Page 1

Vrij

Ondernemen De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

Trees Loncke, ondernemer met pit Word jij De Energiekampioen 2012? Kom jij ook naar de Dag van de Ambachten? Ken jij de nieuwe regels voor studentenarbeid?

Jaargang 66 - januari/februari/maart 2012 - LVZ magazine - Afgiftekantoor: GENT X


LVZ pakt de crisis aan Adverteer nu in Vrij Ondernemen • Oplage 36.000 ex. • Met de post bedeeld aan zelfstandigen en ondernemers

- 20 % op alle advertenties Voorbeeld: volle pagin

a vierkleur

E 2.500 E 2.000*

Lid van LVZ?

- 50 % op alle advertenties Voorbeeld: halve pagin

a vierkleur

E 1.600 E 800*

d W en onder voorbehou * alle prijzen exclusief BT F PD es Hir e tloz are fou van aanlevering van drukkl

Contacteer ons: LVZ - Livornostraat 25 - 1050 Brussel 02-426.39.00 - fax 02-426.34.17 - info@lvz.be


Editoriaal

Vrij Ondernemen 3

Inhoud 4

Wie wordt de Energiekampioen 2012?

6 Ludwig Geudens: gitaarbouwer tussen kunst en ambacht 9

Lees het op www.lvz.be

10 “Werken met studenten wordt voor iedereen aantrekkelijker’’ 14

“De frietcultuur is een Belgische troef’’

18 LVZ-Vormingsdienst 20

Naaldloos injecteren nodig om toprendement te halen’’

23 Starterstip 24

Bizidee reikt eerste prijzen uit

26 Sociaal advies door Tom Lacres 27

Hoe kiest u een succesvolle domeinnaam voor uw bedrijf?

28

Lid in de kijker: Hilde van Reizen Landtsheer in Hamme

30

Juridisch advies door Cathy De Waele

31

Meesterwerken in het MAS

Vrij

Ondernemen

V.U.: Roni De Waele Livornostraat 25, 1050 Brussel Tel 02-426.39.00 Fax 02-426.34.17 E-mail info@lvz.be, website www.lvz.be Abonnement: 110 euro per jaar, lidgeld LVZ inbegrepen, storten op rek. nr. 425-5190021-35 van LVZ. KBC IBAN BE57 4255 1900 2135 BIC KREDBEBB 425-5190021-35 Oplage: 36.000 ex.

Alle hens aan dek Er is eindelijk een nieuwe federale regering. En onmiddellijk zijn de eerste maatregelen genomen die ons land moeten voorbereiden op een betere toekomst. De aanzet voor een hervorming van de arbeidsmarkt, met als eerste stap gemiddeld twee jaar langer werken. Een hele trein besparingen en belastingen, die eenieder pijn doen, ook de ondernemers en de zelfstandigen. Maar bijna iedereen begrijpt dat deze operatie noodzakelijk was. Snoeien om te groeien dus. Tegelijk zou onze economie en onze begroting hier op lange termijn sterker moeten uitkomen. Dat is wat de man en vrouw in de straat verwacht: dat deze sanering niet voor niets is. En we niet afglijden naar ZuidEuropese toestanden. Daarom is het des te pijnlijker dat het land wordt lamgelegd omwille van maatregelen die onvermijdelijk zijn. Ons land zit in een reces­ sie. De economische groei zal dit jaar hoogstens gelijk blijven. Er staan tienduizenden jobs

“Dat is wat de man en vrouw in de straat verwacht: dat deze sanering niet voor niets is. En we niet afglijden naar Zuid-Europese toestanden”

op de helling. Straks komen er bijkomende besparingsmaatregelen om te voldoen aan de Europese begrotingsnormen. Staken en de publieke dienstverlening, het openbaar vervoer en de post lamleggen is dus allerminst de oplossing. Het lost niets op. Het zorgt alleen voor wrevel, voor hinder en voor onbegrip. Ondertussen is het in onze kmo’s alle hens aan dek om de omzet en de marges op peil te houden. Om voldoende goede werkkrachten te vinden die onze bedrijven laten wedijveren met hun buitenlandse concurrenten. Om krediet los te weken bij de banken voor investeringsprojecten. Als Liberaal Verbond voor Zelfstandigen zullen we dan ook alle zeilen bijzetten om de belangen van deze tienduizenden ondernemers te verdedigen en respect af te dwingen voor hun bijdrage tot onze economie en samenleving.

Luc Soens, Directeur LVZ


4 Vrij Ondernemen

Bouwspeciaalzaak Thoen werd in 2010 de eerste Energiekampioen

Busbedrijf Herman & Vandamme won de publieksprijs

Word jij of jouw bedrijf Na de succesvolle eerste editie in 2010 gaat LVZ ook in 2012 op zoek naar De Energiekampioen. Met De Energiekampioen bekronen we een bedrijf dat zich op energievlak in de kijker werkt, en liefst met een to足 taalaanpak waarbij zowel producten en diensten, klanten, leveranciers, perso足 neel, gebouwen, mobiliteit enz. aan bod komen.

bruari op energiekampioen@lvz.be en vertel ons waarom u denkt in aanmerking te komen voor de titel van Energiekampioen 2012. Uit de inzendingen maken wij een preselectie en 足nemen we verder contact met u op.

In de loop van 2012 zal een jury met deskundigen en gespecialiseerde vertegenwoordigers We gaan op zoek naar een zelfstandige of on- van de partners van De Energiekampioen in dernemer die actief bezig is met energiebe- verschillende jureringsrondes de kwaliteiten, sparing en die milieuvriendelijker, groener en verdiensten en ambities van de genomineerde energiebewuster produceert en handelt. kandidaten nagaan, screenen en beoordelen. In Deelnemen is eenvoudig: mail ons voor 29 fe- dit magazine Vrij Ondernemen en op de web-


Vrij Ondernemen 5

Ook de andere genomineerden gingen met een trofee naar huis

Het Gala van de Energiekampioen is een uitstekend netwerk-moment

site www.energiekampioen.net brengen we daar voortdurend verslag over uit. De apotheose van De Energiekampioen 2012 is het Gala van de Energiekampioen, op donderdag 6 december in het ING-gebouw in Gent. Daar volgt de ultieme bekroning en viering van De Energiekampioen 2012. Aarzel niet om voor eind februari uw kandidatuur in te dienen! Ook tijdens de eerste editie van De Energiekampioen werd de laureaat, Bouwspeciaalzaak Thoen uit Vrasene, een “verrassende” winnaar ­genoemd.

www.energiekampioen.net


6 Vrij Ondernemen

Dag van de Ambachten

Ludwig Geudens: gitaarbouwer tussen kunst en ambacht

Op zondag 5 februari vindt de zesde editie plaats van de Dag van de Ambachten. LVZ ondersteunt het evenement dat ambachtslieden over heel het land in de kijker zet. Ludwig Geudens is een van de deelnemers. De gitaarbouwer uit Antwerpen zet voor de derde keer de deuren van zijn atelier open. Wij gingen al een kijkje nemen.

Bij ons bezoek is het druk in het atelier van Ludwig. Toch is het niet hij die zijn tanden stuk bijt op het hout, maar Marianne. Zij wil haar eigen gitaar bouwen, volgens het model van Ludwig en met zijn begeleiding. Ook druk in de weer zijn de kinderen van de gitaarbouwer die hun eerste stapjes in de houtbewerking zetten en iets knutselen voor Driekoningen. Jong geleerd…

Ludwig Geudens is een luthier, iemand die snaarinstrumenten maakt. Hij bouwt klassieke gitaren. “In het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw, het CMB te Puurs zette ik in 1992 mijn eerste stapjes. Ik bleef er negen jaar. Dat is lang, maar het was er gezellig. Sinds begin 2010 ben ik zelfstandige in bijberoep. Daarnaast ben ik belastingcontroleur.”

Ludwig Geudens met enkele zelf ontworpen gitaren. Is dat geen vreemde combinatie? Voor mij is het net een mooi evenwicht. Als belastingcontroleur ben ik bezig met cijfers en het controleren komt altijd nadien. Aan de andere kant heb je de gitaarbouw. Als ik er een bouw, heb ik een instrument. Daarmee kan ik meteen aan de slag. De gitaar waar ik nu op speel, heb ik vier jaar geleden afgewerkt. Ik heb er al ontzettend veel plezier aan beleefd. Je bent pas drie jaar zelfstandige. Een bewuste keuze? Ik heb 14 gitaren gebouwd voor ik als zelfstandige begon. En die staan hier nu nog. Ik wil ze niet verkopen want ze zijn mijn leer- en zoekproces naar een eigen model geweest. In Lees verder op blz. 8


8 Vrij Ondernemen

Dag van de Ambachten

Vervolg van blz. 6

Eigen model

Levert dat bouwen geld op of is het eerder een passie? Voor mij zijn de inkomsten van secundair belang. Ik maak ze omdat ik het fijn vind om met hout te werken. Ik hou ook van de spanning wanneer ik test welk geluid een nieuwe gitaar zal voortbrengen. Anderzijds is het bijzonder tijdrovend. Op een jaar maak ik twee of drie gitaren. Een gitaar kost bij mij rond de 2.500 euro. Dat is veel geld maar eigenlijk vrij goedkoop. Bovendien kan je bij mij ook een basispakket kopen en zelf meewerken aan je gitaar.

In je atelier hangt een grote schets van je eigen model. Waar maak je het verschil? Ik heb een vrij speciaal model, iets wat in de klassieke muziekwereld trouwens niet altijd aanvaard wordt. Ik maak een zogenaamde cutaway-gitaar waarbij het lijkt of er een stuk is weggesneden. Van vorm lijkt die op een elektrische gitaar. Ik speel modernere muziek op een klassieke gitaar en daarvoor moet ik dikwijls de hoge posities op de hals bereiken om zo hogere tonen te halen. Dat is veel moeilijker als die cutaway daar niet zit. Ik heb er een vorm aan gegeven die het spelen vergemakkelijkt, maar het bouwen moeilijk maakt. Je zal zo’n model niet vinden in de winkel, want de bouwwijze drijft de kosten op.

