Page 1

Vrij

Ondernemen De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

Robots rukken op in Vlaamse kmo’s “Succesondernemers zijn rocksterren” Timemanagement bovenaan to-do-lijst

Jaargang 67 - april/mei/juni 2013 - LVZ magazine - Afgiftekantoor: GENT X


LVZ pakt de crisis aan

Vrij

Adverteer nu in Vrij Ondernemen

Ondernemen raal Verbond De Koerier van het Libe voor Zelfstandigen

Vrij

• Oplage 36.000 ex. • Met de post bedeeld aan zelfstandigen en ondernemers

- 20 %

Ondernemen De Koerier van het Libe

raal Verbond voor Zelfstandigen

op alle advertenties Voorbeeld: volle pagin

a vierkleur

Vrij

E 2.500 E 2.000*

Lid van LVZ?

- 50 % 143.261 VRIJ ONDERN

EMEN 03-2012.indd

e Starter 2012

Kristel Vereecken Gents

ositieve woning Bouw eens een energiep winkel Over te nemen: bakkers

Ondernemen Jaargang 66 - april/mei/juni

ntoor: GENT X

2012 - LVZ magazine - Afgifteka

De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen .indd 1

EMEN 02-2012 MATTHEW

142.232 VRIJ ONDERN

Interview met minister Mijn klant is failliet verk

Sabine Laruelle

laard, wat nu? De eerste twee genomin eerden

Jaargang 66 - juli/augustus/sep

tember 2012 - LVZ magazin

e - Afgiftekantoor: GENT

X

1 6/07/12 09:17

op alle advertenties Voorbeeld: halve pagin

a vierkleur

E 1.600 E 800*

d W en onder voorbehou * alle prijzen exclusief BT F PD es Hir e tloz are fou van aanlevering van drukkl

Wie wordt Energiekampioen 2012? Geert Versnick (Eandis) over KMO’s en energie Van leerjongen tot general manager

Jaargang 66 - oktober/november/december 2012 - LVZ magazine - Afgiftekantoor:

145.139 VRIJ ONDERNEMEN 04-2012.indd 1

Contacteer ons: LVZ - Livornostraat 25 - 1050 Brussel 02-426.39.00 - fax 02-426.34.17 - info@lvz.be

GENT X

14/11/12 08:21

20/04/


2

/12 18:00

Editoriaal

Vrij Ondernemen 3

Inhoud 4

“De Jimmy draait 16 uren aan een stuk en is nooit ziek’’

8

“Studenten zien succesvolle ondernemers als rocksterren’’

12

Bovenaan ons to-dolijstje: timemanagement

15 LVZ-Vormingsdienst 19

Ze zeggen zoveel

20

“Wij werken in een context die mensen vaak niet willen zien’’

24

LVZ-Waarschoot leert vals geld herkennen

25

Bij LVZ-Menen begon­ de lente op tijd

26 Sociaal advies door Tom Lacres 27 KMO-advies door Frederic Leleux 28

Advies nieuwe media door Bert Verdonck

29

Juridisch advies door Cathy De Waele

30

Lid in de kijker: VDW Constructie in Waarschoot

Vrij

Ondernemen

V.U.: Roni De Waele Livornostraat 25, 1050 Brussel Tel 02-426.39.00 Fax 02-426.34.17 E-mail info@lvz.be, website www.lvz.be Abonnement: 110 euro per jaar, lidgeld LVZ inbegrepen, storten op rek. nr. 425-5190021-35 van LVZ. KBC IBAN BE57 4255 1900 2135 BIC KREDBEBB 425-5190021-35 Oplage: 36.000 ex.

Eenheidsstatuut Er zijn zo van die zwaarden van Damocles die jaren boven ieders hoofden hangen en maar blijven hangen. In ons land is de loonindexering er een van. Of beter, de loonkostenhandicap. Want met de loonindexering op zich, liefst uitgezuiverd van wat perverse effecten, kunnen we eigenlijk wel leven. Enkele recente ingrepen in de gezondheidsindex hebben de inflatie al wat afgeremd, en daarmee een volgende loonindexering alvast enkele maanden vooruitgeschoven. Daarmee is de loonkostenhandicap tegenover het buitenland echter niet opgelost. Heel wat bedrijven ondervinden de jongste maanden hoe zwaar die doorweegt als de crisis toeslaat. Prangender is nog de dreiging van het eenheidsstatuut. De sociale partners hebben jarenlang getreuzeld om een juridische oplossing te zoeken voor het probleem van het onderscheid tussen arbeiders en bedienden. Het gaat over de ontslagregeling, de carensdag, tijdelijke werkloosheid, de uitbetaling van het loon en de proefperiode. De vakbonden eisen al jaren niet meer of minder dat het minder voordelige statuut van de arbeiders wordt opgetrokken naar het niveau van de bedienden. Aan het statuut van de bedienden mag dan weer helemaal niet geraakt worden. Verworven is verworven.

Wekt het verwondering dat onze bedrijven een dergelijke aanpassing helemaal niet zien zitten? En wat moeten buitenlandse hoofdkantoren van hun Belgische filialen hiervan vinden? Voor onze kmo’s, die elke dag weer de crisis aan den lijve ondervinden, is het duidelijk: elke bijkomende ‘aanslag’ op de nu wankele gezondheid van onze bedrijven, is er een te veel.

“Elke bijkomende ‘aanslag’ op de nu wankele gezondheid van onze bedrijven, is er een te veel.”

Luc Soens, Directeur LVZ


4 Vrij Ondernemen

Reportage

“De Jimmy draait 16 uren aan een stuk en is nooit ziek’’ Robots rukken op in Vlaamse kmo’s R2-D2 uit Star Wars, Robocop of Disney’s WALL-E. Robots spreken tot de verbeelding. Meestal zien we ze in films, maar bij Mevano in Lokeren staat er een robot in de werkhal. Mevano is toeleverancier voor draai- en freeswerken. Het bewijst dat ook een KMO technologische innovaties in zijn productieproces kan implementeren. Zaakvoerder Herwig Van Os en zijn medewerkers zijn alvast opgetogen met de extra werkkracht: “We noemen hem De Jimmy.”

Bedrijfsleider Herwig Van Os bij de robot: “De inzet van robots is een serieuze investering, maar noodzakelijk voor het voortbestaan van Mevano.’’

Lees verder op blz. 6


Reportage

Vrij Ondernemen 5


6 Vrij Ondernemen

Reportage

Vervolg van blz. 4 Wanneer we langs de Antwerpse Steenweg in Lokeren de parking van Mevano oprijden, doet niets vermoeden dat binnenin het gebouw een hoogtechnologische machine staat. Mevano is gespecialiseerd in het precisie draaien en frezen, mechanisch onderhoud en herstellingen. Zowel kleine als grote series en stukwerk worden er geproduceerd. In de werkhal zijn vier medewerkers druk aan de slag met hun freesmachines en draaibanken. “Ook de werking van die machines is al ver geautomatiseerd”, zegt zaakvoerder Herwig Van Os. “We hadden al een geavanceerd machinepark en met de aankoop van een robot zijn we nog een stap verder gegaan.”

Mevano Herwig Van Os startte op 1 mei 2003 met zijn bedrijf. “Voorheen werkte ik al in de branche als werknemer. Dat bedrijf was van plan ermee te stoppen. Op een uur tijd heb ik besloten te stoppen en zelf te beginnen. Ik dacht dat ik het beter kon en wou dat ook bewijzen. Ik huurde een pand en trok na twee weken een tweede werknemer aan. Twee jaar later heb ik me hier gevestigd. Ik heb acht mensen in dienst. We werken met twee ploegen en produceren 16 uren per dag.”

De robot neemt met zuignappen en klemmen een stuk van de stapel, plaatst het in de machine rechts van hem en neemt het afgewerkte product uit de machine.

“We doen enkel toelevering en hebben geen eigen product. We werken puur op vraag van de klant. Ons doelpubliek zijn de machinebouwers. Dat gaat om Belgische spelers die zich richten naar de wereldmarkt. In onder meer Australië, Singapore, Mexico en Rusland kan je stukken van ons vinden. We leveren onderdelen voor machines in de voedings- en kippenindustie, voor amusementstoestellen en zelfs voor museuminrichting. De toepassingen zijn heel divers.”

Robot biedt oplossing “Ik begon met een hoop oud ijzer en tweedehandsmachines. Na tien jaar zijn die verdwenen en vervangen door nieuwe machines. Op een na zijn ze allemaal computergestuurd. De manuele machine gebruiken we nog voor herstellingen. Onze meest recente investering is de robot.” De robot werd aangekocht bij automatiseringsspecialist Gibas. Het is een Universal Robot van het type UR5. “Hier noemen we hem De Jimmy”, zegt Herwig. “Dit type is een goed instapmodel om robotisatie op te starten. We hebben hem gekocht voor een specifiek project waarvoor we 60.000 stukken op een jaar dienden te produceren. Dat contract stelde ons in staat de robot aan te kopen en terug te verdienen. Daarna kunnen we hem ook voor andere projecten inzetten.” Om het project tijdig te voltooien, was de robot een must. “Dezelfde stukken dienden steeds manueel aan de machine te worden toegevoegd. Zonder automatisatie zou dat proces te veel tijd en loonkost vragen. Deze robot biedt de oplossing. Ik had hem bij een ander bedrijf aan het werk gezien en bij Gibas hadden we reeds verschillende geautomatiseerde draaibanken en freesmachines aangekocht.”

