Page 1

5 mei 2011 VAN 11.00 - 00.00 uur in park de wezenlanden zwolle

vrijheid op straat

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl


hoogste punt bereikt

Bezoek onze Open Dag op 28 mei Meer informatie: www.isalabouwt.nl


Voorwoord

Het Bevrijdingsfestival Overijssel presenteert de 21ste editie van het festival. Een programma met muziek, theater, kunst, kinderactiviteiten en projecten met speciale aandacht voor het thema: ‘Vrijheid op straat’.

Inhoud

Voorwoord 2 > Huisregels 4 > Jaarthema 7 > Ambassadeurs 8 > Familieprogramma 9 > Opening 15 > Blokkenschema 16 > On stage 18 > Plein van de vrijheid 20 > Festivalboulevard 27 > Onderwijs 32 > Plattegrond 36

St. Bevrijdingsfestival Overijssel

Bestuur Marius Woldberg > Sep van Esch > Jacinta Deuling > Peter van der Steen > Marjan Veldman > Maarten Metselaar > Allert Jan ter Wee > Christian Geffroy > Eline Hartman Adres Ceintuurbaan 15 > 8022 AW Zwolle > Tel. 038 453 2660 > Fax. 084 215 0400 Sponsors, subsidies & fondsen Nationaal Comité 4 en 5 mei > Gemeente Zwolle > Provincie Overijssel > Ministerie van BZK > Hervormd Weeshuis > Wärtsilä > Ziggo > Grolsche Bierbrouwerij BV > Abbott > Kink FM > Studentertainment > Hedon > KCO > Popfront > Hogeschool Windesheim > Landstede > Deltion > Cibap > Saxion > Saxion Next > De Stentor > RTVOost > Yelloo > Bloemink Security> Rova > K.N.V. EHBO afd. Zwolle > Tamek > Zwols Uitburo > Stern > Loxam > Driezorg > Waterval Vertelfestival > Spijkerman > Interstate > Van Werven > ZilverenKruis achmea > Nmedia > De Klok > Niek van der Sprong Culturele Producties > V-fonds Programma & Productie Festival Niek van der Sprong Culturele Producties Tekst &

samenstelling Magazine Maaike van Dijk, Niek van der Sprong, Annemien Brugging Fotografie Festival Hans van Eijsden en Henry Krul Vormgeving Magazine Laurien Stam Oplage 30.000 Drukkerij Zalsman Zwolle #BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl 3


Welkom! Hoe werkt het? Locatie Het festival vindt plaats in Park de Wezenlanden. Vanaf diverse invalswegen wordt verwezen naar het park. Kijk vooral vlak voor 5 mei op onze website voor parkeermogelijkheden en spoorweginformatie. Milieu Wij doen een dringend beroep op alle bezoekers om het festivalterrein schoon te houden en gebruik te maken van de vele afvalbakken. Fietsenstalling Het Bevrijdingsfestival heeft een aantal fietsenstallingen ingericht bij elke toegangspoort. Ze zijn gratis, maar voor eigen risico. Parkeer geen fietsen tegen huizen en/ of winkels en maak geen fietsen vast aan bouwhekken! Sanitair Op het hele terrein zijn sanitaire voorzieningen, inclusief invalidetoiletten aanwezig. Openbaar vervoer Kijk voor de laatste bus- en treintijden op www.9292ov.nl of informeer bij de informatiestand op het festivalterrein. Service Met vragen kun je altijd naar één van de informatiepunten gaan of

4

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

één van de medewerkers aanspreken. Verdwaalde kinderen kunnen op het familie-eiland bij Koud Kunstje worden gebracht. Gevonden voorwerpen kun je afleveren en ophalen bij het infopunt aan de Wethouder Alferinkweg. Pinnen Bij de muntenkassa’s en muntenautomaten kan zowel met contant geld als met PIN betaald worden. EHBO Op het festivalterrein zijn vier EHBO-posten. Het festival verzoekt publiek alle medewerking te verlenen bij het werk van de EHBO en andere hulpdiensten. Horeca/muntverkoop De grootste verkooppunten van de festivalmunten staan rondom het provinciehuis. Voorkom lange wachtrijen en schaf vooral dáár de munten aan. Verder staan er diverse verkooppunten verspreid over het festivalterrein. Eén munt kost € 2,50. Met de munten kan eten, drinken en de toiletten op het terrein worden betaald. Munten zijn om te wisselen tegen geld tot

