Page 1

KUKA PELKÄÄ SUDENPENTUA?

4/2012

s.18-19

ALPPIEN LUMOISSA s.24-25

SANKARIMATKAILIJAT SEIKKAILUSSA

SIITÄHÄN TULI KUIN UUSI s.12

s.14-15

Partiolippukunta Maahiset ry


MAAHINEN 4/12 Partiolippukunta Maahiset Ry:n jäsenlehti

Sisällys 3

Pääkirjoitus

Tulossa, Uutisissa & Merkillisyyksiä Jalolla on asiaa & Testaa

4-7

Sunnuntai Prinssi & mainos Haastattelussa Sofia & Gallup

8-11

Siitähän tuli kuin uusi & mainos Sudenpennut sankarimatkalla? Sudet voittoon! mainos & näin selviät joulusta Kuka pelkää sudenpentua?

16-19

Häröpallo & Kolumni Postikortti & Sudarin suusta Maahisia maailmalla Sarjakuva & Pulmapläjäys Yhteystiedot

12-15

20-23 24-27

28

Päätoimittaja: Mikko Jalo (rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä) Oikoluku: Jenni Malila Taitto: Salla Grönlund Kannen kuva: Mikko Jalo ”tiukkaa kisailua Sankarimatkalla” Valokuvat: Mikko, Reetta, Hanna, Sini, Elina Jalo Piirrokset: Mikko, Riikka, Sini, Suvi, Urho Painopaikka: AM Digipaino Painomäärä: 160kpl 2


li a a m i t h Ko rauhaa man na : Eli a v u o, k Mikk : i t Teks

Jalo

Sehän se on, partion suuri tavoite. Maailmanrauha. Partiossa opitaan arvostamaan erilaisuutta ja toimimaan ryhmässä erilaisten ihmisten kanssa. Retkillä liikutaan luonnossa ja opitaan arvostamaan sen kauneutta. Partio kannustaa yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen, rakentamaan parempaa maailmaa.

valmiita rakentamaan parempaa yhteistä maailmaa. Jotta joku olisi tähän valmis, pitää hänen osata arvostaa luontoa, ja siihen yksi avain on laavun pystyttäminen sekä muut retkeilytaidot. Sivulla 7 voit leikkimielisesti testaMutta miten vaikkapa laavun pystyttä- ta, kuinka hyvin itse toteutat ihanteita ja rakennat näin parempaa maailmaa. minen edesauttaa maailmanrauhaa? Itse näkisin asian niin, että täytyy kasvattaa sellaisia ihmisiä, jotka ovat Hyvää joulunodotusta! Toimitus: Hanna Grönlund (etsiä elämän totuutta) Reetta Grönlund (rakentaa ystävyyttä yli rajojen) Salla Grönlund (tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen) Riikka Helminen (kunnioittaa toista ihmistä) Sini Koivula (kehittää itseään ihmisenä) Suvi Koivula (rakentaa ystävyyttä yli rajojen) Jenni Malila (rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä) Otto Snellman (kehittää itseään ihmisenä) Urho Vyyryläinen (kunnioittaa toista ihmistä) Suluissa toimittajien lempi-ihanteet 3

Maahisen vuoden 2013 aikataulu ilmoitetaan myöhemmin. Toimitukselle voi lähettää postia kololla olevaan lehtitiimin kaappiin tai Mikolle: Mikko Jalo 050-4393992 mikko.jalo@maahiset.net


Tulossa... Talven parhaat menovinkit:

4.-6.1 25.-27.1 10.2 20.-24.2

Tossu (johtajat) Nanook-talviretki Lions rieha Helmi-talvileiri

Maanantai 17.0018.00

18.0019.00

19.0020.00

Tiistai

Keskiviikko

17.30Piraijat ja Sudet Piraijat-lauma Janika ja Sirpa Pink Pantteritjoukkue Laura. Nea Sudet-lauma ja Sini Pauliina ja Mikko J HTC-vartio Verkku, Frans

