Page 1

peri X PERIENCE

Jaargang 3 - voorjaar 2009

Meetings & incentives van niveau

Maastricht - Luik - Aken - Hasselt

Kastelentocht in de Euregio Maas-Rijn

D-Day voor Bavaria Wereldfeest voor de paarden CHIO Aachen 2009

1


USP? D

e budgetten zijn krapper en in de huidige tijd is veel geld uitgeven even ‘not done’. Reizen voor een meeting naar exotische oorden is er nu niet meer bij. Bedrijven maken pas op de plaats en geven slechts het hoognodige uit om een vergadering of event te organiseren. Het eigen kantoor doet volop dienst als vergaderlocatie, en internet doet de rest. Lijkt zo simpel, maar direct contact rond de tafel, met een blik recht in de ogen van de gesprekspartners, blijft toch de beste manier van confereren. En dan ’t liefst onder niet-alledaagse omstandigheden zoals die van kantoor. Het resultaat is dan voorspelbaar beter; er wordt beter geluisterd, er wordt effectief gediscussieerd. Ook het eindresultaat is dus beter, en dat brengt waarschijnlijk ideeën en dus geld op! Nog altijd zijn er genoeg gezonde organisaties en bedrijven met goede business die regelmatig een goed overleg nodig hebben of behoefte aan een brainstormsessie. Dat hoeft niet altijd in New York, Parijs of Barcelona te zijn, dat mag ook best in een regio die vooral betaalbaar en ook van deze wereld is. Men kijkt nu niet alleen meer naar het spel, maar zeker ook naar de knikkers... Volop kansen dus voor onze mooie Euregio met steden als Maastricht, Aken, Luik en Hasselt, stuk voor stuk steden met een internationale allure, uitstraling en een prachtig heuvelachtig achterland. Het buitenlandgevoel is hier volop aanwezig, de locaties zijn er betaalbaar en u wordt niet gehinderd door lange reistijden en dure vliegtickets. Kortom hét alternatief voor het buitenland is de Euregio, met Maastricht als centraal uitvalspunt!

krachten van al dat moois dat wij te bieden hebben, is belangrijker dan ooit. Krachten die kwaliteit uitstralen en onderstrepen dat er volop keuzemogelijkheden zijn. De vele tophotels, de goede restaurants en het onverbeterlijke enthousiasme van de inwoners van de Euregio zijn al vele malen genoemd en geroemd. De mogelijkheden om daarnaast iets origineels te organiseren zijn hier volop aanwezig. Belangrijk is dan ook dat wij met z’n allen begrijpen dat goede kwaliteit meer betekenis heeft dan ooit. In tijden van economische teruggang is het makkelijk om te bezuinigen op personeel, sales en marketing. Maar juist nu moeten wij laten zien waarom onze bourgondische gastvrije mentaliteit een USP is! Daarnaast is een betere dienstverlening ook zeer belangrijk. Een stapje extra zetten, een brede glimlach en proactief handelen, al die zaken kosten kost niets extra’s. Op details letten, origineel zijn. Dat is waar wij het van moeten hebben en dat is waar de kansen liggen. M-Event doet dat al vanaf de beginjaren en met succes! Daar plukken wij nu de vruchten van. Het is al sinds jaar en dag ons USP! Veel plezier met deze M-Xperience. Ik ga er van uit dat de verhalen ook u weer op goede ideeën brengen!

John Smeets uitgever M-Xperience

directeur M-Event De vele verzoeken aan ons om juist nu een meeting te organiseren in deze mooie regio, verrassen ons dan ook niet. In ons 20-jarig bestaan hebben wij verscheidene crises meegemaakt. Steeds weer boden wij met z’n allen het juiste alternatief. Volop kansen dus weer om ons te onderscheiden in de markt. Een bundeling van

2

3


s r e n i d r e t a e h t e d n e l l u v Avond

Xperience PERIENCE

Kastelentocht (3)

8

Hét vakblad voor organisatoren van zakelijke evenementen in en rond Zuid-Limburg Productie: Studiopress BV Molensingel 73, 6229 PC Maastricht

CHIO Aachen 2009

16

Zestiende WMC

24

T +31 (0)43 - 361 82 82

Humoristische Moorddiners

F +31 (0)43 - 356 00 84 info@studiopress.nl

Stap in een van onze hilarische moorddiners waarbij, naast het speuren naar de dader, vooral de nadruk ligt op plezier! Tijdens een heerlijk diner op één van de prachtige Limburgse kastelen, maakt u kennis met een aantal markante kasteelbewoners die de avond zullen vullen met vertier. Ze nemen u mee in een verhaal dat zich helemaal tussen het publiek afspeelt! U zit er niet alleen midden in, maar u maakt er ook zelf echt deel van uit. Kijk bijvoorbeeld niet op als de Graaf een aantal gasten uit u midden op ludieke wijze zal ridderen en wees niet verbaasd als u door de beul wordt gevraagd mee te werken om een aanslag te beramen op zijn werkgever. Later op de avond komt één van de kasteelbewoners om het leven en zal u worden gevraagd om deze vreselijke moord op te lossen. U wordt in teams verdeeld en gaat, onder het genot van een drankje, aan de slag! De groep met de beste oplossing is winnaar van de avond en wordt onderscheiden met een ereketting. U kan gegarandeerd terug kijken op een geslaagde en gezellige avond waar nog veel over gepraat zal worden!

Redactie John Smeets, hoofdredacteur Guy van Grinsven, redactie & fotografie InterPunct, eindredactie

De keuze van Jean-Philippe Rieu

20

Bijdragen Dreffus Raaneguel Guy van Grinsven Jo van Drak Jacques Herraets M-Event Uitgeverij M-Xperience BV Postadres: Forum 65 6229 GV Maastricht T +31 (0)43 - 361 67 00 F +31 (0)43 - 367 15 90 info@m-xperience.nl

Moorddiners bieden wij in verschillende stijlen: Middeleeuws, Maffia, Oud Engels, Franse tijd, Heksentijd

Fotografie

D-day voor Bavaria 28

Studiopress Fotoproducties B.V. Molensingel 73, 6229 PC Maastricht T +31 (0)43 - 361 82 82 F +31 (0)43 - 356 00 84 info@studiopress.nl Beeldbewerking: Joris Vroemen

D’Artagnan

Sales John Smeets / M-Event T +31 (0)6 547 574 63

is onsterfelijk

32

Apemanagement

40

info@m-xperience.nl

Een avondje Nederlandstalig

Opmaak Rob Simons, Ontwerpburo RS

Op deze avond brengen wij het Hollandse lied tot leven in een feestelijke Ambiance. U kunt luisteren naar en natuurlijk meezingen met de grootste Nederlandstalige hits van de afgelopen 30 jaar. In een dinershow-achtige sfeer geniet u tevens van een heerlijk diner. Dit alles is onderdeel van een bijzondere avond uit het leven van twee bijzondere broers. Zij hebben beiden een passie voor zingen, maar helaas ook voor dezelfde vrouw! En dat leidt, gedurende de avond tot komische en soms ontroerende taferelen. De broers zingen het hoogste lied en brengen allerlei beroemde Nederlandstalige liedjes ten gehore. Tussendoor zullen zij zorgen voor de nodige entertainment aan de tafeltjes. Een schitterende avond waarbij u ondergedompeld zult worden in muziek, humor & heerlijk eten. De DJ zal later op de avond zorgen voor een feestelijke afsluiter waarbij de dansvloer zeker gevuld zal raken.

info@ontwerpburors.nl Druk

BMW Racen op Circuit Zolder

38

Drukkerij Fortemps, Luik Oplage 7.500 exemplaren Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

TE BOEKEN VIA M-EVENT

+31 (0)43 3616700 - info@m-event.nl - www.m-event.nl

5


WELKOM IN MAASTRICHT EN... WELKOM BIJ REDERIJ STIPHOUT Maastricht is een geweldig leuke stad. De compactheid van de binnenstad, de vele historische gebouwen, de verscheidenheid aan bezienswaardigheden en niet als laatste, het bourgondische karakter maakt Maastricht tot een favoriete bestemming voor bedrijven en verenigingen die hun jaarlijks uitstapje plannen. Het enige nadeel van Maastricht is wellicht dat er zo veel te zien en te beleven is dat het voor u moeilijk is om een juiste keuze uit het aanbod te maken.

Graag maken wij een offerte voor uw dag-, middag-, of avondprogramma. Nog leuker is het om eens naar het zuiden af te reizen en zelf te komen kijken hoe verrassend Maastricht is en hoe goed een boottocht in uw programma is in te passen. Wij verheugen ons er al op u te mogen begroeten aan boord van een van onze passagiersschepen.

Rederij Stiphout verzorgt al meer dan 50 jaar boottochten op de Maas en door onze jarenlange ervaring bent u niet alleen bij ons aan het juiste adres voor uw boottocht maar ook voor heel veel andere programma onderdelen tijdens uw bezoek aan Maastricht. In onze brochures van 2009, die wij u graag toezenden, staan alle mogelijkheden uitgebreid omschreven.

DAGTOCHT “VERRASSEND MAASTRICHT”

LUNCH CRUISE BASSIN

12.00 uur: Uw programma in Maastricht begint met een lunch in een restaurant in het centrum van de stad.

De historische binnenhaven ’t Bassin ligt aan de rand van het centrum van Maastricht en dateert uit 1825. De binnenhaven was naar het noorden verbonden met de Zuid Willemsvaart richting Den Bosch en naar het zuiden met het kanaal van Maastricht naar Luik. Dit kanaal is in 1960 gedempt en ’t Bassin raakte in verval. Onlangs is ’t Bassin weer in haar oude glorie hersteld. Diverse historische panden zijn gerenoveerd en in de kadekelders zijn restaurants en winkeltjes gevestigd. ’t Bassin wordt nu gebruikt als passantenhaven voor de pleziervaart. U maakt een 2 uur durende boottocht met het mps. “Jekervallei” of mps. “Belvédèrevallei”. Via de sluis van Bosscherveld komen wij op de Zuid Willemsvaart terecht en na het passeren van een, met de hand bediend, sluisje en een tunnel die onderdeel uitmaakte van de vestingwerken van Maastricht varen wij ’t Bassin binnen. Via sluisje 20 komen wij weer op de Maas terecht en varen terug naar onze aanlegsteigers.

13.30 uur: Na de lunch wandelt u op eigen gelegenheid via de historische St. Servaasbrug naar het stadsdeel Wyck, waar aan de Wycker Grachtstraat 26 Stoombierbrouwerij de Keyzer gevestigd is. In dit beschermd Rijksmonument werd tot 1970 bier gebrouwen. Tijdens de interessante rondleiding krijgt u een goed beeld hoe hier vroeger gewerkt werd en na afloop kunt u in het proeflokaal 2 speciaal bieren, naar oud Maastrichts recept, proeven. Ca. 16.00 uur: De gasten kunnen nu op eigen gelegenheid nog even de stad bezoeken en zelf ervaren waarom Maastricht zo’n leuke stad is. 18.00 uur: Wij verwachten de gasten bij onze aanlegsteigers, gelegen aan de Maaspromenade in Maastricht, tussen de St. Servaasbrug en de Wilhelminabrug, voor een avondtocht op de Maas inclusief drankjes en een uitgebreid koud & warm buffet. Tijdens de tocht passeren wij o.a. de bekende “Stop van Ternaaien”. In deze sluis wordt de boot 15 meter omhoog geschut van de Maas naar het Albertkanaal. 22.00 uur: Aankomst te Maastricht en einde van het arrangement “Verrassend Maastricht”. Dit arrangement bieden wij aan vanaf € 79,00 p.p. en is incl.

LUNCHEN OP DE MAAS Er is zoveel te zien en te beleven in Maastricht dat het soms jammer is om teveel tijd te verliezen aan een lunch. Wij hebben een goede oplossing voor u. Combineer uw lunch met een ca. 50 minuten durende rondvaart op de Maas en geniet naast de vele bezienswaardigheden die wij passeren van een uitgebreide koffietafel. Deze bestaat uit diverse vleeswaren, kaas, jam, yoghurt, broodjes en broodsoorten. Koffie, thee en melk worden onbeperkt geschonken. De prijs van dit arrangement bedraagt € 17,00 voor volwassenen. Kinderen (4 t/m 12 jaar ) betalen € 10,05. Zie onze site www.stiphout.nl voor het vaarschema en vertrektijden.

