Page 1

CULTUURGIDS 2013 - 2014


woord vooraf 

3

Zonder leden en vrijwilligers geen Davidsfonds, geen honderden activiteiten, geen duizenden deelnemers

Beste cultuur­ lief hebber, Hebt u de cover van deze Cultuurgids gezien? En kent u de covermodellen? Misschien bent u er wel één van, want het zijn zes leden van het Davidsfonds! We noemen ze voor de gelegenheid De zes van het Davidsfonds. Zij zetten u dit jaar op weg naar een nieuw seizoen vol culturele ontdekkingen. In het voorjaar stuurden we alle leden van wie we het e-mailadres hadden een mail met daarin de vraag of ze geen zin hadden in een professionele fotoshoot. We kregen heel wat reacties en pikten daar zes gelukkigen uit – zij zijn dit jaar onze ambassadeurs, ons gezicht. En dat is niet toevallig, want zonder leden en vrijwilligers geen Davidsfonds, geen honderden activiteiten, geen duizenden deelnemers. In een tijd waarin engagement niet vanzelfsprekend is, willen we onze dankbaarheid en waardering daarvoor extra in de verf zetten. Vandaar het idee: onze leden moeten op de cover. Bovendien begeleiden ze u ook doorheen deze Cultuurgids. Op diverse plekken doen ze kort hun verhaal en gidsen ze u door het aanbod van boeken, evenementen, cultuurreizen en cursussen. Op dat aanbod zijn we ook dit jaar erg trots. Zo zult u, met de grote herdenking

van het begin van de Eerste Wereldoorlog in het vooruitzicht, heel wat boeken rond dat onderwerp terugvinden – bijvoorbeeld de topper WO I in 3D, een unieke verzameling beelden. Daarnaast komen natuurlijk de meest uiteenlopende thema’s aan bod: kunst (met een origineel kunstboek van Vic De Donder), geschiedenis (met een prachtwerk rond Karel de Grote), lifestyle (we verwelkomen de nieuwe Sonja Kimpen), fotografie (Jimmy Kets) en uiteraard een ruim aanbod kinder- en jeugdboeken (met onder meer Verre Vrienden, een nieuwe topper van Michael De Cock en Gerda Dendooven). Tot slot: u zult ook bij heel wat boeken symbooltjes vinden die doorverwijzen naar andere activiteiten van het Davidsfonds. Zo is er bijvoorbeeld het nieuwe Red Star Line Museum in Antwerpen, waarbij we zowel het boek brengen, een daguitstap organiseren als een cursusdag opzetten. Dat is óók de kracht van het Davidsfonds: bij ons kunt u terecht voor een volledig pakket rond de boeiendste culturele thema’s. Zodat u helemaal verrijkt en hopelijk verrukt terugkeert. Daar willen we voor gaan, ook dit seizoen. We wensen u er heel veel plezier mee.

Peter Peene

nationaal voorzitter Davidsfonds PS Voortaan kunt u online uit álle boeken van Da­ vidsfonds Uitgeverij kiezen om lid te worden, niet alleen uit de selectie in deze gids dus. Lees er alles over op pagina 17.


4 inhoud

3

6

8

13

In het voorjaar van 2013 vroegen we onze leden en vrijwilligers of ze geen zin hadden om op de foto op pagina 6 te staan. We kregen heel wat reacties en pikten daar zes gelukkigen uit – zij zijn dit jaar onze ambassadeurs, ons gezicht. En dat is niet toevallig, want zonder leden en vrijwilligers geen Davidsfonds, geen honderden activiteiten, geen duizenden deelnemers.

Duizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds. Dat zijn niet alleen de medewerkers en vrijwilligers, maar ook de deelnemers of leden zelf. Elk hebben ze hun unieke verhaal en bijzondere ervaringen. Daarom zetten we zes van hen op de cover en brachten we hen samen voor een verrassende groepsfoto. Achter de lens stond het jonge fototalent Lies Engelen.

Boeken en cd’s, cultuurreizen, cursussen en evenementen. Het Davidsfonds is een omvangrijk cultuurnetwerk dat jaarlijks meer dan 10.000 culturele activiteiten organiseert. Daarom stellen we ons graag uitgebreid aan u voor. Vanaf pagina 8 ontdekt u waar het Davidsfonds dit jaar mee uitpakt om u op cultureel vlak in de watten te leggen.

Iedereen is van harte welkom bij het Davidsfonds en al onze activiteiten staan open voor deelnemers met of zonder Davidsfonds Cultuurkaart. Maar vijf belangrijke voordelen zijn de uwe als u kiest voor de Cultuurkaart – en dus lid wordt van het Davidsfonds. Op pagina 13 geven we een overzichtje en op pagina 14 en 15 lijsten we de exclusieve voordelen bij onze cultuurpartners op.

woord vooraf peter peene

De zes van het Davidsfonds

De Davidsfonds Cultuurgids 2013-2014 is een uitgave van het Davidsfonds. Hoofdredactie: Filip Salmon Redactie en eindredactie: Lieselotte De Snijder, Jan Vaes, Annick Van den Eynde Overzicht Davidsfonds afdelingen: Jan Vaes Coverfoto: Lies Engelen Foto’s: Davidsfonds, Shutterstock

AANGENAME KENNISMAKING

5 niet te missen voordelen

Foto’s ambassadeurs en toppers: Lies Engelen, styling Linda Van Waesberge, locatie M – Museum Leuven Vormgeving: Maarten Deckers Verantwoordelijke uitgever: Jeroen Sleurs, Davidsfonds, Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. 016/310.600, fax 016/310.608, www.davidsfonds.be, info@davidsfonds.be


inhoud 

5

Hoogstraten Essen Wuustwezel Putte-Grens Ravels Heide, Kalmthout, Rijkevorsel Kapellenbos Westmalle & Oostmalle Brasschaat Turnhout Vlimmeren Beerse Zandvliet-Berendrecht Hoevenen St-Job-in-’t-Goor Arendonk Kapellen Vosselaar Halle-Kempen Schoten Ekeren Borgerhout Gierle St-Antonius-Zoersel Oud-Turnhout Menegem-Deurne Schilde Merksem Retie Wommelgem ZandhovenZoersel Tielen Antwerpen KBC Wijnegem Zwijndrecht Kasterlee Borsbeek Boechout - Vremde Dessel Burcht Mortsel Oelegem Wilrijk Hove Grobbendonk Antwerpen Ranst Lille Lint Edegem Broechem Jan Blom Mol Vorselaar Kontich Berchem Kessel Lier Herentals Wezel Aartselaar Waarloos Geel Tongerlo Nijlen Balen Hemiksem/Schelle Berlaar Oevel Noorderwijk Niel Reet Duffel Puurs Boom Westerlo Willebroek O.L.Vrouw-Waver Rumst St-Katelijne-Waver Sint-Amands-Mariekerke Mechelen Laakdal Heist-op-den-Berg Muizen Booischot Beerzel Schriek Bonheiden-Rijmenam Grasheide Stabroek

-Putte -Peulis

16 18 28 94 Beleef het mee!

10 TOPPERS

Boeken, cd’s en e-books

BIJ U IN DE BUURT

Wilt u het maximum halen uit onze evenementen, cursussen, cultuurreizen of boeken? Dan is de Davidsfonds Cultuurkaart een absolute must. Ze geeft recht op een heleboel kortingen en andere exclusieve voordelen. Op pagina 16 en 17 komt u te weten op welke manieren u lid kunt worden van het Davidsfonds en de Cultuurkaart te pakken krijgt.

Dit jaar kunt u voor uw Davidsfonds Cultuurkaart kiezen uit meer dan 240 boeken of cd’s. Geen gemakkelijke keuze. Daarom lichten we 10 toppers voor u uit. 10 boeken die het verschil maken door de auteur, de inhoud of de vorm. 10 boeken waarover onze uitgevers niet kunnen zwijgen. U ontdekt ze zelf vanaf pagina 18.

Vanaf pagina 28 vindt u de boeken en cd’s voor 2013-2014, netjes opgedeeld in zes rubrieken. Aan het begin van elke rubriek krijgt u informatie over evenementen, cultuurreizen of cursussen die perfect aansluiten bij het thema in kwestie. Ook bij de boeken in de gids zelf verwijzen we naar andere activiteiten. Meer info daarover vindt u op www.davidsfonds.be.

Het Davidsfonds is actief op meer dan 500 plekken in Vlaanderen, waar het grote en kleine culturele initiatieven op touw zet. Ook bij u in de buurt is er zeker een Davidsfonds afdeling te vinden. Werp dus eens een blik op de kaarten vanaf pagina 94 en volg ons op Facebook, Twitter en Pinterest om alles te weten over onze initiatieven, wedstrijden, kortingen en andere acties.

28 Toerisme & Lifestyle 38 Mens & Actualiteit 44 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

64 Zingeving & Spiritualiteit 68 Romans & Poëzie 74 Kinder & Jeugd

Bij sommige boeken biedt het Davidsfonds ook een cursus, een evenement of een cultuurreis. alle gedetailleerde info erover vindt u op www.davidsfonds.be of via 016/310.600

Cursus

Evenement

Cultuurreis


De zes van het D av i d s f o n d s

Duizenden mensen in heel Vlaanderen geven elk jaar een gezicht aan het Davidsfonds: medewerkers, vrijwilligers, docenten, reisbegeleiders, auteurs en illustratoren … Maar natuurlijk ook de reizigers, cursisten, lezers en deelnemers zelf. Velen van hen zijn lid van onze vereniging vanuit hun interesse voor cultuur, maar elk hebben ze hun unieke verhaal en bijzondere ervaringen. Daarom zetten we zes van onze leden op de cover. Binnenin ontdekt u wie de covermodellen zijn en wat hen boeit aan het Davidsfonds. Bekijk op www.davidsfonds.be zeker het filmpje van de fotoshoot, met interviews met ‘De zes van het Davidsfonds’ en beelden van achter de schermen. Met dank aan M – Museum Leuven voor de prachtige locatie.


8 

aangename kennismaking

Aangename kennismaking Boeken en cd’s, cursussen, culturele evenementen en cultuurreizen: het Davidsfonds heeft het allemaal in huis. Ons cultuurnetwerk is dus misschien wel meer dan wat u tot nu toe dacht. Op de volgende pagina’s laten we u graag zien wat we allemaal doen en welke hoogtepunten u dit jaar zeker niet mag missen.


aangename kennismaking 

9

dav i d s f o n d s e v en e m en t e n

© Marc Wauters

Een overzicht van de Davidsfonds Evenementen vindt u op www.davidsfonds.be/evenementen

© Koen Broos

Op zo’n 500 plekken in Vlaanderen organiseren ongeveer 6.000 vrijwilligers samen bijna 10.000 culturele evenementen per jaar. Dat zijn zowel kleinere, lokale initiatieven als grotere, nationale activiteiten. Toast Literair, bijvoorbeeld, het grootste taal- en leesfeest op een zondagochtend in januari, vindt plaats in zo’n 170 Davidsfonds afdelingen. De Junior Journalist-wedstrijd zet elk jaar meer dan 35.000 jongeren aan het schrijven. En De Nacht van de Geschiedenis, een van de grootste geschiedenisevenementen in Vlaanderen, beleeft in maart 2014 al zijn 12de editie. Het zijn drie van de bekende Davidsfonds Evenementen die mensen samen cultuur laten beleven, maar geregeld komen er nieuwe bij. Naast Antwerpen en Brussel Exclusief starten we dit jaar ook met Gent Exclusief. Vanaf nu kunt u tussen oktober 2013 en juni 2014 genieten van twaalf super-de-luxe belevenissen in drie culturele metropolen. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer evenementen. Benieuwd of er in uw buurt ook een Davidsfonds afdeling is? Kijk dan zeker eens op de kaartjes achteraan in deze gids vanaf pagina 94.


10 

aangename kennismaking

david s fond s ac ade mie Meer dan 150 cursussen op meer dan 70 plaatsen: dat is Davidsfonds Academie. Als u op een ontspannende manier wilt bijleren over boeiende onderwerpen, hoeft u niet ver te zoeken. Een keur van docenten van Vlaamse universiteiten, hogescholen en conservatoria geeft de liefde voor hun vak aan u door in een viertal lessen. Dat zijn zowel cursussen over taal, geschiedenis en kunst, als over zingeving, wetenschap en veel meer. In Flanders Fieldsmedewerker Dominiek Dendooven geeft bijvoorbeeld een overzicht van de Eerste Wereldoorlog, journalist Bert Devroey analyseert het buitenlandse beleid van de VS en professor Jean-Jacques Cassiman ontleedt ons DNA. Maar ook over Henry Van de Velde, de muzikale geschiedenis van New Orleans en de JezuĂŻeten in Zuid-Amerika kunt u bijleren. Davidsfonds Academie organiseert bovendien operadagen en andere dagevenementen met lezingen, rondleidingen of concerten, bijvoorbeeld rond het nieuwe Red Star Line Museum in Antwerpen en het internationale kunstenfestival Europalia India. Alle details over Davidsfonds Academie vindt u op www.davidsfonds.be/academie


aangename kennismaking 

11

dav i d s f o n d s c u lt u u r r ei z en

© Justin Lancaster, Shutterstock.com

Een overzicht van de Davidsfonds Cultuurreizen vindt u op: www.davidsfonds.be/cultuurreizen

© gail johnson - shutterstock

Stedenreizen, wereldreizen, kerstreizen, cruises of muziekreizen: Davidsfonds Cultuurreizen neemt u mee voor een onvergetelijke ervaring. De focus ligt op kwaliteit, een correcte prijs waarbij heel veel is inbegrepen, kleine groepen geïnteresseerde mensen en uitzonderlijke reisbegeleiders met een grondige kennis van de bestemmingen. Radiostem Pascal Paepen, bioloog Dirk Draulans, militair historicus Luc De Vos, columniste Mia Doornaert, componist Piet Swerts en dirigent Sigiswald Kuijken zijn maar een paar van de goed honderd auteurs, musici, professoren, journalisten, wetenschappers en andere grote namen die u culturele hoogtepunten laten zien in Europa en daarbuiten. Nieuwigheden dit jaar zijn onder andere de dagreizen naar de Waalse steden, muziekreizen naar Londen, Kopenhagen en New York, luxueuze treinreizen en beleefreizen naar Ethiopië en Tanzania. Naar aanleiding van Europalia India organiseert Davidsfonds Cultuurreizen bovendien zeven Indiareizen en ook de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht met enkele reizen rond 14-18. Wat u ook kiest, bij Davidsfonds Cultuurreizen krijgt u een hoogstaand totaalpakket.


12 

aangename kennismaking

david s fond s u itgev e rij Journalist Tom Van de Weghe, champagnekenner Gido Van Imschoot, gezondheidscoach Sonja Kimpen, stressdokter Luc Swinnen, cartoonist Lectrr, jeugdauteur Do Van Ranst en illustratrice Rébecca Dautremer: allemaal geven ze boeken uit bij Davidsfonds Uitgeverij. De onderwerpen die in onze boeken aan bod komen, zijn even gevarieerd als het leven zelf: geschiedenis, kunst, toerisme, lifestyle, zingeving en nog meer actuele thema’s. Zo publiceert Davidsfonds Uitgeverij dit jaar een hele reeks boeken rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, zoals de topper WO I in 3D, een unieke collectie oorlogsbeelden. We brengen ook het boek bij het Red Star Line Museum, een kunstboek van Vic De Donder, een fotoboek van Jimmy Kets en een nieuwe topper van Michael De Cock en Gerda Dendooven. Naar goede gewoonte publiceren we ook dit jaar weer een ruime selectie prentenboeken, groeiboeken, peuter- en kleuterboeken en jongeren- en adolescentenromans. Wat denkt u bijvoorbeeld van Mijn eerste doeboek, een speels leerboekje. Wij geven dus nooit zomaar boeken uit, steeds hebben ze een unieke invalshoek. Alle details over Davidsfonds Uitgeverij vindt u op www.davidsfonds.be/uitgeverij


voordelen 

13

5 niet te mis s e n vo o r d e l e n van he t David s f o n d s Iedereen is van harte welkom op de activiteiten van het Davidsfonds. De vele evenementen, cursussen en reizen die we organiseren, staan open voor deelnemers met én deelnemers zonder Davidsfonds Cultuurkaart. Maar wie een Davidsfonds Cultuurkaart heeft, krijgt wel een heleboel voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij.

1 2 3 4 5

Meteen waar voor uw geld Het Davidsfonds heeft een unieke lidmaatschapsformule, want voor uw bijdrage krijgt u een directe return, namelijk mooie boeken of cd’s die u zelf uit een ruim aanbod kunt kiezen. Het lidmaatschap en de bijbehorende Davidsfonds Cultuurkaart kosten u dus eigenlijk niets als u ervoor opteert om via een boekenkeuze lid te worden of te blijven. Alle praktische info vindt u vanaf pagina 16.

Korting op evenementen, cursussen en in boekhandel duimelot Bijna 10.000 culturele evenementen organiseert het Davidsfonds jaarlijks. Kleine en grote initiatieven die bij u in de buurt plaatsvinden. Dat geldt ook voor de cursussen en dagevenementen van Davidsfonds Academie. Op al die activiteiten krijgt u tot 25% korting met uw Davidsfonds Cultuurkaart. De kaart geeft u bovendien steeds ten minste 10% korting op al uw aankopen in onze boekhandel Duimelot (Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. 016/310.650) en via onze website www.davidsfonds.be.

extra geschenk van € 30 of € 50 bij Davidsfonds Cultuurreizen Wie als Davidsfonds Cultuurkaarthouder een reis boekt van drie of meer dagen krijgt een boekenbon cadeau. Voor reizen in Europa bedraagt die € 30, voor wereldreizen € 50. En zo’n bon gaat naar elk lid van het gezin dat zich inschrijft voor een reis.

Gratis cultuurmagazine in uw bus Interviews met spraakmakers uit de culturele wereld. Reportages over culturele evenementen. Cultuurnieuws en spitse columnisten. Verdieping, achtergrond én ontspanning. En natuurlijk wedstrijden en exclusieve aanbiedingen. Dat alles krijgen Cultuurkaarthouders vier keer per jaar gratis in hun brievenbus met het cultuurmagazine Omtrent.

Speciale aanbiedingen bij de beste cultuurhuizen van Vlaanderen Het Davidsfonds zit ieder seizoen samen met een uitgekiende selectie van toonaangevende cultuurhuizen en cultuuraanbieders in Vlaanderen. Het resultaat: een knap pakket van extra kortingen en exclusieve voordelen voor Davidsfonds Cultuurkaarthouders. Waar u met de Davidsfonds Cultuurkaart korting en extra voordelen krijgt, leest u op de volgende twee pagina’s.


14 voordelen

Hier krijgt u korting en extra voordelen met uw Davidsfonds Cultuurkaart

M - Museum Leuven

M - Museum Leuven staat voor spannende en onverwachte combinaties van oude en hedendaagse kunst, in een indrukwekkend museumgebouw. Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u € 2 korting op de toegangsprijs van het museum, plus extra aanbiedingen via Omtrent. www.mleuven.be

AA

Kasteel van Gaasbeek

Wiels

AA

AA

Het Kasteel van Gaasbeek heeft iets van een teletijdmachine: je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er schilderijen, beelden en andere waardevolle objecten. Er vinden ook unieke expo’s plaats, zoals Sam Dillemans’ Authors in 2013. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het reductietarief en via Omtrent maakt u kans op exclusieve rondleidingen of gratis tickets. www.kasteelvangaasbeek.be

Als een van de meest toonaangevende instellingen voor hedendaagse kunst in België richt WIELS – dat ondergebracht is een voormalige brouwerij – zich op het presenteren van tijdelijke expo’s van Belgische en internationale kunstenaars, zowel opkomende talenten als gevestigde waarden. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het kortingstarief en via Omtrent maakt u kans op vrijkaarten. www.wiels.org

Flagey

’t Arsenaal

AA

AA

Flagey is een unieke en multidisciplinaire audiovisuele kern in Brussel. Een geluids- en beeldfabriek die uiteenlopende genres op één plaats samenbrengt. Jazz, klassieke en hedendaagse muziek gaan er met elkaar én met beeld in dialoog. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 25% korting op een selectie voorstellingen in Flagey en kunt u intekenen op exclusieve evenementen. www.flagey.be

’t Arsenaal is niet alleen een fantastisch theaterhuis in Mechelen, onder leiding van regisseur/auteur Michael De Cock, het is ook een gezelschap dat door Vlaanderen reist. In de thuisbasis kunt u terecht voor moderne dramaturgie of klassieke stukken in een hedendaagse vorm. Uw Davidsfonds Cultuurkaart geeft recht op een korting op eigen producties én enkele niet te missen avant-premières. www.tarsenaal.be

BOZAR

AB Brussel

Nekka-Nacht

AA

AA

AA

De kracht van BOZAR? Producties van topniveau en een grensoverschrijdende artistieke programmatie in het culturele epicentrum van Brussel en Europa. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart zit u op de eerste rij om exclusieve evenementen mee te maken die speciaal voor het Davidsfonds worden uitgedacht. Hou zeker de volgende nummers van Omtrent in de gaten! www.bozar.be

Begin 2011 riep het Amerikaanse muziekmagazine Pollstar de Ancienne Belgique uit tot derde beste concertzaal ter wereld. Een hele eer, maar de AB programmeert dan ook al 30 jaar lang de beste (inter)nationale artiesten. Van publiekstrekkers tot muzikale voorvechters, van ruwe diamanten tot geslepen briljanten. De AB biedt geregeld gratis tickets aan voor Davidsfonds Cultuurkaarthouders, via Omtrent. www.abconcerts.be

De Nieuwe Snaar stopt definitief. Op NekkaNacht 2014, op vrijdag 25 april, tonen ze voor het allerlaatst hun talenten en pakken ze uit met extra muzikale, creatieve en sportieve gasten. Een unieke kans om dit afscheid in schoonheid mee te maken. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u op Nekka-Nacht een mooie korting en via Omtrent maakt u kans op felbegeerde viptickets. www.nekka-nacht.be


voordelen 

MAS

Handelsbeurs Concertzaal

Musea Brugge

AA

AA

AA

Het MAS is dé nieuwe architecturale parel van Antwerpen die ook het grootste museum van de stad huisvest. Onder meer, want het MAS is ook het kijkdepot, het museumplein met de mozaïek van Luc Tuymans, de wandelboulevard, het dakpanorama ... Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u een mooie korting op alle tentoonstellingen in het MAS. www.mas.be

De Handelsbeurs Concertzaal, gehuisvest in een historisch gebouw op de Gentse Kouter, is een avontuurlijk huis waar een brede waaier aan muziek gepresenteerd wordt: van klassieke en hedendaagse muziek, jazz, rock en pop tot wereldmuziek. Davidsfonds Cultuurkaarthouders genieten van het kortingstarief bij klassiek, jazz, fado en flamenco. Hou Omtrent in de gaten voor vrijkaarten. www.handelsbeurs.be

Eén stad, zestien musea, eindeloos veel mogelijkheden. De Brugse museumcollectie blinkt uit in verscheidenheid. Fan van de Vlaamse Primitieven? Of een voorliefde voor folklore of poëzie? Laat u leiden door uw eigen interesse. Musea Brugge pakt ook uit met tijdelijke expo’s. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u van het kortingstarief én maakt u kans op gratis tickets via Omtrent. www.museabrugge.be

Red Star Line

Festival aan Zee

Muzee Oostende

AA

AA

AA

Het gloednieuwe Red Star Line Museum in Antwerpen is gehuisvest in de loodsen van de bekende rederij met de rode ster. Het vertelt het verhaal van miljoenen Europeanen die eind 19de en begin 20ste eeuw op zoek gingen naar geluk en een beter leven in Amerika. Tegelijk focust het museum op migratie vandaag. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart geniet u in het museum van het kortingstarief. www.redstarline.be

Festival aan Zee is in 2014 toe aan zijn 10de editie. Aan het strand van De Panne geven topartiesten het beste van zichzelf en geniet de hele familie van een overvloed aan animatie. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 25% korting op een dagticket en 30% op een weekendkaart. Bovendien maakt u via Omtrent kans op een heuse vipontvangst én gratis festivaltickets. www.festivalaanzee.be

15

Mu.ZEE is hét museum aan de kust voor Belgische kunst van 1850 tot vandaag. Het herbergt een rijke collectie met werk van onder meer Luc Tuymans, Léon Spilliaert, James Ensor en Constant Permeke. Daarnaast zijn er geregeld tijdelijke tentoonstellingen. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart hebt u recht op het reductietarief en via Omtrent krijgt u exclusieve aanbiedingen. www.muzee.be

Vlaamse Opera

Concertgebouw Brugge

Gallo-Romeins Museum

AA

AA

AA

Neem plaats in het rode pluche van de Vlaamse Opera en reken op eigenzinnige interpretaties, verbluffende muziek en een maatschappijkritische ondertoon: een belevenis die bijblijft. Dit seizoen krijgt u 20% korting met uw Cultuurkaart op Tristan und Isolde van Wagner, Otello van Rossini en Lady Macbeth uit Mtsensk van Sjostakovitsj. Omtrent informeert u over kortingsacties en vrijkaarten. www.vlaamseopera.be

Het nieuwe seizoen van Concertgebouw Brugge wordt een ‘gouden’ seizoen, met heel veel aandacht voor de stad Wenen. Het Concertgebouw presenteert opnieuw een internationaal aanbod hedendaagse dans en muziek. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart maakt u kans op gratis tickets en krijgt u korting op een selectie voorstellingen, die telkens in Omtrent worden opgelijst. www.concertgebouw.be

Het Gallo-Romeins Museum (Europees museum van het jaar 2011) brengt op een dynamische en inspirerende manier het verre verleden tot leven. Denk maar aan Sagalassos, City of Dreams of De Etrusken - Una storia particolare. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u korting, zowel op de vaste collectie als op de tijdelijke tentoonstelling, én maakt u kans op gratis tickets via Omtrent. www.galloromeinsmuseum.be


16窶ネidmaatschapsformules

beleef het mee! De Davidsfonds Cultuurkaart op de kop tikken en lid worden van het Davidsfonds kan op drie manieren. De interessantste manier is twee boeken kiezen uit het aanbod van pagina 18 tot 93. Zo bepaalt u zelf uw bijdrage en krijgt u meteen waar voor uw geld, plus een heleboel andere voordelen (zie pagina 13 tot 15). Maar voor wie het liever alternatiever aanpakt, zijn er nog twee andere formules.


lidmaatschapsformules 

1

De interessantste manier

– via boeken en cd’s

Blader door naar pagina 18, kies twee of meer boeken of cd’s uit het aanbod en bestel ze via het keuzeformulier bij deze gids ① of het online formulier op www.davidsfonds.be/ lidmaatschap ②. ①① Bezorg het keuzeformulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt en enkele weken later krijgt u van dat bestuurslid uw boeken en Cultuurkaart. Vindt u geen keuzeformulier bij deze Cultuurgids? Hebt u geen idee of er wel een Davidsfonds bestuurslid in de buurt woont? Meer info vindt u via www.davidsfonds.be of 016/310.600. ②② Wilt u alles wat sneller? Bestel online en u krijgt uw boeken en kaart binnen acht werkdagen thuis bezorgd. U moet dan wel rekenen op € 4,50 verzendings- en behandelingskosten (€ 9 voor Europese bestemmingen buiten België). In een aantal – uitzonderlijke – gevallen volstaat het om maar één boek te bestellen om de Davidsfonds Cultuurkaart te ontvangen. Als dat zo is, staat dit duidelijk aangegeven bij het boek in kwestie.

KIES UIT ALLE BOEKEN Hebt u uw oog laten vallen op titels van Davidsfonds Uitgeverij die niet in deze gids staan? Geen probleem: vanaf dit jaar kunt u uit al onze titels kiezen om uw Cultuurkaart te bemachtigen, uitsluitend als u via onze website bestelt. Deze Cultuurgids bevat de meest recente boeken die beschikbaar zijn in september 2013. Boeken die later verschijnen of vroeger verschenen zijn en nog in voorraad zijn, kunt u raadplegen en bestellen via www.davidsfonds.be. Klik op de knop ‘lid worden/de snelste manier’ en maak uw keuze. U hebt ook via deze manier de mogelijkheid om aan te sluiten bij een plaatselijke afdeling, maar uw bestelling wordt rechtstreeks verstuurd (€ 4,50 verzendingsen behandelingskosten). Hebt u graag meer info? Bel dan naar 016/310.600 of mail naar cultuurgids@davidsfonds.be.

