Page 1

except the

paint

is like never d ries .

Digital desig n

ainting,

p

Sv Lynn Brands

1


2


Lynn Brands, R2C Stagiair grafische vormgeving Bureau van den Oever Periode: 2 febuari 2015 / 26 juni 2015

3


IHO 06 Inleiding

N

07 Leerdoelen

08 Een dag op stage

10 Plan van aanpak 12 Pop stap A

1 4 Pop stap B

16 Pop stap c

18 Bijgesteld pop

20 Cocktail recept

4


HO D 22 thema 1 24 Thema 2

26 Thema 3

28 Het proces

34 bezoekverslagen

Lynn Brands

36 wat heb ik allemaal gemaakt 50 conclusie

5


IN LEI DING en leerdoelen

Hallo! Wat leuk dat je in mijn stageverslag kijkt!

Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Lynn Brands en ik ben 17 jaar oud. Mijn hele leven woon ik al in een klein dorpje genaamd Beneden-Leeuwen. Sinds 2 jaar volg ik een opleiding aan het Nimeto in Utrecht. Daar volg ik de uitstroomrichting RPC. Dit staat voor Ruimtelijke Presentatie en Communicatie. In die uitstroomrichting zitten nog meer uitstroomrichtingen. Dit zijn grafisch, etaleren en standbouw. Van deze 3 uitstroomrichtingen ligt grafisch me het meest. Daarom heb ik voor mijn stage gekozen voor een grafisch ontwerp bureau. Voordat ik aan het Nimeto begon wist ik nog niet precies wat ik wilde worden. Ik was tenslotte ook pas 15 toen ik mijn examens had gehaald op mijn middelbare school, en moest dus al eigenlijk weten wat ik later wilde worden. Dit is natuurlijk wel lastig op die leeftijd. Ik wist wel dat ik de creatieve kant op wou en heb daarom gekozen voor het Nimeto. Op het Nimeto ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de programma’s van Adobe en het grafische vormgeven. Hier merkte ik dat ik het veel leuker vond om met computers dingen te ontwerpen in plaats van een etalage maken. Ik wil later graag mensen aanspreken met ontwerpen die ik maak, of ze aanmoedigen om ergens naar toe te gaan als ze een ontwerp van mij zien. Verder vind ik het heel leuk om met typografie te experimenteren. Het is bijzonder wat voor beelden je allemaal kan krijgen aan de hand van letters. Dit zie je dan ook veel terug in mijn verslag. Ik ga dit jaar stage lopen bij een ontwerpbureau genaamd Bureau van den Oever in Zaltbommel. Mijn stageperiode loopt van 6

2 februari tot 26 juni. Bureau van den Oever is een onderscheidend en multifunctioneel reclame- en mediabureau. Ze verzorgen zowel online als offline marketing- en communicatie-uitingen, van strategie tot realisatie. Ook bouwen ze effectieve websites, creëren sprekende brochures en maken zinvolle krantencampagnes. Van het ontwerp van een visitekaartje, een advertentie of een complete huisstijl tot een direct mail campagne of een zoekmachine vriendelijk gevulde website. Bureau van den Oever zorgt voor het gewenste resultaat. In het bedrijf zal ik bij de grafische ontwerpers zitten. Ik ben heel benieuwd hoe het er in een echt bedrijf aan toe gaat. Ik verwacht op deze afdeling veel te leren over hoe grafisch design nou in elkaar zit en waar je op moet letten bij het maken van een ontwerp. Ook hoop ik mijn leerdoelen te behalen, die je hiernaast ziet. Verder heb ik heel veel zin in mijn stage en heb hier ook goede verwachtingen bij. Hoe mijn stage verloopt kan je lezen in de rest van mijn verslag.


1 Leerdoel

Minder lang onderzoek doen naar opmaak en layout.

3 4 Leerdoel

Een aantal sneltoetsen leren beheersen in Adobe InDesign.

2

Leerdoel Op Photoshop met het knipmasker mensen en dingen uit leren snijden.

Leerdoel

Hoe je een drukwerk aan moet leveren bij een drukker.

7


Een dag

op stage

8


opstaan 07:00 Op naar stage! 07:30 Om op stage te komen neem ik eerst de bus richting Tiel en pak daar de trein richting Utrecht Centraal. In Geldermalsen stap ik over op de trein richting Breda. In Zaltbommel stap ik uit en hoef daarna nog maar een paar minuutjes te lopen.

pauze 12:30

08:30 beginnen Na een uur reizen begin ik de dag altijd met een beker chocomelk. Daarna start ik mijn computer op, open ik mijn mail en begin ik met werken.

16:30 cocktail Op donderdag drinken we aan het einde van de dag vaak een cocktail. Deze wordt gemaakt door collega’s. Op pagina 22 vind je een recept voor een cocktail.

klaar! 17:00

9


PLAN VAN

AAN PAK 10


Algemene gegevens

Geplande afspraken

Naam: Lynn Brands​

Feedback:

Klas: R2C

Op elke opdracht die ik maak krijg ik feedback, ook mag ik te allen tijde feedback vragen.

Telefoonnummer: 0622149493

Bespreken voortgang:

E-mail: lynn.brands@hotmail.com

De voortgang bespreken we als het rustig is en alle deadlines behaald zijn. Ga ervan uit dat dit eens (of meer) per maand wel zal zijn.

Stagedocent: Paula Weenk

Pop: E-mail: p.weenk@nimeto.nl

Tijdens mijn voortgangsgesprekken. Nummer: 0621814872

Werktijden: Naam bedrijf: Bureau van den Oever

Maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00.

Soort bedrijf: Ontwerpbureau

Lunch is van 12:30 tot 13:00.

Adres bedrijf: Schimminck 21, 5301 KR Zaltbommel

Afspraken:

Telefoon: (088) 022 25 00 E-mail: info@bureauvdo.nl

Afdeling: Grafisch design

• Er zijn geen concrete regels binnen het stage bedrijf. Wel is het de bedoeling dat je op tijd komt en niet de hele dag met je telefoon in je handen loopt. • Belangrijke zaken overleggen/aangeven met stagedocent. • Normaal functioneren binnen het bedrijf. • Goed humeur meenemen.

verwachtingen

Praktijkopleider: Veronique Schoots Telefoonnummer: (088) 022 25 00 E-mail: veronique@bureauvdo.nl​

Mijn verwachtingen zijn dat ik steeds meer mee kan draaien in het bedrijf maar ze me hierbij wel zullen ondersteunen. Zo hoop ik dat ik uiteindelijk steeds grotere dingen mag ontwerpen of indelen. Mijn collega’s binnen het bedrijf werken wel vaker met stagiaires, dus ze weten al een beetje wat ze kunnen verwachten. Wel ben ik nog maar een leerling en ik vind het belangrijk dat collega’s zich daar bewust van zijn. Ik verwacht dus van mijn collega’s dat ze daar wel rekening mee zullen houden. Verder verwacht ik dat ze me bij veel dingen betrekken en mij veel dingen laten doen, zodat ik goed mee kan draaien binnen het bedrijf. Daar leer je uiteindelijk het meeste van.

Doelen Mijn doel is dat ik beter word met de programma’s van Adobe zoals Photoshop, InDesign & Illustrator. Ook wil ik meer inzicht krijgen in de hele markt van retail en vormgeving en wat er bij een project komt kijken, zoals bijvoorbeeld hoe ontwerpen aangeleverd moeten worden bij een drukker. Ook zou ik graag willen leren hoe het opmaken van bijvoorbeeld een magazine of een folder in elkaar steekt en waar je op moet letten. Zo hoop ik aan het einde van mijn stage een geheel magazine in m’n eentje op te kunnen maken. Ik ga mijn stageverslag daarom ook opmaken als magazine. Daarvoor wil ik van alle programma’s gebruik maken. Tekeningetjes maken met Illustrator, foto’s bewerken in Photoshop en de opmaak maken in InDesign.

11


P Voel je jezelf al thuis bij het bedrijf waar je stage loopt? Ja, ik voel me al erg thuis in het bedrijf. Dit komt denk ik ook omdat ik in het bedrijf niet als stagiair wordt behandeld, maar zelf ook mee mag helpen met dingen, en ontwerpen maken voor echte bedrijven. Ook mag ik mijn eigen ideeën hierbij inbrengen.

Stp a

Vraag je voldoende aan je collega’s? Dat heb ik ook al een beetje beantwoord in de vorige vraag. Ik vraag dingen als ik iets niet snap, of als ik niks meer te doen heb. Ook moet ik vaak feedback vragen bij andere collega’s en vragen of ze me ergens mee kunnen helpen omdat de anderen het misschien niet weten.

waar

a

p o

Toon je voldoende eigen initiatief? Ik vind dat ik wel genoeg initiatief toon. Als ik iets niet snap vraag ik het, en zo ook als ik niks meer te doen heb. Dan vraag ik vaak of ze nog iets hebben wat ik kan doen. Zo niet, dan ga ik aan opdrachten voor school werken.

sta je nu?

Krijg je feedback op wat je doet? Ja, en vaak ook nog van meerdere mensen. Want als ik iets maak moet het natuurlijk grafisch gecontroleerd worden, maar ook communicatief. Dat doen weer andere collega’s. Wel krijg ik op iedere opdracht die ik maak feedback en kan dit ook te allen tijden vragen.

Is het duidelijk wie je praktijkopleider is bij het bedrijf waar je nu stage loopt? Ja, het is zeker duidelijk wie dat mijn praktijkopleider is, dat is Veronique, die regelt bijna alles voor me wat ik kan doen en wat mijn opdrachten zijn. Als Veronique er niet is (dit is op iedere op woensdag), is Brenda mijn praktijkopleider. Als Brenda èn Veronique er niet zijn, kan ik altijd nog dingen vragen aan de andere collega’s. Dit was allemaal op de eerste dag van mijn stage al besproken.

olundigen is mo que voluptatio idiciis seque peresto conem ibus renimin et, ipsa volent prature r atiaspe ditateculpa sus.Ant aditatio. Nam q ut hil in re ma quo omnis ipsam iliquis earchilliqui reprepr ehento eum et quibus.Ut pedicia delibus doluptis es mos ea nist hil et optam, sum num corerendiae

net quis volorpo rrovit aceat.Ceperatiuume moluptae incimus andaeraecae. Senim es mintion sequias nobis sequia dolorporem rerae.

Uda doles et eate velitio cusam, evenditatem ut laborio est ilitis essequis pe nulloremolo eum eum aut omnimod minciat eceat.Fugiatur, sunt. Quiapi delique ex eostrum lita sitatiam quossit aquatestia pro odiae ra presect otatur abore pratis modi conserspis res consed quam atenietur?arcilla

Heeft hij of zij voldoende zicht op de werkzaamheden die je doet? Ja, vrijwel alle opdrachten gaan via Veronique. Ze kijkt of het goede opdrachten voor me zijn en beslist of ik het aan kan of niet.

