Page 1

Vrij

Ondernemen De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

Alexander De Croo nodigt uit Hoe zit dat met uw pensioen? Langer werken in de praktijk “Mijn werk is al 55 jaar mijn hobby�

Sociale media voor ondernemers Jaargang 67 - oktober/november/december 2013 - LVZ magazine - Afgiftekantoor: GENT X


Met LM op fietsvakantie naar Spanje e Na het grote succes van dit jaar stag e e v e d i kan u ook in 2014 mee met LM op s n u Excl leden va iteit fietsvakantie naar het zuiden van l Spanje. In en rond Mojacar kan u voor e Mutua l een volle week trainen als echte a r Libe wielerprofs. Het achterland is geschikt voor rustige en golvende fietstrippen. Meer landinwaarts liggen heuvels tot 700 à 1.000 meter en zelfs cols tot 2.000 meter. We verblijven in Hotel Marina Playa 4* op 50 meter van de zee, uitvalsbasis van tal van professionele wielerploegen en trainingcentrum van de Belgische Wielerbond. Inbegrepen zijn oa: verblijf in volpension met water en huiswijn bij de maaltijden, professioneel fietstransport vanuit België van uw eigen koersfiets, bevoorrading, begeleiding en technische bijstand tijdens de ritten, gratis wasdienst, vlucht met Jetairfly vanuit Charleroi + luchthaventransport van en naar het hotel, gratis gebruik van fitness, sauna, stoombad, jacuzzi, enz. Niet inbegrepen zijn annulatie en bijstandsverzekering, fueltoeslagen en luchthaventaksen, verhogingen en persoonlijke uitgaven.

Hoe inschrijven? • Mail naar info@kortweg.be met vermelding ,,fietsvakantie 20 tot 27 april’’, uw naam en adres en uw LM-lidnummer (zie op uw blauwe klevers). U ontvangt dan een bevestigings-email en per post een boekingsbevestiging met vermelding van uw dossiernummer. • Of boek rechtstreeks via www.kortweg.be/wielerstages. Voor alle details, betalings- en annulatievoorwaarden: zie www.kortweg.be/wielerstages 20 t.e.m. 27 april 2014

Prijs

Voordeelprijs leden LM

715 euro

Niet LM-leden

745 euro

Toeslag single kamer

105 euro

Niet-fietser

- 80 euro

Kortweg Cycling Travel, Kouterlosstraat 35, 9800 Deinze T 0032 497 480 657 - info@kortweg.be - www.kortweg.be

Powered bij Mare Tours - Lic A1883

el en officie len door o v e n b a n v a r A scente training


Editoriaal

Inhoud 4

“Een beetje langer werken, dan kunnen we iedereen een deftig pensioen geven’’

11

Uitnodiging: Info-avond met minister van Pensioenen Alexander De Croo

12

Alexander De Croo als ondernemer

14

“Mijn werk is al 55 jaar mijn hobby’’

16

Materialenscan verlaagt uw milieu-impact én productiekosten

17 LVZ-Vormingsdienst 22

Menen in de kijker op Open Bedrijvendag

23

Mode-event in nieuw kleedje

24

Hoe zit dat met sociale media voor ondernemers

Uw pensioen, en dat van uw werknemers Heel wat zelfstandigen, zowel de bakker of beenhouwer dan wel de kapper om de hoek, trokken zich jarenlang niet te veel aan van alle discussies over pensioenen, over hun loopbaan, laat staan over de vergrijzing en het probleem van langer werken. Langer werken, dat deden ze zelf al. Want met dat zelfstandigenpensioentje konden ze zich niet veroorloven om te stoppen op 65 jaar. Vandaag is er veel veranderd. Om te beginnen is het gezinspensioen van een zelfstandige nu even hoog als dat van een werknemer. Een verhoging van 70 procent op tien jaar tijd. Een pluim op de hoed van de liberalen in de opeenvolgende regeringen. Een zeker op die van Sabine Laruelle, al die jaren minister van Middenstand.

27 KMO-Advies door Frederic Leleux 28

Ze zeggen zoveel

28

Sociaal advies door Tom Lacres

29

Advies timemanagement door Johan D’Haeseleer

30

Lid in de kijker: Tommy Porte van Café Central in Rekkem

31

Juridisch advies door Cathy De Waele

Vrij

Ondernemen

V.U.: Roni De Waele Livornostraat 25, 1050 Brussel Tel 02-426.39.00 Fax 02-426.34.17 E-mail info@lvz.be, website www.lvz.be Abonnement: 110 euro per jaar, lidgeld LVZ inbegrepen, storten op rek. nr. 425-5190021-35 van LVZ. KBC IBAN BE57 4255 1900 2135 BIC KREDBEBB 425-5190021-35 Oplage: 36.000 ex.

Vrij Ondernemen 3

Maar er is meer. Eerst Vincent Van Quickenborne en nu Alexander De Croo hebben als minister van Pensioenen het probleem scherp gesteld. Een klein beetje langer werken zal nodig zijn om onze pensioenen veilig te stellen. En dat belangt ook u als zelfstandige en ondernemer aan, want dit keer gaat het vooral om uw eigen medewerkers. Hoe houdt u die ‘’vintage werknemers’’ boven de 50 gemotiveerd om tot 62 jaar of langer aan de slag te blijven? Over dit en veel meer organiseert LVZ op donderdag 5 december een razend interessante info-avond met pensioenminister Alexander De Croo zelf. Ook u kan er (gratis) bij zijn. U leest er alles over in dit magazine.

“Langer werken, dat deden zelfstandigen zelf al. Want met dat zelfstandigen­ pensioentje konden ze zich niet veroorloven om te stoppen op 65 jaar.’’ Luc Soens, Directeur LVZ


4 Vrij Ondernemen

“Een beetje langer werken, dan kunnen we iedereen een deftig pensioen geven” Minister Alexander De Croo gastheer op LVZ-avond over uw zelfstandigenpensioen Een goed jaar geleden werd Alexander De Croo vicepremier en minister van Pensioenen. Hij voert niet alleen de pensioenhervorming uit die in de regering Di Rupo door Vincent Van Quickenborne in gang werd gezet, maar zit zelf boordevol ideeën over waar het met de pensioenen en langer werken naartoe moet, ook voor zelfstandigen. “Een beetje langer werken, en je wordt beloond met een pensioenbonus.” Op donderdag 5 december kan u De Croo horen en zien op de pensioenavond van LVZ in Gent. Een voorsmaakje. Het ‘pensioen’ en ‘langer werken’ zijn vandaag hot items. Net voor de afspraak met LVZ had Alexander De Croo er al een interview opzitten. Geen probleem voor de minister die ons hoog in de imposante Finance Tower met open armen verwelkomt. In een aangenaam gesprek met LVZdirecteur Luc Soens valt vooral zijn gedrevenheid op. De Croo is net begonnen aan een pensioentour die hem samen met de Rijksdienst voor Pensioenen door Vlaanderen brengt. Op vraag van LVZ houdt de minister op 5 december halt in Gent voor een infosessie specifiek voor zelfstandigen. “Ik vind het belangrijk om mijn beleid te komen uitleggen”, zegt Alexander De Croo. “Pensioenen is een onderwerp dat veel mensen aanbelangt. Daarnaast vind ik dat meer ministers dat zouden moeten doen: uitleggen waarmee je bezig bent, en welk effect dat heeft. Meer voorlichting over pensioen is belangrijk. Eigenlijk zouden mensen een soort pensioenreflex moeten krijgen. Je maakt een keuze in het leven. Zelfstandige worden bijvoorbeeld. Wat wil dat zeggen voor je pensioen?”

i ng U i t n o d ig 1 zi e b l z . 1


Vrij Ondernemen 5


6 Vrij Ondernemen

Wat is uw algemene visie op het pensioen, op de vergrijzing en alles wat met langer werken te maken heeft? Eén, we moeten zorgen dat ons pensioensysteem duurzaam wordt, dat het betaalbaar is. Daarom moet er meer bijgedragen worden voor ons pensioen, en moet er langer gewerkt worden. Niet de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar is daarbij een probleem, maar wel dat we nu nog gemiddeld stoppen op 59,5 jaar, een van de laagste van Europa. Onze loopbanen zijn ook zeer kort, gemiddeld 32 effectief gewerkte jaren tegenover 39 jaar in Nederland. Ten tweede moet wie heel zijn leven gewerkt heeft, een deftig pensioen krijgen. Daarvoor zijn we ook volop een aantal discriminaties aan het wegwerken tussen ambtenaren, de privésector en zelfstandigen. Om te vermijden dat mensen die een hele loopbaan gewerkt hebben en veel bijdragen hebben betaald, toch een lager pensioen krijgen dan sommige anderen.

70 procent bij in 10 jaar tijd Op 10 jaar tijd is het minimumpensioen van een zelfstandige met 70 procent gestegen. In 2003 was het minimale gezinspensioen voor een zelfstandige na een volledige loopbaan 823,12 euro per maand. Vanaf september 2013 is dat bedrag door minister van Pensioenen Alexander De Croo + 70 procent en minister van Middenstand Sabine Laruelle opgetrokken tot 1.403,73 euro per maand (verhoging tot het minimumgezinspensioen van werknemers op 1 april 2013 en een welvaartsverhoging van 1,25 procent op 1 september 2013). Op 1 september 2013 is ook de inkomens(2003) (2013) garantie voor ouderen (IGO) met 2 procent gestegen.

Wat is er concreet al gereali­ seerd?

Kinderbijslag

We hebben de leeftijd van het vervroegd pensioen opgetrokken, we hebben de gelijkgestelde periodes minder aantrekkelijk gemaakt. Dat zijn periodes waarin je niet werkt maar die toch meetellen voor uw pensioen, zoals werkloosheidsdagen. Ook brugpensioen kan minder snel toegekend worden. We zorgen dus dat er een prikkel is voor mensen om langer te werken. Anderzijds hebben we ook gezorgd dat wie de inspanning doet om langer te werken, ook meer pensioen krijgt door de pensioenbonus. Daarnaast is het mogelijk om onbeperkt bij te verdienen na het pensioen. En de minimumgezinspensioenen voor zelfstandigen zijn eindelijk gelijk aan die voor werknemers.

Ook de kinderbijslag voor zelfstandigen is eindelijk gelijk aan die van loontrekkenden. Vandaag is er nog een klein verschil van minder dan 6 euro per maand. Vanaf 1 juli 2014 ontvangt het eerste kind van een zelfstandige 90,28 euro kinderbijslag per maand, evenveel als een loontrekkende. Voor de andere kinderen in het gezin is de gelijkschakeling al langer gebeurd.

De Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en Europa zeggen: “Applaus, België heeft goed gewerkt.” Maar we gaan nog minstens de volgende viervijf regeringen hetzelfde moeten doen. Zolang het stappen in de goede richting zijn, vind ik het logisch dat je stap voor stap gaat. We moeten blijven hervormen, mensen zijn zich daar ook van bewust. Zowel de werknemers als de werkgevers.

Op korte tijd is er eigenlijk veel veranderd? Ik denk dat het begonnen is toen Vincent Van Quickenborne minister van Pensioenen werd. Eind 2011 zijn de eerste hervormingen gestart. Op twee jaar tijd is het hele idee rond vergrijzing en pensioenen opgeschoven van ‘we spreken er over’, naar de zaken in beweging zetten.

Hoe kijkt u naar de verschil­ lende pensioenpijlers? Men spreekt altijd van drie pensioenpijlers, maar in mijn ogen zijn er vier: het wettelijk

pensioen, het aanvullend pensioen, het pensioensparen en ook het wonen. Eigenaar van je eigen huis zijn, is voor mij een essentieel onderdeel van de pensioenen. En daar doen we het niet slecht. In ons land zijn 80% van de gepensioneerden eigenaar van hun eigen huis. We moeten zorgen dat dat mogelijk blijft. Maar voor jonge gezinnen is het niet makkelijk meer om een eigen woning te verwerven zonder dat hun ouders bijspringen. Daarnaast hebben slechts 2 op 3 werknemers een aanvullend pensioen, dat is te weinig.


ANTWOORD! Binnen 48 uur* een antwoord op uw aanvraag voor een professioneel krediet.

Klant of geen klant, neem gewoon uw telefoon en bel 02 464 64 01 of surf naar ing.be Tijd is geld, zeker als het om zaken gaat. Daarom krijgt u bij ING - of u nu klant bent of niet - binnen 48u een antwoord op uw aanvraag voor een professioneel krediet. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een wagen of een machine. Bij grotere investeringen, zoals de aankoop van een gebouw, zal onmiddellijk een afspraak worden vastgelegd met een van onze kredietspecialisten om samen uw project te

bekijken. Verlies dus geen tijd en bel gewoon ons Business Credit Center op 02 464 64 01 van 9u tot 17u, of surf naar ing.be/businesscredit. Wist u dat u nu zelfs online in Home’Bank Plus uw eenvoudige professionele kredietcontracten kunt ondertekenen**. U hoeft zich dus niet langer naar het kantoor te verplaatsen.

**Aanbod geldig bij aanvraag van een lening op afbetaling of bij de opening van een krediet met professionele doeleinden. De algemene voorwaarden van het krediet zijn beschikbaar in alle INGkantoren. Uw aanvraag voor een professioneel krediet en de eventuele aanvaarding door ING België, telefonisch of via www.ing.be/businesscredit, is volledig vrijblijvend en houdt geen verplichtingen in voor u of voor ING België, zolang u geen kredietovereenkomst hebt getekend in uw ING-kantoor (onder voorbehoud van voorafgaande aanvaarding van uw dossier door ING België). In 80% van de gevallen zal uw aanvraag binnen 48 uur beantwoord worden zodra de bank over alle nodige documenten beschikt. **De dienst ‘Overzicht kredietaanvragen’ is beschikbaar voor alle zelfstandigen en ondernemingen die de diensten Home’Bank Plus of Telelink Online van ING België gebruiken. Met deze dienst is het mogelijk om online de volgende beroepskredieten van ING België af te sluiten: leningen op afbetaling, financiering van voorafbetalingen van belastingen, vakantiegeld of eindejaarspremies en kasfaciliteiten (Business Line of Business Line Starter), en dat voor zover ING België geen enkele vrijwaring of waarborg eist en de kredietaanvraag door maximaal twee natuurlijke personen of één enkele rechtspersoon wordt gedaan. Elke aanvraag voor een beroepskrediet die via deze dienst wordt gedaan is geldig onder voorbehoud van voorafgaande aanvaarding van uw kredietdossier door ING België en wederzijds akkoord. ING België nv – Bank/Kredietverstrekker – Marnixlaan 24, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.200.393 - BIC: BBRUBEBB – IBAN: BE45 3109 1560 2789. Verantwoordelijke uitgever: Inge Ampe – Sint-Michielswarande 60, B-1040 Brussel. 707787.


8 Vrij Ondernemen

In gesprek met Alexander De Croo

De fiscale aftrekbaarheid moet natuurlijk wel behouden blijven. Het is zeker goed om een fiscale stimulans te geven aan wie geld opzij zet voor zijn of haar oude dag. Het maakt het voor veel mensen tastbaar dat ze zelf iets kunnen doen voor hun pensioentoekomst. De belastingdruk is al zo hoog, we moeten dit fiscaal voordeel zeker behouden.

Wat verandert er vanaf 1 januari aan de ­pensioenbonus? De pensioenbonus gaat over naar een nieuw systeem. De bestaande pensioenbonus was niet echt doeltreffend, leidde niet tot langer werken. We “Wie na zijn 62ste drie jaar langer hebben er voor gezorgd dat hij ten zorgt voor een dertiende maand eerste enkel pas ingang vindt op het bovenop zijn pensioen’’ moment dat je mag kiezen. Want de oude pensioenbonus liep vanaf de leeftijd van 60 jaar. Met de nieuwe regels mag je echter pas vanaf 62 jaar met pensioen gaan en dus zou het raar zijn om een bonus te geven voor een periode waarin je toch moet werken.

werkt,

We hebben er ook voor gezorgd dat de bonus identiek is voor de drie pensioenssystemen. Dat is zeer belangrijk. Waar we kunnen, maken we bruggen tussen de verschillende stelsels. De pensioenbonus loopt ook door na de leeftijd van 65 jaar, mocht je kiezen om langer te werken. Zelfstandigen mogen nu ook meer verdienen Hij is ook progressief: hoe langer je werkt, hoe meer hij bedraagt. Het nadat ze al op pensioen zijn. heeft toch effect. Iemand die op 62 jaar beslist om drie jaar langer te werken tot 65 jaar, zorgt voor een dertiende maand bij zijn pensioen. Dat zijn zaken waar we als liberale partij twintig jaar voor gevochten Een verhoging van een twaalfde. Als je hebben. Ik denk dat je moet erkennen dat pensi“Wie zijn wij om iemand zou werken tot 67 jaar, wat dus voorbij de oen een recht is. Als je 65 jaar bent en je hebt 42 te verbieden om nog te werken wettelijke pensioenleeftijd is van 65, dan jaar gewerkt, dan denk ik dat het je recht is om en iets bij te verdienen na zijn 65?’’ zorgt dat voor een veertiende maand, wat je pensioen op te vragen en toch nog verder te een verhoging is van een zesde van het pensioen. werken. Ik probeer overal iedereen duidelijk te maken dat langer werken nodig is. Wie zouden wij dan zijn om werken te verbieden? Wie zijn wij om 65-plussers die nog willen werken, misschien niet aan hetzelfde Het pensioen van de zelfstandige tempo en op dezelfde manier, dat te verbieden met als argument dat je dan te veel verdient. Mensen mogen van mij zoveel verdienen als ze Heeft de nieuwe pensioenbonus ook gevolgen willen, ze betalen er ook belastingen voor. Dat is nu dus het geval, op voorwaarde dat je 42 jaar gewerkt heb en 65 jaar bent, wat bij zelfstanvoor zelfstandigen? digen vaak wel het geval is. Bij het invoeren van de pensioenbonus hebben we de pensioenmalus afgeschaft. Dat is toch wel een belangrijk punt voor de zelfstandigen. Ondertussen is het gezinspensioen van een zelf­ Zij waren immers de enigen die nog een pensioenmalus hadden, en die standige eindelijk gelijkgeschakeld met dat van was heel streng. Vroeger verloor iemand die vijf jaar vroeger stopte met een werknemer. werken, liefst 25 procent van zijn pensioen. Vandaag is dat afgeschaft. In principe ben ik niet tegen een malus, maar dan voor iedereen en niet Dat is zeer belangrijk omdat acht zelfstandigen op tien een minimumenkel bij zelfstandigen. Nu is het dus eigenlijk een bonus geworden. pensioen hebben. Als we het pensioen van een zelfstandige verhogen,


Vrij Ondernemen 9

“Eigenaar van je eigen huis zijn is een essentieel onderdeel van het pensioen’’ de hotline van de pensioensdienst om te informeren: hoever sta ik al, hoeveel pensioen zal ik hebben, wat zijn de bijkomende mogelijkheden om aan pensioenopbouw te “Het gezinspensioen doen? Maak gebruik van de van een zelfstandige fiscale mogelijkheden om aan is op tien jaar tijd pensioenopbouw te doen. met 70 procent verhoogd’’ Want eenmaal ze stoppen met werken en er voordien weinig of geen aandacht aan besteed hebben, zijn ze bijna verplicht om verder te werken om toch nog aan een zeker levensniveau te geraken. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Langer aan de slag

Hoe ziet u de toekomst?

heeft dat dus een groter effect dan het bij werknemers het geval is. De voorbije tien jaar, met liberalen in de regering, zijn we er toch in geslaagd om het minimumgezinspensioen van een zelfstandige met 70 procent te verhogen, van 823 euro in 2003 tot 1.403 euro sedert 1 september 2013. We moeten ook nog een inspanning leveren voor het minimumpensioen van alleenstaanden, maar je moet er wel geld voor hebben. Dat is iets voor de volgende regering. Ondertussen is ook de kinderbijslag voor zelfstandigen volledig gelijkgetrokken. Het is toch zeer raar dat een kind van een zelfstandige anders werd behandeld dan een ander kind?

