Page 1

© Liselotte Vejborg, Skodsborg 2009 Omslag og grafisk tilrettelæggelse: Bente Stensen Christensen, Girafisk Design I henhold til gældende lov om dansk ophavsret er det ikke tilladt at distribuere, placere i offentligt tilgængelige arkiver, samt elektronisk eller mekanisk at reproducere denne e-bog eller dele af den under nogen form uden forudgående accept af forfatteren. Ved køb af denne bog tillades download af 1 kopi af gældende version. Det er min hensigt, med denne bog og med mine kurser hos Carpe Vitam, at inspirere en masse mennesker til at få bedre og gladere liv. I din omgangskreds, familie eller netværk har du sikkert personer, der kunne have gavn og glæde af at læse denne bog. Er det tilfældet, så send dem videre til min hjemmeside www.carpevitam.dk for at købe bogen. At lade andre få denne bog uden at betale mig og uden at det er en gave fra mig personligt er tyveri i juridisk forstand – men det er også helt imod de principper, du hører om i denne bog. Vil du citere fra bogen, er du velkommen til at gøre dette med tydelig kildeangivelse.

An``Za^\hdbWVgZed``Zg – brug 7 minutter om dagen og bliv mærkbart gladere med lettilgængelige øvelser, der er tilpasset din personlige lykkestrategi

Tak fordi du respekterer mit arbejde og mine intentioner. Hvis du vil printe denne bog, skal du være opmærksom på, at udskriften skal justeres, så den passer til formatet. Når du får printvinduet op, er det – afhængig af din printer – noget med at vælge ”formindsk til udskriftsområde” eller reducere formatet til 85 %. Hvis du ikke gør det, bliver det yderste på hver side skåret væk på printet. Kontaktoplysninger: Liselotte Vejborg Skodsborg Strandvej 117A 2942 Skodsborg Tlf.: 28 33 92 97 Mail: liselotte@carpevitam.dk Website: www.carpevitam.dk 2

Denne bog er tilegnet min elskede far, der forlod denne jord alt for tidligt …

”Du kan ikke hindre sorgens fugle i at flyve hen over dit hoved. Men måske kan du forhindre dem i at stoppe op og bygge rede i dit hår.” (Ukendt) 3


>cY]daYh[dgiZ\cZahZ

Hvad vil du?

side

6

Lykkeligere – hvordan?

side

12 strategier til mere lykke

7 Tilgivelse Lykkehandlinger

side side

84 90

12

8 Flow & mindfulness Lykkehandlinger

side side

92 98

side

20

9 Nydelse Lykkehandlinger

side side

102 106

1 Taknemmelighed Lykkehandlinger

side side

30 36

”Den lille lykke tæller mest” Marianne Engelbrecht

side

108

”Du har altid et valg” Odile Poulsen

side

38

10 Mål Lykkehandlinger

side side

110 114

2 Optimisme Lykkehandlinger

side side

40 46

11 Religion og spiritualitet Lykkehandlinger

side side

118 122

”Hvis jeg hviler godt i mig selv, kan jeg klare næsten alt” Morten S. Pedersen

side

50

”Man bryder først sammen når det kan lade sig gøre” Lolita Belstar

side

126

3 Ubekymrethed Lykkehandlinger

side side

52 58

12 Krop og sjæl Lykkehandlinger

side side

128 132

4 Næstekærlighed Lykkehandlinger

side side

60 64

”Hvis det her er det sidste, så skal det være godt” Mai-Britt Beldam

side

134

”Verden går jo videre, selv om du dør” Brian Holm

side

66

5 Relationer Lykkehandlinger

side side

68 72

30-dages program Dag 1-10 Dag 11-20 Dag 21-30

side side side side

136 142 143 144

Evaluering

side

145

6 Overlevelse Lykkehandlinger

side side

74 80 Futurum

side

148

Tak

side

150

”Lad aldrig en god krise gå til spilde” Louise Tidmand

4

side

82

5


Inden jeg fortæller om min intention med denne bog, vil jeg foreslå dig at finde ud af, hvad din intention er. Måske har du købt denne bog, fordi du er nysgerrig på at finde ud af, hvem Liselotte er. Kan hun overhovedet finde ud af at skrive? Har hun noget at komme med, eller er det varm luft det hele? Måske tænker du selv på at skrive en bog og håber, at du kan finde inspiration i denne bog (måske til, hvordan du i hvert fald ikke vil lave din bog)? Det er helt OK – send mig hjertens gerne en mail med dine kommentarer og pip endelig, hvis jeg kan hjælpe dig med din bog.

