Woonmagazine Maaike winter 2017

Page 1

Nummer 5 | 2018

Wellness? In eigen huis!

Mensenwerk, altijd! WAKKER WORDEN

in de natuurCOLUMN

Mensenwerk, altijd!

Op zijn vraag wat ik vond van deze methode, heb ik hem de werkwijze van ons bedrijf uitgelegd. Daarin staat een persoonlijke, menselijke benadering van zowel verkoper als (mogelijke) koper centraal. Ons vertrekpunt? Makelaardij is mensenwerk, altijd. De verkoop of aankoop van een woning heeft zonder uitzondering een emotionele lading. Als makelaar maken wij veel lief en leed mee, van verhuizen naar een ruimere woning

wegens gezinsuitbreiding tot verkopen vanwege een verbroken relatie. Met dit in het achterhoofd willen wij aan iedere individuele verkoper of potentiële koper persoonlijk aandacht besteden. Dat kan alleen als we tijd nemen voor het rondleiden en beantwoorden van vragen. Zeker, er zijn uitzonderingen op de regel, maar ook nu de woningmarkt weer volop in beweging is, houden wij waar mogelijk vast aan het principe van persoonlijke dienstverlening. En dat werkt! Maaike

MAAIKE 3

L

aatst hoorde ik het verhaal van een makelaar die actief is aan de rand van de Randstad. Omdat er voor bepaalde woningen meer vraag dan aanbod is, nodigt deze collega alle belangstellenden uit voor een bezichtiging op hetzelfde tijdstip. Vervolgens kunnen ze een bod uitbrengen op de betreffende woning. Deze aanpak leidt – zo denkt hij – tot een hogere verkoopprijs.


COLOFON

8 24

Maaike van Doorn Makelaar Stationsstraat 49 6741 DH Lunteren 0318 48 37 00 info@maaikevandoornmakelaar.nl

33

www.maaikevandoornmakelaar.nl Creatie en realisatie: iConnect, Veenendaal Fotografie: Fotostudio Arjan van Bruggen Tekstredactie: Jaap van Dam Advertentieacquisitie: Dirk Jan Heijkamp Huis-aan-huis verspreid in Lunteren, Otterlo, Harskamp, De Klomp, De Valk, Wekerom, Ede (Kernhem) en Ederveen.

Dit magazine is aan te vragen via www.maaikevandoornmakelaar.nl of gratis bij ons af te halen. Druk- en zetfouten voorbehouden.

WE R K E N B I J M A A I K E

7

Gar y Vooges . A lles ( behalv e m a k e l a a r)

K LA N T A A N H E T WO OR D

8

Op de ber g in E de

9

Wak k er w or den in de nat uur

11

K lom pen en k lom penpaden

12

M O N U M E N TA A L LU N TE R E N !

KUNST

16

Zoek t oc ht naar r uim t e


INHOUDSOPGAVE

21 16

12

58 50 PA RT NE R IN WONEN

19

S andro Gr o e p Wo u d e n b e r g

21

Wel l ness ? In e ig e n h u is !

LUNT E RSE KOST

23 Voor

24 E erst

j ong e n s v a n d e g e s ta mp te p o t ! Lunte r e n , d a n Ne w Yo r k ?

V E RE NI GING

26 Lunt erse bl azen!

Dijk b lo a z e r s we te n v a n toet en en

WA N D E LD O R P

28 Lunt er en,

G I N K E LS E H E I D E

33 H er der

het land v an k lom penp a d e n .n l

v an s c hapen én m ens en

M A A I K E TH U I S B I J

42 P et ew eg

51, E de

P LA ATS G E N OTE N

46 Wint er s

PA N D M E T E E N V E R H A A L

50 E en

v an w eleer

v leugje N oor w egen in Lunt e re n ?

S E RV I C E I N B E E LD

58 N ieuw bouw ?

M aaik e v an D oor n M a k e l a a r!

MAAIKE 5


Inspiratie en innovatie Wie de showroom bij Van Ginkel Keukens bezoekt, wordt direct getroffen door de warme, sfeervolle opstelling van een groot aantal kwaliteitskeukens. Een inspirerende omgeving met de allernieuwste ontwikkelingen in keukens en apparatuur. Gemak dient de mens en de innovaties op keukengebied staan niet stil.

Integendeel, design en techniek zijn continu aan innovatieve veranderingen en verbeteringen onderhevig. Als ‘Miele Kitchen Experience Partner’ loopt Van Ginkel Keukens voorop om u de nieuwste technische ontwikkelingen te demonstreren. Kom kijken, laat u inspireren en maak kennis met onze ongekende service & garantie.

Van Ginkel Keukens Marconistraat 8 3771 AM Barneveld Z 0342 412501 E info@vanginkelkeukens.nl D vanginkelkeukens.nl F vanginkel.keukens

vanginkelkeukens.nl


WERKEN BIJ MAAIKE

GaryAlles Vooges

(behalve makelaar) “Ik doe alles wat een makelaar en binnendienst niet doet.” Zo beschrijft Gary Vooges in één zin zijn veelzijdige functie bij Maaike van Doorn Makelaar. “Zoals? De boekhouding, personeelszaken, gebouwbeheer, organisatie van kopersavonden en open huizen acties, reclame-uitingen…”, vertelt Vooges, die in zijn vrije tijd graag in beweging blijft met duiken, motorrijden, hardlopen en fitness. Gary Vooges heeft wat je noemt een bijzondere ‘woonloopbaan’ achter de rug. Zijn jongste jaren bracht hij door op een woonboot op de Spaarne, de rivier die door het historische hart van Haarlem slingert. Vervolgens woonde hij langer of korter in Papendrecht, Oosterhout, Garderen, Apeldoorn, Ede en Barneveld. Om uiteindelijk in Lunteren neer te strijken. Daar werkt hij inmiddels 11 jaar vrijwel vanaf de oprichting bij Maaike van Doorn Makelaar. Het allereerste ‘Te Koop’ bord heeft Gary eigenhandig gemaakt.

ELF JAAR HELICOPTERVIEW Door de veelzijdigheid in zijn werk heeft Gary Vooges een helicopterview op de gehele bedrijfsvoering en dat is belangrijk. Makelaars hebben nu eenmaal een functie die ze veel buiten de deur brengt. Juist dan is interne communicatie van groot belang. “We overleggen iedere week met het hele team, binnendienst en buitendienst. Dat doen we heel consequent, we slaan nooit over. We nemen dan de stand van zaken van alle objecten met elkaar door. Iedereen heeft daarin zijn inbreng en samen sturen we bij waar nodig. Zo zijn we met elkaar gericht op het succesvol bedienen van onze klanten.”

MAAIKE 7

Het mag duidelijk zijn, de afwisseling in werkzaamheden maakt zijn werk uitdagend en aantrekkelijk. In 2006 stapte hij over van een baan in de verzekeringswereld naar de makelaardij. In de elf jaar die volgden zag hij Maaike van Doorn Makelaar uitgroeien van specialist in taxaties tot een toonaangevende makelaar in Lunteren en omliggende plaatsen. “Daarom wordt mijn werk ook steeds breder. Ons team breidt uit en dus komt er meer en meer bij kijken. Salarisadministratie, arbodienst, wagenpark en het onderhoud van ons pand dat we in mei 2007 hebben gekocht en in 2014 hebben uitgebreid en verbouwd.” Bij dat gebouwbeheer komt zijn vroegere mts-opleiding trouwens goed van pas.


KLANT AAN HET WOORD

OP DE BERG

in Ede

“EERST HET APPARTEMENT VERKOPEN EN DAARNA OP ZOEK NAAR EEN WONING MET EEN TUIN. DAT WAS HET IDEE. MAAR WE KONDEN HET TOCH NIET LATEN OM ALVAST OP FUNDA TE KIJKEN… ONZE NIEUWE WONING IN EDE KWAM ER EEN PAAR KEER VOORBIJ. EEN GOEDE VRIENDIN ZEI: GA KIJKEN, HET IS ECHT IETS VOOR JULLIE. DAT WAS HET LAATSTE ZETJE EN HEBBEN WE EEN AFSPRAAK INGEPLAND. NA DE BEZICHTIGING WISTEN WE HET ALLEBEI ZEKER: DIT HUIS IS ECHT DAT WAT WE ZOEKEN.” Bianca Fontijn en haar man Patrick moesten snel handelen. Bianca: “Ons appartement stond nog niet te koop en we zochten een makelaar die onze huidige woning kon verkopen en die ons kon helpen met de aankoop van ons droomhuis. Mijn moeder raadde ons aan om contact op te nemen met Maaike van Doorn, zij is namelijk familie van

ons. Zo gezegd, zo gedaan en voordat we het goed en wel wisten, stond ons appartement in de verkoop en deed Henk Bos voor ons de onderhandelingen met betrekking tot de nieuwe woning. De aankoop van een nieuwe woning blijft een spannend proces, maar het kwam goed!” Bianca – marketeer van beroep – werkte actief mee aan de verkoop van het appartement door onder andere het inzetten van verschillende social media-kanalen. “Toen Laura belde of we mee wilden doen met de Open Huizendag, hadden we twijfels, maar hebben het toch gedaan. Onze woning zag er spik en span uit en we hebben zelfs voor het eerst in ons leven - een appeltaart gebakken. Die appeltaart deed het, want we hebben samen met de uiteindelijke kopers een stukje appeltaart gegeten!”

DICHTBIJ HET BOS Inmiddels woont het stel in de twee-onder-een-kap woning, ‘op de berg’ in Ede. “We zijn erg blij. Het is een heerlijk huis met een grote tuin en een garage. Er lag een nieuwe vloer in en de keuken is ook nieuw. Daarnaast hebben we alles aangepakt om het te moderniseren en echt ons thuis te maken. Wat we ons niet eens zo zeer realiseerden toen we het kochten, is dat we dichtbij het bos zouden komen te wonen. Daar wandelen we nu iedere dag met onze border collie Woezel”, aldus Bianca, die erg tevreden is over de begeleiding door Henk Bos en zijn collega’s.


WAKKER WORDEN

in de natuur

“MIJN VADER IS ARCHITECT, DIE HEEFT DIT HUIS ONTWORPEN,” VERTELT MARIKE ROSCAM ABBING OVER HAAR WONING AAN DE BOSRAND 35A IN LUNTEREN. DE UNIEKE VILLA IN HET BOS IS SINDS KORT TE KOOP. “WE HEBBEN BIJ DE ONTWIKKELING GOED NAGEDACHT OVER HOE WE WILDEN WONEN. IK WILDE WAKKER WORDEN IN DE NATUUR, ZO MET BLOTE VOETEN HET GRAS IN KUNNEN. DAT IS GELUKT. DE SLAAPKAMER HEEFT OPENSLAANDE DEUREN EN OP DE LIVING EN DE LOFT KIJK JE HET BLADERENDEK IN. JA, BUITEN IS HIER ÉCHT NAAR BINNEN GEHAALD. EEN HEERLIJK HUIS OM IN TE WONEN, MET GROTE RUIMTES DIE WARM EN FIJN AANVOELEN.” De grond waarop het huis staat behoorde toe aan Marike’s schoonouders. Bosrand 35A staat aan het eind van een zandpad, er heerst een serene rust. En dat terwijl het centrum van Lunteren in enkele fietsminuten bereikbaar is. “Het huis staat op een unieke plek. Het is een heerlijk ruim huis, op een idyllische locatie, maar toch wil je na verloop van tijd wel weer eens wat anders” vertelt Marike.

