Issuu on Google+

núm.18 magazine de tendències / Maresme

“El corazón tiene razones que la razón desconoce” BLAIS PASCAL


editorial

Són lentes les hores sense tu - la “dolça espera”i malgrat tot m’agrada saber-te així, més a prop cada vegada, per quan et trobi, no en cada lloc com ara, a frec de mi - saps?-. I ara, que et penso d’una altra manera perquè m’he distret, et dic que et quedis amb mi, en imperatiu, obrint el lloc de les coses no dites, volgudament callades, el lloc on s’uneixen la insolència del silenci i la indolència amb que el sentim. I ara torno enrere, a les hores lentes, per donar-me la raó, per parlar una mica de res i molt de tot... però m’he distret una altra vegada, i ara vull dir-te que aquí, on sento que batega alguna cosa, hi ha un lloc per tu i espai per cada cosa nostra. Queda’t amb mi, i que no sigui en les paraules on haguem de trobar el sentit, que sigui en el silenci i en cada gest, i en cada nom no dit. Queda’t amb mi (que continuo distreta) si vols, si pot ser... T’estimo, infinitament t’estimo. Suficientment. Natàlia Hospital

Des de LUX360, felicitats a tots els amants, a tots els devoradors de llibres, a tots els compradors de roses, a tots els qui les reben, al Jordi, als qui s’estimen , als qui s’han deixat d’estimar, als qui mai sabran que s’han estimat, als qui no llegeixen però regalen llibres, al drac, el gran oblidat del dia de Sant Jordi...i a Gutenberg. Ah...! i a la dolça paciència que professen els qui ens estimen, i a la dolça paciència que professem els qui estimem.


LUX360 no és responsable de la opinió dels seus col·laboradors. LUX360 és propietat de CMB Edicions, està prohibida la seva reproducció total o parcial sense la autorització expressa.

sumario

den élë n’ k àte nik mü , co ate it ’t im don

>12

a b r i l Abril, Sant Jordi per exel·lència

1 8

12. ART FLORAL

Alessi

18. INTERIORISME

Feng shui al jardí

24. PAISATGISME

Marrakech

32. VIATGE

Can Major

42. GASTRONOMIA

El patí a vela Alfa Romeo 8c Alguna cosa més que una joguina Células madre Crear un ambient és... Simply luxury Pilates Silvia Cantos Manel

>32

52. ESPORTS 60. MOTOR 66. ANIMÀLIA

>52

70. REPORTATGE 74. T DE TENDÈNCIES 80. MODA 88. BELLESA 92. SPEAKER’S CORNER 26

>80

94. JOVES ARTISTES

Edició i creació · CMB Edicions (93 799 83 68) / Direcció d’art i coordinació · R-evolució gràfica (93.693.13.16) / Departament comercial · Noelia A.Gilbert (627.19.79.65) / Departament administratiu · MªLluisa Nieto / Departament de diseny gràfic · Kiku Roure, Martina Jubany i Uri Imperial / Redacció· Natàlia Hospital / Diseny Web · Uri Alsina / Colaboradors · Marçal Vaquer, David Arranz, Panema du Souza, Álvaro Vilallonga, Cristina Punsola, Eva Andreu, Ernest Siquier, Alexandre Sunyer, James Marshall, Dani Sunyer, Anna Branchs, Xavier Martín, Eduard Domingo, Alex Mitrani, Xavier Bargués / Impremta · Bigsa / Dipòsit legal · B-18331-2007/ info@lux360.com www.lux360.com

>94


art floral

Per Cristina Punsola de Fiori Fotografia David Arranz

Composicions atractives pensades com a regals originals, guardant sempre els símbols tradicionals d’aquesta festivitat. Us presentem diferents maneres d’entendre la rosa preparada per Sant Jordi, essent sempre el fil conductor de les composicions la rosa i l’espiga de triticum.


abril, sant jordi per exel·lència

Original base de fusta negra amb recipient de ceràmica on hi hem introduït una “Red Naomi” tallada al coll amb una cascada de materials: malla de filferro vell, fulles d’ociopogon, collaret de pètals i l’espiga.

