Page 1

Uimahalli täynnä sudenpentuja s. 16-17

2/2014 Mitä partiosta jää käteen? s. 8-9

MAAHISET HUVITTELIVAT LINTSILLÄ s. 14-15

Partiolippukunta Maahiset ry


MAAHINEN 2/14 Partiolippukunta Maahiset Ry:n jäsenlehti

Sisällys 3

Pääkirjoitus Tulossa & Kolovuorot & Uutisissa Kehukehykset & Kohti parempaa

4-7

Mitä partiosta jää käteen? Haastattelussa & Gallup

8-11

Uimahalli-ilta Kohtaaminen

12-15

Karhukoplan retki Häröpallo & Kolumni

16-19

24h johtajan seurassa & Klik! Mitä mietit & Terveisiä Senegalista! Ihminen on eläin

24-25

Arvaa kuka & Partiomaisia sanoja Pulma pläjäys Yhteystiedot

20-23

26-27

28

Päätoimittaja: Mikko Jalo (moraali) Oikoluku: Jenni Malila Taitto: Riikka Helminen, Jenni Malila Kannen kuva: Mikko Jalo ”Emma Roehr ja muut Maahiset pitivät hauskaa Kohtaamisessa.” Painopaikka: AM Digipaino Painomäärä: 160kpl

2


Usko ihmisen hyvyyteen

lina uva: E k , o k : Mik Teksti

Muistan kysyneeni rippileirillä, miksi maailmassa on pahuutta. ”Se on mysteeri. Kukaan ei tiedä”, vastasi pappi. Mutta biologian opettajanipa tiesi.

Vaikuttaa siltä, että nimenomaan kyky eettiseen toimintaan erottaa ihmiset muista eliöistä. Tähän haluan itsekin uskoa: ihmisen hyvyyteen.

Geenit, jotka saavat aikaan yksilön omien geenien leviämistä yleistyvät populaatioissa automaattisesti. Siksi julmuus on varsin yleistä. Söpöjä pupuja listivät ilvekset ja kauniita kukkia hengettömiksi riipivät jänöjussit ovat luonnossa tuiki tavallinen näky. Tämä jos mikä kuulostaa pahuudelta, mutta käy järkeen ainakin biologian kurssin jälkeen: syynä on omien geenien levittäminen.

Hyvää kesää kaikille! Nähdään Lompolo-leirillä!

Tieteellisesti ajatellen emme tarvitse selitystä lajimme pahuudelle, vaan nimenomaan hyvyydelle. Miksi autamme kadulla kompastuvaa ventovierasta?

Toimitus: Reetta Grönlund (yllätyksellisyys) Salla Grönlund (läsnäolo) Riikka Helminen (läheisyys) Elina Jalo (erilaisuus) Suvi Koivula (lähimmistä huolehtiminen) Jenni Malila (sosiaalisuus) Enni Ustinov (erilaisuus) Urho Vyyryläinen (asiat seuraavan nurkan takana) Suluissa mikä on toimittajien mielestä parasta ihmisyydessä.

3

Maahinen 3/14 ilmestyy viikolla 36. Toimitukselle voi lähettää postia: Mikko Jalo 050-4393992 mikko.jalo@maahiset.net Maahisia tukemassa:


Tulossa... parhaat menovinkit:

17.-18.5 23.-25.5 viikko 21 1.-9.8.

17.0018.00

18.0019.00

19.0020.00

Sudenpentuosaston retki Seikkailijaosaston retki kokoukset loppuvat Kesäleiri Lompolo’14

Maanantai

Tiistai

Keskiviikko

Piraijatlauma Sirpa ja Janika

Tiikeritlauma Mikko J, Pauliina ja Annika

Karhukoplajoukkue Otto, Esko ja Urho

Nuotioankatlauma Hanna, Sofia ja Anna

Mikropossutjoukkue Salla ja Verkku (18.00-19.30)

Pink Pantteritjoukkue Elina J ja Suvi O

Huuhkajatjoukkue Mira, Terho ja Jeppe

Ketutlauma Elina, Siiri ja Reetta (17.30-19.00)

Teletapitvartio Vanessa (19.30-20.30)

Nuoret samoajat (joka 2./ parittomat)

Maahisneidit -vartio Ida ja Lumi-Tuuli

Malmi: ma 17.30-19.00 Retkirotat-joukkue Lauri ja Matsku

4

Torstai


Teksti: Reetta ja Mikko, piirros: Riikka

Kesä tulee - kokoukset jäävät tauolle Kesän alkaminen tarkoittaa partiossa aina sitä, että ryhmien kokoukset jäävät tauolle. Viimeiset kokoukset ovat viikolla 21. Syksyllä jatketaan koulujen alettua elokuun lopulla. Ryhmien johtajat tiedottavat tarkemman ajan syksyllä. Maahinen toivottaa kaikille aurinkoista kesää!