Ŕ Ŕ Ŕ Ŕ Ŕ

Lunch in restaurant in het centrum van Maastricht Rondleiding met proeverij bij Stoombierbrouwerij de Keyzer Charteren eigen passagiersschip (4 uur) Welkomstcocktail Overige drankjes naar wens (excl. buitenlands gedistilleerde dranken) Ŕ Uitgebreid koud & warm buffet Ŕ Feestelijke aankleding van de boot (minimale deelname 45 gasten; maximale deelname 75 gasten)

Tijdens de tocht serveren wij onderstaand buffet. LUNCHBUFFET BASSIN Kippenpasteitje *** Gekookte ham *** Ardennerham met meloen *** Rosbief *** Gerookte zalm en makreel *** Kaasplateau met binnen- en buitenlandse kaassoorten *** Diverse salades *** Fruit *** Gemengde broodjes *** Broodsoorten en roomboter Dit arrangement is te boeken vanaf 30 personen. De kosten hiervan bedragen € 42.50 , p.p. en is inclusief boottocht en uitgebreide lunch.


Kastelentocht in de Euregio Maas-Rijn

Kastelen van een bondgenoot van Willem van Oranje en voor een Amerikaanse president

(3) oor de aanwezigheid van kastelen weet je dat je in een historisch landschap bent. De oudste varianten – ruwweg vanaf de twaalfde eeuw – zijn water- en ringwalburchten, donjons, paltsen en mottekastelen. (In Eijsden, even ten zuiden van Maastricht, werd in februari 2009 nog een oude mottetoren ontdekt, die behoorde bij het oudste type kasteel dat in Noordwest-Europa voorkomt). De eerste kastelen werden vooral gebouwd als toevluchtsoord in tijden van gevaar, om de vijand buiten de deur te houden en als statussymbool voor een kasteelheer. Ze hadden dikke muren, vaak hoge torens met kantelen (handig voor het uitzicht maar ook om de buurman met een iets kleinere toren de loef af te steken), grote, dikwijls onverwarmde vertrekken en in een enkel geval een ophaalbrug.

D

De laatste kasteelvarianten zijn de negentiende-eeuwse paleizen, landgoederen en buitenhuizen van bijvoorbeeld derde generatie adellijken of de kleinzonen van succesvolle industriëlen. Ze waren vooral gebouwd opdat de bewoners in grote weelde konden leven en aan de omgeving konden laten zien hoe veel smaak ze hadden en hoe breed ze het konden laten hangen. En tussen die twee uitersten – het weinig luxueuze middeleeuwse versterkte kasteel en het soms zinnelijke negentiende-eeuwse paleis – zijn nog tientallen andere varianten van kastelen – commanderijen, burchten, slotkastelen, buitenverblijven enzovoort.

In de Euregio Maas-Rijn, met Maastricht precies in het hart, zijn in de loop der eeuwen honderden kastelen gebouwd. Met hun statigheid en doorgaans imposante omvang oefenen die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op bezoekers uit. Geen beter decor voor fantasie, creativiteit en rollenspelen dan zo’n kasteelomgeving. En geen wonder dus dat organisatoren van Meetings en Incentives zoals MEvent in Maastricht hun oog graag laten vallen op deze mooie gebouwen in fraaie omgevingen (waar mensen kunnen ontdekken wie ze óók kunnen zijn). M-Event weet dat als geen ander en kent de Euregio als haar eigen achtertuin.

Omdat ze zo oud zijn, hebben de meeste kastelen allang niet meer de functie die ze kregen nadat ze waren voltooid. Ze zijn immers bewoond geweest door verschillende generaties, die allemaal hun stempel op het gebouw hebben gedrukt en wier belangstelling om het in stand te houden of ingrijpend te verbouwen sterk verschilden. En als er een oorlog voorbij trok, dan had men vaak niks te willen. In een serie verhalen in M-Xperience laten wij u kennismaken met een aantal kastelen in de Euregio. Daarbij willen wij van M-Event zo veel mogelijk verschillende types kastelen behandelen: van woeste waterburchten met brede slotgracht tot imposante terrassenkastelen en wulpse rococopaleizen met wellustige waterpartijen. In elke aflevering zetten we een route uit langs een aantal kastelen waaraan we een bezoek hebben gebracht. Van elk kasteel geven we een korte historische schets, een bijzondere karakteristiek, een beschrijving van de ligging, de accommodatie, eventuele keuken

met specialiteiten en wat de mogelijkheden in en rondom het kasteel zijn op het gebied van Meetings en Incentives. Zo blijft u op de hoogte van de grenzeloze mogelijkheden in de prachtige Euregio Maas-Rijn.

Derde tocht De derde tocht begint in het Noord-Limburgse Tegelen, even ten zuiden van Venlo, in Château Holtmühle. Vervolgens gaat de reis naar het uiterste zuiden van Nederland voor een bezoek aan Kasteel Vaalsbroek bij Vaals en het Drielandenpunt. Vandaar gaan we westwaarts naar Château Sint-Gerlach, vlak bij Valkenburg. Daarna reizen we nog verder naar het westen en steken bij Maastricht haast ongemerkt de Nederlands-Belgische grens over voor een bezoek aan het prachtige Slot Pietersheim, bij Lanaken. Fotografie: Guy van Grinsven / Studiopress Tekst: M-Event

9


Château Holtmühle GEKOZEN DOOR M-EVENT Amuseworkshop

I

n het zuidoosten van Tegelen ligt Château Holtmühle, een eeuwenoude waterburcht. Oorspronkelijk werd het ook wel Huis ter Horst genoemd, omdat het op een horst (een droge, iets hoger gelegen plaats te midden van moerassen) lag. Door overerving kwam het goed op 11 januari 1394 in handen van de uit Kleef (vlak bij Nijmegen) komende Otto von Holtmeulen. Hij werd tevens heer van Tegelen. Door vererving kwam het goed in de zeventiende eeuw in bezit van het adellijke geslacht Metternich, afkomstig uit het Duitse Rijnland. Maar de politieke evenwichtkunstenaars Metternich lieten het kasteel behoorlijk vervallen. In de achttiende eeuw werd het kasteel weer bewoonbaar gemaakt. Tot een grote verbouwing in 1852 moet het ongeveer twee keer zo groot zijn geweest. De meeste oude gebouwen die de tand des tijds hebben weerstaan, zijn uit de zeventiende eeuw. Het hoofdgedeelte van het kasteel bevond zich op de plek waar nu het achtergedeelte is. Wat Holtmühle zo interessant maakt, is het complex als geheel, het hoofdgebouw met bijgebouwen, de remise of voormalige voorburcht, de tiendschuur en de twee zeer mooie en zeldzame kasteelpoorten, de Venlose Poort en de Kaldenkerker Poort. Op 9 november 1967 kocht de gemeente Tegelen het kasteel en de bijbehorende landerijen met een oppervlakte van 37 hectaren van de laatste eigenaars, de familie Van Basten Batenburg. In 1976 liepen de daken tijdens de zware storm van 2 en 3 januari veel

Amuses zijn heerlijke ‘mondvermaakjes’, de visitekaartjes van de kok die, voorafgaand aan de eigenlijke maaltijd, worden geserveerd om de eetlust op te wekken. Deze luxe hapjes worden op een creatieve wijze gepresenteerd. Tegenwoordig worden amuses ook als volwaardig diner aangeboden: lekker uitgebreid genieten van een zeven- tot achtgangendiner dat helemaal uit amuses bestaat. Maak kennis met de wereld van de amuses. Bereid uw eigen amuses en geniet na afloop met z’n allen van de lekkere luxe hapjes. U zult versteld staan van uw eigen kookkunsten.

schade op. Daarop werd besloten een aanvang te maken met de restauratie van het complex. Twee jaar later was de renovatie van de torentjes van de tiendschuur en van de remise voltooid. In 1985 restaureerde men de Kaldenkerker Poort en in 1986 de Venlose Poort. In 1993 was de renovatie van het hele complex gereed. Tegenwoordig is het 60 luxe kamers tellende Château Holtmühle een van alle gemakken voorzien kasteel, dat prachtig modern en klassiek met elkaar verenigt. U waant zich voor even een prins of prinses in dit middeleeuwse château met authentieke slotgracht en romantische kamers. In het landelijke groen van Noord- en Midden-Limburg ontdekt u het geheim van het goede leven. Bourgondisch genieten en serene rust gaan moeiteloos samen met luxe en grandeur. Sensationeel is naar verluidt de Franse keuken in beide kasteelrestaurants.

11


Kasteel Vaalsbroek

Château Sint-Gerlach GEKOZEN DOOR M-EVENT Valkerij Proeverij

O

p de plek waar Nederland, België en Duitsland samenkomen, ligt midden in het prachtige heuvellandschap het vijftiende-eeuwse Kasteel Vaalsbroek. Luxe en stijl ontmoeten elkaar hier in een welhaast buitenlands aandoende, historische atmosfeer. Dit hotel is een ideaal vertrekpunt voor een ontdekkingstocht door het prachtig golvende landschap rondom het Drielandenpunt of naar historische steden als Maastricht en Aken, waar u ook nog eens geweldig kunt shoppen en uitgaan. Na afloop van uw buitenactiviteiten of stedenbezoek komt u volledig tot rust in de comfortabele en ruime kamers van Kasteel Vaalsbroek. In het sfeervolle restaurant of in de gezellige pub kunt u proeven van gastronomische lekkernijen en wie zin heeft in bijvoorbeeld een ontspannende massage, kan terecht in het Spa & Wellness Centre Vaalsbroek. De oudste vermelding van Kasteel Vaalsbroek dateert uit 1420, toen het de zetel was van de heren van Vaelsbroich. De naam was toen afgeleid van de woorden Vallis (dal) en Broich of Broek (moeras). Het werd in 1761 gekocht door de Akense lakenfabrikant Johann Arnold von Clermont, die zijn fabrieken naar Vaals verplaatste. Hij maakte van het landgoed zijn buitenverblijf en het al bestaande huis werd een modern en aantrekkelijk slot in classicistische stijl dat van binnen prachtig werd afgewerkt. Het ontwerp van het huis was van de hand van Joseph Moretti. Rondom het kasteel werd een park aangelegd in landschapsstijl met een voor de familie von Clermonts op een heuvel in Lodewijk-XVI-stijl gebouwd mausoleum (1788). Bij het kasteel ligt verder een kasteelboerderij, waarin een watermolen is opgenomen, de Vaalsbroekermolen. De molen wordt bediend door water uit een naastgelegen molenvijver, die op zijn beurt wordt gevoed door de Zieversbeek.

GEKOZEN DOOR M-EVENT Vaalsbroek by adventure Het gezelschap wordt verdeeld in verschillende teams. Aan de hand van een zogenaamd ‘roadbook’ doorlopen die het gehele programma en maken kennis met verrassende activiteiten in de prachtige omgeving van Kasteel Vaalsbroek. U bepaalt zelf welke activiteiten georganiseerd worden. M-Event werkt een programma op maat voor u uit. Ervaar bijvoorbeeld de kracht van de uitdagende schietsport, met kruisboogschieten, laser-kleiduifschieten of handboogschieten. Bundel uw krachten en leg met een landingsvlot een parcours af in de slotvijver. Met teamwork bouwt u de hoogste toren van kratten, natuurlijk veilig gezekerd, of rijdt u een minicompetitie met quads. Teamwork is het sleutelwoord. De prachtige omgeving rondom Kasteel Vaalsbroek leent zich uitstekend voor een oriëntatiewandeling. Verken het natuurrijke heuvellandschap met behulp van een beschreven route, kompas of GPS-systeem. Te midden van hellingbossen en uitgestrekte weilanden worden de verschillende teams begroet door acteurs, die voor enkele ludieke momenten zorgen. 12

C

hâteau Sint-Gerlach ligt in het Limburgse kerkdorp Houthem in het prachtige Geuldal. Het is oorspronkelijk in de twaalfde eeuw gebouwd als klooster, tegelijk met de aanliggende kloosterkerk. Daarvan werd de restauratie in januari 2009 voltooid, nadat men er twaalfeneenhalf jaar aan had gewerkt. In de negentiende eeuw werd het klooster omgebouwd tot kasteel. Het omvat een rechthoekig hoofdgebouw, een koetshuis en een kasteelboerderij. Tegenwoordig is in het complex een luxueus hotel, restaurant en conferentieoord gevestigd. Houthem ligt aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, waar jaarlijks nog altijd duizenden bedevaartgangers te voet of met de fiets heen trekken om het graf van Sint-Jacobus te bezoeken. De geschiedenis van het kasteel begint in het midden van de twaalfde eeuw met de kluizenaar Gerlachus, die zich terugtrok in het Geuldal om er te bidden en tegelijkertijd regelmatig op bedevaart te gaan naar het graf van Servatius van Maastricht. Toen hij in 1165 stierf, werd zijn graf een bedevaartsplaats voor de plaatselijke bevolking omdat de mensen hem wonderen toedichtten. Nog altijd komen mensen van heinde en ver een schepje gewijd zand onder het praalgraf van Sint-Gerlachus halen. Omdat aan dit zand een beschermende kracht voor dieren wordt toegeschreven strooit men het uit in de stallen. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel eerst door de Duitsers bezet en na de bevrijding door Amerikaanse militairen. Aan de Amerikaanse bezetting herinnert nog een gat in de grote spie-