13


abril, sant jordi per exel·lència

Presentació de rosa única. En aquest cas del la varietat “Sexy-Red”, caracteritzada per la seva gran quantitat d’espines, poncella tancada i cultivada al Maresme.

14


abril, sant jordi per exel·lència

Base de la mateixa col·lecció, amb recipient per dues roses a les quals els hi hem afegit la malla com a nexe d’unió entre elles.

15


abril, sant jordi per exel·lència

Sobre base de ceràmica verda envoltada de fusta tintada negra, s’ha construït una senzilla estructura per integrarhi dues roses i un collaret de pètals i triticum. La rosa que hem utilitzat ésa una “Red Naomi”, molt semblant a la “Gran-Prix” però amb més quantitat de pètals i que es caracteritza també per la seva longevitat i pel seu tamany un cop oberta.

16


LESS A FABBRICA DEI SOG

interiorisme

Resonance Centrepiece Fruitera. Escultura tridimensional el nom de la qual, “Resonance”, deriva, segons diu la dissenyadora Alice Abi, de la seva convicció de que un final de la composició harmoniós és com un so melodiós ressonant a l’aire.

ALESSI

LA FABBRICA DEI SOGNI

La missió. “Crec que aquest serà l’objectiu del disseny en el futur – o almenys la meva meta pel meu futur en l’àmbit del disseny- , la transformació de la funció del “gadget” que la societat de consum assigna als objectes és la oportunitat pels consumidors de millorar la seva percepció del món(...) En el futur, la majoria dels nostres productes, continuaran caracteritzant-se per un alt grau d’innovació i experimentació, doncs creiem que aquesta és la manera de desenvolupar la nostra capacitat per establir tendències, promoure la nostra fama i crear un mitjà de cultiu destinat a desenvolupar els projectes als qual ens agrada anomenar Super & Popular.” Alberto Alessi Domènech Mobles www.alessi.com


alessi

TEA&COFFEE TOWERS Greg Lynn juga amb l’evolució de les formes orgàniques per crear objectes de titani produïts per Alessi a Califòrnia. El set està fabricat amb titani i és un disseny de producció limitada.

19


alessi

9093 KETTLE El primer producte d’Alessi dissenyat per un americà, Michael Graves, i inclòs al catàleg d’Alessi. La tetera “9093 Kettle” va obrir el camí que va caracteritzar el disseny dels anys 90, una mescla del llenguatge post-modern i pop, una de les icones més reconegudes durant els anys 80, i el best seller d’Alessi des de 1985, essent el producte que més unitats ha venut en la historia de la companyia.

Mr.Chin. Egg Cup with Salt Castor and Spoon Alessi va demanar a Stefano Giovannoni que imaginés un disseny que fos la mascota del Nou Museu del segle XXI de Taiwan. Així va néixer “La família Chin”, de les sèries “A di Alessi”, aquest objecte per menjar ous amb saler i cullera inclosa n’és una mostra. Amb aquesta iniciativa van començar les relacions entre la marca i el National Palace Museum de Taiwan, que es pot considerar el Louvre d’Orient. 20


alessi

Juicy Salif Un dels primers projectes de Philippe Starck per Alessi. Juicy Salif ha esdevingut una de les icones del disseny dels anys 90, i continua essent un dels més provocadors i intel·ligents articles en el catàleg de la marca. El disseny d’aquest espremedor continua posant sobre la taula el debat de les relacions entre la funcionalitat i la forma.

TCTSANAA Disseny de Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa. Set de te i cafè format per tetera, cafetera, lletera, sucrera, caixa de dolços i safata. 925/1000 argent amb doble bany. 21


alessi

Anna G, Corkscrew Presentat al 1994, el llevataps Anna G, ha esdevingut una icona de culte que ha generat una petita família de petits objectes entre 1994 i 2001. Mendini Alessandro és l’autor d’aquest disseny.