Lompolo’14 vie Maahiset Lappiin Kesäleirimme Lompolo’14 pidetään 1.9.8.2014 Nukkumajoella, Inarin lähellä. Leirin jälki-ilmoittautuminen jatkuu 31.5 asti, mikäli vapaita paikkoja riittää. Leirillä muun muassa tutustumme saamelaisten kulttuuriin ja pääsemme valloittamaan tunturin. Pääkaupunkiseudulla yli 10 000 partiolaista Pääkaupunkiseudun partiolaisten määrä nousi huhtikuun lopulla ennätyslukemiin. Partiolaisia on nyt enemmän kuin kertaakaan koko 2000-luvulla. Jäsenistön 14%:n kasvu saavutettiin vuonna 2011 aloitetulla Kasvu-hankkeella, johon kuuluvat muun muassa viestinnän, markkinoinnin ja partiotoiminnan määrätietoinen kehittäminen.

Kouvolassa Suurjuhlitaan Suurjuhla kokoaa partiolaiset juhlimaan partioliikettä Kouvolaan kesäkuun alussa. Paikalle odotetaan noin 10 000 partiolaista ympäri Suomea. Maahisista Suurjuhlaan osallistuu noin 20 henkeä. Suurjuhlassa on sekä ikäkausittaista ohjelmaa että suuret juhlallisuudet ja partioparaati kaikille.

Kehukehykset Vuodenvaihteessa lippukunnanjohtajana aloittanut Sini on todellinen positiivisuuspilleri! Hän on tarttunut uuteen pestiin ihailtavan innostuneella ja myönteisellä asenteella. Sini piristää hymyllään ja huolettomuudellaan päivän kuin päivän.

5


Kohti parempaa: 5 askelta täydelliseen kesäleirifiilikseen Teksti ja kuvat: Riikka

Varmista esirusketus Kesäleirillä niskaan palaa tunnetusti huivin kärkikolmion kuva. Auringosta voi nauttia jo ennen kesälomaa, jolloin vältät myös koko naaman laajuisen punaisen värityksen. Muista aurinkorasva!

Stailaa leirilook Vuoden 2014 tyyliä ovat leveät lahkeet, raidat, pastellisävyt, haalarit ja lenkkarit. Rento tyyli sopiikin partioleirille erinomaisesti. Partio catwalk arvostaa perinteiseen tapaan vaatteissa myös käytännöllisyyttä ja kestävyyttä. Mikä on sinun yhdistelmäsi partiomuotia? Raidalliset saappaat, pastellin värinen tuulitakki, puukko vyölle ja partiomuoti on valmis! Tyylikkään lookin viimeistelevät kokonaisuuteen sopivat aurinkolasit.

6


Fiilistele edellisten leirien valokuvilla Mikään ei ole parempaa kuin kutsua partiokaverit yökylään ja tutkia kuvagallerian salat. Nauru helisee, kun viime vuoden leirin parhaat palat muistuvat mieleen. Voit myös katsoa, miltä johtajasi näytti kahdeksan vuotta sitten. Jäätelöannokset lautaselle ja kuvashow pyörimään! http://maahiset.kuvat.fi/

Hehkuta somessa Kesäleirihypetys kannattaa aloittaa viimeistään kesän puolivälissä. Facebook, Twitter ja Instagram odottavat leiripäivitystulvaa. Nyt on aika kertoa kaikille, että kohta lähdetään Lappiin! Muista tsekata leirin uusimmat kuulumiset blogista. http://lompolo14.blogspot.fi/

Aurinkolasit päähän ja menoksi!

