Page 1


CURRICULUM VITAE PRESENTATION I’ve always been fascinated by the relationship between architecture and structure and for this reason I chose my course of study. With my degree I am able to operate, through architecture and engineering instruments, with full knowledge of the functional aspects, distribution, formal, structural engineering, operational, economic and environmental and economic estimation, directing the construction and the critical reading of the existing purposes of restoration project. The course of study was focused both on humanistic course and on technical one.. During my studies I also had the chance to attend seminars and some international workshop.

MICHELE GUIDOBALDI michele.guidobaldi@yahoo.com +31 (0) 6 17215491 Italian nationality

EDUCATIONAL BACKGROUND July 2016

February 2017

Master Degree in Building Engineering and Architecture, Marche University Polytechnic, Ancona, Italy, with a thesis titled “Structural analysis and conversion project of Silos Molo Sud of Ancona’s harbor”, an industrial archeology project that aims to reuse of silos with a change of functions as a collaboration with Authorities of Ancona’s harbor. (Supervisior Prof. Fabrizio Davì and Prof Francesco Leoni)

Abilitation as engineer, Marche University Polytechnic, Ancona, Italy,

WORK EXPERIENCE August 2017

February 2017

CITYFÖRSTER junior architect Rotterdam, The Netherlands

CITYFÖRSTER architecture intern Rotterdam,The Netherlands

May 2010 ERAP MARCHE internship Ancona, Italy 2


WORKSHOP BAR RINIA September 2016

January 2016

SHARPER european researchers’s night Video Mapping first place

Lighthouse sea hotel Siracusa, Italy

January 2015

May 2013

Roosvelt memorial island and MoMA extension workshop New York, USA Accademia Adrianea Roma, Pratt Institute

Potsdam & Italien Internationaler Entwurfsworkshop: Eingriff+Erweiterung ,Berlin Marche Polytecnic University, Polytecnic of Turin and Potsdam School of Architecture

August 2013 ArchiSTART taranta power Lecce, Italy

LANGUAGES Italian native language English fluent level

SKILLS CAD and BIM

Adobe Suite

Autocad 3ds max (V-ray) Rhinoceros Archicad Revit Grasshopper

Photoshop Illustrator InDesign After effects

Office Suite

Others

Microsoft word Microsoft power point Microsoft excel

Sketch-up Maya Sap 2000 Namirial Thermos

3


TABLE OF CONTENTS SELECTED WORKS 2013-2017

6 BAR RINIA

10 EMBASSY RESIDENCES

14 BACK TO THE ROOTS


16 THE LEARNING TIDE

22 THE SILO

26 LIGHTHOUSE

28 ITALIAN EMBASSY


Cont

BAR RINIA UNDER CONSTRUCTION

Fier Albania I worked on it as a junior architect. The city is going through an exponential growth because of the industries located in the surrounding area. Several urban interventions are affecting the city, improving public spaces and services for the community. A really dynamic and ambitious context needed a symbol for its re-birth that will

be the New Bar-Rinia complex. The idea is to create a mixed-use complex that is melting with the context representing the multiples necessity of the area. A symbol of the ambition of the new face of Fiery city. Bar Rinia will be a truly multifunctional building that includes: 5 stars hotel, an underground car park, residential units, notaries, banks, bar-cafĂŠ, casino, restaurant, cinema, shopping area, gym and a pool among other functions. The building has

6

been designed to be used in different ways during the day, offering public/open access areas and private/restricted access functions. The complex program has been solved in a unique shape building where a single volume is internally fragmented in order to overlap different needs and to face the diversity of the surroundings. The concept has been developed guided by two main key points:The Park: the building and the park will become a harmo-


nious whole.The green area will merge into the building, vegetation and green characterizes the side of the building towards park creating a continuity.The Plaza: A sunken plaza with shops, a casino and a supermarket will form the heart of the building. From the park, a large stairs will allow the heart of the building. From the park, a large stairs will allow easy access to the place. The plaza will also offer space for gatherings, or temporary activities such

7


Cont

as a small concert and as such will give public space back to the city. The different functions are recognizable from outside from the different composition of the panels in the façade. Internal flexibility in the functions like shops was one of the main requests of the client, in order to give alternatives to the future occupants. The material chosen for the façade are a mixed palette of neutral colors and architectural concrete. Shading natural

anodized aluminum panels: silver, champagne and gold colors are used to protect the building from sun exposure in the southern and eastern part, while in the northern façade are used to answer to privacy needs between hotel rooms. The shading panels fold along track creating movement in the façade, differentiating functions and showing the “life” inside New Bar-Rinia. A linear character denotes the building, the slabs

8

has been offset to the front in order to create continuous lines to describe the perimeter of each floor. Rhythmic steps are created with balconies and terraces to add interest to the façade decomposing the volume. The idea is to create an elegant combination of rich materials and rough concrete, as a representation of the new Fiery connected to the roots.