Zoals de dame die op dit moment in je atelier aan een gitaar werkt? Klopt, Marianne bouwt al enkele maanden bij mij aan haar gitaar. Je kan bij mij al je al je benodigdheden kopen en een bedrag betalen voor gebruik van het atelier, elektriciteit en mijn begeleiding. Dan zit je aan een basispakket van 600 euro. Op elke stap van de gitaarbouw heb ik een bedrag geplakt. Wie zo’n stap zelf uitvoert, spaart dat bedrag uit. Taken als opschuren of vernissen kan iedereen. Ik doe de coaching en bepaal in belangrijke mate de klank. Bij gitaarbouw komt het aan op een tiende van een millimeter. Dat ‘fingerspitzengefühl’ ontbreekt bij het bouwen van je eerste gitaar.

het CMB maak je eerst kopieën van oude gitaren. Zo bouwde ik een kopie van een gitaar uit 1850. Daarna zocht ik naar een manier om de klank te verbeteren door het bouwen van eigen modellen. Toen ik een eigen model had, wou ik er ook mee naar buiten komen. Een instrument moet bespeeld worden, anders is dat zonde. Dan heb je twee keuzes: verkopen in het zwart of niet. Als belastingcontroleur kies je uiteraard voor de juiste weg (lacht).

Hou je vast aan dat model? Ik maak geen kopieën. Ik doe mijn ding en daar geloof ik in. Bepaalde aanpassingen kunnen uiteraard wel. Met kleinere handen hou ik natuurlijk rekening. Maar een gitaar zonder cutaway maak ik in principe niet. Al probeer ik ook wel eens een alternatief model. Vorig jaar resulteerde dat in een gitaar met een klankgat aan de zijkant.

In het atelier van Ludwig Geudens kan je zelf meebouwen aan je gitaar, zoals Marianne (rechts)

Dag van de ambachten Naar welke andere ambachten kijk je op? Naar alle. Kijk, kunstenaars hebben lang niet bestaan. Dat is iets van de laatste 200 jaar. Vroeger was iemand als Bach een ambachtsman. Hij werkte voor een broodheer en kreeg de opdracht om tegen een bepaalde dag iets te componeren. In die tijd werd daar zo naar gekeken. In die zin kan je je afvragen: Wat is de grens tussen een ambacht en een kunst? Een belangrijk verschil is dat een ambachtsman vandaag 21% btw moet rekenen en een kunstenaar slechts 6%. Dat valt me op sinds ik zelfstandige ben. Ik heb zelfs al een brief naar de minister geschreven. Die bepaling is een beperkingen voor ambachtslieden. Op 5 februari kan iedereen kennismaken met je werk. Kijk je er naar uit? De Dag van de Ambachten vind ik fantastisch. Wij stellen ons atelier open, de promotie wordt voor ons geregeld. Ik neem voor de derde keer deel. Vorig jaar was de opkomst groot. Mensen nemen een kijkje, ik doe mijn verhaal en tussendoor speel ik gitaar. Hoeveel mijn gitaren kosten, is de vraag die het meest gesteld wordt (lacht).

Benieuwd hoe Ludwig een gitaar bouwt? Bekijk zijn werk op www.ludart.be en volg zijn dagboek. Of kom langs tijdens de Dag van de Ambachten op 5 februari, Haantjeslei 102 in Antwerpen.


Vrij Ondernemen 9

Alle nieuws voor zelfstandigen en ondernemers? Lees het eerst op www.lvz.be Ontvangt u onze wekelijkse elektronische nieuwsbrief nog niet? Schrijf u in op www.lvz.be/inschrijvennieuwsbrief

“ Mijn volgende medewerker betaalt alle RSZ-bijdragen ZELF! � Huur eens een FREELANCER

bij tijdelijke opdrachten of werkpieken en betaal geen extra RSZ-bijdragen.

Plaats GRATIS uw opdrachten voor freelancers op

FreelanceNetwork.be voor:

afspraakzetters vertalers lay-outers copywriters webdesigners secretaresses technisch tekenaars ...


10 Vrij Ondernemen

Dossier studentenarbeid

“De nieuwe wet zorgt eindelijk voor de nodige flexibiliteit� Jan Denys


Dossier studentenarbeid

Vrij Ondernemen 11

Werken met studenten wordt voor iedereen aantrekkelijker Arbeidsmarktexpert Jan Denys evalueert de nieuwe wet De nieuwe regels voor studentenarbeid zijn eindelijk een feit. Sinds 1 januari kunnen stu­ denten flexibeler aan het werk. Ook voor de bedrijven wordt studentenarbeid aantrekke­ lijker. Uit een enquête van human resources­ groep Randstad eind vorig jaar bleek de nieuwe wet echter weinig bekend. Jan Denys, arbeids­ marktdeskundige bij Randstad, geeft ons toe­ lichting bij die studie en werpt zijn licht op de nieuwe regeling.

gestraft. Wat uiteraard niet kon worden uigevoerd aangezien studenten bij verschillende werkgevers aan de slag gingen. Het was een beetje van de pot gerukt dat wanneer een student in de fout ging, de allereerste werkgever zou worden gestraft. Het systeem was niet logisch. Nu is het zo dat wie na 50 dagen langer werkt, vanaf de 51ste dag meer zal betalen. Het is een belangrijke wijziging die misschien iets te weinig wordt belicht in de bespreking van de nieuwe wet.

Hoe wordt de regeling onthaald bij de bedrijven? Ook voor hen is het een verbetering. Ze kunnen nu zowel in de zomer als in het jaar aan het goedkoopste tarief meer een beroep doen op studenten. Vanuit loonkostenstrategie is dat een goede zaak. Ik denk dus dat het een win-winsituatie is. Het enige wat je vanuit puur arbeidsmarktstandpunt kunt inbrengen, is dat er in de zomermaanden sprake kan zijn van verdringing. Studenten gaan dan massaal en langer werken en zijn Op een hervorming werd al jaren aangedrongen? Eindelijk is een consensus bereikt. En het mag een vergoedkoper. Toch was er veel te doen om mogelijke verrassing heten dat het nog zo lang heeft geduurd. Al vrij dringing in het schooljaar. Een uitbreiding zou om die snel had men immers door dat een aantal zaken uit de reden niet mogen worden toegestaan, werd gezegd. vorige regeling niet werkten. Het 2 x 23-dagensysteem Maar van verdringing in die periode is bijna geen sprake werd als bijzonder beperkend ervaren. In het nieuwe aangezien het gaat om jobs die studenten ’s avonds, in systeem kunnen mensen het weekend of slechts een ‘’Werken als student is ook een vorm er bijvoorbeeld voor kiedag in de week uitoefenen. van opvoeding. Je krijgt respect zen om een dag per week Kleine jobs waar je weinig voor wie in de fabriek werkt’’ te gaan werken gedurende werkzoekenden kan voor een volledig jaar. Dat kon vroeger allemaal niet. Het bewegen. Dat argument is dus onzin en niet logisch. Als systeem was niet aangepast aan de realiteit. er al verdringing is, is het in de zomer en daar heeft het ook altijd bestaan. Voor veel werkgevers hield werken met studenten ook een risico in. Met Randstad voerde u een enquête uit bij stuInderdaad. Als studenten de termijn van tweemaal 23 denten en bedrijven. Hoe kijken zij naar de aandagen overschreden, werd de werkgever retroactief passingen? Bent u tevreden met de nieuwe wet? Zeker en vast. De aanpassingen waren nodig en zorgen voor meer flexibiliteit. Studenten kunnen nu zelf kiezen wanneer ze gaan werken: in de vakantie of in het schooljaar. Mensen zijn verstandig genoeg om dat voor zichzelf te beslissen.

Lees verder op blz. 12


12 Vrij Ondernemen

Dossier studentenarbeid

Vervolg van blz. 11 Uiteraard is het vrij duidelijk dat de wet op algemene instemming kan rekenen. Het is een kwestie van gezond verstand. Ik denk dat het maar zelden voorkomt dat de overheid een maatregel neemt die op zoveel instemming kan rekenen. In die zin kan je je afvragen waarom het zolang heeft moeten duren. Maar het resultaat is goed, laat ons er dus niet te kritisch over zijn. Het nieuwe systeem wordt toegejuicht, maar de inhoud is nog niet bij iedereen bekend, blijkt uit jullie enquête. De nieuwe regels werden al tijdens de voorbije zomer aangekondigd. Maar zowel bij bedrijven als bij studenten zijn er nog vrij grote groepen die niet of niet voldoende op de hoogte zijn. Het nieuwe systeem is sinds 1 januari in voege en het is belangrijk dat iedereen meteen weet wat het inhoudt. Wie langer dan 50 dagen werkt, zal betalen. Men kan zich dus beter voorbereiden door bij de start van het jaar na te denken: Wat ga ik doen? Een arbeidsstrategie is nodig, want de student die elke week een dag werkt, kan in de zomer natuurlijk niet meer gaan werken aan het goedkope tarief.

Bedrijven en studenten zijn nog niet goed op de hoogte Randstad ondervroeg 400 bedrijven en 500 studenten over de nieuwe wet over de studentenarbeid. Opmerkelijkste conclusie: zowel bij studenten als be­ drijven is de nieuwe wetgeving nog on­ voldoende gekend. - Van de studenten die in 2011 hebben gewerkt is slechts een kwart volledig op de hoogte. 48% weet wel dat er een wijziging is maar kunnen niet aangeven waaruit deze bestaat. 27% is niet op de hoogte van een wijziging. Bij degenen die niet hebben gewerkt in 2011 is slechts 6% volledig op de hoogte, de helft is helemaal niet op de hoogte. - Ook bij de bedrijven is men nog niet helemaal op de hoogte. Van alle bedrijven blijkt 42% correct geïnformeerd. 43% is helemaal niet geïnformeerd. Bij bedrijven die effectief met studenten werken stijgt het aandeel die volledig op de hoogte zijn naar 49%. Toch is ook in deze categorie 37% niet op de hoogte.

