtruimte aan met een speciaal buffet. Als er lokale producten beschikbaar zijn, zullen we ons best doen om deze voor u beschikbaar te maken.

Foto: Nina Helland

In de suite vindt u een waterkoker en diverse toevoegingen, zodat u zelf koffie en thee kunt maken. In de minibar vindt u een selectie hapjes en drankjes, deze zijn inclusief. Aan het opnieuw vullen van de minibar zijn kosten verbonden. ENTERTAINMENT We leggen aan boord de nadruk op ontspanning en ontdekking, niet op het commerciële vermaak dat op gebruikelijke cruises vaak te vinden is. Het is ons doel om u dichter bij unieke omgevingen te brengen en om u in de gelegenheid te stellen deze ervaringen te delen met uw medereizigers. Af en toe wordt er ‘s avonds aan boord muzikaal entertainment aangeboden. LEZINGEN Ons ervaren expeditieteam beschikt over diepgaande kennis van de gebieden waar we doorheen varen. Zij zullen tijdens de lezing geregeld lezingen geven over onderwerpen als biologie, geologie en geschiedenis. Het schema van de lezingen zal dagelijks worden aangekondigd in het dagprogramma. Schroom niet om contact op te nemen met ons expeditieteam wanneer u vragen of opmerkingen heeft.

Relaxen aan boord

Foto: Håvard Jensen

Op Antarctica is het dragen van rubberen laarzen verplicht. Voor alle andere bestemmingen kunnen laarzen handig zijn. U kunt uw eigen laarzen meenemen of een paar huren aan boord. Zie hiervoor het afzonderlijke deel “Rubberen laarzen huren”. Waar en hoe we aanleggen, hangt af van de weersomstandigheden.

AAN BOORD Uw reis is inclusief ontbijt, lunch en diner. Ook gewone koffie en thee zijn inbegrepen. Andere dranken kunt u tegen betaling verkrijgen in het restaurant, de eetzaal en de bar.

Fitnessruimte met uitzicht


Foto: Mark McDermott

E X P E D I T I E - Z E E R E I Z E N – P R A K T I S C H E I N F O R M AT I E

86

PRAKTISCHE INFORMATIE ADRES EN CONTACTINFORMATIE VAN HET SCHIP Alle cabines hebben een telefoonaansluiting. Bij de receptie kunt u een telefoonkaart kopen zodat u kunt bellen. Er is een internetcafé aan boord (tegen betaling) en wifi is beschikbaar op dek 4 (alleen rondom de receptie) en in de bar op dek 7. Houd er rekening mee dat de verbinding een 512MB-lijn is en dat de internet- en telefoonverbindingen af en toe niet beschikbaar zijn vanwege de locatie van het schip. Vanwege de beperkte capaciteit verzoeken we u vriendelijk om geen gebruik te maken van websites met live-uitzendingen en livestreams. Telefoon: +47 85 00 11 00. E-mail: fram@hurtigruten.com. ALCOHOLBELEID Aan boord mogen alleen dranken worden geconsumeerd die in de restaurants en bars op het schip zijn gekocht. Alcoholische dranken die in de havens en in onze winkel aan boord zijn gekocht zullen op het schip worden bewaard en op de laatste dag van de reis in uw cabine worden afgeleverd. Conform de Noorse wetgeving is de verkoop van bier en wijn toegestaan aan personen vanaf 18 jaar. De verkoop van sterke drank is toegestaan aan personen vanaf 20 jaar. WELKOMSTBIJEENKOMST Bij aankomst aan boord is er voor vertrek een verplichte veiligheidsinstructie voor alle passagiers. Er is ook een welkomstbijeenkomst waar u meer veiligheidsinformatie en praktische informatie krijgt over de cruise. Ook kunt u hier enkele bemanningsleden ontmoeten en wordt het belangrijkste personeel aan u voorgesteld. FOTOGRAAF AAN BOORD Onze fotograaf aan boord zal u uitnodigen voor fotografieworkshops en praktijksessies op het dek zodat u naar huis gaat met de mooiste zelf genomen foto’s. CHARTERVLUCHT NAAR USHUAIA De vluchttijden tussen Ushuaia en Buenos Aires worden door de luchtvaartmaatschappij pas een aantal dagen voor vertrek bevestigd en onze medewerkers in het hotel zullen u voorzien van vluchtgegevens en een boarding pass. Dit is ook van toepassing als u het aankomst- en vertrekpakket van de Hurtigruten niet heeft bijgeboekt. We raden u aan om voor en na uw reis in Buenos Aires te overnachten omdat wij geen aansprakelijkheid kunnen aanvaarden wanneer u bij eventuele vertraging uw reis of vlucht mist.

CRUISECARD Bij aankomst aan boord krijgt u als onderdeel van de incheckprocedure conform de ISPS-wetgeving een cruisecard. Alle reizigers moeten deze kaart te allen tijde bij zich hebben wanneer ze het schip verlaten in havens en bij excursies. De kaart dient als controlesysteem in de gangway en ter controle van het aantal gasten dat aan boord en/of aan land is. De kaart is behalve de toegangskaart tot uw cabine ook het betaalmiddel op het schip. U kunt aan boord alleen met deze kaart betalen. Om de rekening van uw cruisecard te activeren moet u in het bezit zijn van een creditcard van Visa, American Express, Diners of Mastercard. De creditcard moet nog geldig zijn tot minimaal 3 maanden na uw verblijf aan boord. Helaas ondersteunt ons systeem geen Maestro-kaarten. Houd er rekening mee dat uw creditcard zal worden belast in Noorse kronen (NOK). De wisselkoers wordt bepaald door uw creditcardmaatschappij. Op de laatste avond zal uw rekening aan boord worden opgemaakt en betaald. U ontvangt de afrekening hiervan in uw cabine. Het is aan boord helaas niet mogelijk om geld op te nemen of te wisselen. MEDEDELINGEN Om alle mededelingen in de kajuit te kunnen horen moet de tv op een bepaald kanaal worden gezet. Zie voor dit specifieke nummer uw cabinefolder aan boord. Belangrijke mededelingen en informatie over noodgevallen zullen door afzonderlijke speakers worden omgeroepen en zullen al het andere geluid in de kajuit overstemmen. ELEKTRICITEIT De stopcontacten in uw kajuit zijn allemaal 220V/50Hz. Suites hebben 110V-aansluitingen voor shavers. De stekkers zijn volgens Europees model met twee pinnen. In de winkel kunnen adapters worden gekocht. EXPEDITIETEAM Het expeditieteam aan boord bestaat uit een expeditieleider, een assistent-expeditieleider en diverse sprekers en experts. Uw expeditieleider zal u regelmatig op de hoogte houden over de voortgang van de reis en over de diverse bezienswaardigheden en interessante natuurverschijnselen die we tegenkomen. Informatie over ons expeditieteam vindt u op het informatieprikbord vlak bij hun informatiebalie. Bij de balie kunt u meer informatie vinden over de reis en eventuele extra excursies boeken.