Beseffen de zelfstandigen dat hun gezins­ pensioen aanzienlijk is gestegen? De meeste zelfstandigen kennen het probleem heel goed. Ze betalen als werkgever voor de pensioenen van hun werknemers, en nog eens hun eigen sociale bijdragen. Ze zijn er ook meer mee bezig dan vroeger. Ze kennen ook de mogelijkheid van een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen, maar ze maken er te weinig gebruik van. Je pensioen wordt bepaald tijdens je loopbaan, daarom zou ik het logisch vinden dat de minister van Pensioenen ook de minister van Werk is. Het pensioen wordt grotendeels bepaald door de werkomgeving. En vooral bij zelfstandigen is het belangrijk dat ze gebruik maken van

De volgende regeringen zullen moeten blijven hervormen. Maar je moet de burgers ook een langetermijnvisie geven. Daarom heb ik een pensioen­commissie opgericht. Die moet me niet uitleggen wat het probleem is, want dat kennen we. Die commissie moet mij ook niet vertellen wat we de komende vijf jaar moeten doen. Dat weten we ook. Maar ze heeft de opdracht om na te denken over de maatregelen die moeten ingaan tussen 2020 en 2040. Dan kan je de mensen ook lang op voorhand ­geruststellen. Vandaag zeggen mensen “ik wil op 55 met pensioen”, omdat men die verwachting heeft gecreëerd. Dat moeten we bijstellen. We moeten ook de toegang tot de tweede pijler, het aanvullend pensioen op bedrijfsniveau, verhogen. Op termijn moet iedereen daar toegang toe hebben. En bij loononderhandelingen moet een deel van de koopkracht ook kunnen gaan naar een pensioenfonds in plaats van naar een onmiddellijke loonsverhoging. Dat is zorgen voor de koopkracht van morgen.

Is het moeilijk om mensen te overtuigen om langer te werken? Langer werken betekent flexibeler aan de slag blijven. Je moet zorgen dat mensen zin hebben om langer te werken. Een 60-plusser werkt


10 Vrij Ondernemen

anders dan iemand van 25 jaar. Je moet zorgen dat werk meer is dan een loonbriefje. Dat werk ook voldoening is, sociaal contact, structuur in het leven. Er is geen enkele reden waarom men in Zweden gemiddeld tot 64 of 65 werkt, en wij maar tot 59 jaar. Een zestiger kan sommige zware beroepen niet meer aan, maar dat wil niet zeggen dat hij of zij niets meer kan doen. We vragen ook niet aan mensen om te werken tot 70 jaar. Dat is de karikatuur die men er soms van maakt. Zoveel mogelijk mensen aan het werk houden tot 65 jaar, daar gaat het over. En dan komen onze pensioenen ook niet in het gedrang. Maar als we niets doen, komen we misschien wel in een situatie waarin we geen andere keuze hebben dan te werken tot 70. Maar dat moet niet het beleid van de regering zijn.

Het argument was vroeger: “Langer werken neemt het werk af van jonge afgestudeer­ den die op de arbeidsmarkt moeten komen.” Ik ga tegenwoordig minstens één keer per week ergens in Vlaanderen spreken over pensioenen. Ik krijg die opmerking zo vaak, dat ik uiteindelijk een slide gemaakt heb om het uit te leggen. In de landen waar veel oudere werknemers aan de slag zijn, heb je ook veel jonge werknemers die aan het werk zijn. Landen die slecht zijn, zijn slecht op de twee dimensies. Dat heeft te maken met flexibiliteit van arbeid, maar ook met het feit dat wie werkt, ook meer diensten gebruikt. Een job leidt uiteindelijk tot een job. Want wie niet een hele dag thuiszit, maakt meer gebruik van allerlei dienstverlening.

mypension.be Via www.mypension.be kan men online de loopbaangegevens bekijken. Vandaag is die enkel nog maar bruikbaar voor werknemers, maar in de komende maanden ook voor zelfstandigen en de openbare sector. Via het gratis telefoonnummer 1765 kan u terecht bij de drie pensioeninstellingen (RVP, RSVZ en PDOS) voor al uw vragen over uw toekomstige wettelijke pensioen.

Wat is de pensioenbonus precies? Pensioenbonus volgens extra gewerkte maanden: 72 maanden: max. 2,50 euro/dag

1. Vanaf 1 januari 2014 kan iedereen die zijn of haar vervroegd pensioen met minstens 1 jaar uitstelt, een pensioenbonus opbouwen per gewerkte dag extra. De eerste twaalf maanden is er geen bonus. Het tweede jaar gaat het om 1,50 euro per dag. Dat bedrag stijgt nadien per jaar met 0,20 euro, tot maximaal 2,50 euro voor iemand die meer dan 72 maanden extra blijft werken. 2. Een voorbeeld: wie drie jaar langer blijft werken dan de minimum pensioenleeftijd, kan rekenen op een gemiddelde pensioenbonus van 120 euro per maand.

per extra jaar: + 0,20 euro/dag

2e jaar: 1,50 euro/dag 12 maanden: 0 euro/dag

3. De pensioenbonus is onbeperkt in de tijd en geldt ook voor langer werken dan 65. Wie op 62 met pensioen kan, maar beslist om te werken tot 67 jaar kan rekenen op zo’n 220 euro extra pensioen per maand. 4. Eenmaal je op pensioen bent, mag je ook meer bijverdienen. Vandaag is dat slechts 15 procent boven een grensbedrag (afhankelijk van de gezinssituatie). Zoniet verlies je je volledig pensioen. Vanaf inkomstenjaar 2013 wordt de overschrijding opgetrokken tot 25 procent. Een gepensioneerde boven de 65 jaar mag dan 27.331 euro bijverdienen. 5. Wie een loopbaan heeft van minstens 42 jaar en minstens 65 jaar is, mag zelfs onbeperkt bijverdienen.


Uitnodiging

jaarthema 2013 - LVZ Vormingsdienst

IS AT NG R G GA E TO

Donderdag 5 december 2013

Infoavond met minister van Pensioenen Alexander De Croo

Uw pensioen en langer werken Waar Programma ›

Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent (parking Sint-Pietersplein P 10) 19.30 20.00 20.30

Anita Stevens

Toegang

21.15 21.30

- Ontvangst - Anita Stevens, auteur van ‘De Vintage Werknemer’ Langer en anders werken, maar hoe? - Minister van Pensioenen Alexander De Croo Hoe zit dat met mijn zelfstandigenpensioen? - Stel zelf uw vraag aan de pensioenminister - Receptie

Gratis. Wel verplicht vooraf inschrijven op www.lvz.be Hoe inschrijven? Ga naar www.lvz.be, klik op Pensioenavond Alexander De Croo en vul uw gegevens in op het inschrijvingsformulier. U ontvangt daarna een mail met uw toegangsbewijs.

LVZ

Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

Vormingsdienst


12 Vrij Ondernemen

LVZ-directeur Luc Soens bij Alexander De Croo: ‘‘Als ondernemer verkoop je in het begin vaker jezelf dan je product.’’

Alexander De Croo

als ondernemer

Minister Alexander De Croo was zelf een aantal jaren ondernemer. Met zijn diploma handelsingenieur richtte hij in 2006 Darts-ip op, een adviesbureau dat rechtspraak over intellectuele rechten verzamelt. In 2009 stapte hij in de politiek. Wat is zijn goede raad voor ondernemers?

in zijn eigen product en staat er achter. Op die manier behoud je ook het contact met de klanten en blijf je scherp. In mijn onderneming hebben we dat ook gedaan. We zijn gestart met vier mensen, elk met zijn specialiteit. Maar we hebben onszelf gedwongen om elk de helft van onze tijd aan verkoop te doen.

Denk aan je toekomst Wees een verkoper Alexander De Croo: Wat doet een ondernemer? Die kijkt kritisch naar iets en denkt: dat kan ik beter. Die ziet opportuniteiten om zaken beter te doen en zet daar een project rond op. Om het even wat je doet als ondernemer, de verkoopsjob is toch belangrijk. Sommigen zeggen: de een is een goede verkoper, de andere een slechte. Ik denk dat elke ondernemer een goede verkoper kan zijn. Want die gelooft

Geld is natuurlijk niet de eerste reden om een bedrijf of een zaak te beginnen. Je wordt ondernemer omwille van de vrijheid, omwille van het idee iets te bouwen, een droom te realiseren. Maar denk toch aan de manier waarop je jezelf zal verlonen voor het risico dat je onderneemt. Het is niet omdat je zaak het nu goed doet, dat het ook morgen zo zal zijn. Iedereen wil groeien en daar tijd insteken, maar denk ook aan je pensioen. Nu redeneer ik als

minister van Pensioenen: denk eraan dat je op een bepaald moment de leeftijd zal hebben dat je het niet meer kan of wil doen, of andere zaken wil doen. Er zijn mogelijkheden genoeg om je financiële toekomst veilig te stellen, maar je moet er wel aan denken.

Het gaat om vertrouwen Ik ken weinig zelfstandigen die hun onderneming verkopen, stoppen en dan niets meer doen. Vaak gaan ze dan opnieuw investeren. Ik denk dat de meerderheid daar een beetje verslaafd aan is, zoals wij dat zijn aan politiek. Er zijn nog wel meer gelijkenissen tussen ondernemers en politici. Als ondernemer verkoop je in het begin veel vaker jezelf dan je product. Je product is nog niet volmaakt en je hebt nog geen klanten. Je eerste klanten haal je veel meer binnen met het geloof in jezelf als persoon dan met het geloof in jouw product. Het draait om vertrouwen en bij een politicus is dat ook zo.


Laat ons

Z RGEN voor uw bankzaken.

Ontdek hoe ING uw bankzaken vereenvoudigt. Maak een afspraak via ing.be/business of in een ING-kantoor.

ING België nv – Bank – Vennootschapszetel: Marnixlaan 24, B-1000 Brussel – RPR Brussel – Btw: BE 0403.200.393 – BIC: BBRUBEBB – IBAN: BE45 3109 1560 2789. Verantwoordelijke uitgever: Inge Ampe – Sint-Michielswarande 60, B-1040 Brussel – 707786N – 04/13 © Editing Team & Graphic Studio – Marketing ING Belgium.


14 Vrij Ondernemen

“Mijn werk is al 55 jaar lang mijn hobby’’ Liliane Ryckaert op haar 72ste nog steeds aan de slag als zaakvoerder Carrefour Market Liliane Ryckaert laat haar Carrefour Market in Waarschoot nog niet in de steek. Op haar 72ste is ze nog elke dag op post. “Waarom zou ik stoppen? Veel mensen begrijpen dat niet. Moet jij nu nog werken, vragen ze. Maar mijn werk is mijn hobby, al 55 jaar lang.” Na 20 jaar in dienstverband te hebben gewerkt in een andere supermarkt, begon Liliane in april 1978 als zelfstandige zaakvoerder van Unic Waarschoot. In 1998 veranderde de naam in Super GB Partner en in 2008 in Carrefour Market. Vandaag werken er 18 personeelsleden onder de leiding van Liliane. Naast Waarschoot startte ze in 1985 met haar dochter Els De Smet een winkel in Nevele, in 1990 werd Wachtebeke overgenomen en in 1995 Oostakker. Alle supermarkten worden op zelfstandige basis uitgebaat met het franchisingsysteem. De andere dochter Ann De Smet doet de boekhouding. Momenteel werken er zo’n 60 mensen in de vier winkels.