Nooit ziek, moet niet naar het toilet De robot bij Mevano lijkt niet op de modellen die we kennen uit de Hollywood-films. Hij heeft geen kop, loopt niet rond en maakt geen slachtoffers. Eigenlijk is het vooral een bewe-

gende arm. Het opstarten en programmeren verloopt via een touchscreen naast de robot. “Na aankoop konden we bijzonder snel aan de slag. De robot werd geprogrammeerd om specifieke taken voor dit product uit te voeren. Na de levering moesten we gewoon de stekker insteken en de productie kon starten.” “Hij wordt enkel ingezet voor repetitieve taken, andere opdrachten zijn niet mogelijk. Anderzijds is hij bijzonder flexibel en gebruiksvriendelijk. Momenteel staat hij aan de freesmachine, maar we kunnen hem opnemen en zonder gevaar aan een draaibank zetten. Dat is een sterke troef. We hoeven er ook geen kooi rond te bouwen voor de veiligheid. Hij is beveiligd op zijn motoren. Als je hem aanraakt, valt hij stil.’’ Herwig laat ons zien hoe de robot werkt. “Onze grondstoffen worden eerst manueel gestapeld. De robot neemt met zuignappen en klemmen een stuk van die stapel, plaatst het in de machine rechts van hem en neemt het afgewerkte product uit de machine.” Meer doet de robot niet en toch is hij een belangrijke schakel in het productieproces. “Na iets meer dan een jaar zijn we tevreden over de resultaten. Hij is nooit ziek, neemt geen pauzes en moet niet naar het toilet. Hij acteert niet enorm snel, zoals je kan zien, maar wel constant. Net dat is belangrijk. We kunnen hem 16 uur per dag onbemand laten draaien.”

Assistent voor het personeel En hoe reageren de personeelsleden op hun nieuwe collega? “Positief!”, zegt Herwig, “Onze mensen zijn hoogopgeleid en technisch onderlegd. Ze vinden het boeiend en uitdagend om met nieuwe technologieën te kunnen werken. De vrees dat de machine hun job zou overnemen is er niet. De robot doet het bandwerk dat zij niet leuk vinden. Door hun opleiding gaan ze liever zelf programmeren en machines instellen.” Herwig denkt niet dat de inzet van robots voor onrust zorgt bij het personeel. “Vroeger was het een tegenstander, nu is het een medestander in hun werk. Als we niet volgen en hierin niet investeren, verdwijnt het werk naar ergens anders. Dat beseffen ook de personeelsleden.”


Reportage

Innoveren in tijden van crisis Ook Mevano voelt de crisis. Herwig Van Os zag het aantal klanten en opdrachten terugvallen. Zijn ploeg slonk van 13 naar 8 personeelsleden. Toch was de automatisering een noodzaak. “Vandaag is het heel belangrijk om de trein niet te missen. Door de concurrentie met de lage loonlanden moet onze loonlast omlaag. Als je dan een machine onbemand kan laten werken, scheelt dat een pak.”

Mevano levert onderdelen voor machines in de voedingsen kippenindustie, voor amusements­ toestellen en zelfs voor museum­ inrichting, en dat over de hele wereld.

“De metaalsector en de machinebouw lijden enorm onder de crisis. Bij sommigen staat het water tot aan de lippen en dat voelen we. Investeren en innoveren is daardoor een constante evenwichtsoefening want er moet natuurlijk werk genoeg zijn. De komst van nog meer robots hangt af van de economische conjunctuur. Maar bij een heropleving gaan we verder automatiseren want ook de concurrenten zitten niet stil.”

Robots in opmars “De inzet van robots is een serieuze investering, maar noodzakelijk voor het voortbestaan van Mevano. In de toekomst zullen ze nog meer taken kunnen uitvoeren en zal ook de investeringskost minderen. Vroeger was dat allemaal heel ingewikkeld en duur. Nu is het eenvoudig en ook toegankelijk voor kleinere bedrijven. Het doet de loonkost dalen en maakt efficiënter werken mogelijk. Dit soort oplossingen zijn in opmars. De robots zullen zeker verder doorbreken.” Herwig Van Os: ‘’Door de concurrentie met de lage loonlanden moet onze loonlast omlaag. Als je dan een machine onbemand kan laten werken, scheelt dat een pak.

Het personeel van Mevano vreest niet dat de robot hun werk zal overnemen. Hij doet enkel het bandwerk dat zij niet leuk vinden. Meer over de robot: www.gibas.nl

MEVANO bvba - Antwerpse Steenweg 2 - 9160 Lokeren 09 - 345 48 96 - info@mevano.be - www.mevano.be

Vrij Ondernemen 7


8 Vrij Ondernemen

Event

“Studenten zien succesvolle ­ondernemers als rocksterren” Het ondernemerschap stimuleren, dat is een van de hoofddoelen van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen (LVZ). We ondersteunden al initiatieven van het ministerie van Onderwijs voor leerlingen en leerkrachten en zoeken met Bizidee naar het beste business-plan. Nu zet LVZ mee zijn schouders onder Student Ghentrepreneur, het project van de Gentse kennisinstellingen dat student-ondernemers wil informeren, inspireren en motiveren. Op dinsdag 23 april is de Sint-Pietersabdij in Gent ‘the place to be’ om kennis te maken met zowel de huidige generatie van studentondernemers als met het opkomend talent. Als hoofdsponsor zal LVZ zetelen in de jury van de pitch-wedstrijd en biedt het in samenwerking met Eunomia Ondernemingsloket een workshop aan over het starten van een eigen zaak.

“Inspanningen verhogen” Student Ghentrepreneur wordt georganiseerd door de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool, iMinds en de Stad Gent. Professor Koen De Bosschere en business developer Steve Stevens, beiden verbonden aan de Universiteit Gent zijn twee bezielers van het project. Met hen spreken we over het evenement en het belang van studentondernemers. Student Ghentrepreneur is aan zijn tweede editie toe. Met welk doel wordt het evenement georganiseerd? Stevens: Gent telt maar liefst 65.000 studenten. Het is ons doel om de ondernemers uit die grote groep te halen en hen te informeren

en te begeleiden. Om kandidaat ondernemers warm te maken, verhogen we onze inspanningen. Student Ghentrepreneur is een mooi uithangbord. Prof. De Bosschere: Het idee was om de impact en uitstraling rond student-ondernemers te vergroten. We willen de studentondernemers een plaats geven, duiden op hun mogelijkheden. Als we student-ondernemers helpen en begeleiden vanuit de kennisinstellingen hebben ze finaal meer kans om uit te groeien tot succesvolle ondernemingen. Een nieuwe editie in 2013 kon dus niet uitblijven? Prof. De Bosschere: De editie uit 2012 was een succes met ook heel wat persbelangstelling. Dit jaar past het project binnen de Gentse ondernemersdagen. Een week lang zal het hier gonzen van het ondernemerschap. Stevens: Velen weten nog niet wat een student-ondernemer precies is. Wie zijn ze en hoe gaan ze te werk? Maar we voelen wel veel interesse. Bovendien doen onze student-ondernemers het prima. Ze behalen verschillende prijzen in heel wat ondernemerschapswedstrijden.

LVZ hoofdsponsor van Student Ghentrepreneur dat ondernemerschap bij studenten promoot

Ondernemersstatuut Dat het aantal student-ondernemers in de lift zit, is ook te danken aan het speciale ondernemersstatuut. Prof. De Bosschere: Studenten voelen zich gesteund door dit bijzondere statuut. Vroeger gebeurden zo’n zaken in het geniep. “Beter eerst studeren”, kregen studenten met ondernemersplannen vaak te horen. Het statuut is een aanmoediging om die plannen waar te maken. Eigenlijk kan je het vergelijken met het topsportstatuut. We maken het mogelijk om te combineren. Zo geven we een duidelijk signaal. Meer zelfs, je kan ondernemen nu zelfs als keuzevak kiezen. Prof. De Bosschere: Een grote groep ziet een toekomst als ondernemer nog niet als een carrièremogelijkheid. Het keuzevak komt daaraan tegemoet. Studenten kunnen er nagaan of


Event

Vrij Ondernemen 9

Steve Stevens (rechts) en professor De Bosschere: “De mensen achter Apple, Microsoft en Ikea zijn hun zaak ook gestart op jonge leeftijd terwijl ze aan de unif of hogeschool zaten. Sommigen maakten hun opleiding niet af, maar startten wel hun zaak. Met het bekende succes. Durven starten als ondernemer is dus belangrijk.”

ze in de wieg zijn gelegd voor het ondernemen. Ze worden geconfronteerd met succesvolle verhalen, maar ook met falers. Ze leren van professionals en gaan zo ook professioneler te werk. Hun ideeën worden ook getest. We werken ze uit tot een business-plan. Zonder veel risico, zien ze zo resultaat. Het is een laagdrempelige manier, maar veel succesverhalen gingen door dit traject. Welke voordelen biedt zo’n begeleiding? Stevens: De professionele ondersteuning levert hen een voordeel op tegenover andere ondernemers die een activiteit vaak starten vanuit een passie of hobby. Door de betere voorbereiding wordt de kans tot falen verkleind. Gaan ze later niet verder als zaakvoerder, dan is het toch fijn om bij het afstuderen een extra lijntje op een cv te kunnen plaatsen. Een serieuze meerwaarde die heel wat werkgevers zal interesseren.

Zetten de student-ondernemers hun zaak bij het afstuderen vaak stop? Stevens: Het is logisch dat niet alle studentondernemers verder gaan. Soms komt de onderneming bijvoorbeeld voort uit een groepsproject en verlaat iemand de groep. Maar een echte ondernemer zal opnieuw aan de slag gaan. Prof. De Bosschere: Wij hameren op het Amerikaanse principe van het ‘second-time entrepreneurship’. Uit falen of exit, heropstarten met succes. Ik denk bijvoorbeeld aan een student die tijdens zijn opleiding een webwinkel is gestart waar hij tweede handsspullen verkoopt. Hij stopt, maakt een exit. Vijf jaar later is de drempel om te starten al een stuk kleiner. Hij heeft het al eens gedaan, weet waaraan hij zich kan verwachten en heeft zelfs al eens een zaak stopgezet. Die ervaring is onbetaalbaar.

Naar welke informatie zijn studenten op zoek? Stevens: De keuze van de vennootschapsvorm is een moeilijk item. Maar ook rond het contact met klanten en het bepalen van de doelgroep krijgen we veel vragen. Ook financieringsvragen komen aan bod, net als het sociaal statuut. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het kindergeld? Wij brengen hen in contact met de juiste partijen. Dit soort vragen behandelen we ook in de workshops tijdens Student Ghentrepreneur.