VOORZIENINGEN VOOR INVALIDEN Het schip is toegankelijk voor rolstoelen. Personen die speciale assistentie nodig hebben moeten reizen met een begeleider. Voor het betreden of verlaten van het schip per rolstoel moet de gangway van het schip worden gebruikt. In havens waar er dankzij zee- of andere omstandigheden mobiele gangways moeten worden gebruikt of bij excursies per Poolcirkel-boot kunnen rolstoelen niet worden gebruikt of meegenomen. Het in- en uitschepen in Kangerlussuaq (Groenland) gaat via Poolcirkelboten; reizen die hier beginnen of eindigen zijn daarom helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers. MILIEU EN GROEN VAREN Onze kapiteins stellen alles in het werk om een route te plannen die de motoren zo weinig mogelijk belast en die de uitlaatgassen verminderd. Al het afval wordt aan boord bewaard totdat het aan land wordt overgeladen voor verwerking. We dumpen nooit afval in zee en verzoeken u om geen afval achter te laten wanneer u aan land bent. In bewoonde gebieden zijn er afvalbakken voor het weggooien van afval, gebruik deze alstublieft. We vragen u om het bekende gezegde “Laat niets achter, alleen voetafdrukken, neem niets mee, alleen foto’s” te respecteren. RUBBEREN LAARZEN HUREN Aan boord kunt u tegen een kleine vergoeding een paar degelijke laarzen huren voor gebruik bij excursies en wandelingen. Deze laarzen worden op het achterdek van het schip bewaard en u heeft gedurende de hele reis uw eigen paar. We bieden tegen een kleine betaling ook verrekijkers, loopstokken en een kleine selectie warmtepakken van hoge kwaliteit te huur aan. MOBIELE TELEFOON Afhankelijk van uw provider zal uw telefoon op sommige plekken aan land werken. Neem contact op met uw provider voor meer informatie. Reizigers mogen hun eigen mobiele telefoons gebruiken aan boord zolang er verbinding is tegen internationaal tarief. De prijs hangt af van uw provider. Vraag aan uw provider wat de kosten hiervoor zijn en of uw abonnement geldig is op het MCP-satellietsysteem aan boord. ROOMSERVICE De kajuiten worden elke dag schoongemaakt. Helaas kunnen we u geen eten of drinken serveren in de kajuiten.


KINDEREN Op reizen naar Antarctica kan Hurtigruten ASA geen kinderen meenemen onder de 5 jaar. Voor onze andere bestemmingen geldt er geen minimumleeftijd. Om veiligheidsredenen kunnen kinderen onder de 12 jaar mogelijk niet tot alle excursies worden toegelaten. De beslissing over het meenemen van kinderen wordt per excursie genomen door de kapitein. KUNSTWERKEN Plaatselijke kunstenaars uit het noordpoolgebied hebben ervoor gezorgd dat de MS Fram een groot kunstwerk is geworden. Er is een permanente tentoonstelling met objecten van de oorspronkelijke Fram die werd gebruikt door Nansen en Amundsen. MEDISCHE VERKLARING Conform IAATO- en Hurtigruten ASA-eisen moeten alle reizigers naar Antarctica en op de trans-Atlantische reis een vertrouwelijke medische verklaring invullen en laten ondertekenen door een dokter, waarin staat dat zij in staat zijn om te reizen. Dit formulier moet worden ingevuld, mee worden genomen aan boord en persoonlijk worden afgeleverd bij de dokter tijdens het inschepen. Reizigers kan de toegang tot het schip worden ontzegd wanneer deze formulieren bij het inschepen niet worden ingeleverd. ONGELUKKEN EN MEDICATIE Er is te allen tijde een Engels sprekende arts en een verpleegster aan boord. Het schip heeft kleine medische faciliteiten met de noodzakelijke uitrusting en middelen om kleine ongelukken te kunnen behandelen. Bij zwaardere ongevallen zal er contact worden opgenomen met het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Medische consulten en medicijnen zullen in rekening worden gebracht van de betreffende passagier. Alle gasten moeten in het bezit zijn van een persoonlijke reis- en zorgverzekering. Wanneer u afhankelijk bent van medicatie, neem dan voldoende mee voor eventuele onvoorziene vertragingen. We raden ook aan om uw medicatie te bewaren in uw handbagage met een duidelijk opschrift en duidelijke gebruiksinstructies. Wanneer bepaalde medicatie voor u van levensbelang is, laat dit dan bij aankomst op het schip aan de dokter weten. Ziekte aan boord kan leiden tot een quarantaineperiode en aanwijzingen van de arts en de kapitein op het schip dienen te worden opgevolgd. POST U kunt uw post inleveren bij de receptie. Voor een klein bedrag, bestaande uit servicekosten en de kosten voor postzegels, zullen we deze post versturen in elke haven waar dit mogelijk is. De tijd die de post nodig heeft om aan te komen kan relatief lang zijn. Hurtigruten is niet verantwoordelijk voor zoekgeraakte post. ROKEN Aan boord van de MS Fram is roken alleen toegestaan in speciale zones op buitendekken. Roken in uw cabine is verboden. Denk aan het milieu en gebruik de beschikbare asbakken bij het roken. Het overboord gooien van opgerookte sigaretten is ten strengste verboden. Bij het roken in een niet-rookcabine worden er 1.500 NOK schoonmaakkosten in rekening gebracht voor het reinigen van het beddengoed en de gordijnen.