Heb je al afspraken gemaakt met de praktijkopleider van het bedrijf waar je stage loopt? Voor feedback, het bespreken van je POP en hoe je stage verloopt. Er zijn niet echt concrete regels binnen het bedrijf. Het is wel de bedoeling dat je op tijd komt en niet de hele dag met je telefoon in je handen zit. Ook moet ik belangrijke zaken overleggen of aangeven met mijn stagebegeleider of stagedocent. Verder wordt er van me verwacht dat ik normaal functioneer in het bedrijf en een goed humeur meeneem. Het bespreken van mijn POP en hoe mijn stage verloopt doen we als het rustig verloopt in het bedrijf en er tijd is om rond de tafel te zitten.

12

Wat ging goed op vaktechnisch gebied in de eerste weken van je stage? Wat kan en mag je al uitvoeren? Ik mag al vrij veel uitvoeren in deze eerste paar weken van m’n stage. Het is niet dat ik het gevoel krijg dat ik de minder leuke taakjes moet doen omdat ik een stagiair ben. Ik heb zo bijvoorbeeld ook al helemaal zelf een flyer en twee krantjes mogen maken. Hierbij mocht ik zelf weten wat ik er mee zou doen. Natuurlijk moest het wel in de stijl van de klant blijven.


Zie je al verband tussen het werk wat je moet doen en de uitgangspunten van marketing? Zoals identiteit, imago, doelgroep en concept? In het bedrijf is een afdeling genaamd marketing en communicatie. Hier verzorgen ze voornamelijk de communicatie, of te wel, de tekst die in de ontwerpen moet komen en hoe je dit communiceert naar de doelgroep. Ik hou me dus voornamelijk aan de regels die zij stellen aan een ontwerp. Maar hier kan ik nog niet echt iets over zeggen omdat ik hier nu pas 3 weken stage loop en nog niet precies weet hoe alles in elkaar zit. Maar wat ik wel merk is dat de doelgroep vooral volwassenen zijn. Dan maak je de ontwerpen vaak ook al gelijk een stuk zakelijker en een stuk minder speels. Waar draait het volgens jou om bij het bedrijf waar je stage loopt? In het bedrijf gaat het vooral om een goed ontwerp te leveren wat goed communiceert met de doelgroep van het bedrijf en het concept van het bedrijf. Ook draait het erom dat je het werk met plezier blijft doen.

Kun je het werkproces omschrijven? 1 We beginnen vaak met een debriefing. Hierin wordt de opdracht uitgelegd met wat ze in het ontwerp willen en wat ze willen bereiken. 2 Nadat je de debriefing hebt ontvangen begin je met het ontwerpen en het experimenteren. Hierbij kijk je wat de opties zijn en hoe je de lay-out het beste neer kunt zetten. 3 Als je een aantal opties hebt ontworpen stuur je deze naar de klant om te kijken of hij het ontwerp of ontwerpen goed vindt. Vaak levert hij/zij daarbij ook aanpassingen. 4  Als je de aanpassingen hebt gedaan stuur je hem weer naar de klant om te vragen of het zo akkoord is. Als dat zo is wordt het ontwerp opgestuurd naar de drukker. Hoe denk je op dit moment over de uitstroomrichting van het bedrijf waar je stage loopt? Positief! Ik vind het leuk wat ik op dit moment allemaal aan het doen ben. Ook is er bijna altijd wel iets te doen en dat vind ik wel fijn. Ik heb ook een eigen plekje in het bedrijf dat vind ik ook wel fijn.

Zie je verbanden tussen de drie uitstromingen? Ja sommige dingen krijgen we ook op school bij mijn gekozen uitstroomrichting, maar sommige dingen ook niet zoals een Facebook post maken en folders etc. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren dus ik vind het niet erg. Werk je volgens de regels van het bedrijf waar je stage loopt? Zoals bijvoorbeeld werktijden, gebruik van je mobiele telefoon, kledingvoorschriften en planningen. Ja, ik ben tot nu toe nog maar 1 keer te laat gekomen omdat de treinen niet reden. Ook probeer ik eerst mijn werk af te hebben voordat ik op mijn telefoon kijken. Want dit is immers niet verboden. Verder zijn er in het bedrijf geen kledingvoorschriften en houd ik me aan de planning. Als iets wordt afgesproken om die dag af te hebben zorg ik dat ik het die dag af heb.

13


STAP waar wil je naartoe?

Welke plaats wil je innemen binnen het team van het bedrijf waar je nu stage loopt? Ik hoop over een tijdje de plaats in te nemen van een hardwerkende collega die de grafische vormgeving verzorgt van folders, flyers en tijdschriften. Hoe wil je omgaan met je collega’s en hoe belangrijk is dat voor je? Ik wil een goede omgang met mijn collega’s zodat zij aan mij dingen kunnen vragen en ik aan hen. Dit vind ik heel belangrijk. Ik wil graag een goede communicatie en dat de band onderling goed is. Als de sfeer binnen een team niet zo lekker is werk je ook niet zo lekker. Wat wil je gaan doen met hun feedback? Als ik feedback krijg wil ik daar serieus mee omgaan en kijken wat ik er mee kan. En waar nodig verbeteren.

14


Hoe wil je een bijdrage leveren aan het werkproces van je stage bedrijf?

Door steeds meer met de programma’s te werken leer ik deze ook steeds beter kennen. Zo kan ik ook steeds moeilijkere opdrachten aan, waardoor ik het werkproces steeds meer en beter kan helpen.

Hoe wil je omgaan met de planning?

Als er een planning wordt gemaakt zorg ik dat ik op tijd aan het werk begin zodat ik dit ook op tijd af kan krijgen. Het kan vaak wel zijn dat op het laatste moment aanpassingen gedaan moeten worden. Maar tot nu toe heb ik alles op tijd af kunnen krijgen.

Hoe wil je volgens de planning je werk doen?

Zoals ik hier boven al vertelde probeer ik alles zo snel mogelijk af te krijgen.

Wat wil je bespreken met je praktijkopleider?

Hoe ik het tot nu toe doe op stage en of ik genoeg vraag. Ook hoe ik met de programma’s om ga en natuurlijk ook mijn pop en mijn leerdoelen.

Waar wil je feedback op?

Het liefste natuurlijk op alle opdrachten die ik maak, omdat ze het eerst nakijken voor ze het ontwerp opsturen naar een klant. Ik weet natuurlijk ook wel dat dit niet altijd kan. Dan vraag ik het vaak aan iemand anders die hier werkt. Ik krijg dus nu ook al overal feedback op dus daar aan hoeft niks te veranderen.

Hoe ga je met die feedback om?

Met feedback ga ik normaal om en probeer het zo goed mogelijk op te vangen en behandelen.

Wat wil je bereiken op vaktechnisch gebied?

Zo zelfstandig mogelijk een belangrijke opdracht met deadline maken. Het liefst ook met de Adobe programma’s.

Wat wil je zelfstandig kunnen en mogen uitvoeren?

Ik heb al heel veel opdrachten zelfstandig mogen maken. Ik mocht al gelijk opdrachten maken voor echte opdrachtgevers. Dus dit is eigenlijk al een beetje van toepassing. Wel hoop ik steeds grotere opdrachten te kunnen maken.

Hoe toon je eigen initiatief?

Ik toon initiatief door middel van dingen te vragen. Later wil ik graag initiatief tonen door met ideeën of oplossingen te komen.

Op welke wijze ga je de verbanden onderzoeken tussen je werk en de uitgangspunten van marketing zoals identiteit, imago, doelgroep en concept?

Mensen navragen of ze erin zien wat ik met het ontwerp wil bereiken. Zou het de doelgroep aanspreken? Zie je het concept erin terug wat het bedrijf heeft? Zie je het imago van het bedrijf er in terug? Door te vragen kun je zien of het ontwerpt dat communiceert.

Op welke manier wil je de uitstroomrichting van het bedrijf waar je stage loopt een belangrijk onderdeel laten zijn van jouw studie? Met rapportage, foto’s en reflectie.

Het bedrijf wil vooral met de programma’s waarmee ze werken een belangrijk onderdeel zijn van mijn studie omdat ik daar ook mee werk op school. Zo kan ik hier meer mee leren omgaan. Ook vinden ze de opdrachten die ik moet maken een belangrijk onderdeel omdat je zo kan zien hoe het er in een echt grafisch bureau aan toe gaat.

Hoe wil je voldoen aan de regels van het bedrijf? Zoals bijvoorbeeld werktijden, gebruik van je mobiele telefoon, kledingvoorschriften en planningen.

Zo veel mogelijk meedraaien en de regels die ze hebben respecteren.

15


ST

A dat

Hoe

p ga

je

doen?

16


Hoe maak je daar een duidelijk leerdoel van? Geef specifiek aan wat je wilt, zodat het voor jezelf meetbaar is wanneer je iets bereikt. Minder lang onderzoek doen naar opmaak en layout. Actiepunten: Mezelf ergens minder lang in verdiepen. Gewenst resultaat: Sneller aan het werk kunnen zodat je iets sneller hebt afgerond. Wanneer bereikt: Hopelijk aan het einde van mijn stage. Wie of wat heb ik hiervoor nodig: Voor dit leerdoel moet ik voornamelijk mezelf aansturen.

Een aantal sneltoetsen leren beheersen in Adobe Indesign. Actiepunten: Meer met sneltoetsen werken voor een sneller resultaat. Gewenst resultaat: Sneller kunnen werken met Adobe InDesign. Wanneer bereikt: Aan het eind van mijn stage. Wie of wat heb ik hiervoor nodig: Collega’s die het me kunnen leren, op internet sneltoetsen opzoeken.

In Photoshop met behulp van het knipmasker mensen en dingen uit leren snijden. Actiepunten: Het netjes leren uitsnijden in Photoshop.

Hoe kom je van de huidige situatie naar de gewenste situatie? Welke weg ga je volgen en welke activiteiten ga je bedenken om dat te bereiken? Het is belangrijk om samen met mijn stagebedrijf te kijken welke opdrachten ik kan maken waar ik veel van kan leren en wat ik ook aan kan met mijn vaardigheden. Op die manier kan de lat ook steeds hoger gelegd worden om uiteindelijk de doelen te bereiken. Ook door hard te werken aan mijn verbeterpunten. Hetgeen wat ik wil bereiken is dat ik uiteindelijk zelfstandig tot een ontwerp kan komen wat goed past bij het bedrijf van de klant en het concept wat ze hebben. Ook wil ik meer conceptueel denken. Wanneer moet je deze doelen bereikt hebben? Tijdens de stage? Of ligt het nog verder weg? Stel je doelen regelmatig bij. Formuleer regelmatig nieuwe doelen. Alles behalve het doel dat ik mezelf alsmaar wil blijven ontwikkelen als ontwerper wil ik tijdens de stage bereikt hebben. Tijdens mijn stage kom ik misschien ook andere doelen tegen, deze zal ik dan bijwerken bij mijn leerdoelen. Wie of wat heb je daar bij nodig? Wie spreek je daar voor aan. Hoe kom je hier aan? Mezelf, nieuwe dingen blijven ontdekken, dingen navragen, feedback vragen, mijn stagebegeleider en collega’s.