Rocksterren Wie wordt student-ondernemer? Prof. De Bosschere: Sommigen starten, anderen hebben het idee om te starten. Ze gaan websites bouwen, geven bijles, verkopen tweedehands boeken of meubels of hebben een webshop. Velen voelen het kriebelen en doen Lees verder op blz. 10


10 Vrij Ondernemen

Event

Vervolg van blz. 9 het. Door het ondernemersstatuut kunnen studenten uit alle richtingen student-ondernemer worden. De meesten komen uit de faculteit economie en bedrijfsbeheer, maar we hebben ook ondernemers uit de ingenieursfaculteit, uit de IT, geneeskunde, rechten, letteren en wijsbegeerte. Onder onze student-ondernemers zien we ook heel wat eerstejaars. Tijdens Student Ghentrepreneur komen succesvolle jonge starters als Wim Ballieu en de zaakvoerders van WASBAR vertellen over hun start als ondernemer. Zien studenten hen als rolmodellen? Stevens: Het beeld rond ondernemers is helemaal veranderd. Succesvolle ondernemers zijn vandaag rocksterren. Kijk naar de verschillende tv-programma’s, zoals recent Topstarter, die het ondernemerschap in beeld brengen. Maar we kunnen ook verwijzen naar beroemde voorbeelden uit het verleden. De mensen ach-

ter Apple, Microsoft en Ikea zijn hun zaak ook gestart op jonge leeftijd terwijl ze aan de unif of hogeschool zaten. Sommigen maakten hun opleiding niet af, maar startten wel hun zaak. Met het bekende succes. Durven starten is dus belangrijk. Prof. De Bosschere: Ik lees hier in jullie magazine het interview met Maarten Michielssens van EcoNation (genomineerde Energiekampioen, nvdr.). Een jonge succesvolle ondernemer uit Gent die presteert op wereldniveau. Jaren geleden zat hij ook op de schoolbanken. Andere studenten kunnen in zijn voetsporten treden. Door hen te confronteren met dat soort verhalen, kan je hen motiveren en inspireren.

Een carrière als ondernemer Je zou haast niet meer twijfelen om ondernemer te worden.

op 23 april in Gent Op 23 april vanaf 16 uur kan elke student in de Sint-Pietersabdij in Gent luisteren naar keynote-sprekers en deelnemen aan verschillende infosessies. Ook creativiteit viert die dag hoogtij, want verschillende actoren uit het Vlaamse landschap leggen de link tussen ondernemerschap en creativiteit. Studenten kunnen hun ideeën ook toetsen aan een professionele jury tijdens een pitch-wedstrijd. Later op de dag wordt ook de ‘Gentse StudentOndernemer’ bekendgemaakt.

LVZ Als hoofdsponsor zal LVZ zetelen in de jury van de pitch-wedstrijd en een workshop aanbieden. In die infosessie zal Rik Carpentier, directeur van het ondernemingsloket Eunomia, de startersformaliteiten die komen kijken bij een zelfstandige activiteit toelichten. Kijk op www.studentghentrepreneur.be voor alle informatie. Studenten kunnen ook online inschrijven om deel te nemen aan de infosessies.

Prof. De Bosschere: Niet iedereen zet zo maar de stap natuurlijk. We zien dat het bij velen ook in de genen zit. Ouders die een zaak hebben stimuleren hun kinderen. Stevens: Tijdens de opleiding kunnen we twijfels wegnemen. Sommigen hebben vooral nood aan bevestiging en feedback. Daar spelen we op in. Ze kunnen hier zonder veel risico een idee uitwerken. De studententijd is natuurlijk een ideale periode om iets op te starten. Ze hebben nog geen kinderen of een huis. Dankzij het statuut kunnen ze drie jaar ervaring opdoen. Niet elke student-ondernemer wordt later een goed ondernemer. Maar het is wel een mooie kans. België hinkt achterop wat betreft het aantal starters. Zullen de student-ondernemers onze statistieken verbeteren? Prof. De Bosschere: Zeker en vast. Dankzij het hoger onderwijs zal Oost-Vlaanderen een startersfabriek worden (lacht). Met het enorme bereik van 65.000 studenten en de wetenschap dat 1 op 10 ooit in zijn leven een zaak opstart, betekent dat 6.500 kandidaten. Nu kennen we er slechts 100. Het potentieel is dus groot. We moeten hen overtuigen om vroeger te gaan ondernemen. Wordt die intentie niet gedwarsboomd door de crisisverhalen? Prof. De Bosschere: De crisis mag geen struikelblok vormen. Ik merk dat studenten vandaag meer openstaan voor het ondernemerschap. Ze merken dat een vaste benoeming als ambtenaar niet voor iedereen is weggelegd, dat niet iedereen een topfunctie in een bank kan bekleden. Misschien moet je wel gokken op een andere carrière. En waarom dan niet als ondernemer?


12 Vrij Ondernemen

Coaching

Te veel verantwoordelijkheden, te veel taken, te veel e-mails? Veel zelfstandigen zullen er zich in herkennen. In ondernemen kruipt tijd. Om daar op een goede manier mee om te gaan en niet te verzuipen in het werk en alles wat daar komt bij kijken, stellen we graag Johan D’Haeseleer voor. In dit nummer maken we kennis met deze professionele timemanagement-coach. In de volgende edities van Vrij Ondernemen zal hij regelmatig tips delen. Wie nu al meer wil lezen kan terecht op zijn website www.extratijd.be

Bovenaan ons to-do-lijstje:

timemanagement Johan D’Haeseleer leert ondernemers beter omgaan met hun tijd Tijd voor een interview. Tijd voor een kennismaking met Johan D’Haeseleer. Tijd voor een gesprek over ‘tijd’ en hoe die te beheren. Hoe vinden we een juist evenwicht tussen privé en werk? Hoe verwerken we dagelijks de stroom e-mails? Hoe zorgen we er voor dat we niets vergeten?


Coaching

Vrij Ondernemen 13

“Die typische ‘druk, druk, druk’ wil ik uit het taalgebruik krijgen”

Een aantal jaar geleden was je afdelingschef werkvereenvoudiging bij Colruyt. Ligt daar de basis van je expertise in timemanagement? Johan D’Haeseleer: Ik heb ondervonden dat mensen het zich vaak onnodig moeilijk maken. Hoe het jezelf makkelijker maken? Dat is mijn uitgangspunt. Ik heb me op deze problematiek toegelegd nadat ik zelf verzoop in het werk. Op een gegeven moment wou ik liever aan de kassa in de winkel staan. Als je dan naar huis gaat, is alles afgewerkt. Dat is een fijne gedachte. De ervaring van bij Colruyt brengt

me nu veel bij. Een aantal tools kan ik opnieuw gebruiken. Ik werk nu voor kenniswerkers en zelfstandige ondernemers. Webdesigners en advocaten om er maar een paar te noemen. Hebben ondernemers nood aan meer inzicht in hun tijdsgebruik? Ondernemers hebben veel verantwoordelijkheden en vervullen verschillende rollen. Er komt dus veel op hen af. Om overeind te blijven heb je nood aan een systeem, aan een goeie structuur en organisatie. Waarom is Colruyt zo groot? Omdat er achter het Lees verder op blz. 14


14 Vrij Ondernemen

Coaching

Vervolg van blz. 15

bedrijf een efficiënt logistiek systeem zit. Kenniswerkers en zelfstandige ondernemers lopen zonder systeem verloren.

Werk met een pull-systeem waarbij je het denkwerk zo organiseert dat je iets uitvoert wanneer het tijd is om dat te doen. Te vaak worden we echter gedreven door een pushsysteem: we voeren de taken uit die ons het laatst en het luidst bereiken. Zo werken velen vanuit hun inbox. Ze laten anderen bepalen wat ze eerst gaan doen. Dan verlies je de controle en ben je niet meer zelf de baas. Psychologisch is dat toch een belangrijk punt.

Hoe bouw je zo’n systeem? Door af en toe aan ‘tijdschrijven’ te doen. Stel je de vraag: Waar gaat mijn tijd naartoe? Zo’n analyse vormt een spiegel. Je komt er achter waar je veel tijd aan verliest. Die confrontatie is niet altijd aangenaam, maar wel heel leerrijk. Zo is het nuttig te weten op welke momenten je het meest productief bent. Daar kan je je structuur en organisatie naar bouwen. Om dingen te kunnen loslaten en anders in te vullen, heb ik een methode ontwikkeld die meer controle biedt over je werk. Een to-do-systeem buiten je hoofd.

Wat zijn de gevolgen? “Ik word slaaf van mijn eigen bedrijf ”, is een opmerking die ik vaak hoor. Voor sommigen wordt het echt te veel. Ze overwegen hun bedrijf zelfs stop te zetten. Ik leer ze beter om te gaan met hun tijd. Dat kan onder meer door het hoofd vrij te maken om geconcentreerder te werken. Ik wil dat ze opnieuw doen wat ze graag doen. Dat ze opnieuw zin krijgen in het onder“Richt je op de zaken waar jij nemen. Die typische “druk, druk, een toegevoegde waarde betekent druk” wil ik uit hun taalgebruik en win tijd, energie en geld door krijgen. andere taken uit te besteden.’’