=kVY k^a Yj 6

Men det kunne jo også tænkes, at du har købt bogen, fordi du gerne vil være lidt gladere. Måske er du sådan lidt mellemglad (altså hverken dybt deprimeret eller jublende af glæde), lidt halvtræt af det dele og undrende over, at der er så langt mellem de gode snapse. Du har Liva Weel kørende oppe i hovedet med ”Hvorfor er lykken så lunefuld, og hvorfor er glæden så kort?” en stor del af tiden og trænger til at høre en ny melodi. F.eks. Coldplay og ”Viva la Vida!”? Du ved allerede nu, at denne bog handler om lykken og om at bruge 7 minutter om dagen på at blive gladere, så: Har du tænkt dig at bruge de 7 minutter? Det kan godt være, du synes, at det er et mærkeligt spørgsmål, fordi det måske ikke kommer mig ved. Og hey – 7 minutter, hvor svært kan dét være? Næh … i betragtning af, at døgnet indeholder 1440 minutter, skulle det vel ikke være så pokkers svært at hive 7 minutter ud til dig selv og din glæde, vel? Og af samme årsag har jeg valgt at lave et program, hvor din investering vitterlig bare er 7 minutter. Du er velkommen til at bruge mere tid, men 7 minutter er alt, der kræves af dig. Så jeg spørger dig lige igen: Har du tænkt dig at bruge de 7 minutter? Ja, jeg trykker dig lidt på maven nu, og det gør jeg, fordi jeg ved, at sølle 7 minutter (og altså bare 0,5 % af dit døgn) alligevel kan blive en udfordring for dig. For se bare her: Inden jeg gik i gang med at skrive denne bog, søgte jeg efter nogle forsøgskaniner, der havde lyst til at teste mit koncept og de øvelser, jeg har med i bogen. Forsøgskaninerne blev lokket med en gratis kopi af min bog, men de ville ellers ikke få noget for at bruge 7 minutter i 21 dage på øvelserne – altså ud over noget mere glæde i deres liv. 7


=kVYk^aYj4

I første omgang var der 39 personer, der meldte sig. De blev bedt om at udfylde et kort spørgeskema, inden de gik i gang, og det var der 30, der gjorde (så her var der altså allerede et frafald på ca. 25 %, og forsøget var ikke engang begyndt). Efterfølgende blev forsøgskaninerne bedt om at lave en test (den samme test, der er her i bogen), der skulle vise, hvilke 4 lykkestrategier de med fordel kunne bruge – og altså de 4 lykkestrategier, deres personlige program skulle baseres på.

Og måske vil du give op, måske vil du kæmpe igen. Måske vil du kæmpe igen og så give op. Måske er du supersej og bliver ved. Det må tiden vise, og det er jo også din beslutning. Men jeg bliver nødt til at svinge den store, våde søndagsavis lige i hovedet på dig og fortælle dig den vigtigste ting, du skal vide om lykken:

Der var 17 forsøgskaniner, der meldte tilbage. Det svarer til 56 % (af de 30, der udfyldte det oprindelige spørgeskema). Disse 17 forsøgskaniner fik hver tilsendt et personligt 21-dages program, og de blev bedt om hver søndag at evaluere på den forgangne uge. Første evaluering blev foretaget af 14 personer (altså et frafald på godt 17 % i forhold til de 17 personer, der fik et program). Anden uge var der 12 personer, der meldte tilbage (altså et frafald på yderligere 14 %), og sidste uge meldte 10 personer tilbage (endnu et frafald på 16 %), og dermed sluttede forsøget med, at 41 % gennemførte (i forhold til de 17, der fik tilsendt et program). Hvis vi tager udgangspunkt i de 39, der tilmeldte sig fra begyndelsen, var der kun 25 %, der gik den bitre vej til enden.

