Page 1

CULTUUR 2012 GIDS 2013


Woord vooraf  3

Beste cultuur­ lief hebber,

Samen cultuur beleven is vandaag geen evidentie meer. We raken maar niet uit de economische crisis en dat heeft ook zijn weerslag op het culturele landschap, op de cultuursubsidies, op wat wij met het Davidsfonds doen. En toch. Net op deze momenten van onzekerheid blijkt hoe nodig het Davidsfonds is. Hoe goed het is om mensen te verenigen rond cultuur, om te blijven investeren in culturele projecten. Precies omdat ze mensen verrijken op momenten dat we dreigen te verarmen. Het Davidsfonds laat het hoofd dan ook niet hangen. Vol goede moed, vol vertrouwen en met heel wat nieuwe projecten stappen we het cultuurseizoen 2012-2013 binnen. Sterker nog: het Davidsfonds nodigt u bij deze uit om dit jaar mee op reis te gaan. Letterlijk, met één van onze tientallen boeiende cultuurreizen, maar ook figuurlijk door ons andere aanbod, waaruit niet minder maar méér ambitie spreekt dan ooit tevoren. Precies omdat we geloven in de kracht van cultuur.

We wensen u een heerlijke cultuurtrip, in alle betekenissen van het woord

Kijk bijvoorbeeld naar onze boeken, die u in deze cultuurgids zult ontdekken. Alleen al met de Mercatoratlas kunt u een fantastische wereldreis maken. Het is een prachtig project geworden, groots in zijn omvang en uiteraard in zijn betekenis. Daarnaast presenteren we onder meer het nieuwe overzichtswerk van Edward De Maesschalk over de graven van Vlaanderen en een nieuw boek over de abdij

van Westvleteren. Maar er is ook het – nu al veelbesproken – dieetboek van Bart De Wever en het prachtig geïllustreerde Alice in Wonderland. Het Davidsfonds is natuurlijk meer dan boeken alleen. De cursussen, evenementen en cultuurreizen nemen u allemáál mee op reis door cultuur. Davidsfonds Evenementen presenteert in 2012-2013 naast Brussel Exclusief nu ook Antwerpen Exclusief, waarmee u vier culturele vip-belevenissen kunt meemaken in twee toonaangevende steden. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd brengt verdieping bij de nieuwe Dossinkazerne, de Permeketentoonstelling in Bozar of het Amerika in volle kiescampagne. En met Davidsfonds Cultuurreizen kunt u zoals steeds Europa en de rest van de wereld van zijn mooiste culturele zijde zien. Ik hoop dat u alleen al daardoor veel goesting hebt gekregen in cultuur. Goesting om met ons de duizenden activiteiten mee te maken die onze vrijwilligers bij u in de buurt organiseren. We wensen u alvast een heerlijke cultuurtrip, in alle betekenissen van het woord.

Peter Peene nationaal voorzitter Davidsfonds


4  Inhoud

3

13

woord vooraf peter peene

Samen cultuur beleven is geen evidentie meer. We raken maar niet uit de economische crisis en dat heeft gevolgen voor cultuur en wat wij met het Davidsfonds doen. Maar net op deze momenten blijkt hoe nodig het is om mensen te verenigen rond cultuur en te blijven investeren in culturele projecten. De nationaal voorzitter licht toe.

5 niet te missen voordelen

6

de ambassa­deurs

Duizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds. Velen werken in de schaduw, maar een aantal van hen kent u zeker. Ook dit jaar brachten we een fijn gezelschap Davidsfonds gezichten samen en maakten we een intrigerend groepsportret. Achter de lens stond topfotograaf Jimmy Kets.

De Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013 is een uitgave van het Davidsfonds. Hoofdredactie: Filip Salmon Redactie en eindredactie: Lieselotte De Snijder, Jan Vaes, Eva Vandebroek, Annick Van den Eynde Overzicht Davidsfonds afdelingen: Jan Vaes Coverillustratie: Jan Van Der Veken www.fabricagrafica.be Foto’s: Davidsfonds, Shutterstock Foto’s ambassadeurs en toppers: Jimmy Kets, styling Linda Van Waesberge, locatie kasteel d’Ursel in Hingene Vormgeving: Maarten Deckers Verantwoordelijke uitgever: Jeroen Sleurs, Davidsfonds, Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. 016-310.600, fax 016-310.608, www.davidsfonds.be, info@davidsfonds.be

8

AANGENAME KENNISMAKING

Boeken en cd’s, cultuurreizen, cursussen en evenementen. Het Davidsfonds is niet op één leest te schoeien. Daarom stellen we ons graag aan u voor. Vanaf pagina 8 ontdekt u dat het Davidsfonds een divers cultuurnetwerk is waarin uiteenlopende mensen samenwerken: vrijwilligers, docenten, auteurs, reisbegeleiders en vele andere cultuurliefhebbers.

Vijf belangrijke voordelen zijn de uwe wanneer u kiest voor de Davidsfonds Cultuurkaart – en dus lid wordt van het Davidsfonds. We geven een overzichtje en een korte toelichting op pagina 13, en lijsten exclusieve voordelen bij toonaangevende cultuurpartners op vanaf pagina 14.


Inhoud  5

94

BIJ U IN DE BUURT

18

DE 10 TOPPERS

16

Beleef het mee!

Cultuur beleeft u bij het Davidsfonds samen. De Davidsfonds Cultuurkaart is een must om het maximum te halen uit onze evenementen, cursussen, cultuurreizen of boeken, en volop te genieten van onze exclusieve voordelen en aanbiedingen. Op pagina 16 en 17 komt u te weten hoe u lid kunt worden van het Davidsfonds en de Cultuurkaart te pakken krijgt.

250. Dat is het aantal boeken waaruit u dit jaar kunt kiezen voor uw Davidsfonds Cultuurkaart. Geen gemakkelijke keuze. Daarom lichten we 10 boeken voor u uit. 10 toppers die het verschil maken door de auteur, inhoud of vorm. 10 toppers die de harten van onze uitgevers sneller doen slaan. U ontdekt ze vanaf pagina 18.

28

Boeken, cd’s, e-books

Vanaf pagina 28 vindt u de boeken en cd’s voor 2012-2013, netjes opgedeeld in zes secties. Aan het begin van elke sectie krijgt u enkele evenementen, cultuurreizen of cursussen die perfect aansluiten bij het thema in kwestie. Vanaf dit jaar bieden we ook een aantal e-books aan.

28 Toerisme & Lifestyle 38 Mens & Actualiteit 44 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

64 Zingeving & Spiritualiteit 68 Romans & Poëzie 74 Kinder & Jeugd

Het Davidsfonds is actief op meer dan 500 plekken in Vlaanderen, waar het grote en kleine culturele initiatieven op touw zet. Ook bij u in de buurt is er zeker een Davidsfonds afdeling te vinden. Werp dus eens een blik op de kaarten vanaf pagina 94 en volg ons op Facebook en Twitter om alles te weten over onze initiatieven, wedstrijden, kortingen en andere acties.


D e a m ba s sa d e u rs Duizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds. Velen werken in de schaduw, maar een aantal van hen zijn u zeker bekend. Kijk maar eens op deze foto en spot de bekende Davidsfonds ambassadeurs. Op de volgende pagina’s komt u te weten wat ze voor het Davidsfonds doen en wie of wat het Davidsfonds is. Met dank aan kasteel d’Ursel in Hingene voor de locatie.


8  Aangename kennismaking

Aangename kennismaking Boeken, cursussen, culturele evenementen en cultuurreizen: het Davidsfonds heeft het allemaal in huis. Ons cultuurnetwerk is dus misschien wel meer dan wat u tot nu toe dacht. Op de volgende pagina’s geven we u graag een overzicht van wat we allemaal doen. En we stellen onze ambassadeurs nader aan u voor.


Aangename kennismaking  9

david s fon d s evene me n te n De Nacht van de Geschiedenis, één van de grootste geschiedenisevenementen in Vlaanderen, die in 2013 al zijn elfde editie zal beleven. De grote Zomerzoektocht, die al 26 jaar op ontdekking gaat in een onbekend stukje Vlaanderen (in 2013 het Hageland). Of de Junior Journalist-wedstrijd, die elk jaar maar liefst 35.000 jongeren aan het schrijven zet. Het zijn drie van de bekende Davidsfonds Evenementen die al jaren plaatsvinden en al even lang duizenden mensen samen cultuur laten beleven. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer, meer dan 10.000 om precies te zijn! Grote en kleinere initiatieven die jaarlijks georganiseerd worden door maar liefst 5.000 vrijwilligers via 500 Davidsfonds afdelingen in

heel Vlaanderen (achteraan vindt u trouwens een overzicht daarvan). En geregeld komen er nieuwe evenementen bij, zoals vorig jaar Brussel Exclusief, dat van oktober tot maart vier vip-cultuurbelevenissen aanbiedt in de hoofdstad. Of twee jaar geleden Toast Literair, dat inmiddels uitgegroeid is tot het grootste literaire ontbijt van Vlaanderen en vorig jaar maar liefst 10.000 deelnemers had.

Alle details over de Davidsfonds Evenementen van het cultuurjaar 2012-2013 vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen.

Ann Vansteenkiste

➜➜ Theesommelier en auteur van De stille kracht van thee. ➜➜ Gaat voor Davidsfonds Evenementen op tournee met een lezing en workshop rond theecultuur.

© Marc Wauters

Rik Van Cauwelaert

➜➜ Bekend opiniemaker en directeur strategie voor de magazines van Roularta Media Group. ➜➜ Vast jurylid in de nationale jury van de Junior Journalist-wedstrijd.


10  Aangename kennismaking

davidsfon d s u i tgeverij Van Bart De Wever tot Wim Opbrouck. Van Michaël De Cock tot Ed Franck. En van Winiefred van Killegem tot cartoonist Lectrr. Maar ook van de geschiedenis van de Bourgondische vorsten tot die van het kleinste kamertje. Of van de Vlaamse Ardennen tot de mooiste plekjes van Italië. Je kunt geen boeiend thema bedenken of Davidsfonds Uitgeverij maakt er wel een boek, cd of e-book rond. Geschiedenis en kunst staan voorop, maar ook toerisme, lifestyle, zingeving en vele andere actuele thema’s komen aan bod. Zo staat dit jaar niet alleen het langverwachte dieetboek van Bart De Wever op het programma, maar ook een nieuw standaardwerk over de graven van Vlaanderen. Daarnaast publiceren we

evengoed Lekkel! Een culinaire reis door Azië van Tom Van de Weghe of Rollercoaster, de nieuwe Dirk Bracke. En daarmee zitten we bij dat andere deel van Davidsfonds Uitgeverij: de kinder- en jeugdboeken. Prentenboeken, groeiboeken, peuter- en kleuterboeken, maar ook jongeren- en adolescentenromans. Fictie en non-fictie voor jong en wat ouder dus. In totaal brengt Davidsfonds Uitgeverij jaarlijks zo’n 100 boeken en cd’s uit.

Alle details over Davidsfonds Uitgeverij vindt u op www.davidsfonds.be/uitgeverij.

Angelo Dorny

➜➜ Auteur voor Davidsfonds Uitgeverij, groene jongen, gepassioneerd multimediaman. ➜➜ Publiceerde Angelo’s groentetuin en maakte daarmee in één klap tuinieren weer hip en trendy.

© corbis

Ina Vandewijer

➜➜ Jeugdauteur voor Davidsfonds Uitgeverij. ➜➜ In september 2012 verschijnt van haar Little Black Spiders, waarvan dan ook een film in de zalen komt.


Aangename kennismaking  11

david s fon d s cu ltu urre ize n Muziekkenner Fred Brouwers. Militair historicus Luc De Vos. Columniste Mia Doornaert. Minister van Staat Mark Eyskens. Componist Piet Swerts. Het zijn maar een paar voorbeelden van de goed 100 auteurs, professoren, journalisten, musici, wetenschappers en andere grote namen die elk jaar 150 Davidsfonds Cultuurreizen begeleiden. Uitzonderlijke reisbegeleiders dus, die werden geselecteerd vanwege hun grondige kennis van de bestemmingen en hun talent om die op een toegankelijke manier over te brengen. Davidsfonds Cultuurreizen pakt uit met een rijk en eigenzinnig programma, vol culturele verrassingen en onbetreden paden. En dat zowel in Europa als in de rest van de wereld.

Deelnemers reizen in kleine groep (maximum 25 deelnemers), met een geïnteresseerd gezelschap en voor een correcte prijs. Zeer veel is inbegrepen: alle excursies, concerten, meestal alle toegangsgelden en fooien, kwaliteitsvolle kamers, maaltijden en een uitgebreide reisverzekering. Met Davidsfonds Cultuurreizen kiest u voor een hoogstaand totaalpakket, inclusief reisbegeleiders die écht wel het verschil maken.

Een overzicht van de Davidsfonds Cultuurreizen vindt u op www.davidsfonds.be/ cultuurreizen.

Mia Doornaert

© Justin Lancaster, Shutterstock.com

➜➜ Was journaliste bij De Standaard en is nu actief als opiniemaker en publiciste. ➜➜ Begeleidt voor Davidsfonds Cultuurreizen onder meer een cruise in ZuidoostAzië, van Hongkong tot Singapore.

Piet Swerts

➜➜ Toonaangevende hedendaagse componist en docent aan het Lemmensinstituut. ➜➜ Begeleidt voor Davidsfonds Cultuurreizen onder meer de muziekreis Ile de France. Impressionisten voor ogen … en oren.


12  Aangename kennismaking

davidsfon d s u n iver s ite it v ri j e t i j d Bijleren over intrigerende onderwerpen op een interessante manier. Klinkt u als muziek in de oren? Dan is Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd beslist iets voor u. Jaarlijks zijn er zo’n 150 cursussen (van een viertal lessen) in meer dan 60 steden in heel Vlaanderen. Een keur van docenten uit alle Vlaamse universiteiten, hogescholen en academies geeft de liefde voor hun vak aan u door. De focus ligt op de boeiendste aspecten van geschiedenis. Een paar voorbeelden? Journalist en VS-deskundige Bert Devroey ontleedt voor u de Amerikaanse maatschappij. Brigitte Raskin vertelt u in detail hoe de taalgrens tot stand kwam en welke gevolgen dat allemaal had. En Luc Rombouts neemt u mee op reis door

500 jaar beiaardcultuur. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd organiseert daarnaast ook nog operadagen en andere all-in dagcursussen met lezingen, rondleidingen en bezoeken. Bijvoorbeeld rond de prestigieuze expo Permeke in Bozar of het vernieuwde museum aan de Kazerne Dossin in Mechelen. Davidsfonds Universteit Vrije Tijd won in 2009 de Driejaarlijkse Prijs voor Wetenschapspopularisering, uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Alle details over de cursusonderwerpen en locaties vindt u op www.davidsfonds.be/uvt.

Wim Distelmans

➜➜ Professor palliatieve geneeskunde en pionier voor het recht op euthanasie. ➜➜ Geeft voor Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd de lezing Waardig sterven met palliatieve zorgen en euthanasie.

© Debby Huysmans

Joanna Van der Heyden

➜➜ Werkt bij Klara en doet redactioneel werk rond historische onderwerpen. ➜➜ Geeft voor Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd de cursus Het dagelijks leven in Europa van 1800 tot 1950.


Voordelen  13

5 niet te mis s e n vo o r d el en van he t Dav i d s f o n d s Iedereen is van harte welkom op de activiteiten van het Davidsfonds. De vele evenementen, cursussen en reizen die we organiseren, staan open voor deelnemers met én deelnemers zonder een Davidsfonds Cultuurkaart. Maar wie een Davidsfonds Cultuurkaart heeft, krijgt wel een heleboel voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij.

1 2 3 4 5

Meteen waar voor uw geld Het Davidsfonds heeft een unieke lidmaatschapsformule, want voor uw bijdrage krijgt u een directe return, namelijk mooie boeken of cd’s die u zelf uit een ruim aanbod kunt kiezen. Het lidmaatschap en de bijbehorende Davidsfonds Cultuurkaart kosten u dus eigenlijk niets als u ervoor opteert om via een boekenkeuze lid te worden of te blijven. Alle praktische info vindt u vanaf pagina 16.

Korting op evenementen, cursussen en in davidsfonds boekhandel Meer dan 10.000 culturele evenementen organiseert het Davidsfonds jaarlijks. Kleine en grote initiatieven die bij u in de buurt plaatsvinden. Dat geldt ook voor de cursussen van Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd. Op al die activiteiten krijgt u tot 25% korting met uw Davidsfonds Cultuurkaart. De kaart geeft u bovendien steeds 10% korting op al uw aankopen in onze boekhandel Infodok/Davidsfonds (Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven – tel. 016-310.650).

extra geschenk van 30 of 50 euro bij Davidsfonds Cultuurreizen Wie als Davidsfonds Cultuurkaarthouder een reis boekt van drie of meer dagen krijgt een boekenbon cadeau. Voor reizen in Europa bedraagt die 30 euro, voor wereldreizen 50 euro. En zo’n bon gaat naar elk lid van het gezin dat zich inschrijft voor een reis.

Gratis tweemaandelijks cultuurmagazine in uw bus Interviews met spraakmakers uit de culturele wereld. Reportages over culturele evenementen. Cultuurnieuws en spitse columnisten. Verdieping, achtergrond én ontspanning. En natuurlijk wedstrijden en exclusieve aanbiedingen. Dat alles krijgen Cultuurkaarthouders vijf keer per jaar gratis in hun brievenbus met het cultuurmagazine Omtrent.

Speciale aanbiedingen bij de beste cultuurhuizen van Vlaanderen Het Davidsfonds zit ieder seizoen samen met een uitgekiende selectie van toonaangevende cultuurhuizen en cultuuraanbieders in Vlaanderen. Het resultaat: een knap pakket van extra kortingen en exclusieve voordelen voor Davidsfonds Cultuurkaarthouders. Waar u met de Davidsfonds Cultuurkaart korting en extra voordelen krijgt, leest u op de volgende twee pagina’s.


14 Voordelen

Hier krijgt u korting en extr a voordelen met uw Davidsfonds Cultuurkaart

M - Museum Leuven

M - Museum Leuven staat voor spannende en onverwachte combinaties van oude en hedendaagse kunst. Naast een historische collectie brengt M tijdelijke tentoonstellingen van oude meesters én kunstenaars van vandaag, en dat in een indrukwekkend museumgebouw. Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u € 2 korting op de toegangsprijs van het museum, plus extra aanbiedingen via Omtrent. Bovendien genieten Davidsfonds groepen een exclusieve korting op rondleidingen met gids. www.mleuven.be

Festival aan Zee

Nekka-Nacht

AAwww.festivalaanzee.be

AAwww.nekka-nacht.be

Vlaamse Opera

Gallo Romeins Museum

AAwww.vlaamseopera.be

AAwww.galloromeinsmuseum.be

Festival aan Zee is in 2013 toe aan zijn 9de editie. Aan het mooie strand van De Panne geven topartiesten het beste van zichzelf en geniet de hele familie van een overvloed aan animatie. Festival aan Zee is eind april dé aftrap van de festivalzomer. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 25 % korting op een dagticket en 30 % op een weekendkaart. Bovendien maakt u via Omtrent kans op een heuse vip-ontvangst én tientallen gratis festivaltickets.

Nekka-Nacht bestaat in 2013 maar liefst 20 jaar en dat moet gevierd worden. Op één podium worden vele centrale gasten uit de 19 voorgaande edities samengebracht: Frank Boeijen, Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen, Kadril, Yevgueni, Kommil Foo, Zjef Vanuytsel, Thé Lau en Stef Bos schotelen u het beste voor uit 20 jaar Nekka. Een unieke greep uit het mooiste van wat het Nederlandstalige lied te bieden heeft. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u op Nekka-Nacht een mooie korting en via Omtrent maakt u kans op felbegeerde vip-tickets.

AA

Bozar Brussel

De kracht van BOZAR? Producties van topniveau en een grensoverschrijdende artistieke programmatie die deze plek een heel eigen stem geven in het culturele epicentrum van Brussel en Europa. 250 concerten per jaar, internationale tentoonstellingen, cinema, theater, dans ... Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u 25% korting op een waaier aan expo’s, krijgt u de kans om exclusieve culturele evenementen mee te maken en maakt u kans op gratis tickets via Omtrent. www.bozar.be

AA

Opera is even straf als het leven zelf. Ontdek hoe straf in de theaters van de Vlaamse Opera, met 20% korting op een mooie selectie voorstellingen. Wat te denken van Die Zauberflöte, Nabucco en Parsifal? Of de barokopera Agrippina van Händel, Berlioz’ La Damnation de Faust en de swingende opera Candide van Bernstein. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart maakt u bovendien kans op vrijkaarten en in het voorjaar pakt de Vlaamse Opera uit met een exclusief aanbod rond het nieuwe muziektheaterproject van Jan Fabre. Wat de Vlaamse Opera exact voor u in petto heeft, leest u uiteraard in Omtrent.

Het Gallo Romeins Museum, Europees museum van het jaar 2011, brengt op een dynamische en inspirerende manier het verre verleden, van 500.000 jaar geleden tot de vroege middeleeuwen, tot leven. Na het spraakmakende ‘Sagalassos, City of Dreams’ organiseert het museum opnieuw een echte toptentoonstelling. In 2013 zullen alle schijnwerpers gericht zijn op de Etrusken (van 16 maart tot 25 augustus). Lang vóór de Romeinen maakten de Etrusken de dienst uit in Midden-Italië. Hun culturele macht was groot en hun kunstwerken waren van een ongekende schoonheid. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u zowel op de vaste collectie als op de tentoonstelling korting én maakt u kans op gratis tickets via Omtrent.


Voordelen  15

Music Hall

Musea Brugge

Flagey

AA

AAwww.museabrugge.be

AA

Concertgebouw Brugge

’t Arsenaal

Kasteel van Gaasbeek

AA

AAwww.tarsenaal.be

AA

Music Hall staat bekend om zijn indrukwekkende musicals, concerten en theater. Vanaf 21 december 2012 tot begin januari 2013 staat het gigantische arenaspektakel ‘Peter Pan, The Never Ending Story’ op het programma. Maar liefst 50 acrobaten, 105 crewleden en 140 kostuums brengen het wereldberoemde fantasieverhaal op een grandioze manier opnieuw tot leven. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 15% korting op uw ticket én reservatiekosten. Zelfs busvervoer vanuit uw gemeente naar Vorst Nationaal is mogelijk op aanvraag. Alle info over dit exclusieve aanbod krijgt u via Omtrent. www.musichall.be

Seizoen 2012-2013 in Concertgebouw Brugge heeft opnieuw een internationaal aanbod muziek en hedendaagse dans voor u in petto. Twee componisten, Franz Schubert en Béla Bartók, staan een seizoen lang in de kijker. Tijdens drie ‘domeinen’ staan er wereldberoemde artiesten in het middelpunt van de belangstelling: Iván Fischer, Jonathan Harvey en Mathilde Monnier. De festivals December Dance, Bach Academie Brugge, ISCM-World Music Days, More Music! en SURROUND! zorgen voor een gevarieerd programma. Met familievoorstellingen, rondleidingen en de Sound Factory zijn ook de jonge bezoekers meer dan ooit welkom in het Concertgebouw! Met uw Davidsfonds Cultuurkaart maakt u geregeld kans op gratis tickets en krijgt u korting op een selectie voorstellingen. www.concertgebouw.be

Eén stad, zestien musea, eindeloos veel mogelijkheden. De Brugse museumcollectie blinkt uit in verscheidenheid. Fan van de Vlaamse Primitieven? Klassieke schone kunst? Of eerder een voorliefde voor folklore of poëzie? Laat je leiden door je eigen interesse. Bovendien pakt Musea Brugge geregeld uit met tijdelijke tentoonstellingen: van absolute toppers tot intieme portretten. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u het kortingstarief op de permanente en tijdelijke tentoonstellingen van Musea Brugge én maakt u geregeld kans op gratis tickets, via Omtrent.

’t Arsenaal is niet alleen een fantastische theaterplek in Mechelen, onder leiding van regisseur/auteur Michael De Cock, het is ook een gezelschap dat even graag door Vlaanderen reist. In de Mechelse thuisbasis kunt u terecht voor nieuwe, moderne dramaturgie of klassieke stukken in een hedendaagse vorm – mét topcast. Uw Davidsfonds Cultuurkaart geeft recht op een uitzonderlijke korting op eigen producties én enkele niet te missen avant-premières.

Flagey is een unieke en multidisciplinaire audiovisuele kern in Brussel. Een geluids- en beeldfabriek die uiteenlopende genres op één plaats samenbrengt. Jazz, traditionele en populaire muziek, hedendaagse en klassieke muziek gaan er met elkaar én met beeld in dialoog. Flagey wil de afstand tussen de scène en de zaal, tussen de artiesten en het publiek verkleinen en organiseert daarom open repetities, concerten met toelichting en punctuele pedagogische activiteiten. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 25% korting op een selectie voorstellingen in Flagey en kunt u intekenen op exclusieve evenementen. www.flagey.be

Net buiten Brussel, midden in het prachtige, groene decor van het Pajottenland, ligt het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf dat de excentrieke markiezin Arconati Visconti inrichtte als museum voor haar enorme kunstcollectie. Vandaag heeft het kasteel iets van een teletijdmachine: je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Geregeld vinden er ook spraakmakende concerten of tentoonstellingen plaats, zoals in 2011 nog Sleeping Beauties. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het reductietarief op tijdelijke en vaste expo’s en maakt u via Omtrent kans op exclusieve rondleidingen of gratis tickets. www.kasteelvangaasbeek.be


16  Lidmaatschapsformules

Beleef het mee! De Davidsfonds Cultuurkaart op de kop tikken en lid worden van het Davidsfonds kan op drie manieren. De interessantste manier is twee boeken of cd’s kiezen uit het aanbod van pagina 18 tot 93. Zo bepaalt u zelf uw bijdrage en krijgt u meteen waar voor uw geld, plus een heleboel andere voordelen (zie pagina 13-15). Maar voor wie het liever alternatiever aanpakt, zijn er nog twee andere formules.