Wat is het belang van een efficiënte ta- Is het vinden van een evenwicht tussen privé en werk kenlijst? “Ik ga het wel onthouden” is een populaire zin. moeilijk? Maar wat als je het toch vergeet? Wie georga- Uit mijn workshops leer ik dat veel mensen niseerd is, is betrouwbaar. Als ondernemer is meer tijd willen spenderen met hun geliefden. dat een belangrijke eigenschap. Je kan het je Met een goed systeem is het de bedoeling dat immers niet veroorloven je thuis in de zetel “Om als ondernemer te vergeten. Vroeger kon kan gaan zitten zonik mij met een post-it der te denken aan je overeind te blijven, organiseren. Nu lukt dat heb je nood aan een systeem, zaak. De kunst is: hoe niet meer. Alles is comkan ik loslaten zonaan een goeie structuur der het kwijt te zijn? plexer, we kunnen geen en organisatie.” Sommigen denken overzicht meer bewaren dat ze niet mogen loslaten. “Ik moet die en in het hoofd. Ons brein is ideaal om creatief na te denken, maar niet om een lijstje weer te die nog bellen!”, terwijl je eigenlijk net gestopt geven. Daarvoor zijn we te snel afgeleid. Wie bent met werken. Dat is voor velen herkenzijn hoofd gebruikt als to-do-lijst, heeft geen baar. Goede ideeën ontstaan vaak niet op de betrouwbaar systeem. beste momenten. Hoe ga je daar mee om? Dat kan je leren. Vraagt die methode een andere manier van werken? Hoe verloopt de coaching? Je moet vertrekken vanuit je eigen systeem. Ik werk via workshops over meerdere dagen

of via het net. De theorie is niet moeilijk, de praktijk wel. We willen een gedragsverandering bekomen en dat is niet evident. Je hebt iemand nodig die je achter de veren zit. Een stok achter de deur. Op twee dagen implementeer ik een systeem. Daarvoor heb ik verschillende programma’s. Efficiënt omgaan met e-mail, een tool die vaak verkeerd gebruikt wordt, is er een van. ‘Master your to-do-list’ is een ander aspect. Welke raad kan je ondernemers geven die aan efficiënt timemanagement willen doen? “Ik heb eigenlijk drie uur extra nodig op een dag”, is een klassieke reactie bij ondernemers. Ze nemen soms te veel hooi op hun vork. Als zelfstandige start je meestal alleen en doe je dus alles zelf. Vaak komt echter een moment dat je moet delegeren, ook al kan je het zelf beter. Stel je zelf de vraag: welke waarde voeg ik toe? Richt je op de zaken waar jij een toegevoegde waarde betekent en win tijd, energie en geld door andere taken uit te besteden.

Johan D’Haeseleer

Meer over Johan D’Haeseleer en zijn methode: johan@extratijd.be Schrijf in op zijn nieuwsbrief via www.extratijd.be


Vorming

Vrij Ondernemen 15

LVZ hecht belang aan de vormingsmogelijkheden en -aanbiedingen van haar leden en afdelingen. Hieronder vindt u een selectie van interessante cursussen, info-avonden of –namiddagen, opleidingen van alle aard. Inschrijven kan bij de organisator, ook voor meer of bijkomende informatie kan u daar rechtstreeks terecht. Op www.lvz.be vindt u een volledig overzicht van nog veel meer interessante workshops, sprekers, seminaries, lessenreeksen, enz.

Sport BLAUW FIETSLINT 2013

FIETS MEE IN DE LM-CLASSICS 2013

Ontspannen fietsen met het hele gezin langs de mooiste en veilige wegen in je eigen regio of een andere regio ontdekken? Sportievak vzw en de Liberale Mutualiteiten organiseren met het Blauw Fietslint in heel Vlanderen verschillende fietstochten onder begeleiding van plaatselijke ervaren fietsbegeleiders. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan tot 5 dagen voor de tocht. Surf naar onze websites www.sportievak.be en www.liberalemutualiteit.be voor een volledige kalender. - Organisatie: Liberale Mutualiteiten en Sportievak - Contact: Sportievak vzw: 056-26.44.20 info@sportievak.be

Rij de volgende maanden mee in de LM-Classics, acht uitgelezen tochten voor wielertoeristen. Alle details op www.lm-classics.com. - Organisatie: Liberale Mutualiteiten - 4 mei: Willems Veranda’s Classic (Herzele) - 12 mei: Jean-Luc Vandenbroucke Classic (Lac de l’Eau D’Heure) - 18 mei: Trofee De Muur Altebra (Ophasselt) - 8 juni: Pro Cyclo Classic-Brabantse Parel (Vossem) - 20 juli: Classic Rik Van Steenbergen (Aartselaar) - 3 augustus: Marc Wauters Classic (Heusden-Zolder) - 22 t.e.m. 25 augustus: West-Vlaanderens Mooiste (Roeselare) - 31 augustus: Vriendschapstocht (Ertvelde)


16 Vrij Ondernemen

Vorming

Politiek ArMOEDEBESTrIjDINg IN LOkErEN: LUxE? Het gaat helemaal niet de goede kant op met armoede in ons land. Liefst twaalf procent van de Belgen loopt het risico om in armoede te belanden. Bert Reniers schetst de situatie in Lokeren. We focussen aan kleine gesprekstafels op drie belangrijke thema’s: met de werkwinkel op het thema werk, met deskundigen van het Lokaal overlegplatform voor gelijke onderwijskansen op de onderwijssituatie en met een straathoekwerker op vrije tijd. Waar liggen kansen en waar knelt de schoen? - Organisatie: Vormingplus - Contact: waas-en-dender@vormingplus.be - Prijs: 5.5 euro - Dinsdag 28 mei van 20u tot 22u30 Krekelstraat 9, 9160 Lokeren

Beurzen PLANTENrUILBEUrS 2013 Op deze beurs worden plantenliefhebbers in de gelegenheid gebracht hun planten te verkopen of te ruilen. Standhouders bekomen een gratis standplaats en nemen deel voor een halve of een hele dag. In ruil hiervoor wordt een assortiment van 10 planten afgestaan voor een gezamenlijke ruilstand, waar je ook planten van arboretum Hof ter Saksen vindt. - Organisatie: Groendienst Beveren - Contact: christa.maes@beveren.be - Prijs: 10 euro - Zondag 5 mei, van 10u-18u Hof ter Saksen, Haasdonkbaan 101, 9120 Beveren-Waas

BEZOEk HET VLAAMS PArLEMENT Hoe werkt het Vlaams Parlement? Wat doen parlementsleden nu juist? Hoe worden wetsvoorstellen geboren? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer krijg je tijdens een dagvullend bezoek aan het Vlaams Parlement in Brussel. - Organisatie: Educatieve dienst Vlaams Parlement - Contact: 011-56.01.00 - Prijs: 5 euro - Woensdag 12 juni van 10u15 tot 15u30 Vlaams Parlement, ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

OVEr POLITIEk EN MEDIA Yves Desmet is Vlaams journalist en essayist. In 1994 werd hij hoofdredacteur van De Morgen, daarna politiek hoofdredacteur. Op televisie kreeg hij bekendheid door het programma Polspoel & Desmet. In de Merksemse bibliotheek vertelt hij een boeiend verhaal over politiek en media. - Organisatie: Bibliotheek Merksem - Contact: ccmerksem@stad.antwerpen.be - Prijs: 6 euro - Woensdag 15 mei om 20u15 Bibliotheek Merksem, Van Heybeeckstraat 28A, 2170 Merksem

28STE HOOgSTrAATSE OLDTIMErBEUrS Deze beurs wordt opgeluisterd door oldtimers, motoren, jukeboxen, lifestyle, onderdelen, boeken, miniaturen, gereedschappen, cafetaria, catering, enz. - Organisatie: Bevanux Classic Motorcars - Contact: 014-72.45.37 - Prijs: 25 euro - Zaterdag 20 april, zondag 21 april, van 10u tot 18u Europastraat 30-34, 2321 Meer

MINErANT 2013 38ste internationale beurs en tentoonstelling van mineralen, edelstenen, juwelen, fossielen en schelpen. Identificatie edelstenen, lottrekking, ‌ Gratis mineralen voor beginnende verzamelaars ! - Organisatie: Mineralogische Kring Antwerpen - Contact: secretariaat@minerant.org - Prijs: 4 euro - Zaterdag 27 april, zondag 28 april, van 10u tot 18u Antwerp expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen


Vorming

Vrij Ondernemen 17

Media DIgIQUIZ Bevat een Wikipedia-artikel gemiddeld meer fouten dan een Britannicaartikel? Welke resultaten zijn het meest betrouwbaar bij een zoekactie op Google: degene die helemaal bovenaan staan, de eerste 10 resultaten, of kunnen het net zo goed de laatste zijn? Kan Facebook je surfgedrag volgen, ook als je uitgelogd bent? Wat zijn ‘apps’? Wat doet een ‘blogger’? Wat betekent ‘avatar’? Met dit soort vragen gaan we tijdens de ‘DigiQuiz’ na hoe goed het gesteld is met jouw ‘mediawijsheid’, en of je wel mee bent met de nieuwste evoluties op vlak van technologie. - Organisatie: Vormingplus - Contact: info@vormingplusmzw.be - Prijs: 3 euro - Vrijdag 26 april van 19u30 tot 22u30 Wandelweg 11, 8500 Kortrijk

VErENIgINgEN ONTDEkkEN HUN DIgITALE MOgELIjkHEDEN Ben je (bestuurs)lid van een vereniging, dan is deze activiteit iets voor jou. Je maakt kennis met de UIT-databank, het gebruik van een eigen blog of website, sociale media (Facebook), en andere mogelijkheden om je vereniging en je activiteiten in de kijker te zetten. - Organisatie: Bibliotheek Sint-Niklaas - Contact: bibliotheek@sint-niklaas.be - Prijs: Gratis - Donderdag 25 april van 19u tot 22u Bibliotheek Sint-Niklaas, H. Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas

Duurzaamheid

DE NIEUWSrEDACTIE VAN DE VrT

COMPOSTNAMIDDAg

Hoofdredacteur nieuwsgaring bij de VRT Emmanuel Rottey verschaft ons inzicht in de structuur, werking en organisatie van de nieuwsredactie van een publieke zender. - Organisatie: Davidsfonds - Contact: info@davidsfonds.be - Prijs: 5 euro - Zondag 9 juni van 11u tot 12u30 Oud Gemeentehuis, Aarselestraat 4, 8700 Aarsele

Tijdens de compostnamiddag wordt de demoplaats thuiscomposteren op het containerpark omgebouwd tot een heuse activiteitenbeurs rond ecologisch tuinieren. Natuurgidsen en compostmeesters schaven er je praktische kennis op een actieve manier bij. - Organisatie: Gemeente Koksijde - Prijs: Gratis - Zaterdag 15 juni van 13u30 tot 16u Veurnestraat 11, 8670 Koksijde

kINDErEN EN SOCIALE MEDIA, HOE Er ALS OUDEr MEE OMgAAN Bart Boelen geeft een korte schets van de huidige situatie van mediagebruik bij kinderen aan de hand van onderzoek: 1. waarvoor kunnen kinderen sociale media gebruiken: thuis en in klasverband. 2. gevaren van sociale media: privacy van het kind maar ook van zijn familie, cyberpesten, enz. 3. praktische tips en weblinks - Organisatie: Bibliotheek Bree - Contact: bibliotheek@bree.be - Prijs: 3 euro - Dinsdag 23 april om 20u Bibliotheek Bree, Kloosterpoort 1, 3960 Bree