Karhukoplajoukkue Otto, Eetu ja Urho

Ketutlauma Elina ja Mari

Bestikset -vartio Mira ja Sini

Karhut -joukkue Antti R, Jeppe ja Terjo

Tohvelit -joukkue Mira, Maiju ja Outi

Hattarat-vartio Eeva ja Riikka

Malmi: ma 18.00-19.00 Retkirotat-joukkue Lauri ja Matsku

4

Torstai


Teksti: Eeva, piirros: Riikka

Sudet voittivat sudenpentukisat Maahisten superlauma Sudet suoriutui erinomaisesti sudenpentukisoissa vieden korkeimman palkintopallisijan. Oulunkylässä järjestettyihin kilpailuihin osallistuivat Maahisista kaksi laumaa. Lue lisää kisasta s. 14-15.

paikalla vain 22.-23.2. Ilmoittautuminen on nyt auki. Ei kannata jättää väliin talven merkkitapahtumaa - viime vuoden kesäleiri Sarastehan oli kiva, mutta piloille sulatettu. Maahisedustajia piiriin Pääkaupunkiseudun Partiolaisten sääntömääräinen syyskokous järjestettiin lokakuussa. Siellä valittiin piirin johto sekä piirineuvosto. Maahisten Eeva Riivari valittiin toiseksi Koillis-Helsingin edustajaksi piirineuvostoon varajäsenenään Sofia Polichronidis.

Ilmoittautuminen Helmelle Helmi 2013 lähestyy. Kyseessä on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten talvileiri, joka järjestetään 20.-24.2.2013, mutta sudenpennut ja seikkailijat ovat

Joulujuhlasta lupausmerkit hihaan

Teksti: Jenni, kuvat: http://fi.scoutwiki.org/Partiolupaus

Jokaisen ikäkauden alussa annetaan partiolupaus. Ennen vuotta 2006 lupauksensa antaneilla tytöillä saattaa nähdä pelkästään vanhan tyttöjärjestön metallisen merkin partiopaidan taskussa. Uudemmat ommeltavat merkit tulevat partiopaidan vasempaan hihaan alimmaiseksi. Maahiset antavat lupauksia joulujuhlassa. Partiotervehdyksen kolme kohotettua sormea symboloivat partiolupauksen kohtia: 1. Jumala, oma maa ja maailma 2. ikäkauden ihanteet 3. toisille avuksi oleminen 5


Kestävästi kohti uutta vuotta Teksti ja kuva: Mikko

Räjähtäneiden rakettien roskaa , sakeaa savua ja nokiset lumikinokset. Uusi vuosi alkaa ympäristömme kannalta surullisissa merkeissä. Vuoden vaihde lähenee taas, mutta miten viettää ympäristöystävälliset juhlat?

Ilotulitteet ovat kauniita, mutta niiden aiheuttama savu likaa ja vauhdittaa ilmastonmuutosta.

Ensimmäinen askel on jättää ilotulitteet kokonaan pois. Naapurin pamauksissa riittää kyllä tarpeeksi ihailtavaa. Jos kuitenkin päätät hankkia omia raketteja, muista kierrättää ne oikein. Käytetyt ilotulitteet kuuluvat sekajätteeseen, ja pahviset osat laitetaan pahvinkeräykseen.

kein. Se on nimittäin vaarallista jätettä, entiseltä nimeltään ongelmajätettä. Tina sisältää lyijyä, joka on yksi raskasmetalleista. Elimistöön kertyessään lyijy vaikuttaa haitallisesti hermostoon ja muun muassa lasten älylliseen kehitykseen. Vaarallisen jätteen keräyspiste löytyy esimerkiksi Jousimiehentie kuudesta.