Lidmaatschapsformules  17

1

De interessantste manier

– via boeken en cd’s

Blader meteen door naar pagina 18, kies twee of meer boeken of cd’s en bestel ze via het keuzeformulier bij deze gids (1) of het online formulier op www.davidsfonds.be/ lidmaatschap (2). ①① Bezorg het keuzeformulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt en enkele weken later krijgt u van dat bestuurslid uw boeken en Cultuurkaart. Vindt u geen keuzeformulier bij deze Cultuurgids? Heeft u geen idee of er wel een Davidsfonds bestuurslid in de buurt woont? Meer info vindt u via www.davidsfonds.be of 016-310.600. ②② Wilt u alles wat sneller? Bestel online en u krijgt uw boeken en kaart binnen acht werkdagen thuis bezorgd. U moet dan wel rekenen op € 4,50 verzendings- en behandelingskosten (€ 9 voor Europese bestemmingen buiten België). In een aantal – uitzonderlijke – gevallen volstaat het om maar één boek te bestellen om de Davidsfonds Cultuurkaart te ontvangen. Als dat zo is, staat dit duidelijk aangegeven bij het boek in kwestie.

METEEN KORTING Wie boeken uit deze brochure bestelt, geniet op het totaalbedrag van zijn bestelling ook nog eens een extra korting: µµ tot € 34,99 krijgt u 5% korting µµ tussen € 35 en € 74,99 krijgt u 10% korting µµ tussen € 75 en € 219,99 krijgt u 15% korting µµ tussen € 220 en € 419,99 krijgt u 20% korting µµ boven de € 420 krijgt u 25% korting

2

De alternatieve manier

– via de boekenbon

In plaats van twee of meer boeken te bestellen, kunt u ook voor een Davidsfonds boekenbon kiezen. Eén boekenbon van € 50 geeft u recht op de Davidsfonds Cultuurkaart. De bon bestaat uit twee deelbonnen van € 25, die u apart kunt uitgeven en die geldig zijn tot 31 december 2013. Opgelet: u kunt er alleen Davidsfonds uitgaven mee kopen en de bon kan maar één keer ingezet worden om lid te worden. ①① Duid op het keuzeformulier bij deze gids nr. 249 en vak H aan en bezorg het formulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt. U ontvangt van dat bestuurslid binnen enkele weken de boekenbon en uw Davidsfonds Cultuurkaart. ②② Als u de boekenbon sneller wilt, kunt u de bon ook via het online formulier op www.davidsfonds.be bestellen. U moet dan wel rekenen op verzendings- en behandelingskosten (zie manier 1). Boeken aankopen met de Davidsfonds boekenbon kan op twee manieren: ofwel door de bon om te ruilen in onze boekhandel Infodok/ Davidsfonds (Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven – tel. 016-310.650) of door de boeken te bestellen via het bestelformulier dat bij de bon zit. Alle praktische info over boekbestellingen krijgt u als bijlage bij de boekenbon of op www.davidsfonds.be/boekenbon.

VINDT U CULTUUR BELANGRIJK? Dan wilt u als cultuurliefhebber misschien wel een gift doen aan het Davidsfonds. Met uw steun kunnen we ook in de toekomst cultuur blijven brengen in heel Vlaanderen. Voor giften vanaf € 40 ontvangt u een attest voor fiscale aftrekbaarheid. Uw gift overmaken doet u via het keuzeformulier bij deze gids of door overschrijving op het rekeningnummer BE55-431-0069381-93 met vermelding ‘Fonds voor Kunst en Cultuur’ of ‘Fonds Vlaamse Actie’ (met speciale aandacht voor projecten die de Vlaamse aanwezigheid in de Rand rond Brussel versterken). Een gift telt wel niet als betaling voor uw lidmaatschap en de Davidsfonds Cultuurkaart. Giften voor Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd kunnen op het rekeningnummer BE51-735-0229964-62.

3

De zakelijke manier

– gewoon cash

U kunt natuurlijk ook gewoon € 35 betalen. ①① Kruis op het keuzeformulier bij deze gids nr. 248 en vak G aan en overhandig het formulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt. U krijgt van dat bestuurslid dan binnen enkele weken uw Davidsfonds Cultuurkaart (maar geen boeken of boekenbonnen). ②② Wilt u de kaart sneller? Dan kunt u dezelfde keuze maken via het online formulier op www.davidsfonds.be/lidmaatschap. U moet dan wel rekenen op verzendingsen behandelingskosten (zie manier 1).

GRATIS BOEK Wie voor € 110 of meer boeken bestelt, ontvangt niet alleen een korting van minstens 15% op het totaalbedrag, maar ook een van de nieuwe pareltjes van Davidsfonds Uitgeverij: ‘Italië in 100 brieven. Van Plato tot Pasolini’ van Patrick Lateur. Het boek schetst een origineel beeld van Italië aan de hand van 100 brieven. Van didactische brieven van Seneca en een sollicitatiebrief van Leonardo da Vinci, tot politieke brieven van Dante en Verdi, reisbrieven van Cyriel Buysse of Bartoldy en persoonlijke liefdesbrieven van George Sand. De brieven in de bundel variëren in thema en stijl en werden stuk voor stuk prachtig vormgegeven. Een epistolair hebbeding!


18  De 10 toppers

10 toppers De

Uit de 250 boeken en cd’s waaruit u kunt kiezen voor de Davidsfonds Cultuurkaart 2012-2013 (en dus voor het Davidsfonds lidmaatschap) selecteerden onze uitgevers 10 absolute pareltjes. 10 boeken die het verschil maken door de auteur, inhoud of vorm. Tegelijk zijn ze een voorproefje van al het lekkers dat volgt vanaf pagina 28. Ontdek snel de 10 boeken die onze harten sneller doen slaan.


De 10 toppers  19

Gerardi Mercatoris Facsimile van de Atlas van de wereld

µµ Facsimile-uitgave van de wereldatlas van Mercator µµ Buitengewone kijk- en leeservaring van topkwaliteit µµ Luxe-editie op ware grootte, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes

Met deze facsimile-uitgave wordt de schitterende wereldatlas van Mercator eindelijk beschikbaar voor het grote publiek. Het is een unieke kans om de gedetailleerde kaarten in dit belangrijke historische werk te bekijken en te bewonderen. Je kunt urenlang grasduinen in de atlas en zult elke keer iets nieuws ontdekken en je verwonderen over een ander detail in de ongelooflijk rijke schatkamer van wereldkaarten.

subliem

‘De Mercatoratlas is een schatkamer van graveerkunst en kennis. Voorheen was de sensatie voorbehouden aan museummedewerkers en universitaire onderzoekers, maar nu kan iedereen grasduinen in de Wereldatlas van Mercator. Dat hebben we te danken aan de reproductie van het Davidsfonds. (…) Het is heerlijk grasduinen in de haarscherpe reproducties die fotograaf Johan Geleyns van deze parels van graveerkunst maakte.’ (De Morgen)

AA

Doorblader de volledige atlas via www.davidsfonds.be/mercatoratlas. De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

Ontdek de binnenkant van de atlas op p. 46 en 47

Met meer dan 100 gegraveerde kaarten en een epiloog over Mercator Gebonden, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes – 352 p. 47,3 x 32,5 cm € 140

NR. 1


20  De 10 toppers

Graven van Vlaanderen (861-1384) Edward De Maesschalck

µµ Compleet overzicht van een tot de verbeelding sprekende periode µµ Grote historische gebeurtenissen plus verrassende anekdotes µµ Boordevol illustraties, kaarten, stambomen en fragmenten

Onder de graven van Vlaanderen ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa. In dit boek kom je alles te weten over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak je kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar ook van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair.

In een doorlopend, chronologisch opgebouwd verhaal vertelt Edward De Maesschalck voor het eerst de complete geschiedenis van de Vlaamse graven en gravinnen. De vele vertaalde fragmenten uit kronieken, brieven en andere historische documenten verlenen aan het werk een bijzondere authentieke toets. Een waar huzarenstuk.

compleet & boeiend

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/gravenvanvlaanderen. De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds Cultuurkaart (en het lidmaatschap).

Met kleurenillustraties, kaarten, stambomen en fragmenten Gebonden – ca. 352 p. 25 x 29 cm € 69,95

NR. 2


De 10 toppers  21

Angelo’s groentetuin Zelf tuinieren was nog nooit zo leuk Angelo Dorny

µµ Zelf groenten kweken is hip en trendy µµ Praktische gids met eenvoudig stappenplan µµ Met handige zaai- en oogstkalender

‘Wie geen tuinierende (groot)vader heeft om bij te rade te gaan, heeft wellicht massa’s vragen: hoe begin je aan een moestuin? Wanneer moet je tomaten zaaien? Hoe weet je of je radijsjes oogstklaar zijn? In zijn boek legt de jonge groenjournalist, fotograaf en foodie Angelo Dorny je alles haarfijn uit.

hip & trendy

Stap voor stap leer je hoe je een moestuin opstart en die het hele jaar door onderhoudt. Een handige zaai- en oogstkalender en een helder overzicht van de maandelijke klusjes die er moeten gebeuren, helpen je al een heel eind op weg. Bij de vijfentwintig groenten die Angelo in je moestuin wil, geeft hij ook een eigen recept.’ (Smaak)

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/angelosgroentetuin. Met kleurenfoto’s Hardcover – 176 p. 19,5 x 25 cm € 24,95

NR. 3


22  De 10 toppers

Natuurlijk zoet! 100 recepten om gezond(er) te snoepen Hilde Demurie

µµ Met dit kookboek kun je snoepen zonder schuldgevoel µµ Zoete recepten met pure en natuurlijke zoetstoffen µµ Gezonde varianten op je favoriete desserts en tussendoortjes

Romig bananenijs om van te genieten na een lange werkdag. Een smeuïge moeul­leux als hartverwarmend tussendoortje. Een stukje chocoladetaart als ultiem troostmiddel. Zoete gerechten zijn mood food bij uitstek. Iedereen heeft zijn favoriete zoete zonde, maar helaas bevatten die vaak te veel geraf-

fineerde suikers of chemische suikervervangers die niet goed zijn voor de gezondheid. Daarom ging Hilde Demurie op zoek naar natuurlijke en pure varianten op je favoriete tussendoortjes en desserts. Ze kiest bewust voor zo weinig mogelijk ingrediënten – vaak hoef je niet extra te zoeten – of ze werkt met natuurlijke zoetmakers zoals honing. Het resultaat: tongstrelende zoete receptjes zonder suiker en met natuurlijke ingrediënten, om zonder schuldgevoel volop van te genieten!

lekker & puur

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/natuurlijkzoet. Met kleurenfoto’s Softcover – 156 p. 16,5 x 23 cm € 22,50

NR. 4


De 10 toppers  23

Het regime van Bart De Wever Geestigste dieetboek ter wereld Carl Huybrechts

µµ Het openhartige verhaal van de populaire politicus die in korte tijd 50 kilo verloor µµ Met verhalen, anekdotes, persoonlijke foto’s en veel humor µµ Bart De Wever schenkt de opbrengst aan een goed doel

Bart De Wever vertelt zijn culinaire levensverhaal aan Carl Huybrechts, met de grafiek van zijn lichaamsgewicht als leidraad. De jonge Bart was genetisch al voorbestemd om een zwaargewicht te worden, maar vooral het studentenleven en zijn politieke carrière brachten zijn lichaamsgewicht uit balans. Op het toppunt van zijn culinaire curve zorgden enkele confronterende reality checks ervoor

geestig

dat hij besloot zijn lichaam tot aanvaardbare proporties te herleiden. Enkele toevallige ontmoetingen en een Catalaans dieet zetten hem op weg naar een spectaculaire metamorfose. Het regime van Bart De Wever brengt het verhaal, het dieet en de recepten in woord en beeld. Overgoten met de beste en de gezondste saus ter wereld: humor. De opbrengst van zijn boek zal Bart De Wever besteden aan een goed doel, een project in het kader van de strijd tegen obesitas.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetregimevanbartdewever.

Met kleurenfoto’s Softcover – ca. 144 p. 16,5 x 24 cm € 24,95

NR. 5


24  De 10 toppers

De abdij van Westvleteren Geschiedenis – Spiritualiteit – Bouwen aan de toekomst

µµ Unieke blik achter de schermen van de abdij van Westvleteren µµ Foto’s brengen het leven van de broeders prachtig in beeld µµ Drie boeken: Geschiedenis – Spiritualiteit – Bouwen aan de toekomst

vandaag. Laat je verrassen door onbekende en boeiende verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat het niet veel scheelde of de monniken gingen chocolade maken in plaats van bier?

De abdij van Westvleteren is al eeuwenlang een bijzondere plek van rust en bezinning. Samen vertellen de drie boeken het volledige verhaal van de Sint-Sixtusabdij en de monniken die er wonen. Het geheel biedt dan ook een unieke blik op het alledaagse leven van de trappisten, hun rijke verleden en hun plannen voor de toekomst.

In het tweede deel ligt de klemtoon op het spirituele leven van de broeders. Wat houdt het in om vandaag monnik te zijn? In het derde deel kom je tot slot te weten hoe het met de abdij zelf gesteld is. In 2008 werd immers gestart met grondige verbouwingen. Hoe liep dat architecturale avontuur? Het bouwverhaal wordt aangevuld met interviews van mensen die nauw betrokken zijn bij het reilen en zeilen van de kloostergemeenschap.

In het eerste deel lees je over de geschiedenis van het klooster, vanaf de stichting in 1831 tot

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/deabdijvanwestvleteren.

AA

uniek

Met vele kleurenfoto’s Gebonden, met drie boeken in een foedraal – 508 p. 19,5 x 25 cm € 49,95

NR. 6


De 10 toppers  25

De kardinaal hoopt

Olivier Le Gendre, vertaald door Dimitri De Maesschalck

µµ Vervolg op de bestseller ‘Biecht van een kardinaal’ µµ Kritische vragen over het geloof en de kerk in de 21ste eeuw µµ Eerlijk, gedurfd en genuanceerd

Vijf jaar geleden ging Olivier Le Gendre in gesprek met een van de hoogste kerkelijke dignitarissen. Het werd een openhartige biecht over het functioneren van de kerk. Het kritische verhaal zorgde voor heel wat opschudding binnen de katholieke gemeenschap. Le Gendre en de kardinaal komen nu opnieuw samen. Dit keer neemt hun gesprek een spirituele wending.

gedurfd

Kan men als gelovige nog vertrouwen hebben in de boodschap van de kerk? In hoeverre komen de daden van de kerk nog overeen met de basisprincipes van liefdadigheid, mededogen en bescheidenheid die het evangelie verkondigt? Is de organisatie van de kerk wel voldoende aangepast aan de noden van onze moderne wereld? En is er nog hoop voor de toekomst? Eerlijk, gedurfd en genuanceerd worden al deze vraagstukken besproken. Uit onverwachte hoek krijgen gelovigen en niet-gelovigen een andere kijk op de kerk van vandaag.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/dekardinaalhoopt.

Garengenaaid – ca. 200 p. 14,5 x 20 cm € 22,50

NR. 7


26  De 10 toppers

Alice in Wonderland

Lewis Carroll, bewerkt door Ed Franck, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

µµ Klassieker bewerkt door bekroond auteur Ed Franck µµ Met grote illustraties van Rébecca Dautremer µµ Prachtig cadeauboek voor jong en oud

‘Het klassieke verhaal van Lewis Carroll steelt al jaren de harten van jong en oud. Ed Franck bewerkte het verhaal van Alice voor een hedendaags publiek zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke tekst. De dromerige, mysterieuze, sprookjesachtige prenten voegen een nieuwe verhaallijn toe aan dit wereldberoemde verhaal. Een prachtig cadeauboek voor klein én groot, in een luxueus formaat.’ (De Standaard)

‘Uitgesproken nieuw is deze Alice in Wonderland door de illustraties van Rébecca Dautremer. Met haar enorme figuren in warme en heftige kleuren zet ze een nieuw soort Alice naast de ondertussen iconische figuren van John Tenniel. (…) De illustraties krijgen op hele en dubbele pagina’s alle ruimte van de wereld. Ze zitten vol wonderlijke details, ze zijn sprekend eenvoudig of ze bestaan uit niet meer dan eenvoudige potloodschetsen. (…) Het is een boek dat – in woord en beeld – totale overgave vereist en verdient.’ (Cobra.be)

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/aliceinwonderland.

sfeervol

Met prachtige illustraties Genomineerd voor de Boekenleeuw 2012 Hardcover – 140 p. 28,5 x 35 cm € 29,95

NR. 8


De 10 toppers  27

eerste lezers

Mijn eerste kidkatgroeiboek Ik lees het zelf!

Dirk Neyens, met illustraties van Eric Bouwens

µµ Meegroeiboek voor eerste lezers, van AVI 0 tot AVI 5 µµ Grappig, spannend en boordevol fantasie µµ Met kleurrijke groeimeter

Kid Kat is geen gewone kat, hij is geheim agent. Samen met zijn partner Big vangt hij boeven. Maar daarnaast houdt hij, zoals alle andere katten, ook gewoon van vis. Wanneer gemene honden de visvoorraad van het kattenland willen stelen, doet Kid Kat er alles aan om hen te stoppen …

De avonturen van geheim agent Kid Kat zijn ideaal voor eerste lezers: boordevol spanning, avontuur en veel fantasie. Kid Kat speelt de hoofdrol in een reeks voor lezers vanaf 9 jaar, maar nu kunnen ook eerste lezers van zijn avonturen genieten. In uitdagende, originele verhalen van makkelijk naar moeilijk en van eenvoudige kijkplaat tot volwaardig leesverhaal, in een boek dat meegroeit met het leesniveau van de kinderen.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/kidkatgroeiboek.

Vanaf 6 jaar Met kleurenillustraties Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau Gebonden – ca. 128 p. 19,5 x 25 cm € 19,95

NR. 9

Van 12 tot 1

speels

Wally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en muziek van Florejan Verschueren

µµ Over cijfers, getallen, de klok µµ Mix van speelse teksten en grappige illustraties µµ Leuke luisterliedjes brengen de cijfers tot leven

In dit boek lees je verhalen over cijfers en getallen zoals je ze nog nooit gehoord hebt. Weet jij waarom de zon niet kan kussen en hoe de schaakstukken dansen? Waarom jouw duim droomt van 5 en waarom 9 groter is dan duizend?

Cijfers en getallen zijn er overal en altijd. Met de hulp van dit boek leer je ze door en door kennen. Maak kennis met de zeldzame maar onmisbare 1, de speelse 4 en de beresterke 9. In Van 12 tot 1 laat Wally De Doncker alle cijfers aan bod komen in grappige en speelse teksten. Samen met de illustraties van Jurgen Walschot en de leuke luisterliedjes van Florejan Verschueren komen de cijfers helemaal tot leven.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/van12tot1.

Vanaf 8 jaar Met cd en kleurenillustraties Gebonden – 96 p. 19,5 x 25 cm € 19,95

NR. 10


29

Op zoek in het Hageland

Lekker en gezond

Zuiderse zaligheid

Een blauwe lucht en een zacht briesje, de warme zon op uw huid en veel tijd om te genieten. De zomer is het ideale seizoen om eropuit te trekken. Naast de vele tips die u in de reisgidsen op de volgende pagina’s vindt, organiseert het Davidsfonds ook jaarlijks de Zomerzoektocht. Dat is een uitstap voor het hele gezin naar een boeiende streek in Vlaanderen. Via een uitgestippeld auto- of fietsparcours leert u de streek op een ontspannen manier kennen. En door te antwoorden op zoektochtvragen maakt u kans op een heleboel prijzen. In 2012 trok de zoektocht van juni tot september door het Waasland en in 2013 kunt u op zoek gaan in het Hageland. Diest en omgeving zetten dan hun beste beentje voor om de duizenden zoektochters te verrassen.

Mens sana in corpore sano. De Romeinen wisten het al, maar wij vergeten we het wel eens: een goede gezondheid steunt op een goed eetpatroon. Maar waar moet je op letten? Voedingsconsulente Hilde Demurie vertelt het u in haar boeken, die u in de volgende pagina’s terugvindt. Maar nu trekt ze ook door Vlaanderen met een boeiende uiteenzetting over de relatie tussen voeding en gezondheid, inclusief smakelijke verrassing! Af en toe een kleine zonde moet echter kunnen, en wat smaakt meer dan een pittige pint of een stevige whisky? Whiskykenner Bob Minnekeer vertelt u in een rondreizende lezing alles over het Schotse levenswater, en bierkenner John Verbraeken dompelt u onder in de geschiedenis van de Vlaamse microbrouwerijen. Santé!

Het zuiden van Europa blijft een toeristische trekpleister. Niet alleen terrasjesmensen en zonnebaders, maar ook meerwaardezoekers en cultuuromnivoren vinden er hun gading. De boeken op de volgende pagina’s helpen u alvast op weg. Wie in kleine groep wil kennismaken met de zuiderse culturen, kan ook deelnemen aan een van de vele Davidsfonds Cultuurreizen. Fred Brouwers neemt u mee op een culinaire reis door Piemonte, en Bruno Spaepen geeft een muzikale rondleiding door Milaan. Ook de verschillende streken in Spanje, zoals Andalusië en Castilië, geven hun geheimen prijs tijdens een boeiende rondreis. En als u graag aan het massatoerisme ontsnapt, is er geen beter moment om naar Griekenland te reizen. De zo al erg gastvrije Grieken ontvangen u met open armen.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/zomerzoektocht.

en data vindt u op AAPlaatsen www.davidsfonds.be/evenementen.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/cultuurreizen.

© shutterstock

Toerisme & Lifestyle


30  Toerisme & Lifestyle

C ultuurg i ds 2012- 2013

Wandelbox. De mooiste verborgen plekjes in Vlaanderen 40 onbekende bestemmingen met een verhaal Robert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

Wandelbox. In Flanders Fields 25 historische bestemmingen met een verhaal Robert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

De toeristische trekpleisters van onze Vlaamse steden zijn goed bekend. Maar elke stad herbergt tal van verborgen en geheime plekjes die de bezoeker verrassen, doen opkijken, inspireren, plezieren … Deze gids bevat 40 wandelingen die je meenemen langs bijzondere, verborgen en onverwachte toplocaties in Mechelen, Oostende, Leuven, Oudenaarde, Tongeren en vele andere Vlaamse steden.

‘In 25 wandelingen (5-15 km) leidt deze gids je langs alle belangrijke plaatsen uit de “Grote Oorlog”. Met behulp van kaarten, schetsen, foto’s en woorden (her)ontdek je deze oorlog als nooit voorheen. De gids eert de vele honderdduizenden oorlogsslachtoffers door een aantal onder hen extra in de kijker te plaatsen.’ (Erfwoord) Met boeiende achtergrondinformatie en tips voor een hapje of drankje onderweg.

Doos met 94 fiches / Met vele foto’s / 24 x 17 cm / € 24,95 / NR. 11

Doos met 54 fiches / Met vele foto’s / 23 x 17 cm / € 19,95 / NR. 12

nieuw

nieuw

Oost west, kust best Een verrassende ontdekkingstocht met de tram van De Panne tot Knokke Jan Yperman

Het Waasland Een waarachtige ontdekking Wouter Vloebergh, met foto’s van studio Wauters

De Vlaamse Ardennen Zien, proeven, beleven Marc Peirs, met foto’s van Marthe Minnaert

Jan Yperman stapt op de kusttram en reist van De Panne naar Knokke. Bij elke halte gaat hij op ontdekking. Onderweg stoot hij op pareltjes van erfgoed, sporen van ons maritieme verleden, prachtige natuurgebieden, boeiende musea en gezellige adresjes. Goed weer of slecht weer: deze gids staat boordevol tips voor een onvergetelijk bezoek aan onze kust.

Deze gids maakt een rondreis langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het Land van Waas. Geniet van het groen en de rust, bezoek imposante kastelen, ontdek machtige wind- en watermolens en proef van paling, paardenworst en pralines. Uitgestippelde stadswandelingen voeren je langs de hoogtepunten van Sint-Niklaas, Lokeren en Temse.

Als wandel- en fietsparadijs eisen de Vlaamse Ardennen terecht de titel van ‘Vlaanderens mooiste landschap’ op. Maar ook de steden Oudenaarde, Ronse, Geraardsbergen en Zottegem bieden een rijke culturele erfenis en boeiende historische verhalen. Streekspecialiteiten, authentieke folklore, sfeervolle verborgen plekjes: je ontdekt het allemaal in deze weelderige regio.

Met vele foto’s / Garengenaaid – ca. 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 13

Met vele foto’s / Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 14

Met vele foto’s / Garengenaaid – ca. 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 15

nieuw

nieuw

nieuw


Toerisme & Lifestyle 31

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Elke trap telt In 4 weken je conditie verbeteren Okra-Sport

Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen John Verbraeken, met foto’s van Danny Van Tricht

Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen

Met deze box vol praktische fiches wil Okra-Sport alle 50-plussers aanzetten om meer te fietsen. Zowel beginners als gevorderden kunnen er meteen mee aan de slag gaan. Na tien weken voel je je gegarandeerd fitter en gezonder! Elke trap telt motiveert iedereen om mee te doen, de conditie zichtbaar te verbeteren en weer plezier te krijgen in het fietsen.

‘Deze fietsgids brengt je aan de hand van 12 fietsroutes langs evenveel microbrouwerijen in België en Nederland. Onderweg kom je langs gezellige cafés, musea, abdijen, historische gebouwen en andere bezienswaardigheden uit de streek. Een goede gezel om de ambachtelijke brouwerijen te ontdekken.’ (Reisboeken.be)

Niemand kent Antwerpen beter dan de stadsgidsen. Ze leiden jaarlijks meer dan 150.000 toeristen rond in ’t Stad. Elke gids heeft zijn eigen specialiteit. Voor het eerst is al deze kennis gebundeld in een boek. Een massa sappige verhalen, leuke anekdotes en meer dan duizend foto’s van het Antwerpen van vroeger en nu.