Al twee jaar praat het echtpaar Roscam Abbing over al dan niet verhuizen. “Na de zomervakantie zei mijn man: zullen we gewoon eens melden dat we willen verkopen? Hij heeft toen Maaike van Doorn Makelaar gebeld. Nee, we kenden haar niet, maar hadden bij het eerste gesprek direct een klik,” besluit Marike Roscam Abbing. > zie pagina 65 voor meer informatie over deze woning

MAAIKE 9

Dat is één van de redenen voor de familie Roscam Abbing om naar iets anders uit te kijken. Marike: “Misschien nog een keer zelf bouwen bijvoorbeeld. Nu zijn we nog jong genoeg om dat te doen, over tien jaar kan dat anders zijn. Of het wordt een woning uit het begin van de vorige eeuw, zo één die helemaal gerenoveerd moet worden. Wel moet het een tuin hebben. Eigenlijk weten we het nog niet, het kan ook een huis worden waar je zo over de weilanden wegkijkt. Dat lijkt me ook wel wat, na alle jaren in het bos.”


VOOR VERF EN WONEN EEN EIGENTIJDSE WOONWINKEL; VOOR IEDER WAT WILS!

Ben je op zoek naar een speciaalzaak die staat voor kwaliteit en optimale service in Lunteren en omgeving? Dan ben je bij Voor Verf & Wonen Van den Brandhof aan het juiste adres! Wij hebben alles om je interieur opnieuw tot leven te brengen, met verf, behang, raamdecoratie, gordijnen en vele soorten vloeren. Onze producten worden op maat gemaakt en we helpen graag om ze thuis te monteren of leggen. Daarnaast bieden we je in de winkel graag een persoonlijk advies om een keuze te maken die het beste past bij jouw woonsituatie en wensen.

VAN DEN BRANDHOF EIGENTIJDSE WOONWINKEL LEER ONS KENNEN VOORBEREIDING, NIEUWBOUW EN ONDERHOUD

Opgericht in 1997 als eenmansbedrijf, door de jaren heen uitgegroeid tot een bekende naam in de bouwwereld van Lunteren en omstreken. Wij staan bekend om onze flexibiliteit en vakmanschap, dit tegen een concurrerende prijs. Wij denken graag in een vroeg stadium met je mee, of het nu gaat om een verbouwing, nieuwbouw van een woning of kleinschalige seriematige woningbouw.

Honskamperweg 58 - 6741 CC Lunteren T (0318) 48 57 88 E info@vandenbrandhof.com I www.vandenbrandhof.com

Dorpsstraat 123 - 6741 AD Lunteren T (0318) 42 33 00 E info@voorverfenwonen.com I www.voorverfenwonen.com


KLANT AAN HET WOORD

Klompen

EN KLOMPENPADEN “Toen we vorig jaar in augustus naar Lunteren verhuisden, was het kort hierna Oud Lunterse Dag”, vertelt Gerard Koeman. “We hebben die zijdelings meegemaakt, deze zomer waren we er echt volop bij. Ja, we hebben zelfs kleding en klompen aangeschaft!” Het is duidelijk: Gerard met zijn vrouw Cora en dochter Lisa zijn thuis in hun nieuwe woonplaats Lunteren en al goed ingeburgerd.

was het contact erg goed. Een man een man, een woord een woord. Dat sprak ons aan, zo wilden wij omgaan met onze nieuwe omgeving.” Belangrijk was dat het gezin Koeman in de zomervakantie van 2016 kon verhuizen. Zo kon dochter Lisa (14) aan het begin van het nieuwe schooljaar in de 2 e klas op de middelbare school in Barneveld beginnen. “Die overgang verliep soepel, de aansluiting met school was probleemloos en ze is inmiddels lid van de turnvereniging. Zelf ben ik vrijwilliger bij de klompenpaden geworden. Gisteren liep ik het Nederwoudsepad (www.klompenpaden.nl) om te controleren of de bordjes nog goed zichtbaar en aanwezig zijn. Er zijn veel mooie routes in deze omgeving, ik kan ze van harte aanbevelen!”

MAAIKE 11

“We woonden bijna 20 jaar in Bergschenhoek, een dorp onder de rook van Rotterdam. Toen we er gingen wonen was het echt een dorp, maar in de loop der jaren zijn alle plaatsen er omheen naar elkaar toegegroeid. De tussengelegen weilanden zijn helemaal volgebouwd. Dit was één van de redenen om een nieuwe woonomgeving te zoeken, meer in de natuur”, vertelt Gerard. “Een voorwaarde was wel dat ik binnen een uur op mijn werk in Utrecht kon zijn.” In Lunteren vond het paar een dorp met veel faciliteiten op het gebied van winkels en sport en een station. “We raakten toevallig aan de praat met een aannemer die ons vertelde over nieuwbouw aan het Spoorwiel. Hij was erg enthousiast over de locatie, namelijk met zicht op de molen. Wij zijn gaan kijken en de plek sprak ons direct aan. We namen contact op met Maaike van Doorn Makelaar en ik moet zeggen: de contacten zijn prima verlopen. Neem al onze contractuele wijzigingsvoorstellingen, die zijn goed opgepakt. Alles ging in een goede sfeer, ik zou zelfs zeggen gemoedelijk. Ook met de aannemer


Restaureren? Monument of niet, wie een pand met cultuurhistorische waarde heeft en dit wil restaureren, doet er goed aan zorgvuldig te werk te gaan. Dat begint al met een goed vooronderzoek: niet alleen naar de bouwtechnische staat van het pand, maar ook naar de historie ervan. Vervolgens is het verstandig om een (restauratie)architect te betrekken bij uw restauratieplannen. Deze zal u begeleiden bij het (voor)overleg met de gemeente en weet ook de weg in subsidieland. Vervolgens gaat u aan de slag met planvorming en vergunningsaanvragen. Welke aannemer geschikt is voor uw restauratieopdracht? Dat is een kwestie van veel informatie en referenties opvragen.


MONUMENTAAL LUNTEREN

DE OPEN MONUMENTENDAG TREKT IN LUNTEREN JAARLIJKS VEEL BELANGSTELLING EN DAT IS NIET VERWONDERLIJK. HET DORP HEEFT IMMERS VEEL RIJKS- EN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN. EN DAN HEEFT HET MEEST OMSTREDEN STUK ERFGOED, DE MUUR VAN MUSSERT, NOG NIET EENS DE MONUMENTENSTATUS ONTVANGEN. Om te beginnen, Lunteren telt 34 rijksmonumenten. De Oude Kerk uit de vijftiende eeuw is daarbij letterlijk gezichtsbepalend voor de skyline van het dorp. Vanuit alle windstreken torent het Godshuis boven de bebouwing uit. Ook het station, molen De Hoop en uitkijktoren De Koepel behoren tot het monumentale erfgoed. Dat een rijksmonument niet altijd groot hoeft te zijn bewijst de waterpomp in het Luntersche Buurtbosch: ook deze mag zich ‘monument’ noemen.

gemeente Ede heeft in Lunteren liefst 38 gebouwen of objecten aangewezen. Deze hebben geen nationale betekenis, maar zijn wel van plaatselijk of regionaal belang. In de Lunterse lijst van gemeentemonumenten staan bijvoorbeeld Hotel Floor (rond 1900 gebouwd) en diverse landhuizen van de vermaarde architect J.W. Dinger. Het Groene Kruisgebouw aan de Wilbrinkstraat, gebouwd in 1958, is het meest jonge monument.

Nederland telt overigens bijna 62.000 rijksmonumenten. Deze gebouwen of andere objecten hebben zo’n grote, nationale cultuurhistorische waarde dat ze door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. Iets meer dan de helft van dit aantal is een woonhuis. In het Rijksmonumentenregister zijn ze allemaal beschreven.

Niet alleen de landelijke overheid, ook de gemeente kan een stukje erfgoed de monumentenstatus verlenen. De

MAAIKE 13

HOTEL FLOOR


kij spec k o ia p w le a ww an .ar bie t-g din re g! en .n l

Van Zon & Partners. Uw specialist in Hypotheekadvies. Van Zon & Partners Financieel Advies B.V. is een professioneel en dynamisch bedrijf dat is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Van Zon & Partners biedt persoonlijk financieel advies, in het bijzonder aan particulieren, zelfstandig ondernemers en directeur grootaandeelhouders (DGA’s). Bij ons staat de cliënt

tuinontwerp tuinaanleg tuinonderhoud

centraal. Aandacht is ons credo.

Tuinen Tuinen met met uitstraling! uitstraling!

Haagsteeg 4, Wageningen (0317) 35 68 68 Franklin Mahulete

Meulunterseweg 27 | 6741 hl lunteren 0318 481061 | 06 25025348 info@art-green.nl | www.art-green.nl

Art-Green - Adv Maaike van Doorn NOV2015 [88x126].indd 1

Hypotheken

info@vanzon-partners.nl www.vanzon-partners.nl

Financiële planning

Verzekeringen

24-11-2015 10:37:01

Wij zijn gespecialiseerd in het spuiten van hout­ werk, kozijnen, deuren en keukens op locatie. Ook spuiten wij wanden en plafonds!

Per 18 september 2017 zijn wij verhuisd. Wij heten u van harte welkom op: Dorpsstraat 3, 6741 AA Lunteren 0318 - 48 31 51 lunteren@vpvanotarissen.nl

SCHILDERSBEDRIJF A. HOOIJER CORVERSBOS 43, 6718 HK EDE, 06 523 715 18


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Woonhuis met multifunctionele garage Harskamp Margrietlaan 4

Deze charmante helft van een dubbel woonhuis met geheel verbouwde garage is gelegen op een fraaie locatie in Harskamp. De woning is door de jaren goed onderhouden. Het geheel is gelegen op een perceel van 324 m² met een royale achtertuin op het westen voorzien van een veranda, sierbestrating en borders. Alle dagelijkse voorzieningen zijn op zeer korte afstand gelegen.

Vraagprijs: € 369.000,- k.k.

Ruime vrijstaande villa in buitengebied Ede Meikade 30

Vraagprijs: € 835.000,- k.k.

MAAIKE 15

Op de grens van Ede en Ederveen staat deze ruime, vrijstaande onder architectuur gebouwde villa. De woning is gelegen in het buitengebied met de weilanden als achtertuin op een perceel van 2.845 m². Rondom is een fraai aangelegde tuin met altijd een plek in de zon. Er is gebruik gemaakte van 1e klas materialen. Een heerlijk familiehuis op een fraaie locatie.KUNST

Zoektocht naar

ruimte

“IK BEN ALTIJD OP ZOEK NAAR RUIMTE IN MIJN WERK,” VERTELT DE LUNTERSE KUNSTENARES MARIEKE BOUMAN. “ZOWEL IN AQUARELLEREN, WERKEN MET ACRYL EN IN BOETSEREN. TOEN IK VIJFTIEN JAAR GELEDEN MEEWERKTE AAN EEN GROOT TEGELTABLEAU VOOR DE GEMEENTE EDE, WERD IK GEGREPEN DOOR TEGELS EN KERAMIEK. MIJN ERVARINGEN MET AQUARELLEREN EN ETSEN KOMEN DAARBIJ GOED VAN PAS. DE LIEFDE VOOR KERAMIEK IS NIET MEER VOORBIJGEGAAN.”

LUNTEREN De kunstenares woont sinds 30 jaar in Lunteren. “Voorheen woonden we eerst kort in Haarlem, maar het westen werd te druk. We zochten de ruimte. Daarom kochten we grond in Bennekom en lieten daarop een bungalow naar eigen ontwerp bouwen. Later zijn we naar Lunteren verhuisd.” Van deze verhuizing heeft ze geen moment spijt gehad. “Mijn man is inmiddels overleden. Ik woon nu in een appartement

dat is ingericht als een mini-museum.” Ze is actief in de Lunterse kunstenaarsvereniging en werkt al sinds het begin mee aan de populaire Atelierroute in het 2 e weekend van juni. “Dan kun je tien ateliers in Lunteren bezoeken, het is altijd erg druk. Ook de tegelroute Lunteren is de moeite waard. Hiervoor heb ik, in samenwerking met het tegelmuseum Otterlo, het initiatief genomen. Ik heb er ook diverse tableaus voor gemaakt.”