9


Cont

EMBASSY RESIDENCES UNDER CONSTRUCTION

Tirana Albania I worked on it as a junior architect. The property is located in the area defined as mixed use, residential and public services area next to the historical centre of Tirana. The project concerns a eight-story building, two of them are underground parking. The public facilities are positioned on the ground floor level where there are shops and a restaurant,

while on the floors above there are three apartments for each floor, three apartments for each floor, and a garden with a swimming pool on the roof top. Entrances and circulation of the building have been reorganized, the residential building is accessed via a representative lobby on the ground and also from the staircase that goes around the building. The main idea was to find a prototype for Albanian urban housing, and for

10

the city of Tirana in particular, an integrated design where the partition of apartments, parking garage, shops, restaurant, structure and all other technical requirements form an inseparable organic synthesis. All efforts were made to open the faรงade as much as possible to give the apartments a generous visual connection endeed this small residential eight story building is characterized by glass facade with movable shading panels, light


and shiny materials, concrete and a green skin that evokes traditional ivy-covered buildings are the dominating elements. The building is set up horizontally and the corners are visually open giving spatial quality to the interior and the exterior. The faรงade forms an interface between the public realm and the privacy of the apartments, this last point ensured by an accurate study of the floorplans.

11


12


13


Cont

BACK TO THE ROOTS COMPLETED

Korca Albania I worked on it as an intern. Taking as starting points both the artist concept of “root-seeking” and the fact of Korca being one of the Albanian cities with more heritage, we worked our concept towards an architectural object that could establish at same time a relation with the sculpture and with the city. The sculpture author, worked

the concept of roots-seeking by inverting the tree. The branches grows now towards the underground, recollecting again the past, possibly the lost identity. The proposition of this pavilion play with this concept. We propose a mirror which will “return” the sculpture to the “natural position”. The viewer was then inverted in relation with the surroundings. The structure, taking the shape of an house archetype,

14

is striped to his fundamentals, the material used was lumber wood. The floor became ceiling, the hanged Albanian carpet was the “earth” in which the tree seek is aliment. The pans was position like flowers on a prairie. In conclusion we aim to provoke in the viewer a reflection of tarditions as our identitground in the contemporary life.


15


Cont

THE LEARING TIDE Valga Estonia I worked on it as a junior architect. Situated in between two countries, Valga has interesting geographical and urban setting, that can be emphasized in city fabric. Three distinctive motives of water, greenery, and commerce goes through the city and culminates in the center. The site is located both on the green and urban axis, therefore can be

used accordingly. The proposal seeks to integrate the location in larger scale as a part of city’s green strip programming the public space with sport-related activities and public space that would benefit its every visitor. Primarily, the proposal aims connects and extend the existing green urban spaces, generating a urban green backbone, complemented with program to be used by the community. This we understood, as a support

16

for attracting new inahbitants for the city center, as part of the re-densification strategy, as stated in Valga Comprehensive Plan. The school has been designed following contemporary open learning school principles. The idea is to create a safe and stimulating environment where pupils can learn constantly by interacting between each other and teachers. The new concept of school is divided in on open-interactive learning path, inspirational


17


Cont

points, laboratories and traditional class room. Each functions requested by the programme is located strategically, in order to favour pupils movement around the school; laboratories are generally open space where kids can use the tool under the surveillance of the teacher. In the open learning path soft furnitures have been placed to benefit social interaction, moreover little thematic libraries have been located next to the labs to feed kids curi-

osity related to the topic of study. Considering the structure of the existing school divided in traditional classrooms and admin offices the new extension is aiming to break down this conventional rules, mixing functions and adding practical labs. Entering the school a spacious lobby welcomes visitors and pupils to the hearth of the school located in the centre behind the existing office facade to be preserved as per brief request. Wardrobe,

18

canteen and assembly hall on the first floor are located in this precious space as the biggest functions in the programme. The new school is an energy efficient building where a certain strategy has been adopted since the beginning of the design to lower carbon emission and embodied energy. The energy efficiency strategy can be divided in two main category: active energy system and passive energy system.


19


Cont

The sports hall and gymnasium are a combination of new technological sports facilities and old historical features. The existing building has been refurbished respecting the linear characteristics of the building, additional spaces have been added according to the programme in order to make the sports hall accessible and functional. The topography of the surrounding area has been used to shape the new proposal and to connect different areas of the building without distu-

rbing the existing nature and landscape. Entering in the building a spacious foyer welcomes the visitors, the reception area has been located next to main entrance, to guide visitors and athletes to the building. At the first floor, wardrobe, shower room and toilet are dedicated to athletes which are using the main sport track, the football pitch, the fitness area and the gym for weight lifting. While basketball player and volley ball players are invited to use the facilitie

20

located in the undergroundfloor of the neighbouring sports hall. In the underground floor are located technical storages. Fitness area, gym and shooting area have been located at the first floor where the structural elements and the wooden cladding get sparse and let the sunlight penetrating softly in the building. The new sports hall is connected to the old grand stand with a wide tunnel, that has been treated with the same cladding material but with a different rhythm.


