Page 1

nr. 2 2010

Le CTura

mihail g. eminovici 15-01-1850

ll

’ro SEX drugs & rock’n


Creativitatea este un drog fără de care nu pot trăi. Cecil B. DeMille

web design | print design | comunicare online

www.lipoandfriends.com contact@lipoandfriends.com 0745464326


S

ex, drugs & rock’n’roll

M

ult sex, multe droguri, mult rock and roll. Toate în cantități mari, toate a naibii de pasionale, toate respingător de brutale. La prima vedere. Sex, drugs & rock’n’roll, la prima vedere, mai ales dacă se întâmplă să ai o cultură generală peste medie, în mod normal te duce cu gândul doar la exces. De fapt la orice, numai bun nu.

D

e altminteri chiar curentul în sine a suferit din cauza abuzului și obsesiei cu care a fost tratat. Sunt disponibile cărți, filme, piese de teatru, sute de înregistrări muzicale s.a.m.d. Foarte multe dintre ele sunt însă proaste. Sau chiar foarte proaste.

D

ar dacă am privi mai în ansamblu, mai de sus, cu mai puțină obsesie și mai multă analiză. Eminescu nu făcea sex, nuși îmbăta simțurile? S-au inventat drogurile abia acum 40-50 de ani? Am descoperit sentimentul de libertate numai după ce am născocit democrația? S-a trezit omenirea abia în secolul douăzeci să descopere viața cu excesele ei? Nici vorbă!

A

șa că ne-am pus pe scormonit la bibliotecă, ne-am făcut rost de filme, am întrebat oameni mai „vechi” decât noi și am încercat să venim cu un număr în care să explicăm ce e aia Sex, drugs & rock’n’roll și la ce ne ajută în viață. Așa cum am știut noi mai bine. Sau, de ce nu, mai prost. Așteptăm să ne contraziceți.

Suntem: Vlad Lipovanu coordonator Adriana Strete editor Ana Alfianu editor Cătălin Hegheș editorialist Monica Moldovan editor Oana Hodade foto Olga Efremov editor Paul Socol editor contact: wwww.revistalectura.ro contact@revistalectura.ro sprijiniți de www.cumparcarte.ro www.anvico.ro www.digitalcolorcompany.ro un concept vizual realizat de

www.lipoandfriends.com ISSN 2068 – 908X

Catalin Heghes ,

3


Prinţesa urbană

Dragă prinţesă urbană, eşti o fiinţă rece moartă pe dinăuntru te mănâncă urbea asfaltul îţi taie din suflet mă plictiseşti eşti prea importantă cu jobul tău de intelectuală cu meeting-urile tale high class society. eşti mult prea busy ca să stai la chit-chat. dar nu mai contează, eu o să stau cu gaşca, mai facem un diblu şi ne uităm după meteoriţi, ne construim o amintire nouă. tu o să stai şi-o să-ţi aminteşti de liceu, de vremurile bune când n-aveai principii de carton.

Paul Socol

6


Erotica Adriana Strete

Sex în literatură? Din belșug… Literatura din sex? Prea puțin. O delimitare clară e dificilă. Mi se mai pare că, la problema scrisului despre sex, soluţiile oscilează între excesul de metaforizare şi excesul invers (grotesc, abject, concreteţe vulgară pur şi simplu), adică între prea multă literatură şi deloc literatură. Aș încerca să susţin afirmaţia aceasta şi să arăt, cu exemple, ce se află între cele două feluri extreme în care pot fi tratate scenele de sex.

7


16


1850 - 1889

MIHAI EMINESCU o altă viață

***

‚‚Dar afarã de acestea vor cãta vieții tale Sã-i gãseascã pete multe, rãutãți și mici scandale Astea toate te-apropie de dînșii... Nu lumina Ce în lume-ai revãrsat-o, ci pãcatele și vina, Oboseala, slãbiciunea, toate relele ce sunt într-un mod fatal legate de o mînã de pãmînt; Toate micile mizerii unui suflet chinuit Mult mai mult ai vor atrage decît tot ce ai gîndit.’’

