Page 1

Vrij

Het

vernieuwde

LVZ-magazine

Ondernemen

Jaargang 68 - april/mei/juni 2014 LVZ-magazine - Afgiftekantoor Gent X

Dossier

Interview

Lid in de kijker

Alles over 足e-commerce

Carina Van Cauter (Open Vld)

Ondernemen met Frankrijk


LVZ pakt de crisis aan!

Adverteer nu in Vrij Ondernemen (Oplage 36.000 ex., met de post bedeeld aan zelfstandigen en ondernemers)

Vrij

Vrij

Ondernemen

Jaargang 67 - juli/aug./sept. 2013 LVZ magazine - Afgiftekantoor: Gent X

Vrij

Ondernemen

YoUNes BAKT MAsTeLLeN MeT eeN MiCroKreDieT

WAT DOET UW SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS VOOR U?

Interview met Younes Benzaza, uitbater van Mastelle en co

Dossier Rechten en Plichten

Jaargang 67 - okt./nov./dec. 2013 LVZ magazine - Afgiftekantoor: Gent X

Ondernemen

Hoe ZiT DAT MeT UW PeNsioeN?

LANGER WERKEN IN DE PRAKTIJK

Alexander De Croo nodigt uit

Liliane Ryckaert (72), zaakvoerder Carrefour Market

SOCIALE MEDIA

Voor ondernemers

Jaargang 68 - jan./febr./ma. 2014 LVZ magazine - Afgiftekantoor: Gent X

WiN

het boek van Anita Stevens

De LieFDe Voor eeN AMBACHT

LANGER EN ANDERS WERKEN

Dag van de Ambachten, zondag 23 maart

Interview met loopbaancoach Anita Stevens

10 PUNTENPROGRAMMA LVZ VOOR 25 MEI

- 20 % op alle - 50 % op alle advertenties advertenties als lid van LVZ! Voorbeeld: volle pagina vierkleur t.w.v. e 2.500 voor slechts e 2.000*

Voorbeeld: halve pagina vierkleur t.w.v. e 1.600 voor slechts e 800*

* Alle prijzen exclusief BTW en onder voorbehoud van aanlevering van drukklare foutloze Hires PDF

Contacteer ons: LVZ - Livornostraat 25 - 1050 Brussel - 02-426.39.00 - fax 02-426.34.17 - info@lvz.be


Voorwoord 3

Wij zorgen voor nieuwe jobs

In dit nummer

22 18

Zoals u merkt heeft uw magazine Vrij Ondernemen een nieuwe look gekregen. We hopen dat het u bevalt en dat de reportages, interviews en nieuws over de wereld van de zelfstandigen en ondernemers u in de nieuwe stijlvolle lay-out nog meer zullen aanspreken en boeien. LVZ en LVZ-Vormingsdienst blijven ondertussen op de bres staan in de verdediging van de belangen van alle zelfstandige ondernemers. Dat is nodig, dat weet u zelf beter dan wie ook.

4

Luc Soens, directeur Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

10

Voor LVZ is het duidelijk: onze ondernemers en zelfstandigen verdienen meer respect. 23

4 Online shoppen 10 Carina Van Cauter: “Deze federale regering deed wel veel voor zelfstandigen en ondernemers.” 14 Hoe 45-plussers langer aan de slag houden? 18 Lid in de kijker: Jos Helewaut 22 Menen modieus 23 Dag van de ambachten 25 Ontslag voortaan te verantwoorden

Colofon V.U.: Roni De Waele, Livornostraat 25, 1050 Brussel T: 02-426.39.00, F: 02-426.34.17, info@lvz.be, www.lvz.be Abonnement: 110 euro per jaar, lidgeld LVZ inbegrepen, storten op rek. nr. 425-5190021-35 van LVZ. KBC IBAN BE57 4255 1900 2135, BIC KREDBEBB Oplage: 36.000 ex.

Voor het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen is het duidelijk: onze ondernemers en zelfstandigen verdienen meer respect. Van de politieke wereld verwachten we dan ook dat ze na 25 mei een aantal dringende maatregelen neemt om het ondernemersklimaat te verbeteren. Want dat is wat een overheid moet doen, of het nu een gemeentelijke, een regionale, een federale of een Europese is: zorgen dat het voor ondernemers gemakkelijker en eenvoudiger wordt om hun bedrijf uit te bouwen, hun activiteit te ontplooien en werkgelegenheid én welvaart te creeëren. De kortste weg naar welvaart is nog altijd het scheppen van nieuwe arbeidsplaatsen. Het zijn onze kmo’s, onze zelfstandigen en onze bedrijven die daarvoor zorgen, en niemand anders. Daarom is er een loonlastenverlaging van minstens 3 miljard euro nodig. Dankzij de liberalen in de federale regering is daar voor de komende jaren reeds 3 x 450 miljoen voor uitgetrokken. Dat is niet voldoende. De politici weten wat hen te doen staat.


4 Dossier e-commerce

Online shoppen E-commerce zit in de lift. Ook u hebt ongetwijfeld al eens een product via het internet gekocht. Volgens BeCommerce, de vereniging van online handelaars, beleefden we in 2013 zelfs een recordjaar en hebben we de achterstand op de buurlanden ingehaald. Toch liggen er nog steeds heel wat kansen voor het grijpen om de sector in België verder uit te bouwen. Wij staken ons licht op bij the AIM, een gespecialiseerd online marketing bedrijf dat ondernemers bijstaat in de uitbouw van hun online plannen. We gingen ook langs bij Euro Joe in Moorslede. Dankzij een goed werkende webshop verkopen Nicky en Joe hondenmateriaal over de hele wereld.

Kan e-commerce uw omzet verhogen? 10 vragen voor het opstarten van een webshop

1.

Is dit het moment om met e-commerce te starten? Bart Verhoeven, Business Development Manager bij the AIM: “Ecommerce is in ons land aan een opmars bezig. Enkele feiten en tendensen om dat te bewijzen: 52% van de surfende Belgen kocht vorig jaar online. Gemiddeld spendeerden ze daarbij voor gemiddeld 187 euro per maand. Een op acht Belgische bedrijven heeft een webshop. 65 % van de producten die we online zoeken zijn enkel beschikbaar in een buitenlandse webshop. 1,6 miljard euro ging in 2013 naar buitenlandse webshops. We laten dus nog heel wat kansen liggen. Uit cijfers blijkt dat kmo’s die aan e-commerce doen viermaal sneller groeien.”

2.

Welke voordelen biedt een webshop tegenover een fysieke winkel? Annelies Pandelaers, marketeer bij the AIM: “Naast een (eventuele) fysieke winkel, biedt een webshop de mogelijkheid gemakkelijk nieuwe klanten te werven. U bent immers niet gebonden aan een bepaalde locatie en eigenlijk kan de hele wereld uw doelgroep zijn. Een webshop kan 24 uur per dag open zijn, 7 dagen in de week. Uw klanten kunnen dus dag en nacht het productaanbod bekijken, verleid worden tot een aankoop en bestellingen plaatsen.” Verhoeven: “E-commerce is meer dan webverkoop: de consument gebruikt webshops ook vaak voor research. De link leggen tussen de kanalen is dus cruciaal.”

3.

Welke producten of diensten kan ik online verkopen? Verhoeven: “Eigenlijk kan je alle artikelen aanbieden die niet te zwaar of te heet zijn en uiteraard ook geen levende dieren, explosieven of drugs (lacht). Modeartikelen worden het meest online gekocht. Daarna komen tickets, overnachtingen en boeken.” Pandelaers: “Stel jezelf vooraf de juiste vragen in verband met het transport. Soms zijn producten te groot of te zwaar om te verzenden. Hoe zal je als fietshandelaar bijvoorbeeld fietsen verzenden? Ga op zoek naar de juiste partner of pakjesdienst, of werk met afhaalpunten. Niet elke handelaar zal via e-commerce zijn doelstellingen kunnen behalen. In dat geval zijn er misschien wel alternatieven via e-marketing.”


Dossier e-commerce 5

4.

Kost het opstarten van een webshop veel tijd? Verhoeven: “Een webshop zonder voorraadbeheer start je makkelijker en goedkoper dan een shop die in verbinding moet staan met een database. Een handelaar die zo’n 1.000 producten in zijn aanbod heeft zitten, zal die niet in een paar kliks op internet kunnen gooien. Een webshop vraagt een aangename presentatie met aantrekkelijke foto’s, veel informatie en als het kan zelfs filmpjes. Denk vooraf goed na over de koppeling met de eigen database of die van een leverancier. Investeer je op dat vlak in een automatische koppeling of werk je manueel? Een webshop zal sowieso het nodige dagelijkse beheer vragen.”

5.

Hoe promoot ik mijn webshop? Verhoeven: “Wij hameren op een sterk internet marketing plan. Het volstaat niet om zomaar een webshop online te plaatsen. De shops die een beroep doen op online advertising verkopen het best. Met toepassingen als Google Adwords, e-mailmarketing, integratie met social media of online video kan je consumenten naar je website halen.” Pandelaers: “Naast verschillende Google-technieken, blijven ook online reviews het goed doen. Geef klanten dus de mogelijkheid een recensie te schrijven over het product of de dienst. Andere klanten lezen dat, het biedt vertrouwen en vaak geeft het zelfs de doorslag.”

6.

Hoe kan ik met mijn webshop scoren op Google? Pandelaers: Voor veel mensen zijn zoekmotoren de toegangspoort tot het internet. Technisch komt het er daarom op aan je webshop indexeerbaar te maken. Maar om bovenaan te verschijnen in de zoekresultaten van Google kan u met de juiste trefwoorden gebruik maken van de Google AdWords. Vrij nieuw zijn de Product Listing Ads die foto’s van producten en prijzen doen verschijnen bij het zoeken naar bepaalde

Annelies Pandelaers en Bart Verhoeven: “Het volstaat niet om zomaar een webshop online te plaatsen.”


6 Dossier e-commerce

kwaliteitsgarantie voor hun klanten. Het bekendste label in ons land is dat van BeCommerce. De voorwaarden zijn streng, maar die inspanningen leveren voordelen op. Het is een indicatie voor een potentiele klant: hier kan ik mijn portefeuille bovenhalen, veilig betalen en zeker zijn dat mijn bestelling goed zal aankomen. Ook via een dienst na verkoop en het duidelijk aangeven van contactgegevens bouw je vertrouwen op.”

10.

trefwoorden. Zo kunnen mogelijke consumenten nog sneller in je webshop terecht komen.”

7.