Met kleurenfoto’s / Wire-O – 144 p. / 22,5 x 12,5 cm / € 19,95 / NR. 17

Met kleurenfoto’s / Integraalband – 256 p. / 21 x 28,5 cm / € 29,95 / NR. 18

nieuw

Doos met 92 fiches / 21,5 x 14,5 cm / € 14,50 / NR. 16

nieuw

nieuw

Genieten aan het water Rupelstreek & Vaartland Hans Sterkendries & Liesbet Cornelissens

Tussen wal en schip Erfgoed op en rond het water in Vlaanderen Robert Declerck & Margit Sar­ bogardi, met foto’s van Jan Crab

Zin in Leuven Ontdek de stad 10x anders Lore Callens, met foto’s van Johan van Cutsem

Fietsen in de frontstreek De mooiste routes tussen Nieuwpoort en Amiens Carl F.J. Ooghe, met foto’s van Eric de Wallens

‘Charmante dorpjes, eindeloze oevers, ongerepte natuurgebieden en ontspannende boottochtjes. Deze gids bundelt de mooiste plekjes van de Rupelstreek en Vaartland. Een bron van tips voor een heerlijk dagje uit.’ (VAB-magazine)

‘In dit boek gaat de aandacht naar een stukje vergeten erfgoed op en rond het water. Allemaal boeiende plekken die je als toerist kunt bezoeken tijdens een daguitstap.’ (De Standaard)

‘Lore Callens gidst je op 10 verrassende manieren door haar thuisstad. Lange leesverhalen wisselen af met korte, bondige tips en zo kom je alles te weten over dit gezellige Brabantse stadje.’ (Libelle)

‘Een handige gids met de mooiste routes tussen Nieuwpoort en Amiens. De auteur volgt 300 km frontlijn. Veel fietsplezier in een mooie streek met een indrukwekkend verhaal.’ (Kerk en Leven)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 19

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 20

Garengenaaid – 257 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 21

Met vele foto’s / Wire-O – 218 p. / 13 x 21 cm / € 19,95 / NR. 22


32  Toerisme & Lifestyle

C ultuurg i ds 2012- 2013

Dwalen door het Zwarte Woud Slow travel Erik Verdonck

Lekker Waals De smaak van het zuiden Erik Verdonck

Het Zwarte Woud is een van de populairste vakantiebestemmingen. Geen wonder, want de regio nodigt als geen ander uit om te wandelen, te fietsen, te ontspannen en te genieten. Toeristische toppers, onbekende pareltjes, verhalen van de lokale bevolking, recepten voor heerlijke streekgerechten: laat je inspireren door het reisverhaal en de foto’s van Erik Verdonck. Bovendien krijg je alle ruimte om je eigen reisherinneringen vast te leggen.

Erik Verdonck maakt een rondreis langs de Waalse terroir en proeft van klassiekers zoals kaas van Maredsous, Rochefortbier of heerlijk wild uit de Ardense bossen. Maar daarnaast ontdekt hij ook minder bekende lekkernijen. Lees het verhaal achter de streekproducten en ontdek hoe ze gemaakt worden. Ga thuis zelf aan de slag met de recepten uit het boek.

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – ca. 144 p. / 13,5 x 21 cm / € 22,50 / NR. 23

Met vele foto’s / Garengenaaid – ca. 176 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 24

nieuw

nieuw

Dwalen door Wales Slow travel Erik Verdonck

Spanje Zoals je het nog nooit gezien hebt Gert Corremans, met foto’s van Michael Dehaspe

Piemonte naar ieders smaak Een goed verborgen geheim van cultuur & natuur, wijn & gastronomie Gido Van Imschoot, met foto’s van Andrew Verschetze

Wales moet zeker niet onderdoen voor zijn bekendere Schotse en Engelse buren. ‘Het inspirerende reisverhaal en de prachtige foto’s van Erik Verdonck brengen het geheimzinnige Wales tot bij je thuis. Volg de auteur op zijn trips door de regio en haal er inspiratie uit voor je eigen reis. Deze reisgids laat je de ziel van het echte Wales ontdekken.’ (Basis)

‘Wie verder wil kijken dan de costa’s en de populaire steden en zich wil verdiepen in het echte Spanje, zit goed met dit boek. Gert Corremans maakte een rondreis door Spanje en hield halt bij vijftig fascinerende plekken. Je vindt hier ook het antwoord op vragen als: bestaan de windmolens van Don Quijote echt? En is Benidorm lelijk of moet het werelderfgoed worden?’ (Het Laatste Nieuws)

‘Sommelier Gido Van Imschoot ging in Piemonte op zoek naar de lekkerste wijnen, de beste restaurants en de mooiste plekjes. Een ideale reisgids voor “La Terra del Gusto”, maar ook gewoon leuk om te lezen en weg te dromen.’ (Libelle Lekker) ‘Een inspirerend boek boordevol informatie, waarmee je je zowel ter plekke als thuis enorm kunt vermaken.’ (Ciaotutti)

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 25

Met kleurenfoto’s / Garengenaaid – 224 p. / 19 x 24 cm / € 27,50 / NR. 26

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 212 p. / 19,5 x 25 cm / € 32,50 / NR. 27


Toerisme & Lifestyle 33

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

De Kalmthoutse Heide Groots en grenzeloos Hedwig Lauriks, met foto’s van Marc Slootmaekers

Het kalender-weerspreuken-boek Met meer dan 3.000 weerweetjes Gerard Verbeek, bewerkt door Bob Joosten

Fotograaf Marc Slootmaekers brengt het grensoverschrijdend natuurgebied De Zoom-Kalmthoutse Heide in beeld, met aandacht voor al wat er leeft en groeit. Zijn foto’s tonen de enorme ecologische en cultuurhistorische waarde van de regio. Hedwig Lauriks vult de beelden aan met informatie over fauna en flora, het mysterieuze landgoed Mont Noir, het schilderachtige Stappersven, kasteelpark Ravenhof-Moretusbos, natuurparel Groote Meer …

Onze voorouders waren volledig afhankelijk van het weer en hielden het dan ook nauwkeurig in de gaten. Hun observaties goten ze in volkse versjes, die gemakkelijk in het geheugen blijven hangen. ‘In dit boek zijn ongeveer 3.300 weer- en kalenderspreuken opgenomen. Dit boek gebruik je het hele jaar door. Bij elke dag vind je nieuwe spreuken en weetjes over het weer.’ (Reisboeken.be)

Met vele kleurenfoto’s / Gebonden – ca. 144 p. / 25,5 x 28,5 cm / € 39,95 / NR. 28

Garengenaaid – 272 p. / 15 x 19 cm / € 24,95 / NR. 29

nieuw

nieuw

Het echte Zuid-Afrika Chris Vervliet

Art Cities The Tradition of the New Jooris Van Hulle, met foto’s van Jan & Wim Decreton

Pure power Twee polen, twee uitersten Dixie Dansercoer

‘De reis gaat van Johannesburg naar Kaapstad en belicht zowel klassiekers als de minder bekende kanten. Breng met originele receptjes de keuken van ter plaatse bij je thuis.’ (Het Laatste Nieuws)

Het ideale cadeauboek voor je buitenlandse vrienden. ‘ARTcities vertelt door de lens van fotografen Jan en Wim Decreton hoe in vijf Vlaamse steden oud en nieuw samenvloeien.’ (Kerk en Leven)

‘Pure Power illustreert met prachtige foto’s de twee uitersten van de aarde. Dansercoer plakt er citaten bij die bij hem opkwamen bij het zien ervan. Inspiratie van een hogere orde.’ (Forward)

Met vele foto’s en recepten / Garengenaaid – 328 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 30

Gebonden – 168 p. / 25 x 29 cm / € 34,50 / NR. 31

Met vele kleurenfoto’s / Gebonden – 128 p. / 29 x 25 cm / € 34,50 / NR. 32


34  Toerisme & Lifestyle

Cartoons 2012 Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

C ultuurg i ds 2012- 2013

to p p e r

Natuurlijk zoet! 100 recepten om gezond(er) te snoepen Hilde Demurie

De beste cartoons uit binnen- en buitenland, die vind je in dit boek. Cartoonisten van over de hele wereld brengen hun eigen kijk op de actualiteit. Hilarisch, actueel, kritisch, herkenbaar. Soms ontroerend, vaak gewaagd, maar altijd verrassend grappig. Deze bundel is ongetwijfeld een blijvend plezier voor jezelf, je familie en je vrienden! ‘Deze rake selectie neemt je mee naar het grandiose rijk van de lach.’ (Zondagsblad)

‘Voedingsconsulente en auteur Hilde Demurie stelde dit boek samen met 100 recepten, waarin ze telkens op zoek gaat naar een natuurlijke, pure en lekkere zoetmaker. Rijstpap, chocomousse, koekjes: voor alle zoete zondes vind je in dit boek een natuurlijk en gezond alternatief.’ (Plus Magazine)

Gebonden – 96 p. / 20 x 20 cm / € 16,95 / NR. 33

Met kleurenfoto’s / Softcover – 156 p. / 16,5 x 23 cm / € 22,50 / NR. 4

Cartoons 2011 Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

Lijnscherp Geert Hoste kijkt naar 50 jaar cartoons Geert Hoste

12 maanden groente Hilde Demurie, met foto’s van Marc Wauters

‘De cartoonisten voeren het publiek langs de sentimentele, absurde, ontroerende, ondeugende, geniepige wegen van de glimlach. En de toeschouwer zal monkelen, het uitproesten, gniffelen of schateren in een internationale taal “humor”.’ (De Eecloonaar) ‘Vol spitse vondsten, vaak met een onooglijk detail, een verrassing uitvergroot. Een fijn gepresenteerd, kleurig pareltje.’ (Radio Spes)

‘Niemand minder dan Geert Hoste dook het archief van maar liefst 6.500 cartoons in om speciaal voor u de leukste prentjes uit te kiezen van de voorbije 50 jaar.’ (De Huisarts)

‘Pikante selder met rozijntjes, oosterse komkommer met bloemkool … Inspiratie genoeg om iedere dag groenten op het bord te toveren – snel, eenvoudig en toch anders!’ (Knack Weekend)

Gebonden – 134 p. / 20 x20 cm / € 16,95 /

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 196 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 36

nieuw

Gebonden – 96 p. / 20 x 20 cm / € 16,95 / NR. 34

nieuw

een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/ AADoorblader natuurlijkzoet.

NR. 35


Toerisme & Lifestyle 35

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

De stille kracht van thee Ann Vansteenkiste

to p p e r

Angelo’s groentetuin Zelf tuinieren was nog nooit zo leuk Angelo Dorny

Thee is ongetwijfeld de populairste drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt 5.000 jaar theecultuur! ‘In haar boek schetst Ann Vansteenkiste de geschiedenis van de drank en geeft ze informatie over het ruime aanbod van theesoorten, het productieproces en de rituelen. Organiseer met dit boek zelf je zomerse afternoon tea.’ (Het Belang van Limburg)

‘De voordelen van koken met groenten uit je eigen (moes)tuin zijn legio: je weet zeker dat je gezonde en onbespoten groenten eet, het is budgetvriendelijk en bovendien staat het uiterst hip. Stap voor stap leer je hoe je een moestuin opstart en die het hele jaar door onderhoudt. Met een handige zaai- en oogstkalender.’ (Smaak)

Met vele foto’s / Gebonden – 216 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 37

Hardcover – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 3

nieuw

nieuw

een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/ AADoorblader angelosgroentetuin.

Nog een koekje? Met receptjes uit de oude doos Robert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

Trappist De zeven heerlijke bieren Jef Van den Steen, met foto’s van Jan Crab

Zelfgemaakt Eenvoudige cadeautjes om te geven of te houden Majke Jongen, met foto’s van Marc Wauters

‘Dit boek belicht zowat alle lekkernijen uit onze koekjestradities en neemt de lezer mee naar authentieke koekjeswinkels en ambachtelijke fabrikanten. Een onweerstaanbaar geschenk!’ (Knack Weekend) Met heerlijke koekjesrecepten!

‘Onze trappistenbieren worden in binnen- en buitenland zeer hoog aangeschreven. Maar wie zijn die trappisten? En uit welk vaatje tappen ze? De monniken geven in dit boek hun geheimen prijs!’ (De Zondag)

‘Dit boek verzamelt meer dan 70 cadeauideeën om zelf te maken. Koken, breien, naaien, alle soorten technieken komen aan bod. Voortaan wordt de zoektocht naar het geschikte cadeau een stuk makkelijker!’ (Libelle)

Met kleurenfoto’s / Gebonden – 148 p. / 21,5 x 21,5 cm / € 24,95 / NR. 38

Met vele foto’s / Gebonden – 224 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 39

Met kleurenfoto’s / Softcover met flappen – 148 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 40


36  Toerisme & Lifestyle

to p p e r

Het regime van Bart De Wever Geestigste dieetboek ter wereld Carl Huybrechts

Bart De Wever vertelt zijn culinaire levensverhaal, met de grafiek van zijn lichaamsgewicht als leidraad. Op het toppunt van zijn culinaire curve zorgden enkele confronterende reality checks ervoor dat hij besloot zijn lichaam tot aanvaardbare proporties te herleiden. Dit boek brengt het verhaal, het dieet en de recepten in woord en beeld. Overgoten met de beste en de gezondste saus ter wereld: humor. nieuw

AADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/hetregimevanbartdewever.

C ultuurg i ds 2012- 2013

Gezondheid en geluk in een doosje Winiefred Van Killegem

‘Het middel om lang, gezond en gelukkig te leven? Het geheim zit in dit doosje. 90 handige kaarten met plantkundige uitleg, cultuurhistorische weetjes, geschiedenis en folklore, makkelijke middeltjes en authentieke kruidenprenten.’ (Knack Weekend) nieuw

Doosje met 90 kaarten / 7,5 x 14,5 cm / € 19,95 /

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – ca. 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 5

NR. 41

Wat de pot schaft Frisse recepten voor een duurzame keuken Filip Fransen, met foto’s van Marco Mertens

Wild in de keuken Verrassend lichte en eenvoudige wildgerechten Dirk Van Steen & Johan Vanbecelaere

Dit boek bewijst dat het mogelijk is om milieubewust én lekker te koken. Ontdek hoe je in weckpotten het goede van de zomer tot in de winter kunt bewaren, ga aan de slag met vergeten groenten en fruit van bij ons en leer hoe je ook met minder vlees lekker en evenwichtig kunt koken. Boordevol lekkere recepten die goed zijn voor onze planeet!

‘5 jonge chef-koks uit de 5 Vlaamse provincies zijn creatief aan de slag gegaan met 10 soorten wild. Het resultaat: 50 smaakvolle recepten. Nieuwe recepten die verrassend licht en bovendien eenvoudig te bereiden zijn.’ (Markant)

nieuw

Garengenaaid – 144 p. / 16,5 x 23 cm / € 22,50 / Met kleurenfoto’s / Garengenaaid - 112 p. / 16,5 x 24 cm / € 22,50 / NR. 42

NR. 43


Toerisme & Lifestyle 37

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

De mooiste kruidentuinen in Vlaanderen Ontdek ze samen met Winiefred Winiefred Van Killegem & Ivo Drieskens, met foto’s van Jan Crab

PAKKET 2 boeken in 1 pakket voor € 26,45 / NR. 45

+

Kruidenvrouw Winiefred Van Killegem brengt een bezoek aan de mooiste kruidentuinen van Vlaanderen. Ze kiest per tuin enkele kruiden uit die er groeien en bespreekt hoe je ze kunt gebruiken in de keuken en bij de behandeling van allerhande kwaaltjes. Met tal van tips voor activiteiten en adresjes in de omgeving van elke kruidentuin. nieuw

Met kleurenfoto’s / Garengenaaid – ca. 160 p. / 19 x 24,5 cm / € 24,95 / NR. 44

De lekkerste keukenkruiden kweek je zelf Winiefred Van Killegem, Lode & Christian Claus, met foto’s van Jan Crab

Koken met stevia Winiefred Van Killegem, met foto’s van Studio Wauters

Winiefred toont je hoe je eenvoudig zelf verse kruiden kunt kweken in potten en bloembakken. Ze beschrijft de teelt en verzorging van tien verschillende kruiden en natuurlijk verklapt ze per kruid ook enkele heerlijke recepten.

‘Winiefred heeft het eerste kookboekje met stevia samengesteld. Een receptenboekje recht op het doel af met korte recepten met zowel verse steviablaadjes als druppels en poeders.’ (De Apotheker)

Gebonden – ca. 94 p. / 13,5 x 17,5 cm

Gebonden – 64 p. / 13,5 x 17,5 cm

nieuw

Winiefred zet de bloemetjes buiten Aan de slag met bloemenkruiden Winiefred Van Killegem, met foto’s van Marc Wauters

Knollen, bollen en wortels van bij ons Winiefred Van Killegem, met recepten van Hans Meus & Bram De Wijngaert, met foto’s van Jan Crab

Water volgens Winiefred Winiefred Van Killegem, met foto’s van Marc Wauters

Kleine kwaaltjes? De oplossing van Winiefred Winiefred Van Killegem, met foto’s van Marc Wauters

‘Winiefred schreef een boek over de geheimen van bloemen en bloemenkruiden. Hierin geeft ze heel wat kooktips voor kruiden en kruidenbloemen, die vaak ook een positieve bijwerking hebben.’ (ROB)

‘Winiefred gaat op ontdekkingsreis door de groentetuin, op zoek naar vergeten groenten van bij ons. Haar wijsheid wordt aangevuld met recepten van Hans Meus en Bram De Wijngaert van De Gempemolen.’ (Smaak)

‘Een boek over water: van voetbad tot thee, van soep tot siroop. Winiefred Van Killegem is een kenner op het vlak van kruiden en weet ze ook origineel te verwerken.’ (Kerk en Leven)

‘Een mens wordt dagelijks geplaagd door kleine maar vervelende kwaaltjes. Met de natuurlijke, gezonde en eenvoudige middeltjes en wijsheden van Winiefred ben je zo geholpen!’ (De Zondag)

Met kleurenfoto’s / Gebonden – 112 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / NR. 46

Met vele foto’s / Gebonden – 144 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / NR. 47

Gebonden – 136 p. / 14 x 18 cm / € 17,50 / NR. 48

Gebonden – 82 p. / 14 x 18 cm / € 15,95 / NR. 49


39

©Frank Jr, shutterstock.com

Mens & Actualiteit De kleuren van de VS

De Arabische Lente

Leven met vergeten

Occupy Wall Street. We are the 99%. In 2011 werd meer dan ooit duidelijk dat in Amerika veel breuklijnen lopen. Zowel tussen superrijken en modale Amerikanen, als tussen grootsteden en voorsteden. Maar de Amerikaanse samenleving is niet alleen verdeeld op basis van leeftijd, geld en waarden, het is ook een etnisch mozaïek. Amerika verkleurt en verspaanst met rasse schreden. In een boeiende cursusreeks van Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd laat VRT-radiojournalist Bert De Vroey zien dat Europa op het vlak van diversiteit veel kan leren van Amerika. Wij zijn misschien guller met steun maar zuiniger met begrip. De cursus staat gepland in oktober en november, de periode van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en is dus de ideale voor- én nabeschouwing bij de verkiezingen!

Het Midden-Oosten heeft het westen altijd geïntrigeerd en geïnspireerd. Als bakermat van grote culturen, als voedingsbodem voor de drie grote monotheïstische godsdiensten of als decor voor de kruistochten. Vandaag staat de regio vooral bekend om de ontvlambare conflictsituatie die de wereld in een wurggreep houdt. Maar hoe zit het nu echt met de Arabische Lente? Al van bij de eerste protesten in Tunesië en Egypte waarschuwde gewezen radiojournalist en MiddenOostenkenner Jef Lambrecht als een van de weinigen voor een al te voorbarig optimisme. In een rondreizende presentatie schetst hij het ontstaan, de evolutie en de toekomst van de conflictsituatie(s) in het Midden-Oosten. Bovendien vertelt hij meer over de verborgen agenda’s en de achtergronden van de revolutie. Brandend actueel!

We worden met z’n allen steeds ouder. De vergrijzing is dan ook een thema dat elk van ons aanbelangt. Ouder worden gaat gepaard met heel wat veranderingen en het is de kunst om bewust om te gaan met die uitdagingen. In de volgende pagina’s vindt u een aantal boeken over dat thema, zoals Alzheimer, een ongevraagde, ongewenste, verwenste bezoeker. Zonder in clichés of stereotypen te vervallen beschrijft Magda Borms wat alzheimer aanricht bij haar tante en haar familie. Een confronterend en herkenbaar boek dat leest als een roman. Rond hetzelfde thema organiseert Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd een boeiende lezingenreeks. Vooraanstaande professoren en experts als Christine Van Broeckhoven en Wim Distelmans geven uitleg over dementie en successierechten, palliatieve zorgen en euthanasie. De lezingen vinden plaats in oktober en november.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/uvt.

en data vindt u op AAPlaatsen www.davidsfonds.be/evenementen.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/uvt.


40  Mens & Actualiteit

C ultuurg i ds 2012- 2013

Alzheimer Een ongevraagde, ongewenste, verwenste bezoeker Magda Borms

Psychose beter begrijpen Bea De Rouck

Een bejaarde tante wordt door haar familie in een speciaal tehuis voor dementen geplaatst. Zonder in clichés te vervallen, toont Magda Borms wat alzheimer met haar tante en haar omgeving aanricht. Melodramatiek en sentimentele pathetiek doorprikt zij met confronterende realiteitszin en een hoge dosis relativerende humor. Een confronterend en herkenbaar boek dat leest als een roman.

‘Wat is psychose? Kan je merken wanneer een psychose op til is? Wat zijn de symptomen van schizofrenie en hoe verloopt de behandeling? Doorleefde getuigenissen en heldere toelichtingen van de auteur scheppen een duidelijk beeld van wat psychose is. Van de mogelijke evoluties en de emotionele gevolgen voor zowel de patiënt als zijn omgeving tot effectieve behandelingen.’ (Maczima)

Garengenaaid – ca. 64 p. / 14,5 x 22 cm / € 12,95 / NR. 50

Garengenaaid – 180 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 51

Het ABC van de mantelzorg Van administratieve rompslomp tot zelfzorg Bea De Rouck i.s.m. CM Ziekenzorg

Zorg aan zet Ethisch omgaan met ouderen Chris Gastmans & Linus Vanlaere

‘Verpleegkundige Bea De Rouck geeft antwoord op vragen over mantelzorg. Over de administratieve rompslomp, de juridische en financiële aspecten, de hulpmiddelen en de tegemoetkomingen die er zijn. Een handig naslagwerk voor mantelzorgers.’ (Nursing)

‘Ethicus Linus Vanlaere en professor Chris Gastmans bepleiten het ethisch denken en handelen in de zorgsector. Het boek bevat voorbeelden en oriënteert de lezer in concrete situaties.’ (Bodytalk)

Garengenaaid – 240 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 52

Garengenaaid - 180 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 53

nieuw

nieuw


Mens & Actualiteit 41

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Uit elkaar Een relatiebreuk na vijftig Bea De Rouck

Speech! Speech! Speech! 101 tips voor een sterke toespraak Stef Desodt

Een boek voor en over mensen die de vijftig voorbij zijn en plots weer alleen verder moeten. Want hoe anders is het om te scheiden na je vijftigste dan wanneer je jong bent? Hoe verwerk je de breuk met de liefde van je leven? Kun je je nog openstellen voor een nieuwe partner? Troostend, inspirerend en herkenbaar voor wie zich in dezelfde situatie bevindt.

Gaat een toespraak houden bij jou gepaard met klamme handen, blozen of een trillende stem? Weet je niet hoe je de speech krachtig en boeiend maakt? Met dit boek leer je je zenuwen overwinnen en een geslaagde toespraak houden. Via oefeningen leer je hoe je ontspannen en zonder angst het woord kunt nemen, een boeiende speech kunt schrijven en met zelfvertrouwen je boodschap kunt overbrengen.

