__MAIN_TEXT__

Page 1

4/2011

Partiolippukunta Maahiset ry


MAAHINEN 4/11 Partiolippukunta Maahiset Ry:n jäsenlehti

Pääkirjoitus Tulossa & kolovuorot Uutisissa & Muodin huipulla Jalolla on asiaa Testaa mikä on kivointa retkillä Hyvää synttäriä, rakas! Mainos Haastattelussa hiljainen ahertaja Gallup Korpirauha, Pohjolan Honolulu Vuoden salaperäisin juttu Tuulahduksia vuosisadan takaa Geokätköily-buumi valtaa Maahiset Pulinaa akvaariossa: sudarit Sealifessa Adventtikalenterit Häröpallo & Kolumni Postikortti & Partiomaisia sanoja Sudet-lauman kirjoituksia Sarjakuva & Pulmapläjäys Johtajien yhteystiedot

3 4 5 6 7 8 9 10-11 11 12-13 14-15 16 17 18 19 20-21 22-23 24-25 26-27 28

Päätoimittaja: Mikko Jalo Oikoluku: Eeva Riivari Taitto: Riikka Helminen Kannen kuva: Riikka Helminen Valokuvat: Mikko, Jenni, Sini, Hemina, Riikka, Reetta, Suvi Piirrokset: Riikka, Mikko, Sini Painopaikka: Am Digipaino Painomäärä: 110 kpl

Toimitukselle voi lähettää postia: Mikko Jalo 050-4393992 mikko.jalo@maahiset.net tai kololla olevaan lehtitiimin kaappiin.

2


Partio, maailman paras harrastus

Kyseisellä kurssilla lääkkeeksi jäsenkatoon tarjottiin parempaa viestintää. Markkinoinnilla saadaankin paljon aikaan. Meillä on kuitenkin oltava jotain mitä markkinoida: laadukasta ohjelmaa. Tavoite on pääkaupunkiseudulle yhteinen, mutta meillä Maahisissa on hyvä tilanne. Lippukunnassamme jäsenmäärän lasku on ollut pienehköä, ja laadukasta ohjelmaahan meillä piisaa. Siitä voit lukea tämän lehden jokaiselta sivulta, esimerkkinä sivujen 12 ja 13 jutut sudenpentujen retkestä.

Teksti: Mikko, kuva: Riikka

Siitä olemme kaikki yhtä mieltä. Meillä on kuitenkin ongelma: istuin partioasemalla Töölössä kurssilla, kun säpsähdin kouluttajan sanoihin: ”Jos jäsenmääräkäyrät laskevat samaa vauhtia kuin viime vuosina, partioparaatissa marssii vuonna 2033 enää yksi partiolainen.” Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on asettanut tavoitteen tilanteen korjaamiseksi: nostaa jäsenmäärä takavuosien 10 000:n. Myös Maahiset on PäPa:n jäsenenä sitoutunut tuohon tavoitteeseen.

Toimitus: Reetta Grönlund (makuupussi) Salla Grönlund (ulkoinen kiintolevy) Riikka Helminen (rentouttava loma) Mikko Jalo (tieteen kuvalehden tilaus) Sini Koivula (maailmanrauha) Suvi Koivula (yllätyslahja) Jenni Malila (lahjakortti kivaan hoitoon) Pauliina Pietilä (uudet villasukat) Eeva Riivari (lisätunteja vuorokauteen) Otto Snellman (intialainen keittokirja) Sudet-lauma (täysikuu, jotta voi ulvoa) Suluissa toimittajien joulahjatoiveet

Tässä maailman parhaassa harrastuksessa olen tällä hetkellä erityisen innostunut uudesta pestistäni: Maahisen päätoimittajuudesta. Toivotan Sinulle hauskoja lukuhetkiä Maahisen parissa, rentouttavaa joulua ja hyvää uutta vuotta.

Maahisia tukemassa:

3


Tulossa... Jäisten päivien iloksi: 13.12. Joulujuhla 6.12. Roihut 6.-8.1. Tossu (johtajille) 20.-22.1.Talviretki Mieto’12 18.-22.2. Talvileiri Nietos’12

Maanantai

17.0018.00

17.30 Sudet lauma Pauliina, Mikko ja Tiina

18.0019.00

Sudet lauma Pauliina, Mikko J ja Tiina

19.0020.00

20.0021.00

HTC joukkue Mikko K ja Verneri

Tiistai

Keskiviikko

Kyy lauma Eetu

Tohvelit-joukkue, Mira 17.30 Popparit vartio Sini ja Antti

Bestikset vartio Jenni ja Mira

Torstai Supikoirat joukkue Reetta

Piraijat lauma Janika ja Suvi

Karhut joukkue Reetta, Antti Elina

Hattarat vartio Salla

Team Ahma vartio Mikko K ja Otto

Malmin kolo: Haukka-lauma, Jenna ja Hemina tiistaisin klo 17.30-18.30 4


Teksti ja piirros: Riikka

Maahiset pärjäsivät Punkussa

ROK pärähti käyntiin

Maahisten nuoret sijoittuivat partiotaitokilpailu Espoon Punasessa. Maahisneidit (Popparit-vartio) voitti valkoisen sarjan, ja Rauha ja rakkaus (samoajapojat) kirmasivat punaisen sarjan kakkosiksi.

