Page 1

Digitale WerBOEK Door:

Maarten jansen


Inhoud Opdrachten werkboek 1 Inhoud 2 Personal DNA 3 Recensie brand 5 merkmodel 7 mijn innerlijk 8 crossmedia 9 portfolio’s 11 personal brands 13 moodboard 15 TYPOGRAFIE IN HET WILD 16 FONT ONDERZOEK 18 KLEURENSCHEMA’S 19 MONOGRAM 20 VERWERKEN HUISSTIJL 20 FOTOVERSLAG 21 VIDEO PREPARATIE 22 ABSTRACTE POSTER Blz. 1

Opdrachten BUITEN WERKBOEK Opdr. 1.0 Te vinden in: analoge werkboek

Opdr. 1.6 Te vinden in: analoge werkboek

Opdr. 1.7 Te vinden in: analoge werkboek

Opdr. 2.1 Te vinden in: Blog, Padlet

Opdr. 2.2 Te vinden in: Padlet

Opdr. 2.4b Te vinden in: analoge werkboek

Opdr. 3.1 Te vinden in: padlet

Opdr. 3.4 Te vinden in: analoge werkboek


Opdracht 1.1

Personal DNA

You are a

CONSIDERATE

REalist YOU ARE A

YOU ARE

- Your attention to detail, appreciation of how things function, and awareness of the world around you make you a REALIST.

- You trust others, care about them, and are slow to judge them, making you CONSIDERATE.

REALIST

- Routines are reassuring to you—you feel safer and more at ease when sticking with familiar things. - You like to stay close with those around you, seeking comfort from familiar faces. - You are interested in processes—how things work, what they do, and why—not just how things look. - Sometimes you doubt that you can find solutions to problems, although you have a good sense of why things happen, and can use that knowledge to find the best way to do something. - You are down to earth, concerned more with practical, detail-oriented things than with dreamy or ambiguous ideas. - You have a good sense of your abilities and weaknesses, and don’t let your ego get in your way. - You’re not afraid to let your emotions guide you, and you’re generally considerate of others’ feelings as well. - You prefer to have time to plan for things, feeling better with a schedule than with keeping plans up in the air until the last minute.

Considerate

- You value your close relationships very much, and are more likely to spend time in small, tightly-knit groups of friends than in large crowds. - You enjoy exploring the world through observation, quietly watching others. - Relating to others so well, and understanding their emotions, leads you to trust people in general, even though you’re somewhat shy and reserved at times. - Your belief that people are generally well-intentioned contributes to your sympathy regarding their problems. - Although you may not vocalize it often, you have an awareness of how society affects individuals, and you understand complex causes of people’s behavior. - You like to look at all sides of a situation before making a judgment, particularly when that situation involves important things in other people’s lives. - Your close friends know you as a good listener.

- You do your own thing when it comes to clothing, guided more by practical concerns than by other people’s notions of style.

Blz. 2


OPDRACHT 1.3 Door: Maarten Jansen

RECENSIE: BRAND DESIGN Ruud Boer is Register Marketeer en is de directeur van de Bataafsche Teeken Maatschappij. Hij heeft op basis van zijn ervaring als marketeer en directeur in zijn vrije tijd een boek geschreven met als titel: ‘Brand Design’.

D

e lezing begon, en alles wat er de eerste 5 minuten gebeurde zette gelijk de toon voor de rest van de lezing. Zowel positief als negatief. Hij begon door eerst in te gaan op wie hij was en wat hij allemaal gedaan had, met af en toe wat humor. Door de humor te gebruiken werd het voor mij wat toegankelijker om me te verdiepen in wat hij zegt. Later in de presentatie ging hij het hebben over de basis van zijn lezing. Namelijk , wat is brand design? Wat voor identiteit wil je als bedrijf en hoe communiceer je dat naar de klanten toe? De onderwerpen die hij aanhaalt komt ook allemaal voor in zijn boek ‘Brand Design’.