De valkerij wordt van oudsher beoefend met valken, haviken en buizerds. In deze traditie tonen we de deelnemers, op educatieve wijze, de verschillende roofvogels in de vrije lucht. Getoond wordt hoe je een loer moet draaien, een kunstprooi aan een lijn waarop de valken worden getraind. De valk duikt met grote snelheid naar beneden om de kunstprooi te pakken en net voor zijn snavel trekt de valkenier de loer weg. U leert tevens werpriempjes te maken, tuigage aan te leggen en een valkeniersknoop te maken. Ter afsluiting van de workshop lopen de deelnemers zelf met een vogel op de arm en laten ze de vogels zelf vliegen. U komt oog in oog met de roofvogels en ervaart de intense emotie van een echte valkenier.

gel boven de schouw, ontstaan door een pistoolschot afgevuurd door een van de soldaten. De huidige eigenaar is de Limburgse hotelier Camille Oostwegel, zelf geboren in Houthem. In 1994 kon hij zijn jongensdroom waarmaken door het zwaar onderkomen complex te kopen en een enorme restauratie te beginnen. Het werd geopend op 15 september 1997. Het fungeert tegenwoordig als hotel, restaurant en conferentieoord. Het is een van de vijf vijfsterrenhotels in Nederland. In 2004 overnachtte de Amerikaanse president George W. Bush hier toen hij de zestigjarige bevrijding van Limburg herdacht op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.


Slot Pietersheim

S

lot Pietersheim, een voormalig prinselijk landgoed, ligt in de Belgische gemeente Lanaken, pal over de grens bij Maastricht en dicht bij het outletcenter Leisure Valley in Maasmechelen. Pietersheim bestaat uit onder andere een kasteel en een burchtruïne. De ruïne stamt uit de twaalfde eeuw. In 2007 kwam een geslaagd einde aan een langdurige en ingrijpende restauratie, waardoor deze van oorsprong ringvormige waterburcht weer in al haar glorie toonbaar is. Slot Pietersheim was tot 1971 in het bezit van de familie Merode, een oud Belgisch-Duitse Nederlands adellijk geslacht. Een van hen, Bernard van Merode (15101591), was bijvoorbeeld een bondgenoot van Willem van Oranje en plaatsvervangend stadhouder in Friesland. Sinds bijna veertig jaar is Pietersheim eigendom van de gemeente Lanaken. In het slot bevinden zich een grand café en een restaurant. Ook is er en heerlijk terras bij het restaurant. Sinds kort zijn de zeer luxe ingerichte hotelkamers in gebruik genomen. Het omringende kasteelpark is 80 hectare groot en omvat de kinderboerderij met speeltuin en verblijfcentrum, diverse sportterreinen en bossen. Sinds 2006 is Domein Pietersheim één van de zes toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste nationale park van België.

r u o b ar

 

GEKOZEN DOOR M-EVENT Schermen en Afrikaans trommelen Gedurende de middag organiseren we een tweeluik van activiteiten. In twee deelgroepen nemen uw gasten deel aan zowel de uitdagende workshop ‘Schermen’ als aan de muzikale workshop ‘Afrikaans trommelen’. Schermen is een sport van aanvallen en verdedigen, van actie en reactie. Professionele instructeurs leren u de basisbeginselen. Ook krijgt u de benodigde materialen aangereikt, zoals een vest, een masker en een wapen. Afgewisseld door verschillende spelvormen komt het gevecht van ‘man tot man’ steeds meer op de voorgrond. Daarnaast levert het scherm-event natuurlijk ook veel hilarische momenten op. Het exclusieve karakter in combinatie met de sensatie maakt deze workshop tot een onvergetelijke ervaring. In de workshop Afrikaans trommelen leert u melodieuze ritmes te spelen op djembés (West-Afrikaanse trommels). Door middel van ‘vraag’ en ‘antwoord’ leert u op een andere wijze met uw collega’s te communiceren. De ‘master’ zal het niveau steeds verder opschroeven. Door creativiteit en durf te tonen wordt het een bijzondere samensmelting van ritmes en klanken.

lub

EAT DRINK

Culinaire verwennerij op toplocatie!

ÞÜNEAC=JCAJIAJQÜÞEJANIAJQÜÞEJANAJÜ`ÜH=Ü?=NPA JÜ>EJJAJGKNPÜDAANHEFGÜCAJEAPAJÜKLÜKJOÜJEAQSAÜHKQJCAPANN=OÜ==JÜ@AÜOBAANRKHHAÜ>EJJAJD=RAJܘAPÜ=OOEJÀ‘ =OOEJG=@A܁Üܥ܃~~Ü Ü ==OPNE?DPÜ¥ÜÜ·€~Ü©‡ªÜ€Ü‚‡ƒƒƒƒÜÜ¥ÜÜ·€~Ü©‡ªÜ€Ü܁‚††~‡‡Ü¥ÜÜSSS‘D=N>KQN?HQ>‘JHÜÜÜAKLAJ@’Ü@E‘Ü¥ÜVK‘Ü~‘‡‡Ü¥Ü~‚‘‡‡ÜAJÜ~…‘‡‡Ü¥Ü‘‡‡ÜQQN‘

15


Wereldfeest van de paarden

CHIO Aachen 2009

16

W

Wat hebben prinses Máxima, bondskanselier Angela Merkel, Johan Cruijff en Anky van Grunsven met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal graag geziene gasten op het jaarlijks terugkerende ‘Weltfest der Pferden’, ofwel het CHIO Aachen

(Concours Hippique International Officiel van Aken). In 2008 trok het evenement meer dan 350.000 toeschouwers uit 26 landen die hun ogen uitkeken bij de optredens van de paarden. Vijfhonderd geaccrediteerde journalisten deden er verslag van.

17


vraag het programma van het nieuwe seizoen:

www.operaliege.be

Country Hall Ethias van Luik

S

portieve topprestaties, fair play een perfecte organisatie zijn de ingrediënten waar de organisatoren en een internationaal publiek van royalty, filmsterren, prominenten en succesvolle zakenmensen de meeste waarde aan hechten. Dat is al zo sinds de eerste keer dat het CHIO in Aken werd georganiseerd, in 1924. De editie van 2009 belooft weer nog spectaculairder te worden dan het zeer geslaagde CHIO Aachen van het jaar daarvoor. Er wordt gereden voor prijzen in vijf verschillende disciplines: springen, dressuur, rijden, voltige en eventing. Nadat Nederland in 2001 zogenaamd ‘Partnerland’ was geweest, is die eer in 2009 te beurt gevallen aan Vlaanderen (een Land is in het Duits een deelstaat). Dit betekent onder andere dat tal van etalages in de Akense binnenstad in het teken van Vlaanderen zullen zijn ingericht en dat het Vlaamse gewest zich in Aken van zijn beste kant kan laten zien. Aan de editie van 2009, die wordt gehouden van 26 juni tot en met 5 juli, nemen circa vijfhonderd paarden en driehonderd ruiters uit 26 landen deel. Wie in Aken niet gewonnen heeft, telt in de wereld van de paardensport eigenlijk niet mee. Want het CHIO Aachen is een van de meest prestigieuze paardenevenementen ter wereld. De bovengenoemde getallen spreken voor zich, het prijzengeld trouwens ook: er is in totaal 1,67 miljoen euro te winnen. Dat kan dankzij een begroting die maar liefst 10,3 miljoen euro bedraagt.

Ontstaan In 1898 kwamen een aantal boeren, grondbezitters, fabrikanten, veehandelaren en paardenliefhebbers bijeen en richtten de Laurensberger Rennverein op. De bedoeling was weer wedstrijden te organiseren zoals die meer dan duizend jaar eerder ten tijde van Karel de Grote ook in deze contreien waren gehouden. Begin jaren twintig vond de vereniging, die zich inmiddels Aachen-Laurensberger Rennverein (ALRV) noemde, onderdak op het terrein van de Aachener Soers, een reusachtige concoursplaats waar nu

18

40.00 toeschouwers het grootste deel van de wedstrijden kunnen bijwonen. In 1924 werden hier de eerste wedstrijden gehouden, waar 20.000 mensen op af kwamen. Daarna ging het gestaag verder en breidde men het toernooi steeds verder uit. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden er geen wedstrijden meer georganiseerd, maar in 1947 waren de voormalige tegenstanders Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al weer van de partij. Ook Nederland deed in dat jaar weer mee. Sport als middel voor een beter begrip tussen de volkeren, luidde het naoorlogse motto. En dat is zo gebleven, zo bewijst het internationale karakter het CHIO tot op de dag van vandaag. Ten slotte wat namen van beroemde winnaars, zowel die van de ruiters als van de paarden, die de liefhebbers natuurlijk uit het hoofd kennen: Fritz Thiedemann op Original Holsatia, Hans Günter Winkler op Orient, Paul Schockemöhle op El Paso, Alwin Schockemöhle op Donald Rex, Nick Skelton op Apollo, Nadine Capellmann op Elvis en Isabell Werth op Gigolo. En natuurlijk de Nederlanders Anky van Grunsven op Salinero, Jeroen Dubbeldam op Sjiem en Jos Lansink op Egano. Er zullen nog veel winnaars volgen.

SAMSON ET DALILA Saint-Saëns

Forum van Luik

WEST SIDE STORY n n Ber stei

D O N P A S Q U A nL E [CONCERT]

Do izetti

F A L S T A F F Verdi

LE PAY S D U SOUR IR E Lehár

I CAPULETI E I MONTECCHI Bellini

R I G O L E T T O Verdi

R I TA O U L E M A R I B AT T U & IL CAMPANELLO DI NOTTE Donizetti

BO R I S GO D O UN OV Moussorgski

+ 32 4 221.47.22

Réalisé avec l’aide de la Communauté française de Belgique [Direction générale de la Culture, Service de la Musique] et avec le soutien de la Province de Liège et de son Service des Affaires culturelles


‘het paradijs om de hoek van Maastricht’

De keuze van...

Jean-Philippe Rieu Hostellerie La Butte aux Bois

20

21


AZUR IS TE ZIEN OP Jean-Philippe Rieu (inderdaad de broer van André) komt uit een echt muzikaal nest. Muziek speelde vroeger bij hen thuis altijd de hoofdrol. Vreemd was dat niet, want vader André was dirigent van het Limburgs Symphonie Orkest, met een voorliefde voor de Franse componisten Claude Debussy en Maurice Ravel. Papa Rieu was een bevlogen man die het opnam voor zijn muzikanten en begaan was met het wel en wee van zijn orkest. Beroemd is de anekdote over hem waarin hij het op onconventio-

trekt hij zich regelmatig terug in zijn huisje in Frankrijk. “Ik kom er helemaal tot mezelf, doe er veel inspiratie op en kan die daar dan weer kwijt in mijn teksten, muziek, films, inleidingen en in de schilderijen die ik er in mijn atelier maak.” George Bugaj heeft ons inmiddels een plaatsje in het sfeervolle restaurant toebedeeld met uitzicht over de fantastische tuin en terras, waar het ’s zomers beslist goed toeven is. De Sauvignon Blanc, Graham Beck, South Africa 2006, is perfect op temperatuur en smaakt voortreffelijk bij de amuse-gueules van heilbot met gefrituurde langoustines, in sinaasappel gestoofd witloof en gewelde sultanarozijnen. Een mooiere start uit de keuken van chef- /meesterkok Wim Doumen en zijn keukenbrigade is nauwelijks denkbaar.

nele wijze opnam voor zijn orkestleden. Toen de bestuurders van de provincie Limburg het plan hadden opgevat de financiële steun aan het orkest dusdanig te verlagen dat dit het einde van het orkest zou betekenen, sprong hij letterlijk over een hek bij het Provinciehuis om de verantwoordelijke bestuurders aan te klampen en op andere gedachten te brengen. Een succesvolle actie, zoals zou blijken, en het bewijs dat doorzettingsvermogen en volharding even kenmerkend voor de Rieus zijn als hun muzikale talent. Dat de appel niet ver van de boom valt, bleek al gauw toen M-Xperience met levenskunstenaar, ‘verwonderaar’, muzikant, schilder, performer, spreker, inleider, filmer, regisseur relatiedagen, aanjager Jean-Philippe Rieu in alle rust een vorkje ging prikken op een van zijn favoriete locaties, restaurant La Source in Hostellerie La Butte aux Bois in Lanaken, vlak over de grens bij Maastricht.

