Issuu on Google+

Fra entréen er der direkte adgang til den 50 m2 store garage. Stolen About a chair er fra Hay ligesom bordet Bella Cofee Table. Lampen er en Le Klint 172 og tæppet er fremstillet i sisal af Lerche Design. Modsatte side: Arkitekt Mogens Starcke valgte en mørk mursten som kontrast til det hvide, hvilket giver en flot effekt. Bemærk, at solcelle-anlægget på taget er skjult, så man ikke ser det udefra.

3. hus på samme vej

Familien Knudsen flyttede til Løkken for at prøve, om livet i en sommerferieby på Vestkysten var noget for dem. De blev så glade for byen, at de nu bor i det tredje hus på samme vej - et selvforsynende hus, de selv har bygget.

N

år man kommer sydfra mod Løkken på den jydske vestkyst, kan man køre det sidste stykke på sandstranden. Regnen siler ned, men over Løkken er der et hul i skyerne, hvorfra solen kaster søjler af lys mod

jorden. Hvilket er passende. Fortællingen om familien Knudsens tur fra lejlighed i Aalborg til selvforsynende hus i Løkken er nemlig en solstrålehistorie.

Ind på scenen trådte derfor arkitekt Mogens Starcke. Han er oprindeligt uddannet ejendomsmægler og autoriseret lånerådgiver. Men en økonomisk

udstykkes grunde. Vi ventede vores andet barn på det tidspunkt og syntes,

krise og en gammel drengedrøm om at tegne huse førte ham en anden vej,

at vi havde brug for mere plads, fortæller Anne, mens hun sidder i hjørne-

og han er nu selvlært arkitekt med speciale i selvforsynende huse.

sofaen i stuen. En hjørnesofa, som blev omdrejningspunktet i en af de få

- Vi så hans annonce i avisen, og så tog vi ud og så nogle af de huse, han

stridigheder mellem fru bygherre på den ene side og hr. bygherre og arkitekt

har tegnet, husker Anne og forklarer, at tanken om et selvforsynende hus på

på den anden. Men mere om det senere.

det tidspunkt havde bidt sig fast.

Da beslutningen om at bygge selv var truffet, gik Anne og Mogens, som de grundige mennesker, de er, i gang med at researche. - Vi gik til en masse åbent hus arrangementer, hvor vi kiggede på, hvordan

- Vi havde fået et tilbud på murstenshus, men gennem Starcke kunne vi få et selvforsynende hus til samme pris, og når man selv har sat et par børn i verden, så begynder man at tænke over sådan noget, siger Anne. Dermed gik de imod den seneste tendens, hvor folk er begyndt at spare på energiforbedringer både i renovering og nybyg. Hvilket ifølge arkitekt Mogens Nr. 9 2013 BO BEDRE

59

i vores hus. Og hvordan vi ikke ville have det, siger Mogens. BO BEDRE Nr. 9 2013

- Vi kan jo ikke tegne et hus. Vi sad med vores A4-papir og forsøgte os frem. Men til sidst måtte vi have en fagmand ind over, forklarer Mogens.

- Vi boede i et lille hus lige herhenne om hjørnet, da vi hørte, at der skulle

andre huse var indrettet. Her fik vi mange idéer til, hvordan vi ville have det

58

Hvert besøg kunne aflæses på deres tegninger, som blev mere og mere detaljerede og endelige. Men der manglede en professionel hånd.


3. hus på samme vej

er en skam. Han mener, at folk er for fokuserede på tilbagebetalingstider,

en stor hjælp. Han er indstillet på at lytte til, hvad vi vil have. Han trumfer ikke

hvor de i stedet burde kigge på, hvad det koster at låne til energiforbedringer

noget igennem, og der har kun været ganske få uenigheder, siger Mogens og

og derefter trække det fra de omkostninger, man ville have til fjernvarme

smiler. For nu er vi tilbage ved hjørnesofaen i stuen. Arkitekt Mogens Starcke

eller lignende. Hvis der er overskud, er det en god forretning.

havde placeret den med ryggen til haven og den fredskov, der ligger for en-

- Om det tager 10, 20 eller 30 år at betale tilbage er ligegyldigt. Sparer man

den af grunden ved siden af golfbanen. En løsning, der var helt uacceptabel

500 kr. om måneden, så kan det betale sig, siger arkitekt Mogens Starcke.

for Anne, der vil have mulighed for at hvile øjnene ved at se på det grønne,

Familien Knudsen købte argumentationen, og byggeprojektet kunne gå

nyde lyset fra Vesterhavet og se på, at golfspillerne tee'er ud fra hul 9 på golf-

i gang. På det tidspunkt havde de solgt deres første hus i Løkken og var

banen, der er nærmeste nabo.

flytet ind i et lejet hus et par hundrede meter derfra. Et hus der vel at mærke

- Men Starcke og min mand ville have, at man fik et flot kig gennem hele huset

kun ligger par hundrede meter fra deres nye 218 m2 store bolig.

lige så snart, man trådte ind af døren. Men jeg sagde, at hvis der var noget,

- Vi har kunnet følge hele byggeriet hjemmefra. Da gravemaskinerne kom,

jeg virkelig ønskede mig, så var det at stuen blev vendt, forklarer Anne.

hang vi og kiggede ud af vinduerne. Det var spændende, mindes Mogens.

