Page 1

Bella Januari 2014 $ 3,95

Onder andere met: World Class Maintenance De glazenstudentenbus Creatief vormgegeven CV Blog: Uitverkoop


Bella Januari 2014

INHOUDSOPGAVE Edutorial: Who am I? 6 Creatieve vormgeving CV 7-8 Interview inspirator 9-10 Frank van der Steen

Blog: Uitverkoop! 13-14 Social media 17-18 Twitter

Blog Pinterest LinkedIn

Multiverse Model 21 Joe Pine Word of mouth 25-26 Lamping in Amsterdam

MTV EMA’s 2013 Amsterdam 29-32 Gastcolleges 35-44 Cultuur Ondernemen Transmedia Storytelling Glazenstudentenbus Fotografie Rocking Up Life!

Word Class Maintenance Daan Roosegaarde

47-48

Next week! 50


Bella Editorial

Who am I?

Wie ben ik? Ik ben Maaike de Rooij en geboren op 24 februari 1991 te Vleuten. Ik werk nu drie jaar bij SterkStore in Vleuterweide, hiervoor had ik altijd voor een paar maanden een bijbaantje. Daarnaast volg de studie vrijetijdmanagement aan Hogeschool InHolland te Diemen. Sinds één april dit jaar woon in samen met twee vriendinnen in Utrecht. Erg leuk en gezellig. Mijn zelfstandigheid wordt steeds meer uitgebreid, niet alleen meer het zelfstandig werken maar ook de zelfstandigheid om uit huis te gaan. Dit is dan ook wat ik ben, een gezelligheidsmens. Ik probeer elke dag van het leven te genieten door leuke dingen te doen. Zo vind ik het leuk om gezellige dingen te doen met mijn vrienden en familie, winkelen, uit eten, films kijken maar ook om te sporten. Sport is best een groot onderdeel in mijn leven, ik vind het heerlijk om te sporten daar krijg ik namelijk een voldaan gevoel van. Mijn vrienden en familie omschrijven mij als behulpzaam, zelfstandig, eigenwijs en bescheiden. Zodra er ergens een probleem of iets dergelijks aan de hand is sta ik voor ze klaar, ik help graag andere mensen. Twee gedachtes weten vaak meer dan één. Maar in dat opzicht ben ik ook wel weer bescheiden, ik wil niet de aandacht op mij vestigen of er alleen met de eer vandoor gaan. Ik kan ook vrij eigenwijs zijn, dit niet op een negatieve manier maar ik doe graag wat ik zelf wil. Als teveel mensen zich ergens mee bemoeien kan ik tegendraads worden en juist de andere kant op gaan. In mijn leven vind ik het belangrijk om doelen te stellen, zo heb ik iets om te bereiken of om naar toe te werken. Maar vroeger leefde ik meer van dag tot dag, we zien wel wat morgen brengt. Alleen nu het einde van mijn studie nadert en ouder wordt ben ik meer bewust geworden wat ik later wil bereiken. Mijn moeder zegt ook altijd, ‘‘You are amazing, remember that!’’. Dit geldt ook voor jullie!

6


Bella

7


Bella

8


Bella

Frank van der Steen Een inspirator voor mij in de cratieve sector is Frank van der Steen. Hij heeft marketing gestudeerd aan de HES in Amsterdam en heeft zijn master behaald op de VU Amsterdam. Samen met een vriend heeft hij in 2010 FanWork opgericht. De reden dat hij een inspirator voor mij is, is omdat het eigenlijk begonnen is als grapje. En uiteindelijk 10 jaar later is het bedrijf zo’n groot succes geworden en uitgebreid. Het inspireert mij dus dat als je ergens voor gaat het absoluut kan lukken, als je de contacten en de wil hebt!

In 2010 ben je het bedrijf begonnen. Wat was de reden om een eigen bedrijf te beginnen? Wat, ongeveer 10 jaar geleden, begon als een grapje is nu een behoorlijke werkelijkheid. Een eigen jeugdtheaterschool bestieren. Ooit begon het dus als een grapje. Wij beide werkzaam bij een productiebedrijf en jong enthousiast, onbezonnen en eigenwijs. Waarom gaan we dit niet voor onszelf doen? Dit kunnen wij toch veel beter? Nu staan we samen aan het hoofd van een bedrijf met zo’n 50 medewerkers, een kantoor, 800 / 900 leerlingen, enkele auto’s etc etc. De droom komt stukje bij beetje uit. Maar we zijn er nog lang niet! Ambitieus als we zijn streven we natuurlijk altijd het hoogste en het beste na. We blijven knokken en onszelf ontwikkelen totdat we echt de grootste van Nederland zijn. Over een jaar of 10 kunnen we misschien de beroemde woorden van Louis van Gaal wel overtreffen: “We zijn de beste van Groningen, we zijn de beste van Amsterdam, we zijn de beste van Utrecht, we zijn de beste van Rotterdam, we zijn de beste van NEDERLAND!”. Jullie hebben drie verschillende ‘bedrijven’, vertel eens wat erover. FanWork Musicals is een theaterschool voor kinderen. We hebben meerdere vestigingen, een aantal hiervan zijn Als lid van FanWork Musical ben je lid van de grootste musicalclub van Nederland. Via onze Facebook houden we ze op de hoogte van alle ontwikkelingen in de musicalwereld, worden ze als VIP ontvangen bij onze theaterproducties en kunnen ze meedoen aan onwijs gave vakantie workshops. En jaarlijks is er een eindshow. Daarnaast hebben we ook FanWork Events, een evenementenbureau dat verder denkt. De tijd van pure “fun events” is voorbij, zal je niet onopgemerkt gebleven zijn. Events moeten bijdragen aan de marketing(communicatie) doelstellingen en moeten “iets” opleveren. Als evenementenbureau staan wij voor kwaliteit en inspiratie.