PASPOORTEN EN VISA Neem even de tijd om na te gaan welke documenten u nodig heeft om toegang te krijgen tot het schip. Het is de volledige verantwoordelijkheid van de reiziger om alle benodigde reisdocumenten op te vragen en deze te kunnen tonen wanneer nodig. Het paspoort is het enige geldige identiteitsbewijs aan boord van de MS Fram. ID-kaarten worden niet geaccepteerd. Het paspoort moet tot meer dan zes maanden na het einde van uw reis geldig zijn. Bij het inchecken worden de paspoorten ingenomen door de bemanning aan boord van het schip voor het afhandelen van douane en immigratieformaliteiten. De paspoorten worden de hele reis bewaard en aan u teruggegeven aan het einde van de reis. Neem alstublieft ook een fotokopie van uw paspoort mee. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om de benodigde visa te bepalen en aan te vragen voor het begin van de cruise. Afhankelijk van uw nationaliteit heeft u voor veel landen nog een visum nodig. Bij aankomst in Kaapverdië zal er een toeristenvisum worden verstrekt aan alle reizigers. Dit is een persoonlijk visum dat door de reiziger moet worden betaald bij aankomst op de pier (ca. 4000 CVE). Nordic Info is niet aansprakelijk wanneer u de toegang tot een vlucht of een land wordt ontzegd of wanneer u op andere wijze tegen problemen of kosten oploopt die het resultaat zijn van het niet accepteren van uw paspoort of het niet in bezit hebben van de benodigde visa of van andere benodigde documenten. RESTAURANT Aan boord serveren we ontbijt en lunch in buffetvorm. Diners variëren tussen buffetten, vaste maaltijden en barbecues. Het type diner wordt vermeld in het dagprogramma. Onze hoofdober zal u voor vertrek een tafel toewijzen. Informatie over het tafelnummer en de eettijden vindt u bij aankomst in uw cabine. Geef informatie en speciale wensen met betrekking tot eten en zitplaatsen alstublieft door aan uw reisbureau of Nordic Info. Bij sommige reizen serveren we het diner per boot of groep. Wanneer u speciale dieetvoorschriften heeft, zoals vegetarisch, suikerziekte of glutenvrij, laat dit dan zo vroeg mogelijk weten aan uw reisbureau of Nordic Info en geef dit door aan de hoofdober zodra u aan boord bent. Onze koks zullen hun best doen om rekening te houden met uw wensen. Bier, wijn, aan boord geproduceerd water en frisdranken worden tijdens lunch en diner verkocht in het restaurant. VEILIGHEIDSVOORZIENINGEN, REDDINGSVESTEN EN VEILIGHEID AAN BOORD Het schip voldoet aan alle veiligheidseisen en is een modern schip dat geschikt is voor het varen in ijswateren. Bij aankomst aan boord zullen alle passagiers worden geïnstrueerd over de veiligheidsvoorschriften en het gebruik en de locatie van de veiligheidsvoorzieningen. Aan de binnenkant van elke cabine hangt op de deur een reddingsplan. Bekijk dit alstublieft en maak u ermee vertrouwd. Volg alle aanwijzingen van de expeditieleider en de overige bemanningsen personeelsleden te allen tijde op. Voor de eerste aanleg zullen er speciale reddingsvesten worden uitgereikt voor gebruik tijdens de excursies. Ook is er een veiligheidsbriefing, die voor iedereen verplicht is. VEILIGHEID OP HET SCHIP Conform de ISPS-wetgeving (International Ship and Port Security System) wordt alle bagage

die aan boord gaat van de MS Fram bij aankomst in de haven of op het schip geïnspecteerd door een röntgen- of metaaldetectieapparaat. U wordt verzocht hier rekening mee te houden bij het inpakken van uw bagage voor de reis. De ISPS-wetgeving omvat ook een handbagagescan in alle havens waar we tijdens de reis verblijven. VACCINATIES Vraag aan uw huisarts wat de aanbevolen vaccinaties zijn voor uw reis. ZEEZIEKTE Pillen tegen zeeziekte zijn te koop bij de receptie. Als u gevoelig bent voor zeeziekte raden we u aan pillen mee te nemen waarmee u vertrouwd bent. U kunt aan boord ook ‘zeebandjes’ kopen. LOPEN AAN BOORD Wees voorzichtig wanneer u zich op het schip verplaatst terwijl we op zee zijn, vooral wanneer u buiten op het dek bent, en let goed op waarschuwingen over natte en gladde dekken. Houd er rekening mee dat de deuren naar de buitendekken 5, 7 en 8 mogelijk gevaarlijk zijn bij harde wind. Volg aanwijzingen en aankondigingen op wanneer het wordt aangeraden om niet naar buiten te gaan. Wanneer u binnen rondloopt, houd u dan vast aan rails, maar niet aan deurposten om letsel te voorkomen. TAAL De taal aan boord is Engels. Mededelingen, lezingen en geschreven informatie worden ook in het Duits gegeven. SPECIALE VERZOEKEN Als u speciale verzoeken heeft (bijvoorbeeld qua voeding of medicatie), laat het ons dan bij het boeken weten. We zullen ons best doen om aan uw verzoek tegemoet te komen, maar kunnen niets garanderen. Een dergelijk verzoek kan in geen geval deel uitmaken van een door ons ondertekende schriftelijke verbintenis. ATTENTIES EN FOOIEN Bij Hurtigruten ASA hebben we gemerkt dat veel gasten onze bediening aan boord extra zouden willen bedanken. U kunt naar eigen inzicht uw waardering uiten voor de service in de bars, restaurants en cabines. Welk bedrag u ook besluit te geven, vul hiervoor het formulier in dat u vindt in uw cabine en geef het twee dagen voor het einde van de cruise aan onze receptionist. Het bedrag zal dan worden toegevoegd aan uw cruiserekening. WASGOED Er is een wasgoedservice aan boord tegen een kleine betaling. Zelf wassen of stomen is niet mogelijk. WATER Het kraanwater in uw cabine kan worden gedronken, maar we raden met het oog op kwaliteit en versheid aan om flessen water te kopen of om gebruik te maken van ons zelfgeproduceerde drinkwater uit de karaf in ons restaurant. WEERSOMSTANDIGHEDEN Op basis van de wisselende weersomstandigheden kan het reisschema worden aangepast of kunnen er excursies worden afgelast. Hurtigruten ASA behoudt zich het recht voor om het reisschema aan te passen op grond van weers- of andere onvoorziene omstandigheden.


ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Artikel 1: Toepassingsgtebied • Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Belgische wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling. Artikel 2: Promotie • De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator of de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij: a) wijzigingen in deze gegevens duidelijk, schriftelijk en vóór het afsluiten van het contract ter kennis van de reiziger zijn gebracht; de brochure moet daarvan uitdrukkelijk melding maken; b) er zich naderhand wijzigingen voordoen ingevolge een schriftelijk akkoord tussen partijen bij het contract. • De reisorganisator en/of reisbemiddelaar kan voor bepaalde of onbepaalde duur het geheel of een gedeelte van zijn reispromotie schrappen. Artikel 3: Informatie vanwege de reisorganisator en/of reisbemiddelaar De reisorganisator en/of reisbemiddelaar zijn verplicht: • vóór het sluiten van het contract tot reisorganisatie of tot reisbemiddeling aan de reizigers schriftelijk mede te delen: a) de algemene informatie betreffende paspoorten en visa en de formaliteiten op gebied van gezondheidszorg die voor de reis en verblijf noodzakelijk zijn, opdat de reizigers de nodige documenten in orde zouden kunnen brengen. Reizigers van nietBelgische nationaliteit moeten bij de betrokken ambassade(s) of consulaat(aten) informeren welke administratieve formaliteiten zij moeten vervullen; b) informatie over het aangaan en de inhoud van een annuleringen/of bijstandsverzekering; c) de algemene en bijzondere voorwaarden van toepassing op de contracten. • ten laatste 7 kalenderdagen voor de vertrekdatum, volgende inlichtingen aan de reizigers schriftelijk te verstrekken: a) dienstregelingen en tussenstops en aansluitingen alsook, indien mogelijk, de door de reiziger in te nemen plaats; b) naam, adres, telefoon-, faxnummer en/of e-mail adres van hetzij de plaatselijke vertegenwoordiging van de reisorganisator en/ of -bemiddelaar, hetzij de plaatselijke instanties die de reiziger bij moeilijkheden kunnen helpen, hetzij rechtstreeks de reisbemiddelaar of de reisorganisator. c) Voor reizen en verblijven van minderjarigen in het buitenland, de informatie waardoor rechtstreeks contact mogelijk is met het kind of met de persoon die ter plaatse voor diens verblijf verantwoordelijk is. De hierboven vermelde termijn van 7 kalenderdagen is niet van toepassing in geval van laattijdig gesloten contract. Artikel 4: Informatie vanwege de reiziger De reiziger moet de reisorganisator en/of reisbemiddelaar alle nuttige inlichtingen verstrekken die hem uitdrukkelijk gevraagd worden of die redelijkerwijze een invloed kunnen hebben op het goede verloop van de reis. Wanneer de reiziger verkeerde inlichtingen verstrekt en dit tot extra kosten leidt voor de reisorganisator en/of reisbemiddelaar, mogen die kosten in rekening worden gebracht. Artikel 5: Totstandkomen van het contract • Bij het boeken van de reis zijn de reisbemiddelaar of -organisator ertoe gehouden een bestelbon aan de reiziger te overhandigen conform de wet. • Het contract tot reisorganisatie ontstaat op het ogenblik dat de reiziger, al dan niet via de namens de reisorganisator optredende reisbemiddelaar, van de reisorganisator de schriftelijke bevestiging van de geboekte reis ontvangt. Wijkt de inhoud van de bestelbon af van die van de reisbevestiging of gebeurt de bevestiging niet binnen uiterlijk 21 dagen na de ondertekening van de bestelbon, dan mag de reiziger ervan uitgaan dat de reis niet werd geboekt en heeft de reiziger recht op de onmiddellijke terugbetaling van alle reeds betaalde bedragen. Artikel 6: De Prijs • De in het contract overeengekomen prijs kan niet worden herzien, tenzij dit uitdrukkelijk in het contract is voorzien samen met de precieze berekeningswijze ervan, en voor zover de herziening het gevolg is van een wijziging in : a) de op de reis toegepaste wisselkoersen en/of b) de vervoerskosten, met inbegrip van de brandstofkosten en/of c) de voor bepaalde diensten verschuldigde heffingen en belastingen. Er moet dan wel aan de voorwaarde worden voldaan dat bedoelde wijzigingen ook aanleiding zullen geven tot een verlaging van de prijs. • De in het contract vastgestelde prijs mag in geen geval worden verhoogd binnen de 20 kalenderdagen die de dag van het vertrek voorafgaan. • Zo de verhoging 10 % van de totaalprijs te boven gaat, kan de reiziger het contract zonder vergoeding verbreken. In dit geval heeft de reiziger recht op onmiddellijke terugbetaling van al de bedragen die hij aan de reisorganisator heeft betaald. Artikel 7: Betaling van de reissom • Behalve uitdrukkelijk anders overeengekomen, betaalt de reiziger, bij de ondertekening van de bestelbon, als voorschot, een gedeelte van de globale of totale reissom zoals in de bijzondere reisvoorwaarden bepaald.