2

De alternatieve manier

– via de boekenbon

In plaats van twee of meer boeken te bestellen, kunt u ook voor een Davidsfonds boekenbon kiezen. Eén boekenbon van € 50 geeft u recht op de Davidsfonds Cultuurkaart. De bon bestaat uit twee deelbonnen van € 25, die u apart kunt uitgeven en die geldig zijn tot 31 december 2014. Opgelet: u kunt er alleen Davidsfonds uitgaven mee kopen en de bon kan maar één keer ingezet worden om lid te worden. ①① Duid op het keuzeformulier bij deze gids nr. 247 en vak H aan en bezorg het formulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt. U ontvangt van dat bestuurslid binnen enkele weken de boekenbon en uw Davidsfonds Cultuurkaart. ②② Als u de boekenbon sneller wilt, kunt u de bon ook via het online formulier op www.davidsfonds.be bestellen. U moet dan wel rekenen op verzendings- en behandelingskosten (zie manier 1). Boeken aankopen met de Davidsfonds boekenbon kan op twee manieren: ofwel door de bon om te ruilen in boekhandel Duimelot (Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. 016/310.650) of door de boeken te bestellen via het formulier dat bij de bon zit. Alle praktische info over boekbestellingen krijgt u als bijlage bij de boekenbon of op www.davidsfonds.be/boekenbon.

3

17

De zakelijke manier

– gewoon cash

U kunt natuurlijk ook gewoon € 35 betalen. ①① Kruis op het keuzeformulier bij deze gids nr. 246 en vak G aan en overhandig het formulier aan een Davidsfonds bestuurslid in uw buurt. U krijgt van dat bestuurslid dan binnen enkele weken uw Davidsfonds Cultuurkaart (maar geen boeken of boekenbonnen). ②② Wilt u de kaart sneller? Dan kunt u dezelfde keuze maken via het online formulier op www.davidsfonds.be. U moet dan wel rekenen op verzendings- en behandelingskosten (zie manier 1).

METEEN KORTING Wie boeken uit deze brochure bestelt, geniet op het totaalbedrag van zijn bestelling ook nog eens een extra korting: µµ tot € 34,99 krijgt u 5% korting µµ tussen € 35 en € 74,99 krijgt u 10% korting µµ tussen € 75 en € 219,99 krijgt u 15% korting µµ tussen € 220 en € 419,99 krijgt u 20% korting µµ boven de € 420 krijgt u 25% korting

steun ons GRATIS BOEK Wie voor € 110 of meer boeken bestelt, ontvangt niet alleen een korting van minstens 15% op het totaalbedrag, maar ook een van de nieuwe pareltjes van Davidsfonds Uitgeverij: We werden honderd jaar ouder. Dichters over de Eerste Wereldoorlog. U leest meer over het boek op pagina 43.

Als u cultuur een warm hart toedraagt, wilt u misschien wel een gift doen aan het Davidsfonds. Met uw steun kunnen we ook in de toekomst cultuur blijven brengen in heel Vlaanderen. Voor giften vanaf € 40 ontvangt u een attest voor fiscale aftrekbaarheid. Uw gift overmaken doet u via het keuzeformulier bij deze gids of door overschrijving op het rekeningnummer BE98-4310-0693-8193 met vermelding ‘Fonds voor Kunst en Cultuur’, ‘Cultuurfonds Vlaamse Rand’ of ‘Fonds Vlaamse Actie’ (met speciale aandacht voor projecten die de Vlaamse aanwezigheid in de Rand rond Brussel versterken). Een gift telt wel niet als betaling voor uw lidmaatschap en de Davidsfonds Cultuurkaart. Giften voor Davidsfonds Academie kunnen op het rekeningnummer BE51-7350-2299-6462.


18 

10 toppers

10 toppers Uit de meer dan 240 boeken en cd’s waaruit u kunt kiezen voor de Davidsfonds Cultuurkaart 2013-2014 (en dus voor het Davidsfonds lidmaatschap) selecteerden onze uitgevers 10 absolute pareltjes. 10 boeken die het verschil maken door de auteur, de inhoud of de vorm. 10 heerlijke smaakmakers voor al het moois dat volgt vanaf pagina 28. Ontdek snel over welke boeken onze uitgevers niet kunnen zwijgen.


10 toppers 

19

Karel De Grote Een keizer op de grens tussen twee werelden Raoul Bauer

µµ Op zoek naar de echte Karel de Grote en zijn betekenis voor de geschiedenis µµ Met uitgebreide aandacht voor de Karolingische renaissance µµ Prachtig geïllustreerd boek voor geschiedenis- en kunstliefhebbers

De regeerperiode van Karel de Grote ligt al eeuwen achter ons, maar de herinnering aan hem is nog steeds levendig. Hij was koning der Franken, Frankisch keizer van de christelijke wereld en wordt vandaag gezien als de vader van Europa. Levend in een tijdvak waarin een oude wereld aftakelde en een nieuwe beschaving aarzelend haar eerste stappen zette, is Karel de Grote een van de voornaamste erflaters van het huidige Europa geworden.

Ook in zijn eigen tijd sprak Karel de Grote al tot de verbeelding. Na zijn dood in 814 leefde hij verder in talloze verhalen en kunstwerken. Maar het mythische beeld van de dappere, grootse vorst dat daarin gecreëerd wordt, dreigt de historische figuur te overschaduwen. Via een kritische lectuur van de nieuwe inzichten die het historisch onderzoek de voorbije jaren opleverde, gaat Raoul Bauer in dit boek daarom op zoek naar de historische waarheid en de betekenis van Karel de Grote. Het boek volgt hem op zijn veldtochten, ziet hem als bestuurder van een immens rijk, bespreekt de betekenis van zijn keizerskroning in 800, maakt hem mee in zijn zoektocht naar kennis en ontmoet hem ten slotte als een

bezorgde familievader. Bauer gaat ook dieper in op de Karolingische renaissance, waaraan de Frankische vorst als geen ander gestalte heeft gegeven. Het is de eerste Nederlandstalige synthese over deze periode. Prof. Raoul Bauer is em. hoogleraar cultuurgeschiedenis en eerder schreef hij onder andere al De ontvoering van God. Karel de Grote, door Raoul Bauer

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/kareldegrote

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met vele kleurenafbeeldingen / Hardcover – 320 p. / 25 x 29 cm / € 62,50 / NR. 1


20 

10 toppers

De glimlach van de kunst Een verr assende kijk op de wereld in 12 werken Vic De Donder

µµ Origineel kunstboek met verrassende inzichten µµ Centraal staan 12 kunstwerken waarop iemand glimlacht µµ Met schitterende illustraties van kunstwerken van over de hele wereld

Waar ter wereld je ook bent, een glimlach heeft overal dezelfde betekenis. Het is een teken van blijheid, een van de zes basisemoties die universeel en aangeboren zijn. Geen wonder dat de glimlach in al zijn varianten opduikt in de wereldkunst. In alle beschavingen, van de prehistorie tot vandaag, tref je lachende gezichten aan op talloze kunstwerken.

Die glimlach in de kunst is de aanleiding voor een boek dat kunst, geschiedenis en filosofie met elkaar verbindt. Centraal staan 12 kunstwerken waarop iemand glimlacht. Vic De Donder selecteerde zorgvuldig: hij bespreekt werken uit alle continenten en tijden, uit verschillende kunstdisciplines en culturen. Rond elk werk wordt een web van intrigerende verbanden en verrassende informatie gesponnen. Grasduinend in de wereldkunst neemt dit boek je mee op een boeiende ontdekkingstocht. Onderweg spring je van het surrealisme naar het hellenisme, van getatoeëerde Polynesiërs naar bloemenjonkers in Korea, van het 16de-eeuwse rijke Antwerpen naar het 18de-eeuwse mondaine Parijs.

De glimlach van de kunst is een huzarenstuk. Een prachtig kijk- en leesboek, boordevol illustraties, om uren in te bladeren en te verdwalen. Vic De Donder studeerde wijsbegeerte en was journalist bij De Standaard en Het Nieuwsblad. Zijn eruditie op vele domeinen van kunst en cultuur komt in dit werk volop tot uiting. Kunstige dubbelgangers, door Bert Watteeuw & Peter Bernaerts / Van de Vlaamse Primitieven tot Cobra, door Ludo Beheydt

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/deglimlachvandekunst

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met vele kleurenafbeeldingen / Hardcover – 320 p. / 24 x 27 cm / € 54,95 / NR. 2


10 toppers 

21

WO I in 3D Ongecensureerde beelden van het westelijk front Jan Vanderstraeten & Geert Vanvaerenberg

µµ Subliem geschenkpakket toont je WO I zoals nooit tevoren µµ Ontdek beelden van aan het front in 3D µµ Inclusief brilletje, 100 3D-fiches en boeiend boek over stereofotografie

Honderdtwintig jaar voor de moderne 3Dtechnologie werd de derde dimensie in beeld gebracht dankzij de stereofotografie. Twee beelden op glas of karton, elk in twee dimensies, werden driedimensionaal zichtbaar in een stereoscoop. Die techniek werd meer dan een eeuw geleden zo populair als de televisie in onze tijd. Hoewel het streng verboden was, namen veel soldaten een camera of stereofotoapparaat mee naar het front en brachten ze het strijdveld in beeld. Pas na de Grote Oorlog

werden hun ongecensureerde foto’s openbaar gemaakt. De thuisblijvers zagen voor het eerst het ware gezicht van het front dat door de censuur vier jaar verborgen werd gehouden. De beelden, bekeken door de stereograaf, waren stille getuigen van het onmenselijke leven in de loopgraven, van dorpen die veranderd waren in ruïnes en van soldaten die gewond, verminkt of gesneuveld waren. Jan Vanderstraeten & Geert Vanvaerenberg selecteerden honderd beelden van de Eerste Wereldoorlog uit een verzameling van vijfhonderdvijftig stereofoto’s van het westelijk front. Een 3D-brilletje brengt de kijker 100 jaar terug in de tijd en geeft de Grote Oorlog levensecht weer. Elk beeld wordt begeleid met achtergrondinformatie: een landkaartje, foto’s van hoe het er vandaag uitziet, getuigenissen,

feiten … In het begeleidende boekje komt de lezer meer te weten over stereofotografie en over het verband met de Eerste Wereldoorlog. De Groote Oorlog, door Dominiek Dendooven / De Eerste Wereldoorlog aan de grens, door Alex Vanneste Met Luc De Vos naar Ieper, het Belgische IJzerfront, Eben-Emael en Loncin of de Antwerpse forten Junior Journalist-wedstrijd over oorlog en vrede / De Nacht van de Geschiedenis over het dagelijks leven in WO I / Tournee In Flanders Fields (daguitstap) / Tournee De Gekke Soldaat / Tournee Ontploft

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/wo1in3d

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Box met 100 fiches, brilletje en boek / 52 x 32 cm / € 69,95 / NR. 3


22 

10 toppers

Red Star line

µµ Het boek bij het gloednieuwe museum in Antwerpen µµ Ontdek de indrukwekkende verhalen van miljoenen landverhuizers µµ Boordevol prachtige foto’s

Met hun hele hebben en houden in enkele koffers nemen miljoenen mensen vanaf 1800 de boot van Europa naar Amerika. De nieuwe wereld is het beloofde land voor wie zoekt naar geluk en een beter bestaan. Tussen 1873 en 1934 brengen oceaanstomers ongeveer twee miljoen landverhuizers, avonturiers en gelukzoekers van Antwerpen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. De overtocht naar de VS en Canada begint voor heel veel mensen in de gebouwen voor landverhuizers van de Red Star Line, in de oude haven van Antwerpen.

Het Red Star Line Museum en het bijbehorende boek vertellen het verhaal van miljoenen Europeanen die alles durven achterlaten en vertrekken, op zoek naar geluk en een beter leven. Het is een verhaal over hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, over hoop en slapeloze nachten. Je treedt in de voetsporen van mensen die je voorouders hadden kunnen zijn. Of die dat misschien ook zijn. Je reist met hen mee, van overal in Europa, met de trein naar Antwerpen, door de stad en naar Amerika. Het verhaal van het Red Star Line Museum is een Antwerps verhaal, maar bij uitbreiding ook een Belgisch, Europees en Amerikaans. Bovenal brengt het museum een universele boodschap, over dromen van een beter leven,

Met vele illustraties / Hardcover – ca. 240 p. / 25 x 27 cm / € 29,95 / NR. 4

over afscheid nemen, over het ontdekken van het onbekende, over de zoektocht naar een nieuwe thuis. Red Star Line is het boek bij de permanente tentoonstelling in het Red Star Line Museum, geschreven door specialisten en voorzien van prachtige foto’s en archiefstukken. Red Star Line, door John Everaert & Bram Beelaert (dagevenement) Op zoek naar een nieuwe wereld, door John Everaert  Tournee Op naar Amerika (daguitstap)

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/redstarline


10 toppers 

23

Niet Miss

Jimmy Kets, met voorwoord van Christophe Vekeman

µµ Missverkiezingen door de lens van topfotograaf Jimmy Kets µµ Romanauteur Christophe Vekeman geeft zijn visie op het fenomeen µµ Groot formaat met ongewoon realistische foto’s

Miss Coast Belgium, Miss Tractorpulling, de Aardbeiprinses: het zijn maar enkele van de titels die je in Vlaanderen kunt winnen. Missverkiezingen zijn niet alleen internationale of nationale topevenementen, maar worden evengoed door de lokale wielerclub georganiseerd. De kandidates en hun drang om de mooiste te zijn, zijn dan ook universeel.

Fotograaf Jimmy Kets selecteerde tien typisch Vlaamse missverkiezingen voor zijn nieuwe fotoboek. Zijn foto’s tonen de missverkiezingen op de bühne en achter de schermen. Eerlijk en onthullend, ontdaan van glitter en glamour, maar steeds respectvol, worden de schoonheidswedstrijden in beeld gebracht. De foto’s worden aangevuld met impressies van Kets zelf, die deze wedstrijden vanaf de eerste rij bijwoonde. Vlaams schrijver en performer Christophe Vekeman schreef het voorwoord in zijn geijkte humoristische stijl.

in persoonlijke fotoprojecten als Niet Miss. De kitsch en glamour van de missverkiezingen in het ontnuchterende decor van de Vlaamse parochiezalen. Geen verheven onderwerp, maar in de handen van Jimmy Kets wordt de wereld van ‘Iedereen beroemd’ in de beste traditie van de Amerikaanse documentairefotografie belicht en vormgegeven. Zowel de flits als de kenmerkende decoupage maken dat er een wat ontluisterend beeld geschapen wordt, dat de glamour van de missverkiezingen tot zijn ware proporties terugbrengt.” (Leeswolf)

“De Belg Jimmy Kets maakt ongewoon realistische foto’s die het sterkst uit de verf komen

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/nietmiss

Met vele foto’s / Softcover – 192 p. / 23 x 28 cm / € 29,95 / NR. 5

AA


24 

10 toppers

Bij de brouwer 150 verhalen uit bierl and België Erik Verdonck

µµ De ideale gids langs Belgische brouwerijen µµ Boordevol lekkere adresjes waar je de bieren van bij ons kunt proeven µµ Boeiende weetjes en leuke anekdotes over bier

Overal waar je reist langs Belgische wegen, kom je brouwers tegen. Verscholen achter abdijmuren, in kastelen, boerderijen, cafés, garages of obscure keukens houden ze hun ketels en kuipen in de gaten. Grootschalige bedrijven en charmante microbrouwerijen.

Familiebrouwerijen die hun tradities al jaren doorgeven van generatie op generatie en experimentele starters. De bierodyssee van Erik Verdonck bracht hem bij 150 brouwers en evenveel boeiende verhalen. Ontdek de vele brouwerijen die ons land rijk is en lees het verhaal achter hun bieren. Van het Antwerpse bolleke tot het best bewaarde West-Vlaamse geheim onder de trappisten. Belgische bieren laten zich niet in één glas vangen. Straf, fruitig, zuur, zoet of pittig: proeven is de boodschap.

Met vele foto’s / Softcover – 320 p. / 14,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 6

De info over onze Belgische brouwerijen wordt aangevuld met een lijst met biercafésen restaurants, brouwerijmusea en bierroutes. Dat maakt van Bij de brouwer een complete biergids voor België.  Tournee Bij de brouwer

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/bijdebrouwer


10 toppers 

25

Minder buik, meer energie 10 challenges voor mannen Sonja Kimpen

µµ Meer energie dankzij gezondheidscoach Sonja Kimpen µµ Bouw een gezonde levensstijl op in acht weken tijd µµ Tien uitdagingen op maat van mannen

Mijn buik zit in de weg als ik met de auto rijd. Ik kan niet volgen als ik met mij vrienden ga fietsen. Mijn dochter denkt dat mannen ook zwanger worden. Mijn hemd spant rond mijn buik en dat zorgt voor hilariteit. Klinkt dat bekend? Meer dan de helft van de Vlaamse mannen is te dik en kampt met een hardnekkig (bier)buikje. Met haar nieuwste

Softcover – 208 p. / 17,5 x 24,5 cm / € 22,50 / NR. 7

boek, Minder buik, meer energie, brengt Sonja Kimpen daar verandering in. Ze schreef het boek speciaal voor mannen die zonder buik én fit door het leven willen gaan. Sonja Kimpen stelde tien uitdagingen op waarmee ze jou in slechts acht weken tijd naar een gezonde levensstijl coacht. Verwacht geen wonderdieet waarmee je in korte tijd afvalt, maar wel hapklare en werkbare richtlijnen die je moeiteloos kunt toepassen op je eigen leven en die ervoor zorgen dat je fit en gezond blijft!

Sonja Kimpen is een bekende gezondheidscoach. Enthousiast en gedreven, via cursussen, boeken, televisieprogramma’s en Synergie Wellnesspoint, het gezondheidscentrum dat ze samen met haar man uitbaat, toont ze dat een gezonde levensstijl voor iedereen haalbaar is.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/minderbuik


26 

10 toppers

Mijn eerste doeboek Ik speel en leer met ka artjes An Debaene & Marieke Claessens, met illustraties van Marjolein Pottie

µµ Een doeboek voor de allerkleinsten µµ Spelenderwijs woordjes leren µµ Boek groeit mee met niveau van je kleuter

“Vanaf de eerste woordjes rond de leeftijd van één jaar tot de uitgebreide woordenschat van een zesjarige is er heel veel oefening, training en herhaling nodig. Dit boek met handige kaartjes laat kinderen spelenderwijs woorden leren.” (Auteur An Debaene) Voor jonge kinderen is de wereld één grote ontdekking. Elke dag leren ze er meer van

kennen: kleuren, vormen, letters, cijfers, dieren, voertuigen … Mijn eerste doeboek ondersteunt en stimuleert kleuters bij hun ontdekkingstocht. Het boek is opgebouwd uit elf thema’s met elk een grote illustratie en elf bijpassende kaartjes. Inspiratie om daarmee aan de slag te gaan, krijg je in de bijlage bij het boek. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zoeken, vergelijken en aanwijzen, maar ze leren ook grappige versjes en krijgen uitdagende doeopdrachten. Zo leren kinderen op een speelse manier nieuwe woordjes en trainen ze hun geheugen. Van makkelijk naar moeilijk: dit boek groeit mee met het niveau van het kind.

Vanaf 3 jaar / Kartonboek met 132 kaartjes en handleiding – 26 p. / 30 x 30 cm / € 24,95 / NR. 8

An Debaene, auteur van informatieve kinderboeken, en Marieke Claessens, van opleiding logopediste en werkzaam als zorgcoördinator in het basisonderwijs, werkten samen dit unieke doeboek uit. Ideaal voor uren kijk-, speel- en leerplezier zowel thuis als in de klas! Met aantrekkelijke illustraties van Marjolein Pottie.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/mijneerstedoeboek


10 toppers 

27

Verre Vrienden

Michael De Cock & Gerda Dendooven

µµ Tien herkenbare en aanstekelijke verhalen over vriendschap µµ Aanstormend schrijf- en tekentalent µµ Prachtige cd met alle verhalen en muziek

Elke vriendschap is anders Anders goed, anders slecht Anders gek, anders droef Altijd anders, maar altijd mooi Samen kattenkwaad uithalen, je diepste geheimen delen, elkaar troosten of gewoon samen erg hard lachen. Of je nu zeven of zevenzeventig bent: zonder vrienden kun je niet leven! Verre vrienden bundelt tien herkenbare en aanstekelijke verhalen waarin vriendschap centraal staat.

Op zoek naar meer kleur en smaak vroegen bekroond auteur en theatermaker Michael De Cock en bekroond illustratrice Gerda Dendooven aan hun eigen vrienden om mee te werken aan deze bundel. Het zijn de stemmen van vandaag en morgen die nooit eerder schreven of werkten voor jonge lezers. Het resultaat is een boek met verhalen en illustraties die tot de verbeelding spreken. Inclusief een prachtige cd met alle verhalen en muziek uit het boek.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/verrevrienden

Met kleurenillustraties en gratis cd Vanaf 8 jaar Hardcover – ca. 128 p. 16,5 x 24 cm € 19,95

NR. 9

Vesalius Een beroemd anatoom gevangen in de intriges van het Spaanse hof Joris Tulkens

µµ De speciale verhouding tussen Vesalius en grootinquisiteur Valdés µµ Een historische thriller met respect voor de historische feiten µµ Van dezelfde auteur als Johanna de

Waanzinnige

In 1559 verhuist Andreas Vesalius, de beroemde anatoom, naar het Spaanse hof. Hij maakt er kennis met Fernando de Valdés, die als grootinquisiteur verantwoordelijk is voor de gruwelijke ketterverbrandingen die overal plaatsvinden. Valdés vraagt Vesalius om als arts voor de inquisitie te werken. Vesalius weigert, maar Valdés blijft Andreas van nabij volgen. Wanneer hij ontdekt dat de Brusselaar plannen

heeft voor een studie over de menselijke ziel, slaat zijn interesse om in vijandigheid. Het leven en het welzijn van de familie Vesalius staan op het spel … Over de vijf jaar die Vesalius doorbracht aan het Spaanse hof is maar weinig geweten. Aan het eind van die periode ondernam hij een bedevaart naar het Heilig Land, maar de reden van die reis blijft het voorwerp van speculatie. In Vesalius vertelt Joris Tulkens wat er gebeurd zou kunnen zijn. Met respect voor de historische feiten vult hij de gaten op en maakt hij van Vesalius’ levensverhaal een spannende historische thriller.

AA

Doorblader een deel van dit boek via www.davidsfonds.be/vesalius

Met Paul Broos en Carlos Steel naar Padua Softcover – ca. 376 p. 14,5 x 22 cm € 24,95

NR. 10


“Wat Davidsfonds Cultuur­ reizen uniek maakt, is de combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Het lidmaatschap van het Davidsfonds is de ideale manier om deel te nemen aan culturele activiteiten.” Els Van Geel, 45, stafmedewerker studiedienst, lid van Davidsfonds Wambeek


29

Op ontdekking in Midden-Limburg

Bier van hier

India zeven keer anders

Om het gevoel te hebben dat u met vakantie bent, hoeft u niet ver weg te trekken: ons eigen land herbergt een heleboel mooie plekjes. Dat blijkt niet alleen uit de reisgidsen op de volgende pagina’s en de daguitstappen van Davidsfonds Cultuurreizen, maar ook uit onze jaarlijkse Zomerzoektocht. Dat is een auto- en fietstocht die u op een ontspannende manier laat kennismaken met een boeiend stukje Vlaanderen. Door vragen te beantwoorden op de stopplaatsen van het parcours maakt u kans op een heleboel prijzen. In 2013 kon u voor het eerst kiezen tussen de ontspannende Gezinszoektocht of de klassieke Zomerzoektocht – en dat is ook zo in 2014. Voor de 28ste editie trekken we naar Midden-Limburg, waar we u welkom heten tussen juni en september.

Verscholen achter abdijmuren, in kastelen, op boerderijen of in cafés: overal waar je reist langs Belgische wegen, kom je brouwers tegen. Grootschalige bedrijven of charmante microbrouwerijen. Familiebrouwerijen of startende ondernemingen. Bierkenner Erik Verdonck ging op bierodyssee langs honderdvijftig brouwers en kwam terug met evenveel boeiende verhalen. Hij stelde er niet alleen een complete biergids mee samen voor Davidsfonds Uitgeverij, maar gaat ook op bezoek bij verschillende Davidsfonds afdelingen. Daar vertelt hij over de geschiedenis van het brouwen, de typische bierstijlen en ingrediënten, de kunst van het proeven en koken met bier. Tussendoor kunt u uiteraard genieten van uiteenlopende proevertjes. Verwacht u aan een verrassende kijk op bier en een flinke scheut sappige anekdotes.

De bergtoppen van de Himalaya tegenover het laagland van de Ganges. Droge woestijnen versus natte rijstvelden. Een rijk cultureel patrimonium, maar ook sloppenwijken en armoede. India is een land van uitersten, maar dat maakt het net zo aantrekkelijk. Ook het internationale kunstenfestival Europalia kan daar niet aan weerstaan: de 24ste editie staat in het teken van het Indiase subcontinent. Ook het Davidsfonds richt de blik op India, met een aantal cursussen en cultuurreizen. Davidsfonds Academie organiseert in het najaar van 2013 een dagevenement in Leuven en in 2014 staan er maar liefst zeven verschillende Indiareizen op het programma. Onder begeleiding van een expert en in kleine groep kunt u deelnemen aan de klassieke reizen naar Rajashtan, een luxueuze treinreis van Delhi naar Mumbai, reizen rond de wereldgodsdiensten en nog veel meer. Keuze genoeg voor een onvergetelijke ervaring!

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/zomerzoektocht

en data vindt u op AAPlaatsen www.davidsfonds.be/evenementen

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be

© dirk ott - shutterstock

© Mine Dalemans

Toerisme & Lifestyle


30 Toerisme & Lifestyle

Lekker Kempens Een rondreis langs lokale producten en gerechten

nieuw

Cultuurg ids 2013- 2014

Wandelbox. De mooiste dorpen van toen Robert Declerck, met foto’s van Jan Crab

nieuw

Wandelbox. De mooiste verborgen plekjes in Vlaanderen Robert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

“Aan de hand van twintig thema’s maakt de lezer kennis met de culinaire Kempen van vandaag en de jarenlange traditie die erachter schuilgaat. De verhalen worden aangevuld met een selectie van authentieke Kempense gerechten en gerechten met Kempense streekproducten. Aan bod komen zowel voorgerecht, hoofdgerecht, dessert als hapje. Het boek is uitvoerig geïllustreerd met oude en nieuwe foto’s.” (Gazet van Turnhout)

“In deze wandelbox vind je veertig landelijke bestemmingen die elk hun eigen verhaal vertellen. Er wordt een beeld geschetst van het dorp of gehucht met enkele anekdotische, historische of mythische dorpsverhalen. Bovendien vind je ook praktische informatie zoals de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de horecagegevens. Een fraai en degelijk instrument om zorgeloos en zonder verdwalen op stap te gaan.” (Reisboeken.be)

“Een handige wandelbox – je kunt de kaartjes in het doosje letterlijk op zak steken. Voor elke Vlaamse provincie werden acht wandelingen samengesteld, meestal in steden en provinciestadjes, uitzonderlijk in een landelijke gemeente.” (Kerknet)

Met vele kleurenfoto’s en recepten / Hardcover – 160 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 11

Doos met 84 fiches / Met vele kleurenfoto’s / 24 x 17 cm / € 24,95 / NR. 12

Doos met 94 fiches / Met vele kleurenfoto’s / 24 x 17 cm / € 24,95 / NR. 13

Oost west, kust best Een verrassende ontdekkingstocht met de tram van De Panne tot Knokke Jan Yperman

De Westhoek XL Verrassend veelzijdig Frans- en West-Vlaanderen Jan Yperman

Het Waasland Een waarachtige ontdekking Wouter Vloebergh, met foto’s van studio Wauters

“Yperman neemt je mee langs het traject van de kusttram en leert je bij elke halte enkele onbekende pareltjes van onze kust kennen. Ideaal voor een verrassende ontdekkingstocht!” (Knack Weekend)

“Yperman bespreekt de Westhoek aan beide kanten van ‘de schreve’. De hele gids is doorspekt met opmerkelijke weetjes, schitterende foto’s en overzichtelijke kaartjes.” (Het Nieuwsblad)

“Geen reisgids pur sang, maar verhalen en anekdotes die uitnodigen om alles ter plaatse te gaan ontdekken. Met favoriete adresjes van bekende of interessante Waaslanders.” (Het Laatste Nieuws)

Met vele foto’s / Softcover – 207 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 14

Met vele foto’s / Softcover – 304 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 15

Met vele foto’s / Softcover – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 16

  Zomerzoektocht in Midden-Limburg


Toerisme & Lifestyle 

c u ltuu r belee f je sa men

Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen Deel 2. Tussen Leien en Singel

Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen Deel 1

Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen vzw

Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen vzw

nieuw

De stadsgidsen leiden ons in dit nieuwe deel opnieuw door het bruisende Antwerpen, tussen Leien en Singel. In elke wijk wordt de lezer rondgeleid vanuit het oogpunt van een ervaren gids, het geheel gelardeerd met sappige verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s.   Met Luc De Vos naar de Antwerpse forten

“Wie zou er Antwerpen beter kennen dan de lokale stadsgidsen? Voor het eerst is al deze kennis nu gebundeld in een boek dat de lezer van de ene verbazing in de andere doet vallen. Warm aanbevolen!” (Gazet van Antwerpen)

31

Het Hageland. 7 x anders Inge Bosschaerts, met foto’s van Mine Dalemans

nieuw

Het Hageland zit vol verborgen pareltjes die je absoluut niet mag missen. Bekende fans van het Hageland zoals Guy Swinnen en Rick de Leeuw leiden je rond. Ideaal voor een (meerdaagse) uitstap.

