Page 1

6JMFOTQJFHFM +"/ SPORTKAMP 3DE JAAR Only the strong survive

SHD op Wieltjes

They see me rollin’,they hatin’

HOT

Nieuwe Lay-­out Oh wow!

NEWS * * *

GSM op school Russisch voor dummies E-­twinning in het 1ste jaar

UITBOLLEN VOOR SENIOREN Tijd voor het echte leven

Nummer 1 -­ Jaargang 28 -­ www.sh-­dilsen.be


!

!

! De SHD scheert hoge toppen: liefst 963 leerlingen genieten hier onderwijs. De directie is tevreden: haar school doet het goed. De leerkrachten en het ondersteunend personeel zijn tevreden: hun werk wordt geapprecieerd. De leerlingen zijn tevreden: anders kwamen ze niet met zo veel. Zelfs de meeuwen zijn tevreden: vooral wanneer de speeltijd voorbij is. Ook tevreden is de redactie van Uilenspiegel: het lezersaantal groeit. En dat zal voorlopig blijven groeien. Deze vernieuwde uitgave ziet er immers heel appetijtelijk uit. Veel leesplezier!

!!!!!!


!

!

!

1!!!!!!!

!

!

" Pieter Van Bussel trekt de karavaan op gang.

" Onze Hollandse vrienden Jules, Anthony, Bjorn en DrĂŠ, Marvin al voorop,sluiten de rij.

" Mevr. De Craecker en mevr. Craeghs fietsen naar Sportabeach

" Ine Neyers en Eline Breuls nog net boven water, euh modder.

" Domein Orshof: samen in de modderpoel, onze ladies van 3C.

" De kids van 1H, nu 2G.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

!

" Sarah, één en al concentratie bij de start van het hindernisparcours.

" Kaat Reggers over de “apebrug”. ! Nummer 1 - Jaargang 28

2!!!!!!!


!

3!!!!!!!

!

!

Uit het onderzoek bleek dat het voor de leerlingen alvast een goede zaak is. Ze zijn vooral tevreden dat ze hun gsm nu niet meer stiekem moeten gebruiken. De gsm wordt nog steeds vooral gebruikt om te sms’en, maar leerlingen vinden ook de weg naar smartschool op hun gsm, wat een goede zaak is. Toch zijn er veel leerlingen die hun gsm ook gebruiken voor andere zaken, zoals spelletjes, of foto’s, wat nog steeds verboden is! Bij de leerkrachten zijn de meningen verdeeld. Ze zijn enerzijds blij dat ze niet steeds moeten letten op het stiekem gebruik van een gsm, maar ze zijn niet tevreden over het misbruik van de gsm door sommige leerlingen. Veel leerlingen beseffen niet dat het maken van een foto en het filmen met een gsm op school strafbaar is volgens de wet. Een voorval in Nederland waarin een leerling een leerkracht ongevraagd gefilmd had, heeft de leerling een geldboete en 40 uur werkstraf bij de openbare dienst bezorgd. Ook zien veel leerkrachten dat leerlingen de gsm gebruiken om met hun klasgenoten te communiceren, terwijl ze naast hun zitten. Directe sociale omgang is ook belangrijk buiten de klas, niet enkel tijdens een spreekoefening. Toch beseffen we als leerkracht dat de gsm nu eenmaal tot de leefwereld van de jongeren behoort. Er zijn dus duidelijk voor- en tegenstanders, net zoals er voor- en nadelen zijn. Wij, de leerkrachten, raden jullie dan ook aan om de regels te respecteren, en ze niet te misbruiken. Gebruik ook de gsm enkel als het nodig is, niet enkel omdat het kan. Veel, maar gepast, sms-plezier gewenst!

Op de redactie liepen volgende berichten van de leerkrachten binnen over het GSM-gebruik van de leerlingen tijdens de pauzes: Dankzij de gsm ben je altijd en overal bereikbaar. Het is de moderne tijd, maar is het wel vooruitgang? Sommige leerlingen moeten leren dat er ook nog leven is zonder gsm. Sociale omgang door direct contact met elkaar is veel belangrijker. Het is goed dat de leerlingen hun gsm mogen gebruiken tijdens de pauzes. Deze evolutie was moeilijk tegen te houden. Tot vorig schooljaar gebeurde een en ander stiekem, dat is nu niet meer nodig. De beperking tot de pauzes is okĂŠ, net zoals de beperking tot sms-en en spelletjes spelen. Op pest- en haatberichten moet een serieuze straf staan. Misschien kan dit onderwerp opgenomen worden in het schoolreglement.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

4!!!!!!!

!

!

!

" Marie Kusters mocht de dag inzetten.

" Collega Martijn Hermans wist niet dat er een fotograaf in de buurt was. Net echt!

" Met z’n allen rond het podium. Vooral juf Jacquemin is in de mood.

" Collega’s Peeters en Floren in actie.

Nummer 1 - Jaargang 28

" Onze DJ’s van dienst: Denny en Pieter!


!

5!!!!!!!

!

!

Er wordt voor iedere dag een verse maaltijd bezorgd door traiteur Jacky Jaeken uit Rotem. De voorbije weken hebben we al heel wat lekkere maaltijden kunnen serveren. De leerlingen en leerkrachten hebben bij ons al verschillende pasta’s kunnen eten, balletjes in tomatensaus, lasagne, souvlaki’s met een Griekse salade en nog meer lekkers. Maar buiten de maaltijden kan je bij ons ook verse soep komen eten. Er is al tomatensoep met balletjes geweest, groentesoep en lekkere kippensoep. Natuurlijk kan je bij ons ook dessertjes, koeken en een drankje komen halen. Wil je graag op de hoogte blijven van SHDaymeals? Bezoek dan zeker eens onze facebookpagina! Je kan er altijd het weekmenu raadplegen zodat je op de hoogte blijft van onze lekkere maaltijden.

" Souvlaki’s met aardappelschijfjes en een Griekse salade.

Zakaria Rejdi heeft onze eerste wedstrijd gewonnen! Iedereen die iets kwam aankopen kon op een papiertje zijn naam en klas invullen en in onze wedstrijdbox steken, en kon zo een verrassing winnen. Op vrijdag 30 november werd zijn naam getrokken uit onze wedstrijdbox. Hij heeft een gratis maaltijd gewonnen samen met één vriend of vriendin. Alvast proficiat aan onze winnaar! Wil je ook graag genieten van onze lekkere maaltijden en promoties? Of misschien eens een van onze wedstrijden winnen? Kom dan zeker eens langs bij SHDaymeals!

Nummer 1 - Jaargang 28

" Lasagne


!

6!!!!!!!

!

!

!

" Enkele leerlingen werden in de bloemetjes gezet

" Ook de leerlingen van Comenius waren van de partij.

voor hun verdienstelijke schoolloopbaan.

" Allemaal strak in het pak.

" Dat hebben ze verdiend na hun speech. Is dat wel water?

" Aram Abgaryan zorgde voor een muzikaal intermezzo.

" Een goed gevulde zaal voor dit officiĂŤle moment.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

7!!!!!!!

!

" Twee terecht trotse dames.

" Ook hier niets dan stralende gezichten.

" Dat smaakt ‌

" Ook de dames zetten de avond feestelijk in met een lekkere maaltijd. Nummer 1 - Jaargang 28


!

8!!!!!!!

!

Het was een warme en zonnige vrijdag. Dat betekende dat het weekend was. De school was net gedaan en ik moest wachten op een van mijn vriendinnen. Dus besloot ik om naar het park te gaan. Ik begon naar muziek te luisteren terwijl ik in mijn boek las. Plotseling hoorde ik mijn gsm. Het was June, mijn internetvriendin. Ze woonde in Nederland en ik had haar leren kennen via Twitter. We waren fan van dezelfde artiesten. We waren altijd aan het lachen. Sindsdien praatten we bijna iedere dag; we waren echt de allerbeste vriendinnen. Op een dag zouden we elkaar ontmoeten, dat hadden we afgesproken. Een dag eerder had ze gezegd dat ze naar België zou komen omdat ze geen school had en toen kregen we een geweldig idee: ze kon bij mij thuis langskomen en ze kon een paar dagen hier blijven, we konden van alles leuks doen. Nu was ze dus in België en ze vroeg waar ik was zodat ze langs kon komen. Ik zei dat ik in het park bij mijn school was, maar dat ik dadelijk naar huis zou gaan. Ze zou er pas zijn over één uur: ze was in Antwerpen.