E

en melodie kan niet zonder harmonie.” Deze eerste uitspraak van Jean-Philippe Rieu past precies, want een goed gesprek kan niet zonder de bijbehorende ambiance. En voor die ambiance hadden maître d’hôtel George Bugaj en sales manager Laura Martinelli van Hostellerie La Butte aux Bois al meteen bij onze binnenkomst gezorgd. Het witte servet en de dikke druppels op de ijsemmer verraadden de aanwezigheid van iets overheerlijks: een flesje Taittinger Brut Reserve. Het tegenlicht van het nog laagstaand zonnetje in een ontluikend voorjaar geeft de opstijgende koolzuurbelletjes in de champagneflûtes een feestelijk fonkelend tintje.

Inspiratierijk pied-à-terre Jean-Philippe is net teruggekomen uit de Périgord, waar hij een eigen plek heeft. Hij had er een afspraak met een bedrijfje om de heg te snoeien. “Natuurlijk, naar goed Frans gebruik, was er niemand op het afgesproken tijdstip. Eigenlijk weet je dat al van tevoren en dat went wel.” De kunstenaar Jean-Philippe is een gevoelsmens wiens talenten eigenlijk niet in één term zijn te vatten. Zijn levenskunst en zijn liefde voor die kunst uit hij op diverse manieren, en om die te rangschikken 22

Spelen of gespeeld Tijd voor een eerste vraag en maar meteen naar de kern, dan zijn we meteen waar we willen zijn: “Je nieuwe cd en theatervoorstelling Azur. Fantasieën van Hartstocht lijken mij een mooie afspiegeling van je artistieke ambities en gevoelens, of is dit een act?” “Ik ben een verdomd slecht acteur, dus als act zou ik het nooit kunnen opvoeren. Het is muzikale poëzie en multimediaal muziektheater tegelijk. In dit door liefde ingekleurde programma laat ik de mensen in mijn ziel kijken, en dat doe ik met behulp van romantische instrumentale voordrachten in een decor van licht en projecties die een eenheid vormen met die muziekale inbreng. Deze romantische composities worden ondersteund door harpiste Manou Liebert, violiste Inge Stallinga-Gorissen en door mijzelf op de Fantiano, een soort elektronische piano die, door deze een eigen organische vorm te geven, als opvallend decorstuk mede de drager is van mijn boodschap. De Fantiano ziet er een beetje uit als een reusachtig golvende concertvleugel in een vrolijk gestreept jasje dat weer symbool staat voor het leven, of beter, het ‘palet van het leven’.” Pfff, nou, da’s dan duidelijk. Eigenlijk ben ik klaar met mijn interview, want dat wilde ik eigenlijk weten, ware het niet dat het lunchdinertje eigenlijk pas net begonnen is. De tarbot met miniloempia van kreeft en schuim van eekhoorntjesbrood is net geserveerd. Zojuist is de goudgele chardonnay Mâcon-Fuissé, la Soufrandise Bourgogne 2006, ingeschonken in het hoge glas en werpt dankzij het zonnetje nu een prachtig gekleurde schaduw op het smetteloze witte tafellaken. Dat wordt weer smullen! En aangezien muizende katten niet mauwen blijft het even stil aan tafel.

Geen melodie zonder harmonie Nadat Jean-Philippe zijn laatste restje schuim met een stukje brood van zijn bordje heeft geveegd, lijkt het mij een mooi moment om verder te gaan met ons gesprek. “‘Een melodie kan niet zonder harmonie’, zei je daarstraks. Wat bedoel je daar eigenlijk mee?” “Hoofd, hart en buik kunnen niet zonder elkaar. Ze vormen een eenheid. Zo zit ik in elkaar – en dat zie je terug in mijn voorstelling. Het publiek is een wezenlijk onderdeel van dat proces. Het moet passen bij mij. Ik weet niet of ik het publiek uitzoek of het publiek mij. Je beste vriend is altijd dichtbij, je moet hem alleen ontdekken. Dat is dus de wisselwerking. Als de voorstelling is gedaan, is het proces ook nog niet afgelopen. Na afloop bied ik de mensen nog graag een drankje aan in de foyer om nog even na te praten en ze ervoor te bedanken dat ze hun tijd aan mij gegeven hebben.” In de keuken wordt intussen hard doorgewerkt aan het hoofdgerecht: het zacht gegaard lamsboutje met krokant gebakken zwezerik, gepofte groene asperges en aubergine-crème. Een nieuws-

25.09.2009 13.11.2009 21.11.2009 29.11.2009 17.12.2009 10.01.2010 14.01.2010 04.03.2010 06.03.2010

in Singer Laren in Laren; in Cultuurcentrum de Kimpel in Bilzen (België); in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht; in de Stadsschouwburg & Philharmonie in Haarlem; in Theater ’t Speelhuis in Helmond; in Theater de Maaspoort in Venlo; in De Schalm in Veldhoven; in de Schouwburg in Cuijk; in de Schouwburg in Venray.

Jean-Philippe Rieu - www.jp-rieu.com

gierige blik van mij in de enorme keuken verraadt dat er nog meer staat te gebeuren vandaag. Niet verwonderlijk, want vanavond zal het hele restaurant gevuld zijn met standhouders van de vermaarde Maastrichtse kunst-en-antiekbeurs TEFAF die hun internationale relaties hier willen fêteren. En dat zal zeker lukken, gelet op de miseen-place waaraan de keukenbrigade staat te werken. George heeft inmiddels een flesje Domaine des Schistes, Côtes du Roussilon Villages 1999, opengetrokken, het signaal voor het uitserveren van het prachtige hoofdgerecht. Jean-Philippe spreekt er zijn verwondering over uit. En eerlijk is eerlijk, de lichtval over de tafel maakt het gerecht weer tot een waar schouwspel. “Het is net als in het theater”, merkt Jean-Philippe op, “een veelheid van kleuren maakt iets tot het perfecte licht.”

Tour d’hostellerie Na deze smulpartij nodigt sales manager Laura Martinelli ons uit voor een kleine rondgang en vraagt George of hij ons mag begeleiden. Even de benen strekken voor het dessert is zeker geen slecht idee. Al gauw zal blijken dat Hostellerie La Butte aux Bois heel erg veel te bieden heeft voor de verwende individuele gast met erg mooie suites en ruime kamers, maar ook perfect in staat is een aantal mensen tegelijk te ontvangen. Een ideale locatie voor seminars, congressen, events of feesten. Prachtige conferentieruimtes met een eigen buitenterras en zalen die afzonderlijk – of geschakeld – te gebruiken zijn en die zelfs tot duizend mensen kunnen herbergen. En dan natuurlijk de fantastische tuin met vijver en omzoomd met hoge bomen. Geweldig voor een tuinfeest! Of om privé verwend worden in het Wellness Center Aquamarijn met zwembad. Terug van het ommetje staat ons nog een laatste surprise te wachten: het taartje van praliné met vanille en huisbereide sorbet, aangevuld met een glaasje La Rosa Azienda Agricola Cavalchina Italia 2006. Toch nog een laatste vraagje aan Jean-Philippe: “Wat drijft je?” “Ik geloof er heilig in dat er meer schoonheid en een grotere kracht in onszelf aanwezig is dan we ons realiseren. En dat wil ik communiceren, nee, dat móét ik communiceren, ik kan niet anders! Dat maakt het tot een organische voorstelling. Je hart en je ballen met je hoofd verbinden, dat is waar het om gaat en dat is de waarheid die ik breng.” Zo, ook daar moet ik even over nadenken, dus tijd voor een digestief. Het is altijd goed om tijdens het deventreren nog een afzakkertje te nemen als afsluiting van een mooie middag. Vaker doen, zou ik zeggen. Tekst en foto’s: Guy van Grinsven / Studiopress

Hostellerie La Butte aux Bois - Paalsteenstraat 90 - 3620 Lanaken T + 32 (0) 89 739770 - F + 32 (0) 89 731647 E info@butteauxbois.be - I www.butteauxbois.be

23


Zestiende

WMC

24

trekt weer duizenden muzikanten en bezoekers

B

ehalve om zijn dialect, heuvels en goede keuken staat Limburg bekend om zijn muzikaliteit. De Noord-Limburgse dialectband Rowwen Hèze is in heel het land bekend (en denkt dat het nog maar een kwestie van geduld is voordat heel Holland Limburgs ‘lult’), evenals de blaosmuziek van de Roermondse oud-rocker, componist en zanger Gé Reinders en ’s werelds succesvolste Stehgeiger, André Rieu. En wie alle muziekkorpsen, harmonieën, fanfares, ensembles, huisorkesten, zatte harmonieën annex joekskapellen en bigbands bij elkaar ziet, kan niet ontkennen dat Limburg de meest muzikale provincie van Nederland is. Nergens kun je dat echter beter constateren dan tijdens het Wereld Muziek Concours/World Music Contest (WMC) dat om de vier jaar wordt georganiseerd in het Zuid-Limburgse Kerkrade. Het WMC is zelfs het grootste en meest veelzijdige muziekevenement ter wereld dat in het teken van blaasmuziek staat. Dit jaar wordt het WMC voor de zestiende keer georganiseerd van 9 juli tot en met 2 augustus.


Een veelzijdige hostellerie in een schitterend groen decor Begin De oorsprong van het WMC ligt in 1949. Twee harmonieorkesten ken in zijn ban. Kerkrade verwelkomt in deze periode meer dan uit het mijnstadje Kerkrade nodigden een Engelse mijnwerkers- een half miljoen gasten uit de hele wereld. brassband uit Yorkshire uit voor een concert. Dat was de Carlton Main Frickley Colliery Band. En daarmee had Kerkrade zijn ‘wereldmuziekconcours’. Het concert was zo’n doorslaand succes dat het idee ontstond om in Kerkrade een internationaal festival voor amateurorkesten te houden, gekoppeld aan een reeks concerten door professionele orkesten. De internationale verbroederingsgedachte, die na de Tweede Wereldoorlog sterk leefde en de internationale samenstelling van de beroepsbevolking in de Limburgse mijngebieden, evenals een hoog ontwikkelde cultuur op het gebied van de amateurmuziek bleken de juiste voedingsbodem voor dit destijds unieke initiatief. In de loop der jaren is het WMC uitgegroeid tot een kwalitatief hoogstaand en spectaculair muziekfestival dat het belangrijkste internationale festival voor de blaasmuzieksector is geworden. Niet minder dan 272 orkesten uit meer dan 30 landen namen met meer dan 19.000 muzikanten deel aan het vijftiende WMC in 2005. Ook tijdens het WMC 2009 laten de belangrijkste en meest spraakmakende muziekgezelschappen ter wereld de toeschouwers en toehoorders weer de verrassende veelzijdigheid van blaasmuziek ervaren. In 2009 worden de mars- en showwedstrijden op het veld van het Parkstad Limburg Stadion gehouden. De concertwedstrijden van het hoogste niveau zullen te horen zijn in de dan geheel vernieuwde Rodahal. Cross-over concerten van diverse bekende artiesten en het grootse, bruisende feest vinden plaats op tal van plaatsen in he centrum van Kerkrade.

Blaasmuziek: verrassend en veelzijdig De wedstrijden voor amateurorkesten worden omlijst door een unieke concertcyclus waarin professionele orkesten en ensembles de vele cross-over mogelijkheden van de blaasmuziek ten gehore brengen. Een groots opgezet Buitenfestival met muziek en andere activiteiten houdt de hele Kerkraadse binnenstad meer dan drie we-

seminar

gastronomy

nature

hospitality

Ruim 25 jaar internationale ervaring in het samenstellen van gastronomische diners, stijlvolle feesten, meetings en productpresentaties op maat! Gevarieerd aanbod aan vergader- en feestzalen: multifunctioneel tot 450 gasten, stijlvol & smaakvol ingericht, grotendeels airconditioned, geschikt voor de meest geavanceerde A/V middelen en…. met een prachtig uitzicht! Gelegen in een prachtig domein als decor of als onderdeel van uw programma. Paradijselijke omgeving aan de ingang van Nationaal Park Hoge Kempen. Gastronomisch restaurant olv Meesterkok Wim Doumen. De basis - karakteristieken van het meertalige La Butte aux Bois-team: optimale service, gedegen organisatie, flexibiliteit, betrokkenheid en voldoende persoonlijke aandacht; erop gericht uw verwachting te overtreffen. Gratis parking (camera bewaakt) en gratis WiFi op ons landgoed. Strategische ligging vlakbij Maastricht.

www.labutteauxbois.be

Het WMC trekt bezoekers van diverse pluimage. Men organiseert er wedstrijden die voor de echte blaasmuziek- of klassieke-muziekliefhebber een genot zijn om bij te wonen, aangezien het niveau van de muzikanten ongekend hoog is. Wie van muziek, show en een leuke dag uit houdt, kan tijdens het WMC terecht bij de mars- en showwedstrijden. Daarnaast is er de concertcyclus met bekende artiesten. In het verleden traden hier Xander de Buisonjé (Volumia!) op, evenals Guido Dieteren met Guido’s Orchestra (bekend onder andere van de Symfonica in Rosso-concerten met Marco Borsato en Paul de Leeuw), terwijl ook André Rieu hier in 1993 zijn eerste grote succes had.