Maahisten ryhmänohjaajakoulutusta kehitetään. Valmisteilla on materiaalia aiheesta, minkä lisäksi koulutus aloitettiin tänä vuonna jo syksyllä. Samoajiksi siirtyviä koulutetukseen osallistujia on kaksi vartiollista. Ensi syksynä saamme siis roppakaupalla uusia johtajia!

Tänä vuonna talvileiri Tarpojille tarjoutuu hiihto-

lomalla mahdollisuus talviseen leireilyyn, kun on taas maahisten joka toinen vuosi järjestettävän talvileirin aika. Sudenpentujen ja seikkailijoiden ei tarvitse kuitenkaan huolestua - heille on tarjolla perinteinen talviretki!

Kämpälle polttopuita Johtajat kävivät siirtämässä ja pilkkomassa kämpälle jo aiemmin viedyt polttopuut puuliiteriin, joten ryhmät voivat taas nauttia retkillä takkavalkeasta.

Maahisten pehmoinen paketti Teksti: Jenni, kuva: Spreadshirt.fi

Joko joululahjat on hankittu ja toivelistat kirjoitettu? Miltä kuulostaisi lämmin ja pehmoinen, Maahisten leimalla varustettu torkkupeitto? Houkuttelisiko joulun pyhinä kaivautua peiton alle sohvannurkkaan katsomaan elokuvia tai lukemaan lahjaksi saatuja kirjoja suklaita mutustaen? Peittoja saa mustana, punaisena ja harmaana. Surffaa: maahiset.spreadshirt.fi 5


Vihreää joulua! Teksti ja kuva: Mikko Jalo

Aito kuusi on se juttu Suomen Ympäristökeskus on laskenut, että luonnonkuusi on muovikuusta ekologisempi, varsinkin jos sen ostaa läheltä, ettei liikennepäästöjä synny. Toisaalta, jos käytät muovikuusta 10 vuotta, saa se aidon kuuseen kiinni ympäristöystävällisyydessä. Jos luonnonkuusi kuitenkin päätyy loppiaisena takkaan taloa lämmittämään, päihittää se muovikuusen mennen tullen.

Jouluna marketit tyhjenevät, mutta roska-astiat täyttyvät. Joulusta saa kuitenkin varsin pienellä vaivalla ekologisen, ja lompakkosikin kiittää.

Näillä pienillä valinnoilla voit viettää joulusi ekologisemmin. Vihreää joulua ja ympäristöystävällistä uutta vuotta!

Joululahjoiksi kannattaa valita kirpputoreilta ostettuja lahjoja tai palveluja, jotka voi itse antaa, vaikkapa hieronnan. Lahjat voi kääriä persoonallisesti sanomalahden sarjakuvasivuihin.

Syödään luomu-paistia ja juodaan lientä Joulupöytään kannattaa ostaa sopivan kokoinen kinkku, ei liian iso. Kinkun tulee olla luomua, silloin se on normaalia kinkkua ekologisempi. Lihaherkut voi korvata kasviksilla. Ohrapuuro on parempi valinta kuin riisipuuro. Pienillä valinnoilla kohti ekologista joulua. Elina aikoo kääriä joululahjat Hesarin Viivi ja Wagner-sarjakuviin ja haluaa aidon joulukuusen. 6


Testi: Suvi ja Sini

7


Hyvää synttäriä, rakas! Teksti ja kuvat: Riikka

10.10.2011 Facebook: 26 tarkkasilmäisintä tykkäsi Matskun päivityksestä ”Hyvää 45v synttäripäivää lempilippukunnalleni, Maahisille!” Niinpä, lippukuntamme täytti vuosia. Johtajat juhlistivat tapausta sunnuntaibrunssilla. Salaattia, karjalanpiirakoita, kalaa ja kakkua. Herkkujen lomassa ehdittiin myös rauhassa jutustella menneestä ja tulevasta sekä testata johtajien biljarditaidot.

Sofia ja Neetta olivat taikoneet herkkubrunssin.

Ruoka oli niin odotettu, että JN oli pidettävä sitä ennen, jotta retkeltä tulijatkin ehtivät paikalle maistelemaan.