Gewenst resultaat: Een netjes uitgesneden persoon of product. Wanneer bereikt: Aan het eind van mijn stage. Wie of wat heb ik hiervoor nodig: Collega (Brenda) en internet.

Hoe je drukwerk aan moet leveren bij een drukker. Actiepunten: Weten waar je op moet letten bij het drukklaar maken van drukwerk. Gewenst resultaat: Uiteindelijk zelfstandig drukwerk opsturen naar de drukker. Wanneer bereikt: Aan het eind van mijn stage. Wie of wat heb ik hiervoor nodig: Collega’s.

17


BIJGESTELD

POP

In het bijgesteld pop vertel ik wat er is veranderd in mijn pop gedurende mijn stage.

Omdat er in mijn bijgestelde pop voornamelijk alleen mijn leerdoelen veranderd zijn, heb ik van de twee bijgestelde pop’s, een bijgesteld pop gemaakt waar ik de twee hoofdstukjes behandel.

Deze leerdoelen zijn veel specifieker en tijdsgericht. Dus in mijn leerdoelen kun je goed de vorderingen zien die ik hierin heb gemaakt.

Voorheen waren mijn leerdoelen:

Ook heb ik een persoonlijke ontwikkeling gemaakt in de kijk naar vormgeving. Ik kijk nu naar veel meer dingen waar ik eerst helemaal niet zo goed naar keek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitlijnen van teksten. Ook ben ik veel minder voorzichtiger wat ik eerst wel was. Verder blijf ik ook nog altijd dingen ontdekken. Het is echt ongelofelijk hoeveel foefjes er in een Adobe programma zitten. Dit is ook een stukje van mijn persoonlijke ontwikkeling. Het blijven ontdekken en uitproberen van nieuwe dingen. Het blijft ook leuk om te doen.

• Z  elfstandig tot een goed ontwerp komen dat past bij het bedrijf van de klant. • Sneller op een concept komen voor een ontwerp. • Mezelf blijven ontwikkelen als ontwerper. • Beter leren werken met de programma’s van Adobe waarvan voornamelijk Photoshop. • Leren hoe je iets aan moet leveren aan een drukker. Deze waren echter niet helemaal specifiek. Daarom heb ik de leerdoelen later, na een gesprek met Paula en mijn begeleider, aangepast. Ook hebben we hierbij gekeken welke leerdoelen ook echt haalbaar zijn in mijn stageperiode. Daar zijn we uiteindelijk uitgekomen en hebben de leerdoelen veranderd in:

• Minder lang onderzoek doen naar opmaak en lay-out. • Een aantal sneltoetsen leren beheersen in Adobe InDesign. • In Photoshop met behulp van het knipmasker mensen en dingen uit leren snijden. • Hoe je een drukwerk aan moet leveren aan een drukker. 18

Voor mijn beoordeling heb ik een heel hoog punt gekregen. Hier staat dan verder ook niet veel kritiek op. Wel staan er een paar tips op zoals, blijf om je heen kijken, blijf je ontwikkelen, ben kritisch en geniet van het mooie vak. Dat doe ik ook zeker.


A CRE

LIVE

VE ATI

TO

LIFE

WE MUST

LOSE OUR

OF FEAR

BEING

WRONG

Joseph Chilton Pearce

19


20


Verfrissende Mojito

Over de herkomst van de Mojito bestaan verschillende verhalen. Vast staat dat het uit Cuba komt. Het meest wordt beweerd dat het van origine een medicijndrankje van munt en limoen. Anderen beweren dat het afgeleid is van de Mojosaus. Een derde mogelijkheid is dat de Mojito afstamt van het Spaanse woord Mojado (nat). In ieder geval was het geen piratenlied zoals gesuggereerd werd in onze poll. Los van de herkomst is het natuurlijk een heerlijk zomers drankje! Hieronder het recept voor de klassieke Mojito.

Benodigheden: Rum Rietsuiker of suikersiroop Bruiswater Limoen Munt Optioneel: angostura bitters 1 deel van een barmaatje is 30 ml Lekkere variaties op de Mojito Een bekende variant op de originele cocktail is de Mojito Strawberry ook wel bekend als Mojito Venezolano. Bij deze variant worden er aardbeien toegevoegd aan het bekende recept. Andere variant is de Mojito Royal. Hier wordt het bruiswater vervangen door champagne.

1

2 3

4

5 6

7 8 9

Gebruik voor deze cocktail een stevig longdrink glas met dik glas om in te muddlen (stampen). Je moet namelijk goed muddlen om alle smaken te mengen, belangrijk dat je hier een goed glas voor hebt. Zet ook al vast een vol glas met crushed ice klaar. Begin eerst met twee barlepels rietsuiker en de limoenpartjes (in kwartjes) in het glas te doen. Nu pak je de muntblaadjes. Voor je deze in het glas doet sla je deze in de palm van je hand. Je ruikt meteen het aroma dat vrij komt. Hierna neem je 4-5 muntblaadjes die je in het glas doet. Smeer ook de rand van je glas in met munt zodat je ook hier extra muntsmaak krijgt. Voeg nu naar smaak witte rum toe. Ca 1 tot 1,5 deel van je barmaatje. Voeg crushed ice toe en nu roer je met je barlepel alles door elkaar zodat het goed mengt. Let erop dat de limoentjes en de munt mooi zweven in je glas en niet onderin blijven liggen. Top nu de cocktail af met bruiswater. Eventueel kun je ook nog 1 Ă 2 druppels angostura bitters toevoegen. Garneren met extra crushed ice en een kroontje munt. Je Mojito is nu klaar. Zet een lekker zomers muziekje op en geniet van je zelfgemaakte Mojito!

21


THE historie

Het bedrijf is al meer dan 18 jaar actief in de wereld van reclame, marketing en media. In 1996 is het bedrijf ingeschreven bij de KVK onder de naam van den Oever Advertising. Dit eenmansbedrijf is opgericht door Roelof van den Oever. In de twee navolgende jaren zijn er twee type magazines uitgegeven gericht op wonen “topklasse” en een gericht op autobezitters “auto’s in uw regio”. Deze magazines zijn tot op de dag van vandaag nog steeds populair en zijn in oplages flink gegroeid. In 2001 komt oud studiegenoot Ruud Jager de eenmanszaak versterken en per 1 januari 2002 is de naam overgezet naar Jager & van den Oever vof. In de loop der jaren blijft het bedrijf groeien en worden extra medewerkers aangenomen. In 2005 wordt de huidige Vof-structuur omgezet naar een Bv. Toen kreeg het bedrijf de naam Jager & van den Oever Reclame & Media Bv. In 2007 wordt er een vestiging geopend in Epe. Na een kleine terugval in 2008 door de crisis heeft Jager & van den Oever zichzelf snel hersteld en groeit het door naar een omzet van 1,9 miljoen. Sinds vorig jaar is het bedrijf gesplitst en is Roelof voor zichzelf begonnen onder de naam Bureau van den Oever.

M A 22

wat doen ze? Het bedrijf waar ik stage loop heet Bureau van den Oever. Bureau van den oever is een multifunctioneel reclame- en mediabureau. Het bureau ligt in Zaltbommel. Bureau van den Oever is best wel een breed ontwerpbureau, zo verzorgen ze de reclame van een bedrijf, zoals: • Grafische vormgeving • Marketing en communicatie • Seo & Sea (vindbaarheid op het internet) • Social Media • Website • Digitale nieuwsbrieven • Copywriting • Kranten • Mediaplanning en inkoop • Fotografie • Narrow casting (geven van informatie op digitale schermen) • Signing

Bedrijfsidentiteit Symbolen: In de huisstijl van Bureau van den Oever wordt gebruik gemaakt van 4 kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Deze kleuren staan ook wel bekent als CMYK. Die 4 kleuren zijn drukkleuren. Dus het is een doordacht logo omdat het bedrijf ook te maken heeft met drukken. Ook gebruikt Bureau van den Oever vaak foto’s met een persoon die verassend kijkt. Dit doen ze om te te laten zien dat Bureau van den Oever verrassend is. Dit versterkt de identiteit van het bedrijf.

1

Gedrag: Bureau van den Oever probeert de klant zo effectief mogelijk te laten profiteren van alle mogelijkheden die in het snel veranderende medialandschap aanwezig zijn. Het bedrijf past zich aan qua tijd en wat er op dat moment populair is als het gaat om vormgeving. Communicatie: Bureau van den Oever is zichtbaar, onderscheidend, doelgroepgericht en opvallend omdat Bureau van den Oever gebruikt maakt van de nieuwste trends en ervaren vormgevers met een creatieve oplossing voor elke situatie. Zij weten hoe je een boodschap moet laten spreken. Door middel van actief mee te denken bieden ze een snelle, creatieve meerwaarde.


De branche Het bedrijf valt onder de marketing- en reclamebranche. In de marketing- en reclamebranche moet je creatief, commercieel en flexibel zijn: morgen kan alles anders zijn. Marketing ontstond rond het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten. Boeren kampten met aanhoudende overschotten en gingen op zoek naar nieuwe markten. Hun market getting werd later marketing. Tegenwoordig houdt dat in: alle activiteiten die een bedrijf of organisatie inzet om zijn product of dienst aan de man te brengen. De bonuskaart van Albert Heijn is bijvoorbeeld een knap staaltje marketing. Dit komt doordat mensen geprikkeld worden meer aantallen van een bepaalde aanbieding te kopen.

Ook kopen ze zo producten met korting die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Reclame is één van de belangrijkste instrumenten van marketeers. Daarmee brengen ze hun product onder de aandacht en proberen ze de voorkeur van de consument te beïnvloeden. Dit alles om de verkoop te stimuleren of om een groter marktaandeel te bemachtigen. Reclame is dus eigenlijk een onderdeel van marketing. Marketeers maken die campagnes doorgaans niet zelf, maar laten dat doen door gespecialiseerde reclamemakers.

