Page 1

Med mer än 60 års erfarenhet på marknaden erbjuder Luxaflex® ett imponerande urval modeller, vävar, material och färger som gör dina gardindrömmar till verklighet. På alla produkter gäller fem års garanti.

Designed by Luxaflex®. Inspired by you.

Scandinavian Design Collection

Luxaflex® är det självklara valet när det gäller skräddarsydd solavskärmning av hög kvalitet.

Scandinavian Design Collection Luxaflex® rullgardiner med mönstrade designklassiker.


Scandinavian Design Collection Luxaflex® fick det stora nöjet att botanisera i Ljungbergs Factorys fantastiska mönsterskatt av kända mönster och textiltryck, alltifrån traditionella klassiker till nyproducerade moderna, skapade av svenska designers från början av 1900-talet fram till dags dato. Vi valde ut våra absoluta favoriter från tre designers; Stig Lindberg, Sven Markelius och Maria Åström, alla kända och omtyckta inom svensk textildesign. Du läser mer om dem, deras mönster och historia när du bläddrar i pärmen.

Vi vill ge dig en rullgardin av absolut högsta klass tillsammans med svensk design när den är som bäst – fönsterinredning som du kan njuta av och glädjas åt under lång tid. Ett konstverk i ditt fönster, helt enkelt. Rullgardinerna tillverkas hos Luxaflex® i Falköping och mönstret trycks på hållbar, miljövänlig väv i en kvalitet som vi kallar halvtransparent – d.v.s. den släpper in ljus, men håller de starkaste solstrålarna borta.

Bläddra och njut av blommor, prismor och grafiska äpplen. Välj sedan ditt favoritmönster tillsammans med den rullgardinsmodell som passar bäst för just ditt fönster.

Välkommen till vår värld!


Scandinavian Design Collection Mönster och designers • HERBARIUM • GRAZIA GRANDE • TALLYHO

AV STIG LINDBERG • PRISMA

AV SVEN MARKELIUS • KASTANJ • FIKI • CITRUS LIMON

AV MARIA ÅSTRÖM

Samtliga vävar i den här kollektionen kan beställas som Luxaflex® rullgardiner. All detaljerad information finns i Luxaflex® prislista och i Luxaflex® ordinarie kollektionsbok för rullgardiner.

LUXAFLEX SCANDINAVIA AB BOX 144 334 23 ANDERSTORP TEL: 0371-895 00 FAX: 0371-164 40 TEL. KUNDTJÄNST: 0371-895 30 www.luxaflex.se info@luxaflex.se


Stig Lindberg (1916–1982) Industridesigner, keramiker och illustratör. Han föddes i Umeå men började sin bana på Gustavsbergs porslinsfabrik sommaren 1937. Hans egensinnigt dekorerade fajanser och fantasifulla stengods var banbrytande under hela 40- och 50-talet. 1947 inledde Stig Lindberg ett samarbete med Astrid Sampe, chef för NK Textilkammare, och Stig Lindberg satte sig snabbt in i schablontryckets teknik med rapporteringens begränsningar vilket resulterade i en rad lekfulla, surrealistiska tygtryck. Mönstren på den första utställningen fokuserade mycket på drömvärlden med svävande figurer, han designade med humor och värme som välkända Melodi och Lustgården. Även Poeme D´Amour är från 1947 och i detta tyg sydde Astrid Sampe upp en klänning och Stig Lindberg gjorde matchande halsband och armband i porslin till klänningen.


Stig Lindberg

En doft av svensk sommar Luxaflex® Rullgardin LiteRise® med monteringsprofil och avslutning 124 i aluminium. Väv: Herbarium – 5330

HERBARIUM


HERBARIUM Det vackra och romantiska blommönstret Herbarium skapades för den första utställningen för NK Textilkammare 1947 och är ett av Stigs allra mest älskade mönster. I starten skapades mönstret med grön och blå botten, idag är det vidareutvecklat med ytterligare färgkompositioner.

Herbarium – vit

Herbarium – grå

Herbarium – blå

5331 5330 5332


Stig Lindberg

Ett konstverk i sovrumsfönstret Luxaflex® rullgardin med sidodrag, designbeslag och avslutning 122 i aluminium. Väv: Grazia Grande – 5338

GRAZIA GRANDE


GRAZIA GRANDE 1949 släpptes den andra kollektionen som visades på NK med välkända mönster som Pottery och Grazia. Mönstret Grazia Grande är berättande och handlar om fyra kavaljerers uppvaktning kring samma kvinna. Tittar du noga, så upptäcker du snart de avtecknade personernas huvuden – vem som verkar nå framgång och vem som inte verkar göra det. Ett konstverk att betrakta.

razia grande – vit med grått mönster Grazia grande – vit med svart mönster Grazia grande – grå med vitt mönster G 5337 5336 5338


Stig Lindberg

Retroäpplen i köket Luxaflex® rullgardin LiteRise® med monteringsprofil och avslutning 124 i aluminium. Väv: Tallyho blå – 5346 Vävarna på bilden är mönsterpassade. Beställs mot pristillägg.