Is de nieuwe wet goed nieuws in deze moeilijke economische tijd? www.randstad.be Het is zeker een opsteker voor de arbeidsmarkt. Alle positief nieuws is vandaag de dag welkom. Maar studentenarbeid volgt ook een beetje de globale economie. In het Als je dat afzet tegen onze beroepsbevolking is schooljaar zal dat niet spelen, maar in de zo- dat een massa volk. Wanneer we de studenten mermaanden is het best mogelijk dat bedrij- zouden wegnemen, zou dat voor veel sectoven nog iets makkelijker om financiële redenen ren een ramp zijn. Denk aan callcenters, aan naar studenten zullen grijpen. Voor bedrijven de hele horeca,… Zonder studenten kunnen ze ofwel inpakken ofwel kan het een welkome stra‘’Je kan je bedrijf niet tegie zijn om de kosten wat verplicht een beroep doen draaien op studenten. te verlagen. Maar natuurlijk doen op zwarte arbeid, Maar het is een manier blijft het aanvullend, niets waar uiteraard ook weer om de loonkosten meer dan een leuk extraa niemand bij wint. wat te verlagen’’ tje. Je kan je bedrijf niet enkel laten draaien op studenten. De kern van je Is het een goede zaak dat studenten ervabestand zal uit gewone werknemers bestaan. ring opdoen in de arbeidsmarkt? Het enige wat je er tegen kan inbrengen is dat Hoe belangrijk is studentenarbeid in ons studenten soms een te positief beeld van de land? arbeidsmarkt krijgen: Ze betalen geen belasZeer belangrijk. Kijk maar eens naar de getal- tingen en bijna geen sociale zekerheid. Het is len, meer dan 400.000 studenten die werken. belangrijk dat ze weten dat het om een uitzon-

De nieuwe wetgeving kan op goedkeuring rekenen van bedrijven en studenten: - In totaal is 82% van de bedrijven positief. Bij degenen die gebruik maken van studenten is dit 84%, bij de niet-gebruikers nog steeds 74%. Bijna geen enkel bedrijf (2%) is negatief. - Bij de studenten is 85% positief. Bij degenen die effectief werken als student is dat zelfs 88%. Slechts 1% is negatief. Ook degenen die niet werken zijn positief (81%). Slechts 1% is negatief. Zal de studentenarbeid toenemen? - Bedrijven zijn van plan om als gevolg van de nieuwe wetgeving meer studentenarbeid in te zetten. Het effect is niet zo groot in de zomermaanden (waar nu al veel gebruik wordt gemaakt van studentenarbeid) maar vooral gedurende de rest van het jaar. - Studenten zijn eveneens van plan om meer te werken onder het nieuw studentenstatuut. Werkten ze in 2011 gemiddeld 24 dagen, dan zijn ze van plan om dit op te trekken naar 39 dagen in 2012. Een stijging van meer dan 50%.

derlijke situatie gaat. Daar tegenover staat dat de student ook geen rechten opbouwt. Het is een verhaal van geven en nemen. Er wordt ook vaak verwezen naar het belang van de student. Natuurlijk moet die in de eerste plaats kunnen studeren. Ik ben het ook eens dat werk niet in de plaats mag komen en dat het de studies niet mag belemmeren. Maar ik zie dat werken ook als een vorm van opvoeding. Ik vind het goed dat studenten, en zeker zij die hogere studies aanvatten, in hun leven ook werk hebben gedaan dat ze in hun latere leven misschien nooit meer zullen doen of kunnen doen. Misschien zou iedereen wel eens een keertje in een fabriek moeten werken, al was het maar opdat men de mensen die dat werk doen, zou respecteren.


Dossier studentenarbeid

Alles staat op studentatwork.be Alle nieuwigheden over de wetge­ ving rond studentenarbeid staan op de officiële website www.studen­ tatwork.be van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Studenten mogen sedert 1 janu­ ari 50 dagen studentenarbeid doen, verspreid over het hele jaar. De sociale-zekerheidsbijdrage die op het loon verschuldigd is, be­ draagt 8,13 procent. 5,42 procent hiervan is ten laste van de werkge­ ver, 2,71 procent ten laste van de student. Een student kan voortaan geduren­ de 12 maanden voor dezelfde werk­ gever werken, en dus een contract van een jaar afsluiten. Elke werkgever moet een miniDimona-aangifte doen, waarin het aantal dagen verrichte studenten­ arbeid per kwartaal vermeld wordt. Deze teller is zowel door de student als door de werkgever online te raadplegen.

“Zonder studentenarbeid zou bijvoorbeeld de horeca-sector niet kunnen overleven”.

Vrij Ondernemen 13


14 Vrij Ondernemen

Interview


Interview

Vrij Ondernemen 15

“De frietcultuur is een Belgische troef” Bernard Lefèvre, friturist in hart en nieren

“Frieten zijn een symbool van ons land!” Zo luidde de uitleg van de ini­ tiatiefnemers van de ‘Frietrevolutie’, een actie van een groep jongeren om aan te dringen op het einde van de politieke impasse een jaar geleden. Volgens Bernard Lefèvre, zaakvoerder van fritkot Max en nationaal voorzitter van beroepsvereniging Navefri, zijn frie­ ten niet enkel een symbool maar ook een cultuur. In zijn kleine frituur met uitzicht op de levendige Antwerpse Groenplaats hebben we het over de ge­ schiedenis van frietkoten en het imago van frituristen. De kans dat u na het lezen van dit artikel naar uw favoriete frietkot holt, is groot. Smakelijk! Eind vorig jaar verkoos de culinaire gids Foodprint en Valorfrit de beste frituristen van het jaar. Fritkot Max werd de laureaat voor de provincie Antwerpen. Zaakvoerder Bernard Lefèvre had een dubbel gevoel. Al enkele jaren is hij namelijk ook voorzitter van de Nationale Beroepsvereniging voor Frituuruitbaters (Navefri). “Toen ik van de nominatie hoorde, contacteerde ik meteen de organisatoren. Ze vielen uit de lucht en wisten niet dat ik iets met frituur Max te maken had. Gelukkig maar. Als nationaal voorzitter werd ik gevraagd om tijdens de uitreiking op Horeca Expo in Gent zelf een prijs uit te delen. Maar de award voor mijn frituur liet ik ophalen door mijn medewerkers. Zij hebben de erkenning dubbel en dik verdiend.”

Bernard Lefèvre: “Friturist worden is blijkbaar niet evident. De reacties waren een combinatie van medelijden, gène en verbazing. Ook ik had twijfels, maar ik zag de opportuniteit.”

Culinaire gidsen zijn populair. Hoe leuk is het om bij de betere frituurzaken uit het land te behoren? Uiteraard ben ik trots. Aangezien het om de eerste editie ging, is het ook een primeur. Al Lees verder op blz. 16


16 Vrij Ondernemen

Interview

Vervolg van blz. 15 wil ik zo’n verkiezing wel relativeren. Eigenlijk bestaan er enkel goede frituren, net zoals er ook enkel goeie bakkers en slagers zijn. Wie geen goed werk of kwaliteit aflevert, valt er immers uit. In deze verkiezing was de kwaliteit van het opgehaalde vet (door Valorfrit dat de gebruikte frituuroliën en -vetten ophaalt bij frituren en particulieren, red.) een essentieel selectieargument. Dat stemt me tevreden want wanneer dat vet nog goed blijkt, duidt dat op een goed vetmanagement. Voor de consument is dat een van de belangrijkste eigenschappen van een goede friet. Van bij de start van mijn zaak hecht ik daar veel belang aan.

Bernard Lefèvre over… De horecasector “Het belang van onze sector wordt zwaar onderschat. Mochten horecamensen een grotere collegialiteit tonen, dan zouden we veel sterker staan. Er is verdeeldheid onder elkaar en dat breekt ons zuur op bij het verdedigen van onze belangen.”

Hygiëne en controle “Een goed controlesysteem is belangrijk voor de kwaliteit van de frieten. Al hebben frituristen geen keuze: we werken in een open keuken, de klant ziet wat we doen. Maar dat is net een verkoopsargument. Het komt de kwaliteit en de hygiëne ten goede. Elke frituuruitbater wordt daartoe verplicht. Vaak worden wij als voorbeeld genomen als een sector die zichzelf heeft geprofessionaliseerd met een goed controlesysteem, labels en opleidingen.”

Toeristen Wat maakt frituur Max zo speciaal? Elke frituur is anders, smaakt anders. In België hebben we 5.000 frituren. Een luxe aan keuzemogelijkheden. De frituur het dichtst bij jouw woonplaats, is daarom niet jouw favoriet. De frieten zijn er misschien te dik of te plat. Toch vindt iemand ze lekker en blijven ze bestaan. Voor mijn klanten, ben ik de beste. Met Navefri geven we ook opleidingen. Ik zie dus veel potentiële starters. Ze willen een zaak openen en kiezen voor de beste aardappels, het beste vet, de juiste snacks en sauzen en letten op hygiëne. Dat zit allemaal snor, tot ik hen vraag wat hun zaak speciaal maakt. Dan wordt het moeilijker. Een zaak openen, kan iedereen. Een zaak openhouden, dat is iets anders.

Nostalgie Fritkot Max speelt zijn roemrijk verleden goed uit. Laat ons eens terugkeren naar het prille begin. De eerste frietenbakkers waren waarschijnlijk Adam en Eva (lacht). Al weet niemand wie de friet nu eigenlijk heeft uitgevonden. Voer voor discussie, maar de eerste frietkramen ontstonden toevallig wel bij de stichting van België. De oudste frituren gaan terug tot de jaren 1830-1840. Max behoort tot die oudste

“Wij hebben een derde vaste klanten, een derde passanten en daarnaast toeristen die vaak uitgroeien tot ‘vaste klanten’. Zo heb ik hier een Australiër die elk jaar komt. Na tien jaar was zijn klantenkaart vol. Een toerist is dus een potentiële vaste klant.”