!

Een beetje later was Melissa er en konden we naar huis gaan. Al fietsend praatten we over wat we dat weekend gingen doen. Volgens mij kon iedereen ons horen lachen. Veel te snel naar mijn zin was ik thuis. Ik vroeg Melissa of ze nog even mee wou komen, dan konden we nog wat praten.

Het was rond kwart na vijf toen ze naar huis ging. Dadelijk zou June ook komen. Eindelijk zouden we elkaar zien. Er stopte een auto en ik zag een meisje uitstappen. Het was June. Zo snel als ik kon liep ik naar buiten. Haar ouders waren er natuurlijk ook, maar die zouden wel met mijn ouders praten. June en ik namen een paar stoelen en gingen op het gras zitten. We bleven praten over van alles en nog wat. Ze vertelde heel grappige verhalen. Al snel viel de avond en werd het koud. Daarom gingen we naar binnen. Ik nam de laptop en een paar dvd's: The Hunger Games en de concert-dvd van One Direction. Ik wist dat ze die films leuk vond. Haar ouders gingen naar huis en zij bleef bij mij voor een slaapfeestje. De volgende ochtend gingen we naar Antwerpen om te winkelen. De trein vertrok om 9 uur. Voor onderweg namen we wat tijdschriften mee en tegen 11 uur waren we in Antwerpen. De hele dag was supergezellig: wat eten in een restaurantje en winkelen, winkelen en … winkelen. Op het einde van de dag konden we de tassen met kleren nog nauwelijks dragen, maar het mooiste was toch iets anders. In een klein zaakje buiten het gedrum van de winkelstraten verkochten ze mooie sieraden. Vooral de halskettingen vielen in de smaak. We namen dezelfde als teken van onze vriendschap. En toen moesten we naar huis: ieder naar haar eigen dorp in haar eigen land. Dit was het beste weekend ooit. Mijn internetvriendin was een vriendin van vlees en bloed geworden en de halsketting was het bewijs.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

9!!!!!!!

!

! !

" Silvana, Liesje, Rebecca en Caro alleen naar het 5

de

jaar

" Kennismakingsopdrachten in 1G.

Moderne Talen. Ze hebben er duidelijk zin in!

" Een gezonde start voor alle leerlingen en collega’s!

" De meisjes van Wetenschappen - Sport weten wat goed is!

" Neen Ellen, je mag ze niet allemaal meenemen!

Nummer 1 - Jaargang 28


!

10!!!!!! !

!

!

“Massa” mag je wel zeggen. 236 eerstejaars en 188 tweedejaars verschenen aan de start. Ook enkele collega’s waagden hun kans. In een half uurtje liepen de eerstejaars 1155 km. Proficiat! Thomas Morlion (1G) liep 8,1 km en vestigde een record bij de jongens. De podiumplaatsen waren respectievelijk voor 1K, 1E, 1G. Proficiat aan alle lopers en van harte dank aan alle collega’s voor hun medewerking bij dit jaarlijks evenement.

" Onze eerstejaars aan de start.

" Onze tweedejaars aan de start.

" Ook 3 Wetenschappen - Sport liep mee: Bieke in actie!

" Justine en Charlotte genieten na de inspanning met blozende wangen van de appel!

Nummer 1 - Jaargang 28


!

11!!!!!! !

!

! Extra taalkennis wordt steeds meer geapprecieerd in de zakenwereld. De globaliseringsprocessen kan je niet vermijden. Tegenwoordig moeten we meer en meer met elkaar communiceren omdat verschillende culturen meer en meer bij elkaar komen. Op dit moment kennen Brazilië, China en India een snelle economische vooruitgang. Sinds het vallen van de “muur” stapte Rusland met de andere ex-Sovjet landen ook in de internationale handel. Als we naar het bevolkingsaantal gaan kijken, vertegenwoordigen de inwoners van die landen (BRIC-landen genoemd) samen bijna de helft van de wereldbevolking. En dit betekent dat Europa in de nabije toekomst de meeste handel met deze landen zal drijven. Het Russisch zelf heeft de moeilijkheidsgraad van Chinees: er is een ander lettertype, er zijn geen lidwoorden, maar wel 6 naamvallen en andere werkwoordvervoegingen.

Op jonge leeftijd worden talen echter veel sneller aangeleerd. En bovendien, hoe meer talen je kent, hoe gemakkelijker nieuwe talen zijn om aan te leren: de grammaticale basis overlapt op één of een andere manier. “Het is leuk om de andere letters en woorden te kennen en te kunnen praten in een andere taal. Ik ben van plan om talen te gaan studeren, maar ik twijfel nog welke.”

" “We kunnen de kennis later gebruiken, ook voor business of voor verdere taalstudies.”

" “Het is niet gemakkelijk om nog iets extra te leren als je al het druk hebt met het schoolprogramma, maar als de leerlingen regelmatig aanwezig zijn in de les en veel thuis oefenen, zullen we sneller vorderen.”

"

Met dank aan mevr. Bleukx en het directieteam voor de hulp met de organisatie.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

12!!!!!! !

!

! !

" Titularissen G. Depaire en C. Stevens met 1H bij het vertrek.

" Groepsfoto bij de start van de dag.

" Vicky, Stef en Stan van 1E maken de tekening compleet.

" 1B met Louise, Titiziana, Kelly en Selina op kop.

" 1B met titularissen R. Brebels en A. Hermans bij de afdaling. Juf Ria voorop om iedereen op te vangen.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

!

" Juf An en haar gevolg door de modderpoel.

" Afspoelen om weer “proper” op weg te gaan. Nummer 1 - Jaargang 28

13!!!!!! !


!

14!!!!!! !

!

!

Deze prachtige, zonnige dag werd gestart met een koffiekoekenontbijt, aangeboden door de directie. Na een inleidend woordje over het hoe en waarom van deze dag en een bezinningslied (“I choose” van Shawn Gallaway), startte onze spreekster met het eerste deel van haar lezing: ‘Hoe kunnen we met onze voeding onze gezondheid en gedrag/mood beïnvloeden?’ Martine Prenen vertelde op een amusante manier wat gezonde voeding inhoudt: de juiste vetten gebruiken, véél groenten en fruit eten, geraffineerde producten vermijden (wit brood, witte rijst, witte suiker…) omdat deze geen voedingswaarde hebben, maar wel de vitaminen en mineralen uit ons lichaam wegtrekken voor de vertering van deze geraffineerde producten.

“ De krachtigste gave die de mens bezit, is het vermogen om te kiezen.” Tijdens de “break” werd iedereen verwend met een bordje gezonde hapjes: carpaccio van ananas met mint / wrap met zalm, kruidenkaas en ruccola / aardbeien met bittere chocoladetop en kokos / glaasje blauwebessensap.

" Deze vrijwilligers zorgden dat alles tijdig geserveerd kon worden!

Ze gaf tips en tricks mee om in het gezin en op kinderen toe te passen, zoals: hoe leer je je kind groenten eten zonder er een strijd van te maken, zelf het goede voorbeeld geven werkt beter dan verbieden/opleggen. Drinken is héél belangrijk, óók op school! Vooral water, water, water!!! En de gesuikerde dranken vermijden. Omdat suiker een grote nutriëntenrover is, te grote suikerpieken veroorzaakt en dus ook ‘druk’ gedrag en/of negatieve stemming teweegbrengt.

" Neen, helemaal geen traditioneel ‘konijnenvoer’!

Nummer 1 - Jaargang 28


!

15!!!!!! !

!

Probeer ook je eigen gedachten te beheersen. Keur niet op voorhand al iets af. Wacht eens af, sta open voor nieuwe dingen en probeer ze eens te ervaren… voordat je beslist of het iets voor jou is of niet. ‘Don’t say no, just say ooooh!’

" Tussen de hapjes door was er nog tijd om de gezonde kokosolie, palmpitolie, agavesiroop, oersuiker, stevia, … te ontdekken.