9


Bella En we hebben nog FanWork Casting. Dit is een bureau waar kinderen van zes tot 21 jaar zich in kunnen schrijven om praktijkervaring op te doen op het gebied van zingen, dansen, acteren en/of presenteren. Maar ook bedrijven kunnen via deze site kinderen zoeken. Alle kinderen en jongeren van FanWork Casting zijn met een korte beschrijving te vinden op de website.

Heb je een soort levensmotto voor je bedrijf? Ja of je het echt een levenmotto kan noemen weet ik niet.Maar ik vind dat het bedrijf in deze tijd meer moet doen om te overleven. ‘‘Meedenken en inspireren, daar draait het om!’’ dat is het geen wat ik vind dat er nu moet gebeuren en wij als evenementenbureau zeker doen.

10


Bella Uitverkoop

Uitverkoop je weet dat het eraan zit te komen en wacht er met smacht op. Wie weet komt dat jurkje, jasje of die schoenen waar je al zo lang je zinnen op hebt gezet, maar net iets te duur is in de sale. Als het dan eenmaal zo ver is sprint je naar de winkel en zie je net een meisje voor je weglopen met JOUW kledingstuk. Daar baal je nog drie weken van en elke keer als je een vergelijkbaar artikel ziet moet je er weer aan denken. Zelf was ik laatst op een sample sale, ook zo iets wat heel hip is tegenwoordig. Hier zag ik een meisje met een geweldig mooie trui en dacht die wil ik ook. Helaas kon ik hem nergens meer vinden. Dus ik dacht ik wacht net zo lang

tot ze hem heeft terug gehangen. en natuurlijk ging ze ermee naar de kassa. Hopend dat ze hem alsnog terug zou leggen, omdat ze al zo veel stuks had en het toch iets te duur zou worden, liep ik even achter haar aan. Het zou mij niet gebeuren dat ik hem nu net mis loop, dacht ik. Wachtend en mijn vriendinnen erop geattendeerd dat zij het meisje ook in de gaten moesten houden, accepteerde het pin apparaat de aankoop en ging zij er vrolijk mee vandoor. Ja dan baal je als een stekker. Wanneer je je omdraait en een 2e meisje met de zelfde trui ziet staan zakt de grond onder je voeten vandaan. Pleur mij maar weg, was er serieus NOG één!! Het is niet zo dat ik niet van de sale houd, in tegendeel, maar persoonlijk heb ik er gemengde

Blog gevoelens over. Aan de ene kant GEWELDIG, je hebt de mogelijkheid om dus net dat onwijs mooie artikel te kopen wat je normaal gesproken niet zou kopen vanwege de prijs. Maar als je dan 2 keer na gaat denken is het belachelijk. Iets wat je in de normale verkoop niet zou kopen omdat het te duur is, ga je nu opeens wel kopen omdat het ‘’goedkoper’’ is. Wanneer je tijdens de normale verkoop het geld er niet voor over hebt, waarom dan nu wel. In mijn opinie zou het dan wel eens goed een miskoop kunnen zijn! Tot volgende week! xoxo http://maaike2402.wordpress.com

14


Social media.

Bella

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks bestaan. Overal waar je komt zie je mensen op hun telefoon. Op de fiets, in de trein, bus en zelfs achter het stuur. Ik merk zelf ook dat ik als het even kan mijn telefoon erbij pak. Het is dan niet omdat je een mailtje of berichtje hebt gekregen, maar gewoon omdat het kan. Even kijken op twitter of er nieuwe tweets zijn, facebook of je vrienden iets leuks hebben gepost, linkedIn of er nieuwe relevante contacten zich hebben aangemeld of een leuk verhaal over mode, sport of recepten hebben gepost. Momenteel zijn er dus veel soorten social media te vinden. Hieronder worden een aantal toegelicht, wat het inhoud, het gebruik ervan en mijn kijk erop.