Marketingmix Product: Bureau van den Oever zorgt voor de reclame van een bedrijf. Ze bouwen effectieve websites, creëren sprekende brochures en maken zinvolle krantencampagnes. Ook zorgen ze voor: • Grafische vormgeving: Een goed idee perfect uitgevoerd door ervaren vormgevers die weten wat zij moeten doen om de boodschap te laten spreken. Bureau van den Oever ontwerpt iedere communicatie-uiting. Natuurlijk altijd rekening houdend met technische aspecten als kleurprofielen en aanleverspecificaties van advertenties, folders, brochures en ander drukwerk. • Marketing en communicatie: Wat is het doel achter de communicatie die u in wilt zetten? Bureau van den Oever denkt met u mee om tot het juiste resultaat te komen en uw communicatiemiddelen doeltreffend in te zetten.­ • Seo & Sea: Google speelt een belangrijke rol in de vindbaarheid van uw website of webshop, zowel organisch als met online adverteren. Met SEO & SEA door Bureau van den Oever krijgt uw website de aandacht die hij verdient. • Social Media: Altijd online, dat is de virtuele wereld waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Zo heeft u altijd direct contact met uw klant. Wij helpen u met advies en de uitvoering om aan die vraag te voldoen. • Digitale nieuwsbrieven: E-mailmarketing gericht op de juiste doelgroep zorgt voor respons. Haal meer omzet uit uw investering. Een goede vormgeving is daarvoor niet genoeg. De juiste strategie, een passende boodschap en een compleet systeem dat inzichtelijk maakt hoe uw doelgroep reageert is essentieel, op deze manier optimaliseren wij u nieuwsbrieven met doelgericht resultaat. • Copywriting: Bureau van den Oever levert u naast een mooi design ook een goed verhaal met een boodschap. Een pakkend persbericht of een zin die direct tot de essentie doordringt voor een Direct Mail. Beelden zeggen meer dan woorden, daarom moeten de woorden die gezegd worden ertoe doen. • Mediaplanning en inkoop: Met een gedegen mediaplanning weet u precies waar u aan toe bent. U hebt in beeld wat uw mediabudget is en hoe en wanneer u welke middelen inzet. • Fotografie: Beelden zeggen meer dan woorden. Wilt u gebruik maken van eigen beelden van uw producten? Bureau van den Oever verzorgt ook de fotografie. • Narrow casting: Bewegend beeld trekt de aandacht. Met een eigen Narrow Casting systeem heeft u uw eigen informatiekanaal. Entertainment van de eerste plank. Doeltreffend, want u vertelt alleen wat u kwijt wilt en waar uw klanten in geïnteresseerd zijn, zoals het laatste nieuws, aanbiedingen, het weer en nu.nl. Wat u

de consument laat zien in uw eigen winkel of bedrijf bepaalt u helemaal zelf. Bureau van den Oever geeft u advies of helpt u met de uitvoering. • Signing: Laat zien wie u bent met signing. Autobelettering, raambelettering, gevelbelettering, muurbelettering, vlaggen of bewegwijzering zorgen ervoor dat u het juiste signaal afgeeft en uw klant u altijd kan vinden. Met signing bepaalt u zelf de uitstraling van uw bedrijf of locatie. Bureau van den Oever helpt u met het ontwerp en de realisatie. Dan weet u zeker dat u altijd goed in beeld bent. Prijs: De prijzen van Bureau van den Oever liggen onder de gemiddelde prijzen van ontwerpbureau’s. Er was bijvoorbeeld een actie voor het restylen van een huidige website naar een responsive website. Dat was een all-in aanbieding dan betaal je voor de complete restyling € 750,- exclusief BTW. Dit is minder dan wat ze normaal vragen voor een complete restyling. Ook maak je hier op uit dat het bedrijf aan actie-aanbiedingen doet. Verder doet Bureau van den Oever ook aan meerprijs. Het bedrijf werkt niet met prijzen per uur, maar met prijzen per project. De prijs verschilt dus vaak ook per opdracht. Plaats: Bureau van den Oever ligt centraal in Zaltbommel. Het bedrijf is goed bereikbaar en heeft een grote parkeerplaats. Ook heeft het bedrijf internationale klanten. Promotie: Bureau van den Oever promoot zich vooral via hun website. Wat we aan de klant verkopen proberen we ook voor ons zelf te doen. Als de klant bijvoorbeeld een responsive website wilt moeten wij laten zien dat wij ook een responsive website hebben. Of als ze meer gepromoot willen worden via Social Media moeten we laten zien dat wij daar ook mee bezig zijn. Ook hebben ze sinds kort een eigen magazine genaamd Imago waar ze zichzelf in promoten.

23


De werkzaamheden

De kerntaken

Het bedrijf bestaat als het ware uit 2 afdelingen. De ene afdeling bestaat vooral uit de marketeers, dit zijn Koen, hij verzorgt het Web, Vormgeving en (Online) Marketing, Marlou, zij verzorgt (Online) Marketing en Communicatie en Roelof, de baas. Op de andere afdeling, waar ik zit, zitten vooral de ontwerpers. Daaronder vallen Veronique, dat is mijn stagebegeleider. Zij zorgt voor de grafische vormgeving. Ook Brenda doet de grafische vormgeving. Ik en mijn mede stagiair (Anja) zitten ook bij hen. Verder zitten er nog Manon en Stephanie, zij doen Web en Vormgeving. Ook Ania, onze office manager zit bij ons. Sinds kort is er in het bedrijf ook een organogram. Die zie je hiernaast.

We beginnen altijd met een debriefing, dat is de opdracht die je krijgt met de bijbehorende uitleg. Dit is vaak per e-mail. Hieronder een voorbeeldje van zo’n mail:

Houd er rekening mee dat je relatief weinig ruimte hebt en de vlag wappert. Dus de leesbaarheid is vrij lastig maar wel erg belangrijk.

‘‘Hoi Lynn,

In de bijlage de tekening van de drukker. Je mag ook 3 mm rondom afloop meenemen.’’

Ik mag Brenda en Veronique helpen bij het maken van bijvoorbeeld: brochures, flyers, krantjes, advertenties, Facebook posts, visitekaartjes etc. Ook heb ik zelfs al een gladiolenzak mogen ontwerpen. Verder had ik als leerdoel beter willen worden in Photoshop. Dus hiervoor krijg ik ook soms opdrachten. Als ik iets niet snap mag ik het altijd vragen aan collega’s.

24

Als je klaar bent met die fb post voor Klaas Hobo heb ik een leuke opdracht voor je liggen. Je mag beachvlaggen ontwerpen voor 2 Verasol dealers: - Veranda’s Roden - Noel Timmermans Per dealer mag je een paar voorstellen maken. Probeer ze wel hun eigen identiteit te geven. Dus niet dezelfde opzet met een andere logo. Ze ontvangen uiteindelijk 2 vlaggen. Zaken die erop mogen komen: -  sfeerbeeld(en) (mag je verasol foto’s voor gebruiken) -  logo (als je zoekt naar de logos in de map van Verasol vind je vast iets. Mogen uiteraard kleurlogos zijn) - eventueel wat ze doen

Daarna ga je onderzoek doen naar het bedrijf en wat de stijl van het bedrijf is als er al ontwerpen voor het bedrijf zijn gemaakt. Daarna begin je met het ontwerpen en het experimenteren.Het ontwerpen doe ik vaak via de computer. Na het onderzoek begin je met het realiseren van het ontwerp. Als je denkt dat je een goed ontwerp hebt stuur je dit naar de klant voor akkoord. Vaak sturen ze je dan een mail met aanpassingen terug als ze nog dingen zien die ze graag anders willen. Als je die aanpassingen gedaan hebt stuur je het opnieuw naar de klant. Als deze akkoord geeft kun je het ontwerp opsturen naar de drukker.

2


Roelof van den Oever Eigenaar / verkoop

Ania Kreska

Corina van den Oever

Thomas Schouten

Office manager

Administratie

Administratie

Marketing

Studio

Online

Offline

Marlou van Dijk (Online) Marketing en Communicatie

Koen Vandenput Web, Vormgeving en (Online) Marketing

Manon van Daelen

Stephanie Vos

Web en Vormgeving

Web en Vormgeving

Veronique Schoots Grafisch Vormgever

Brenda Zebreg Grafisch Vormgever

25


26


Thema 3 Huisstijl ontwerpen In thema 3 moet ik een belangrijk project beschrijven. Dit project was het maken van een complete huisstijl voor Ro Tuinen. Ro Tuinen is een hoveniersbedrijf wat zich vooral richt op de inrichting van uw tuin. Ro Tuinen had al een huisstijl maar vond dit niet meer bij het bedrijf passen. Voordat ik aan de opdracht begon kreeg ik een debriefing van Marlou, met wat het bedrijf inhoudt en wat het bedrijf graag wil hebben. Ik kreeg de taak om de huisstijl van Ro Tuinen een moderner en luxere uitstraling te geven. Ik mocht daarbij ook een geheel nieuw logo ontwerpen. Hier ben ik dan ook mee begonnen. Ik ben begonnen met inspiratie zoeken en onderzoek doen naar hoveniersbedrijven. Na het onderzoek doen het inspiratie zoeken ben ik begonnen met schetsen. Toen ik eenmaal tevreden was over de logo’s ben ik begonnen met het ontwerpen van het briefpapier, visitekaartje en de envelop. Ik heb in totaal 4 complete huisstijlen gemaakt. Ik heb deze opdracht vrijwel helemaal zelfstandig gemaakt, en heb hier zelf ook heel veel vrijheid in gekregen. Als ik hulp nodig had op het grafisch gebied kreeg ik deze uiteraard wel. Ik vond het leuk om een heel project van begin tot eind mee te maken. Wel vroeg deze opdracht veel verantwoordelijkheid van mezelf. Want ja, het is toch wel het visitekaartje van het bedrijf wat jij mag maken. Ik ben heel blij met het eindresultaat.

Op de volgende pagina laat ik mijn proces zien van de huisstijl.

27


Hetproces 28


Ik ben begonnen met het ontwerpen van een logo. Van de logo’s heeft de klant uiteindelijk gekozen voor het logo met de blaadjes. Zelf vond ik dit niet het mooiste logo. Dit gebeurt ook wel eens. Hier heb ik dan ook van geleerd. De volgende keer stuur ik niet gelijk 12 logo’s, maar bijvoorbeeld 3 of 4 logo’s die ik wel echt mooi vind, zodat ze een logo kiezen waarvan ik zeker weet dat ik daar ook blij mee ben. Het grootste deel van wat ik gestuurd heb, is ook een proces tot een goed sterk logo. De klant is daarentegen wel blij met het logo, dus dat geeft mij wel voldoening.

29


Voor dit ontwerp heb ik voornamelijk gekozen voor strakke lijnen omdat de klant zijn huisstijl moderner en strakker wilde. Hier heb ik dan ook geen ronde vormen gebruikt. De ronde vormen komen vooral terug in het logo, waardoor het logo er meer uitspringt.

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T F

0418-581880 0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T

0418-581880

F

0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

Katarijnehof 35

K.V.K 63098652

30

5331 XK Kerkdriel

•

BTW NL855091186B01

www.rotuinen.nl


Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T F

0418-581880 0418-581982

In dit ontwerp heb ik de vorm van het blad terug laten komen, deze heb ik wel gestileerd zodat het er strakker uit kwam te zien.

