Page 1

3/2013

PESUAINERAHAT SÄÄSTÖÖN s.10-11

MAAHISIA MAAILMALLA

KESÄLEIRILLÄ OLI TOSI KIVAA!

s.8-9

s.14-15

Partiolippukunta Maahiset ry


MAAHINEN 3/13 Partiolippukunta Maahiset Ry:n jäsenlehti

Sisällys 3

Pääkirjoitus Tulossa, Uutisissa & Kehykehykset Jalolla on asiaa & Mainos

4-7

Nepal ja Moot Kanada Tuloksia talkoilla & Gallup

8-11

Uus´Poika Hauska, hauskempi, kesäleiri

12-15

Kesäleirin street style 24h johtajan seurassa

16-19

Häröpallo & Kolumni Postikortti & Heureka!

20-23

Arvaa kuka & Jatka lausetta Pulma pläjäys Mainos & Lukujärjestys Yhteystiedot

24-25 26-27

28 Päätoimittaja: Mikko Jalo (sähköpostien kirjoittaminen) Oikoluku: Jenni Malila (Facebookin ryhmien seuranta) Taitto: Salla Grönlund Kannen kuva: Mikko ”Johtajat vauhdissa syyskokouksessa” Valokuvat: Bethany Doubthre, Mikko, Reetta, Riikka, Salla, Tiina Keränen Piirrokset: Riikka, Salla, Suvi Painopaikka: AM Digipaino Painomäärä: 160kpl 2


Rutiinien rikkominen karkottaa yksitoikkoisuuden, mutta arjen ahertajan on lähdettävä leikkiin täysillä mukaan piristySalla va: u k äkseen. Ihastele o Mikk : i t s antaumuksella Tek uusia maisemia ja Piip piip. Suihku, aamiainen, koumaistele makuja. luun. Kotona koulutöitä ja sitten Joillekin rutiineharrastukset. Tai no, ollaan rehelja ei ole ehtinyt lisiä, harrastukset ensin ja sitten kehittyä ja täysin koulutyöt. Arki koostuu rutiineista, ilman niitä on vaitutuista ja totutuista tavoista, jotka kea hallita omaa toistetaan robottimaisesti päivästä ajankäyttöään. toiseen. Mitäpä, jos rikkoisit rutiinisi Avuksi teimme säännöllisesti? lehden viimeiselle sivulle irrotettaKulje eri reittiä kouluun. Osta van lukujärjestykevääksi lähikauppasi riisipiirakoiden sen. sijasta eksoottisia hedelmiä. Tai Merkitse siihen mikä parempaa, suuntaa lähikaupmenosi ja ole paa kauemmas. Arkesi on valintoja arkesi herra! täynnä. Miksi kangistua nuhjuisiin tapoihin, kun voit löytää jotain uutta ja mahtavaa ihan mistä vain?

n e j r a o k i R t i n i i t ru

Toimitus: Reetta Grönlund (kaverit) Salla Grönlund (seikkailijat) Riikka Helminen (koloillat) Hanna Hietikko (päivätyö PäPa:n toimistolla) Suvi Koivula (luonnosta nauttiminen) Sofia Polichronidis (vaellukset) Otto Snellman (suunnittelu ja kokoukset)

Maahinen 4/13 ilmestyy viikolla 49 Toimitukselle voi lähettää postia kololla olevaan lehtitiimin kaappiin tai Mikolle: Mikko Jalo 050-4393992 mikko.jalo@maahiset.net

Suluissa mikä on suurin osa toimittajien partioarkea?

3


Tulossa... Syksyn parhaat menovinkit: 29.9 5.10 11.-13.10 27.10 22.-24.11 30.11

17.0018.00

18.0019.00

19.0020.00

Seikkailijoiden EA-päivä (PäPa) Sudenpentukisat Seikkailijaosaston retki Maahisten kämppä 30v juhlat Sudenpentuosaston retki Seikkailijapeli

Maanantai

Tiistai

Keskiviikko

Piraijatlauma Sirpa ja Janika

Uusi lauma 1 Mikko J ja Pauliina

Karhukoplajoukkue Otto, Eetu ja Urho

Uusi lauma 2 Hanna, Sofia ja Anna

Mikropossutjoukkue Salla ja Verkku (18.00-19.30)

Pink Pantteritjoukkue Sini, Elina J ja Suvi O

Huuhkajatjoukkue Mira ja Terho

Ketutlauma Elina, Siiri ja Reetta (17.30-18.00)

Vanhat tarpojat Mikko K ja Neetta (19.30-20.30)

Nuoret samoajat (joka 2./ parittomat)