Garengenaaid – ca. 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 54

Garengenaaid – ca. 156 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 55

nieuw

nieuw

365 activiteiten voor jou en je baby Dr. Roni Cohen Leiderman & dr. Wendy Masi

Van thuiskomen tot slapengaan Doeboek voor ouders van kleuters Mieke Delanghe

Mijn partner heeft al kinderen Hoe bouw ik een nieuw gezin? Els Leuris

‘Een leuk idee voor elke dag van je baby’s eerste levensjaar. Geef eens een origineel geboortegeschenk. Uren speelplezier voor mama’s, papa’s en baby’s. Stimuleert de ontwikkeling van je kind.’ (Rekels)

‘Met veel humor en een flinke dosis fantasie, schreef Mieke Delanghe een boek met tips om de tijd tussen thuiskomen en slapengaan gezelliger te maken. Een schat aan liedjes, spelletjes, versjes en verhaaltjes.’ (De Bond)

‘Een nuttig en praktisch boek vol tips, kaderstukjes en getuigenissen die je helpen om van je nieuw samengesteld gezin een succes te maken.’ (Peuteren.nl)

Met kleurenillustraties en cd / Garengenaaid – 120 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 / NR. 57

Garengenaaid – 184 p. / 16,5 x 23 cm / € 19,95 /

Garengenaaid – 256 p. / 15 x 20 cm / € 17,95 / NR. 56

NR. 58


42  Mens & Actualiteit

C ultuurg i ds 2012- 2013

Je lifestyle vanuit hart en ziel Met 50 ideeën en 12 gesprekken om het beste uit jezelf en anderen te halen Anton van der Geld

Hoofdpijn Oorzaken, symptomen en behandelingen Koen Paemeleire & Claire De Brabandere

Een praktische en inspirerende gids voor een authentieke levensstijl. Over vrouw zijn en man zijn, leeftijd en aantrekkelijkheid, mode en smaak, werk en privé, gezondheid en wellness, relatie en seks. Met inspirerende gesprekken met o.a. Mark Eyskens, Kathy Pauwels, Herman Van Rompuy, Kathleen Cools en Inge Vervotte. ‘Dit is niet zomaar een boek om te lezen, het is een boek om vanuit te leven.’ (Mark Eyskens, minister van Staat)

‘Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Omdat er zoveel mythes en misverstanden bestaan over hoofdpijn schreef neuroloog Koen Paemeleire er samen met journaliste Claire De Brabandere een heel vlot leesbaar boek over.’ (Maczima)

Met kleurenfoto’s / Integraalband – 236 p. / 17 x 24 cm / € 17,95 / NR. 59

Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 60

nieuw

Je leven is van jou Goed omgaan met jezelf, je relaties en je werk Anton van der Geld

Klik Aan de slag met het nieuwe internet Curieus vzw

Mijn countdown Een ongewone kijk op een buitengewone ruimtevlucht Lena Clarke De Winne

‘Professor Anton van der Geld beschrijft in tien stappen hoe je evenwicht kan brengen in je leven, je werk en je relaties.’ (Goed Gevoel)

‘Tegenwoordig kun je vrienden zoeken op Facebook, iets online kopen of een radioprogramma van gisteren beluisteren. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Een duidelijke handleiding voor echte beginners.’ (Kerknet)

‘Lena Clarke De Winne vertelt hoe zij de ruimtereis van haar man heeft beleefd. Een ongewone kijk op de dingen, boordevol anekdotes, soms tragikomisch, soms nuchter of bikkelhard.’ (Het Laatste Nieuws)

Garengenaaid - 356 p. / 16,5 x 24 cm / € 19,95 / NR. 61

Met vele schermvoorbeelden / Garengenaaid – 216 p. / 19,5 x 24 cm / € 18,50 / NR. 62

Met kleurenfoto’s uit het persoonlijk archief van Lena Clarke De Winne / Garengenaaid met flappen – 238 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 63


GRATIS BOEK

T

O

lijk te bekijken en de allegorieën van Giotto waren nagenoeg onzichtbaar.3 Ik ga terug, als het weer tenminste opnieuw opheldert. Woensdag gaan we naar Rome. Brieven voor de Poste Restante zullen mij daar vinden in de volgende twee maanden. Met Pasen hoop ik naar Griekenland te gaan met de familie Gardner.4 Is er enige hoop dat jij ook komt? Ik heb niets geschreven – of nauwelijks iets – sinds ik in het buitenland ben. Vóór mijn vertrek uit Engeland kon ik niets doen van wat we wilden voor de ‘Westminster’, maar ik schreef Theodore Davies met de vraag of hij om het even wat ik later zou kunnen doen wou doorgeven. En hij antwoordde vriendelijk dat hij dat zou doen.5 Ik ben erg teleurgesteld over de roman.6 Ik heb geprobeerd iets realistisch te bedenken, als je snapt wat ik bedoel: in plaats van gebeurtenissen en figuren te kopiëren die ik tegenkwam, probeerde ik andere gelijkaardige alledaagse te verbeelden, in de veronderstelling dat dit kunst was. En door de twee benaderingen te mengen heb ik niets geproduceerd. Ik denk dat ik het eens zal proberen met pure en eenvoudige verbeelding: hoewel het effect al evenmin geslaagd zal zijn, zal het misschien iets meer opleveren. Ik denk dat ik de foto-grafische gave bezit waarover je sprak, maar zolang ik ervan overtuigd ben dat ik niet beter kan, ben ik niet van plan haar volledig te gebruiken. Ik zou je zo graag horen over je Amerikaanse expeditie, als je tijd hebt om te schrijven. Vind je niet dat de gemiddelde Amerikaan in Italië veel leuker is dan de gemiddelde Engelsman? Jouw toegenegen E.M. Forster

05

-1 2

LINI

19

O

VAN

U krijgt dit boek cadeau als u voor minstens 110 euro bestelt uit deze Cultuurgids. PLATO T PAS

VA N :

Rolfe (Baron Corvo)

AAN:

aan Fox Venetië, 5 april 1910

8 3 . OV E R U I TG E V E RS E N HOTE L HO UD E RS De Engelse schrijver en excentriekeling Frederik William Rolfe (1860-1913) wist zich na zijn bekering tot het katholicisme ook tot priester geroepen en verbleef zelfs een jaar in het Scots College in Rome, maar werd er afgewezen. Zijn Romeinse tijd (1889-90) bracht hem wel in contact met de hertogin Sforza Cesarini, die een tijdlang zijn beschermelinge werd, hem de titel ‘Baron Corvo’ gaf (zijn meest bekende pseudoniem) en van grote invloed was op wat later de schrijver Rolfe zou worden. De ervaringen in en rond haar palazzo in Genzano di Roma bij het Meer van Nemi verwerkte hij in zijn Stories Toto Told Me (1898). Na een tijdlang weer in Engeland te hebben doorgebracht leefde baron Corvo als notoir homoseksueel in Venetië, meestal in ellendige omstandigheden. Hij ligt begraven op San Michele. Zijn bekendste werk is Hadrian the Seventh (1904) over een gefingeerde Engelse paus. De Venice Letters, die pas in 1974 werden gepubliceerd en waarin de subcultuur van de gays in Venetië levendig beschreven wordt, zijn gericht tot Charles Masson Fox. Rolfe hoopte dat deze weer naar Venetië zou komen en er zijn weldoener zou worden. Vergeefse moeite. In de brieven komen ook zijn problemen met uitgevers of zijn precaire leefomstandigheden aan bod.

Waarde F.,

P

3 4

5 6

Bedoeld worden de vier allegorieën van Franciscus (armoede, zuiverheid, gehoorzaamheid, triomf) door Giotto en zijn leerlingen op het gewelf van het transept in de benedenkerk van de San Francesco. Forster ging vermoedelijk in 1903 mee op een Griekse cruise geleid door Ernest Arthur Gardner die tot 1895 directeur was van de British School of Archaeology in Athene en daarna tot 1929 professor archeologie aan de universiteit van Londen. Hij kende diens neef Arthur uit zijn tijd aan het King’s College. The Westminster Gazette, spreekbuis voor liberale ideeën, was een gewaardeerde avondkrant waar Forster wat werk hoopte te vinden als recensent. Davies’ band met de krant is onduidelijk. De onvoltooide roman Nottingham Lace.

170

en leeg dus excuseer alstublieft potlood. Duizendmaal dank voor uw brief en bijsluitingen. De eerste komt als water in de woestijn. U kunt zich niet voorstellen hoe het is als er geen hond is om tegen te praten. Kijk ´s: denk niet dat ik u ook maar iets verwijt. U heeft nooit enige verwachtingen gewekt en bijgevolg ben ik niet teleurgesteld. Wat ik bewonder (omdat ze zo op mijn eigenschappen lijken, die ik immens bewonder) zijn uw moed en doorzettingsvermogen om vol te houden ondanks de ene teleurstelling na de andere. Er is uiteindelijk niets dat een man eronder kan krijgen die lang genoeg volhoudt. Wat mij betreft, ik zal volhouden zo lang ik mijn pink kan bewegen en in deze vastberadenheid word ik grotelijks gesterkt door de wetenschap dat u ten behoeve van mij hetzelfde doet, zonder de moed te verliezen door tegenslag. De toestand is nog precies hetzelfde. Precies. Alleen, zoals mijn briefkaart u al zei, sta ik er nu beter voor in zoverre dat ik een nieuw boek af heb dat helemaal van mij is en waarop niemand enige rechten kan doen gelden. Alles wat nodig is, is daar de vruchten van te plukken en dat kan niet zonder liquide middelen. Ik heb een kopie naar Amerika gestuurd, en zal daar op zijn vroegst over drie maanden iets op horen. En ik heb een aanbod om het in Engeland als feuilleton te publiceren, wat betekent dat ik nog een kopie moet maken (twee maanden werk) van de eerste versie, maar dat zou betekenen contanten bij aflevering van elk hoofdstuk, als ik slechts de kans had in staat te zijn het geheel af te maken. En dan is er nog een derde aanbod dat ik heb gehad, namelijk voor The Weird1, twee jaar geleden geschreven, gestolen door Pirie-Gordon. Mijn agenten hebben een claim op dat boek, dus heb ik hun geschreven en over het aanbod verteld en gezegd dat ik, als zij

1

In The Weird of the Wanderer (1912) reist de held Nicholas Crabbe door de tijd en ontdekt dat hij Odysseus is. Rolfe wordt door het gebruik van neologismen en het aanwenden van de figuur van Odysseus wel eens gezien als een wegbereider van het modernisme en van James Joyce.

171

Italië in 100 brieven Van Plato tot Pasolini Patrick Lateur µµ Origineel en kleurrijk beeld van Italië in 100 brieven µµ Brieven van de oudheid tot vandaag µµ Italië volgens filosofen, kunstenaars, schrijvers, religieuzen, politici …

‘Met Italië leeft men als met een geliefde, vandaag in grote ruzie, morgen in aanbidding.’ De filosoof Schopenhauer wist de dualiteit, maar vooral de onontkoombare aantrekkingskracht van Italië treffend weer te geven. Ook door de ogen van andere bekende historische figuren krijgen we in deze brievenbundel scherpe schetsen en diepgaande beschouwingen van il bel paese aan de Middellandse Zee. Soms verzuchtend, soms hartstochtelijk. Dan weer bitter of betoverend. nieuw

Van didactische brieven van de filosoof Seneca en een sollicitatiebrief van Leonardo da Vinci, tot politieke brieven van Dante en Verdi, reisbrieven van Cyriel Buysse of Bartoldy en persoonlijke liefdesbrieven van George Sand. De brieven in deze bundel variëren in thema en stijl, maar telkens speelt Italië een rol. Italië in 100 brieven is een bundeling van brieven die literatoren en filosofen, componisten en beeldende kunstenaars, politieke en kerkelijke figuren over Italië schreven van de Grieks-Romeinse Oudheid tot vandaag. Met deze verzameling legt Patrick Lateur een originele mozaïek van Italië. Garengenaaid met stofwikkel – ca. 256 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / NR. 64


45

Alles is geschiedenis

Lang leve de vakman

Muzikaal intermezzo

Davidsfonds en geschiedenis: het zijn twee handen op één buik. Dankzij de rijke geschiedenis van Vlaanderen liggen de boeiende verhalen hier voor het oprapen. En dat we die graag met u delen, merkt u niet alleen aan de boeken op de volgende pagina’s, maar ook aan de vele evenementen, cultuurreizen en cursussen. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd organiseert bijvoorbeeld een heleboel (dag)cursussen over historische onderwerpen, zowel dicht bij huis als verder weg. In het najaar van 2012 kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan een cursus in de abdij van Averbode en één in Kazerne Dossin in Mechelen. Verschillende Davidsfonds afdelingen organiseren ook een daguitstap naar het Mechelse memoriaal, museum en documentatiecentrum, waarbij u niet alleen de kazerne maar ook andere monumenten in de stad kunt bezoeken.

Bakkers, slagers, schilders, schoenmakers, kaasmakers … De lijst van ambachten waar veel over te vertellen valt, is eindeloos. Stof genoeg dus voor een boeiende Nacht van de Geschiedenis. Op één avond in maart bundelen dan zo’n 200 plaatselijke Davidsfonds afdelingen hun krachten om een historische topactiviteit uit te werken rond één thema. En u raadt het al: dit jaar richten we de schijnwerpers op de verhalen van de vele vakmannen of vakvrouwen die Vlaanderen rijk is. Het levensverhaal van de chocolatier om de hoek, de historiek van generaties timmermannen, bezoeken aan het atelier van keramisten of beeldhouwers: u krijgt een nieuwe kijk op oude ambachten. Noteer alvast dinsdag 19 maart 2013 in uw agenda en beleef met duizenden anderen een van de grootste geschiedenisevenementen in Vlaanderen.

Bestaat er een betere manier om tot rust te komen dan naar muziek te luisteren? De muziekreizen van Davidsfonds Cultuurreizen zijn één lange aaneenschakeling van zulke rustpunten. Een paar bewijzen? De uitstap naar Thiérache, een dag vol prachtige muziek in de abdij van Saint-Michel. De reis naar Salzburg, een melodieuze midweek bij het Mozartfestival. Of de trip naar Wenen, een muzikaal paasfeest aan de Donau. Steevast reizen met een stevig muziekprogramma: een reeks unieke concerten op prachtige locaties en een schat aan muzikale achtergrondinformatie. Maar ook in eigen land kun je genieten en bijleren over muziek. In samenwerking met de Vlaamse Opera organiseert Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd operadagen in Antwerpen en Gent. Dramaturgen Anne-Mie Lobbestael en Luc Joosten geven tekst en uitleg bij Aggripina van Händel en Die Zauberflöte van Mozart.

en data vindt u op AAPlaatsen www.davidsfonds.be/evenementen.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/nacht.

info vindt u AAMeer op www.davidsfonds.be

© Eder, Shutterstock.com

Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books


c u ltuu r be l e e f j e sa m en

to p p e r

Gerardi Mercatoris Facsimile van de Atlas van de wereld

µµ Facsimile-uitgave van de wereldatlas van Mercator µµ Buitengewone kijk- en leeservaring van topkwaliteit µµ Luxe-editie op ware grootte, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes

In het Mercatormuseum in Sint-Niklaas ligt een exemplaar van Gerardi Mercatoris – Atlas sive cosmographicae meditationes de fabrica mvndi et fabricati figvra. De atlas werd in 1607 uitgegeven en toont ons de wereld door de ogen van de bekende cartograaf Mercator. De meer dan honderd historische kaarten zijn pareltjes van graveerkunst en vallen op door de vele details en de correcte weergave van de toen bekende wereld. nieuw

Met deze facsimile-uitgave wordt de schitterende wereldatlas van Mercator eindelijk beschikbaar voor het grote publiek. Het is een unieke kans om de gedetailleerde kaarten in dit belangrijke historische werk te bekijken en te bewonderen. Je kunt urenlang grasduinen in de atlas en zult elke keer iets nieuws ontdekken en je verwonderen over een ander detail in de ongelooflijk rijke schatkamer van wereldkaarten. Mercator werd 500 jaar geleden geboren in het Waasland. Als cartograaf en kosmograaf was zijn werk van onschatbare waarde. In de uitleiding bij de atlas leer je meer over de figuur van Mercator, zijn belang en de oorsprong van dit kaartenboek. Het is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en geschiedenis! ‘Voorheen was de sensatie voorbehouden aan museummedewerkers en universitaire onderzoekers, maar nu kan iedereen grasduinen in de Wereldatlas van Mercator. Dat hebben we te danken aan de reproductie van het Davidsfonds.’ (De Morgen) ‘Eindelijk ligt de replica van de unieke wereldatlas uit 1607 in de boekhandel. Het boek is ideaal als geschenk. Mercator was van de streek, maar zijn kaarten zijn internationaal.’ (Het Nieuwsblad) de volledige atlas via AADoorblader www.davidsfonds.be/mercatoratlas.

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met meer dan 100 gegraveerde kaarten en een epiloog over Mercator / Gebonden, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes – 352 p. / 47,3 x 32,5 cm / € 140 / NR. 1

Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 47


48  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

to p p e r

C ultuurg i ds 2012- 2013

Graven van Vlaanderen (861-1384) Edward De Maesschalck µµ Compleet overzicht van een tot de verbeelding sprekende periode µµ Grote historische gebeurtenissen plus verrassende anekdotes µµ Nieuw meesterwerk van de auteur van Bourgondische vorsten

Boudewijn de IJzeren schaakte een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noordzee. Het zou meer dan 500 jaar duren voor het graafschap in Bourgondische handen terechtkwam. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een dicht netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen. nieuw

Lees over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar ook van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair. Reis mee naar de Artesische heuvels of het verre Jeruzalem en beleef vanaf de eerste rij de spectaculaire toernooien, de Guldensporenslag of de moord op Artevelde. Voel mee met de gravinnen, die vaak als gewonde leeuwinnen moesten vechten voor het behoud van hun kroost en hun vaderland. Edward De Maesschalck is doctor in de middeleeuwse geschiedenis. In een doorlopend, chronologisch opgebouwd verhaal vertelt hij voor het eerst de complete geschiedenis van de Vlaamse graven en gravinnen. Een waar huzarenstuk. De vele vertaalde fragmenten uit kronieken, brieven en andere historische documenten verlenen aan het werk een bijzondere authentieke toets en geven je het gevoel dat je er zelf bij was. De Maesschalck schreef eerder al het succesvolle boek Bourgondische vorsten (1315-1530). een deel van dit boek via AADoorblader www.davidsfonds.be/gravenvanvlaanderen.

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met kleurenillustraties, kaarten en stambomen / Gebonden – ca. 352 p. / 25 x 29 cm / € 69,95 / NR. 2


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 49

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Bourgondische vorsten (1315 -1530) Edward De Maesschalck Schitterende illustraties van miniaturen, schilderijen, beeldhouwwerken en sieraden brengen de rijkdom van een van de meest hoogstaande periodes uit ons cultureel erfgoed in beeld. Overzichtelijke stambomen en kaarten vullen aan. Een pracht van een cadeauboek dat kunst- en geschiedenisliefhebbers niet mogen missen. Edward De Maesschalck weet een van de markantste perioden uit ons verleden tot leven te wekken alsof je er zelf bij was. Hij vertelt tal van frappante anekdotes, maar slaagt erin het brede overzicht te behouden over een periode van meer dan tweehonderd jaar. De eminente rol van het machtige en rijke Vlaanderen krijgt speciale aandacht. ‘Een schitterend geschreven boek over een belangrijke periode in de Europese geschiedenis. Samen met de prachtige illustraties is dit een historisch verhaal in alle betekenissen van het woord.’ (Knack) Dit kleurrijke en samenhangende synthesewerk toont de Bourgondische vorsten tegen de achtergrond van hun tijd en heeft oog voor alle facetten van hun samenleving. Je leert niet alleen meer over de politieke en maatschappelijke context, maar ook over de pracht en praal van het hofleven en tal van artistieke exploten. Je maakt kennis met het dagelijkse leven en met grote, soms spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de honderdjarige oorlog, de kruistochten, huwelijken en begrafenissen, tornooien en moordpartijen. 

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met vele illustraties en kaarten / Gebonden met stofwikkel – 256 p. / 25 x 31 cm / € 59,95 / NR. 65

PAKKET

PAKKET

Graven van Vlaanderen + Bourgondische vorsten + foedraal

Graven van Vlaanderen + foedraal

+

à

Koop nu de twee meesterwerken van Edward De Maesschalck in één pakket! Meer dan acht eeuwen geschiedenis van onze streken op grandioze manier beschreven, compleet met schitterende illustraties, kaarten en stambomen. U krijgt er een prachtig foedraal bij, ideaal om beide klassiekers in te bewaren.

Heeft u Bourgondische vorsten al in uw boekenkast staan? Maak uw collectie dan compleet met dit pakket. U krijgt het boek Graven van Vlaanderen en het verzamelfoedraal om beide werken in te bewaren.

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap).

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap).

€ 129,95 / NR. 66

€ 75 / NR. 67


50  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

C ultuurg i ds 2012- 2013

Vlaamse miniaturen

De 15de eeuw was het hoogtepunt van de Vlaamse miniatuurkunst. De kunst van de verluchting, de schilderkunst in boeken, genoot toen een succes zonder voorgaande in de Zuidelijke Nederlanden. Vooral onder het bewind van bibliofiel Filips de Goede kreeg de miniatuurkunst een belangrijke impuls. Hij deed een beroep op de beste verluchters en in zijn spoor plaatsten ook ridders, geestelijken en de stedelijke bourgeoisie bestellingen bij talentrijke verluchters. nieuw

Lieven Van Lathem, Willem Vrelant of de Meester van Wavrin, in die tijd even vertrouwde namen als Rogier van der Weyden of Hans Memling dat vandaag nog zijn, waren stuk voor stuk gerenommeerde kunstenaars die onvermoeibaar werkten aan het illustreren van kronieken, ridderromans en zowel profane als religieuze traktaten. Zo ontstonden echte meesterwerken waarvan de artistieke kwaliteit amper haar gelijke vindt. Voor het eerst brengen de Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France hun collecties samen en bundelen ze hun krachten om de bloeitijd van de Vlaamse miniatuurkunst in de kijker te zetten. ‘Een onovertroffen hoogtepunt van boekdrukkunst, met aangenaam lettertype in twee kolommen en honderden werkelijk sublieme afbeeldingen, waarvan vele volbladminiaturen! En bovendien teksten van niet minder dan dertig specialisten uit binnen- en buitenland.’ (Histoforum) ‘Vlaanderen heeft nooit een grotere kunstrijkdom gehad dan in de 15de eeuw. Naast de Vlaamse primitieven, de polyfone muziek en de Brabantse retabels kenden toen ook de miniaturen een hoogtepunt. Vlaamse miniaturen toont en bespreekt de mooiste pagina’s uit de westerse handschriften.’ (Gentleman)

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Gebonden – 400 p. / 23 x 28 cm / € 64,95 / NR. 68


c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 51

Spiegel van de middeleeuwen In woord en beeld Jozef Janssens

Romaanse beeldhouwkunst Middeleeuwse verbeelding op steen Jean-René Gaborit, vertaald door Dimitri De Maesschalck

‘Al te vaak worden de middeleeuwen afgeschilderd als een duistere tijd van kuisheidsgordels, griezelige kastelen en kortzichtige geleerden. Dit boek schetst een genuanceerder beeld. Wist jij dat uitvindingen zoals de bril, het spinnenwiel en het mechanisch uurwerk middeleeuws zijn? Dat de moderne roman al ontstond aan het eind van de twaalfde eeuw? Wees gerust, dit is geen saai encyclopedisch overzicht, wel een toegankelijk boek vol nieuwe inzichten, verrassende invalshoeken, weetjes en anekdotes. Een prachtig geschenk voor liefhebbers van geschiedenis!’ (Knack Weekend)

‘Een indrukwekkend album van weerom de beste kwaliteit, waar de lezer wordt meegenomen in de wereld van de romaanse stijl, zoals die werd verwerkt in de beeldhouwkunst. Het is een kijkboek, maar ook een erudiet leesboek. Een boek om te koesteren voor elke kunstminnaar.’ (Boekenbank)

‘Spiegel van de middeleeuwen is een spetterend geschiedenisboek, dat je op twee manieren kunt lezen. Er is de hoofdtekst, tjokvol verrassende invalshoeken en kleurrijke middeleeuwse citaten, die leest als een trein. En er zijn de meer dan tweehonderd schitterende miniaturen en kunst- en architectuurfoto’s, met elk een eigen anekdote. Een topgeschenk voor al wie van geschiedenis, literatuur en mooie plaatjes houdt.’ (De Standaard)

‘Davidsfonds publiceert een even groot als verzorgd boek over romaanse beeldhouwkunst. U ontdekt er de grote rijkdom en Europese dimensie van een kunst die een hoogtepunt bereikte in de zogeheten Renaissance van de 12de eeuw. En daarnaast vele onbekende plekjes met kerken vol fascinerende beelden, van Engeland tot Italië. Inspiratie voor jaren!’ (Het Laatste Nieuws) ‘Dit boek laat de magie van deze wereld in steen herontdekken. Hoe is de romaanse kunst ontstaan? Wat waren de inspiratiebronnen? Waar zit de eenheid in de eindeloze variatie van de romaanse beeldhouwkunst? Geen vraag blijft onbeantwoord. Een must have met indrukwekkende afbeeldingen voor iedere kunstliefhebber.’ (Knack Weekend)

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap).

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap).

Met meer dan 200 afbeeldingen, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd / Gebonden met stofwikkel – 288 p. / 25 x 29 cm / € 59,95 / NR. 69

Met vele kleurenillustraties / Met klassevol foedraal / Gebonden – 438 p. / 26 x 31 cm / € 99 / NR. 70


52  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

C ultuurg i ds 2012- 2013

Pieter Bruegel ongezien! De Antwerpse werken van Bruegel Manfred Sellink & Maximiliaan Martens

Zomers in Hingene Het kasteel d’Ursel en zijn bewoners Koen De Vlieger-De Wilde en Joke Bungeneers

Voor velen is Pieter Bruegel onlosmakelijk verbonden met Brussel. Toch was het in Antwerpen dat de meester zijn artistieke opleiding genoot, naam en faam kreeg als tekenaar en beslissende stappen zette in zijn ontwikkeling als schilder. Dit boek zet de Antwerpse werken van Bruegel in de kijker. De focus ligt op de prentkunst van Bruegel en toont zijn intellectuele rijkdom, creatieve verbeeldingskracht en visuele vernuft.

Het elegante kasteel d’Ursel in Hingene was bijna vier eeuwen lang de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Lees over de bewogen bouwgeschiedenis, de unieke Chinese interieurdecoratie, de tuinen die het kasteel omringen en maak kennis met de opeenvolgende bewoners. De vele foto’s, plannen en portretten uit de privéverzameling van de familie d’Ursel maken je ontdekkingstocht door het kasteel compleet.

Met vele illustraties / Gebonden – ca. 208 p. / 22 x 28 cm / € 34,50 / NR. 71

Met vele kleurenfoto’s / Gebonden met halve stofwikkel – 288 p. / € 54,95 / NR. 72

nieuw

nieuw

Indië door de lens van koningin Elisabeth (1925) Beeldverslag van een bijzondere reis Sophie De Smet

Coco & Co Schone vrouwen Claude Blondeel, met illustraties van Karl Meersman

Hier rust … Bijzondere graven en begraafplaatsen van Campo Santo tot Schoonselhof Staf Schoeters

Koningin Elisabeth was net als vele andere westerlingen gefascineerd door de Indische cultuur. Een reis naar Indië bepaalde haar wereldbeeld. Met exclusief archiefmateriaal en dagboekfragmenten.

‘Claude Blondeel, cultuurredacteur bij VRT, ploos brieven, biografieën en dagboeken uit en vatte alle wetenswaardige info samen in 15 beknopte maar razend interessante portretten.’ (Talkies)

‘Staf Schoeters bundelt enkele van ’s lands bekendste begraafplaatsen. Weetjes over markante graven en beroemde figuren die op de kerkhoven rusten, zijn in het boek gebundeld.’ (De Standaard)

Met vele historische foto’s gemaakt door koningin Elisabeth / Garengenaaid – 216 p. / 24 x 24 cm / € 29,95 / NR. 73

Met prachtige portretten door meestertekenaar Karl Meersman / Garengenaaid – 152p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 74

Met vele foto’s / Gebonden – 256 p. / 17 x 24 cm / € 29,95 / NR. 75


c u ltuu r be l e e f j e sa m en

to p p e r

Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 53

De abdij van Westvleteren Geschiedenis – Spiritualiteit – Bouwen aan de toekomst

De kruisweg van de stilte Eigen-zinnig

‘In de abdij van Westvleteren hangt De Kruisweg van de Stilte, een expressionistisch werk van Armand Demeulemeester. Wat roept dit bijzondere kunstwerk op? Niet enkel voor de monniken, maar ook voor gelovigen en agnosten?’ (Kerk en Leven)

De abdij van Westvleteren is al eeuwenlang een bijzondere plek van rust en bezinning. Samen vertellen de drie boeken het volledige verhaal van de Sint-Sixtusabdij en de monniken. Het geheel biedt een unieke blik op het leven van de trappisten, hun verleden en hun toekomstplannen. In het eerste deel lees je over de geschiedenis van het klooster vanaf de stichting in 1831 tot vandaag. In het tweede deel ligt de klemtoon op het spirituele leven van de broeders. In het derde deel kom je alles te weten over de grondige verbouwingen van de abdij. nieuw

AADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/deabdijvanwestvleteren.