Op de vraag waarom Liliane op haar 72ste nog aan de slag is, moet ze niet lang nadenken. “Ik doe het gewoon te graag. Mijn werk is al 55 jaar mijn hobby, waarom zou ik stoppen? Ik ben hele dagen tussen het personeel en tussen de klanten, het liefst houd ik mij bezig met de inrichting van de winkel en met ervoor te zorgen dat alles in de rayons op zijn juiste plaats staat. En met de selectie van wat we verkopen. Het aanbod is immens, je moet durven kiezen. Vroeger hadden we veel meer werk met de prijsaanduiding en de bestellingen, maar dat verloopt vandaag grotendeels computergestuurd.’’ Zelfstandige buurtsupermarkten zoals Carrefour Market zitten in de lift. “Wat wil je’’, zegt Liliane. Wij zijn elke dag open van 8 tot 19 uur, in totaal 66 uren per week! Ouders doen eerst hun kinderen naar school, komen dan onmiddellijk hun boodschappen doen en vertrekken dan pas naar het werk. Onze grote troef is onze versafdeling: groenten, fruit, beenhouwerij en vleeswaren, kaas, brood, … Op zondag blijven we wel gesloten : daar hebben we bewust voor gekozen. Wij krijgen dan weer veel volk over de vloer op maandagmorgen, wanneer veel andere winkels dicht zijn.’’

Vindt Liliane zichzelf een goed voorbeeld voor anderen? “Ik vind dat zeer persoonlijk. Ik bekijk niemand scheef die op zijn 52ste of 62ste met pensioen gaat. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt’’, lacht ze. “Ik prijs me gelukkig dat ik gezond ben, dat is natuurlijk ook een reden waarom ik zo lang kan doorgaan. Mijn man zit trouwens in hetzelfde schuitje. Hij is even oud als ik en werkt ook nog steeds met onze schoonzoon in hun zakenkantoor. De tijd zal ons wel zeggen wanneer we moeten stoppen. In ieder geval is de opvolging in de winkels verzekerd met de dochters Els, Ann en kleinzoon Yannick en in het zakenkantoor met Frank’’. Heeft Liliane nog een goede raad voor onze ministers van Economie en Middenstand? “Ten eerste zorgen dat de mensen netto meer overhouden van hun brutoloon! En ten tweede de maaltijdcheques snel omzetten in een vergoeding die meebetaald wordt met het loon. Want de maaltijdcheques brengen een enorme rompslomp met zich mee! Tellen, opsturen, onkosten. Weet u dat het bedrag van de maaltijdcheques die wij in november ontvangen, pas begin januari op onze rekening staat?’’


Vrij Ondernemen 15

“De opvolging is verzekerd, maar ik loop nog te graag tussen mijn personeel en tussen mijn klanten.�

Liliane Ryckaert met kleinzoon Yannick Haemers in hun Carrefour Market in Waarschoot.


16 Vrij Ondernemen

Milieu

Materialenscan verlaagt uw milieu-impact én productiekosten Grondstoffen worden schaars en duur. De OVAM en het Agentschap Ondernemen streven naar een duurzaam materialengebruik in Vlaanderen om een antwoord te bieden op die toekomstige schaarste. Samen ontwikkelden ze daarom een materialenscan voor kmo’s. Met de materialenscan willen de OVAM en het Agentschap Ondernemen Vlaamse kmo’s stimuleren om duurzaam om te gaan met hun materialen en grondstoffen en zo hun economische draagkracht te vergroten. De scan wordt gratis aangeboden en helpt om concrete stappen richting duurzaam materialengebruik te zetten. De materialenscan kadert binnen het Vlaams Materialenprogramma van de OVAM en het Nieuw Industrieel beleid van het Agentschap Ondernemen. Op basis van een grondige screening wordt het materialenverbruik en de kosten die ermee gepaard gaan, in kaart gebracht. Eenvoudige simulaties tonen hoe u de milieu-impact én de productiekosten kan verlagen.

Begeleiding door ­geselecteerde adviseurs De materialenscan wordt uitgevoerd door geselecteerde adviseurs. Op basis van de inventarisatie van het materiaalverbruik, bekijken ze welke optimalisaties mogelijk zijn op vlak van grondstofefficiëntie, inzet van gerecycleerde materialen en valorisatie van reststromen (kringloopsluiting), en welke kostenbesparingen dit oplevert.

Relevante materiaalexpertise is nodig om te komen tot effectieve implementatie van de aanbevolen verbetermaatregelen. Daarom hebben de OVAM en het Agentschap Ondernemen ook kenniscentra onder de arm genomen die zullen klaarstaan om u na de doorlichting verder te begeleiden. Op die manier heeft u alles in handen om uw materiaalverbruik én de productiekosten effectief te verlagen. De scan leidt tot een eerstelijnsadvies op maat van de kmo. Is het materiaalsubstitutie, beperken van verspilling of een wijziging in het productontwerp, het is expliciet de bedoeling bedrijven op weg te zetten bij het identificeren en uitvoeren van maatreglen.De scanner wijst ook de weg naar de kenniscentra die in tweede lijn mogelijke oplossingen technisch mee kunnen uitwerken. Om een scan goed uit te voeren, dienen zowel scanner als gescand bedrijf drie dagen te investeren in het verzamelen van gegevens, het uitvoeren van simulaties, en het bespreken van uitkomsten en mogelijke verbetermaatregelen. De materialenscan is een instrument om gegevens naar boven te halen, maar levert op zich geen kant-en-klaar advies. Hiervoor is een samenspel tussen bedrijf, scanner en expert(s) vereist.

De materialenscan is echter wel de eerste stap in het proces. Op basis van de resultaten van de scan en uw eigen inzichten wordt een adviesrapport opgesteld met een lijst van mogelijke verbetermaatregelen. Samen met de adviseur selecteert u vervolgens een aantal verbetermaatregelen, die verder uitgediept kunnen worden door experts.

Bij de volgende adviseurs kan u terecht voor een gratis begeleide materialenscan: - C2C Platform, www.c2cplatform.be, Contactpersoon: gil.stevens@c2cplatform. be - Clusta, www.clusta.be, Contactpersoon: Johan.dedeene@clusta.be - Flanders’ PlasticVision ism Centexbel, www.plasticvision.be, www. centexbel.be, Contactpersoon: wim.grymonprez@plasticvision.be en sdv@centexbel.be - Haskoning DHV België nv, www. royalhaskoning.be, Contactpersoon: gert. de.bruyn@rhdhv.com - Sirris, www.sirris.be, Contactpersoon: thomas.vandenhaute@sirris.be - Verhaert New Products & services, www.verhaert.com, Contactpersoon: filiep. dewitte@verhaert.com

www.materialenscan.be

De OVAM en het Agentschap Ondernemen streven naar een duurzaam materialengebruik in Vlaanderen


LVZ

Vorming

Vrij Ondernemen 17

Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

Vormingsdienst

LVZ hecht belang aan de vormingsmogelijkheden en -aanbiedingen van haar leden en afdelingen. Hieronder vindt u een selectie van interessante cursussen, info-avonden of –namiddagen, opleidingen van alle aard. Inschrijven kan bij de organisator, ook voor meer of bijkomende informatie kan u daar rechtstreeks terecht. Op www.lvz.be vindt u een volledig overzicht van nog veel meer interessante workshops, sprekers, seminaries, lessenreeksen, enz.

Politiek BeZOek aan Het FederaLe ParLement

Het BuItenLandse BeLeId Van de Vs

Het Federale Parlement bestaat uit de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De samenstelling en de bevoegdheden van deze twee assemblees zijn verschillend. De Senaat leent zich tot grote maatschappelijke debatten. De Kamer van volksvertegenwoordigers daarentegen is de politieke assemblee bij uitstek. De federale regering moet zich er verantwoorden voor haar beleid. - Organisatie: Vormingplus - Contact: regiomechelen@vormingplus.be - Prijs: Gratis - Vrijdag 29 november van 10u tot 12u30 Station mechelen: Koning Albertplein zn, 2800 Mechelen

De Verenigde Staten hebben de voorbije twaalf jaar een kronkelig parcours afgelegd in hun buitenlandse politiek. Er is een hemelsbreed verschil tussen de ideologische koers van George W. Bush en de aanpak van Barack Obama, die focust op internationale samenwerking. Bert De Vroey duidt hoe dit beleid van de VS impact heeft op de hele wereld. - Organisatie: Davidsfonds - Contact: academie@davidsfonds.be - Prijs: 40 euro (cursus inbegrepen) - dinsdag 12 en 19 november van 14u30 tot 16u30 Fochlaan 1, 8900 Ieper


18 Vrij Ondernemen

Vorming

media

Beurzen

aCHter de sCHermen Van Het nIeuWs

sPeeLgOedBeurs

Welbespraakt nieuwsanker en VRT-journalist, Lieven Verstraete, zoomt in op zijn vertrouwd werkterrein. Aan de ontbijttafel brengt hij een boeiend en leerzaam verhaal, doorspekt met anekdotes. Na een inleiding krijg je de kans om al jouw vragen aan hem voor te leggen. Een ochtend om niet te missen dus. - Organisatie: CC Kruispunt - Contact: info@cckruispunt.be - Prijs: 7 euro - Zondag 24 november om 9u Maria Doolaeghestraat 2b, 8600 Diksmuide

Nieuw speelgoed is duur. Tweedehands speelgoed is daarom interessant. Op deze beurs kan je voor weinig geld gezelschapspellen, puzzels, leesboeken, knuffels, enz. kopen. - Organisatie: Gezinsbond Beveren-Waas - Prijs: Gratis - Zaterdag 16 november van 13u tot 15u Europalaan 1, 9120 Beveren-Waas

“WaarOm? daarOm!”: sOCIaLe medIa en kInderen Wil je het gebruik van sociale media als ouder begeleiden in positieve zin? Kinderen zijn aanwezig op diverse sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram. Door de toename van smartphones en tablets zijn de mogelijkheden om online te gaan zonder ouderlijke controle groter geworden. Wat kan je als ouder doen om je kinderen of tieners positief te begeleiden? - Organisatie: Provincie Vlaams-Brabant - Contact: bibliotheek@asse.be - Prijs: Gratis - donderdag 12 december van 20u tot 22u Huinegem 2, 1730 Asse