Eeva tutki kolotiimin taidonnäytettä: kolmiulotteisia kuvia tulevaisuuden kolosta. 8


T A T O D O ? Ä . . . N I A S T L Ä E T I V L M A T ä t l : Tä Ä Ä SITT E ä n eä

p l y ET

IS H A MA

TALVIRETKI Mieto’12 KAIKILLE

20.-22.1.2012 Usmituvalla

TALVILEIRI Nietos’12 TARPOJILLE 18.-22.2.2012 Siuntiossa

9


lla, i: Sa inan t s k e T m t: He kuva rkisto -a kuva

n e n i Hilja a j a t r ahe

atelt s a a h luaa a h aisten l s i r u t e i ja im haaen to a ihmisiä a s i a t h r a si ke Ma aukerilai ita. Tällä H a n n e i in o la a haltij emina, to si Hemina n e i t k pes osui H jista. Alu olta ja hiln a a a k t joh ruk än uj ääsee, n h a ä v m u uttaa juttuun p änen ka-la k i a v ih un aa saatt , mutta k häntä. Ta ä ta ysäyt jaisel p i e än mikä an. a nauru

Mikä on kivointa laumanjohtajana? Mielestäni kivoin laumanjohtajana on saada toteuttaa hauskoja ideoita muun muassa jälkien suorittamisen merkeissä. Muutenkin hauska puuhaaminen ja lasten kanssa tekeminen on mielekäs harrastus.

Entä haastavinta?

Miltä tuntuu johtaa ryhmää Malmilla, kun muut ryhmät kokoontuvat Siltamäen kololla? Välillä tuntuu, että olisi vähän eristyksissä kun lauma kokoontuu Malmilla Sinivuoren tyttöjen kololla ja kaikki muut ovat Siltamäessä. Malmi on kyllä ihan kiva, ja siinä on saumaa saada uudelta alueelta lapsia osallistumaan Maahisten lippukuntaan, mikä on tietenkin plussaa.

Haastavinta on varmaankin keksiä kaikille sopivaa ja mielekästä tekemistä, varsinkin laumassa, jossa on sekä tyttöjä että poikia. Toinen haaste meidän laumassamme on sen pieni koko, sillä sudenpentuja meillä on tällä hetkellä Mikä on parasta partiossa? vain viisi, joten esimerkiksi monet leikit Partiossa parasta on yhteinen tekemiovat sellaisia, joita on hankala toteutnen ja oppiminen, itsekin oppii vielä taa. 10


paljon uutta erilaisten kokemuksien ja tilanteiden kautta. Pidän myös paljon luonnosta ja siellä liikkumisesta, joten retket ja leirit ja niissä vallitseva tunnelma on parhautta.

Mikä on se juttu, jolla jaksat viikosta toiseen olla mukana?

Teksti: Reetta, kuvat: Reetta ja Mikko

Erikoisin tapahtuma partiossa? Nella, seikkailija ”Erikoisinta on, kun Antti antoi meille Raunsii’11-kesäleirillä maistettavaksi armeijaruokaa. Ruoka maistui jotenkin oudolle, mutta se oli myös todella täyttävää.”

Viikosta toiseen jaksan olla mukana, koska partio harrastuksena vie hetkeksi pois omista kiireistä ja kokouksissa on hauskaa.

Oletko lähdössä ensi kesänä piirileiri Sarasteelle? En osaa vielä sanoa piirileiristä, kokemuksena varmasti mahtava. Jos ei ole mitään velvoitteita, kuten töitä tai muita suunnitelmia, leiri olisi myös hyvä vaihtoehto.

Linh, tarpoja ”Teimme retkellä banaanilautan ja minulle sanottiin, ettei rinkkani kastu yhtään, mutta se kastuikin ihan kokonaan. ”

11

Antti, johtaja ”Oltiin suorittamassa vaeltaja-ohjelmaa. Tehtävänä oli kuoria peruna, jota meillä ei ollut joten ostimme pienimmän, joka löytyi. Vaaka osoitti hinnaksi 0,02 euroa, joka pyöristyy nollaan ja saimme sen siis ilmaiseksi. Kysyimme vielä veistä R-kioskilta ja myyjä antoi sen meille. Sitten kuorimme perunaa R-kioskilla pakastearkun päällä.”


Korpirauha, Pohjolan Honolulu Teksti ja kuvat: Suvi ja Eeva

Piraijat: Perjantai-iltana parkkipaikan tunnelma on kipinöivän jännittynyt. Piraijoiden ensimmäinen yöretki on alkamassa, ja pimenevässä lokakuun illassa hihkutaan jo ihan innoissaan, mihin autoon vielä mahtuu ja paljonko karkkia on mukana. Autot lähtevät matkaan, ja kun pääsemme perille, metsässä on jo pilkkopimeää! Aluksi kannamme tavarat kämpälle ja käymme tutustumassa maastoon. Illan lopuksi käperrymme makuupusseihimme onnellisina nukkumaan. Lauantai-aamu alkaa siniristilipun nostamisella lippusalkoon, sekin on ihan uusi juttu meille syksyllä partion aloittaneille. Aamupalan jälkeen lähdemme Havaijin satamaan harjoittelemaan merimiessolmuja, jotka onnistuvat yllättävän hyvin kaikilta! Satamassa jakaannumme ryhmiin, ja lähdemme ryhmä kerrallaan seuraamaan punaisia lahjanarun pätkiä, jotka johtavat metsään. Metsässä käymme läpi rasteja, joissa saamme muun muassa tehdä oman hula-hula -hameen, lein sekä havaiji-tyylistä ruokaa oikealla retkikeittimellä! Radan jälkeen pääsemme taas kämpälle, teemme yhdessä hienon nuotio ja vuolemme teräviksi pitkiä keppejä vaahtokarkkien paahtamista varten. Nuotiolta palattuamme syömme pastaa kämpällä ja rupeamme valmistautumaan saunaa varten. Saunan jälkeen syömme kinkku-ananas lämpöleipiä ja saamme maistaa erikois12