#BFO2011


& de huisregels een half uur na einde van het festival bij de grote kassa’s bij het provinciehuis. Statiegeldsysteem Als je 10 lege bekers inlevert krijg je één consumptiemunt cadeau! Lege bekers zijn in te leveren bij de beker inname punten op het festivalterrein. Deze punten zijn te vinden bij elke bar.

drank- en/of etenswaren. Drugs, wapens, vuurwerk, spuitbussen (deodorant of haarlak), parfumflesjes, glas en blik zijn absoluut verboden. Daarnaast is het ook niet toegestaan om huisdieren, skateboarden, skeelers, rolschaatsen en fietsen mee te nemen op het terrein. Wanneer je je niet houdt aan de aanwijzingen van de organisatie, beveiliging of politie in het kader van de openbare (rechts)orde, kun je aangehouden worden en van het terrein worden verwijderd. Flyeren verboden Het is zonder toestemming van de organisatie niet toegestaan flyers of andere zaken uit te delen op en rond het festivalterrein. Gebruik van foto’s Door het betreden van het festivalterrein wordt toestemming gegeven voor het gebruik van de door of namens de organisatie gemaakte foto’s voor publicitaire doeleinden.

Betreden op eigen risico Een bezoek aan het festival is op eigen risico; de organisatie is niet aansprakelijk voor schade, bijvoorbeeld als gevolg van letsel of diefstal. Alcoholverkoop Het is bij wet verboden drank te verstrekken aan jongeren onder de 16 jaar. Bij twijfel kan gevraagd worden naar je legitimatie (geldig rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). Toezicht & Veiligheid Het Bevrijdingsfestival Overijssel werkt nauw samen met politie en beveiligingsbedrijf Bloemink Security. Bij de Zie ook de plattegrond op de achterzijde toegangspoorten wordt strenge controle uitgevoerd op meegebrachte van dit programmaboekje.

#BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

5


Nieuw in Zwolle! AL EENS GEDACHT AAN DE OPLEIDING

HBO TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE YCHOLOGIE VAN SAXION NEXT? www.saxionnext.nl/thinkoutofthebox ox

04-0119 Advertentie 148x110 V2.indd 1

“een zaak is verloren als je er niet meer in gelooft.”

www.dommerholt.nl t 038 427 20 20

25-02-11 09:22


Jaarthema:

Vrijheid op straat Vrijheid is een veelzijdig begrip. Daarom stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedere vijf jaar een thema vast om richting te geven aan herdenken en vieren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaat de komende vijf jaar haar grenzen verleggen met het meerjaren thema Vrijheid Wereldwijd. Het jaarthema is echter Vrijheid op straat.

#BFO2011

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een coördinerende, stimulerende en enthousiasmerende rol met betrekking tot herdenken en vieren. Het wil initiatieven samenbrengen, elkaar versterken en niet doen waar anderen goed in zijn. Ook wil het Nationeel Comité 4 en 5 mei levend houden: door betekenis te geven aan het jaarlijks herdenken van slachtoffers van WOII en de slachtoffers die zijn omgekomen na WOII in oorlogssituaties of vredesoperaties. Maar eveneens door het vieren van de vrijheid op 5 mei, door educatieen erfgoedprojecten. Het Comité werkt samen met vele landelijke, provinciale en lokale partijen.

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

7


Moke, Waylon en The Opposites & The Partysquad

zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de veertien Bevrijdingsfestivals benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2011. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de verschillende festivals met een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Zij treden op de festivals op, maar laten ook horen wat zij van vrijheid wereldwijd vinden. Speciaal voor het Bevrijdingsfestival Overijssel treden Moke en het Metropole orkest gezamenlijk weer op. Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door Grolsch.