Tina on vaarallista jätettä Perinteisesti uudenvuoden tinasta on ennustettu tulevaa vuotta. Milloin mikäkin kupru tarkoittaa elämänkumppania tai rahaa. Jos tähän leikkiin haluaa ryhtyä, täytyy muistaa kierrättää tina oi6


Testi: Suvi ja Sini

Lue tulokset sivulta 26!

7


Sunnuntai Prinssi Teksti: Otto, kuva: Sini

Partiojohtajat saavat ohjelmaa toteuttaessaan samaistua mitä erilaisimpiin identiteetteihin. Oman maailmankuvansa on itse kukin joutunut hetkeksi vaihtamaan, kun suoritusrasteilla on saanut esittää kaikenlaisia hahmoja. Lokakuussa Maahisten seikkailijat paukuttivat todellisuuden rajoja Siltamäessä, jossa järjestettiin Seikkailija Peli eli SePeli. Aiheena oli Lumikin Counter-Strike, ja sain omaksuttavakseni Prinssin roolin.

Ihmeitä ei maailmaan kaivata - pellolleni saapui partiolaisia! Avuliaita ja osaavia. Ongelmani kuultuaan partiolaiset tarttuivat toimeen. He uskoivat saavansa aikaan hevon paikalla lojuvista rippeistä: muutama vanha sukka, pari keppiä, villalankoja, nappeja ja ompelutarvikkeet: joillekin turhaa roskaa, toisille hevonen alkutekijöissään. Ja pian minulla oli peräti kaksi uljasta ruunaa! Partiolaiset lähtivät jo ennen kuin kiitokset oli jaettu, saati hevoset valjastettu.

Neito pulassa ja hevoset karkuteillä, mutta syntymävelvollisuudet painavat. Olet Prinssi, pelasta Lumikki! Se on sinun hommasi! Onko vain Prinsseille siunattu voima, jolla voi herättää Lumikit, Tuhkimot ja Ruususet? Jos jotain jollekin suodaan, niin pakkohan sitä on hyödyntää. Ihmisen päämäärän täytyy toteutua, jotta elämä voi olla oikeaa ja hyveellistä. Mutta yksin mutaisen pellon laidalta en Lumikkia saisi autettua, mikäli ihmeitä ei ole. Ohi kulkevat tuulitakkioliot katsoivat vieroksuen, ihan hyvästä syystä.

Kaikkivoipia eivät partiolaisetkaan vielä olleet. Lumikki ei herännyt eli Prinssiä tarvittiin. Eipä ollut neidon muiskauttaminen ikinä ollut niin onttoa. Olin mukamas yhtä suuri sankari kuin hankituilla taidoilla loistaneet partiolaiset. Roikun maailmassa täysin syntymälahjojeni varassa, kun toiset kehittävät itseään yksilöinä ja ryhminä. No, Lumikille kelpaa.

”Tussilla piirretyt viikset herättivät huomiota lokakuisessa Siltamäessä.” 8


Teksti ja kuva: Hanna

Saanko esitellä, Sofia Polichronidis! Jos jonkun sukunimeä harjoitellaan kirjoittamaan oikein vartionjohtajan peruskurssilla, on kyseessä satavarmasti hyvin tärkeä henkilö. Näin minulle kävi kymmenen vuotta sitten. Nykyään osaan sukunimen unissanikin: P-O-L-I-C-H-R-O-N-I-D-I-S. Sukunimi kuuluu ihanalle Sofialle.

10


Sofia oli aikoinaan aktiivinen vaeltaja. Kukapa meistä ei olisi käynyt Liskosafaria tai osallistunut hauskaan palvelutehtävään? Sofian innokkuus ja toimeliaisuus poiki pestin piirissä Jungle Dick-vaeltajatoimikunnassa. Pian juoksimmekin kaikki yötä myöten kerran vuodessa Trendissä, piirin järjestämässä vaeltajien yökisassa. Ja kun vuodet kuluivat, niin piirissä järjestettiin ensimmäinen Liskosafari. Ja joitakin vuosia myöhemmin uuden ohjelman myötä, Maahisten Matsku järjesti piirissä vaeltajatapahtuman – minkäs muunkaan nimisenä kuin Liskosafarina! Vaeltaja-ajoista on kulunut jo hetki jos toinenkin, ja nyt Sofia on pienen tauon jälkeen palannut aktiivisesti Maahisten toimintaan. Tule moikkaamaan Sofiaa vaikka talviretki Nanookille.