Blz. 3

Maar hoe hij het vertelde, opbouwde en illustreerde met verschillende afbeeldingen kun je de informatie uit de lezing makkelijker oppakken dan uit het boek. Helaas ging de presentatie zelf niet geheel vlekkeloos. Mede doordat hij soms wat dingen wou vertellen en later werd afgekapt zodat hij er later op terug zou kunnen komen. Dit komt bij mij nogal onvoorbereid en onproffesioneel over. Maar daar stopt het niet want de powerpoint sheets versprongen ook regelmatig en hij kon soms niet terug naar de vorige sheet. Als laatste viel in het midden van zijn lezing het geluid weg. Bovenstaande dingen

ervaar ik als storend en haalt me uit de flow van de, voor de rest wel verzorgde en interresante, lezing Mijn conclusie is dat deze lezing te vergelijken is met de toren van pisa. Qua uiterlijke presentatie moet het nog wat rechtgezet worden, maar inhoudelijk zit alles netjes en verzorgd in elkaar.


Blz. 4


Opdracht 1.4

Merkmodel

gedr

uiter

inner

A.U.B. CHECK

Blz. 5


rag Huidige imago-problemen

rlijk

rlijk

Belangrijkste verbeterpunten

Blz. 6


Opdracht 1.8

mijn innerlijk Hoe ziet jouw omgeving er over 5 à 10 jaar uit? Prive: Binnen 10 jaar hoop ik een eigen huis te hebben. Het liefst nog een vrouw die me steunt ten alle tijden. Zakelijk: Dan ben ik een tevreden medewerker van een wat grotere bedrijf waar ik ook inspraak heb op bepaalde keuzes die beslist worden. Het liefst wordt ik dan projectleider. Hoe ziet jouw ‘positie’ hierin er over 5 à 10 jaar uit? Prive: De heer des huize. Zakelijk: Projectleider. Wat zou je daaraan willen veranderen? Prive: Vrij weinig denk ik. Alhoewel ik over 10 jaar waarschijnlijk andere behoeftes heb, dan die ik nu heb. Zakelijk: Ik denk dat ik uiteindelijk wel wil doorigroeien binnen dat bedrijf. Je toekomstdroom: Ik wil er zijn voor iedereen. Mijn droom is dan ook dat ik zo veel mogelijk mensen dan ook tevreden zijn met de diensten die ik lever. Notitie: Voor de rest van mijn innerlijk, wil ik u verwijzen naar mijn merkmodel.

Blz. 7


Opdracht 2.2

mijn Crossmedia Ik wil graag gebruik maken van de volgende Social Media.

Facebook

Youtube

Twitter

De mensen die ik wil bereiken zijn tussen de 15 en de 32 jaar. Op al de social media die ik heb aangehaald zijn ze dan ook te vinden. Twitter: Twitter is een soort mini blog systeem. Twitter is ideaal om kort de meningen van anderen te lezen en te reageren. Facebook: Facebook is hĂŠt gezicht van de social media geworden. De reden is dat het globaal erg veel gebruikt wordt. Hier kun je de ervaringen van anderen bekijken, de meningen van anderen en delen wat je leuk vind. Youtube Youtube is een videoplatform. Hier komen mensen terecht als ze iets leuks willen bekijken, een muziekje willen luisteren. Kortom ze komen er om simpelweg vermaakt te worden. Ik wil deze kanalen gebruiken om mijn passie te uiten en informatie te delen.

Blz. 8


Joaquin Phoenix Joaquin Phoenix (spreek uit: Waa-kien) maakte zijn acteerdebuut toen hij acht was in de tv-serie ‘Seven Brides for Seven Brothers’(1982-3). In zijn eerste jaren als acteur was Joaquin vooral op tv te zien. Joaquins eerste bioscoopfilm was ‘SpaceCamp’ (1986). Ook speelde hij een bijrolletje in ‘Parenthood’ (1989), een komedie met Steve Martin.

Zijn hoogtepunten zijn o.a. de hoofdrol die hij speelde in ‘Walk the Line’ en zijn bijrol in ‘Gladiator’ als ceasar. Eerstgenoemde heeft hij zelfs een golden globe gewonnen voor ‘Beste mannelijke hoofdrol’. Waarom ik hem bewonder is ondanks dat hij enkele grote rollen heeft gespeeld, hij toch het liefst speelt in de kleinere producties. Hij gaat niet perse voor het grote geld. Hij wilt op zijn eigen manier een verhaal vertellen. Ondanks de grote vraag voor grotere rollen. Hij blijft ze afwijzen. Zijn laatste film ‘Her’ is ook goed ontvangen. Mede dankzij zijn sublieme acteerprestatie over een man die warme gevoelens krijgt voor een nieuw besturingssysteem. Dit gaat eveneens om een wat kleinere productie.