ta, hieman vaahtoavaa Havaiji-drinkkiä. Syömisten jälkeen kokoonnumme takan ääreen ja muutaman laulun laulettuamme melkein kaikki ovatkin jo aika väsyneitä ohjelmarikkaan päivän johdosta. Ennen nukkumaanmenoa poikien parvelle saamme kuitenkin mennä hiukan vielä juhlimaan jääkiekko-CD:n tahtiin. Sunnuntai-aamu käynnistyy vauhdikkasti. Pakkaamme kaikki tavarat (jotka löytyvät), ja lähdemme metsään tunnistamaan erilaisia sieniä ja marjoja. Sieniretken jälkeen pidämme löytötava-


roiden “huutokaupan”, jossa piti olla tarkkana: onko omia tavaroita sittenkin jäänyt kämppään. Ennen lähtöä saamme syödä vielä karjalanpiirakat sekä karkkia ja sipsejä! Kotimatkalle Havaijilta lähdimme iloisina, mutta väsyneinä.

Viikonloppu oli täynnä hauskaa puuhaa: tunnistettiin sieniä, kokattiin ja veisteltiin.

tosi paljon. Meit oli vaan kaks. Ne kans hihku hirveesti (ainakin tytöt), ihan ku ois niiden ihka eka retki. Paitsi et täähän oliki!

Kyy: Meille kerrottiin, että joudutaan retkelle joidenki Piraijoiden kanssa. Ne on vissiin just aloittaneita sudenpentuja, eli siis ihan sika pieniä! Me ollaan ensi vuonna jo seikkailijoita, joten osataan jo aika paljon kuitenki. Kelattiin, et mitähän retkestä oikeen tulee, kun Piraijoiden tyttöjohtajatkin on suunnitelleet sen Havaiji -teeman mukaan? Kun perjantai-iltana päästiin Siltikseen, todettiin, että Piraijoit oli lähös myös

13

Onneks retkel oli kuitenki aika siistii. Me näyteltiin poikien parvelt näytelmää ja saatiin tytöt hihittää ku hullut (mitä ne siis tietenki onki). Kyl ne piraija-pojatki oli hauskoi, vaiks osa oliki vähän pienempii. Pienemmät mahtuu raoist, mikä on sika hyödyllist ku haluu pysyy johtajilt piilossa. Tai ainaki Suvilt. Ja arvatkaapa mitä! Me keksittii just hyvä tapa saada omat kamat helposti pakattuu sunnuntaina, vaik niit oiski jättäny vähän kaikkialle. Jos vaa hyörii ja pyörii aluks ni voi pakkaa omat kamat vast ku muut on valmiit. Sillee omat tavarat on tosi helppo löytää.


”Minne nyt?” Jenni tutkii ennakkotehtävien kaupunkikierroksen ohjetta.

Vuoden salaperäisin juttu

”Ollaanko me nyt Töölössä?”

Teksti ja kuvat: Riikka

07:00 Piip, piippiip. Mutristin ärsyyntyneenä suuta ja avasin silmät: ”Nyt ois aika nousta.” Sini käänsi kylkeä ja veti peiton pään yli. Hiipivän haamun sunnuntai. 07:18 Jännittynyt tohina alkoi, herättyämme kunnolla, aamupalapöydästä. Ruispalojen päälle ahdettiin villapaidat ja korsetit: lämmintä sekä pukeutumisteeman mukaista. 10:32 Harmi, ettei kisassa myönnetä kummallisin vartio -palkintoa, sellaisen olisi 8,5 henkinen vartiomme ansainnut. Ainakaan en nähnyt muilla lastenrattaita tai skeittilau14


takylttiä. Vasta kolme vuotta Espoossa asunut Sari ehti myös hämmästyä useaan otteeseen: ”siis kestääkö Kumpulasta tunti Munkkivuoreen?!” 14:16 Ahaa! Nyt selvisi mihin mikrosiruja käytetään. Perinteisen kummallinen juoni aukesi epäilyttävän hyvin. Mitäköhän jäi huomaamatta? Bussi 52: n kuskille esittelimme, kuinka sutjakkaasti lastenvaunujen kanssa pystyy juoksemaan, kun on kiire ehtiä maaliin. 17:05 Kodin suuntaan. Eipä hilpeästä päivästä paljon muuta tarvitse kertoa, kuin että ensi vuonna uusi pyrkimys voittoon!