Met afbeeldingen van elke statie / Gebonden – 72 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 76

PAKKET

Koop De abdij van Westvleteren + De kruisweg van de stilte in één pakket en krijg er gratis de cd Triduum Paschale bij, ter waarde van € 22,50. Triduum Paschale bevat paasgezangen die al eeuwenlang het gebed van de monniken vertolken.

Met vele foto’s / Drie boeken in een foedraal / Gebonden – 508 p. / 19,5 x 25 cm / € 49,95 / NR. 6

€ 70 i.p.v. € 97,4 / NR. 77

Byzantium Een spektakel van kunst en cultuur Peter Van Deun

Van tornos tot toerisme Ontstaan en evolutie Karel De Meulemeester

De erfenis van de Oudheid voor de mens van nu Robert Nouwen

‘Voor het Nederlandse taalgebied is dit een van de eerste bevattelijke inleidingen over de cultuur van het Byzantijnse rijk. Voor veel lezers zal het boek een interessante kennismaking zijn met deze vaak miskende cultuur.’ (Archeonet)

‘Reizen behoort tot de favoriete vrijetijdsbestedingen. Maar waar komt die drang tot reizen vandaan? Karel De Meulemeester probeert deze vraag te beantwoorden. Hij beschrijft op een luchtige manier de evolutie van toerisme.’ (Knack Weekend)

‘De geschiedenis herhaalt zichzelf voortdurend. Robert Nouwen gaat aan de hand van vijf thema’s – vrijheid, mensenrechten, democratie, globalisering en vrede – na wat we nog kunnen leren uit de wereld van de oude Grieken en Romeinen’. (Archeonet)

Met vele illustraties in kleur / Garengenaaid – 248 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 78

Gebonden – 104 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 79

Met vele illustraties / Garengenaaid – 240 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 80


54  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

C ultuurg i ds 2012- 2013

Levend erfgoed Boerderij- en neerhofdieren uit onze streken Steunpunt Levend Erfgoed

Het Vlaamse platteland in de fifties Eindredactie door Sarah Luyten en Yves Segers, met foto’s van Jos Halsberghe

België, land zonder grens Hoe moet het verder met ons asiel- en migratiebeleid? Theo Francken & Sarah Smeyers

Eeuwenlang werd het platteland bevolkt door talloze oude rassen van boerderij- en neerhofdieren. Veel van die rassen zijn vandaag helaas met uitsterven bedreigd. Toch maken ze wezenlijk deel uit van het socioculturele en agrarische erfgoed van onze streken. Dit boek geeft een uniek overzicht van onze Vlaamse, Waalse en Brusselse erfgoedrassen, van duif tot paard. Aangevuld met verrassende weetjes en praktijkverhalen.

‘Een schitterend fotoboek dat een portret schetst van het Vlaamse platteland in de jaren ’50. Fotograaf Jos Halsberghe maakte in de late jaren ’40 en ’50 beelden over het leven op het platteland, van de Westhoek tot in Limburg. Ze tonen het landelijke leven zoals het toen was. Een uniek kijkboek over ons rurale verleden en erfgoed.’ (Boer en tuinder)

Jong of oud, allochtoon of autochtoon, Vlaming of Waal, iedereen vindt België vol. Ons land is hierin zelfs de trieste wereldkampioen. Hoe is het ooit zover kunnen komen? Waar liggen de grootste uitdagingen? En hoe kunnen we de ommekeer inzetten? Dat zijn de drie centrale vragen die de auteurs, federale volksvertegenwoordigers voor N-VA, in dit boek proberen te beantwoorden.

Met vele foto’s / Gebonden – 344 p. / 24 x 24 cm / € 39,95 / NR. 82

Garengenaaid – ca. 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 /

Strijdperk Vlaanderen 2.000 jaar erfgoed van grote conflicten Patrick De Rynck

De oudste Ronde van Vlaanderen Anton Ervynck, Kris Vandevorst, Evelien Oomen & Marnix Pieters (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed)

Vlaamse wielerkoppen 150 jaar drama en heroïek Dries Vanysacker

‘Vlaanderen is al eeuwenlang het strijdperk van conflicten van uiteenlopende aard. Dit boek gaat bij een aantal conflicten op zoek naar monumenten, gebouwen, enz. die ermee in verband staan. Het levert boeiende inzichten op!’ (Reisboeken.be)

‘Dit boek gaat op zoek naar de vele sporen uit een ver of nabij verleden die in onze achtertuin te vinden zijn. Het brengt op een fraaie manier de archeologische rijkdom van Vlaanderen in kaart.’ (De Standaard)

‘Dries Vanysacker ging op zoek naar de wortels van Vlaanderen als wielerland. 150 jaar geschiedenis schotelt hij voor aan de hand van 35 kleurrijke portretten. Met als rode draad door alle biografische schetsen: drama en heroïek.’ (Sportmagazine)

Met vele foto’s / Garengenaaid – 156 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 84

Met vele foto’s / Hardcover –280 p. / Met foto’s / 28,5 x 25,5 cm / € 29,95 / NR. 85

Met vele foto’s / Hardcover – 258 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,50 / NR. 86

nieuw

Gebonden – ca. 320 p. / 25 x 29 cm / € 39,95 / NR. 81

nieuw

nieuw

NR. 83


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 55

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Mijn familienaam Waar komt die vandaan? Dr. Frans Debrabandere

De taalgrens Over wat België scheidt en verbindt Brigitte Raskin

de taalgrens

b r i g i t t e r as k i n

Dit boek vertelt waar familienamen vandaan komen en wanneer ze ontstaan zijn. Maar het geeft ook antwoord op vele andere vragen. Hoe worden ze gevormd? Welke familienamen kregen vondelingen? En natuurlijk leer je ook meer over je eigen naam. In het uitvoerige register achteraan in het boek vind je de weg naar de verklaring van talloze familienamen.

Hoe kwam de Germaanse-Romaanse cultuur- en taalgrens in Europa tot stand? Hoe evolueerde de taalgrens in eigen land? Welke problemen bracht de tweetaligheid mee in België? In hoeverre groeide de geografische taalgrens ook uit tot een sociologische scheiding? Dit boek reist met de lezer langs de taalgrens en schetst de ontwikkelingen die tot de huidige grens leidden. Een vlot leesbaar overzicht, geïllustreerd met kaarten en foto’s.

Gebonden – 258 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 87

Met vele foto’s en kaarten / Garengenaaid – ca. 328 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 88

Limburgs etymologisch woordenboek De herkomst van de woordenschat van Belgisch en Nederlands Limburg Dr. Frans Debrabandere

Tradities Volkskunde Vlaanderen vzw, met foto’s van Nick Hannes

‘De bekende dialectetymoloog behandelt in dit boek de herkomst van duizenden Limburgse woorden en uitdrukkingen. Een gedegen naslagwerk over de rijke geschiedenis van de woordenschat van Nederlands en Belgisch Limburg.’ (Onze Taal)

‘Nick Hannes reisde door eigen land om tradities en volksgebruiken te fotograferen. Werelds, religieus of familiaal, kleinschalig of universeel, onbekend of Unesco-erkend. Een staalkaart van zeer uiteenlopende rituelen en gebruiken in Vlaanderen.’ (Knack)

Gebonden – 460 p. / 16,5 x 24 cm / € 39,95 / NR. 89

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 90

nieuw

nieuw


56  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

C ultuurg i ds 2012- 2013

Roets 2013 Historische weekkalender

De langste reis Op zoek naar het ontstaan van de mens Pieter Boussemaere

En toch werkt het Pieter Van Dooren

‘De Roets is Vlaanderens luchtige, unieke en verrassende weekkalender die je historische kennis wat opfrist. Met de Roets kom je te weten waar je zelf vandaan komt, waar je eigen roots liggen. Pas op voor de Roets-verslaving!’ (Vlamingen in de wereld)

Pieter Boussemaere legt op een heldere manier onze ontstaansgeschiedenis uit. Van eencellige wezens, over mensachtigen tot de moderne mens en zijn toekomst. Van Afrika, tot Europa en de rest van de wereld. Doorspekt met anekdotes en gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke gegevens.

‘Een leerrijk en vermakelijk overzicht van uitvindingen die de wereld hadden moeten veranderen, maar waarvan u toch nooit gehoord hebt. Ze werden geen succes door geldgebrek, slechte marketing, overheidsbemoeienissen of gewoon pech.’ (Dag Allemaal)

Garengenaaid – ca. 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 93

Met vele illustraties / Garengenaaid – 188 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 94

Geschiedenis van Brabant Van hertogdom tot heden Jan van Oudheusden (red.)

Met Napoleon naar Moskou De ongelofelijke overlevingstocht van Joseph Abbeel Joost Welten & Johan De Wilde

‘De geschiedenis van het hertogdom Brabant vanaf de Romeinse tijd tot op heden. De voordelen van dit werk liggen voor de hand: accuraat, goed gedocumenteerd en volledig. Dit boek is een kanjer!’ (Het Spoor)

‘In 1812 trok Napoleon met zijn leger Rusland binnen. Een waardevol en spannend egodocument van overlever Joseph Abbeel over de veldtocht van Napoleon, met alle verschrikkingen en horror die daarbij horen.’ (Eos)

Met meer dan 350 illustraties, waarvan vele in kleur, plus praktische index / Gebonden – 720 p. / 20 x 27 cm / € 59,95 / NR. 96

Met vele illustraties / Garengenaaid – 264 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 97

nieuw

Wire-O – 56 p. / 15,5 x 30 cm / € 13,50 / NR. 92

PAKKET

3 x Roets 2013 / € 35 voor het pakket i.p.v € 40,5 /

NR. 95

nieuw

nieuw


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 57

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Bij de dokter Beroemdheden en hun ziektes Jan Dequeker

De fallus Verering, versiering, verminking Johan Mattelaer

Het kleinste kamertje De geschiedenis van de WC Danny Lamarcq

‘Emeritus professor dokter Jan Dequeker neemt de levens van 34 beroemdheden onder de loep en vertelt u hun medische geschiedenis. Zijn analyses gebeurden op basis van persartikels en boeken.’ (De huisarts)

‘Hij wordt vereerd en veracht, verminkt en versierd. Misschien wordt onze houding tegenover de fallus nog het best samengevat in de Latijnse benaming: fascinum. Een pracht van een naslagwerk.’ (De Morgen)

Toiletbezoek is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, maar toch rust er in vele culturen een taboe op en wordt het vaak geridiculiseerd of verdrongen. Reis mee doorheen de geschiedenis van het kleinste kamertje. Over speciale gebruiken, opmerkelijke toiletten tot de manier waarop men zich de billen veegt: Danny Lamarcq analyseert het latrinaire gebeuren door de eeuwen en over alle continenten heen.

Garengenaaid – 228 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 98

Met vele illustraties / Gebonden – 298 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,95 / NR. 99

Met illustraties / Gebonden – ca. 288 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 100

Het hemels mandaat De geschiedenis van het Chinese Keizerrijk Barend J. Ter Haar

De Spaanse conquista en reconquista 711-1492 Luc Corluy

‘Het beste en meest genuanceerde China-boek en de eerste omvattende geschiedenis van China in ons taalgebied!’ (Histoforum) ‘Een kritische en overzichtelijke analyse van de vele cruciale gebeurtenissen en van de diverse culturele aspecten.’ (Ars Toeristica)

‘Tijdens de 8ste eeuw veroverden moslims het grootste deel van het Iberische schiereiland. Voor het eerst verscheen een Nederlandstalig historisch naslagwerk over die periode dat probeert legende en werkelijkheid uit elkaar te halen.’ (Kerk en Leven)

‘Een schitterend fotoboek dat de sporen die de Eerste Wereldoorlog in het landschap en in de steden van de Westhoek heeft achtergelaten op een unieke manier in beeld brengt. Tekst en beeld maken de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog concreet en laten je kennismaken met een bijzonder indringende streek.’ (Boer en Tuinder)

Gebonden – 604 p. / 17 x 24 cm / € 49,50 / NR. 101

Garengenaaid – 454 p. / 16,5 x 24 cm / € 34,50 / NR. 102

Drietalig: Nederlands, Frans en Engels / Met vele foto’s / Gebonden – 160 p. / 25 x 29 cm / € 34,50 / NR. 103

nieuw

In Flanders Fields Beelden - Images Marc Demeyer

nieuw


58  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

C ultuurg i ds 2012- 2013

De Grote Oorlog voor kleine kinderen Heldenmoed in beeld Anthony & Nicky Langley Van 1914 tot 1918 werd het dagelijkse leven volledig beheerst door de oorlog. Ook kinderen ontsnapten er niet aan. Zo sloop de Grote Oorlog binnen in de literatuur voor kinderen. School- en leesboeken bevatten oorlogsverhalen, schriften kregen oorlogsillustraties, strips, tijdschriften en zelfs kleurboeken toonden de oorlog in woord en vooral in beeld. Een originele en verrassende kijk op de Eerste Wereldoorlog. nieuw

Met illustraties en foto’s / Garengenaaid – ca. 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 104

De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog Luc De Vos & Jean-Michel Sterkendries

Van alle slagvelden thuis Liber Amicorum Luc De Vos

Goud op drift De nazi-roof van 198 ton Belgisch goud Walter & Jan Pluym

‘Verdienstelijke poging om de verhoudingen tussen politieke macht en territorium vanaf 1945 in kaart te brengen. Alle denkbare conflicten wereldwijd komen aan bod. De auteurs kijken zeer panoramisch naar het wereldgebeuren.’ (De Leeswolf )

Voor zijn emeritaatsviering schreven vrienden en collega’s hun visie op het leven en het werk van Luc De Vos neer. Met bijdrage van onder meer Dirk Tieleman, Edward De Maesschalck, Pieter De Crem, Wouter Beke en vele anderen.

‘1939. De Nationale Bank van België brengt in allerijl haar goud in veiligheid en probeert zo de nazi’s te snel af te zijn. Maar het plan mislukt. Walter Pluym volgt het goudspoor van dag tot dag.’ (Radio 1)

Met handige index / Garengenaaid – 452 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 105

Garengenaaid – ca. 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 /

Garengenaaid – 432 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 /

NR. 106

NR. 107

nieuw


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 59

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

De grote oorlog op kleine schaal Ruben Donvil

Trein van de hoop Een verzetsdaad van het volk. André Gysel, Brecht Schotte & Chris Vandewalle

Franklin Roosevelt Wereldleider in oorlog en vrede Ingrid Baraître

‘De Getelinie speelde in augustus 1914 een cruciale rol in het vertragen van de opmars van het Duitse leger in ons land. Ruben Donvil zet met dit boek een vergeten hoofdstuk in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in de kijker. Hij onderzoekt de invloed van deze ontwikkelingen in OostBrabant op het verdere verloop van de oorlog.’ (De Streekkrant)

4 september 1944. Enkele dagen voor de bevrijding stopt een goederentrein in Diksmuide. In de trein zitten onder meer 300 joodse dwangarbeiders die naar een concentratiekamp worden gevoerd. De gevangenen moeten de weg te voet voortzetten, maar al snel verdwijnen ze een voor een in de huizen van de Diksmuidelingen …

Dit boek beschrijft het leven van de man die aan de oorsprong lag van het moderne Amerika. Op basis van toespraken, brieven en getuigenissen wordt een getrouw beeld geschetst van de levensloop van Roosevelt.

Met illustraties / Garengenaaid – 176 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 108

Met illustraties / Garengenaaid – ca. 240 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 109

Garengenaaid – 392 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 /

Land van schroot en knoken Slachtoffers van ontploffingen in de frontstreek (1918- heden) John Desreumaux

Drang nach Westen De fundamenten van de Duitse Flamenpolitik (1870 – 1914) Bruno Yammine

De visie van de vijand WOI volgens Duitse fotografen Peter D’haeseleer

‘Dit boek handelt over de naoorlogse slachtoffers van ontploffingen in de frontstreek. Het bespreekt waar, wanneer en hoe de ontploffingen plaatsvonden en wie de slachtoffers waren.’ (Krant van West-Vlaanderen)

‘Een interessant en zeer degelijk werk. Het gaat in dit boek over de bedoelingen van de Duitsers met Vlaanderen, volgens de auteur niet pas in de Eerste Wereldoorlog gevormd, maar al decennialang voorbereid.’ (Artsenkrant)

‘Een selectie van oorlogsfoto’s, opgenomen aan de andere kant van het front. Representatieve foto’s over alle aspecten van de oorlog. Het originele aan dit boek is dat de oorlog nu eens bekeken wordt vanuit Duits standpunt.’ (Deredactie.be)

Garengenaaid – 408 p. / 16,5 x 24 cm / € 34,50 / NR. 111

Garengenaaid – 424 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 112

Garengenaaid – 248 p. / 24 x 24 cm / € 32,50 / NR. 113

nieuw

nieuw

NR. 110

land van schroot en knoken Slachtoffers van ontplof­ fingen in de frontstreek 1918 ­ heden

john desreumaux


60  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

C ultuurg i ds 2012- 2013

Middeleeuws Brugge Door de ogen van Hans Memling (1465-1494) Albert Janssen

Sint-Truiden 1784 Criminele histories in een Luikse stad Frank Decat

Het grote Belgische stationsboek Herman Welter & Stan Wagemans

‘Hoe leefde de gewone Bruggeling tijdens de middeleeuwen? Het antwoord lees je in dit boek. De auteur bekijkt de periode door de bril van Hans Memling op basis van authentieke archieven. De originele invalshoek leverde enkele nieuwe inzichten op over hoe het er in het Bourgondische Brugge van eind 15de eeuw aan toeging.’ (Focus-WTV)

In de 18de eeuw stierven in SintTruiden tal van burgers op de brandstapel of werden ze zwaar gefolterd. Frank Decat bestudeerde de archieven van Sint-Truiden, Hasselt en Luik, die bol staan van de spannende verhalen over zulke processen rond 1780. Lijvige dossiers waarin je de zeden en miserabele leefgewoontes van de kleine criminelen tot in het detail leert kennen.

In woord en beeld reizen we langs 33 Belgische stations. Een reis door het verleden, het heden en de toekomst. Wist je dat Brugge al aan zijn derde station toe is? Oostende had een hele tijd twee stations, ‘Stad’ en ‘Kaai’, die op een zucht van elkaar lagen. We stoppen in Gent-Sint-Pieters met zijn middeleeuwse kenmerken en in het mooiste station ter wereld, Antwerpen-Centraal.

Met illustraties / Garengenaaid – 256 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 114

Met illustraties / Garengenaaid – 272 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 115

Met vele illustraties / Garengenaaid – ca. 304 p. / 22 x 24 cm / € 34,50 / NR. 116

nieuw

nieuw

nieuw

Beroemde levens, beruchte zelfmoorden Een andere kijk op geschiedenis Marc Gevaert

O song Vic Nees, portret van een koorcomponist I.s.m. Koor & Stem

Hoe Congolees zijn de Congolezen? De schizofrene Congolees Peter Verlinden

Centraal Station, spoorwegkathedraal Antwerpen op de rails. Toen en nu Stan Wagemans

‘Marc Gevaert verdiepte zich in de zelfmoord door de eeuwen. Het zijn mooie verhalen, die ook goed verteld worden. Behalve zelfmoorden die echt hebben plaatsgevonden, krijgen ook de zelfmoorden in de kunst enige aandacht.’ (Artsenkrant)

‘Ontdek alles over het leven van Vic Nees en zijn werk als componist, zijn activiteiten als dirigent en musicoloog. Een absolute must voor iedere koorliefhebber en melomaan.’ (Muziekcentrum)

Vijftig jaar na de onafhankelijkheid zijn Congo en de Congolezen nog altijd niet genezen van het Belgische kolonialisme. Peter Verlinden gaat op zoek naar de oorzaken en opent de discussie over de toekomst.

‘Een fantastisch boek over het Centraal Station. Doorheen 26 hoofdstukken trekt de rijke geschiedenis van het spoor, Antwerpen en de ‘Middenstatie’ aan uw ogen voorbij.’ (Gazet van Antwerpen)

Garengenaaid – 236 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 117

Met cd met belangrijke koorcomposities- en uitvoeringen van Vic Nees / Garengenaaid – 168 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 118

Garengenaaid – 132 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 14,95 / NR. 119

nieuw

Met vele illustraties en foto’s / Gebonden – 304 p. / 22 x 24 cm / € 39,95 /

NR. 120


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 61

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Joseph Haydn Symfonie nr. 92 Cecilia Bartoli – Nikolaus Harnoncourt Nadat hij decennialang Haydn uitgevoerd heeft met de beste orkesten en ensembles ter wereld, brengt Harnoncourt met zijn uitstekende Concentus Musicus Wien een nagenoeg ideale vertolking van Haydns Symfonie nr. 92. Hij bouwt de symfonie evenwichtig en transparant op. Ook Cecilia Bartoli krijgen we in topvorm te horen. De cantate Arianna a Naxos en de Scena di Berenice groeien dankzij haar dramatische feeling en verschroeiende temperament uit tot een soort spannende miniatuuropera’s. Met haar fluwelen timbre zingt Bartoli de langzame aria’s onaards mooi. nieuw

1 DVD – 83 min. / € 29,95 / NR. 121

Tomás Luis de Victoria Officium Defunctorum Collegium Vocale Gent – Philippe Herreweghe Tomás Luis de Victoria is een van de belangrijkste renaissancecomponisten uit de Spaanse muziekgeschiedenis. Zijn pièce de résistance is het Officium Defunctorum, uitgegeven in Madrid in 1605. In dit requiem – geschreven naar aanleiding van de dood van Maria van Spanje, dochter van Karel V – bereikte de componist een ultieme intense expressiviteit. Philippe Herreweghe heeft een zwak voor componisten die ‘met klanken een totaalwereld bouwen, herkenbaar vanaf de eerste noot, tegelijk diep en breed’. nieuw

1 cd / € 25 / NR. 122

J.S. Bach Ach süsser Trost! – Leipzig Cantatas Hana Blazikova – Damien Guillon – Thomas Hobbs – Peter Kooij Collegium Vocale Gent – Philippe Herreweghe De vier cantates die Philippe Herreweghe selecteerde voor deze opname komen uit Bachs eerste cantatejaargang voor de stad Leipzig. Ze ontstonden tussen juli en september van het jaar 1723 en demonstreren hoe deze Thomascantor streng religieuze teksten over zonde en verlossing steevast wist te voorzien van een origineel en vaak zalvend muzikaal antwoord. Opgenomen in de warme en uiterst transparante akoestiek van de befaamde Jesus-Christus Kirche in Berlijn, is deze nieuwe opname een must voor alle liefhebbers van Bach en het al meer dan 40 jaar wereldbefaamde Collegium Vocale Gent! nieuw

1 cd / € 25 / NR. 123


62  Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

C ultuurg i ds 2012- 2013

Adriaen Willaert Vespro della beata Vergine Capilla Flamenca – Dirk Snellings

Miles Davis Out of the Blue

Harry Belafonte Harry Belafonte sings Calypso, Blues and Folk Songs

Zoals vele van zijn landgenoten heeft de Vlaming Adriaen Willaert een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de Italiaanse muzikale taal van de renaissance. Met deze opname reconstrueert Capilla Flamenca een Venetiaanse Vesperdienst ter ere van de Maagd Maria, meteen ook een muzikale ode aan deze componist, die precies 450 geleden gestorven is.

Miles Davis wordt door verschillende deskundigen beschouwd als een van de meest invloedrijke, vernieuwende en originele muzikanten van de 20ste eeuw. Deze tiendelige cd-reeks bevat 157 tracks, muziek gecreëerd tussen 1945 en 1957. Doorheen de muziek kun je de persoonlijke groei van deze jazzmuzikant volgen. Een mooie brok Jazzgeschiedenis.

Harold Belafonte werd geboren in New York in 1927. Jamaica Farewel maakte hem bekend. Banana Boat Song zorgde voor wereldfaam. Dit betekende de start van de Calypsoboom.

1 cd / € 25 / NR. 124

10 cd’s in 1 box / € 45 / NR. 125

10 cd’s in 1 box / € 45 / NR. 126

nieuw

nieuw

nieuw

Christoph Graupner Ein Weihnachts Oratorium Mannheimer Hofkapelle – Ex Tompore – Florian Heyerick

Heinrich Isaac Ich muss dich lassen … Capilla Flamenca – Dirk Snellings

Beiaard Carillon Jo Haazen

Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet Lief en leed in Brusselse liederen uit de 17de eeuw

Christoph Graupner stond in zijn tijd bekend als een waardevol musicus, maar vandaag is hij nagenoeg onbekend. Florian Heyerick, musicoloog, dirigent en muzikant, brengt daar 250 jaar na Graupners dood verandering in. Hij selecteerde zes cantates uit zijn omvangrijke oeuvre, die worden uitgevoerd door twee topensembles.

Heinrich Isaac is een mijlpaal in de evolutie van de polyfonie, omdat zijn Vlaamse, Franse, Italiaanse, Duitse en Latijnse werken een Europese toontaal creëren. Ze onthullen een schat aan muzikale creativiteit en ‘techniciteit’ die hedendaagse musici en melomanen kan verwonderen! Alweer een schitterende uitvoering van het topensemble Capilla Flamenca.

Een van de grote figuren uit de beiaardwereld is ongetwijfeld Jef Denyn. De Mechelse stadsbeiaardier was de grondlegger van een nieuwe beiaardkunst. Zijn zes composities voor beiaard werden nu op cd uitgebracht. De uitvoering werd verzorgd door Jo Haazen. Het is een artistiek hoogstaande weergave van de muziek van Jef Denyn, gebracht op een van de mooiste beiaarden.

Op de eerste cd maak je kennis met een selectie uit de Brusselse liederenschat uit de 17de eeuw. In het boek vind je de originele tekst en een eigentijdse vertaling van de liedjes. Op de tweede cd geven hedendaagse Brusselse muzikanten hun interpretatie op de teksten van toen.

2 cd’s / € 32,50 / NR. 127

1 cd / € 24,95 / NR. 128

1 cd / € 14,95 / NR. 129

Boek met 2 cd’s – 84 p. / € 29,95 /

NR. 130


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 63

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

E-books Deze toptitels van Davidsfonds Uitgeverij zijn nu ook beschikbaar als e-book. Als u een e-book bestelt, krijgt u een elektronische code om de titel te downloaden op uw tablet of e-reader. Vergeet bij uw bestelling op het keuzeformulier dus zeker uw emailadres niet te vermelden, zodat we u de link naar het e-book kunnen doormailen.