Welke informatie kan een webshop me opleveren? Verhoeven: “Via Google Analytics kom je heel wat te weten. De statistieken tonen hoe mensen je webshop zijn binnengekomen, hoe ze je gevonden hebben, op welke pagina’s en producten ze geklikt hebben, hoelang ze in je webshop doorgebracht hebben. Zeker in de beginperiode is die constante feedback een waardevol instrument. Zo kan je opsporen waar het fout loopt in het aankoopproces. Verander dan de boodschap of verplaats een knop voor een vlotter verloop. Meten is weten.” Pandelaers: “Een persoon die de webshop verlaat, kan je via remarketing nog een boodschap nasturen. Zo gebeurt het dat je op andere websites of social media-kanalen advertenties ziet met net dat paar schoenen waar je eerder al op klikte.”

8.

Aan welke wettelijke vereisten moet ik voldoen? Verhoeven: “Informeer je voldoende over de wettelijke vereisten

bij de opstart van een webshop. Slecht beheerde webshops hebben bijvoorbeeld geen wettelijke algemene voorwaarden, geen verzakingsrecht of geen aangepast btw-tarief voor verkoop in het buitenland wat kan leiden tot frauduleuze praktijken. Misbruiken kunnen strenge boetes met zich meebrengen.” Pandelaers: “Belangrijk is dat het verzakingsrecht wordt gerespecteerd. Vanaf het moment dat de klant het product ontvangt, mag hij dat zonder opgave van reden terugsturen. Het wettelijk minimum is 14 kalenderdagen, maar sommige webshops bieden langere termijnen aan. De Europese wetgeving is recent aangepast. Het is dus belangrijk om het juridische luik goed op te volgen of u te laten bijstaan.”

9.

Hoe bouw je online vertrouwen op met de klant? Pandelaers: Vertrouwen en zekerheid zijn belangrijke waarden voor online consumenten. Sites die beantwoorden aan de wettelijke vereisten en voldoen aan voorwaarden inzake gebruiksgemak en veiligheid kunnen via verschillende instanties een kwaliteitslabel aanvragen. Door dit zichtbaar te maken op de webshop wordt het een

Welke evoluties mag ik als webshop-houder niet missen? Pandelaers: “Vandaag moet een webshop mobile responsive zijn. Dat betekent dat de site zich aanpast aan elk formaat. Je online winkel moet er op elk toestel immers goed uitzien. In België heeft nu al 39% een smartphone of tablet. Tabletgebruikers besteden 21% meer dan andere surfers. Gebruiksgemak wordt uw klantvriendelijkheid. Webshops waarbij je als consument vanuit je zetel kan winkelen, zullen daarvan profiteren. Volgens Ogone, dat in ons land de betalingen regelt voor 85% van alle webshops, vertegenwoordigen betalingen via smartphone en tablet zo’n 13,5% van alle betalingen.” Verhoeven: “Vaak surfen consumenten via hun tablet of smartphone, vinden ze zo een product maar moeten ze nog overschakelen naar een desktop om te kunnen betalen. Voor velen is dat een brug te ver. Nieuwe applicaties die het online betalen vergemakkelijken, zitten er aan te komen. Zo zal je bijvoorbeeld een artikel kunnen scannen met je smartphone en door het geven van een pincode betalen zonder kaartlezer. Webshops moeten meteen kunnen inspelen op die nieuwigheden.”

Meer informatie: www.the-aim.be


Dossier e-commerce 7

Euro Joe haalt

internationale successen met webshop Een webshop die de omzet van je onderneming de hoogte induwt? Welke handelaar droomt er niet van? Euro Joe uit Moorslede verkoopt materiaal voor honden en de hondensport, en heeft ook een kledinglijn. In hoofdzaak richt het zich op e-commerce. Zo haalde het bedrijf van Nicky en Joe mooie resultaten met zijn webshop. Die brengt hun producten overal ter wereld.

Joe en Nicky halen足 13.000 online 足bezoekers per maand.


8 Dossier e-commerce

Zaakvoerder Joe

Voor we langsgaan bij Euro Joe in het West-Vlaamse Moorslede surfen we al eens naar hun webshop. Op www.eurojoe.com valt ons meteen het uitgebreide aanbod op. We kunnen doorklikken naar voedingssupplementen, outdoor kledij, bijtpakken en –kussens, arm- en beenstukken, enz. Bovenaan kunnen we de website in maar liefst vier talen laten vertalen en uiteraard vinden we in de rechterhoek het welbekende winkelmandje. Wij hebben geen hond, dus dat blijft nog even leeg. Maar natuurlijk zijn we benieuwd naar wie zijn inkopen wel doet via deze webshop.

“We groeiden de ­voorbije jaren met 32 en 18 ­procent en v­ erkopen bijna 95 procent van onze p­ roducten in het ­buitenland’’

Nicky Van Gele: “We tellen gemiddeld zo’n 13.000 online bezoekers per maand. Dat blijkt uit de statistieken die we meten via Google Analytics. In drie jaar tijd is dat aantal vertienvoudigd.” Nicky leidt Euro Joe samen met haar man Bertrand Vindevoghel, beter bekend als ‘Joe’. Hier in Moorslede, tussen Ieper en Roeselare, worden de producten gemaakt en is er ook een fysieke winkel. Al is die eerder beperkt, toch zijn er winkelkarretjes ter beschikking. Op het domein is ook plaats voor een hondenpension. “34 jaar geleden begon ik vanuit mijn hobby deze zaak”, zegt Joe. “Eerst lag de nadruk op hondentraining en – verkoop. Na verloop van tijd werd het produceren en ver-

delen van hondenmateriaal en kleding onze core business. In dat verhaal is een belangrijke rol weggelegd voor onze webshop.”

Zoeken naar de juiste formule Joe: “17 jaar geleden ging onze eerste webshop online. Rond die tijd, tijdens de opkomst van het internet, waren we in Amerika. Daar zagen we de kansen en mogelijkheden. We zijn als bedrijf altijd vooruitstrevend geweest en met die webshop behoorden we tot de pioniers in onze branche.” De eerste pogingen van Euro Joe in de e-commerce kenden echter niet het gewenste succes. “Onze eerste webshop hebben we zelf opgezet. Helaas scoorde die niet voldoende bij Google. Om echt gevonden te worden en dus te verkopen, hadden we hulp van buitenaf nodig. We wilden onze producten niet meer op pagina 10 van de zoekresultaten zien verschijnen, wel helemaal bovenaan de lijst.” Om te slagen in die doelstelling contacteerden Nicky en Joe een tiental IT-bedrijven. “Drie jaar geleden zijn we met de webshop begonnen die nu online staat”, zegt Nicky. “Het was een investering en in het begin ook een leerschool. Maar nu plukken we de vruchten van die inspanningen.” Euro Joe haalt nu wel de beoogde resultaten bij zoekacties op het internet. Dat vertaalt zich ook in de


Dossier e-commerce 9

verkoopcijfers. Joe: “Twee jaar geleden kende ons bedrijf een groei van 32%, dit jaar stijgen we met 18%. Dat is voor een groot deel te danken aan onze webshop.”

Bestellingen uit de hele wereld “90 tot 95% van onze verkochte producten gaat naar het buitenland”, zegt Joe. “Onze webshop is dus van groot belang voor onze werking. In Europa scoren we het best, maar we verkopen ook in bijvoorbeeld China, Amerika of Australië. Onze naam staat hoog aangeschreven in de hondensport. Wij staan voor kwaliteit en doen zaken met onder meer Belgische, Britse, Oostenrijke, Amerikaanse en Australische leger- en politiediensten.” Talen zijn belangrijk in zo’n internationale business. De webshop van Euro Joe is te lezen in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en binnenkort zelfs in het Spaans. Wie bij Euro Joe binnen Europa een bestelling plaatst van meer dan 100 euro, betaalt geen verzendingskosten. “Buiten Europa bekijken we de verzendkosten met de koper in kwestie”, zegt Nicky. “Een bestelling verzenden naar iemand uit Indonesië bijvoorbeeld, kost 300 euro aan verzendingskosten. De hoge transportkosten zijn vaak ook het gevolg van de omvang en het gewicht van onze producten. Mijn mailbox loopt elke dag vol met vragen van consumenten over onze producten of de verzendkosten.”

Snel gevonden, vlot bestellen Wat zijn voor Nicky en Joe belangrijke aandachtspunten bij de uitbouw van een webshop? “Zoekmachineoptimalisatie is een noodzaak”, zegt Nicky. “Bezoekers moeten je vlot kunnen vinden op het internet. Wie zoekt op trefwoorden als hondensportmateriaal, leibanden, bijtpakken, voedingssupplementen of outdoorkleding, zal ons zeker vinden. Verder zijn we bijzonder actief op sociale media zoals Facebook. Ook daar bereiken we heel wat mensen.”

De consument naar je webshop halen is een ding, hem daar houden een ander. “Een webshop moet vooral gebruiksvriendelijk zijn”, weet Nicky. “Men moet snel en makkelijk een bestelling kunnen plaatsen. Betalen via Paypall is bijvoorbeeld heel handig. Veel mensen betalen echter nog via overschrijving. Daar heb je als verkoper nog wat werk mee. Je moet die mensen vaak nog eens een herinnering tot betaling sturen. Bij Paypall gaat het snel: klik, klik en het is betaald. Voor ons is dat ideaal. Je moet het ijzer smeden terwijl het heet is.”