Mikä partioihanteista on vaikein toteuttaa? Miksi? Koonnut ja kuvat: Mikko

Juho, seikkailija

”Rakastaa ja suojella luontoa. En oikein tiedä miksi. Mä kyllä kierrätän, mutta jotenkin tää ihanne tuntuu hankalalta.”

Enni, tarpoja

”Rakastaa ja suojella luontoa. Kaupungissa se on vaikeaa. Autoista ja busseista tulee päästöjä, ja kaupasta ostaa helposti isoihin pakkauksiin pakattuja tuotteita.”

Urho, samoaja

”Rakastaa ja suojella luontoa. Mites tämän muotoilisi. En koe olevani erityisesti luontoihminen. On niin paljon muuta, että ympäristön ajattelu unohtuu helposti.”

Vaikka vuodet ovat vierineet, ei Sofia ole muuttunut päivääkään! 11


”Siitähän tuli kuin uusi” Teksti: Mikko ja Hanna, kuva: Mikko

Sudenpennut saivat polkupyöränsä kuntoon vanhemman avustuksella. Piraijat-lauman johtajan, Janikan, isä oli auttamassa Pirajoiden ja Sudet-lauman yhteisessä kokouksessa, jossa tutustuttiin pyöriin. Janikan isän avustuksella lapset öljysivät pyöränsä ja tarkistivat ketjujen ja napojen kunnon. Pyörän kunnostuskokouksen jälkeen lapset tokaisivat menopeleistään, että ”Siitähän tuli kuin uusi!”

Apua silloin tällöin? Vanhempien pienikin apu on meille iso apu. Ensimmäiseksi tulee mieleen retkille kuljettaminen autolla, mutta apu voi olla mitä tahansa muutakin! Älä siis heitä yrityksen vanhalla logolla olevia kirjekuoria tai piirustuspapereita roskiin, vaan kuskaa ne kololle. Mikä tahansa (erityis)taito, jonka voit tulla näyttämään ja opettamaan kokouksessa, on kultaakin kalliimpaa. Entä haluatko tutustuttaa partiolaisia kiehtovalle työpaikallesi tai tulla kokeilemaan partiota ihan itse, esimerkiksi mukaan koko viikonlopuksi retkelle? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

12


Suora lähetys’13 Huomio! Ensi kesänä 19.-27.7. järjestetään Maahisten, Helsingin Kotkien ja Kauka-Kuuttien yhteinen kesäleiri. Luvassa paljon hauskaa ohjelmaa, yhdessä tekemistä ja uusia kavereita. Merkkaa jo nyt päivämäärät kalenteriin ja tule mukaan suoraan lähetykseen kesän ehdottomasti hienoimmalta partioleiriltä! Lisätietoja tulossa piakkoin. Kysy tai ihmettele Maahisten yhteyshenkilöltä Hanna Grönlund, hanna.gronlund@maahiset.net 040 861 5988


Sudenpennut Sankarimatkalla ? Sudet voittoon! Teksti: Hanna, kuvat: Mikko

Kylmä aamu kangisti sormia, kun Pohjois- ja Koillis-Helsingin sudenpennut aloittivat Sankarimatka-kisan lähtötehtävää lauantaina 10.11. Oulunkylässä. Maahisista kisaan osallistui Sudet ja Piraijat.