Fotozuil V-fonds dé ontmoetingsplaats op 5 mei in Zwolle

V-FONDS 8

Ontmoet elkaar bij het meetingpoint van het V-fonds. Hierop zijn prachtige foto’s te zien van veteranen die gestreden hebben voor onze vrijheid.

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

#BFO2011


Moke speelt op de festivals in Drenthe, Groningen, Friesland en is de afsluitende act op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Overijssel 23.00 - 23.45 uur De normale dingen koesteren en de vanzelfsprekendheden wegdenken staat bij Moke voor vrijheid. “De essentie van vrijheid is dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Dat je bijvoorbeeld op straat kunt lopen en je geen zorgen hoeft te maken. Dat je kunt leven zonder angst, angst limiteert namelijk je bewegingsvrijheid. Als je dat niet hebt kun je vrij zijn. Wij kennen de verhalen van de Tweede Wereldoorlog nog, het is belangrijk om te weten wat vrijheid betekent en waar het vandaan komt. En dat vrijheid ook in onze tijd niet altijd voor het oprapen ligt, is voor sommigen van ons een donkere werkelijkheid geweest.”

Moke:

“Vrijheid is dat je kunt zijn wie je wilt zijn.” De activiteiten op het bevrijdingsfestival worden mede mogelijk gemaakt door het V-fonds met middelen uit de BankGiro Loterij en Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen. www.v-fonds.nl #BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

9


(PL)

(DU)

(UK)

(USA)


Wij gaan verhuizen! Familieprogramma verhuist naar het eiland! Op het eiland is de hele dag een uitgebreid familieprogramma met theater, knutselen, bouwen, bootjes,verhalen, skelters en nog veel meer!

stje koud kuorncoole

vo naars! kunster

rs mee e d u o e j k Dus tre n want: naar buite ramma milieprog naar het Fa te u ro g e e elijkst erinkw Tip: De makeknsiastraat/Wethouder Alf rt o is via de H #BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

11


Familieprogramma Dirk Scheele en de Liedjesband (2+) Speciaal voor de jongste bezoekers opent het programma in het Abbott Theater met een optreden van Dirk Scheele en de liedjesband. Popmuziek voor kleuters!

>>>Razende

over het festialterrein >>>

Kidz-DJ

(3 - 10) Een optreden van de Kidz-DJ staat garant voor een feest voor alle papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, ooms, tantes... en alle kinderen! De Kidz-DJ draait eigen nummers van zijn cd’s: ‘I Love Disco’ en ‘I Love 80’s’.

Deze duo’s zijn leerlingen van

10 journalistenduo’s

Reporters Ook dit jaar razen er weer

Hippe Gasten (8+) Hippe Gasten zijn vijf topmuzikanten die speciaal voor kinderen liedjes schrijven, rockliedjes wel te verstaan! Beukende drums, solererende gitaren en een scheurende hammond worden niet geschuwd!

>>>>>

12 www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

#BFO2011


Jonge Honden: Wie niet weg is, is gezien (8+)

Kinderen op een speelse manier laten ervaren hoe je met ‘groene’ materialen iets kunt maken. Aan het eind van de dag ontstaat er een prachtig, gezamenlijk kunstwerk op het eiland!

Het eiland is omringd door water. Natuurlijk kan je er via een brug naartoe. Maar bruggetjes zijn wel saai! Daarom biedt Landstede 20 verschillende manieren om het water over te steken. Durf jij?

>>> van het festival op >>>>>>

Waterval Vertelfestival

3-4 en5 juni vindt dit festival plaats in Zwolle. Maar op 5 mei worden alvast van een paar verhalen verteld.

www.derazendereporters.nl>>>>>>

Landstede: Oversteken? Overvaren!

een journalist >> Zij geven een compleet sfeerverslag

Groen-Doen-Paviljoen

Een familievoorstelling over ondergedoken kinderen in de oorlog. Twee broertjes en een zus zitten alleen verstopt in een kast. Ze kijken al weken uit naar het bezoek van hun ouders. Maar wat als papa en mama niet meer komen?