Navefri: het Nationaal Verbond van Frituuruitbaters “Wij geven opleidingen aan mensen die in ons land een frituur beginnen. Ik hecht veel belang aan onze adviesfunctie. Als je in dit beroep stapt met het oogpunt snel veel geld te verdienen, dan start je met desillusies. Velen openen een frituur en sluiten die kort erna. Dat verloop is niet goed voor klanten, leveranciers en de zelfstandigen. Dat zie je ook in de hele horecasector.” www.navefri.be

frituren. Van deze frituur kon men immers precies bepalen waar ze vroeger stond, namelijk enkele kilometers verder op het Burchtplein in de nabijheid van het bekende Rubensstandbeeld. Later bij het rechtrekken van de Schelde verhuisde het Rubensbeeld naar de Groenplaats, gevolgd door fritkot Max. Fritkot Max wordt zelfs genoemd als de oudste frituur. Klopt dat? Ik opende in 1999. Maar frituur Max stamt uit 1842. Daartussen ontbreken wel enkele jaren, maar dat statuut is een mythe geworden en daar ben ik niet rouwig om. Een eerlijk product wordt immers beter gesmaakt met een goed verhaal. De geschiedenis roept ook herinneringen op. In ons gastenboek lezen we verhalen van mensen die vroeger met hun grootvader naar de frituur kwamen en nu blij zijn dat ze opnieuw dat gevoel kunnen beleven. Het verhaal van ‘de oudste frituur’ is een eigen leven gaan leiden. Die nostalgie komt duidelijk terug in het interieur. Straatstenen op de vloer, een gietijzeren lantaarnpaal, een bank, enzovoort. Ik ben bewust teruggegaan naar hoe het oorspronkelijk zou zijn. Vroeger was het een kiosk. Eigenlijk heb ik een buitenfrituur, binnen gezet. Het interieur is gebaseerd op die oude frituren. De luchttekeningen à la Magritte op het plafond maken het tot een surrealistisch beeld. Ik hoop dat de echte Max daar tevreden mee zou zijn. De inrichting had het risico oudbollig over te komen, maar slaat aan bij alle leeftijden. In de jaren 80-90 had je een uniformisering van de kleinhandel. Elke slager, bakker


Interview

of frituur leek op elkaar. Ik vind dat jammer. Oorspronkelijke, originele kenmerken behoud je best in de inrichting. Van kitsch hou ik niet, maar als je authenticiteit kan verantwoorden, is het prima.

Carrièreswitch Bernard weet waarover hij spreekt. Voor zijn frituur was hij als verkoper actief in de binnenhuisinrichting. Bij zijn overgang naar de frietwereld werden grote vraagtekens geplaatst. “Na 10 jaar was het tijd voor iets anders. Ik verkocht mijn zaak na een goed bod en gunde mezelf een sabbatjaar. Ik was vaak in het buitenland en het viel me op dat we enkel daar beseffen hoe goed het hier kan zijn en wat je mist. Ik dacht eerst aan een brasserie in het buitenland, maar anderen wezen me op het unieke aspect van een frituur. Ik moest mezelf overtuigen, maar beklaag me de keuze niet.” Bij de start wist u dus helemaal niets over frituren? Nee. Al was dat ook een voordeel. Ik kon nadenken en vertrekken als een klant. Die visie resulteerde in twee aandachtspunten: veel belang hechten aan vet en het gebruik van een puntzak. Om de stiel te leren, installeerde ik een kraam op wielen. Het was de ideale testomgeving om het maken van goeie frieten onder de knie te krijgen. Ik reed een jaar lang

de markten af en kon via klantenkaarten het succes meten. Mensen komen naar een kraam uit nieuwsgierigheid. Als het slecht is, zie je ze niet meer terug. Hoe waren de reacties op die carrièreswitch? Ik heb in die periode mijn vrienden leren kennen. Friturist worden is blijkbaar niet evident. Zelfs mijn moeder kon het niet geloven. De reacties waren een combinatie van medelijden, gène en verbazing. Moet je daarvoor aan de universiteit studeren? Ga je daar zelf instaan? Ruik je dan niet naar frieten ’s avonds? Ook ik had twijfels, maar ik zag de opportuniteit. Heeft u dat beeld de afgelopen jaren zien veranderen? Eigenlijk is het tegenstrijdig. 94 procent van de Belgische bevolking gaat minstens eenmaal per jaar frietjes kopen. Mensen zien het als een beroep waar je snel geld mee kan verdienen. Toch bekijken je ze helemaal anders als je de stap zet. Blijkbaar is het niet evident om te studeren en daarna als friturist te werken. Maar ik merk wel verbetering. Zo doet het me plezier dat onze beroepsfierheid is gegroeid. Toch kan

Vrij Ondernemen 17

het nog beter. Niet elke friturist komt uit voor zijn beroep. De vraag ‘Wat doet u?’, wordt nog te vaak beantwoord met: ‘Ik zit in de horeca’. U bent ook een trotse aanhanger van de Nationale Orde van de Gulden Puntzak, die de de Belgische frietcultuur promoot. “Uiteraard. Onze frietjes zijn een stukje patrimonium. Ooit heb ik eens het plan gelanceerd om onze frietkotcultuur te laten erkennen door de Unesco als werelderfgoed. Ik zie ons daar in slagen. En als het lukt, stop ik als voorzitter van de beroepsvereniging. Dan ben ik gerust dat onze stiel zal blijven voortbestaan.” Bernard springt plots recht: “Genoeg over frietjes gepraat. De proef op de som!” Medewerkster Gerda vult een puntzak, de saus mogen we zelf over de frieten gieten. Lekker krokant en niet te vettig, wat ons betreft mag elk interview zo eindigen. Fritkot Max Groenplaats 12, 2000 Antwerpen www.fritkotmax.be

Bernard Lefèvre met medewerkster Gerda: “Een eerlijk product smaakt beter met een goed verhaal”

“Er is een Australische toerist die elk jaar komt. Na tien jaar was zijn klantenkaart vol.”


18 Vrij Ondernemen

Vorming

lVz hecht belang aan de vormingsmogelijkheden en -aanbiedingen van haar leden en afdelingen. hieronder vindt u een selectie van interessante cursussen, info-avonden of –namiddagen, opleidingen van alle aard. inschrijven kan bij de organisator, ook voor meer of bijkomende informatie kan u daar rechtstreeks terecht. Op www.lvz.be vindt u een volledig overzicht van nog veel meer interessante workshops, sprekers, seminaries, lessenreeksen, enz.

Ondernemen

gezondheid

Beurs Ondernemen

infOBeurs thuiszOrg

De 9de editie van de beurs Ondernemen richt zich opnieuw tot KMO’s, zelfstandige ondernemers en vrije beroepen die op zoek zijn naar advies en oplossingen om het beheer van hun onderneming te dynamiseren en eveneens naar starters die een eigen onderneming willen opstarten. Een beurs met 250 exposanten. - Organisatie: New Bizz Partners S.A - Contact: www.entreprendreondernemen.be - Woensdag 28 en donderdag 29 maart 2012 vanaf 9u30 Tour & Taxis, Havenlaan 86C , Brussel

Thuiszorg wordt steeds belangrijker. Mensen kiezen er bovendien steeds meer voor om zo lang mogelijk thuis te blijven. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat heel wat mensen de weg niet vinden in de veelheid van begeleidingsdiensten, brochures en folders. De infobeurs thuiszorg is een initiatief van de Stad Brugge, het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen (SEL NWVL) en de regionale dienstencentra van de Liberale Mutualiteit en andere ziekenfondsen. - Organisatie: Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen - Contact: 050 32 70 86. - Vrijdag 10 februari van 14 tot 17uur, zaterdag 11 februari van 10 tot 17u Stadshallen Brugge, Markt 7, Brugge

BasisOpleiding intelleCtuele eigendOm Om een antwoord te bieden op al uw vragen rond intellectuele eigendom (IE), organiseren het Agentschap Ondernemen en het Innovatiecentrum West-Vlaanderen een basisopleiding Intellectuele Eigendom. De basisprincipes leert u aan de hand van concrete voorbeelden. Deze infosessie is voor u relevant indien u meer wil weten over : Wat binnen uw onderneming beschermd kan worden via IE, de basisprincipes van de verschillende IE beschermingsvormen, welke procedure(s) u moet doorlopen om uw IE te beschermen en hoeveel u dit zal kosten. - Organisatie: Innovatiecentrum West-Vlaanderen i.s.m. Agentschap Ondernemen - Contact: 056 28 28 80, inschrijven via www.west-vlaanderen.innovatiecentrum.be - prijs: 40 euro - donderdag 16 februari 2012, vanaf 12 uur Innovatiecentrum West-Vlaanderen, Etienne Sabbelaan 51, Kortrijk

parkinsOn De ziekte van Parkinson is ongeneeslijk maar de symptomen kunnen door medicatie onder controle worden gehouden. Met de vergrijzing van de bevolking zullen in de Westerse landen steeds meer mensen getroffen worden door neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Naast de patiënt, heeft ook de naaste omgeving het niet makkelijk. Om meer inzicht te krijgen in de ziekte van Parkinson werken wij voor deze infosessie samen met Norbert Vanderhaegen van de Vlaamse Parkinson Liga. - Organisatie: Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen - Contact: 09 223 19 76, reserveren is noodzakelijk - dinsdag 6 maart 2012 om 14.00 uur Merelbeke, Dienstencentrum ’t Wilgenhof, Poelstraat 37 - Woensdag 7 maart 2012 om 14.00 uur Gemeentelijke basisschool (refter), Schoolstraat 18, Lochristi


Vorming

politiek

Vrij Ondernemen 19

energie en milieu

de pOlitieke situatie in italië

hOe isOleer ik mijn dak?