Maahisneidit -joukkue Outi, Ida ja Lumi-Tuuli

Karhutjoukkue Esko ja Jeppe

Malmi: ma 17.30-19.00 Retkirotat-joukkue Lauri ja Matsku

4

Torstai


Teksti: Jenni, piirros: Riikka

Joko olet katsonut Partiomestaria? Yle näyttää TV2:lla lauantaisin kello 9.30 Partiomestari-sarjaa. Eripuolelta Suomea tulevat vartiot kisaavat partion mestaruudesta. Huimat partiokonkarit, löytöretkeilijä Pata Degerman ja naparetkeilijä Poppis Suomela, kommentoivat vartioiden suorituksia ja jakavat pisteitä. Viimeinen jakso näytetään 21.9., mutta jaksot ovat nähtävissä myös Ylen Areenassa kuukauden kunkin julkaisun jälkeen. Linkki: areena.yle.fi ja partiomestari.partio.fi

Siuntion Korpirauhassa valmistui lokakuussa 1983. Kämpän 30-vuotista käyttöä juhlitaan lokakuun lopussa. Mukaan juhlistamaan ovat tervetulleita myös entiset Maahiset. Syyskokouksessa valittiin uudet vastuuhenkilöt Ensi vuoden alusta lähtien Maahisten lippukunnanjohtajana toimii Sini Koivula ja lippukunnanjohtajan apulaisena Reetta Grönlund. Sinin vastuulla on aiemmin ollut samoajaosaston toiminta sekä oma tarpojaryhmä. Reetta on Maahinen-lehden toinen päätoimittaja, ja hän vetää sudenpenturyhmää.

Maahisten kämppä 30 v. Lippukunnan oma kämppä

Kehukehykset Hanna on todellinen tehopakkaus. Hän johti tarmokkaasi ja innokkuudella tämän kesän yli sadan hengen Suora lähetys ’13 -kesäleirin. Hannalta ei jää hommat kesken, ja neuvoja saa aina, kun kysyy.

5


Ympäristöteot osaksi arkea Teksti ja kuva: Mikko

Yhteisen planeettamme pelastamiseen tarvitaan meitä jokaista. Kaikkien tavallisten tallaajien ei kuitenkaan tarvitse matkustaa puhdistamaan öljyyn tahriintuneita lintuja tai kahlita itseään sademetsän kaadettaviin puihin -usein pienet arjen teot riittävät. Säästä sähköä Länsimaissa kulutetaan valtavat määrät energiaa. Ehkä kahden tunnin sijaan voisit pelata Play Stationilla vain tunnin? Ja ethän jättänyt tv-ruutua virransäästötilaan, vaan sammutit kokonaan? Valojen katkaiseminen huoneesta, jossa ei oleskella pitäisi olla kaikille itsestään selvyys.

lisuutta energiajätteen keräämiseen. Energiajäte eli vaikkapa muovit voidaan polttaa ja saatu energia käyttää esimerkiksi lämmittämiseen. Kierrättäminen on tärkeää, koska se säästää luonnonvaroja, kun sama materiaali voidaan käyttää uudelleen. Älä valuta vettä Vaikka Suomessa puhdasta vettä riittää, ei se ole mikään syy lotrata. 5 tai 10 minuuttia suihkussa riittää vallan mainiosti eikä vettä saa jättää valumaan ihon saippuoinnin ajaksi. Hana pitää muistaa sulkea hampaiden pesun ajaksi.

Kierrätä ja kerää roskasi Biojäte, sekajäte, paperinkeräys, kartonki ja ongelmajäte, ainakin nämä viisi tulisi löytyä joka kodista. Ehkä voisit kysyä vanhemmiltasi myös mahdol-

Roskat likaavat ympäristöä eivätkä päädy maahan heitettyinä kierrätykseen. Eläimet saattavat syödä ruualta tuoksuvia roskia ja tukehtua niihin.

6


Nepalin leirimatka ja vuorivaellus 6.4.-4.5.2013 Teksti: Sofia, kuva: Tiina Keränen

Seuraavaksi valloitetaan Mount Everest base camp!? Iso vuoristokärpänen puraisi minua viime syksynä, kun sain kuulla, että minut on valittu mukaan Suomen Partiolaisten järjestämälle leirimatkalle Nepaliin! Luvassa olisi vaellusta vuoristomaisemissa ja ihan oikean vuoren valloitus! 33-henkinen tiimimme koostui vaeltaja- ja aikuisikäisistä partiolaisista ympäri Suomen. Maahisilla oli hyvä edustus retkikunnassa; mukaan lähtivät lisäkseni Antti Jalo ja Matsku Salminen.

koituksenamme oli päästä Baden Powell Peakin (5825 m) huipulle. Huiputus jäi kuitenkin vain yritykseksi sääolosuhteiden takia. Osa retkikunnastamme huiputti kuitenkin Kyanjin Ri (4600 m) vuoren, jolle teimme sopeutumis- eli akklimatisoitumisretken. Maisemat huipulta olivat sanoin kuvaamattoman jylhät! Ehkä ensi kerralla pääsemme vieläkin korkeammalle?