 Antwerpen Exclusief op vier locaties in   de stad

Met kleurenfoto’s / Softcover – ca. 300 p. / 21 x 28,5 cm / € 29,95 / NR. 17

Met kleurenfoto’s / Softcover – 304 p. / 21 x 28,5 cm / € 29,95 / NR. 18

Met vele foto’s / Softcover – 160 p. / 14.5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 19

De Vlaamse Ardennen zien - proeven - beleven Marc Peirs, met foto’s van Marthe Minnaert

De Kalmthoutse Heide Groots en grenzeloos Hedwig Lauriks, met foto’s van Marc Slootmaekers

Oude bossen van de Antwerpse Kempen Sara Adriaenssens & Kris Verheyen

“Het boek is een pure ontdekkingstocht door de pure Vlaamse Ardennen. Aan bod komen de geschiedenis, de volkskunde, de culinaire troeven, de vele fiets- en wandelmogelijkheden.” (Het Nieuwsblad)

“Hedwig Lauriks is al ruim twintig jaar gids in de Kalmthoutse heide en vertelt over de fauna en flora van dit gebied. De foto’s van Marc Slootmaekers zijn van een beklijvende schoonheid.” (Het Nieuwsblad)

Een interdisciplinaire studie van drie oude bosgebieden levert belangrijke inzichten op in het bosverleden van de Antwerpse Kempen. Een interessant kijk- en leesboek voor iedereen met een hart voor historische landschappen.

Met vele foto’s / Hardcover – 203 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 20

Met vele foto’s / Hardcover – 144 p. / 25,5 x 28,5 cm / € 39,95 / NR. 21

Met vele foto’s / Hardcover – 253 p. / 22 x 28 cm / € 39,95 / NR. 22

nieuw


32 Toerisme & Lifestyle

topper

Cultuurg ids 2013- 2014

Champagne De meest complete gids om streek en drank te ontdekken Gido Van Imschoot, met foto’s van Jan Crab

Bij De Brouwer

150 verhalen uit bierland België Erik Verdonck

nieuw

De ideale gids langs Belgische bieren en brouwerijen. “Dit is een mooi, overzichtelijk boek met prachtige foto’s en interessante weetjes. Het leest vlot en is voor velen waarschijnlijk een handige leidraad voor vermakelijke uitstappen en markante brouwerijbezoeken. Deze handige biergids hoort gewoon thuis op de boekenplank van elke bierliefhebber!” (De Zytholoog)

 Tournee Bij de brouwer

nieuw

Je reist via de Route du Vin door de belangrijkste regio’s van ‘la Champagne’. Het boek bevat naast historische achtergrondinformatie, ook bijzondere bezienswaardigheden, lekkere adresjes, slaapgelegenheden en opvallende weetjes. Bovendien komt ook de drank zelf uitgebreid aan bod. Het boek bij uitstek voor levensgenieters, van de hand van Europees Ambassadeur van de Champagne Gido Van Imschoot.

  Met Gido Van Imschoot naar de Champagne of de Bordeaux

Met vele foto’s / Softcover – 320 p. / 14,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 6

Met vele foto’s / Softcover – 168 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 23

Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen John Verbraeken, met foto’s van Danny Van Tricht

Het regime van Bart De Wever Geestigste dieetboek ter wereld Carl Huybrechts

Het kalender-weerspreuken-boek Met meer dan 3000 weerweetjes Gerard Verbeek, bewerkt door Bob Joosten

“Deze fietsgids brengt je aan de hand van 12 fietsroutes langs evenveel microbrouwerijen in België en Nederland. Onderweg kom je langs gezellige cafés, musea, abdijen, historische gebouwen en andere bezienswaardigheden uit de streek.” (Reisboeken.be)

“De Wever vertelt het verhaal van zijn gewicht: zijn eetgewoonten in zijn kinderjaren, zijn gewichtstoename tot 148 kg en zijn afslanking tot 83 kg nu. Inclusief recepten voor lichte maaltijden.” (Het Belang van Limburg)

“In dit boek zijn ongeveer 3.300 weer- en kalenderspreuken opgenomen. Dit boek gebruik je het hele jaar door. Bij elke dag vind je nieuwe spreuken en weetjes over het weer.” (Reisboeken.be)

Met kleurenfoto’s / Wire-O – 144 p. / 22,5 x 12,5 cm / € 19,95 / NR. 24

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 176 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 25

Softcover – 272 p. / 15 x 19 cm / € 24,95 / NR. 26


Toerisme & Lifestyle 

c u ltuu r belee f je sa men

Vrolijk gezind! Hilde Demurie

33

Gebeten door groenteN Voor flexitariërs en vleesminderaars Jorun Verheyden, met foto’s van Karl Bruninx

nieuw

Op zoek naar het middel om gezond en gelukkig door het leven te gaan? De oplossing ligt bij jezelf! Gezondheidsproblemen komen vaak voort uit een verkeerd denk- en leefpatroon. Aan de hand van vijf kernwoorden – lucht, licht, loslaten, lachen en liefde – toont voedingsgeneeskundige Hilde Demurie hoe je de oorzaken van je problemen kunt aanpakken. Het boek staat boordevol concrete tips en is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring.

nieuw

Minder vlees eten is goed voor je lichaam en ook voor de natuur. Gebeten door groenten is het perfecte kookboek voor iedereen met interesse in een gezondere en bewustere levensstijl. Je leert meer over seizoengroenten en vleesvervangers. Met de vele, originele recepten tover je in een mum van tijd een prachtige groentecreatie op je bord die zo uit een sterrenrestaurant lijkt te komen!

  De kwaliteit van onze voeding, door André Huyghebaert Softcover – 176 p. / 16,5 x 23 cm / € 19,95 / NR. 27

PAKKET GROENTE Hilde Demurie toont je hoe je lekker kunt koken met groente, het hele jaar door!

Met vele foto’s / Hardcover – 160 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 28

Natuurlijk zoet! 100 recepten om gezonder te snoepen Hilde Demurie

Nog een koekje? Robert Declerck & Margit Sarbogardi, met foto’s van Jan Crab

+

12 maanden groente

100 x groente

“Pikante selder met rozijntjes, oosterse komkommer met bloemkool … Inspiratie genoeg om iedere dag groenten op het bord te toveren – snel, eenvoudig en toch anders!” (Knack Weekend )

“Een lekker boek dat je gezond doet genieten!” (Kook) “Een fris en modern kookboek dat groenten de aandacht geeft die ze verdienen.” (VTM.be)

“Rijstpap, chocomousse, koekjes: voor alle zoete zondes vind je in dit boek een natuurlijk en gezond alternatief, zonder suiker, om lekker veel van te snoepen, zonder schuldgevoel!” (Plus Magazine)

“Dit boek belicht zowat alle lekkernijen uit onze koekjestradities en neemt de lezer mee naar authentieke koekjeswinkels en ambachtelijke fabrikanten. Een onweerstaanbaar geschenk!” (Knack Weekend ) Met heerlijke koekjesrecepten!

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – samen 340 p. / 14,5 x 22 cm / Samen € 35 i.p.v. € 37,45 / NR. 29

Met kleurenfoto’s / Softcover – 156 p. / 16,5 x 23 cm / € 22,50 / NR. 30

Met kleurenfoto’s / Hardcover – 148 p. / 21,5 x 21,5 cm / € 24,95 / NR. 31


34 Toerisme & Lifestyle

Cultuurg ids 2013- 2014

Levenslank 174 keuzes om een leven lang slank te blijven Luc Evenepoel

De mooiste kruidentuinen in Vlaanderen Winiefred Van Killegem & Ivo Drieskens, met foto’s van Jan Crab

nieuw

“Afvallen door meer te slapen, nieuw servies te kopen of een dagboek bij te houden: slank door het leven gaan, kan door enkele eenvoudige aanpassingen. ‘Ik verkoop geen dieet of wondermiddel,’ zegt dr. Luc Evenepoel. ‘Ik geef 174 eenvoudige weetjes: geen regels maar keuzes. Als je daaruit tien dingen kiest en toepast op je leven, kan je je ideale gewicht bereiken én behouden.” (Het Belang van Limburg)

  De kwaliteit van onze voeding, door André Huyghebaert

“Winiefred gaat op bezoek in de mooiste kruidentuinen van Vlaanderen. Ze leidt u rond in de tuin, vertelt wat er te beleven valt en natuurlijk deelt ze ook haar kennis over kruiden.” (Bloem en plant)

Met kleurenfoto’s / Softcover – 160 p. / 19 x 24,5 cm / € 24,95 / NR. 33

Met foto’s / Softcover – 304 p. / 16,5 x 23 cm / €22,50 / NR. 32

De tuindokter Genees zelf je planten Stefaan Bingé

Gezondheid en geluk in een doosje Winiefred Van Killegem

PAKKET WINIEFRED Kruidenvrouw Winiefred Van Killegem deelt haar ongelooflijke kruidenkennis met jou. Ontdek hoe je zelf kruiden kweekt en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken en bij de behandeling van kwaaltjes!

+ nieuw

Roestkleurige vlekken op je gazon, een insectenplaag, veel algen in je vijver of gaatjes in de bladeren van je haag? Dit boek toont de juiste remedie. De tuindokter helpt je om vaak voorkomende tuinproblemen aan te pakken. Hij legt alles haarfijn uit en geeft tips voor een mooie en gezonde tuin. Zo krijg je opnieuw plezier in het tuinieren.

“Het middel om lang, gezond en gelukkig te leven? Het geheim zit in dit doosje. 90 handige kaarten met plantkundige uitleg, cultuurhistorische weetjes, geschiedenis en folklore, makkelijke middeltjes en authentieke kruidenprenten.” (Knack Weekend )

Met vele foto’s / Hardcover – 240 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 34

Doosje met 90 kaarten / 7,5 x 14,5 cm / € 19,95 /

NR. 35

De lekkerste keukenkruiden kweek je zelf Winiefred Van Killegem & Lode en Christian Claes, met foto’s van Jan Crab

Kruidjeroer-mij-wel Winiefred Van Killegem

Met vele foto’s en recepten / Samen 224 p. / Samen € 29,95 i.p.v. € 32,45 / NR. 36


Toerisme & Lifestyle 

c u ltuu r belee f je sa men

Het lekkerste terras Kweek zelf groenten en kruiden in potten Angelo Dorny, met foto’s van Jan Crab

topper

35

Minder buik, meer energie

10 challenges voor mannen Sonja Kimpen

nieuw

“Angelo neemt de lezer bij de hand en slaagt erin om zelfs de meest sceptische non-believer te overtuigen. Het boek zit boordevol tips & tricks om van de kleinste oppervlaktes een oase van smaakvolle groenten en kruiden te maken en bevat ook enkele overheerlijke recepten om met de oogst aan de slag te gaan.” (Showbizzsite)

Meer dan de helft van de Vlaamse mannen is te dik en kampt met een hardnekkig (bier)buikje. Maar daar brengt Sonja Kimpen met haar nieuwste boek verandering in. Ze schreef het boek speciaal voor mannen die zonder buik én fit door het leven willen gaan. Gezondheidscoach Sonja Kimpen stelde tien uitdagingen op waarmee ze je in slechts acht weken tijd naar een gezonde levensstijl coacht.

Met vele foto’s / Softcover – 144 p. / 16,5 x 24 cm / € 19,95 / NR. 37

Softcover – 208 p. / 17,5 x 24,5 cm / € 22,50 / NR. 7

Confituur van Winiefred Buitengewoon lekker Winiefred Van Killegem

Angelo’s groentetuin Zelf tuinieren was nog nooit zo leuk Angelo Dorny

Wild in de keuken Verrassend lichte en eenvoudige wildgerechten Dirk Van Steen en Johan Vanbecelaere

De stille kracht van thee Ann Vansteenkiste

“Confituur, chutney en marmelade maken zoals je (groot)moeder leer je van Winiefred Van Killegem. Alle recepten staan overzichtelijk gerangschikt per ingrediënt en worden afgewisseld met boeiende weetjes en nuttige tips.” (Goed Gevoel)

“Stap voor stap leer je hoe je een moestuin opstart en die het hele jaar door onderhoudt. Met een handige zaai- en oogstkalender en helder overzicht van de maandelijkse klusjes die er moeten gebeuren.” (Smaak)

“5 jonge chef-koks zijn creatief aan de slag gegaan met 10 soorten wild. Het resultaat: 50 smaakvolle recepten. Nieuwe recepten die verrassend licht en bovendien eenvoudig te bereiden zijn.” (Markant)

“Ann Vansteenkiste schetst de geschiedenis van de drank en geeft informatie over het ruime aanbod van theesoorten, het productieproces en de rituelen. Organiseer met dit boek zelf je zomerse afternoon tea.” (Het Belang van Limburg)

Hardcover – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 39

Softcover – 144 p. / 16,5 x 23 cm / € 22,50 / NR. 40

Met vele foto’s / Hardcover – 216 p. / 19,5 x 25 cm / € 27,50 / NR. 41

nieuw

Met duidelijke receptuur, smakelijke foto’s en nuttige tips / Softcover – 144 p. / 16,5 x 23 cm / € 19,95 / NR. 38


36 Toerisme & Lifestyle

Cultuurg ids 2013- 2014

Lekkel! Een culinair avontuur door Azië Tom Van de Weghe & Sofie Aelterman

nieuw

“VRT-correspondent Tom Van de Weghe woonde jarenlang met zijn vrouw Sofie Aelterman in Bejing. In dezelfde periode reisden zij ook veel door de rest van Azië. Lekkel! is een reisverslag langs 10 verschillende Aziatische eetculturen. Lekkel! is een boek waaruit je kan koken, maar nog meer een boek waarin je leest over de fascinerende keukens en culturen van Azië.” (Culinaire Ambiance)

Wat de pot schaft Frisse recepten voor een duurzame keuken Filip Fransen, met foto’s van Marco Mertens

Spanje Zoals je het nog nooit gezien hebt Gert Corremans, met foto’s van Michael Dehaspe

“Ontdek hoe je in weckpotten het goede van de zomer tot in de winter kan bewaren. Ga aan de slag met vergeten groenten en fruit van bij ons. Dit boek bewijst dat het mogelijk is om milieubewust en lekker te koken.” (Primo TV Gids)

“Voor wie verder wil kijken dan de costa’s en de populaire steden. Gert Corremans maakte een rondreis door Spanje en hield halt bij vijftig fascinerende plekken.” (Het Laatste Nieuws) Met André De Winter naar Castilië

Met uiteenlopende reisbegeleiders naar China, Japan, Indonesië, Nepal, Sri Lanka of Hong Kong Met kleurenfoto’s / Softcover – 112 p. / 16,5 x 24 cm / € 22,50 / NR. 43

Met kleurenfoto’s / Softcover – 224 p. / 19 x 24 cm / € 27,50 / NR. 44

Lekker Waals De smaak van het Zuiden Erik Verdonck

Warme wensen voor de koudste dagen

Dwalen door het Zwarte Woud Erik Verdonck

De mossel is een belangrijk onderdeel van onze eetcultuur en prijkt steevast op het menu van restaurants. Met frietjes of met brood en drie sausjes: mosselen laten zich op allerlei lekkere manieren bereiden. En bovendien zijn mosselen gezond en goed voor de lijn. Dit boek geeft je een interessante kijk op de geschiedenis van de ‘oester van de armen’ en talrijke varianten op de klassieker mossel-friet.

“Lekker Waals neemt u mee op een rondreis door de Waalse provincies en laat u mee proeven van al het lekkers dat het zuiden van ons land te bieden heeft. Een combinatie van een reisgids en een kookboek.” (Knack Weekend)

“Dit boek verzamelt tientallen kerst- en nieuwjaarswensen en blikt zo terug op meer dan 100 jaar kerst- en nieuwjaarskaarten. Een amusante, uitgebreid geïllustreerde geschiedenis. Inspiratie voor uw eigen kaartjes!” (Nest)

Met Guido Fonteyn naar de 5 grote Waalse steden (Bergen, Doornik, Charleroi, Luik en Namen) of naar Eupen

Met uiteenlopende reisbegeleiders naar 8 kerst- en/of nieuwjaarsbestemmingen

Softcover – 160 p. / 17 x 24 cm / € 12,95 / NR. 45

Met vele foto’s / Softcover –176 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 46

Softcover, 240 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / NR. 47

Softcover – 205 p. / 20 x 25 cm / € 27,50 / NR. 42

Het grote mosselboek Tine Bral

nieuw

Trees Demeulemeester & Majke Jongen

“Het Zwarte Woud blijft een van Duitslands populairste vakantiebestemmingen. Erik Verdonck breng het Schwarzwald van zomer tot winter tot bij je thuis met toeristische aanraders, recepten voor streekgerechten en onbekende toppers.” (Metro)

Met vele kleurenfoto’s / Softcover – 144 p. / 13,5 x 21 cm / € 22,50 / NR. 48


Toerisme & Lifestyle 

c u ltuu r belee f je sa men

Hands on Koen Lauwereyns, met foto’s van Marco Mertens

topper

37

Niet Miss

Jimmy Kets, met voorwoord van Christophe Vekeman nieuw

“De kitsch en glamour van de missverkiezingen in het ontnuchterende decor van de Vlaamse parochiezalen. Geen verheven onderwerp, maar in de handen van Jimmy Kets wordt de wereld van ‘Iedereen beroemd’ in de beste traditie van de Amerikaanse documentaire fotografie belicht en vormgegeven.” (De Leeswolf)

nieuw

“Hands on vertelt het verhaal van vijftien mensen die met hun handen werken. Vijftien portretten die tonen dat handwerk ook vandaag nog steeds heel modern kan zijn én dat je er je brood mee kan verdienen. Het boek schetst bijvoorbeeld een beeld van een boekbinder, van beeldhouwer Willem Vermandere, van een slager maar ook van glasjuwelier Elisabeth Leenknegt en van pianist Jef Neve.” (Het Nieuwsblad)

“Missverkiezingen zijn van alle tijden en de drang om de mooiste te zijn is universeel. Het zijn zowel internationale topevenementen als lokaal volksvermaak. Fotograaf Jimmy Kets maakt zich onzichtbaar in de coulissen van de missverkiezingen en maakt foto’s achter de schermen en op de bühne.” (Cobra.be)

Met vele foto’s / Hardcover – 144 p. / 33 x 19,5 cm / € 35,50 / NR. 49

Met vele foto’s / Softcover – 192 p. / 23 x 28 cm / € 29,95 / NR. 5

Gelieve de familie te volgen Koffietafels in Vlaanderen Rob Belemans, Katrijn D’hamers & Marc Jacobs

Het naaiatelier van Ildadée Hilde Adé

nieuw

Zelfgemaakt Eenvoudige cadeautjes om te geven of te houden Majke Jongen, met foto’s van Marc Wauters

nieuw

“Koffietafels zijn een eeuwenoud fenomeen dat in Vlaanderen goed de tand des tijds heeft doorstaan en dat mettertijd, en ook naargelang de streek of provincie, telkens een iet of wat andere invulling krijgt. Dat lees je in dit letterlijke koffietafelboek.” (De Standaard)

“Dit boek verzamelt meer dan 70 cadeau-ideeën om zelf te maken. Koken, breien, naaien, alle soorten technieken komen aan bod. Voortaan wordt de zoektocht naar het geschikte cadeau een stuk makkelijker!” (Libelle)

Van het nodige materiaal over de stiktechnieken tot de keuze van de stof: dit boek begint bij het begin. Zodra je de eerste stappen onder de knie hebt, wordt het supermakkelijk om zelf hebbedingetjes te maken.

Met foto’s van Titus Simoens / Hardcover – 255 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 50

Met kleurenfoto’s / Softcover met flappen – 148 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 51

Met foto’s / Softcover – 266 p. / 17 x 24 cm / € 29,95 / NR. 52

Wilt u nog meer lezen

over toerisme & lifestyle? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Davidsfonds Cultuur­ kaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 17.


“Ik ben bij het Davids­fonds gekomen om cultuur naar mensen te brengen en mensen naar cultuur. Het Davidsfonds wordt vaak versleten als een vereniging voor oudere mensen, maar het is ook absoluut geschikt voor jonge mensen.” Jos Eeckhout, 70, gepensioneerd, bestuurslid van Davidsfonds Kemzeke


39

Adembenemend Antarctica

Voorbij de crisis

Achter de tralies

Drie maanden klimaatonderzoek in het Belgische poolstation op Antarctica. Dat was de prijs die Koen Meirlaen, leerkracht aardrijkskunde, in de wacht sleepte dankzij de wedstrijd van de International Polar Foundation. Drie boeiende en onvergetelijke maanden waarover de leerkracht graag vertelt in een rondreizende lezing die halt houdt bij verschillende Davidsfonds afdelingen. Aan de hand van veel beeldmateriaal vertelt Koen Meirlaen over de onderzoeken in het Prinses Elisabeth-station, dat uniek is vanwege zijn zero-emissiekarakter. Maar ook de klimaatproblematiek, de unieke natuur en uiteraard de extreme koude blijven niet onbesproken. Een boeiende uiteenzetting over een adembenemend gebied en een thema dat niemand koud laat.

In het begin van de 21ste eeuw dachten we te weten hoe de economie werkt. We dachten dat we de dingen konden sturen via het beleid van regeringen en centrale banken. De financiële crisis van 2008 en 2009 blies dat consensusmodel omver. Wat nu? Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends en professor economie aan de Universiteit Hasselt, vertelt het u tijdens de cursus ‘De economische en financiële crisis. Oorzaken, gevolgen en remedies in historisch perspectief ’ van Davidsfonds Academie. Daarin legt hij uit waar het consensusmodel vandaan komt en vertelt hij over belangrijke historische figuren als Adam Smith, John M. Keynes en Milton Friedman. Daarna gaat hij in op wat er allemaal fout liep tijdens deze financiële crisis en maakt hij duidelijk dat het tij alleen gekeerd kan worden door een fundamentele hertekening van het financiële landschap.

Ga direct naar de gevangenis. Het is een zin die de meesten van ons alleen kennen van Monopoly. Voor sommige mensen is het echter geen spel maar bikkelharde realiteit. Wie kan daar beter over vertellen dan Guido Verschueren, directeur van de Centrale Gevangenis van Leuven? Na meer dan 30 jaar dienst gaat de directeur in 2013 met pensioen en speciaal voor het Davidsfonds brengt hij een bezoek aan verschillende afdelingen om te vertellen over zijn carrière. In zijn lezing onthult Verschueren alles wat u wilt weten over een van de meest beruchte en vooruitstrevende gevangenissen van het land: het contact met de buitenwereld, gevangenisarbeid, gezondheidszorg, ontspanning, vorming, cultuur, sanitaire voorzieningen, eten, tuchtsancties, enz. Kortom, een unieke blik achter de schermen van een gesloten wereld.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/evenementen

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/academie

en data vindt u op AAPlaatsen www.davidsfonds.be/evenementen

© loloj - shutterstock

© Volodymyr Goinyk - shutterstock

mens & actualiteit


40 Mens & Actualiteit

Cultuurg ids 2013- 2014

Burn-out Boordevol tips om (opnieuw) plezier te beleven aan je werk Luc Swinnen

nieuw

Uit elkaar Een relatiebreuk na vijftig Bea De Rouck

“In het boek van stressspecialist Swinnen waardeerde de jury vooral de positieve invalshoek. In plaats van een klaagzang te houden over de gevolgen van stress legt Swinnen de nadruk op de oorzaken en preventie van burn-out. Via technieken en vragenlijsten wordt de lezer aangespoord om de symptomen van burn-out en bore-out tijdig te herkennen.” (Uit het juryverslag van de Pyschologies Boekenprijs)

“Steeds meer oudere koppels zetten een punt achter hun jarenlange huwelijk. Ervaringsdeskundige Bea De Rouck bundelde niet alleen verhalen van 50-plussers, maar laat ook verschillende experts hun licht schijnen over de zaak.” (Bodytalk)

Softcover – 192 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 53

Softcover – 204 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 54

Lectrr brult! Het jaar in cartoons Lectrr

Burgemeester achter tralies 34 jaar directeur van Leuven-Centraal Veerle Segers

nieuw

nieuw

“Een goed beeld met een uitstekende dialoog is het efficiëntste communicatiemiddel. In die zin zijn cartoonisten de allerbeste journalisten: hun beeld en tekst zouden dagelijks een Televisie Ster verdienen. Dat geldt ongetwijfeld voor Lectrr.” (Journalist Christophe Deborsu) “Steven Degryse, de cartoonist met de twee grommende r’en, maakte een selectie uit de tekeningen die hij afgelopen jaar voor De Standaard maakte.” (De Standaard) Softcover met flappen – 288 p. / 19 x19 cm / € 19,95 / NR. 55

34 jaar was Guido Verschueren directeur van de gevangenis van LeuvenCentraal. Als een burgemeester bestuurde hij zijn ‘dorp’ en volgde hij het reilen en zeilen van zijn inwoners en personeel. In Burgemeester achter tralies beschrijft Guido Verschueren wat er zich afspeelt achter de hoge muren van de gevangenis van Leuven-Centraal, die met haar opendeurregime uniek is in ons land.  Tournee Achter de tralies van Leuven-Centraal Softcover – ca. 208 p. / 14,5x 22 cm / € 19,95 / NR. 56


Mens & Actualiteit 

c u ltuu r belee f je sa men

Duurzame economie Een warm pleidooi voor kapitalisme Caroline Ven

Zijn we de koning te rijk? Met bijdragen van Brigitte Balfoort, Herman Matthijs, Bart Maddens, Veerle Segers & Geert Hoste, Mark Van den Wijngaert, met voorwoord van Carl Devos

nieuw

“Caroline Ven, de CEO van het ondernemersplatform VKW, vindt dat de politiek genoeg aan kapitalismebashing heeft gedaan. In haar boek Duurzame economie geeft ze flink wat tegengas. Ze schuwt de forsere stellingnames niet. Vol overtuiging, maar ook met de nodige nuances, neemt ze de verdediging van het kapitalisme op zich.” (De Tijd)

  De economische en financiële crisis, door Johan Van Overtveldt Softcover – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 57

41

nieuw

In Zijn wij de koning te rijk? wordt de rol en relevantie van het instituut ‘koning’ kritisch bekeken door specialisten ter zake. Interessant voor iedereen die zich al wel eens heeft afgevraagd wat de monarchie betekent voor de Belg. “Een hulpmiddel om je een eigen opinie te vormen over het Belgisch koningshuis, zo noemt politicoloog Carl Devos van de UGent het boek.” (Het Nieuwsblad)   België en zijn koningen, door Mark Van den Wijngaert Softcover – 160 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 58

België, land zonder grens Theo Francken & Sarah Smeyers

Speech! Speech! Speech! 101 tips voor een sterke toespraak Stef Desodt

Psychose beter begrijpen Bea De Rouck

“Het boek is een uitgebreide analyse van het Belgische (non-)migratiebeleid. Los van de politieke insteek geeft het boek ook een duidelijk overzicht van de verschillende vormen van migratie en hun impact.” (Trends)

“Van de voorbereiding tot de gelegenheid om vragen te stellen, de auteur heeft een pak tips klaar en geeft massa’s voorbeelden. Desodt wil vooral bij zijn lezers de angst voor het spreken wegnemen.” (Kerk en Leven)

“Doorleefde getuigenissen en heldere toelichtingen van de auteur scheppen een duidelijk beeld van wat psychose is. Van de mogelijke evoluties en de emotionele gevolgen voor zowel de patiënt als zijn omgeving tot effectieve behandelingen.” (Maczima)

Softcover – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 59

Softcover – 140 p. / 14,5 x 22 cm / € 17,50 / NR. 60

Softcover – 180 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 61


42 Mens & Actualiteit

Cultuurg ids 2013- 2014

Droom groot Thibault Petra Foulon

Je lifestyle vanuit hart en ziel Met 50 ideeën en 12 gesprekken om het beste uit jezelf en anderen te halen Anton van der Geld

nieuw

Dit is het waargebeurde verhaal over het jonge leven van Thibault, die als baby een levertransplantatie ondergaat en op zesjarige leeftijd getroffen wordt door kanker. Petra Foulon kruipt in de huid van Thibaults ouders en schrijft vanuit hun gedachten. Geen droge opsomming van feiten, geen sensatiebeluste tekst, maar een realistisch, treffend verhaal met oprechte getuigenissen en unieke interviews met specialisten ter zake. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan het kinderziekenhuis Gasthuisberg in Leuven.