22


paisatgisme

FENG SHUI Per Rosa M. Rius Consultora de Feng Shui de Botanicum

AL JARDÍ

U A l’antiga Xina es jutjava el caràcter humà per com aquest responia a la natura, i les persones que realment l’estimaven, per damunt d’interessos mundans, eren considerades espirituals. Avui en dia, la manera com els nostres jardins estan integrats i reprodueixen un petit espai de natura és el reflex de com la considerem i la tractem.

n jardí, creat amb els principis bàsics del Feng Shui, reprodueix la bellesa i harmonia de la mare natura, aconseguint que l’espai promogui una relació íntima i terapèutica amb ella. El nostre jardí Feng Shui es converteix, aleshores, en un refugi i en el lloc on carregar la nostra energia i recuperar la connexió amb la terra. Els jardins xinesos són coneguts per les seves portes de la lluna: les glorietes de belles formes que delimiten l’entrada del jardí. La sensació d’entrada es pot aconseguir amb glorietes, pèrgoles, portes, arbres i arbustos, o simplement canviant el paviment. Un sender corb i serpentí fins a la porta principal fomenta que el Chi –nom que dóna el Feng Shui a l’energia vital- entri fluint suaument a la llar. Al jardí és aconsellable utilitzar els mateixos materials i formes amb els quals es va construir la casa. Les línies rectes no es troben a la natura i han de suavitzar-se, això es pot fer vorejant amb bancals corbs plens de plantes arreglades de manera informal. A l’exterior, de la mateixa manera que a l’interior, també hem d’utilitzar el “Mapa Bagua” per localitzar les zones i potenciar-les adequadament. El Bagua té els seus orígens en el I Ching, un antic llibre xinès d’endevinació, que divideix en trigrames els vuit blocs bàsics de les experiències més importants de la vida de les persones: salut,


feng shui al jardí

amor, prosperitat, fama o reputació, creativitat, saviesa, carrera professional i sincronia. Cadascun d’aquests blocs s’associa amb determinats colors i formes, nosaltres apliquem el “Mapa Bagua” en els jardins situant-lo de manera que els elements del jardí coincideixin i potenciïn aquestes zones. És important guardar un equilibri entre el Yin i el Yang de manera que la llum i l’ombra, i els trets corbs i rectes estiguin en harmonia. També hem de compensar els cinc elements, així com els cinc sentits, per dissenyar un jardí Feng Shui que ens aporti l’harmonia i l’equilibri que necessitem a la nostra vida.

25


feng shui al jardí

Els cinc elements Al decidir el traç general del jardí, al seleccionar les plantes, al planificar els colors i considerar les estacions de cultiu i floració, s’han de tenir sempre en compte aquests elements. Els cinc sentits Olfacte: Incloure plantes amb aromes que resultin agradables. Les aromes són l’essència de la planta, que produeix energia curativa per restaurar el nostre equilibri. Gust: Afegir plantes alimentàries com herbes o vegetals. Oïda: L’aigua i el seu so davant d’una casa és extremadament agradable, ajuda a fomentar les bones relacions entre els seus habitants. També els molinets de vent o els carillons aporten l’ingredient del so al nostre jardí. Tacte: Plantes suaus i de tacte agradable, de fulles grans i arrodonides. Vista: Les plantes grans i de textura forta representen l’energia Yang, mentre que les plantes més petites i fines representen la Yin. L’equilibri ha de ser la coreografia entre les dues classes. Cinc consells per un jardí Feng Shui: 1. Procura que tot sembli natural. Ni les plantes ni cap ornament que s’incorpori han de semblar forçats. 2. Quelcom fonamental per l’equilibri és la combinació de les formes i les mides de les plantes, que cap element o grup destaqui per damunt dels altres. 3. Traça un camí o sender serpentí. 4. Introdueix un element d’aigua, com ara una font o un estanc, millor a l’entrada de la casa. 5. No és necessari utilitzar plantes exòtiques, les nostres espècies mediterrànies són vàlides, busca plantes de fulles arrodonides, fuig de les plantes punxegudes. Quan evolucioni, el teu jardí et recordarà el seu propi desenvolupament i l’esforç necessari per aconseguir equilibri i harmonia. Així t’ajudarà a recuperar el vincle amb la natura que fomenta la salut i la vitalitat a les persones.