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T F

0418-581880 0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T F

0418-581880 0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

K.V.K 63098652

•

BTW NL855091186B01

31


Hoveniersbedrijf ro Tuinen Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T F

In het ontwerp hiernaast en hieronder heb ik het vooral laten draaien om het blad en heb ik de rest, zoals de gegevens van het bedrijf, zo simpel en rustig mogelijk gehouden. Dit heb ik gedaan zodat het een strak en overzichtelijk geheel wordt.

0418-581880 0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl K.V.K BTW

63098652 NL855091186B01

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T

0418-581880

F

0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel www.rotuinen.nl

K.V.K 63098652

32

•

BTW NL855091186B01


Het ontwerp wat je hier ziet, is de huisstijl die de klant uiteindelijk gekozen heeft. In deze huisstijl heb ik de omtrek van het blad laten zien. De lijn die daar uit kwam heb ik extra dik gemaakt en mooi op de pagina geplaatst zodat het een strak en modern geheel werdt. Zelf vond ik dit ook de mooiste huisstijl die ik gemaakt heb, daarom ben ik ook blij dat de klant voor deze huisstijl gekozen heeft.

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T F

0418-581880 0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

K.V.K BTW

63098652 NL855091186B01

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel T F

0418-581880 0418-581982

Email: Info@rotuinen.nl www.rotuinen.nl

Katarijnehof 35 5331 XK Kerkdriel www.rotuinen.nl

K.V.K 63098652 BTW NL855091186B01

33


BE ZOEK verslagen 34


DINSDAG7 APRIL 10:30

Dinsdag 7 april is Paula langs gekomen om de voortgang van mijn stage te bespreken. Het gesprek verliep goed, op zich logisch, want op mijn stage gaat het ook goed. Ook hebben we besproken wat er minder goed ging en waar ik moeite mee heb. Ik heb alleen moeite met het programma Photoshop. Paula vertelde ook al dat we dit op school heel weinig krijgen. Hetgeen wat goed gaat is het werken met InDesign en ik heb gezegd dat ik het leuk vind om te werken met typografie. Dit laat ik uiteindelijk ook zien in mijn stageverslag. Verder heb ik gezegd dat ik het goed naar mijn zin heb in het bedrijf en dat ik me zoveel mogelijk aan probeer te passen aan het bedrijfsleven. Veronique vertelde ook dat ze vond dat ik dit ook goed deed. Hierna hebben we de leerdoelen besproken. Hier was het een en ander op aan te merken. Mijn leerdoelen moesten nog specifieker worden. Mijn leerdoelen voorheen waren: • Zelfstandig tot een goed ontwerp komen dat past bij het bedrijf van de klant. • Sneller tot een concept komen voor een ontwerp. • Mezelf blijven ontwikkelen als ontwerper. • Beter leren werken met de programma’s van Adobe waarvan voornamelijk Photoshop. • Leren hoe je iets moet aanleveren aan de drukker.

DINSDAG 2 JUNI

16:15

Dinsdag 2 juni kwam Paula voor de laatste keer langs voor een bezoek. In dit bezoek gingen we vooral terug kijken op de tijd die ik hier heb gehad. We begonnen het gesprek met hoe ik het vond hier en of ik hier al veel geleerd heb. Dat was natuurlijk zo, want ik was die week bijvoorbeeld bezig met het Topklasse Magazine. Deze mocht ik helemaal zelfstandig maken. Dit had ik op het begin van mijn stage natuurlijk nooit verwacht.

Het leerdoel zelfstandig tot een goed ontwerp komen dat past bij het bedrijf heb ik uiteindelijk helemaal weggehaald en veranderd in het leerdoel: het leren beheersen van 5 sneltoetsen in Adobe InDesign. Ik kwam op dit idee voor dit leerdoel tijdens het gesprek en heb dat toen ook aangegeven dit als leerdoel te gaan gebruiken. Dit kan ik tijdens mijn stage behalen. Ook het volgende leerdoel (sneller tot een concept komen voor een ontwerp) was niet haalbaar tijdens de stage, dus ook deze heb ik vervangen door leerdoel concreter vragen stellen. Dit geldt eigenlijk ook voor het leerdoel mezelf blijven ontwikkelen als ontwerper. Dit is een heel breed leerdoel, je kunt hiermee alle kanten op. Daarom heb ik deze ook verwijderd. Tijdens het gesprek vroeg Paula aan Veronique of ze tips voor me had die ik mee kon nemen nog in het verloop van mijn stage. Veronique gaf toen als tip dat ik niet te lang bezig moet zijn met onderzoeken. Toen ik hier over na ging denken zag ik in dat ik inderdaad soms wel lang bezig ben met onderzoeken. Daarom heb ik hier een leerdoel van gemaakt. Ik denk dat ook dit leerdoel wel haalbaar is in de tijd van mijn stage. Het leerdoel van Photoshop was ook te breed genomen, want op Photoshop zijn zoveel mogelijkheden dat je wel bezig kunt blijven met het ontdekken van het programma. Daarom heb ik een onderdeel daarvan gevonden wat haalbaar is in de stageperiode en ze hier ook vaak gebruiken. Daarom heb ik het leerdoel aangepast naar: in Photoshop leren om met het knipmasker mensen en dingen uit te leren snijden. Verder was het laatste leerdoel goed. Deze twee zijn allebei tijdens de stage haalbaar. Aan het einde van het gesprek hebben we Paula het bedrijf en mijn stageverslag laten zien. Dit vond ze er heel mooi uitzien en zei dat ik zo door moest gaan.

Ook had Veronique de dag van te voren het stage beoordelingsformulier ingevuld. Deze hebben we besproken. Op het beoordelingsformulier staan vrijwel alleen maar complimentjes, dus daar ben ik wel heel blij mee. Nadat we het beoordelingsformulier besproken hebben, hebben we het gehad over mijn leerdoelen. Heb ik die behaald? Ja, bijna alle leerdoelen heb ik behaald. Een leerdoel was bijvoorbeeld een aantal snel toetsen leren beheersen in Adobe InDesign. Ik gebruik nu bijvoorbeeld altijd een snel toets die ik eerst nooit gebruikte. Die snel toets is voor het naar voor of naar achter plaatsen van tekst, afbeeldingen of vlakken. Eerst zocht ik die altijd op in de werkbalk boven in het beeld. Nu gebruik ik daar gewoonweg een snel toets voor. Hierdoor merk ik dat ik ook veel sneller kan werken in het programma. In de loop van de tijd hoop ik dat ik steeds meer snel toetsen erbij ga leren en die ook ga gebruiken zodat het werken in het programma steeds sneller gaat. Een ander leerdoel van me was het knipmasker leren beheersen in Photoshop. Hiervoor heb ik en een aantal andere collega’s een soort van cursus gehad van Brenda. Zij is hier heel goed in en heeft ons dit stap voor stap uitgelegd hoe zij dit doet. Na de cursus heb ik zelf nog een aantal opdrachten gedaan met Photoshop zoals een motorblok uitsnijden etc. Een ander leerdoel was hoe ik een drukwerk aan moest leveren na een drukker. Dit heb ik geheel mijn stage vrij vaak mogen doen. En natuurlijk ook het Topklasse Magazine en mijn stageverslag uiteindelijk. Ik weet nu bijvoorbeeld dat je altijd de foto’s om moet zetten naar CMYK. Ook dit heb ik geleerd in Photoshop hoe ik dit snel en makkelijk kan doen. Mijn laatste leerdoel was om minder lang onderzoek te doen naar opmaak en lay-out. Hier aan werk ik nog steeds, want voor sommige opdrachten moetje beter onderzoek doen dan de andere. Als laatst hadden we het over mijn kwaliteiten, hierbij benoemde ik typografie waarna ik mijn stageverslag liet zien. Ze vonden deze heel mooi, en al helemaal voor een tweedejaars. Dus daar was ik wel heel trots op. Het gesprek kwam er op neer dat ik terug kan kijken op een hele leuke stageperiode waarin ik heel veel heb geleerd. 35


A

T W HEB IK ALLEMAAL GEMAAKT?

36


MEMBER MEMBER TO

T

Hieronder zie je een member to member kaart die ik heb ontworpen voor Verandaspecialist. Een member to member kaart is een kaart die klanten van het bedrijf krijgen. Met die kaart worden ze gemotiveerd om nieuwe klanten te winnen voor het bedrijf, bijvoorbeeld door een cadeau te krijgen. Op deze kaart kunnen ze bijvoorbeeld 50 euro krijgen als ze een nieuwe klant hebben gewonnen voor het bedrijf. Ook de nieuwe klant kan kiezen uit leuke cadeau’s.

Als waardering bieden wij u deze Member–to–Member card met speciale cadeaus aan. Leuk om weg te geven, iemand te verrassen of gewoon om zelf in te leveren.

Verandaheater

LED-verlichting

GRATIS bij aankoop van een veranda of 50% korting bij losse aanschaf.

EEN SLIMME KEUZE WAARVAN U VOLOP...

PROFITEERT!

AANBEVOLEN DOOR:

NIEUWE KLANT:

Naam

Naam

Adres

Adres

Woonplaats

Woonplaats

Telefoon

Telefoon

E-mail

E-mail

Datum

Datum

Rekeningnummer

Handtekening

www.terrassendachmeister.de

Verasol! Een goede keuze, want u heeft voor onze kwaliteitsproducten gekozen. Daarnaast bent u tevreden over onze goede service, betrouwbare kwaliteit en gunstige prijs. Daar praat u over met familie, bekenden, collega’s en vrienden. Kopen zij dankzij uw aanbeveling een veranda, tuinkamer of carport, dan belonen wij u daar natuurlijk voor, want wij zijn blij met u als klant!

Handtekening

Maak uw keuze uit:

€ 50,- aanbreng nieuwe klant*

Maak uw keuze uit:

€ 50,- als cadeaubon**

Verandaheater LED-verlichting

* Indien de potentiële koper overgaat tot aankoop, krijgt de gever, na oplevering en betaling opdracht, € 50,-. ** Indien de koper schenkt, krijgt de potentiële koper € 50,- korting op de aankoop van een veranda.

Geldropseweg 22 5706 LT Helmond T: +31 (0) 492 52 59 35 F: +31 (0) 492 47 42 50 www.verandaspecialist.nl

OPENINGSTIJDEN Di t/m Vr Zaterdag

10.00 - 17.00 10.00 - 16.00

Word nu Fan van Verandaspecialist en stuur ons een foto van uw laatste aankoop.

37


FACE POSTS

38

Op de volgende pagina’s laat ik Facebook posts zien die ik heb gemaakt voor een aantal klanten. Voor Autoaltena, Jan van Veen, Schuttershof en Van den Oever Lekker Wonen heb ik de meeste posts gemaakt. De posts voor Facebook zijn vooral bedoeld om acties die lopen te promoten of nieuwtjes te delen over het bedrijf. Ook kun je leuke winacties houden, zodat mensen de pagina gaan liken of gaan reageren op berichten.Op deze manier winnen ze nog meer klanten.


BOOK

VAN DEN OEVER LEKKER WONEN

Deze Facebook posts zijn te vinden op de Facebook van ‘‘Van den Oever Lekker Wonen.’’