>> groep 8 bestaande uit een fotograaf en #BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

13


Opening OfficiĂŤle Opening Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso met Danny de Munk Om klokslag 11.00 uur wordt het festival officieel geopend met de binnenkomst van het vuur wat door de lopers van de avpec1910 uit Wageningen is opgehaald. Na het hijsen van de vlag en het spelen van het Wilhelmus, gaat het openingsconcert van start. Voor dit concert zijn speciaal de bewoners van de Zwolse verzorgingshuizen uitgenodigd; zij zitten 1e rang. Overige bezoekers zijn ook van harte welkom en worden verzocht achter de 1e rij barriers plaats te nemen. Vorig jaar waren de kunsttegels een cadeau voor de stad; dit jaar het concert speciaal voor senioren. 11.00 tot 12.00 uur

#BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

15


PODIUM WÄRTSILÄ

11.00 11.30 12.00

PODIUM KINK FM

Openingsconcert met Danny de Munk 11.00 - 12.00

13.30 14.00 14.30

Jacqueline Govaert 12.30 - 13.30

Paceshifters 12.45 - 13.30

Hippe Gasten 12.30 - 13.15

Kidz-DJ 13.45 - 14.45

Handsome Poets 14.00 - 14.45

Pop Up Animal Kids 14.00 - 14.45

Destine 15.15 - 16.05

The Medics 15.15 - 16.05

Eefje 15.15 - 16.00

Raco0n 16.35 - 17.35

Pien Feith 16.35 - 17.25

Gabriel Rios 16.35 - 17.25

Rockopera Infernorama 17.55 - 18.30

O-Dog Positieve energie 17.55 - 18.40

15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30

Dazzled Kid 18.05 - 18.50

19.00 19.30 20.00

Katzenjammer 19.20 - 20.10

20.30 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 23.30

Ilse DeLange 20.40 - 21.40

Nneka 19.00 - 19.50

Balthazar 20.20 - 21.15

Chiwoniso 22.00 - 22.30

Aloe Blacc 21.45 - 22.30

Moke en het Metropole orkest 23.00 - 23.45

The Magic Numbers 23.10 - 00.00

Willem Alkema

Henk Kanning

00.00

PODIUM DE DOORBRAAK

Dirk Scheele 11.15 - 12.00

12.30 13.00

ABBOTT THEATER

Gabby Young & Other Animals 19.10 - 19.55 Jaimi Faulkner 20.25 - 21.10

Schradinova 21.40 - 22.20

Scrum 22.55 - 23.50

Cobus & Ilona

Make It Count 12.30 - 13.00 Birth of Joy 13.20 - 14.00 Proper Outfit 14.30 - 15.00 Face The Fact 15.25 - 16.05 My Propane 16.25 - 17.05

Stefany June 17.40 - 18.20 Sideditch 18.50 - 19.30 Are You a Lion 19.55 - 20.35 COLINN 21.05 - 21.45 Lick 22.20 - 22.50 A La Din 23.20 - 00.00 Johan Schoterman


PODIUM POPFRONT

STUDENTERTAINMENT

DELTION VIP LOUNGE

DANSEN WERELDWIJD

11.00 11.30 12.00 12.30 Kunstbende Overijssel 13.00 - 13.20 Sam Enough 14.00 - 14.30 De Alliantie 15.00 - 15.20 Potman Jr. 16.05 - 16.25

Kunstbende Overijssel 14.00 - 14.30 A誰rto 15.00 - 15.25 ZoieZo 16.05 - 16.25

Say What?! 17.05 - 17.35

Onder Invloed presenteert Case Mayfield 17.05 - 17.40

A.I. 18.20 - 18.50

Best of Beeldbuis 18.20 - 18.50

Milou isyourmusic 19.30 - 19.50

De Nog Grotere Drie 19.30 - 19.55

Capital 20.35 - 21.05

Shoe Design Show 20.45 - 21.00

Soulstar 21.45 - 22.15

Blitz Flux 21.45 - 22.15

Midnight Menace 22.50 - 23.20

Marlon Penn 22.50 - 23.20

ZoieZo 13.30 - 13.50 ZoieZo 14.10 - 14.30 ZoieZo 14.50 - 15.10 Channah 15.30 - 15.55 Lucky Fonz III 16.15 - 16.40 Channah 17.00 - 17.25