26


viatge

A

Marrakech el contrast és gran, en tots els aspectes, i les desigualtats no en són una excepció. “Porta del desert” i “Porta d’Europa”, ara, si és d’entrada o de sortida... Marrakech és el bullici dels carrers de ritme trepidant de la Medina: fusters, forjadors del metall, terrissaires, adobers, tintorers, joiers...Els oficis agrupats en gremis que gairebé et transporten a l’època medieval, artesans dels zocos que amb una habilitat prodigiosa ens poden vendre qualsevol cosa –prèvia negociació/regateig s’entén...- . És també la Plaça Xemaá-El-Fna que l’escriptor establert a la ciutat Juan Goytisolo descriu com el lloc que “(...)resisteix als cops conjugats del temps i una modernitat degradada i obtusa. Els “halcas”- cercles que es formen al voltant dels narradors d’històries*- no decauen, emergeixen nous talents i un públic sempre afamat d’històries s’agrupa jovial al voltant dels seus joglars i artistes(...) suspenent temporalment les diferències de clase i jerarquia”. Tot i que una descripció més “mundana” d’aquest lloc tan emblemàtic ens portaria a parlar d’encantadors de serps, conte contes, venedors de somnis, tatuatges amb henna, malabaristes, dentistes... sí, també dentistes(!) i cafès, i terrasses, i paradetes de sucs de fruita... Marrakech és aquest vertiginós soroll de vida i alhora el silenci dels seus parcs i jardins de flora admirable: arbres fruiters, oliveres, palmeres, plantes tropicals...autèntics museus botànics. És la ciutat vella i la moderna ciutat de Gueliz. És la casa de fang i argila que sembla ignorar el pas del temps i també és els Riads, palauets i cases senyorials restaurades pels europeus –pels francesos majoritàriament- i convertides en hotelets de luxe oriental.

MARRAKECH

Per Natàlia Hospital

MÀGICA I SINGULAR Captivador laberint de carrerons sota un cel que sembla ploure vermells, ocres i olors indesxifrables. Marrakech encisa sensibilitats mentre es debat entre la tradició com a senyal d’identitat, i el futur que arriba d’Europa en Rolls i vestit de Lacroix.


marrakech

M

arrakech és ciutat de gent molt humil, d’infatigables artesans i venedors, de camperols, és destí turístic de “motxilleros” i de la jet-set, és segona residència de personatges con JeanPaul Gaultier o del president de “Virgin” Richard Branson, va ser lloc d’inspiració d’Ives Saint- Laurent per les seves col·leccions i lloc on el modisto va promoure moltes de les restauracions de monuments i palaus de la ciutat. És la ciutat de la discoteca més gran del continent africà –Pachá- i d’un dels hotels que en el seu moment va ser considerat un dels més luxosos del món –La Mamounia. Quin sinó?!- i definit per Winston Churchill com “el lloc més bell del món”. I Marrakech és també la ciutat d’un suc de fruita i un te al carrer,

d’un venedor ambulant i d’un pidolaire de “residència itinerant”. Europa s’ha filtrat per entre la seva llum accentuant, més si cap, l’immens contrast entre un món de tradicions profundament arrelades i una modernitat que s’instal·la en forma de Riads regentats per dones, clubs de golf o restaurants dignes d’estar inclosos a la guia Michelin. La ciutat “ocrerrosada”, com la defineix Goytisolo, és Àfrica, porta tatuat el Mediterrani a la pell, mira al nord donant la benvinguda al turista i a l’inversor, viu al voltant del verd d’un pati a la fresca entre plantes aromàtiques i palmeres mentre el Gran Atles observa el no parar d’una ciutat que embruixa. Màgica i singular, una realitat anomenada Marrakech. 33