Matka koostui kahden viikon vuoristovaellusosuudesta, ja toiset kaksi viikkoa kiertelimme Kathmandun ja Bhaktapurin kaupungeissa. Vierailimme myös Chitwanissa, jossa järjestettiin Nepalin partiolaisten jamboree, joka oli toinen laatuaan. Matkan aikana kävimme myös paikallisessa orpokodissa sekä pienessä kyläkoulussa. Molempiin paikkoihin teimme muutamia lahjoituksia. Viimeisinä päivinä ”rentouduimme” Last Resortissa, jossa laskimme koskea ja hurjapäisimmät hyppäsivät benjihypyn! Vuorivaellus suuntautui Langtangin kansallispuistoon ja siellä tarTelttapari Sofia Polichronidis ja Elina Palovaara. 8


Moot ´13 Kanadassa Teksti: Otto, kuva: Bethany Doubtfire

Maahisten Otto Snellman osallistui kesällä kansainväliselle suurleirille vaahteranlehtien maassa. Kaikkien leirien järjestäminen on hankalaa eikä vaikeusaste ainakaan pienene tapahtuman kasvaessa. Elokuun 8.-18. päivä Kanadaan Awacamenj Minon leirintäalueelle Ottawaan kokoontui muutama tuhat partiolaista ympäri maailmaa. Vaikka leirin järjestelyt hiukan takkuilivat, piti moni leiriläinen Mootia kesänsä kohokohtana. Kansainvälisillä partioleireillä hyvä ohjelma on mauste ja sujuva leiriarki mukavuus. Tärkeintä, hauskinta ja jopa haastavinta on uusien ihmisten kanssa toimiminen. Tämä voi muun muassa johtaa uusiin ystäviin, kieli- ja ongelmanratkaisutaitojen parantumiseen sekä maailmankuvan avartumiseen. Toki Mootilla pääsi myös tekemään siis-

tejä juttuja: ratsastin, meditoin, laskeuduin köydellä ja purjehdin ensimmäistä kertaa elämässäni. Vierailin Toronton CN-tornissa (553,33 metriä korkea rakennus) ja osallistuin simuloituun päätöksentekoon Ottawan parlamenttitalossa (talouskasvun pohtimista englanniksi). Mainittakoon vielä lähes jokaisista yöunista siivun leikanneet riennot leirin diskokahvila Tulip Cafe:ssa. Leirin järjestykselliset kompastelut myös lähensivät ihmisiä. Lähes jokaisella ruoalla tarjottu selleri sekä kuljetuksiin käytetyt ahtaat amerikkalaiset koulubussit muodostuivat koko leirin yhteisiksi vitseiksi. On hyvä myös muistaa, ettei leirin vapaaehtoistyöntekijöitä kannata syyllistää kömmähdyksistä. He tekivät kaikkensa ja yrittivät kuunnella palautetta. Leirillä erityisen läheiseksi muodostui oma kansainvälinen leirivartio ”patrol”, jonka kanssa leiriarki ja aktiviteetit vietiin läpi. Onneksi sosiaalinen media yhdistää ne, ketkä etäisyydet erottavat.

9


Tuloksia talkoilla Teksti: Hanna, kuvat: Salla

Keväällä Maahisissa toteutettiin (ainakin) kahdet talkoot, kun ensin keväällä myytiin pesuaineita kämppäremonttia varten ja kesän korvilla kämpällä pidettiin puutalkoot, joissa tuumittiin tulevaa kämppäremppaa. ”Maahiset myy 20.2. asti pesuaineita. Myynnillä keräämme varoja Siuntiossa sijaitsevan kämppämme remontoimiseen. Kämpän remontti alkaa ensi kesänä, ja tarkoituksena on muun muassa uusia katto ja suoristaa takaseinä.” Näin starttasi Maahisten pesuainemyyntikampanja. Tarjolla oli kolmea erilaista tuotetta: tiskiainetabletteja sekä tuoksuvaa ja hajustamatonta pesuainetta.

aikana kämpälle kutsuttiin myös Antin isän insinööri-kaveri, jonka käynnin jälkeen saimme ammattiosaajan näkemyksen kämpän kunnosta.