Lucky Fonz III 19.00 - 19.25 Channah 19.45 - 20.10

Dance-inc. 12.55 - 13.05

13.00

Huan le Hui 13.15 - 13.25 Dagro 13.35 - 13.45

13.30

Dance-inc. 13.55 - 14.10 Huan le Hui 14.20 - 14.30 Dagro 14.40 - 14.50 oneMen 15.00 - 15.10 Kreasi Seni 15.20 - 15.30 Danzo 15.40 - 15.50 oneMen 16.00 - 16.15 Kreasi Seni 16.25 - 16.35 Danzo 16.45 - 16.55 FrouXXdance 17.05 - 17.15

14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00

Group Arabesque 17.25 - 17.35 The Dance Factory 17.45 - 17.55 FrouXXdance 18.05 - 18.15

17.30

Group Arabesque 18.25 - 18.35 The Dance Factory 18.45 - 18.55

18.30

A誰cha Tachinouite 19.30 - 20.10

18.00

19.00 19.30 20.00 20.30

Lucky Fonz III 20.30 - 20.55

21.00 21.30 Irey Selecta 20.30 - 00.00

22.00 22.30 23.00 23.30 00.00

Gerjanne Wachteveld

Tim Berghuis

Jasper van Baarsen


On Stage

Gabby Young & Other Animals

In 2008 vormde Gabby Young de 8-koppige band Other Animals en dat was het begin van de Folk, Balkan brass en jazz stijl die we vandaag de dag van haar kennen. ABBOTT THEATER

Katzenjammer

PODIUM WÄRSILÄ

De muziek van Katzenjammer is een mix van verschillende genres zoals folk, pop, rock, country en Balkan muziek. Ze identificeren zich als deugnieten en profileren zich zo ook op het podium.

18 www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Egbert Nathaniel Dawkins III, beter bekend als Aloe Blacc, staat dit jaar als een na laatste act op het KinkFM podium. De Amerikaanse soul zanger en rapper is bekend van het nummer ‘I Need A Dollar’, waarmee hij vorig jaar een hit scoorde.

#BFO2011


The Medics

PODIUM KINK FM

#BFO2011

Magic Numbers

PODIUM KINK FM

Speciaal voor 5 mei komen The Magic Numbers naar Nederland voor twee shows. Ze staan absoluut garant voor een mythische en sfeervolle afsluiting van podium KinkFM.

The Medics is een jonge band uit Utrecht die naar eigen zeggen ‘dansbare’ rock brengt. De band is jong in twee opzichten: de groep bestaat nog maar sinds de zomer van 2008 en het merendeel van de vijf bandleden studeert nog. PODIUM KINK FM

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

19


Liza’s Lounge Café

Liza’s lounge café bevindt zich op het ‘Plein van de vrijheid’ in de bloemen tuin. Het is het enige plekje op het festivalterrein waar men zich even rustig terug kan trekken van al het feestgedruis. Bij Liza’s lounge café kunt je op een geweldig terras onder de bomen genieten van fair trade koffie en thee, appelsap van de zorgboerderij de Pruimenpot en heerlijke, biologische wijn (wit, rood en rosé).

Naast een drankje kunt je ook genieten van div. zelf bereide quiches, cakes, muffins en taart. Bijna alle ingrediënten zijn van biologisch afkomst of komen uit de omgeving van Zwolle. Verder wenst Liza van Lizz Bizz jullie een gezellig en sfeervol Bevrijdingsdag toe! Ik zou het erg leuk vinden wanneer jullie een kijkje komen nemen op het ‘Plein van de vrijheid’. Tot 5 mei. www.lizzbizz.com


Wil jij meer doen dan alleen muziek luisteren? Kom dan naar het

Plein van de Vrijheid Er zijn verschillende activiteiten te vinden die je doen stilstaan bij het thema ‘Vrijheid Wereldwijd’ en ‘Vrijheid op straat’.