Toekomst Nicky en Joe kunnen zich een leven zonder webshop niet meer inbeelden. “Met ons doelpubliek was een webshop een absolute noodzaak. We zitten hier op de boerenbuiten, mensen kunnen langskomen als ze dat willen. Maar een buitenlander kan het eigenlijk weinig schelen van waar we precies opereren. Die wil kwaliteit en een vlotte levering.” In juli krijgt de shop een opknapbeurt. Nicky: “Onze webshop moet klaar zijn voor nieuwe evoluties. Mensen gebruiken steeds vaker tablets of smartphones. Onze shop moet zich nog beter aanpassen aan die mobiele apparaten. Ook het online betalen zal nog makkelijk worden. Als die nieuwe technieken beschikbaar zijn, moeten we die meteen kunnen aanbieden.” “We leven in een internetwereld”, besluit Joe. “Mensen willen iets nieuws graag snel uittesten. Achterop hinken is voor ons geen optie. We zijn niet bang om dingen te proberen en te veranderen. We willen meteen mee zijn.” De webshop van Euro Joe is te vinden via www.euro-joe.com. Maar u kan ook ter plaatse een kijkje gaan nemen tijdens de opendeurdagen op 2, 3 en 4 mei telkens van 10u tot 18u. Adres: Kleine Ravestraat 3, 8890 Moorslede

Wist u dat? Steeds meer Belgen kopen online. Driekwart van de internetgebruikers zegt dat ze al iets kochten via het web, in totaal gaat het om 6 Belgen op 10. Vooral de oudere leeftijdscategorieën, boven de 44 jaar, en de hogere inkomensklasse, hebben de voorbije twee jaar de weg gevonden naar e-commerce. Een op vijf Belgen die via het internet aankopen doen, doet dat minstens één keer per maand. Ze geven daarbij gemiddeld 170 euro per maand uit. Op jaarbasis is dat 2.040 euro, dertig procent meer dan twee jaar geleden. Belgen kopen nu vooral kleding en schoenen online. Hotels, reizen en boeken blijven populair. Ook schoonheidsproducten zitten in de lift. Digitale muziek en cd’s verliezen dan weer terrein. Voeding is de populairste aankoop die het meest regelmatig terugkomt. Voor het eerst noemen online consumenten de prijs als belangrijkste reden om via het internet te kopen. Tijdwinst en gemak blijven belangrijk, maar de prijs is nu de hoofdreden geworden. Het vertrouwen in webwinkels is in het algemeen ook gestegen. Bijna 9 op 10 zegt ook in de nabije toekomst online te zullen winkelen. (bron: Comeos)


“Deze federale regering deed wel veel voor zelfstandigen en ondernemers’’


Interview 11

Carina Van Cauter (Open Vld) verdedigt ­economische realisaties “Voor sommigen is het natuurlijk nooit goed en nooit genoeg, maar de uittredende federale regering heeft wel degelijk veel gedaan voor de zelfstandigen en de ondernemers.’’ Aan het woord is Carina Van Cauter, door De Standaard verkozen tot beste parlementslid en op 25 mei opnieuw kandidaat voor Open Vld op de 2de plaats van de Oost-Vlaamse lijst voor de Kamer. “Niet alleen zijn de jarenlange discriminaties rond het minimumpensioen en de kinderbijslag opgelost in het voordeel van de zelfstandigen. Ook voor de ondernemers en de bedrijven in het algemeen zijn heel wat maatregelen genomen om de concurrentiekracht en de gezondheid van onze economie te verhogen.’’

Carina Van Cauter is één van de justitiespecialisten van Open Vld. Maar ook het bedrijfsleven en het lot van de zelfstandigen liggen haar nauw aan het hart. Op vraag van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen (LVZ) somt ze de verwezenlijkingen van Di Rupo I op voor de zelfstandigen en ondernemers in dit land. “Tot spijt van wie het benijdt, maar zoals steeds hebben de liberale ministers in deze federale regering opnieuw het verschil gemaakt.’’

0,41 procent zal verbeteren. Daarnaast zal er geen btw meer betaald moeten worden op de federale bijdragen voor gas en elektriciteit. In 2015, 2017 en 2019 volgen dan nog drie schijven van 450 miljoen euro voor de ondernemingen: 1/3 voor de lage lonen, 1/3 voor een forfait op alle lonen en 1/3 op nacht- en ploegenarbeid. Tenslotte zijn er nog drie schijven van 50 miljoen euro voorzien om het nettoloon van de werknemers te verhogen via de werkbonus.’’

“Laat mij beginnen met enkele maatregelen die alle ondernemers en de hele economie ten goede komen’’, zegt Van Cauter. “De index werd hervormd om beter aan te sluiten op het werkelijk koopgedrag van de consument. Op kruissnelheid moet dat een gunstig effect van 0,4 procent opleveren op de loonkostenhandicap. De loonstop voor 20132014 in de privésector is de grootste loonmatiging sedert 1996. Ook dit moet de loonkostenhandicap met 0,9 procent verlagen. Sedert april 2013 is een lineaire lastenverlaging voor alle ondernemingen in voege, die in 2014 op kruissnelheid 373 miljoen euro zuurstof aan de economie zal geven. Het gaat om een versterking van de forfaitaire RSZ-korting voor alle 3 miljoen werknemers in de privésector van 400 euro per kwartaal tot 455 euro sedert 1 januari. Daar komt nog 80 miljoen euro bij voor de compensatie van de afschaffing van de carensdag. Alles samen (index, loonstop en lastenverlaging) mag je hiermee rekenen op 2,4 miljard euro aan extra zuurstof voor de bedrijven.’’

Eerste vijf aanwervingen ­goedkoper

“Daarnaast komt een extra relancepakket van 2 miljard euro voor de periode 2014-2019’’, gaat Carina Van Cauter door. “Daarin zit de verlaging van de btw op elektriciteit die voor een indexvertraging zal zorgen en de loonkostenhandicap

Zijn er ook maatregelen voor ­beginnende ondernemers die ­personeel willen tewerkstellen? “Uiteraard. Sedert oktober 2012 geldt een verhoogde korting op de sociale bijdragen voor de eerste drie aanwervingen. Sedert 1 januari dit jaar is dit uitgebreid naar de vierde en vijfde aanwerving. Heel wat zelfstandigen en kleine ondernemers zijn hier niet van op de hoogte, maar voor 2014 gaat dit om 138 miljoen lastenverlaging voor de kmo’s. Op die manier wordt ondernemen aangemoedigd door de aanwerving van werknemers in de eerste jaren fors goedkoper te maken.’’ “Daarnaast is op alle werknemers een structurele RSZ-korting van 445 euro per kwartaal van toepassing. Voor de lage lonen en de hoge lonen geldt een extraRSZ-korting, die nu ook gekoppeld is aan de index. Dat maakt arbeid goedkoper voor kmo-bedrijven in de horeca, bouw, handel, enz.’’ “Bovendien worden investerende kmo’s vanaf 2014 financieel extra ondersteund met een investeringsaftrek’’, gaat Carina Van Cauter door. “Dit is een fiscaal voordeel waarbij de kmo eenmalig maximum 4 procent van de aanschaffings- of be-


12 Interview

leggingswaarde mag aftrekken van de belastbare winst, bovenop de bestaande verhoogde investeringsaftrek. Deze investeringsaftrek kan wel niet samen toegepast worden met de notionele interestaftrek. De investerende kmo moet dus een keuze maken tussen beide fiscale voordelen. Daarnaast moeten kmo’s 1 % van de bedrijfsvoorheffing van hun werknemers niet doorstorten naar de fiscus, dit is dus een directe lastenverlaging op de loonkost.’’ “Tenslotte wordt ook meer ingezet op jongeren en op 54-plussers. Er zijn 10.000 instapstages voorzien voor laag-

Carina Van Cauter

71 procent! Een alleenstaande zelfstandige krijgt nu 1.060,94 euro, daar hebben we nog iets in te halen.’’ “Tegelijk is deze regering erin geslaagd de kinderbijslag voor zelfstandigen volledig gelijk te schakelen. Het eerste kind krijgt nu eveneens 90 euro, en op 1 juli worden de kinderbijslagen overgeheveld naar de gemeenschappen. Ook zelfstandige moeders kregen iets extra: een verhoging van 260 euro van hun uitkeringen tijdens het zwangerschapsverlof.’’ “Daarnaast werden verbeteringen aangebracht aan de faillissementsverzekering. De zelfstandige in faling krijgt meer tijd om de aanvraag in te dienen, hij kan er meer dan één keer een beroep op doen en de verzekering is uitgebreid naar overmacht (brand, natuurramp, vernieling van de werkplaats door derden, beroepsallergie). Ook is de bescherming van de hoofdverblijfplaats van de zelfstandige uitgebreid naar zelfstandigen in bijberoep en naar zelfstandigen die nog actief zijn na hun pensioen.’’

“Zoals steeds hebben de liberale ­ministers in deze federale regering opnieuw het verschil gemaakt.’’ geschoolde jongeren. En tot 30 jaar kunnen laaggeschoolde jongeren gedurende drie jaar genieten van 500 euro RVA-activering en 500 euro RSZ-korting. Dit komt neer op een nettoloon dat gelijk is aan het brutoloon. Voor oudere werknemers is een korting voorzien van 400 euro per kwartaal voor 54-plussers tot 800 euro voor 65-plussers, tot een loongrens van 4.080 euro per maand.’’

Minimum gezinspensioen 71 % gestegen Op sociaal vlak mag deze regering toch ook uitpakken met de ­historische gelijkschakeling van het minimum gezinspensioen? Carina Van Cauter: “Dit is werkelijk een zeer belangrijke symbolische verwezenlijking door pensioenminister Alexander De Croo en minister van middenstand Sabine Laruelle. Eindelijk krijgt een zelfstandigengezin een gelijk minimumpensioen als een werknemer. Bij een volledige loopbaan gaat het nu om 1.403,73 euro. Op tien jaar tijd is een stijging met liefst

Zuurstof voor horeca in nood “Deze regering besefte ook dat bepaalde sectoren nog extra moesten gesteund worden. Ik denk aan de horeca, maar ook aan de bouwsector. Daarom zijn er in de horeca en de bouw nu 180 goedkopere overuren per jaar, voor horecazaken die met de elektronische kassa werken en voor bouwbedrijven met werfregistratie. Alle andere sectoren behouden hun 130 goedkopere overuren.’’ “Maar er is ook een alomvattender horecaplan’’, benadrukt Carina Van Cauter. “Hotels, restaurants en cafés hebben nu een soepeler systeem van gelegenheidsarbeid en sedert 1 januari een RSZkorting op hun vast personeel. Samen met de goedkopere overuren gaat het om een pakket maatregelen van 84 miljoen

euro of een daling met 12 procent van de sociale bijdragen in die sector. En ook de horeca kan bovenop genieten van de indexering van de lageloongrens, de goedkope aanwerving van de eerste vijf werknemers en de investeringsaftrek.’’ “Ook voor andere zelfstandige beroepen zijn er verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een nieuwe vastgoedmakelaarswet die makelaars en consumenten beter beschermt. Er is een eigen deonthologische code voor psychologen, een wettelijke erkenning van de diergeneeskundige rechtspersoon en een beperkte beroepsaansprakelijkheid voor landmeterexperten.’’ Allemaal goed en wel, maar het ­bedrijfsleven was helemaal niet tevreden met de beslissing om de liquidatiebonus vanaf 1 oktober 2014 op te trekken van 10 naar 25 procent. “Ik ben blij dat u deze opmerking maakt. Dit laat me toe om duidelijk te maken dat in ruil voor deze verhoging van de roerende voorheffing bij de vereffening van een vennootschap twee zeer ondernemingsvriendelijke maatregelen genomen werden die niet genoeg benadrukt kunnen worden. Ten eerste kunnen reserves die werden opgebouwd voor 31 maart 2013 omgezet worden in kapitaal aan een tarief van slechts 10 procent roerende voorheffing. Na een periode van vijf jaar voor kmo’s en van negen jaar voor andere ondernemingen kan dit kapitaal uitgekeerd worden aan een 0-tarief, in plaats dat het als dividend van deze reserves belast wordt tegen het normale tarief van 25 procent. Ten tweede worden dividenden uit nieuw kapitaal in kmo’s slechts de eerste twee jaar belast aan het huidige tarief van 25 procent roerende voorheffing. Vanaf het derde jaar is dit tarief 20 procent en vanaf het vierde jaar zakt het tot 15 procent, ofwel het tarief van voor deze regering.’’