AAHou onze website in de gaten voor nieuwe e-books!

Biecht van een kardinaal Olivier Le Gendre, vertaald door Jean-Pierre Goetghebuer

Nu is de tijd Over tijdelijkheid en eeuwigheid Gerard Bodifee

Vrolijk gezond Hoe voeding je lichaam en geest kan sturen Hilde Demurie

Alle eendjes … Liedjesgroeiboek voor kleuters An Debaene & Marjolein Pottie

Erfenis Literaire thriller Schoemans

Uitverkochte bestseller nu opnieuw beschikbaar als e-book!

Wetenschapsfilosoof Bodifee denkt na over het begrip tijd. Hij bespreekt hoe men in het verleden over tijd dacht, van klassieke denkers als Plato tot de relativiteits­ theorie van Einstein. Daarnaast filosofeert hij over hoe tijd een manier is om de wereld te beleven. De tijd als een opeenvolging van momenten, als een leven tussen verleden en toekomst, is een ervaring van de onvolkomenheid van het bestaan.

Bij dit e-book zitten ook heerlijke recepten van Hilde Demurie!

Met liedjes, gitaarakkoorden, notenbalken en suggesties voor bewegingen.

Wanneer Mem Bats op 96-jarige leeftijd sterft, denkt iedereen aan een natuurlijke dood. Iedereen, behalve Anne Brems, de vaste verpleegster van Mem. Ze stort haar hart uit bij de twee journalisten Joosten en Schraepen. Het onderzoek naar de dood verandert al snel in een mysterieuze zaak rond drugsschandalen en kunstzwendel. Een thriller die je bij de keel grijpt vanaf de eerste pagina.

ca. 224 p. / € 15,95 / NR. 132

216 p. / € 15,95 / NR. 133

‘Een kardinaal formuleert zijn hypothese over de toekomst van kerk en geloof. Het werd een lange biecht, waarin hij geen vragen uit de weg wil gaan, niets wil toedekken. Betere lectuur kunnen wij in deze donkere kerktijden niet wensen.’ (Tertio)

400 p. / € 18 / NR. 131

nieuw

extra

‘Onze voeding heeft een invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Voedingsconsulente Hilde Demurie geeft de lezer heel wat praktische tips om gezond door het leven te gaan!’ (Het Nieuwsblad)

extra

‘Een selectie van de mooiste en bekendste kleuterliedjes.’ (Basis) ‘Achteraan in het boek staan alle liedjes met de noten erbij en wat je intussen zoal met je armen en benen kunt doen. Superplezierig!’ (De Bond)

Met kleurenillustraties / Vanaf 3 jaar / 68 p. / € 15,95 / NR. 134

nieuw

224 p. / € 19,95 / NR. 135


65

Zingeving & Spiritualiteit Kerk, moskee en synagoge

Hemelse klanken

Vieren in het buitenland

Geen heilig huisje dat af en toe eens flink door elkaar geschud wordt. Ook Davidsfonds Uitgeverij schrikt er niet voor terug om het maatschappelijk debat aan te wakkeren met kritische publicaties. Werpt u maar eens een blik op de boeken op de volgende pagina’s. Hetzelfde geldt voor Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd, waar u dit najaar de cursus ‘Waarom ging Jezus niet naar een moskee? Gelijkenissen en verschillen tussen wereldgodsdiensten’ kunt volgen. Jan Van Eycken, priester van het aartsbisdom MechelenBrussel en een van de verantwoordelijken voor de interreligieuze dialoog in de Kerk, legt u uit in welke mate wereldgodsdiensten overeenkomen of verschillen. De cursus loopt in november en december en wordt afgesloten met een facultatief bezoek aan enkele gebedsplekken in Brussel.

Stille nacht, heilige nacht. De eerste woorden van het bekende kerstlied vatten Kerstmis perfect samen. Het is een moment om stil te staan bij wat ons heilig is. Een gevoel dat kunstenaars doorheen de tijd op verschillende manieren hebben uitgedrukt. Het leverde niet alleen grote meesterwerken op maar ook pareltjes van eenvoud, zoals onze volkse kerstliederen. Liederen die ons verbinden en ons verwarmen op de koudste dagen. Dat is dan ook de essentie van U Zijt Wellekome, een kerstsamenzang op tweede kerstdag op tientallen plekken in Vlaanderen. Bovendien is het een volledig gratis evenement, waar alleen een vrije bijdrage wordt gevraagd voor een goed doel. Vorig jaar zamelden 16.000 deelnemers 20.000 euro in voor Welzijnsschakels. Dit jaar hopen we hetzelfde te bereiken. Zingt u mee?

Elke cultuur, elke religie heeft zijn eigen gebruiken, zeker wat de verschillende feesten betreft. De twee grote feesten in het christelijke jaar – Kerstmis en Pasen – zijn dan ook een ideaal moment om in het buitenland door te brengen. Zo trekt Davidsfonds Cultuurreizen in de kerstperiode naar Israël voor een bezoek aan Nazareth, Bethlehem en Jeruzalem. Of u kunt Kerstmis en Nieuwjaar vieren in Krakau, Berlijn en Potsdam. Daarnaast staan er in het voorjaar exclusieve paasreizen op het programma, waardoor u bijvoorbeeld in Sint-Petersburg het orthodoxe Pasen kunt meemaken. Of wat dacht u van Pasen in Israël of op Corfu? Zingeving en spiritualiteit zijn kortom prominent aanwezig in de Davidsfonds Cultuurreizen.

© andries vervaeke

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/evenementen.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/cultuurreizen.

© Shutterstock.com

AA

Meer info vindt u op www.davidsfonds.be/uvt.


66  Zingeving & spiritualiteit

C ultuurg i ds 2012- 2013

to p p e r

De kardinaal hoopt Olivier Le Gendre, vertaald door Dimitri De Maesschalck

µµ Vervolg op de bestseller ‘Biecht van een kardinaal’ µµ Kritische vragen over het geloof en de kerk in de 21ste eeuw µµ Eerlijk, gedurfd en genuanceerd

Le Gendre gaat opnieuw in gesprek met de kardinaal. Kan men als gelovige nog vertrouwen hebben in de boodschap van de kerk? In hoeverre komen de daden van de kerk nog overeen met de basisprincipes die het evangelie verkondigt? Eerlijk, gedurfd en genuanceerd worden tal van spirituele vraagstukken besproken. Uit onverwachte hoek krijgen gelovigen en niet-gelovigen een andere kijk op de kerk van vandaag. nieuw

een deel van dit boek via AADoorblader www.davidsfonds.be/dekardinaalhoopt. Garengenaaid – ca. 200 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 7

Zoveel godsdiensten voor die ene God Stef Desodt

Niemand heeft ooit God gezien Maurice Bellet, vertaald en ingeleid door Peter Schmidt

De vele gedaantes van Maria Meer dan 500 afbeeldingen uit de Lage Landen Jo Claes

‘Stef Desodt verdiept zich in dit boek in de verschillende religies en religieuze bewegingen. Het boek is een boeiend naslagwerk voor al wie bezig is met zingeving en spiritualiteit.’ (Krant van West-Vlaanderen)

‘Dit is de vrucht van een leven lang lezen en nadenken over geloof. Priester, theoloog en psycholoog Maurice Bellet biedt een gelovig, maar wel hoogst persoonlijk en eerlijk perspectief.’ (Kerknet)

‘Duizenden kilometers maalde Jo Claes af om in de Lage Landen de meest opmerkelijke Mariabeelden en -afbeeldingen in kaart te brengen in De vele gedaantes van Maria. Je kunt zoeken op naam, attribuut of plaatsnaam. De honderden kleurenillustraties, maken van het naslagwerk een prachtig kijkboek.’ (Kerk en Leven)

Garengenaaid – 230 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 136

Garengenaaid – 86 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 137

Met vele kleurenillustraties / Gebonden – 426 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,50 / NR. 138


Zingeving & spiritualiteit 67

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Nu is de tijd Over tijdelijkheid en eeuwigheid Gerard Bodifee

Reizen naar jezelf Onthaasten, bezinnen, herbronnen, verstillen Karin Swiers, met foto’s van Hans Westerling

Wetenschapsfilosoof Bodifee denkt na over het begrip tijd. Hij bespreekt hoe men in het verleden over tijd dacht, van klassieke denkers als Plato tot de relativiteitstheorie van Einstein. Daarnaast filosofeert hij over hoe tijd een manier is om de wereld te beleven. De tijd als een opeenvolging van momenten, als een leven tussen verleden en toekomst, is een ervaring van de onvolkomenheid van het bestaan.

Veel mensen hebben nood aan een pauze, aan rust, aan tijd voor zichzelf. Ben je op zoek naar een plek waar je op adem kunt komen en kunt genieten van de stilte? Of ben je geïnteresseerd in een unieke workshop met een heilzaam effect op lichaam en geest? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar een ander soort weekendje of uitstapje? Dit boek zet je op weg!

nieuw

nieuw

AADit boek is ook verkrijgbaar als e-book, zie p. 63. Garengenaaid – ca. 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 139

Met kleurenfoto’s / Garengenaaid – 170 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 / NR. 140

Nocturnes Nachtelijke gedachten over de mens, de kosmos en God Gerard Bodifee

Elfde gebod Mystieke plaatsen en figuren in Vlaanderen Nicky Langley, met foto’s van Peter Nackaerts

Welke kerk? Vandaag & morgen Jürgen Mettepenningen

‘Velen liggen te piekeren, terwijl anderen inspiratie vinden in de nacht. Gerard Bodifee groepeert korte, maar diepgravende overpeinzingen over wezenlijke vragen rond vijf thema’s. In stukjes van wisselende lengte wordt telkens een gedachte uitgediept.’ (Tertio)

‘Dicht bij huis, hier in Vlaanderen, zijn er een aantal mystieke plekken te ontdekken. Ook bestaan er figuren waar een mystiek verhaal aan vasthangt. Nicky raakte gefascineerd door deze verhalen en trok op verder onderzoek.’ (De Morgen)

Wat is de kerk en waar staat zij voor? Wat moet blijven en wat moet veranderen? Mettepenningen vertrekt van de realiteit van vandaag. Een boeiend pleidooi voor hervorming, voor al wie betrokken is bij de kerk.

Met vele foto’s / Garengenaaid – 252 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 / NR. 142

Garengenaaid – 120 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 /

Gebonden – 146 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,50 / NR. 141

NR. 143


Š Stephan Vanfleteren


69

Romans & Poëzie Literair ontbijt

Lezen in groep

Literatuur aan de macht

Op zondagochtend genieten van een heerlijk ontbijt, het is voor veel mensen een vast ritueel. Eén keer in het jaar maken we daar bij het Davidsfonds een speciale belevenis van met Toast Literair, het grootste taal- en leesontbijt van Vlaanderen. Die ochtend kunnen jong en oud zich op meer dan honderd locaties te goed doen aan een heerlijk ontbijt plus een flinke portie literatuur. Denk aan schrijvers en dichters die voorlezen uit eigen werk, literaire wandelingen en zoektochten, voorleessessies en workshops voor kinderen en diverse voordrachten of voorstellingen. Vorig jaar presenteerde Friedl’ Lesage haar gelijknamige boekenprogramma op Radio 1 live en exclusief voor Toast Literair. De kers op de taart voor een evenement waar meer dan 10.000 mensen van smullen. Hou dus zeker zondagochtend 20 januari 2013 vrij voor de derde editie van Toast Literair.

Stel: u leest een boek. Stel: u vindt het goed. Of net niet. En stel: u wilt dat delen met anderen. Dan is een leesgroep iets voor u! Het hele jaar door komen lezers – zowel literaire veelvraten als occasionele lezers – samen in zo’n 100 Davidsfonds leesgroepen. Groepjes mensen die een aantal keer per jaar samenkomen om een boek te bespreken. Om leeservaringen uit te wisselen en meer over de roman in kwestie of de auteur te weten te komen. Om nieuwe mensen te leren kennen, gelijkgestemde zielen die ook weg zijn van literatuur. Of om deel te nemen aan een literaire wandeling of literaire daguitstap. Kortom, samen literatuur beleven in een gemoedelijke sfeer. Overtuigd? Ontdek dan snel waar de literatuurliefhebbers in uw buurt samenkomen.

Er was een tijd dat schrijvers een voortrekkersrol wilden spelen en literatuur een katalysator moest zijn in turbulente tijden. Dat idealisme en die daadkracht typeren de Vlaamse literatuur in de eerste helft van de 20ste eeuw, zo blijkt uit het werk van Maurice Roelants, Filip de Pillecyn, Louis Paul Boon en vele andere schrijvers. In oktober zoomt professor Dirk De Geest voor Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd in op de functies die literatuur tussen 1900 en 1950 moest vervullen en de gevolgen die dat had voor schrijvers, lezers en teksten. Tegelijkertijd kijken andere literatuurcursussen van Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd ver over de grenzen en richten ze het vizier op de grootste schrijvers uit Rusland en de literaire klassiekers van Amerika. Beide cursussen vinden plaats in november en december.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/toastliterair.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/leesgroepen.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/uvt.


70  Romans & Poëzie

to p p e r

C ultuurg i ds 2012- 2013

Alice in Wonderland Lewis Carroll, bewerkt door Ed Franck, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

‘Ed Franck maakte een eigentijdse Nederlandse bewerking van de klassieker, met respect voor het origineel. Rébecca Dautremer zorgde voor dromerige, sprookjesachtige illustraties, die dankzij het grote formaat van het boek nog beter tot hun recht komen. (Knack Weekend) ‘Een prachtig cadeauboek voor klein én groot, in een luxueus formaat.’ (De Standaard) nieuw

AADoorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/aliceinwonderland. Met prachtige illustraties / Genomineerd voor de Boekenleeuw 2012 / Hardcover – 140 p. / 28,5 x 35 cm / € 29,95 / NR. 8

Het geheime dagboek van Klein Duimpje Philippe Lechermeier, bewerkt door Edward van de Vendel, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

‘Philippe Lechermeier breidt het bekende verhaal flink uit en geeft de vlakke personages uit het sprookje een eigen stem en psychologische diepgang. Even rijk en gevarieerd zijn de illustraties van Rébecca Dautremer. (De Standaard) Voor alle leeftijden / Gebonden – 208 p. / 21 x 19 cm / € 22,50 / NR. 144

Vandaag is de dag! De mooiste verjaardagswensen Majke Jongen

Welkom wonder Wensen voor het leven Jan Willems

Warme wensen voor de koudste dagen Trees Demeulemeester & Majke Jongen

Wensdoosje Een originele wenskaart voor elke gelegenheid Majke Jongen

Dit jaar schenk je woorden voor de verjaardag van je vrienden en familie. Dit boekje bevat tekstjes, spreuken, wijsheden, citaten, gedichten of liedjesfragmenten. Allemaal met dezelfde boodschap: van harte gefeliciteerd!

Een ideaal cadeau bij geboorte van een (klein)kind! ‘Jan Willems verzamelt wijze woorden over kinderen, van geboorte en (groot)ouderschap over opvoeding tot loslaten en verdriet.’ (Kerknet)

‘Dit boek verzamelt tientallen kerst- en nieuwjaarswensen en blikt zo terug op meer dan 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten. Een amusante, uitgebreid geïllustreerde geschiedenis. Inspiratie voor uw eigen kaartjes!’ (Nest)

Je wilt je verontschuldigen, iemand feliciteren of troosten, je dank of liefde uitspreken. Met dit wensdoosje heb je altijd een passende wenskaart bij de hand. Dertig mooi vormgegeven kaarten met korte spreuken en wijsheden.

Gebonden – 72 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 14,95 / NR. 145

Gebonden – 80 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 14,95 / NR. 146

Garengenaaid – 240 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / NR. 147

Vouwdoosje met 30 wenskaarten rond 6 thema’s / 10,2 x 15 cm / € 14,95 /

NR. 148


Romans & Poëzie 71

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Nachten vol angstaanjagende schoonheid Gruwelverhalen van Edgar Allen Poe E.A. Poe, bewerkt door Ed Franck, geïllustreerd door Carll Cneut

Verboden liefdes Verhalen uit Boccaccio’s Decamerone Ed Franck, met illustraties van Carll Cneut

‘Nachten vol angstaanjagende schoonheid telt klassieke gruwelverhalen, maar ook een paar van de detectiveverhalen die Poe schreef lang voor het genre uitgevonden werd, en een stuk of wat zogenaamd komische verhalen die eigenlijk vooral sadistisch en bevreemdend zijn. Een bundel om in één keer te lezen – bij voorkeur ’s nachts! Met perfect gepaste illustraties van Carll Cneut.’ (Cobra.be)

‘Ed Franck brengt Boccaccio’s Decamerone weer tot leven in een meesterlijke bewerking voor een hedendaags publiek. Hij verzamelde de 25 beste verhalen over liefde, begeerte, hoop, geloof en woede. De vertelsels zijn afwisselend wijs, pikant, komisch, ontroerend of maatschappijkritisch en stuk voor stuk boeiend. Topillustrator Carll Cneut zorgde voor prachtig idyllische en sprookjesachtige prenten.’ (Knack Weekend)

Hardcover, 170 p. / 19 x 25,5 cm / € 29,95 / NR. 149

Met prachtige illustraties / Gebonden – 234 p. / 19 x 25,5 cm / € 24,95 / NR. 150

Duizend heuvels Koen Peeters

De seingever Ann De Craemer

Maartse kamers Y.M. Dangre

Vroeger was er later Vera Marynissen

De twaalfjarige Louis, een doodgewone Belgische jongen, is gefascineerd door Rwanda. Als volwassene volgt hij een Rwandese vluchteling op diens zoektocht naar gerechtigheid in Afrika. Een subtiele, hartverscheurende en stoutmoedige roman.

Over een man die door het wielrennen veel verloor, maar toch veel van zijn fiets bleef houden. Een intens boek dat uitgroeit tot een apocriefe geschiedenis van de koers in Vlaanderen.

Voor het eerst in zijn leven is de tachtigjarige Fernand alleen. Zijn vriend Albert ligt in het ziekenhuis en is stervende. Een geraffineerd verhaal over ouderdom en schuld.

De auteur kruipt in de huid van een oude man, Paulus. Ze beschrijft de laatste maanden in zijn leven, beginnend bij de dood van zijn vrouw. Vanaf dan wacht hij – op niets wat nog komt.

Garengenaaid – ca. 288 p. / 13,5 x 20 cm / € 19,95 / NR. 151

Gebonden – ca. 208 p. / 13,5 x 20 cm / € 19,95 / NR. 152

Garengenaaid – ca. 276 p. / 12,5 x 20 cm / € 17,90 / NR. 153

Gebonden met stofwikkel – ca. 240 p. / 13,5 x 20 cm / € 19,95 / NR. 154

nieuw

nieuw

nieuw

nieuw

nieuw


72  Romans & Poëzie

C ultuurg i ds 2012- 2013

Erfenis Schoemans

Vuurmoord Jorun Thørring

Wanneer Mem Bats op zesennegentig jarige leeftijd sterft, denkt iedereen aan een natuurlijke dood. Iedereen, behalve Anne Brems, de vaste verpleegster van Mem. Ze stort haar hart uit bij de twee journalisten Joosten en Schraepen. Het onderzoek naar de dood verandert al snel in een mysterieuze zaak rond drugsschandalen en kunstzwendel.

Bij de familie Fjeld belt een man aan. Hij beweert hun oudste zoon te zijn die veertig jaar geleden omkwam in een brand. Als er dan opnieuw een dodelijke brand uitbreekt in het centrum, wordt politie-inspecteur Aslak Eira op de zaak gezet. Het onderzoek van veertig jaar geleden wordt opnieuw geopend. Eira gaat op zoek naar getuigen, maar die worden een voor een het zwijgen opgelegd.

nieuw

AADit boek is ook verkrijgbaar als e-book, zie p. 63.

nieuw

Garengenaaid – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 155

Garengenaaid – 360 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 156

Amulet Schoemans

De leerling-snijder Luc Vandromme

Johanna de Waanzinnige Joris Tulkens

Dagboek Berlijn Het verhaal van een Duitse verzetsvrouw Ruth Andreas-Friedrich

‘Een journalist en een persfotograaf bijten zich vast in een smerige zaak rond een babylijkje dat is opgegraven door een baggerkraan. Een onderhoudende thriller die op een mooie manier de complexe relatie tussen pers en gerecht onder de loep neemt.’ (De Standaard)

‘Een pageturner die behalve spannend ook mysterieus is. Het boek handelt over een 17deeeuwse chirurgijn in Venetië die samen met zijn secretaris helemaal in de ban raakt van het menselijk lichaam.’ (Krant van West-Vlaanderen)

‘Nauwgezet beschrijft Tulkens de opgang en val van Johanna Van Castilië. Hij pulkt het simpele etiket van “de gekke vrouw van Filips de Schone” behoedzaam weg. Wie was deze wanhopige vrouw, die alles en iedereen verloor?’ (Gentleman)

Vanaf de oorlogsvoorbereidingen van nazi-Duitsland in 1938 tot en met de blokkade van Berlijn in 1948 houdt journaliste Ruth Andreas-Friedrich een dagboek bij. Een klassiek dagboek en een groots document humain.

Garengenaaid – 308 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 157

Garengenaaid – 440 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 158

Garengenaaid – 376 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 159

Garengenaaid – ca. 360 p. / 13,5 x 21,5 cm / € 19,95 / NR. 160

nieuw


Romans & Poëzie 73

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Achter de wolken Michael De Cock, met foto’s van Stephan Vanfleteren

Absoluut geweldig! Gedichten over vrouwen Ina Vandewijer

‘Michael De Cock schreef een coming of age-verhaal over twee geliefden die elkaar uit het oog verloren en elkaar na veertig jaar weer opzoeken. Hoewel het een theaterstuk is, leest het als een novelle. De prachtige foto’s van de meermaals gelauwerde topfotograaf Stephan Vanfleteren geven extra cachet aan deze prachtige uitgave. Mooi om naar te kijken, hartverwarmend om te lezen.’ (Knack Weekend)

‘Ina Vandewijer bracht 120 gedichten bij elkaar over en door vrouwen. Als leidraad hanteert Vandewijer tien vrouwelijke archetypen, die elk een naam hebben gekregen van een Griekse mythologische figuur. Elk hoofdstuk is verlucht door een andere illustrator. Dat levert een grote diversiteit aan beelden op; twee voor de prijs van een dus: een poëzie- en ook een beetje een prentenbloemlezing.’ (De Standaard)

Met prachtige setfoto’s / Gebonden – 96 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 17,50 / NR. 161

Met kleurenillustraties / Garengenaaid met stofwikkel – 192 p. / 19 x 25,5 cm / € 22,50 / NR. 162

nieuw

Uilenspiegel leeft nog Ernest Claes, met illustraties van Stijn Claes & Mark Diansay

Zo was het leven Onuitgegeven brieven en verhalen Ernest Claes, met illustraties van Stijn Claes

PAKKET Drie verzamelbundels van Ernest Claes Unieke verzamelobjecten voor alle fans!

+

+

Parlementaire kronieken Op serene, heldere en zakelijke wijze brengt Claes verslag uit over het politieke reilen en zeilen in ons land.

Mijn lezers en ik In deze verzamelbundel vind je nog meer, nooit eerder gepubliceerd werk van de meester-verteller. De teksten opgenomen in dit boek omspannen het hele leven van Claes. Een waardevolle bijdrage aan de kennis over zijn leven en werk.

Ontdek nooit eerder gepubliceerde brieven, verhalen en manuscripten die het beeld van Claes vervolledigen. De onuitgegeven manuscripten omvatten redevoeringen, radio- en tv-bijdragen, maar ook onverwachte beschouwingen over literaire figuren als Stijn Streuvels of Felix Timmermans.

Met illustraties / Gebonden – ca. 280 p. / 23,5 x 27,5 cm / € 32,50 / NR. 163

Met illustraties / Gebonden – 240 p. / 23,5 x 27,5 cm / € 32,50 / NR. 164

nieuw

Een openhartig en kleurrijk relaas van Claes’ vele ontmoetingen en briefwisselingen met zijn lezers.

Reisherinneringen Dit boek bundelt de reisherinneringen van Ernest Claes en zijn vrouw, de schrijfster Stephanie Vetter. € 45 i.p.v. € 94,95 / NR. 165


75

Kinder & Jeugd Journalisten in spe

Grimm on stage

Jeugdboek op kop

Jongeren schrijven nog altijd graag. Dat bewijst de Junior Journalist-wedstrijd elk jaar opnieuw. Vorig schooljaar kropen meer dan 36.000 jongeren in hun pen voor de grootste wedstrijd creatief schrijven voor jongeren in Vlaanderen. Uit de duizenden teksten selecteerde een jury van bekende journalisten als Stef Wauters, Goedele Wachters en Rik Van Cauwelaert vier winnaars. Tijdens de nationale prijsuitreiking op Festival aan Zee werden de vier laureaten niet alleen gekroond tot de beste Junior Journalisten, ze kregen ook een prachtig prijzenpakket. Dat bestond onder meer uit journalistenstages, boekenstapels tot 700 euro, auteursontmoetingen en vakantieweekends. Wie dit schooljaar kans wil maken op die prijzenpot, kan meedingen door een tekst te schrijven over eten en het culinaire. Deelnemen kan via een van de vele Davidsfonds afdelingen.

Roodkapje, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Assepoester, Hans en Grietje, Repelsteeltje, De Bremer stadsmuzikanten … Het zijn maar een paar van de verhalen die de gebroeders Grimm verzamelden en wereldberoemd maakten. In de muziekvoorstelling Grimm Gracieus van theatergezelschap Kip van Troje komen de sprookjes op een verrassende manier weer tot leven. Het hele jaar lang reist het gezelschap voor het Davidsfonds door Vlaanderen om de poëzie in sages weer te laten schitteren, onbekend werk af te stoffen en bekende verhalen opnieuw op te poetsen. Verwacht u aan een handvol sprookjes en sagen, een heleboel instrumenten en voorwerpen vol muziek, plus een vleugje literatuurgeschiedenis. Een kippenvelmoment voor jong en oud!