OVEr gELD EN DUUrZAAMHEID Volgens Bernard Lietaer is het monopolie van één type munt, gebaseerd op bankschuld en economische groei, de oorzaak van de structurele financiële crisis. Lietaer pleit dan ook voor een ‘ecologie van het geld’, waar in een monetair ecosysteem naast de conventionele munt ook verschillende complementaire munten bestaan. - Organisatie: STUK kunstencentrum - Contact: info@stuk.be - Prijs: Gratis - Maandag 29 april om 20u Naamsestraat 96, 3000 Leuven


18 vrij Ondernemen

vorming

Ondernemen Zelfreflectie als sleutel vOOr leidinggevenden Als leidinggevende staan we er vaak alleen voor. We voelen en denken veel, we doen ons werk maar werkelijk open praten met een teamlid kan niet. Sommigen dingen kunnen niet gezegd worden, andere liggen te moeilijk. Daarnaast dragen we de verantwoordelijkheid voor de keuzes en beslissingen die we nemen. Soms weten we het zelf niet goed of twijfelen we. - Organisatie: Zorg-Saam - contact: eclaus@zorgsaam.be - Prijs: 70 euro - donderdag 23 mei, donderdag 30 mei, 9u30 tot 12u30 Ontmoetingscentrum De Buiting,Tessenderlosesteenweg 18, 3583 Paal

Wervend schrijven Hoe schrijf je wervende teksten voor persberichten, mails, flyers, folders of een website? Hoe laat je je teksten écht werken? Hoe stop je er de overtuigingskracht van een persoonlijke dialoog in? In deze masterclass krijg je een antwoord op deze en andere vragen over wervend schrijven. We vertrekken vanuit de lezer. Hoe bekijkt die je tekst? Wat gebeurt er dan in zijn hersenen? - Organisatie: Mediaraven VZW - contact: info@mediaraven.be - Prijs: 40 euro - vrijdag 17 mei van 14u tot 17u Smidsestraat 130, 9000 Gent

cultuur Brilliant cOrners De Israëlische, in Frankrijk wonende, choreograaf Emanuel Gat studeerde eerst muziekcompositie alvorens hij begon te dansen. In 2006 ontving hij in New York de prestigieuze Bessie Award voor dans. ‘Brilliant Corners’ verwijst naar het gelijknamige album van jazzlegende Thelonious Monk uit 1957 - Organisatie: Cultuurcentrum Brugge - contact: cultuurcentrum@brugge.be - Prijs: 15 euro - dinsdag 30 april om 20u Magdalenastraat 27, 8200 Sint-Andries

in cOncert Ook in 2013 is Will Tura te gast in Ter Dilft. Meer dan 50 jaar staat hij intussen op de planken, maar aan stoppen denkt hij niet. Zijn recente album ‘Ik ben een zanger’ (nummer 146 al!) is het eerste album in 10 jaar met gloednieuwe nummers en krijgt zeer goede recensies. Samen met de nieuwe nummers zal Will een selectie van zijn grootste hits brengen. - Organisatie: Gemeente Bornem - contact: info@terdilft.be - Prijs: 40 euro - Zondag 2 juni van 20u30 tot 23u Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem

Zitdagen PensiOen Zelfstandigen kunnen iemand van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ) spreken. Hij geeft je advies en informatie. - Organisatie: Stad Roeselare - contact: 051-26.21.85 - Prijs: gratis Iedere derde dinsdag van de maand van 9u tot 12u Sociaal Huis, Zuidstraat 17, 8800 Roeselare

een lOlita Els Dottermans speelt een vrouw die terugkijkt op haar verboden relatie als jong meisje met een oudere man. Frank Focketyn speelt een oudere man die terugkijkt op een even ongrijpbare als schuldige als paradijselijke tijd - Organisatie: NTGent - contact: info@ccstrombeek.be - Prijs: 18 euro - donderdag 2 mei om 20u Gemeenteplein z/n, 1853 Strombeek-Bever

Wil u nog beter op de hoogte blijven van vormingsinitiatieven en –activiteiten? stuur een mailtje naar info@lvz.be met uw naam en adres en als onderwerpveld ,,vorming’’. lvZ-vormingsdienst houdt u dan op de hoogte van nog meer interessante en zinvolle initiatieven en activiteiten.


Vrij Ondernemen 19

Ze zeggen zoveel... “Er zijn zoveel Vlaamse ondernemers met ongelooflijke dingen bezig. Alleen, we zijn er niet goed in onszelf te verkopen in het buitenland. Een Fransman of een Nederlander klopt zichzelf voor het minste op de borst. Een Vlaming is bijna beschaamd om wat hij heeft gepresteerd.” Claire Tillekaerts, topvrouw van Flanders Investment & Trade

“IJsboerke heeft een prachtige fabriek, een goed team en een fantastisch product. We gaan van dit merk én van de fabriek een zeer mooi verhaal maken. Allez, een merk van bij ons, met de kwaliteit van bij ons, gemaakt door mensen van bij ons! De vanille van den IJsboer is toch de beste van de wereld!”

Alle nieuws voor zelfstandigen en ondernemers? Lees het eerst op www.lvz.be

Peter Janssen en Werner Van Springel, overnemers van IJsboerke

“Je moet als ondernemer niet altijd het warm water uitvinden. Er zitten veel parels in het Vlaamse kmo-landschap waar je de zaken gewoon eens moet loswrikken. Er zijn zoveel bedrijven waar de pater familias tevreden is met de cashflow en na twintig jaar geploeter niet meer de energie heeft om het bedrijf naar the next level te brengen.” Hendrik Winkelmans, drijvende kracht achter de fietswinkelketen Fiets!

“Veel mensen die een keuken willen bestellen, hebben er wel degelijk het geld voor. Ze zitten alleen nog wat te wachten. De politici hebben hen het voorbije jaar bang gemaakt met een slechtnieuwsshow. In 2014 zijn er verkiezingen. De politici zullen nu wel een goednieuwsshow gaan opvoeren. Schrijf dat maar eens goed.” Keukenbouwer Donald Muylle ziet de omzet in 2013 stabiliseren.

“We zijn na Ford Genk de grootste privé-ondernemer en ook de grootste familiale onderneming van Limburg. Het bedrijf moet goed draaien. Dat blijft de prioriteit. Wij zitten hier perfect. Limburg is vlot bereikbaar en de grondprijzen zijn relatief laag. Er zijn ook arbeidskrachten aanwezig, en we zitten dicht bij het Ruhrgebied en de belangrijke Duitse markt.” Hilde Essers, die de fakkelt overneemt van vader Noël bij transport- en logistiek bedrijf H. Essers

Ontvangt u onze wekelijkse elektronische nieuwsbrief nog niet? Schrijf u in op www.lvz.be/ inschrijvennieuwsbrief


20 Vrij Ondernemen

Bedrijfsbezoek

“Wij werken in een context die mensen vaak niet willen zien’’ Op bezoek bij de holding rond Energiekampioen Nnof


Bedrijfsbezoek

Vrij Ondernemen 21

Vertegenwoordigers van LVZ-nationaal en van Nnof met op de achtergrond een foto van de bloemenweide. Vooraan onherkenbaar “gennofte’’ kantoormeubelen. Als kroon op het werk voor het behalen van de titel ‘De Energiekampioen 2012’ door Nnof, brachten LVZ-voorzitter Roni De Waele en directeur Luc Soens een werkbezoek aan het Vilvoordse bedrijf. We leerden er vooral dat Nnof geen eilandje is, maar deel uitmaakt van een heuse holding die net als Nnof doordrongen is van de zorg voor groen, klimaat, hergebruik en bio-diversiteit. De PMC-holding (Pierre Management Consultancy) is ontstaan uit twee groepen uit de sfeer van internationale verhuizingen (Arthur Pierre) en kantoorverhuizingen

(Vandergoten). Vandaag telt de holding 160 werknemers en een omzet van 12,5 miljoen euro. Tegen 2018 is het de ambitie om te groeien tot 300 werknemers en 25 miljoen euro bij wat CEO Didier Pierre noemt “het begeleiden van bedrijven doorheen verandering.” Alleen al bij Your Mover, actief onder de merknaam Vandergoten, werkt 70 man. “Bovenop het verhuizen nemen wij immers het volledige logistieke

proces op ons’’, legt Didier Pierre uit. “Grote klanten zijn de grote namen uit de bankwereld zoals BNP Paribas Fortis, KBC, ING…” Lees verder op blz. 22

Kurt Florus en Didier Pierre (rechts): “Herstellen is een gigantische manier om productie te vermijden.’’