22ste OLdtImerBeurs Motorclub de Vetfrakken organiseert voor de tweeëntwintigste keer hun ruilbeurs voor oude motoren, bromfietsen, fietsen en onderdelen. - Organisatie: Motorclub De Vetfrakken - Contact: info@vetfrakken.be - Prijs: 5 euro - Zaterdag 7 december van 9u tot 16u Bistweg zn, 2520 Broechem

WereLdBeurs

mOeten jOurnaLIsten kLeur Bekennen? Terwijl journalisten vroeger geacht werden de levensbeschouwelijke overtuiging van hun dag- of weekblad uit te dragen, lijkt nu het andere uiterste steeds vaker aan de orde: een roep om volledige neutraliteit. Elke journalist heeft echter zijn eigen achtergrond en politieke voorkeuren. - Organisatie: De Buren - Contact: info@deburen.eu - Prijs: Gratis - Woensdag 27 november om 19u30 Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

De Wereldwinkel Peer en het BICC slaan de handen opnieuw in elkaar voor een leuke wereldbeurs. Je kunt er originele en eerlijke geschenkjes kopen en proeven van lekkere wereldwijnen. Verschillende Peerse Noord-Zuidverenigingen stellen hun werking voor aan een infostand. - Organisatie: Wereldwinkel Peer - Contact: bicc@peer.be - Prijs: Gratis - Zaterdag en zondag 24-25 november van 10u tot 18u Zuidervest 2a, 3990 Peer


Vorming

duurzaamheid

Vrij Ondernemen 19

sport

kruIden kWeken

de man OP de mOtOr

In de winter maken we graag een stoofpotje klaar met heerlijke kruiden. Moeten we ze aanschaffen via het grootwarenhuis of kunnen we ze uit onze tuin gaan plukken? Kruiden kweken vereist niet veel oppervlakte en kan gemakkelijk op je terras of balkon. Een lesgever van de Volkstuinen leert ons de kneepjes van het vak. - Organisatie: Dienst duurzaamheid Oud-Turnhout - Contact: miraise.peeters@oud-turnhout.be - Prijs: Gratis - donderdag 14 november van 19u30 tot 22u Steenweg op Mol 3, 2360 Oud-Turnhout

Carl Berteele is een vaste waarde in de Ronde van Vlaanderen, ParijsRoubaix en de Ronde van Frankrijk. Zo kent hij het gigantische tourcircus als geen ander en brengt hij pikante maar smakelijke verhalen over het leven van de helden op wielen en over de wielersport in het algemeen. Ook de recente ontwikkelingen en hoe deze prestaties soms tot stand kwamen, komen aan bod. Een verhaal van grote kampioenen en grote prestaties, doorspekt met talloze weetjes die niet de ether of het nieuws haalden. - Organisatie: Cultuurdienst Lede - Contact: cultuurdienst@lede.be - Prijs: 5 euro - donderdag 16 januari van 20u tot 22u Kerkevijverstraat 19 A, 9340 Lede

IsOLeren Van Bestaande muren Veel bestaande woningen hebben massieve muren of spouwmuren zonder isolatie. Meer dan een kwart van de warmte gaat via deze weg verloren. Muurisolatie beperkt de warmteverliezen. In deze sessie maak je kennis met de verschillende manieren om bestaande muren te isoleren. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden en de beperkingen van buitenisolatie, binnenisolatie en het isoleren van bestaande spouwmuren. - Organisatie: Vormingplus - Contact: regio.brugge@vormingplus.be - Prijs: Gratis - donderdag 28 november van 19u30 tot 22u A. Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

dInsdagWandeLIng Beweging zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Zijn alle andere sporten te intensief of vind je wandelen gewoon fijn? Wil je wat conditie opbouwen? Dan kan je elke dinsdagmiddag deelnemen aan de dinsdagwandelingen van het dienstencentrum De Bollaard. Ook rolstoelgebruikers zijn van harte welkom! - Organisatie: Dienstencentrum De Bollaard - Contact: cultuur@blankenberge.be - Prijs: Gratis - elke dinsdag om 13u30 Koning Albertlaan 112, 8370 Blankenberge

eIndejaarsjOggIng kamPenHOut

VegetarIsCH kOken met VerBOrgen sCHatten In je keukenkast Heb je ooit in al je enthousiasme een aantal producten of etenswaren in huis gehaald waarvan je niet meer weet waarvoor ze dienen of hoe ze te gebruiken? Ben je benieuwd wat je er nog allemaal mee kan doen? Ruim je keukenkasten op en breng restjes in flesjes, potjes of tubes mee. Ook als je twijfelt aan de versheid en de bruikbaarheid. - Organisatie: Vormingplus - Contact: info@vormingplusmzw.be - Prijs: 18 euro - Woensdag 20 november van 14u tot 17u Sint-Denijsestraat 36, 8500 Kortrijk

Iedereen is welkom op de 24ste editie van deze eindejaarsjogging. De opbrengst gaat naar het goede doel. Er worden verschillende afstanden aangeboden: 600 m om 14u30 (kinderloop); 5 en 10 km om 15u. - Organisatie: Joggingclub Kampenhout - Contact: joggingclubkampenhout@gmail.com - Prijs: 5 euro - Zondag 15 december om 14u Zeypestraat 26, 1910 Kampenhout


20 Vrij Ondernemen

Vorming

Ondernemen BeyOnd LeIdersCHaP: een steVIge tOekOmstVIsIe geBaseerd OP Waarden Leiderschap is één van de fundamenten van de economie. Maar leiders waar je echt naar opkijkt zijn dun gezaaid. Nochtans heeft de crisis van de voorbije jaren hen de mogelijkheid gegeven om boven zichzelf uit te stijgen. Maar hebben ze dat ook gedaan? En wat zijn de karakteristieken van deze zogenaamde Beyonders? De spreker legt uit hoe ook jij meer dan gemiddeld kan zijn. In de eerste plaats door de beste te willen zijn voor de wereld, en niet zozeer de beste in de wereld. - Organisatie: Cultuurcentrum Dilbeek - Contact: info@westrand.be - Prijs: 7 euro - dinsdag 12 november om 14u Lumbeekstraat 20, 1700 Sint-Ulriks-Kapelle

LVZ nam deeL aan de WereLddOVendag In OOstende LVZ-Vormingsdienst was eind september in Oostende aanwezig op een informatienamiddag naar aanleiding van Werelddovendag. Deze dag wil meer bekendheid geven aan doofheid en gebarentaal, opkomen voor de rechten en belangen van doven, voorlichting geven aan doven via presentaties en infostands, enz. Er vond een debat plaats tussen een dove zelfstandige, een ambitieuze dove starter, een dove die zelfstandige in bijberoep is en een medewerker van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen. Er werd informatie uitgewisseld, knelpunten aangehaald, oplossingen voorgelegd en er werd bekeken wat LVZ voor dove starters en/of zelfstandigen kan betekenen. Het evenement was een initiatief van Fevlado. Meer info op www.fevlado.be

uitnodiging IntrOduCtIe sOCIaL medIa BIj LVZ WaarsCHOOt LVZ Waarschoot nodigt u op 19 november uit voor een boeiende gratis infosessie over social media. Wat kunnen sociale media voor uw bedrijf betekenen? Waarom zijn Facebook, LinkedIn en Twitter zo populair en wat zijn de voordelen? Heeft uw bedrijf reeds een Facebook-account? Kan uw bedrijfspagina professioneler en welke bedrijven hebben baat bij Twitter? THE AIM, een gespecialiseerd internet marketing bedrijf, maakt u wegwijs in de wereld van internet marketing en social media. (www.the-aim.be) - Organisatie: LVZ Waarschoot - Inschrijven: verplicht via karolien.beke@telenet.be - Prijs: Gratis (no-showtarief 15 euro) - dinsdag 19 november om 20u Sociaal Huis, Kerkstraat 7, 9950 Waarschoot

uitnodiging BeLeggIngssPeCIaLIst PauL d’HOOre OP BeZOek BIj LVZ Hamme Donderdag 12 december krijgt LVZ Hamme beurs- en beleggingsspecialist Paul D’Hoore op bezoek voor een gespreksavond over beleggen en investeren. D’Hoore is bekend van radio en televisie en auteur van verschillende boeken over geld, aandelen en beleggen. In een heldere en duidelijke stijl geeft hij zijn mening over de financiële wereld en uw persoonlijk vermogen. - Organisatie: LVZ Hamme-Waasmunster - Inschrijven: Tom Waterschoot (0477-98.08.89), Frederic Leleux (0477-87.66.94) of info@lvzHamme-Waasmunster.be - Prijs: 25 euro - donderdag 12 december om 20 uur De Molen, Strijderslaan, 9220 Hamme

Wil u nog beter op de hoogte blijven van vormingsinitiatieven en –activiteiten? stuur een mailtje naar info@lvz.be met uw naam en adres en als onderwerpveld ,,vorming’’. LVZ-Vormingsdienst houdt u dan op de hoogte van nog meer interessante en zinvolle initiatieven en activiteiten.


1e1dditeie

PRESENTEREN

EEN GOED IDEE? DOE ER IETS MEE!

WIN € 2.000 MET JE IDEE

WIN € 25.000 MET JE ONDERNEMINGSPLAN

Hoe krijg je je innovatieve idee op de markt? Hoe start je je eigen onderneming? Begin bij het begin. Of je nu student bent, werkloos, nog maar net gestart met werken of al jarenlange werkervaring hebt, zet jouw baanbrekend biz-idee op papier en schrijf je in via www.bizidee.be. Bovendien maak je kans op tal van prijzen. Maar met jouw plan win je toch gewoon de hoofdprijs van €25.000? Dien je idee in voor 1 december 2013 en word begeleid in de realisatie van je dromen en wie weet wordt je deelname wel het beste idee dat je ooit hebt gehad. Mis je deze deadline dan kan je nog je ondernemingsplan indienen voor 27 april 2014.