N-Y-T, NYT! Kisa alkakoon, Sudet ja Piraijat ovat valmiina! Oulunkylän metsissä kuhisee, paikalla on reipas sata partiolaista. Osa on kaivanut repustaan esille vasaran ja hakkaa sillä kiviä syvemmälle maahan. Osa seisoo ja juttelee kavereiden kanssa, joita näkee pitkästä aikaa. Muutama tutkii karttaa ja miettii mihin suuntaan menisi pystyttämään rastiaan. Viimeiset laumat valuvat paikalle, ja kisa on valmis alkamaan. Ketsuppia nenässä, yök! Partiopaidan merkit löysivät tiensä paikalleen helposti, mutta tennispallot ei-

Ensin syntyi viitta... 14


...Sitten nopat!

vät lentäneet yhtä hyvin renkaiden läpi. Nenäverenvuodon tyrehdys vähän jännitti, mutta kun potilas pyörtyi, oli jalkojen nostaminen ylös helppo tapa virvoittaa potilas. Ja hei oikeasti, eihän potilaalta oikeasti tullut verta nenästä, kyllä se oli vaan ketsuppia! Ruokarastilla huokaistiin helpotuksesta. Oli jo kova nälkä, mutta tällä kertaa ruokaa Maahisten rastilla ammuttiin ei tarvinnutkaan tehdä itse tennispalloja ritsalla. trangialla, vaan se oli tehty valmiiksi. Ruokajonoon siis! Maha täynnä oli mukava jatkaa matkaa ja muistella, miten merimiessolmu tehdään. Lopuksi tunnistettiin vielä puita ennen kuin juostiin maaliin. Sudet voittoon! Maalissa odotti pisteiden lasku viittaan tehdystä taulukosta. Sitten jokainen sai Sankarimatka-merkin, jonka saa ommella partiopaitaan Suomi-Finland -merkin yläpuolelle. Kotimatkalla jännitettiin, kuinkahan kisassa oli käynyt. Maanantain kokouksessa se viimein selvisi: Sudet olivat voittaneet koko kisan! Palkinnoksi lauma sai lettupannun ja -taikinaa, joten taidamme tietää, mitä kokouksessa tehdään vielä ennen joulua. 15


Joulukinkku, lahjat, kuusi, siivous…ääh! Teksti: Jenni, kuvat: Riikka

Tänä vuonna moni joulustressaaja on kiitollinen, sillä aatto osuu maanantaille. Suursiivoukselle, lahjojen paketoinnille, koristelulle ja herkkujen valmistelulle ynnä muulle jää koko viikonloppu aikaa. Silti monilta saattaa päästä muutama tahaton ärräpää To do -listaa lyhentäessä. Mikä avuksi? Kun joulupöydän antimista on nautittu yllin kyllin pari päivää, tulee helposti olo, että kaipaa reipasta liikuntaa. Mikä olisi silloin parempi keino kuin tarttua mattopiiskaan tai pölyhuiskaan, ja hoitaa suursiivous jälkikäteen. Ennen joulua riittää, että tyhjentää ylimääräiset rojut pöydiltä ja imuroi pikaisesti lattiat. Nautinnollista Joulua! Sovi hyvissä ajoin sukulaisten ja tuttujen kanssa, että ette hanki toisillenne joululahjoja. Sen sijaan voitte jakaa jouluherkkujen valmistuksen keskenänne. Joku voi tehdä laatikot, toinen hankkia kalapöydän antimet ja kolmas jälkiruuan tai glögin herkkuineen. Yhdessä isolla porukalla nautittu herkkupöytä on varmasti monen mielestä parempi ja ikimuistoisempi lahja kuin uusi pyjama tai suklaakonvehtirasia veikkauksen arvoilla höystettynä. Lisäksi saa vaihtelua, kun joulupöydän antimet koostuvat useampien talouksien perinteisistä herkuista. 17


Kuka pelkää sudenpentua? Teksti ja kuvat: Hanna

Huima joukko sudenpentuja suuntasi syyskuun lopussa Maahisten kämpälle. Viikonlopun aikana suoritettiin leikki-jälki, jonka kruunasivat ylivoimaisesti hienot, itse tehdyt Jätkänshakit. Lauria lukuun ottamatta kaikki ihmettelivät peliin jäävää tyhjää reikää. Huippua oli myös nukkua yö laavussa, kaatosateesta huolimatta! Näin teet jätkänshakin: Sitten sahaa pelilauta. Janika pitää lautaa paikallaan, kun Sebastian sahaa.