39


AUTO ALTENA

Hier zie je de Facebook posts voor Auto Altena.

Deze posts zijn te vinden op de Facebook van ‘‘AutoAltena’’.

40


Facebook posts speciaal voor de Auto Altena Dagen!

41


Hier zie je de Facebook posts die ik voor Schuttershof gemaakt heb.

SCHUTTERSHOF

Deze Facebook posts zijn te vinden op de Facebook van ‘‘Biologische boederij Schuttershof.’’

42


JAN VAN VEEN Hier zie je de Facebook posts van Jan van Veen.

Deze Facebook posts zijn te vinden op de Facebook van ‘‘Jan van Veen Auto’s.’’

43


KRANTJES

LSH SECURITY Hierboven zie je een klein krantje wat ik heb gemaakt voor Locked Safe Holland. Dit is het eerste krantje wat ik heb mogen maken op stage. Ook heb ik hier de reactie van de klant bij gezet. Het is super om zo’n reactie van een klant te krijgen. Hiernaast zie je nog een aantal krantjes zoals het krantje voor Riezebos en Van den Oever Lekker Wonen. Dit waren leuke opdrachten omdat ik dit compleet zelfstandig mocht doen. Ik mocht zelf uitmaken wat de opmaak mocht worden en dat vond ik wel leuk om zoveel verantwoordelijkheid te krijgen. Het is ook wel leuk om te zien hoe verschillend de krantjes zijn. Doordat de krantjes zo verschillend zijn heb ik ook meer geleerd over opmaak in zijn algemeen. 44


RIEZEBOS

VAN DEN OEVER

45


ADVERTENTIES 46

Ook heb ik een aantal advertenties mogen maken. De bedrijven waarvan ik de meeste advertenties heb mogen maken zijn voor Terrassendachmeister, Verandaspecialist, van Kooten en in ’t Hout Sierconstructies. Verder heb ik voor in de Auto’s In Uw Regio en de Topklasse ook heel veel advertenties gemaakt, maar die laat ik zien bij het kopje van Topklasse.

in ’t Hout Sierconstructies SEIZOEN OPENINGSWEEK BIJ IN ‘T HOUT SIERCONSTRUCTIES! IN ’T HOUT SIERCONSTRUCTIES

De lente komt er aan, het zonnetje schijnt langer en vaker en de zomertijd is eind van de maand een feit. Tijd om de aandacht op het buitenleven te vestigen.

Bezoek onze showroom in Nieuw Pekela en profiteer van diverse mooie aanbiedingen

Van maandag 23 tot en met zondag 29 maart houden wij daarom een

in ’t Hout Sierconstructies

15 JAAR

HEEFT VOORJAARSKRIEBELS!

AANBIEDING CARPORTS 5x3 meter incl. montage

Seizoen Openingsweek.

• Profiteer van Verasol actie producten • Ontvang een verrassingspakket bij elke bestelling van minimaal € 1.500,• Aanbieding carports: 5x3 meter, incl. montage. Van € 4.750,- voor € 4.000,• Speciale attractie voor de kinderen • Wij zorgen voor een hapje en een drankje

Van € 4.750,- voor € 4.000,-

Tijdens de Seizoen Openingsweek zijn wij elke dag geopend van 08.30 uur tot 21.00 uur.

ma t/m vr 8:30-17:30 | za 10:00-16:00

Holland Marsh 4 | 9663 AV Nieuwe Pekela | Tel 0597 675214 | info@sierconstructies.nl | www.sierconstructies.nl

Klaar voor de

zomer Tuinkamer Glasparadijs

NU

€ 7.544,-

500 x 250 cm

- Dakbedekking opaal of kristalhelder polycarbonaat - Luxe glasschuifwanden: 2 x zijwand en 1 x voorwand - Extra versterkingsprofiel onder de goot voor constructie op 2 staanders - 2 x Verstevigingskoker voor stabiele montage van zijwanden en kozijnspieën - 2 x Kozijnspie boven de zijwanden

10%

Actieprijs

€ 2.698,-

Greenline veranda

500 x 300 cm Dakbedekking polycarbonaat opaal of kristalhelder Kleur: wit of antraciet

NU INCLUSIEF: - Betonpoeren - 2 LED-sets - Extra verstevigde goot voor montage op 2 staanders - Montage

Vanaf

€ 174,50

Combikorting

per meter

Glasdak i.c.m onderdakzonwering

Schuttingen en verandawanden

10% COMBIKORTING

- Aluminium, composiet of polycarbonaat antraciet - Onderhoudsarm, lange levensduur - Duurzame materialen - Leverbaar vanaf 2 meter, maatwerk mogelijk - Compleet geleverd inclusief betonpoeren - Eenvoudige montage

Profiline 500 x 300 incl. glasdak gelaagd glas 44.2.: T200 onderdakzonwering: Normaal samen:

€ 3.123,€ 2.287,€ 5.410,-

Nu met combikorting: € 4.869,Gratis thuisbezorgd! Geldropseweg 22 5706 LT Helmond T. 0492 525935 info@verandaspecialist.nl www.verandaspecialist.nl

Openingstijden

Selected dealer van:

Di t/m vr: 10.00 - 17.00 Donderdag koopavond Za: 10.00 - 16.00

10 jaar garantie • Volledige montageservice • Inmeten vanzelfsprekend • Maatwerk gratis • Vakkundig advies!

Tweede Pinksterdag geopend 11.00 - 16.00 uur

Druk- en zetfouten onder voorbehoud. Indien niet benoemd, zijn alle prijzen exclusief fundatie- en montagekosten. Getoonde foto’s kunnen afwijken van de genoemde acties.


NATIONALE

Actieperiode t/m

VERANDA

20 juni 2

015.

DAGEN 2015

10%

Glasdak i.c.m onderdakzonwering

ACTIEPRIJS

Combikorting

Greenline veranda

in

ka

m

Sc

hu

op 2 staanders, - 2 x Verstevigingskoker voor stabiele montage van zijwanden en kozijnspieën,

t

- 2 x Kozijnspie boven de zijwanden.

in

T

u

- Extra versterkingsprofiel onder de goot voor constructie

t

Nu met combikorting: € 4.390,-

dakbedekking opaal of kristalhelder, - Luxe glasschuifwanden: 2 x zijwand en 1 x voorwand,

- Betonpoeren - 2 LED-sets - Extra verstevigde goot voor montage op 2 staanders - Montage

Carports

s er

g

Verand

a` s

en

Nijverheidsstraat 52a

500 x 250 cm

- Aluminium veranda met

NU INCLUSIEF:

€ 2.700,€ 2.200,€ 4.900,-

€ 7.544,-

Tuinkamer

INCL. MONTAGE!

500 x 300 cm Kleur: wit of antraciet Dakbedekking polycarbonaat opaal of kristalhelder

Luxe Profiline veranda met kristalhelder glasdak en elektrische onderdakzonwering. Afmeting 500 x 250 cm Veranda: T200 onderdakzonwering: Normaal samen:

Glasparadijs

€ 2.698,-

14 JUNI KOOPZONDAG

Selected dealer van:

7575 BK Oldenzaal T. +31 (0)541-753060

Openingstijden Dinsdag t/m vrijdag: Zaterdag:

info@terrassendachmeister.nl www.terrassendachmeister.nl

10.00 - 18.00 10.00 - 16.00

11.00 - 16.00 uur Druk- en zetfouten onder voorbehoud. Indien niet benoemd, zijn alle prijzen exclusief fundatie- en montagekosten. Getoonde foto’s kunnen afwijken van de genoemde acties.

10 jaar garantie • Volledige montageservice • Inmeten vanzelfsprekend • Maatwerk gratis • Vakkundig advies!

GrOte OPeninG

de gehele maand maart

10%

extra kOrtinG

verandavillaGe hilleGOm

op onderstaande prijzen

Kom langs en profiteer!

Kleur wedstrijd

Greenline actieveranda

Een mooie overkapping bij uw terras? De Actie Veranda van Van Kooten is zeer aantrekkelijk geprijsd en 100% onderhoudsarm. 300x200 € 795,300x250 € 999,400x250 € 1.189,500x250 € 1.424,600x250 € 1.594,700x250 € 1.764,-

vanaf

€ 795,300x200 cm

300x300 € 1.094,400x300 € 1.294,500x300 € 1.559,600x300 € 1.754,700x300 € 1.949,-

300x350 € 1.179,400x350 € 1.414,500x350 € 1.699,600x350 € 1.919,700x350 € 2.139,-

vanaf

€ 7.499,-

kunststOftuinkamer vanaf

€ 5.999,400x250 cm

Glastuinkamer

Vol trots presenteren wij u de glastuinkamer! De 10 mm dikke glazen schuifdeuren beschermen u tegen koude wind en regen, maar zorgen toch voor volledig contact met de tuin. 400x250 € 5.999,400x300 € 6.750,400x350 € 7.599,500x250 € 6.999,-

500x300 € 7.750,500x350 € 8.650,600x250 € 7.599,600x300 € 8.099,-

600x350 € 9.199,700x300 € 8.999,700x250 € 8.499,700x350 € 9.999,-

Verrijk uw huis met een stijlvolle kunststof tuinkamer en geniet op ieder gewenst moment van uw tuin. Een tuinkamer is een combinatie van de beproefde veranda en perfect sluitende kozijnen. 400x250 € 7.499 500x250 € 7.999,600x250 € 8.950 400x300 € 7.900,500x300 € 8.599,-

600x300 € 9.650,400x350 € 8.450,500x350 € 8.950,600x350 € 9.999,-

teGen inleverinG van deZe advertentie, OntvanGt u een Gratis GOOdieBaG! G! Florijnweg 12 6883 JP Velp (NL) T: +31 (0)26-3031249

J. van der Heijdenstraat 10 3281 NE Numansdorp (NL) T: +31 (0)186-655990

Autolei 315 2160 Wommelgem (BE) T: +32 (0)335-52555

Ant. v. Leeuwenhoekstraat 14 3291 CR Strijen (NL) T: +31 (0)78-6745736

Arnoudstraat 11 2182 DZ Hillegom (NL) T: +31 (0)252-745139

www.verandavillage.com www.blokhutvillage.com www.tuinhoutvillage.com

Hier zijn 2 advertentie die ik heb gemaakt voor Terrassendachmeister en van Kooten. De eerste advertentie heb ik in de stijl van de Nationale Veranda Dagen gemaakt (thema was Holland). De advertentie van Van Kooten moest er feestelijk uit zien. 47


VISITEKAARTJE FRISSERE UITSTRALING GEVEN Voor de klanten Van Kooten en Van den Oever Lekker Wonen mocht ik het visitekaartje wat ze hadden, een frissere uitstraling geven. In de afbeeldingen hier onder kun je goed zien wat ze eerst hadden en wat ik er daarna van heb gemaakt. Ik vind het een geslaagde opdracht.

before

after

IBAN NL78RABO0170632709 K.v.K. Nr. Tiel 11054969, BTW nr. NL 81.12.03.980.B01

www.vandenoeverlekkerwonen.nl

5311 CK Gameren Ridderstraat 3 T: (0418) 561 317 F: (0418) 561 245

5321 GH Hedel Voorstraat 34 T: (073) 599 38 76 F: (073) 594 92 34

Corné van den Oever

Corné van den Oever

info@vandenoeverlekkerwonen.nl

Ridderstraat 3 5311 CK Gameren

www.vandenoeverlekkerwonen.nl

T: (0418) 561317 F: (0418) 561245

info@vandenoeverlekkerwonen.nl www.vandenoeverlekkerwonen.nl

IBAN NL09DEUT0478612583 K.v.K. Nr. Tiel 11054969, BTW nr. NL 81.12.03.980.B01

FLYER GOOGLE

BUSINESS VIEW

De flyer voor Google Business View was de aller eerste opdracht die ik kreeg toen ik hier stage kwam lopen. Dit vond ik eigenlijk al gelijk een grote opdracht maar ik ben heel blij met het eindresultaat.