LONDEN Verschillende exposities, in binnen- en buitenland, getuigen ervan dat Marieke een succesvol tegeldesigner is die internationaal is doorgebroken. Zo exposeerde ze in 2016 tweemaal in Londen, waar ze eerst werd uitgenodigd door de toonaangevende Parallax Art Fair in juli 2017, en in december door La galeria Pall Mall. “Ik ben onlangs uitgenodigd om te exposeren in Manhattan, New York. Mijn dochter, die in Israël woont, heeft zich daarvoor nu opgeworpen als mijn manager, en heeft contact opgenomen, dus wie weet…”

MAAIKE 17

Tijdens haar opleiding tot bouwkundig ingenieur, waarbij de artistieke vorming een belangrijk onderdeel is, raakte Marieke gefascineerd door beeldende kunst. Na haar pensionering als docent aan de Landbouwuniversiteit Wageningen volgde ze een aantal cursussen aan de Europäische Akademie für Bildende Kunst in het Duitse Trier. “Dat waren intensieve cursussen waar ik veel aan heb gehad. Haar bouwkundige oorsprong is duidelijk terug te zien in haar werk. Zo verwijzen de ruimtelijke constructies vaak naar bouwwerken en woningen.


Een hypotheekadvies nodig?

Bel of app Annemieke!

OriĂŤnteren kost niets.

www.rabobank.nl/gv

06-30057551


PARTNER IN WONEN SANDRO GROEP WOUDENBERG: SPECIALIST IN EXCLUSIEVE BINNENVLOEREN

Maak ‘t binnen buitengewoon landelijk HOE GEEF JE EEN BADKAMER, HAL OF KEUKEN EEN BUITENGEWOON LANDELIJKE UITSTRALING? MET BINNENKLINKERS VAN DE SANDRO GROEP IN WOUDENBERG! MAAIKE MAGAZINE REED DE LANDELIJKE ROUTE (VIA EDERVEEN) NAAR HET SHOWTERREIN VAN DIT BEDRIJF, AAN DE PROVINCIALE WEG TUSSEN SCHERPENZEEL EN WOUDENBERG.

Wie dit fraai aangelegde buitenterrein oprijdt, ziet direct de hoofdactiviteit van de Sandro Groep: sierbestrating, tuinhout en tuinaccessoires zoals verlichting, vijverartikelen en tuindecoratie. Maar eenmaal binnen blijkt men nóg een specialiteit te hebben: exclusieve binnenvloeren. Op borden worden allerlei mogelijkheden gepresenteerd. “Een vloer van klinkertjes in de keuken geeft een exclusieve uitstraling. Dit kan zowel in combinatie met een landelijke of juist moderne keuken”, vertelt Erik Dirksen van de Sandro Groep. “We leggen deze vloeren door heel Nederland, bij particulieren maar ook in projecten zoals restaurants en bedrijfsruimtes. Omdat we de vloeren impregneren, zijn ze gewoon te dweilen en schoon te houden. Het mooie is dat binnen en buiten natuurlijk in elkaar kunnen overvloeien met deze vloeren.”

DAKTERRASSEN

MAAIKE 19

Het bedrijf in Woudenberg heeft naast binnenvloeren en sierbestrating ook een speciale service voor eigenaren van appartementen en penthouses: aanleg van exclusieve dakterrassen en balkons. “Mensen die liever een mooie tegelvloer dan vlonders op hun balkon hebben, vinden in ons een pure specialist. We leggen vloeren op speciale dragers, waardoor ze perfect recht liggen. Deze vloeren – vaak van keramische tegels – zijn makkelijk schoon te houden en zijn bovendien demontabel. We leveren ze inmiddels door heel Nederland”, aldus Erik Dirksen.


Uw keuken.

Dorpsstraat 199 ∞ 6741 AG Lunteren T 0318 48 66 56 ∞ M 06 23 58 51 98 info@ndrkeukens.nl ∞ www.ndrkeukens.nl


PARTNER IN WONEN

Wellness?

In eigen huis!

Een zwembad, sauna, spa of infraroodcabine thuis? Het kan met de specialisten van Interhiva uit Barneveld. Al meer dan 40 jaar creëert het bedrijf wellness thuis, om heerlijk tot rust te komen na een hectische dag of een heftige work-out. Steeds meer woonconsumenten ontdekken de meerwaarde van wellness, óók voor de waarde van hun woning.

INSPIREREND ONTWERP Een goed advies is de basis van Interhiva’s dienstverlening. Voordat er ook maar een eerste schets is gemaakt, hebben de specialisten van Interhiva een belangrijke inbreng. Zij weten immers wat er nodig is voor een zo optimaal mogelijke plaatsing van wellnessfaciliteiten. Ongeacht of dit thuis of in een commerciële omgeving is. Interhiva heeft eigen ontwerpers die alle ideeën en wensen vertalen naar inspirerende ontwerpen. Bij zo’n ontwerp brengen ze ook alle technische aspecten (zoals benodigde apparatuur en installatieproducten) in kaart. De ontwerptekening vormt de solide basis voor de bouw van elk project.

FASCINERENDE TECHNOLOGIE Interhiva fungeert bij de bouw van een wellnessproject als coördinator. Dit voorkomt kostbare vergissingen en zorgt ervoor dat u als opdrachtgever met één partij zaken doet. Moderne wellnessapparatuur is een fascinerende mengeling van bouwkundige, mechanische, elektronische en (soms) chemische technologie. Interhiva-technici weten als geen ander wat er bij een perfecte installatie komt kijken. En na de installatie? Dan zorgt de eigen servicedienst voor periodiek onderhoud en snelle storingsservice. Zodat wellnessapparatuur precies doet waarvoor het bedoeld is: ontspannen genieten!

MAAIKE 21

Interhiva ontwerpt en realiseert wellnessprojecten. De oorsprong van het bedrijf ligt in de professionele markt: Interhiva begon als eerste met advisering, ontwerp, bouw en installatie van wellnessfaciliteiten in hotels, saunabedrijven, wellnessclubs en recreatieparken. Later vonden ook particulieren de weg naar Barneveld. Interhiva is de afgelopen jaren sterk uitgebreid, omdat de vraag naar professionele expertise sterk toenam. Niet alleen van commerciële wellnessbedrijven, óók van particulieren die vaker dan voorheen investeren in professionele faciliteiten.


Timmerfa0riek De Stroet BV realiseerden in 2017 o.a. de nieuwe kerk van de HHG te Lunteren. Zie voor onze andere projecten www.bouwbedrijfnap.nl

Bouwbedrijf Nap BV* Kauwenhoven 37* 6741 PW Lunteren* 0318-483512 * www.bouwbedrijfnap.nl


LUNTERSE KOST

Voor jongens van de

gestampte pot! Eigenaar Anton Floor vertelt over het ontstaan van het aanbod stamppotten: “Met name de vrijgezellen werden friet en frikadellen wel eens zat en hadden trek in ‘fatsoenlijk’ eten. Ze vroegen toen of we niet eens stamppot konden serveren. Daar heb ik met plezier gehoor aan gegeven”. Het gevolg: in de wintermaanden staan er drie soorten stamppot op de kaart: boerenkool, zuurkool en hutspot met worst

en spek. Ze zijn niet alleen onder de cafégasten populair, ook voor een feestavond wordt er regelmatig een stamppottenbuffet klaargezet. Café annex partycentrum Floor wordt gerund door drie leden van de familie Floor: vader Anton, moeder Bep en zoon Wesley. Anton bereidt de stamppotten zelf, hetzelfde geldt voor de snert met roggebrood en spek die ook op het menu staat. Anton Floor: “Onze stamppotten zijn ook populair bij overwerkers. Maar de vrijgezellen zijn de grootste afnemers. Ze kunnen in het café eten maar de stamppot ook afhalen, koud of warm, net wat ze willen.”

WWW.PARTYCENTRUMFLOOR.NL

MAAIKE 23

Je bent vrijgezel, maakt lange dagen en hebt weinig tijd om te koken. Een snelle hap uit een cafetaria is best een keer lekker, maar niet iedere dag natuurlijk. Wat doe je dan? Je stapt binnen bij Floor in Lunteren voor de beste stamppotten van de Veluwe. Stevige winterkost voor alle jongens (en meisjes) van de gestampte pot.


EerstLunteren, dan New York?

ALS WE JAAP VAN RAVENSWAAY, VOORZITTER VAN DE VERENIGING OUDLUNTEREN BELLEN, ZIT HIJ MIDDEN TUSSEN 30 VROUWEN BIJ EEN MAD HATTER TEAPARTY IN MUSEUM LUNTEREN. BERRY RUTJES, DE BEKENDE HOEDENONTWERPSTER DIE HOEDEN ONTWIERP VOOR KONINGIN MAXIMA EN TAL VAN KAMERLEDEN, GEEFT EEN LEZING OVER HET HOEDENVAK.


VERENIGING OUD-LUNTEREN Museum Lunteren wordt beheerd door de Vereniging OudLunteren. Deze is ontstaan toen er – met succes - verzet kwam tegen de sloop van het stationsgebouw. Het museum is gevestigd in een karakteristiek pand aan de Dorpsstraat. In het souterrain bevindt zich het bezoekerscentrum van project ‘de Goudsberg’ en op de verdieping de interessante, specifieke geschiedenis van Lunteren.

De vaste museumcollectie bestaat uit een groot aantal foto’s en ansichtkaarten die de geschiedenis van Lunteren in beeld brengen. Ook bezit het museum een collectie schilderijen, onder meer van drie generaties Nefkens. Veel schilderijen hebben de natuur en het boerenleven als onderwerp. Ook het ‘buitenmuseum’, met in de zomer schilderijen op grote panelen van overleden Lunterse kunstenaars, is bijzonder, net als de permanente tentoonstelling ‘Hoog van de Toren’ in uitkijktoren De Koepel. “De uitbreiding van onze collectie gaat niet snel, onze middelen zijn beperkt. Soms ontvangen we een gift of een schenking, daar zijn we erg blij mee”, aldus Jaap van Ravenswaay. “De vereniging met 830 leden en het museum als onderdeel daarvan, hebben een groot draagvlak in Lunteren. Dat komt goed uit, want we zijn nog steeds aan het bouwen met grote ambitie. Gelukkig beschikken we over maar liefst 55 vrijwilligers, dus we gaan onze plannen waarmaken!” In 2018 hoopt het museum een nieuwe vleugel te kunnen realiseren. Zie ook de website www.museumlunteren.nl.

MAAIKE 25

“Deze Teaparty is naar aanleiding van onze tentoonstelling ‘De hoed als verrassende topper’, deze loopt nog tot 6 januari”, vertelt Jaap van Ravenswaay. “We hebben drie tot vier nieuwe exposities per jaar.” Dat de mensen achter het museum erg actief zijn, blijkt uit zijn enthousiaste opsomming van onderwerpen voor 2018: “Binnenkort krijgen we ‘Schatten van Lunteranen’, daarna ‘Oral History’ en vervolgens een tentoonstelling over ‘Een huis vol’, met grote gezinnen als thema. En dan, aan het eind van het jaar: ‘Wereldvrouwen’, met realistische olieverfportretten van bijzondere vrouwen uit de hele wereld. Een tentoonstelling die misschien ook naar New York reist, maar éérst bij ons in Lunteren te bewonderen is.”