Doe mee

Speel het spel ‘Vlucht 050511’ en ervaar de vluchtroute van een vluchteling naar het beloofde land of doe mee met de verschillende activiteiten van de partners; Cordaid, Vluchtelingenwerk Nederland, War Child en Amnesty. Ook is er een loungecafé waar je heerlijk kunt relaxen onder het genot van (h)eerlijke koffie en thee.

Dansen Wereldwijd

Kom dansen op het Plein van de Vrijheid! Van Hip Hop tot traditionele buikdans. Dit jaar vindt de 2e editie van het dansproject ‘Dansen Wereldwijd’ plaats; een kleurrijk spektakel waarbij verschillende dansgroepen uit verschillende culturen spreekwoordelijk ‘5 minuten dansen voor vrijheid’. Met dit jaar een speciale act van de Marokkaanse groep Aïcha Tachinouite. Ook worden er voor de echte dansliefhebbers diverse workshops aangeboden waaraan je deel kunt nemen.

#BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

21


Plein van de Vrijheid

De helpende hand bij een nieuw leven in veiligheid. De activiteit van VluchtelingenWerk Nederland bestaat uit een grote wereldkaart. Op een aantal locaties op de kaart, landen waar vluchtelingen in Nederland vandaan komen, staan gestileerde menselijke figuren. Als deelnemer krijg je drie ringen, in de vorm van reddingsboeien, die je over deze figuren moet gooien. Zo kun je vluchtelingen een helpende hand bieden bij een nieuw leven in veiligheid!

Op het Plein van de Vrijheid is een heuse freedom-wall opge hangen van tarpaulins. Hier kan je jou uiting van vrijheid als een ware graffitikunstenaar uiten in symbolen. Kom naar het Plein van de Vrijheid op 5 mei en uit je vrijheid! www.menseninnood.nl 22 www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

#BFO2011


Plein van de Vrijheid

Bouw een huis van de brokstukken Ieder mens

heeft recht op een dak boven zijn hoofd, ook Roma in ServiĂŤ. Daarom houden we op de bevrijdingsfestivals een handtekeningenactie gericht op de Servische autoriteiten. Daarnaast kun je ook zelf die autoriteiten het goede voorbeeld geven door te laten zien hoe je huizen bouwt in plaats van sloopt. Ga meteen aan de slag: show hoe handig je bent en bouw zo snel mogelijk een huis van de tangrampuzzelstukken.

Op de bevrijdingsfestivals kun je dit jaar bij de stand van War Child de kracht van muziek ervaren in de War

Child Music Experience. Met een koptelefoon op verplaats je je in het hoofd van een oorlogskind. Voel en beleef je wat muziek doet voor oorlogskinderen. Ervaar zelf de kracht van muziek en kom op 5 mei naar de War Child stand! #BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

23


Dichterbij kom je niet! Beleef samen met je vrienden het Bevrijdingsfestival als Ziggo VIP Kom snel langs bij Ziggo Studio en maak kans op unieke VIP-plaatsen op het hoofdpodium tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel. Natuurlijk inclusief een rondje backstage.

Winnen? We zien je in Ziggo Studio Zwolle! Diezerstraat 40


Festivalboulevard De Festivalboulevard is ook dit jaar weer de hoofdader van het festival, een groot deel van het festivalpubliek komt en gaat via deze boulevard. De Festivalboulevard bestaat dit jaar o.a uit de Festivalmarkt. Dus er kan weer naar hartenlust geshopt en gesnuffeld worden dit jaar! Om die redenen is er dit jaar ook weer de gelegenheid tot het huren van een locker, zodat je al je spulletjes veilig op kunt bergen en kunt genieten van de muziek.