Uanset hvilken ”undskyldning” du har om manglende tid, vigtigere ting at tage sig til, venner og familie, der har brug for dig, ekstra travlhed på jobbet, børn der skal køres og hentes osv. osv. har jeg kun én kommentar:

Jeg tror, at de 30 personer, der besvarede det første spørgeskema lykkemæssigt set repræsenterer et fint gennemsnit af denne bogs læsere. 10 % af dem kunne melde, at de var meget lykkelige i øjeblikket, knap 67 % var nogenlunde lykkelige i øjeblikket, og godt 23 % var ikke specielt lykkelige. Så reelt var der et potentiale på 90 % til at opnå mere lykke. I alle tre uger skulle forsøgskaninerne fortælle, hvad ugens største udfordring var, og i uge 1 skrev 5 af de 17 (29 %), at den største udfordring var at finde tiden til og prioritere at lave øvelserne. I uge 2 var der 6 ud af 12 (50 %), der fandt, at tiden og prioriteringen af øvelserne var den største udfordring. I uge 3 svarede 6 ud af 10 (60 %), at tiden og prioriteringen var den største udfordring. Hele 60 % - og det til trods for, at det var 60 % af de 10 supersejeste forsøgskaniner, der holdt ud hele vejen igennem!

Hvis du ikke kan finde bare 7 minutter om dagen til at blive lykkeligere, er du ganske enkelt ikke klar til at prioritere glæden i dit liv. Du har så lige spildt små 200 kroner på denne bog, men det er ingenting i forhold til, at du kan komme til at spilde dit liv, fordi du ikke prioriterer din egen lykke højt nok. Husk: DU er nøglen til din egen lykke!

Og jeg fortæller dig ikke om alle disse tal og procenter for at tage modet fra dig eller for at nedgøre hverken dig eller forsøgskaninerne (som har heltestatus i mit hjerte!). Jeg gør det for at vise dig, hvordan virkeligheden ser ud. For så ved du, at de skaldede 7 minutter (igen: bare 0,5 % af dit døgn!) vil blive en udfordring, selv om du måske ikke tror på det nu. Der vil komme sygdom, børnefødselsdage, forældremøder, fyringsrunder på jobbet, skænderier med partneren, dovne dage, sure dage, atletikstævner og masser af andre ting, der vil kæmpe for at få dig til at opgive dine daglige 7 minutter. 8

Du.Er.Selv.100 %.Ansvarlig.For.Lykken.I.Dit.Liv!!!

Du er selv 100 % ansvarlig for lykken i dit liv! Hvis du vil have mere lykke og glæde ind i din tilværelse, må du investere noget tid for at opnå mere lykke og glæde. På et tidspunkt bliver det en integreret del af dit liv, og dermed ikke noget, du tænker på i forhold til tid. Men indtil du når vane- og rutinepunktet, bliver du nødt til at investere lidt tid. Du er nøglen til lykken og glæden. End of story!

Så nu spørger jeg dig for sidste gang: Har du tænkt dig at bruge de 7 minutter? Og nu da den ubekvemme sandhed er kommet ud, vil jeg gå videre til at fortælle dig, der er blevet hængende, om min hensigt med denne bog. Jeg har siden begyndelsen af 2008 holdt kurser. Til at begynde med i ”loven om tiltrækning” (som med filmen/bogen ”The Secret” næsten blev til en hel vækkelse). Så begyndte jeg at supplere med kurser i glæde, for jeg fandt hurtigt ud af, at glæden er nøglen til at kunne manifestere. Når jeg er glad og prioriterer mig selv og min glæde, kan jeg manifestere stort set alt. Denne bog har været én stor manifestering, og jeg er konstant blevet bekræftet i, at 9