Zorgvuldig geselecteerde kamertypes. Bij uw verblijf zijn zwembad, whirlpools en sauna’s inbegrepen, als onderdeel van ons in-house Wellness Center Aquamarijn!

26 26

Paalsteenlaan 90 - B-3620 Lanaken

T. +32 (0)89 73 97 70

F. +32 (0)89 72 16 47

www.labutteauxbois.be

info@labutteauxbois.be


Hoenshuis Golf Voerendaal

AJÜRAN>KNCAJÜL=NAH–ÜRH=GÜ>EFÜ ==OPNE?DPÜAJÜAANHAJÜAJÜAECAJHEFGÜ=H¥ HAAJÜ>AGAJ@Ü>EFÜEJOE@ANO‘ÜAÜOANAJAÜNQOPÜAJÜ@AÜIKKEAÜRANCAVE?DPAJÜ RANN=@AJÜA?DPANÜIAPAAJÜ=HÜ@=PÜQÜANCAJOÜEJÜQE@¥ EI>QNCÜIKAPÜVEFJ‘Ü =PÜ GHKLP–Ü S=JPÜ QÜ >AJPÜ EJÜ KAJODQEO–Ü KANAJ@==H–Ü AAJÜ CAIAAJPAÜ RH=GÜ >KRAJÜ @AÜ QJN=@AN>NAQGÜ @EAÜ =BÜ AJÜ PKAÜ RKKNÜ AJECAÜ ˜KLO?DQ@¥ @EJCÀÜR=JÜ@AÜ EI>QNCOAÜ>K@AIÜVKNCP‘ fJÜ R=JÜ @AÜ CA>NQEGANOÜ R=JÜ @AÜ >==J–Ü KHBÜ ­Ü KQJPNU?HQ>Ü KAJO¥ DQEO–ÜEOÜAAJÜCKHBRANAJECEJCÜR=JÜDAPÜOAIE¥>AOHKPAJÜG=N=GPAN‘ÜAÜPAHPÜ KJCARAAN܄‚‡ÜHA@AJÜAJÜGKAOPANPÜDAPÜOK?E=HAÜ=OLA?PÜR=JÜDAPÜRANAJE¥ CEJCOHARAJÜS==NÜ EI>QNCÜKIÜ>AGAJ@OP==P‘ÜRANECAJOÜ>APAGAJPÜ@EPÜ

CAAJOVEJOÜ@=PÜJEAP¥HA@AJÜJEAPÜSAHGKIÜVKQ@AJÜVEFJ‘ÜAÜ>APANÜCAGHA¥ @AÜ S=J@AH==NÜ AJÜ @AÜ RANSAJ@AÜ OLKNPEARAHEJCÜ @EAÜ PNAGÜ DAABPÜ EJÜ AAJÜ OI=GAHEFGAÜHQJ?DÜKBÜ@EJANPFA–Ü`ÜH=Ü?=NPAÜKBÜDAPÜ@=CAHEFGOÜSEOOAHAJ@AÜ IAJQ–ÜSKN@AJÜANÜIAPÜKLAJÜ=NIAJÜKJPR=JCAJ‘Ü ASKKJÜCKHBAJÜG=JÜDEANÜJ=PQQNHEFGÜKKGÜDEAN–ÜVKSAHÜRKKNÜ@AÜCAKA¥ BAJ@AÜ=HOÜRKKNÜ@AÜ>ACEJJAJ@AÜOLAHAN‘ÜSAAÜBNAAH=J?AÜCKHBLNKBOÜHAE¥ @AJÜQÜKLÜRKKNÜDAPÜÜKBÜI=GAJÜ@=PÜQÜIAPÜAAJÜJpCÜH=CANAÜD=J@E?=LÜ OLAAHPÜ=HOÜQSÜ>QQNI=J–Ü?KHHAC=–ÜKBÜ©V=GAJªNAH=PEA‘ ÜDKABPÜJEAPÜLANÜOAÜHE@ÜPAÜVEFJ–Ü@AÜ>==JÜEOÜEJÜLNEJ?ELAÜKLAJ>==N–ÜIEPOÜ RKKN=BÜCANAOANRAAN@‘ÜKKN܂‡Ü`܃‡ÜAQNKÜLANÜ@=CÜI=CÜQÜQSÜ>=HHAPFAÜ

Het clubhuis, een voormalige kasteelhoeve, is het oudste clubgebouw van Nederland en stamt al uit de 14de eeuw. De 18 holes golfcourse en bijpassende driving range zijn weliswaar van recenter datum, zo’n 20 jaar, maar ze hebben al wel de karaktereigenschappen van een mooie oude golfbaan. Vul dat aan met het geweldige buitenterras en dito uitzicht waar menig toprestaurant jaloers op kan zijn, en je zit met je sportieve (zaken) relaties in alle privacy op een van de mooiste plekjes die Limburg onder de zon heeft te bieden. GKIAJÜOH==JÜKLÜKJVAÜO?DEPPANAJ@AÜ?KQNOA‘ÜJÜJ=PQQNHEFGÜVEFJÜANÜIAANÜ IKCAHEFGDA@AJ’Ü?HEJE?O–Ü=NN=JCAIAJPAJ–ÜRANC=@ANAJÜAJ¤KBÜ@EJANAJÜ PKPÜ~‡‡ÜLANOKJAJ–ÜDAPÜG=JÜ=HHAI==H‘Ü EAPÜRKKNÜJEAPOÜDA>>AJÜSEFÜAAJÜ >HKAEAJ@AÜO=IAJSANGEJCÜIAPÜ@AÜPKLDKPAHOÜEJÜ@AÜQNACEKÜ ==O¥EFJÜ AJÜRKKN=HÜJ=PQQNHEFGÜIAPÜ ¥RAJP‘ QO–Ü ANR=NAJÜ CKHBANÜ KBÜ JEAP–Ü IAJOAJÜ @EAÜ GQJJAJÜ CAJEAPAJÜ R=JÜ @AÜ CKA@AÜ @EJCAJÜ KLÜ ==N@A–Ü SAPAJÜ KJOÜ PAÜ REJ@AJÜ AJÜ SEJJAJÜ =HPEF@Ü KLÜ KAJODQEO‘ NR==NÜDAPÜVAHBœ

KAJODQEOÜKHB¤KANAJ@==HÜÞÜÜ·€~Ü©‡ªÜ‚Ü‚„‚Ü€€Ü‡‡ SSS‘DKAJODQEOCKHB‘JHÜÞÜEJBK´DKAJODQEO‘JH


D-day

voor

Het management van Bavaria komt samen in de vergaderruimte. Hier spreekt meneer Mommer, gekleed in militair tenue, de aanwezigen toe. Er moet een belangrijke missie worden uitgevoerd. “U bent verkozen om belangrijke, strategische bedrijfsgeheimen te vervoeren. Verlies deze kisten geen moment uit het oog, want als ze kwijtraken, zal dit verregaande consequenties voor Bavaria hebben. Uitsluitend met een flinke dosis inzet en door een hechte onderlinge samenwerking bereiken jullie het doel van deze missie. Maar let op: het team dat als laatste arriveert op de eindlocatie, zal de nacht moeten doorbrengen in een legertent”, aldus ‘generaal’ Mommer. Na een heldere instructie en het verstrekken van de noodzakelijke materialen – een overall, lunchpakket en de kist vol bedrijfsinformatie – beginnen de Bavaria-teams aan een geheime missie door het Brabantse en Limburgse landschap.


Diefstal!

Op weg Via alle mogelijke routes gaan de acht verschillende teams op weg naar de eindbestemming in de Vijlenerbossen in de buurt van Vaals. Bij elk checkpoint ontvangen zij het volgende deel van de route. Om die route te ‘verdienen’ dient ieder team wel steeds een taak succesvol te voltooien. Vol enthousiasme verlaten de acht teams het hoofdkantoor in Lieshout. Voor de ingang staat een hele colonne legervoertuigen gereed voor de nodige ondersteuning tijdens deze missie. Team Blue is zich terdege bewust van het belang van deze missie en zit al snel gereed in de legertruck. Het is inmiddels donker geworden. Even later stopt de legerkaravaan te midden van een donker dennenbos. Dit doet Frenkel Denie (Directeur Marketing) zelfs even denken aan een scène uit een film over het Ardennenoffensief. Over de besneeuwde bospaden vervolgen de teams te voet hun tocht met behulp van een kompas. Niet erg comfortabel met een zware kist vol ‘geheime bedrijfsinformatie’, maar het is een uitermate belangrijke missie en daarvoor dienen offers gemaakt te worden.

In de bossen Na een tijdje bereiken de teams midden in de bossen een punt waar kleine busjes gereet staan. In de voertui-

32

gen liggen een routebeschrijving en enkele zaklampen gereed. Op eigen gelegenheid proberen de teams de weg te vinden naar het volgende checkpoint, die zich midden in de Midden-Limburgse bossen bevindt. De teams gaan hier met behulp van een GPS-systeem op zoek naar verborgen aanwijzingen. Gewapend met een zaklantaarn struinen ze het terrein af op zoek naar verborgen letters. Die leiden naar een verzonken schipwrak. Daar ligt de vervolgroute klaar. Via een foto- en oleaatroute gaat de tocht richting het Zuid-Limburgse Heuvelland. Met name de fotoroute is niet eenvoudig in het donker. En dan duiken er ook nog enkele mistbanken op. De teams laten zich echter niet uit het veld slaan en bereiken al speurend een geheimzinnige onderaardse ruimte.

Ondergronds In een oude mergelgroeve, tientallen meters onder de grond, gaat het team op zoek naar het ontbrekende stuk van de route. Niet iedereen voelt er veel voor het ondergrondse gangenstelsel te betreden, maar met steun van de collega’s laat iedereen zich overhalen en krijgt de missie een spannend vervolg. Het is wel te hopen dat de zaklamp het lang genoeg uithoudt, want iedereen weet... zonder licht is het onmogelijk het tientallen kilometers lange gangenstelsel ooit weer uit te raken.

Terwijl Team Red in de groeve druk zoekende is, gebeurt er buiten iets wat niemand voor mogelijk gehouden had: een van de bussen wordt gestolen. De enige stille getuigen van de diefstal vormen enkele glasscherven op een verder verlaten parkeerplaats. Enkele teamleden herinneren zich een vage figuur die zich bij de ingang ophield. Wat had die hier ook te zoeken in de late avonduren? (Wat de teamleden niet weten is dat dit een acteur is en door M-Event is ingeschakeld om het busje te ‘stelen’). Een taxibusje wordt gebeld, waardoor ook Team Red de zoektocht kan vervolgen. Het is al laat op de avond en het wordt snel kouder op deze donkere februaridag. Even later passeren enkele busjes de drielandengemeente Vaals. Vervolgens gaat het bergopwaarts, de Vijlenerbossen in. De hoogtemeter loopt aardig op, net als het centimeters dikke sneeuwtapijt dat de weg bedekt. Een seinlicht trekt de aandacht in het verder akelig stille en verlaten bos. De busjes worden geparkeerd en de teams beginnen te voet aan het laatste deel van de route. De steeds zwaarder lijkende kist gaat weer mee. De teams vervolgen hun route door het loofbos met behulp van reflectoren. Deze lichten op wanneer er met een zaklamp op wordt geschenen.

Klaar voor uw eigen missie ? M-Event zet haar uitgebreide relatienetwerk graag voor u in om tot een geheel verzorgd business event te komen. Na zorgvuldig onderling overleg en teamwork biedt M-Event 100 procent maatwerk voor uw evenement. De deskundige begeleiders en instructeurs van M-Event staan garant voor een originele invulling en een professionele uitvoering van uw evenement.

motto ‘Zo, nu eerst een Bavaria...’ gaan de teams naar binnen en wordt een belangrijke missie op sfeervolle wijze afgesloten. De geheime documenten zijn met succes vervoerd, de medewerkers genieten van een welverdiend Bavaria-biertje en een heerlijk diner. Het belooft een gezellige avond te worden! MISSION ACCOMPLISHED!