• Indien de reiziger, nadat hij vooraf in gebreke werd gesteld, nalaat het voorschot of de reissom te betalen die van hem wordt geëist, zal de reisorganisator en/of reisbemiddelaar het recht hebben de overeenkomst met de reiziger van rechtswege te beëindigen, met de kosten ten laste van de reiziger. • Behalve indien op de bestelbon anders wordt overeengekomen, betaalt de reiziger het saldo van de prijs uiterlijk 1 maand vóór de vertrekdatum, en op voorwaarde dat hem vooraf of tezelfdertijd de schriftelijke reisbevestiging en/of reisdocumenten bezorgd worden. Artikel 8: Overdraagbaarheid van de boeking • De reiziger kan, vóór de aanvang van de reis, zijn reis overdragen aan een derde, die wel moet voldoen aan alle voorwaarden van het contract tot reisorganisatie. De overdrager dient tijdig vóór het vertrek de reisorganisator en, in voorkomend geval, de reisbemiddelaar, van deze overdracht op de hoogte te brengen. • De overdragende reiziger en de overnemer zijn hoofdelijk gehouden tot de betaling van de totale prijs van de reis en de kosten van de overdracht. Artikel 9: Andere wijzigingen door de reiziger Vraagt de reiziger om een andere wijziging, dan mag de reisorganisator en/of de -bemiddelaar alle kosten aanrekenen die daardoor worden veroorzaakt. Artikel 10: Wijziging door de reisorganisator vóór de afreis • Indien, vóór de aanvang van de reis, één van de wezenlijke punten van het contract niet kan worden uitgevoerd, dient de reisorganisator de reiziger zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór de afreis, daarvan op de hoogte te brengen en hem in te lichten over de mogelijkheid het contract te verbreken zonder kosten, tenzij hij de door de reisorganisator voorgestelde wijziging aanvaardt. • De reiziger dient zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór de afreis, de reisbemiddelaar of reisorganisator van zijn beslissing in kennis te stellen. • Zo de reiziger de wijziging aanvaardt, dient er een nieuw contract of een bijvoegsel bij het contract te worden opgesteld waarin de aangebrachte wijzigingen en de invloed daarvan op de prijs worden meegedeeld. • Zo de reiziger de wijziging niet aanvaardt, mag hij de toepassing vragen van artikel 11. Artikel 11: Verbreking door de reisorganisator vóór afreis • Indien de reisorganisator, vóór de aanvang van de reis, het contract verbreekt wegens een niet aan de reiziger toe te rekenen omstandigheid, heeft de reiziger de keuze tussen: 1) ofwel de aanvaarding van een nieuw aanbod van een reis van gelijke of betere kwaliteit, zonder dat hij een supplement dient te betalen: zo de reis die ter vervanging wordt aangeboden van mindere kwaliteit is, moet de reisorganisator het verschil in prijs zo spoedig mogelijk terugbetalen. 2) ofwel de terugbetaling, zo spoedig mogelijk, van alle door hem op grond van het contract betaalde bedragen. • De reiziger kan eveneens, in voorkomend geval, aanspraak maken op een schadeloosstelling voor het niet-uitvoeren van het contract, tenzij: a) de reisorganisator de reis annuleert omdat het minimum aantal reizigers, voorzien in het contract en nodig voor de uitvoering van de reis, niet werd bereikt en de reiziger, binnen de in het contract voorziene termijn en ten minste 15 kalenderdagen vóór de vertrekdatum hiervan schriftelijk op de hoogte werd gebracht; b) de annulering het gevolg is van overmacht, waaronder overboeken niet is inbegrepen. Onder overmacht wordt verstaan abnormale en onvoorzienbare omstandigheden die onafhankelijk zijn van de wil van diegene die zich erop beroept en waarvan de gevolgen ondanks alle voorzorgsmaatregelen niet konden worden vermeden. Artikel 12: Gehele of gedeeltelijke niet-uitvoering van de reis • Indien tijdens de reis blijkt dat een belangrijk deel van de diensten waarop het contract betrekking heeft, niet zal kunnen worden uitgevoerd, neemt de reisorganisator alle nodige maatregelen om de reiziger passende en kosteloze alternatieven aan te bieden met het oog op de voortzetting van de reis. • Zo er een verschil is tussen de voorgenomen en de daadwerkelijk verleende diensten, stelt hij de reiziger schadeloos ten belope van dit verschil. • Indien dergelijke regeling onmogelijk blijkt of indien de reiziger deze alternatieven om deugdelijke redenen niet aanvaardt, moet de reisorganisator hem een gelijkwaardig vervoermiddel ter beschikking stellen dat hem terugbrengt naar de plaats van het vertrek, en, in voorkomend geval, de reiziger schadeloos stellen. Artikel 13: Verbreking door de reiziger De reiziger kan te allen tijde het contract geheel of gedeeltelijk verbreken. Indien de reiziger het contract verbreekt wegens een aan hem toe te rekenen omstandigheid, vergoedt hij de schade die de reisorganisator en/of -bemiddelaar lijden ten gevolge van de verbreking. De schadevergoeding kan forfaitair bepaald worden in de bijzondere voorwaarden of in het reisprogramma, maar mag ten hoogste éénmaal de prijs van de reis bedragen. Artikel 14: Aansprakelijkheid van de reisorganisator • De reisorganisator is aansprakelijk voor de goede uitvoering van het contract, overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de bepalingen van het contract tot reisorganisatie redelijkerwijs mag hebben, en voor de uit het contract voortvloeiende verplichtingen, ongeacht of deze verplichtingen