7


Mitä partiosta jää käteen? Teksti: Heidi Berman, kuva: Richard Berman

Heidi Berman harrasti partiota 11 vuotta. Nyt hän kertoo, mitä partioura opetti ja miten harrastus on vaikuttanut Heidin omiin lapsiin, joilla myös on jo useampi kesäleiri takanaan. vänä kaksi erittäin rakasta partioystävääni kulkevat vierelläni.

Oma nuoruuteni kului sudenpentujen kokouksia suunnitellessa ja metsässä. Jos retkiviikonloppuputkessa tuli katkos, asia korjattiin lähtemällä johtajien kesken metsään. Johtajaikäisenä partioharrastus voi viedä todella paljon aikaa, mutta nyt jälkeenpäin olen todella iloinen siitä, että vapaa-aikani kului metsässä eikä paikallisella ostarilla.

Monipuolisesti taitoja Retkiä suunnitellessa oppi hallitsemaan kokonaisuuksia. Myös sosiaaliset taidot kasvoivat, koska partiossa voi olla hyvin erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä. Luonnon kunnioittaminen ja luonnossa liikkuminen ovat tärkeitä asioita. Metsäretkillä turha pinnallisuus jäi pois: Edes teinivuosinani ei käynyt mielessäkään miettiä, onko luomiväri kohdallaan. Tukka takussa ja lantsarit jalassa painettiin menemään!

Partio kasvatti minua monella tavalla. Muistan yhdenkin yön, kun nukuimme levähdyspaikalla Hyvinkään Hanko-tiellä tietämättä yhtään, mihin olisi pitänyt seuraavaksi mennä. Siinä jos missä kasvoi ihmisenä ja rakensi koko elämän kestäviä ystävyyssuhteita. Tänäkin päi-

Partiossa solmitaan elinikäisiä ystävyyssuhteita. 8


Gabi (vas.) on harrastanut partiota kolme vuotta, Demi (oik.) jo kuusi vuotta. Tyttöjen äiti, Heidi, oli partiossa aikoinaan yli 10 vuotta.

”Kaksi rakasta

partioystävää kulkee vieläkin vierelläni.”

Omissa lapsissani huomaan, että he ottavat ikäisekseen vastuuta todella paljon. Pitkän leirin jälkeen he osaavat arvostaa koneellista suihkua ja vesivessaa, jotka ovat monille lapsille itsestäänselvyyksiä. Vastuunkantamisen ja rohkeuden lisäksi partio on opettanut konkreettisia asioita: ruuanlaittoa, kädentaitoja ja teltan pystyttämistä.

Parhaat teinivuodet Lasteni ei-partiolaiset kaverit pitävät tyttöjä hieman sekopäisinä: kuka nyt haluaisi viettää viikonlopun ilman kännykkää metsässä. Kuitenkin, jos tässä vaiheessa elämää saisin valita lapsieni suunnan 16-18 ikävuosiksi, toivoisin sydämestäni, että heidän vapaa-aikansa menisi partion parissa pienten sudenpentujen retkien suunnittelussa ja toteutuksessa. En usko, että parempia teinivuosia voisi lapselleen toivoa.

9


Haastattelussa: Vanessa Teksti: Enni, kuva: Mikko

Vanessa Mabonso suorittaa innokkaasti samoajaohjelmaa ja johtaa viimeisen vuoden tarpoja-tyttöjä. Jälkimmäinen pesti tuli hänelle vuoden alussa, ja Vanessa on ottanut sen reippaalla otteella vastaan. Asia, jota odotat tällä hetkellä eniten partiossa? Omaa samoajaretkeä tulevana kesänä sekä Japanin Jamboreeta vuonna 2015. Minkä ikäisenä aloitit partion? Aloitin kuudennella luokalla. Ollaanko silloin 12? Joo, eli olin siis 12. Kerro kolme asiaa, jotka tekevät partiosta maailman parhaan harrastuksen? Partiossa on kavereita, pääsee luontoon pitämään hauskaa ja partio antaa mahdollisuudet vapaampaan toimintaan esimerkiksi samoajana, kun saa itse valita aktiviteettinsa. Mikä on ihmisen tärkein tehtävä maapallolla? Elää onnellisena! Tykkäätkö enemmän kissoista vai koirista? No tykkään enemmän kissoista, koska mulla ei olisi energiaa olla koiranomistaja. Mitkä ovat parhaat puolesi? Sosiaalisuus sekä vastuuntuntoisuus. Jos voisit kysyä itseltäsi kysymyksen, mikä se olisi? “Mikä sinusta tulee isona?”