Surf voor alle info naar www.bizidee.be Surf naar bizidee.be en bel ONBEPERKT* met voor slechts

30€ excl. btw

*voorwaarden op bizidee.be

ondernemingsplan wedstrijd Vlaanderen


22 Vrij Ondernemen

Regio

Menen

in de kijker op Open Bedrijvendag

Op Open Bedrijvendag ging LVZMenen, vergezeld van LVZ-directeur Luc Soens, de hele dag op bezoek bij bedrijven in Menen. Als ‘’grensverleggende stad’’ stond de zuid-WestVlaamse gemeente dan ook extra in de kijker met niet minder dan 15 deelnemende bedrijven. ‘’De nieuwe beleidsploeg in Menen focust op de uitbouw van Menen als een bloeiende stad, met bijzonder veel aandacht voor de lokale economie en de lokale tewerkstelling’’, zei schepen van lokale economie Eddy Lust tijdens de middagpauze in tennisclub

Wimbledon. ‘’Lokale economie is de motor van een gemeente. Werken en winkelen in eigen stad is een must.’’ De LVZ-delegatie begon haar rondrit met de bus bij het bodemonderzoeksbureau A+E Consult van zaakvoerster Hilde Decuyper en kreeg er voor het eerst in België de soilmixing-techniek te zien. Vandaar ging het naar Trappen Verschaeve, Group De Keyzer (keukens en badkamers), het AZ Delta en Taelman Constructie en Caluflex. Daar kregen de bezoekers nog een primeur: een nieuwe machine die nog voor Kerstmis één miljoen pakjes boter moet verpakken…

De nieuwe LVZ-voorzitter Luc Fournier mocht bij A+E consult al onmiddellijk zijn kunnen tonen.

Luc Taelman en echtgenote poseren trots bij de nieuwe verpakkingsmachine voor boter Veel belangstelling bij Trappen Verschaeve voor het ambachtelijk werk


Vrij Ondernemen 23

Modeevent in nieuw kleedje De LVZ-delegatie startte haar rondrit bij A+E Consult van Hilde Decuyper (midden). Koen en Hans Dekeyzer met Luc Fournier en Tom Vlaeminck

LVZ-directeur Luc Soens feliciteert Jan Verschaeve met meer dan een halve eeuw trappen maken

New Fashion on the Catwalk, de nieuwe versie van het Mode Event van LVZ Menen, was opnieuw een compleet succes. Voor het nieuwe concept konden de organisatoren gebruik maken van discotheek Lagoa in Menen om de nieuwe herfst- en wintermode te showen. Daarna werd de catwalk omgetoverd in een dansvloer! Speciale dank aan Marie-Jeanne Cadet van Lagoa, dj Poll Van Ghent en alle medewerkers!


24 Vrij Ondernemen

Sociale media

Hoe zit dat met sociale media voor ondernemers?

Een foto delen of een berichtje leuk vinden op Facebook, dat kunnen we wel. Maar hoe werken Twitter, LinkedIn en Instagram? Wat voor iets is Foursquare? Allemaal zijn het sociale mediakanalen, elk met zijn publiek en mogelijkheden. Wij stuurden social media consultant Nancy Verbrugghe een vriendschapsverzoek en spraken met haar over de kansen voor ondernemers en zelfstandigen. Welke media zijn interessant voor uw zaak?

Nancy Verbrugghe begeleidt als social media consultant zelfstandigen en bedrijven die de wereld van Facebook, LinkedIn en andere online tools willen ontdekken. Op haar website noemt ze zichzelf een ‘girl geek’, de vrouwelijke variant van ‘nerd’, al klinkt dat misschien wat oneerbiedig. Verbrugghe is gewoon al jaren actief binnen de internetwereld. Bij Microsoft beheerde ze bijvoorbeeld tien jaar lang de populaire portaalsite MSN.be. Momenteel is ze onder andere docent bij Syntra. “Ik was al online nog voor er sprake was van www”, zegt Nancy Verbrugghe. “Ik ben helemaal mee gegroeid in de evolutie van het gebruik van het internet. Ooit ben ik begonnen met een klein modempje dat toeterde en piepte wanneer je moest inbellen. Inbellen om connectie te maken, je kan het je vandaag niet meer voorstellen.”

Waarom zou je als ondernemer gebruik maken van sociale media? Nancy Verbrugghe: Vlaanderen heeft een gigantische achterstand op het vlak van sociale media. Zeker als je dat vergelijkt met Nederland. Dat betekent dat er veel opportuniteiten liggen voor onze ondernemers en kmo’s om een voorsprong te nemen op de

concurrenten. De verkoopcijfers opkrikken blijft voor velen de belangrijkste beweegreden. Maar ook meer trafiek op de website of het verhogen van het aantal abonnementen op een nieuwsbrief kan een doelstelling zijn. De tactiek wordt bepaald door de intentie: wil je sociale media gebruiken voor B2B (business to business) of voor B2C (business to consumer)? Bij B2B is het eigenlijk vrij eenvoudig, daar is LinkedIn het aangewezen kanaal. Bij B2C zijn er meer mogelijkheden. De keuze is afhankelijk van de eigenschappen van je doelgroep. Het bekendste kanaal is uiteraard Facebook, maar er is meer.

Wat moet je weten voor je als ondernemer met sociale media aan de slag gaat? Inzetten op sociale media betekent niet een knopje aan- of uitzetten. Je moet duidelijke doelstellingen voorop stellen, anders loopt het verkeerd. Stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken? Hoe ga ik dat aanpakken? Hoeveel tijd wil ik hieraan spenderen? Heb ik de kennis in huis of besteed ik het beter uit? Het gebruik van sociale media als ondernemer beperkt zich niet tot het delen van een fotootje. Als je het goed wil doen, komt er heel wat bij kijken.


Vrij Ondernemen 25

“Vlaanderen heeft een gigantische achterstand met sociale media, dat betekent dat er veel kansen zijn voor ondernemers en zelfstan­ digen die het willen gebruiken” Nancy Verbrugghe


26 Vrij Ondernemen

Sociale media

Kan iedereen sociale media inzetten voor zijn zaak? Ik geef opleidingen aan kleine zelfstandigen, winkeluitbaters, kleine kmo’s, zaakvoerders, enz. Ook een frituuruitbater of een schoonheidsspecialiste kan sociale media doelbewust gebruiken. Vaak hebben ze geen budget om dit uit te besteden en willen ze het zelf doen. Met de nodige kennis en inzichten is dat perfect mogelijk. Opgelet, sociale media zijn niet gratis. De tools zijn meestal gratis, maar ze vragen wel veel tijd, energie en planning als je ze goed wil gebruiken.

Zijn er ook redenen om als ondernemer de sociale media links te laten liggen? “Geen tijd”, is het argument dat ik het vaakst hoor. “Het staat vol negatieve dingen” is ook een veel voorkomende opmerking. Sommigen vrezen een toevloed aan klachten als ze een Facebook-pagina opstarten. Ik begrijp die angst, maar meestal draait het goed uit. Tenzij je dienstverlening niet goed is, bieden die zorgen net kansen. Je krijgt immers de gelegenheid om iets dat online negatief wordt meegedeeld, om te buigen en recht te trekken. Niet

iedereen moet zich op sociale media storten. Een Facebook-pagina van een bedrijf waar zes maanden lang niets op verschijnt, is slecht voor het imago. Denk daar over na bij het bepalen van je doelstellingen. In het volgend nummer van Vrij Ondernemen: Hoe adverteren op sociale media. Verbrugghe Consulting Nancy Verbrugghe nancy@verbrugghe-consulting.be www.verbrugghe-consulting.be

Hoe kiezen tussen sociale media? Nancy Verbrugghe: Een combinatie is natuurlijk ideaal, maar niet elk kanaal werkt voor elke business. Bovendien moet je ook de tijd hebben om al deze platformen te beheren. Vaak worden niet meer dan twee kanalen gebruikt. Dat de keuze niet enkel beperkt is tot Facebook, is wel duidelijk. Voor sommige doelgroepen zal het nuttiger zijn andere kanalen op te zoeken. In de VS zie je bijvoorbeeld meer en meer jongeren Facebook verlaten. Ze ruilen het in voor Tumblr of Instagram. Het is handig om die trends op te volgen. Een belangrijke vraag in de keuze is: waar is mijn doelgroep actief?

Facebook Bij Facebook delen gebruikers informatie over zichzelf. Facebook maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier in contact te treden met klanten. Het is daarom ook een ideaal platform voor kleine ondernemers. Jij onderhoudt het contact met de klant, terwijl zij voor reclame zorgen bij hun vrienden door berichten leuk te vinden of te delen. Het bereik en de mogelijkheden om gericht te adverteren zijn een groot voordeel. Facebook telt in België vijf miljoen accounts. Als ondernemer creëer je eerst een eigen account en daarna maak je een bedrijfspagina aan. Die heeft andere functies en mogelijkheden dan de profielpagina van de gebruikers. Het is bijzonder belangrijk om je pagina goed te onderhouden. Hou rekening met je doelgroep en tijdstip. Plannen en analyseren is een must. www.facebook.com

Twitter Bij Twitter delen gebruikers berichten, de zogenaamde ‘tweets’ van maximum 140 tekens. Voor kleine bedrijven is het minder geschikt. Twitter telt gewoonweg te weinig gebruikers in ons land. Naar schatting zouden 300.000 tot 400.000 Belgen op Twitter een account hebben. Twitter wordt vaak ingezet als support-kanaal. Telenet en Samsung zijn voorbeelden. Als ik een probleem heb, dan meld ik dat via Twitter en krijg ik daar een antwoord. Vooral grote bedrijven doen het. Het is zelden interessant voor kleine kmo’s of lokale handelaars. Twitter is wel handig als monitoring-instrument. Je kan een alert instellen die je waarschuwt als je bedrijf op Twitter wordt vernoemd. Op Twitter hoef je niet actief deel te nemen. Je kan het ook als nieuwsbron gebruiken en berichten van een aantal boeiende mensen volgen. www.twitter.com

Linked In LinkedIn is een zakelijke netwerksite. Het maakt de relaties tussen mensen zichtbaar. LinkedIn is het sterkst groeiende medium. Tussen september 2012 en september 2013 groeide het aantal profielen met 33%. Het is vooral handig voor B2B, voor het rekruteren en prospectie. Op LinkedIn zijn bijvoorbeeld heel wat headhunters actief. Bedrijven plaatsen er advertenties en vacatures.