Een praktische en inspirerende gids voor een authentieke levensstijl. “Dit is niet zomaar een boek om te lezen, het is een boek om vanuit te leven.” (Minister van Staat Mark Eyskens) Met kleurenfoto’s / Integraalband – 236 p. / 17 x 24 cm / € 17,95 / NR. 63

Softcover – ca. 240 p. / 16,5 x 23 cm / € 19,95 / NR. 62

Alzheimer Een ongevraagde, ongewenste, verwenste bezoeker Magda Borms

Het ABC van de mantelzorg Bea De Rouck i.s.m. CM Ziekenzorg

Van thuiskomen tot slapengaan Mieke Delanghe

“Zonder in clichés of stereotypen te vervallen, toont auteur Magda Borms wat alzheimer aanricht. Een confronterend en herkenbaar boek dat leest als een roman.” (Alzheimerliga)

“Met veel humor en een flinke dosis fantasie, schreef Mieke Delanghe een boek met tips om de tijd tussen thuiskomen en slapengaan gezelliger te maken. Een schat aan liedjes, spelletjes, versjes en verhaaltjes.” (De Bond)

 Tournee Hoofd vol mist

“Verpleegkundige Bea De Rouck geeft antwoord op vragen over mantelzorg. Over de administratieve rompslomp, de juridische en financiële aspecten, de hulpmiddelen en de tegemoetkomingen die er zijn. Een handig naslagwerk voor mantelzorgers.” (Nursing)

Softcover – 64 p. / 14,5 x 22 cm / € 12,95 / NR. 64

Softcover – 240p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 65

Met kleurenillustraties / Met cd / Softcover – 120 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 /

NR. 66

Wilt u nog meer lezen

over mens & actualiteit? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Davidsfonds Cultuur­ kaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 17.


GRATIS BOEK

U krijgt dit boek cadeau als u voor minstens 110 euro bestelt uit deze Cultuurgids.

Visioen

18

19

100 jaar ouder.indd 18-19

24/06/13 16:09

Am Beginn des Krieges lijk te bekijken en de allegorieën van Giotto waren nagenoeg onzichtbaar. als het weer tenminste opnieuw opheldert. Peter Baum (1869-1916)

3

VA N :

Ik ga terug,

Woensdag gaan we naar Rome. Brieven voor de Poste Restante zullen mij daar vinden in de volgende twee maanden. Met Pasen hoop ik naar Griekenland te gaan met de familie Gardner.4 Is er enige hoop dat jij ook komt?

Venetië, 5 april 1910 8 3 . OV R U I TG E Vde E RS EN H OT E Leen H Oregenboog U D E RS Aan hetEbegin van oorlog stond

Harrend zwischen Tod und Friedensbogen, Jouw toegenegen Fester krampfen sie den Lauf, das Heim zu schützen, Speien aufE.M. denForster Feind, sich wankend stützen, Über Hügel stürzend, Meereswogen, Schwanken sie heran, vom Tod magnetisch angezogen.

Hangend tussen dood en vredesboog Klampen zij de geweerloop vaster aan om de heimat te beschutten Waarde F., Spuwen de vijand in het gezicht. Wankel steunend, Over heuvels kantelend - alstublieft brandingpotlood. der zee en leeg dus excuseer Duizendmaal dank voor uw brief en bijsluiDe eerste komt in de woestijn. U kunt zich niet voorstellen hoe het Zwenktentingen. zij naderbij, dooralsdewater dood werktuiglijk aangezogen.

5

6

wat ik bedoel: in plaats van gebeurtenissen en figuren te kopiëren die ik tegenkwam, probeerde ik andere gelijkaardige alledaagse te verbeelden, in de veronderstelling dat Schlacht grenzt hart anEnSchlacht. himmlisch logen.heb ik niets geproduceerd. Ik dit kunst was. door de tweeSie benaderingen te mengen denk dat ik het eens zal proberen met pure en eenvoudige verbeelding: hoewel het effect Viele Reihn geklaffter Stirnen grausen. al evenmin geslaagd zal zijn, zal het misschien iets meer opleveren. Ik denk dat ik de Oft kracht foto-grafi der Granaten Kopf, sche gave bezit waarover je sprak, maar zolang ik ervan overtuigd ben dat ik Wenn sie schon schwänzelnd leiser sausen. niet beter kan, ben ik niet van plan haar volledig te gebruiken. Ik zou graag horen over je Amerikaanse expeditie, als je tijd hebt om te schrijImmer wachsen derje zo Granaten Wehebogen. ven. Vind je niet dat de gemiddelde Amerikaan in Italië veel leuker is dan de gemiddelde Engelsman?

22

3 4

5 6

Bedoeld worden de vier allegorieën van Franciscus (armoede, zuiverheid, gehoorzaamheid, triomf) door Giotto en zijn leerlingen op het gewelf van het transept in de benedenkerk van de San Francesco. Forster ging vermoedelijk in 1903 mee op een Griekse cruise geleid door Ernest Arthur Gardner die tot 1895 directeur was van de British School of Archaeology in Athene en daarna tot 1929 professor archeologie aan de universiteit van Londen. Hij kende diens neef Arthur uit zijn tijd aan het King’s College. The Westminster Gazette, spreekbuis voor liberale ideeën, was een gewaardeerde avondkrant waar Forster wat werk hoopte te vinden als recensent. Davies’ band met de krant is onduidelijk. De onvoltooide roman Nottingham Lace.

Zwarte vogels kerfden kringen in grijze wolken De Engelse schrijver en excentriekeling Frederik William Rolfe (1860-1913) wist zich na zijn bekering Zilverig duiven terwijl ze op hun ronde tot hetglansden katholicisme ook tot priester geroepen en verbleef zelfs eenreizen jaar in het Scots College in Rome, er afgewezen. Zijnafbogen Romeinse tijd (1889-90) bracht hem wel in contact met de hertogin Sforza doormaar eenwerd dunne zonzuil Cesarini, die een tijdlang zijn beschermelinge werd, hem de titel ‘Baron Corvo’ gaf (zijn meest bekende pseudoniem) en van grote invloed was op wat later de schrijver Rolfe zou worden. De ervaringen in en Veldslag grenst aan veldslag. ZeMeer huichelden hemels. rond haar palazzohard in Genzano di Roma bij het van Nemi verwerkte hij in zijn Stories Toto Told Me (1898). Na een tijdlang weer in Engeland te hebben doorgebracht leefde baron Corvo als notoir Rij na rij gekloofde hoofden. Gruwzaam. homoseksueel in Venetië, meestal in ellendige omstandigheden. Hij ligt begraven op San Michele. Zijn Bommen knetteren bekendste werk is Hadrian the Seventh (1904) over een gefingeerde Engelse paus. De Venice Letters, die Terwijl flikfl ooiend reedsenzachter ruisen van de gays in Venetië levendig beschreven pas inze 1974 werden gepubliceerd waarin de subcultuur wordt, zijn gericht Massonder Fox. Rolfe hoopte dat deze weer naar Venetië zou komen en er Onstuitbaar wasttotdeCharles pijnboog granaten aan zijn weldoener zou worden. Vergeefse moeite. In de brieven komen ook zijn problemen met uitgevers of zijn precaire leefomstandigheden aan bod.

P

is als er geen hond is om tegen te praten. Kijk ´s: denk niet dat ik u ook maar iets verwijt. U heeft nooit enige verwachtingen gewekt en bijgevolg ben ik niet teleurgesteld. Wat ik bewonder (omdat ze zo op mijn eigenschappen lijken, die ik immens bewonder) zijn uw moed en doorzettingsvermogen om vol te houden ondanks de ene teleurstelling na de andere. Er is uiteindelijk niets dat een man eronder kan krijgen die lang genoeg volhoudt. Wat mij betreft, ik zal volhouden zo lang ik mijn pink kan bewegen en in deze vastberadenheid word ik grotelijks gesterkt door de wetenschap dat u ten behoeve van mij hetzelfde doet, zonder de moed te verliezen door tegenslag. De toestand is nog precies hetzelfde. Precies. Alleen, zoals mijn briefkaart u al zei, sta ik er nu beter voor in zoverre dat ik een nieuw boek af heb dat helemaal van mij is en waarop niemand enige rechten kan doen gelden. Alles wat nodig is, is daar de vruchten van te plukken en dat kan niet zonder liquide middelen. Ik heb een kopie naar Amerika gestuurd, en zal daar op zijn vroegst over drie maanden iets op horen. En ik heb een aanbod om het in Engeland als feuilleton te publiceren, wat betekent dat ik nog een kopie moet maken (twee maanden werk) van de eerste versie, maar dat zou betekenen contanten bij aflevering van elk hoofdstuk, als ik slechts de kans had in staat te zijn het geheel af te maken. En dan is er nog een derde aanbod dat ik heb gehad, namelijk voor The Weird1, twee jaar geleden geschreven, gestolen door Pirie-Gordon. Mijn agenten hebben een claim op dat boek, dus heb ik hun geschreven en over het aanbod verteld en gezegd dat ik, als zij 1

170

100 jaar ouder.indd 22-23

We werden honderd jaar ouder Dichters over de Eerste Wereldoorlog Chris Spriet, met illustraties van Wim Opbrouck De hemel viel op aarde in stukken En nergens is een bloem die ongeschonden leeft. De aarde stinkt van ‘t bloed, dat uit den hemel spat. De wond is groot en niet te helen. (Uit ‘Oorlog’ van Theo van Doesburg)

nieuw

Woede, wanhoop, angst, ondraaglijk verdriet maar ook mededogen en hoop. De Eerste Wereldoorlog maakte heftige emoties los bij iedereen die erbij betrokken was. Aan weerszijden van het front schreven soldaten, verpleegkundigen, dokters en de achterblijvers hun ervaringen neer in pakkende verzen. Het was hun manier om te proberen de gruwel van de oorlog te vatten en te verwerken. Nu, honderd jaar later, blijven hun stemmen ontroeren, fascineren en huivering wekken.

Rolfe (Baron Corvo)

Aan het begin van de oorlog A A N : aan Fox Peter Baum (1869-1916)

heb niets geschreven of nauwelijks iets – sinds ik in het buitenland ben. Vóór mijn Am BeginnIkdes Krieges stand–ein Regenbogen. vertrek uit Engeland kon ik niets doen van wat we wilden voor de ‘Westminster’, maar Vögel schwarz vor grauen Wolken schnitten Kreise. ik schreef Theodore Davies met de vraag of hij om het even wat ik later zou kunnen Silbern glänzten Tauben, wenn ihrer runden Reise doen wou doorgeven. En hijauf antwoordde vriendelijk dat hij dat zou doen. Ik ben erg teIk heb geprobeerd iets realistisch te bedenken, als je snapt leurgesteld over de roman. Sie durch einen schmalen Streifen Sonne bogen.

23

In The Weird of the Wanderer (1912) reist de held Nicholas Crabbe door de tijd en ontdekt dat hij Odysseus is. Rolfe wordt door het gebruik van neologismen en het aanwenden van de figuur van Odysseus wel eens gezien als een wegbereider van het modernisme en van James Joyce.

171

24/06/13 16:08

Hun gedichten verrijken het beeld van en de herinnering aan de Grote Oorlog, die niet lijkt over te gaan. Chris Spriet maakte een prachtige, vaak ongewone selectie van vertaalde en origineel Nederlandse oorlogspoëzie. De gedichten worden thematisch geordend en aangevuld met biografieën van de dichters. Daarnaast bevat het boek de prangende getuigenis van Margi Blunden, wiens vader Edmund getekend was door wat hij meemaakte tijdens de oorlog. Acteur Wim Opbrouck voorzag de teksten van sobere maar krachtige illustraties. Een beklijvend boek om op gepaste wijze de Eerste Wereldoorlog te herdenken. De Groote Oorlog, door Dominiek Dendooven / De Eerste Wereldoorlog aan de grens, door Alex Vanneste Met Luc De Vos naar Ieper, het Belgische IJzerfront, Eben-Emael en Loncin of de Antwerpse forten Junior Journalist-wedstrijd over oorlog en vrede / De Nacht van de Geschiedenis over het dagelijks leven in WO I / Tournee In Flanders Fields (daguitstap) / Tournee De Gekke Soldaat / Tournee Ontploft Hardcover – 240 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / NR. 67


“De Nacht van de Geschiede­ nis is voor mij elk jaar een hoogtepunt. Geschiedenis is echt mijn passie. Samen met andere vrijwilligers ben ik gids in het fort van Liezele en breng ik de geschiedenis weer tot leven.” Rudi Leys, 50, leraar, lid van Davidsfonds Grasheide-Putte-Peulis


45

geschiedenis, kunst, cd’s & e-books Herdenking Eerste Wereldoorlog

In het spoor van muziek

Davidsfonds zonder geschiedenis: we kunnen het ons niet voorstellen. De boeiende verhalen die we over het rijke verleden van Vlaanderen kunnen vertellen, vormen de hoeksteen van onze werking. Geen wonder dat heel wat boeken, evenementen, cultuurreizen en cursussen aandacht vestigen op historische thema’s, zowel in Europa als daarbuiten. Davidsfonds Academie organiseert bijvoorbeeld cursussen over de Vlaamse Primitieven en Napoleon, maar evengoed over het Manhattanproject en het Mogolrijk. In het najaar van 2013 kunt u ook deelnemen aan een aantal unieke dagevenementen, bijvoorbeeld in de abdij van Bornem of in het Red Star Line Museum in Antwerpen. Verschillende Davidsfonds afdelingen organiseren bovendien een daguitstap naar de voormalige Antwerpse rederij en Davidsfonds Uitgeverij geeft er een boek over uit.

28 juli 1914. Het is een datum die u niet snel zult vergeten. Zeker volgend jaar niet, want dan is het exact 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog losbrak. Die gebeurtenis, waar 90 miljoen soldaten bij betrokken waren en 9 miljoen van hen sneuvelden, wordt in 2014 overal ter wereld herdacht. In Vlaanderen staat er heel wat te gebeuren, ook bij het Davidsfonds. In de eerste plaats met De Nacht van de Geschiedenis. Op één avond in maart bundelen dan zo’n 250 plaatselijke Davidsfonds afdelingen hun krachten om een historische topactiviteit uit te werken rond de oorlog. Noteer alvast dinsdag 25 maart 2014 in uw agenda en beleef met duizenden anderen een van de grootste geschiedenis­ evenementen in Vlaanderen. Natuurlijk kunt u ook de rest van het jaar bij verschillende Davidsfonds afdelingen terecht voor een uitstap of voorstelling rond de Groote Oorlog.

Wat is er zaliger dan u onder te dompelen in een andere cultuur aan de hand van mooie muziek? Alle muziekreizen van Davidsfonds Cultuurreizen bevatten een stevig muzikaal programma: een reeks unieke concerten op prachtige locaties en met veel achtergrondinformatie. Naast klassieke bestemmingen als Thiérache, Salzburg en Wenen, staan er dit jaar ook nieuwe reizen op het programma: opera in de Metropolitan in New York, klassieke dans in Londen en Kopenhagen, blues in de Verenigde Staten, oude muziek in Malta en opera en zarzuela in Madrid. Maar ook in eigen land kunt u bijleren over muziek. In samenwerking met de Vlaamse Opera organiseert Davidsfonds Academie operadagen en Davidsfonds Evenementen vip-belevenissen in Antwerpen en Gent, dit jaar rond Don Giovanni van Mozart, Der Rosenkavalier van Strauss en Tosca van Puccini.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/nacht

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be

© Remke Spijkers

bijLeren over geschiedenis


46 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Cultuurg ids 2013- 2014

topper

to p p e r

Karel De Grote

Een keizer op de grens tussen twee werelden Raoul Bauer µµ Op zoek naar de echte Karel de Grote en zijn betekenis voor de geschiedenis µµ Met uitgebreide aandacht voor de Karolingische renaissance µµ Prachtig geïllustreerd boek voor geschiedenis- en kunstliefhebbers

De regeerperiode van Karel de Grote ligt al eeuwen achter ons, maar de herinnering aan hem is nog steeds levendig. Hij was koning der Franken, Frankisch keizer van de christelijke wereld en wordt vandaag gezien als de vader van Europa. Levend in een tijdvak waarin een oude wereld aftakelde en een nieuwe beschaving aarzelend haar eerste stappen zette, is Karel de Grote een van de voornaamste erflaters van het huidige Europa geworden. Ook in zijn eigen tijd sprak Karel de Grote al tot de verbeelding. Na zijn dood in 814 leefde hij verder in talloze verhalen en kunstwerken. Maar het mythische beeld van de dappere, grootse vorst dat daarin gecreëerd wordt, dreigt de historische figuur te overschaduwen. Via een kritische lectuur van de nieuwe inzichten die het historisch onderzoek de voorbije jaren opleverde, gaat Raoul Bauer in dit boek daarom op zoek naar de historische waarheid en de betekenis van Karel de Grote. Het boek volgt hem op zijn veldtochten, ziet hem als bestuurder van een immens rijk, bespreekt de betekenis van zijn keizerskroning in 800, maakt hem mee in zijn zoektocht naar kennis en ontmoet hem ten slotte als een bezorgde familievader. Bauer gaat ook dieper in op de Karolingische renaissance, waaraan de Frankische vorst als geen ander gestalte heeft gegeven. Het is de eerste Nederlandstalige synthese over deze periode. Prof. Raoul Bauer is em. hoogleraar cultuurgeschiedenis en eerder schreef hij onder andere al De ontvoering van God.

een deel van dit boek via AADoorblader www.davidsfonds.be/kareldegrote

  Karel de Grote, door Raoul Bauer

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met vele kleurenafbeeldingen / Hardcover – 320 p. / 25 x 29 cm / € 62,50 / NR. 1


c u ltuu r belee f je sa men

De glimlach van de kunst Een verrassende kijk op de wereld in 12 werken Vic De Donder µµ Origineel kunstboek met verrassende inzichten µµ Centraal staan 12 kunstwerken waarop iemand glimlacht µµ Met schitterende illustraties van kunstwerken van over de hele wereld nieuw

Waar ter wereld je ook bent, een glimlach heeft overal dezelfde betekenis. Het is een teken van blijheid, een van de zes basisemoties die universeel en aangeboren zijn. Geen wonder dat de glimlach in al zijn varianten opduikt in de wereldkunst. In alle beschavingen, van de prehistorie tot vandaag, tref je lachende gezichten aan op talloze kunstwerken. Die glimlach in de kunst is de aanleiding voor een uniek boek dat kunst, geschiedenis en filosofie met elkaar verbindt. Centraal staan 12 kunstwerken waarop telkens iemand glimlacht. Vic De Donder selecteerde zorgvuldig: hij bespreekt werken uit alle continenten en tijden, en uit verschillende kunstdisciplines en culturen. Rond elk werk wordt een web van intrigerende verbanden en verrassende informatie gesponnen. Grasduinend in de wereldkunst neemt dit boek je mee op een boeiende ontdekkingstocht. Onderweg spring je van het surrealisme naar het hellenisme, van getatoeëerde Polynesiërs naar bloemenjonkers in Korea, van het 16de-eeuwse rijke Antwerpen naar het 18de-eeuwse mondaine Parijs. De glimlach van de kunst is een huzarenstuk. Een prachtig kijk- en leesboek, boordevol illustraties, om uren in te bladeren en te verdwalen. Vic De Donder studeerde wijsbegeerte en was journalist bij De Standaard en Het Nieuwsblad. Zijn eruditie op vele domeinen van kunst en cultuur komt in dit werk volop tot uiting.

een deel van dit boek via AADoorblader www.davidsfonds.be/deglimlachvandekunst

Kunstige dubbelgangers, door Bert Watteeuw & Peter Bernaerts Van de Vlaamse Primitieven tot Cobra, door Ludo Beheydt

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met vele kleurenafbeeldingen / Hardcover – 320 p. / 24 x 27 cm / € 54,95 / NR. 2

Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

47


48 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Cultuurg ids 2013- 2014

Gerardi Mercatoris Facsimile van de Atlas van de wereld µµ Facsimile-uitgave van wereldatlas van Mercator µµ Buitengewone kijk- en leeservaring van topkwaliteit µµ Luxe-editie op ware grootte, met foedraal, linnen kaft en drie leeslintjes

Met deze facsimile-uitgave wordt de schitterende wereldatlas van Mercator eindelijk beschikbaar voor het grote publiek. Het is een unieke kans om de totale rijkdom van dit belangrijke historische werk te bekijken en te bewonderen. Je kunt urenlang grasduinen in de atlas en zult elke keer iets nieuws ontdekken en je verwonderen over een ander detail in de ongelooflijk rijke schatkamer van wereldkaarten. “De Mercatoratlas is een schatkamer van graveerkunst en kennis. Voorheen was de sensatie voorbehouden aan museummedewerkers en universitaire onderzoekers, maar nu kan iedereen grasduinen in de wereldatlas van Mercator. Dat hebben we te danken aan de reproductie van Davidsfonds Uitgeverij. Het is heerlijk grasduinen in de haarscherpe reproducties die fotograaf Johan Geleyns van deze parels van graveerkunst maakte.” (De Morgen) “Eindelijk ligt de replica van de unieke wereldatlas uit 1607 in de boekhandel. Het boek is ideaal als geschenk. Mercator was van de streek, maar zijn kaarten zijn internationaal.” (Het Nieuwsblad)

een deel van dit boek via AADoorblader www.davidsfonds.be/mercatoratlas

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met foedraal, gebonden – 352 p. / 47,3 x 32,5 cm / € 140 / NR. 68


c u ltuu r belee f je sa men

Graven van Vlaanderen (861-1384) Edward De Maesschalck “Historicus Edward De Maesschalck verstaat de kunst geschiedenis tot leven te brengen. In zijn lijvige boek over de middeleeuwse graven en gravinnen die Vlaanderen mee hebben grootgemaakt, lees je dan ook passages als deze: Er wordt verteld dat hij (graaf Boudewijn VII) de volgende nacht mals vlees at, mede dronk en met een vrouw sliep. Door deze mateloosheid werd hij, gewond als hij was, aangetast door een fatale ziekte. Door historische figuren die in andere geschiedenisboeken slechts bestaan uit een verzameling van data en wapenfeiten een (klein) menselijk gezicht te geven, slaagt de auteur erin boeiend te vertellen over 500 jaar Vlaamse geschiedenis, inclusief grote momenten als de Guldensporenslag, de Kruistochten en de moord op Jacob van Artevelde. De Maesschalck mag dan rijkelijk uit oude brieven en vergeten kronieken putten, hij vergeet tegelijk het grote verhaal en de historische juistheid niet. Een knap en ook nog mooi geïllustreerd boek over ons aller roots.” (Het Nieuwsblad) “Wil u graag meer te weten komen over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en kennismaken met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar tegelijk van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair, dan biedt dit boek u precies wat u zoekt. In een doorlopend, chronologisch opgebouwd verhaal vertelt De Maesschalck in dit rijkelijk geïllustreerde boek voor het eerst de complete geschiedenis van de Vlaamse graven en gravinnen: een waar huzarenstuk!” (Orde van den Prince)

een deel van dit boek via AADoorblader www.davidsfonds.be/gravenvanvlaanderen

De graven van Vlaanderen, door Edward De Maesschalck Met Edward De Maesschalck naar Bourgondië en naar Frans-Vlaanderen

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met kleurenillustraties, kaarten en stambomen / Gebonden – 335 p. / 25 x 29 cm / € 69,95 / NR. 69

Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

49


50 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Cultuurg ids 2013- 2014

Romaanse beeldhouwkunst Middeleeuwse verbeelding op steen Jean-René Gaborit, vertaald door Dimitri De Maesschalck

Vlaamse miniaturen

“Een indrukwekkend album van weerom de beste kwaliteit, waar de lezer wordt meegenomen in de wereld van de romaanse stijl, zoals die werd verwerkt in de beeldhouwkunst. Het is een kijkboek, maar ook een erudiet leesboek. Een boek om te koesteren voor elke kunstminnaar.” (Boekenbank)

De 15de eeuw was het hoogtepunt van de Vlaamse miniatuurkunst. De kunst van de verluchting, de schilderkunst in de boeken, genoot toen een succes zonder voorgaande in de Zuidelijke Nederlanden. Het waren stuk voor stuk gerenommeerde kunstenaars die onvermoeibaar werkten aan het illustreren van kronieken, ridderromans, traktaten over de jacht of devotietraktaten. Zo ontstonden echte meesterwerken waarvan de artistieke kwaliteit amper haar gelijke vindt. Voor het eerst brengen de Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France hun collecties samen en bundelen ze hun krachten om de bloeitijd van de Vlaamse miniatuurkunst in de kijker te zetten.