Vanessa (vas.) oli viime itsenäisyyspäivänä mukana sytyttämässä roihuja Malmin hautausmaan sankarihaudoille.

10


Minkä eläimen lemmikkinä haluaisit olla? Koonnut: Elina J.

Markus, Karhukopla, seikkailija ”Vompatin, koska se on pirteä eläin.”

Iiris, Maahisneidit, tarpoja ”Norsun, koska ois siistii tuntee norsu.”

Esko, Karhukopla, johtaja ”Karhun, koska se on rento eläin. Nukkuu puolet vuodesta ja syö paljon.”

11


Räiskis ja molskis!

Teksti: Mikko, kuvat: Salla

Sudenpentujen vesipelastusillassa Siltamäen uimahallissa harjoiteltiin hukkuvan auttamista. Vapaa-ajalla villiinnyttiin diskovalojen loisteessa.

Avaruusoliot oli hopeisii ja niil oli oudot pallosarvet päässä.

Sudenpennut oppivat pelastusrengasrastilla auttamaan veden varaan joutuneen renkaan sisälle ja kuljettamaan uhrin rantaan.

Illan alkuun vesielämään otettiin tuntumaa vauhdikkaan hipan avulla. Uimahalli täyttyi lasten riemun kiljahduksista ja veden pärskeistä. Onneksi kamera välttyi vakavilta kosteusvaurioilta.

12


Sirpa-johtaja opettaa sudenpentuja nostamaan uimataidottoman takaisin rantaan tai tässä tapauksessa altaan reunalle...

...Ja noin, sieltähän se nousi!

Diskovalojen syttyessä kaikki mahdolliset lelut, renkaat ja patjat kiskaistiin veteen ja vesi altaassa aaltoili miltei yli äyräidensä sudenpentujen riehakkaiden leikkien ja taidokkaiden uimahyppyjen aikaansaamien aaltojen seurauksena.

13


Maahiset huvittelivat Lintsillä Teksti: Enni Kuvat: Mikko

Partioviikon sunnuntaina yli 70 henkilöä lähti maahisten matkassa Kohtaamiseen. Vaikka herätys olikin aikainen, kaikki olivat iloisella ja reippaalla fiiliksellä lähdössä Linnanmäelle ja Olympiastadionille.

14


Linnanmäellä porukka jakautui pienempiin ryhmiin ja alkoi kiertämään laitteissa. Pitkät jonot eivät lannistaneet, kun aurinko paistoi ja mukana oli kivoja partiokavereita. Linnanmäellä saattoi törmätä myös kavereihin toisista lippukunnista tai tutustua uusiin tuttavuuksiin. Lintsillä oli suuri valikoima erilaisia laitteita niin hurjapäisille vauhtia rakastaville kuin myös hieman rauhallisemmista laitteista pitäville. Laitteissa pyörimisen jälkeen huvittelijat kokoontuivat yhteen porukkaan ja alkoivat valmistautua Hyvän Mielen Osoitukseen eli lähtöön Olympiastadionin partiojuhlaan.

Olympiastadionilla partiolaisia

juhli

tuhansia

Matka Linnanmäeltä Olympiastadionille taittui Maahisten omia huutoja huutaen ja hauskaa pitäen. Stadionilla alkoi partiojuhla, jossa esimerkiksi nähtiin uudet vartiot tv-sarja Partiomestariin, kuunneltiin Haloo Helsingin hienoa keikkaa sekä jaettiin ansiomerkkejä. Lisäksi leikittiin yli 5000 partiolaisen kanssa muutama leikki, laulettiin ja lopuksi tehtiin iso yhteinen sisaruspiiri.

”Maa, maa, maa, ei mikään muumimaa, vaan Maahiset!”