Vuole kahdeksan puutikkua. Muista oikea vuolemistekniikka, mallia näyttää Akseli.

Poraa lautaan yhdeksän reikää, joko vintilällä tai akkuporakoneella kuten Ralf.

Testaa, että mahtuuko tikut porattuihin reikiin. 18


Sitten on aika maalata! Tarvitset kahta tai kolmea väriä - Ella aloitti sinisellä.

Lopuksi voi pitää kunnon juomatauon ja odotella, että maali kuivuu.

Ja eikun pelaamaan!

19


Teksti ja piirros: Suvi

HOUHOU! Partiolaisia on tällä hetkellä 216 maassa ympäri maapalloa, ja vain osalla on valkea joulu ja kuusia lähettyvillä! Tällä kertaa pääset leikkimään partiolaista Australiassa, ja saatkin koristella joulupalmut! Väritä, lisää palloja, tähtiä sekä joulunauhaa palmuihin ja ihastele aikaansaannostasi!

Myönteinen kehitystulos? Teksti: Sini, kuva: Mikko

Kirjoittaja on vartionjohtaja ja medialähettiläs.

Varhaisaikuisuuden myönteinen kehitystulos: kyky muodostaa toiseen ihmiseen läheinen ja vastavuoroinen suhde, kyky kokea toisen hyvinvointi yhtä tärkeäksi tai tärkeämmäksi kuin oma minä, kyky sitoutua toimimaan korkeiden eettisten päämäärien suunnassa; elämän perus20


voimaksi muodostuu kyky ottaa vastuu toisista ihmisistä ja rakastaa toisia. - Erikson

minulla korkeampia eettisiä päämääriä, jos en harrastaisi partiota? Tai jos olisi, olisivatko ne sitten ”hyviä”? Partiossa sisäistämme monia hyviä arvoja ja opimme myös toteuttamaan niitä. Myös vastuun ottaminen ja kantaminen ovat asioita, jotka me partiolaiset usein hallitsemme.

Mietiskelin omaa itseäni tässä taannoin lukiessani kasvatuspsykologiaa. Psykologi Erik H. Erikson määrittelee ihmisen kasvua: ”Jos ihminen kehittyy myönteisellä tavalla elämässään, voi hän kuoleman koittaessa olla tyytyväinen omiin aikaansaannoksiinsa ja itseensä, ja kokea elämän mielekkääksi”. Tähän vaiheeseen päädytään monien vaiheiden kautta, joista minä olisin nyt juurikin tuossa varhaisaikuisuuden kehitysvaiheessa.

Eriksonin ihanne siitä, mitä ihminen tuntisi kuollessaan ei tunnu ollenkaan kaukaiselta. Jatkamalla elämistä samaan malliin voin kuolla tyytyväisenä; voin jopa jättää maailman hieman paremmaksi paikaksi, kuten itse partion perustaja Lordi Baden-Powell toivoi meidän partiolaisten jättävän.

En voi olla ajattelematta, kuinka paljon partio on vaikuttanut minuun. Olisiko

21


Neniä ja hyväntekeväisyyttä Suomen Partiolaiset olivat pääyhteistyökumppanina YLE:n Nenäpäivässä. Me partiolaiset järjestettiin tänne Helsingin keskustaan Nenäpäivä-tempaus 3.11. Mä itse oon täällä kahden muun Maahisen kanssa lipaskerääjänä, ja lahjoituksia tulee hirmuiseen tahtiin!

MAAHISET KOLOLLE

Terkkuja Mikko ja muut Maahiset P.S. Yhteensä saatiin kerättyä päivän aikana 923€!