Tot slot zijn er nog verschillende andere projecten die hun uiting zullen vinden op de Festivalboulevard. Voorbeelden zijn de Footprint van de gemeente Zwolle, waarbij je jouw eigen duurzame gedrag kunt testen. Verder is er een Footprint-Labyrinth voor de kinderen en zal Radio Barkas de boulevard van lounge muziek voorzien. Ook is er een karikaturentekenaar aanwezig en staat er een pannakooi voor de voetballiefhebbers! Kortom genoeg redenen om even op de boulevard te blijven hangen.

#BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

27


duurzaam

Zwolle


ook op 5 mei... Footprint

Hoe groot is jouw footprint? Wat is jouw duurzaamheidsgedrag? Durf je je te laten scannen? Via een ludieke scan kan je erachter komen hoe het ervoor staat met je goede voornemens. Als beloning krijg een freeticket voor de grootste uitkijktoren van het festival met natuurlijk het mooiste uitzicht op het hoofdpodium. De scan en de toren vind je halverwege de festivalboulevard. Niet te missen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zwolle. 11.00 uur tot 20.00 uur

Duurzame energie Kink FM

Bij het podium KINK FM gaat er gebruik gemaakt worden van gemaakt van duurzame energie, mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Petje af voor vrijheid

Tijdens de pauzes wordt op het hoofdpodium vier keer de grote spelshow ‘Petje af voor vrijheid’ gespeeld. Willem Alkema test de kennis over ‘belangrijke zaken’ bij het publiek! De voorste twee publieksvakken spelen tegen elkaar en krijgen een echte retro-zonneklep (het petje) om het spel mee te spelen. De zonnekleppen worden beschikbaar gesteld door Hogeschool Windesheim en de prijzen zijn een viptour en een meet & greet backstage. Dus zorg dat je erbij bent! Aanvang: 1e show: 13.45 uur | 2e show: 15.00 uur | 3e show: 16.20 uur | 4e show: 17.50 uur #BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

29


plug in & play... studio MM

Team

Energy

daar steken wij graag onze energie in!

info@mmstudio.nl

WE can make a difference

WE Fashion zet zich ook dit jaar belangeloos in voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals. De Ambassadeurs van de Vrijheid 2011 hebben een T-shirt ontworpen met als thema digitale censuur. Deze exclusieve ‘Vrijheid T-shirts’ worden door de vrijwilligers op de Bevrijdingsfestivals gedragen. De T-shirts zijn ook te koop in WE Stores in Nederland en online via shop.wefashion.com.


Bouwhekken project Een nieuw project waarmee het Bevrijdingsfestival Overijssel, basisscholen betrekt bij het herdenken en vieren van vrijheid.

Basisscholen in Overijssel hebben lespakketten en het boekje ‘Vrijheid maak je met elkaar’ ontvangen, om op een eductieve manier aan de slag te gaan en stil te staan bij 4 en 5 Mei. Verschillende basisscholen doen mee aan het bouwhekkenproject. Iedere groep heeft een tekening gemaakt over het thema ‘buitenspelen’. Deze tekeningen worden op maar liefst 60 bouwhekzeilen gedrukt! Waardoor het eiland van het Bevrijdingsfestival Overijssel op kleurrijke wijze laat zien hoe kinderen vrijheid beleven!

Met dank aan Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio voor hun vrijwillige bijdrage aan dit project.

#BFO2011

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

31


BFO & het onderwijs

Het Bevrijdingsfestival Overijssel heeft voorgaande jaren met zes grote onderwijsorganisaties uit Zwolle samenwerkingsprojecten opgezet.

Speciaal concert in de Deltion VIPLounge

Word als VIP verrast tijdens een privéconcertje van Lucky Fonz III, Channah en ZoieZo. Dat kan op 5 mei in de Deltion VIP lounge! Toegankelijk voor Deltionstudenten en medewerkers, maar zeker ook voor andere geïnteresseerden. In de speciale VIP lounge, te bereiken via een VIP trip door de wateren van Park de Wezenlanden, is plek voor ongeveer 25 gasten per optreden. Kijk voor het complete programma en toegangskaartjes op de site www.deltion.nl/5mei.