Een lezing van Hedwig Zeedijk, correspondente in Rome. Ze maakt reportages over Italië voor de VRT en voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Na haar studies journalistiek, werkte zij in 1996 in Bosnia-Herzegovina. Sinds 1998 woont en werkt zij in Italië, waar zij zich vooral toelegt op de binnenlandse politiek, economie, sport, cultuur en het Vaticaan. - Organisatie: CC Maasmechelen - Contact: info@ccmaasmechelen.be, 089 76 97 97 - Vrijdag 17 februari om 20 uur Koninginnelaan 42, Maasmechelen

Bij deze infosessie leer je de verschillende mogelijkheden en aandachtspunten kennen bij het isoleren van een dak. Neem eventueel enkele foto’s en plannen van je dak of zolder mee. Zo kunnen oplossingen voorgesteld worden. - Organisatie: Kamp C - Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen - Contact: 014 27 96 50, www.kampc.be - prijs: 5 euro - zaterdag 18 februari van 10 tot 12u Kamp C Provincie Antwerpen, Britselaan 20, Oosterwijk

Van de ene Crisis naar de andere We hadden de bankencrisis van 2007, die de hele wereldeconomie in een recessie stortte. Dan kwam de Griekse crisis en de Eurocrisis. En nu staan we aan de rand van een nieuwe bankencrisis en een economische recessie. Hoe is het zover kunnen komen en hoe geraken we hier weer uit? Een lezing van auteur John Vandaele. - Organisatie: www.vormingplusgent-eeklo.be - Contact: info.gent.eeklo@vormingplus.be, 09 224 22 65 - prijs: 8 euro - maandag 12 maart van 19u30 tot 22u Reigerstraat 8, Gent

sociale media faCeBOOk & tWitter Facebook en Twitter zijn in. Maar wat zijn die sociale media nu eigenlijk? Wat bent u daarmee als privé-persoon? Hoe hangt dit samen met uw e-mail en sms? Antwoorden op deze vragen krijgt u van Steven Warmoes in deze infosessie. - Organisatie: Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen - Contact: 050 45 01 00, reserveren is noodzakelijk - prijs: 5 euro voor leden, 7,5 euro voor niet-leden - Woensdag 29 februari 2012 om 14 uur Revillpark 1, Brugge

lVz en lVph slaan de handen in elkaar lVz en lVz-Vormingsdienst sluiten een samenwerkingsakkoord met de liberale Vereniging van personen met een handicap (lVph). de liberale zelfstandigen willen hiermee aandacht vragen voor zelfstandigen met een handicap, en voor de tewerkstelling van personen met beperkingen. De Liberale Vereniging van Personen met een Handicap (LVPH) werd bijna twee jaar geleden opgericht in de schoot van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Vanuit een liberale overtuiging streeft deze vzw naar een samenleving waarin personen met een handicap of een beperking gelijkwaardig behandeld worden en de mogelijkheid hebben hun leven naar wens in te richten. De vereniging wil een samenleving waarin personen met een handicap als volwaardige, autonome, actieve burgers benaderd worden, als mensen die zelf verantwoordelijkheid nemen. Arbeidsparticipatie is één van de belangrijkste middelen om bovenstaande doelen te realiseren. Daarom het belang van dit

samenwerkingsakkoord met het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen (LVZ) en met de Vormingsdienst van LVZ. “In eerste instantie zal een uitwisseling van informatie belangrijk zijn”, benadrukt LVZ-directeur Luc Soens. “LVZ moet oog hebben en opkomen voor de belangen van zelfstandigen met een handicap. Tegelijk willen we werkgevers aanmoedigen en sensibiliseren om mensen met een beperking in dienst te nemen. Ook de toegankelijkheid van winkels en ondernemingen voor klanten en bezoekers met een handicap is een aandachtspunt.” Wie meer wil weten over LVPH kan terecht op: www.lvph.mut400.be


20 Vrij Ondernemen

Innovatie

“Naaldloos injecteren nodig om toprendement te halen”

“De landbouw heeft het economisch moeilijk. Juist die uitdaging zorgt voor innovatie. Voortdurend denken: hoe kan het anders, hoe kan het beter’’. Trees Loncke


Innovatie

Trees Loncke is zaakvoerder van AgroLogic, een toeleverancier voor intensieve veeteelt uit Izegem. Het bedrijf levert oplossingen voor dier­ ziektepreventie. Innovatie staat daarbij centraal. Want landbouwers, zo leren we, worden door de crisis ge­ dwongen om op een andere manier te gaan ondernemen. Loncke is in maart tijdens de finale van COOS (de com­ petitie rond ondernemerskwaliteiten voor schoolteams die LVZ onder­ steunt) de centrale gast op een forum voor leerkrachten economie. Na een boeiend gesprek over de huidige land­ bouwsector en het ondernemerschap, weten wij alvast waarom.

Vrij Ondernemen 21

Trees Loncke mikt met AgroLogic op innovatie voor landbouwbedrijven Voor het interview hebben we het al over de foto. “Een van mijn medewerkers is momenteel een apparaat voor naaldloos injecteren aan het installeren bij een varkensboer enkele kilometers verderop. Misschien kunnen we er straks langs voor een foto?”

ontwikkeld. Zachter melken levert meer melk op, maar ook minder problemen met bijvoorbeeld uierontsteking. Voor technieken die de manier van werken voor zowel dier als boer aangenamer maken en die resulteren in een beter rendement, bestaat zeker een markt.

Trees Loncke is enthousiast. Het naaldloos injecteren is een nieuw paradepaardje van haar bedrijf. “De rode draad doorheen onze activiteiten is dierziektepreventie. In ons productgamma zitten ontsmettings- en reinigingsmiddelen, voedingssupplementen, insecticiden en rodenticiden (bestrijding van knaagdieren) maar we ontwikkelen ook toestellen, zoals onder andere een machine die het mogelijk maakt naaldloos te injecteren. Daardoor is de kans op overdacht van ziekten kleiner. Bij een mens wordt bij elke injectie een nieuwe naald gebruikt, maar bij het vaccineren van een kudde dieren is dat niet mogelijk. Met deze techniek heb je geen naald meer nodig die besmetting van dier tot dier kan overbrengen. Het injecteren gebeurt met een drukcapsule. Het is echt wel hightech en er hangt ook een kostenplaatje aan vast. Momenteel zit het in een lanceringsfase, maar ik ben ervan overtuigd dat deze methode zal doorbreken.”

Jullie zetten in op innovatie. Slaat die visie aan in de landbouwsector? Landbouw is de tweede meest innovatieve markt. Daar kijken veel mensen van op, want onze sector heeft soms een oubollig imago. Toch zijn die innovaties al een tiental jaar aan de gang. Voor een deel kwam die evolutie er uit noodzaak, want het is een markt die het economisch moeilijk heeft. Maar schaarste zorgt voor innovatie. Landbouwbedrijven worden naar toprendement gedwongen en moeten dus constant denken: Hoe kan het nog beter, hoe kunnen we het anders aanpakken, hoe kunnen we kosten besparen?

Wat levert zo’n investering op? De risico’s die je er mee kan uitsluiten zijn enorm groot. De landbouwbedrijven in WestEuropa moeten echt aan toprendement draaien. Wie het slechts ‘een beetje’ goed doet, valt er uit. Om dat niveau te halen is het belangrijk ziekten uit te sluiten en te focussen op hygiëne om zo te komen tot een beter einddier. Bovendien is het diervriendelijker, een heel belangrijk argument. Hechten boeren daar veel belang aan? Zeker en vast. Sommige injecties gebeuren met een naald van 4 cm lang, dat is pijnlijk. Maar het kan niet anders want je moet door de speklaag heen. Naaldloos injecteren zorgt voor minder pijn voor het dier en minder stress voor de boer. Een aangenamere manier van werken. Zo hebben we ook een nieuw type tepelvoering

Bezorgt die crisis u kopzorgen? Men spreekt vandaag weer volop over de crisis, maar bij ons is die al een stuk langer aan de gang. Het aantal landbouwers is ook sterk afgenomen. Uiteraard denken we daar over na, maar ik zie de toekomst zeker niet zwart in. Wij richten ons naar groeiers. Om nu het voorbeeld van de naaldloze injectie te nemen: Wie niet van plan is nog lang verder te doen, zal die investering niet doen. Wij focussen dus op een vrij jonge doelgroep. Een publiek dat zich heeft moeten upgraden, net zoals wij dat als aanbieder hebben moeten doen. Vroeger ging het puur om de verkoop van een product. Nu gaat heel veel aandacht naar technische ondersteuning. Het stopt niet bij het leveren van het product. Analyseren, raad geven, opvolgen,… Onze taken worden ruimer. ‘Landbouwers zijn moderne managers geworden’, liet je al eens optekenen. De tijden zijn veranderd? Absoluut. Het budget van landbouwbedrijven overstijgt het budget van de meeste kmo’s. Er worden zware investeringen gevraagd, maar landbouwers zitten vandaag ook meer achter

Lees verder op blz. 22


22 Vrij Ondernemen

Innovatie

Vervolg van blz. 21 hun bureau. Ze komen in aanraking met de verschillende aspecten van het ondernemen. Ze moeten rekening houden met personeelsmanagement, terwijl er vroeger gewoon iemand kwam helpen. Is dat een goeie evolutie voor de landbouw? Als je dat vanuit een puur romantisch uitgangspunt bekijkt, waarschijnlijk niet. Het beeld van de boer op zijn hof, is verdwenen en ruimt plaats voor echte ondernemingen. ‘Je moet niet naar school gaan om boer te worden. Iedereen kan het’, klonk het vroeger. Dat is vandaag niet meer zo. Is dat slecht? Is dat jammer? Ik denk het niet, het is de professionalisering van de sector. Voor sommigen zorgt die verandering voor minder vrijheid. Voor zij die lang anders werkten, moet het zwaar zijn om over te schakelen. Op vlak van dierenwelzijn en voedselveiligheid zijn we er stappen op vooruit gegaan. Voor de consument levert dat enkel voordelen op. Meet de landbouwsector zich een nieuw imago aan? Mensen die niet veel met landbouw te maken hebben, denken nog altijd: ‘Het stinkt, het is er niet proper.’ Maar dat is niet meer van deze wereld, de bedrijven zijn echt geëvolueerd. Het verbaast me wel dat dat beeld nog steeds leeft. Al kan je natuurlijk niet om een aantal zaken heen. Een stal zal altijd ruiken. Als dat je criterium blijft, zal je je mening niet wijzigen. Hoe kan je dat imago bijschaven? Met een bezoek aan een landbouwbedrijf. Al wordt dat moeilijker en moeilijker. Om puur hygiënische redenen en de vrees voor insluipende ziekten zijn ze minder toegankelijk geworden. Bij het melkvee ligt het nog iets makkelijker, maar in varkensbedrijven zal je nog amper binnen mogen. En dat is logisch. In de meeste bedrijven wordt er tussen elke afdeling van kledij veranderd. In sommige moet je zelfs verplicht een douche nemen. Ze werken bijvoorbeeld met kleurcodes: geel voor de biggen, blauw voor mestvarkens en de batterijafdeling in het groen. Met andere kledij, laarzen en materiaal voorkomen ze dat bacteriën van de ene naar de andere afdeling verhuizen.