Mikä ihmeen Hiipivä haamu? Hiipivä haamu, tutummin Hiippari, on Ilvesveikkojen jokavuotinen salapoliisi- ja kaupungintuntemuskilpailu. Haamu kisataan Helsingin keskustassa, ja kisapäivään liittyy perinteisesti pukeutuminen teemaasuihin, rastien sijainnit paljastavien vihjeiden kaivelu Päivän Pamaus lehdestä sekä käsittämättömän salaperäisen ja monimutkaisen juonen selvittely.

Pukutiimi ompeli makoisat Joutsenlampi-balettiasut kaikille. 15


Katajanokka 100 vuotta sitten Teksti ja kuvat: Mikko

Joukko Maahisten johtajia lähti kiertämään Helsingin Kaupunginmuseon historiallista kuvapolkua Katajanokalle. Sähkökaappeihin ympäri kyseistä kaupunginosaa oli kiinnitetty kuvia Katajanokalta 1900- luvun alulta. Aurinko helli retkeläisiä, taidekävely alkoi eväiden syömisellä Tuomiokirkon portailla. Samalla laskettiin, kuinka monta Hullut Päivät-kassia Senaatintorilla liikkui 15 minuutin evästaukomme aikana. ”Kymmenes tulee Aleksanterinkadulta!” huudahti Mira, hetken päästä Reetta jo vastaa ”12! Tuolla, joka kävelee Sofiankadulla, on kaksi kassia.” Loppusummaksi saatiin tasan 50 kassia.

Etsinnät käynnissä Senaatintorilta jatkettiin polulle, jonka ensimmäinen kuva löytyi kartan avulla Uspenskin katedraalin takaa. Kuvasta kävi ilmi, että 1910-luvulla katedraalin kupeessa on ollut myös pienempi kappeli. Historiasta hullaantuneina joukkio löysi polun muut kuvat hujauksessa. Niissä näkyi aivan tavallisia katajanokkalaisia kadulla kävelemässä. Tosin meininki oli hieman erilainen, ipodien sijaan käsissä pideltiin maitotonkkia.

Hullut Päivät-kassien laskeminen sai aikaan hymyn Jennin, Miran ja Reetan huulille: ”Mistä niitä riittää?”

16


Mira päätyi kätköreissulla jopa sadevesiviemäriin.v

Geokätköily-buumi valtaa maahiset Maahisten samoajaosasto on kuluneen vuoden aikana tutustunut useaan otteeseen geokätköilyn maailmaan. Geokätköily eli englanniksi geocaching on aikuisten aarteenetsintää. Toki sitä harrastavat nykyään kaikenikäiset eri puolilla maailmaa. Geokätköily sai alkunsa keväällä 2000, kun Yhdysvaltojen puolustushallinnon käyttämä GPSpaikannusmenetelmä sallittiin siviilien käyttöön. Ensimmäinen kätkö perustettiinkin lähes saman tien Oregoniin. Nykyään kätköjä on jo 1,5 miljoonaa ja Suomessakin tuhansia. Kätköjen kuvaukset ja GPS-paikantimeen syötettävät koordinaatit on listattu Internetissä. Karttapalvelun avulla löytää helposti lähinnä kotiaan olevat kätköt. Itse kätkö on usein jon-

Teksti: Jenni, kuva: Mikko

kinlainen rasia, joka sisältää aina vähintään lokivihon. Usein rasioissa on myös reissaajia ja muita pieniä esineitä, joita voi siirtää kätköltä toiselle. Maahisten samoajat ovat löytäneet kätköjä muun muassa kaukaa pohjoisesta Enontekiön Stallokurusta sekä Rovaniemeltä, mutta yhtä lailla Helsingin kauppatorilta, Suutarilan täyttömäeltä ja Nuuksion metsistä. Kätköily tutustuttaakin ohimennen uusiin paikkoihin ja houkuttelee vierailemaan kohteissa, joihin ei muuten tulisi mentyä. Ensi kesän leirin, Sarasteen, ennakkotehtävät liittyvät geokätköjen piilottamiseen ja etsimiseen. Maahisille hankittiin pari GPS-laitetta, joten jokainen ryhmä voi nyt kokeilla kätköilyä kokouksissaan. Ehkä ensi kesänä meitä kaikkia on puraissut pieni geokärpänen. 17


Pulinaa akvaariossa: sudarit Sealifessa Teksti ja kuvat: Mikko J

Sudarit suuntasivat syyskuussa Sealifen merimaailmaan ihmettelemään vedenalaista elämää. Klovnikala on tuttu myös Disneyn elokuvasta Nemoa etsimässä.