zijn uit te voeren door hem zelf dan wel door andere verstrekkers van diensten en zulks onverminderd het recht van de reisorganisator om deze andere verstrekkers van diensten aan te spreken. • De reisorganisator is voor de daden van nalatigheid van zijn aangestelden en vertegenwoordigers, handelend in de uitoefening van hun functie, evenzeer aansprakelijk als voor zijn eigen daden en nalatigheden. • Indien een internationaal verdrag van toepassing is op een in het contract tot reisorganisatie inbegrepen dienst, wordt de aansprakelijkheid van de reisorganisator overeenkomstig dat verdrag uitgesloten of beperkt. • Voor zover de reisorganisator niet zelf de in het reiscontract voorziene diensten verleent, wordt zijn aansprakelijkheid voor stoffelijke schade en de vergoeding van de derving van het reisgenot samen beperkt tot tweemaal de reissom. • Voor het overige zijn de artikelen 18 en 19 van de wet van 16 februari 1994 van toepassing. Artikel 15: Aansprakelijkheid van de reiziger De reiziger is aansprakelijk voor de schade die de reisorganisator en/of -bemiddelaar, hun aangestelden en/of hun vertegenwoordigers door zijn fout oplopen, of wanneer hij zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen. De fout wordt volgens het normale gedrag van een reiziger beoordeeld. Artikel 16: klachtenregeling • Vóór de afreis: Indien de reiziger een klacht heeft voor de afreis moet hij deze zo snel mogelijk per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs indienen bij de reisbemiddelaar en/of reisorganisator. • Tijdens de reis: Klachten tijdens de uitvoering van het contract moet de reiziger zo spoedig mogelijk ter plaatse, op een gepaste en bewijskrachtige manier, melden, zodat naar een oplossing kan worden gezocht. Daarvoor moet hij zich – in deze volgorde – wenden tot een vertegenwoordiger van de reisorganisator, of een vertegenwoordiger van de reisbemiddelaar of rechtstreeks tot de reisbemiddelaar, of ten slotte rechtstreeks tot de reisorganisator. • Na de reis: Werd een klacht ter plaatse niet bevredigend opgelost of kon de reiziger onmogelijk ter plaatse een klacht formuleren, dan moet hij uiterlijk één maand na het einde van de reisovereenkomst bij de reisbemiddelaar of anders bij de reisorganisator per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs een klacht indienen. Artikel 17: Verzoeningsprocedure • Ingeval van betwisting moeten de partijen eerst onderling een minnelijke regeling nastreven. • Mislukt deze poging tot minnelijke regeling binnen een termijn van 1 tot 3 maanden, dan kan elk van de betrokken partijen aan het secretariaat van de Cel Verzoening van de vzw Geschillencommissie Reizen vragen om een verzoeningsprocedure op te starten. Alle partijen dienen ermee in te stemmen. • Hiertoe zal het secretariaat aan de partijen een informatiebrochure, een verzoeningsreglement en een “overeenkomst tot verzoening” bezorgen. Zodra de betrokken partijen deze overeenkomst (gezamenlijk of afzonderlijk) hebben ingevuld en ondertekend, en zodra elke partij een bedrag van 50 euro heeft betaald, zal de verzoeningsprocedure opgestart worden. • Overeenkomstig de in het reglement beschreven eenvoudige procedure, zal een onpartijdige verzoener daarna contact opnemen met de partijen teneinde een billijke verzoening tussen de partijen na te streven. • Het eventueel bereikte akkoord zal in een bindende schriftelijke overeenkomst vastgelegd worden. Secretariaat van de “Cel verzoening”: Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel Tel.: 02/206.52.38 – Fax: 02/206.57.74 e-mail: verzoening.gr@skynet.be Artikel 18: Arbitrage of Rechtbank • Wordt geen verzoeningsprocedure ingesteld of mislukt deze, dan heeft de eisende partij in principe de keuze tussen een procedure voor de gewone rechtbank of een arbitrageprocedure voor de Geschillencommissie Reizen. • Voor geëiste bedragen vanaf 1250 euro, beschikt iedere verwerende partij over een termijn van 10 kalenderdagen om een door de eisende partij aangevraagde arbitrageprocedure per aangetekende brief te weigeren, waarna het geschil voor de gewone rechtbank kan worden aanhangig gemaakt. Onder de 1250 euro staat de mogelijkheid om de arbitrageprocedure te weigeren enkel open voor de reiziger. • Deze arbitrageprocedure wordt geregeld door een geschillenreglement, en kan slechts worden opgestart nadat binnen een periode van 4 maanden volgend op het (voorziene) einde van de reis (of eventueel vanaf de prestatie die aanleiding gaf tot het geschil) geen minnelijke regeling kon worden bereikt. Geschillen m.b.t. lichamelijke letsels kunnen enkel door de rechtbanken beslecht worden. • Het paritair samengesteld arbitraal college doet, overeenkomstig het geschillenreglement, op een bindende en definitieve wijze uitspraak over het reisgeschil. Hiertegen is geen beroep mogelijk. Secretariaat van het arbitraal college, en algemeen secretariaat van de Geschillencommissie Reizen: Koning Albert II laan 16, 1000 Brussel Tel.: 02/206.52.37 (9u tot 12u) – Fax: 02/206.57.74 e-mail: clv.gr@skynet.be