Tulimme positiivisen ongelman eteen: kämppä ei ollutkaan niin huonossa kunnossa kuin olimme luulleet. Listaamamme korjattavat asiat olisi tehtävä, mutta mikään kiire niillä ei vielä ole. Siksi päädyimme siihen, että kuluneen Myyntiaika oli tiukka pari viikkoa ja kesän aikana kämpälle ei vielä tehty tulokset olivat huimat! Pesuainepurkmitään, ja kerätyt rahat laitettiin sääskeja myytiin yhteensä 344 kappaletta, töön. Nyt meillä on muutama vuosi ja voittoa lippukunta sai lopulta noin aikaa kerätä varoja saman asian eteen, 2200 euroa. Kiitos kaikille osallistujille! ja sen jälkeen voimme pitää oikein kunMuutamien myyjien suusta kuultu toive, non remppakesän! Toivottavasti sinäkin että olisi kiva, jos myynnissä olisi myös olet silloin mukana. nestemäinen pesuaine, otetaan seuraavalla kerralla huomioon. Rahoista tekoihin Kesäkuun alussa pidettiin kämpällä tehokkaat puutalkoot kymmenisen johtajan voimin. Puita syntyi paljon, muttei ihan niin paljon, etteikö syksyllä olisi tehtävä lisää vajan täytettä. Samalla kartoitettiin kämpän kuntoa ja mietittiin mitä olisi järkevää tehdä ensin ja millä ei olisi vielä kiire. Kesän 10


Miten teet arjesta juhlaa? Koonnut ja kuvat: Mikko

Enni, johtaja ”Viettämällä kavereiden kanssa aikaa. Kavereiden tapaaminen on yhtä juhlaa!”

Esko, johtaja ”Koitan pitää vapaaajasta kiinni. Tuijotan ruutua ja olen kavereiden kanssa.”

Suvi, johtaja ”Pienillä nautinnollisilla asioilla: katson hyviä tv-sarjoja, tapaan ystäviä ja teen hyvää ruokaa. Esimerkiksi Uusi Sherlock on hyvä sarja.”

11


Uus’ Poika Kolmas: Kesä, Leirillä Teksti: Otto, kuva: Mikko

Uus’ Poika on Maahisen juttusarja, jossa tutustutaan lippukuntaamme hyödyntämällä radikaalijournalismia: Toimittajamme omaksuu ”sen uuden pojan” roolin. Tällä kertaa uus’ poika usallistuu ensimmäiseen partiotapahtumaansa: Maahisten, Helsingin Kotkien ja Kauka-Kuuttien yhteiselle Suora Lähetys ’13 -kesäleirille.

Bussi täyttyi ihmisistä. Oli parempi katsella lattiaan ja toivoa, ettei kukaan halua olla kaveri. Onneksi suomalainen bussikulttuuri on iskostunut kaikille: mene tuntemattoman viereen vain pakon edestä. Sain olla yksin. ”Kaikkeen tottuu”, äiti sanoi minulle lähtiessään Siltamäen Ostarilta, ja 12


niin uskalsin pikkuhiljaa tutkia uusia naamoja. Mutta juuri kun olin hieman edistynyt, saapui paikalle toinen bussilastillinen ihmisiä, jotka olivat kotoisin aivan vieraista lähiöistä tai jopa toisesta kaupungista. Katseeni painui takaisin maahan. Alkoi sataa. Tuli nälkä.

semista, ongelmanratkaisua ja juonittelua. Koko homma huipentui heimoneuvostoon, jossa voittaja äänestettiin. Ryhmäni ei voittanut, mutta kyllä päivän päätteeksi uni tuli vaivatta.

Unta ei kuitenkaan suotu. Pelkokerroin alkoi. Otsalamput särkivät silmiä enPartiossa tutustuminen on melkein panen kuin ne peitettiin huivilla. Kun side kotettua. Ruokailun jälkeen meidät avattiin, piti heitellä vesi-ilmapalloja jaettiin telttakyliin, joissa nukuttiin koko hirviötä päin. Heitin pallot vain maahan leiri. Telttayöpyminen oli ainoa vaihja pyysin siteen takaisin. Seuraavaksi, toehto, eikä yksin nukkumista sallittu. kun näköään sai käyttää, piti mennä Kylien muodostuttua aloitettiin leirin suureen välkkyvään telttaan, johon en ensimmäinen ohjelma Big Brother. Telt- edes päiväsaikaan uskaltaisi. Viimeisektäkylä oli ”BB-talo”. Päiväkirjahuone oli si ongittiin leirimerkki tuntemattomaksi myös teltta. Kylästä ei saanut poistua. jääneestä mönjästä, tietenkin sokeana. Tutustu tai tuhoudu. Merkki lumosi minut, ja uni ei tullutkaan hetkeen. Big Brotherissa kylät valmistuivat. Mekin saimme omat roskiksemme ja kuiViimeisenä päivänä saimme ratkoa leivausriukumme. Megafooni kuulutteli ih- rinjohtajan katoamista. Vuorossa oli misiä päiväkirjatelttaan, josta he toivat ohjelma Mac Gyver. Illalla Venla-gaakoko kylää koskevia tehtäviä. Jokainen lassa äänestettiin leirin huippuohjelmia kuulutus nostatti mielialaani, kun joku eri kategorioissa. Valinnan vaikeus oli muu joutui lähtemään Big Brotherin yllättävän kova. Ehkä äiti oli liian pessijuttusille. Ilosanomat huipentuivat seu- mistinen. raavana päivänä: ”Big Brother on päättynyt”, megafoni rähisi. Lippukuntaoppi: Maahiset on vuonna 1966 Big Brotherin jälkeen oli vuorossa perustettu Siltamäen, SuuMyytinmurtajat. En millään ymmärtarilan ja Malmin alueille tänyt, miksen olisi voinut jäädä kotiin keskittynyt partiolippukunkatsomaan televisiota, kun se kerran ta. Tällä hetkellä Maahisia hallitsee täälläkin. Kuitenkin vedenkanon noin 150. Kauka-Kuutit tolaitteiden teko teipistä, ilmapallon on toiminut Espoon Kauklävistäminen tikulla, ilman että se puhlahdessa vuodesta 1962. keaa, sekä suolalla toimivan laavalamAktiivisia Kau-Kuja on nypun valmistus tuntuivat jo varsin mielkyään suurin piirtein 50. lyttäviltä. Myös Big Brother alkoi tuntua Helsingin Kotkat vaikuttaa suoritukselta hyvällä tavalla; pystyin nykyisin Mellunmäen alusiihen. eella. 1934 perustetussa lippukunnassa toimii noin Päivä vaihtui ja Myytinmurtajista surf80 partiolaista. fattiin Selviytyjiin. Taas joutui tulemaan toimeen uusien ihmisten kanssa: juok13