‘Zo, nu eerst een avaria!’ Doel bereikt Na een stevige wandeling bereiken de teams, midden in de bossen, boscafé ’t Hijgend Hert. Onder het bedrijfs-

33


Het verhaal achter de M-Event zoektocht naar

D’Artagnan Odile Bordaz: ‘Laten we vooral zijn resten niet vinden’ Toen enkele maanden geleden berichten in de kranten verschenen dat d’Artagnan naar alle waarschijnlijkheid in Wolder, een kerkdorp ten westen van Maastricht tegen de Belgische grens, begraven ligt, voelden veel kranten zich verplicht erbij te vermelden dat de man echt bestaan heeft. Want er is zoveel over de musketier van Lodewijk XIV bij elkaar gefantaseerd dat de fictie de werkelijkheid heeft weggedrukt. De man die in werkelijkheid een typische militaire bullebak schijnt te zijn geweest, heeft in romans, musicals, stripverhalen, televisieseries en films de reputatie gekregen van een romantische rokkenjager die met een glimlach het ene legertje tegenstanders na het andere in de pan hakt, met hulp van zijn drie vrienden Aramis, Athos en Porthos onder het motto ‘Eén voor allen, allen voor één’. Met dank aan zijn ‘biograaf’, de veelschrijver Alexandre Dumas.

Het spoor van de musketier Toen in 2003 het grote d’Artagnanfestival in Maastricht werd aangekondigd, besloot de redactie van M-Event het spoor van de legendarische musketier te volgen van het kasteel van Castelmore in Zuid-Frankrijk tot aan het Waldeckpark in Maastricht, waar de man op 25 juni 1673 om half tien ’s avonds een fatale kogel door zijn hals kreeg. Dat was toen het einde van het verhaal, maar sinds kort is daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd door de Française Odile Bordaz, die als historische speurneus de plaats opspoorde waar de vierde musketier volgens haar begraven móét liggen: onder de vloer van de kerk in Wolder. Voorlopig is het echter niet erg waarschijnlijk dat Wolder een bedevaartplaats zal worden voor de liefhebbers van De drie musketiers en andere meesterwerken van de historische fictie.

Rustverstoorders in Lupiac In zijn geboorteplaats Lupiac, in het departement Gers, leeft de geest van d’Artagnan voort in het kasteel van Castelmore en het museum dat in het ingeslapen dorpje is ingericht. Op een zondagmiddag stonden

we daar oog in oog met d’Artagnan, die verdacht veel weg had van een etalagepop met een carnavalspakje, staande naast een opgezet paard. Daarvoor waren we niet heel Frankrijk doorgereden, bedacht fotograaf Guy van Grinsven. Binnen een paar minuten wist hij de suppoost zo ver te krijgen dat zij de pop uitkleedde. De enige bezoeker die op dat moment in het museum rondliep, moest er ook aan geloven: hij trok het pakje aan en reed met ons mee naar het kasteel van Castelmore. Onderweg kwamen we nog een jongedame te paard tegen, die er geen probleem van maakte haar paard even uit te lenen voor de foto. En ook de bewoner van het kasteel, senator Yves Rispat, offerde zijn zondagsrust op om ons de wieg te laten zien waarin de musketier als baby had gelegen, evenals het enorme keukenspit waaraan de moeder van de musketier haar ossen placht te roosteren. Zo konden we de etalagemusketier toch een levend gezicht en een passende entourage geven. De grootste levende herinnering vonden we evenwel in de buurt van Auch, in het kasteel van Marsan, dat nog steeds in bezit is van de afstammelingen van d’Artagnan. Bij ontsten-

tenis van de heer des huizes, graaf Ayméri de Montesquiou de Fézensac d’Artagnan, troffen we er zijn zuster Véronique die ons in het kasteel rondleidde en uitvoerig verhaalde over de lusten en lasten die een leven als afstammeling van d’Artagnan met zich meebrengt. Bij wijze van zelfbescherming wordt het achtervoegsel d’Artagnan zorg-

35


plaatse begraven zijn, netjes in de kerk, zoals het hoort bij een officier. “Alleen hebben we nog geen duidelijke bevestiging van dat vermoeden kunnen vinden.” Dat de resten van d’Artagnan waarschijnlijk in Wolder liggen, was al langer bekend, vooral uit de twee boeken die Odile Bordaz over de beroemde musketier schreef. In 2001 publiceerde zij de gedegen biografie D’Artagnan, mousquetaire du Roi, vier jaar later gevolgd door Sur les chemins de d’Artagnan et des mousquetaires, waarin zij de omzwervingen van haar held volgde. In dat laatste boek leidt haar zoektocht haar naar Wolder, de plaats waar de Franse koning Lodewijk XIV zijn kamp had opgeslagen toen hij Maastricht in juni 1673 belegerde.

Eindeloos geduld

meebrengt. Bij wijze van zelfbescherming wordt het achtervoegsel d’Artagnan zorgvuldig vermeden. Als alle aristocraten altijd even beminnelijk waren geweest als Véronique, hadden we de Franse Revolutie en alles wat daarna kwam, met een gerust hart kunnen overslaan en leefden we nog steeds als tevreden herders en herderinnetjes te midden van onze schaapjes, terwijl onze nobele heren alle vijanden resoluut het hoofd afhakten. Hoe arcadisch de Gers ook is gebleven, graaf Ayméri moet zich netjes laten kiezen door het volk voordat hij in de Franse Senaat figuurlijk de degens mag kruisen met andere volksvertegenwoordigers. Eén keer per jaar is hij nog boven het volk verheven als hij in Condom het chapiter presideert van de Mousquetaires d’Armagnac, een genootschap van voornamelijk heren die zweren dat zij het vrouwvolk door dik en dun zullen beschermen en veel armagnac zullen drinken. Het edele levenswater is samen met de foie gras hét handelsmerk van de streek.

Kranslegging Na de feestelijkheden in 2003 bleef het een

36

paar jaar tamelijk stil rond d’Artagnan. Er werd een bronzen standbeeld onthuld in het Maastrichtse Aldenhofpark, op de plaats waar de Franse troepen een paar dagen na de dood van hun held een bres in de stadsmuur schoten en de stad binnentrokken. Ieder jaar komen weemoedige Maastrichtse mousquetaires hier een krans leggen voor de gesneuvelde – met excuses aan het Franse volk. In november vorig jaar ontstond plotseling een nieuwe hype rond d’Artagnan. Kranten over de hele wereld meldden dat het graf van d’Artagnan gevonden was. Helaas stond er geen uitroepteken, maar een vraagteken achter deze opzienbarende mededeling. Er was geen kist of stapel botten gevonden met een naamplaatje d’Artagnan of Charles de Batz de Castelmore, zoals zijn naam bij zijn geboorte luidde. Er was alleen een Franse historica, Odile Bordaz, die beweerde dat de beroemde musketier hoogstwaarschijnlijk in Wolder begraven ligt, maar dat het voorlopig weinig zin heeft om naar zijn resten te gaan zoeken. Voordat in Wolder de schop in de

grond kan worden gezet, moet er spitwerk gedaan worden in archieven om wat meer zekerheid te krijgen over de juistheid van het vermoeden.

Wolder wereldnieuws Als we Odile Bordaz ontmoeten op het station van Agen in Zuidwest-Frankrijk, gaat om de paar minuten haar mobieltje. De Italiaanse radio, de grote Franse radiostations, allemaal willen ze onmiddellijk weten waar dat graf dan gevonden is. Heen en weer lopend over het stationsplein legt ze onverstoorbaar uit dat het graf niet echt gevonden is maar dat ze er vrijwel zeker van is dat het in Wolder ligt. Journalisten die niet voor dom willen worden aangezien, doen alsof ze weten waar Wolder ligt, anderen vragen wat meer uitleg. “Wolder was vroeger een dorpje bij Maastricht, waar het Franse leger zijn kamp had opgeslagen tijdens het beleg van de stad in 1673. Tegenwoordig hoort het bij Maastricht.” Vervolgens legt ze uit dat d’Artagnan tijdens dat beleg gesneuveld is en dat nergens uit blijkt dat zijn lichaam is vervoerd naar Frankrijk. Dus moet hij ter

Een paar keer per jaar reist Odile Bordaz met haar man naar Maastricht, zomaar om van de stad te genieten of om haar vrijetijdsonderzoek voort te zetten. Een kwestie van eindeloos geduld, dat meer dode sporen dan positieve resultaten oplevert. Zo verwachtte ze veel van het overlijdensregister van de vroegere Sint-Marcusparochie in Wolder, waarin onder meer is bijgehouden wie er in de kerk begraven zijn. Maar helaas is het register tussen 1632 en 1673 niet bijgehouden, omdat de kerk toen in protestantse handen was gevallen. Toch werd Odile Bordaz op een andere manier gesterkt in haar overtuiging dat ze niet helemaal op dood spoor zit. Zo vond ze in het overlijdensregister van de kerk van Heer, dat wel keurig werd bijgehouden in die periode, de namen van gesneuvelde Franse officieren die in dit kerkdorp op de oostelijke Maasoever direct na hun dood begraven waren. Het ging om officieren van het leger van de hertog van Orléans, dat zijn kamp aan de oostelijke zijde van de stad had opgeslagen. “Dat sterkt me in mijn vermoeden dat d’Artagnan ook in een kerk is begraven. Dat zou normaal gesproken de Sint-Marcuskerk in Wolder moeten zijn, omdat het legerkamp daar vlakbij lag. We weten ook dat d’Artagnan op 25 juni op slag gedood is door een kogel in zijn hals. Een bedroefde Lodewijk XIV schreef diezelfde avond in een brief aan zijn vrouw dat hij zijn trouwe kapitein verloren had in de strijd. Helaas zijn er twee problemen met die kerk. Het gebouw was sinds 1632 in protestantse handen, en dus werden de parochieregisters niet meer bijgehouden. Maar de protestanten waren in 1673 gevlucht toen de Fransen eraan kwamen. Het kan dus zijn dat

De zoektocht van D’Artagnan In het programma ‘De Zoektocht van D’Artagnan’ treedt u in de voetsporen van de ‘vierde musketier’ D’Artagnan. Uw missie is het vinden van de kroeg waar D’Artagnan voor het laatst gesignaleerd is. Tijdens deze ludieke stadswandeling speurt u in verschillende teams langs talloze bezienswaardigheden en moet u vragen beantwoorden over de eeuwenoude stad Maastricht. Ook voert u in teamverband ludieke opdrachten uit. de Fransen een lege kerk hebben aangetroffen en hun dode officieren daar begraven hebben, maar er was geen pastoor zoals in Heer om dat te registreren. Een tweede probleem met de Sint-Marcuskerk is dat het gebouw aan het eind van de negentiende eeuw is afgebroken om plaats te maken voor de huidige Sint-Petrus-enPauluskerk. Ook al vinden we dus een document waarin staat dat d’Artagnan in Wolder begraven is, dan kan het nog heel goed zijn dat zijn graf in die tijd geruimd is.”

Blijvend mysterie In alle interviews moest Odile Bordaz de vraag beantwoorden hoe groot de kans is dat d’Artagnan begraven is in Wolder en hoe groot zij de kans acht dat zijn kist (normaliter zou dat een loden kist moeten zijn) nog ooit wordt teruggevonden. Op de eerste vraag antwoordde ze “negentig procent” en op de tweede “vijftig procent”. Ze lacht ermee: “Nou ja, dat was natuurlijk een slag in de lucht. Het zou heel mooi zijn voor Maastricht als men het graf van d’Artagnan aan toeristen uit de hele wereld kan laten zien, maar ik zou het ook niet erg vinden als het nooit gevonden wordt. De man is een voor een groot deel legendarisch en het is misschien beter als het mysterie niet wordt opgelost.” Er is maar één conclusie mogelijk: figuren als d’Artagnan zijn onsterfelijk. En als we zijn resten toch vinden, mogen de Fransen ze hebben, op voorwaarde dat ze de schedel van de mosasaurus voorgoed teruggeven. Tekst: Jacques Herraets Fotografie: Guy van Grinsven / Studiopress

37


HOUND&HAWK

Derlon hotel, niet alleen slapen maar nu ook heerlijk eten in het eigen restaurant en op ons terras. Stel nu uw eigen 3 gangen menu samen door te kiezen uit 5 voorgerechten, 5 hoofdgerechten en 5 verrukkelijke desserts. Dit allemaal voor maar â‚Ź 29.50 per persoon. Niet alleen voor diner maar ook voor een heerlijke snelle of uitgebreide lunch bent u bij Derlon aan het goede adres. Onze chef stelt elke dag een heerlijke daily special voor u samen. Vergaderen, feesten, dineren of een andere activiteit met een gezelschap? Onze museum zaal ‘Piazza Romana’ biedt hier alle mogelijkheden voor. Dit allemaal tussen de mooie historische Romeinse opgravingen. U kunt altijd contact met ons opnemen of een bezoekje brengen voor vrijblijvende informatie.