BIJZONDERE VOORWAARDEN PRIJZEN 1. De aangeduide prijzen vermelden uitdrukkelijk de aard en specificaties van de dienst. 2. Niet-inbegrepen zijn: kosten voor reispas, visum, inentingen, verzekeringen, alle persoonlijke uitgaven, fooien en uitstappen die niet uitdrukkelijk als inbegrepen aangeduid staan. 3. Prijzen die telefonisch door Nordic Info worden gegeven, zijn steeds onder voorbehoud. Enkel schriftelijke prijsbevestigingen zijn geldig. 4. De prijzen zijn berekend op basis van de tarieven en wisselkoersen voor het verblijf en de andere diensten in het buitenland die op datum van reservatie gelden; op de tarieven voor het vervoer die op datum van reservatie bekend zijn. Indien een herziening nodig is, wordt deze evenredig toegepast op het onderdeel van de reis, dat aan herziening onderhevig is. 5. De prijzen in deze brochure werden berekend op basis van de meest gevraagde periode. Uiteraard kunnen de prijzen voor en na deze periode opgevraagd worden. FORMALITEITEN 1. De reiziger dient kennis te nemen van de informatie inzake de te vervullen formaliteiten die hem in de brochure of door de reisbemiddelaar worden medegedeeld. 2. Kinderen dienen over een identiteitskaart met foto te beschikken. 3. Huisdieren kunnen op reis meegenomen worden mits rekening te houden met de specifieke richtlijnen die door de reisorganisator worden verstrekt. Zij moeten in elk geval in regel zijn met de vaccinatievoorschriften. De reisorganisator aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid bij eventuele schade noch voor moeilijkheden die voortkomen uit het meenemen van huisdieren. DIENSTREGELING De vermelde dienstregelingen zijn indicatief. De reiziger dient in alle omstandigheden er rekening mee te houden dat deze zowel voor als tijdens de reis gewijzigd kunnen worden. ANNULERING EN WIJZIGINGEN DOOR DE REIZIGER 1. Bij annulering dienen de hierna vermelde vergoedingen in ieder geval betaald te worden door de reiziger, ook indien de annulering te wijten is aan toeval of overmacht. Deze kosten worden steeds vermeerderd met de kosten, aangerekend door de betrokken maatschappij(en) (vervoer, verhuur, hotel, ...) en de poliskosten van de annuleringsverzekering. 2. De annuleringskosten zijn variabel volgens het tijdstip van annulering. De juiste datum van de annulering wordt bepaald door de datum van ontvangst door de reisorganisator. Bij de toepassing van de percentages bedraagt de minimumvergoeding € 50 per persoon 3a. Andere reizen (hotelreizen, zeereizen, skireizen, Laplandreizen, Hurtigruten, …): tot 45 dagen voor de afreis: 10 % van de reissom; van 44 tot 22 dagen voor de afreis: 40 % van de reissom; van 21 tot 15 dagen voor de afreis: 60 % van de reissom; minder dan 15 dagen voor de afreis of bij niet-aanmelding: 100 % van de reissom. 3b. Ferrytickets (vb. economy tickets) en vliegtuigtickets: annuleringskost steeds 100 % indien de tickets direct uitgeschreven zijn. 3c. Excursies, toegangstickets van musea, trein- en bustickets steeds 100 % annuleringskosten. 4. Wijzigingen aan een geboekte reis worden aanvaard mits betaling van de normale prijsaanpassing. Wijzigingen van ferrytickets worden uitgevoerd in de mate waarin dit aanvaard wordt door de ferrymaatschappij. Indien deze geen wijziging toestaat kan Nordic Info bvba niet aansprakelijk gesteld worden en betaalt de reiziger de volledige prijs van het nieuwe ticket. AANSPRAKELIJKHEID 1. Nordic Info is niet aansprakelijk voor onvoorziene gebeurtenissen, zoals nieuwe reglementeringen of verordeningen, ongevallen, epidemieën, oorlog, aanpassingen of annuleringen van ferrytrajecten of vluchten enz. waarvan de opsomming niet beperkend is, zodat ook extra vervoers- of verblijfskosten hiervan het gevolg voor rekening van de reiziger zijn. Nordic Info bvba is niet aansprakelijk voor kosten voortvloeiend uit vertragingen in het transport tengevolge van weersomstandigheden, defecten, stakingen, oorlog, wijzigingen van dienstregeling,

of transportmiddel. 2. Deze tekst werd opgemaakt volgens gegevens die ons bekend zijn tot zes maanden voor de verschijning ervan. Indien zich wijzigingen voordoen in exploitatie, faciliteiten en diensten van de aangeboden producten zullen deze onmiddellijk na kennisname door de reisorganisator aan de reisbemiddelaar of klant worden meegedeeld. KLACHTENREGELING 1. Eventuele klachten dienen ten laatste 14 dagen na de reis schriftelijk overgemaakt te worden aan Nordic Info bvba. 2. De tegenwaarde van niet-verkregen diensten wordt alleen terugbetaald mits het indienen van een attest uitgaande van de betrokken logiesverstrekker en waarin duidelijk vermeld wordt welke diensten de reiziger niet ontvangen heeft. 3. Voor eventuele geschillen die niet via de Geschillencommissie Reizen opgelost kunnen worden, is alleen de rechtbank van Dendermonde bevoegd. NORDIC INFO: DE SCANDINAVIËSPECIALIST IN BELGIË Nordic Info is meer dan ooit specialist voor reizen naar Scandinavië en is exclusieve vertegenwoordiger van Hurtigruten in België. Ons enthousiast team kan terugvallen op bijna 30 jaar opgebouwde ervaring en kennis, persoonlijke contacten met de accommodatie, … en staat klaar om u te helpen bij het uitwerken van uw droomreis naar ‘het Noorden’. VVR EN VERZEKERING FINANCIEEL ONVERMOGEN Nordic Info bvba is een erkend en verzekerd reiskantoor werkende onder vergunning 7039 van Toerisme Vlaanderen. We zijn verzekerd tegen insolvabiliteit ter bescherming van de consument bij verzekeringsmaatschappij ‘De Europese’. Tevens zijn we lid van de beroepsvereniging VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus). Nordic Info erkent ook de bevoegdheid en de algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. VERZEKERD OP REIS MET ‘DE EUROPESE’ Er is geen enkele reisverzekering inbegrepen in de totale reissom. Dankzij onze goede samenwerking met de verzekeringsmaatschappij ‘De Europese’ kunnen we een voordelige verzekeringspolis voor annulering en/of bijstand aanbieden. Informeer u over de kost van deze verzekering bij boeking, wij helpen u meteen verder. A. Annuleringsverzekering De Europese – polis Prestige Bij annulering voor aanvang van de reis vergoedt de verzekeringsmaatschappij, afhankelijk van de gekozen polis, tot 100 % van de annuleringskosten. De poliskosten worden niet terugbetaald en blijven ten koste van de klant. Max. dekking van € 20.000 per persoon. Terugbetaling van de annuleringskosten gebeurt enkel indien aan de polisvoorwaarden wordt voldaan en de schriftelijke aangifte gebeurt binnen 7 dagen. Op eenvoudig verzoek sturen wij u graag alle voorwaarden van deze polis. B. Assistance Plus U kunt eveneens een bijstandsverzekering afsluiten mits een extra kost van € 3 p. p. per dag (min. € 20 p. p.) Waarborgen: - medische kosten tot € 2.000.000 (onbeperkt bij repatriëring) - bagage: € 1.250 - lichamelijke ongevallen: € 12.500 - vakantieonderbreking: € 10.000 C. Combiformule Assistance Plus + annuleringsverzekering De Europese – polis Prestige AANDACHT VOOR DETAILS Aan milieu, hygiëne, veiligheid en welzijn wordt veel belang gehecht. Bij twijfelachtige weersomstandigheden gaan onze partners in Scandinavië dan ook elk risico uit de weg en wordt er soms noodgedwongen een excursie geannuleerd. BELANGRIJKE NOTA VOOR ALLE VLIEGTUIGTICKETS De meeste reizen in deze brochure worden exclusief vlucht aangeboden. Op moment van boeking