“Laat ­gezinswoning ­onbeslagbaar verklaren” Heel wat zelfstandigen zijn vaak te weinig op de hoogte van een aantal maatregelen of wetten die hen een bijkomende bescherming of zekerheid geven. “Een typisch voorbeeld is de mogelijkheid om de gezinswoning onbeslagbaar te laten verklaren tegen schulden’’, zegt Carina Van Cauter.

Carina Van Cauter

Het is al sedert midden 2007 mogelijk voor een zelfstandige, vrije beroeper of zaakvoerder van een vennootschap om de gezinswoning onbeslagbaar te laten verklaren via een notariële akte. Rechtspersonen als een nv (naamloze vennootschap) of bvba (besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid) kunnen al rekenen op een zekere beperking van de aansprakelijkheid. Eenmanszaken of zelfstandigen die niet onder een dergelijke vennootschapsvorm vallen, genieten die bescherming niet. Zij lopen het gevaar dat hun eigen vermogen wordt aangesproken als ze schulden hebben. Als hun gezinswoning in beslag wordt genomen, staan ze soms letterlijk op straat.

“Als hun gezinswoning in beslag wordt genomen, staan ze soms letterlijk op straat.’’

Daarom is er een wettelijke regeling waarbij de zelfstandige via een voor de notaris afgelegde verklaring de gezinswoning kan

beschermen tegen ontslag. Maar in de praktijk wordt heel weinig gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid. Men kan deze mogelijkheid ook niet verplicht maken. Sommige zelfstandigen bijvoorbeeld kiezen ervoor om hun gezinswoning als waarborg te gebruiken voor een krediet. Onlangs nog is de bescherming van de hoofdverblijfplaats of gezinswoning nog uitgebreid, tot de zelfstandigen in bijberoep, en tot de zelfstandigen die actief zijn na hun pensionering. Een maatregel die de bescherming van de gezinswoning beter bekend zou kunnen maken is volgens Carina Van Cauter een informatieplicht van de notaris bij de aankoop van een woning door een zelfstandige ondernemer. Die zelfstandige kan dan uiteraard nog altijd zelf beslissen of hij de woning onbeslagbaar wil laten verklaren of niet.


14 Rechten en plichten

Hoe ervaren ­werknemers langer aan de slag ­houden in uw bedrijf? De oudere, de ervaren of de vintage werknemer. What’s in a name? De discussie over de pensioenleeftijd en het langer werken doet iedereen stilstaan bij ouder worden in onze huidige maatschappij. Ook de werkgevers. Hoe kunnen zij hun ervaren werknemers langer aan boord houden en wel op een efficiënte manier?

De problematiek van het langer werken is een belangrijk aandachtspunt voor het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen. De aanzet en inzichten uit 2013, met onder meer de themadag ‘Uw pensioen en langer werken’, worden in 2014 verder uitgewerkt. Zo nam de LVZVormingsdienst eind april deel aan het colloquium

over oudere werknemers, dat georganiseerd werd naar aanleiding van tien jaar Ervaringsfonds. “Het wordt tijd om de negatieve denkbeelden over ouder worden in de werkomgeving uit te roeien. We mogen de ervaring, competenties en de capaciteiten van oudere medewerkers niet verloren laten gaan. We moeten


15

ze net gebruiken”, zei Pierre Paul Maeter, voorzitter van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg waarbinnen het Ervaringsfonds opereert. Het Ervaringsfonds is gericht op het behoud van de oudere werknemers op de arbeidsmarkt. Het fonds heeft als doel de ondernemingen aan te zetten tot initiatieven ten voordele van hun ervaren werknemers van 45 jaar of meer. Hiertoe ondersteunt het fonds heel wat ergonomische verbeteringen en competentiegerichte investeringen in ondernemingen.

Maatregelen en toepassingen Om de lage werkzaamheidgraad bij ouderen aan te pakken sloten de sociale partners in 2012 de collectieve arbeidsovereenkomst nr.104. Sinds 2013 moet elke onderneming met meer dan 20 werknemers een ‘werkgelegenheidsplan oudere werknemers’ opstellen. Het moet maatregelen bevatten om werknemers van 45 jaar en ouder aan te trekken of langer te behouden binnen het bedrijf. Die cao 104 was een vaakvoorkomend gespreksonderwerp tijdens het colloquium. Al werd er ook gewezen op de maatregelen voor oudere werknemers die vaak niet gekend zijn bij werkgevers. Dat zette ons er toe aan om enkele maatregelen en toepassingen voor te stellen.

1.

Het Ervaringsfonds Het Ervaringsfonds geeft financiële ondersteuning aan ondernemingen en organisaties die initiatieven nemen om het behoud van tewerkstelling van de ervaren werknemers te bevorderen. Wie: het Fonds richt zich tot ondernemingen uit de privé-sector (voor werknemers van 45 jaar en ouder). Wat: het ondersteunt werkgevers in hun projecten die het welzijn en de arbeidsmogelijkheden voor ervaren werknemers verbeteren. Voorbeelden: de vermindering van de psychosociale belasting, de aanpassing van de arbeidsorganisatie en de verbetering van de ergonomische omstandigheden.

Voordelen: naast de financiële ondersteuning kunnen de projecten leiden tot de uitbouw van een leeftijdsbewust personeelsbeheer en de valorisatie van de knowhow van de ervaren werknemers en het behoud ervan binnen het bedrijf. Info: Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (www.ervaringsfonds.be).

2.

Vermindering van sociale bijdragen Om de indienstneming en het aan het werk houden van oudere werknemers te stimuleren kunnen werkgevers aanspraak maken op een doelgroepvermindering voor hun werknemers van 54 jaar of ouder. Wie: de werkgevers die personeel tewerkstellen dat onderworpen is aan alle takken van de sociale zekerheid. De werknemers behoren tot categorie 1 voor de toepassing van de structurele bijdragevermindering (het zijn dus geen werknemers uit de sectoren “sociale maribel” noch uit de beschutte of sociale werkplaatsen). Ze moeten minstens 54 jaar oud zijn op de laatste dag van het kwartaal. Enkel de werknemers van wie het kwartaalloon lager is dan 13.401,07 euro, openen voor hun werkgever het recht op deze bijdragevermindering. Wat: de vermindering van werkgeversbijdragen bedraagt: Leeftijd op de laatste dag van het kwartaal

Bedrag van de vermindering per kwartaal

54-57 jaar

€ 400

58-61 jaar

€ 1.000

62-64 jaar

€ 1.500

Vanaf 65 jaar

€ 800

Info: bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (www.rsz.fgov.be) of uw sociaal secretariaat.

3.

Activaplan Het Activaplan is een tewerkstellingsmaatregel die voorziet in een vermindering van de patronale

Pierre Paul Maeter

“We mogen de ervaring, competenties en de ­capaciteiten van oudere medewerkers niet verloren laten gaan’’ basisbijdragen voor de sociale zekerheid bij aanwerving van een werkzoekende. Wat: deze vermindering wordt gekoppeld aan een activering van de werkloosheidsuitkering of maatschappelijke integratie bij de aanwerving van een werkzoekende die volledig uitkeringsgerechtigd werkloos is of die het leefloon geniet. Info en voorwaarden: Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (www.rsz.fgov.be) en FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (www.werk.belgie.be).

Winnaars boek De Vintage Werknemer In de vorige editie van Vrij Ondernemen kon u deelnemen aan onze wedstrijd waarmee een exemplaar van het boek De Vintage Werknemer te winnen viel. De winnaars zijn Tineke Van den Dooren uit Wetteren, Ludo Coenen uit Houthalen, Miranda Van Huffel uit Tongeren, Luc Verhaert uit Berchem en Vincent Deckers uit Antwerpen. Zij kregen hun boek inmiddels opgestuurd.


16 Kort en Krachtig

“Eén zwaluw maakt de lente niet. Maar de bodem van de crisis is bereikt en we zijn langzaam uit het dal aan het ­kruipen. De echte kentering komt er zodra de jeugdwerkloosheid begint te dalen.’’ Jan Denys (Randstad) over het klimaat op de arbeidsmarkt

1 miljoen Er zijn voor het eerst meer dan 1 miljoen zelfstandigen in België. Twee op drie zijn zelfstandigen en ondernemers in hoofdberoep, bijna één derde is zelfstandige in bijberoep. De stijging is op rekening van de vele Roemenen en Bulgaren die zich in België vestigden als zelfstandige omdat zij tot 1 januari 2014 geen beroepskaart konden krijgen. Er zijn ook steeds meer actieve zelfstandigen na de pensioenleeftijd (bijna 85.000, dat is 8,5 % van alle zelfstandigen).

Vlaamse op record Vlaanderen blijft steeds meer uitvoeren. In 2013 ging het om 293,6 miljard euro, (opnieuw) een stijging met 1,64 procent. Dat gebeurt vooral naar onze buurlanden, maar de grootste groei zit in Afrika (+ 18 %). Vlaanderen is daarmee goed voor 83 procent van de Belgische export.

Opletten met Sedert 8 april wordt Windows XP niet langer ondersteund door Microsoft en ontvangt u geen beveiligingsupdates meer. Het wordt dus riskant om een computer met dat besturingssysteem te blijven gebruiken, vooral als u ermee ook online betaalt of bankiert. U stapt dus beter over op Windows 7 of 8.

26.312 gsm-antennes In 2 jaar tijd is het aantal gsm-antennes in Vlaanderen verdrievoudigd. Er staan er meer dan 26.000. De top-10 (bron HLN): 1. Gent 1.203 2. Antwerpen 858 3. Mechelen 559 4. Hasselt 456 5. Genk 438 6. Kortrijk 431 7. Oostende 419 8. Deurne 372 9. Brugge 360 10. Leuven 298

Ontslag ­ verplicht motiveren Sedert 1 april moet elke werkgever een ontslag schriftelijk motiveren, als de ontslagen werknemer daarom vraagt. Weigert de werkgever, dan moet hij bovenop de normale opzegvergoeding 2 weken lonen betalen. Lees hierover ook meer op blz. 25.


Kort en Krachtig 17

Weg!