22 Vrij Ondernemen

Bedrijfsbezoek

Vervolg van blz. 21 Daar komt de hulp bij kijken van een eigen studiebureau D&C, met project- en changemanagers en interieurarchitecten die “duurzaam werken’’ op vlak van gebouwen (techniek, isolatie), interieur, omgeving (mobiliteit, biodiversiteit, de weg van en naar het werk,..), catering enz. Nnof is de “jongste telg’’ in de groep die zich axeert op re-use (hergebruik), re-cycle (ontwerpen van nieuwe meubelen) en re-pair (herstellen). “Wij werken in een context die mensen vaak niet willen zien’’, zegt Didier Pierre. “De CO2-uitstoot moet met 80 procent naar beneden tegen 2050, maar dat kan niet in het huidige business- en groeimodel. Er

is de overbevolking, de financiële crisis en de hallucinante schaarste aan olie en grondstoffen. Dus stel ik mij de vraag: wat kan IK daaraan doen. Want ik heb niet de ambitie om het probleem in China op te lossen.” “Daarom dat wij ons een aantal vragen zijn gaan stellen. Hoe vervuilend zijn wij, bijvoorbeeld. We hebben een CO2-impactstudie laten doen en een optimalisatierapport opgesteld. Dit zou moeten verplicht worden in alle bedrijven. Zo hebben we geleerd dat we elke dag 2 tot 5 vrachtwagenladingen ‘afval’ van klanten binnen krijgen.’’ “Herstellen bleek een gigantische manier om productie te vermijden. Van 2 slechte stoelen maken wij opnieuw 1 goede. Een kast met een defect slot steken wij een nieuw slot in. Wel moeten we onze klanten hiervoor warm maken. Wat ons daarbij helpt is een levenscyclusanalyse (LCA) die een overzicht geeftvan alle CO2 die nodig is voor alle handelingen die we stellen. We hebben dat gedaan voor stoelen, voor tafels, voor kasten, en dat afgezet tegen nieuwkoop. En we zien dat we 10 ton C02 vermijden per werkplek.’’ “Daarnaast komt nog eens onze eigen duurzaamheidsfilosofie doorheen het hele bedrijf. En ons project voor bio-diversiteit met onze kikkerpoel, ademruimte, verticale tuin, insectenhotel, groendak en bloemenweide.’’ www.nnof.be www.energiekampioen.net

In de inkomhall herinnert het verleden aan de enorme logistieke evolutie.


Bedrijfsbezoek

Vrij Ondernemen 23

Ook de vrachtwagens van PMC zijn recent aangepast aan de milieufilosofie van het bedrijf.

Voor elke klant van Nnof worden diverse proefopstellingen voorzien.

Het vormgevingsteam bedenkt steeds weer nieuwe toepassingen van hergebruik voor de moderne kantooromgeving.


24 Vrij Ondernemen

Regio

LVZWaarschoot leert vals geld herkennen In het Meetjesland ging LVZ-Waarschoot van start met een druk bijgewoonde infosessie over het herkennen van valse eurobiljetten. Voorzitter Karolien BekĂŠ en secretaris Andy Van de Walle mochten de nieuwe gezellige vergaderzaal in het Sociaal Huis in gebruik nemen. De interessante en leerrijke workshop door de specialisten van de Nationale Bank viel in ieders smaak, net als de afsluitende receptie. Op donderdag 16 mei om 19u30 heeft eveneens in het Sociaal Huis reeds een volgende activiteit plaats in samenwerking met L2B Advocaten. Carlo Van Caekenberg komt er spreken over het efficiĂŤnt invorderen van facturen, een probleem waar veel zelfstandigen nog steeds meer worstelen.


Regio

Bij LVZ-Menen begon de lente op tijd Op de eerste dag van de lente hield LVZ Menen reeds zijn 11de Mode-Event. Meer dan 350 kijklustigen waren van de partij om de modeshow te volgen. De deelnemers waren dit keer damesboetiek Marie-Thème, lingeriezaak Bilitis, herenmode Serrus, kinderboetiek Fantasia, schoenen Line & Willy, lederwaren Eeckhouts, juweliers Merchie, opticiens Opti-Q, kapsalon Cabelo, esthetiek Ilse en chocolaterie Chocolala. Onder de professionele begeleiding van Menens eigen stadsambassadrice, die de show aan elkaar praatte, werd de show op gang getrokken. Tijdens de pauze was er een tombola voorzien waarbij elke deelnemende handelaar 2 cadeaubons van 25 euro wegschonk. Na de show kreeg elke toeschouwer nog een goodiebag mee naar huis. Daarin zaten kortingbons van de deelnemende handelaars en ook enkele gadgets. Het bedrijf Jet Import uit Lauwe zorgde dan weer voor een “gezonde” toets in de goodiebags door een flesje Carpe Diem thee te voorzien.

Vrij Ondernemen 25


26 Vrij Ondernemen

Sociaal advies

Hoeveel mag een gepensioneerde bijverdienen in 2013? Sociaal advies door Tom Lacres De reglementering inzake toegelaten activiteit is met ingang van 1 januari 2013 gewijzigd. De principes hiervan werden goedgekeurd door de ministerraad maar dienen nog te worden omgezet in wetteksten. Wat is het concrete gevolg?

Indien de overschrijding niet meer dan 25% bedraagt (in plaats van 15% in 2012) blijft de sanctie beperkt en staat het pensioenverlies in verhouding tot het percentage van de overschrijding. Een gepensioneerde, die een overschrijding heeft van 25% of meer, verliest zijn pensioen volledig.

Onbeperkt bijverdienen

Voorlopige regeling

Een nieuwe categorie van gepensioneerden wordt gecreëerd, met name die van de personen die de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben en die een beroepsloopbaan van minstens 42 jaar hebben. Deze categorie zal voortaan onbeperkt mogen bijverdienen, dus zonder enig grensbedrag. Dit heeft wel gevolgen op de sociale bijdragen. Wanneer een zelfstandige zijn inkomsten niet moet beperken, worden ook de sociale bijdragen niet geplafonneerd. Toch zal voor deze categorie van zelfstandigen het nodige gedaan worden in die zin dat toch een plafonnering voor hen zal kunnen worden toegepast.

Omdat nog niet bepaald is welke plafonnering zal gelden voor deze nieuwe categorie zal voor het eerste kwartaal 2013 nog geen rekening worden gehouden met deze nieuwe regeling. Dit betekent dat voor personen die de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben en die een beroepsloopbaan van minstens 42 jaar hebben voorlopig dezelfde plafonnering moet worden toegepast als diegene die geldt voor de 65-plussers die geen loopbaan van minstens 42 jaar bezitten. Zodra duidelijk is welke plafonnering voortaan voor de nieuwe categorie zal gelden zullen de sociale bijdragen voor het eerste kwartaal van 2013 worden geregulariseerd. De grensbedragen van wat u als gepensioneerde kan bijverdienen in 2013 vindt u in onderstaande tabel.

Sanctionering Er komt ook een versoepeling van het huidige sanctioneringssysteem wanneer de inkomensgrenzen overschreden worden.

Rustpensioen of rust- en overlevingspensioen vóór 65 jaar

Uitsluitend overlevingspensioen vóór 65 jaar

1) gerechtigde zonder kind ten laste

€ 6.056,01

2) gerechtigde met kind ten laste

€ 9.084,01

In afwachting van publicatie van de nieuwe reglementering dienen de sociale verzekeringsfondsen al hun aangeslotenen die ouder zijn dan 65 jaar, zowel zij die nog niet gevraagd hebben om hun rustpensioen te genieten, als zij die reeds hun pensioen genieten en actief zijn binnen de grenzen van toegelaten activiteit in kaart te brengen. Het fonds kan als tussenpersoon fungeren om aan het RSVZ de vraag te stellen of 65 plussers voldoen aan de voorwaarde van een loopbaan van 42 jaar of niet.

Tom Lacres, Adjunct-directeur Sociaal Verzekeringsfonds Attentia

Rust- of overlevingspensioen vanaf 65 jaar Indien de loopbaan minder dan 42 jaar omvat

Indien de loopbaan minstens 42 jaar omvat

€ 14.100,48

€ 17.492,17

€ 17.492,17 (voorlopig)

€ 17.625,60

€ 21.277,17

€ 21.277,17 (voorlopig)


KMO-advies

Vrij Ondernemen 27

Een vennootschap leiden: over eieren lopen? KMO-advies door Frederic Leleux Ondernemen impliceert (liefst weloverwogen) risico’s nemen. Om zichzelf privé niet bloot te stellen aan economische risico’s, kan de ondernemer optreden onder de vorm van een vennootschap. Hij engageert zich dan maar tot beloop van het kapitaal dat hij in de vennootschap heeft ingebracht. Maar een verwittigd bestuurder of zaakvoerder is er twee waard, gezien diverse aansprakelijkheden ertoe kunnen leiden dat zijn privévermogen wel aangesproken wordt wanneer het mis loopt. Wie ligt er zoal op de loer?

De vennootschap zelf Een bestuurder is tegenover de vennootschap verantwoordelijk voor tekortkomingen in de uitoefening van zijn mandaat. Wanneer (een deel van) de aandeelhouders vinden dat een bestuurder onzorgvuldig is geweest, dan kan tegen hem schadevergoeding geëist worden. Uiteindelijk is dit niet meer dan logisch: wie een mandaat opneemt, moet dat naar best vermogen uitoefenen.

hij zich foutief heeft gedragen bij de uitoefening van zijn mandaat. Zelfs een ongewilde schending van de statuten of de wettelijke voorschriften kan tot aansprakelijkheid leiden. In bepaalde gevallen bestaat zelfs een vermoeden dat er een oorzakelijk verband is tussen het begaan van een dergelijke overtreding en de schade die een derde zou leiden (bv. niet neerleggen jaarrekening). In sommige gevallen waarbij de bestuurder bij herhaling schulden inzake bedrijfsvoorheffing of sociale bijdragen maakt, dient zelfs geen fout meer te worden aangetoond.

sieker daarbij is het te lang wachten vooraleer de boeken neer te leggen om de faillietverklaring uit te stellen. Maar een steeds ingewikkelder wordende regelgeving, met steeds frequenter wordende strafrechtelijke sancties eraan verbonden, maakt het niet altijd eenvoudig om binnen de lijnen te kleuren. Denk maar aan specialistische regelgeving inzake milieu, ruimtelijke ordening, boekhouding en fiscaliteit, enz.

De curator

Bezint eer ge begint

Wie als geen ander de degens kruist met de vennootschapsbestuurders, zijn de curatoren in geval van faillissement. Zij hebben de taak het reilen en zeilen binnen de onderneming onder de loep te nemen en de bestuurders aansprakelijk te stellen wanneer daar gronden toe zijn. De curator neemt bij faillissement het beheer van de vennootschap over en heeft dus per definitie toegang tot de administratie en boekhouding, waardoor hij foutieve bestuurshandelingen snel kan opsporen.

Het opnemen van een bestuursmandaat in een vennootschap is zeker geen taak om ondoordacht op zich te nemen. Het feit dat men als bestuurder niet op de hoogte was van bepaalde feiten is immers doorgaans geen geldig excuus. Zich goed informeren, zich door professionals laten adviseren en bijstaan en een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, zijn alvast geen overbodige luxe om te navigeren doorheen de steeds ingewikkelder wordende regelgeving.