=kVYk^aYj4

det var meningen, at den skulle skrives, for ALT har flasket sig. Alle de rigtige personer er dukket op og har sagt ja. Det har været en leg at skrive, til trods for, at min tid har været meget begrænset. En økonomisk mulighed dukkede op, så jeg kunne tjene penge samtidig med, at jeg også havde tid til overs til at skrive. Så jeg ved, at skidtet virker, for jeg er selv et omvandrende eksempel på det. Men jeg ved også, at lykken kan være en udfordring. Der har været perioder i mit liv med sorte huller, og ét af dem var så stort, at det var lige før, jeg ikke fik kæmpet mig op af det. Gudskelov lykkedes det, og det satte gang i en personlig udvikling, der har været alle de sorte huller værd. Jeg anser mig selv for at være et intelligent og realistisk menneske. Jeg er hverken naiv, blåøjet eller lalleglad. Jeg har også dage, hvor jeg kommer helt op i det røde felt, fordi min mand har glemt at tage rugbrød ud af fryseren (og naturligvis har spist det sidste i pakken i skuffen …). Men 5 minutter senere er det glemt. For jeg kan vælge at lade det ødelægge mit humør og min dag (og det tør brødet jo ikke hurtigere op af ), eller jeg kan komme videre (og hente brødristeren eller finde på noget andet). Vel er det irriterende, men i livets store spil er det da fuldstændig ligegyldigt. Kærligheden til min mand har jo ikke noget som helst at gøre med frossent eller optøet rugbrød. Til gengæld tror jeg på, at hvis jeg bruger min energi på at fokusere på det frosne rugbrød (og hvad der ellers måtte være af små fortrædeligheder i det daglige), så ender det med, at de får stor indflydelse på kærligheden til min mand. Og det er et skråplan, for de to ting har INTET med hinanden at gøre. Men jeg tror alligevel, at rigtigt mange forhold går i stykker på grund af rugbrød og andre latterlige småting.

ved også, at rigtigt mange har svært ved at komme i gang og holde fast. De vil gerne vide, hvad de helt konkret skal gøre, og de vil rigtigt gerne holdes i hånden, så de holder snuden i sporet. Derfor har jeg skrevet denne bog. Den indeholder et 30-dages program, der er lige til at gå til. Og som jeg har nævnt tidligere, er den daglige investering blot 7 minutter. Der er en handling til hver dag, og du får mulighed for at vælge handlinger, der er tilpasset den lykkestrategi, der er bedst til dig. Min intention er nemlig at vise dig, at lykken ikke er svær eller kompliceret eller tidskrævende. Udfordringen ligger i, at du tager en beslutning om, at du vil være gladere, at du læser denne bog, at du laver øvelserne hver dag. Det hele afhænger faktisk af dig. Jeg er blot lygteholder … Så: Har du tænkt dig at bruge de 7 minutter?

Liselotte Vejborg, december 2009

Jeg tror også på, at jeg bliver så lykkelig, som jeg beslutter mig for at være. Derfor har jeg en intention om, at hver dag skal være lykkelig. På den måde bliver lykken mit udgangspunkt og min følgesvend hver dag. Ud over min egen intention kræver det ikke mere tid, end hvis jeg ikke besluttede mig for at være lykkelig. Måske tværtimod, for jeg bruger ikke en masse tid på at ærgre mig, bekymre mig, være sur på nogen eller noget osv. Jeg ændrer de ting, jeg kan ændre, og de ting jeg ikke kan ændre, får jeg det bedste ud af. Og det er de ting, jeg lærer deltagerne på mine kurser, og jeg ved og glæder mig over, at de af dem, der holder fast og fokuserer, får mere glæde i deres liv. Men jeg 10