”Koska me lähetään?” kysyvät kaikki 27 retkelle lähtevää sudenpentua, kun retkikunta odottaa Siltamäessä bussia. Hetken päästä on hurautettu kokonaan toisenlaiseen maahan: meren alle. Sudenpennut ihailevat lasittunein silmin värikkäitä klovnikaloja. Jesse ja Niko johdattavat joukkoa ja löytävät ensimmäisenä uudet otukset: mustekalan, meduusat, ravut ja merihevoset.

lahnoihin. Johtajatkin oppivat uutta: tiesitkö, että jos Atlantin valtamerellä elävän sillin laittaa Itämereen, se muuttuu pikkuhiljaa silakaksi? Alppipuistoon keräännytään palkintojenjakotilaisuuteen. Sealifessa nimittäin vastattiin Sealifen otukset –tietovisaan. Voittaja, Joona, löysi oikean vastauksen jokaiseen visaiseen kysymykseen.

Merisiilejä ja Mussukka Muutama sudenpentu osuu sopivasti paikalle, kun Sealifen henkilökunta esittelee merisiilejä. Rohkeimmat pääsevät jopa silittämään niitä. Sealifen suurin kala, tiikerihai nimeltä Mussukka, lipuu pentujen yli. Retkeläiset ovat päässeet vedenalaiseen tunneliin, joka kulkee Sealifen suurimman akvaarion läpi.

Ja voittaja on… Kotimaan kaloista kertovalla opastuksella päästään tutustumaan haukiin ja

Kaikki osallistujat saivat Sealifen otukset -tietovisasta palkinnoksi mitalit. Ella, Roosa, Helmi ja Sofia tunnelmoivat Alppipuistossa mitaliensa kanssa.

18


Adventtikalenteri joulutunnelman luoja ja tuoja Teksti: Pauliina, kuva: Mikko J

Tänäkin jouluna moni maahinen on myynyt adventtikalentereita. Se kannattaa! Hyvän mielen lisäksi myyjä voi ansaita itselleen tonttumerkin, ja lisäksi oma ryhmä voi voittaa yllätysillanvieton! Rahat käytetään lippukunnan toiminnan tukemiseen, kuten retkien ja leirien järjestämiseen, sekä lippukunnan varusteiden, esimerkiksi telttojen, hankkimiseen. Maahisissa adventtikalentereita myyvät kaikki sudenpennuista johtajiin. Joona Sudet -laumasta onkin myynyt tänä vuonna jo 30 kalenteria. Joonan paras myyntivinkki onkin: “Perhe, ystävät ja naapurit”. Nähtäväksi jää, montako kalenteria Joona saa yhteensä myytyä ja mikä ryhmä voittaa yllätysillanvieton itselleen.

Ensimmäisen kerran adventtikalentereita nähtiin Suomessa vuonna 1947, jolloin suomalaiset partiotytöt toivat kalenteriperinteen maahan. Vuosien saatossa adventtikalenterista on tullut osa suomalaista jouluperinnettä. Ensimmäistä Lasten adventtikalenteria koristi ruskea piparkakkutalo. Tärkeänä ominaispiirteenä partiolaisten adventtikalenterissa on luukkujen alkaminen jo ensimmäisestä adventista. Adventtikalentereiden tuotto tulee kokonaan partiotoiminnalle. Maahiset saavat siis osansa myydyistä kalentereista. 19


Teksti ja kuvat: Suvi

Mitä SINULLE tapahtuu jouluna? Se selviää häröpallon nokkelien kysymysten avulla...

...kunhan olet täysin REHELLINEN vastatessasi..!

Hiomattomia timantteja

Teksti ja kuva: Sini

Ehkä teillekin on tuttu sellainen henkilö, joka toisten vihjailuista tai jopa pyytelyistä huolimatta sanoo vain, että on tyytyväinen itseensä sellaisena kuin on, eikä aio muuttaa itseään tai tapojaan mitenkään. Hän saattaa olla esimerkiksi ilkeä tai laiska. Ei sellainen sinänsä haittaisi, jos käsittäisi sen kuitenkin itse ja edes pyrkisi muuttumaan. Mutta sellaisia ihmisiä en ymmärrä, jotka vain päättävät, että heidän ei tarvitse kehittyä. Kirjoittaja on vartionjohtaja ja medialähettiläs. 20


”Kehittää itseään ihmisenä” on yksi partioihanteista. Ajatelkaa, jos kaikki ihmiset pyrkisivät tällaiseen. Varmasti olisi vähemmän niitä, jotka mäkättävät kassaneidille, ja enemmän niitä, jotka auttavat toisia vaikka kurottamaan muropaketin ylähyllyltä kaupassa. Nyky-yhteiskuntaan on vain jostain pulpahtanut sellainen sanoma, että olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet. Mutta kovin monet käsittävät sen väärin.

