Page 1

Reizen

drenaline ngst en vontuur Legende

Luxevakanties voor adrenalinejunkies

64

Talkies â?™ September-Oktober '10


Reizen

Vergeet passieve vakanties in vijfsterrenhotels. Voortaan lengen de rijken hun luxebagage aan met een riante portie adrenaline. Of ze nu gaan voor een need-for-speedervaring in een heus gevechtsvliegtuig, een zwempartij met haaien die weggelopen lijken uit ‘Jaws’ of een ballonvaart boven Australië, altijd komen ze terug met kicks en verhalen als souvenir. Eén ding is duidelijk: voor mensen die al alle uithoeken van de wereld hebben gezien, spreekt enkel nog het onbekende tot de verbeelding. Pakt ook u binnenkort in voor een royale confrontatie met de natuurelementen? Door Sofie De Niet

V

andaag zijn huiveringwekkende avonturen niet langer het exclusieve speelterrein van professionele durfallen. Ook een groep geprivilegieerde reizigers heeft de expeditiekriebels te pakken. Het topsegment van de vakantiegangers kiest voortaan voor reizen met avontuurlijke x-factor. Genre: onderzeese expeditie onder de poolkap, de Mount Everest bewonderen in vrije val of een gevaarlijke trektocht door de Afrikaanse brousse. De sector floreert dan ook enorm: wereldwijd wordt elk jaar zo’n 75 tot 150 miljard aan avontuurlijke reizen uitgegeven. Logisch dat meer en meer agentschappen dit soort reizen ook aanbieden voor de A-listtoeristen, die de kicks van overdag graag doorspoelen met een goede pinot en hun spieren ’s nachts warm houden op Egyptisch katoen. Noem het gerust een ‘hard by day, soft by night’-mantra, zoals Chris Doyle van de Adventure Travel Trade Association het zo mooi beschrijft. En de vraag is er, ook in ons land. “In vergelijking met 2 jaar gelegen, merken we dat de interesse in luxeavontuur een stijging kent van zo’n 25 procent”, aldus Filip Muyllaert, managing director van het consultingbureau Luxury Travel Butler. Zelf heeft deze expert al een safari met sneeuwmobiel in IJsland en vulkaantrekking in Costa Rica als wapenfeiten.

Shark Inn Pionier in reizen voor de avontuurlijke meerwaardezoeker is het reisbureau Abercrombie & Kent, de uit de hand gelopen passie van volbloed avonturier Geoffrey Kent. Voor wie het zich afvraagt: ‘Abercrombie’ is louter een toevoegsel om hoger te scoren in de alfabetische ranglijsten. Al sinds 1962 organiseert dit in Nairobi ontstane bureau high-end safari’s in het oostelijke deel van Afrika, dat dankzij de inbreng van Outback Geoffrey, die zich al gauw bij het ouderlijk bedrijf vervoegde, uitgroeide tot een internationale, luxueuze reisbrigade met een brevet in extreme avonturen. En u mag er van uitgaan dat werkelijk elk van deze extreme trips eigenhandig door Geoffrey werd uitgetest. “De meesten van onze klanten hebben wel geld maar geen tijd. Nadat ik met de rugzak de meest sublieme bestemmingen heb verkend, werken we de trips uit voor de rich & famous. Zij reizen dan per helikopter en overnachten in tentenkampen met fijn linnen, prachtig porselein en de beste butlers”, aldus Kent in The Sunday Times. Verder boekt u bij hen een beklimming van de Kilimanjaro, in bijzijn van een topchef en persoonlijke bagagedrager, of een duikpartij met de haaien in Belize. Overnachten doet u in resorts als het Turtle Inn-resort van Francis Ford Coppola of unieke kampen op de Zuidpool.

Talkies ❙ September-Oktober '10

65


© Rose Loggi - Abercrombie & Kent Picture Library

© Konstantin Kalishko

Reizen

© Aqua Expeditions

Met kamelen doorheen de Jordaanse Wadi Rum-woestijn.

Met de auto door de Salar de Uyuni- zoutvlakte in Bolivia.