Twitter

Twitter is ontstaan in maart 2006 door een bedrijf uit San Francisco. Het is begonnen als een onderzoeksproject en kwam voor het eerst beschikbaar in juli 2006. Met twitter kun je tekstberichten sturen van maximal 140 karakters, ookwel twitteren of tweeten genoemd. ‘’Wat ben je aan het doen?’’ en ‘’Wat houdt je bezig?’’ zijn de twee vragen die je op twitter eigenlijk beantwoord. Twitter is overigens niet alleen het vertellen wat je aan het doen bent en wat je bezig houdt. Ook bedrijven zetten het steeds vaker in, als marketing tool. Twitter kan gebruikt worden om makkelijk contact met de doelgroep te onderhouden en naamsbekendheid te verkrijgen. Een aantal jaar geleden werd twitter bekender in Nederland en gingen steeds meer mensen het gebruiken, zo ook mijn vrienden. Ik dacht ‘’waarom ik ook niet?!’’. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn twitter account was geboren. Maar heel eerlijk snapte ik er niet zo heel veel van. Zo nu en dan tweeten ik ook iets of ik had een heel gesprek op twitter en dacht later dit hoeft niet iedereen te lezen. Al snel was ik genezen van twitter en las ik alleen nog wat anderen aan het doen waren. Nu een aantal jaar later was de opdracht van school om een twitteraccount aan te maken, mijn account werd dus weer geopend. Voor mijn oude stage werd ik gevraagd om te helpen bij Tasty Tister en Chocoladebaden op Hoog Catahrijne. Van deze twee activiteiten had ik een tweet geplaats, erg leuk dat ze door Hoog Catharijne en BakkerBart geretweet werden. Maar verder ben ik niet erg actief op deze social media. Als ik wil delen met mijn vrienden wat

17

ik aan het doen ben dan doe ik dat wel rechtstreeks. Ik vind het zelf te ingewikkeld en onoverzichtelijk door alle hastags. Toch snap ik het nut en belang van twitter wel, vooral voor bedrijven. https://twitter.com/maaikee2402

Blog

Een blog is een soort persoonlijk dagboek dat op een website wordt geplaatst en dus door verschillende mensen bekeken/gelezen kan worden. De auteur, ook wel de blogger genoemd, geeft de bezoeker informatie over een onderwerp wat hij/zij interessant vind of heeft meegemaakt. Zo zijn er verschillende soorten blogs. Dit zijn er teveel om op te noemen, maar een aantal voorbeelden zijn, fashion, food, producten, sport, uitgaan en ga zo maar door. Een blog bestaat niet alleen uit tekst, maar het kan ook een fotoblog, videoblog of audioblog zijn. Zo las ik elke week de blog van een vriendin van een vriendin van mij. Zij had een fashionblog. Elke week plaatste ze een nieuwe outfit op haar blog met daarbij wat ze droeg en wat ze die week had meegemaakt. Door deze blog mocht ze een keer mee met een zakenman die in de bikini’s zat naar Italie. Zo krijgt ze dus wel eens dingen opgestuurd van bedrijven als ze daarover blogt. Dit zie je vaker gebeuren. Vooral bij bloggers die over producten bloggen. Als deze blogger veel volgers heeft, het als blogger dus goed doet, willen bedrijven ze graag producten of zelfs geld geven zodat er positief over geblogt wordt. Er zijn dus bloggers die hun geld verdienen met hun blog. Dit vind ik erg knap, als blogger doe je het dan echt goed. Zelf zou ik dit ook wel willen kunnen, het schrijven over je leven of over iets wat andere mensen interesseerd. Maar hier ben ik vind ik zelf niet interessant genoeg voor, wat ik dagelijks meemaak is niet interessant genoeg. Ik zou dus eerder over een gebeurtenis of een product kunnen schrijven. Een blog zelf schrijven lijkt me erg leuk maar nog wel lastig, het lezen van verschillende blogs vind ik interessant.


Pinterest.

Bella

Pinterest is in opkomst, van een hobbysite is het een social network geworden. Het is een website waar je verschillende plaatjes kunt vinden. Het verschil met bijvoorbeeld de afbeeldingen van google is dat de mensen die zich aangemeld hebben bij pinterest prikborden maken met een thema. Er zijn dus collages gemaakt met een onderwerp wat diegene fasineert. Zo kun je ook andere mensen volgen, je krijgt dan te zien welke afbeeldingen zij leuk vinden. De site werkt vrij simpel. Je zoekt op een trefwoord en er worden dan allerlei afbeeldingen weergegeven die met dat trefwoord te maken hebben. Zodra je op een afbeelding klikt kun je ook door naar de pinterstpagina van die persoon. Je kunt dus steeds verder naar verschillende pagina’s. Als gebruiker heb je, vooral actieve pinterest gebruikers, meerder borden (thema’s) waarachter pins zitten (afbeeldingen).

Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die je vertrouwt. Zelf heb ik op aanraden van mijn vader ook LinkedIn, maar erg actief ben ik hier niet op. Zelf ben ik niet opzoek naar contacten of het lezen van artikelen. Dit zal ik wel meer moeten gaan doen. Het uitbreiden van je netwerk, ook zakelijk, kan later van belang zijn. http://www.linkedin.com/profile/view?id=225680615&trk=nav_responsive_tab_profile_pic

Zelf had ik sinds vorig jaar niet van pinterest gehoord. Ik keek voor afbeeldingen op weheartit, maar een vriendin die op het amfi zit en veel collages moet maken wees mij op deze site. Ook voor opdrachten voor school bij photoshop werd er gewezen op pinterest. Sindsdien ben ik dus ook op pinterest te vinden. Met een bepaald trefwoord kun je er zulke mooie afbeeldingen vinden, maar ook van mooi kwaliteit mocht je ze uit willen printen. http://www.pinterest.com/maaike2402/

LinkedIn

LinkedIn is actief sinds mei 2003 en opgericht door vakmensen. Sinds de laatste jaren groeit het sociaal netwerk sterk, Nederland staat met 4 miljoen registraties in de top tien. Een belangrijk doel van LinkedIn is om geregistreerden gebruik te laten maken van elkaar netwerk. Zo kan het netwerk gebruikt worden voor het vinden van een baan, of het aanbieden van een baan.

18


M

ultiverse odel

Bella

Het Multiverse model is een model voor de digitale toekomst en ontwikkeld door Pine en Korn. Zij nemen een uitgangspunt in de filosofie: betekenis geven aan je leven doe je in de ruimte, in de tijd en met materie. De dimensies die zij gebruiken zijn tijd, plaats, materie en ruimte, welke ongekende mogelijkheden de virtuele wereld biedt, apart en verweven met de fysieke realiteit. Het ontwerpen van de ‘multiverse’ heeft als doel de menselijke vermogens te vergroten, zodat ze beter kunnen waarnemen, zich beter kunnen organiseren, zich kunnen binden en presteren.

Reality Het dagelijks leven waarin je leeft. Je eigen leven/bestaan.

met een tijdmachine. Denk bijvoorbeeld aan het stripverhaal van Suske en Wiske.

Augmented reality Het hier en nu. Door een app op je telefoon kan je meer te weten komen over een gebouw waar je bijvoorbeeld langs loopt. Door deze app lees je de geschiedenis van het gebouwen en bijvoorbeeld over de mensen die er hebben geleefd.

Mirror world Doet zich voor als de digitale wereld, het zijn namelijk virtuele ruimtes met virtuele materi maar de tijd verloopt lineair. Een voorbeeld hiervan is het spel Second Life, als je je daar zes dagen niet op ingelogd bent en je logt je weer in dan is het daar ook zes dagen later.

Augmented virtuality Bepaalde objecten of subjecten uit de virtuele wereld krijgen een fysieke verschijning. Een voorbeeld hiervan is het spel Wii, het spel is een virtuele ruimte, maar het spel word fysiek gespeeld en in het hier en nu. Warped reality Het in de fysieke wereld met de dimensie tijd spelen. Je bevindt je in een fysieke wereld met fysieke materie, maar je staat los van de tijd. We zijn in ons gewone wereld maar verplaatsen ons in het leven

21

Alternate reality Een online game wordt gedurende een bepaalde tijd in de offline wereld gespeeld op een bepaalde plaats. De games gebruiken de echte wereld als platform, er wordt tussen spelers gecommuniceerd via media. Physical virtuality Hier vindt een complete vertaling van het digitale naar het fysieke

plaats, het gaat om iets fysieks te creëeren uit een virtuele wereld. Denk bijvoorbeeld aan het spel World of Warcraft, mensen kunnen hier met designtools een avatar maken. Om het fysiek te maken kan er een tastbare miniatuur gemaakt laten worden.

Virtuality Kent geen materie, ruimte en tijd. Het is een wereld met ongekende mogelijkheden, waar je de fysieke wereld kunt nabootsen, zoals gebeurt in Second Life, waar je kunt stimuleren wat onder bepaalde omstandigheden in de fysieke realiteit kan gebeuren. Bron: http://www.frankwatching.com/ archive/2008/04/09/the-multiverse-the-universe-augmented-reality-and-beyond-verplichte-inspiratiekost-voor-e-marketeers/ http://www.marketingfacts.nl/ berichten/20110929_joe_pine_de_ ervaring_is_de_marketing