Toki kaikissa meissä on hyviä piirteitä. Se, että on aivan hyvä juuri tällaisenaan, tarkoittaa sitä, ettei tarvitse suorittaa ihmeitä ja yrittää kertoa vaikka maailman parhaita vitsejä ollakseen tarpeeksi. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö voisi hieman hioa itseään. Minulle on hyvin tärkeää se, että haluan olla hyvä ihminen. Enkä pelkästään ihan hyvä, vaan kehittyvä, sellainen, etten mummonakaan erehdy luulemaan olevani täydellinen. 21


Terve Maahifit! Yksi kysymys tuottaa kovin usein päänvaivaa partiolaisille: ”Mitä partiossa tehdään?” Kattavan vastauksen antaminen on vaikeaa. Jos kysymys käsittelisi juuri tätä hetkeä, olisi vastaus omalta kohdaltani varsin helppo: Opettelen kitaran soittoa Nuotiokitara- kurssilla Kiljavalla! Tälle Pääkaupunkiseudun Partiolaisten järjestämälle kurssille pääsi jokainen johtajaikäinen, vaikka ainoa edeltävä kitaransoittokokemus olisi ollut alakoulun musiikintunneilta. Vaikka kitaraa ei saisikaan haltuun yhdessä viikonlopussa, saa kurssilta hyvät eväät soittoharrastuksen jatkamiseen.

MAAHISET KOLOLLE

-C-duuri, A-duuri… Terveiset treenien lomasta lähettää Otto Snellman!

22


Haastattelu: Salla ja Mikko J, kuva: Sini

Maahisen toimitus vaivasi jälleen sudenpentujen aivonystyröitä ja kysyi, mitä hassu partiosana tarkoittaa. Sudenpennut rypistivät otsaansa ja koettivat urhoollisesti vastata kysymykseen, mitä tarkoittaa “väiski”. Venla, Sudet ”Se on semmonen partiolaisten hattu, jossa on sinisellä pohjalla valkoinen risti.” Elina, Sudet ”Hattu, jota partiolaiset käyttää. Siinä on valkoisella pohjalla sininen rasti.” Ronja, Sudet ”Jotain vohvelikangasta se varmaan on.” Oliver, Kyy ”Se on se hattu, sinivalkoinen” Olli, Kyy ”Joku lamppu” Kimit, Kyy ”Merkki”

Marko, Kyy ”Se on merkki” Kim, Haukka ”Haarukka” Jessika, Haukka ”Se on merimiessolmu” Indiira, Haukka ”Väiski on vaate” Arttur, Piraijat ”Emmä tiedä, emmä keksi mitään” Mika, Piraijat ”Retki” Sofia, Piraijat ”Emmä nyt kyllä muista” Moona, Piraijat ”Kuulostaa joltain eläimeltä” Gaby, Piraijat ”Se on se pupu, joka Demillä on” Tuomas, Piraijat ”Väiski Vemmelsääri” Elias, Piraijat ”Räiskintää” Tor, Piraijat ”Emmä tiiä, joku partionimi”

Vastaus: Väiski on partiolaisten käyttämä sinivalkoinen lakki. Väiskit ovat haluttua vaihtotavaraa ulkomaalaisten partiolaisten kanssa. 23


Sudet lauma esittäytyy Teksti: Sudet-lauma, kuva: Pauliina

”Olemme sudenpentulauma Sudet. Meidän ryhmässä on 9 tyttöä ja 9 poikaa. Johtajina meillä on Mikko, Pauliina ja Tiina.” -RONJA JA SAANA

suorittaneet muun muassa lemmikki -jälkeä, jonka aikana olemme käyneet vierailulla eläinkaupassa ja Haltialassa.” -VENLA JA ELINA

”Kokoukset päättyvät iltahartauteen ja sisaruspiiriin. Iltahartaudessa luemme satuja ja poltamme kynttilöitä.” -JOONA JA NIKO

”Olemme kiva, iso lauma. Täällä on mukavia kavereita.” -OLAVI, TEO JA JIMI

”Teimme päiväretken teatteriin. Kävim”Kokoukset pidetään aina maanantaisin. me katsomassa Putkimiehen pusu -näyNe alkavat aina ulkona, jossa leikimme telmää Malmilla. Olemme myös olleet alkuleikkejä hetken aikaa. ” viikonloppuretkellä kämpällä. Siellä suoritimme rakentelu -jäljen, ja jokai-LEO JA OLLI nen sai tehdä itselleen oman puulelun. ”Kokouksissa suoritamme jälkiä, suunJärjestimme myös sunnuntaina vannistamme, pelaamme, leikimme ja hemmille brunssin isänpäivän kunniakteemme kaikkea muuta kivaa yhdessä.” si. Retki oli tosi kiva. ” -ALISA JA NEA -SANNI JA HILLA

”Suoritamme paljon jälkiä, jolloin opimme paljon uusia asioita. Nyt olemme

”Olemme ystäviä toisille. Autamme aina kavereita.” -JESSE

24


Hullunkurinen tarina Putkimiehen Pususta Teksti: Elina, Sanni, Pyry, Jimi ja Pauliina, kuva: Mikko

Lauantaina 22.10.2011 Sudet-lauma suuntasi kohti Malmi-taloa katsomaan Teatteri Rollon esitystä Putkimiehen Pusu. Matkastaan ja näkemästään esityksestä, he kirjoittivat seuraavan adjektiivitarinan.