22


Sudenpentujen hullunkuriset lausahdukset ovat jälleen ilahduttaneet ja kummastuttaneet johtajia.

Ko o kuv nnut Mik ittanu ja t: ko

Urpo, Turpo ja Tiuhti Sudari tuohtuneena johtajille: ”Sä oot Urpo ja toi on Turpo!” Johtajat kysyvät takaisin: ”No kukas sinä sitten olet?” Sudenpentu vastaa: ”No Tiuhti tietysti!” Viaton vai ei? Johtaja kysyy hieman tuntemattomalta sudenpenturyhmältä: ”Kuka teistä on nimeltään X?” Joku sudenpennuista osoittaa X:ää ja sanoo: ”Tuo tuolla on X.” Siihen X itse sanoo juonivasti hymyillen: ”Mä näytän viattomalta.” Viesti ei mene perille Johtaja antaa ohjeita: ”Kerätkää maasta keltainen lehti.” Vastauksena: ”Käykö jos ei oo keltainen?” 23


Maahisia maailmalla:

Alppien lumoissa

Teksti: Reetta, kuvat: Reetan arkisto

Graz on Itävallan toiseksi suurin kaupunki ja Grazissa asuu noin 250 000 ihmistä. Kuvassa Grazin kuuluisin nähtävyys, kellotorni.

Maahisia maailmalla -juttusarjassa ulkomaille muuttaneet Maahiset esittelevät elämäänsä toisessa maassa. Sarjan viimeisessä osassa Maahisten entinen hallituksen jäsen ja kahden seikkailijajoukkueen johtaja kertoo syksystään Itävallassa. Reetta Grönlund on asunut Grazissa kolme kuukautta ja palasi Suomeen marraskuun lopulla.

Opiskelijavaihdossa meitä oli yhteensä viisi suomalaista, joista Siiri on myös Maahisista. Tässä Siiri on maissipeltojen keskellä.

Vaihtoni ajan asuin isäntäperheessä, johon kuului äiti Claudia, isä Joachim ja 14-vuotias tytär Emma. Kuvassa on Claudia ja Joachim. Perheeni kanssa teimme paljon päivämatkoja Itävallassa sekä vietimme neljä päivää Venetsiassa, Italiassa. 24


Itävalta on tunnettu monista vuoristaan ja Alpit peittävät 62% maan pinta-alasta. Itävaltalaiset tekevät paljon vaelluksia Alpeille, ja mekin kävimme monta kertaa vaeltamassa. Kuva on 1722 m korkean vuoren huipulta.

Kävimme koko vaihtoajan itävaltalaista koulua, jota meillä oli noin 20 tuntia viikossa. Sen lisäksi meidän piti tehdä koulujuttuja suomalaiseen lukioomme. Itävaltalainen koulumme oli valtava ja todella sokkeloinen.

Hanna, Salla ja Jenni tulivat minua Graziin katsomaan, ja teimme yhdessä matkan Mariboriin (Sloveniaan) ja Zagrebiin (Kroatiaan).

Kolmen kuukauden aikana opin paljon niin Itävallasta kuin itsestänikin. Täytyy sanoa, että tämä syksy oli kyllä paras koko elämäni aikana!

25


Testin vastaukset A) Et ole paljoa päätäsi vaivannut sellaisilla asioilla kuin mikä meidän tarkoitus täällä maapallolla on tai mitäs varten joulua juhlitaan. Sinun olisi hyvä tutustua partioihanteisiin tarkemmin: ehkä sitten ymmärtäisit, että läheisten huomioiminen ja rakastaminen ovat joulun tärkeimpiä asioita. B) Sinulle tärkein ihanne on rakentaa ystävyyttä yli rajojen. Mielestäsi mikään ei ole tärkeämpää kuin toiset ihmiset ja heidän hyvinvointinsa. Tykkäät tutustua uusiin tuttavuuksiin ja jopa lähimmäisiin muista maista kuin Suomesta! Joulunvietto merkitsee sinulle laatuaikaa ystävien ja perheen kesken.