Papieren maaltijdcheque weg

... met de centjes van 1 en 2 cent

De centjes van 1 en 2 eurocent zullen langzaam verdwijnen nu er een akkoord is om de totaalprijs op het kassaticket af te ronden tot de hogere of lagere 5 cent. Deze afronding geldt echter (voorlopig?) niet bij elektronische betalingen. Daardoor vrezen de supermarkten en ook andere handelaars verlies te maken, omdat klanten zouden kunnen kiezen voor het ‘scenario’ dat hen het beste uitkomt (cash of elektronisch betalen).

Worldline schikt met handelaars Worldline, de beheerder van de elektronische betaalsystemen in ons land, is bereid tot een compensatie van 5 miljoen euro aan de handelaars. Die komt er als tegenprestatie voor de schade die de winkels leden toen het elektronisch betalen uitviel op maandag 23 december 2013, een van de drukste winkeldagen van het jaar.

Winwinlening wint De Winwinlening wordt steeds populairder. In 2013 werden er 1.668 afgesloten voor een totaalbedrag van 46,5 miljoen euro. Met de Winwinlening kan een starter makkelijker kapitaal vinden in zijn directe omgeving. Familie, vriend of kennis kan een Winwinlening toekennen en krijgt daarvoor een jaarlijkse belastingkorting van 2,5 % op het openstaande kapitaal. Het gaat om achtergestelde leningen van maximaal 200.000 euro die 8 jaar lopen. Zie www.pmv.eu

Lagere elektriciteitsfactuur niet voor zelfstandigen

De twee komende zaterdagen voor Kerstmis, op zaterdag 20 december 2014 en op zaterdag 19 december 2015 moeten de handelaars geen transactiekosten betalen voor BancontactMister Cash. Wordline engageert zich ook dat bij een panne binnen de 20 minuten zal overgeschakeld worden op een reservesysteem. Ook zullen alle handelaars kunnen gebruik maken van het Tinasysteem, waardoor betalingen bij een panne automatisch worden opgeslagen op de betaalterminal zelf.

Vanaf 1 oktober 2015 worden alleen nog elektronische maaltijdcheques toegekend, dus als bedrag op een kaart. De genieters van maaltijdcheques krijgen tot 31 december 2015 de tijd om de laatste papieren maaltijdcheques uit te geven. Vanaf 1 januari 2016 zullen die ongeldig zijn. Elektronische maaltijdcheques leveren tijds- en financiële winst op voor iedereen.

Zelfstandigen en vennootschappen krijgen vanaf 1 april geen btw-verlaging van 21 naar 6 procent op hun factuur voor elektriciteit. Particulieren wel. Medische en paramedische vrije beroepen die niet btw-plichtig zijn en hun btw niet kunnen recupereren, vallen hiermee dus volledig uit de boot.


18 Lid in de kijker

Internationaal ondernemer Jos Helewaut nieuwe voorzitter Frans-Belgische Kamer van Koophandel

Bienvenue ”

en France Jos Helewaut met zijn Maxitel die ­dateert uit de periode voor het internet. Als ­ondernemer maakte hij de digitale ­evoluties vanop de eerste rij mee.

‘Bienvenue en France’. Vrij Ondernemen trok een paar kilometer over de grens voor een gesprek met Jos Helewaut. De 64-jarige ondernemer uit Menen is sinds 1989 met meerdere bedrijven actief in Frankrijk en werd onlangs aangesteld tot voorzitter van de Frans-Belgische Kamer van Koophandel (CCFB) in Rijsel. In zijn kantoor te Roncq praten we over zijn indrukwekkende loopbaan en het ondernemerschap in België en Frankrijk.

“Dit is mijn kantoor, maar eigenlijk ben ik altijd onderweg”, zegt Jos Helewaut. “Ik heb ademruimte nodig en België werd me al snel te klein. Op uitzondering van de beginjaren van mijn carrière, toen ik vooral in Kortrijk werkte, was ik altijd actief in het buitenland. 25 jaar geleden ben ik in Frankrijk begonnen. Een speech van topondernemer Jean Van Marcke (van de industriële sanitaire groep Van Marcke) heeft me toen overtuigd. Hij zei: ‘Elke ochtend zie ik al die camionettes naar Brussel rijden. Waarom rijden ze niet de andere kant op naar Frankrijk waar zo’n grote markt ligt?’ Hij had gelijk. Ik wist waar ik heen moest.” Momenteel begeleidt Helewaut als marketeer binnen de ICT en CE (Consumer Electronics) Amerikaanse bedrijven die

actief zijn binnen Europa. In Frankrijk richtte hij daarvoor Bizz Invest op, dat ook een vestiging heeft in Amerika. Daarnaast ondersteunt hij een aantal start-ups in de audio- en telefoonaccessoire business en is hij partner en vicepresident van het Amerikaanse TextSpeak Design. Dat is het heden. Maar Helewaut leidt ons met plezier door zijn imposante carrière. Uit een vitrinekast in zijn kantoor haalt hij enkele toestellen die uit een museum over onze digitale geschiedenis lijken te komen. De Maxitel die hij ontwikkelde met Devlonics brengt ons terug naar de jaren ’80. Helewaut: “Het was een verbetering van de Minitel die in Frankrijk naam maakte als voorloper van het internet. Wij maakten van een Frans toestel een Belgisch-Frans product dat beide systemen kon raadplegen. Het waren de begindagen van de modems.”

Digitale pionier In 1991 werd Helewaut CEO van U.S. Robotics dat modems en datacommunicatie-tools ontwikkelde en verkocht. “Met U.S. Robotics gingen we een stap verder. We maakten pocket-modems die hoge snelheden haalden op het netwerk en toch betaalbaar waren. Met toegankelijke apparaten hebben we zo een stukje bijgedragen aan het internet voor de


Jos Helewaut toont zijn nieuwe Text to Speech-toepassing. Op zijn 64ste heeft hij nog heel wat ambitieuze plannen.


20 Lid in de kijker

Jos Helewaut

massa.” Een ander pronkstuk in de kast is de Palm Pilot. “Dit was in 1993 de eerste elektronische agenda. Je kon er met een digitale pen op schrijven en de informatie synchroniseren met de computer. Zo behoorden we ook tot de pioniers van de smartphones.”

voorgelezen. In de toekomst zien we die technologie als oplossing voor slechtzienden, maar er zijn ook al plannen voor de dispatching van een nooddienst in Zweden of voor toepassingen in de Australische mijnindustrie en in de sport bij het schansspringen.”

Later werd U.S. Robotics overgenomen door 3Com. Helewaut werd er general manager van Afrika en het Midden-Oosten. “Ik zie dat soort overnames als een normaal en weerkerend proces. Je gaat op in een groter geheel omdat je goed bent. Wij breken de markt open met iets nieuws. Zie ons als guerrillastrijders. Maar als je wordt opgeslorpt door een grote groep krijg je een uniform aangemeten. Dat beknot je vrijheid en je drive. Op zo’n moment ga ik weg. Na drie jaar heb ik mijn eigen bedrijf Bizz Invest opgericht om start-ups te creëren in de wereld die ik door en door ken.”

Ook nu is Helewaut opnieuw razend ambitieus. “Ik ben trots op mijn carrière. Maar ze is zeker nog niet voorbij. Noem mij maar een economist. ‘Wij hebben iets dat je kan gebruiken, maar je kent het nog niet’, dat is marketing. Maar het is ook mijn streven. Ik probeer creatief te zijn en te zoeken naar oplossingen.”

“Via de Frans-Belgische Kamer van Koophandel kan je bij je thuis een zaak opstarten. Een ­belangrijk voordeel.”

Nieuwe ambities Jos Helewaut is intussen 64, maar hij spreekt bevlogen over zijn huidige activiteiten. De nieuwe technologieën en toepassingen blijven hem uitermate boeien. “Met TextSpeak Design concentreren we ons momenteel op speech announcement waarbij teksten naar een computer worden gestuurd en meteen worden

Jos Helewaut op de foto met het Bestuur van de Frans-Belgische Kamer in Noord-Frankrijk.

Frans-Belgische Kamer van Koophandel Een dag voor onze ontmoeting werd Jos Helewaut officieel aangesteld tot voorzitter van de CCFB (Chambre de Commerce Franco-Belge). Dat gebeurde op het Consulaat-Generaal in aanwezigheid van prominente gasten uit de economische en politieke wereld. Helewaut geniet nog na. Al 20 jaar is hij bestuurder van de Frans-Belgische Kamer van Koophandel en de voorbije vier jaar was hij vicepresident. De CCFB, opgericht in 1902, geeft vanuit Rijsel advies aan Belgische en Luxemburgse bedrijven bij het grensoverschrijdend ondernemen in Frankrijk. “De Kamer is een onafhanke-


Lid in de kijker 21

lijke organisatie. Wij helpen Belgische ondernemers die zich willen richten op de Franse markt of er zich willen installeren met een filiaal of met een overname. Wij zetten de vereisten op een rijtje, geven uitleg bij de wettelijke verschillen, helpen bij onverwachte hindernissen en zorgen voor introducties en een netwerk.” Ondernemers die willen zakendoen met Frankrijk kloppen bij het CCFB vaak aan voor een specifieke dienstverlening. “Een groot pluspunt is de mogelijkheid tot domiciliëring. Liefst 300 bedrijven maken daar gebruik van. Zo creëert men een echte vennootschap in Frankrijk en wordt men aanzien als een volwaardig Frans bedrijf. Bij ons kan je bij je thuis een zaak opstarten. In Frankrijk heb je een commercieel lokaal nodig dat daarvoor erkend is. Met een postbus bij ons kan dat zonder een kantoor te huren of personeel aan te werven. Een belangrijk voordeel.” Als nieuwbakken voorzitter staat Jos Helewaut voor spannende tijden. Zijn voorganger Tillo Mestdagh bereidde de uitbreiding van de Kamer voor met een nakende verhuis naar een nieuw kantoor in het centrum van Lille op de Boulevard de la Liberté. “Tijdens mijn voorzitterschap hoop ik de Kamer dynamischer te maken en zo ook tot bij jonge ondernemers te brengen. We zijn geen clubje van oude mannen. De verhuis is daar een mooi voorbeeld van. Onze organisatie zal meer uitstraling krijgen en de dienstverlening zal nog opgetrokken worden. Zo blijven we een absolute meerwaarde voor Belgische bedrijven.”

Meer informatie over de Frans-Belgische Kamer van Koophandel vindt u op www.chambrefrancobelge.eu of via info@chambrefrancobelge.eu

Vijf tips

om te ondernemen in Frankrijk Jos Helewaut woont in Lauwe (Menen) maar is al jaren actief in Frankrijk. Welke verschillen en overeenkomsten ziet hij?