11


Jeg synes, vi spiser mange lykkepiller her i Danmark. Jeg kender ikke forbruget i resten af verden, så jeg ved ikke, om danskernes forbrug af lykkepiller er større eller mindre, end det er uden for landets grænser. Men jeg synes, at vi spiser mange lykkepiller. For mange. Jeg skal ikke sætte mig til doms over, hvem der har brug for lykkepillerne, og hvem der ikke har, men min personlige holdning er, at rigtigt mange af de personer, der får lykkepiller, kunne hjælpes på anden vis – og få det langt bedre. For der er jo ingen, der bliver lykkelige af lykkepiller, som blot er en medicinsk mekanisme til at tage toppen af en depression. Det forlyder fra en kilde, der desværre har erfaringer med sagen, at: ”De tager nok toppen af det grimme, men de tager samtidig toppen af det gode, så alt fremstår i et ”yndigt” plummermotiv i brune, grå og beige nuancer. Ingen gul, grøn og pink”. Og hvordan kan vi være verdens lykkeligste land, når vi spiser så mange lykkepiller? Er det måske, fordi vi spiser lykkepiller, at vi er de lykkeligste i verden?

An``Za^\ZgZ Ä]kdgYVc

Nej, jeg ved godt, at de to ting ikke umiddelbart har noget med hinanden at gøre. Og så alligevel … Grunden til, at vi kan være verdens lykkeligste i de undersøgelser, der laves, er, at vi lever i et land med fred, demokrati og politisk stabilitet, frihed og udviklingsmuligheder for de fleste. Det er nemlig de parametre, der måles på. Så på papiret er vi altså virkelig lykkelige. Det pudsige er, at hvis vi kunne finde noget mere glæde i netop freden, demokratiet, friheden, den politiske stabilitet og udviklingsmulighederne, så kunne vi måske også blive verdens lykkeligste i virkeligheden?

KZ_Zci^a]ZakZYZZgWgdaV\ibZYY€ga^\ZjcYh`naYc^c\Zg Og jeg tror, at det er i vores mange undskyldninger, at vi skal finde årsagen til lykkepilleforbruget. Vi har nemlig SÅ mange undskyldninger for, at vi ikke er lykkelige. Vi kan bruge årevis i terapi, hvor vi finder ud af, at vi har siddet på kold potte som barn. Eller vi kan komme af med vreden over uret, vold eller misbrug, der er begået mod os. Vi kan melde os ind i grupper med ligesindede og f.eks. støtte hinanden i sorgen over, at vi ikke kan få børn. Don’t get me wrong … Det er fantastisk, at vi kan blive hjulpet til vished og få støtte og hjælp, når der er behov for den. Basta! Men hvis vi bliver hængende i årsagerne til den manglende lykke, gør vi os selv til ofre, og så vælger vi et liv, der er resultatet

12

13


An``Za^\ZgZÄ]kdgYVc4

af ”på grund af”-tankegang. Vi forbliver hende, der sad på kold potte. Ham, der blev slået af sin far. Dem, der ikke kan få børn. Ham, der mistede sin hustru eller hende hvis mand skred med sekretæren. Vi holder fast i årsagen til vores manglende lykke og bruger den som en legitim forklaring på vores lykkeløse liv.

6chkVg2an``Z Jeg har valgt at introducere dig til 7 personlige historier i denne bog. De er helt bevidst taget med, fordi de illustrerer, at vi får det liv, vi vælger at leve. At modgang er en livsbetingelse, men at modgangen kun er en stopklods, hvis du selv gør den til én. Så glæd dig til at møde: ฀

KZ_Zci^a]^bbZg^\ZZgWgdaV\ibZYVchkVg Men der findes en alternativ rute. Vi kan nemlig vælge at være bevidste om vores baggrund som noget, der hører fortiden til. Vi benægter ikke, vi fortier ikke, vi fortrænger ikke. Men vi beslutter, at fortiden – uanset hvor trist den har været – ikke skal være toneangivende for resten af vores liv. Dermed vælger vi i stedet et liv, der er resultatet af ”på trods af”-tankegangen. Så lykken begynder altså i os selv og med os selv. Det har jeg netop læst et skønt ”citat” om, som jeg gerne vil dele med dig. Bag de kloge ord står designeren Rikkemai Nielsen, og ordene skriver hun i bogen ”Giv livet en tanke”, der udkom den 1. december 2009 på den internationale AIDS-dag. Gud sagde til englene: ”Nu skal vi drille menneskene”, ”vi gemmer noget, der er meget vigtigt for dem”. ”Vi gemmer det et rigtigt godt sted og be’r dem om at begynde at lede”. ”Vi gemmer lykken”, ”og ved I hvor vi gemmer den?” – ”Inden i dem selv …”.