Bella

Worth of Mouth

Voor de opdracht Worth of Mouth werkten wij als groep van ALF samen met de groep Erin Tjin a Ton. Onze opdracht was Lamping, of te wel met een lampenkap op ons hoofd te gaan staan bij een kunstwerk tijdens het Amsterdam Light Festival. We werkten samen in duo’s en kregen ieder een eigen plek aangewezen. Voor deze opdracht was ik gekoppeld aan Linda Fiscalini en hadden wij de plekken Hatch en Canonicalization gekregen. Op donderdag 2 januari zijn wij naar Amsterdam gegaan om bij het info punt van het Amsterdam Light Festival de lampenkap op te halen. In de briefing die wij van de andere groep gekregen hadden stonden de tijden aangegeven waarin de lamping plaats kon vinden, dit was tussen 17.00 uur en 22.00 uur. Helaas ging het info punt pas om 17.25 open waardoor we even moesten wachten. Maar toen we eenmaal de lampenkap hadden gingen we opzoek naar onze eerste plek om te staan, Hatch. Daar aangekomen te zijn ging Linda als eerste staan. Zij heeft daar ongeveer 31 minuten gestaan, helaas was deze plek niet zo druk en hebben zo’n 12 mensen er een foto van genomen. Gelukkig zijn er geen rare dingen gebeurd. De mensen die nieuwsgierig waren heb ik te woord gestaan en uitgelegd waarvoor dit was. Daarna opzoek naar de plek Cananicalization en was het de beurt aan mij om te gaan staan. Dit was een mooie plek en best druk. Doordat deze plek best druk bezocht werd hadden 23 mensen mij na ongeveer 19 minuten al op de foto gezet. Ook hier waren nieuwsgierige mensen, Linda heeft hun uitleg gegeven wat de activiteit inhield. De opdracht lamping vond ik erg grappig om te doen. Wie staat er nou met een lampenkap op zijn hoofd in Amsterdam? Nou in ieder geval niemand van mijn vrienden, ze hebben er dan ook hard om gelachen toen ik vertelde dat ik dat ging doen. Maar goed niemand daar kent je, je kunt dus ongegeneerd met een lampenkap op je hoofd staan. Het was een leuke ervaring!

26


Bella

MTV EMA’S 2013 Amsterdam Visuele uitingen

Er zijn zowel stilstaande als bewegende visuele uitingen van dit evenement beschikbaar. De foto’s zijn stilstaande visuele uitingen en omvatten de poster, optredens van artiesten, bekende personen op de rode loper en de show zelf. De bewegende visuele uitingen zijn op tv te zien op het MTV kanaal en de show kon live gevolgd worden. Op Youtube staan meerdere filmpjes van optredens die door bezoekers gefilmd zijn. Beide uitingen laten zien hoe het evenement eruit zag en welke artiesten er waren. Dat is erg eenduidig. Algemeen beeld

Het verhaal

29


Paid

Bella

Paid media zijn alle uitingen in andermans media waarvoor betaald moet worden, of te wel reclame wat een bedrijf maakt waarvoor betaald moet worden. Denk bijvoorbeeld aan televisie- en radiospots, online- en krantenadvertenties. Zo heeft MTV op verschillende manieren reclame gemaakt voor de EMA’s van 2013 in Amsterdam. Twee voorbeelden van paid media zijn: Op de website van zuidoost, Ziggo Dome, staat een artikel geschreven dat Amsterdam dit jaar de jubileumeditie van de MTV European Music Awards gaan hosten.

http://www.zuidoost.nl/artikelen/uitgaan/mtv-ema-awards-in-ziggo-dome Verschillende artikelen in de volkskrant, de genomineerde, over fans en dat Amsterdam voor heel even het centrum van de popmuziek zal zijn.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/3541331/2013/11/09/400-technici-en-34-duizend-vierkante-meter-kleedruimte-MTV-EMA-in-cijfers.dhtml

30


31

Owned

Bella

Owned Media is de eigen media van de MTV Music Awards. Dit zijn dus de eigen communicatie kanalen van de MTV Music Awards, waar zij dus controle over hebben. Deze kunnen geheel in eigen beheer zijn, zoals een website, of deels in eigen beheer, zoals een social media account. Twee voorbeelden van owned media van de MTV Music Awards zijn: De officiële webstie van de MTV Music Awards. Deze pagina is geheel in eigen beheer, bezoekers van de website kunnen hier niets op plaatsen/een reactie achterlaten. Hier komt alleen op te staan wat de MTV Music Awards wilt.

nl.mtvema.com De officiële facebook pagina van de MTV Music Awards 2013.
Deze vorm van owned media is dus niet geheel in eigen beheer. Dit omdat mensen op deze pagina reacties kunnen plaatsen.


https://www.facebook.com/MTVEMA?fref=ts


Earned

Bella

Earned media bestaat uit alle media-aandacht waar je niet voor hoeft te betalen, maar die door anderen ‘gratis’ voor je wordt gecreëerd. Een klant die uit eigen beweging een tweet van je retweet, jouw Youtube-filmpje deelt met zijn vrienden op Facebook of een review schrijft op een vergelijkingssite. De MTV awards heeft veel aandacht gekregen vanwege Miley Cyrus. Op het podium stak zij een joint op en die foto’s en filmpjes gingen de hele wereld over.

http://www.youtube.com/watch?v=ijE0_mvh6R4 Er waren vooral veel studenten bij de MTV awards aanwezig. Velen daarvan plaatsten op Facebook en/of Twitter foto’s van hun beleving. Wereldwijd werd er 57,9 miljoen keer over de EMA’s gesproken via ‘social mentions’ en de show was wereldwijd meer dan dertig keer ‘trending topic’ op Twitter.