Aan Nederlandstalig schrijftalent geen gebrek. Dat blijkt duidelijk uit de Zoute Zoen, de prijs voor het beste jeugdboek in Vlaanderen en Nederland. Vorig jaar werden zo’n 70 onuitgegeven verhalen voor kinderen vanaf 12 jaar ingestuurd voor de wedstrijd. Daarmee is de Zoute Zoen de belangrijkste manuscriptenprijs in het Nederlandse taalgebied. Wie van jeugdliteratuur houdt en een goed verhaal heeft neergepend, kan in 2014 opnieuw meedingen naar de prijs. De inzendingen worden anoniem beoordeeld, dus onbekend talent maakt evenveel kans als gevestigde waarden. Een jury van jeugdboekexperts leest alle manuscripten na en stelt een shortlist op van vijf teksten. De tekst van de winnaar wordt niet alleen uitgegeven bij Davidsfonds Uitgeverij, maar is ook nog eens 12.500 euro waard. Schrijven is de boodschap!

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/juniorjournalist.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/evenementen.

info vindt u op AAMeer www.zoutezoen.be.


76  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Het grote hoe-boek Sylvie Baussier

Teddy en Luna spelen schooltje Armelle Boy

Jonge kinderen zitten vaak met heel wat vragen waar je als (groot)ouder niet meteen een antwoord op weet. Want hoe leg je uit hoe ons lichaam werkt? Of misschien weet je zelf ook niet helemaal hoe er gaatjes in onze tanden komen? Het grote hoe-boek geeft simpele antwoorden op veelgestelde en vaak complexe kindervragen.

‘Een prachtig boek waarbij je van de ene uitdaging naar de andere vliegt.’ (Peuteren.nl) ‘Met dit doeboek gaan leren en spelen hand in hand. Vormen, kleuren, cijfers … hebben voortaan geen geheimen meer!’ (Standaard Boekhandel Magazine)

nieuw

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties, flapjes en luikjes / Gebonden – 42 p. / 23 x 23 cm / € 18,50 / NR. 166

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 12 p. / 30 x 27 cm / € 19,95 / NR. 167

Later word ik … kapster Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Later word ik … juf Hilde Vandermeeren, met illustraties van Annemie Berebrouckx

Later word ik … kok Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Weet je veel over haarverzorging? Maak je anderen graag mooi? Dan ben jij vast geknipt om later kapster te worden! De vele tips en doe-opdrachten in dit boek helpen je op weg!

Kun je mooi met krijt schrijven op een schoolbord? Heb je geen moeite om iets uit te leggen? Wil je liever toetsen bedenken dan invullen? Dan word jij later vast een prima juf of meester!

Hou je van proeven en lekker eten? Ken je veel verschillende ingrediënten? Wil je graag nieuwe recepten bedenken? Dan word jij later vast een prima kok! In dit boek vind je alles wat je moet weten om je droom waar te maken.

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 168

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 169

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 170


Kinder & Jeugd 77

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Van hier … naar daar Mijn grote boek over voertuigen Pascale Hédelin, met illustraties van Robert Barborini

Mijn grote dierenboek Pascale Hédelin, met illustraties van Stephanie Herrbach

Wat je ziet, zit in je hoofd De leukste kindergedichten van nu Jan Van Coillie, met illustraties van Kristien Aertssen

‘Hoeveel wielen kan een vrachtwagen hebben? Hoe bouw je een boot? Hoe stijgt een vliegtuig op? Dit prentenboek is een speelse en leerrijke ontdekkingstocht door de wereld van het transport met voelelementen, uitklapbare luikjes en flapjes.’ (Klasse)

‘Maak kennis met schattige beestenbaby’s en ontdek hoe ze stilaan groter worden. Mijn grote dierenboek neemt je mee naar de fascinerende wereld van de dieren. Een leuke en leerrijke ontdekkingstocht voor nieuwsgierige dierenvrienden.’ (Basis)

‘De allermooiste, allergrappigste en allerbijzonderste gedichten van de voorbije 10 jaar. Over gevoelens, familie, school, dieren, natuur en gaan slapen.’ (Metro) ‘Een fijne bundel om in te grasduinen of uit voor te lezen, zowel thuis als op school.’ (De Bond)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties, flapjes en luikjes / Wire-O – 36 p. / 27 x 26 cm / € 22,50 / NR. 171

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Wire-O – 38 p. / 23 x 25 cm / € 22,50 / NR. 172 /

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustrateis / Gebonden – 128 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 173

Later word ik … dokter Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Later word ik … voetballer Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Later word ik … politieman Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Weet je veel over het menselijke lichaam? Ben je niet bang van bloed? Hou je ervan om mensen te helpen? In dit boek vind je alles wat je moet weten om later dokter te worden.

Speel je graag voetbal? Vind je het leuk om veel en hard te trainen? Kun je goed luisteren naar de coach? Dan word jij later vast een prima voetballer! Dit boek bereidt je voor op je droomjob.

In dit boek vind je alles wat je moet weten om je droom waar te maken. Wat moet je als politieagent allemaal kunnen? Wat heb je nodig als politieagent? Waar zul je werken?

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 174

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / €14,95 / NR. 175

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 176


78  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Ik val op jou! Rébecca Dautremer

Op stap met Pettson en Findus! Een wriemelzoekboek Sven Nordqvist

‘Salomé is al vaak van haar fiets gevallen, maar is nog nooit op iemand gevallen. Word je er ziek van? Bezorgt het je vleugels? En ben je daardoor dan in de wolken? Rébecca Dautremer schreef en illustreerde dit prachtige prentenboek waar zowel groot als klein van zal genieten. De kleurrijke, beweeglijke tekeningen brengen je meteen in een fantasiewereld waar het heerlijk vertoeven is.’ (Knack Weekend)

Opa Pettson en zijn kat Findus wonen op een mooie boerderij. Volg dit leuke duo van ’s morgens tot ’s avonds in kleurrijke prenten vol details en ontdek welke avonturen ze beleven. Bij elke prent staan zoekopdrachten voor uren kijk-, lees- en zoekplezier. Zo wordt ook de woordenschat van je kleuter spelenderwijs aangevuld.

nieuw

nieuw

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Kartonboek – 14 p. / 25,5 x 31 cm / € 12,95 / Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / € 19,95 / NR. 177

NR. 178

Elvis Taï-Marc Le Thanh, bewerkt door Edward van de Vendel, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

Kimono Annelore Parot

Yumi Annelore Parot

‘Elvis valt op door het grote formaat en de artistieke illustraties van Rébecca Dautremer. Het is een sprookje over Elvis Presley, waarin werkelijkheid wordt verweven met fantasie. De grote prenten zijn suggestief en fantasieprikkelend.’ (De Bond)

‘Een origineel kijk- en zoekboek waarin je kunt kennismaken met enkele kokeshi’s. Er valt nogal wat te ontdekken en te zien in dit boekje. Een geslaagde initiatie in de intrigerende, verfijnde Japanse cultuur.’ (De Morgen)

‘Kokeshi zijn houten Japanse gelukspoppetjes. Het eerste kijk- en zoekboekje is een kennismaking met een wereld die draait rond verkleden en vriendinnen. Prachtig gemaakt!’ (Het Belang van Limburg)

Voor alle leeftijden / Gebonden – 42 p. / 29 x 36 cm / € 18,50 / NR. 179

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x22,5 cm / € 14,95 / NR. 180

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x22,5 cm / € 14,95 / NR. 181


Kinder & Jeugd 79

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Rudy’s danspaleis Zing en swing mee Rudi Genbrugge

to p p e r

Van 12 tot 1 Wally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en muziek van Florejan Verschueren

Hou je van dansen, zingen en lachen? Dan ben je bij Rudy’s danspaleis op de juiste plek! Rudy’s legendarische eenmansorkest wordt versterkt door de onnavolgbare Swingende Sabrina’s. Samen rijgen ze de hits aan elkaar en maken ze er een wervelend dansfestijn van! Met Rudy’s Danspaleis leer je te gekke danspasjes en word jij een ster op de dansvloer!

‘Een boeiende mix van leuke teksten, grappige tekeningen en mooie luisterliedjes. Daarmee kunnen kinderen cijfers, getallen en kloklezen op een speelse manier oefenen. Wally De Doncker geeft de twaalf getallen van één tot twaalf een eigen karakter. (Het Nieuwsblad)

Vanaf 8 jaar / Met cd en kleurenfoto’s / Gebonden – 96 p. / 21 x 21 cm / € 19,95 /

Vanaf 8 jaar / Met cd en kleurenillustraties / Gebonden – 96 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 10

nieuw

NR. 182

nieuw

een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/ AADoorblader van12tot1.

Foetsie Karin Jacobs, op muziek gezet en gezongen door Jelle Cleymans, met illustraties van Harmen Van Straaten

Alle eendjes … Liedjesgroeiboek voor kleuters An Debaene & Marjolein Pottie

Van A tot Zet Wally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en liedjes van Florejan Verschueren

‘Een boekje vol knotsgekke rijmpjes en originele gedichten waarover je stilletjes kunt blijven nadenken of die je hardop kan voordragen. Actrice Karin Jacobs schreef de gedichtjes, zoon Jelle Cleymans maakte er aanstekelijke liedjes bij.’ (Het Nieuwsblad)

‘Een selectie van de mooiste en bekendste kleuterliedjes.’ (Basis)

‘Alle letters komen aan het woord en vertellen over hun vorm, klank, plaats en gevoelens. Het alfabet komt tot leven in speelse teksten, tekeningen en luisterliedjes.’ (Klasse)

Met cd met liedjes van Jelle Cleymans / Met kleuren­ illustraties / Vanaf 10 jaar / Gebonden – 56 p. / 20 x 20 cm / € 18,50 / NR. 183

boek is ook verkrijgbaar als AADit e-book, zie p. 63. Met cd / Met gitaarakkoorden, notenbalken en suggesties voor bewegingen / Met kleurenillustraties / Vanaf 3 jaar / Gebonden – 68 p. / 19 x 25,5 cm / € 19,95 / NR. 184

Met cd / Met kleurenillustraties / Voor alle leeftijden / Gebonden – 126 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 185


80  Kinder & Jeugd

Suiker? Erika Van Hauwaert, met illustraties van Frow Steeman

C ultuurg i ds 2012- 2013

Findus gaat verhuizen Sven Nordqvist

Het bed werd verhuisd. Findus probeerde meteen de springhoogte uit. Het huis was hoog genoeg om goed op bed te kunnen springen. Hij botste niet tegen het dak en de wc-pot had Pettson weggehaald, dus daar kon hij niet in vallen. ‘Het is een prima huis geworden, Pettson’, zei Findus. ‘Je bent geweldig, dankjewel!’ ‘Al goed’, mopperde Pettson. ‘En ik kan eindelijk wat langer slapen ’s morgens.’

Zo’n 8% van de bevolking lijdt aan suikerziekte. Jonge kinderen worden vaak geconfronteerd met een opa, oma, mama of papa die suikerziekte heeft en ze zijn vaak erg nieuwsgierig. Waarom moet opa in zijn vinger prikken? Waarom mag hij niet snoepen? Op een speelse manier krijgen kinderen een antwoord op hun vragen en kun je als (groot)ouder of leerkracht met hen praten over de ziekte.

De rest van de dag bleef Findus in zijn eigen huisje. Hij sprong op bed, ruimde een beetje op, sprong opnieuw op bed, joeg een spin weg, sprong nog wat op bed en toen kwamen de kippen langs, die ook wat wilden springen, maar dat mochten ze niet.

nieuw

Sinds kat Findus zijn eigen bed heeft gekregen, doet hij niets liever dan erop springen. Ook ’s nachts wanneer Pettson slaapt. Daarom besluit Findus te verhuizen, zodat hij zo luid en zo vaak op zijn bed kan springen als hij wil. Schitterende prenten en een verhaal boordevol humor, vriendschap en avontuur. Een feest om naar te kijken en voor te lezen! nieuw

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – ca. 32 p. / 20 x 28 cm / € 14,95 / NR. 186

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 21 x 29,7 cm / € 14,95 / NR. 187

Waarom een aap een staart heeft Ed Franck, met illustraties van Anne Westerduin

Ergens, tussen China en de wereld Mieke A.M. Wissels, met illustraties van Geert Vervaeke

Goudlokje en de drie beren Marion Billet

‘Maar liefst 30 boeiende dierenverhalen kregen een plekje in dit boek. Stuk voor stuk prachtige, unieke scheppingsverhalen. Elk verhaal kreeg één prachtige illustratie bij aanvang. Een heel erg mooi en gevarieerd geheel. Een aanrader.’ (Pluizuit)

‘Ergens in China woont een meisje. Haar mama houdt ontzettend veel van haar. Toch kan ze niet voor haar dochtertje zorgen. Een bijzonder boek over adoptie. Naast het hartverwarmende prentenverhaal bevat dit boek een informatief luik .’ (Zappybaby)

‘Kinderen kunnen het sprookje zelf naspelen. Het boekje bevat immers een kartonnen goudlokje en drie berenpoppetjes. Die kunnen naar hartenlust rondlopen in de vier kleurrijke uitklapdecors. Een leuk en aantrekkelijk boekje!’ (De Standaard)

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 50 p. / 21 x 28 cm / € 19,95 / NR. 189

Vanaf 3 jaar / Karton, pop-up met vier verschillende decors / 22 x 31 cm / € 17,95 / NR. 190

Om voor te lezen vanaf 5 jaar / Om zelf te lezen vanaf 8 jaar / Gebonden – 144 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 /

NR. 188


Kinder & Jeugd 81

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Kijk je ogen uit! De mooiste dierenfoto’s uit de natuur Jan Paul Schutten

‘De mooiste foto’s van dieren uit de hele wereld zijn in dit boek verzameld. Bij elke foto schreef Jan Paul Schutten een bijzonder weetje. Om urenlang in te bladeren, te kijken en te lezen.’ (Ketnet) nieuw

to p p e r

Mijn eerste kidkatgroeiboek Dirk Neyens, met illustraties van Eric Bouwens

De avonturen van geheim agent Kid Kat zijn ideaal voor eerste lezers: boordevol spanning, avontuur en veel fantasie. Een meegroeiboek, met uitdagende, originele verhalen van AVI 0 tot 5. nieuw

een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/ AADoorblader kidkatgroeiboek. Voor alle leeftijden / Met kleurenfoto’s / Gebonden – 176 p. / 22 x 28 cm / € 19,95 /

NR. 191

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau / Gebonden – ca. 128 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 9

Fred en de wolk Mijn eerste groeiboek, ik lees het zelf! Dirk Nielandt, met illustraties van Tom Schamp

Mijn eerste seizoensgroeiboek Ik lees het zelf! Heidi Walleghem, met illustraties van Doesjka Bramlage

‘Dit is nou echt een groeiboek op maat! De wolk waait waar de wind hem blaast, en Fred volgt hem. Het mooie is dat met de stijgende leesvaardigheid ook de complexiteit van de beleefde avonturen toeneemt.’ (Leesgoed)

‘De verhalen zijn gegroepeerd volgens toenemend leesniveau en worden geleidelijk aan langer en de woordjes moeilijker. De belevenissen van Pim en Nel met hun ouders en huisdieren zijn voor jonge lezers heel herkenbaar.’ (De Bond)

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau / Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2012-2013 / Genomineerd voor de Boekenpauw 2012 / Gebonden – 148 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 192

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau / Gebonden – 194 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 193


82  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Seks, hoe voelt dat? Kolet Janssen, met illustraties van Klaas Verplancke

Wie is de dader? Speurboek voor jonge detectives Pronto

Hoe word je verliefd? Is seks gevaarlijk? Kolet Janssen geeft nieuwsgierige kinderen een degelijke uitleg over de ‘technische’ en de emotionele kant van de kriebels in hun buik. Met speelse illustraties van Klaas Verplancke.

Ideale zoethouder voor op de achterbank van de auto! Als detective word je ingezet bij zes mysterieuze zaken. Door logisch na te denken en puzzels en raadsels op te lossen, kun je telkens een verdachte schrappen. Tot alleen de echte schuldige overblijft!

Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 160 p. / 21 x 21 cm / € 19,95 / NR. 194

nieuw

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Garengenaaid – 124 p. / 19 x 25 cm / € 14,95 / NR. 195

Iedereen is anders Oscar Brenifier, bewerkt door Michael De Cock, met illustraties van Jacques Despres

Liefde en vriendschap Oscar Brenifier & Jacques Despres

Goed of kwaad Oscar Brenifier & Jacques Despres

Serieus of speels, uitbundig of stil, sociaal of liever alleen. Aan de hand van heldere tekstjes en prachtige illustraties maak je in dit boek kennis met tien duo’s van tegengestelde karaktertrekken.

‘Kun je enkel verliefd zijn als je volwassen bent? Kan vriendschap zomaar ontstaan en in een wip weer verdwijnen of is vriendschap voor eeuwig? Filosoferen wordt kinderspel met dit verrassend prentenboek.’ (Klasse)

‘Zijn goed en kwaad altijd elkaars tegenovergestelde of kan iets wat goed is, soms ook kwaad zijn? Aan de hand van twaalf tegengestelde ideeën op zoek naar de betekenis van goed en kwaad.’ (Klasse)

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 64 p. / 26 x 26 cm / € 17,50 / NR. 196

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x 22,5 cm / € 14,95 / NR. 197

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 32 p. / 22,5 x 22,5 cm / € 14,95 / NR. 198


Kinder & Jeugd 83

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Groeten uit 2030! Van plastic soep tot allesmaker Jan Paul Schutten

PAKKET Knutselboeken van Ellen Cornelis

+

Max viert de seizoenen ‘Hoe zal onze wereld er in, zeg maar, 2030 uitzien? De auteur probeert zich daar een voorstelling van te maken door verder door te denken vanuit de huidige stand van zaken van de wetenschap en de techniek. Dat levert verrassende inzichten op. De prettige schrijfstijl, de sprekende illustraties en de mooie lay-out leveren een spannend en leerrijk boek op.’ (Leesplezier) nieuw

Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 96 p. / 19 x 24,5 cm / € 17,50 /

NR. 199

‘Max is dol op tekenen, knutselen en spelletjes. In dit boek toont hij waarmee kinderen aan de slag kunnen tijdens een regenachtige herfstdag, een donkere winterdag of een zonnige lentedag.’ (Knack Weekend)

Max in het museum ‘Wil je je kind graag af en toe een portie cultuur aanbieden, dan is dit originele knutselboek een prima insteek. Het loodst je langs enkele opvallende stukken in 13 Belgische musea.’ (Libelle) Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 280 p. in totaal / 21 x 21 cm / € 25 i.p.v. € 39,90 / NR. 200

Iedereen is gek Alles over ons bizarre brein Jan Paul Schutten, met fotostrips van Ype & Willem

De boom in! Groen doeboek voor ravotters, speurneuzen en knutselaars Eliza Romeijn-Peeters & Hilde De Weerdt

Alles uit de kast Wat te doen op thuisblijfdagen Celesta Daniëls & Karen van Gullik

‘Heb je er al eens over nagedacht hoe je hersenen werken? In dit boek staan antwoorden op de meest uiteenlopende vragen over je brein. Je komt te weten hoe het precies is samengesteld.’ (Metro)

‘Van dit boek krijg je nog veel meer zin om het bos van boven tot onderen te verkennen, elk seizoen opnieuw. Aan de knutsels, recepten, spelletjes en tips hebben woudlopers en bosnimfen een vette kluif.’

‘In dit vrolijke knutselboek vind je heel wat ideeën om met oude spullen die je thuis in allerlei kasten vindt aan de slag te gaan. Ideaal om meerdere thuisblijfdagen mee te vullen!’ (Libelle)

Vanaf 10 jaar / Met fotostrips in kleur / Gebonden – 64 p. / 19,5 x 24 cm / € 17,50 / NR. 201

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 124 p. / 21 x21 cm / € 17,50 / NR. 202

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 120 p. / 20 x 20 cm / € 19,95 / NR. 203


84  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Kid Kat Het raadsel van Kaplan Met illustraties van Eric Bouwens Kid Kat is geheim agent en spinnende spion voor de Geheime Dienst in dierenland Noensia. Samen met zijn team is hij op missie in Kaplan. Daar loert het gevaar achter elke hoek. Kid Kat wordt achtervolgd door gemene honden, gevangengenomen door een indianenstam en maakt kennis met de vreemdste wezens, zoals vliegende slangen, een eenhoornezel en kleine draken. Superspannend avontuur vol actie en humor! nieuw

Met de spionnengadgets bij het boek leer je hoe je een echte geheim agent wordt!

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en spionnengadgets / Gebonden – 144 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,95 / NR. 204

Kid Kat En het geheim van de ratrace Met illustraties van Eric Bouwens

Kid Kat Operatie tijger Met illustraties van Eric Bouwens

‘In dierenland Noensia werkt Kid Kat als geheim agent. Een pittig verhaal, een leuke lay-out met een variatie in vorm en kleur van lettertype, frisse illustraties, korte hoofdstukken en spanning alom.’ (Leesplezier.net)

‘De Elf Tijgers, de Heilige dieren van Noensia zijn ontvoerd! Kan Kid Kat hen terugvinden? Kid Kat is een spannende reeks vol humor. Met de leuke gadgets bij het boek leer je hoe je een echte spion wordt!’ (Yeti)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties / Gebonden – 142 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,50 /

Vanaf 9 jaar / Met vele illustraties en spionnengadgets / Gebonden – 122 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,95 / NR. 206

NR. 205

nieuw


Kinder & Jeugd 85

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Heinrich Ooooh En de vraatzuchtige vampiers Met illustrateis van Eric Bouwens

Heinrich Ooooh En de zaak van de Zwarte Zeven Met illustrateis van Eric Bouwens

De G&G Ooooh is helemaal volgeboekt: journalist Ernst S. Aay komt het hotel inspecteren en ook de rijke familie Van Pier komt logeren. Heinrich is in de wolken tot de nieuwe gasten arriveren. De Van Piers hebben wel heel bijzondere wensen en hun speciale dieet vormt een gevaar voor de andere gasten … Een nieuw avontuur vol fantasie en humor.

‘Heinrich Ooooh en zijn tweelingzus Hannelore helpen mee in het hotel van hun ouders. Het is een erg speciaal hotel; hun gasten zijn geesten, spoken en skeletten. De vele kleurrijke tekeningen ondersteunen de sfeer van het verhaal, net als de toegevoegde weetjes over geesten en spoken, of een interessant recept. Humor en spanning zitten mooi verweven in dit erg ‘geestige’ verhaal.’ (Pluizuit)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en stickers / Gebonden – ca. 144 p. / 17 x 22,5 cm / € 16,95 / NR. 207

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en deurhanger / Gebonden – 144 p. / 17 x 22,5 cm / € 15,95 / NR. 208

nieuw

Mijn vader is beroemd (en ik straks ook!) Jacqueline Wilson

Rico, Oscar en het bingoraadsel Andreas Steinhöfel, met illustraties van Peter Schössow, vertaald door Ina Vandewijer

Nachtraven Het mysterie van de drie vazen Hilde Vandermeeren, met illustraties van Juliette de Wit

Sunset van tien woont in een luxevilla. Haar vader, Danny Kilman, is een beroemde rock­ ster en haar moeder ex-fotomodel. Sunset droomt van een ander leven, weg van al die camera’s en fotografen.

‘De hoogbegaafde Oscar en de “diepbegaafde” Rico vormen samen een onvergetelijk duo. De twee vrienden raken verwikkeld in een spannend avontuur met detectiveallures. Meer dan de moeite waard!’ (Leeswelp)

‘Hilde Vandermeeren brengt met de Nachtraven een tegelijk spannende en eenvoudig geschreven serie. Een mooie combinatie van avontuur en geheimen, uitermate geschikt om jonge lezers in te wijden in misdaadliteratuur.’ (Serial Thriller)

Vanaf 9 jaar / Gebonden – 416 p. / 14 x 21,5 cm / € 16,95 / NR. 209

Vanaf 9 jaar / Met illustraties / Gebonden – 234p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 210

Vanaf 9 jaar / Met illustraties / Gebonden – 154 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 211


86  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Dina Tranen van Stroop en theater Do Van Ranst Dina krijgt de kans om het saaie schoolleven wat opwindender te maken. Haar nieuwe leerkracht mevrouw Stroop houdt van theater, dus misschien wil zij wel een theatergroep opstarten. Als mevrouw Stroop toestemt, is Dina in de wolken. Tot de leerkracht ziek wordt op de dag van de aankondiging van het grote toneelproject. En het lijkt erop dat ze niet snel terugkomt. nieuw

Vanaf 10 jaar / Garengenaaid – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 212

PAKKET

Dina, de ietwat theatrale zielsverwant en het geesteskind van bekroond auteur Do Van Ranst.

+

Boze buren en bikini’s ‘Dit zesde verhaal over Dina leest als een trein en is simpel maar goed geschreven. Vriendschapsperikelen op tienermaat.’ (Pluizer) ‘Volg Dina’s zomerse avonturen op en rond de camping.’ (De Zondag)

Verre vrienden en een vlek ‘Dina verhuist. Ze moet haar vrienden achterlaten. Een boek als een prettig zittend donsdeken in de winter, of een ligstoel in de tuin op warme zomerdagen.’ (Boekenblogspot) Vanaf 10 jaar / Garengenaaid – 360 p. samen / 14,5 x 22 cm / € 22,50 i.p.v. € 31,90 / NR. 213


Kinder & Jeugd 87

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Camping Zeevos Hilde Vandermeeren, met illustraties van Harmen van Straaten ‘Will woont met zijn broertje en zijn moeder op een camping dicht bij de zee. Will’s mama is een op-en-neer-mama, die soms heel erg vrolijk is en dan weer erg verdrietig. Maar mama is nu verdwenen. Will weet niet waar ze heen is. Erg boeiend verhaal dat in eenvoudige bewoordingen een sociaal probleem op een erg mooie manier weet te beschrijven. Een aanrader.’ (Pluizuit) nieuw

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Gebonden – 96 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 214

Het verhaal van Tracy Beaker Jacqueline Wilson, met illustraties van Jacqueline Wilson Tracy is 10 jaar. Ze woont in een weeshuis, maar het liefst van al zou ze ooit in een echt huis wonen, met een echte familie. Ze is een ondeugende flapuit en vertelt in haar eigen woorden dit knappe, ontroerende en vaak grappige verhaal. De populaire Jacqueline Wilson verrast, vertedert en tovert een lach op je gezicht met dit vrolijke meisjesboek.