VERENIGING

Lunterse Dijkbloazers

weten van toeten en blazen Toen Bert Bloemert dertig jaar geleden in Lunteren kwam wonen, was het niet zo moeilijk om contact te krijgen met zijn plaatsgenoten. “Daar ben je zelf bij”, vertelt hij in zijn woning aan de Postweg. “Het is heel simpel: gewoon doen zoals de Lunteranen. Klim op de kar, steek je handen uit de mouwen, doe mee”. Inmiddels is Bloemert een bekend gezicht in het dorp, mede dankzij het ringsteken op de Oud Lunterse Dag én het midwinterhoornblazen van de Dijkbloazers. Die laatste activiteit ontstond 12 jaar geleden. Na een

internationale loopbaan van meer dan 40 jaar in ict en organisatieadvies, stopte Bloemert met wat hij zelf noemt ‘het grote werk’. Zijn vrouw zag een advertentie in de plaatselijke krant waarin een cursus ‘Midwinterhoorn bouwen’ werd aangeprezen. Bloemert: “Is dat iets voor jou, vroeg ze me. Ik heb het telefoonnummer uit de advertentie gebeld en kreeg Joop van Dijk aan de lijn. De cursus zat eigenlijk vol, maar ik ben toch met Joop gaan praten.” Dat werd een mooi gesprek, waarbij Bloemert de vraag stelde: als de hoorns gebouwd zijn, wat gaan jullie er dan mee doen? “Onze conclusie was


De combi n at i e van bl a zer en happe “ de tonen uniek” maakt

dat er een groep moest komen. Dus zei ik tegen Joop: als jij de hoorns bouwt, doe ik de organisatie van de groep.” Aldus ontstond Stichting De Dijkbloazers.

DOEDELZAKSPELER Het bouwen van de hoorns verliep voorspoedig. Na de eerste cursus volgden er meer. Met de deelnemers uit de tweede cursus is de eerste groep hoornblazers gevuld. Geen van de leden had ervaring met het blazen, dus stak Bert Bloemert zijn licht op bij groepen in Epe, Twente en de Achterhoek. “Dat gaf al een aardig beeld”, vertelt hij. “We hebben onszelf een tenue aangemeten, zwart met witte klompen en een rode sjaal. En vervolgens zijn we aan de weg gaan timmeren. Ieder jaar kwamen er bouwers en blazers bij, we groeiden van acht naar dertig leden”. Ook het muzikale niveau ging fors omhoog. De eerste instructeur, een doedelzakspeler, werd opgevolgd door een docent die op het conservatorium de opleiding blaasinstrumenten doorliep. “Inmiddels treden we op door heel Nederland, van Drenthe tot de Betuwe, van Zuid-Holland tot het uiterste noorden van Friesland”. Wie de Lunterse blazers voor de adventsperiode wil boeken, moet ruim voor de zomer bellen.

HAPPE

Oeroude

traditie

Het midwinterhoornblazen is met name in Oost-Nederland een bekende traditie. Veel buurtschappen hebben vanouds een eigen groep. “Ik zeg wel eens: de hoorn was de eerste mobiele telefoon”, lacht Bloemert. “Hij deed dienst als signaalhoorn, mensen gebruikten hem bijvoorbeeld om alarm te slaan”. In de Tweede Wereldoorlog werd hij daarom door de bezetter verboden. In het Utrechts Psalter, een handschrift uit de negende eeuw, staat bij psalm 150 al een afbeelding van zo’n soort hoorn. Toen werd er al op hoorns geblazen. Inmiddels behoort het midwinterhoornblazen tot het Nationaal Cultureel Immaterieel Erfgoed.

MAAIKE 27

Hoewel het midwinterhoornblazen een mystieke en religieuze achtergrond heeft, blaast het geloof bij de Lunterse groep geen partijtje mee. “We zijn geloofsonafhankelijk”, vertelt Bloemert. Het gezelschap heeft een oefenlokaal aan de Goorsteeg. “Een Oostenrijks zaaltje waar we niemand tot last zijn”. Hier oefenen de blazers in twee groepen: beginners en gevorderden. Tien weken in het voorjaar en vervolgens van september tot advent. Die regelmatige oefening is belangrijk om het hoornblazen onder de knie te krijgen, weet Bloemert. “Het lijkt op het eerste oog simpel, maar het is de kunst om je lippen in de juiste frequentie aan te spannen”. Essentieel onderdeel van een midwinterhoorn is het mondstuk, de zogenaamde ‘happe’. “De combinatie van blazer en happe maakt de tonen uniek”. Bij een optreden van de Dijkbloazers spelen de blazers beurtelings. “Samen spelen is er niet bij”. Het repertoire bestaat uit vaste melodieën van vier tot vijf noten die altijd herkenbaar zijn. Zoals het lied ‘Het nieuwe licht’ met als thema: het donker moet gaan, want het licht komt eraan.


Een mooie binnenkomer

VRAAG DE GRATIS BROCHURE AAN

Deuren zijn niet alleen gezichtsbepalend, maar hebben het ook vaak zwaar te verduren. Kies daarom voor een oersterke deur van Rebel. Voor iedere woonstijl leveren wij deuren inclusief beslag. Rebel ontzorgt u vanaf het inmeten tot en met het afhangen. Bij aankoop ontvangt u een leuke attentie. Als dat geen leuke binnenkomer is! Nieuwsgierig geworden? Bel 088-44 36 200 voor een afspraak en bezoek onze showroom aan de Lage Valkseweg 26 in Wekerom.

www.rebeldeuren.nl

171205-MakelaarBrochure-liggend.indd 1

11-12-17 12:19

Voor de mooiste tuinen in Lunteren!

HUURRECHT | ARBEIDSRECHT | FAMILIERECHT | INCASSO’S ERFRECHT | VERBINTENISSENRECHT

Max Planckstraat 21 | 6716 BD Ede | T 0318 24 81 24 | F 0318 89 02 48 info@vanhunnikenkok.nl | www.vanhunnikenkok.nl

www.toptuinen.com


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Rietgedekte woonboerderij op royaal perceel Ederveen Oudendijk 36

Buitenleven! Dat is het woord dat centraal staat bij de rietgedekte woonboerderij welke gelegen is op een perceel van maar liefst 21.385 m². Door het royale perceel zijn er vele mogelijkheden waaronder hobbymatig dieren houden of werken vanuit huis. Bij de woning ligt een fraaie natuurvijver, een boomgaard, een boerentuin met moestuin en een groot weiland. Ook zijn er een aantal bijgebouwen aanwezig.

Vraagprijs: € 725.000,- k.k.

Realisatie van twee zeer exclusieve en luxe villa’s Lunteren Valkse Engweg 8

Koopsom vanaf € 1.298.000,- v.o.n.

MAAIKE 29

In een mooie landelijke omgeving tussen de weilanden en op korte afstand van uitgestrekte natuurgebieden worden twee zeer exclusieve en luxe villa’s gerealiseerd. Een prachtig ontwerp met een zeer kenmerkend dak, bijzondere overstekken en luifels. De villa’s zijn ruim, licht en worden stijlvol afgewerkt. Het perceel is vanaf circa 10.000 m². Kortom, een droomvilla op een unieke locatie!


WANDELDORP

Lunteren is een zeldzaam mooi gebied voor wandelaars. Op weinig plaatsen in Nederland is een zo afwisselend terrein te voet bereikbaar. Bos, stuifzand, heide en weide: het ligt allemaal op loopafstand van elkaar. Met cultuurhistorische hoogtepunten als de Celtic Fields de De Goudsberg als verbindende schakels. Het mooie is, op 12 punten staan informatieborden waar wandelaars één van de korte of langere tochten kunnen beginnen.

Lunteren,

hetklompenpaden. land van nl

Voor wie het niet weet: wandelen is de populairste vrijetijdsbesteding van Nederland. Met elkaar maken we jaarlijkse zo’n 500 miljoen (!) wandelingen van een uur of meer. Dat is veel meer dan andere favoriete bezigheden als fietsen en winkelen. Meer dan 10 miljoen Nederlanders vormen samen een immens wandelpeloton dat de spreekwoordelijke ‘paden op en lanen in’ gaat. De gemiddelde wandeling is bijna 9 kilometer lang, dus de Nederlander houdt van doorlopen.

MIDDELPUNT Rond Lunteren zijn negen wandelingen uitgestippeld. Die variëren van kort (1,7 km) tot wat langer (6,2 km). Wie dit te bescheiden vindt, kan routes combineren en zo langer onderweg zijn. Alle wandelinformatie is te vinden op www. middelpuntvannederland.nl. Deze website is sowieso een ‘must’ voor iedereen die in Lunteren woont of plannen heeft ernaar te verhuizen. Het onthult de nodige schatten die er in en rond het dorp te ontdekken zijn. Overigens zij er naast de bovengenoemde wandelingen ook nog zogenaamde ‘Klompenpaden’ uitgezet (www.klompenpaden.nl).


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Idyllische houten woning op royaal perceel Kootwijkerbroek Oude Garderenseweg 15

Op een charmante locatie in het buitengebied van Kootwijkerbroek staat deze idyllische houten woning. De vrijheid, rust en privacy rondom deze woning komt helemaal tot zijn recht op dit royale perceel van 4.000 m². Op het perceel staat er een grote houten schuur en een carport. De woning is altijd keurig onderhouden, volledig geïsoleerd en heeft een viertal slaapkamers.

Vraagprijs: € 595.000,- k.k.

Kopregel

Gelegen op een rustige locatie, maar toch in het hart van het dorp staat deze tussenwoning met berging. Het geheel is gelegen op een perceel van 135 m² met een zonnige achtertuin op het zuiden. Er is voldoende par keergelegenheid en speelgelegenheid voor de kinderen.

Vraagprijs: € 245.000,- k.k.

Otterlo, Arnhemseweg 8 In het gezellige dorpshart staat deze vrijstaande woning met garage op een perceel van 710 m 2 . Via het Mosselsepad is de garage bereikbaar. De tuin is gelegen rondom de woning, waardoor u altijd een heerlijke plek kunt vinden. Het geheel dient gemoderniseerd te worden.

Vraagprijs: € 389.000,- k.k.

MAAIKE 31

Lunteren, Vaarkamperhof 9


WWW.SOOFMEUBELS.NL Welkom in onze winkel! We ‘zitten’ aan de Telefoonweg 137 | 6711 NB EDE Telefoon 0318 - 220 206 | E-mail info@soofmeubels.nl | Voor openingstijden zie onze website.

1711999 Soof Meubels - Maaike Magazine - uitgave december 2017 - 183x257-UitgaveDEC17cs.indd 1

15-12-17 13:37


GINKELSE HEIDE

Herder van schapen

én mensen

MAAIKE 33

OP DE GRENS VAN HERFST EN WINTER RIJDEN WE VANUIT DE BEBOSTE RAND VAN EDE RICHTING ARNHEM. DAAR WAAR DE BOMEN OVERGAAN IN HEIDEGROND HEBBEN WE AFGESPROKEN MET SCHAAPHERDER HENK VAN DEN BRANDHOF. AL 26 JAAR TREKT HIJ DAGELIJKS MET ZIJN KUDDE DE GINKELSE HEIDE OP, NET ALS ZIJN VADER VELE JAREN DEED. EEN EENZAAM BESTAAN? DAT BLIJKT MEE TE VALLEN.


Bij de schaapskooi, pal tegenover restaurant Juffrouw Tok, brengt Henk de 155 Veluwse heideschapen al in beweging. De hekken gaan los en als een Romeinse legereenheid lopen de schapen aaneengesloten de heide op, vacht aan vacht. “Heel soms belandt een hond van een wandelaar tussen de schapen, het is een heel gedoe om die er weer tussenuit te krijgen”, vertelt Henk als we de kooi al enkele honderden meters achter ons hebben gelaten. De schapen zijn al vooruitgelopen en verspreiden zich nu, op zoek naar vulling van hun maag. “Ze hebben ongeveer zes uur nodig om hun pens te vullen”. De herdershonden Amy en Tjip (in opleiding) houden een oogje in het zeil.