http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/mtv-ema-2013-de-cijfers

32


Bella

Cultuur Ondernemen Petra Befort is projectontwikkelaar bij het bedrijf Cultuur-Ondernemen. Per jaar zijn er zo’n 20 projecten. Acquisitie krijgen voor de inzet van creatieven in het bedrijfsleven en culturele organisaties is hetgeen waar het bedrjf voor gaat. Daarna vertelde ze best een lange tijd over zichzelf, wat zij allemaal had gedaan om op dit punt te komen waar ze nu staat.. Vrij interessant maar wel iets te langdradig vond ik zelf. Nadat haar powerpointpresentatie afgelopen was, was het tijd om per projectgroep te gaan brainstormen. Van elke groep ging een persoon met een andere groep mee, dit om een onafhankelijk persoon erbij te hebben. We hadden drie grote vellen papier waar we onze ideeen op moesten schrijven. Ook hadden we een kokertje waar allerlei plaatjes in zaten. Met deze plaatjes moesten we combinaties maken met ons project, Erin Tjina a Ton. Door het werken met plaatjes kun je meer out of the box denken. Het idee van deze opdracht was om te brainstormen om met een leuk idee te komen voor het project waar je mee bezig was. Wij vonden het best lastig om met de plaatjes een combinatie te maken, een kunstenares en een paar schaatsen. Het bedenken van een idee is dus tijdens deze brainstormsessie niet tot uitting gekomen. Maar wel een goede oefening om out of the box te denken.

35


Bella

Transmedia Storytelling

Dit gastcollege vond ik minder leuk. Maar de reden hiervan is dat er alleen filmpjes werden laten zien. Het bekijken van filmpjes in een gastcollege houdt mijn focus niet lang, ik ben dan te snel afgeleid waardoor ik niet veel meer snap wat er verteld word. Daarom heb ik de filmpjes thuis nogmaals bekeken. Dan kan ik me toch beter concentreren en wordt ik niet snel afgeleid. Toen ik hem thuis in alle rust keek vond ik het interessante filmpjes. Zo vertelde een persoon dat transmedia geen doel op zich moet zijn, het trekken van mensen is een hele belangrijke. Zo vertelde hij een klassieke uitspraak: Als je het me verteld vergeet ik het, als je het me laat zien ga ik het onthouden en als je me erbij betrekt ga ik het begrijpen. Bij dit laatste met mensen erbij betrekken is waar transmedia heel erg in aan het zoeken is. Ook werd er aangegeven wanneer is een project af. Je moet een eindpunt voor ogen hebben maar als je er meer uit kan halen moet je dat proberen. Proberen een mooie ervaring te creĂŤren. Karakters worden in een verhaal, een gemeenschappelijk doel creĂŤren. Er komen vind ik heel veel interessante dingen in naar voren wat je wel triggert om te blijven kijken.

37


Bella

Glazenstudentenbus Voor een andere groep studenten die op Hogeschool InHolland een studie volgen werd ons gevraagd om hun te helpen bij een opdracht. De bedoeling van deze dag was om met jonge ondernemers te praten en hun te helpen bij de problemen waar ze tegen oplopen. Bij binnenkomst werd ons grvraagd om onze naam, studentnummer en opleiding door te geven. Nadat iedereen binnen was gaf een van de studenten een introducite van de dag. Daarna gaf de oprichter van de glazenstudentenbus een introductie, over het bedrijf en zichzelf. Bij binnenkomst kregen we allemaal een nummertje op een gekleurd papiertje. Nadat de introductie over was werden we gevraagd om naar de persoon te gaan van een bepaalde kleur, ik had een paars briefje met het nummertje 2. Voordat iedereen bij elkaar is duurt altijd wel even maar uiteindelijk konden we beginnen met speeddaten. Een fout was wel dat wij niet precies wisten wat we gingen doen, speeddaten maar met wie en waarover precies wisten we niet. Dus toen ik aan de beurt was om te speeddaten kreeg ik de vraag ‘‘stel maar een vraag?’’ ja leuk, maar ik wist totaal niet waarover ik een vraag moest stellen aangezien ik niet wist om wat voor een bedrijf het ging. Waarop ik dus antwoorde wat deze dag precies in zou houden en om wat voor een bedrijf het ging. Ik was aan het speeddaten met een student die onderdeel was van de glazenstudentenbus. Nadat alle speeddate rondes geweest waren hadden we even pauze. Na de pauze was het tijd om te gaan brainstormen met het bedrijf en je groepje. Ons bedrijf was uiteindelijk niet meer de glazenstudentenbus maar we gingen brainstormen met Sydney. Hij en een vriend van hem hebben Rocking Up Life opgestart, een bedrijf waarin ze colleges geven over leiderschap. Zelf vind ik brainstormen best lastig als ik niet goed weet om wat voor een bedrijf het gaat en wat ze precies doen. Maar goed, samen met mijn groepje zijn we aan de slag gegaan en hebben we op papier meerdere iedeeen opgeschreven. Wat ik wel jammer vond was dat we een aantal keer aangaven dat als Sydney zelf ergens iets in zag of een idee had het ook moest zeggen. Wie weet konden we daarop ingaan en meer uitwerken. Maar hij bleef vrij stil en liet ons de opdracht doen. Op een gegeven moment kwam groep 2 binnen en was onze tijd om te brainstormen om. Ik hoop dat Sydney iets aan onze ideeen gehad heeft, wie weet zien we iets ervan ooit nog terug.