Blz. 9


PHILIP SEYMOUR HOFFMAN Philip Seymour Hoffman is een Amerikaanse acteur en regisseur. Hij begon met toneelspelen op de middelbare school. Hoffmans grote doorbraak was met de hoofdrol in de film Capote, een biografische film over de schrijver Truman Capote. Voor deze rol bereidde Hoffman zich vier en halve maand voor door naar Capote’s stem te luisteren en video’s te kijken. Dit alles met succes. Reden dat ik hem bewonder is dat hij zijn meeste rollen zo realistisch mogelijk weet te benaderen. (Zie: Capote, The Master.) Juist door zijn realisme en zijn nuchterheid kijk ik graag naar zijn films. Ook de fictieve bijrollen die hij levert vind ik heel sterk (Hunger games, Mission impossible 3). Dit komt omdat hij een soort dreigende en machtige uitstraling over zich heen heeft. Zonder dat het te geforceerd of nep aanvoelt.

Opdracht 2.1 Blz. 10


Opdracht 2.3 Personal Brands - Laptop: Apple Macbook Pro - Mobiel: Htc One - Horloge: Seiko - Bril: Hugo Boss - Whiskey Links: Oban - Whiskey Rechts: Gennfiddich - Tablet: Microsft Surface - Hoofdtelefoon: Beyerdynamics - Controller boven: Microsoft - Controller onder: Sony

Blz. 11


Blz. 12


Opdracht 2.5

Inspiratie Moodboard Om mijn inspiratie te vinden van mijn moodboards dan moet ik u verwijzen naar Pinterest. Op Pinterest heb ik 20 plaatjes gepind die me gemotiveerd en ge誰nspireerd hebben om aan de slag te kunnen gaan met de analoge en de digitale moodboard. U kunt mijn inspiratie hier vinden: http://www.pinterest.com/maartenjansen3/moodboard-inspiratie/

Opdracht 2.6

Analoge Moodboard

Blz. 13


Opdracht 2.8

Digitale Moodboard

Blz. 14


Opdracht 3.1

typografie in het wild

Blz. 15


Opdracht 3.2

Font onderzoek Door een huisstijl te ontwerpen die past bij de identiteit van je bedrijf, product of dienst, wordt de naamsbekendheid vergroot. Door goed na te denken over het lettertype creëer je de uitstraling die de juiste doelgroep aantrekt. Het is net als met het dragen van kleding. Netjes in pak, of casual op slippers zorgt voor een andere benadering hoe mensen je aanspreken en hoe jij overkomt. Met een tekst is het net zo.

Helvetica

Helvetica is misschien wel het meest bekende lettertype. Helvetica straalt rust en vertrouwen uit; alles komt goed. Hij is ook schreefloos, heeft geen tierelantijntjes en is gemaakt om niet op te vallen. Niet passend in een modetrend, gewoon een serieus lettertype. Het beste argument voor het gebruik van de Helvetica is toch neutraliteit. Het is ontworpen om niet op te vallen.

Open sans

Open sans is een schreefloos lettertype. Het werd ontworpen met “open vormen en een neutrale, maar vriendelijke uitstraling”, speciaal voor een goede leesbaarheid bij printen, op het internet en in mobiele interfaces. Het ontwerp is gebaseerd op het lettertype Droid sans. Droid sans is een font die met name wordt gebruikt in smartphone die op android draaien. Open Sans wordt dan ook vooral gebruikt voor advertentie’s van google.

Blz. 16


Canter Canter is een lettertype die alleen bestaat uit hoofdletters. Canter heeft 5 verschillende varianten. Dit lettertype wordt veel gebruikt in posters en titels. De reden dat deze font me zo aantrekt is omdat de font niet erg straightforward is. Bijvoorbeeld een “2“ is niet zomaar een 2. Met Canter wordt er eerst een halve cirkel getrokken en dan pas komen er de rechte lijnen. Deze font is ideaal te gebruiken als ondersteuning voor de titel of als bladzijde indicator.