Derden Potje breken, potje betalen. Zoals de bestuurder van een voertuig aansprakelijk is voor de schade bij een ongeval dat hij door zijn stuurfout veroorzaakt, zo kan ook de vennootschapsbestuurder door schadelijdende derden worden aangesproken indien

De Procureur des Konings De risico’s van het zaakvoerderschap gaan zelfs verder dan het louter geldelijke: in bepaalde gevallen kan een bestuurder zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Een klas-

Frederic Leleux Advocaat - curator master in het ondernemingsrecht frederic.leleux@flexadvocaten.be www.flexadvocaten.be


28 Vrij Ondernemen

Advies Nieuwe Media

Even online een datum prikken Advies Nieuwe Media door Bert Verdonck Beeld je even in dat je een vergadering moet plannen met meerdere mensen. Dat is snel en makkelijk geregeld, toch? No way! Vaak moet je een aantal keren bellen, mailen en opnieuw beginnen. Herkenbaar? Frustrerend? Zeker!

1 overzicht al je events. 2. Rekening houden met de verschillende tijdzones (of niet). 3. De tijd opdelen in blokken van 15, 30 of 60 minuten. 4. Taal wijzigen (meer dan 30 beschikbaar).

Hoe pak je dat nu ­efficiënt aan?

Naast deze gratis opties kan je ook kiezen voor een betalende account. Voordelen zijn bijvoorbeeld geen advertenties meer en een eigen branding. Voor de prijs hoef je het niet te laten: 5 pond per jaar.

Het makkelijkste lukt dat met de ‘When is Good’ genius shortcut. ‘When is Good’ (whenisgood.net) is een eenvoudige, gratis website om uit te zoeken wie er wanneer kan bijzijn op een event of vergadering. Je hoeft zelfs niet te registreren. In minder dan 1 minuut kan je mogelijke data rondsturen. Hoe werkt het When is Good? 3 eenvoudige stappen: 1. Je klikt op de ‘get started’ knop en kiest data en tijden die voor jou passen om de vergadering (of evenement, uitstapje, feestje, enz.) te laten plaatsvinden. 2. Je geeft je evenement een naam en creëert het. Vervolgens zie je een code op het scherm verschijnen, die je bewaart of ergens noteert. 3. Je nodigt nu alle deelnemers via email uit met de link die voor je gecreëerd is. Wat doen deelnemers? Zij laten weten welke tijdstippen voor hen passen door dit visueel aan te duiden. Jij als organisator krijgt het overzicht te zien van wie wanneer kan. Je bevestigt simpelweg met 1 mailtje welk tijdstip voor iedereen past. Uiteraard kan je onmiddellijk de tijden aanpassen of een nieuwe uitnodiging sturen. Nog enkele interessante opties: 1. Je kan gratis registreren, vooral handig al je regelmatig iets organiseert. Je hebt dan in

Doodle Uiteraard bestaan er talrijke, vergelijkbare alternatieven, zowel gratis als betalende sites en apps. Het blijft moeilijk kiezen. Toch wil ik er graag nog eentje toelichten: Doodle (www. doodle.com) Met Doodle kan je onmiddellijk synchroniseren met je kalender, bv. Outlook, iCal (Mac), Google, Live, Lotus en Yahoo. Handig! Er bestaan ook versies om met je Blackberry, iPhone of Android te connecteren en te gebruiken (m.doodle.com). Bovendien kan je ook werken met teams en zelfs met je hele organisatie.

te nemen in je kalender om een meeting (of event) in te plannen aan de hand van je beschikbare (vrije) tijd.

BookMe Als zelfstandige (zeker de dienstverleners) kan je nog een stap verder gaan. ‘BookMe’ biedt jouw klanten de mogelijkheid om een afspraak in te boeken. Jij bepaalt welke gegevens zij dienen in te geven (bv. naam, telefoonnummer, email). Op die manier verlies je geen tijd meer met boekingen aan de telefoon. Bovendien heeft over en weer mailen om een geschikt moment te vinden ook geen zin meer, want je klanten kunnen enkel een afspraak maken op basis van de beschikbaarheid die je zelf aangegeven hebt. Wanneer jij accepteert, worden ze automatisch op de hoogte gebracht. Wil je toch telefonische afspraken zelf inboeken, kan dat uiteraard nog steeds. Deze Bookmeapplicatie is zeer handig voor kappers, coaches, consultants, advocaten, boekhouders, enz. Tip: Zorg ervoor dat je ook nog tijdsblokken voor jezelf inplant. Anders loop je het risico dat ‘iedereen’ je volledig inboekt voor meetings en dat je je andere werk niet meer gedaan krijgt!

Naast een gratis account kan je ook een Even een datum prikken wordt dus inderdaad betalende versie kiezen. Extra’s? Geen adver- kinderspel met When is Good en Doodle. Wat tenties, eigen branding, makkelijke registratie wil je eigenlijk nog meer? Veel plezier met het tool en herinneringsmailtjes definiëren. Naast besparen van je kostbare tijd! events, kan je Doodle trouwens ook gebruiken om een ‘poll’ op te zetten. Bert Verdonck is een LinkedIn expert, inventieve lifeWat Doodle nog meer hacker en keynote speaker. Hij is tevens een Certified de moeite maakt, is de LinkedIn Trainer, oprichter van Genius Shortcuts en co‘Meetme’ mogelijkheid. auteur van de international bestseller”Hoe LinkedIn nu Het geeft je collega’s, klanECHT gebruiken”, van “Your Book in 100 Days” en van ten, vrienden en anderen de “The Wealth Garden”. “Geniet elke dag!” is zijn levensmogelijkheid om een optie motto.

Auteur


Juridisch advies

Vrij Ondernemen 29

Waaraan kan u zich verwachten bij een bezoek van de sociale inspectie? Juridisch advies door Cathy De Waele De sociale inspecteurs zijn in hoofdzaak belast met het opsporen van inbreuken op sociaalrechtelijke bepalingen die strafrechtelijk of administratiefrechtelijk zijn beteugeld. De belangrijkste drie inspectiediensten zijn de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten (controle aangaande arbeidsduur, bijhouden loondocumenten, verboden inhoudingen op loon, enz.), de Sociale Inspectie (controle op tewerkstelling vreemde werknemers, berekening van de lonen, onkosten, enz.) en de Inspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk (controle inbreuken op de arbeidsveiligheid en arbeidshygiëne). Sociale inspecteurs mogen op elk ogenblik van de dag of van de nacht onaangekondigd op controle komen in uw onderneming, zelfs wanneer u zelf niet aanwezig bent of op zeer drukke momenten. Zij moeten hun legitimatie steeds voorleggen en kunnen zich toegang verschaffen tot alle inrichtingen (ook toiletten en refters) en andere werkplekken waarvan zij redelijkerwijze kunnen vermoeden dat er gewerkt wordt. Tot bewoonde lokalen hebben zij alleen toegang mits voorafgaande toestemming van een rechter bij de politierechtbank of een huiszoekingsbevel van de onderzoeksrechter. Een aantal basisdocumenten moet “uithangen” op een goed zichtbare plaats. Bij uw afwezigheid moet het personeel tevens het arbeidsreglement, de contracten van deeltijdse werknemers, en de uurroosters kunnen tonen. De sociale inspecteur kan niet in het wilde weg zoeken naar bepaalde documenten door bijvoorbeeld het force-

ren van kasten of sloten, maar hij kan wel doelgericht vragen naar bepaalde zaken. Privégegevens zoals uw agenda kunnen niet worden ingezien.

Hinder of belemmer het onderzoek niet Het is van groot belang als werkgever het onderzoek van de inspecteurs niet te belemmeren of te verhinderen. Wanneer u zich verzet tegen de opsporing zal een proces-verbaal worden opgesteld wegens verhindering van het toezicht, een zeer zware inbreuk die correctioneel wordt vervolgd.

Inzage en afschrift kan worden genomen van ieder document dat de inspecteurs nodig achten voor het vervullen van hun opdracht. Zij kunnen tegen ontvangstbewijs beslag leggen op ieder document dat als bewijs kan dienen van een overtreding en eisen dat de wettelijke voorgeschreven mededelingen worden aangeplakt. Zij kunnen de identiteit controleren van alle personen die zich op de werkplek bevinden, eisen dat identiteitsbewijzen worden voorgelegd, hetzij met andere middelen (foto-, film-, video-opnamen) de identiteit achterhalen.

inbreuken Het opsporingsrecht geldt niet alleen voor papieren documenten maar ook voor alles wat u op uw computer bewaart (bv. uurroosters). De inspecteurs mogen de bedrijfscomputer consulteren en eventueel in beslag nemen. Een kopie van uw computergegevens kan gemaakt worden.

verhoor Sociale inspecteurs hebben het recht om werkgever en werknemers te verhoren (hetzij individueel, hetzij in groep). Ook klanten, leveranciers en zelfs derden kunnen worden ondervraagd. De werkgever kan niet eisen dat hij aanwezig is bij het verhoor van zijn werknemers. Voor een aantal misdrijven van het hoogste niveau 4 ( bv de Dimona-aangifte, tewerkstelling zonder arbeidskaart, inbreuk op de wetgeving deeltijdse arbeid, tewerkstelling van illegalen of werklozen, ….) hebt u het recht om voor het eerste verhoor een vertrouwelijk overleg te hebben met een advocaat naar keuze. Dit consultatierecht kan maximaal 30 minuten duren.

Bij vaststelling van inbreuken kan de inspecteur een proces-verbaal opstellen. De inhoud hiervan heeft bewijskracht tot bewijs van het tegendeel. Dit wil zeggen dat de vaststellingen die de inspecteur heeft gedaan wordt vermoed met de waarheid overeen te stemmen. Dit geldt alleen indien het proces-verbaal binnen de 14 dagen ter kennis wordt gegeven van de overtreder. In de praktijk gebeurt dit meestal via een aangetekend schrijven. Ontvangt de overtreder binnen de 14 dagen geen afschrift van het proces-verbaal, dan is dit daardoor niet nietig, maar verliest het wel zijn bewijskracht.