Uiteraard kan het nog allemaal beter. Maar ik denk dat weinig mensen beseffen hoe nauwkeurig het er aan toegaat. De landbouw kreeg het de voorbije jaren hard te verduren met onder meer de heisa rond melk- en vleesprijzen. De winstmarge zit bij de grootwarenhuizen en stroomt niet door naar beneden. Een specifiek nadeel in de sector. Ze kunnen amper wegen op de vraagprijs en zijn afhankelijk van wat hen gegeven wordt. Als een boer verlies draait, kan die ook niet zomaar stoppen. Het dier zit in zijn stal, wordt groter, moet eten… Dat maakt hen heel kwetsbaar.

Maakt de sector een vuist? De sector slaagt er niet echt in zichzelf te verkopen en te organiseren. Ik mis samenhorigheid. Misschien speelt het oude idee van elk op zijn eigen hof wel nog mee. Zeker als je moet opboksen tegen een goed georganiseerde sector als die van de grootwarenhuizen is dat een minpunt. Nu, sommigen gaan daar heel ondernemend en innoverend op reageren. Door eigen labels op te richten bijvoorbeeld, door specifieke smaken te geven aan hun vlees of door te zoeken naar een apart verdeelkanaal. Ze nemen het heft in eigen handen en zetten hun eindproduct in de verf.

Trees Loncke over...

ondernemerschap Terwijl honderden leerlingen zich op 12 maart bewijzen in een onderne­ mersquiz, spreekt Trees Loncke hun leerkrachten toe tijdens de finale van COOS in Antwerpen. “Wat ik hen ga vertellen? Ik zal het zeker niet enkel over mijn bedrijf hebben, wel over het ondernemerschap zelf. Waarom telt ons land zo weinig ondernemers? De aversie die we hebben om risico te nemen is zo groot dat we de stap niet durven zetten. Bovendien worden we er sterk op afgerekend als het niet lukt.” “We zijn het meest verzekerde land van Europa, misschien wel van de wereld. Dan is het logisch dat we zo weinig ondernemers hebben. Ondernemen is juist niet verzekerd zijn, maar risico nemen. Jongeren die afstuderen, hebben heel wat ideeën en staan voor veel dingen open. Maar het ondernemen wordt niet aangemoedigd. ‘Ga eerst maar werken’, is een raad die wordt meegegeven. Als prille twintiger moet je dan al stevig in je schoenen staan om zelfstandige te worden. Daarna wordt het moeilijk om de stap

nog te zetten. Hoeveel veertigers hoor je niet zeggen: ‘Eigenlijk droom ik er al heel mijn leven van om zelfstandige te worden.’ Het komt er niet van en je kan het ze moeilijk kwalijk nemen want ze zitten intussen in een mooie positie. Ik ben er van overtuigd dat leerkrachten aan die mentaliteit iets kunnen doen. Het is alvast mijn motivatie om te gaan spreken in scholen, zoals ik elk jaar wel een paar keer doe.”


Innovatie

1

Vrij Ondernemen 23

Starters­ tips door Bert Goessens

Vergunning aanvragen bij de FAVV

“Grote investering

met oog op toekomst”

Zoals afgesproken rijden we na het gesprek van Izegem naar Heule voor een bezoek aan varkenshouderij Messely. Het familiebedrijf heeft meer dan 2.000 varkens op stal. AgroLogic-medewerker Davy (foto 1) legt aan Karel (foto 2), die de zaak binnen twee jaar overneemt van zijn ouders, uit hoe het apparaat voor naaldloos injecteren werkt. Moeder Hilde is alvast opgezet met de nieuwe investering: “Dit systeem zal ons tijd besparen, geeft ons meer zekerheid dat de vaccinatie goed gebeurt, zal besmettingen tegengaan en is diervriendelijker. Het is een grote investering, maar onze zoon doet verder. We willen een bedrijf achterlaten dat op alle vlakken mee is. Binnenkort zetten we bijvoorbeeld ook nieuwe stallen.”

2

Hou bij het oprichten van je zaak rekening met de nodige vergunningen. Wie een zaak uitbaat waar voedingsmiddelen worden gefabriceerd, in de handel gebracht of ingevoerd, moet een vergunning aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dienst Eetwareninspectie. Om een vergunning van de FAVV te verkrijgen, moet de onderneming: - Een schriftelijke aanvraag in twee exemplaren indienen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). - Voldoen aan de hygiënereglementering tijdens de controles van het FAVV. - De kosten betalen voor het afleveren van de vergunning, gekoppeld aan de aard van de activiteit en het aantal in de vestiging tewerkgestelde bezoldigde personen De vergunning is geldig voor een periode van drie jaar. Ten laatste drie maanden voor het verstrijken van de vergunning, moet een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Lees meer over het voedselagent­ schap op www.favv.be. Meer uitleg over de vereiste vergun­ ningen bij de opstart van een zelf­ standige activiteit, vind je via LVZ of het ondernemingsloket. Ook op de website business.belgium.be staat veel informatie.

Bert Goessens, Startersbegeleider LVZ


24 Vrij Ondernemen

Ze zeggen zoveel... “Optimisme is ook politiek relevant. De nood aan optimisme is in tijden van crisis het grootst. Er zijn veel veranderingen op til. Het DNA van de economie zal veranderen. Wij zullen moeten veranderen. Optimisme leent zich veel beter tot het assimileren van veranderingen en creatieve reacties. (…) Intelligente optimisten hebben we nodig. Laat hen het voortouw nemen.’’

Citaten

De eerste fase van Bizidee zit er op. De negende edi­ tie van deze ondernemersplanwedstrijd wordt geor­ ganiseerd met steun en medewerking van LVZ. In Brussel bij ING werden tien deelnemers bekroond met een prijs. Fase 1 was een groot succes met 299 inzendingen.

wie een goed , idee heeft teeds k an nog s ! deelnemen

Jan Callebaut, communicatieadviseur en marktonderzoeker

“Drie procent van de Vlaamse werknemers werkt op dit ogenblik in een tak van de creatieve industrie en 13,5 % van alle zelfstandigen in Vlaanderen doen dat. Het is niet toevallig dat het Vlaamse ­parlement de regering vraagt werk te maken van een Vlaams popbeleid met veel aandacht voor export – een noodzaak voor elk creatief product.’’

Het podium: (vlnr) Jens Oreel (2), Jan Helsen (1) en Tina Stroobandt (3)

Loryn Parys over creatief ondernemen

“We hebben eens berekend wat het gevolg zou zijn als we per glas huischampagne één centiliter te veel schenken. Dat kost ons op jaarbasis 21.000 euro. We zijn ons heel ­bewust van de economische kant van de zaak.’’ Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, uitbaters van driesterrenrestaurant Hertog Jan

“In België vraag je je af waarom je megashoppingcentra nodig hebt, als je overal zalig kunt winkelen in eeuwenoude steden die maximaal 40 kilometer van elkaar liggen: grootwarenhuizen en speciaalzaken vinden er hun natuurlijke habitat en publiek. In elke stad zie je bij ons de ­natuurlijke vervlechting van retail en openbare voorzieningen.’’ Nathalie Bekx van het trendonderzoeksbureau Bexpertise

De prijsuitreiking van fase 1 ging van start met een seminarie van Rik Carpentier, directeur van ondernemingsloket Eunomia, over het succesvol opstarten van een zaak. De interesse van potentiële starters was groot. Daarna werden de prijzen uitgedeeld.

Neem deel aan fase 2 Schrijf je gratis in op www.bizidee.be en je kan meteen aan fase 2 beginnen, bijgestaan door een persoonlijke coach indien je dat wenst. Hij of zij zal jou alle tips en tricks geven om een ijzersterk businessplan voor te leggen aan onze jury. Na inschrijving krijg je via onze website een persoonlijke coach toegewezen. Wat houdt fase 2 in? Schrijf een businessplan (indienen t.e.m. 1 mei 2012) met gratis individuele begeleiding en workshops die ervoor zorgen dat je plan degelijk en realistisch is. De gratis begeleiding kan ook nog verdergezet worden na de ondernemingsplanwedstrijd, Bizidee helpt je immers ook met toeleiding naar financieringsbronnen zoals BAN Vlaanderen.


Wedstrijd

Vrij Ondernemen 25

reikt eerste prijzen uit De tien laureaten, samen met Reginald Vossen van Bizidee.

De top 10 van fase 1: - - - - - - - - - -

1ste prijs: Fien Burg, Jan Helsen e.a. met AQUORS 2de prijs: Jens Oreel met COFFEESTAR 3de prijs: Tina Stroobandt met WORLD OF WAW 4de-10deprijs: Klaas Vinckier met MADE-IN FANCHISE 4de-10deprijs: Bram Naudts met G-FLUX 4de-10de prijs: Wilfried Huybrechts met GOLFLABEL.NET 4de-10de prijs: Luc Lemkens met ZORGCOMMUNI足CATIE ONLINE 4de-10de prijs: Dominiek Dolphen met ZONNEKIOS足KEN 4de-10de prijs: Annelies Storm met FADA 4de-10de prijs: Isabel De Craene met INTO THE CRADLE

Foto links boven: De prijsuitreiking was ook een uitstekend netwerkevenement voor de jonge ondernemers Foto links onder: Rik Carpentier (tweede van rechts), directeur van Eunomia gaf een gesmaakte lezing over het ondernemingsloket en de voorwaarden om te starten als zelfstandige.


26 Vrij Ondernemen

Sociaal advies

Welke sociale bijdragen betaal je in 2012? Sociaal advies door Tom Lacres De bijdragen verschuldigd voor 2012 worden berekend op basis van de netto beroepsinkomsten (referteinkomen) van 2009 (aanslagjaar 2010) die u als zelfstandige heeft verworven. De netto beroepsinkom­ sten zijn de bruto beroepsinkomsten verminderd met de beroepskosten en eventuele beroepsverliezen. Dit referte-inkomen van 3 jaar geleden moet aangepast worden aan de hui­ dige levensstandaard via een indexe­ ring.

Zelfstandigen in hoofdberoep Op het geïndexeerd beroepsinkomen moeten 22% sociale bijdragen per jaar betaald worden tot een plafond van 54.398,06 euro en op een minimum drempel van 12.597,43 euro. Op het gedeelte van het geïndexeerd beroepsinkomen tussen 54.398,06 euro en 80.165,52 euro zijn 14,16% sociale bijdragen per jaar verschuldigd.