DOE EEN WENS Wie denkt dat de Edese schaapherder alleen met zijn dieren omgaat heeft het mis. Als medewerker van de Stichting Edese Schaapskudde heeft Henk óók oor en oog voor mensen. Omdat er naast de schaapskooi een grote parkeerplaats is aangelegd, komen bezoekers uit heel Nederland de kudde bewonderen. Zeker in de lammetjestijd tussen winter en voorjaar. Soms zijn er bijzondere bezoekers en dat zijn voor de schaapherder vaak kostbare momenten. “Bijvoorbeeld als de stichting Doe een wens met een ongeneeslijk ziek kindje op bezoek komt. Dat wil dan heel graag nog een keer de lammetjes aaien.”


MAAIKE 35

Na een paar minuten is de herder van de Ginkelse Heide niet meer dan een stipje aan de horizon.


Veel Nederlanders hebben een romantisch beeld van het herdersbestaan.


Ook aan de bijzondere fotoshoots met bands als Pussycat, Luv en Normaal bewaart hij goede herinneringen. En recent was de Belgische versie van Holland Got Talent voor opnames te gast op de heide. Staat er opeens een meisje de sterren van de hemel te zingen.

ROMANTIEK

MAAIKE 37

Veel Nederlanders hebben een romantisch beeld van het herdersbestaan, mede gevoed door Bijbelse verhalen over de Goede Herder en vaderlandse liedjes als ‘Op de grote stille heide’. De realiteit is dat het herdersleven stevig aanpoten is. “Je bent er iedere dag, zeven dagen per week, mee bezig. En zoals nu, in het late najaar, is het vaak koud en vochtig. Om dit werk te kunnen doen, moet je tegen eenzaamheid kunnen en geen problemen hebben. Want dan ga je piekeren.” Voor Henk 26 jaar geleden het herderswerk van zijn vader overnam, werkte hij in de bouw. “De eerste drie jaar moest ik afkicken. Dan zat ik bij de kudde en dacht: ik zit hier te niksen. In de bouw was het altijd hollen. Hier ging ik auto’s tellen die over de provinciale weg reden...” Overigens was Henk heel vertrouwd met het leven op de heide.


“Thuis hadden we een gezin met elf kinderen. We gingen vaak met onze vader mee, had onze moeder ook een beetje rust thuis”.

STIPJE Op de vraag wat Henk’s favoriete jaargetijde en weer is, antwoordt hij resoluut: “25 graden en zon. Dan kun je op de droge grond zitten of liggen. Met dat weer heb je ook meteen meer publiek en komen er groepen naar de schaapskooi. De

Niet aaien svp Lief zijn ze, nietwaar, de herdershonden Amy en Tjip (10 maanden). Het is voor bezoekers van de heide dan ook erg aantrekkelijk om ze aan te halen en te aaien. En toch is dat nou net iets wat Henk van den Brandhof niet wil. “Heel eenvoudig, ze moeten op de kudde letten, niet op mensen. Dat is hun werk”.

periode van oktober tot januari is om die reden de minst leuke. Dan zijn er weinig bezoekers, is het stil op de hei en bovendien koud en nat”. Wordt het te druk, dan loopt Henk gewoon de heide op, de stilte en eenzaamheid tegemoet. Dat doet hij ook als we afscheid nemen. Na een paar minuten is de herder van de Ginkelse Heide niet meer dan een stipje aan de horizon.


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Realiseer uw eigen droomwoning... Lunteren Molenweg 35

Uw eigen droomwoning realiseren met het Luntersche Buurtbosch als voortuin en de weilanden als achter tuin? Dat kan op deze schitterende locatie op een kavel van circa 710 m² grond. Hier is het mogelijk om in overleg met de architect uw ideale woning waar u altijd van heeft gedroomd te realiseren!

Prijs op aanvraag

Ruime vrijstaande woning met bijgebouwen Lunteren Vijfsprongweg 90

Vraagprijs: â‚Ź 800.000,- k.k.

MAAIKE 39

Te midden van de bossen is deze ruime woning met bijgebouwen gelegen op een perceel grond van liefst 8.505 m2. Een heerlijke plek om te genieten! Het perceel heeft de bestemming villabebouwing en tevens mag er op het perceel een recreatiewoning geplaatst worden. De woning dient gemoderniseerd te worden.


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Ruime en zeer lichte vrijstaande villa met zwembad

Ede Peteweg 51 O p e e n va n de p racht i gste locat i e s i n het bui te ng e bi e d op de g re ns va n Lu n tere n e n Ede staat deze rui me e n ze e r li chte v rijstaa nde v i lla me t zwe mbad, royale v rijstaa nde ga rag e e n b ijg e bouw. D e woni ng staat op e e n ple k waa r d e natuurli e fhe bbe r zi ch di re ct t h u is zal voe le n! De ui tg e st re kte b o s sen zijn rondom g e le g e n waa rdoor he t ook e e n i deaal obje ct is vo or de paa rde nli e fhe bbe r, maa r o o k o m aa n huis te we rke n.

He t g e he e l is g e le g e n o p een pe rce e l va n maa r li e fst 8.764 m ² waa rdoor u hi e r he er l ijk va n uw p rivacy e n de r ust kun t g e ni e te n. De woni ng is o p luxe w ijze g e mode rnise e rd waardo o r er fraa i e le e fve rt re kke n zijn o n tstaan . Kortom , e e n cha rma nte wo n ing te m i dde n va n de natuur, die u n iet w i lt m isse n!

Vraagprijs: € 1.250.000,- k.k.


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Gemoderniseerde jaren 30 woning met garage Ede Bremlaan 5

Deze gemoderniseerde jaren 30 woning met garage is op smaakvolle en praktische wijze verbouwd en uitgebouwd. De fraaie jaren 30 details zijn echter bewaard gebleven. De woning beschikt over ruime leefvertrekken en kamers op de etages.. De privacyvolle tuin heeft een goede zonligging en is smaakvol aangelegd. Op korte afstand zijn de dagelijkse voorzieningen gelegen.

Vraagprijs: € 595.000,- k.k.

Royale, comfortabele en moderne woning Ede Mr. Beelpark 39

Vraagprijs: € 575.000,- k.k.

MAAIKE 41

Royaal en comfortabel wonen in een woning met moderne uitstraling. Dat kan in deze strakke villa welke gelegen is op een ruim en fraai aangelegd perceel van maar liefst 673 m²! De villa is gelegen aan een rustige straat en beschikt over een goede zonligging. De diverse leefvertrekken zijn ruim van opzet en wat direct opvalt, is de mooie lichtinval.


“Altijd veel aanloop en gezelligheid”


MAAIKE THUIS BIJ

Peteweg 51, Ede EEN PLEK MIDDEN IN DE NATUUR, MAAR WÉL GOED BEREIKBAAR VANUIT DE RANDSTAD. DAT ZOCHTEN EN VONDEN DE HUIDIGE BEWONERS VAN PETEWEG 51 ZO’N ELF JAAR GELEDEN. ZE WOONDEN PRACHTIG IN ’T GOOI MAAR ZOCHTEN NOG MEER VRIJHEID EN RUST. NU VERHUIZEN ZE BINNENKORT NAAR HET BUITENLAND EN IS DE PRACHTIGE BOSVILLA TE KOOP.

“De aankoop van deze villa was de beste keuze ooit, wij waren en zijn supergelukkig op deze plek”, vertelt de huidige bewoonster. We zitten met een kopje groene thee in de vorstelijke living. Door de royale glaspartijen ontstaat er een natuurlijk contact tussen binnen en het bosrijke buitenleven. Naald- en loofbomen beginnen waar het terras ophoudt. Wie denkt dat het dus een donkere plek zal zijn, heeft het mis. Het licht valt in alle jaargetijden als een heldere deken op de woning. “Je hoort hier niets, alleen de dieren en soms in de verte een landbouwvoertuig. Er komen hier meer paarden dan auto’s voorbij. Een ideale plek om na een hectische werkdag tot rust te komen. Dit huis brengt iedere dag de balans terug in je leven”.

MAROKKAANSE TEGELTJES De bewoners hebben elf jaar geleden na aankoop ‘alles opengebroken’, zoals ze het noemen. De woning is volledig gerenoveerd en aangepast aan de eigen wensen. “Wij houden van ruimtelijkheid en openheid. Zo kun je in een woning één zijn met de natuur”. Al wandelend door het huis zie je direct hoe het begrip ‘openheid’ is vertaald in de architectuur. Overal zijn ruime raampartijen, tussen de slaapkamer en de badkamer is geen deur geplaatst en ook de prachtige Lodder-keuken is zichtbaar vanuit de woonkamer en is vrij bereikbaar. “De Marokkaanse tegeltjes zijn authentiek, die hebben we bij een adresje in ’t Gooi gevonden”.

De huidige bewoners van Peteweg 51 zijn met hart en ziel verknocht aan de natuur, zowel aan bomen en planten alsook aan de vogels en viervoeters. “Toegegeven, de reeën eten graag je rozen en anemonen op, maar dat is ze vergeven”. Ook andere dieren komen vaak heel

MAAIKE 43

UIL IN HUIS“Ruiters rijden hier zo het bos in”

ZONDAG De overgang van ’t Gooi naar de Veluwe is de huidige eigenaren van Peteweg 51 bijzonder goed bevallen. “Ja, ’t Gooi is mondainer, hier heerst een andere cultuur. Heerlijk, lekker aards en doe maar gewoon. Wij vinden dat heel plezierig en lekker ontspannen! Veel mensen zijn hier gelovig, dus we hebben ons gewoon wat aangepast. Bijvoorbeeld met wat je op zondag wel en niet doet. De buurt waarin we wonen is trouwens een leuke mix tussen Veluwenaren en mensen van buiten.

Vrienden van ons die hier vlakbij wonen, komen oorspronkelijk uit Papendrecht, Bussum en Wassenaar. Vereenzamen in deze woning? Dat is er niet bij, we krijgen geregeld aanloop, vrienden, familie, relaties die het altijd een kadootje vinden hier een paar uur samen met ons van te mogen genieten.”

PAARDEN EN PK’S Filosoferend over de vraag voor wie de villa een geschikt onderkomen is, komen er tal van potentiële toekomstige bewoners naar boven. “Paardenliefhebbers bijvoorbeeld, want hier is volop ruimte om je dier bij huis te stallen. Je rijdt zo uit de stal het bos in.” Maar ook bezitters van een bijzondere auto kunnen er hun pk’s veilig stallen. En dan is het huis ook nog uitermate geschikt voor een praktijk aan huis, want er is een prachtige grote ruimte waar je kantoor kunt houden of een praktijk kunt voeren met een eigen ingang, pantry en toilet. “In ieder geval spreekt het iedereen aan die van de natuur houdt, want dat maakt wonen in deze omgeving zo uniek.” > zie pagina 40 voor meer informatie over deze woning

MAAIKE 45

dichtbij, alsof ze de huiseigenaren zien als gasten in hun domein. “Vanuit de slaapkamer zagen we eens een marter die over de loggia tripte. Hij liep naar ons toe en keek ons recht in de ogen”. Een tijdje later zorgde een uil voor de nodige consternatie. “We waren in het buitenland en kregen een alarmmelding. Een buurman is gaan kijken, bleek er een uil door de schoorsteen de open haard ingevlogen. Je begrijpt, die was in paniek gaan rondfladderen… De buurman heeft hem samen met politie en beveiliging gevangen en weer teruggezet in het bos”. De bewoners hebben toen uit voorzorg toch maar snel een kapje op de schoorsteen gezet.