Deze geanimeerde lezing werd afgesloten met een ontspannende tao-massage. Zo kennen jullie het leerkrachten- en secretariaatkorps (nog) niet! Veel plezier bij het betokkelen van de meridianen (met acupunctuurpunten) over het hele lichaam. Dan voel je je lichaam tintelen! En dit kan ook wat emoties losweken.

" Martine beantwoordde tijdens deze pauze individuele vragen en signeerde boeken.

Tijdens het tweede gedeelte van de lezing werd getoond dat werken aan je fysieke en mentale gezondheid helemaal niet saai hoeft te zijn. Ook bij stress is het vaak een verkeerde keuze die je een te hoge dosis adrenaline doet aanmaken. En blijft deze spanning aanhouden, dan spreken we van negatieve (vernietigende) stress. Bijvoorbeeld: je kiest er voor om 15 min. langer in je bed te blijven en maar nipt te vertrekken naar je werk/school. Een vuilniswagen die net dan op de weg stilstaat, kan de druppel zijn die je stressvat doet overlopen. En zo kan je al heel nerveus/gestresseerd beginnen aan je werkdag/schooldag. Niet leuk hé?

Nummer 1 - Jaargang 28


!

16!!!!!! !

!

Na deze opwekkende oefening werden er in groepen nog diepgaande gesprekken gevoerd over items uit het schoolreglement, gezondheidsbeleid, milieu op school… 12 moderators zorgden dat alles goed verliep en een verslag opgemaakt werd. Na een gezonde warme middagmaaltijd, vertrok de hele troep naar het Nationaal Park, Maasmechelen. Daar wachtten ons 4 rangers op om een mooie herfstwandeling te maken. Er werd stilgestaan en uitleg gegeven over de wonderen der natuur (paddestoelen, bomen, grondlagen).

" Martine Prenen presenteerde haar eindwerk voor de Levensschool in de vorm van een boek: 'Live, Love & Laugh'. De Levensschool: Academie voor Integrale Gezondheidszorg (gevestigd in de abdij van Tongerlo, Antwerpen).

" Herfstwandeling: goed voor de spijsvertering, het hoofd leegmaken na het harde werk en ontspannen thuis komen! Reacties achteraf: … “Ik was hier (voeding) toch al mee bezig, maar ik heb vandaag toch nog bijgeleerd!” … “Daar trok ik mijn ogen van open!” … “Het verklaart veel.” … “Zeer confronterend!” … “Voor vervolg vatbaar!”

# Conclusie: Je hebt altijd een keuze! Bekijk je iets (een opdracht, voeding, gedrag…) als iets vervelends (negatieve stress), of als een nieuwe mogelijkheid/leefwijze? Wij hopen dat jullie voor de meest relaxte en gezonde versie kiezen! De overgrote meerderheid apprecieerde deze ‘verrassende’ dag en koos ervoor positief en blij naar huis te gaan.

" Edith!studeerde, net als Mar10, in juni 2011 af als gezondheidsbegeleider aan de Levensschool.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

17!!!!!! !

!

De verschillende creaties die gemaakt werden, zijn zonder twijfel kleurrijk en creatief te noemen.

! Onze school heeft een GOK.-team. Nee, dat is geen gezellig clubje gokkende leerkrachten. GOK staat voor Gelijke Onderwijskansen. Dat betekent simpelweg dat de school leerlingen extra ondersteunt bij hun opleiding in onze school. Enkele leerkrachten van de werkgroep hebben dit jaar voor de allereerste keer een nieuwsbrief gemaakt om het hele schoolteam te informeren over de werking van GOK op onze school. Maar er ontbrak nog ĂŠĂŠn belangrijk ding op de infobrief, namelijk een logo en liefst eentje dat meteen in het oog springt. Mevrouw Warson en haar klas werden daarom ingeschakeld om een hip en fris logo te ontwerpen.

Meneer Beckers, die de lay-out van de nieuwsbrief verzorgde, mocht uiteindelijk het best passende logo uitkiezen. Het resultaat is een mooi ogende, stijlvolle en informatieve nieuwsbrief die zeker de aandacht van het leerkrachtenteam zal trekken in de leraarskamer. Voor de nieuwsgierigen onder jullie, deze nieuwsbrief is ook terug te vinden op de website van onze school. Deze opdracht is vast en zeker geslaagd en daar wilden mevrouw Bleukx en mevrouw Noukens de leerlingen van 6BI alsook mevrouw Warson voor bedanken. Zij werden geheel onverwachts tijdens de les getrakteerd op een mandje vol lekkers. En wie zegt daar nu neen tegen?

Nummer 1 - Jaargang 28


!

18!!!!!! !

!

!

Ondanks het minder goede weer de eerste dag zat er de sfeer van in het begin goed in. Per klas trokken 7 groepen met begeleider op tocht langs het grote meer. De doeopdrachten zorgden voor de nodige hilariteit. De begeleider over een brug van 100 meter dragen, bokspringen, rebussen oplossen, … verwarmden lichaam en geest. Voor 3E was het geen lachertje om collega Bram Moors met zijn 95 kg over de brug te dragen. Maar ook deze klus klaarden de dames en heren met brio. De rug van mr. Moors speelde wel een beetje op, maar toen de trefwoorden “lolbroek, jeton, paradijs, melkkoe, …. “ in een fantastisch rijm werden gegoten, zorgde dat voor een lachfestijn waardoor menige spierkramp zo vergeten was. De hele dag trokken Sofie en Janthe de groep op gang. Kathleen en Christel “namen iedere bok” en “2 kg steen en 1 l water meeslepen” was een uitdaging die ze ook niet uit de weg gingen. Alsof het nog niet koud en nat genoeg was, trokken klassen 3A en 3C door het meer om zo enkele honderden meters uit te sparen. Ook collega Janssen rook zijn kans en trok blootvoets door het meer. Het zal de eeltlaag onder zijn voeten deugd hebben gedaan. Maar niet iedereen geraakte zonder natte kleren over. Sami Mounir viel letterlijk op zijn gezicht en dus volledig plat het water in. Gelukkig kon hij ermee lachen en bracht de handdoek van de schrijver een beetje warmte. Ook collega I. Tilmans kon nog lachen na deze vernieuwde trektocht en dat was vorige edities al anders geweest. Fantastische opdrachten, minder verkeer en “niets kon fout lopen” zijn elementen die haar een stressloze tocht bezorgden.

" Tijdens de tocht rond het meer van Bütchenbachwas iedereen nog fit. Na het avondeten stond een heus Spel zonder Grenzen op het programma. Koordtrekken, estafette, dribbelen met de bal, … het was gieren en lachen. Iedereen ging tot het uiterste. De “hey hup-techniek” werkte bij klas 3D. Ze vloerden iedere tegenstander bij het touwtrekken.!!

!

Op dag twee was om 7.45u nog niemand wakker in Bungalow A1, terwijl om 8.00u het ontbijt geprogrammeerd stond. Mr. D. Moors putte dan maar uit zijn uitgebreide zangrepertoire en hief “Zalig zij die Jezus’ naam belijden” aan zodat iedereen onmiddellijk rechtveerde en zelfs tijdig aan de ontbijttafel arriveerde.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

19!!!!!! !

!

Deze dag werd een sportdag. Voetbal, trefbal, volleybal, basketbal stonden op het programma. En voor hen die hun conditie echt wilden meten, stond er een hindernisparcours opgesteld. Lara Deters trapte op de hand van Catharina en zo schakelde ze haar sterkste tegenstander bij het hindernisparcours uit. Charlotte Delvaux en Rainier Hermans toonden zich heer en meester en lieten zeer scherpe tijden optekenen. Trefbal: 3D tegen 3F. De dames 3D “kegelden” iedereen van het veld. De tandem Charlotte – Fien stond onder stoom en het was telkens raak. Uiteindelijk bleef alleen Bieke Janssen voor 3F over. De tegenstander deed haar naar alle hoeken van het terrein crossen. Volledig afgemat werd ook zij eervol gevloerd en mocht 3D zich tot winnaar kronen. In de namiddag stond damesvoetbal geprogrammeerd. 3A en 3F speelden de finale. Ook na verlengingen stond het 0 – 0 en moesten penalty’s uitsluitsel brengen. Na ieder 3 penalty’s stond het 1 – 1, na ieder 6 gaf het scorebord 2 – 2 en na ieder 9 werd 3 – 3 aangegeven. Uiteindelijk kon Britte Dedroog van 3A voor het verschil zorgen. Proficiat! En dan basket. Catharina zorgde, ondanks een vingerfractuur, voor meerdere driepunters. Maar Nurdan, niet eens een basketster, scoorde alleen maar driepunters. Samen met Alessandra werden zij de scoremachines van de dag. Van een revelatie gesproken. Gewoon super! Deze sportdag werd afgerond met een heuse atletiekmeeting. Bij het verspringen wist Arnout Hillen het goud te behalen maar collega D. Moors wist er nog 5 cm bij te doen terwijl collega N. Kaes 5 cm minder deed. Bij de 100 meter wist Nick Schoeters een podiumplaats te verzilveren met naast hem Mari e Kusters bij de dames. En diezelfde Nick gooide de krachtbal van 5 kg 6,30 m ver. Terwijl bij de meiden Catharina Gilio een bal van 3 kg 6,10 m gooide.