15% korting

Imago kennismakings Kies voor Google Business View. Maak uw bedrijf zichtbaar in Google Zoekresultaten, Google Maps, Google Street View, Google+ Lokaal, Facebook en natuurlijk op uw eigen website. Geef uw bezoekers een virtuele rondleiding door uw bedrijf.

small

korting

Zet uw bedrijf nu op de kaart!

NUmet

15% korting

Google Business View al vanaf € 298,Bureau van den Oever heeft de hele maand februari speciale kennismakingskortingen!

Maak direct een afspraak of kijk op www.binnenkijkenbij.nl/imago Schimminck 21, 5301 KR Zaltbommel T 088 0222 500 www.bureauvdo.nl

48

w w w. b i n n e n k ij k e n b ij . n l / i ma g o

• • • • • • •

€350,- nu € 298,Tot 10 360o Google beelden Voor bedrijven met een oppervlakte tot ongeveer 150 m2 10 detailfoto’s GRATIS: Auto Rotate functionaliteit GRATIS: Manual, hoe te integreren op eigen Facebook pagina GRATIS: Manual, hoe te integreren op eigen website

• • • • • • •

€595,- nu € 506,Tot 25 360o Google beelden Voor bedrijven met een oppervlakte tot ongeveer 300 m2 10 detailfoto’s GRATIS: Auto Rotate functionaliteit GRATIS: Manual, hoe te integreren op eigen Facebook pagina GRATIS: Manual, hoe te integreren op eigen website

• • • • • • •

€795,- nu € 676,Tot 40 360o Google beelden Voor bedrijven met een oppervlakte groter dan 300 m2 10 detailfoto’s GRATIS: Auto Rotate functionaliteit GRATIS: Manual, hoe te integreren op eigen Facebook pagina GRATIS: Manual, hoe te integreren op eigen website

medium large

Ac t i e p r ijz e n g e l d i g t o t e n me t 2 8 fe b r u a r i 2 0 1 5


PERSOONLIJKE ONDERSTEUNING EN COACHING

› UITAGENDA

aandacht,

› WIN een cadeaubon t.w.v. € 25,› Volop voorjaar voordeel bij Van den Oever Lekker Wonen

FITLINE

fitnessclub - Bommelerwaard -

Profiteer VAN ONZE MAANDACTIES* NIEUW 3 maanden

Summer

Examen

€ 99,00

SHAPE

DEAL

Incl. onbeperkt sporten, sauna, zonnebank, groepslessen (volgens rooster), indoor cycling (volgens rooster). Inschrijven tot 1 juni, stopt automatisch na 3 maanden.

› De TreNDY ALLESKUNNER

Fit en scherp

JE EXAMEN in of door!

Het is bewezen, sporten is goed voor lichaam en geest. Na een dag hard geleerd te hebben even ontspannen in de groepsles of tussen je examens door even stoom afblazen in de gym.

Nu kan het nog... start met sporten bij Fitline en ga zelfverzekerd naar zwembad of strand.

5 maanden sporten en 4 maanden betalen, geen inschrijfkosten, stopt automatisch na 5 maanden, geldig tot 20 mei.

BEWEZEN CONCEPT

› De ZoMer KoMT erAAN... LAAT DE ZON UW BANKREKENING SPEKKEN!

SLANKER

CURSUS 12 weken

€ 295,-

en fitter

› proFITeer VAN De MAANDACTIES VAN FITLINE

65+

Sporten voor

SENIOREN

Senioren Fit Senioren Pilates Senioren fitness

Beweeg samen of alleen onder professionele begeleiding, zodat de kans op blessures tot het minimum beperkt worden. Geniet na de training nog van een kopje koffie in de gezellige lounge van Fitline! Kom vrijblijvend een proefles volgen of maak telefonisch een afspraak voor een GRATIS intake.

Raak in 12 weken gemiddeld 5-10 kg kwijt. Meld je aan voor de GRATIS info avond!

Vraag naar de voorwaarden, alle genoemde acties zijn geldig tot 20 mei 2015.

topklasse: wonen & inspiratie.

Nr. 04 I Jaargang 2

Walstraat 1, 5301 BV ZALTBOMMEL

(boven de Blokker)

T 0418-518127

info@fitline.nl

www.fitline.nl

› UITAGENDA › WIN een cadeaubon t.w.v. € 25,› Volop voorjaar voordeel bij Keukencentrum Vosseling

INHOUD

NU €11.850,-

KOKEN LIFESTYLE

Miele Signature 9 13 De zon geeft energie!

WONEN EROPUIT

Behalve showroomkeukens hebben wij ook diverse showroomapparaten in de aanbieding tegen aantrekkelijke prijzen.

Hout als wand bekleding 11 15 UITagenda Laminaat 'Sloophout' 11

ALGEMEEN 7 Voorwoord 7 Colofon 7 Puzzel

Kom naar de showroom voor meer informatie.

› ZOMEROPRUIMING BIJ VAN DEN OEVER €10.850,-

€ 8.750,-

› 6% BTW ACTIE VERLENGD BIJ WILLEMEN PARKET

Alle prijzen zijn exclusief montage en tegels. Eventuele aanpassingen zijn mogelijk.

Like ons op Facebook!

facebook.com/KeukencentrumVosseling

› DE ZON GEEFT ENERGIE!

twitter.com/Vosseling

Onze merken | Alno | Eggersmann | Impuls | Mereno | Nieburg | Riverdale | Warendorf | Wellseindsestraat 9, 5325 KH Wellseind (Gld.), Tel. (0418) 552404 www.vosseling.nl Openingstijden: Ma. t/m Do. 9.00 - 18.00u, Vr. 9.00 - 20.30u, Za. 9.30 - 16.30u, Zo. Gesloten

topklasse: wonen & inspiratie.

Nr. 06 I Jaargang 2

topklasse magazine

|5

TOPKLASSE MAGAZINE

Colofon ART DIRECTION Veronique Schoots

VOORWOORD

Marlou van Dijk EINDREDACTIE Marlou van Dijk VORMGEVING Lynn Brands

EROPUIT

LIFESTYLE

Er lekker op uit!

DE ZON GEEFT ENERGIE

door Marlou van Dijk

Brenda Zebregs

HOOFDREDACTIE

Dit project was het maken van het Topklasse Magazine. Deze komt ook bij mij thuis op de mat, en ik mocht het magazine van hun bijna helemaal zelf maken dus ik heb hier flink wat bijdragen aangeleverd. De context van de opdracht was dat ik leer hoe ik zelf een magazine in elkaar moet zetten en wat hierbij allemaal komt kijken. Zoals het contact met de klanten, het ontwerpen van het magazine, afbeeldingen zoeken, advertenties maken etc. Uiteindelijk heb ik 11 van de 16 pagina’s gemaakt, waaronder een aantal advertenties en een paar redactiepagina’s. Het is allemaal soepel verlopen, en ik vind ook dat ik genoeg hulp heb gekregen van me stagebegeleider als ik dit nodig had, of als ik iets niet begreep. Toen het magazine klaar was, was ik er heel tevreden over. Ik vond het een mooi geheel en de foto’s die ik had gekozen paste ook mooi bij de lente en zomer (het magazine past zich aan op het seizoen of feestdagen die er zijn die maand). Alle foto’s zijn pagina’s die door mij gemaakt zijn voor in de Topklasse.

De zomer staat voor de deur, 21 juni is het zover! Bent u er al uit of u deze zomer op vakantie gaat? Naar een warm oord, of blijft u juist liever in eigen land. Gaat u thuis aan de slag, klussen of toch wel even een paar dagen eruit?

Wie wil deze energie nu niet benutten?

zijn er genoeg leuke dingen te beleven. Daarnaast hebben onze adverteerders ook deze zomer weer de mooiste aanbiedingen voor u op een rijtje gezet.

Allemaal keuzes die het ons na het koude voorjaar niet makkelijk maken. In de regio

Nieuwsgierig naar onze complete voorraad? www.van-tuyl.nl

Veel mensen worden vrolijk van de zon en krijgen daar energie van. Mensen die zonnepanelen hebben aangeschaft profiteren dubbel, want bij deze mensen daalt ook de energierekening.

Geniet van de zomer en veel leesplezier!

In het afgelopen jaar hebben steeds meer woningeigenaren zonnepanelen laten plaatsen. Door optimaal gebruik te maken van de zon merken zij hoe lucratief het is om een set zonnepanelen op het dak te leggen. Een éénmalige investering in zonnepanelen kan in de meeste situaties in 6 tot 8 jaar terugverdiend worden. Hiermee ligt het rendement al snel boven de 10%, wat fors hoger is dan de rente die men op spaargeld kan krijgen. Naast de woonlasten die structureel dalen verbetert het energielabel van uw woning, wordt uw woning meer waard en is bij verkoop aantrekkelijker dan woningen zonder zonnepanelen. Daarnaast levert u een bijdrage aan een beter milieu. (per opgewekte kWh bespaart u +- 1 kg aan CO2 uitstoot)

Het Topklasseteam!

Veronique Schoots Brenda Zebregs

Autobedrijf van Tuyl is gevestigd in Herwijnen en is al sinds 1968 actief in de handel van nieuwe en gebruikte auto’s en is gespecialiseerd in lichte bedrijfswagens en compacte campers. Wij hebben ons pand zo volledig mogelijk ingericht om u volledig van dienst te kunnen zijn. Wij nodigen u van harte uit om in onze showroom een kijkje te nemen.

BEELDREDACTEUR Veronique Schoots MARKETING Marlou van Dijk ONLINE Manon van Daelen

Zoek het woord!

Beantwoord de vragen en vul de juiste antwoorden in. Deze vormen een woord van boven naar beneden in de blauwe balk! Stuur de uitslag naar puzzel@topklasse.nl. Wie weet win jij die cadeaubon t.w.v. € 25,- van !