Zelfstandigen in bijberoep Voor de zelfstandigen in bijberoep geldt dezelfde berekening met dat verschil dat er tot een geïndexeerd inkomen in 2009 van 1.393,70 euro geen bijdragen moeten betaald worden. Vanaf dat bedrag is 22 % aan sociale bijdragen verschuldigd op de geïndexeerde inkomsten. Het minimum geldt hier dus niet. Verder verloopt de berekening zoals bij een hoofdberoep.

Gehuwden, weduwen of weduwnaars en stu­ denten jonger dan 25 jaar (artikel 37) Voor personen die aan de voorwaarden voldoen en gelijkstelling met bijberoep hebben aangevraagd geldt dezelfde regeling als voor de zelfstandigen in bijberoep. Vanaf een geïndexeerd inkomen in 2009 van 6.599,05 euro betalen zij dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Pensioengerechtigde zelfstandigen die geen pensioen ontvangen Zij betalen geen bijdragen tot een geïndexeerd inkomen van 2.787,40 euro in 2009. Hierboven betalen zij 22% sociale bijdragen. Verder geldt de berekening zoals voor de zelfstandige in hoofdberoep.

Pensioengerechtigde zelfstandigen met een rust- of overlevingspensioen Zij betalen geen bijdragen tot een geïndexeerd inkomen van 2.787,40 euro. Daarboven betalen zij 14,70% sociale bijdragen tot het bedrag van de maximaal toegelaten beroepsbezigheid.

Meewerkende echtgeno(o)t(e) in ministatuut De berekening loopt op dezelfde manier als voor de zelfstandigen in hoofdberoep, met

dit verschil dat de toegepaste sociale bijdragen respectievelijk 0,79% en 0,51% bedragen (voor de zelfstandigen in hoofdberoep respectievelijk 22% en 14,16%).

Meewerkende echtgeno(o)t(e) in maxi-statuut De berekening loopt op dezelfde manier als voor de zelfstandigen in hoofdberoep, met dit verschil dat de minimum bijdrage gehalveerd is en de inkomsten waarop de bijdragen van meewerkende echtgeno(o)t(e) worden berekend moeten afgetrokken worden van de inkomsten waarop de bijdragen van de zelfstandige berekend worden.

Begin van activiteit (starters in Hoofdbe­ roep) Zelfstandigen in begin van activiteit betalen een voorlopige bijdrage berekend op een inkomen van 12.597,43 euro. Hierop dienen 20,5% sociale bijdragen te worden betaald voor de kwartalen tot het einde van het eerste jaar onderwerping, 21% voor het tweede volledige kalenderjaar onderwerping en 21,5% voor het derde jaar. De beginnende zelfstandige kan ook altijd kiezen om vrijwillig verhoogde bijdragen te betalen.

Tom Lacres, adjunct-directeur Attentia Sociaal Verzekeringsfonds


Nieuwe Media

Vrij Ondernemen 27

Hoe kiest u een succesvolle domeinnaam voor uw bedrijf? Bij het kiezen van een domeinnaam (het website adres) komt heel wat kij­ ken. Kiest u bijvoorbeeld voor uw eigen bedrijfsnaam als domeinnaam of gaat u voor een naam met daarin enkele zoek­ woorden? Scoort u hoger in Google als u een domeinnaam registreert waarin veel zoekwoorden staan? In dit artikel volgen enkele tips om u op weg te hel­ pen een sterke en zoekmachinevriende­ lijke domeinnaam te kiezen. Als u een domeinnaam registreert met de tekst: http://www.goedkoop-hotel.be en men tikt in Google “goedkoop hotel” dan komt u toch zeker altijd op nummer 1 met deze dommeinnaam? Niet dus! (probeert u het gerust: tik “goedkoop hotel” in in Google). Google (en ook andere zoekmachines) letten bijvoorbeeld veel meer op de inhoud van de website, het aantal links naar uw website en de leeftijd van het domein dan op de domeinnaam zelf. Zo zijn er meer dan 200 variabelen die Google gebruikt om te beoordelen hoe belangrijk uw website is en hoe hoog deze in de zoekresultaten komt te staan. Daarnaast kan een zorgvuldig gekozen domeinnaam goed zijn voor uw naambekendheid en merkimago.

Hoewel in beperkte mate, weegt Google wel degelijk de domeinnaam mee bij het opstellen van de pagina met zoekresultaten. Als u een naam gaat kiezen waarmee u wilt scoren (in termen van bezoekers trekken naar uw website) dan is het van belang om een balans te vinden tussen uw eigen merk en zoekwoorden die scoren.

Online naamsbekendheid Moet u dus lange namen vol zoekwoorden registreren om maar zoveel mogelijk bezoekers te trekken? Zoals: goedkoop-hotel-gentviersterren.be? Het antwoord is: nee! Beter is het om bij de domeinnaam registratie de merknaam te registreren en eventueel maximaal 1 van uw belangrijkste zoekwoorden daaraan toe te voegen. Bij subsites speelt u vervolgens in op andere zoekwoorden en daaraan gerelateerde inhoud. Voor een subsite van het bedrijf “AS&S” zou dit er als volgt uitzien: http://www. as-s.be/hosting/. In dit voorbeeld is AS&S de bedrijfsnaam en “hosting” is het zoekwoord. Ook voor andere zoekwoorden is dit aan te bevelen.

den kan worden en iets hoger scoort als u de namen en URL’s van de subsites optimaliseert op zoekwoorden. Maar hoe kiest u goede zoekwoorden? Probeer bij de registratie van een domeinnaam te letten op de zoekwoorden die de doelgroep gebruikt. Maak eerst een lijst aan met mogelijke zoekwoorden, denkt u zichzelf daarbij in in uw doelgroep. Met welke woorden zoekt men naar uw diensten, producten, bedrijf, medewerkers of kantoor? Vaak worden woorden gebruikt als “goedkoop, beste, grootste”, vergeet ook niet locaties toe te voegen aan alle zoekwoorden, zoals “hosting Belgie, server gent, hotel Vlaanderen”. Kijk in bedrijfsdocumentatie, vraag medewerkers naar woorden die zij met uw bedrijf associëren en bedenk synoniemen. Welke woorden goed scoren zoekt u vervolgens op via deze link: https://adwords.google.com/select/ KeywordToolExternal. Met dit hulpmiddel schat Google het potentieel verkeer in als u goed scoort op de gekozen zoekwoorden.

Zoekwoorden die scoren U weet nu dat een domeinnaam beter gevon-

1 miljoen gratis LinkedIn boeken Meer dan 130 miljoen mensen hebben een LinkedIn profiel. De meesten onder hen weten niet wat ze er mee kunnen, hoewel het een fantastisch hulpmiddel is om bijvoorbeeld nieuwe klanten, me­ dewerkers, partners of een nieuwe baan te vinden. Om hen te helpen geven Jan Vermeiren en Bert Verdonck 1 miljoen exemplaren weg van de tweede editie van hun internationale bestseller “Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken”. Naast het feit dat het boek helemaal herschreven is, zijn dit enkele van de belangrijke nieuwe hoofdstukken uit de 68 nieuwe pagina’s:

• Passieve, actieve en proactieve strategieën voor mensen die een nieuwe baan, nieuwe klanten of nieuwe medewerkers zoeken. • 42 tips voor een aantrekkelijk persoonlijk profiel • 10 manieren om nieuwe klanten, medewerkers, partners, leveranciers, experten of baan te vinden • Personal branding en hoe je zichtbaarheid en geloofwaardigheid te verhogen. • De krachtige combinatie van online en offline netwerken: hoe het meest halen uit evenementen als organisator en als deelnemer. • Waarschijnlijk het meest belangrijke extra hoofdstuk is dat voor organisaties: hoe kun-

nen zij voordeel halen uit LinkedIn als hele organisatie (versus als individu) inclusief de gloednieuwe LinkedIn Strategie Matrix© voor organisaties. Daarnaast is er ook de nieuwe kosteloze “Video & Tools Bibliotheek” met video tips, self assessments, tijdbesparende tools en opnames van webinars. Je kan jouw exemplaar downloaden van http:// www.hoe-linkedin-nu-echt-gebruiken.com Tegelijkertijd zamelen Jan en Bert 1 miljoen dollar in voor het goede doel. Kijk op hun website voor meer details.


28 Vrij Ondernemen

Lid in de kijker

“Mensen zijn de crisis beu, ze trekken er eens op uit” Hilde Landtsheer runt al vijftien jaar eigen reisbureau en ziet heropleving Staat u de komende weken op de latten of plant u een vakantie in de zomermaanden? Voor de reissector zijn het drukke dagen. “Na twee mindere jaren, kennen we nu duidelijk een heropleving”, zegt Hilde Landtsheer die in Hamme een reisbureau heeft. “Crisis of niet, de mensen willen er eens tussenuit. Dat is duidelijk.” Goed nieuws dus voor Reizen Landtsheer dat de online concurrentie voelt, maar haar adviesfunctie prima uitspeelt.

Hilde Landtsheer: zaakvoerder van haar eigen reisbureau, schepen van Jeugd, Milieu en natuur, Wijkraden en Gelijke ­kansenbeleid in Hamme én actief in het bestuur van LVZ-Hamme-Waasmunster.


Lid in de kijker

Hilde Landtsheer beleeft drukke tijden, terwijl ze net nu haar vaste medewerker even moet missen. Bovendien is ze ook schepen voor Open Vld van Jeugd, Milieu en natuur, Wijkraden en Gelijke kansenbeleid in Hamme. En zo verandert een uurtje middagpauze in een interview en een fotosessie.

Hilde maakt ook het verschil door zelf luchthavenvervoer te organiseren: “Ik heb meer dan 800 ritten per jaar naar Zaventem. We hebben een eigen busje en een chauffeur. Voor veel klanten is het een voordeel dat ze daar zelf niet voor moeten instaan.”

Hilde studeerde Toerismemanagement & Recreatie in Mechelen. Na een stagejaar bij Scheldenboorden Travel, een reisagentschap in Temse, wist ze wat ze wou doen. “De stage was een prima eerste ervaring. De eigenaars stelden me zelfs voor een kantoor onder hun naam te openen in Hamme. Daar ging ik op in, met de voorwaarde dat ik na twee jaar beroepservaring (de vereiste voor een eigen licentie) zelf een agentschap kon starten. Voor mij was het een logische stap. Reizen is een passie en ik kom uit een nest van zelfstandigen. Nu heb ik al 15 jaar een onafhankelijk reisbureau onder mijn eigen naam.”