Nog was alle energie niet op en werd er een volleybalwedstrijd leerlingen – leerkrachten georganiseerd. De eerste set werd bij 21-24 afgemaakt door collega Bram Moors. De tweede set hielden beide ploegen gelijke tred. Bij 27-26 zorgde Joran Peters voor de beslissende setbal in het voordeel van de leerlingen. De killblok van collega Kristien Rutten zorgde meteen voor een 0-4 in set 3 zodat deze beslissende set eindigde op 12-15 in het voordeel van de leerkrachten. Na een stevig avondmaal en een verfrissende douche trok iedereen in avondkledij richting de Mozartzaal waar Daan Polfliet en Lennert Knippenberg hun DJ-kunsten toonden. Mr. Beckers heeft zeker navolging. En jullie raden het al “Gangnam Style” van Psy werd de hit van ons sportkamp. Maar ook andere hits zorgden ervoor dat de dansvloer meestal druk bezocht werd door leerlingen en leerkrachten. Dag drie speelden we hockey, tafeltennis en volleybal. Bij de hockeywedstrijd van de meisjes streden klassen 3D en 3E voor het brons. Strafschoppen moesten uiteindelijk uitsluitsel geven. Sofie en Janthe van 3E bezorgden hun klas brons. Klas 3A wist op een drafje het goud binnen te rijven. Hierdoor werden de meiden van 3A dan ook bekerhouder 2012 terwijl de jongens van 3D de beker met 1 puntje verschil van 3F wisten af te snoepen. Zondagnamiddag stond er een tocht langs de Hoëgne geprogrammeerd. Nu was de zon wel van de partij. Genieten van de natuur met de voeten door het slijk en de bladeren, het deed iedereen deugd. We kunnen weerom terugblikken op een fantastische driedaagse met een zeer hoog “fairplay-gehalte”. Het was zalig. Het laatste weekend van oktober 2013 is al opnieuw gereserveerd.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

20!!!!!! !

!

" Gilles, Stef en Viktor volgden een alternatieve route.

" Spel zonder grenzen: T. Janssen en crew wachten op het startsein.

" Sommigen hadden er een natte broek voor over

" De hockeydames wachten hun beurt af.

om sneller op de bestemming te zijn.

" Nog altijd is een stevige wandeling langs de HoĂŤgne de traditionele afsluiter van het kamp.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

21!!!!!! !

!

! Op maandag 19 november stonden wij, de zesdejaars van wetenschappen-wiskunde al vroeg aan het station van Genk. We gingen namelijk in het teken van de Vlaamse wetenschapsweek naar het departement computerwetenschapppen van de KU Leuven. Onze uitstap begon met enkele amusante kaartspelen. Aangekomen op wetenschapscampus Arenberg, begon onze voormiddag al onmiddellijk met een stevige brok toevalsgetallen. We ontdekten dat de toevalsfunctie van het grafisch rekenmachine niet zo toevallig werkt. Van al dat werk kregen we honger. Deze stilden we in ons toekomstig studentenrestaurant: de Alma. ’s Namiddags kregen een we les over het gebruik van logica in de informatica. We programmeerden een schaakspel met IDP. Na een leerrijke maar vermoeiende dag keerden we terug huiswaarts, al uitkijkend naar de excursie aan de VUB die ons donderdag te wachten stond.

Op donderdag 22 november 2012 hebben we met onze klas wetenschappen-wiskunde de wetenschapsweek bijgewoond in de Universiteit van Brussel. In de voormiddag werd de nadruk gelegd op de kennis van het 5e jaar inzake kwantummechanica en deeltjesversnellers. Na het middageten kwam een prof vertellen over het 'Ice-cube project'. Het Ice-cube project is een project op Antarctica waarbij men stralingen van ontplofte sterren door middel van bolvormige detectoren gaat meten en waarnemen. Het was een zeer interessante en leerrijke dag. Extraterrestrial life Not sure about the existence of ET? Is it possible? If it is, where? In our solar system or at the other side of the galaxy? Native English speaker Jo Mills knows all about it and she didn’t mind sharing her knowledge with us, here on our school. She shared her story with quite a few of the students, who all enjoyed the information (and not having to follow the normal classes of course)!

"

Nummer 1 - Jaargang 28


!

22!!!!!! !

!

! Zaal Nieuwenborgh liep weer aardig vol. Het werd weerom een supereditie. Kristien en haar team zorgden voor een vlekkeloos parcours. De “klachten” waren zeer beperkt. Als gevolg van een berichtje van Kristien, via Smartschool gelanceerd, en de mateloze inzet van enkele zesdejaars, konden er meer dan 120 prijzen verloot worden. Via enkele foto’s en aan de hand van enkele antwoordformulieren, nemen we je even mee naar quizland.

" De leerkrachten haalden hun rode pen naar boven om de antwoorden na te kijken.

Langs deze weg bedanken we iedereen die van kortbij of veraf bij ons quiz betrokken was. En aan alle deelnemers: tot onze volgende editie.

" Meneer Moors zorgde voor de techniek.

" Een volle zaal mensen die hun hersenen pijnigen. Je kon het bijna horen kraken!

! ! Nummer 1 - Jaargang 28


!                                                       

23!!!!!! !

!

!