In alle luxe varen op de Peruviaanse Amazone-rivier.

“Als reisbureau waak je over de veiligheid van de klanten. Met haaien zwemmen is een van de veiligste activiteiten.”

De groep is ook in het bezit van haar eigen Arctisch verkenningschip Explorer II (dat ooit voer onder de Minervavlag als een professioneel vaartuig van Sovjetonderzoekers), maar u kunt evengoed een hondensleetocht boeken met de Eskimo’s in Alaska. Zo weet u: sommige van deze avontuurlijke reizen nemen de gedaante een expeditie aan.

Verhalenvertellers Waarom al deze frequent flyers hun mijlen opsparen om de meest gevaarlijke uithoeken ter wereld te verkennen? Heel eenvoudig: “Vroeger mocht reizen dan wel een voorrecht geweest zijn, vandaag spreken we meer over een basisbehoefte”, aldus expert Filip Muyllaert, “Om de exclusiviteit te vrijwaren, gaan de rijken hun reizen naar een hoger niveau tillen en kiezen ze voor extreme bestemmingen of extreme ervaringen.

66

Talkies ❙ September-Oktober '10

Of een combinatie van beide.” Muyllaert denkt daarbij aan een trektocht door Afghanistan, meevliegen boven Rusland met een RAF-gevechtsvliegtuig of beertochten in het Arctisch gebied. Daarbij komt dat de prijzen in vijfsterrenhotels onder invloed van de financiële malaise flink gedaald zijn. “Heel wat toeristen die het zich normaal niet kunnen permitteren, boeken nu wel een verblijf in deze luxueuze hotels. Met als gevolg dat de rijken liever kiezen voor een meer authentieke vorm van luxe.” Wel is het belangrijk om weten dat exclusiviteit van de reis niet langer recht evenredig is met het prijskaartje. “Dat is vaak zo, maar voor mensen die het gewend zijn om luxueus te reizen, primeert de exclusiviteit van de ervaring. In een Finse blokhut overnachten tijdens een berenjacht is per definitie niet duur, maar het is wel een heel uitzonderlijke ervaring.” Deze groep ruilt dus maar al te graag haar comfortzone in voor een meer ingetogen vorm van luxe, zolang er maar exclusieve ervaringen op het programma staan. “Dat komt omdat mensen graag terugkomen met een verhaal”, verklaart Muyllaert. “Die verhalen zijn bovendien een verlengstuk van de persoonlijkheid, want dat u de Kilimanjaro hebt beklommen, zegt iets over u als mens.” Vrij vertaald: hoe meer extreme ervaringen u heelhuids overleeft, hoe interessanter u wordt op een cocktailfeestje.


Zuidpoolexpeditie

Wat? Met de expeditie ‘The south pole – conquering the final degree’ van Abercrombie & Kent stapt u in het spoor van de koudbloedige avonturiers zoals Ernest Shackleton. U overnacht de eerste dagen in het station Patriot Hills in Antarctica. Na een briefing en enkele lessen wordt u gedropt met de jet op 89 graden zuiderbreedte. Daar zal u op negen dagen een traject van 100 kilometer afleggen per ski op ijs van wel 3.000 meter dik. Adrenalinegehalte? Hardcore. Tijdens dit avontuur komt het er op aan om op eigen krachten te overleven in een landschap met ijzige wind, massa’s sneeuw en gevaarlijke ijsformaties. Fysieke voorwaarden? U dient bestand te zijn tegen het extreem klimaat van de Zuidpool. Doorzettingsvermogen en een uitstekende fysieke conditie zijn een plus. Vakantieverlenging? Spring mee op het Via Australis-cruiseschip van Latin Excursions en ga op verkenning Chili en Argentinië. Deze zeevaardige luxe brengt u tot de pinguïnkolonies, het Beaglekanaal, Cape Horn National Park, Ushuaia en Buenos Aires. Basisprijs? Vanaf 45.0000 euro per persoon. Meer info? www.akextremeadventures.com, www.latinexcursions.com