“Davidsfonds publiceert een even groot en verzorgd boek over romaanse beeldhouwkunst. U ontdekt er de grote rijkdom en Europese dimensie van een kunst die een hoogtepunt bereikte in de zogeheten renaissance van de 12de eeuw. En daarnaast vele onbekende plekjes met kerken vol fascinerende beelden, van Engeland tot Italië. Inspiratie voor jaren!” (Het Laatste Nieuws) “Dit boek laat de magie van deze wereld in steen herontdekken. Hoe is de romaanse kunst ontstaan? Wat waren de inspiratiebronnen? Waar zit de eenheid in de eindeloze variatie van de romaanse beeldhouwkunst? Geen vraag blijft onbeantwoord. Een must have met indrukwekkende afbeeldingen voor iedere kunstliefhebber.” (Knack Weekend)

“Een onovertroffen hoogtepunt van boekdrukkunst, met aangenaam lettertype in twee kolommen en honderden werkelijk sublieme afbeeldingen, waarvan vele volbladminiaturen! En bovendien teksten van niet minder dan dertig specialisten uit binnen- en buitenland.” (Histoforum) “Vlaanderen heeft nooit een grotere kunstrijkdom gehad dan in de 15de eeuw. Naast de Vlaamse primitieven, de polyfone muziek en de Brabantse retabels kenden toen ook de miniaturen een hoogtepunt. Vlaamse miniaturen toont en bespreekt de mooiste pagina’s uit de westerse handschriften.” (Gentleman)

 Spiegel van de middeleeuwen, door Jozef Janssens

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met vele kleurenillustraties / Met klassevol foedraal / Gebonden – 438 p. / 26 x 31 cm / € 60 / NR. 70

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Gebonden – 400 p. / 23 x 28 cm / € 64,95 / NR. 71


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

c u ltuu r belee f je sa men

topper

51

Pieter Bruegel ongezien! Manfred Sellink & Maximiliaan Martens

Red Star line nieuw

Het Red Star Line Museum en het bijbehorende boek vertellen het verhaal van miljoenen Europeanen die alles durven achterlaten en vertrekken, op zoek naar geluk en een beter leven. Het is een verhaal over hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, over hoop en slapeloze nachten. Je treedt in de voetsporen van mensen die je voorouders hadden kunnen zijn. Of die dat misschien ook zijn. Je reist met hen mee, van overal in Europa, met de trein naar Antwerpen, door de stad en naar Amerika. Red Star Line is het boek bij de permanente tentoonstelling in het Red Star Line Museum. Geschreven door specialisten en voorzien van prachtige foto’s en archiefstukken.  Red Star Line, door John Everaert & Bram Beelaert (dagevenement)   Op zoek naar een nieuwe wereld, door John Everaert

“Bruegel mag dan al wereldberoemd zijn, minder bekend zijn de etsen die naar zijn ontwerpen werden gemaakt. Die werken zijn zelden te zien en dat alleen al maakt dit boek tot een evenement.” (Het Laatste Nieuws)

 Tournee Op naar Amerika (daguitstap) Met vele illustraties / Hardcover – ca. 240 p. / 25 x 27 cm / € 29,95 / NR. 4

Met vele illustraties / Gebonden – 224 p. / 22 x 28 cm / € 34,50 / NR. 72

Zomers in Hingene Het kasteel d’Ursel en zijn bewoners Koen De Vlieger-De Wilde & Joke Bungeneers

Coco & Co Schone vrouwen Claude Blondeel, met prenten van Karl Meersman

De abdij van Westvleteren Geschiedenis – Spiritualiteit – Bouwen aan de toekomst

“In het eerste deel wordt ingezoomd op de geschiedenis van het kasteel, het tweede deel focust op het leven van alledag op het domein d’Ursel.” (Kort Manifest)

“Claude Blondeel, cultuurredacteur bij de VRT, ploos brieven, biografieën en dagboeken uit en vatte alle wetenswaardige info samen in 15 beknopte, maar razend interessante portretten.” (Talkies)

“Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen een foedraal met drie boeken die een unieke blik achter de schermen werpen van het abdijleven in Sint-Sixtus. Samen goed voor 500 bladzijden over de geschiedenis, spiritualiteit en recente verbouwingen.” (Krant van West-Vlaanderen)

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met vele kleurenfoto’s / Gebonden met halve stofwikkel – 288 p. / 25 x 29 cm / € 54,95 / NR. 73

Met prachtige portretten door meestertekenaar Karl Meersman / Garengenaaid – 152p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 74

Met vele foto’s / Drie boeken in een foedraal / Gebonden – 508 p. / 19,5 x 25 cm / € 49,95 / NR. 75


52 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

topper

Cultuurg ids 2013- 2014

WO I in 3D

Ongecensureerde beelden van het westelijk front Jan Vanderstraeten & Geert Vanvaerenberg

nieuw

Ontdek in dit unieke geschenkpakket honderd ongeziene stereobeelden van WO I. Het bijgeleverde 3D-brilletje brengt je 100 jaar terug en geeft levensecht de Grote Oorlog weer. Elk beeld wordt begeleid met achtergrondinformatie: een landkaartje, foto’s van hoe het er vandaag uitziet, getuigenissen, feiten … In het begeleidend boekje kom je meer te weten over stereofotografie en over het verband met de Eerste Wereldoorlog.

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap).

De Groote Oorlog door Dominiek Dendooven / De Eerste Wereldoorlog aan de grens, door Alex Vanneste Met Luc De Vos naar Ieper, het Belgische IJzerfront, Eben-Emael en Loncin of de Antwerpse forten Junior Journalist-wedstrijd over oorlog en vrede / De Nacht van de Geschiedenis over het dagelijks leven in WO I / Tournee In Flanders Fields (daguitstap) / Tournee De Gekke Soldaat / Tournee Ontploft Box met 100 fiches, brilletje en boek / 52 x 32 cm / € 69,95 / NR. 3

De grote oorlog op kleine schaal Ruben Donvil

De visie van de vijand WO I volgens Duitse fotografen Peter D’haeseleer

“De Getelinie speelde in augustus 1914 een cruciale rol in het vertragen van de opmars van het Duitse leger in ons land. Dit boek zet een vergeten stuk van de Eerste Wereldoorlog in de kijker.” (De Streekkrant)

Hoe keek de Duitse bezetter naar de Grote Oorlog? Wat haalden de Duitse oorlogsfotografen voor hun lens? Hoe gekleurd is hun blik? “Een selectie van oorlogsfoto’s, opgenomen aan de andere kant van het front. Representatieve foto’s over alle aspecten van de oorlog. Het originele aan dit boek is dat de oorlog nu eens bekeken wordt vanuit Duits standpunt.” (deredactie.be)

Met illustraties / Garengenaaid – 176 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 76

Garengenaaid – 248 p. / 24 x 24 cm / € 32,50 / NR. 77


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

c u ltuu r belee f je sa men

Sporen van de Grote Oorlog 50 West-Vlaamse hotspots om niet te missen Staf Schoeters

nieuw

Het grondgebied van West-Vlaanderen is bezaaid met ontroerende plekjes die de Eerste Wereldoorlog in herinnering brengen. Dit boek leid je naar 50 herdenkingsplekken. Enkele zijn welbekend, maar worden belicht vanuit nieuwe invalshoeken. Het merendeel zal je verrassen. Op deze ontroerende sporen van de Grote Oorlog kom je een massa bijzondere feiten te weten over de Eerste Wereldoorlog.

53

De grote oorlog, toen en nu WO I in monumenten en begraafplaatsen Staf Schoeters

“Dit boek vertelt het relaas van de Grote Oorlog aan de hand van de vaak zeer mooie en dramatische gedenkplaatsen verspreid over heel België. Een relaas boordevol bijzondere invalshoeken, aangrijpende verhalen.” (deredactie.be)

Met vele foto’s / Hardcover – 300 p. / 17 x 24 cm / € 29,95 / NR. 79

Hardcover – ca. 304 p. / 18 x 25 cm / € 29,95 / NR. 78

Land van schroot en knoken Slachtoffers van ontploffingen in de frontstreek (1918- heden) John Desreumaux

Vlaanderen Niemandsland 1914 Patrick Goossens & Lieve Meiresonne

Het grote taboe na de grote oorlog Monika Triest & Guido Van Poucke

“Dit boek handelt over de naoorlogse slachtoffers van ontploffingen in de frontstreek. Het bespreekt waar, wanneer en hoe de ontploffingen plaatsvonden en wie de slachtoffers waren.” (Krant van West-Vlaanderen)

“Van augustus tot oktober 1914 was de grens tussen de Belgische en Duitse linies onduidelijk en wisselvallig. In dit ‘niemandsland’ werd hard gevochten. Een gedetailleerd relaas over deze vergeten geschiedenis.” (De Leeswolf)

Op 11 november 1918 besliste de Belgische staat het sekwester uit te voeren tegenover alle ‘vijandige ingezetenen’ in België. Een van de families die daaronder leden was het adellijk geslacht Arenberg. Een boeiende studie van een onbekend stuk geschiedenis.

Garengenaaid – 408 p. / 16,5 x 24 cm / € 34,50 / NR. 80

Garengenaaid – 404 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 81

Softcover – ca. 208 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 82

nieuw


54 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Cultuurg ids 2013- 2014

Omloop van de Slagvelden 1919: de meest heroïsche wielerwedstrijd ooit Frank Becuwe

Trein van de hoop Een verzetsdaad van het volk André Gysel, Brecht Schotte & Chris Vandewalle

nieuw

De Omloop van de Slagvelden was een eenmalige koers die in het voorjaar van 1919 werd gereden. De omloop voerde de renners langs de slagvelden van het westelijk front en gold als eerbetoon voor de vele soldaten die hun leven gaven voor de vrede. Deze legendarische wedstrijd wordt nu rit per rit gereconstrueerd, met achtergrondinformatie over de veldslagen die er plaatsvonden.

“4 september 1944. Door sabotage van de spoorwegen blijft een trein met meer dan 300 dwangarbeiders in Diksmuide staan. De gevangenen verdwijnen een voor een in de huizen van de Diksmuidelingen.” (G-Geschiedenis)

Met vele foto’s / Hardcover – ca. 252 p / 23 x 23 cm / € 32,50 / NR. 83

Met illustraties / Garengenaaid – 232 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 84

Vlaamse wielerkoppen Dries Vanysacker

Van alle slagvelden thuis Liber Amicorum – Luc De Vos

De Tweede Wereldoorlog Staf Schoeters

nieuw

“Dries Vanysacker ging op zoek naar de wortels van Vlaanderen als wielerland. 150 jaar geschiedenis schotelt hij voor aan de hand van 35 kleurrijke portretten. Met als rode draad: drama en heroïek.” (Sportmagazine)

Wist je dat de Amerikaanse bevelvoerder Patton begraven werd in Luxemburg? En dat een van de voornaamste Duitse commandobunkers in het Antwerpse stadspark lag? Tijdens WO II vielen 86.000 Belgische burgerslachtoffers, tweemaal zoveel als in WO I. Dit boek schetst het verloop van de oorlog aan de hand van begraafplaatsen en monumenten.

Voor zijn emeritaatsviering schreven vrienden en collega’s hun visie op het leven en het werk van Luc De Vos neer. Met bijdragen van onder andere Dirk Tieleman, Edward De Maesschalck, Pieter De Crem, Wouter Beke en vele anderen.

Met vele foto’s / Hardcover – 258 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,50 / NR. 85

Met vele kleurenfoto’s / Hardcover – ca. 256 p. / 18 x 25 cm / € 29,95 / NR. 86

Garengenaaid – 139 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 /

NR. 87


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

c u ltuu r belee f je sa men

Kassa! Kassa! Reclame in de Eerste Wereldoorlog Anthony Langley & Bert Govaerts, met medewerking van Boondoggle

nieuw

55

een amerikaanse reporter beleeft en beschrijft de strijd in vlaanderen in 1914 Edward Alexander Powell, bewerkt door Nicky & Anthony Langley

nieuw

Vandaag zou geen enkele handelaar het nog durven om zijn producten aan te prijzen met oorlogsargumenten, maar in de Eerste Wereldoorlog draaide niemand daar zijn hand voor om. Anthony Langley spoorde reclame uit de jaren 1914-1918 op en ontdekte een verrassend diverse waaier aan oorlogsproducten: sigaretten en alcohol maar ook grammofoons en fotoapparaten. Bert Govaerts belicht de mechanismen achter de handel.

Een Amerikaanse correspondent reisde in 1914 het Belgische front af. Hij beschreef de eerste oorlogsmaanden in zijn boek Fighting in Flanders, dat meteen een bestseller werd. Het boek verschijnt honderd jaar later eindelijk ook in het Nederlands, aangevuld met de nodige achtergrondinformatie en foto’s. Ervaar de Grote Oorlog op een nieuwe manier.

Met vele illustraties / Softcover – ca. 180 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 88

Hardcover – 238 p. / 14 x 20,5 cm / € 24,95 / NR. 89

Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog Kalender 2014-2018 Robert Declerck

De gewone man als oorlogsmisdadiger Antoine Weijzen

nieuw

nieuw

Met deze unieke kalender volg je dag na dag, vijf jaar lang, wat er precies een eeuw geleden gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van 2014 tot en met 2018 ontdek je hoe het er 100 jaar geleden toeging in talloze Vlaamse dorpen en steden, aan de IJzer, aan het Russische front, in het Midden-Oosten. Een originele manier om de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Wire-O, ca. 380 p. / 15 x 20 cm / € 24,95 / NR. 90

In dit boek worden vier concrete gevallen van oorlogsmisdaden in hun historischsociologische context geplaatst. Het verklaart waarom deze misdaden in het algemeen zonder schuldgevoelens zijn gepleegd en waarom ze nooit tot een serieuze vervolging hebben geleid. Verder wordt er ook gezocht naar de psychologische en sociaalpsychologische verklaringen achter het gewelddadige gedrag van deze ‘gewone’ mensen. Een wetenschappelijk onderbouwd werk, met verontrustende conclusies. Softcover – 208 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 91


56 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Seksuologische en minder logische verhalen Liefde, lust en lichaam Johan Mattelaer

nieuw

“Geen seksboek, maar een reis door de geschiedenis van seks en hoe seks verschilt in tijd, plaats en cultuur. Met rode oortjes tuimelt de lezer van het ene interessante standje, in het andere bevredigende weetje. Een aanrader voor wie op zoek is naar de geheimen van de kuisheidsgordel e.a. Een ‘vuil’ boekje met flink wat historische waarde!” (Krant van West-Vlaanderen)

Cultuurg ids 2013- 2014

De fallus Verering, versiering, verminking Johan Mattelaer

“Hij wordt vereerd en veracht, verminkt en versierd. Misschien wordt onze houding tegenover de fallus nog het best samengevat in de Latijnse benaming: ‘fascinum’. Een pracht van een naslagwerk.” (De Morgen)

Met vele foto’s / Hardcover – 224 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 92

Met vele illustraties / Gebonden – 298 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,95 / NR. 93

Levend erfgoed Boerderij- en neerhofdieren uit onze streken Steunpunt Levend Erfgoed

De oudste Ronde van Vlaanderen Anton Ervynck, Kris Vandevorst, Evelien Oomen, Marnix Pieters (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed)

Het Vlaamse platteland in de fifties Eindredactie door Sarah Luyten & Yves Segers, met foto’s van Jos Halsberghe

“Veel van onze traditionele rassen van boerderij- en neerhofdieren zijn met uitsterven bedreigd. Een lijvig boek over de geschiedenis, achtergrond en variatie van 112 oude Belgische erfgoedrassen.” (Boer en Tuinder)

“Dit boek gaat op zoek naar de vele sporen uit het verleden die in onze achtertuin te vinden zijn. Het brengt op een fraaie manier de archeologische rijkdom van Vlaanderen in kaart.” (De Standaard)

“Een schitterend fotoboek dat een portret schetst van het Vlaamse platteland in de jaren ’50. Een uniek kijkboek over ons rurale verleden en erfgoed.” (Boer en tuinder)

Gebonden – 320 p. / 25 x 29 cm / € 39,95 / NR. 94

Met vele foto’s / Hardcover – 280 p. / Met foto’s / 28,5 x 25,5 cm / € 29,95 / NR. 95

Met vele foto’s / Gebonden – 344 p. / 24 x 24 cm / € 39,95 / NR. 96


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

c u ltuu r belee f je sa men

In de lusthof van Venus Liefdesmiddeltjes door de eeuwen heen Marcel De Cleene

57

Het kleinste kamertje De geschiedenis van de WC Danny Lamarcq

nieuw

“Over de manier waarop de mensen in het verleden en het heden in de verschillende culturen op zoek gingen naar afrodisiaca, onder de meest gediversifieerde vormen die je je kan inbeelden. Zowel de meer bekende (Europese) middeltjes, maar ook de meest gekke of ongelooflijke middelen komen aan bod. Een vlot leesbaar historisch werk.” (Boekenbank)

“Dit boek volgt het sanitaire spektakel van in de vroegste tijden toen ‘het’ gewoon in de natuur gebeurde over de chaise anglaise van Lodewijk XV tot de meest ecologische toiletten van nu.” (Het Nieuwsblad)

Met vele illustraties / Softcover – 144 p. / 22 x 22 cm / € 27,50 / NR. 97

Met illustraties / Gebonden – 276 p. / 19,5 x 25 cm / € 29,95 / NR. 98

Mijn familienaam Waar komt die vandaan? Dr. Frans Debrabandere

Tradities Volkskunde Vlaanderen vzw, met foto’s van Nick Hannes

De taalgrens Brigitte Raskin

de taalgrens

brigit te raskin

“Kom alles te weten over de herkomst van familienamen. De kans is groot dat de uwe in dit grote overzicht voorkomt, compleet met de uitleg wat uw naam betekent. Boeiend!” (Dag Allemaal)

Gebonden – 218 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 99

“Historica Brigitte Raskin keert terug tot 500 voor Christus om uit te zoeken waar de taalgrens vandaan komt en wat voor impact ze had op de Belgische geschiedenis.” (De Morgen)

Met Guido Fonteyn naar de 5 grote Waalse steden (Bergen, Doornik, Charleroi, Luik en Namen) of naar Eupen

“Nick Hannes reisde door eigen land om tradities en volksgebruiken te fotograferen. Werelds, religieus of familiaal, kleinschalig of universeel, onbekend of Unesco-erkend. Een staalkaart van zeer uiteenlopende rituelen en gebruiken in Vlaanderen.” (Knack)

Met vele foto’s en kaarten / Garengenaaid – 328 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 100

Met vele kleurenfoto’s / Garengenaaid – 176 p. / 19,5 x 25 cm / € 24,95 / NR. 101

  De taalgrens, door Brigitte Raskin


58 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Roets 2014 Historische weekkalender

nieuw

Cartoons 2013 Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

nieuw

Cultuurg ids 2013- 2014

En toch werkt het Pieter van Dooren

Het concept van deze kalender is ijzer­sterk: korte, vlot leesbare verhalen in een aantrekkelijke vormgeving, elke dag aangevuld met leuke wetenswaardigheden of prikkelende doordenkers. De kalender focust elke week op een ander deel van de Vlaamse geschiedenis. Je maakt kennis met belangrijke iconen en vergeten pioniers en leest verrassende anekdotes.

Een selectie van de beste cartoons uit binnen- en buitenland. “Deze rake selectie neemt je mee naar het grandioze rijk van de lach.” (Zondagsblad)

“Een leerrijk en vermakelijk overzicht van uitvindingen die de wereld hadden moeten veranderen, maar waarvan u toch nooit gehoord hebt. Ze werden geen succes door geldgebrek, slechte marketing, overheidsbemoeienissen of gewoon pech.” (Dag Allemaal)

Wire-O – 56 p. / 15,5 x 30 cm / € 13,50 / NR. 102

Hardcover – 128 p. / 20 x 20 cm / € 16,95 / NR. 103

Met vele illustraties / Garengenaaid – 188 p. / 16,5 x 24 cm / € 19,95 / NR. 104

PAKKET ROETS Ideaal om cadeau te geven!

Cartoons 2012 Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

Centraal Station, spoorwegkathedraal Stan Wagemans

“Beelden die je bij blijven en die op hun manier een boodschap brengen die alle richtingen uit kan: duidend, grappig, verbolgen … Onvoorstelbaar knap!” (Boekenbank)

“Een fantastisch boek over het Centraal Station. Doorheen 26 hoofdstukken trekt de rijke geschiedenis van het spoor, Antwerpen en de ‘Middenstatie’ aan uw ogen voorbij.” (Gazet van Antwerpen)

Antwerpen Exclusief op vier locaties in de stad 3 x Roets 2014 / € 35 voor het pakket i.p.v. € 40,50 /

NR. 105

Gebonden – 96 p. / 20 x 20 cm / € 16,95 / NR. 106

Met vele illustraties en foto’s / Gebonden – 304 p. / 22 x 24 cm / € 39,95 / NR. 107


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

c u ltuu r belee f je sa men

Romeinen en barbaren De ondergang van het Romeinse Rijk in het Westen Jeroen Wijnendaele

Onder het oog van de zonnegod 3.000 jaar oud-Egyptische beschaving Marleen Reynders

59

Nero Drie gezichten van een populaire keizer Sam Van Overmeire

nieuw

In amper een eeuw tijd was het Romeinse Rijk in het Westen volledig van de kaart verdwenen en vervangen door een dozijn barbaarse vorstendommen. Hoe kon zo’n bolwerk van macht en beschaving zo snel ten onder gaan? Het is een vraag die historici al eeuwen voor een raadsel stelt. Jeroen Wijnendaele slaagt erin om een beeld te schetsen van de turbulente 4de en 5de eeuw. Romeinen en barbaren, door Jeroen Wijnendaele Met Luc Verhuyck naar Rome en met Marc Laenen naar Lazio

nieuw

herwerkt

“Niet louter een mooi platenboek vol platitudes, maar inderdaad een standaardwerk voor reiziger en geboeide lezer. Aanrader!” (Het belang van Limburg)   Exodus ontrafeld, door Marleen Reynders   Met Anne Desplenter naar Egypte

Keizer Nero staat bekend als een wrede, krank­­zin­ nige tiran. Maar dat beeld is gebaseerd op verhalen van antieke auteurs die vijandig stonden tegenover Nero. Sam Van Overmeire ontleedt kritisch hun beweringen en gaat op zoek naar de echte Nero. Plunderaars, veroveraars of beschavers, door Hugo Thoen Met Luc Verhuyck naar Rome en met Marc Laenen naar Lazio

Softcover – 304 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 108

Met vele kleurenillustraties en handige kaartjes / Softcover – 372 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 109

Softcover – 208 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 110

De Spaanse conquista en reconquista 711-1492 Luc Corluy

De langste reis Op zoek naar het ontstaan van de mens Pieter Boussemaere

Middeleeuws Brugge Door de ogen van Hans Memling Albert Janssen

“Tijdens de 8ste eeuw veroverden moslims het grootste deel van het Iberische schiereiland. Voor het eerst verscheen een Nederlandstalig historisch naslagwerk over die periode dat probeert legende en werkelijkheid uit elkaar te halen.” (Kerk en Leven)

“Naast het grote verhaal van onze ontstaansgeschiedenis, gebaseerd op de recentste wetenschappelijke gegevens, leest u onder andere welke eigenschappen de mens uniek maken en nog tal van andere interessante weetjes.” (Scriptum)

“De auteur bekijkt de middeleeuwen door de bril van Hans Memling. De originele invalshoek leverde enkele nieuwe inzichten op over hoe het er in het Bourgondische Brugge van eind 15de eeuw toeging.” (Focus-WTV)

  Met Chris De Paepe naar Andalucia

Garengenaaid – 454 p. / 16,5 x 24 cm / € 34,50 / NR. 111

Van mensaap tot aap, door Mark Nelissen Van Lucy tot de homo sapiens, door Pierre M. Vermeersch Softcover – 248 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 112

Met illustraties / Garengenaaid – 256 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 113


60 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Cultuurg ids 2013- 2014

In geen tijd Een niet-alledaagse geschiedenis Kris Merckx

Europeaan tegen wil en dank Emiel Lamberts

Strijd om de stroom Een geschiedenis van de Schelde Eric Van Hooydonk

nieuw

August Lamberts was een van de vele Belgen die verplicht werden tot militaire dienst in het leger van Napoleon. Acht jaar lang deed hij in zijn notitieboekje verslag van zijn tochten door Europa. Het resultaat is een nauwkeurig beeld van Napoleons oorlogsmachine. De belevenissen van Lamberts worden gekaderd in de diplomatieke en militaire geschiedenis van die periode.

nieuw

nieuw

Het einde van Napoleon, door Johan Op de Beeck

Ons hele leven houden we rekening met de tijd. Maar wat houdt dat abstracte begrip eigenlijk in? Een overzicht van de geschiedenis van de tijd: over kalenders en uurwerken, de oerknal en het ontstaan van de aarde, over het voorspellen van de toekomst en het reizen in de tijd, Darwins evolutietheorie en Einsteins relativiteitstheorie.

Softcover – ca. 176 p. / 16,5 x 24 cm / € 17,50 / NR. 114

Softcover – 192 p. / Halfronde vorm / € 27,50 / NR. 115

Met vele illustraties en kaarten / Hardcover – 300 p. / 19,5 x 25 cm / € 34,95 / NR. 116

Sint-Truiden 1784 Criminele histories in een Luikse stad Frank Decat

Met Napoleon naar Moskou De ongelofelijke overlevingstocht van Joseph Abbeel Joost Welten & Johan De Wilde

Wij zingen Vlaanderen vrij Het verhaal achter 75 jaar Vlaams Nationaal Zangfeest Paul Cordy

“De auteur beschrijft heel gedetailleerd een aantal processen. Hij schetst ook de zeden en miserabele leefgewoonten van kleine criminelen. Een beroepshistoricus aan het werk.” (Kerk en Leven)

“In 1812 trok Napoleon met zijn leger Rusland binnen. Een waardevol en spannend egodocument van overlever Joseph Abbeel over de veldtocht van Napoleon, met alle verschrikkingen en horror die daarbij horen.” (Eos)

Met illustraties / Garengenaaid – 272 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 117

“Met dit fraai geïllustreerde en goed gedocumenteerde boek wordt de politieke geschiedenis van de Schelde naar een breed publiek gebracht. Een boeiend overzichtswerk van meer dan 2.000 jaar geschiedenis van deze economisch belangrijke waterloop.” (Express.be)

nieuw

  Met Johan De Boose naar Moskou

“In 2012 werd het 75ste zangfeest gezongen. Dat kon niet voorbijgaan zonder een boek over de geschiedenis van de zangfeesten. Steeds wordt de geschiedenis verlevendigd door de nodige anekdotiek. Het boek onthult een rijk gevulde geschiedenis en nog vele toekomstplannen.” (Doorbraak)

Met vele illustraties / Garengenaaid – 264 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 118

Met vele illustraties / Softcover – 256 p. / 16,5 x 24 cm / € 29,95 / NR. 119


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

c u ltuu r belee f je sa men

Niet van gisteren Kris Merckx

Vreemde eenden in de strijd Ongewone vechters aan het front Frank Decat

nieuw

Sommige uitvindingen lijken heel recent, maar de technologie erachter is vaak eeuwenoud. Van de auto en asfalt, internet en robots, tandenborstels tot computers: er hangt een boeiend verleden aan vast. Met vele illustraties / Softcover – ca. 208 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 120

Geschiedenis van Brabant Redactie door Jan van Oudheusden

“De voordelen van dit werk liggen voor de hand: accuraat, goed gedocumenteerd en volledig. Dit boek is een kanjer!” (Het Spoor)

De afname van dit boek volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Met meer dan 350 illustraties, waarvan vele in kleur, met praktische index / Gebonden – 720 p. / 20 x 27 cm / € 59,95 / NR. 123

61

Kwezeltjes dansen niet Michel Nuyttens

Bij soldaten denken we meteen aan jonge, sterke en gezonde mannen. Maar de afgelopen eeuwen werd het slagveld ook bevolkt door senioren, monniken, priesters, jonge kinderen, vrouwen en tal van andere ongewone strijders.

“Hoog tijd om het stereotiepe beeld van kwezels bij te stellen. De auteur doorploegde archiefstukken en literatuur en belicht feiten en figuren op zoek naar antwoorden op vragen naar hun motivatie, afkomst enz.” (Kerk en Leven)

Softocver – 360 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 121

Softcover – 208 p. / 16,5 x 24 cm / € 27,50 / NR. 122

nieuw

In de stroom van de tijd (4)50 jaar bisdom Antwerpen

nieuw

nieuw

Islam en christendom Urbain Vermeulen

Dit prachtig geïllustreerde boek vertelt de geschiedenis van het bisdom Antwerpen in drie grote delen. Feiten, personen en organisaties die het kerkelijk leven in de stad en de Kempen hebben vormgegeven, worden in een meeslepend en doorlopend verhaal geplaatst.

“De grote verdienste van Vermeulens beschouwingen is dat hij het conflict tussen islam en christendom behandelt op het theologische en het politieke vlak.” (De Tijd)

Met illustraties / Softcover – 290 p. / 25 x 29 cm / € 49 / NR. 124

Softcover – 88 p. / 13 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 125

Koran, kaliefen en kruistochten, door Urbain Vermeulen

Wilt u nog meer lezen over geschiedenis & kunst? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Davidsfonds Cultuurkaart kunt bemach­ tigen. Meer info over die for­ mule leest u op pagina 17.