32 www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Landstede op het eiland

Vrijheid ligt niet op straat? Bij het Landstede zeker wel! Straattheater, straatmuziek, wasstraat, waterstraat.. Alles is mogelijk.. met een stoere skelter racen over een circuit of het water oversteken op zeer uitdagende manieren. Leef je uit in de straten van Landstede!

Windesheim steunt ‘Petje af voor vrijheid’

Als hogeschool kun je ook een steentje bijdragen aan vrijheid! Windesheim steunt het bevrijdingsfestival en helpt mee het project ‘Petje af voor vrijheid’ vorm te geven. Zo vroeg de hogeschool mensen om

#BFO2011


Studenten werkten enerzijds massaal mee als vrijwilliger maar hebben anderzijds ook inhoudelijk de betekenis van 5 mei mede vormgegeven door de initiatie en realisatie van diverse projecten. Ook in 2011 werkt het festival weer samen met de onderstaande onderwijsinstellingen.

stellingen in te zenden, waarbij inzenders kans maakten op een VIP-tour op het bevrijdingsfestival. Benieuwd naar Petje af voor vrijheid? Kom langs bij een van de rondes!

OOZ werkt mee aan vrijheid

Van het Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) hebben vier scholen (Gymnasium Celeanum, Thorbecke sg, Van der Capellen sg en de Twijn) zich ingezet om de spectaculaire spelshow ‘Petje af voor vrijheid’ voor te bereiden. Deze show zal op 5 mei vier keer gespeeld worden vanaf het hoofdpodium. Daarnaast werken basisscholen van OOZ mee aan het bouwhekproject ‘Vrijheid ligt niet op straat’.

#BFO2011

Cibab & Visuals

Het Cibap College is verantwoordelijk voor diverse visuele uitingen van het festival. Zij maken korte promofilms,reportages van diverse projecten en/of aankleding van de plein van de vrijheid. Bovendien hebben zij de sponsortrailer gemaakt.

Saxion geeft vorm aan Boulevard

Saxion is een onderwijsinstelling waarmee het festival voor het eerst samenwerkt. Een speerpunt dit jaar is de ontwikkeling en aankleding van de festivalboulevard. Een student van de opleiding heeft de coördinatie van dit project. Een twintigtal studenten van Saxion zullen op 4 en 5 mei aanhaken.

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

33


Festival

05 -> 10 juli

Met o.a. JacobTV | Jaap Drupsteen | Kristien Kerstens | Jan Boiten | Poolse Vis | Firma Weijland Samenwerking met o.a. ArtEZ hogeschool voor de kunsten | Cibap vakschool voor verbeelding

eigenzinnig kunstfestival met bijzondere voorstellingen op unieke locaties in de binnenstad van Zwolle

www.festivalzwart.nl


N35

Podium KinkFM

Station Hortensiastraat

Z W

O N

Abbott Theater

Leo Majorlaan

PARK DE WEZENLANDEN ZWOLLE

Podium de Doorbraak

eg Weth. Alferinkw

Podium Popfront

N337/N35

Podium W채rtsil채

Studentertainment Plein van de Vrijheid Familie-eiland Landstedestraat

Festival Bou

Ziggo VIP Stage

levard

Koud Kunstje

Ophaalpunt verdwaalde kinderen

Deltion VIPlounge

Kassa Podium minder validen

Taxi parkeerplaats minder validen Informatie

ALMELOSE KANAAL

Reuzenrad

PROVINCIEHUIS

Luttenbergstra

at

Stati

on

Schuurman

Markt

straat > inga ng is

Toiletten

ook minder validen

EHBO

gje

bij kerkbru

Horeca Niet toegankelijk Looproute Toegangspoort Nooduitgang

TER PELKWIJKPARK

Centrum Zwolle

Programmaboekje BFO 2011  

Programmaboekje Bevrijdingsfestival Overijssel 2011

Programmaboekje BFO 2011  

Programmaboekje Bevrijdingsfestival Overijssel 2011

Advertisement