15


Karhukoplan retki kämpällä Teksti: Karhukopla ja Urho, kuva: Esko Raikunen

Seikkailijajoukkue Karhukopla vietti 4.-6.4. keväisen viikonlopun Maahisten Kämpällä Siuntion Korpirauhassa. Seuraavassa hieman poikien fiiliksiä retkeltä:

Saavuimme perjantaina kämpälle. Mukana oli Joona, Veikka, Jesse, Markus, Joel, Esko ja Urho. Aluksi meidän piti hakea vettä, koska tarvitsimme sitä ruokaa ja juomaa varten. Sillä aikaa johtajat (Urho ja Esko) lämmittivät takkaa ja tekivät ruokaa. Tämän jälkeen söimme iltapalaksi lämppäreitä. Sen jälkeen kävimme nukkumaan. Lauantaiaamuna heräsimme myöhään. Hihihihih. Tämän jälkeen päätimme, että on aika hakata hieman puita. Spagetin ja jauhelihan jälkeen aloimme kasata nuotiota tuluksia apunamme hyödyntäen. Markus osoittautui loistavaksi tulusmieheksi, ja hänen nopein heinänsytyttämisaikansa olikin vain kaksi sekuntia! Maistelimme vähän ajan päästä nuotion ääressä loimulohta ja nautimme kauniista kevätpäivästä. Illalla testasimme partiotaitoja pienissä haasteissa. Suoriuduimme tehtävistä erinomaisesti, mutta kehityimme silti yhä lisää ja opimme uutta. Sauna palkitsi jokaisen ennen kuin asetuimme takan ääreen nauttimaan hot dogeja hyvässä seurassa.

16


Karhukoplalla on reipas meno niin retkillä kuin kokouksissakin.

Urho kehitti retken jälkeen pelin, joka oli suuri menestys, sillä siinä oleva huudahdus oli retkellä karhukoplalaisten keskuudessa suosittu. Karhukoplan Hermanni-peli: Kirjoita tyhjälle viivalle mikä tahansa sana. ”Hieno _____________________ , Hermanni!”

17


Teksti ja kuvat: Suvi K.

Olet ostamassa retkelle namipullia ja ystävilläsi on toiveita pullien suhteen. Minkälaiset pullat valitset? Hertta: ”En halua vadelmapullaa, vaan jonkun muun. Ei saa olla mantelilastuja.” Taneli: ”Haluan vadelmapullan, ei oo muuten välii.” Teuvo: ”Haluan mantelipullan, mutta ei kinuskia.” Aulikki: ”Minulle käy melkein mikä vaan. Paitsi en halua vadelmaa enkä mantelilastuja.” Päivi: ”Ottaisin kaksi samanlaista pullaa kuin mitä Hertta pyysi!”

Kirjoittaja on joukkueenjohtaja ja vaeltaja.

Ihmisenä olemisen omituisuus Teksti: Otto, kuva: Mikko

Toivon, etten ole ainoa, joka välillä häkeltyy muutamaksi minuutiksi miettimään, kuinka omituista ihmiselämä on. En tarkoita joidenkin ennätyskirjoja täyttävien erikoisuuksien saati joidenkin vieraiden kulttuurien outoutta vaan ylipäätään kaiken sen, mitä ympärilläni näen ja mitä 18


elämässäni teen. Hassua, että kaikki on ykköstä ennen monia kymmeniä tai juuri niin kuin se on. jopa satoja nollia. Tämän päälle voi vielä miettiä, kuinka pitkä matka alNäinä pienenä hetkinä kaikki näyttäytyy keellisesta elämästä on ihmisen kaltaijotenkin inhimillisen merkityskentän si- seen olioon. vusta: miksi jotkut asiat ovat kauniita ja toiset rumia? Mikä tekee asioista mer- Nämä pienet ihmettelyn hetket eivät kityksellistä ja arvokasta? Miten voi olla ole syy vaipua epätoivoon, vaan välitsyntynyt jokin olio, joka edes kevyesti tömästi niiden jälkeen jaksaa hetken pohdiskelee olemassaoloaan? arvostaa kaikkeuden kaunista käsittämättömyyttä. Ne ovat yleensä siunaTieteen voisi olettaa tuomitsevan tällai- us sekä pieni tauko kaikista ihmisen sen haihattelun alkuunsa, mutta kaikkein isoista ja pienistä harmeista. Sellaiseseniten juuri tutkijat tuntuvat kummas- sa mielentilassa olisi hankala toimia, televan maailmaa, joka on täsmälleen mutta silloin tällöin toistuva ilmiselvän sellainen kuin se on. Ihmettelylle lisää ihmettely on terapeuttista. pontta antavat laskut elämän synnyn todennäköisyydestä, joka on laskutavasta Ylivoimaisesti eniten näitä hetkiä on riippumatta aina desimaaliluku, jossa on siunaantunut partiossa. 19