62 Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books

Monument Bach/Kurtág – Bartók Jan Michiels & Inge Spinette (Yin-Yang) nieuw

Deze opname is een hommage aan Bach, Kurtág en Bartók. Jan Michiels en Inge Spinette, een van de beste pianoduo’s van dit moment, laten de muziek schitterend weerklinken. Een monument!

1 cd / € 24,95 / NR. 126

Antonín Dvorák Stabat Mater Collegium Vocale Gent, Royal Flemish Philharmonic & Philippe Herreweghe nieuw

Antonín Dvořáks dochter Josefa stierf in 1875. Dit tragische feit inspireerde hem tot een eerste aanzet van de compositie Stabat Mater.

1 cd / € 24,95 / NR. 127

Cultuurg ids 2013- 2014

Adriaen Willaert Vespro della Beata Vergine Capilla Flamenca & Dirk Snellings Met deze opname recon­ strueert Capilla Flamenca een Ventiaanse Vesperdienst ter ere van de Maagd Maria.

1 cd / € 25 / Bekroond met Prix Choc 2012 en de Ceciliaprijs 2013 / NR. 128

Heinrich Isaac Ich muss dich lassen … Capilla Flamenca & Dirk Snellings

Antonín Dvorák Piano Quintets Tetra Lyre & Jan Michiels

Een mijlpaal in de evolutie van de polyfonie. Schitterende uitvoering van topensemble Capilla Flamenca.

Twee pianokwintets waarin Dvořáks ongeëvenaarde melodische inventiviteit opvallen, worden virtuoos tot leven gebracht.

1 cd / € 24,95 / Bekroond met de prix Choc en Diapason d’Or /

NR. 129

1 cd / € 19,95 / NR. 130

Naakt doe ik

Benevolente Trio Cassiman, met bassist Marc Van Garsse & producer Jean Blaute Wereldmuziek doorleefd gebracht door Trio Cassiman. “Het trio is op zoek gegaan naar nieuwe liederen, die ze vonden bij onder meer Angélique Ionator en Lucilla Galeazzi.” (De Standaard)

1 cd / € 19,95 / NR. 131

Ad majorem dei gloriam Sacred Music from the Mechelen Cathedral Lemmensinstituut Choir, Kurt Bikkembergs & Peter Pieters Het Lemmenskoor geeft het beste van zichzelf, de orgelpartijen zijn majestueus.

1 cd / € 17,50 / NR. 132

La Pellegrina Ensemble Capella Nova o.l.v. Marleen Reynders nieuw

Naar aanleiding van het huwelijk van Ferdinando di Medici werd in 1589 in Firenze een groot feest georganiseerd. Het spektakel bestond uit een rijkelijk geënsceneerd toneelstuk La Pellegrina, feestelijk omkaderd met expressieve muziek. Een mijlpaal in de muziekgeschiedenis en een van de dynamische voorlopers van de opera. 1 cd / € 19,95 / NR. 133

PAKKET TRADITIO­ NELE MUZIEK Werkman, komaan / Mogen wij vreemdgaan? / ‘t Ros Beiaard doet zijn ronde / Van liefde komt groot lijden / Ik ging laatstmaal op jacht / Sa Lieden, wij komen wat wensen

ns

ey

Cl

ll Je

We

lk

e

oo

g

Jelle Cleymans

ma

en

ho

ev

ee

l

tr

an

en

?

de afwas

PAKKET JELLE CLEYMANS nieuw

De twee Nederlandstalige albums van Jelle Cleymans, Naakt doe ik de afwas & Welk oog en hoeveel tranen, nu in 1 pakket.

6 cd’s uitgevoerd door de crème van Vlaanderens uitvoerder van volksmuziek. Ons muzikaal levend erfgoed nu op cd.

Jelle Cleymans vertelt over zichzelf, over zijn kijk op de maatschappij en over niet te verwezenlijken dromen.

6 cd’s / € 35 / NR. 134

2 cd’s / € 39,95 / NR. 135


Geschiedenis, Kunst, Cd’s & E-books 

c u ltuu r belee f je sa men

E-books

Leest u graag digitale boeken op uw tablet, smartphone of e-reader? Bekijk dan zeker deze toptitels van Davidsfonds Uitgeverij die beschikbaar zijn als e-book. Denk eraan dat u deze boeken alleen kunt lezen op uw tablet, smartphone of e-reader, u kunt ze dus niet afdrukken of kopiëren. Als u een e-book bestelt, krijgt u een elektronische code om de titel te downloaden. Vergeet bij uw bestelling op het keuzeformulier dus zeker uw emailadres niet te vermelden, zodat we u de link naar het e-book kunnen doorsturen.

63

Digitale boeken

AAHou onze website in de gaten voor nieuwe e-books!

Zijn wij de koning te rijk? Met bijdragen van Bri­­gitte Balfoort, Bart Maddens, Herman Matthijs, Veerle Se­gers ism Geert Hoste, Mark Van den Wijngaert, met voorwoord van Carl Devos nieuw

In 2013 staat koning Albert II 20 jaar aan het hoofd van onze Belgische monarchie. Het perfecte moment om onze staatsvorm eens onder de loep te nemen. In Zijn wij de koning te rijk? wordt de rol en relevantie van het instituut ‘koning’ kritisch bekeken. 160 p. / € 15,50 / NR. 136 Leest u liever op papier? U vindt het boek ook op p. 41, NR. 58

Duurzame economie Caroline Ven nieuw

Caroline Ven houdt in dit boek een warm pleidooi voor een vernieuwd kapitalisme, aangepast aan de huidige maatschappelijke noden. Ze beschrijft een duurzaam systeem dat het streven naar verbetering van de welvaart en de levensomstandigheden voor iedereen erkent en zelfs aanmoedigt, maar dat tegelijk ook kijkt naar het grotere geheel.

108 p. / € 12,50 / NR. 137 Leest u liever op papier? U vindt het boek ook op p. 41, NR. 57

Erfenis Schoemans Wanneer Mem Bats op 96-jarige leeftijd sterft, denkt iedereen aan een natuurlijke dood. Iedereen, behalve Anne Brems, de vaste verpleegster van Mem. Ze stort haar hart uit bij de twee journalisten Joosten en Schraepen. Het onderzoek naar de dood verandert al snel in een mysterieuze zaak rond drugsschandalen en kunstzwendel. Een thriller die je bij de keel grijpt vanaf de eerste pagina.

224 p. / € 19,95 / NR. 138 Leest u liever op papier? Het boek maakt deel uit van het pakket thrillers, p. 72, NR. 163

Vrolijk gezond Hoe voeding je lichaam en geest kan sturen Hilde Demurie “Onze voeding heeft een invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Voedingsconsulente Hilde Demurie geeft de lezer heel wat praktische tips om gezond door het leven te gaan!” (Het Nieuwsblad) extra

Bij dit e-book zitten ook heerlijke recepten van Hilde Demurie.

216 p. / € 15,95 / NR. 139

Biecht van een kardinaal Olivier Le Gendre, vertaald door JeanPierre Goetghebuer Uitverkochte bestseller nu opnieuw beschikbaar als e-book! “Een kardinaal formuleert zijn hypothese over de toekomst van kerk en geloof. Het werd een lange biecht, waarin hij geen vragen uit de weg wil gaan, niets wil toedekken. Betere lectuur kunnen wij in deze donkere kerktijden niet wensen.” (Tertio)

400 p. / € 18 / NR. 140

Nu is de tijd Over tijdelijkheid en eeuwigheid Gerard Bodifee Wetenschapsfilosoof Bodifee denkt na over het begrip tijd. Hij bespreekt hoe men in het verleden over tijd dacht, van klassieke denkers als Plato tot de relativiteitstheorie van Einstein. Daarnaast filosofeert hij over hoe tijd een manier is om de wereld te beleven. De tijd als opeenvolging van momenten, als een leven tussen verleden en toekomst, is een ervaring van de onvolkomenheid van het bestaan. 224 p. / € 15,95 / NR. 141 Leest u liever op papier? U vindt het boek ook op p. 67, NR. 147


“Op professioneel vlak is het Davidsfonds een aangename partner om mee samen te werken. Op persoonlijk vlak stilt het mijn culturele honger door dieper in te gaan op allerlei kunsthistorische onderwerpen.� Gerry Croon, 33, departementshoofd culturele zaken, lid van Davidsfonds Kampenhout


65

De geheimen van de Bijbel

Samen kerst zingen

Op reis om te vieren

Meer dan 65 boeken telt de volledige Bijbel. Die boeken werden in een periode van zo’n duizend jaar bij elkaar geschreven door verschillende auteurs. Hoe is de Bijbel precies ontstaan? Waarom zijn er vier evangeliën en niet één? Jean Bastiaens, directeur van het Bijbelhuis Zevenkerken in Brugge, geeft voor Davidsfonds Academie antwoorden op deze en vele andere vragen in de cursus ‘De Bijbel. Een boek van eeuwen’. Samen met u gaat hij op zoek naar de oorsprong, de betekenis en de invloed van de Bijbel op onze cultuur en werpt hij een frisse blik op een eeuwenoud boek. De cursus vindt plaats in de Abdij van Zevenkerken, waar u niet alleen de kans krijgt om het prachtige domein maar ook de hedendaagse expo over de Bijbel te bezoeken.

Vlaanderen bezit een schat aan kerstliederen die sinds jaar en dag deel uitmaken van ons collectieve geheugen. Die liederen vonden hun oorsprong in de evangeliën en de legenden rond het kerstverhaal. Zowel op literair als op muzikaal gebied zijn het volksliederen: eenvoudige melodieën met plaatselijke beelden en woorden. Omdat we dit muzikale erfgoed niet verloren willen laten gaan, wekken we het bij het Davidsfonds weer tot leven tijdens U zijt wellekome, een kerstsamenzang op tweede kerstdag op tientallen plekken in Vlaanderen. Die dag zingen we samen bekende en minder bekende Nederlandstalige kerstliederen die ons verbinden en verwarmen op de koudste dagen. U zijt wellekome is een gratis evenement, waar alleen een vrije bijdrage wordt gevraagd voor een goed doel. Vorig jaar zamelden zo’n 15.000 deelnemers 23.000 euro in voor De stem van ons geheugen. Zingt u mee?

Niet alleen in onze boeken, cursussen en evenementen, maar ook in onze reizen zijn spiritualiteit en zingeving prominent aanwezig. Zo biedt Davidsfonds Cultuurreizen dit jaar acht reizen aan in de eindejaarsperiode: zeven rond Kerstmis en één rond Nieuwjaar. Hebt u zin om volop te genieten van kerst en oudjaar? Kies dan voor Londen, Berlijn & Potsdam, Dresden, Parijs, Praag of Hongkong & Macau. Wilt u liever ontsnappen aan de eindejaarsgekte? Dan is een reis naar Israël of Sri Lanka iets voor u. Viert u Kerstmis liever samen met de familie? Dan kunt u nog altijd meegaan met de reizen rond dat andere christelijke feest: Pasen. Dan trekken we onder meer naar Sint-Petersburg, Israël, Griekenland en Servië. Maar ook in de rest van het voorjaar neemt Davidsfonds Cultuurreizen u mee voor boeiende ontdekkingsreizen in het buitenland.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/evenementen

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/cultuurreizen

© Janaka Dharmasena - shutterstock

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/academie

© Shutterstock

zingeving & spiritualiteit


66 

Zingeving & spiritualiteit

Cultuurg ids 2013- 2014

En de mens schiep God De wereld in de dagen van Jezus Selina O’Grady nieuw

Waarom werd uit al die duizenden godsdiensten die bloeiden in de begindagen van het Romeinse Rijk uitgerekend het christendom gekozen als de enige ware godsdienst? Selina O’Grady neemt je mee op een verbazingwekkende reis doorheen de tijd en rond de wereld, waarin je de veranderingen van de rijken uit de Oudheid vanaf de eerste rij meemaakt. “Populaire geschiedenis op z’n best!” (The Sunday Times) “Een meesterlijk verhaal, helder verteld met oog voor detail, inzicht en humor.” (The Independent)   De Bijbel, door Jean Bastiaens

Softcover – 392 p. / 15 x 23 cm / € 22,50 / NR. 142

De kardinaal hoopt Olivier Le Gendre, vertaald door Dimitri De Maesschalck

Ongehoord Christen zijn volgens de Bergrede Peter Schmidt

“De niet bij name genoemde kardinaal heeft niet alleen ernstige vragen bij het reilen en zeilen in de kerk, maar droomt meteen ook over een andere, meer nederige kerk. Ondanks alles blijft hij hoopvol.” (Tertio)

“De auteur gaat in dit boek op zoek naar de dieptedimensie van de Bergrede. Niet vanuit een louter devotionele benadering, maar in nauw contact met de inzichten van de hedendaagse Bijbelwetenschap. Een prachtig boek, dat een ruime verspreiding verdient.” (RKnieuws)

Softcover – 228 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 143

Softcover – 288 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 144


Zingeving & spiritualiteit 

c u ltuu r belee f je sa men

67

Aan God toegewijd Religieus leven in beweging Doenja Van Belleghem

Nocturnes Nachtelijke gedachten over de mens, de kosmos en God Gerard Bodifee

“Een boek over nieuwe vormen van religieus leven en waarom dat in Vlaanderen moeilijk tot stand komt. Geen abstracte analyses maar interviews met mannen en vrouwen die een godgewijd leven leiden.” (Katholiek Nieuwsblad)

“Velen liggen te piekeren, terwijl anderen inspiratie vinden in de nacht. Gerard Bodifee groepeert korte, maar diepgravende overpeinzingen over wezenlijke vragen rond vijf thema’s. In stukjes van wisselende lengte wordt telkens een gedachte uitgediept.” (Tertio)

Softcover – 102 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 145

Hardcover – 146 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,50 / NR. 146

Nu is de tijd Over tijdelijkheid en eeuwigheid Gerard Bodifee

Reizen naar jezelf Onthaasten, bezinnen, herbronnen, verstillen Karin Swiers, met foto’s van Hans Westerling

“In de nieuwste Bodifee staat de tijd centraal. Tijd is niet enkel meetbaar, maar ook een ervaring van de mens. Het tweede deel van het boek is gewijd aan wetenschappelijk aspecten. Bodifee probeert ingewikkelde kwesties allemaal helder uit te leggen. Een openbaring.” (Kerknet)

“Deze praktische gids wil je laten kennismaken met de vele wegen, workshops, belevingsweekends en vele andere vormen die je tot jezelf brengen. Een nieuwe onthaastingswereld wordt voor jou geopend. Ook de ervaringen van deelnemers zijn boeiend om te lezen, omdat ze eerlijk en genuanceerd zijn.” (Ministrando)

  Met Gerard Bodifee naar Kreta Met kleurenfoto’s / Softcover – 170 p. / 16,5 x 23 cm / € 24,95 / Softcover – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 147

NR. 148

Wilt u nog meer lezen over zingeving & spi­ritualiteit? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boe­ ken waarmee u de Cultuurkaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 17.


“Ik ben lid van het Davidsfonds omdat er een grote afwisseling van evene­ menten wordt aangeboden aan voordelige prijzen. Als dichteres hou ik enorm van lezen, schrijven en literatuur. Toast Literair vind ik een bij­ zonder evenement.” Hilde Boulanger, 77, gepensioneerd, lid van Davidsfonds Dendermonde


69

romans & poëzie Literatuur bij het ontbijt

Samen boeken lezen

Vlaamse dialecten

Voor veel mensen is het een vast ritueel: lekker uitgebreid ontbijten op zondagochtend. Eind januari maken we daar bij het Davidsfonds een extra speciaal moment van met Toast Literair, het grootste taal- en leesontbijt van Vlaanderen. Zowel groot als klein kunnen dan op meer dan 160 plaatsen in Vlaanderen aanschuiven voor een heerlijk ontbijt of aperitief plus een flinke portie literatuur. Denk aan schrijvers en dichters die voorlezen uit eigen werk, literaire wandelingen en zoektochten, diverse voordrachten of voorstellingen en voorleessessies of workshops voor kinderen. Vorig jaar presenteerde Friedl’ Lesage haar zondagochtendprogramma Touché op Radio 1 live op Toast Literair. De kers op de taart voor een evenement waar meer dan 10.000 mensen van smullen. Kruis in uw agenda dus zeker zondagochtend 19 januari 2014 aan voor de vierde editie van Toast Literair.

Denkt u bij lezen ook aan een stil en rustig hoekje met een boekje? Het kan ook anders. Want met de steun van het Davidsfonds komen het hele jaar door lezers samen om boeken te bespreken in zo’n 100 leesgroepen in heel Vlaanderen. Groepjes lezers – zowel literaire veelvraten als occasionele lezers – die een aantal keer per jaar hun leeservaringen uitwisselen en meer willen weten over de roman of de auteur in kwestie. Op die manier ontmoeten ze gelijkgestemde literaire zielen of nemen ze deel aan literaire wandelingen en daguitstappen rond literatuur. Kortom, ze komen samen om cultuur te beleven in een gezellige en vriendschappelijke sfeer. Zin om deel te nemen? Ontdek dan snel waar de literatuurliefhebbers in uw buurt afspreken.

Een boks, een blaffetuur of een bouchkameree. Wist u dat daarmee respectievelijk een broek, een rolluik en een schommel bedoeld worden? Vlaanderen is rijk aan een heleboel dialecten met sappige woorden, maar de regionale taalverschillen zijn niet alleen in de woordenschat en de uitspraak te zien, maar ook in de vorm- en zinsleer. Onze taal is voortdurend in beweging en geen enkele generatie praat exact zoals de vorige. Magda Devos, emeritus professor Nederlandse taalkunde aan de UGent, bespreekt voor Davidsfonds Academie de dialecten van het Nederlandse taalgebied in de cursus ‘Elders praat men anders. Dialectologie en het Vlaamse dialectlandschap’. Ze besteedt daarbij speciale aandacht aan Vlaanderen en het dialectverlies dat vandaag de dag aan de gang is.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/toastliterair

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/leesgroepen

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/academie


70 Romans & Poëzie

Cultuurg ids 2013- 2014

Te veel verdriet voor één hart? Ed Franck, met illustraties van Carll Cneut

Nachten vol angstaanjagende schoonheid E.A. Poe, bewerkt door Ed Franck, met illustraties van Carll Cneut

nieuw

Heruitgave van bestseller! Vier tragedies van Shakespeare, naverteld door Ed Franck voor een hedendaags publiek. “Het is Ed Franck toevertrouwd om klassieke werken van onder het soms muffe stof te halen en ze springlevend en kleurrijk te hertalen, te hervertellen. In dit boek verzamelde hij vier beroemde tragedies van Shakespeare: Hamlet, King Lear, Othello en Macbeth. De indrukwekkende prenten van Carll Cneut geven het boek een bijzonder cachet.” (De Bond)

“Een bundel om in één keer te lezen – bij voorkeur ’s nachts! Met perfect gepaste illustraties van Carll Cneut.” (Cobra.be)

Met illustraties / Softcover – 250 p. / 19 x 25,5 cm / € 19,95 / NR. 149

Met kleurenillustraties / Hardcover – 170 p. / 19 x 25,5 cm / € 29,95 / NR. 150

Slagveld van gebroken harten Verhalen uit Chaucers Canterbury Tales Ed Franck, met illustraties van Carll Cneut

Italië in 100 brieven Van Plato tot Pasolini Patrick Lateur

Verboden liefdes Ed Franck, met illustraties van Carll Cneut

“Patrick Lateur verzamelde 100 brieven over Italië: wereldberoemde teksten en teksten die voor het eerst vertaald zijn. Van Plato tot Pasolini. Dat levert voor elke (Italië)liefhebber wat wils op. Vier sterren.” (De Standaard)

“Ed Franck brengt Boccaccio’s Decamerone weer tot leven in een meesterlijke bewerking voor een hedendaags publiek. Topillustrator Carll Cneut zorgde voor prachtig idyllische en sprookjesachtige prenten.” (Knack Weekend)

nieuw

Al verschillende keren bewerkte Ed Franck titels uit de literatuurgeschiedenis, steeds met eerbied voor het origineel. In Slagveld van gebroken harten gaat hij aan de slag met een van de grootste klassiekers uit de Engelse taal: The Canterbury Tales van Chaucer. Door de gevatte zedenschetsen, universele liefdesverhalen en hilarische beschrijvingen blijft het verhaal actueel. Topillustrator Carll Cneut zorgt voor de bijbehorende expressieve illustraties. Met kleurenillustraties / Hardcover – ca. 176 p. / 19 x 25,5 cm / € 32,50 / NR. 151

Met uiteenlopende reisbegeleiders naar Italië Garengenaaid met stofwikkel – 238 p. / 19,5 x 25 cm / € 22,50 / NR. 152

Met prachtige illustraties / Gebonden – 234 p. / 19 x 25,5 cm / € 24,95 / NR. 153


Romans & Poëzie 

c u ltuu r belee f je sa men

topper Vesalius Een beroemd anatoom gevangen in de intriges van het Spaanse hof Joris Tulkens

De verloren droom van Pieter Gillis Joris Tulkens

71

Oorlog en terpentijn Stefan Hertmans nieuw

Hertmans haalt herinneringen op aan zijn opa, een schilder van wie hij een paar oude dagboeken bezit. Over z’n armoedige leven, de ervaringen als frontsoldaat in WO I, een jong gestorven liefde …

nieuw

Over de vijf jaar die anatoom Vesalius doorbracht aan het Spaanse hof is weinig geweten. Aan het eind van die periode ondernam hij een bedevaart naar het Heilig Land, maar de reden van die reis blijft voorwerp van speculatie. Joris Tulkens vertelt wat er gebeurd zou kunnen zijn. Met respect voor de historische feiten vult hij de gaten op en maakt hij van Vesalius’ verhaal een spannende historische thriller.

“Het verhaal wordt verteld door Pieter Gillis en zijn vrienden, waardoor je op een zeer concrete wijze verzeilt in de maatschappij van de 16de eeuw. Joris Tulkens brengt zo een zeer levendig beeld van die tijd.” (Histoforum)

Junior Journalist-wedstrijd over oorlog en vrede / De Nacht van de Geschiedenis over het dagelijks leven in WO I / Tournee In Flanders Fields (daguitstap) / Tournee De Gekke Soldaat / Tournee Ontploft

Softcover – ca. 376 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 10

Softcover – 256 p. / 14,5 x 22 cm / € 22,50 / NR. 154

Gebonden, geïllustreerd – ca. 304 p. / 13,6 x 21,5 cm / € 19,90 / NR. 155

Gaius Johan de Boose

De zwarte messias Chika Unigwe

Trein met vertraging Christophe Van Gerrewey

  Met Paul Broos en Carlos Steel naar Padua

nieuw

Gaius is een weergaloze historische roman over een Romeinse ambachtsman die wonderlijke avonturen beleeft en het eerste deel van een trilogie over de worsteling met het lot en de liefde.

Een fort met negen torens Qais Akbar Omar

nieuw

De ontroerende memoires van een jonge Afghaan die samen met zijn familie uit Kabul vlucht voor de taliban, maar daarna in stil verzet gaat. Een poëtisch en onvergetelijk levensverhaal.

nieuw

nieuw

Chika Unigwe beschrijft het meeslepende en avontuurlijke verhaal van een slaaf die geen genoegen nam met zijn lotsbestemming en de obstakels op zijn pad telkens overwon.

Trein met vertraging is een even treurig als komisch verslag van een treinreis, opgebouwd uit ervaringen van reizigers die elk hun eigen problemen en verhalen hebben.

Softcover – ca. 304 p. / 14 x 21,5 cm / € 19,95 / NR. 158

Softcover met flappen – ca. 240 p. / 13,5 x 20 cm / € 19,95 / NR. 159

Junior Journalist-wedstrijd over oorlog en vrede Softcover – 240 p. / 14 x 21,5 cm / € 19,95 / NR. 156

Softcover – ca. 416 p. / 13,6 x 21,5 cm / € 19,90 / NR. 157


72 Romans & Poëzie

Cultuurg ids 2013- 2014

Limburgs etymologisch woordenboek Dr. Frans Debrabandere

Padre! Schoemans

nieuw

Onder de pastorie wordt een graf ontdekt met het skelet van een vrouw. Ze was zwanger toen ze stierf. Rondom haar liggen legerattributen uit WO I. Wie is dit meisje? Hoe is ze aan haar einde gekomen? En wat heeft de bijna zalig verklaarde kapelaan en missionaris Padre Petrus Doornaert ermee te maken? Een nieuwe mysterieuze thriller van Schoemans. Softcover – 256 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 / NR. 160

PAKKET THRILLERS SCHOEMANS

+

“De bekende dialect­ etymoloog behandelt in dit boek de herkomst van duizenden Limburgse woorden en uitdrukkingen. Een gedegen naslagwerk over de rijke geschiedenis van de woordenschat van Nederlands en Belgisch Limburg.” (Onze Taal)

Brabants etymologisch woordenboek Dr. Frans Debrabandere

Elders praat men anders, door Magda Devos Zomerzoektocht 2014 in Midden-Limburg

“Dit boek beschrijft de betekenis, herkomst en ontwikkeling van zo’n 9.000 Brabantse woorden, van aags en aaiem tot zwulle en zwuzze. Varianten en verwante woorden in andere dialecten en talen worden ook vermeld.” (Onze Taal)

Gebonden – 460 p. / 16,5 x 24 cm / € 39,95 / NR. 161

Gebonden – 590 p. / 16,5 x 24 cm / € 39,95 / NR. 162

Briefwisseling Stijn Streuvels – Ernest Claes Inleiding en samenstelling Marcel De Smedt

Uilenspiegel leeft nog Ernest Claes, met illustraties van Stijn Claes & Mark Diansay

+

“Schoemans blijft klasse en niveau; zijn romans lezen als een trein. Hoe meer verhalen van fotograaf Joosten en reporter Schraepen hij verzint, hoe beter ze worden. Vakwerk met klasse, meeslepende thrillerverhalen, met een scherpe pen geschreven.” (Serial Thriller) Al jaren werkt Schoemans aan een thrillerreeks rond journalistenduo Joosten en Schraepen. Al drie boeken werden genomineerd voor de Knack Hercule Poirot Prijs. Dit pakket bevat: Erfenis, Prinses & Bastille Softcover – samen 681 p. / 14,5 x 22 cm / € 35 i.p.v. € 67,40 / NR. 163

nieuw

Dit nieuwe Ernest Claesboek bundelt alle overgebleven brieven tussen Claes en Streuvels in chronologische volgorde. Ze zijn een erg waardevolle bijdrage aan de kennis van het leven en het werk van beide schrijvers.

“Een verzameling van stukjes die nog niet werden uitgegeven en die onder diverse vormen de auteur weten te vatten en te duiden. Een zeer afwisselende bundel, bijzonder boeiend en interessant.” (Boekenbank)

Hardcover – ca. 342 p. / 23,5 x 27,5 cm / € 32,50 / NR. 164

Met illustraties / Gebonden – 260 p. / 23,5 x 27,5 cm / € 32,50 / NR. 165


Romans & Poëzie 

c u ltuu r belee f je sa men

Gevleugelde woorden Spreekwoorden, zegswijzen en andere vormen van wijsheidsliteratuur Gerard Verbeek, Bob Joosten & Paul Vandensavel

73

Alice in Wonderland Lewis Carroll, bewerkt door Ed Franck en geïllustreerd door Rébecca Dautremer

Het geheime dagboek van Klein Duimpje Philippe Lechermeier, vertaald en bewerkt door Edward van de Vendel en geïllustreerd door Rébecca Dautremer

Ze sluipen vaker in je taalgebruik dan je denkt: gevleugelde woorden. Dit boek gidst je langs 22.000 spreekwoorden en laat je kennismaken met de afkomst van de bekendste zinnen uit onze taal.