Zodiac-excursie op Antarctica

Op leven of dood Of al deze James Bonds ook de polis van hun levensverzekering hoeven te herbekijken? Nee hoor, want het risico van deze royale avonturen is doorgaans nihil. “Dat noemt men wel eens de paradox van de avontuurlijke reizen”, aldus Miguel Cotton, eigenaar van het Brusselse reisbureau Continents Insolites, “Hoewel onze klanten hun reis als extreem avontuurlijk of gevaarlijk ervaren, kunnen wij ons als reisbureau geen enkel risico permitteren. Wij dragen de verantwoordelijkheid over onze klanten en dat maakt dat alle avontuurlijke reizen haast tot op de minuut zijn uitgewerkt. Bestaat er toch een gevaar, dan zijn we verplicht de reizen te laten schrappen. Geloof me, met haaien zwemmen is zowat het veiligste wat je kunt doen.” Dat is ook de houding die vele van deze avonturiers-de-luxe erop na houden. Ze willen wel tot in het extreme voelen dat ze leven, maar willen dat laatste liefst zo houden. Het enige wat deze reizigers dus verbindt met rasechte avonturiers, zijn de uitzonderlijke emoties en ervaringen van zo’n reis. Ook wat de moeilijkheidsgraad betreft, vallen deze bergen die deze reislustige paradepaardjes overwinnen meestal wel mee. “Wij organiseren bijvoorbeeld heel wat helikoptertochten boven de Mount Everest”, begint Filip Muyllaert. “Daar hebt u uiteraard geen uitstekende

Vrije val boven de Mount Everest

Wat? Een beklimming van de Mount Everest staat op het lijstje van elke avonturier, maar Incredible Adventures gaat nog een stapje verder met een skydiving-ervaring op de meest fascinerende piek op aarde. Na een week trekken en een initiatie springen in hogere sferen, is het tijd– als het weer mee zit en u de dropping van op 3.500 en 5.500 meter overleeft – om uw zuurstofmasker én stoute schoenen aan te trekken voor een droomdropping vanop 9.000 meter hoog boven de Himalaya. Adrenalinegehalte? Extreem. Of hoe denkt u dat een vrije val boven de hoogste berg ter wereld aanvoelt? Fysieke voorwaarden? U dient het gewend te zijn om in de bergen te trekken. Ervaring in skydiving vereist. Vakantieverlenging? Trek naar de Indiaanse kant van de Himalaya voor een raftingtocht en overnacht in het luxueuze Wildflower Hall in Shimla, midden in de bergen gelegen op 2500 meter hoogte. Basisprijs? Vanaf 16.500 euro voor solospringers, twee sprongen voorzien. Meer info? www.incredible-adventures.com, www.oberoihotels.com

Zo boekt u Luxury Travel Butler. Wat begon met een website over luxueuze reiservaringen, groeide uit tot een consultingbureau. Het team achter dit bedrijf uit Knokke maakt al uw reisdromen waar, van helikoptervluchten boven de Mount Everest tot motorreizen met een Ducati langs de Franse Riviera. Info: Tel. 050-49.07.16, www.luxurytravelbutler.com.

Talkies ❙ September-Oktober '10

67

Bron: Elite Traveller

© Hiroshi Takeuchi - Abercrombie & Kent Picture

Reizen


Haaien op speed

Wat? Het ultieme Zuid-Afrika-avontuur beleeft u in Gansbaai. Marine Dynamics brengt u per helikopter naar Kleinbaai, waar een ontmoeting met de grote witte haai u opwacht. Wie weet spot u al enkele exemplaren (of walvissen), maar het is pas in de ijzeren kooi onderwater dat u zich als een prooi voelt van een mondvol witte tanden. Nabeven doet u in de Birkenhead House in Hermanus. Adrenalinegehalte? Code rood, tenzij haaien en dolfijnen eenzelfde gevoel van affectie bij u opwekken. Fysieke voorwaarden? Hoe langer u de adem kunt inhouden, hoe beter. Vakantieverlenging? Boek een race in een Formule 1-auto op het Fantastic Racing Killarney-circuit of een vlucht in gevechtsvliegtuigen zoals de Hawker Hunter, English Electric Lightning of Bae Buccaneer, aangeboden door Thunder City. Beide in Kaapstad. Logeren kan in het Mount Nelson Hotel. Basisprijs? Vanaf 550 euro, een overnachting in het Birkenhead House vanaf 95 euro per nacht.