SALES

Hoe werken zonnepanelen? Het (zon) licht zorgt ervoor dat er een elektrische spanning tussen de boven en de onderkant van het paneel ontstaat. Door meerdere zonnepanelen aan te sluiten op een omvormer, ontstaat er voldoende elektriciteits-stroom om te kunnen benutten. De oriëntatie op de zon, de hellingshoek en de keuze van de omvormer zijn bepalend voor de opbrengst.

Een parallel geschakelde oplossing is tevens zeer geschikt om mismatch te minimaliseren. Mismatch komt namelijk altijd voor in een zonnepaneel systeem. Mismatch wordt veroorzaakt door schaduwval, temperatuurverschillen, verouderingsproces van de zonnepanelen, tolerantieverschillen, vervuiling etc. Bovendien zijn deze systemen in geval van calamiteiten veiliger.

Serie of parallel schakelen? Zonnepanelen kunnen in serie of parallel geschakeld worden. Serieschakeling wordt veelal toepast op schaduwloze daken met één en dezelfde hellingshoek. Het nadeel van een serie geschakelde omvormer is dat als er voor een gedeelte schaduw op 1 paneel valt, dat ene paneel gezien wordt als de zwakste schakel wat invloed heeft op het hele systeem. Het rendement van de zwakste schakel wordt namelijk doorgegeven aan alle zonnepanelen.

Parallel geschakelde zonnepanelen systemen zijn vanuit technisch oogpunt superieur aan de serie geschakelde systemen en vragen daarom een iets hogere investering. Dit wordt veroorzaakt door de optimizers die nodig zijn. De extra investering verdient zich terug doordat (op langere termijn) een hogere opbrengst wordt gerealiseerd en dit type omvormer langer mee gaat (garantie 12 tot 20 jaar). Iedere situatie is echter verschillend en vraagt daarom om een advies op maat.

Dit probleem is op te lossen door de zonnepanelen parallel te schakelen. Achter elk paneel wordt er een optimizer geplaatst wat ervoor zorgt dat elk paneel zijn eigen rendement behoudt.

Hoeveel leveren 12 panelen op? Met 12 zonnepanelen van Solar Duurzaam Nederland wordt een productiecapaciteit van 3600 Wp geleverd. Als deze set onder de ideale

Roelof van den Oever

1. REDACTIE/UITGEVER Bureau van den Oever

2.

Postbus 185, 5300 AD Zaltbommel 088 - 0222 500

3.

www.bureauvdo.nl

4. 5.

6. Deze uitgave is met grote zorg tot stand gekomen. Toch zijn fouten nooit helemaal uit te sluiten. Wij aanvaarden

7.

derhalve geen aansprakelijkheid voor eventuele prijs-, zet- en drukfouten en de gevolgen daarvan. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook,

8.

In de zomer gaat de klok een uur... De zon bevat UV-stralen. Waar staat UV voor? Noem een ander woord voor een tweedelig badpak. In welk land vieren ze kerstmis in de zomer? Hoe komt het dat de bomen in de zomer groener zijn dan de rest van het jaar? In de Dode Zee koel je lekker af, ook blijf je zonder enige moeite drijven! Hoe komt dit? De zomer is een van de vier.. Noem het woord ''zomer'' in het Latijns.

1 2 3 4 5 6 7 8

hellingshoek en goed georiënteerd op de zon wordt geïnstalleerd mag verwacht worden dat met de juiste omvormer in ons klimaat dit systeem gemiddeld genomen per jaar ca. 3.735 kWh geproduceerd wordt. Dit levert in geld een besparing op van ruim € 835,00 per jaar! BTW op de investering terugvragen De overheid stimuleert investeringen in zonnepanelen door de BTW op de investering terug te geven. Dit scheelt op dit moment 6% op de montage en 21% op alle materialen. Ook als per 1 juli de BTW op de montage naar 21% gaat, krijgt u deze terug. De wegen van de belastingdienst zijn niet voor iedereen altijd even duidelijk. Daarom neemt Solar Duurzaam Nederland deze administratieve rompslomp uit handen en zorgt ervoor dat u de BTW op de investering terugkrijgt. Interesse gewekt? Maak een vrijblijvend adviesgesprek met de adviseurs van Solar Duurzaam Nederland. Zij komen graag bij u langs om de techniek en werking van een zonnepanelensysteem uit te leggen. Met de analyse die ter plaatse uitgevoerd wordt, wordt er vervolgens op basis van uw stroombehoefte een offerte op maat gemaakt wat de beste oplossing is als u wilt investeren in zonnepanelen. Bel met 0418 683 612 of plan uw eigen afspraak in op www.soldu.nl.

Campers FordWestfalia Custom Nugget | € 54.950,- INCL. BTW

Ford Westfalia Custom Nugget

125 pk, Cruise control, Airbag, ABS, Achteruitrij camera, 11.000 km, 2014

20 JUNI AARDBEIENDAG ZALTBOMMEL 2015

27 JUNI OPEN BIOLOGISCHE BOERDERIJDAG SCHUTTERSHOF

Op zaterdag 20 juni 2015 is het weer Aardbeiendag in het centrum van Zaltbommel. Kom gratis aardbeien proeven in diverse variaties. 11:00 uur 16:00 uur, Markt, Zaltbommel

Biologische Boerderij Schuttershof organiseer van 10.00 tot 16.00 uur in samenwerking met Triodos Bank een open boerderijdag. Op die dag kun je op de biologische boerderij een kijkje nemen achter de schermen en kennismaken met de dieren en al de producten! Biologische Boerderij Schuttershof, Well van 10.00 tot 16.00 uur.

20-21 EN 27-28 JUNI BOMMELSE KUNSTROUTE 2015 Een inspirerende kunstwandeling door pittoresk Zaltbommel. Bezoek de ateliers en exposities van ruim 20 beeldend kunstenaars die hier wonen en werken. De toegang is gratis. 11:00 uur - 17:30 uur, Zaltbommel

27 JUNI ALEM SOEPENFESTIVAL

Adria TWIN Komfort 3.0 | € 41.700,- BTW VRIJ

Possl 2 WIN Style 3.0 | € 41.900,-

160 pk, Airco, Fietsenrek, Vast bed, Airbag, 2 pits gasstel, 110.000 km, 2010 Ford Westfalia Nugget | € 34.950,- BTW VRIJ

Op zaterdag 20 juni 2015 is het weer Aardbeiendag in het centrum van Zaltbommel. Kom gratis aardbeien proeven in diverse variaties. 11:00 uur - 16:00 uur, Markt, Zaltbommel Nieuw te bestellen! 155 pk, 5 persoons, Airbag, Airconditioning, Cruise control, 2 pits gasstel, Trekhaak, Achteruitrijcamera, Veel kastruimte, Privacyglas, 100 km, 2015

27 JUNI OPEN BOERDERIJDAG DEN EELDER Vandaag kun je weer een kijkje nemen op de zuivelboerderij van Den Eelder! Gratis entree. Den Eelder Molenachterdijk 3, Well van 10.00 tot 17.00 uur.

Ford Westfalia Big Nugget | € 39.500,- BTW VRIJ

131 pk, 5 pers, Airco, Comfortpakket, Vast toilet, ABS, 27.000 km, 2009

De oplossing van de puzzel in uitgave nummer 5 is 'pentecoste'. De winnaar is Fam. A.J. Overbeeke, van harte gefeliciteerd!

Burow Nouvelle Petite | € 33.700,-

BTW VRIJ

101 pk, ABS, Airco, Comfort pakket, 4 grote slaapplaatsen, 99.000 km, 2007

160 pk, ABS, Airco, Vast bed, Comfort pakket, Truma boiler, 59.000 km, 2009 Ford Westfalia Nugget | € 25.500,-

BTW VRIJ

125 PK, Privacyglas, Airbag, Tafel, ABS, Dakvenster, Airco, 119.000 km, 2005

140 pk, 5 pers, Regensensor, Cruise control, Airco, 118.000 km, 2009 Possl 2 WIN | € 26.950,-

lijke toestemming van de uitgever.

|7

topklasse magazine

| 13

topklasse magazine

| 15

BTW VRIJ

128 pk, 4 pers, ABS, Vast bed, Airco, Fietsenrek, 79.000 km, 2004

verveelvoudigd worden zonder schrifte-

topklasse magazine

BTW VRIJ

Nieuwe Steeg 48 - 4171 CW - Herwijnen - Tel. 0418-581216 www.van-tuyl.nl www.compactcamper.nl

49


50


CONCLUSIE & Reflectie Nu mijn stage er bijna op zit kan ik zeggen dat ik hier veel geleerd heb, van advertenties tot een beachflag, of van flyers tot Facebook posts. Ook heb ik het hier erg leuk gehad. Voornamelijk de borrels op donderdag. Het is leuk om eens per week met alle collega’s samen te zitten en het gewoon gezellig hebben. Dit is ook een stukje ontspanning aan het einde van stressvolle week. Aan het begin van mijn stage wist ik niet hoe het zou zijn, om bij een bedrijf van dit formaat te werken. Maar als ik terugkijk op mijn stage zie ik wel een hele verbetering bij mezelf. Ik heb een flinke vooruitgang geboekt in bijvoorbeel het grafische inzicht zelf. Als ik kijk naar het portfolio waar ik hiermee aan kwam denk ik nu van ‘’oh dat had ik beter kunnen doen’’ of ‘’dat is niet goed uitgelijnd’’. Ik heb als het ware een hele andere kijk gekregen op design. Ik heb zoveel dingen erbij geleerd, en blijf dat ook steeds bijleren. Soms werd dat zoveel dat ik alles op een kladblok moest schrijven, omdat ik het anders onmogelijk kon onthouden. Een ding waar ik zeker achter ben gekomen op stage is dat ik het leuk vind om te experimenteren met typografie. Dit zag je dan ook veel in mijn verslag terugkomen. Ook weet ik nu dankzij deze stage welke uitstroomrichting ik ga kiezen op het Nimeto. Dat wordt natuurlijk grafisch. Voor die uitstroomrichting heb ik nog een paar leerdoelen opgezet die ik dan graag wil behalen, zoals mijn eigen stijl gaan ontwikkelen en meer out of the box ontwerpen. Waar zul je me zien in de toekomst? Nadat ik het Nimeto behaald heb, wil ik graag kunstacademie doen. Ik denk dat dit goed zal zijn voor mijn eigen ontwikkeling als designer. Ook zal ik hier meer leren over concepten. Na dat ik de kunstacademie heb afgerond hoop ik bij een ontwerpbureau te gaan werken met veel afwisseling en leuke klanten. Ik kijk terug op een hele leuke, leerzame stage waar ik een hele goede basis heb gelegd, dus ik zeg, laat de toekomst maar komen!

51


52

Lynn Brands - Stageverslag 2015  

Lynn Brands - Stageverslag 2015