“2010 en 2011 waren slechte jaren voor de reissector, met een achteruitgang van 15%. Veel agentschappen en touroperators verdwenen. Dit jaar maken we echter een sterke start. In januari gingen wij er 20% op vooruit, ik mag niet klagen. Tijdens mijn opleiding leerde ik dat in een periode van laagconjunctuur, de reissector floreert. Mensen zoeken dan een vlucht uit de realiteit. Daar is ook nu nood aan na enkele crisisjaren vol pessimisme. Ik merk dat mensen denken: ‘Het is genoeg geweest. We hebben de riem lang genoeg aangehaald, nu moeten we er eens uit.’ Ook een slechte zomer, zoals vorig jaar, doet veel aan de verkoop. Bij een goeie zomer, gaan mensen in het volgende seizoen later boeken. Ze wachten het weer in België af, met veel lastminute boekingen als gevolg.”

Online concurrentie “De opkomst van het internet veranderde onze sector grondig. Vroeger stelde iedereen voor 100% zijn vertrouwen in een reisagent. Nu gaat de klant zelf op zoek en is hij dus op voorhand beter geïnformeerd. De informatietaak die we voordien hadden, is deels weggevallen. Bij veel touroperators kan je ook meteen online boeken. Voor de klant kost het moeite om tot hier te komen en dus moeten wij ons nog meer bewijzen. Daarom probeer ik elk gesprek zo aangenaam mogelijk te maken. Onze raadgevende functie is nu veel belangrijker.” Om haar klanten het juiste advies te verlenen, verkent Hilde ook zelf een hoop bestemmingen. “Studiereizen zijn van groot belang. Vier à vijf keer per jaar ga ik samen met een collega op rondreis. We testen er van ’s morgens tot ’s avonds verschillende hotels. Bijzonder intensief, maar noodzakelijk om up-to-date te blijven. Het biedt ook een meerwaarde. Wat je met eigen ogen hebt gezien, kan je veel beter meegeven aan je klanten. Voor mijn vaste klanten kan ik zo goed inschatten of dat hotel of die bestemming bij hen zal passen. Van sommigen krijg ik zelfs carte blanche. Vertrouwen is de belangrijkste eigenschap van een reisagent.”

Opleving

“Turkije staat met stip op nummer 1 voor de vliegvakanties dankzij een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien schieten de mooie hotels er als paddenstoelen uit de grond. Frankrijk en Italië blijven de populairste bestemmingen

“Vanaf mijn zeventiende ging elke cent die ik als student verdiende naar reizen”

Lid in de kijker

Vrij Ondernemen 29

voor autovakanties. Voor korte trips vind ik Duitsland een prima keuze.” “Ook over citytrips geef ik graag tips. Ik heb zelf heel wat steden bezocht en deel graag mijn ervaringen. De klanten appreciëren dat, ze krijgen op voorhand een goed beeld van hun bestemming. Rome is mijn favoriete Europese stad. Elke straat is een bezienswaardigheid, de sfeer is er top. Steden als Parijs, Londen en Barcelona blijven het goed doen. Porto en Lissabon komen opzetten. Portugal is echt een aanrader.”

Druk jaar Hilde combineert het reisbureau met een schepenambt. Dat zorgt voor een goed gevulde agenda. “Naast de vele avondvergaderingen, heb ik op dinsdag en donderdag mijn spreekuur op de gemeente en op dinsdag schepencollege. Gelukkig kan ik rekenen op mijn medewerkster. Die samenwerking loopt perfect. Als reisagent heb ik het bijzonder druk van januari tot de Paasvakantie. We draaien dan de helft van onze omzet op jaarbasis. Met de aankomende verkiezingen sta ik voor een drukke periode. Een campagnejaar vraagt altijd extra inspanningen.” Naast schepen en zaakvoerder is Hilde ook actief in de LVZ-afdeling Hamme-Waasmunster. “ Mijn eerste politieke stappen heb ik zo’n tien jaar geleden gezet door het LVZ, via de toenmalige voorzitter Tom Waterschoot. We wilden iets doen voor de plaatselijke zelfstandigen en met heel wat activiteiten is dat gelukt. We vormen een leuke bende. Met het LVZ-blok voeren we ook samen verkiezingscampagne.” Vindt Hilde nog de tijd om zelf op reis te gaan? “Ja hoor, maar bij elke reis trek ik ook tijd uit om ter plekke hotels te checken. Dat doe ik zelfs als we door de Ardennen rijden. Pure beroepsmisvorming! Ik heb trouwens al veel gereisd in mijn leven. Het is een microbe. Vanaf mijn zeventiende ging elke cent die ik als student verdiende naar reizen. Het is mijn passie, voor mij is dit het ideale beroep.” Reizen Landtsheer Slangstraat 70 9220 Hamme 052-480924 hilde@reisagent.com www.reisagent.com


30 Vrij Ondernemen

Juridisch advies

Ook bij notaris 21% btw betalen, maar niet op registratierechten Juridisch advies door Cathy De Waele België is één van de weinige landen in Europa waar de juridische beroepen niet btw-plichtig zijn. België harmoniseert zich nu met de andere Europese landen en heeft beslist om vanaf 1 januari 2012 notarissen btw-plichtig te maken. Wat betekent dit voor u? Vanaf dit jaar betaalt u op notariële erelonen en ook een deel van de opzoekingskosten verbonden aan notariële akten en/ of diensten 21 procent btw. Het gaat om de erelonen voor het verlijden van een verkoopakte van onroerende goederen, hypothecaire kredieten, schenkingen, vereffening-verdeling van onroerende goederen, testamenten, huwelijkscontracten, overeenkomsten in het kader van een echtscheiding en samenwoningscontracten, oprichtings-of vereffeningsaktes van ondernemingen of aktes verhoging van maatschappelijk kapitaal. De notaris zal de 21 procent btw innen en doorstorten naar de staat, zoals hij dat nu ook doet met de registratierechten.

Bepaalde kosten zijn niet onder­ worpen aan btw: - De registratierechten (die het grootste deel van de kosten vormen en die door de notaris worden doorgestort aan de fiscus) - De inschrijvings- en transcriptiekosten van hypotheken en handlichtingen (zowel het hypotheekrecht, de honoraria van de hypotheekbewaarder als de kosten gelieerd aan deze hypothecaire operatie). - Het rolrecht Een voorbeeld ter verduidelijking : • U verkoopt een huis: 200.000 euro. • Registratierechten (10 %): 20.000 euro. • Ereloon notaris: 2.163 euro (1,08 % op de verkoopprijs) • + 21 % btw op 2.163 euro = 454 euro.

Cathy De Waele, advocate

Meesterwerken in het MAS

Vijf eeuwen beeld in Antwerpen Het MAS is nu reeds enkele maanden open en de eerste tijdelijke tentoonstelling ‘Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen’ is zeker een bezoekje waard. De tentoonstelling toont aan hoe in de 16e en 17e eeuw Antwerpen een wereldcentrum van beeldcul­ tuur was. En zelfs tot op vandaag is de visuele en meer bepaald beeldende kunst uit de Scheldestad internati­ onaal toonaangevend. De Vlaamse primitieven kenden toen een opmars. Met hun levendige, verfijnde en gedetailleerde schildertechniek beelden ze op een naturalistische wijze de zichtbare wereld af en drukken ze het goddelijke uit door het alledaagse in details weer te geven. De kunst van de Vlaamse Primitieven wordt doorgaans als diep religieus gekenmerkt. En God was overal, ook in kleine dingen. Het economisch succes en de steeds groeiende welvaart in Antwerpen maken dat er in de 16e eeuw nieuwe opdrachtgevers komen, namelijk de rijke burgerij die ook kunst wil in zijn woning om er te kunnen mee uitpakken. Men gaat nu ook werken voor de ‘massa’ maken en kunst produceren naar ieders smaak, aan democratischere prijzen. Kant-en-klaar kunst ligt nu hapklaar te koop in de winkel. Naast dure oliedoeken en schilderijen op duurzame eikenhouten panelen konden nu ook goedkopere prenten worden aangeschaft. En net die democratisering, met name de prentkunst, maakt dat het afzetgebied van de beelden uit Antwerpen groter wordt. Vanuit de haven verspreidden zich de beelden per schip en zo kiemt in Antwerpen de internationale massamedia zoals wij die nu kennen.


Het Leven

Vrij Ondernemen 31 1.

2.

3.

1. Frans Francken II, Een kunstkamer, 1619, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, © Lukas –Art in Flanders VZW

Peter Paul Rubens, Venus frigida, 1614, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, © Lukas –Arts in Flanders VZW

En we kennen de evolutie, de massamedia gaan ons steeds meer en meer overspoelen met beelden terwijl de eigen kunstenaars als het ware weer afstand doen van die beeldenvloed. Stille beelden, teruggaan naar de essentie van het beeld, zoeken naar een betekenis in het ogenschijnlijke toevallige. De tentoonstelling is samengesteld uit de topcollecties van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het

Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA) en het Museum Plantin-Moretus/ Prentenkabinet. Daar het om een tijdsoverzicht gaat, kan je er werken van zowel Rubens, Van Eyck, Ensor als Luc Tuymans, Jan Fabre en Pananamarenko komen bewonderen, wat de tentoonstelling zeer toegankelijk maakt voor een breed publiek. De bedoeling van deze tentoonstelling is dat mensen gaan inzien dat Antwerpen écht wel belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de beeldcultuur.

2. Jan van Eyck, Madonna bij de fontein, 1439, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, © Lukas –Art in Flanders VZW 3. Spaanse furie, anoniem, Vleeshuis

Wat: Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen. Waar: MAS Museum Aan de Stroom Hanzestedenplaats 1 2000 Antwerpen Wanneer: Nog tot 31/12/2012, van 10 tot 17u, maandag gesloten Meer info: http://www.mas.be


Vrij Ondernemen januari-februari-maart 2012  

Vrij Ondernemen is het ledenblad van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen (LVZ) dat wordt gelezen door zelfstandigen, ondernemers en bedr...

Advertisement