39


Bella

Fotografie

Het gastcollege fotografie werd gegeven door Judith Vermeij. Zij is fotografe van beroep en gaf ons allerlei informatie om goede foto’s te kunnen maken. Dit klonk eigenlijk vrij logisch, een camera, model, licht en ga zo maar door. Ze vertelde hoe zij naar foto’s kijkt en wat voor werk ze oplevert. In het begin schoot ze foto’s, portfolio, en stuurde dat op naar een magazine. Een aantal keer werd er dan ook echt iets met haar foto gedaan, bijvoorbeeld op de cover. Judith vertelde best veel, maar het was af en toe voor mij een beetje te rommelig. Dan was ze even een tijdje stil of ging ze lachen om de stilte op te vullen, althans zo kwam het bij mij over. Zelf vond ik het gastcollege niet erg aansluiten op onze minor, het hoort uiteraard bij de creative industry maar ik wil zelf niets gaan doen in de fotografie. Net als eigenlijk iedereen uit de klas, er was een jongen die er misschien wel verder in wilde gaan. Het was wel een interessant gastcollege, maar als ik zoiets nieuws krijg waar ik wel geinteresseerd in ben wil ik er veel meer over weten. Dit kon niet na een gastcollege waardoor ik baal dat ik er niet meer ins en outs over te weten krijg en zelf ermee aan de slag kan gaan. Dan zou ik een cursus moeten gaan volgen of een studie in deze richting.

41


Bella

Rocking Up Life! Dit gastcollege begon vrij energiek. Als eerst werd er een show van Robbie William laten zien, daarna kwamen de presentatoren zelf het podium op. Thijs ging drummen en Sydney op een (neppe) gitaar. Dit trok de aandacht waardoor ze konden beginnen met hun verhaal. Het was niet alleen dat hun zouden gaan vertellen, je zag op het podium allerlei attributen waardoor je wist dat het interactief zou gaan worden. Dit vind ik interessanter dan alleen naar een verhaal te luister. Interactie met het publiek werkt volgens mij beter, althans bij mij wel. Het was ook erg leuk dat er een rad was waar prijzen bij te winnen waren. Wat ook erg leuk was dat we op een gegeven moment moesten gaan staan en onze armen strekken. Met een paar meisjes op mijn rij zeiden we al we gaan zeker de macarena dansen, en ja hoor uiteindelijk ging de muziek aan en stonden we met zijn allen de macarena te dansen. Van sommige dingen die verteld werden wist je eigenlijk al wel iets, maar zoals zij ook aangaven ‘‘we weten het wel, maar er wordt te weinig aan gedacht of gedaan’’. Doordat het een gastcollege interactief was vlogen de twee uurtjes snel voorbij. Zeker heel erg leuk om meegemaakt te hebben!