Inside the sports hall modern facilities are located with double entrances in the underground floor. To homage the wooden structure culture craft of the country, laminated wooden beams have been used for the new sports hall. Wooden thin planks are covering the facade contrasting the strong horizontality of the building, different rhythm have been introduced to define different functions.

21


Cont

THE SILO Ancona Italy The project take place in the harbor of Ancona, Italy, in particular in the pier number 20, where there are 34 silos. The aim of the project was mainly the redevelopment of a new waterfront for the city. This would be able to preserve the silos that make part of the city skyline. Looking at the detail on the macroscale of pier, undeniable is the absolute

lack of connections between the pier and city centre, varius formal problems were found such as sound , smell , degradation of the surrounding areas. The structure is composed of 6 row to 48 columns and a plate that serves as the basis of the vertical cells. It was analyzed a portion include two silos, schematized with a rod bound with an interlocking yielding to the rotation. Then the equations of the elastic line of the fourth order were

22

wtritten with the relevant boundary conditions, then the analisys of the loads of the new use is performed and integration constants have been obtained. All these studies to get the first three natural frequencies of vibration and the related periods to figure out the rigidity of the structure. Critical analysis has been carried out of this area that is located in an industrial context, with its formal consequences, such as olfactory scores,


degradation of the surrounding areas. This series of tests was made to exclude certain destinations of use, incompatible with the structure and with the characteristics of the area. The first twenty-two silos have been allocated for marine aquarium with their complementary functions. The remaining silos have been allocated for a library, the museum of the sea, a restaurant and a bar, both blocks connected to the first floor from the second

23


Cont

level of the square. The aquarium develops over six levels, on the ground floor there are two glazed and a matte volumes that allow the passage and create visual views. These volums are able to accomodate some part of technical installations, the ticket office and the entrance hall, from which can be accessed to the top floor where you can see some fish tanks from top and enjoy the view from the terrace. Then continuing the path that develops in the

three levels below through a transparent tunnel which allows a complete view of the fish tanks, then coming to the first floor where there are the book shop and the exit hall. While the multipurpose block is formed by a glass case that includes twelve silos the new volume surrounding the silos is divided into six levels and is supported by seven cylinders formed by tubolar and connected with the original structure. On the ground floor the lobby

24

consists of a vitreous volume, the first floor is designed as a public space filter.I n the two upper floors there is the museum of the sea, the interior spaces of the silos were destined for sale of screenings and to expose the various works of the museum all enriched by the scenic backdrop of the port. While the top three floors are allocated to the library. The coverage plan on the top, is caracterized by a thin blade with a reflective material.


25


Cont

LIGHTHOUSE Syracuse Italy Archimedes was said to have used a burning glass as a weapon, when Syracuse was besieged by Marcus Claudius Marcellus, this legend (legend?), was the starting point to characterize our project. Light reflected towards the sea from a cliff in Syracuse. That’s why the curved walls of the spa/restaurant building and of the suites are coated with shin

ing brushed steel to remind the tale of Archimedes. At the same time we didn’t want to impact such an amazing environment. The project has been inserted in the surrounding covering it with shards clad with the local stone. Here the leading building is more carefully explained. The main goal is the relationship with the peculiarity of the landscape. This building represents the core of the initial concept, related, with its functions and

26

shape, to the surrounding nature. The health spa and its related functions follows the site levels, while creating an evocative space as a natural and pleasent oasis. The whole building has been thought as a singular platform, simply leaning on the top of the reef: behind, the Lighthouse rests with its magnificence. The shape of the building divides the three functions inside it, in a fluent and natural way.


27


Cont

ITALIAN EMBASSY Berlin Germany The poject aims to build a new accomodating structure, and to renovate the internal functions of the existing 19th century bulding. The Italian Embassy in Berlin that is one of the momumental embassy buildings constructed during the Nazi era, situated across the street from fellow Axis nation Japan’s Embassy, the building was built between 1938

and 1942 and before the end of the Second World War the structure was heavily demaged, with only the western wing on Hiroshimastrasse remaing usuable. The ambassy was extensively renovated by the Roman architect, Vittorio De Feo, with work completed in June 2003. The lot was between Hiroshimastrasse and Hildebrandestrasse, to 60 meters in length and 23 meters wide. The main aim was to turn the embassy a real pole of attraction

28

in many ways, in order to do this, the idea was to create a new building near the embassy and to convert the functions of the public part , on the top floor, of the embassy. The new building contains, on the ground floor, an agorĂ and a italian restaurant, in order to promotefood and drinks from Italy. On the first floor there is a theatre or auditorium which has as its scenic backdrop of the Italian embassy court-


29


Michele Guidobaldi portfolio  
Michele Guidobaldi portfolio  
Advertisement