Teksti ja kuvat: Salla

Jenni, aina iloinen ja positiivinen! Oi, että oli kiva lähteä puutalkoisiin kämpälle, kun tiesi, että Jenni oli pitkästä aikaa tulossa mukaan. En edes muista, milloin olimme olleet yhdessä partiossa viimeksi. Okei, Jenni oli kanssani Siltamäen Lions Clubin talviriehassa samalla pisteellä, mutta se oli vain yhden päivän juttu. Nyt sain kuitenkin viettää melkein 24 tuntia Jennin seurassa ja samalla vähän katsella Jennin menoa. Positiivisuuden perikuva Jenni on ihanan lämmin ja positiivinen ihminen. Hän osaa ottaa ihmiset huomioon ja laittaa heidät etusijalle. Perjantaina kun kävelin Reetan kanssa ostarille päin, niin Jenni oli ensimmäinen, joka sieltä jo huuteli tervehdyksiä ja kyseli mitä kuuluu. Siitä tulee niin hyvä mieli. Ainoa valitus, joka Jennin suusta kuului, oli huomautus kylmyydestä, kun olimme seisseet pimeässä vesisateessa jo tunnin. Mutta äkkiäkös hän lämpeni, kun pääsimme kämppään ja lämpimän takan ääreen. Illalla menimme lämpimään makuupussiin, ja pienten juoruilujen jälkeen nukahdimme.

Jenni jaksoi urheasti kantaa painavia puita.

Painavat puut Lauantaiaamun valjetessa meille selvisi kaatuneiden puiden määrä. Niitä oli todella paljon! Kävimme tekemässä pientä kierrosta, että mitkä olivat ihan lahoja ja 20


”Johan saivat puuvajan edustalla olevat pienet puunsilput kyytiä.” mädäntyneitä ja mitkä puolestaan voisi sahata ja pilkkoa polttopuiksi. Pojat laittoivat moottorisahat laulamaan ja tytöt työhanskat käteen. Sitten lähdettiin yhdessä kantamaan puita. Ensimmäiset puut olivat vielä melko lähellä ja sellaisia, joita jaksoi yksin kantaa. Sen jälkeen matka ja puiden koko vain kasvoivat. Tässä vaiheessa puita olivat kantamassa Jenni, Siiri, Reetta ja minä. Puut olivat keskellä korpea ja ne olivat niin isoja, että emme meinanneet jaksaa kantaa niitä edes kahdestaan. ”Miksi nää puut ovat niin isoja?”, pääsi suusta useammankin kerran. ”Hei, mä nyt vähän siivoilen näitä paikkoja.” Kun puut oli saatu kannettua, raahattua, kärrättyä ja pyöritettyä metsästä puuvajalle, niin oli jo tehty tosi iso työ. Iltapäivällä, kun hakkasin vähän halkoja, otti Jenni haravan käteensä ja rupesi siivoamaan. Johan saivat puuvajan edustalla olevat pienet puunsilput kyytiä, ja halkojen hakkaaminen oli paljon mukavampaa, kun aina ei ollut jalkojen alla jokin puukalikka. Siivottiin Jennin kanssa maasta myös muutama pressu pois, ja koko kämpän ympäristö muuttui paljon puhtaammaksi ja paremman näköiseksi. Jenni on tainnut sisäistää hyvin partion perustajan Robert Baden-Powellin sanoman: Jätä paikka lähtiessäsi parempaan kuntoon kuin se oli tullessasi.

Yksi isoista puupölleistä sai koristeeksi maahistunnukset.

21


Klik!

Johtaja h Pasilan uolto vei käyttäm tömille junara ätiteille geokät köjä et simään.

Palstalla julkaistaan viime viikkojen paras Maahisotos.

Teksti: Mikko, Kuva: Eeva Riivari

Palstalle valikoidaan sosiaalisen median parhaat postaukset.

22


Terveisiä Senegalista!