Hauska, hauskempi, kesäleiri Teksti: Salla, kuvat: Salla ja Reetta

Heinäkuussa Sysmässä joukko partiolaisia kirmasi metsässä erilaisten tv-ohjelmien ympäröimänä. Näimme niin McGyveriä, Vedetään Hatusta kuin Selviytyjiäkin. Aikaa jäi onneksi kuitenkin myös vapaa-ajalle, uimiselle ja melonnalle. Olipahan aikamoinen leiri. Katso kuvat ja fiilistele kesän parasta tapahtumaa! Kuva vasemmalla: Vesipuuhat lämpimässä Päijänteessä olivat leiriläisten mieleen. Kuva vasemmalla alla: Leirinjohtaja oli kidnapattu, mutta hän onnistui pakenemaan, vaikka hänet oli kääritty tuorekelmuun. Rohkeat leiriläiset saivat nokkeluudellaan selville syyllisen. Kuva alla: Yhteisillä iltanuotioilla oli tunnelmaa.

14


Kuva yllä: Laituri oli hyvä paikka rentoutua ja makoilla auringossa. Kuva oikealla yllä: Tarpojat tekivät paperista jousipyssyt. Kuva oikealla: Leirin omat myytinmurtajat lävistivät ilmapallon ilman, että se poksahti. Kuva alla: Tuo minulle oli leirin suosituimpia leikkejä. Kuva oikealla alla: Lippukuntien liput nostettiin leirinportin huipulle.

15


Kesäleirin Street Style Teksti ja kuvat: Mikko

Maahinen lähti Suora Lähetys -kesäleirille tutkimaan partiolaisten leiri-lookia. Iäksen leirialueen mäntykankailta tavoitettiin neljä leiriläistä, jotka kertoivat asuvalinnastaan. Eppu, sudenpentu Päällä lämmin sudenpentujen college partiopaita. Kutittaa hieman niskasta, mutta merkit kulkevat kätevästi mukana. Jalassa harmaat college-housut, joita Eppu kuvaa mukaviksi, mutta hieman viileiksi. Jalkojen suojaksi on valittu kumisaappaat, koska lenkkarit menivät uimareissulla likaisiksi.

16


Gabi, sudenpentu Päällä huppari, jonka Gabi vakuuttaa olevan mukava ja lämmin. Värikkäiden kuvioiden ansiosta lika ei näy helposti. Jaloissa lämpimät ja joustavat Puuman verkkarit. Crocsit tuntuvat hyvältä jaloissa, mutta viileyden vuoksi on pidettävä jaloissa sukkia. Ainoa miinus on avonaisista kengistä sisään pääsevät kepit, kävyt ja kivet. Crocsit koristeltu Hessu-, valas- ja pandakoristeilla.

Antti, johtaja Pipo ja huppu lämmittävät päätä säällä kuin säällä. Punainen huppari sopii hintansa puolesta partiokäyttöön ja sen narut on solmittu komeasti neljän tuulen solmulla. Tekokuitu shortsit joustavat ja pitävät kosteuden loitolla. Kengät ovat tyylikkäät ja lenkkarin malliset, mutta kantapäästä rikki.