1

Fransen zien ons als harde werkers die snel durven handelen. We hebben hier een uitstekende reputatie. ‘Take one risk a day’, is een slogan die ik vaak herhaal. Je hebt niet alle gegevens nodig om een juiste beslissing te nemen. Soms moet je vanuit het buikgevoel handelen en zeggen: ik doe het. Fransen vinden zich minder in die visie. Ze zullen een beslissing langer uitstellen, heb ik ondervonden.

2

Onze talenkennis is een sterk punt bij het zakendoen. Wij durven praten in een andere taal, ook al maken we soms fouten. Toch moeten we opletten dat we de kennis van de Franse taal en zijn cultuur niet weggooien. Met Engels kom je overal, denken jongeren. Maar dat klopt niet. Frankrijk is een grote markt waar je het enkel met de Engelse taal niet zal redden. Als je de taal beheerst staat de Franse markt voor ons Belgen open.

3

Wie succes heeft in Luik, is nog niet aan het feest in Vlaanderen. Die regionale verschillen en hindernissen kennen ze ook in Frankrijk. Succes in het Noorden brengt je nog niet tot in Parijs. Al is het wel een mooi vertrekpunt.

4

Er gaan veel Fransen werken in België. Je ziet ze aan de grensovergang carpoolen. Veel van onze bedrijven aan de grens hebben Frans personeel in dienst. Omgekeerd gebeurt dat minder.

5

Fransen kopen enkel van Fransen. Klinkt hard, maar het is wel vaak zo. Een domiciliëring bij onze Kamer van Koophandel is daarom zo’n belangrijk punt voor een Belgische onderneming die hier wil zakendoen. Het belang van de taal en een Frans adres is niet te onderschatten.


22 Regio

Menen

was weer modieus LVZ-Menen hield opnieuw zijn gesmaakte modeshow, gevolgd door een denderende party in discotheek Lagoa.

Deelnemende handelszaken waren dit keer damesboetiek Marie-Thème, herenkledij Serrus, kinderkledij Fantasia, lingeriezaak Bilitis, Stoffen Den Engel, accessoires en handtassen Art & Amour, juwelen Merchie, brillen Opti-Q, schoenen Line & Willy, kapsalon Cabello, schoonheidszorgen Sun & Beauty Stephanie. Voor de catering zorgde Alimentos. Nog meer foto’s op de facebook­ pagina Modeeventmenen.


regio 23

Ambachtslui in de kijker

De Dag van de Ambachten was opnieuw een groot succes. Honderden ambachtslieden en kunstige beroepen zetten die dag hun zaak en atelier voor de achtste keer open voor het grote publiek. Dit initiatief van minister van kmo en middenstand Sabine Laruelle kreeg traditiegetrouw de steun van LVZ, dat hiermee de waarde van de 271.000 ambachtelijke bedrijven in ons land in de kijker wil zetten. Zo kon u in de streek van Geraardsbergen een kijkje nemen in de ateliers van Roland Durieux in B&B De Korrele in Zarlardinge (links) en van Marnic De Lange in Overboelare.

LVZ-Waarschoot

bracht ­boeiende workshop fiscale optimalisatie De eerste bijeenkomst van LVZ-Waarschoot in 2014 werd een boeiende uiteenzetting door Wim De Roo, partner bij De Muynck & Partners en licentiaat in de rechten UGent, over het fiscaal optimaliseren van de onderneming. Al de tips over het omgaan met de toenemende fiscale druk, aftrekposten, vennootschapsstructuren, enz. moeten volgens de spreker leiden tot méér succes, méér winst, méér zekerheid en méér stabiliteit. Tot slot kregen de deelnemers nog een hapje en een drankje aangeboden. LVZ-Waarschoot organiseerde eerder al succesvolle workshops over sociale media, vals geld en onbetaalde facturen.


24 Sociaal advies

De vennootschapsbijdrage Sociaal advies door Tom Lacres

Maar dat een vennootschap zich ook moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en vennootschapsbijdrage moet betalen is minder goed geweten. Dit komt omdat oprichters van een vennootschap ten onrechte ervan uitgaan dat wanneer zij als natuurlijk persoon zijn aangesloten dit voldoende is. Niets is minder waar. De vennootschapsbijdrage staat volledig los van het statuut van de zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten van de vennootschap. De jaarlijkse vennootschapsbijdrage is een forfaitair bedrag en opent geen rechten voor de zelfstandigen die in de vennootschap actief zijn. Dit in tegenstelling tot de sociale bijdragen van de zelfstandigen die wel sociale rechten openen. Voor wie zich afvraagt waar de vennootschapsbijdrage dan toe dient is het antwoord simpel: de financiering van het socialezekerheidsstelsel van de zelfstandigen. Elke Belgische vennootschap moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze. De vennootschap heeft hiervoor drie maanden de tijd vanaf de oprichtingsdatum, zelfs als ze haar activiteiten nog niet gestart heeft. De oprichtingsdatum van een vennootschap is de datum waarop zij rechtspersoonlijkheid verwerft, met andere woorden de datum waarop haar statuten bij de Rechtbank van Koophandel worden neergelegd. De vennootschappen naar Belgisch recht die moeten aansluiten moeten over rechtspersoonlijkheid beschikken, hun

fiscale woonplaats in België hebben en zich bezighouden met een exploitatie of een verrichting van winstgevende aard bezighouden. In concreto gaat het hier over de bvba, nv, cvba, vof,… De verenigingen zonder winstoogmerk (vzw) en de feitelijke verenigingen dienen geen vennootschapsbijdrage te betalen. Wat de buitenlandse vennootschappen betreft, moeten alleen die vennootschappen bijdragen die onderworpen zijn aan de belasting van niet-inwoners uit hoofde van inkomsten die verkregen of behaald werden in België. Het is de fiscale administratie die beslist of een buitenlandse vennootschap onderworpen is aan de belasting van niet-inwoners. Hiervoor worden twee criteria gehanteerd: het bestaan van een vaste vestiging in België en het bestaan van een werf van lange duur in België. Er zijn twee forfaitaire bijdragen: de basisbijdrage en de verhoogde bijdrage. Voor 2014 zijn de bedragen 347,50 euro of 868 euro afhankelijk of het balanstotaal hoger of lager dan 646.787,86 euro is. Het in aanmerking te nemen balans­ totaal voor 2014 is het balanstotaal van de jaarrekeningen neergelegd in 2012. De jaarlijkse bijdrage moet elk jaar voor 30 juni betaald zijn. Bij niet betaling zijn de zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Als de vennootschap geen bijdrage betaald heeft, kan deze dus steeds van hen gevorderd worden.

Lacres

Dat een zelfstandige moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds is bekend. Hij betaalt dan sociale bijdragen als natuurlijk persoon en opent zo rechten in het sociaal statuut van de zelfstandigen.

Tom Lacres is adjunct-­ directeur Attentia sociaal verzekeringsfonds Heeft u vragen over uw ­sociaal statuut als ­zelfstandige? Contacteer ons Attentia Sociaal verzekeringsfonds, Torhoutsesteenweg 384 8000 Brugge. T. 050 40 65 63 F. 050 40 65 97 info@attentia.be www.attentia.be


KMO-advies 25

Ontslag voortaan te verantwoorden KMO-advies door Frederic Leleux Er zijn elementaire wijzigingen doorgevoerd aan het arbeidsrecht om komaf te maken met de verschillende behandeling van bedienden en arbeiders. Een van die verschillen betrof de motivering van een opzegging door de werkgever.

Wanneer arbeiders betwistten dat het ontslag ingegeven was door redenen van geschiktheid, gedrag of de noodwendigheden inzake de werking van het bedrijf, diende de werkgever het tegendeel aan te tonen. Kon deze dat niet, dan was er sprake van willekeurig ontslag en kon de werknemer op een bijkomende schadevergoeding rekenen.  Voor bedienden lag dat enigszins anders, gezien zij geen dergelijke regeling kenden.  Bedienden moesten zelf eerst bewijzen dat de werkgever misbruik had gemaakt van zijn recht om een opzeg te geven, wat geen sinecure was. Voortaan gelden andere regels voor arbeiders en voor bedienden. De werknemer die ontslagen wordt, heeft het recht om aan zijn werkgever de concrete redenen voor zijn ontslag te vragen. Als de werkgever deze redenen niet spontaan bij het ontslag heeft meegedeeld, geldt volgende procedure: • binnen een termijn van zes maanden na betekening van de opzeggingstermijn en in ieder geval uiterlijk twee maanden na

het einde van de tewerkstelling, kan de werknemer aan de werkgever per aangetekende brief vragen om de motivering van het ontslag te kennen. • binnen de daaropvolgende twee maanden te rekenen vanaf de derde werkdag na ontvangst van de aangetekende brief dient de werkgever de redenen voor het ontslag bekend te maken, eveneens bij aangetekende zending. Doet de werkgever dat niet, dan is hij een boete verschuldigd aan de werknemer gelijk aan twee weken loon. Deze boete is cumuleerbaar met de schadevergoeding die verschuldigd kan zijn in geval van kennelijk onredelijk ontslag. Kennelijk onredelijk ontslag Als de werkgever geen (geldige) redenen voor het ontslag kan geven, is er sprake van een kennelijk onredelijk ontslag.  Dat doet zich meer bepaald voor bij het ontslag van een werknemer die is aangeworven voor onbepaalde tijd, wanneer het ontslag gebaseerd is op redenen die geen verband houden met de geschiktheid, of het gedrag van de werknemer, of die niet berusten op de noodwendigheden inzake de werking van de onderneming. In dat geval is de werkgever aan de werknemer een schadevergoeding verschuldigd van drie tot 17 weken loon, naargelang de ernst van de kennelijke

onredelijkheid, tenzij de werknemer een hogere schade kan aantonen. Wie moet wat bewijzen? Als de werkgever de redenen van het ontslag heeft meegedeeld, moet de werknemer aantonen dat dit niet de ware redenen zijn of dat zij niet geldig zijn. Dat geldt ook wanneer de werknemer niet om de redenen gevraagd heeft.  Wanneer dat verzoek er wel geweest is, is het aan de werkgever om het bewijs te leveren van de ingeroepen redenen en de geldigheid ervan.

Leleux

Onder de vroegere regelgeving diende een ontslag in principe niet verantwoord te worden, althans wanneer dit ontslag gebeurde mits naleving van de opzegtermijn of met betaling van de opzegvergoeding.