Hun fik sin vilje trumfet igennem, og når parret i dag sidder i sofaen og kigger

Da ydermurene var rejst, fik Anne og Mogens travlt. De målte op og regnede

ud på fyrtræerne gennem de store superlavenergi-vinduer, er de ikke i tvivl

på rumstørrelser, trappebredder og meget mere.

om, at det var den rigtige beslutning. Men hun bliver stadig drillet lidt med det,

- Vi har brugt mange timer på måle op og vurdere, om der er plads nok til et

når arkitekt Mogens Starcke kommer forbi. Det gør han nemlig en gang

spisebord, uden at man brænder sig på pejsen, hvor bred trappen op til

i mellem. Både for at se på huset og hvordan det udvikler sig med tiden, men

stuen skal være og meget mere. Gennem hele processen har Starcke været

også fordi han er blevet en ven af familien.

60

BO BEDRE Nr. 9 2013

Fra køkkenet kan man overskue stort set hele huset og haven. Børneværelserne ligger lige ud til fællesrummet, så familien føler, at de er sammen, selv om de befinder sig i forskellige dele af huset. Køkkenet fra Schmidt er udført i sort eg og har corian-bordplade. For enden af køkkenbordet et BeoVision 10-fjernsyn.Spisebordet er et Piet Hein Elipsebord med Arne Jacobsens 7'er-stole omkring samt et parStokke-stole til børnene. Den flotte lampe er designet af Jasper Morrison for Flos. Vinduerne er superlavenergi-vinduer fra Rationel, der hedder Auraplus. Modsatte side: 1. Familien Knudsen samlet i et roligt øjeblik: Anne, 41 år, Mogens, 36 år, fire-årige Alberte og William, der er to år, som faldt i søvn to minutter senere. 2. Huset har mange flotte kig. Her fra stuen ned mod køkken/spisestue-afdelingen. Den dekorative og stemningsskabende biopejs er fra Decoflame. 3. Anne har indrettet en skøn hyggekrog, hvor hun er tæt på familien og alligevel kan sidde tilbagetrukket. Stolen er en J 110 fra Hay og herfra kommer også bordet, der hedder Don't leave me. Lampen er en Pedrera PD5 fra Gubi. Højttaleren i hjørnet er en BeoSound 6002. Billedet er den klassiske cirkelkaffe-plakat, som Brugsen brugte i mange år, der har fået et twist af Anne.

Nr. 9 2013 BO BEDRE

61


3. hus på samme vej

62

BO BEDRE Nr. 9 2013

Vinden kan bide fra sig, når man bor i Løkken. Derfor var et af familiens ønsker, at der blev tænkt hyggekroge med ly og læ ind i huset. Ovenlysvinduet fra Velux sikrer, at der er lyst og rart. Læg dertil biopejsen fra Decoflame og de to oliventræer, som sikrer hyggen. Modsatte side: 1. Halvvæggen mellem stuen og fællesrummet skulle egentlig gå fra gulv til loft, men håndværkerne anbefalede denne

løsning i stedet, som familien er blevet rigtig glade for. Stolen er Poul Kjærholms PK22. Sofaen er fra Function og bordet fra Naver er designet af Ebbe Gehl. Stagerne herpå er fra Ferm Living. Tæppet er fra Garant og puderne har Anne selv syet. Indbygningshøjttalerne over sofaen er fra B&O og hedder BeoLab 15. 2. Fra haven ser man de mange dejlige sol- og lækroge. Glasafskærmningen er uden ramme, så der ikke

er forstyrrende linjer, når man ser ud fra stuen. Fra denne vinkel aner man lige solcellerne på taget til venstre.


3. hus på samme vej

Selvlært arkitekt med speciale i at kombinere miljø og æstetik Arkitekt Mogens Starcke er uddannet ejendomsmægler og lånerådgiver. Han har siden 2009 haft sit eget arkitektfirma med speciale i selvforsynende huse, hvor han tilbyder en samlet pakke med hus, lånerådgivning og projektstyring. - Jeg skulle bygge et hus til min familie, og jeg var inspireret af passivhuse. Men jeg ville gå i nul på hele energiforbruget, så jeg ikke skulle betale varme og el, siger han. Derfor pimpede han passivhus-tanken op med jordvarme, solceller og solfangere. Resultatet var et hus, der bruger mindre energi, end det laver, uden at gå på kompromis med æstetiken. - Man skal ikke kunne se, at et hus er selvforsynende. Jeg gemmer solceller og solfangere, så man ikke kan se dem udefra. Og så skal det fungere, uden at man skal sætte sig ind i alt mulig teknik, siger Mogens Starcke.

1. Hjemmekontoret står for det meste ubenyttet hen. Derfor bliver en del af rummet snart lavet til et vinskab. 2. Stenene i brusekabinen er de samme, som er brugt på gulvet i resten af huset, hvilket giver en god følelse af, at indretningen er tænkt igennem og hænger sammen.3. Nordic Energy Group har leveret solceller, solvarmeanlæg og jordvarmeanlæg. Desuden er huset isoleret med 400 mm i loft og vægge og 500 mm i gulvet. Det første år skulle anlægget køres ind og energiudgiften var på 5000 kr, men familien forventer at gå i nul allerede i år. Beregningerne viser, at har huset et forbrug på minus 47,9 kWh/m2, hvilket er fire gange mindre, end der kræves af et passivhus.

64

BO BEDRE Nr. 9 2013


Bo Bedre 2013