PLAATSGENOTEN

Winters

van weleer

“JA, VROEGER WAREN DE WINTERS VEEL STRENGER, NU ZIJN ZE SLAPPER. EN WEET JE WAT ZO VREEMD IS? DE STOOMTREIN VAN TOEN REED ALTIJD OP TIJD, OOK BIJ 25 GRADEN VORST. NU HOOR JE SOMS EEN DAG TEVOREN AL DAT ER MINDER TREINEN GAAN RIJDEN VANWEGE HET WEER. EN DAN VRIEST HET AMPER EN LIGGEN ER ALLEEN BLAADJES OP DE RAILS”. Terugblikken op de winters van weleer, waar kun je dat in Lunteren beter doen dan met bewoners van Opella, verpleeghuis De Honskamp aan de Dorpsstraat? Vier senioren schuiven met plezier aan om hun ervaringen te delen met de lezers van Maaike Magazine. Het zijn om te beginnen mevrouw Marrie van Roekel-Jansen die opgroeide tussen Otterlo en Ede (buurtschap De Roekel). Ze woonde 45 jaar in Meulunteren en vervolgens 13 jaar in Lunteren. Inmiddels is ze bijna twee jaar in De Honskamp. Harry Koudenberg is Groninger van geboorte, woonde jaren in Friesland voor hij via Wezep, Ermelo, Den Haag en Ede in Lunteren belandde. Henny Ploeg is geboren en getogen Barneveldse, maar woonde later in Lunteren aan de Broeksteeg. Ze was vele jaren gezinshulp zoals de thuiszorg vroeger heette. “En ik ben blij dat ik nu in De Honskamp woon”. Mevrouw Jopie van Roekel woonde een groot deel van haar leven in Ede, werkte tot haar trouwen ‘zo hard als een peerd’ in een chauffeursrestaurant aan de Rijksweg, om na haar huwelijk op de boerderij mee te werken.


ZWIEREN Henny Ploeg herinnert zich met name de winter van 1963. Het was het jaar van de Elfstedentocht met de vermaarde Reinier Paping als winnaar. “We woonden toen in Ede en de sneeuwstormen waren zo hevig, dat het huis van de overburen bijna tot de nok in het sneeuw lag. Je zag alleen de punt van het dak. Militairen hebben toen geholpen om de wegen sneeuwvrij te maken”. Jopie van Roekel vult aan: “De kinderen gingen met de fiets naar school, de Koepelschool, maar ze zakten helemaal weg in de sneeuw, zoveel lag er”. “En je had in die tijd stroomdraden boven de grond. Als die bevroren en afbraken, had de hele buurt geen elektra”, weet Marrie van Roekel-Jansen. “Dat gebeurde nog wel eens.” Zij hield ook erg van schaatsen, maar niet van de lange tochten. “We gingen zwieren op de zanding in Otterlo. Daar kon je ’s zomers zwemmen en in de winter schaatsen”.

LEVERTRAAN Naast ijs is ook temperatuur een winters thema. De tafelgenoten zijn allen op leeftijd en hebben regelmatig temperaturen van meer dan 20 graden onder nul meegemaakt. “Mijn man is eens bij min 25 naar de eierenmarkt in Barneveld gegaan. Zijn oren zijn

toen bevroren. De dokter zei: je moet ze eerst wassen met sneeuw. Hij heeft er nog een jaar flink last van gehad”, herinnert Marrie van Roekel-Jansen zich. Om je tegen al die kou te wapenen waren er gelukkig wel hulpmiddelen. Zo breide iedere moeder wollen borstrokken, werden kruiken en warme stenen meegenomen naar de onverwarmde slaapkamers en waren de lakens van heerlijk flanel. “En als de ‘r’ in de maand was, kreeg je levertraan, met een pepermuntje (tegen de smaak) toe”, zegt Harry Koudenburg. Levertraan? “Daar zat vitamine in, goed voor je weerstand”.

“Je had stroomdraden boven de grond. Als die bevroren en afbraken, had de hele buurt geen elektra” ‘PRENGEL’ Koudere winters, meer sneeuw, was alles vroeger beter dan nu, willen we weten. Jopie van Roekel vindt van wel. “Het was allemaal wat rustiger, gemoedelijker, mensen hielpen elkaar. Je ziet nu veel mensen op hun telefoon kijken.” “Maar er was ook veel armoede hoor, in de crisisjaren en ook in de oorlog”, vertelt Harry Koudenberg. Met zijn opmerking ligt opeens het thema ‘oorlog’ op tafel, en hoewel niet alle tafelgenoten deze tijd als volwassene hebben meegemaakt, hebben ze er wel allemaal herinneringen aan. Zoals Henny Ploeg, die nog erg jong was in de oorlogsjaren. “Vier of vijf”, vertelt ze. “Honger hebben we niet gekend, we woonden buitenaf en hadden bijvoorbeeld ook een varken voor de slacht. Maar dat mochten de Duitsers natuurlijk niet weten. Daarom noemden mijn ouders het geen varken, maar ‘prengel’. Zo kon ik bij anderen mijn mond niet voorbijpraten”.

MAAIKE 47

Een Groninger die in Friesland is geboren, daar ligt het thema winter na aan het hart. “Schaatsen!”, zegt Harry Koudenberg direct als we het onderwerp aanroeren. “We maakten hele tochten op de Friese meren. Ons huis lag op een schiereiland, daar konden we omheen schaatsen. Ik heb verschillende Elfstedentochten meegemaakt, maar niet zelf meegereden hoor. Weet je wat er zo leuk is aan een dikke laag ijs? Het verbond boerderijen die ver uit elkaar lagen. Iedereen ging schaatsen, er zijn heel wat paartjes gevormd op het ijs. Ja, ook mijn ouders kregen op het ijs verkering”.


LAST VAN VOCHTPROBLEMEN? Vochtproblemen kunnen in ons vochtige Nederland altijd en overal opduiken. Het gevolg van vochtproblemen kan zich op verschillende manieren uiten. Vocht in huis ontstaat via de huid, de ademhaling van mensen en tijdens dagelijkse activiteiten als koken, douchen en het drogen van de was. Ongeveer 17% van alle woningen heeft te maken met vochtproblemen. Als het vochtgehalte in de lucht te hoog is, kunnen huisstofmijten en schimmels goed groeien. Voorbeelden zijn: • Kringen en verkleuringen • Hoge luchtvochtigheid, condensproblemen • Hygroscopische zoutuitslag • Loslatend behang of stucwerk • Rottende lambrisering, balken en vloerdelen • Onaangename lucht en/of witte uitslag • Vochtige muurisolatie • Problemen na vorstperiode

Om een eind te maken aan deze ongemakken, gebruikt DVS diverse methoden zoals impregneren, injecteren of coaten. Wij komen altijd eerst bij u langs. Nadat de oorzaak van uw vochtprobleem is opgespoord maken wij een plan van aanpak, zodat u voor eens en altijd van uw vochtproblemen verlost bent. U kunt op onze website www.vochtbestrijding.nl informatie vinden over alle meest voorkomende vormen van overlast door vocht en hoe wij deze bestrijden. Mocht u vragen hebben, of wilt u een afspraak maken, bel of mail onze adviseur.

M 06-54665909 | info@vochtbestrijding.nl | www.vochtbestrijding.nl DVS EDERVEEN - LUNTEREN - EDE


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Wonen in het buitengebied van Lunteren Lunteren Goorsteeg 1B

Wonen in het buitengebied van Lunteren in een jaren dertig helft van een dubbel woonhuis met mooie schuur. De woning heeft een leuke tuin met een mooie veranda en tuinhuis waar het heerlijk toeven is. Het perceel is 450 m² groot. De begane grond heeft mooie leefvertrekken met daarnaast op de etages 4 kamers. Kortom, een heerlijk familiehuis!

Vraagprijs: € 379.500,- k.k.

Charmante villa met prachtig vrij uitzicht Otterlo Barneveldseweg 4

Net buiten het dorp Otterlo staat deze charmante villa met prachtig vrij uitzicht over de landerijen aan de achterzijde. De in 2008 gebouwde woning is geheel onderkelderd en er is gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen. Rondom de woning is een fraaie tuin aangelegd met altijd een plek in de zon. Perceelsgrootte circa 1.100 m². Een woning vol eyecatchers ingericht op maximaal woongenot!

Vraagprijs: € 850.000,- k.k.

MAAIKE 49

nd te koop

Met meer gro


Huidig eigenaar:

Noaber Foundation

Villa Rosmersholm is thans in gebruik als kantoor van de Noaber Foundation, een initiatief van ict-ondernemer Paul Baan. De organisatie, met voormalig premier Jan-Peter Balkenende als voorzitter van de Raad van Advies, stimuleert innovaties met donaties en investeringen. Deze innovaties zijn gericht op het bevorderen van gezond leven. Hoe leef je zo lang mogelijk gezond en zelfstandig en doe je zo kort mogelijk een beroep op gezondheidszorg? Op die vraag zoekt de Noaber Foundation antwoorden.


PAND MET EEN VERHAAL

EeninvlLunteren? eugje Noorwegen “NOG REGELMATIG STAPPEN MENSEN VAN DE FIETS OM EEN FOTO VAN DEZE VILLA TE MAKEN, VOORAL ALS DE RODODENDRONS IN BLOEI STAAN”, VERTELT WIM POST, PROGRAMMA-MANAGER BIJ DE NOABER FOUNDATION. DEZE ORGANISATIE IS MOMENTEEL EIGENAAR EN ‘BEWONER’ VAN ROSMERSHOLM,

Eerst even een stukje geschiedenis: villa Rosmersholm is gebouwd op een driehoekige kavel op de hoek DorpsstraatZandkampweg. De villa is gebouwd in 1905, vijfentwintig jaar later vond de eerste grote verbouwing plaats. Opdrachtgever voor het karakteristieke bouwwerk was de boomkweker F.J. Hassley die er met zijn gezin ging wonen. Hij onderhield vriendschappelijke banden met buurtgenoten, zoals notaris Van den Ham en de vermaarde professor Hugo de Vries.

Zij waren alle drie betrokken bij de Luntersche Tuinbouw Vereeniging. “Binnen deze vereniging is de notarisappel gekweekt, waarschijnlijk een verwijzing naar Van den Ham”, vertelt Wim Post in de als woonkamer ingerichte spreekruimte. “Hassley kweekte ook de Annapeer, vermoedelijk vernoemd naar zijn dochter Anna”. De oplettende voorbijganger ziet dat aan de voorzijde van het huidige pand twee notarisappelbomen zijn geplant.

MAAIKE 51

ÉÉN VAN LUNTERENS MEEST BIJZONDERE VILLA’S.Rosmersholm is met recht een pand met een verhaal. “Zo belde er eens een mevrouw aan met de vraag of ze even binnen mocht kijken”, verhaalt Post. “Ze was in de oorlog evacué geweest in Rosmersholm en wilde gewoon eens kijken wat er over was van de toenmalige inrichting. Ze vond op zolder het kamertje waar ze destijds sliep en ook het kleine raampje in de hal, dat uitzicht biedt op de tuin, was er nog. Vanuit dit raampje was ze getuige geweest van wel heel innige banden tussen diverse buurtbewoners…” In de loop der jaren is Rosmersholm in meerdere handen geweest. De familie Hassley heeft er tot na de oorlog gewoond, later is het verhuurd voor kamerbewoning. “Mijn vrouw kwam in die periode regelmatig op bezoek bij een collega die hier woonde. Mijn bureau staat in haar toenmalige kamer”, aldus Wim Post. “Daarna is het in handen gekomen van Ten Ham Software, tot de Noaber Foundation Rosmersholm in 2000 overnam. Het is

vervolgens behoorlijk gerenoveerd en in oude luister hersteld. Waar mogelijk zijn authentieke details teruggehaald”. Wie door het pand loopt ziet inderdaad schitterende details zoals de mozaïekvloer in de hal.