Meert ook u aan per helikopter?

conditie voor nodig. Of neem nu de Kilimanjaro. Die berg kan je beklimmen langs twee zijden, en er is een zijde die zeer haalbaar is.” Ook voor de Arctische expedities van Continents Insolites hoeft u niet bepaald in topvorm te zijn.

Arctische competitie Wie een fysiek uitdagend luxe-avontuur wil, kan dat natuurlijk wel krijgen. Dat vertaalt zich veelal in een fysieke uitputting tijdens ijskoude poolexpedities of bij trektochten over de Mongoolse vlakten, veelal in de brochure aangeduid met een stevige moeilijkheidsgraad. Of u kunt opteren voor een runners high tijdens een reeks unieke sportieve uitdagingen, waaronder de North Pole Marathon, de al even extreme Jungle Race in het Braziliaanse Amazonegebied of de aartsmoeilijke Marathon des Sables in de ZuidMarokkaanse woestijn. Wie meer wil, doet mee aan de zogenaamde Climbathon op de Kinabaluberg in Maleisisch Borneo, waarbij de wondermooie maar gevaarlijke omgeving een al even grote uitdaging vormt als uw moedige tegenstanders. Weet dat het prijskaartje om aan de startlijn te verschijnen, kan oplopen tot 10.000 euro. Daarmee storen we op een variant op het profiel van de luxeavonturier, namelijk die van de sportieve ceo die de competitiekick van de professionele activiteiten voortaan ook in zijn of haar vrije tijd wil ervaren. Pain-before-pleasuregewijs volgt ook bij hen na de ultieme uitputting een deugddoend verblijf op de mooiste plekken ter wereld. ■

68

Talkies ❙ September-Oktober '10

Meer info? www.sharkwatchsouthafrica.com, www.birkenheadhouse.com, www.mountnelson.co.za

Cruise op de Amazone

Wat? Bevaar de machtige wateren van de Amazone in Peru met het gloednieuwe cruiseschip M/V Aria van Aqua Expeditions. Aan boord vindt u zestien designcabines met grote ramen (dat mag u in de breedste zin van het woord nemen), een observatielounge op het dek met airco en de gelauwerde Peruviaanse chef Pedro Miguel Schiaffino. U bezoekt onder meer het Pacaya Samiriapark, waar u met roze dolfijnen zwemt en oog in oog staat met toekans, boa’s en eekhoornaapjes. Adrenalinegehalte? Hoog. Zwemmen met uitzonderlijke roze dolfijnen of wildlife spotten vanuit uw lounge geeft nu eenmaal een kick. Fysieke voorwaarden? Geen enkele, uw conditietraining in de fitnesszaal aan boord buiten beschouwing gelaten. Vakantieverlenging? Trek verder naar Cusco voor een bezoek aan Machu Picchu of een mountainbiketrip door de Andes, meer bepaald van de zoutvlakte van Maras tot tot de Incaruïnes in Moray. Overnachten doet u vanaf 2011 in het Luxury Collection Palacio del Inka. Basisprijs? Vanaf 790 euro per persoon per dag. Meer info? www.aquaexpeditions.com, www.continentsinsolites.com

Zo boekt u Continents Insolites. Ook in dit Brusselse reisbureau praten ze eerst over voorkeuren, dan pas over prijzen. Zodra u een bestemming hebt gekozen, stelt het team voor u een reis op maat samen. Via hen kunt u ook poolexpedities, een luxecruise op de Amazone of ballonvaarten boven Frankrijk boeken. Info: Tel. 02-218.24.84, www.continentsinsolites.com.

Bron: Elite Traveller

Reizen

Adrenaline, angst & avontuur  

Luxevakanties voor adrenalinejunkies!

Adrenaline, angst & avontuur  

Luxevakanties voor adrenalinejunkies!

Advertisement