Frederik Leleux is ­advocaat-curator master in het ondernemingsrecht frederic.leleux@flexadvocaten.be www.flexadvocaten.be


26 Advies Timemanagement

Hoe zorgen checklisten voor tijdwinst? Advies timemanagement door Johan D’Haeseleer

D’Haeseleer

In dit magazine kom je meer te weten over e-commerce. Een webshop opzetten vraagt een pak werk: een concept bedenken, producten toevoegen, het bestel- en betaalproces testen, enz. Na een geslaagde lancering komt het operationeel werk om de hoek kijken. Om die taken onder controle te houden, maak je best gebruik van checklisten. Checklisten zijn een onmisbare tool voor het beheer van een webshop. Toch hebben ze een negatieve reputatie opgebouwd. Zeer ten onrechte, want in bepaalde gevallen wil je geen spontaniteit, maar wel resultaten.

Johan D’Haeseleer is ­timemanagement-coach. Hij leert ondernemers, ­managers en kenniswerkers beter omgaan met hun tijd. Hij organiseert workshops en deelt tips. Meer informatie en inschrijven voor zijn nieuwsbrief kan op www.extratijd.be. Contact: johan@extratijd.be

Checklisten hebben dan ook een aantal eigenschappen die je ExtraTijd bezorgen:

1.

Checklisten zijn het beste ­kwaliteitssysteem Je geheugen is niet onfeilbaar. Zeker wanneer je routinematige zaken dient uit te voeren. En al helemaal niet wanneer het zaken zijn die je maar een beperkt aantal maal per jaar of per maand doet. Vergeten en vergissen is menselijk, maar je krijgt pas vertrouwen van je klanten door zelf betrouwbaar te zijn. Soms ben je ook je eigen klant. Het proces van betrouwbaarheid en vertrouwen geldt dus even hard voor jezelf. Betrouwbaar word je door gemaakte afspraken na te komen. Maar ook door foutjes (leergeld) die je in het verleden maakte, niet meer te maken. Het zijn die foutjes die op de checklist komen. Je zou het ook je uitgekristalliseerde wijsheid kunnen noemen. Het biedt je als ondernemer de mogelijkheid om je kwaliteit te verhogen.

2.

Checklisten verminderen je stressniveau Sommige zaken zijn te complex voor één brein. Tijdens het ontwikkelen van de plannen en ideeën kun je meestal nog beroep doen op collega’s. Voor de uitvoering ben je als zelfstandige vaak op jezelf aangewezen en ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk en aansprakelijk.

Een overzicht van alle acties (eventueel in chronologische volgorde indien van toepassing) is wel een handig instrument om niks te vergeten. Om al die zaken niet te hoeven vasthouden in je hoofd, biedt een checklist de ideale uitweg. Een leeg hoofd is namelijk de beste garantie om geconcentreerd te kunnen werken.

3.

Checklisten zijn uitstekende hulpmiddelen bij outsourcing of delegeren Als zelfstandig ondernemer heb je een eigen stijl van zaakvoeren. Je voert je taken op jouw manier uit. Dat geeft je onderneming eigenheid en maakt ze uniek. Toch kan het ook een drempel worden om dingen te gaan doorgeven. Een checklist kan je daarbij helpen. Bij het delegeren zorgen checklijsten ervoor dat je helder en overzichtelijk kan aangeven wat je van iemand verwacht en wat je wil zien gebeuren.

4.

Checklisten laten je toe om aandacht te schenken aan wat belangrijk is Je houdt een groot aantal ballen in de lucht, zowel professioneel als op privé vlak. Wanneer je je aandacht verdeelt over een aantal triviale zaken, heb je minder aandacht over voor de belangrijke zaken. Checklisten houden je op het juiste spoor.


Wil u nog beter op de hoogte blijven van v­ ormingsinitiatieven en –activiteiten? Stuur een mailtje naar info@lvz.be met uw naam en adres en als onderwerpveld ‘vorming’. LVZ-Vormingsdienst houdt u dan op de hoogte van nog meer interessante en zinvolle ­initiatieven en activiteiten.

Ondernemen

5

Student Ghentrepreneur

LVZ Vorming ondersteunt net als vorig jaar ‘Student Ghentrepreneur’, een evenement dat het ondernemerschap onder de Gentse studenten promoot. Op 5 mei komen verschillende gastsprekers naar het Gentse stadhuis. Ook dé Gentse Student-Ondernemer van 2014 wordt er verkozen en in de pitchwedstrijd kunnen student-ondernemers hun ondernemersidee voorstellen. Thema dit jaar is ‘The Roaring Twenties’, het ultieme tijdperk van ondernemerschap in de Amerikaanse Economie! - Organisatie: De Gentse kennisinstellingen en partners - Contact: www.studentghentrepreneur.be - Prijs: Gratis inschrijven www.studentghentrepreneur.be - Maandag 5 mei van 17u15 tot 22u Stadhuis Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent mei

26

Business Lab

Het Business Lab is het Unieke Ondernemers & Netwerk Event van Vlaanderen. Ondernemerscoaches An Verstraete en Xavier Debaere delen er hun ervaringen en geven concrete stap voor stap tips aan eenmanszaken, kleine zelfstandigen, freelancers en starters om meer winst en meer vrije tijd te maken. Werk slimmer. Niet harder. - Organisatie: An Verstraete - Contact: an@businesslab.be - Prijs: Gratis - Zaterdag 26 april, zondag 27 april, van 09u30 tot 17u30, Hotel Van der Valk te Nazareth, Autosnelweg E-17, 9810 Nazareth april

26

Infoavond over microkredieten

Wereldwijd zijn er duizenden kleine zelfstandige ondernemers die dankzij een microkrediet een beter leven kunnen uitbouwen. Deze microkredieten kunnen ze doorgaans niet bij banken krijgen, maar enkel bij speciale instituten voor microfinanciering. Al uw vragen rond microfinanciering worden tijdens de infoavond beantwoord. - Organisatie: Noordzuidraad Opglabbeek - Contact: roos.gabriels@opglabbeek.be - Prijs: Gratis - Zaterdag 26 april, om 20u Schuttenbergstraat 2, 3665 As april


28 vormingskalender

Beurzen

Sport

Plantenruilbeurs

26

Heb je planten, kruiden of zaailingen teveel? Je kan ze komen omruilen voor wat je nog niet hebt! april - Organisatie: Velt - Contact: info@velt.be - Prijs: Gratis - Zaterdag 26 april, van 9u tot 11u Remi Dewittestraat 6, 8890 Dadizele

18

Ecobeurs - Dag van het Park

Op zondag 18 mei 2014 organiseert de dienst Leefmilieu in de Kollebloem op de ‘Dag van het Park’ de eerste gemeentelijke Ecobeurs. Tijdens de beurs kunnen jong en oud deelnemen aan workshops, speeddaten met de schepen van Leefmilieu en de vele stands bezoeken met producten en tips voor energiebesparing, biologisch voedsel, Fair Trade-producten, enz. - Organisatie: Dienst leefmilieu - Prijs: Gratis - Zondag 18 mei, van 10u tot 18u Leenstraat 18, 9070 Heusden

21

Culinaria 2014

In 2009 haalde Culinaria als eerste in België sterrenchefs uit hun restaurant om hen te laten koken onder elegante tenten in hartje Brussel. Op die manier ontstond er een beweging die liefhebbers van lekker eten op een geheel nieuwe manier wilde laten genieten. Culinaria heeft al bewezen een buitengewoon informatieplatform te zijn voor alles wat er op gastronomisch vlak gebeurt en is er in 2014 met een nieuwe editie. - Organisatie: Culinaria sprl - Contact: info@culinariasquare.com - Prijs: 35 euro - Van woensdag 21 mei tot zondag 25 mei, van 14u tot 18u, Havenlaan 86, 1000 Brussel mei

Tijdens deze open deur dagen kan u kennismaken met de watersporten zoals zeilen, surfen, enz. Zeilen kan gratis na inschrijving. Organisatie: Sailcenter Limburg Contact: 089/56.52.84 Prijs: Gratis Zaterdag 3 mei, van 10u tot 17u Maasdijk 1, 3640 Ophoven

mei

- - - -

mei

3

Opendeurdag Sailcenter Limburg

6

Begeleide wandeling Wenduine-De Haan

Een prachtige wandeling van 5,5 km, via bos en strand tot aan de Minigolf De Haan. We keren terug met de tram. Organisatie: LBV West-Vlaanderen Contact: info@lbvwest.be Prijs: 3 euro Vrijdag 6 juni, om 14u Koninklijke Baan 90, 8420 De Haan

juni

- - - -

Politiek

29

Brazilië, verder kijken dan de voetbalmat

In juni zullen veel ogen gericht zijn op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. In deze lezing gaan we samen met Brazilië-kenner Luk Vankrunkelsvan op ontdekking in deze reusachtige nieuwe economische grootmacht. Brazilië is immers ook een agro-industriële wereldspeler. Daarbij zijn er winnaars en verliezers. Wat zijn de uitdagingen voor de kleine Braziliaanse boer? En wat hebben wij daar mee te maken? Hoe evolueert de kloof tussen rijk en arm en doodarm? Welke ecologische uitdagingen staan hen én ons te wachten? Hoe bouwt de huidige president verder op het beleid van de vroegere Lula? Inschrijven noodzakelijk uiterlijk 10 dagen voor de start. - Organisatie: Vormingplus - Contact: waas-en-dender@vormingplus.be - Prijs: 5.5 euro - Dinsdag 29 april, van 20u tot 22u30 Kerkplein 5, 9160 Lokeren april


29

Kopstukkendebat

14

Perskring Oostende organiseert in het Kursaal Oostende een groot kopstukkendebat naar aanleiding van mei de Vlaamse en federale verkiezingen. Aan dit debat nemen kopstukken deel van CD&V, Groen, LDD, N-VA, Open VLD, SP.a en Vlaams Belang. Moderator is beroepsjournalist Stefaan Kerger (Focus-WTV). - Organisatie: Perskring Oostende - Contact: 059/29.50.50 - Prijs: Gratis - Woensdag 14 mei, om 19u Monacoplein, 8400 Oostende

8

De moeder van alle verkiezingen

Verkiezingen worden beschouwd als de hoogmis van de democratie. Tom Verthé becommentarieert de heimei kele politieke thema’s van het ogenblik en gaat dieper in op de eigenheden van de drie verkiezingen, hun dynamiek en de gevolgen van de uitslag. Zo ben je helemaal mee voor de drukke politieke lente. - Organisatie: Openbare bibliotheek Dendermonde - Contact: 052/46.81.00 - Prijs: 5 euro - Donderdag 8 mei, van 19u30 tot 21u30 Kerkstraat 111, 9200 Dendermonde

Media

8

Help, ik wil een website!