Teksti: Mikko Kuva: Mansour Deme

Maahisneitien kokous sai yllätysvieraita Afrikasta! Kaksi senegalilaista partiolaista vieraili Suomessa ja tutustui Maahisten tarpojatoimintaan. Länsi-Afrikkalaisesta Senegalista kotoisin olevat Abdou Toure ja Mansour Deme tutustuivat Suomeen Woomalkehitysyhteistyöhankkeen merkeissä. Maahisneitien mukaan vierailijat pitivät kovasti kylmästä Pohjolasta, mutta tumma ruisleipä kummastutti.

”Loppujen lopuksi se, mitä senegalilaiset kertoivat oman maansa partiosta, oli aika samanlaista kuin meillä Suomessa ja kokous sujuikin erinomaisesti”, kertoo Maahisneitien johtaja Lumi-Tuuli Lehtosaari.

Leikkejä kolmella kielellä

Mikä Woomal?

Senegalissa puhutaan afrikkalaisten kielten lisäksi ranskaa. Lisäksi Abdou ja Mansour osaavat englantia, mutta vaikeimmat sanat kääntyivät Suomen Partiolaisten edustajien avulla ranskasta. Maahisneidit pohtivat ensin keskenään suomeksi, miten Vaarinhousut- ja Läpsy-leikit käännettäisiin englanniksi.

- Suomen ja Senegalin partiolaisten yhteinen hanke vuodesta 2009 alkaen - muun muassa puiden istutusta ja ympäristökasvatusta Senegalissa - neljä Maahista on ollut hankkeen tiimoilta Senegalissa

Maahisneidit saivat afrikkalaisia vieraita. 23


Ihmiset ovat eläimiä

Teksti: Mikko kuvat: Hanna Hietikon arkisto

Mutta onko kaupunki-ihminen erkaantunut luonnosta? Sudenpentujen kokouksessa alettiin leikkiä, jossa osa lapsista esitti jotakin eläintä ja vastapuoli koetti arvata, mille lajille äännähdykset ja liikkeet kuuluivat. Leikin loppupuolella näyttelijät päättivät vain seisoa paikoillaan. ”Mato!”, huusi joku. Väärin. Pian selvisi oikea vastaus: Homo sapiens. ”Onks ihminen eläin?” kysyi joku.

Elimistö on kuin kone Ihmistä on vaikea mieltää elikoksi, koska meillä on monia muista eläimistä poikkeavia piirteitä. Kehittynyt moraali ja kieli, taito rakentaa junaratoja, lentokoneita ja avaruusaluksia erottavat meidät kastemadoista ja hiiristä.

Kuinka yhtä luonnon kanssa Sinä olet? 24


Seesteinen aamu meren rannassa partioretkellä voi päästä kaupungin vilinän sijaan lähelle luontoa.

Konkreettisimmin eläimellisyytemme huomaa silloin, kun jokin menee pieleen. Eräiden sairauksien syyt voidaan nykyään jäljittää hämmästyttävän tarkasti tietyn aivonosan vaurioon. Kun koneessamme, elimistössämme, menee jokin osa rikki, se vaikuttaa koko aparaatin toimintaan.

usein luullaan. Jo 50 000 vuotta sitten ihminen aiheutti lukuisten toisten lajien sukupuuttoja, ja esimerkiksi mammutit katosivat. Ehkä voisimme kuitenkin ottaa edes vähän takapakkia aikaan, jolloin sukupuuttoja sattui nykypäivää vähemmän? Partioretki on hyvä paikka aloittaa!

Oma huone luontoa? Jos ajattelemme olevamme yksi eläinlaji muiden joukossa, voimme perustellusti pitää myös rakennelmiamme luonnon osina. Omassa huoneessasikin olet siis luonnossa, erään eläimen, itsesi, pesässä. Ihmisiä ja omia huoneita on maapallolla niin paljon, että vaikutamme voimakkaasti niihin muihin eliöihin, joiden kanssa jaamme planeettamme. Pitäisikö palata aikaan, jolloin omia huoneita ei ollut? Itse asiassa tällaiset heinikoissa hiipineet luolamiehet eivät kuitenkaan olleet niin ”yhtä luonnon kanssa” kuin 25

”Oma huoneesi on eläimen pesä.”