43


Bella

Daan Roosegaarde

47


Bella

World Class Maintenance

Op 30 oktober 2013 heb ik het congres wat georganiseerd werd door het World Class Maintenance bijgewoond. Het thema van dit congres was ‘’Focus on Innovation’’. De Nederlandse maintenance-sector is een groeimarkt en is bereid substantieel te investeren in innovatieprojecten. Tijdens dit congres waren er verschillende sprekers aanwezig, Jan Mengelers (TNO), Albert van Maren (Fuji) en Daan Roosegaarde (Studio World Class Maintenance Roosegaarde). In het gastcollege van Petra Befort ging het ook even, een aantal voorbeelden werden laten Op 30 oktober 2013 heb ik het werd door het Class Maintenance bijgezien van Daan Roosegaarde. Ikcongres vond ditwat welgeorganiseerd leuk om te zien aangezien ikWorld voor het congres nog nooit van hem woond. Het thema van dit congres was ‘’Focus on Innovation’’ . De Nederlandse maintenance-sector is een gehoord had en nu kwam hij ook in een gastcollege even ter sprake. groeimarkt en is bereid substantieel te investeren in innovatieprojecten. Tijdens dit congres waren er verOp 30 oktober 2013 heb ik het congres wat georganiseerd werd door het World Class Maintenance bijgeschillende aanwezig, Jan Mengelers (TNO), Albert van Maren (Fuji) enmaintenance-sector Daan Roosegaarde (Studio woond. thema dit congres was ‘’Focus onwonen. Innovation’’ . De Nederlandse is een Ik vond Het hetsprekers een ergvan interessant congres om bij te Vooral hoe Daan Roosegaarde zijn bedrijf heeft Roosegaarde). In het gastcollege van Befort in ging het ook even, eenTijdens aantal voorbeelden werdenerlaten groeimarkt en is substantieel tePetra investeren innovatieprojecten. dit congres waren veropgezet en wat hijbereid voor projecten heeft. zien van Daan Roosegaarde. Ik vond dit wel leuk om te zien aangezien ik voor het congres nog nooit van hem schillende sprekers aanwezig, Jan Mengelers Albert van Maren en Daan Roosegaarde (Studio Hij is internationaal bekend voor het creëren(TNO), van sociale ontwerpen die(Fuji) de relatie tussen mens, technologie gehoord enInnu kwam ookvan in een een gastcollege even Roosegaarde). het gastcollege Petra Befort ging hetter ook een aantal voorbeelden laten en ruimtehad verkennen. Wathij ik vooral mooi project vind issprake. deeven, Smart Highway en de Lotus.werden Vooral de Lotus zien van Daan Ik vond wel leuk om tedoor zien lichaamswarmte aangezien ik voormaar het congres nog nooitplek van hem vind ik erg gaaf,Roosegaarde. de manier waarop hetditpapier beweegt ook de prachtige Ik vond een erg interessant congres bij te wonen. hoe Daan Roosegaarde zijn bedrijf heeft gehoord had en nu kwam hij ook in eenom gastcollege even Vooral ter sprake. waar hethet staat opgesteld. opgezet en wat hij voor projecten heeft. Hij is internationaal bekend het creëren van sociale ontwerpen die deRoosegaarde relatie tussen mens, technologie Ik vond het een stage erg interessant congres omikbij te wonen. Vooral hoe Daan bedrijf heeft Via mijn vorige werd ikvoor gevraagd of weer bij dit congres wilde helpen. Vorig jaarzijn tijdens mijn stage en ruimte verkennen. Wat ik vooral een mooi project vind is de Smart Highway en de Lotus. Vooral de Lotus opgezet en wat hij voor projecten heeft. heb ik namelijk ook een congres voor het World Clas Maintenance georganiseerd. De hoofdgast was toen vind ik erg gaaf, de manier waarop het papier beweegt door lichaamswarmte maar ook de prachtige plek Hij is internationaal bekend hetdus creëren van sociale ontwerpen de relatie tussen technologie André Kuipers. Het leek mij voor dit jaar ook weer leuk om te helpen die bij het congres. Mijnmens, taak zou stagewaar het staat opgesteld. en ruimte verkennen. Wat ik vooral een mooi project vind is de Smart Highway en de Lotus. Vooral de Lotus manger zijn, maar helaas had één van de hostesses privé problemen waardoor ik de hostess moest vervangen. vind ik ergwas gaaf, manier het papier beweegt door maar ook de prachtige Mijn taak nudedus om inwaarop het publiek te gaan zitten en zo lichaamswarmte nodig met de microfoon langs mensen teplek gaan Via mijn vorige stage werd ik gevraagd of ik weer bij dit congres wilde helpen. Vorig jaar tijdens mijn stage waarvragen het staat opgesteld. die hadden. Hierdoor kon ik bijna optimaal genieten van het congres. Ik had namelijk niet verwacht heb ik namelijk ook een zou congres voor het World Clas Maintenance georganiseerd. De hoofdgast was toen dat ik het zo interessant vinden. André Kuipers. Het leek mij dit jaar dusofook weer bij leuk te helpen bijhelpen. het congres. taak zou stageVia mijn vorige stage werd ik gevraagd ik weer ditom congres wilde Vorig Mijn jaar tijdens mijn stage manger zijn, maar had éénvoor van het de hostesses privé problemengeorganiseerd. waardoor ik deDe hostess moestwas vervangen. heb ik namelijk ookhelaas een congres World Clas Maintenance hoofdgast toen Mijn was nu dusleek ommij in het publiek gaan zitten met langstaak mensen te gaan Andrétaak Kuipers. Het dit jaar dus te ook weer leuken omzotenodig helpen bijde hetmicrofoon congres. Mijn zou stagedie vragen hadden. Hierdoor kon ik bijna optimaal genieten van het congres. Ik had namelijk niet verwacht manger zijn, maar helaas had één van de hostesses privé problemen waardoor ik de hostess moest vervangen. dat het zo vinden. Mijniktaak wasinteressant nu dus omzou in het publiek te gaan zitten en zo nodig met de microfoon langs mensen te gaan die vragen hadden. Hierdoor kon ik bijna optimaal genieten van het congres. Ik had namelijk niet verwacht dat ik het zo interessant zou vinden.

World Class Maintenance

48


Next Week

MTV Geordie Shore Blog Housewarming Coffee and Thee Test: Animal Friend? Fashion summer 2014 Horoscoop 2014


Bella januari 2014  
Bella januari 2014  
Advertisement