Sini, johtaja Vuoden 2011 Jamboreen soft shell takki kestää tihkusadetta ja sen fleece-vuori pitää kylmän poissa. Reebokin joustavat urheiluverkkarit ovat olleet Sinin yllä koko leirin ajan. Maassa istuessa ne saattavat kastua. Jaloissa mummin vanhat korkokengiltä näyttävät sirot ja tyylikkäät saappaat. Sää haastatteluhetkellä: +17

17


Verkku osaa hauskuuttaa Teksti ja kuvat: Salla

Maahisten yhteinen kesäleiri Helsingin Kotkien ja Kaukakuuttien kanssa sujui leppoisasti. Ehdin viettää siellä tovin seuraten Verkkua, tulevaa johtajakaveriani. Aloitamme Verkun kanssa yhteisen tyttöjen seikkailijajoukkueen. Sen lisäksi Verkku istuu lippukuntamme hallituksessa ja on nykyinen kämppävastaava. Vaeltajaohjelmaa ja aikuisen tukea Ennen jokaista ruokaa tulee kaikkien pestä kädet saippualla, ja siihen perään laitetaan myös käsidesiä. Olimme juuri ennen ruokaa keskustelleet vaeltajaohjelmasta ja sen tuomista asioista. Kaikki Verkun ikäluokan johtajat, kun siirtyvät

syksyllä suorittamaan vaeltajaohjelmaa, ja satuin kertomaan omia kokemuksiani. Itse siirryin vaeltajaohjelmasta pois jo vuosi sitten, kun minusta tuli partio-ohjelman mukaan aikuinen. Niinpä keksimmekin ihan uuden aktiviteetin vaeltajaohjelmaan, jonka Verkku to-

18


teutti aikuisen eli minun tuella. Aktiviteetti oli käsidesin jakaminen, ja voi että meillä oli hauskaa. ”Lapsilta on käpyjen heittely kielletty” Iltapäivällä oli tyhjää aikaa ja makoilin Reetan kanssa lippuaukiolla. Verkku sattui tulemaan paikalle. Jotenkin siinä kävi vain niin, että aloin Reetan kanssa heittelemään Verkulle käpyjä, ja hänen tehtävänään oli heitellä niitä kuin footbagia. Hetken kuluttua joku totesi siihen, että emme me voi heitellä käpyjä, kun se on lapsiltakin kielletty. ”Ai, ei me vaan tiedetty”, vastasimme kaikki kuorossa. ”Mä osaan jo kaikkien nimet ulkoa!” Ehdimme kesäleirillä puhua hieman myös tulevasta tyttöseikkailijajoukkueestamme. Minun mielestäni on pitkän tauon jälkeen kiva ruveta taas johtamaan ryhmää, ja jotenkin kesäleiriltä jäi sellainen tunne, että meillä tulee olemaan tosi kivaa yhdessä johtajina. Verkun ja minun seikkailijajoukkueemme koostuu Mikko J:n ja Pauliinan vanhoista sudenpentutytöistä. Sen lisäksi olemme saaneet sinne muutaman ihan uuden partiolaisen. Verkku on aikaisemminkin ollut tämän ryhmän retkillä apuna ja naureskelee minulle, että osaa jo kaikkien ryhmäläisten nimet. Aika epäreilua! 19


Teksti: Suvi

KUKA SAMMAKOISTA EI PUHU TOTTA?

Kirjoittaja on joukkueenjohtaja ja vaeltaja.

Miten arkensa virittäisi? Teksti: Otto, kuva: Mikko

Arkeen liittyy niin vahvoja mielleyhtymiä, että se on ansainnut kielessämme oman adjektiivin: arkinen viittaa harmaaseen, yksitoikkoiseen ja totuttuun. Toisaalta arkiseen liittyy myös tietty turvallisuus. Arki on välttämätön mahdollistaja. Arkena ansaitaan tai opiskellaan: kerätään resursseja niihin asioihin, joita haluaa vapaa-aikanaan toteuttaa. 20


YHDISTÄ:

Toimiva arki voidaan siis mieltää mahdollistamisena. Moni varmasti kyseenalaistaa tämän: Miksei arki voisi olla kestävä elämäntyyli, joka kelpaa sellaisenaan? Tarvitseeko arkena elää mielestään ikävämmin ja ikään kuin ladata parempia aikoja varten? Arjen järjestämisestä on monia mielipiteitä, ja itselle sopiva tyyli voi olla vaikea löytää. Toisten elämä on pelkkää ansaitsemista ilman kohteita, mikä voi monista vaikuttaa erikoiselta. Ehkäpä ansaitseminen voi itsessään olla jollekin päämäärä. Vielä helpompi on ymmärtää jatkuvan opiskelun tuottama ilo. Myös arjen ja muun ajan välinen suhde on vaikea kysymys: onko viisi päivää viikosta tosiaan sopiva hinta kahdelle vapaapäivälle? Kaikilla arki ei kuitenkaan ole millään lailla hallinnassa: se ei ole ylläpitävää eikä mah-