… collega’s D. Moors en G. Depaire weer voor de film- en muziekfragmenten zorgden? … zij deze opdracht weer voortreffelijk tot een goed einde brachten? … het ophangen van de beamer in zaal Nieuwenborgh ieder jaar een hele onderneming is? … dit de dag voordien gebeurt? … collega D. Moors en ikzelf deze klus ieder jaar klaren? … de “decor-dames” van de vorige edities er niet bij waren? … mevr. Vangelabbeek van haar pensioen geniet? … Sid, zoontje van mevr. Luyten die dag ziek was en haar dus opeiste? … collega’s S. Harings en V. Warson dan werden ingeschakeld? … zij dit met brio deden dankzij de technische ondersteuning van collega M. Vandeweerd? … de helft van onze quizzers oud-leerlingen zijn? … wij weer uitkeken naar de antwoorden op de gevraagde afkortingen? … deze meestal hilarische antwoorden geven? … er slechts één afkorting in de vragenreeksen voorkwam? … deze “SOA” alleen maar het correcte antwoord opleverde? … wij jullie dus geen “bloopers” kunnen serveren? … slechts 2 teams bij vragenreeksen 1 en 2 hun joker inzetten waardoor hun punten verdubbelden? … de meesten dus op makkelijker vragen hoopten? … slechts 1 team niet de naam van de vriendin van de tekenfilmfiguur Popeye wist? … Olijfje dus door bijna iedereen gekend is? … dat Vlaanderen zeer goed haar topmodellen kent of regelmatige kijker is van “Sterren op de Dansvloer”? … bijna alle teams Hannelore Knuts, het Hasseltse topmodel kennen? … alle teams Sandy antwoordden op de vraag naar de superstorm die eind oktober door New York raasde? … alle teams zich herinnerden dat Bart De Wever na de verkiezingen een varkenskop op zijn oprit vond? … dit in vroegere tijden niets goeds voorspelde? … Meryame Kitir door alle teams herkend werd als SP.a-parlementslid die na het slechte nieuws over Ford een emotionele toespraak hield in het parlement? … alle teams het getoonde bordspel “Mens erger je niet” herkenden? … wij hopen dat onze quizzers zich niet ergerden en de volgende editie weer massaal aanwezig zullen zijn? … bij ronde 5, net voor de pauze, meer dan de helft van alle teams hun joker inzetten? … de dubbele punten hierdoor voor een serieuze verschuiving in de tussenstand zorgden? … bij ronde 6 slechts 1 joker werd ingezet? … dit blijkbaar een moeilijkere vragenreeks was? … enkele teams 1 of 2 op 10 behaalden? … ook een team in deze ronde 10/10 scoorde? Zo zie je maar. … drie teams hun joker voor de laatste vragenreeks bewaarden? … de vraag naar de populaire Britse boysband een weggevertje was? … alle teams “One Direction” kennen? … een jurylid hier blijkbaar nog nooit van gehoord had en het antwoord fout aanrekende? … dit gelukkig door een ander alert jurylid werd rechtgezet? … alle teams de onlangs overleden vrouw van Eddy Wally, The Voice of Europe kennen? … Mariëtte blijkbaar in menig Vlaams hart is opgenomen? … zij zo postuum aan alle teams een extra punt toekende? … twee teams als eerste eindigden? … de schiftingsvraag uitsluitsel moest brengen? … VMS Zonhoven zonder sterkhouder Roger Cox, de eerste prijs wegkaapte? … Bart Winand, Wout Weytjens, Robin Timmermans en Gerrit Coninx 4 oud-leerlingen zijn? … beide winnende teams gevestigde waarden in onze quiz zijn? … daar de winnaars allemaal mannen waren, collega Rutten dus aardig kusjes en “centjes” mocht uitdelen? … mijnheer Hamaekers 3 tombolaprijzen won? … Brecht, zoontje van mevr. Kaes, tombolaprijzen kwam inruilen? … er nu al prijzen voor de volgende editie gesprokkeld worden? … mevr. Bleukx haar jaarlijkse smeekbede weer gehoor vond? … heel wat laatstejaars kwamen helpen? … de catering de hele avond onder leiding van collega’s Lemmens en Molenaers op volle toeren draaide? … op het einde de zaal in een wip was opgeruimd door de opruimploeg o.l.v. collega’s Moors en Coninx?

wist je dat…

Nummer 1 - Jaargang 28


!

!

!

De voorstelling in de aula met een ronde koepel duurde anderhalf uur. Het digitale projectietoestel kan 9000 sterren tonen, veel meer dan met het blote oog zichtbaar. Het toestel bootst de beweging van de hemellichamen na op een scherm van 400 m². Het geluidssysteem geeft een indrukwekkende surround sound. Daarna werden de leerlingen in twee groepen verdeeld. Terwijl één groep een bezoek bracht aan de drie meter lange telescoop, kreeg de andere groep een korte rondleiding in de twee zalen met toestellen, spelletjes en de tentoonstelling over de ontwikkeling van de ruimtevaart. Als afsluiter wachtte het anderhalve kilometer lange planetenpad. Dat stelt de acht planeten en één dwergplaneet voor in een verhouding van 1/114 miljard. Dit was ook de oriëntatieoefening: het juiste pad volgen was de boodschap. Bovendien verzamelden de leerlingen gegevens om vragen uit hun excursiebundel te beantwoorden.

Nummer 1 - Jaargang 28

24!!!!!! !


!

25!!!!!! !

!

!

De voorstelling werd gebracht door KunstZ, een sociaal-artistieke werkplaats waar acteurs en dansers terecht kunnen voor een opleiding én samen voorstellingen maken. Deze voorstelling werd gemaakt door zeven jongeren geholpen door een aantal professionele mensen uit dans en theater. Alles speelde zich af rond een echte Ford Escort die op het podium was geplaatst en die de personages moest helpen om te ontsnappen aan de realiteit.

De reacties op de voorstelling waren genuanceerd: “Ik vond de voorstelling wel goed, vooral dan de dans zelf, maar ik zag er geen verhaal in. Voordeel was wel dat het jonge mensen waren en het was wel leuke muziek.”

" “Persoonlijk vond ik het niet spectaculair, maar ik mag niet zeggen dat het slecht was. Ik weet niet of er een verhaal achter zat, maar als dat zo was, dan heb ik het niet begrepen.”

" “Ik vond het best wel mooi en leuk, maar het verhaal hadden ze beter wat toegelicht: soms begreep ik het niet goed. Het deel met de filmpjes vond ik wel origineel.”

" “Ik vond het niet speciaal. Sommige dansers waren goed, ze maakten mooie bewegingen, maar andere waren saai: hun bewegingen konden gemaakt worden door iemand zonder ervaring. De videofragmenten waren onduidelijk en heel donker. De auto en het errond dansen was tof, maar te weinig om het een goede voorstelling te noemen.”

"

Nummer 1 - Jaargang 28


!

26!!!!!! !

!

! Begin dit schooljaar startten de leerlingen van 1E en 1F met hun eTwinningavontuur. eTwinning is een online community voor scholen in de Europese Unie. Daarnaast kunnen ook scholen uit Kroatië, IJsland, Noorwegen en Turkije deelnemen. Het is een onderdeel van Comenius en maakt deel uit van het Levenlang Leren Programma van de Europese Commissie. Via de computer maken de leerlingen een powerpoint, werken ze met beeldbewerkings-software, houden ze chatsessies, een forum of e-mailen ze met elkaar.

De scholen gaan niet bij elkaar op bezoek maar communiceren met elkaar via de Twinspace op de eTwinningwebsite. Onder de klinkende projectnaam “L’Europe et moi”. stelden onze leerlingen tijdens het eerste trimester reeds hun eigen land, stad en school voor aan de deelnemende landen. De twinspace is een beschermde omgeving en bijgevolg niet voor iedereen toegankelijk. Het project kan door niet-deelnemers wel gevolgd worden via het projectdagboek op onze schoolwebsite.

Surf naar: http://twinblog.etwinning.net/54011/

Nummer 1 - Jaargang 28


!

27!!!!!! !

!

! !

" Alle aandacht naar gids Marcel.

" Het gutsboor kent geen geheimen meer voor 1A.

" Determinatie van loofbladen, alleen kenners weten hoe.

" Onderzoek van bodemdiertjes: alle vragen bij Anouk.

" Juf Opdenakker toont de temperatuurmetingen. Gelukkig houdt Dilara het koordje vast!

Nummer 1 - Jaargang 28


!

28!!!!!! !

!

! Tweeënnegentig stuks van diverse maten. Door gebrek aan sportruimte in de sporthal zorgen deze “vierwielers op rij” voor extra mogelijkheden. De ‘mannen’ van collega Vandeweerd raasden door Dilsen maar de leerlingen van 3 wetenschappen-sport mochten de spits afbijten. Onze CLILlers van 5 en 6 presteerden het om de gangen onveilig te maken tot ergernis van het onderhoudspersoneel. Ondertussen loopt alles op wieltjes en zijn leerkrachten en leerlingen supertevreden over deze sportieve aanwinst.

" 4 Wetenschappen - Sport in actie.

" Nicky in actie.

" Voor Libaut hebben de skates geen geheimen meer.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

29!!!!!! !

!

!

Opzet van Comenius is “Een leven lang leren“. Hierbij werken gedurende een tweejarige periode leerlingen en leerkrachten uit verschillende landen samen aan een bepaald thema. Tijdens het bezoek van vier van de vijf partnerlanden: Roemenië, Tsjechië, Turkije en Spanje werd de voorbereidende fase van het programma reeds aangevat. Partnerland Verenigd Koninkrijk zal er vanaf de komende meetings ook bij zijn. Deze uitwisseling is een uitdaging en vergt de nodige inventiviteit en creativiteit van de deelnemende leerkrachten en leerlingen. De diverse moedertalen, de verschillende achtergronden evenals de uiteenlopende schoolsystemen van de deelnemende landen (de Spaanse school is specifiek gericht op jongeren met een verstandelijke beperking), zorgen er soms letterlijk voor dat (taal)grenzen verlegd dienen te worden.