TALLYHO


TALLYHO Under den tredje och sista utställningen på NKs ljusgård 1953 lämnades lekfullheten till förmån för konkretismen med mönster som Bulbous och Cello. Helt andra typer av mönster växte fram och 1961 designade Stig Lindberg Tallyho som en kontorsgardin för offentlig miljö. Äpplen serverades som popkonst!

Tallyho – vit

Tallyho – grå

Tallyho – svart

Art.nr: 5342

Art.nr: 5343

Art.nr: 5341

Tallyho – orange

Tallyho – grön

Tallyho – blå

Art.nr: 5344

Art.nr: 5345

Art.nr: 5346


Sven Markelius (1889–1972) Arkitekt och formgivare. Sven Markelius var en av våra mest framgångsrika arkitekter under 1900-talet och en av den svenska funktionalismens förgrundsfigurer, han kallades även för ”Mr Funkis”. Markelius ritade flera av de första funktionalistiska byggnaderna i Sverige, bl.a. Helsingborgs konserthus och flera Folkets Hus. Han designade möbler och inredning till flertalet av sina byggnader, för detta ändamål formgav han också textiltryck.  Flera av Markelius välkända textilmönster som Pythagoras och Prisma har ställts ut åtskilliga gånger som representanter för 1950-talets svenska textildesign.


Sven Markelius

Utsikt med retrokänsla Luxaflex® Rullgardin LiteRise® med avslutning 125 och designbeslag i aluminium. Väv: Prisma – 5339 Vävarna på bilden är mönsterpassade. Beställs mot pristillägg.

PRISMA


PRISMA Ritades under 50-talet och prydde många fönster i Folkets Hus runt om i landet, som även de ritades av Sven Markelius. Mönstret är uppbyggt av trianglar och rektanglar i en mycket stor mönsterrapport. Prisma i gult hängde i många år i svenska järnvägsvagnar och Prisma i vitt pryder den svenska ambassaden i Tokyo.

Prisma – koppar

Prisma – grå

Art.nr: 5340

Art.nr: 5339


Maria Åström, 1950– Designer Maria Åström är mönsterformgivare med egen ateljé i Stockholm. Under sommarhalvåret bor och arbetar hon utanför Simrishamn. Maria har nått stor framgång med bl a mönstren Citrus Limon, Botanika och Fiki. Designarbetet börjar med att Maria sitter och skissar, i trädgården eller på resa. Motivet är ofta en blomma eller ett träd som växer på platsen. Därefter gör hon en målning av mönstret, och arbetar därefter fram en fungerande mönsterrapport. Bland hennes uppdragsgivare återfinns Ikea, Millesgården, Nationalmuseum, Svensk Slöjd och Svenskt Tenn.


Maria Åström

Naturens detaljrikedom Luxaflex® rullgardin med sidodrag, monteringsprofil och sydd kanal. Väv: Kastanj – 5335 Vävarna på bilden är mönsterpassade. Beställs mot pristillägg.

KASTANJ


KASTANJ Kastanj är ett helt nyframtaget mönster av Maria Åström, lanserat hösten 2015. Maria vill veta exakt hur bladet fäster vid stjälken och hur kronbladen förhåller sig till varandra när hon designar, och undersöker naturens egen imperfektionism som den gestaltar sig i t ex ett maskstunget blad. Det är de små detaljerna som tillför något intressant i mönstret, tycker Maria.

Kastanj Fiki Citrus Limon 5335 5334 5333 Mönstret Fiki visar detaljer från ett vackert fikonträd vid medelhavet.

Citrus Limon designades för Ljungbergs Factory i slutet av 1990-talet. Här ser vi ett citronträd som för tankarna till ett soligt Italien.


Med mer än 60 års erfarenhet på marknaden erbjuder Luxaflex® ett imponerande urval modeller, vävar, material och färger som gör dina gardindrömmar till verklighet. På alla produkter gäller fem års garanti.

Designed by Luxaflex®. Inspired by you.

Scandinavian Design Collection

Luxaflex® är det självklara valet när det gäller skräddarsydd solavskärmning av hög kvalitet.

Scandinavian Design Collection Luxaflex® rullgardiner med mönstrade designklassiker.

Luxaflex® Scandinavian Design Collection  
Luxaflex® Scandinavian Design Collection  

Scandinavian Design Collection är en unik rullgardinskollektion från Luxaflex®, där vävarna har mönster från antingen Stig Lindberg, Sven Ma...