HENRIK IBSEN Tegen het antwoord op de vraag naar de bouwstijl van het pand liep Wim Post letterlijk aan tijdens een vakantie in Noorwegen. “Het was in een dorpje aan het uiteinde van een fjord. Daar zag ik een soortgelijk pand met hetzelfde snijwerk in de nok. Een architect vertelde mij dat het de NoorsZwitserse bouwstijl was, die eind 19 e eeuw in opkomst kwam”. Het is dus goed mogelijk dat de familie Hassley in Noorwegen inspiratie opdeed voor de villa in Lunteren. De naam Rosmersholm (huis van Rosmer) onderstreept de Noorse oorsprong van de woning. “Het is de titel van een toneelstuk van Noorse schrijver Henrik Ibsen.”

MAAIKE 53

EVACUÉ


FOTOGRAFIE: LOUIS FRAANJE

NATUUR IN BEELD

Het is winter, de dagen zijn kort en de avonden lang. Binnen is het behaaglijk, maar buiten is het steenkoud. Na een flinke wandeling, of een urenlange aanzit, is het heerlijk om dan weer binnen te komen en een warme kop chocolademelk te drinken bij de haard. Maar voor de dieren geldt dit niet. Ze moeten buiten overwinteren, en deze periode wordt dan ook niet voor niets de ‘overlevingsperiode’ genoemd. De zoogdieren hebben vanaf oktober hun wintervacht aangetrokken, en kunnen lekker tegen elkaar aanliggen als het even kan. Ze zijn maar een paar uur per dag actief. Vogels daarentegen, verliezen tijdens de strenge vorst tot wel een derde van hun

lichaamsgewicht, en laten zich graag zien op plekken waar ze bijgevoerd worden. Om de strenge kou tegen te gaan, zetten ze hun veren uit voor extra isolatie en lijken ze een stuk dikker. Wanneer het windstil is, en er ontstaat mist, kan dat aanvriezen op de bomen, en dan ontstaat er rijp. Het bos is dan misschien wel op z’n allermooist! Zonde om dan binnen te blijven, een mooie winterwandeling is dan echt een must. Lekker de gevoerde laarzen aan en erop uit! Met een beetje geluk, zie je ‘s ochtends, vooral wanneer het nog vroeg is en de temperatuur rond het vriespunt, wel ijshaar op een beukentak zitten die op de grond ligt.


FOTOGRAFIE: MARK VAN VELDHUIZEN WWW.MARKVANVELDHUIZEN.NL

Zonde om dan bi n nen twie blntiejvrwandel en, een mooi e i n g i s dan echt een must.

Mark van Veldhuizen.nl

MAAIKE 55

natuurfotografie


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Uitgebouwde jaren dertig villa met garage Ede Amsterdamseweg 48

Aan een van de mooiste lanen van Ede staat deze geheel gerenoveerde en uitgebouwde jaren dertig villa met garage op een perceel van maar liefst 1.000 m 2. Enkele jaren geleden is de villa op smaakvolle wijze uitgebouwd en gemoderniseerd, waardoor een heerlijk leefhuis is ontstaan. Door de ruime vleugel welke aan de achterzijde is gerealiseerd is het een mooi geheel geworden om wonen en werken te combineren.

Vraagprijs: € 1.100.000,- k.k.

Royale villa met ruime garage Otterlo Apeldoornseweg 91

Aan de rand van Otterlo staat deze royale villa met ruime garage op een perceelgrond van bijna 2.800 m². De volledig geïsoleerde en goed onder houden woning beschikt over heer lijke woonvertrekken op zowel de begane grond als de 1e verdieping. Rondom de woning is een fraaie tuin aangelegd en een klein weitje. Het dorp van Otterlo is binnen enkele minuten te bereiken.

Vraagprijs: € 849.000,- k.k.


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Nieuw te bouwen woningen met garage Kootwijk Blaupot ten Catehof 2 & 4

In het prachtige dorp Kootwijk, aan een gezellige straat, wordt een twee-ondereen-kapwoning gerealiseerd. Kootwijk is gelegen te midden van de bossen en naast het Kootwijkerzand. Ook de dagelijkse voorzieningen zijn op korte afstand te bereiken. De woningen zullen opgeleverd worden met garage en hebben enkele mooie details. Zo geeft de mansarde kap veel inhoud in de woning waardoor er mooie ruimtes zullen ontstaan. Inbreng in de indeling is mogelijk.

Koopsom vanaf: € 375.000,- v.o.n.

Heerlijk landelijk wonen Ede Fransesteeg 12

Vraagprijs: € 675.000,- k.k.

MAAIKE 57

Heerlijk landelijk wonen samen met ouders of kinderen? Dat kan in deze generatiewoning! Deze vrijstaande woning in het buitengebied van Ede is ideaal voor dubbele bewoning of inwoning. Aan de achterzijde is een mooie aanbouw gerealiseerd met eigen voorzieningen. Op het perceel van 4.115 m² bevinden zich diverse opstallen waaronder een praktisch bijgebouw, garage en berging. De tuin rondom is smaakvol aangelegd en er is een dierenweide.


Ontwikkelaar? Zoekt u als ontwikkelaar van een nieuwbouwproject in Lunteren, Ede of omgeving een dynamische en ervaren partij voor de woningverkoop? Maaike van Doorn is dĂŠ specialist met een uitgebreid lokaal en regionaal netwerk. Maak een afspraak om uw project door te spreken via 0318 483700 of mail naar info@maaikevandoornmakelaar.nl.


SERVICE IN BEELD

Nieuwbouw?

Maaike van Doorn Makelaar! NIEUWBOUW? Het kopen van een nieuwbouwwoning is een ander proces dan de aanschaf van een bestaand huis. Het grootste verschil? Je kunt niet even binnenkijken en sfeer proeven, maar koopt vanaf sfeerbeelden, 3D-animaties en plattegronden. Gelukkig nemen de makelaars van Maaike van Doorn Makelaar bij nieuwbouw uitgebreid de tijd om alle ins en outs van het bouwplan met geïnteresseerde kopers door te nemen. Maaike van Doorn Makelaar heeft de afgelopen jaren bij heel wat nieuwbouwplannen de verkoopbegeleiding gedaan. Plan Nederwoud en plan Zandscheer in Lunteren bijvoorbeeld, maar ook in Otterlo (Park Buurtweg) en Ederveen (Plan Munnikebeek) mochten wij voor de ontwikkelaars aan de slag. Momenteel zijn we actief met de verkoop van 12 + 12 appartementen in Ede. Voor dit project ‘De Verbinding’ is de verkoop inmiddels gestart. Wie belangstelling heeft voor een nieuwbouwwoning, doet er goed aan om eerst naar de minpunten van ‘nieuw’ te kijken. Die zijn er namelijk. Nieuwbouw vergt vaak enig geduld, het duurt soms een jaar voor de woning wordt opgeleverd. Bovendien is de directe omgeving van een nieuwbouwplan meestal nog niet aangelegd. Het duurt soms even voor alle straten, stoepen en plantsoenen klaar zijn. En dan twee financiële aspecten: tijdens de bouw betaalt de koper al bouwrente en de prijs van een nieuwbouwwoning is zelden onderhandelbaar.

Wie over deze drempels heenstapt, krijgt er veel woonplezier voor terug. Een woning die helemaal nieuw is en qua keuken en badkamer volledig aangepast aan je persoonlijke smaak bijvoorbeeld. In financieel opzicht zijn de onderhoudskosten de eerste jaren aantoonbaar lager, terwijl nieuwbouwwoningen vaak zeer energiezuinig zijn gebouwd. Bij de aankoop heb je bovendien niet te maken met overdrachtsbelasting en taxatiekosten.

MAAIKE 59

PERSOONLIJKE SMAAK


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Karakteristiek woonhuis aan een rustige laan Lunteren Hillegondalaan 6

Aan een lommerrijke laan, uitkomend op het Luntersche Buurtbos staat dit karakteristieke woonhuis. De ligging aan de rustige laan bij het bos maar toch op loopafstand van het centrum en het station maakt het zeer geliefd. Het perceel is circa 600 m² groot met een mooie zonligging. De woning kan naar eigen inzicht gemoderniseerd worden waardoor u uw eigen droomhuis kunt realiseren!

Vraagprijs: € 475.000,- k.k.

Fraaie woonboerderij met ruime schuur en weiland Lunteren Hoge Valkseweg 75

In het buitengebied van Lunteren op een zeer royaal perceel van maar liefst 15.158 m² staat deze fraaie woonboerderij met tuinhuis en ruime schuur. De charme komt helemaal tot zijn recht door de wit gestuukte muren en de rietendeken. De schuur is in drie ruimtes opgedeeld met een totaal oppervlakte van circa 240 m². De leefvertrekken in de woning zijn fraai te noemen. De woning beschikt over een drietal slaapkamers.

Vraagprijs: € 825.000,- k.k.


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Semibungalow met ruime garage Ederveen De Zicht 1A

Op een mooie zichtlocatie in hartje Ederveen, op de hoek De Zicht – Hoofdweg, staat deze semibungalow met ruime aangebouwde garage. Het ruime perceel van 625 m² is gesitueerd op het zuidwesten en heeft hier door mooie zonplekken. De woning dient gemoderniseerd te worden. De dagelijkse voorzieningen zijn op loopafstand te vinden tevens zijn de uitvalswegen snel te bereiken.

Vraagprijs: € 425.000,- k.k.

Semibungalow met aangebouwde bedrijfshal Ede Pakhuisweg 16

Vraagprijs: € 669.000,- k.k.

MAAIKE 61

Tussen Ede en Veenendaal in het buitengebied staat deze semibungalow met aangebouwde bedrijfshal (circa 335 m²). Hierdoor is een ideale combinatie van wonen en werken aan huis gecreëerd. Door de bedrijfsbestemming is dit mogelijk gemaakt. Het geheel is gelegen op een perceel van 964 m² met voldoende parkeergelegenheid. De woning is keurig onderhouden en beschikt over 5 slaapkamers.


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Bungalow met aangebouwde garage, nabij bos Lunteren Veenweg 44

Rust, ruimte en gelijkvloers wonen, dit zijn enkele typerende woorden die deze bungalow met aangebouwde garage omschrijven. De woning staat op een perceel van 715 m² met een fraaie tuin rondom met diverse zon-/ en schaduwplekken. De woning is gelegen aan de fraaie oostkant van Lunteren op korte afstand van de bossen. Kortom een levensloopbestendige woning op een zeer fraaie locatie!

Vraagprijs: € 598.000,- k.k.

Vrijstaande split-level woning Ede Roolvinkpark 2

In de wijk ‘De Rietkamp’ staat deze fraaie vrijstaande split-level woning op een perceel van 609 m² met vrijstaande garage/berging. Wat kenmerkend is voor deze woning is het licht dat naar binnen valt in combinatie met de lichte afwerking. Door de heerlijke erker aan de zijkant van de woning haalt u buiten naar binnen. De woning is aan een rustige straat in een groene omgeving gelegen.

Vraagprijs: € 475.000,- k.k.


ONS ACTUELE WONINGAANBOD Vrijstaande woning met dubbele garage Ede Willem Pijperlaan 27

In een bosrijke omgeving staat deze vrijstaande woning met dubbele garage welke inpandig bereikbaar is. De tuin rondom de woning is fraai aangelegd met een terras, sierplanten, sierbestrating en gazon. Het centrum van Ede is binnen enkele minuten te bereiken. In de woning zijn mooie leefvertrekken gecreëerd. Het geheel is gelegen op een perceel van maar liefst 1.461 m².

Vraagprijs: € 495.000,- k.k.

3-kamer appartement aan de bosrand Lunteren Boslaan 48

Vraagprijs: € 425.000,- k.k.

MAAIKE 63

Op een van de mooiste locaties van Lunteren ligt dit 3-kamer appartement. Wat dit appartement zo uniek maakt? De locatie met uitzicht op het Luntersche Buurtbosch in combinatie met de afstand tot het centrum en het station. Het appartement is op de begane grond gelegen aan de zonzijde van het gebouw. Onder het complex is de parkeergarage gelegen met bergingen en parkeerplaatsen.