฀ ฀

฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

Eller ฀

฀ ฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀ strengte sig lidt mere ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

40’erne Du vælger altså selv hvilken del af dit liv, du vil fokusere på. Du kan forsone dig med din fortid, lægge den bag dig og tage ansvar for at komme videre! Og dit ansvar for din egen lykke er den allervigtigste forudsætning for, at du bliver lykkeligere. Hvis du overlader det til andre mennesker eller ydre ting at gøre dig lykkeligere, overlader

14

15


An``Za^\ZgZÄ]kdgYVc4

du din lykke til tilfældighederne, hvor du ikke selv har indflydelse. Det er ikke smart, for så er du overladt til sofaen, hvor du kan sidde og vente på, at nogen eller noget gør dig lykkelig. Hvis du selv tager styrepinden, kan du opsøge din lykke aktivt. Anytime!

Og skulle du ved et tilfælde have overhørt en samtale mellem andre, hvor de refererede til dig som Gnavpot, kan du lige her og nu glæde dig over, at du har købt denne bog, for den giver dig jo mulighed for at prøve 30-dages programmet og blive hjulpet lidt på vej.

Lad mig lige vise dig en graf:

De resterende 50 % af dit lykkeniveau er dine til at lege med. 10 % af dem har at gøre med ”ydre” omstændigheder som dine relationer, dit job, din økonomiske situation, dit ægteskab (eller forhold), dit udseende m.m., og de sidste 40 % er dem, der virkelig giver dig spillerum, for det er dine tanker, dine følelser, dine handlinger og dine mål. Det er alle de ting, du selv kan (lære at) styre 100 %!

6chkVg

Så jeg vil anbefale dig at tage fat i det potentiale, der ligger i de 40 % (nå ja, plus de 10 %) i stedet for at blive hængende i tentaklerne fra din arvemasse.

An``Z Sådan ser forholdet mellem lykke og ansvar ud. Jo mere ansvar du tager, jo mere lykke vil du opleve. Hvis du synes, at det lyder som det værste bavl, du nogensinde har hørt, kunne det måske være, fordi du selv foretrækker at fralægge dig ansvaret for din lykke. Måske. Det er bare en tanke, men tænk lige over det!

9C6 Vil det så sige, at du slet ikke kan dadle andre bare en lille smule for din manglende lykke? Jo, hvis du virkelig har behov for at pege fingre ad nogen, kan du rette dem mod dine forfædre, for en del af din lykke ligger faktisk i dine gener. Men det er kun 50 % af dit lykkeniveau, der har noget med din indebrændte tiptipoldefar at gøre. Sorry! Og det forholder sig desuden sådan, at selv om du i arv har fået lidt nedadvendte mundvige, er det muligt for dig at øge dit lykkeniveau. Du går måske ikke fra Gnavpot til Lystig over natten, men et eller andet niveau derimellem kan sagtens opnås ved hjælp af intention og handling. 16