Cathy De Waele, advocate


30 Vrij Ondernemen

Lid in de kijker

Zaakvoerders Erwin Willems (links) en Andy Van de Walle: “We zijn in de niche gedoken van de iets kleinere machines. Een goede keuze.”

“Landbouw en boeren blijven altijd bestaan” VDW Constructie in Waarschoot maakt voeder- en mengmachines Al meer dan 35 jaar is VDW Constructie actief in de productie van landbouwmachines, hoofdzakelijk voeder- en mengmachines. Samen met Erwin Willems leidt Andy Van de Walle vandaag een groeiend bedrijf. Met hem kijken we naar het verleden en naar de toekomst. Andy is ook een van de gangmakers van LVZ-Waarschoot. Oprichter van VDW Constructie is Adrien Van de Walle. “37 jaar geleden begon mijn vader in een schuur achter zijn huis landbouwmachines te herstellen”, vertelt Andy. “Eind jaren ‘70 werd er bijgebouwd en werd

een eerste product op de markt gebracht. Het was een uitkuilmachine om voeder naar de stallen te brengen. In Nederland waren die machines al in opmars en ook bij ons steeg de vraag. Voorheen werd het vee simpelweg

Een selectie uit de hoofdzakelijk voeder- en mengmachines waarmee VDW Constructie scoort.

gevoederd met een riek. Paard en kar waren toen nodig om het voeder tot in de stal te brengen. Begin jaren ‘80 kwam dan de tractor en de uitkuilmachine om een blok voeder in een keer te vervoeren naar de stal.”


Lid in de kijker

De uitkuilmachine werd een succes. “In 1979 werft mijn vader Erwin Willems aan, zijn eerste werknemer. Hij blijft een hele tijd in het bedrijf als meestergast. Momenteel is hij medezaakvoerder. Tien jaar geleden hebben hij en ik het bedrijf overgenomen van mijn vader. We werken goed samen.”

“Duitsland is een voorloper op het gebied van de toepassing van biogasinstallaties. Het is voor die markt dat wij in Duitsland machines verkopen. De biogasinstallaties worden gevoed met bieten die vergist worden en onze voederbakken zijn uitermate geschikt om bieten te snijden. We gingen nog een stap verder en ontwikkelden een machine specifiek voor de biogasmarkt om grote hoeveelheden bieten te snijden. Voor ons is het een succesverhaal.

Mengbak Een volgende belangrijke stap in de geschiedenis was de ontwikkeling van een mengbak in 1988. “Het werd een trend om melkvee beter In tegenstelling tot Duitsland staan in België kwalitatief voedsel te geven. Voor uitgebalan- niet zoveel biogasinstallaties. Maar ook in ceerder samengesteld voedsel waren de juiste Oost-Europa stijgt de vraag. Daar zullen we hoeveelheden binnenkort ook “Wie kleinere machines nodig heeft, onze pijlen naar mais, graan komt naar ons. Maatwerk blijft belangrijk.” richten, meer en mineralen nodig. Om dat proces automatisch te laten dan naar Frankrijk en Italië bijvoorbeeld. We verlopen maakten we een mengbak.” gaan ons niet enkel op de voeders richten, maar ook naar machines die bieten snijden en “In de jaren 90 werden landbouwbedrijven stro verwerken.” steeds groter. Als gevolg daarvan werd gewerkt met grotere hoeveelheden. Een meng- “We maken wat de klant vraagt” bak was niet meer voldoende wat resulteerde Voeder- en mengmachines blijven echter de in de creatie van een ‘zelf-uitkuilende’ meng- prioriteit van VDW Constructie. “Doorheen wagen. Zo kon men met een menging meer de jaren is de focus blijven liggen op: voeder dieren voederen.” nemen, bewerken en verwerken, mengen en aan het vee geven. We richten ons hoofdzakelijk naar melk- en vleesveeteelt. Voor de Nieuwe markten VDW Constructie wist zich doorheen de jaren varkensteelt hebben we minder machines steeds aan te passen aan de evoluties in de ontwikkeld.” landbouwsector. “Heel wat boeren stoppen en wie overblijft wordt groter. Dat is de hui- “Daarnaast doen we ook nog steeds hersteldige situatie van de landbouw in Europa sinds lingen aan diverse landbouwachines en maken de jaren ‘90. Wie vroeger 20 koeien had en we ook grondmachines. We hebben een breed kon overleven, beschikt nu over 100 tot 200 gamma en maken wat de klant vraagt.” koeien. Doordat het aantal boeren mindert, daalt ook de hoeveelheid machines die we VDW verhuisde in 2009 naar de KMO-zone verkopen. Om dat op te vangen hebben we Priorij. “De werkhal meet zo’n 8.000 m2. Hier gezocht naar een grotere afzetmarkt. Zo kwa- werken 20 mensen. We hebben nu meer men we terecht in Nederland, Duitsland en plaats, wat het ons mogelijk maakt flexibeler steeds vaker ook in Denemarken.” te werken. Onze workflow is er sterk op voor-

Vrij Ondernemen 31

uit gegaan. Momenteel investeren we vooral in het atelier. Een dure aankoop was de highdefinition plasmasnijder. Sinds 2011 worden alle machines in 3D ontwikkeld om zo fouten op voorhand te detecteren.” Toekomst Heeft Andy vertrouwen in de toekomst van de landbouwsector? “Landbouw en boeren zullen altijd blijven bestaan. Daar ben ik van overtuigd. We moeten blijven eten en heel wat regio’s willen hun eigen voedselvoorziening behouden. De groei van de landbouwbedrijven zien we vooral in Europa. In Vlaanderen kunnen ze niet groter worden omdat er geen ruimte meer is.” Die trend stelde VDW voor een belangrijke keuze. “We zijn ons gaan specialiseren op de iets kleinere machines. Veel buitenlandse concurrenten hebben die activiteiten afgestoten. Ofwel zouden we ook grotere machines gaan produceren, ofwel zouden we ons als nichespeler profileren. Die laatste optie blijkt de juiste keuze. Wie nu kleinere machines nodig heeft, moet wel naar ons komen. Maatwerk blijft belangrijk. We werken niet in serie, maar op maat van de klant.” LVZ-Waarschoot Andy Van de Walle is niet zomaar een lid in de kijker. Enkele maanden geleden stond hij aan de wieg van LVZ Waarschoot. “Voorheen zat ik voor LVZ al in de lokale economische raad. Ik was enthousiast over de plannen van Karolien Beké om ons engagement voor LVZ te verhogen. Ik hoop de afdeling vooral langs de praktische kant te kunnen ondersteunen. De eerste activiteit rond vals geld was alvast een succes. We kregen positieve reacties en plannen binnenkort een nieuwe activiteit. We hebben dus mooie vooruitzichten.”

Lid in de kijker VDW Constructie Kapellestraat 25 9950 Waarschoot 09 37755 05 info@vdw.be www.vdw.be


UNIEK AANBOD

FIETIST jE F

EXclUsIEf vOOr lEDEN vAN DE lIBErAlE MUtUAlItEIt

Eddy Merckx Fitness-bike AMX-1.5 *

1195 euro NU

895

FIETES ME

2013

Willems Veranda’s Classic ZATERDAG 4 MEI - HERZELE Jean-Luc Vandenbroucke Classic ZONDAG 12 MEI - LAC DE L’EAU D’HEURE

Trofee De Muur Altebra ZATERDAG 18 MEI - OPHASSELT

euro

incl. btw

incl. btw

Pro Cyclo Classic-Brabantse Parel ZATERDAG 8 JUNI - VOSSEM

Classic Rik Van Steenbergen ZATERDAG 20 JULI - AARTSELAAR

Marc Wauters Classic ZATERDAG 3 AUGUSTUS - HEUSDEN-ZOLDER

West-Vlaanderens Mooiste DONDERDAG 22 TOT EN MET ZONDAG 25 AUGUSTUS ROESELARE

Vriendschapstocht ZATERDAG 31 AUGUSTUS - ERTVELDE Alle verdere info en starturen op www.lm-classics.com

EXTRA t leroutfi

Gra

ie tis LM-w

e koper voor elk ek wielerbro + i ru rt ) (wiele ro eu twv 75

De ideale sportfiets voor vele uren gezond wielerplezier

Ga sporten ang en ontv u 25 e ro ** per jaar

WIN EEN ERCKX EDDY M IETS* EMX-3 F

✔ AMX-1.5 aluminium kader met carbon voorvork ✔ Shimano triple versnellingsgroep ✔ Opties: spatborden en pedalen zonder clicksysteem (niet in de prijs begrepen) * Afmontage op deze foto is niet bindend.

Beperkt aanbod zolang de voorraad strekt

Hoe bestel ik mijn fitness-bike? • Vul het bestelformulier in op www.lm-classics.com • Eddy Merckx Fietsen neemt contact met u op ivm de levering • Enkele weken later staat uw fiets klaar bij de officiële Eddy Merckx verkoper in uw buurt • U betaalt bij levering • Nadien ontvangt u met de post uw gratis wieleroutfit

www.lm-classics.com

Drie keer deelnemen = gratis LM-wielertrui of koersbroek Wie deelneemt aan drie van de acht LM-Classics en zijn afgestempelde controlekaart op tijd terugstuurt, ontvangt een gratis LM-wielertrui of LM-koersbroek naar keuze en maakt kans op een EMX-3* t.w.v. 3.000 euro of één van de andere extra-prijzen. * of EFX-3 ** Neem contact op met uw ziekenfonds voor de voorwaarden. De tussenkomst kan van regio tot regio verschillen.

www.lm-classics.com

KBWB

R LV B

Vrij Ondernemen april/mei/juni 2013  

De tweede Vrij Ondernemen, het ledenblad van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen, van het jaar is uit. Op de cover prijkt Herwig van Os,...

Vrij Ondernemen april/mei/juni 2013  

De tweede Vrij Ondernemen, het ledenblad van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen, van het jaar is uit. Op de cover prijkt Herwig van Os,...

Advertisement