LinkedIn is heel interessant, maar beperkt in gebruik. Het biedt de mogelijkheid voor een degelijke profielpagina. Zo kan je er snel afleiden of iemand zijn diensten wil aanbieden en op zoek is naar nieuwe contacten, of op zoek is naar een nieuwe job. LinkedIn telt ook een heleboel interessante discussiegroepen. www.linkedin.com

Pinterest, Instagram en Foursquare Pinterest en Instagram lijkt spielerei, maar kan interessant zijn voor het voeren van bepaalde campagnes. Het is belangrijk te weten of je doelgroep actief is op deze platformen. Bij Pinterest plaats je berichten op een prikbord. Het trekt vooral een vrouwelijk publiek. Met Instagram deel je foto’s. Het is populair bij een jong publiek met smartphone. Bij Foursquare zullen gebruikers online inchecken op bepaalde plaatsen. Zo laten ze op hun daaraan gekoppelde sociale media-kanalen als Facebook of Twitter weten waar ze zijn. Het is interessant voor winkels en horeca, al is het gebruik nog zeer beperkt. Wie met Foursquare werkt, moet mensen een reden geven om in te checken. Wie incheckt in een café en dat op die manier deelt op zijn sociale media-kanalen, kan bijvoorbeeld een koffie gratis krijgen. www.pinterest.com, www.instagram. com, www.foursquare.com


KMO-advies

Vrij Ondernemen 27

BVBA voor 1 euro, waarheid of fabel? KMO-advies door Frederic Leleux In 2010 werd de BVBA ‘starter’ opgericht (afgekort S-BVBA), een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die theoretisch met één euro kapitaal kan worden opgericht. Wie een gewone bvba opricht moet immers minimum 6200 euro effectief in de vennootschap storten bij oprichting (12.400 euro bij een eenpersoonsBVBA). De overheid was van mening dat deze kapitaalsvereiste voor sommige startende ondernemers een te grote drempel vormde en probeerde zo het ondernemerschap en het ­creëren van werkgelegenheid aan te moedigen. In september jongstleden keurde de ministerraad zelfs een wetsontwerp goed dat de voorwaarden nog enigszins versoepelt. Tot nu toe diende de S-BVBA zich immers binnen de 5 jaar te regulariseren en mocht zij niet meer dan 5 voltijdse werknemers in dienst nemen. Deze voorwaarden worden in het wetsontwerp geschrapt. Vooreerst moet opgemerkt worden dat een BVBA niet altijd een must is voor een ondernemer zonder startkapitaal. Hij kan uiteraard ook aan de slag als eenmanszaak of in de vorm van een vennootschap zonder

kapitaalvereiste, zoals de VOF. Het verschil is echter dat hij in dat geval met zijn privévermogen aansprakelijk is voor de schulden van de vennootschap, met uitzondering van zijn gezinswoning indien hij daarover een notariële verklaring heeft afgelegd. Activiteiten die weinig of geen risico vormen, kunnen dus ook in een andere vorm, die minder verplichtingen (en bijhorende kosten) met zich meebrengen in het kader van de oprichting, publicatie van jaarrekeningen, statutenwijzigingen en dergelijke meer. Wie toch zijn privé-vermogen veilig wil stellen zonder kapitaal te moeten storten bij oprichting, kan dus kiezen voor de startersBVBA. Tenminste, als hij geen investeringskrediet moet aangaan, want banken zullen niet geneigd zijn kredieten toe te staan aan een vennootschap met één euro aan middelen, zonder persoonlijke waarborgen van de vennoten te vragen. Ook schuilt er nog een addertje (zeg maar adder) onder het gras: de oprichtersaansprakelijkheid. Wanneer het eigen vermogen en de ondergeschikte middelen bij de oprichting immers kennelijk onvoldoende waren voor de normale uitoefening van de voorgenomen activiteit over ten minste twee jaar en er volgt een faillissement binnen de drie jaar

na de oprichting, kunnen de oprichters persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vennootschap. Wie dus een vennootschap opricht met één euro aan middelen en binnen de drie jaar failliet wordt verklaard, zal aan de hand van het financieel plan van bij de oprichting moeten aantonen dat die ene euro volstond om zijn bedrijf minstens twee jaar te runnen… Bovendien moet de S-BVBA in al haar documenten uitdrukkelijk het woord ‘starter’ en/of ’S-BVBA’ vermelden, zodat derden gewaarschuwd worden van het gebrek aan kapitaal. Een voorzichtig leverancier zal dus wel boter bij de vis vragen, vooraleer aan een starters-bvba te leveren. Het valt mijns inziens nog af te wachten of de S-BVBA het ondernemerschap effectief ten goede zal komen of eerder de rotte appel in de mand zal zijn.

Frederic Leleux Advocaat - curator master in het ondernemingsrecht frederic.leleux@flexadvocaten.be www.flexadvocaten.be


28 Vrij Ondernemen

Sociaal advies

Ze zeggen zoveel... Ik herinner me toen ik als CEO een speech hield tijdens een bezoek aan een van onze Belgische fabrieken. Ik zei dat ik al de vijfde generatie was na Ernest Solvay. Een arbeider nam toen het woord : weet u, we zijn hier in de fabriek ook met veel van de vijfde generatie, net zoals u. Daniel baron Jansen over 150 jaar Solvay

Mijn leidinggevenden moeten werknemers niet het mes op de keel zetten, berispen en bestraffen, of tegen elkaar opzetten. Ze moeten inspireren en men­ sen volop betrekken. We boekten enorme vooruit­ gang op de werkvloer door gewoon met de operatoren te praten, door écht naar hen te luisteren. Eric Van Zele, ceo van Barco

Dat hele brugpensioen­ pakket, weet je wat dat echt is? Een pleister op een vieze wonde. Zolang de wonde zelf, de hoge loonkosten, niet worden aangepakt, zullen er drama’s als Ford Genk gebeuren. Ceo Marc Warson

Uitkering bij gedwongen stopzetting of faillissement Sociaal advies door Tom Lacres Een zelfstandige die failliet gaat kan, onder bepaalde voorwaarden, via de faillissementsverzekering, een uitkering aanvragen bij zijn sociaal verzekeringsfonds. Sinds 1 oktober 2012 kan een zelfstandige binnen deze verzekering nu ook een uitkering aanvragen als hij zijn activiteit moet stopzetten door een natuurramp, een brand, vernieling door een derde of een allergie. De regeling is een vangnet voor iedere zelfstandige die zonder inkomen of sociale bescherming valt. Het gaat om een tijdelijke verzekering. De zelfstandige behoudt via de faillissementsverzekering zijn rechten op gezinsbijslag en geneeskundige verzorging gedurende maximaal 4 kwartalen zonder dat hij sociale bijdragen moet betalen. Ook ontvangt hij een maandelijkse uitkering gedurende ten hoogste twaalf maanden. Om deze rechten te openen moet de zelfstandige aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet het gaan om een zelfstandige in hoofdberoep in het kwartaal van de stopzetting, en in de drie kwartalen voordien. Een tweede voorwaarde is dat de gefailleerde zelfstandige geen rechten meer mag openen in de sociale zekerheid. Hij mag dus geen beroepsactiviteit meer uitoefenen of van een vervangingsinkomen genieten. Er mag ook geen strafrechtelijke veroordeling zijn in hoofde van de gefailleerde.

van Warsco Units in Genk,

Meer dan één keer

winnaar van de Ambiorixprijs 2013

Een zelfstandige kan verschillende keren

een beroep doen op de faillissementsverzekering. Vroeger kon dit maar één keer tijdens de loopbaan van een zelfstandige.

Voorbeeld Een zelfstandige werd failliet verklaard op 18 september 2009. Gedurende 3 maanden maakt de gefailleerde zelfstandige gebruik van de voordelen van de faillissementsverzekering. Later begint de zelfstandige opnieuw met een zelfstandige activiteit. Op 27 november 2012 treft een brand zijn winkel, waardoor hij noodgedwongen zijn activiteit moet stoppen. De getroffen zelfstandige kan opnieuw een beroep doen op de faillissementsverzekering en dit voor de resterende 9 maanden.

Aanvraag Belangrijk bij een aanvraag is dat de zelfstandige eerst zijn andere rechten op een vervangingsinkomen moet uitputten. Zo zal een zelfstandige met een allergie eerst een arbeidsongeschiktheidsuitkering moeten aanvragen bij zijn ziekenfonds. De getroffen zelfstandige moet een aanvraag richten aan zijn sociaal verzekeringsfonds vóór het einde van het tweede kwartaal volgend op het kwartaal waarin de gebeurtenis zich heeft voorgedaan. De aanvraag gebeurt met een aangetekende brief.

Tom Lacres, Adjunct-directeur Attentia Sociaal Verzekeringsfonds


Advies timemanagement

Tijd investeren in sociale media? Advies timemanagement door Johan D’Haeseleer Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, Google Plus, Instagram, Slideshare of Foursquare… Dat zijn slechts een handvol van de sociale media en platformen. Heb je je al afgevraagd hoeveel tijd je investeert in deze platformen of media? Professioneel of privé? En er zijn zoveel extra media die een deel van je aandacht en je tijd willen. Moet je die dan ook allemaal volgen? Als ondernemer wil je met een minimale inspanning een maximaal resultaat halen. Je haat het om een deel van je ‘beperkte’ middelen te verspillen. Onze aandacht is makkelijk te grijpen wanneer we ze niet beschermen. Aandacht wordt weleens het nieuwe goud genoemd. Het vermogen om ons te concentreren wordt steeds belangrijker. Je beter kunnen concentreren wanneer je het nodig hebt, geeft je een groot voordeel.

Hefboom of tijdverlies Een van de eigenschappen van sociale media is dat het een behoorlijk deel van je aandacht en tijd kan opslokken. En dat is niet erg wanneer het je brengt waar je wil zijn. Je aandacht en tijd zijn een aantal van je beperkte middelen waar je goed aan doet om die te beschermen.

Beschouw je gebruik van de sociale media als een project. Wat wil je bereiken met het gebruik van je sociale media? Wil je meer trafiek naar je website? Bepaal dan het gewenste resultaat voor je gebruik van je sociale media. Wanneer sociale media je helpen om je gewenste resultaat sneller te bereiken, is meer tijd doorbrengen op sociale media een goed idee. Stel dat offline events je sneller brengen naar waar je wil zijn, doe dat dan meer en reduceer je sociale mediagebruik. Evalueer of Facebook, Twitter of andere platformen wel de media zijn waarmee je de resultaten haalt die je wil halen. Ga meten of je inspanningen het gewenste resultaat hebben. Maak aanpassingen wanneer dit niet zou blijken te zijn.