“Ed Franck maakte een eigentijdse Nederlandse bewerking van de klassieker, met respect voor het origineel. Rébecca Dautremer zorgde voor illustraties die zo mooi zijn dat je ze zou willen uitscheuren en inkaderen.” (Knack Weekend)

“Even rijk en gevarieerd als de tekst zijn de illustraties van Rébecca Dautremer. Een ongewoon rijk gevuld boek, dat eindeloos kijkplezier biedt voor de jonge en oudere lezer.” (De Standaard)

Hardcover – 852 p. / 16,5 x 24 cm / € 39,95 / NR. 166

Met prachtige illustraties, incl. schriftje / Hardcover – 140 p. / 28,5 x 35 cm / € 34,95 / NR. 167

Voor alle leeftijden / Gebonden – 208 p. / 21 x 19 cm / € 22,50 / NR. 168

nieuw

Klink klaar Bernadette Timmermans

herwerkt

Onmisbaar voor al wie welbegrepen door het leven wil gaan en zeker voor wie met zijn stem werkt. Deze editie is volledig herwerkt en aangevuld. Via een code in het boek krijg je toegang tot online oefeningen. Elders praat men anders,

Vandaag is de dag! Majke Jongen

“Een heel leuke verzameling van gelegenheidsteksten voor een verjaardag. Een absoluut hebbedingetje dat je wel degelijk bij de hand moet hebben en houden als een prachtige inspiratiebron, maar ook als een leuk te lezen werkje.” (Boekenbank)

door Magda Devos

Softcover – ca. 280 p. / 16,5 x 24 cm / € 24,95 / NR. 169

Gebonden – 64 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 14,95 / NR. 170

Hannibal Michael De Cock

Achter de wolken

“Een magistrale historische roman (***), die weinig toegevingen doet aan de lezer en daardoor een bijzonder origineel verhaal biedt.” (De Standaard) Bekroond met een Boekenwelp en genomineerd voor de Thea Beckmanprijs.

“Michael De Cock schreef een coming of age-verhaal over twee geliefden die elkaar uit het oog verloren en elkaar na veertig jaar weer opzoeken. Hartverwarmend om te lezen.” (Knack Weekend )

Hardcover – 176 p. / 23 x 15 cm / € 19,95 / NR. 171

Michael De Cock, met foto’s van Stephan Vanfleteren

Met prachtige setfoto’s / Gebonden – 96 p. / 13,5 x 17,5 cm / € 17,50 / NR. 172

Wilt u nog meer romans & poëzie lezen? Op www.davidsfonds.be vindt u nog meer boeken waarmee u de Cul­ tuurkaart kunt be­ machtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 17.


“Het Davidsfonds biedt een grote waaier van activiteiten aan: van een rondleiding door de stad tot een ontbijt, van een bezoek aan een museum, tot een wijndegustatie. Op die manier prikkelt het mijn culturele gulzigheid.� Tine Devos, 44, bediende, lid van Davidsfonds Ledegem


75

kinder & jeugd Jonge journalisten

Een wereld vol boeken

Schrijvers in de prijzen

Of jongeren nog graag schrijven? Zeker weten! Dat bewijst de Junior Journalist-wedstrijd nu al vele jaren na elkaar. Vorig schooljaar deden meer dan 37.000 scholieren mee aan de grootste wedstrijd creatief schrijven voor jongeren in Vlaanderen. Uit de duizenden teksten selecteerde een jury van bekende journalisten als Yves Desmet, Annelies Rutten, Stef Wauters, Goedele Wachters en Rik Van Cauwelaert vier winnaars. Tijdens de nationale prijsuitreiking op Festival aan Zee werden die niet alleen gekroond tot de beste Junior Journalisten, ze kregen ook een prachtig prijzenpakket. Dat bestond onder meer uit journalistenstages, boekenstapels tot 500 euro en vakantieweekends. Wie dit schooljaar kans wil maken op zo’n mooie prijzenpot, kan meedoen door een tekst te schrijven over het thema oorlog en vrede. Deelnemen kan via een van de vele Davidsfonds afdelingen.

Stan is gek van boeken en kan niet leven zonder verhalen. Als hij een verhaal leuk vindt, gaat hij er helemaal in op. Gisteren was hij nog de Kleine Prins, vandaag leest hij een strip van Lucky Luke en gaat hij op avontuur in het Wilde Westen. Stan verandert in Cowboy Stanny en krijgt plots de hoofdrol in een bijzonder verhaal vol boeken. Eric Broeckx speelt de pannen van het dak in de voorstelling Cowboy Stanny & Het Meest Fantastische Boek ter Wereld, die een heel jaar lang door Vlaanderen trekt voor het Davidsfonds. Verwacht u aan een boekenspel vol leesplezier tussen de rekken van de jeugdbibliotheek of de jeugdboekhandel. Voor iedereen die van lettertjes houdt en niet zonder zijn dagelijkse portie leesplezier kan.

Niet alleen jongeren maar ook volwassenen kruipen graag in hun pen, zo blijkt uit de Zoute Zoen. Voor de vorige editie van de prijs werden zo’n 70 onuitgegeven verhalen voor kinderen vanaf 12 jaar ingestuurd. Daarmee is de Zoute Zoen de belangrijkste manuscriptenprijs voor jeugdboeken in het Nederlandse taalgebied. Wie van jeugdliteratuur houdt en een goed verhaal heeft neergepend, kan dit jaar opnieuw meedingen naar de prijs. De inzendingen worden anoniem beoordeeld, dus onbekend talent maakt evenveel kans als gevestigde waarden. Een jury van jeugdboekexperts leest alle manuscripten na en stelt een shortlist op van vijf teksten. Maar ook andere lezers mogen een stem uitbrengen voor de publieksprijs. De tekst van de winnaar wordt uitgegeven bij Davidsfonds Uitgeverij en is niet minder dan 12.500 euro waard.

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/juniorjournalist

info vindt u op AAMeer www.davidsfonds.be/evenementen

info vindt u op AAMeer www.zoutezoen.be


76 Kinder & Jeugd

topper

Cultuurg ids 2013- 2014

Mijn eerste doeboek

Ik speel en leer met kaartjes An Debaene & Marieke Claessens, met illustraties van Marjolein Pottie

nieuw

Spelenderwijs leren kinderen nieuwe woordjes en trainen ze hun geheugen. Het boek is opgebouwd uit elf thema’s met elk een grote illustratie en elf bijpassende kaartjes. Kinderen kunnen zoeken, vergelijken en aanwijzen, maar ze leren ook grappige versjes en krijgen uitdagende doe-opdrachten. Van makkelijk naar moeilijk: dit boek groeit mee met het niveau van het kind.

Het grote hoeboek Sylvie Baussier

“Antwoorden op tientallen complexe vragen die kinderen stellen. Je krijgt de antwoorden op een plezante en boeiende manier met knappe illustraties, draaiende schijfjes en uitklapbare luikjes.” (Gazet van Antwerpen)

Vanaf 3 jaar / Kartonboek met 132 kaartjes en handleiding – 26 p. / 30 x 30 cm / € 24,95 / NR. 8

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties, flapjes en luikjes / Hardcover – 42 p. / 23 x 23 cm / € 18,50 / NR. 173

Later word ik … kapster Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Later word ik … voetballer Hilde Vandermeeren, met illustraties van Marjolein Pottie

Teddy en Luna spelen schooltje Armelle Boy

Weet je veel over haarverzorging? Maak je anderen graag mooi? Dan ben jij vast geknipt om later kapster te worden. De vele tips en doe-opdrachten in dit boek helpen je op weg!

Speel je graag voetbal? Vind je het leuk om veel en hard te trainen? Dan word jij later vast een prima voetballer. De vele tips en doe-opdrachten in dit boek helpen je op weg!

“Een prachtig boek waarbij je van de ene uitdaging naar de andere vliegt.” (Peuteren.nl) “Met dit doeboek gaan leren en spelen hand in hand. Vormen, kleuren, cijfers … hebben voortaan geen geheimen meer!” (De Standaard Magazine)

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 174

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 20,5 x 20,5 cm / € 14,95 / NR. 175

Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 12 p. / 30 x 27 cm / € 19,95 / NR. 176


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

Wat je ziet, zit in je hoofd De 100 mooiste kindergedichten van nu Jan Van Coillie, met illustraties van Kristien Aertssen

77

Mijn eerste quizboek

nieuw

“De allermooiste, allergrappigste en allerbijzonderste gedichten van de voorbije 10 jaar. Over gevoelens, familie, school, dieren, natuur en gaan slapen.” (Metro)

In dit boek vind je maar liefst 620 quizvragen en antwoorden. Vragen over de dierenwereld, het plantenrijk, het menselijk lichaam, geschiedenis, sport, uitvindingen … Je kunt zelf de moeilijkheidsgraad kiezen, zodat je kunt spelen met je kleine zusje van vier, je grote broer van acht of je mama en papa. Met handige draaischijf en puntenteller!

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 128 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 177

Vanaf 4 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 128 p. / 21,5 x 23,5 cm / € 19,95 / NR. 178

Piraten op een magneetbord

Van 12 tot 1 Wally De Doncker, met illustraties van Jurgen Walschot en muziek van Florejan Verschueren

“Vier spelletjes waarin piraten de hoofdrol spelen. Via de spellen krijgen jonge lezertjes een schat aan informatie over dit voor hen zo fascinerend volkje. Ideaal om mee te nemen op reis!” (De Bond)

“Een boeiende mix van leuke teksten, grappige tekeningen en mooie luisterliedjes. Daarmee kunnen kinderen cijfers, getallen en kloklezen op een speelse manier oefenen.” (Het Nieuwsblad)

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Kartonboek – 8 p. / 24,5 x 24,5 cm / € 17,50 / NR. 179

Vanaf 8 jaar / Met cd en kleurenillustraties / Hardcover – 96 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 180


78 Kinder & Jeugd

Cultuurg ids 2013- 2014

Mijn eerste atlas met stickers

Elvis Taï-Marc Le Thanh, bewerkt door Edward van de Vendel, geïllustreerd door Rébecca Dautremer

nieuw

Op een interactieve manier ontdek je in dit leuke doeboek 80 verschillende dieren en volkeren op de verschillende werelddelen. Lees samen met mama of papa een stukje in het boekje, zoek het bijpassende figuurtje en kleef de sticker van het figuurtje op de wereldkaart. Met wel 80 verschillende herbruikbare stickers om de wereld spelenderwijs te leren kennen! Vanaf 5 jaar / Kartonnen drieluik, stickervel en boek, met kleurenillustraties – 48 p. / 23 x 31 cm / € 17,50 / NR. 181

PAKKET LIEDJES

“Elvis valt op door het grote formaat en de artistieke illustraties. Het is een sprookje, waarin werkelijkheid wordt verweven met fantasie. De grote prenten zijn suggestief en fantasieprikkelend.” (De Bond) Voor alle leeftijden / Hardcover – 42 p. / 29 x 36 cm / € 18,50 / NR. 182

Rudy’s danspaleis Rudi Genbrugge

+ Alle eendjes Liedjesgroeiboek voor kleuters An Debaene & Marjolein Pottie

“Een selectie van de mooiste en bekendste kleuterliedjes.” (Basis) “Achteraan in het boek staan alle liedjes met de noten erbij en wat je intussen zoal met je armen en benen kunt doen. Superplezierig!” (De Bond)

Een schaap met witte voetjes Wiegeliedjes, knuffelversjes en huppelliedjes An Debaene, met illustraties van Martijn van der Linden

“Met Rudy en zijn onnavolgbare Swingende Sabrina’s heb je binnen de kortste keren een wervelend dansfeestje! Het perfecte cadeau voor wie graag uit de bol gaat!” (Knack Weekend)

“Een boek vol wiegeliedjes, knuffelversjes en huppelliedjes. Een mooie keuze van zo’n 26 liedjes.” (Leesgoed)

Vanaf 1 jaar / Met cd bij elk boek en kleurenillustraties / Samen 146 p. / Samen € 25 i.p.v. € 29,90 / NR. 183

Vanaf 8 jaar / Met cd en kleurenfoto’s / Hardcover – 96 p. / 21 x 21 cm / € 19,95 / NR. 184


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

Nooit is voor altijd Claudia Jong & Kristof De Vos

79

De vijand Davide Cali, vertaald en bewerkt door Wim Opbrouck

nieuw

nieuw

“Wat betekent ‘dood’? Zal hij zijn zusje nooit meer zien? De jongen wil zo graag naar haar toe. Hij besluit iets te verzinnen. Hij begint te tekenen … Een prachtig boek over verlies en afscheid nemen. Met prachtige, zachte illustraties.” (Klap) “Beeld en tekst sluiten naadloos aan. Claudia Jong gebruikt rake indringende woorden. Devos doet hetzelfde in zijn illustraties.” (Kinderboekenpraatje)

“Een filosofisch prentenboek over de zinloosheid van oorlog en geweld in een rake Nederlandstalige bewerking van Wim Opbrouck. Een soldaat krijgt een handboek en een wapen. In het boek staat alles wat hij moet weten over de vijand. Op het einde blijven de soldaat en de vijand alleen achter, elk met dezelfde grote honger, onder dezelfde sterrenhemel.” (Krant van West-Vlaanderen) Junior Journalist-wedstrijd over oorlog en vrede / De Nacht van de Geschiedenis over het dagelijks leven in WO I / Tournee In Flanders Fields (daguitstap) / Tournee De Gekke Soldaat / Tournee Ontploft

Vanaf 5 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 18 x 29,5 cm / € 17,50 /

Vanaf 7 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 64 p. / 23 x 31 cm / € 17,50 /

NR. 185

NR. 186

Frutselprutselknutselboek

Suiker? Diabetes in kindertaal Erika Van Hauwaert, met illustraties van Frow Steeman

nieuw

“Een heel divers doeboek boordevol inspiratie met originele, grappige, knettergekke … opdrachten die je in het boek zelf of erbuiten kan uitvoeren. Een prikkelend en uitdagend boek boordevol waarachtige creativiteit waarin zelfs de volwassenen stiekem hun aandeel kwijt zouden willen. En waarom niet? Uren plezier voor groot en klein! Vandaar een stevige, creatieve aanrader!” (Pluizuit) Met zwart-witillustraties / Softcover – 170 p. / 21 x 29,5 cm / € 13,50 / NR. 187

Jonge kinderen worden vaak geconfronteerd met een opa, oma, mama of papa die suikerziekte heeft en ze zijn vaak erg nieuwsgierig. Op een speelse manier krijgen kinderen een antwoord op hun vragen. Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 20 x 28 cm / € 14,95 / NR. 188


80 Kinder & Jeugd

Cultuurg ids 2013- 2014

PAKKET PETTSON & FINDUS

+

+

“Al bijna 30 jaar werkt Nordqvist aan zijn Pett­ sonreeks, die nog steeds fris oogt. Sinds Pannenkoekentaart, Nordqvists eerste prentenboek, beleefden Pettson en Findus talloze avonturen. De bekende ingrediënten uit de reeks: inventieve illustraties waarin je leuke details kunt blijven ontdekken, de creatieve brompot opa Pettson en zijn grappige kat Findus. Mooi en hartverwarmend!” (De Morgen)

+

“De oergezellige tekeningen vol warmte en vriendschap zijn een feest voor het oog. De pagina’s tjokvol wriemelende details – de kippen en de ‘mukkels’ schitteren zoals gewoonlijk weer in hun figurantenrol – houden elk kind en volwassene urenlang zoet. Een opa en een kat om te koesteren.” (Villa Kakelbont)

Dit pakket bevat: • Findus gaat verhuizen • Pettson gaat kamperen • Toen Findus klein was • Pannenkoekentaart • Gekakel in de moestuin

De afname van dit pakket volstaat voor de Davidsfonds cultuurkaart (en het lidmaatschap). Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – samen 160 p. / 21 x 29,7 cm / € 69,95 i.p.v. € 74,75 / NR. 189


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

81

Nelsons acrobatenboek Een doe-het-zelfboek met piramides die iedereen kan tot salto’s die iedereen durft Rika Taeymans & Laura Van Bouchout, met illustraties van Emma Thyssen

nieuw

Nelsons acrobatenboek bundelt 30 acrobatische spelletjes in gezinsverpakking. Van eenvoudige oefenspelletjes tot acrobatische kunstjes. Van simpel naar spectaculair. Puur plezier met oog voor motorische ontwikkeling. Bovendien zorgt samenspelen voor een betere ontwikkeling van je kleuter en verdiept het jullie band. “Pure qualitytime.” (Papa van Nelson) “Even opnieuw kind zijn, samen met je kind.” (Mama van Baukis) Vanaf 3 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 80 p. / 24 x 24 cm / € 20 / NR. 190

Waarom een aap een staart heeft Dierenverhalen van over de hele wereld Ed Franck, met illustraties van Anne Westerduin

Mijn eerste kidkatgroeiboek Ik lees het zelf! Dirk Neyens, met illustraties van Eric Bouwens

Ik lees het zelf! Mijn eerste dierengroeiboek. Kriebeldieren Ludwien Veranneman, met illustraties van Sebastiaan Van Doninck

“Maar liefst 30 boeiende dierenverhalen kregen een plekje in dit boek. Stuk voor stuk prachtige, unieke scheppingsverhalen. Elk verhaal kreeg één prachtige illustratie bij aanvang. Een heel erg mooi en gevarieerd geheel.” (Pluizuit)

“Dit leesgroeiboek heeft zes niveaus: van AVI 0 tot en met AVI 5. De belevenissen van geheim ­agent Kid Kat zitten vol spanning, avontuur en fantasie. De kleurrijke illustraties zijn humoristisch en stimuleren het leesplezier.” (Pluizer)

“Toegankelijke verhalen met zachte opbouw: eerst woorden, dan minizinnen en uiteindelijk de echte verhalen. Over mier en slak, over vriendschap, ontdekken en over vliegen, vallen en weer opstaan.” (Libelle)

Om voor te lezen vanaf 5 jaar / Om zelf te lezen vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 144 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 191

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Verhalen gegroepeerd volgens toenemend leesniveau / Hardcover – 128 p. / 19,5 x 25 cm / € 19,95 / NR. 192

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 128 p. / 19 x 25,5 cm / € 19,95 / NR. 193


82 Kinder & Jeugd

Cultuurg ids 2013- 2014

Groeten uit 2030! Jan Paul Schutten

Feeëngeheimen Philippe Lechermeier, bewerkt door Ed Franck, geïllustreerd door Aurélia Fronty

nieuw

“Wat zal de toekomst brengen? Wat zullen we eten en zullen robots huiswerk maken? Dit boek daagt jonge voorspellers en uitvinders uit om over de toekomst na te denken.” (Metro) Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 96 p. / 19 x 24,5 cm / € 17,50 / NR. 194

Stap binnen in de wondere wereld van de feeën. Maak kennis met Filomeentje Buitenbeentje die de eerste dromenmachine maakte. Ze verklapt je het recept voor griezeldromen en liefdesdromen. Kiki Kakel kan dan weer elke dierentaal spreken en Irina Fladder geeft bloemen hun kleur. Een voor een stellen de feeën zich aan je voor in poëtische teksten en in sprookjesachtige, dromerige, zweverige prenten. Met kleurenillustraties / Voor alle leeftijden / Hardcover – 92 p. / 27,5 x 32 cm / € 19,95 / NR. 195

PAKKET KNUTSELBOEKEN

+

Max viert de seizoenen Ellen Cornelis

“In dit boek toont Max waarmee kinderen aan de slag kunnen tijdens een regenachtige herfstdag, een donkere winterdag of een zonnige lentedag.” (Knack Weekend)

+

Max in het museum Ellen Cornelis

“Wil je je kind graag af en toe een portie cultuur aanbieden, dan is dit originele knutselboek een prima insteek.’ (Libelle)

Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – samen 400 p. / 21 x 21 cm / € 35 i.p.v. € 59,85 / NR. 196

Alles uit de kast Celesta Daniëls & Karen van Gulik

“Heel wat ideeën om met oude spullen die je thuis in allerlei kasten vindt aan de slag te gaan.” (Libelle)


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

Zoek de dader! Pronto

Kalender 2014 Rébecca Dautremer

nieuw

“Als detective word je ingezet bij zes mysterieuze zaken. Bezoek de plaats van misdaad en maak kennis met de verdachten. Door logisch na te denken en puzzels op te lossen, kan je telkens een verdachte schrappen tot alleen de schuldige overblijft!” (Standaard Boekhandel Magazine) “Een gevarieerd, origineel en meeslepend doeboek. Amusant geheel en erg prettig tijdverdrijf voor jong en oud speurtalent!” (Pluizer) Vanaf 8 jaar / Met kleurenillustraties / Softcover – ca. 128 p. / 19 x 25 cm / € 14,95 / NR. 197

Seks, hoe voelt dat? Eerlijke antwoorden over vrijen en zo Kolet Janssen, met illustraties van Klaas Verplancke

nieuw

Wanneer Rébecca Dautremer haar creativiteit en fantasie op papier loslaat, resulteert dat keer op keer in wondermooie, sprookjesachtige beelden. Met deze kalender geniet je dagelijks van haar prenten!

Voor alle leeftijden / Met kleurenillustraties / 16 p. / 30 x 30 cm / € 13,95 / NR. 198

Simsalaslim! De allercoolste goocheltrucs voor jonge professoren Claire Laurens, met illustraties van Soledad Brani

nieuw

“Kolet Janssen legt in een heldere en toegankelijke taal de dingen bevattelijk uit. Klaas Verplancke zorgde voor grappige en originele tekeningen die het geheel zeer luchtig maken.” (Pluizuit) Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 160 p. / 21 x 21 cm / € 19,95 / NR. 199

83

Knutsel een magische telefoon of maak zelf een vulkaan en laat ze uitbarsten. Dit boek toont je hoe je talloze experimenten zelf uitvoert met spullen die je thuis hebt liggen. Verbaas je vrienden en familie met dit goochelboek en geef er nog een wetenschappelijke verklaring voor ook! Een leuk en leerrijk doeboek voor uren plezier!

Vanaf 6 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – 32 p. / 22 x 28 cm / € 14,95 / NR. 200


84 Kinder & Jeugd

Cultuurg ids 2013- 2014

Kid Kat Gejank van de bovenste plank Met illustraties van Eric Bouwens nieuw

Elcat, de misdadige popster uit Pesto, wil stinkend rijk worden met zijn liedjes en schakelt daarvoor de hondenmaffia in. Bovendien wil Elcat ook nog de jaarlijkse talentenjacht in Pesto winnen: Kat-factor. Daar moeten geheim agent Kid Kat en zijn team een stokje voor steken! Het vierde avontuur van Kid Kat zit boordevol spanning, actie en humor. Bovendien krijg je er een gratis detectivepocket bij.

“Kid Kat is een heldhaftige kat, de 007 van Kattenland Noensia.” (Het spoor)

Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties en gratis pocket / Hardcover – 144 p. / 16,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 201

PAKKET KID KAT

+

“Heel het boek is erop gericht om het lezen zo aangenaam en zo vlot mogelijk te laten verlopen. Dit opzet is geslaagd dankzij de vele grote en mooie tekeningen die erg aanspreken. Door regelmatig spionage-opdrachten in te lassen,

+

die je alleen kunt oplossen door de extra attributen die in het boek zitten. Maar ook door de fijne humor die verweven zit in het hele boek en door de voortdurende spanning in het verhaal.” (Pluizer)

Dit pakket bevat: • Kid Kat. Het geheim van de ratrace • Kid kat. Operatie tijger • Kid Kat. Het raadsel van Kaplan

Vanaf 10 jaar / Met kleurenillustraties / Hardcover – samen 408 p. / 16,5 x 22 cm / € 45 i.p.v. € 50,40 / NR. 202


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

Heinrich Ooooh en de vraatzuchtige vampiers Hilde E. Gerard, met illustraties van Eric Bouwens

“Letterlijk en figuurlijk een geestig verhaal over een B&B waarin bedden vervangen zijn door comfortabele doodskisten. De illustraties van Eric Bouwens maken het boek helemaal af.” (Suikerkrant)

Rico, Oscar en het bingoraadsel Andreas Steinhöfel, geïllustreerd door Peter Schössow, vertaald door Ina Vandewijer

“De hoogbegaafde Oscar en de ‘diepbegaafde’ Rico vormen samen een onvergetelijk duo. De twee vrienden raken verwikkeld in een spannend avontuur met detectiveallures. Meer dan de moeite waard!” (Leeswelp)

Vanaf 9 jaar / Met kleurenillustraties en stickers / Hardcover – 162 p. / 16,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 203

Vanaf 9 jaar / Met illustraties / Hardcover – 234 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 204

Heinrich Ooooh en de zeurderige zombies

Het uitzonderlijke leven van Violetta Vonk Hilde Vandermeeren, met illustraties van Heleen Brulot

Hilde E. Gerard, met illustraties van Eric Bouwens

nieuw

nieuw

De G&G Ooooh krijgt hoog bezoek: de wereldbekende Lady Zaza komt logeren. De popster is overwerkt en dringend aan rust toe. Maar voor Heinrich en Hannelore is het een volledige dagtaak om op de grillen van Zaza in te gaan. En dan bestormen haar fans het hotel! Boordevol fantasie, humor, avontuur en … zombies! Vanaf 9 jaar / Hardcover – 130 p. / 16,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 205

85

“‘Mama vond je uitzonderlijk,’ zegt de vader van Violetta (9). Maar als zij vraagt waarom, wil hij er niet verder op ingaan. Papa praat niet graag over zijn gestorven vrouw. Violetta besluit er, met hulp van haar buurjongen J.T., zelf achter te komen waarin ze uitzonderlijk is. Een sprankelend verhaal vol leuke vondsten. Een vlot en humorvol kinderboek.” (Trouw)

Vanaf 8 jaar / Met zwart-witillustraties / Hardcover – 80 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,50 / NR. 206


86 Kinder & Jeugd

Cultuurg ids 2013- 2014

Dina is terug! Do Van Ranst nieuw

Nu Dina in een ander dorp woont, zorgt dat voor heel wat nieuwe avonturen. In deze dikke omnibus staan vier spannende verhalen om heerlijk bij weg te dromen. Samen met Dina en haar vrienden kom je in knotsgekke situaties terecht. Deze omnibus bevat: Verre vrienden en een vlek, Boze buren en bikini’s, Tranen van Stroop en Theater en het nieuwe verhaal Gedoe, gedonder en een wonder.

Vanaf 10 jaar / Softcover – 336 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 207

Dina Tranen van Stroop en Theater Do Van Ranst

Het verhaal van Tracy Beaker Jacqueline Wilson

Camping Zeevos Hilde Vandermeeren, met illustraties van Harmen van Straaten

winnaar Vlag en Wimpel 2013 “Dina krijgt de kans om het saaie schoolleven wat opwindender te maken en start haar eigen theatergroep. Een heerlijk meidenboek van bekroond auteur Do Van Ranst.” (Kits)

“Tracy Beaker is al vaak verhuisd en zit nu in een kindertehuis. De rebelse Tracy beschrijft met flair haar belevenissen en emoties. Een ontroerende en grappige uitgave!” (De Bond)

“Een geslaagd portret van een jongetje dat veel te vroeg volwassen moet worden maar zich goed overeind houdt. Een liefdevol boek met echte mensen.” (Jaapleest.nl)

Vanaf 10 jaar / Softcover – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 208

Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Hardcover – 128 p. / 14 x 21,5 cm / € 13,95 / NR. 209

Met illustraties / Hardcover – 96 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 210


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

Spot en Muis omnibus Wally De Doncker, met illustraties van Veerle Derave

87

topper Verre Vrienden Michael De Cock & Gerda Dendooven

nieuw

“Spot is een witte hond met vlekjes. Hij is bevriend met Muis de kat. Samen beleven ze spannende avonturen. Deze omnibus bevat vier verhalen. Na elk avontuur volgen vragen om verder na te denken.” (De Beiaard) Vanaf 8 jaar / Met illustraties / Hardcover – 356 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 211

Of je nu 7 of 77 bent: zonder vrienden kun je niet leven! Verre vrienden bundelt tien herkenbare en aanstekelijke verhalen waarin vriendschap centraal staat. Bekroond auteur en theatermaker Michael De Cock en bekroond illustratrice Gerda Dendooven vroegen aan hun eigen vrienden om mee te werken aan deze bundel. Het resultaat is een boek met verhalen en illustraties die tot de verbeelding spreken. Met kleurenillustraties en gratis cd / Vanaf 8 jaar / Hardcover – ca. 128 p. / 16,5 x 24 cm / € 19,95 / NR. 9

PAKKET KLEINE KLASSIEKERS

+

“De Cock slaagt erin om eeuwenoude mythes in een bevattelijke, erg soepele taal te gieten, vol rake beelden en vlotte dialogen.” (De Morgen) “Een waardevolle aanwinst voor de boekenkast!” (Kerk & Leven) “Dergelijke boeken zijn een noodzaak in de jeugdliteratuur. Ze geven kinderen toegang tot

+

een onmisbare cultuurschat.” (Verteleens.be) “In de reeks ‘Kleine Klassiekers’ bewerken Michael De Cock en Gerda Dendooven klassieke mythen voor heel jongen lezers. De kenmerkende suggestieve stijl van Gerda Dendooven en het zuinige kleurgebruik dragen ook hier bij tot een intense sfeerschepping.” (Leeswelp)

Dit pakket bevat: • Diep in het woud • De lange weg naar huis • Vliegen tot de hemel

Vanaf 8 jaar / Met cd’s / Met kleurenillustraties / Hardcover – samen 408 p. / 16,5 x 24 cm / € 50 i.p.v. € 63,40 / NR. 212


88 Kinder & Jeugd

Cultuurg ids 2013- 2014

PAKKET MOORD

Hilde E. Gerard schrijft succesvolle jeugddetectives.