Tijdens de voorbereidende fase werd een nieuw project voor 2013 - 2015 ontwikkeld. Het kreeg als werktitel: “Tower Ties Tongues Together” – “Divided in Babel, united in Europe”. Het is nu wachten op de goedkeuring van Europa (Lifelong Learning Programme - LLP) en van de National Agencies van Comenius in de verschillende landen om met het project van start te kunnen gaan. In een volgende fase kunnen dan vanaf september 2013 leerlingen en leerkrachten van de 6 landen, samen gedurende één week een partnerschool bezoeken. Tijdens deze uitwisselingen wordt er door de leerlingen in kleine groepen, bestaande uit één jongere uit elk land, gewerkt. De workshops bestaan onder meer uit dans, tekenatelier, drama en vertelkunst, muziek en bouwkunst rond het centrale thema. De uitkomst hiervan wordt het hoogtepunt van het bezoek! Aan het einde van de uitwisselingsweek wordt het resultaat van onze samenwerking telkens getoond tijdens een publieke voorstelling of expositie.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

30!!!!!! !

!

!

Tijdens de workshop maakten de leerlingen kennis met het geografisch informatiesysteem (gis) en het global positioning system (gps). Via een stellingenspel kwamen ze op een leuke manier alles te weten over het ontstaan, de werking, de toepassingen en de toekomst van gis en gps. Daarna trokken de leerlingen met een gps en een smartphone in de hand in groepjes erop uit op de campus van de universiteit. Aan de hand van mobiliteitsopdrachten leerden zij in het tweede deel van deze workshop navigeren met gps. Daarnaast ontdekten zij ook hoe gps verplaatsingen kan registreren wanneer hij wordt ingebouwd in andere technologieën zoals de gsm.

De leerlingen waren enorm geïnteresseerd en ze hadden alle beginselen van de modelleringen snel onder de knie. Zelfs de jongens waren zo geconcentreerd op de computer dat ze weinig aandacht besteedden aan workshoppresentatrice ex- miss België Virginie Claes.

Op het einde van de dag hebben de leerlingen een quiz opgelost die gewonnen werd door Michelle Roussard (5D3). Als prijs kreeg ze een pakket met DVD’s, filmpjes, posters en andere digitale media.

Tijdens de pauze hebben de leerlingen geluncht in de cafetaria van de universiteit waar ze veel ex-leerlingen van onze school of hun oudste zussen en broers hebben ontmoet. De fascinerende inleving in de universitaire sfeer heeft hun duidelijk goed gedaan.

Gis en geografische modelleringen zijn de toekomst van geografie. En omdat al die programma's onbetaalbaar zijn voor scholen, is het een heel goed initiatief van de UHasselt om de mogelijkheid aan leerlingen te bieden om er kennis mee te maken.

In het derde deel van de workshop namen de leerlingen plaats achter de computer waar zij op een speciale website, gebaseerd op gis, de verplaatsingen en opdrachten die zij uitvoerden op de campus konden zien en verder bewerken in een gis-omgeving.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

31!!!!!! !

!

! !

" De leerlingen waren massaal aanwezig.

" De stier is eindelijk bedwongen!

" Een loepzuivere lay-up

" Voetbal is altijd leuk. Nummer 1 - Jaargang 28


!

32!!!!!! !

!

!

!

In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtmis) en/of op de dag zelf. De Russen kennen niet de Kerstman, maar wel de figuur Vadertje Vorst, die wel wat weg heeft van de Kerstman. Er is geen Zwarte Piet zoals bij Sinterklaas omdat die landen geen kolonies in Afrika of IndiĂŤ hadden, maar de Kerstman komt niet alleen.

Hij komt met zijn kleindochter die Sneeuwmeisje heet. Tijdens de kerstdagen kan je de Kerstman met het Sneeuwmeisje naar huis laten komen om cadeaus te brengen, om met de kinderen te praten en kerstliedjes samen te zingen. Gezien de Kerstman zelf het Sneeuwmeisje kiest, is dit een mooi meisje. Op deze manier zijn ook de papa’s meer bij het feest betrokken.

Onze groep wenst iedereen een goede verloop van de examens en prettige eindejaarsfeesten!

Nummer 1 - Jaargang 28


!

33!!!!!! !

!

!

De avond voor X-mos werd er al stevig gezongen en gedanst in de Barak. De leerkrachten organiseerden een ‘foute-kedookaraoke’.

De volgende morgen moest iedereen al vroeg opstaan om om 7u30 te gaan genieten van het ontbijtbuffet: spek met eieren bereid door de leerkrachten! Vele zesdes verlangden naar hun bedje, but the show must go on!

De leerkrachten deden zelf ook héél enthousiast mee. Al weten we natuurlijk niet of dit door de goeie sfeer kwam, of door de pintjes en de wijn …

Nummer 1 - Jaargang 28


!

34!!!!!! !

!

Ook aan muzikaal talent ontbrak het zeker niet. Dat Laurien Breuls kon zingen wisten we al, maar nu ontpopte ook Evi Gilissen zich als een schitterende zangeres!

Ellen Paumen en Lotte Jacobs, Dante Pellin en Jordy Aussems (of Debby en Nancy) gaven zich helemaal! Wie had ooit gedacht dat Dante en Jordy zo een vrouwelijk kantje zouden hebben?

Rond de middag stonden de burgemeester en onze schepenen ons op te wachten aan het gemeentehuis voor de uitreiking van het Gouden Bakkes! De uitslagen lagen dichtbij elkaar, maar toch won Lotte Jacobs!

Stefanie Vranken en Amber Zanders staken een leuk spel in elkaar voor de leerkrachten: ‘So you think teachers can dance’. En de winnaars waren duidelijk: Mr. Coninx en Mvr. Kunnen!

Na lekkere spaghetti, aangeboden door de leeronderneming SHDaymeals van 6E, startten er verschillende workshops. Van koken tot visagie, van gezelschapsspellen tot relaxen in de wellness: voor ieder wat wils!

! !

Nummer 1 - Jaargang 28


!

!

’s Avonds genoten leerlingen en leerkrachten met z’n allen van een heerlijk Grieks buffet. Maar veel tijd om tot rust te komen was er niet, want om 21u mochten de zesdes al hun eerste gasten ontvangen in de Nieuwenborgh voor de X-mos-fuif. Het werd een superafsluiter van de heerlijke dag! Bedankt zesdejaars, jullie hebben er een schitterende, onvergetelijke, geweldige chrysostomos van gemaakt! Nu allemaal op naar de volgende feesten: de Romereis, de proclamatie én het galabal!

Nummer 1 - Jaargang 28

35!!!!!! !


!

36!!!!!! !

!

! Alice startte aan de toenmalige Gemeentelijk Humaniora in september 1974 als studiemeesteropvoeder. Samen met Monique Noukens en Jeanine Conings vormden ze de damesgroep van het secretariaat. Nadien kwamen er Tiny, Edith en Annick. De damesgroep groeide en ze palmen nu reeds twee ruimten in. In september 2008 verhuisden Edith, Alice en Monique naar A01, een nieuw ruim kantoor met volledig nieuw meubilair. In september 2009 kwam Ursula de groep in het nieuwe kantoor vervoegen. Met haar ruime ervaring, leerde Alice de voorbije 3 jaar haar de knepen van de SHD-cultuur, waarvoor dank. Alice zal altijd verbonden blijven met het uurrooster, de gele blaadjes van de vervangingen, het examenrooster en alles wat maar enigszins met lokaalbezetting en -wijziging te maken heeft. Vele jaren heeft ze honderden kaartjes geknipt en gelegd op het witte piepschuimen bord. En hoe meer kleurtjes er verschenen, hoe verder ze met het uurrooster was opgeschoten.

Met Annick aan haar zijde werd ieder lesuur meermaals gecontroleerd. Ieder schooljaar hetzelfde ritueel. Toen collega Viviane met Untis kwam aandraven, sprong ze, ook slechts enkele jaren voor haar pensioen, mee op de digitale kar. Samen met Viviane, Ursula en mezelf reed ze in mei 2010 4 maal naar Antwerpen om de kneepjes onder de knie te krijgen. Untis werd een bondgenoot, een begrip, een vriend voor het leven. Sinds augustus 2012 geniet Alice van haar welverdiende pensioen. Met dochter An aan de SHD, zal ze nog heel lang de SHD-band blijven bewaren. Beste Alice, van harte bedankt voor alles wat u voor onze school betekende. We wensen u nog een fijne toekomst te midden van kinderen en kleinkinderen. En met Maurice aan uw zijde, zal er ook wel voor de sportieve conditie gezorgd worden. Een fietstrip of –vakantie wordt telkens weer een avontuur.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

37!!!!!! !