zoeken wij voor u de voordeligste verbinding en prijs uit. De vliegtuigtickets moeten meteen na boeking betaald en uitgeschreven worden. Vanaf dan gelden de annuleringsvoorwaarden van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij en zijn onze algemene voorwaarden niet meer van toepassing. VÓÓR VERTREK Zorg dat u in het bezit bent van de juiste identiteitspapieren. Reizigers met de Belgische nationaliteit (ook kinderen) moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitskaart met foto. Toeristen met een andere nationaliteit winnen best informatie in bij de respectievelijke ambassades. Voor eventuele complicaties wijst Nordic Info alle verantwoordelijkheid af. VERANTWOORDELIJK UITGEVER Maarten Raes Kasteelstraat 188, 9255 Buggenhout


Privé-foto: Michael Miller

E XPEDITIE-ZEEREIZEN – FOTOWEDSTRIJD

Privé-foto: Ulrike Kröplin-Gerken

90

DE BESTE FOTO’S VAN ONZE GASTEN Ook afgelopen jaar organiseerde Hurtigruten weer een fotowedstrijd voor onze gasten. We vroegen hen om hun favoriete herinneringen vast te leggen en met ons te delen. We hebben een enorm aantal prachtige foto’s gekregen van de fascinerende kust van Europa, het mythische Groenland, schitterend Spitsbergen en het reusachtige zuidpoollandschap. Hurtigruten wil iedereen bedanken voor hun deelname!

Privé-foto: Nicole Herzer Privé-foto: Flemming Salhauge

Privé-foto: Fatima

Privé-foto: Laurent Patin

Wilt u deelnemen aan de wedstrijd, stuur dan uw favoriete foto van uw Hurtigruten-reis op via www.hurtigruten.com/photocompetition


HET 1893 AMBASSADOR-PROGRAMMA Hurtigruten nodigt u uit om deel te nemen aan het 1893 Ambassadorprogramma en zo te profiteren van ons rijke aanbod aan bestemmingen met speciale extra’s als 1893 Ambassador. Dit is een aanvullend lidmaatschap voor alle gasten die met ons hebben gereisd.* VOORDELEN Als 1893 Ambassador profiteert u van speciale kortingen en extra voordelen die alleen beschikbaar zijn voor leden. Enkele voordelen zijn: 5 % getrouwheidskorting op uw volgende reis langs de Noorse kust met minimaal 3 overnachtingen*, 5 % getrouwheidskorting op uw volgende Explorer-reis*, 5 % korting op geselecteerde excursies, aan boord te boeken, 3 dagen gratis fietsverhuur bij elke ‘klassieke’ rondreis langs de Noorse kust en een gratis kwartaalmagazine met achtergrondverhalen en tips van insiders.

VERKEN DE WERELD VAN HURTIGRUTEN Waarheen en wanneer u ook reist, een reis met Hurtigruten laat blijvende herinneringen achter. Met ons bezoekt u plaatsen waar de meeste mensen nog nooit hebben kunnen komen en ontdekt u nieuwe culturen, landschappen en tradities. Hurtigruten is de beste manier om de Noorse kust, Groenland, Spitsbergen, Antarctica of Europa te bezoeken. Lid worden is eenvoudig; meld u hiervoor aan via www.hurtigruten.com/1893.

* Op voorwaarde dat u bij een vorige reis al minimaal drie opeenvolgende nachten met ons heeft gereisd. De korting is toepasbaar op prijzen uit de catalogus, voor vroege boekingen en voor groepen die vooraf hebben geboekt.

IMPRESSUM LAYOUT LOS&CO, Oslo; Albert Bauer Companies GmbH & Co. KG, Hamburg

MEDIA-PRODUCTIE Albert Bauer Companies GmbH & Co. KG, Hamburg

DRUK RieckDruck GmbH, Hamburg

Bronnen foto's kaft: Titel: Marsel van Oosten. Achterzijde, grote foto: Jakub Kasl. Kleine foto's: Trym Ivar Bergsmo en Per Lillehagen.


DE MOOISTE ZEEREIS TER WERELD in elk seizoen Elk seizoen biedt een steeds veranderend decor voor unieke reiservaringen.

Ontdek de schoonheid van de Noorse kust. Ervaar de Arctic Spring Awakening, waar de terugkeer van het zonlicht in het voorjaar een bron van leven voor de hele kust is. In de zomer maakt het land van de middernachtzon haar naam waar, bij daglicht de klok rond blijft elke “nacht” onvergetelijk. Met de heldere lucht duikt de Noorse herfst in de berglandschappen en bossen in felle rode en gouden tinten. Verken een uniek winterwonderland met Hurtigruten, waar het Noorse landschap in een deken van sneeuw gehuld is, en begeef u in de sporen van het Noorderlicht. Maak de reis van je leven: www.nordic.be

Uw reisbureau:

Nordic Info bvba – Kasteelstraat 188, 9255 Buggenhout – Tel. 052 55 52 54 – E-Mail: info@nordic.be – Lic. 7039 www.nordic.be

Es 2014 nordic info nl online  
Es 2014 nordic info nl online  

Spitsbergen Groenland Antarctica

Advertisement