dollistavaa. Oli arki millainen hyvänsä sen täytyy ennen kaikkea olla kestävä elämäntyyli. Siksipä puhutaankin arjen hallinnasta, joka koostuu erilaisista taidoista sekä yhteiskunnan ja ihmisten kanssa toimimisesta. Arjen hallintaan tarvittavia taitoja oppii muilta ihmisiltä esimerkiksi vanhemmiltaan. Arjen pystyy kuitenkin muotoilemaan monella eri tavalla. Hallintakeinojen rikkaus tietää monia mahdollisuuksia järjestää kestävä arkensa haluamakseen. Partiossa arjen taitoja harjoitellaan ja yksilölle avataan tätä kautta parempi asetelma arkensa järjestämiseen mieleisekseen. Monipuolisesta työkaluarsenaalista ei voi olla haittaakaan näin vaikeissa ja perustavan laatuisissa asioissa.

21


Reetta Grönlund

Terveiset täältä korkealta! Vuoden haaveilun jälkeen me, syksyllä vaeltajiksi siirtyvät samoajat, toteutimme haaveemme kuumailmapallolennosta. Kaikkia meitä taisi pelottaa pallon noustessa ilmaan, mutta nyt jo hymyilyttää. Helsinki näyttää näin ilmasta käsin kovin pieneltä, mutta kauniilta. Voimme suositella kuumailmapallolentoa kaikille, jotka haluavat kokea jotain ihmeellistä ja ei-niin- tavallista! Aurinkoisin terveisin Siiri, Mikko, Verkku, Elina, Mira, Terho, Otto ja Reetta

22

MAAHISET KOLOLLE


Heureka! Teksti ja kuvat: Mikko

Niin huusi Arkhimedes huomatessaan, että veden pinta nousee kylpyammeessa, kun ihminen astuu sinne. Yli kaksi tuhatta vuotta myöhemmin Maahisten sudenpennut viettivät hauskan päivän samannimisessä tiedekeskuksessa. Ranneke käteen ja menoks! Perusnäyttelyn saa kiertää vapaasti, ja lapset Valmiiseen igluun mahtui ainakin hajaantuvat. Jimi viilettää yksipyöräiviisi sudenpentua. sellä katon rajassa samaan aikaan kun Mette, Nea ja Peppi kavereineen rakentavat iglua pehmopalikoista. Sateenkaaria laboratoriossa Eväiden syönnin jälkeen laboratorion ovet aukeavat sudenpennuille. Kumihanskat kädessä ja suojatakki päällä lapset ohjeistetaan valmistamaan sateenkaariliuos välineinään ainoastaan sokeria, vettä ja elintarvikevärejä. Nokkelasti tiedemiehen alut oivaltavat, että vedestä tulee raskasta jos siihen sekoittaa sokeria. Pian koeputkiin syntyy upeasti sateenkaaren väreissä loistavia nesteitä. Verta ja lihaksia Heurekassa vieraileva Body Worlds näyttely esittelee sudenpennuille ihmiskehon saloja aitojen plastinoitujen ruumiiden avulla. Aikansa kehon elimiä ihmeteltyään sudenpennut suuntaavat Heurekan ilmaa esittelevään hurjaan tiedeshow’hun. Kotiin lähdetään kauniin auringonpaisteen saattamana, monta uutta opittua asiaa pääkopassa.

23

Joni, Jimi ja Gabi saivat laboratoriossa aikaan sateenkaariluoksen. ”Toivottavasti tää ei räjähdä”, hihittävät lapset yhdessä.


Arvaa kuka?

Teksti ja kuva: Riikka

Kymmenen pisteen vihje: Tämä johtaja on kotona ahkera tiskaaja, vaikka retkellä ei siltä aina näyttäisikään. Viiden pisteen vihje: Johtaja näkyy alla olevassa kuvassa.

Kolmen pisteen vihje: Tämä johtaja on toiminut lippukunnanjohtajana. Yhden pisteen vihje: Kyseessä olevan tyttöjohtajan tunnistaa lyhyistä vaaleista hiuksista.

Vastaus sivulla 25

Jatka lausetta

Teksti ja kuva: Reetta

Lippukunnan sudenpentuja on taas pyydetty jatkamaan toimittajan lausetta. Tällä kertaa kinkkinen lause kuului: ”Minun arkeni on sitä, että…” - olen kavereiden kanssa. - nukun. - olen ulkona. - olen perheen kanssa. - leikin. - syön ja juon. - käyn koulussa. - syön karkkia (nauraa).