Derlon Hotel Maastricht o.l. vrouweplein 6 6211 HD Maastricht 043 3216770 www.derlon.com

advertentie_DERLON.indd 1

Gedurende dit spectaculaire programma bent u eerst toeschouwer tijdens de slipjachtdemonstratie. De slipjacht is een nagebootste vossenjacht en toont hoe deze jacht vroeger door de adel werd bedreven. De meute van 30 bloedhonden jaagt een van tevoren getrokken reukspoor na. De jacht eindigt met de ‘kill’. De Master en Whippers-in brengen de honden bijeen en op een teken van de Master doet de meute zich, als beloning voor hun inzet, te goed aan een koeienpens.

Na deze slipjacht demonstratie gaat u zelf aan de slag tijdens de ‘valkerij proeverij’. U leert op ambachtelijke wijze de verschillende valkerijtechnieken en het zelf vliegen met roofvogels, zoals deze traditionele kunst al eeuwen van meester op gezel wordt overgedragen. U komt oog in oog met de roofvogels en ervaart de intense emotie van het valkenier zijn! Tijdens de workshop larderen jachthoornblazers uw verrichtingen met jachtsignalen en maakt actiefotograaf Roberto Bogers foto’s van uw team!

26-5-2009 23:02:45

GENIETEN EN ONTSPANNEN BIJ NH MAASTRICHT Ontdek dit sfeervolle hotel in het Bourgondische Maastricht. De vele leuke winkels, gezellige restaurants en diverse kroegen maken deze Limburgse hoofdstad uniek en meer dan een bezoek waard.

We heten u graag warm welkom!

NH Maastricht Forum 110 6229 GV Maastricht nhmaastricht@nh-hotels.com

Ăœ  ĂœĂœ ÂĽ ĂœÂĽĂœÂˇÂ€~ÂŠÂ‡ÂŞÂ Â€ÂĽÂ€Âƒ~ĂœÂƒÂ„ĂœÂ‡Â‡ĂœÂĽĂœEJBK´IÂĽARAJP‘JHĂœÂĽĂœSSS‘IÂĽARAJP‘JH

www.nh-hotels.com


Met een BMW op Circuit Zolder

Snelheid, dynamiek, spektakel en technologie

40

41


W

aar gaat de adrenaline door de snelheid, dynamiek, het spektakel en de technologie sneller stromen dan in de autosport? Samen met M-Event beleeft u met collega’s of zakenrelaties een onvergetelijke race-experience op het circuit van Zolder. Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen, van de briefing in de paddock, maken we de instructie in de pitstraat

mee en zijn we getuigen van de snelheidstraining op het circuit zelf. Of u deelneemt aan een racedag, te gast bent in een VIP-formule of gewoon naar de races komt kijken als toeschouwer: racen blijft fascineren.

Oorsprong Even terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw, terug naar de oorsprong van het circuit van Zolder. In deze periode vond de Zolderse motorclub het tijd op zoek te gaan naar een geschikte locatie om snelheidswedstrijden te organiseren. Het begon met ‘De omloop van Terlaemen’ in 1961. Al snel groeide het idee om het traject uit te breiden. Enkele jaren later lag er een nieuw circuitontwerp dat, ondanks enkele drastische ingrepen, nu nog altijd herkenbaar is. De Belgische minister van Verkeer Fred Bertrand opende het circuit officieel op 19 juni 1963. Een alledaagse opening was dat

42

bepaald niet: het openingslintje was vervangen door een stalen kabel, de schaar werd vervangen door een snijbrander. Na de formele opening volgde een lange reeks indrukwekkende evenementen en vandaag de dag kunt ook u uw eigen ‘kleine race’ organiseren.

Eerst wat theorie Na de hartelijke ontvangst door Silvio Lambrichts is het tijd voor een korte theorieles. De gasten nemen plaats in de tot theorielokaal omgetoverde pitbox aan de pitstraat. Hier legt Silvio de regels uit die gelden op

Fietsers op het circuit Ook de wielersport is nooit ver weg van het circuit van Zolder. Zo eindigde het WK 1969 voor profs met een millimeterspurt waarin Juliën Stevens het moest afleggen tegen de Nederlander Harm Ottenbros. De ‘Adelaar van Hoogerheide’ eindigde met enkele millimeters verschil voor Stevens en mocht de regenboogtrui aantrekken. In 1981 won Eddy Planckaert een etapperit in de Tour de France. De meet lag toen ook op het circuit van Zolder.

het circuit, hoe een race precies in zijn werk gaat en over zijn eigen race-ervaringen (onder meer tien jaar lang deelname aan kartwedstrijden op Europees en wereldniveau, waarin hij tweemaal Belgisch kampioen en tweemaal Nederlands kampioen werd, de Opel-Lotus Formule tot de GT-wagens). De pitcrew zorgt voor een hapje en een drankje, alcoholvrij natuurlijk.

In de auto’s Het is tijd om het circuit te betreden. De deelnemers nemen plaats in de gereedstaande BMW’s en iedereen wordt goed vastgesnoerd met een speciale veiligheidsgordel. U begint de racetraining als bijrijder. Onder professionele begeleiding maakt u de eerste verkenningsrondes over het circuit. De BMW’s voldoen aan alle FIA-veiligheidseisen, van rolkooi met steunbalken tot 6-puntsveiligheidsgordel. Vandaag zijn we te gast op het circuit van Zolder-Terlaemen, maar uw eigen race-ervaring kunt u ook opdoen op de circuits van Spa-Francorchamps (B), de Nürburgring (D) of Brustem (B).

Race time! Na alle uitleg en proefrondes kruipen de deelnemers zelf achter het stuur van de BMW’s. Ze ervaren de basis van het racen, van het bochtenwerk, de remoefeningen, het zoeken en vinden van de ideale lijn en een heuse snelheidstraining aan den lijve. Ze voelen zich even als The Stig uit Top Gear

wanneer ze bij het snelle accelereren in de bestuurdersstoel worden gedrukt en horen en ruiken de banden onder hun auto’s. Scheurende banden, topsnelheden, smeulend rubber, voorbij schietende curbstones, dit is een geheel nieuwe ervaring. Eén grote adrenalinekick, zo’n race-ervaring! Tekst: M-Event Fotografie: Guy van Grinsven

Business en racing Beleef uw eigen race-dag met M-Event. Treed in de voetsporen van een professionele autocoureur. Ruik het rubber en voel de curbstones. Naast een actieve middag op het circuit maken we, indien gewenst, uw evenement compleet met hotelovernachting, diner en aanvullende programma’s. Neem voor meer informatie contact op met M-Event via www.m-event.nl.

43


I

n ondernemingen en instellingen worden medewerkers regelmatig geconfronteerd met problemen waarvan ze de oorzaak niet altijd goed kunnen aanwijzen. Doorgaans heeft dat te maken met slechte communicatie, veranderingen die anders uitpakken dan voorgesteld, moeizame samenwerking en een hoog ziekteverzuim als gevolg van stress en hoge werkdruk. Zoals

bij zo veel zaken biedt het bestrijden van de symptomen geen of slechts tijdelijk soelaas.

Apemanagement neemt sociaal gedrag als uitgangspunt voor het oplossen van problemen en biedt hiervoor concrete hulpmiddelen. Door problemen binnen een organisatie vanuit een andere hoek te bekijken, hopen we een structurele en duurzame oplossing voor die problemen te vinden.

Aangezien sociaal gedrag – en evenzeer wat we vaak asociaal gedrag noemen – een grote rol speelt in een organisatie, mogen we de confrontatie niet uit de weg gaan. We zouden immers onszelf en de organisatie sterk te kort doen als we gedrag uitsluiten als belangrijke veroorzaker van problemen.

van nature vertonen in onze sociale werkomgeving. Door te kijken naar apen, die veel minder dan mensen worden gehinderd door bijvoorbeeld cultuur, rationele benaderingen en schaamte. Zo kunnen wij iets begrijpen van ons eigen, soms onverklaarbare, gedrag.

Onze visie op uw probleem

De basis van onze werkwijze

Het oplossen van een probleem begint bij het vinden van de oorzaak. Het doordringen tot de kern van het probleem en het vinden van de juiste oorzaak kunnen bijdragen tot een duurzame oplossing. Een van de belangrijkste oorzaken van problemen is ons eigen sociale gedrag. De wijze waarop wij proberen te overleven in een organisatie vormt regelmatig een beletsel voor het goed functioneren van onszelf maar ook van de groep.

Kijken naar ons eigen gedrag is lastig en vaak confronterend. Daarom wordt dit vaak vermeden. Een oplossing is om te kijken naar sociale groepen die vergelijkbaar gedrag vertonen en onszelf daaraan te spiegelen. Waarom zouden we daarbij geen gebruik maken van de uitgebreide kennis die we hebben van andere sociale groepen: zoals apen.

Het doel van de workshop is sociaal oergedrag te herkennen en te begrijpen. Als dit lukt, is men immers ook in staat keuzes te maken ten aanzien van dit gedrag en op die manier problemen op te lossen en te voorkomen.

Apemanagement Een missie, vanuit een ander perspectief

Toch worden problemen zelden benaderd vanuit ons eigen sociale gedrag. De redenen: • het is confronterend om te zien hoe ons basale gedrag het functioneren van een groep beïnvloedt; • het is heel moeilijk naar onze eigen rol en die van onze collega’s in de groep te kijken. De vaardigheden hiervoor worden ons immers niet of nauwelijks aangeleerd.

Leren van apen Ons eigen (sociale) gedrag en dat van (andere) apen is geëvolueerd uit het gedrag van onze gemeenschappelijke voorouders. Sporen van overeenkomsten zijn nog steeds in ons gedrag aanwezig. Deze kunnen ons helpen ons eigen complexe sociale gedrag te ontcijferen en te begrijpen. Tijdens de workshop ‘Apemanagement’ in bijvoorbeeld Gaiapark Kerkrade Zoo wordt aandacht besteed aan het gedrag dat we

Apemanagement Kijk eens naar de apen... Door goed te observeren kunnen wij iets begrijpen van ons eigen, soms onverklaarbare, gedrag. Bij trainingen wordt in overleg met u vastgesteld hoe de doelstellingen in het programma kunnen worden ingepast. De invulling van de workshop of training wordt vertaald naar uw actuele vraagstelling, uw organisatiecultuur en het aantal mogelijke deelnemers. Neem voor een voorstel op maat contact op met M-Event via : + 31 (0) 43 3616700

45


Oud-Limburgs

Schuttersfeest V

andaag de dag houdt men in Limburg de folklore en traditie in ere door onder andere schuttersfeesten te organiseren. Op een originele schuttersweide bent u niet alleen getuige van een echt Limburgs schuttersfeest, maar u neemt er ook aan deel. Met grote buksen wordt geschoten op ‘ de vogel’ en op ‘ bölkes’.

Onder begeleiding van uw eigen gastschutterij maakt u kennis met de vroegere beschermers van kerk en bevolking. Vooraf zijn teams gemaakt van circa 8 personen die op het schietterrein een ‘sportieve’ competitie afwerken.