Tips - Zoek een processmatige aanpak voor je gebruik van sociale media. Wat plaats je op de sociale media en welke tools gebruik je daarvoor? - Beschouw je sociale media als een extra medium. Net zoals email, telefoon of face to face. Wat is je aanpak voor de telefoon? Wanneer ben je telefonisch onbereikbaar? - Vindt de momenten waarop je het grootste bereik hebt. Wanneer is je publiek

Vrij Ondernemen 29

online? Op dat moment heb je de meeste kans dat je statusupdates worden gezien. Er is steeds meer informatie op de sociale media dan tijd om deze te consumeren. Laat je content verschijnen op deze momenten via b.v. Buffer. Buffer is een dienst die toelaat om op voorhand o.a. je tweets in te stellen. - Bepaal de tijdsblokken waarin je je sociale media onderhoudt. Zet een grens op het aantal minuten dat je op de sociale platformen doorbrengt. Het maakt het makkelijker om je inspanningen te evalueren. - ‘IF this then that’ (IFTTT) helpt je om de verschillende platformen aan mekaar te knopen. Wanneer je iets tweet kan je dat via IFTTT ook op bv. LinkedIn om je status te laten aanpassen. Je hergebruikt (wat één van de betere manieren is om extra tijd te bekomen) je inspanningen. Je bent alomtegenwoordig in een beperkte tijd. Je tijd en inspanningen worden gehefboomd.

Johan D’Haeseleer Johan D’Haeseleer is timemanagementcoach. Hij leert ondernemers, managers en kenniswerkers beter omgaan met hun tijd. Hij organiseert workshops en deelt tips. Meer informatie en inschrijven voor zijn nieuwsbrief kan op www.extratijd.be. Contact: johan@extratijd.be


30 Vrij Ondernemen

Lid in de kijker

Van jeugdconsulent tot ondernemer Tommy Porte ruilt baan als ambtenaar in om uitbater te worden van Café Central in Rekkem Een mooie vaste baan als ambtenaar bij de gemeente Poperinge inruilen voor een spannend leven als cafébaas. Weinig jonge mensen zullen het deze dagen aandurven. Tommy Porte (32) maakte de grote sprong. In mei 2012 opende hij Café Central in Rekkem. Wij gingen er een pint drinken.

Lid in de kijker Tommy Porte eventjes als klant in zijn eigen Café Central

Café Central vinden we in Rekkem op de hoek van de Lauwe- en Moeskroenstraat. We voelen de gezelligheid van een bruine kroeg bij het binnenkomen, hoewel het café nog leeg is. Tommy Porte spreekt met ons iets vroeger af. Straks, om 16u gaan de deuren open. “Op

vrijdag is dat al om 15u”, zegt Tommy. “Dan krijg ik hier meteen een aantal leerkrachten over de vloer die het weekend inzetten.” De cafébaas kent zijn vaste klanten. Hij is actief in jeugd- en sportverenigingen, ook lid van LVZ Menen en gemeenteraadslid voor Open Vld. Zijn plaatselijk engagement leidde ook tot deze zaak. Jarenlang was Tommy op deze locatie voorzitter van jeugdhuis ’t Kot. “Het jeugdhuis bestaat niet meer, maar de locatie is nog steeds de verzamelplaats voor jongeren en voormalige medewerkers. Toen bleek dat het jeugdhuis zijn werking zou stopzetten, vroeg de huiseigenaar me tussen pot en pint of dit café niets voor mij zou zijn. Ik heb daar twee maanden over nagedacht en in tussentijd hebben we nog geprobeerd om het jeugdhuis te redden. Helaas lukte dat niet. Ik besloot de uitdaging aan te gaan, al moest het café wel ernstig opgeknapt worden. Alles werd leeggehaald en verbouwd. Een binnenhuisarchitect nam de herinrichting op zich.”

Geen evidente beslissing Voor Tommy was de overstap naar het ondernemerschap niet evident. Als jeugdconsulent in de gemeente Poperinge had hij een mooie job. “Daar zat ik zeker op mijn plaats. Ik was actief in jeugdverenigingen en in de jeugdraad. Van mijn hobby kon ik dus mijn beroep maken. Vijf jaar lang oefende ik die job met plezier uit. Maar ik dacht ook al aan later: hoelang kan je dit doen? Hoelang hou je de voeling met jonge mensen? Dit café uitbaten was een stap in het duister. Maar ik keek ernaar uit om in Rekkem iets te beginnen. Ik kan rekenen op een stevige achterban en een goed netwerk. ik ben tevreden dat ik de stap heb gezet.” De beslissing van Tommy wekte verbazing. ‘In de horeca heb je het ene faillissement na het andere’, werd me dikwijls gezegd. Maar ik was zeker van mijn stuk. Ik wist dat ik hier een gat in de markt kon vullen. Na het verdwijnen van het jeugdcafé waren veel mensen op zoek naar een nieuwe vaste plek. Een café dat zijn deuren wat langer opent voor een gezellige drink,

Café-uitbater Tommy Porte: “Ik wist dat ik hier een gat in de markt kon vullen’’


Juridisch advies

vond je hier niet meer. Velen zagen er tegen op om dan uit te wijken naar buurgemeenten. Bovendien kon de gemeente een extra vergaderruimte gebruiken. Achter het café heb ik een vergaderlokaal en een klein feestzaaltje. Daar maken heel wat verenigingen gebruik van.” De naam Café Central koos Tommy niet zomaar. Daarvoor ging hij terug in de geschiedenis. “Voor het jeugdhuis hier zijn intrek nam, was er ook al een Café Central op deze plaats. Het was toen het best draaiende café van Rekkem. Ik zit hier dus op een gouden hoek.”

Praatcafé Vandaag is Café Central een praatcafé met goeie muziek op de achtergrond. Het trekt een gevarieerd publiek. “Je hebt de lokale middenstand, de jongeren die naar het jeugdhuis kwamen, de medewerkers van het festival Kotweekend, leden en ouders uit de Chiro, sportverenigingen, enz.” Café Central vult een leemte op en heeft enkele tradities uit het jeugdhuis overgenomen. Zo is het café meestal als laatste open en is er tijdens de Breughelkermis een vrij podium voor een rockrally en optredens. “Net als toen organiseren we regelmatig thema-avonden zoals de Halloween Cocktailnight of een Italiaanse avond. Ook een Whisky- en wijndegustatie vond hier plaats en op de laatste donderdag van de maand is er een quiz.” Tommy is graag cafébaas. “Ik run de zaak alleen, maar ik krijg wel hulp van jobstudenten in het weekend en soms in de week. Als gemeenteraadslid en actief lid van enkele verenigingen word ik immers regelmatig op een vergadering verwacht. Ik ben nu mijn eigen baas, maar het is moeilijker om structuur in je leven te krijgen. Vaste uren heb ik niet meer. Bij een café weet je wanneer je begint te werken, maar niet wanneer je stopt. Als zelfstandige moet je er ook altijd staan. In een andere job kan je bij een slechte dag, je werk inhalen op een ander moment. Hier kan dat niet. Als mijn klanten willen drinken, moeten ze kunnen drinken. Op mijn sluitingsdag neem ik zelf een pintje bij een collega.” Café Central Lauwestraat 2 8930 Rekkem

Vrij Ondernemen 31

Uw advocaat is vanaf 1 januari BTW-plichtig Juridisch advies door Cathy De Waele Vanaf 1 januari 2014 moeten advocaten 21 % BTW aanrekenen op erelonen die betrekking hebben op dossiers of adviezen die vanaf die datum worden opgestart. Erelonen voor dossiers die volledig vóór het jaareinde 2013 voltooid zijn, ontsnappen aan de BTW. Dat de diensten die in 2013 werden afgerond, pas in 2014 worden betaald, heeft geen belang. Op aangerekende voorschotten betaald vóór 31 december 2013 moet geen BTW aangerekend worden. Het principe is eenvoudig : er wordt 21% BTW aangerekend op de erelonen en in ruil daarvoor kan de advocaat op de meeste beroepskosten de BTW recupereren. Ook investeringen uit het verleden komen hiervoor in aanmerking. Voor roerende goederen zoals kantoormateriaal of computers, mag tot 5 jaar worden teruggegaan. Voor onroerende goederen zoals de kantoorgebouwen zelf, mag dat zelfs tot 15 jaar. Er zijn enkele uitzonderingen op de algemene BTW-aftrek : zo is er geen BTW-aftrek op restaurantkosten, is voor personenwagens de BTW voor maximaal 50% aftrekbaar en indien de wagen voor minder dan 50% professioneel wordt gebruikt is de aftrek beperkt tot het professionele gedeelte. Er zijn ook een aantal kosten waarop geen BTW van toepassing is : verzekeringen, taksen, intresten. Het spreekt voor zich dat daar dan ook geen BTW kan worden gerecupereerd.

Om BTW te kunnen aftrekken is het noodzakelijk dat men voor de aankopen over een regelmatige factuur beschikt met naam, adres, BTW-nummer, datum, afgenomen goederen/diensten. Enkel het bezit van een bewijs van betaling is voor de BTW-administratie onvoldoende. Advocaten zullen voortaan BTW conforme facturen moeten opmaken in plaats van de klassieke ereloonnota’s. Daarnaast zullen zij ook een boekhouding moeten voeren, aangepast aan de BTW-vereisten. Tevens zullen zij worden verplicht om jaarlijks een opgave van belastingplichtige afnemers in te dienen m.a.w. een BTW-klantenlisting waarop de gerealiseerde omzet per BTWplichtige klant wordt weergegeven. In principe zullen maandelijks BTWaangiften moeten worden ingediend. Er kan echter geopteerd worden voor kwartaalaangiften indien de jaaromzet, exclusief BTW, voor de volledige economische activiteit niet meer bedraagt dan 1 miljoen euro. Op rechtsplegingsvergoedingen moet geen BTW betaald worden omdat dit als schadevergoeding wordt aanzien. Kosten zoals griffierechten, rolrechten, expeditie van vonnis of arrest, die de advocaat eerst betaalt en dan doorrekent zijn niet onderworpen aan BTW. Daartoe moet aan de ereloonnota van de advocaat een originele kostenstaat worden toegevoegd

Cathy De Waele, advocate


Doe de materialenscan en ontdek hoe duurzaam materialengebruik zowel uw onderneming als de maatschappij ten goede komt. U voelt de noodzaak om te innoveren zodat u uw marktpositie kunt versterken. En u beseft dat efďŹ ciĂŤnt omspringen met grondstoffen en energie de logische stap is die zal zorgen voor meer bedrijfszekerheid, ook in de toekomst. Laat uw bedrijf dan nu doorlichten door de materialenscan. Die screening is GRATIS en wordt uitgevoerd en opgevolgd door een erkend adviseur. Meer info en het inschrijvingsformulier vindt u op www.materialenscan.be

Vrij Ondernemen oktober-november-december 2013  

In de nieuwe editie van het LVZ-magazine Vrij Ondernemen pakken we uit met een interview met minister Alexander De Croo. Het is een vooruitb...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you