marrakech

34


marrakech

35


marrakech

LLOCS D’INTERèS Plaça Xemaá-El-Fna, el centre neuràlgic de Marrakech, un lloc ple de vida. Imprescindible. Zocos: Criée Berbère, centre del comerç de catifes. Kissaria. Souk des Teinturiers (el zoco dels tintorers). Foundouk Lourzazi, vàries plantes al centre de la plaça Bab-Fteuh. Addadine (metalls), Chouari (fusta i cistells), Smata (“babutxes” i cinturons), El-Batna (pells). Monuments: La medina i els seus monuments. La Koutoubia, el minaret i la mesquita son una referència de l’art decoratiu hispàmusulmà. Bab de Agneou, porta del segle XII que dóna accés a la mesquita El Mansour. El Palau d’El Badi, emplaçament del Festival anual de Folklore de Marrakech. Madrassa de Ben Yousssef i ben a prop, el museu de Marrakech. Palau Bahía. Mayorelle, de visita obligada també pels seus jardins. Les Muralles, record del gran sistema defensiu que data del S.XII. Envolta el centre històric, els palaus i els jardins. Botigues: Aux 100.000 Épices (Rue de la Kasbah, 57) Bazaar Chic houa, 5 Souk des Ksous Coffre d’Or, tenda d’antiguitats en el zoco semmarine. Excursions: Vall D’Ourika, excursió d’un dia on podem recórrer el riu fins les cascades del mateix nom. Dar-Caid-Ouriki i el seu zoco bereber. Cafès: Café de France. Café Les Negociants. Café Arabe. Du livre. Restaurants: Chez jack’line (3, Bd Mohammed V). La Jacaranda (32, Bd Med Zertouni). Crystal, cuina francesa d’alt nivell. Gastronomia d’avantguarda a L’Abyssin. Jama-Marrakech. Riad Tamsna (23 Derb Zanka Daika, Palmeraie).

36


gastronomia

A pocs metres del Circuit de Catalunya de Montmeló... Si ens remuntem al 1971 descobrim que en el cèntric Carrer Major de Montmeló els esmorzars de forquilla i les paelles de la tieta Conxita comencen a assolir un reconeixement especial al Vallès. Passen els anys i observem que totes aquelles aromes de cuina tradicional s’acompanyen de sabors i atencions de nova generació. Plats d’autor, de temporada i, sobretot, plats amb molta dedicació són ara presents a la carta, envoltats d’un ambient relaxant, acollidor, familiar, amb presència i estil propi. El coneixement del bon producte de la zona ens fa elaborar una cuina justa i honesta. Unes bones arrels ens han permès créixer i evolucionar amb l’objectiu d’encomanar d’il·lusió als nostres clients.

gastronomia@lux360.com Fotografia Marçal Vaquer


restaurant can major

“BACALLÀ AMB GRANISSAT DE MENTA, FAVETES I PERNIL IBÈRIC” >prePARACIÓ Saltegem les favetes amb el pernil mentre anem confitant el bacallà. Per confitar-lo cal coure el bacallà a baixa temperatura amb una fulla de llorer, oli d’oliva i un all. 24 hores abans haurem elaborat el granissat de menta de la següent manera: s’escalda la menta amb un almívar i ho colem. Deixem refredar. Triturem les fulles de menta i les posem al congelador remenant la solució cada mitja hora fins aconseguir que assoleixi la textura de granissat.

>Ingredients

· 1 llom de bacallà · favetes

· pernil ibèric · granissat de menta

43


restaurant can major

“CREMA LLEUGERA DE CARXOFES AMB GAMBA VERMELLA” >PREPARACIÓ

En una paella amb oli i mantega i a foc lent, posem la ceba tallada sense deixar que agafi color i estovant-la. Li afegim el fondo d’au i un cop arrenqui el bull incorporem les carxofes tallades a juliana. Deixem bullir uns 15 minuts aproximadament. Ho salpebrem i ho triturem. Quan anem a servir, li donem un toc de vapor a la gamba i presentem el plat col·locant la gamba al centre del plat.