Arvaa kuka? Teksti ja kuva: Enni

Kymmenen pisteen vihje: Tämä johtaja on erittäin kiinnostunut elokuvista. Viiden pisteen vihje: Tällä johtajalla on koira. Kahden pisteen vihje: Hän on toinen Pink Panttereiden johtajista. Yhden pisteen vihje: Tällä johtajalla on lyhyet hiukset. Vastaus sivulla 27

Partiomaisia sanoja

Teksti: Mikko, kuva: Jenni

Palstalla sudenpennut koettavat arvuutella eri partiotermien merkityksiä. Tällä kertaa vuorossa: haikki = yhden tai kahden yön minivaellus esimerkiksi kesäleirillä. - hai - haikea ääni, joka kuuluu, jos jollakulla on kurkku käheänä - harava - hassulla tavalla tyhmä ihminen, niinku mä - joku lemuava tyyppi - joku kasvi, viiden talon korkuinen ja sateenkaaren värinen

Vuoden 2009 Rannanjärvi-kesäleirillä haikki toteutettiin meloen. 26


Teksti ja kuvat: Pink Pantterit -joukkue

Ratkaise Linnanmäki-ristikko 1. Iso keltainen laite, joka tuli vuonna 2012. 2. Lentokonelaite pienille, sijaitsee mustekalan vieressä. 3. Laite, jossa matkustat hepan selässä. 4. Kaksi riviä ihmisiä, jotka pyörivät ympäri sekä itsensä ympäri. 5. Hauska laite, jonka lopussa on mattoliukumäki. 6. Avaruusaiheinen laite, joka sijaitsee vanhassa vesitornissa. 7. Kalevala-aiheinen vuoristorata. 8. Vuoden 2014 uusin laite! 9. Oranssi laite, jonka rata muistuttaa s-kirjainta. 10. Laitteessa on sateenkaaren väriset vaunut ja se on ympyrän mallinen. 11. Laitteessa on paljon eläimiä, joiden päällä voi istua. Laite pyörii hitaasti. Osaatko täyttää viereisen sudokun?

Ristikon vastaus: kohtaaminen 1. ukko, 2. pilotti, 3. hepparata, 4. kieputin, 5. vekkula, 6. linnunrata, 7. salama, 8. kingi, 9. kirnu, 10. kehrä, 11. eläinkaruselli. *Arvaa Kuka? -vastaus: Suvi O. Maahinen hahmo löytyi sivuilta 13, 15, 17, 25, 27.

27


Maahisten johtajiston yhteystiedot Toimihenkilöitä

Lippukunnanjohtaja Apulaislpkj Sudenpentuosasto Seikkailijaosasto Tarpojaosasto Samoajaosasto Vaeltajaosasto

Sini Koivula Reetta Grönlund Sirpa Myllymäki Salla Grönlund Lauri Hietikko Matsku Salminen Jenni Malila

040-5358464 040-7525895 050-3643478 040-8433990 041-5287203 040-7517903 050-5747847

Pauliina Pietilä Mikko Jalo Annika Klinga Hanna Hietikko Sofia Polichronidis Anna Ronkanen Reetta Grönlund Siiri Niinivirta Elina Knuutinen Sirpa Myllymäki Janika Saarinen Matsku Salminen Lauri Hietikko Otto Snellman Urho Vyyryläinen Esko Raikunen Elina Jalo Suvi Ojala Salla Grönlund Verneri Tammelin Mira Tohka Terho Tammi Ida Salminen Lumi-Tuuli Lehtosaari Vanessa Mabonso

050-3376534 050-4393992 044-5984970 040-8615988 050-5336753 050-3448897 040-7525895 050-4066289 040-0543826 050-3643478 050-3010293 040-7517903 041-5287203 040-5705888 044-2852613 044-5007119 050-5762223 040-0187005 040-8433 990 050-4362960 040-7691404 040-5786503 050-3096922 040-7297219 040-5771934

Ryhmät

Tiikerit Tiikerit Tiikerit Nuotioankat Nuotioankat Nuotioankat Ketut Ketut Ketut Piraijat Piraijat Retkirotat Retkirotat Karhukopla Karhukopla Karhukopla Pink Pantterit Pink Pantterit Mikropossut Mikropossut Huuhkajat Huuhkajat Maahisneidit Maahisneidit Teletapit

Johtajille sähköposti kulkee osoitteella etunimi.sukunimi@maahiset.net www.maahiset.net

Maahinen 2/2014  

Partiolippukunta Maahiset ry:n jäsenlehti Maahisen 2/2014 numero.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you