;gVan``Za^\i^aan``Za^\ZgZ Hvis du er lykkelig ifølge ordbogen, er du fuld af lykke. Og det der med at være fuld af noget er jo en slags længerevarende tilstand. Du kan ikke være fuld af noget det ene øjeblik og helt tom det næste. Så at være fuld af lykke er at være i en tilstand af lykke. Derfor er det heller ikke meningen, at du skal blive lykkelig – nej, du skal være lykkelig. Og det er så heller ikke hele sandheden, for at være lykkelig er jo en slags prædikat. Det bliver en karakteristik i stedet for en beskrivelse af den tilstand, du lever dit liv i. Hvis du ikke helt kan se, hvor jeg vil hen med tågesnakken, så lad mig hjælpe dig: LYKKEN ER IKKE ET MÅL! Du skal holde op med at spørge dig selv om, hvorvidt du er lykkelig eller ej. For ved at stille det spørgsmål gør du lykken til et definitivt mål i stedet for en måde at leve livet på. Desuden er det et lukket spørgsmål, og dermed er svarmulighederne begrænsede: Ja, jeg er lykkelig (= godt), nej, jeg er ikke lykkelig (= øv, frustration) eller tja, jeg er da nogenlunde lykkelig (= leverpostejsliv). Og hvordan måler man i øvrigt lykken? Hvad er måleenheden? Penge? Kilo? Venner? Job? Evnen til at farvekoordinere borddækningen og pynten i stuerne? Frekvensen af hjemmebagte boller? Antallet af Louboutin’er i skabet? Dit liv bliver meget rigere, sjovere, gladere og ja – lykkeligere, hvis du fremover spørger: hvordan bliver jeg lykkeligere, eller hvordan får jeg mere lykke ind i mit liv? 17


An``Za^\ZgZÄ]kdgYVc4

På den måde fokuserer du på rejsen i stedet for kun at have øje for målet. Og du kender jo godt den der med, at det er processen og ikke målet, der er det vigtige, ikk’!?

Hvordan hverdagsglæden ser ud for dig, ved kun du, men jeg lover dig, at du får rig mulighed for at dyrke den i bogens 30-dages program. Så skal vi ikke se at komme i gang?

Så fra nu af er der altså ikke noget med, om du er lykkelig eller ej. Fremover koncentrerer du dig om: Hvordan får jeg et liv med mere lykke?

BVc\ZW²``Zhb€½ Der er en anden taktik, der med det samme hjælper dig til at få mere lykke ind i dit liv: sats på de små bække. Der er 260 hverdage på et år, og der er 104 weekenddage. Så kommer der lidt ferie til, men det er nok ikke forkert at sige, at der er dobbelt så mange hverdage, som der er weekender og fridage. Kan vi så ikke også blive enige om, at der kunne være en smule logik i at bruge lidt mere energi på at finde lykken i hverdagen i stedet for at overleve den og vente med at leve, til det er ferietid og weekend? Jeg har selv været fritidslykkejæger. Til trods for at jeg egentlig altid har ment, at vi ikke er blevet sat på jorden for at knokle måsen ud af bukserne, har jeg altid haft supergode og velbetalte jobs. Jeg har holdt af mine jobs, men jeg har også altid haft tendens til lidt ferie- og søndagsblues. Siden mit første rigtige job og 15 år frem levede jeg faktisk i en form for jobskizofreni, for på den ene side var det vigtigt for mig med et spændende og indbringende job – på den anden side vidste jeg, at det første jeg ville gøre, hvis jeg var økonomisk uafhængig, var at skippe mit job – selv om jeg isoleret set var glad for det. Hvorfor skulle jeg bruge så meget af mit liv på at arbejde? Jeg blev selvstændig i foråret 2006, og jeg må med et smil på læben konstatere, at jeg aldrig i mit liv har arbejdet så meget, som jeg har gjort i de sidste 3 ½ år. Først som konsulent og nu også som glædesmentor i Carpe Vitam. Der ryger utroligt mange timer på arbejde hver uge, og jeg elsker hvert et minut af mit arbejde. Men jeg har også valgt at prioritere mit liv på en anden måde, så jeg bruger ofte dagtimerne på at gå til pilates eller at netværke, købe ind osv. Og så arbejder jeg i stedet om aftenen. Den prioritering har fyldt mine hverdage op med lykke på en helt anden måde, end da jeg var lønslave. Så i virkeligheden var det ikke det at arbejde, der var noget galt med. For mig drejede det sig i højere grad om at kunne få fleksibiliteten til at gøre, hvad jeg havde lyst til. På den måde er der kommet weekendstemning over mine hverdage, og det gør dem 100 gange federe. 18

19

Lykkeuddrag  

Uddrag fra e-bog til test

Advertisement