Suloiset sudenpennut esityksessä

Lähdimme Siltamäen ostoskeskuksen pitkältä parkkipaikalta. Matkalle lähti kiltti Sudet-lauma ja johtajat: kunnollinen Tiina, sininen Mikko ja siisti Pauliina. Matkustimme yhdessä kuumalla bussilla. Mukaan sai ottaa omat pienet eväät.

Ulkona oli märkä sää. Saavuimme tuliselle Malmitalolle. Olimme matkalla aggressiiviseen teatteriesitykseen nimeltä Putkimiehen Pusu. Teatterisali oli isosti täynnä. Esitys loppui lihaviin aploodeihin. Näytös oli mahtava.

Sudenpennuista mukana oli: pieni Jimi, vihreä Teo, surullinen Joona, ahkera Jesse, iso Niko, oppiva Olavi, punainen Elina ja iloinen Sanni.

Teatteriretki päättyi aivottomalle kololle, josta lähdimme suloisiin koteihin.

Suloiset sudenpennut esityksen kulisseissa.

25


Piirros: Sini ja Suvi

26


Teksti ja piirrokset: Sini ja Suvi

Korvatunturilla on tapahtunut kauheita! Lahjojen valmistaminen on aloitettu, mutta laskentatonttu on huomannut, ettei lahjojen määrä ole lisääntynyt viimeisen viikon aikana ollenkaan! Lahjoja ei siis tule tarpeeksi joulua varten, ellei syy lahjojen katoamiseen selviä..! Siispä Joulupukki päätti haastatella kaikkia Korvatunturin tonttuja ja sai tietää, että monet tontuista olivat nähneet yhden tontun vievän salaa osan lahjoista aina työpäivän päätteeksi omaan rekeensä. Joulupukki päätti tarkistella valvontanauhoja ja kirjoitti vielä ylös listan tuntomerkeistä, joita muut tontut kertoivat. Lopulta saatiin valittua seitsemän pääepäiltyä, ja heidät asetettiin tunnistusriviin. Nyt on sinun vuorosi auttaa kiireistä Joulupukkia ja selvittää, kuka tontuista on lahjojen varastaja! Tuntomerkkilista: 1. Tontulla on parta 2. Tontulla on tonttulakki päässä 3. Tontulla EI ole nappeja paidassaan 4. Tonttu on 150cm-200cm pitkä 5. Tontulla on raidalliset sukat jalassaan Huom! Tonttujen vasemmalla puolella on mitta, joka näyttää tonttujen pituuden senttimetreinä.Voit ruksia tonttujen alla olevat boksit niin, että laitat ruksin niihin, jotka eivät täsmää. Jäljelle jäävä on syyllinen!

27


Maahisten johtajiston yhteystiedot Toimihenkilöitä Lippukunnanjohtaja Apulaislpkj Sudenpentuosasto Seikkailijaosasto Tarpojaosasto Samoajaosasto Vaeltajaosasto

Lauri Hietikko Antti Jalo Salla Grönlund Mikko Kymäläinen Eeva Riivari Jenni Malila Pauliina Pietilä

041-5287203 050-3377400 040-8433990 040-9112049 050-3054732 050-5747847 050-3376534

Jenna Jaakkola Hemina Nissinen Janika Saarinen Suvi Koivula Pauliina Pietilä Mikko Jalo Tiina Puukko Eetu Pääkkönen Mikko Kymäläinen Verneri Tammelin Mira Tohka Reetta Grönlund Reetta Grönlund Elina Knuutinen Antti Jalo Salla Grönlund (syksy) Eeva Riivari (kevät) Riikka Helminen (kevät) Jenni Malila Mira Tohka Sini Koivula Antti Jalo Otto Snellman Mikko Kymäläinen

040-7233346 0400-512877 050-3010293 040-5358767 050-3376534 050-4393992 0400-829835 040-5581188 040-9112049 050-4362906 040-7691404 040-7525895 040-7525895 040-0543826 050-3377400 040-8433990 050-3054732 050-4101014 050-5747847 040-7691404 040-5358464 050-3377400 040-5705888 040-9112049

Ryhmät Haukka Haukka Piraijat Piraijat Sudet Sudet Sudet Kyy HTC HTC Tohvelit Supikoirat Karhut Karhut Karhut Hattarat Hattarat Hattarat Bestikset Bestikset Popparit Popparit Team Ahma Team Ahma

Johtajille sähköposti kulkee osoitteella etunimi.sukunimi@maahiset.net www.maahiset.net

Profile for Maahinen

Maahinen 4/2011  

Maahiset ry:n jäsenlehden neljäs numero vuonna 2011.

Maahinen 4/2011  

Maahiset ry:n jäsenlehden neljäs numero vuonna 2011.

Profile for maahinen
Advertisement