Wil je een website maken? Hoe begin je er aan? Welk systeem gebruik je? Heb je software nodig? Een doehet-zelf website maken is haalbaar en kan zelfs gratis. Tijdens deze infosessie krijg je een overzicht van mogelijkheden en in het bijzonder over een online websitebouwer zoals Weebly. - Organisatie: CC De Werf - Contact: catherine.vanderschueren@aalst.be - Prijs: 5 euro - Donderdag 8 mei, van 19u30 tot 22u Molenstraat 51, 9300 Aalst mei

25

Workshop: Journalistieke Deontologie

Deze workshop kijkt naar de basisprincipes van de journalistiek. De focus ligt op woord-wederwoord, het bronnengeheim, redactionele normen en het onderscheid tussen feiten, duiding en commentaar. Iedereen die ooit iets in de journalistiek wil doen, moet op de hoogte zijn van deze basisprincipes. juni

- - - -

Organisatie: stampmedia Contact: kris@stampmedia.be Prijs: Gratis Woensdag 25 juni, van 14u tot 17u Hoogstraat 2, 3600 Genk

Duurzaamheid

26

Biologisch kleinfruit kweken

Kleinfruit is makkelijk te telen, lekker, gezond en is nog mooi ook. Voorbeelden van kleinfruit zijn: framboos, braam, stekel-, rode en zwarte bes, druif, maar ook kiwi(bes), blauwe honingbes, vijg, enz. Je krijgt plant- en verzorgingstips, info over alternatieve kweekmethodes en aanbevolen rassen. Je verneemt meer over ziekten en plagen, hoe je die herkent en welke actie je er tegen onderneemt. - Organisatie: Vormingplus - Contact: info@vormingplusmzw.be - Prijs: 12 euro - Zaterdag 26 april, van 9u tot 11u30 Wandelweg 11, 8500 Kortrijk april

7

mei

Vierkante meter moestuin Heb je maar een kleine tuin, maar zou je toch graag een moestuin beginnen? Kom dan naar de workshop en leer hoe een ‘Vierkante meter moestuin’ op te zet-

ten! - Organisatie: Vormingplus - Contact: regiomechelen@vormingplus.be - Prijs: 5 euro - Woensdag 7 mei, van 9u30 tot 19u Antwerpsesteenweg 94, 2800 Mechelen

5

Klimaatcafé met Green Evelien

Niet alleen op elektro, water en gas kan je energie besparen. Ook het indirecte energieverbruik van voeding, vervoer en reizen, kleding, afval, verzorgingsproducten, schoonmaken, financiën en computer komen aan bod. Uiteraard krijg je ook tal van praktische tips. - Organisatie: Kamp C - Contact: info@kampc.provant.be - Prijs: 5 euro - Donderdag 5 juni, van 20u tot 22u Britselaan 20, 2260 Oosterwijk juni


30 vormingskalender

Verenigingen

29

De vrijwilligerswet

We zetten tijdens deze infosessie de rechten en de plichten van de vrijwilliger en de organisatie op een rij. Waarover moeten vrijwilligers geïnformeerd worden? Welke vergoedingen mag een vrijwilliger ontvangen? Welke vrijwilligers moeten hun vrijwilligerswerk melden? Bij wie en hoe? We staan ook kort stil bij de verzekeringsplicht en de aansprakelijkheid. Tenslotte voorzien we ook informatie over de gratis vrijwilligersverzekering van de Provincie OostVlaanderen. Een aanrader voor leden van lokale verenigingen! - Organisatie: Vormingplus - Contact: info.gent.eeklo@vormingplus.be - Prijs: 5 euro - Dinsdag 29 april, van 19u30 tot 22u00 C. Buyssestraat 15, 9850 Nevele april

Cultuur

22

God van de slachting

Een jongen van elf heeft met een stok een paar tanden geslagen uit de mond van een leeftijdsgenootje. De ouders van beide kinderen komen samen om een volwassen oplossing te zoeken voor het incident. Maar algauw gaat het over veel meer dan de ruzie tussen beide zoontjes en lijkt het gesprek gaandeweg te evolueren naar een potje verbaal sumoworstelen op hoog niveau. - Organisatie: NTGent - Contact: tickets@ntgent.be - Prijs: 13 euro - Donderdag 22 mei, om 20u Kapelstraat 76, 8450 Bredene mei

29

Hier is wat ik denk

In februari 2013 beleefde deze jongste spruit van Wouter Deprez zijn première in NTGent, een voorstelling waarin hij vrank en vrij zijn gedacht zegt, maar steeds gelardeerd met een zalvende dosis humor. - Organisatie: NTGent - Contact: tickets@ntgent.be - Prijs: 13 euro - Donderdag 29 mei, om 20u00 Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent mei

22

Zomerconcert Sharda

‘Muziek is een teken van leven, zelfs in de stilte’. Sharda brengt muziek die gaat over horen, stilte, heling, wakker zijn en openbloeien. Muzikale frasen en bewegingen cirkelen rond en corresponderen op een fascinerende wijze met flarden van mantra’s uit oude tradities. Klanken komen tot leven, werken in en groeien volgens hun eigen natuurlijke wetten. - Organisatie: Griet Vermeiren - Contact: info@sintjansberg.be - Prijs: 13 euro - Zondag 22 juni, van 11u tot 12u30 Sint-Jansbergstraat 9, 3545 Halen juni

Gezondheid

14

Cholesterol en voeding

Uit onderzoek blijkt dat 8 op 10 volwassenen een te hoog cholesterolgehalte hebben. Hoog tijd om stil te staan bij het fenomeen ‘cholesterol’. Marieken Callebaut, diëtiste, zal ons meer vertellen over de oorzaken en gevolgen van verhoogde cholesterolwaarden in het bloed. Zij zal ook uitgebreid bespreken hoe we een gezond cholesterolgehalte kunnen nastreven, met praktische tips en informatie over een gezonde voeding. Dit alles met als doel hart- en vaatziekten preventief aan te pakken. - Organisatie: Liberale Mutualiteit - Contact: infocomm@libmutov.be - Prijs: Gratis inschrijven via infocomm@libmutov.be - Woensdag 14 mei, om 19u30 Dendermondebaan 26, 9240 Zele mei

5

Diabetes, een moderne kwaal

In 2007 had 7,9% van Belgische bevolking diabetes. In 2025 verwacht men dat 9,7% van de Belgische bevolking diabetes zal hebben. Het is overduidelijk dat diabetes een welvaartsaandoening is. Hoe kunnen we dit voorkomen en wat kunnen we zelf doen? Moeten we onze levensstijl of eetgewoontes veranderen? Kunnen we onze gezondheid zelf in handen nemen? Tijdens deze infonamiddag krijgt u hierop een antwoord door diëtiste Katia Cornelis. - Organisatie: Liberale Mutualiteit - Contact: infocomm@libmutov.be - Prijs: Gratis inschrijven via infocomm@libmutov.be - Donderdag 5 juni, om 19u30 Poelstraat 37, 9820 Merelbeke juni


31

100 jaar

Landsbond LM

De Landsbond van Liberale Mutualiteiten, partner van LVZ-Vormingsdienst, werd 100 jaar geleden (22 maart 1914) opgericht en een paar dagen voor het begin van WO I erkend. “Mutualiteiten zijn in de loop van de voorbije jaren omgevormd tot moderne belangenverenigingen die mensen in nood helpen en hun leden aanzetten tot een meer gezonde levenswijze”, zei Geert Messiaen op een feestelijke academische zitting. Als secretarisgeneraal van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten blikt hij met trots terug op een rijke geschiedenis. Maar Messiaen is zich ook bewust van de toekomst. “Het is onze taak te blijven geloven in ons

Geert Messiaen: “Ons gezond, gereputeerd gezondheidssysteem in stand houden en verder uitbouwen ten dienste van alle leden.”

gezondheidssysteem, onze krachten te bundelen en ons verder collegiaal in te zetten om ons gezond, gereputeerd gezondheidssysteem in stand te houden en verder uit te bouwen.”

In de toekomst zullen we niet alleen een ziekenfonds zijn, maar ook een gezondheidsfonds. Ook de komende honderd jaar willen we zo dicht mogelijk bij de mensen staan.”

Roni De Waele, voorzitter van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten, vindt het eeuwfeest een uitstekende gelegenheid om stil te staan bij de functie die het ziekenfonds vervult. “We hebben een sociale rol en een belangrijke plaats in het gezondheidsbeleid van morgen. Het ziekenfonds zal geen pure uitbetalingsinstelling meer zijn, maar veeleer een dienstverleningsorganisatie. Informeren en adviseren wordt een belangrijke taak voor onze medewerkers.

“De 100-jarige voelt zich beter dan ooit”, zegt secretaris-generaal Geert Messiaen. “Daarom zeggen we volmondig ‘ja’ tegen nieuwe uitdagingen. De gezondheidszorg zal meer geld kosten, maatschappelijke keuzes zullen gemaakt moeten worden, de invloed van Europa op onze werking neemt toe en de digitale ontwikkeling vergroot zijn impact op ons dagelijks leven. Maar de patiënt, de verzekerde, ons lid zal bij het aanpakken van die uitdagingen altijd centraal blijven staan.”


32

FIETSE ME

Willems Veranda’s Classic Zaterdag 3 mei Herzele

2014

Trofee De Muur Zaterdag 17 mei Ophasselt Pro Cyclo Classic De Brabantse Parel Zaterdag 31 mei Vossem Jean-Luc Vandenbroucke Classic Zaterdag 21 en zondag 22 juni Les Lacs de l’Eau d’Heure

Ga sporten ang en ontv 25 euro ** per jaar

Marc Wauters Classic Zaterdag 2 augustus Heusden-Zolder Militair Kamp Label Zondag 10 augustus Grobbendonk West-Vlaanderens Mooiste Donderdag 21 tot en met zondag 24 augustus Roeselare Vriendschapstocht Zaterdag 30 augustus Ertvelde

www.lm-classics.com Drie keer deelnemen = gratis LM-wielertrui, koersbroek of sokken + handschoenen Wie deelneemt aan drie van de acht LM-Classics en zijn afgestempelde controlekaart op tijd terugstuurt, ontvangt een gratis LM-wielertrui of LM-koersbroek of LM-sokken + handschoenen naar keuze. Maak ook kans op een prachtige Ridley koersfiets of één van de andere extra-prijzen. ** Neem contact op met uw ziekenfonds voor de voorwaarden. De tussenkomst kan van regio tot regio verschillen

WIN EEN RIDLEY ORION

Vrij ondernemen april-mei-juni 2014  

Vrij Ondernemen, het magazine van LVZ, heeft een nieuwe look! Kom in deze editie meer te weten over e-commerce en ondernemen met Frankrijk....

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you