(Mihai Eminescu, Scrisoarea I)

E

adevărat, cam asta facem și noi, dar totuși… e așa de interesant să cunoști viața personală a unui autor atât de renumit, chiar idolatrizat. De exemplu, cine ar fi știut că, pe când avea cam nouă ani, Eminescu, înarmat cu o carte și doi-trei covrigi, obișnuia să dispară de acasă înfundându-se prin codrii din împrejurimile Ipoteștilor, înnoptând pe unde putea?

17


Nicu Mihoc medical, dar îl iau pentru că așa au spus ei, cei de acolo, deștepții. Și când îi întrebi: dar aia ce înseamnă? Pauză. Nici măcar nu au curiozitatea să zică: da, domnule, e ok, dar hai să văd eu. Caută în carte, descoperă tu și compară. Vrei să ai o părere? Despre profesia ta, despre lume? Nu o poți lua din altă parte decât din carte.

felul, pe linguriță și o beai. Într-o seară cu un prieten bun am stat și noi până la cinci dimineața și am zis să încercăm și noi. Niciun efect nu a avut, poate eram un pic mai vioi. Ca să poți fugi de lumea reală într-o lume a ta, simți nevoia unei izolări, câteodată. Și nu știi cum să faci asta. Dar decât să iei aia ca să te izolezi, mai bine du-te undeva și stai acolo.

C.: Trebuie formată, nu luată. N.M.: „Care-i părerea ta? Părerea mea e părerea lui Tudor Vianu, care spunea despre Eminescu că a zis Caragiale că a zis Maiorescu că e talentat. Asta e părerea mea. Dar ai citit Titu Maiorescu? Nu, dar mi-a zis doamna profesoară.” Citiți! Lucrurile nu stau chiar așa. Pe Eminescu l-au transformat ăștia în Luceafăr, l-au făcut așa, un tip care era deasupra lumii, el n-avea treabă cu lumea asta, numai cu poezia… în asta l-au dus. Au făcut din el un sfânt. Și cu sfinții e nasol. Nu! Era un tip mișto, îi plăcea alcoolul, îi plăceau gagicile, era un tip de viață. Ai vicii, ce să facem. Vicioși. Ce tip de raport ai cu lumea? Atât de mult contează… Eu cred că un artist, indiferent în ce formă… Michael a fost un artist ce a schimbat lumea, a făcut ceva, a adus ceva omenirii. Dar a murit. În ultimii ani se tot zicea: și ăla negru, dă-l încolo, se tot face alb… Când ești în top e o presiune îngrozitoare și lumea nu înțelege asta. Și nu rezistau, și luau la venă băieții și atunci deveneau dependenți. Mă uitam la toate trupele din perioada mea de atunci. Lumea zicea că se droghează. Și noi ne întrebam ce era aia, de unde să știm noi? Atunci a aparut mixtura de medicamente, cu tot felul de chestii, cu somnifere, cu tot

C.: Funcționează mai bine cu imaginația decât cu realitatea? N.M.: La unii funcționează mai bine cu imaginația, dar cel mai bine e să nu te autodistrugi, pentru că în momentul când nu mai ai un control asupra a ceea ce iei și devii dependent, atunci e grav, pentru că se transformă într-o boală. Trebuie să fiu în altă parte, îmi doresc altceva. Asta poate veni și din acumulare de frustrări, fiecare avem frustrări. Greu de spus. Dar nu cred că e bine. Nu înseamnă că nu se face. Dar eu pot visa și fără. Lumea e puțin bolnavă, să știi, suntem puțin bolnavi. Le avem în noi pe toate.

32

Catalin Heghes foto: Oana Hodade


33


Cărţile nu cresc în copaci. Autorii scriu cărţi... Tipografia le aduce mai aproape de oameni!

TIPAR CARTE | CARTE PERSONALIZATĂ | RECONDIŢIONARE CARTE | EDITURĂ

40

www.digitalcolorcompany.ro

LeCtura #2  

Mult sex, multe droguri, mult rock and roll. Toate în cantități mari, toate a naibii de pasionale, toate respingător de brutale. La prima ve...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you