24


Teksti ja piirros: Riikka

Johtajat ovat puuhailleet viime aikoina vaikka mitä jännittävää. Osaatko auttaa heitä ratkomaan hankalia pulmia? Pulma 1: Mikko, Reetta ja minä olimme kolme päivää retkellä kalastamassa. Jokainen meistä sai yhden kissakalan, yhden kampelan ja yhden ahvenen. Joka päivä saimme yhden kissakalan, yhden kampelan ja yhden ahvenen. Porottavassa auringonpaisteessa Mikko sai kissakalan. Satoi, kun Mikko sai ahvenen, joka oli reissun viimeinen kala. Sain kissakalan päivää myöhemmin kuin Reetta. Tiistain tuulessa sain kampelan. Kotimatkalla Mikko kysyi yhtäkkiä: Mikäs viikonpäivä nyt on? Mikä viikonpäivä oli?

Pulma 2: Hanna ja Lauri päättivät testata, kuinka monta Itämeren asukkia he tunnistavat. Testaa osaatko yhdistää Hannan ja Laurin nimeämät nisäkkäät oikeaan eläimeen. Itämeren norppa Pyöriäinen Ryhävalas Delfiini

Vastaus: Pulma 1: torstai, Pulma 2: ylhäällä delfiini (vas.) ja pyöriäinen (oik.), alhaalla norppa (vas.) ja ryhävalas (oik.), Arvaa kuka: Eeva 25


Lions Club Helsinki Siltamäki on tukenut jo useamman vuoden ajan partiolippukunta Maahisten toimintaa. Haluamme olla mukana mahdollistamassa lasten ja nuorten osallistumista hyvässä harrastuksessa. Mikäli sinä olet kiinnostunut muun muassa alueemme nuorisotyön tukemisesta, ota yhteys Siltamäen Leijoniin: lari.tuominen@gmail.com ja/tai 050 322 2669.

Hanna Grönlund ja Lauri Hietikko

n i i s i m i a N

Hanna ja Lauri ovat molemmat olleet vuosien ajan aktiivisia johtajia Maahisissa. Ilman heitä lippukuntamme olisi varmasti hyvin erilainen. Lauri on tällä hetkellä Maahisten lippukunnanjohtaja, Hanna piti hallussaan samaa pestiä muutama vuosi sitten. Maahiset onnittelee syyskuun 14. päivä vihittävää paria lämpimästi ja toivottaa paljon onnea! Selvyyden vuoksi Hannan sukunimi on jo tässä Maahisen numerossa vaihdettu Hietikkoon.

26


27


Maahisten johtajiston yhteystiedot Toimihenkilöitä

Lippukunnanjohtaja Apulaislpkj Sudenpentuosasto Seikkailijaosasto Tarpojaosasto Samoajaosasto Vaeltajaosasto

Lauri Hietikko Antti Jalo Hanna Hietikko Salla Grönlund Mira Tohka Sini Koivula Jenni Malila

041-5287203 050 3377400 040-8615988 040-8433990 040-7691404 040-5358464 050-5747847

Pauliina Pietilä Mikko Jalo Annika Klinga Hanna Hietikko Sofia Polichronidis Anna Ronkanen Reetta Grönlund Siiri Niinivirta Elina Knuutinen Sirpa Myllymäki Janika Saarinen Matsku Salminen Lauri Hietikko Esko Raikunen Jesperi Kuula Otto Snellman Urho Vyyryläinen Eetu Pääkkönen Sini Koivula Elina Jalo Suvi Ojala Anniina Nuutinen Salla Grönlund Verneri Tammelin Mira Tohka Terho Tammi Outi Salonen Ida Salminen Lumi-Tuuli Lehtosaari Neetta Eriksson Mikko Kymäläinen

050-3376534 050-4393992 044-5984970 040-8615988 050-5336753 050-3448897 040 7525895 050-4066289 040-0543826 050-3643478 050-3010293 040-7517903 041-5287203 044-5007119 050-9117049 040-5705888 044-2852613 040-5581188 040-5358464 050-5762223 040-0187005 050-4422768 040 8433 990 050-4362960 040-7691404 040-5786503 044-5955848 050-3096922 040-7297219 040-4152945 040-9112049

Ryhmät

Uusi lauma 1 Uusi Lauma 1 Uusi Lauma 1 Uusi lauma 2 Uusi lauma 2 Uusi lauma 2 Ketut Ketut Ketut Piraijat Piraijat Retkirotat Retkirotat Karhut Karhut Karhukopla Karhukopla Karhukopla Pink Pantterit Pink Pantterit Pink Pantterit Pink Pantterit Mikropossut Mikropossut Huuhkajat Huuhkajat Maahisneidit Maahisneidit Maahisneidit Vanhat tarpojat Vanhat tarpojat

Johtajille sähköposti kulkee osoitteella etunimi.sukunimi@maahiset.net www.maahiset.net

Maahinen 3/2013  

Partiolippukunta Maahiset ry:n jäsenlehti Maahisen 3/2013 numero.