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Gebonden – 128 p. / 14 x 21,5 cm / € 13,95 / NR. 215

Spot en Muis Wally De Doncker, met illustraties van Veerle Derave Spot is een witte hond met vlekjes. Hij woont bij Baasje en Vrouwtje en is bevriend met Muis, een kat zo grijs als een muis. Hun avonturen werden samen met een gloednieuw verhaal gebundeld in een dikke omnibus, voor extra veel leesplezier! Aan de hand van deze verhalen ga je vanzelf nadenken en filosoferen. nieuw

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Gebonden – 356 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 216


88  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Diep in het woud Verzamelde verhalen van Ovidius Michael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven ‘In Diep in het woud plukte Michael De Cock 16 verhalen uit Ovidius’ Metamorfosen. Je kan op de begeleidende cd ook luisteren naar het hoorspel. Gerda Dendooven vertolkt treffend de sfeer van de verhalen. Het mooie boek biedt toegang tot een onmisbare cultuurschat.’ (Kerk & Leven) nieuw

Vanaf 8 jaar / Met cd met hoorspel / Met vele kleurenillustraties / Genomineerd voor de Boekenleeuw 2012 / Gebonden – 168 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 217

De lange weg naar huis Het verhaal van Odysseus Michael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven

Vliegen tot de hemel Het verhaal van de Minotaurus Michael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven

Vlinders en visioenen Caroline Delannoy

‘Een schitterende en tijdloze mythe, die De Cock in zijn bewerking voor een jong publiek alle eer heeft aangedaan. Gerda Dendooven voorzag deze kleine klassieker van opvallend sobere tekeningen. Bij het boek zit een luister-cd.’ (De Morgen)

‘Een waardevolle aanwinst voor de boekenkast!’ (Kerk en leven) ‘De Cock slaagt erin om eeuwenoude mythes in een bevattelijke, erg soepele taal te gieten, vol rake beelden en vlotte dialogen.’ (De Morgen)

‘Anouk is bevriend met Jacob, wiens moeder werd vermoord toen hij zes was. De zaak werd nooit opgehelderd. Plots krijgt Anouk flashbacks. Was ze als jong meisje getuige van de moord? Een spannende detective!’ (Krant van West-Vlaanderen)

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties en cd / Gebonden – 128 p. / 16,5 x 24 cm / € 18,50 / NR. 218 /

Vanaf 8 jaar / Met cd met hoorspel / Met kleuren­ illustraties / Bekroond met een Zilveren Griffel / Gebonden – 112 p. / 17 x 24 cm / € 19,95 / NR. 219

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 220


Kinder & Jeugd 89

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Moord bij kaartlicht Hilde E. Gerard

PAKKET

Hilde E. Gerard schrijft succesvolle jeugddetectives. Koop nu twee spannende thrillers in één pakket.

+

Moord met een geurtje ‘Steve (17) gaat op zoek naar zijn verdwenen stiefzusje. Wanneer hij een bedel van haar armbandje vindt in de handen van een vermoorde man, neemt het verhaal een spannende wending.’ (Gazet van Antwerpen) nieuw

‘De mysterieuze sfeer en de onverwachte wendingen zorgen dat je het verhaal in één keer uitleest.’ (Pluizer)

Moord op een schilderij

‘Het verhaal begint met een moord in een museum. De Da Vinci Code voor jongeren!’ (Het Nieuwsblad) Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 348 p. samen / 14,5 x 22 cm / € 24,95 i.p.v. € 33 /

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 221

NR. 222

Kussen in de kantlijn Gerda Van Erkel

Onder de banyanboom Gerda Van Erkel

Kus uit India Nicole Derycker

‘Driemaal Gerda Van Erkel in een omnibus met verhalen over jongeren. Drie aangrijpende verhalen over jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, liefde en geborgenheid.’ (Klasse)

‘Shanti werd als baby door haar moeder achtergelaten bij twee hindoepriesters. We volgen haar lichamelijke en geestelijke groei en de hindoecultuur ontvouwt zich gedetailleerd en beeldrijk.’ (Kerk en Leven)

‘De Indiase Rani werd als baby geadopteerd. Ze ontdekt dat ze nog twee broers heeft in India en samen met haar adoptieouders gaat ze hen bezoeken. Een ontroerend boek dat de Indiase cultuur en mentaliteit heel levendig omschrijft.’ (ZAP)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 576 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,95 / NR. 223

Vanaf 14 jaar / Genomineerd voor de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen 2012-2013 / Garengenaaid – 200 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 224

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 248 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 225


90  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Duivelsstrijd gothic novel Wendy Stroobant

Yuma Een toekomstroman Kirstin Vanlierde

’s Nachts gaat Lieven op zoek naar de weerwolf die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. Wanneer hij Dorothea tegenkomt, klauwt ze als een bezetene zijn gezicht open. Heeft zij iets met de moorden te maken? Een heerlijk spannend gruwelmysterie. Met personages die tot de verbeelding spreken en je niet loslaten, ook als het boek al lang uit is.

‘Ver in de toekomst. Een grote groep mensen leeft ondergronds in Eden. Volgens hen is het boven de grond niet leefbaar. De dappere Sequoia ontsnapt uit Eden om het tegendeel te bewijzen. Maar bovengronds zien ze Sequioa als een demon uit de onderwereld die hun wereld wil vernietigen. Kan ze voorkomen dat er een verwoestende oorlog uitbreekt en de geschiedenis zich herhaalt?’ (Klasse)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – ca. 152 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 226

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 227

nieuw

nieuw

De ring van de wraak Hedwig Van de Velde

Engelenmoord Wendy Stroobant

Het naveltheater Hilde Van Cauteren

‘Dit historische verhaal speelt in Gallië op het einde van de tweede eeuw na Christus. Een leerrijke en aangename kennismaking met een vroege historische periode.’ (De Leeswelp)

‘Een spannend historische getint misdaadverhaal.’ (Serial Thriller) ‘Vlot verteld verhaal over een ondernemend meisje in een nog niet zolang verleden waar een eerder bekrompen gedachtegoed normaal leek te zijn.’ (Pluizuit)

‘Een origineel verhaal over een onafscheidelijke, ontwapenende tweeling. Dwalend door geheime gangetjes ontdekken ze niet alleen kleurrijke personages, maar ook zichzelf. Feilloos weet de auteur spanning en emoties af te wisselen, waardoor je het boek maar moeilijk kunt wegleggen.’ (ID)

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 184 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 228

Vanaf 14 jaar / Genomineerd voor de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen 2012-2013 / Garengenaaid – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 229

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 230


Kinder & Jeugd 91

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Het jaar van de draak Gerda Van Erkel

Vijftien wilde zomers Jan De Leeuw

1982, China. Huan en haar broertje Tao zijn tegenpolen, al zou ze hem voor geen geld ter wereld willen missen. Maar dan slaat het noodlot toe. Na de dood van Tao is niets meer hetzelfde ... Het verhaal van Huan speelt zich af tegen de achtergrond van het turbulente China van de jaren tachtig. Een verrassend en ontroerend portret van een jonge vrouw.

‘Thomas denkt dat hij klaar is voor de Grote Liefde als Orphee onverwachts zijn leven binnenwandelt. Thomas zoekt zich een weg naar haar hart en gooit alles wat hij heeft in de strijd. In dit nieuwe boek van Jan De Leeuw staat de eerste Grote Liefde centraal. Een sfeervol, aangrijpend verhaal over liefde en gemis.’ (Klasse)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 231

Vanaf 15 jaar / Garengenaaid – 170 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 232

Liefste Esther Herman Van Campenhout

Sequoia Een toekomstroman Kirstin Vanlierde

Hannibal Michael De Cock, met illustraties van Gerda Dendooven

Op een dag vindt Lotte drie oude brieven, gericht aan haar grootmoeder. Ze wil weten wat die geheimzinnige brieven betekenen en gaat op onderzoek. ‘Een aangrijpend verhaal dat lang in je hoofd blijft nazinderen.’ (Leeswijzer)

‘Hoe ziet de aarde eruit in de 25ste eeuw? Een confronterend en meeslepend toekomstverhaal over vriendschap en verdraagzaamheid, moeilijke keuzes en openstaan voor het onbekende.’ (Jongerenplaneet)

De tocht van Hannibal, de grote Carthaagse veldheer, spreekt vandaag nog tot de verbeelding. Met een immens leger van meer dan 70.000 mensen en bijna veertig olifanten trok Hannibal dwars door Spanje, Gallië en de Alpen naar Italië. De geschiedenis van Hannibal en Carthago inspireerde tal van historici. Maar nooit werd het verhaal vanuit het standpunt van Hannibal zelf verteld.

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 96 p. / 14,5 x 22cm / € 15,95 / NR. 233

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 192 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 234

nieuw

nieuw

nieuw

Vanaf 14 jaar / Gebonden – ca. 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 235


92  Kinder & Jeugd

C ultuurg i ds 2012- 2013

Hotel Aphrodite Dirk Bracke

Rollercoaster Dirk Bracke

‘Een explosief verhaal over een Pools meisje in de Belgische prostitutie. Meeslepend en onthullend: het verhaal van Jadzia laat je niet los. Dirk Bracke haalt opnieuw alles uit de kast om van Hotel Aphrodite een topper te maken: een controversieel thema, vlot en eerlijk beschreven, aansluitend bij de leefwereld van jongeren vandaag.’ (Jongerenplaneet)

Kaylee voelt zich lelijk en dom. Tot ze Thierry tegenkomt. Het is liefde op het eerste gezicht en dankzij hem voelt ze zich wat beter in haar vel. Maar dan steken de twijfels opnieuw de kop op … Kaylee heeft borderline. Haar emoties bewegen als een rollercoaster omhoog en dan weer pijlsnel naar beneden. Een meeslepend topverhaal van bestsellerauteur Dirk Bracke.

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,50 / NR. 236

Vanaf 14 jaar / Garenegenaaid – ca. 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 237

nieuw

nieuw

Bracke for girls Dirk Bracke

Catwalk Dirk Bracke

Pizza’s & gin-tonic Hilde E. Gerard

Fan van Dirk Bracke? Drie van zijn topverhalen zijn in één boek gebundeld. Meeslepende, intrigerende romans over en voor meisjes! Deze omnibus bevat de verhalen: Over tijd – Zij en haar – Stille lippen

‘Polly wil fotomodel worden en belandt in een totaal andere wereld. Vol glamoureuze fotoshoots, maar ook vol jaloezie en concurrentie. Catwalk leest vlot weg en lijkt bij momenten levensecht.’ (Metro)

‘Kirstins vader kiest voor zijn jongere vriendin en haar moeder vlucht weg in drank en feestjes. Robbert is nieuw op school en wil in alle rust zijn diploma behalen. Een herkenbaar verhaal dat je bij je nekvel grijpt.’ (Maks)

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 520 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 238

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 152 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 239

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 120 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 240


Kinder & Jeugd 93

c u ltuu r be l e e f j e sa m en

Engelenkus Hilde E. Gerard

Little Black Spiders Ina Vandewijer

Bob wordt zeventien, maar viert zijn verjaardag in mineur. Zijn inwijding is veel zwaarder dan hij verwachtte. Net nu dreigt er opnieuw gevaar van buitenaf. Hij zal moeten samenwerken met Kobe, zijn natuurlijke vijand, om het dorp en zijn klasgenoten te beschermen. Midden van dat alles worden Bob en Gabriëlla verliefd. Een spannende jeugdroman met een flinke portie romantiek en … vampiers!

April 1978. Katharina is zeventien jaar en 28 weken zwanger wanneer ze verhuist naar ‘de zolder’. Tien jonge meisjes wachten er op de komst van hun kind. Contact met de buitenwereld is verboden en van zuster Simone mogen ze zelfs niet met elkaar praten over hun zwangerschap. Als de bevalling dichterbij komt, beseft Katja dat de zolder een groot geheim verbergt. Verfilmd door Patrice Toye.

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – ca. 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 241

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – ca. 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 242

Vampierenbruid Hilde E. Gerard

Regentijd Kolet Janssen

Over zee Marleen Nelen

Zie je graag :-) Brigitte Van Aken, met foto’s van Nicol’ Andrea

‘Het verhaal leest vlot, de spanning wordt aangehouden en opgedreven en de personages zijn levensecht beschreven, hoewel sommigen niet meer echt levend zijn! Leuk lezend verhaal dat de lezer moeiteloos kan onderhouden.’ (Pluizuit.be)

‘Een adolescentenroman over loslaten, vriendschap, liefde en het nemen van verantwoordelijkheid. Deze religieus geïnspireerde tienerroman geeft een positieve boodschap mee.’ (Kerk en Leven)

‘Een Engels kustdorpje, 19de eeuw. Samen met Ione, de dochter van de vuurtorenwachter, zwerft Acker over het strand en springt hij van de klifrotsen. Een indringend verhaal, in een beeldrijke taal.’ (Kerk en Leven)

‘De moeizame relatie tussen twee jonge mensen, Lise en haar vriend Nishan, wordt heel mooi gespiegeld in de jeugd van oma, met wie Lise een mailcorrespondentie opzet. Zeer herkenbaar en boeiend verhaal.’ (Friesch Dagblad)

nieuw

Vanaf 12 jaar / Garengenaaid – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 243

Vanaf 14 jaar / Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 20122013 / Winnaar van de Zoute Zoen publieksprijs 2010 / Garengenaaid – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 244

nieuw

Vanaf 14 jaar / Winnaar van de Zoute Zoen juryprijs 2010 / Garengenaaid – 144 p. / 14,5 x 2 22 cm / € 15,95 /

NR. 245

Vanaf 14 jaar / Garengenaaid – 208 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 246


94  Bij u in de buurt

h et dav id s fon ds b i j u in d e buurt Op meer dan 500 locaties in heel Vlaanderen brengen plaatselijke Davidsfonds afdelingen cultuur tot bijna net voor uw deur. Ga zeker eens een kijkje nemen op een van de plekken op de volgende pagina’s. In september, oktober en november kunt u in heel wat Davidsfonds afdelingen de boeken uit deze

Cultuurgids trouwens komen inkijken. De afdelingen die op de kaart in het fuchsia staan, doen dat. Meer info over wanneer ze dat precies doen, vindt u op www.davidsfonds.be of 016/310.600.

Knokke Zeebrugge Westkapelle Blankenberge Dudzele De Haan west-vlaanderen Bredene-Duinen Bredene-Sas en Dorp Moerkerke - Damme Oostende Oudenburg Sint-Kruis Vuurtoren Sijsele Brugge Brugge-St-Piete rs Assebroek-St-Katarina Leffinge-Slijpe Spermalie Assebroek-St-Kristoffel St-Michiels & St-Andries Westende-Lombardsijde Steenbrugge Ver-Assebroek Gistel Oostkamp Varsenare Oedelem Nieuwpoort Zevekote-Zande Veldegem Moere Jabbeke Beernem/Sint-Joris Loppem Oostduinkerke-Wulpen Eernegem Aartrijke Ichtegem De Panne/ Veurne Koekelare Ruddervoorde Adinkerke Koksijde Wijnendale Handzame Pervijze Torhout Wingene Ruiselede Diksmuide Zwevezele Staden Alveringem Hooglede Lichtervelde Egem Lo-Pollinkhove Kanegem Pittem Koolskamp Tielt Reninge Aarsele Gits Houthulst Ardooie Dentergem Kachtem-Emelgem Meulebeke Roeselare Rumbeke Poelkapelle Ingelmunster Wakken Oekene Izegem Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve Langemark St-Eloois-Winkel Vleteren Lendelede Passendale Sint-Eloois-Vijve Boezinge Ledegem Elverdinge Waregem Ooigem Ieper Hulste Moorslede Dadizele Desselgem Nieuwenhove Bavikhove Zonnebeke Poperinge Beselare Harelbeke Beveren- Deerlijk Vlamertinge Wevelgem Waregem Vichte Anzegem Kuurne Menen Kemmel De Beke Geluwe Gullegem Ingooigem Tiegem Lauwe Kortrijk Westouter- Loker Heule Stasegem Otegem Wervik Rekkem Moorsele Marke Zwevegem Wijtschate -Komen Bissegem Bellegem Heestert -Mesen Frans-Vlaanderen Avelgem Aalbeke St-Denijs


Bij u in de buurt  95

oost-vlaanderen Wase Polders St-Laureins Adegem Maldegem

De Klinge Kemzeke St-Gillis-Waas Stekene Nieuwkerken-Waas

Kallo-Melsele

Bassevelde Assenede Kaprijke Zelzate Haasdonk Lembeke Wachtebeke/ Eeklo Sint-Kruis-Winkel Evergem-Ertvelde-Sleidinge Sint-Niklaas Kruibeke Zomergem Oostakker Wondelgem Waarschoot Lochristi St-Amandsberg Bellem Belzele-Evergem Steendorp Bazel Sinaai Lovendegem Zeveneken Aalter -Waas Temse Destelbergen Waasmunster Leiekant-Gent Mariakerke Gentbrugge Tielrode Lokeren Landegem Belsele Latem-Deurle Drongen Gent-Centrum Heusden Hamme St-Denijs-Westrem/Afsnee Merelbeke-Flora-Melle-Vogelhoek Zele Melle Zwijnaarde Moerzeke Schellebelle Dendermonde Merelbeke OudegemLotenhulle-Poeke Wetteren Buggenhout Overbeke-Kwatrecht Kalken Mespelare Oosterzele Lebbeke De Pinte-Zevergem Schoonaarde Deinze Wichelen Laarne Lede Aalst Serskamp Herdersem Machelen Nazareth & Eke Aalst-Mijlbeek Hofstade Gijzegem Oordegem Zulte Vlierzele Kruishoutem Moorsel Welle Mere Gavere Huise-Ouwegem Haaltert Okegem Steenhuize-Wijnhuize Burst Asper Zingem Denderleeuw Zwalm Kerksken-Heldergem Ename Zottegem Wortegem-Petegem Eine Outer Mater-Horebeke Oudenaarde Aspelare-Nederhasselt Brakel-Lierde Ninove Appelterre-Eichem Meerbeke Leupegem-Melden Denderwindeke Maarkedal Zandbergen-Grimminge Idegem Kluisbergen Geraardsbergen Ronse


96  Bij u in de buurt

antwerpen

Hoogstraten Essen Wuustwezel Putte-Grens Ravels Heide, Kalmthout, Rijkevorsel Stabroek Kapellenbos Westmalle & Oostmalle Brasschaat Turnhout Vlimmeren Beerse Zandvliet-Berendrecht Hoevenen St-Job-in-’t-Goor Arendonk Kapellen Vosselaar Schoten ‘s-Gravenwezel Halle-Kempen Ekeren Borgerhout Gierle St-Antonius-Zoersel Oud-Turnhout Menegem-Deurne Schilde Merksem Zoersel Retie Wommelgem Zandhoven Tielen Antwerpen KBC Wijnegem Zwijndrecht Kasterlee Borsbeek Boechout - Vremde Dessel Burcht Mortsel Oelegem Hove Wilrijk Grobbendonk Antwerpen Ranst Lille Lint Edegem Broechem Jan Blom Mol Vorselaar Kontich Berchem Kessel Lier Herentals Wezel Aartselaar Waarloos Geel Tongerlo Balen Hemiksem/Schelle Berlaar Nijlen Oevel Noorderwijk Niel Reet Duffel Puurs Boom Westerlo Willebroek O.L.Vrouw-Waver Rumst St-Katelijne-Waver Sint-Amands-Mariekerke Mechelen Laakdal Heist-op-den-Berg Muizen Leest Booischot Beerzel Schriek Bonheiden-Rijmenam Grasheide -Putte -Peulis Londerzeel-Heide

Londerzeel Keerbergen Malderen Hofstade Kapelle-op-den-Bos Tremelo Aarschot Averbode Zemst Diest Mazenzele Hever-Schiplaken Haacht Meise Betekom Opwijk Elewijt Molenstede Wolvertem Wespelaar Rotselaar Wilsele Merchtem Kampenhout Strombeek- Grimbergen Sint-Maarten Bekkevoort Wemmel Bever Steenokkerzeel Wijgmaal Linden Humbeek Sint-Joris-Winge Asse Teralfene Diegem Herent Tielt Lubbeek Leuven Vilvoorde Zellik Erps-Kwerps Leefdaal Glabbeek Kessel-Lo Liedekerke Nossegem Sterrebeek Korbeek-Lo – Blauwput Bertem Zaventem Kraainem Groot-Bijgaarden Vertrijk – Vlierbeek Wezembeek-Oppem Heverlee – Don-Bosco Bierbeek Sint-Martens-Bodegem Dilbeek-Wolsem Tervuren Wambeek Tienen Oud-Heverlee Dilbeek Roosdaal Huldenberg/Neerijse Sint-Joris-Weert Sint-Stevens-Woluwe Borchtlombeek Itterbeek Vlezenbeek Hakendover Hoeilaart Overijse Drogenbos St-Martens-Lennik Beersel Hoegaarden St-Kwintens-Lennik Sint-Pieters-Leeuw Lot Alsemberg Gooik Halle St-Genesius-Rode Herfelingen Galmaarden Landen

vlaams-br abant en brussel

• •

Anderlecht-Centrum Evere Brussel-Centrum Ganshoren Brussel-Haren Jette Elsene Laken Etterbeek Oudergem

Schaarbeek-Helmet Scheut Sint-Agatha-Berchem Sint-Jans-Molenbeek Sint-Joost-ten-Node/ Brussel Leopoldswijk

• Sint-Lambrechts-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe/Vogelzang Ukkel-Boetendaal Sint-Job Ukkel-Stalle Vorst


Bij u in de buurt  97

he t dav id s f o nd s bij u i n d e b u u rt Op meer dan 500 locaties in heel Vlaanderen brengen plaatselijke Davidsfonds afdelingen cultuur tot bijna net voor uw deur. Ga zeker eens een kijkje nemen op een van de plekken op deze pagina’s. In september, oktober en november kunt u in heel wat Davidsfonds afdelingen de boeken uit deze Cultuurgids

Achel

Lommel

trouwens komen inkijken. De afdelingen die op de kaart in het fuchsia staan, doen dat. Meer info over wanneer ze dat precies doen, vindt u op www.davidsfonds.be of 016/310.600.

Hamont

Overpelt

limburg Eksel

Oostham Leopoldsburg Kwaadmechelen Tessenderlo Paal

Peer

Koersel Houthalen-Helchteren

Kermt

As-Niel Genk

Hasselt Stevoort-Wijer Alken

Sint-Truiden Brustem

Maaseik

Dilsen-Stokkem

Maasmechelen Zutendaal

Kuringen

Herk-de-Stad

Kinrooi

Opoeteren Opglabbeek

Heusden-Zolder Zonhoven Halen

Bocholt Bree

Diepenbeek

Lanaken

Beverst-Schoonbeek

Kortessem Borgloon Tongeren

Heers Gingelom

Voerstreek


98  Davidsfonds online

h et davi d s fon d s i s o ok on l in e Op de kaarten op de vorige pagina’s zag u het al: er is altijd een Davidsfonds afdeling in uw buurt. Wilt u er meer over weten? Of deelnemen aan een van de activiteiten? Surf dan zeker eens naar onze website: www.davidsfonds.be. Daar vindt u alle informatie terug, plus een overzicht van alle activiteiten per afdeling (via de activiteitenkalender rechts bovenaan op de site).

Maar het Davidsfonds doet nog veel meer online. Vanaf dit jaar bieden we bijvoorbeeld ook een aantal e-books aan. U vindt ze terug op p. 63. In de loop van het jaar zullen er daar nog bijkomen. Hou dus zeker onze website in de gaten voor nieuwe e-books.

g a n a a r h t t p :/ /w w w. david sf o nds. be

We zijn ook actief op Twitter (@Davidsfonds) en Facebook. Volg ons en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes! twitter.com/davidsfonds www.facebook.com/davidsfondsevenementen www.facebook.com/davidsfondsuitgeverij www.facebook.com/davidsfondscursussen www.facebook.com/Boekhandel-InfodokDavidsfonds


Het Davidsfonds is het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen. Het organiseert jaarlijks meer dan 10.000 culturele activiteiten, presenteert meer dan 100 toonaangevende cursussen, zet tientallen unieke cultuurreizen op en geeft een waaier aan meeslepende boeken uit. Het Davidsfonds telt maar liefst 50.000 cultuurliefhebbers met een Davidsfonds Cultuurkaart en kan rekenen op 5.000 vrijwilligers. Samen beleven ze elk jaar cultuur op zo’n 500 plekken in heel Vlaanderen. ‘Werken aan cultuurparticipatie betekent cultuur zichtbaar, begrijpbaar en genietbaar maken. Als culturele vuurtoren in het verenigingsleven slaagt het Davidsfonds daar wonderwel in. Het Davidsfonds zet ook duidelijk in op verjonging en vernieuwing – denk aan de Junior Journalist-wedstrijd en Toast Literair – en zet daarbij de dynamiek en creativiteit van haar bestaande basis ten volle in.’ Bart Temmerman, algemeen directeur Cultuurnet ‘Het Davidsfonds is een fantastische gangmaker voor cultuur, altijd geweest. Met Toast Literair, met toonaangevende cursussen, met duizenden vrijwilligers en met aanstekelijke microben voor verhalen, geschiedenis en de kunsten. Nu ook in directe samenwerking met de cultuurhuizen die Vlaanderen rijk is. Daarmee wordt het Davidsfonds nog meer een cultuurnetwerk en speelt het perfect in op de golf aan samenwerkingsverbanden in het Vlaamse cultuurlandschap.’ Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur ‘De werking, de draagkracht en de vele initiatieven van het Davidsfonds dragen op onmiskenbare wijze bij aan de verrijking van ons maatschappelijk weefsel en onderstrepen zo hoe gezond en belangrijk dat weefsel is. Om nog eens een citaat van Remco Campert van stal te halen: het is niet en nooit genoeg. De dichter had het uiteraard over de liefde, maar we kunnen dit probleemloos kapen voor dat andere noodzakelijke levensbestanddeel. Kan er ooit genoeg aandacht zijn voor cultuur? Zo, nu hebt u een extra excuus om u in deze Cultuurgids te verdiepen.’ Roel Daenen, coördinator Erfgoeddag

www.davidsfonds.be

www.davidsfonds.be

Davidsfonds Cultuurgids 2012-2013  

Davidsfonds Cultuurgids

Advertisement