!

! Een vacature voor een leraar aardrijkskunde aan de Gemeentelijke Humaniora van Dilsen op het prikbord aan de KUL trok de aandacht van de pas afgestudeerde licentiaat aardrijkskunde Daniël Van Uytven. We schrijven 1973. Rotem stond door de zinkfabrieken in iedere atlas, maar Dilsen, laat staan DilsenStokkem, dat toen nog niet ‘geboren’ was, wist men buiten Limburg niet onmiddellijk terug te vinden. Na een korte verkenning door de diverse gebouwen, want van ons huidig schoolgebouw stond nog geen steen, startte op 1 september 1973 collega Van Uytven als leraar aardrijkskunde aan onze school en dit van het 1ste tot het 6de jaar.

De eerste jaren woonde hij bij de heer G. Knaepen, leraar en later directeur aan de Bouwvakschool, want iedere dag terug naar Brabant pendelen zou heel wat tijd kosten. Zijn schoolloopbaan werd door zijn legerdienst onderbroken van juli ’75 tot maart ’76. Toen hij terugkwam, kreeg hij er enkele uurtjes biologie bij. Maar bijna alle studenten zullen hem zich herinneren als de aardrijkskundeleraar van de hogere cyclus waarmee je in 5 en 6 op excursie trok. Jaarlijks leenden we de helmen van de Bouwvakschool voor de excursies van de zesdes naar Zuid-België. Als bekwaam vakleraar zetelde hij jaren in de Centrale Examencommissie en was hij betrokken bij de voorbereidingen van de leerplannen. In de jaren negentig kwamen ook zijn ouders naar het bronsgroene Limburg en meer bepaald naar As. Daar bouwden ze hun nieuwe stek dicht bij zoon, schoondochter en kleinkinderen. Sinds het overlijden van hun moeder, neemt het gezin Van Uytven de zorg van hun vader ter harte. Langs deze willen we Danny nog vele mooie jaren wensen en van harte danken voor zijn vakbekwame inzet aan onze school.

" Collega Van Uytven in zijn geliefkoosde habitat.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

38!!!!!! !

!

! Op 29 augustus 2012 werd mevr. Renilde Vangelabbeek in de bloemetjes gezet. Haar op een gepaste manier huldigen is niet evident. Veertig jaar lang had ze ieder jaar als lerares plastische opvoeding het beste van zichzelf gegeven. EN NOOIT heeft ze twee schooljaren dezelfde creaties op haar jaarplan geplaatst. Zelfs niet alle parallelklassen kregen hetzelfde aanbod. We mogen dan ook zeggen dat deze dame er alles aan deed om ieder kind op zijn manier zijn creativiteit te laten ontdekken.

Moest er een decor voor quiz of variété gebouwd worden, telkens mochten we op de fantasieën en creativiteit van collega Vangelabbeek rekenen.

Ieder jaar opnieuw in juni maakte ze reeds werk van het opstellen van haar jaarplan voor het volgende schooljaar. Zo kon ze tijdig haar lijstje van te bestellen PO-materialen opstellen. Zelden kwam iets terug uit vorige jaren. Ieder jaar werden de catalogen uitgeplozen. Niet alle klassen hetzelfde onderwerp, dat maakte haar opdracht net zo boeiend en hierdoor bleef ze begeesterd.

Ook mocht ze meerdere jaren technologie in het eerste jaar geven maar toch blijft ze voor ons allemaal de juf van tekenen.

Ze leefde een gans jaar toe naar de opendeurdag waar ze de creaties van haar leerlingen met heel veel fierheid tentoonstelde. Iets weggooien gebeurde zelden of nooit. “Je weet maar nooit waar het nog voor kan dienen”, was haar motto.

En het moest af zijn: niets te lang of te kort, tot in de puntjes verzorgd. Dat straalde ze zelf ook uit. Haar kleding en haardracht steeds modieus en correct. Een dame met klasse. Een tekenjuf met het hart op de juiste plaats voor haar leerlingen en haar vak.

Beste Renilde, A11, oneerbiedig het tekenlokaal, zal u missen. Vele creaties van uw leerlingen staan nog in A13. Fijn dat we 40 jaar lang op uw medewerking en enthousiasme mochten rekenen. De laatste jaren kreeg u de kans om uw opvolgster juf Luyten klaar te stomen om de fakkel over te nemen. Kom zeker de volgende edities van onze opendeurdag genieten in A11 van de creativiteit van haar leerlingen. Geniet nog vele jaren te midden van allen die u dierbaar zijn. Bedankt voor uw inzet in onze school.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

39!!!!!! !

!

! Met de opstart van de hogere cyclus startte mevr. Rosie Cesar als eerste licentiaat handelswetenshappen aan de toenmalige Gemeentelijke Humaniora in september 1972. Ook gaf ze even Frans. Maar ze zal voor eeuwig voor iedereen de lerares economie van de hogere cyclus blijven. Op 1 september 2012 ging dit monument van de SHD na veertig jaar dienst met pensioen. Ze volgde op de voet door de jaren heen alle nieuwe economische ontwikkelingen. Van BEF naar euro, alle belastingsstelsels, diverse boekhoudkundige ingrepen, vermogens- en vennootschapsbelastingen, niets is haar vreemd. Steeds stond ze open voor nieuwe ontwikkelingen binnen het onderwijs, ook op didactisch vlak. Word, Excel, smartschool, smartbord, ‌, niets ging ze uit de weg. De actualiteit, en niet alleen op economisch vlak, volgt ze dan ook op de voet. Naast een lerares in hart en nieren was ze heel sterk begaan met de menselijke kant van iedere leerling. En het was net die kant waar ze het meest in gewaardeerd werd door menigeen. Als moeder van 4 kinderen had ze dan ook een moederhart voor iedere leerling en collega.

De wekelijkse turnlessen van KVLV zorgen voor haar figuur en conditie. Bij de KVLV mist ze zeker collega Raf Houben als turnleraar. Maar de opvolging is ondertussen verzekerd en met een wekelijkse trip nordic walking blijft ze zorgen voor een gezond lichaam. Ook na haar schoolloopbaan organiseert ze met Distoc de jaarlijkse uitstap voor de collega’s. En dat haar engagement voor de medemens eindeloos is, bewijst haar onvermoeibare inzet voor de medemens dichtbij en ook veraf. Zo bezocht ze haar beste schoolvriendin Marie-Jeanne die projecten voor de plaatselijke bewoners in Madagascar opzette en trok ze op inleefreis naar India. In december 2012 nam ze spontaan de verantwoordelijkheid voor de organisatie van een wereldbrunch over van een buur die door onverwachte familiale omstandigheden naar Amerika moest vertrekken. Haar getuigenissen beklijven menigeen. Voor haar engagement in school en parochie wordt ze enorm gewaardeerd. Beste mevr. Cesar, van harte dank voor alles wat u deed in onze school. U bleef nooit stil staan. Organiseren van bedrijfsbezoeken kortbij en veraf deed u voortreffelijk. U volgde alle onderwijsvernieuwingen op de voet en dit tot uw laatste schooldag. Meerdere malen overwoog u te stoppen, maar uw roeping hield u na uw zestigste ook aan boord van de SHD. Geniet nog vele jaren van de diverse uitstapjes met vriendinnen van school en parochie. Blijf u engageren voor de medemens, zo zien we u graag. Het ga u goed.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

40!!!!!! !

!

! Na haar masterstudies kreeg oud-leerling Liesbet Kusters de kans zich nog verder te verdiepen in de kunstgeschiedenis en mocht ze startten aan haar doctoraatsstudies en dit o.l.v. Prof. Dr. Barbara Baert. Op 7 november 2012 was het zover, de ultieme doctoraatsverdediging met als titel: “Tussen Zoom en Beeld. Het motief van de genezing van de Haemorrhoissa (Marcus 5, 24B34) in de narratieve en visuele cultuur van de westerse Middeleeuwen. Een iconologische studie�.