Sturen we het management of het verkoopteam voor een “sessie op de hei?” Nee, naar de enige berghut van Nederland, boven op de Vijlenerberg midden in het bos:

Boscafé ‘t Hijgend Hert’

Het best bewaarde geheim voor “sessies op de hei” Weg van de werkplek en in een heel andere omgeving inspiratie opdoen. Brainstormen bij een knapperend houtvuur en nieuwe lijnen uitzetten voor de toekomst van uw bedrijf, dat kunt u op een onvergetelijke manier bij Boscafe ’t Hijgend Hert’. Vele bieren van ‘t vat en op de fles. Lekker eten. Terrassen in de zon en schaduw. Midden in de natuur. Prachtig uitzicht. Autovrij. Zeer sfeervol café. Aparte vergaderruimte met open haard, Informele sfeer. Voor groepen van 10 tot 200 personen. Op een van de hoogste en mooiste plekjes van het Heuvelland van zuid Limburg, midden in de Vijlenerbossen aan een onverhard bospad gelegen ergens tussen Vijlen, Epen en Vaals, vindt u op 260 meter hoogte, Boscafé ‘t Hijgend Hert’, volgens insiders met voorsprong het beste en gezelligste dagcafé van Heuvelland... Het is een fantastische pittoreske ontmoetingsplek met een warme hartelijke sfeer en heerlijk eten en drinken, waar het er informeel aan toe gaat en de waard en waardin nog zelf bedienen. Het bijzondere aan deze locatie waar al sinds 1930 horeca activiteiten plaatsvinden is de kleinschaligheid die zorgvuldig behouden is gebleven. De rust, de natuurgeluiden en het prachtige uitzicht over een door bossen omzoomde vallei zorgen ervoor dat u zich op deze unieke plek in een andere wereld waant. Regelmatig cirkelen er buizerds door de lucht en tegen de schemering is er nog wel eens een havik te zien.

iets vieren of bespreken in boscafé ‘t hijgend hert’? U kunt hier goed terecht voor een bedrijfsfeest, een “hei-sessie”, of een teamdag.

Tijdens het schietfestijn maakt u kennis met de volgende programma-onderdelen: • •

‘BÖLKES SCHIETEN Hoog in de schietboom bevinden zich de bölkes. Wie schiet ze eraf? KONINGSVOGELSCHIETEN Wie schiet de vogel af en wordt daarmee de nieuwe koning of koningin? Op gepaste wijze wordt de nieuwe vorst geïnstalleerd. EXERCITIE Tijd voor een stukje discipline! Na een exercitieoefening onder begeleiding van een officier moet het team ‘acte de présence’ geven voor de jury. TROMMELEN Marcheren doet een schutterij in de maat, en die wordt aangegeven door de drumband. De tambour-maître geeft de instructie, u volgt...

Boek nu uw eigen schuttersfeest Graag organiseert M-Event speciaal voor uw gezelschap een eigen schuttersfeest. U strijdt zowel tegen als met elkaar om de eer en de prijzen. Door de goede contacten met de vele eeuwen oude schutterijen in onze regio, passen wij dit programma geheel aan u wensen aan. Een schietfestijn op een echt schuttersterrein, een demonstratie ter omlijsting van uw event of een optreden van schutterij De Nachtwacht behoren tot de vele mogelijkheden. Vraag vrijblijvend een voorstel aan via info@m-event.nl of bel : 043-3616700

De volgende activiteiten kunnen wij u aanbieden - Een voor u uitgezette pittige wandeling door de Limburgse heuvels waarbij hoogteverschillen van meer dan 100 meter normaal zijn; - Een mountainbike arrangement waarbij de fietsen voor u klaar staan en de Vijlenerberg mountainbikeroute gereden wordt; - Een Nordic-Walking clinic gegeven door een ervaren gediplomeerde instructeur; - Een kroegjesroute wandeling, een wandeling van kroegje naar kroegje speciaal voor de Bourgondische types; - Een natuurwandeling door het Vijlenerbos onder begeleiding van een gediplomeerde natuurgids; * Indien gewenst kunnen wij bovenstaande activiteiten natuurlijk ook gecombineerd aanbieden. Voor overige op maat gemaakte activiteiten verwijzen wij u graag naar de programma’s van M-Event waar wij een plezierige samenwerking mee hebben.

wilt u ook overnachten? Op loopafstand van Boscafe ’t Hijgend Hert zijn een aantal overnachtingsmogelijkheden waaronder Kasteel Vaalsbroek, Hotel-Kasteel Bloemendal en Landal Green Parks. Ook grote groepsverblijven en een aantal kleinere hotels liggen op loopafstand. Combinatiearrangementen met de overnachtingsmogelijkheden willen wij graag voor u samenstellen.

prijzen van boscafe ’t hijgend hert 2007 Verkozen tot markantste horecaondernemers van Limburg 2008 Verkozen tot het beste Terras van Zuid Limburg 2009 Binnen in de top 100 van beste cafés van Nederland

[web] www.boscafe.nl [mail] info@boscafe.nl [tel] 043 30 62 499

Boscafe ’t Hijgend Hert’: een unieke plek in een andere wereld !___

zeer sfeervol café

46

grote open haard


Wijnrestaurant

mes amis Vlak bij het Vrijthof in Maastricht ligt restaurant mes amis. In een monumentaal pand ontvangt Annaline haar gasten als vrienden.

De charmante dinerkamer is geschikt voor groepen ‘vrienden’ van vijftien tot en met veertig personen.

designed for your success

minder bekende wijnstreken. Annaline organiseert ook wijnproeverijen, van beginners tot masterclasses op maat.

Thinking big? That’s our business. An inspiring environment for you and your business partners in HASSELT. 126 design rooms, 4 meeting rooms, free WiFi for all delegates, enjoy with style in a boutique hotel located in the heart of the city with a unique panoramic view!

Bij mes amis heerst een gezellige sfeer waar je graag met vrienden vertoeft. De keuken is Frans en Nederlands-regionaal. Er is ook een vegetarische menukaart. In dit etablissement, waar je zowel Ă la carte kunt tafelen als genieten van een zeer betaalbaar viergangen keuzemenu, voelt iedereen zich meteen thuis.

Meetings

Radisson SAS Hotel Torenplein 8, B-3500 Hasselt, Belgium Tel: +32 (0)11 77 00 00, Fax: +32 (0)11 77 00 99 info.hasselt@radissonsas.com hasselt.radissonsas.com

93582 QHAZH Ad MICE 2008 (208x128).indd 1

Het plezier van gezellig tafelen met een lekker glas wijn, samen met een vriendin of vriend, vormt voor Annaline en haar team de uitdaging om een avond bij mes amis tot een speciaal evenement te maken.

27/10/08 15:03:28

Hèt Conferentie & Event Hotel in Zuid-Limburg!

Als gastvrouw en vinologe zorgt Annaline voor de specialiteit van het huis: liefst twintig verschillende soorten wijn, per glas te bestellen! Wijnliefhebbers kunnen in mes amis dus hun hart ophalen. Annalines kennis van zaken op vinologisch gebied brengt zij maar al te graag over op haar gasten. Kwaliteit en zeker variatie komen daarbij op de eerste plaats. Voor iedereen zit er wel een verrassing onder de ‘trouvailles’ uit bekende en

www.mesamis.nl

mes amis Tongersestraat 5 6211 LL Maastricht Tel + 31 (0) 43 325 78 66 Fax + 31 (0) 43 390 09 47 e-mail: mail@mesamis.nl Open vanaf 17.00 uur Behalve dinsdag. Lunches en/of andere tijden zijn mogelijk.

s Gelegen in het Limburgse heuvelland, nabij Maastricht, Aken en Luik sLUXE

TWEEPERSOONSKAMERS sPLENAIREVERGADER SUBRUIMTES VOORZIENVANBEAMERSENWIRELESSINTERNET s+LASSIEKEEVENT DINERRUIMTESINHET+ASTEELTOTGASTEN s3PA7ELLNESS#ENTRE s4EAMBUILDINGACTIVITEITENZIJNMOGELIJKOPHETHALANDGOED Bilderberg Kasteel Vaalsbroek Vaalsbroek 1 s.(6AALSs4 s%vaalsbroek@bilderberg.nlsWWWVAALSBROEKNL


177 hotel kamers **** | 13 luxe suites **** | 200 gratis parkeerplaatsen | 9 Multifunctionele zalen | 2 Exclusieve vergaderzalen | Restaurant Le Faucon | Bar/Brasserie Sint Pieter | Wireless Internet | Life Cooking Restaurant | 2 Ruime terrassen | Gratis gebruik Fitness Ruimte

Golf & Business bij Hoenshuis Golf De laatste jaren wordt golf én de hieraan gerelateerde faciliteiten succesvol ingezet om duurzame relaties op te bouwen, met bestaande én nieuwe klanten. Hoenshuis Golf biedt u niet alleen een prachtige 18 holes golfbaan en een practice area, maar óók vergadermogelijkheden, restaurant en bar!

Golfbaan

Wijk 27, Nijverheidsweg 35 NL-6227 AL MAASTRICHT www.valk.com/maastricht

De 18 holes championship course behoort tot de langste banen in Nederland. De baan is mooi ingepast in het typische Limburgse landschap. Op inventieve wijze is gebruik

T: 0031-(0)43-3873500 F: 0031-(0)43-3873515 E: info@maastricht.valk.nl

gemaakt van het bestaande hoogteverschil, waardoor u tijdens het spelen op het ene moment door beschutte glooiingen loopt, om even later op de volgende hole verrast te worden door schitterende vergezichten. Hoenshuis Golf B.V.

Vergaderen

Hoensweg 17

Uw relaties op gepaste wijze ontvangen in de historische kasteelboerderij. In een

6367 GN Voerendaal

prachtige, rustige omgeving met voldoende eigen parkeergelegenheid, heeft u keuze

tel. 045-5753300

uit diverse zalen.

fax 045-5750900 www.hoenshuisgolf.nl info@hoenshuis.nl

Business Club Hoenshuis

t)JTUPSJTDIFMPDBUJF t"MBDBSUFSFTUBVSBOUNFUUFSSBTBBOEF tMVYFIPUFMLBNFSTFOTVJUFT schitterende kasteeltuin tNVMUJGVODUJPOFMF[BMFONFUDBQBDJUFJUUPU t$FOUSBBMHFMFHFOJOEFESJFMBOEFOIPFL 300 personen Nederland, België en Duitsland t0SHBOJTFSFOWBOUFBNCVJMEJOHBDUJWJUFJUFO t(SBUJTQBSLFFSHFMFHFOIFJE

Openingstijden:

Een lidmaatschap bij Business Club Hoenshuis biedt volop mogelijkheden om uw

Golfshop/Receptie/Caddymaster

bestaande relaties of potentiële klanten te ontvangen. De bijeenkomsten en wedstrij-

Maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur

den van de Business Club zijn ideale gelegenheden om te netwerken.

Zaterdag 9.00 tot 17.00 uur Zondag 9.00 tot 16.00 uur Clubhuis Restaurant 8.30 tot 22.00 uur

Bedrijfsuitjes Een golfclinic is een leuke manier om te werken aan teambuilding. In groepen maken uw medewerkers en/of relaties kennis met de golfsport en hebben zij samen een geweldige dag! www.hoenshuisgolf.nl

Keuken 12.00 tot 21.30 uur

! f l e z t e h Ervaar

Bloemendalstraat 150 6291 CM Vaals www.hotelbloemendal.nl

Afdeling Banquet & Sales 0031 (0)43 3659830 banquetsales@bloemendal.valk.nl


M A K E M Y D A Y. . . MAD

MA GI C A L

MIXED

M O O N L IT

MOV I N G

MERRY

MEM O R A B L E

MA GNI F IC E N T

M YS T E R I O U S

MORE

ME DI E VAL

MEGA

M U S IC A L

Special events en entertainment zijn lege woorden, totdat je ze invult. Goéd invult. Want een event of entertainment is zeer persoonlijk. Locatieadvies, artiesten, tijdstip, doelgroep, speciale wensen: het moet allemaal samenvallen tot één perfect plaatje. M-Event – voorheen MECC Fit Events – gaat voor niets minder dan die perfectie. Neem bijvoorbeeld muziek: net zo belangrijk voor een geslaagde avond als een mooi bouquet voor een goed glas wijn. Daarom biedt M-Event u vanzelfsprekend talloze keuzemogelijkheden om precies die invulling te kiezen die u zoekt. M-Event is gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige events op maat. Teambuilding, culturele events, sportief of ludiek : M-Event weet op al uw vragen een passend antwoord. Om extra cachèt te geven aan onze vele mogelijkheden beschikken wij over 10 eigen VW Beetles en 30 eigen Vespa’s. Wilt u meer weten over entertainment en onze special events? Bel dan voor meer informatie met M-Event, 043-367 67 00. Of kijk op onze website m-event.nl. Daar vindt u een overzicht van al onze diensten en services. Want wat uw verwachtingen op ‘de dag’ ook zijn: wij kunnen ze waarmaken.

M-Event voldoet sinds 2004 aan de ISO 9001 : 2000 kwaliteitsnormen.

FORUM 65 | 6229 GV MAASTRICHT | T 043 – 361 67 00 | E INFO@M-EVENT.NL

M-Xperience voorjaar 2009  

Maastricht en zijn mooie Euregionale omgeving, heeft het bedrijfsleven op het gebied van meeting- en eventmogelijkheden veel (unieks) te bie...