C) Luonto on sinulle kaikki kaikessa. Kasvien, metsien, järvien ja eläinten tulisi sinusta saada olla rauhassa. Tiedät hyvin, ettei maapallolla olisi elämää, jos ihmiskunta asfaltoisi koko maa-alueen. Joulu on sinusta muuttunut turhan materialistiseksi juhlaksi, ja toivoisitkin, että ihmiset keskittyisivät enemmän vain toisiinsa ja maailmanrauhaan kuin suuriin läjiin lahjoja.

Sarjakuva: Riikka

26


Teksti ja piirros: Mikko

Ratkaise PulmaPläjäyksen visaiset tehtävät!

Muotinäytöksessä Kolme mallia, neiti Pinkki, neiti Sininen ja neiti Vihreä, astelevat muotinäytökseen. Heidän asujensa värit ovat sininen, vihreä ja pinkki.

Yhdistä viivalla alkukirjain ja sanan loppuosa. Missä järjestyksessä ateriat syödään? A _ ltapala P _ ounas V _ älipala L _ äivällinen I _ amupala

Neiti Sininen sanoo muille: ”Hassua, kellään meistä ei ole yllään nimensä mukaista asua.” johon vihreään pukeutunut neiti vastaa: ”Outo yhteensattuma!” Päättele, kenellä oli minkäkin värinen asu yllään.

Vastaus: Neiti Sinisellä voi olla yllään pinkki tai vihreä asu. Hänelle kuitenkin vastaa vihreään sonnustautunut neiti, joten neiti Sinisen asun on oltava pinkki. Näin ollen neiti Vihreän asun täytyy olla sininen ja neiti Pinkin asun vihreä. 27


Maahisten johtajiston yhteystiedot Toimihenkilöitä Lippukunnanjohtaja Apulaislpkj Sudenpentuosasto Seikkailijaosasto Tarpojaosasto Samoajaosasto Vaeltajaosasto

Ryhmät

Piraijat Piraijat Sudet Sudet Ketut Ketut Karhukopla Karhukopla Karhukopla Retkirotat Retkirotat Pink Pantterit Pink Pantterit Pink Pantterit HTC HTC Tohvelit Tohvelit Tohvelit Karhut Karhut Karhut Hattarat Hattarat Bestikset Bestikset

Lauri Hietikko Riikka Helminen Hanna Grönlund Otto Snellman Eeva Riivari Jenni Malila Pauliina Pietilä

041-5287203 050-4101014 040-8615988 040-5705888 050-3054732 050-5747847 050-3376534

Janika Saarinen Sirpa Myllymäki Pauliina Pietilä Mikko Jalo Elina Knuutinen Mari Pääkkönen Eetu Pääkkönen Otto Snellman Urho Vyyryläinen Lauri Hietikko Matsku Salminen Sini Koivula Laura Niini Nea Vihtonen Verneri Tammelin Frans Nyberg Mira Tohka Maiju Jokihaara Outi Salonen Terho Tammi Antti Raikunen Jesperi Kuula Eeva Riivari Riikka Helminen Sini Koivula Mira Tohka

050-3010293 050-3643478 050-3376534 050-4393992 040-0543826 050-5554904 040-5581188 040-5705888 044-2852613 041-5287203 040-7517903 040-5358464 050-3257552 040-1327600 050-4362906 0400-707226 040-7691404 045-1306223 044-5955848 040-5786503 050-4331506 050-9117049 050-3054732 050-4101014 040-5358461 040-7691404

Johtajille sähköposti kulkee osoitteella etunimi.sukunimi@maahiset.net www.maahiset.net

Maahinen 4/12  

Partiolippukunta Maahiset ry:n jäsenlehti Maahinen. Numero 4/2012.

Advertisement