Voor een leek niet evident om hier iets van te begrijpen, voor Liesbet een koud kunstje. Onder goedkeurend oog van familie en collega studenten bracht Liesbet een subliem stukje Bijbelstudie en westerse cultuur naar voor. Menig prof wist ze te animeren met haar presentatie en op het einde werd dan ook feilloos haar doctoraatstitel toegekend. We wensen Liesbet en haar ouders van harte proficiat met de behaalde titel en uiteraard heel veel succes in haar verdere carrière.

Nummer 1 - Jaargang 28


!

!

!

" Geflankeerd door de schepen van onderwijs en de directie herkennen jullie met iets meer grijze haren (alleen bij de mannen) van links naar rechts de gevierden: Marc Coenen, Brigitte Jacquemin, Marcel Vandeweerd, Ivo Aerts en Ursula Molenaers. Zij doen er nog minstens 25 bij!

Nummer 1 - Jaargang 28

41!!!!!! !


!

!

 De heer Sylvain Vandeput (° 11/07/1923 - † 28/05/12) grootvader van Dagmar Korstjens (1A)  Mevrouw Annie Hensen (° 16/05/1933 - † 01/06/2012) grootmoeder van Febe Geebelen (4C) en Lore Geebelen (1H)  De heer Willy Meerten (° 23/11/1927 - † 09/06/2012) grootvader van Yarne Meerten (2B) en Nadja Mykytiuk (5D)  De heer Robert Bollen (° 24/11/1943 - † 10/06/2012) grootvader van Hanna Makuch (3A) en Iven Makuch (1F)  Mevrouw Maria Verkissen (° 04/03/1935 - † 27/07/2012) grootmoeder van Simon Rutten (2G) en Samuel Rutten (6E)  Mevrouw Alice Bisschops (° 10/09/1935 – † 16/08/2012) moeder van Nicole Smeets (lerares)  De heer Joannes Thevissen (° 04/04/1932 - † 11/09/2012) grootvader van Jelle Verheyen (3A)  Mevrouw Maria Severijns (° 01/04/1924 – † 19/09/2012) grootmoeder van Dirk Moors (leraar)  Mevrouw Jozefien Corstjens (° 18/11/1927 - † 22/09/2012) grootmoeder van Sonja Gorissen (lerares) overgrootmoeder van Sara Budé (4D)  Mevrouw Tonia Theunissen (° 20/05/1928 - † 25/09/2012) grootmoeder van Shana Raïs (4F)  Mevrouw Jeanne Snijkers (° 01/01/1924 - † 11/10/2012) moeder van Marleen Doyen (lerares) grootmoeder van Martijn Knooren (5E)  Mevrouw Margriet Vennekens (° 01/07/1933 - † 12/11/2012) schoonmoeder van Jacky Verlaak (leraar) grootmoeder van Rijndert Verlaak (4E), Emmeline en Bastiaan Verlaak (2D)  Mevrouw Marie-Louise Op ’t Eynde (° 13/11/1929 - † 12/11/2012) tante van Noël Kaes (leraar)  De heer Hary Sleven (° 22/11/1913 - † 14/11/2012) grootvader van Sam Sleven (6B)  Mevrouw Catharina Pergens (° 03/04/1921 - † 19/11/2012) grootvader van Bjorn Coolen (2C) en Dries Vanoppen (4D)

Nummer 1 - Jaargang 28

42!!!!!!!


!

43!!!!!!!

!

!

 De heer Jean Konings (° 8/06/1943 - † 21/11/2012) schoonvader van Annick Derhaeg (opvoeder) grootvader van Ella Konings (2E)  Mevrouw Ida Maria Pfaue (° 19/10/1924 - † 22/11/2012) schoonmoeder van Monique Moonen (lerares)  De heer Jozef (Jef) Smeets (° 08/08/1936 - † 23/11/2012) grootvader van Maude Vanhengel (4E)  Mevrouw Jeanninna Jolling († 28/11/2012) grootmoeder van Claudia Driesen (5D)  Mevrouw Jenny Proesmans (° 09/04/1936 - † 03/12/2012) grootmoeder van Sofie Verdickt (3E)  De heer Jef Smeets (° 10/02/1930 - † 05/12/2012) oom van Ilse Coenen (lerares)  Mevrouw Nadine Gruic (° 06/04/1964 - † 11/12/2012) schoonzus van Marie-Christine De Craecker (lerares) tante van Maartje Hertogs (2C)  De heer Karel Engels (° 16/02/1931 - † 16/12/2012) vader van Annemie Engels (lerares)  De heer Marcel Kubben (° 31/01/1929 - † 08/01/2013) grootvader van Jules Kellens (3F)  Mevrouw Mia Essers (° 11/12/1932 - † 09/01/2013) schoonmoeder van Hilde Verheijen (lerares)  Mevrouw Mia Franssen (° 17/07/1928 - † 09/01/2013) grootmoeder van Steffi Vanthoor (4F)

 Sid (° 17/06/2012), zoontje van Goele Luyten (lerares) en Raf Maesen

Nummer 1 - Jaargang 28


! !

!

!!!!!!

Uilenspiegel verschijnt semestrieel 28ste jaargang - nummer 1 februari 2013

Aan deze editie werkten mee:

{ SPORT }

Sportdag juni 2012 Massajogging Sportkamp 2012 Alles op wieltjes

{ OPINIE }

Gsm-gebruik op school

!leerlingen Arne Houbreghts (2A) Sofie Coenen (6D) Eline Gijsen (4C) Leen Indekeu (6E) Lotte Jacobs (6A) Simon Maes (6D) Katrien Martens (6D) Stefanie Vranken (6D) Jarred Aussems (6D) Jesse Ramaekers (6D) Joris Sangers (6D)

{ REPORTAGE }

!leerkrachten & personeel Ivo Aerts Anne-Mie Davids Dirk Geeroms Erik Hamaekers Martijn Hermans Myrthe Hoffmeister Iris Jamaers Bart Moors Bram Moors Wendy Noukens Elena Razumovskaja Kristien Rutten Bjรถrn Ulenaers Mia Vaes Dirk Vranken Martijn Vranken Edith Yzermans

!fotograaf Jaak Cleven

{ PROJECT } { CREATIEF } { EXCURSIE } { CULTUUR } { VIPS }

Minirock 10de editie Proclamatie Adieu vakantie, hallo SHD! Teambuildingsdag 1ste jaar Pedagogische dag SHD-quiz Bosbiotoopstudie in Bokrijk Sportmarathon Russische kerst Chrysostomos SHDaymeals Russisch leren Klas 6BI ontwerpt GOK-logo eTwinning Comenius De halsketting Zatte Jef Zeikteen Wetenschapsweek 2012 Europlanetarium Universiteit Hasselt Dansvoorstelling 4de jaar

p. 1-2 p. 10 p. 18-20 p. 28 p. 3 p. 4 p. 6-7 p. 9 p. 12-13 p. 14-16 p. 22-23 p. 27 p. 31 p. 32 p. 33-35 p. 5 p. 11 p. 17 p. 26 p. 29 p. 8 p. 44 kaft p. 21 p. 24 p. 30 p. 25

Met pensioen Doctoraat Liesbet Kusters Meer dan 25 jaar dienst

p. 36-39 p. 40 p. 41

Personalia

p. 42-43


!

! Jullie hebben misschien ook al gemerkt dat er op Facebook een lollige Hollander ronddwaalt onder het pseudoniem “kakhiel”. Deze inventieveling plaatst grappige tekstballonnetjes bij willekeurige foto’s die de situatie volledig uit de context trekken. Het werd trouwens zo’n succes dat de beste man een app heeft laten ontwerpen die de bovengemiddelde smartphonebezitter regelmatig van een dosis droge humor voorziet. Wat zou het geven als we hetzelfde principe toepassen op de meest random foto’s die we maar aantreffen in de Smartschoolgalerij? Wij presenteren u onze nieuwe achterflaprubriek: Zeikteen! Neem ook een kijkje op www.kakhiel.nl

!

!!!!!!

Uilenspiegel-SHD-jan 2013  

Tijdschrift van de Stedelijke Humaniora Dilsen-Stokkem-jg 28 nummer 1

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you