Verdana Verdana is speciaal ontwikkeld door microsoft voor digitale weergave, zoals computerschermen. Verdana is dan ook zeer goed bruikbaar voor websites en andere documenten die op het beeldscherm gelezen zullen worden, ook in een lage resolutie. Ondanks dat de Verdana speciaal is ontwikkeld voor schermpresentaties, wordt het lettertype in print en drukwerk ook regelmatig gebruikt. Dit komt omdat het microsoft het standaard meelevert met het windows pakket, daarom zul je het dan ook regelmatig terugzien in de vorm van bijvoorbeeld briefpapier.

Bebas neue Bebas Neue wordt steeds populairder. Het wordt dan ook steeds meer de helvetica van de gratis downloadbare fonts genoemd. Bebas Neue is een aangepaste versie van de orginele Bebas die is uitgebracht in 2005. Deze Neue versie is als het ware wat “industrieler“ vormgegeven. Deze font zie je met name dan ook gebrukt worden in titels en headers, Maar het schijnt ook redelijk bruikbaar te zijn als normale tekst voor de body.

Blz. 17


Opdracht 3.3

Maak 3 kleurenschema’s Schema 1:

Schema 2:

Schema 3:

Van de drie schema’s heb ik toch besloten om voor schema 3 te gaan. Bij schema 3 voel ik me het meest tot aangetrokken en komt warm en zakelijk over. Dat is wat ik uiteindelijk willen uitstralen. Ik wil warmte creëren en tegelijk ook serieus overkomen. Bij schema 1 en 2 kan ik dat gewoonweg niet bereiken zoals ik wil, omdat bij schema 1 veel variatie heeft qua kleuren, en bij schema 2 zijn het meer koele kleuren.

Blz. 18


Opdracht 3.4a

ontwerp een monogram

Opdracht 3.4b

digitaliseer een monogram

Blz. 19


Opdracht 4.1 / 4.4

verwerken van huisstijl Om een kijkje te kunnen nemen in mijn huisstijl moet ik u verwijzen naar de huisstijlgids. Al mijn werk doe ik voor opdracht 4.1 en 4.4 heb gedaan zijn uiteindelijk terechtgekomen in mijn gids. Mijn hele huisstijl wordt in de gids vermeld en ook hoe een grafisch ontwerper met mijn huisstijl dient om te gaan.

Opdracht 5.1

Fotoverslag van een dag uit mijn leven 06:00 u.

13:00 u.

07:00 u.

16:00 u.

07:30 u.

18:30 u.

08:00 u.

23:00 u.

Blz. 20


Opdracht 5.2

Video preparatie Het filmpje laat in het begin verschillende regisseurs zien waar in quotaties wat ze belangrijk vinden in een film. Met die quotaties wil ik laten zien dat ik aan de hand van hun visie de films ga beoordelen. Daarbij zijn deze regisseurs inmiddels legendes te noemen aan de hoeveelheid kwaliteitieve films ze hebben uitgebracht. Dus wil ik ze ook in het zonnetje zetten. Daarna laat ik zien wat mijn drijfveer is om film recenties te gaan maken. Dat is namelijk dat de kwaliteit van de film gewaarborgt moet blijven. waarna als afsluiting mijn logo in beeld komt op een manier die direct te linken is aan “film“. Denk aan 20th century fox, als je hun intro ziet dan denk je gelijk aan een film die op het punt stat te beginnen. Notitie: Toen ik dit schreef had ik niet door dat het filmpje maximaal 20-30 seconden mag zijn. Nu is mijn filmpje van 20 seconde alleen de manier waarop het logo in beeld komt. Het idee wat ik hierboven heb beschreven heb ik alsnog uitgewerkt als een “verlengde“ versie. U kunt de video’s hier bekijken: Korte versie:

https://www.youtube.com/watch?v=6nUgD1pNCiI&feature=youtu.be

Verlengde versie: https://www.youtube.com/watch?v=WdZued5BjQY

Blz. 21


Opdracht 6.1

abstracte poster

For all your movie interests

NO SHIT ALLOWED!

The oscar for best review goes to:

Blz. 22

Digitale werkboek  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you