SJAAK HAMSTRA INTERIEURS

Waardebon 150,00 euro Korting te besteden voor een interieur-ontwerp en / of projectrealisatie t.b.v. uw huis of een gratis interieur / kleuradvies ter plaatse.

Wij komen geheel vrijblijvend bij u aan. Tevens leveren wij tegen zeer scherpe prijzen, vloer / wandafwerking, meubelen, verlichting en gordijnen. SJAAK HAMSTRA INTERIEURS +31 (0)6 - 466 242 16 INFO@SJAAKHAMSTRA-INTERIEURS.NL WWW.SJAAKHAMSTRA-INTERIEURS.NL

“Uw hypotheek goed, snel en voordelig geregeld?”

Vaarkamper Engweg 21 6741 XT Lunteren 06 12 37 28 92

WWW.MORRENRIETDEKKERSBEDRIJF.NL

STUCEN STUCEN BETER BETER

hypotheek LET OP! Wilt u een dit eringen? Ook zonder verzek gen. or rz ve u or kunnen wij vo ze Vraag naar on ven voor ie ar et nt re speciale nieuwbouw. TIP

Profiteer nu van de historisch lage hypotheekrente.”

Hypotheken Financieringen Oudedagsvoorzieningen Sparen

Starter op de woningmarkt of doorstromen naar een grotere woning? Uw huis verbouwen of hypotheek oversluiten? Begin met een goed gesprek bij Van Ommeren Financieel Advies. Wij weten de weg in de financiële wereld en verzorgen graag uw hypotheek. Maak een afspraak voor een adviesgesprek. Verantwoord en voordelig!

Tijd voor vernieuwing van uw wanden of moeten de wanden van uw Tijd voor vernieuwing vannieubouwwoning uw wanden of moeten degestuct? wanden van De stucadoors uw nieubouwwoning gestuct? De stucadoors van Hardeman van Hardeman zorgen voor eersteklas vakwerk. Wij zijn zorgen voor eersteklas vakwerk. Wij zijn gespecialiseerd in: gespecialiseerd in:

- Pleisterwerk - Schuurwerk -- Pleisterwerk Sierpleister -- Schuurwerk Spackspuiten - Betoncire

- Sierpleister

Sierlijsten Ornamenten - Spackspuiten Latexspuitwerk Buitenstucwerk - Betoncire

- Sierlijsten

- Ornamenten - Latexspuitwerk - Buitenstucwerk

Meer informatie, vakkundig advies

Meerofinformatie, vakkundig advies een vrijblijvende kostenopgave? of een vrijblijvende kostenopgave? Neem contact op! Neem contact op! FINANCIEEL ADVIESBUREAU

Albert Plesmanstr. 2 | 3772 MN Barneveld | 0342 421 653 | www.vanommeren-fa.nl

Hardeman Stucadoors Hardeman Stucadoors - Beekhoekweg 12 - 6741 MV Lunteren Beekhoekweg - 6741 MV Lunteren T 06-30571455 - E12 info@hardeman-stucadoors.nl T 06-30571455 - E info@hardeman-stucadoors.nl


ONS ACTUELE WONINGAANBOD

Op een markante locatie op loopafstand van het centrum staat deze rietgedekte vrijstaande woning met slaap-/ en badkamer op de begane grond. De woning is wit gestuukt wat een charmante uitstraling geeft en beschikt over 3 slaapkamers. Het perceel is 672 m² groot.

Lunteren, Meulunterseweg 65 Deze karakteristieke woning met twee royale schuren is gelegen in het buitengebied tussen Lunteren en De Valk op een perceel van 1.445 m². Rondom de woning ligt een fraaie tuin met veel beplanting en ruime terrassen. De woning beschikt over 4 slaapkamers.

Vraagprijs: € 485.000,- k.k.

Vraagprijs: € 749.000,- k.k.

Harskamp, Dorpsstraat 98

Lunteren, Bosrand 35A

In het hart van Harskamp is deze maisonnettewoning met fijn, zonnig terras en eigen berging gelegen. Door de 2 woonlagen zijn er mooie leefruimtes ontstaan. Dit in combinatie met de korte afstand tot alle dagelijkse voorzieningen maakt het een fraai object!

Vraagprijs: € 159.000,- k.k.

Deze onder architectuur gebouwde “boswoning” is gelegen aan een van de fraaiste lanen van Lunteren waarbij u het Luntersche Buurtbosch letterlijk als tuin heeft. Deze split-level woning heeft een verrassende indeling met mooie oppervlaktes. Het perceel is 725 m 2 groot.

Vraagprijs: € 695.000,- k.k.

MAAIKE 65

Lunteren, Dorpsstraat 239


NAGEMEN T MA

RT

NR 1i

Wij nodigen u uit om onze internetsite te bezoeken: www.egdom.nl

1 MANAAG N A EM G ENT M

Géén luchtkastelen, wél een goed hypotheekadvies!

n NR1 i

NR

ORT PP SU

10 Jaa r

n

PO

VAN EGDOM LUNTEREN BV

P SU E M E N TSU PPO

RT

HET FUNDAMENT VOOR UW ONDERNEMING Interim oplosser voor office, management en organisatieknelpunten

Voor meer informatie: 0318-573833

www.mklmanagement.nl

Verzekeringsadviesbureau Van Egdom Lunteren B.V. Hoofdweg 8, 6744 WL Ederveen hypotheken@egdom.nl

Marije Kuppens

M: 06 53 89 88 54

VOOR ALS HET GOED EN GOEDKOOP MOET ZIJN!

E: info@mklmanagement.nl

Keramische vloertegels Keramische wandtegels Mozaïeken Natuursteen Vloerverwarming Lijmen en profielen PVC lijm vloeren PVC klik vloeren Laminaat vloeren MDF plafonden wandpanelen HDF plafonden wandpanelen Doorlopend actiepartijen tegels op voorraad

T

OPEN: MAANDAG T/M VRIJDAG 8.30 - 17.30 UUR EN ZATERDAG VAN 10.00 - 16.00 UUR

H

Tegelhal Meulunt 6741 HL Tel. 031 Fax 031 E-mail t Internet

V

Tegelhal Verschuur Tegelhal Verschuur BV Meulunterseweg 35 6741 HL Lunteren Tel. 0318 - 48 27 71 Fax 0318 - 48 11 89 E-mail tegelhal@verschuur.nl Internet www.verschuur.nl

Opening Ma t/m Zaterdag


De Verbinding spreekt tot de verbeelding EEN APPARTEMENT MET UITZICHT OP DE VELUWSE NATUUR ÉN GUNSTIG GELEGEN TEN OPZICHTE VAN DE BINNENSTAD. DIE ZELDZAME COMBINATIE BIEDT HET MARKANTE NIEUWBOUWPROJECT DE VERBINDING IN

Inmiddels zijn de 24 appartementen, verdeeld over twee torens, nu al bijna allemaal verkocht via Maaike van Doorn Makelaar. “Het is steeds onze bedoeling geweest om iets neer te zetten waar mensen zich thuis voelen”, vertelt Wim van der Meer, directeur van Bouwbedrijf Van Ree B.V. De Verbinding wordt gebouwd op het terrein van de voormalige Simon Stevin kazerne en maakt onderdeel uit van de Veluwse Poort. Het gebouw is ontworpen door MIX Architectuur uit Ede. Dit bedrijf maakte een ontwerp dat door grote

raampartijen en royale balkons bewoners het gevoel geeft deel uit te maken van de omringende natuur. Van der Meer: “Bij de ontwikkeling heb ik gezegd: ik wil op die plek appartementen met balkons op de zonkant. Dat is goed gelukt, bijna alle appartementen hebben een gunstige zonligging”.

Veel belangstelling

Locatie en architectuur spraken tot de verbeelding van veel woonconsumenten. Een eerste informatieavond in mei trok direct 100 belangstellenden. De maanden daarna groeide de groep geïnteresseerden

sterk. “We hebben deze mensen vervolgens steeds op de hoogte gehouden en ze als eerste benaderd voor inschrijving. Er waren uiteindelijk meer dan 100 inschrijvingen voor 24 appartementen. Er is geloot om iedereen een gelijke kans te geven”, aldus Wim van der Meer, die zeer positief is over de samenwerking met Maaike van Doorn Makelaar. “We hebben hen er, op basis van ervaringen uit het verleden, vroeg bij betrokken. Dat heeft opnieuw geleid tot goede resultaten en een prettige samenwerking.” www.bouwbedrijfvanree.nl

MAAIKE 67

EDE. EEN PLEK OM ALLE JAARGETIJDEN TE GENIETEN VAN DE NATUUR.ONS ACTUELE WONINGAANBOD Woon-/kantoorvilla op een parkachtig perceel

Lunteren Meulunterseweg 34 woni ng alsme de de ka n to o r r uimte is g e he e l onde rke lde rd waardo o r e r i n he t g e he le g e bouw mo o ie le e fve rt re kke n zijn ontstaan . Het woon- e n he t ka ntoorgedeel te zijn va n e lkaa r g e sche i de n en hebben be i de e e n apa rte i nga ng. In to taal is e r e e n woonop p e rvlakte van maar li e fst 730 m ² e n zijn e r in to taal 1 5 ka me rs waa rva n 6 slaapkamer s.

Vraagprijs: € 1.795.000,- k.k.

MAAIKE 69

R u i me e n robuuste woon-/ ka n toorv i lla . Ee n omschrijv i ng di e u i ts te ke nd bij di t obje ct past e n he t mog e lijk maakt om wone n e n we r ke n te combi ne re n. De woni ng is g e le g e n op e e n pa rkacht i g p e rce e l va n maa r li e fst 1 4. 385 m ² . De pa rkacht i g e tui n me t z’n g ro o t te maakt he t obje ct ui te raa rd g e schi kt voor dive rse doe le i nde n, waa rdoor paa rde n aa n huis houde n to t de mog e lijkhe de n be hoord. De


NIEUWBOUW

AANBOUW

VERBOUW

RENOVATIE

KWALITATIEF INNOVEREND De beste materialen en de meest fraaie oplossingen. Of het nu gaat om nieuwbouw, verbouw, aanbouw of renovatie, Bouw- en aannemersbedrijf Walvaart is u graag van dienst! In het werk wat wij doen staat de klant centraal. Dat betekent dat wij uw dromen en wensen realiseren! Overtuigd? Bel of mail ons gerust. Wij komen vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken.

06 36 42 25 01

info@aannemersbedrijfwalvaart.nl

www.aannemersbedrijfwalvaart.nl

2650 mm

Ontwerp uw eigen kast!

2250 mm

750 mm

400 mm

1500 mm

Uw eigen kast op maat door u zelf ontworpen in uw eigen huis! Samen met u zorgen we 15ervoor dat uw kast aan al uw wensen voldoet. 00 m m Bel of bezoek ons vrijblijvend. Elke kast op maat, exclusief voor u! Bezoek onze toonzaal en laat u adviseren Bellstraat 20 | Barneveld | 0342 423404 di-vr: 10.00-17.00 uur | za: 9.00-16.00 uur en op afspraak info@elkekastopmaat.nl | www.elkekastopmaat.nl

€ 1295,Schuifdeurkast op maat 3 schuifdeuren 22 mm interieur half hang / half leg tot 3m breed en plafondhoog

opmeten ontwerpen monteren boekenkasten wandmeubelen inloopkasten inbouwkasten schuine kasten


EEN GREEP UIT O

N

G N I N O W E T H C O K ZE RECENT VER

EN


Henk

Gary

Maaike

Nick

Maartje

WW W. MAA IKE VANDO O RN MAKE L AAR. NL

Laura

Ons team staat voor u klaar!