Kus uit India Nicole Derycker

+

Moord bij kaartlicht

Moord met een geurtje

“Steve gaat op zoek naar zijn verdwenen stiefzusje. Wanneer hij haar armbandje vindt in de handen van een vermoorde man, neemt het verhaal een spannende wending.” (Gazet van Antwerpen)

“De mysterieuze sfeer en de onverwachte wendingen zorgen dat je het verhaal in één keer uitleest.” (Pluizer)

“De Indiase Rani werd als baby geadopteerd. Ze ontdekt dat ze nog broers heeft in India en gaat hen bezoeken. Een ontroerend boek dat de Indiase cultuur en mentaliteit heel levendig omschrijft.” (ZAP) Europalia India, door verschillende docenten

Vanaf 12 jaar / Softcover – samen 336 p. / 14,5 x 22 cm / € 24,95 i.p.v. € 33 / NR. 213

Vanaf 13 jaar / Softcover – 248 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 214

Duivelsstrijd Gothic novel Wendy Stroobant

Blizzard Roger H. Schoemans

Klopjacht Roger H. Schoemans

De ring van de wraak Hedwig Van de Velde

“Dorothea wordt door haar oom uit het weeshuis gehaald. Iedereen heeft bewondering voor hem, maar Dorothea leert een duivelse kant van hem kennen. Een spannend verhaal geschreven in gothic novel-stijl.” (Kits)

“Over de verschrikkelijke moordpartijen die zich in het Canada van de 18de eeuw afspeelden. Schoemans, die graag in de geschiedenis én de avonturen duikt met zijn pen, schreef er een verhaal over.” (De Bond)

“Waren het criminelen of Robin Hoods? Schoemans diept de ware geschiedenis van de Bokkenrijders uit in een nieuwe historische roman. Een verhaal van gerechtigheid, angst en bijgeloof.” (Klasse)

“Dit historische verhaal speelt in Gallië op het einde van de 2de eeuw na Christus. Een leerrijke en aangename kennismaking met een vroege historische periode.” (De Leeswelp)

Vanaf 12 jaar / Softcover – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 215

Vanaf 12 jaar / Softcover – 146 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 216

Vanaf 12 jaar / Softcover – 168 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 217

Vanaf 12 jaar / Softcover – 184 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 218


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

89

Prins van de hel Wendy Stroobant

Dun! Do Van Ranst

Yuma Kirstin Vanlierde

Duivelsgebroed Hilde E. Gerard

“Rose, gewend aan luxe aan het hof van Lodewijk XIV, moet plots onderduiken. Spannend en boeiend geschreven met een heldere kijk op het leven aan het hof.” (Pluizuit)

“Van Ranst volgt Fee op de voet tijdens dit bizarre avontuur. Een pakkend verhaal over de zoektocht van een tienermeisje naar zichzelf. En vooral over het intense verlangen naar liefde en vriendschap.” (Evocatief)

“Een toekomstverhaal over een hoogtechnologische samenleving die na de Grote Ramp ondergronds leeft. Een mooi en spannend verhaal over machtsmisbruik en hoe vriendschap en liefde schijnbaar onoverkomelijke verschillen kunnen overbruggen.” (De Bond)

In het dorp zaaien demonen dood en vernieling. Maar wat kan Bob als halve vampier beginnen tegen het Kwaad? Het spannende boek neemt je mee naar de wereld waarin mythes en legenden tot leven komen.

Vanaf 12 jaar / Softcover – 182 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 219

Vanaf 13 jaar / Garengenaaid – 128 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 220

Vanaf 13 jaar / Softcover – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 221

Vanaf 12 jaar / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 222

Engelenkus Hilde E. Gerard

Droomtijd Caroline Delannoy

Liefste Esther Herman Van Campenhout

Nimf Marleen Nelen

“Een vlot geschreven verhaal vol spanning, romantiek en avontuur in Twilight-stijl, waarbij de personages echt tot leven komen. Spanning verzekerd van de eerste tot de laatste bladzijde!” (De Boekenkast)

“Op spannende wijze wordt de verdwijning van een aantal personen, droomflarden die delen van de oplossing aanreiken en een hechte vriendschap tussen drie jongeren met elkaar verbonden.’ (Biblion)

Op een dag vindt Lotte drie oude brieven, gericht aan haar grootmoeder. Ze wil weten wat die geheimzinnige brieven betekenen en gaat op onderzoek. “Een aangrijpend verhaal dat lang in je hoofd blijft nazinderen.” (Leeswijzer)

“Adolescentenroman over de bekommernissen van de tiener Nour en zijn vader, nadat moeder hen verlaat. Een zwaar thema dat wordt opgefrist door de originele stem waarmee Nour zijn verhaal vertelt.” (De Standaard)

Vanaf 12 jaar / Softcover – 152 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 223

Vanaf 12 jaar / Softcover – 104 p. / 14,5 x 22 cm / € 14,95 / NR. 224

Vanaf 13 jaar / Softcover – 96 p. / 14,5 x 22cm / € 15,95 / NR. 225

Vanaf 13 jaar / Softcover – 224 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 226

nieuw


90 Kinder & Jeugd

Cultuurg ids 2013- 2014

Alex en de Dux van het Zuiden Ellis Flipse

Breuklijn Ludo Enckels

Winnaar Zoute Zoen 2012 publiekswinnaar zoute zoen 2012

nieuw

Alex woont in een afgelegen hut in Atiqa. Wanneer zijn vader sterft en zijn beste vriend verdwijnt, moet Alex een beroep doen op zijn speciale krachten. “Flipse neemt de lezer mee naar een spannende fantasiewereld, waar magie en realiteit nog heel sterk met elkaar verweven zijn. Het verhaal is vlot en filmisch geschreven, haar personages zijn levensecht.” (Uit het juryverslag van de Zoute Zoen)

Quincy is zestien en heeft haar hart verloren aan muziek. Ze speelt in de band van Ian, met wie ze een koppel vormt. Enkele maanden later is haar leven een puinhoop. Bij een zwaar ongeluk raakt Quincy verlamd vanaf de nek. Het verhaal van Quincy in het ziekenhuis wordt afgewisseld met flashbacks. Pijn en liefde, verlies en hoop wisselen elkaar voortdurend af.

Vanaf 12 jaar / Bekroond met de Zoute Zoen 2012 / Softcover – 256 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 227

Vanaf 12 jaar / Bekroond met de Zoute Zoen Publieksprijs 2012 / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 228

nieuw

PAKKET ZOUTE ZOEN

+

Al sinds 1970 gaat Davidsfonds/Infodok met de steun van de stad Knokke-Heist op zoek naar de beste jeugdboeken en nieuw schrijftalent. De Zoute Zoen wordt tweejaarlijks uitgereikt aan

+

een manuscript voor jongeren vanaf 12 jaar. Dit pakket bevat enkele van de opvallendste winnaars van de afgelopen edities:

Vanaf 12 jaar / Softcover – samen 688 p. / 14,5 x 22 cm / € 35 i.p.v. € 46,85 / NR. 229

• Over zee van Marleen Nelen • Zes maal een is zeven van Gerda Van Erkel • Een dubbel vuurteken van Gerda Van Erkel


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

Fee/Anna Caroline Delannoy

91

Uitgeteld Brigitte Van Aken

nieuw

nieuw

Fee is veertien wanneer ze via visioenen in contact komt met het verleden. Nadat een schuur bij haar in de buurt afbrandt, voelt ze zich onverklaarbaar schuldig. Heeft zij er iets mee te maken of haar overgrootmoeder Anna? Fee/Anna verbindt op intrigerende manier het verleden van Anna met het heden van Fee. Een familiegeschiedenis met een mysterieus kantje.

Na de dood van haar vader voelt Tess zich alleen en onbegrepen. Ze besluit nog 1.000 woorden te spreken voor ze volledig zwijgt. Een verhaal over afscheid nemen en omgaan met verlies. Brigitte Van Aken brengt op prachtige wijze de gevoelens van Tess in beeld. Door taal als aftelmiddel te gebruiken, creëert ze een aangrijpend en pakkend verhaal dat je sprakeloos achterlaat.

Vanaf 12 jaar / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 230

Vanaf 15 haar / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 231

Het jaar van de draak Gerda Van Erkel

De engel Yannick Do Van Ranst

Vijftien wilde zomers Jan De Leeuw

nieuw

“De Chinese Huan is twaalf wanneer haar broertje sterft en ze neemt een radicale beslissing. Een mooi en sterk verhaal voor jonge mensen die op zoek zijn naar zichzelf en hun plaats in de maatschappij.” (De Leeswelp)

“In dit nieuwe boek van Jan De Leeuw staat de eerste Grote Liefde centraal. Een sfeervol, aangrijpend verhaal over liefde en gemis.” (Klasse)

Vanaf 14 jaar / Softcover – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 232

Vanaf 15 jaar / Softcover – 170 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 233

“Overtuigend portretteert Van Ranst de merkwaardige familie van hoofdpersoon Alex. Van Ranst geeft een meesterlijke draai aan het verhaal. Hij blijkt een geraffineerd spel te spelen met realiteit en fictie. Het hele verhaal krijgt in de laatste bladzijden met terugwerkende kracht pas echt een surreële, pijnlijke sfeer. Alex blijkt een veel minder lijdzame, maar minder betrouwbare verteller.” (Trouw) Vanaf 14 jaar / Hardcover – 120 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 234


92 Kinder & Jeugd

Hoe Seppe ondanks alles zijn zestiende verjaardag haalde Ed Franck

nieuw

Cultuurg ids 2013- 2014

Kieuw Saskia Maaskant

nieuw

Een tere huid Gerda Van Erkel

nieuw

“Een biografie van een jongen, vanaf zijn geboorte tot zijn zestiende verjaardag. Franck beschrijft het leven van Seppe op een onvoorstelbaar energieke manier. Meer dan de inhoud is de manier van schrijven en het ritme de kracht van dit boek. Een uitbundig taalfeest, de zinnen staan er zo vloeiend en makkelijk en het is onbedaarlijk grappig geschreven.” (Jaapleest.nl)

Filia groeide op bij haar oma. Naar het dorp gingen ze niet en bezoek kwam er niet over de vloer. Wanneer oma sterft, lijkt het huis nog donkerder dan anders. Filia’s enige afleiding is een oud dagboek, vol bizarre herinneringen aan een buitengewone jongen met een ongelooflijk geheim. Een sfeervolle cross-overroman waar jong en oud van zullen genieten!

Elke zondag gaat Mettes vader om broodjes. Maar op een bloedhete zondag in juli keert hij niet terug. Mette wacht. Niet alleen op haar vader, maar ook op de ware. Al haar vriendinnen hebben al iemand, en zij heeft alleen Peer, haar allerbeste vriend. En dan duikt haar vader opeens weer op en gooit haar leven door elkaar. Indringend en herkenbaar!

Vanaf 15 jaar / Softcover – 432 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 235

Vanaf 15 jaar / Softcover – ca. 196 p. / 14,5 x 22 cm / € 19,95 / NR. 236

Vanaf 14 jaar / Softcover – ca. 246 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 237

Mombakkes Do Van Ranst

Abdous Oorlog Geert Spillebeen

Little Black Spiders Ina Vandewijer

“Op Vastenavond nemen de ‘gekken’ het huis in. Frank ziet en hoort vanuit een schuilplaats hoe ze alle familiegeheimen onthullen. Dit originele, verrassende en beeldrijke verhaal is een aanrader.” (Kerk en Leven)

“Spillebeen trekt WO I de 21ste eeuw in, door enkele jongeren actie te laten voeren tegen het feit dat Afrikaanse soldaten tot vandaag geen erkenning kregen.” (Het Nieuwsblad)

Het boek bij de gelijknamige film! “Katja verhuist van het weeshuis linea recta naar ‘de zolder’, een toevluchtsoord voor ongehuwd zwangere meisjes. Het boek biedt een sterk realistisch beeld van de late jaren ’70 van de vorige eeuw.” (Het Belang van Limburg)

Junior Journalist-wedstrijd over oorlog en vrede Vanaf 15 jaar / Softcover – 170 p. / 14,5 x 22 cm / € 15,95 / NR. 238

Vanaf 15 jaar / Softcover – 172 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,50 / NR. 239

Vanaf 14 jaar / Softcover – 144 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 240


Kinder & Jeugd 

c u ltuu r belee f je sa men

Rollercoaster Dirk Bracke

93

PAKKEtTEN BRACKE Dirk Bracke is 60 geworden en dat vieren we met twee speciale Bracke-pakketten aan een supervoordelige prijs!

PAKKET 1:

“Zoals steeds is het verhaal uit het leven gegrepen: dit keer speelt een meisje met borderline de hoofdrol. Het resultaat is een meeslepende, levensechte roman. Een aanrader!” (Visite)

• • • •

Straks doet het geen pijn meer: Friedl wordt misbruikt door haar vader. Catwalk: Polly staat aan het begin van een carrière als topmodel. Papier: Liza is gevlucht uit Albanië en komt terecht in een opvangcentrum. Black: Mavela zit in een jeugdbende en is verliefd op een jongen uit een rivaliserende bende.

Vanaf 14 jaar / Softcover – samen meer dan 500 p. / 14,5 x 22 cm / € 25 i.p.v. € 67,80 / NR. 242 Vanaf 14 jaar / Softcover – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 16,95 / NR. 241

PAKKET 2: Hotel Aphrodite Dirk Bracke

“Een explosief verhaal over een Pools meisje in de Belgische prostitutie. Meeslepend en onthullend.” (Jongerenplaneet)

• • • •

Henna op je huid: Touria is moslima en groeit op in een streng gezin. Vuurmeisje: Reis mee naar de prehistorie en maak kennis met Steen en Vuurmeisje. Back: De politie zit de jeugdbende van Mavela op de hielen. Een vlieg op de muur: In de sloppenwijken van Brazilië probeert een groepje kinderen te overleven.

Vanaf 14 jaar / Softcover – samen meer dan 500 p. / 14,5 x 22 cm / € 25 i.p.v. € 67,80 / NR. 244

Wilt u nog meer kinder- en jeugdliteratuur lezen? Op www.davidsfonds.be vindt u Vanaf 14 jaar / Softcover – 176 p. / 14,5 x 22 cm / € 18,50 / NR. 243

nog meer boeken waarmee u de Davidsfonds Cultuurkaart kunt bemachtigen. Meer info over die formule leest u op pagina 17.


94 Bij u in de buurt

h et dav id s fon d s bi j u in d e buurt Op meer dan 500 locaties in heel Vlaanderen brengen plaatselijke Davidsfonds afdelingen cultuur tot bijna net voor uw deur. Ga zeker eens een kijkje nemen op een van de plekken op de volgende pagina’s. In september, oktober en november kunt u in heel wat Davidsfonds

afdelingen de boeken uit deze Cultuurgids trouwens komen inkijken. Bij de afdelingen die op de kaart in het oranje staan, is dat mogelijk. Meer info over wanneer ze dat precies doen, vindt u op www.davidsfonds.be of 016/310.600.

Knokke Zeebrugge Westkapelle Blankenberge Dudzele De Haan west-vlaanderen Bredene-Duinen Bredene-Sas en Dorp Moerkerke - Damme Oostende Oudenburg Sint-Kruis Vuurtoren Sijsele Brugge Assebroek-St-Katarina Leffinge-Slijpe Brugge-St-Pieters Assebroek-St-Kristoffel St-Michiels & St-Andries Westende-Lombardsijde Steenbrugge Ver-Assebroek Gistel Spermalie Oostkamp Varsenare Oedelem Nieuwpoort Zevekote-Zande Veldegem Moere Jabbeke Beernem/Sint-Joris Loppem Oostduinkerke-Wulpen Eernegem Aartrijke Ichtegem De Panne/ Veurne Koekelare Ruddervoorde Adinkerke Koksijde Wijnendale Handzame Pervijze Torhout Wingene Ruiselede Diksmuide Zwevezele Alveringem Hooglede Lichtervelde Egem Lo-Pollinkhove Kanegem Pittem Koolskamp Tielt Reninge Aarsele Gits Houthulst Ardooie Dentergem Kachtem-Emelgem Meulebeke Roeselare Rumbeke Poelkapelle Ingelmunster Wakken Oekene Izegem Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve Langemark St-Eloois-Winkel Vleteren Lendelede Passendale Sint-Eloois-Vijve Boezinge Ledegem Elverdinge Waregem Ooigem Ieper Hulste Moorslede Dadizele Desselgem Nieuwenhove Bavikhove Zonnebeke Poperinge Beselare Harelbeke Beveren- Deerlijk Vlamertinge Wevelgem Waregem Vichte Anzegem Kuurne Menen Kemmel De Beke Geluwe Gullegem Ingooigem Tiegem Lauwe Kortrijk Westouter- Loker Heule Stasegem Otegem Wervik Rekkem Moorsele Marke Zwevegem Wijtschate -Komen Bissegem Bellegem Heestert -Mesen Frans-Vlaanderen Avelgem Aalbeke St-Denijs


Bij u in de buurt 

oost-vlaanderen Wase Polders St-Laureins Adegem Maldegem

De Klinge Kemzeke St-Gillis-Waas Stekene Nieuwkerken-Waas

Kallo-Melsele

Bassevelde Assenede Kaprijke Zelzate Haasdonk Lembeke Wachtebeke/ Eeklo Sint-Kruis-Winkel Evergem-Ertvelde-Sleidinge Sint-Niklaas Kruibeke Zomergem Oostakker Waarschoot Wondelgem Lochristi St-Amandsberg Bellem Belzele-Evergem Steendorp Bazel Sinaai Lovendegem Zeveneken Aalter -Waas Temse Destelbergen Waasmunster Leiekant-Gent Mariakerke Gentbrugge Tielrode Lokeren Belsele Landegem Latem-Deurle Drongen Gent-Centrum Heusden Hamme St-Denijs-Westrem/Afsnee Merelbeke-Flora-Melle-Vogelhoek Zele Melle Zwijnaarde Moerzeke Schellebelle Dendermonde Merelbeke OudegemLotenhulle-Poeke Wetteren Buggenhout Overbeke-Kwatrecht Kalken Mespelare Oosterzele Lebbeke De Pinte-Zevergem Schoonaarde Deinze Wichelen Laarne Lede Aalst Serskamp Machelen Herdersem Nazareth & Eke Aalst-Mijlbeek Hofstade Gijzegem Oordegem Zulte Vlierzele Kruishoutem Moorsel Welle Mere Gavere Huise-Ouwegem Haaltert Okegem Steenhuize-Wijnhuize Burst Asper Zingem Denderleeuw Zwalm Kerksken-Heldergem Ename Zottegem Wortegem-Petegem Eine Outer Mater-Horebeke Oudenaarde Aspelare-Nederhasselt Brakel-Lierde Ninove Appelterre-Eichem Meerbeke Leupegem-Melden Denderwindeke Maarkedal Zandbergen-Grimminge Idegem Kluisbergen Geraardsbergen Ronse

95


96 Bij u in de buurt

antwerpen

Hoogstraten Essen Wuustwezel Putte-Grens Ravels Heide, Kalmthout, Rijkevorsel Stabroek Kapellenbos Westmalle & Oostmalle Brasschaat Turnhout Vlimmeren Beerse Zandvliet-Berendrecht Hoevenen St-Job-in-’t-Goor Arendonk Kapellen Vosselaar Halle-Kempen Schoten Ekeren Borgerhout Gierle St-Antonius-Zoersel Oud-Turnhout Menegem-Deurne Schilde Merksem Zoersel Retie Wommelgem Zandhoven Tielen Antwerpen KBC Wijnegem Zwijndrecht Kasterlee Borsbeek Boechout - Vremde Dessel Burcht Mortsel Oelegem Hove Wilrijk Grobbendonk Antwerpen Ranst Lille Lint Edegem Broechem Jan Blom Mol Vorselaar Kontich Berchem Kessel Lier Herentals Wezel Aartselaar Waarloos Geel Tongerlo Balen Hemiksem/Schelle Berlaar Nijlen Oevel Noorderwijk Niel Reet Duffel Puurs Boom Westerlo Willebroek O.L.Vrouw-Waver Rumst St-Katelijne-Waver Sint-Amands-Mariekerke Mechelen Laakdal Heist-op-den-Berg Muizen Booischot Beerzel Schriek Bonheiden-Rijmenam Grasheide -Putte -Peulis Londerzeel-Heide

Londerzeel Keerbergen Malderen Hofstade Kapelle-op-den-Bos Tremelo Aarschot Averbode Zemst Diest Mazenzele Hever-Schiplaken Haacht Meise Betekom Opwijk Elewijt Wolvertem Wespelaar Rotselaar Wilsele Merchtem Kampenhout Strombeek- Grimbergen Sint-Maarten Bekkevoort Wemmel Bever Steenokkerzeel Linden Humbeek Sint-Joris-Winge Asse Teralfene Diegem Herent Tielt Leuven Vilvoorde Zellik Erps-Kwerps Leefdaal Glabbeek Kessel-Lo Liedekerke Nossegem Sterrebeek Korbeek-Lo – Blauwput Bertem Zaventem Kraainem Groot-Bijgaarden Vertrijk – Vlierbeek Wezembeek-Oppem Heverlee – Don-Bosco Bierbeek Sint-Martens-Bodegem Dilbeek-Wolsem Tervuren Wambeek Tienen Oud-Heverlee Dilbeek Roosdaal Huldenberg/Neerijse Sint-Joris-Weert Sint-Stevens-Woluwe Borchtlombeek Itterbeek Vlezenbeek Hoeilaart Overijse Drogenbos St-Martens-Lennik Beersel Hoegaarden St-Kwintens-Lennik Sint-Pieters-Leeuw Lot Alsemberg Gooik Halle St-Genesius-Rode Herfelingen Galmaarden Landen

vlaams-br abant en brussel

• •

Anderlecht-Centrum Evere Brussel-Centrum Ganshoren Brussel-Haren Jette Elsene Laken Etterbeek Oudergem

• Schaarbeek-Helmet Scheut Sint-Agatha-Berchem Sint-Jans-Molenbeek Sint-Joost-ten-Node/ Brussel Leopoldswijk

Sint-Lambrechts-Woluwe Sint-Pieters-Woluwe/Vogelzang Ukkel-Boetendaal Sint-Job Ukkel-Stalle Vorst


Bij u in de buurt 

h e t david s fon d s b i j u in d e buurt Op meer dan 500 locaties in heel Vlaanderen brengen plaatselijke Davidsfonds afdelingen cultuur tot bijna net voor uw deur. Ga zeker eens een kijkje nemen op een van de plekken op de volgende pagina’s. In september, oktober en november kunt u in heel wat Davidsfonds

afdelingen de boeken uit deze Cultuurgids trouwens komen inkijken. Bij de afdelingen die op de kaart in het oranje staan, is dat mogelijk. Meer info over wanneer ze dat precies doen, vindt u op www.davidsfonds.be of 016/310.600.

Achel

Lommel

Hamont

Overpelt

limburg Eksel

Peer

Leopoldsburg Kwaadmechelen Tessenderlo Paal

Koersel

Opglabbeek Houthalen-Helchteren

Kermt

As-Niel Genk

Hasselt Stevoort-Wijer Alken

Sint-Truiden Brustem

Dilsen-Stokkem

Maasmechelen Zutendaal

Kuringen

Herk-de-Stad

Kinrooi Maaseik

Heusden-Zolder Zonhoven Halen

Bocholt Bree

Diepenbeek

Lanaken

Beverst-Schoonbeek

Kortessem Borgloon Tongeren

Gingelom

Voeren

97


98 Davidsfonds online

h et david s fon d s is o ok onl in e Op de kaarten op de vorige pagina’s zag u het al: er is altijd een Davidsfonds afdeling in uw buurt. Wilt u er meer over weten? Of deelnemen aan een van de activiteiten? Surf dan zeker eens naar onze website www.davidsfonds.be of kijk meteen op de webpagina van de afdeling (www.naamafdeling.davidsfonds.be). Daar vindt u alle informatie terug, plus een overzicht

van alle activiteiten per afdeling. Maar het Davidsfonds doet nog veel meer online. We bieden bijvoorbeeld ook een aantal e-books aan. U vindt ze terug op p. 63. In de loop van het jaar zullen er daar nog bijkomen, dus hou zeker onze website in de gaten voor het nieuwe aanbod.

g a n a a r h t t p :/ /w w w.dav idsf o nds. be

We zijn ook actief op Facebook, Twitter en Pinterest. Volg ons en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes! www.facebook.com/davidsfondsevenementen www.facebook.com/davidsfondsacademie www.facebook.com/davidsfondsuitgeverij www.facebook.com/boekhandelduimelot www.twitter.com/davidsfonds www.pinterest.com/davidsfonds


Het Davidsfonds is het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen. Het organiseert jaarlijks bijna 10.000 culturele activiteiten, presenteert meer dan 100 toonaangevende cursussen, zet tientallen unieke cultuurreizen op en geeft een waaier aan meeslepende boeken uit. Het Davidsfonds telt maar liefst 46.000 cultuurliefhebbers met een Davidsfonds Cultuurkaart en kan rekenen op ongeveer 6.000 vrijwilligers. Samen beleven ze elk jaar cultuur op zo’n 500 plekken in heel Vlaanderen. “Het Davidsfonds is een fantastische gangmaker voor cultuur, altijd geweest. Met Toast Literair, met toonaangevende cursussen, met duizenden vrijwilligers en met aanstekelijke microben voor verhalen, geschiedenis en de kunsten. Nu ook in directe samenwerking met de cultuurhuizen die Vlaanderen rijk is. Daarmee wordt het Davidsfonds nog meer een cultuurnetwerk en speelt het perfect in op de golf aan samenwerkingsverbanden in het Vlaamse cultuurlandschap.” Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur “Opvoeding en cultuur vragen om een permanent engagement waarin het middenveld een cruciale rol speelt. En dan kom je overal het Davidsfonds tegen, met zijn netwerk van duizenden enthousiaste vrijwilligers en een verfrissende zin voor buitengewone initiatieven. Zo is er de sprankelende Nacht van de Geschiedenis en de Davidsfonds Academie, die over de jaren heen al meer dan 140.000 cursisten inspireerde. Wat een prachtig netwerk van gedreven mensen, gestuwd door gezonde nieuwsgierigheid en intense belangstelling!” Herman Van Goethem, conservator Kazerne Dossin en laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013

“Werken aan cultuurparticipatie betekent cultuur zichtbaar, begrijpbaar en genietbaar maken. Als culturele vuurtoren in het verenigingsleven slaagt het Davidsfonds daar wonderwel in. Het Davidsfonds zet ook duidelijk in op verjonging en vernieuwing – denk aan de Junior Journalist-wedstrijd en Toast Literair – en zet daarbij de dynamiek en creativiteit van haar bestaande basis ten volle in.” Kristl Strubbe, directeur van Herita

www.davidsfonds.be

www.davidsfonds.be

Davidsfonds Cultuurgids 2013  

Davidsfonds Cultuurgids 2013-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you