>Ingredients

·1 ceba · 6 carxofes · 50 gr. de mantega · 1 rajolí d’oli de gira-sol

44

· 11 ½ de fondo de pollastre · 4 gambes · Escates de sal · Brots i germinats


restaurant can major

“ PORCELL CRICCRAC AMB CHUTNEY DE POMA I MADUIXES” >PREPARACIÓ Netegem el garrinet i el salpebrem al gust. Li afegim la mantega de porc (llard), l’oli d’oliva i les herbes escollides per aromatitzar. Ho posem al forn durant 4 hores a foc lent. Ja cuit, es talla per racions i el tornem a posar al forn a temperatura molt alta per tal d’aconseguir un cruixent de la seva pell. Per elaborar el puré de poma, les netegem i els hi traiem el cor. Les posarem al forn per la seva cocció. Un cop cuites els hi traurem la polpa i rectificarem de sal, pebre i oli fins aconseguir una textura cremosa.

>Ingredients

· 1 garrinet · Mantega de porc(llard) · Oli d’oliva

· Herbes aromàtiques · Maduixes · Pomes Grand Smith

45


restaurant can major

“POSTRES DE CALAIX” >PREPARACIÓ

Els nostres Postres de Calaix · Cric-Crac blanc amb festucs, pipes i kikos · Bunyols de Quaresma · Núvols de llimona i or · Macarrons de maduixa i nata · Trufes de xocolata blanca amb neules · Trufes de xocolata negre amb avellanes Són els nostres divertiments per acompanyar els cafès i les sobretaules en bona companyia. Després d’un bon àpat no hi ha res millor que marxar amb el regust dolç d’una velada inoblidable. · Divertiments perquè sempre arrenquen un somriure al client · Sorprenents perquè no s’esperen · Atrevits i temptadors · Suaus i relaxants pel plaer · Excitants pels components

46


selecci贸 lux

49


selecció lux

Gaudeix de la natura d’una forma diferent. Un parc d’aventura en un entorn privilegiat.

El mar al te abast. Lloga i gaudeix del plaer de navegar.

Relaxar-se i desconnectar en un espai que et transporta a les arrels d’orient.

Problemes...? No, solucions legals amb la garantia dels millors assessors.

Vesteix els exteriors de la teva llar amb bon gust, qualitat, disseny i professionalitat.

La possibilitat de desplaçar-se per la ciutat fent esport i tenint cura del medi ambient.

50


seleccio lux

Masia catalana entre la muntanya i el mar. Al costat de Mataró, les millors carns a la brasa del Maresme.

Al cor de La Garriga un hotel-balneari de luxe amb tots els serveis i atencions que puguis dessitjar.

Posa’t guapa amb estil, imatge i servei personalitzat.

51


esports

Foto Lluis Mongé, dissenyador del patí a vela nevegant per la costa de Badalona al 1944

EL PATÍ A VELA, EL PATÍ CATALÀ LA MÀGIA DE NAVEGAR El patí a vela o patí català neix a la costa catalana, entre Lloret i Calafell quan cap als anys 20, als banys públics es llogaven unes embarcacions molt rudimentàries formades per dos flotadors units per unes travesses de fusta, i un rem que permetia endinsar-se al mar per poder banyar-se a “l’aigua neta” que en deien. Per Natàlia Hospital Fotografia Annemie Peeters


el patí a vela, el patí català

E

l següent pas va consistir en col·locar una vela a la embarcació, però va ser la competitivitat i la rivalitat entre diferents clubs de natació ( Badalona i Barcelona) que va donar l’impuls definitiu al patí que avui coneixem: calia unificar criteris i dissenyar un prototipus. Així va sorgir la proposta d’organitzar una regata que determinaria quin seria el millor disseny i per tant el patí definitiu. Estem a l ‘any

1944 i els germans Mongè, Lluís i Emiliu, del Club Natació Badalona es presenten amb dos prototipus a la fabricació dels quals hi intervenen també els fusters Soler i Rovira. La victòria és aclaparadora, cap altra embarcació els hi va mossegar la popa. Aquest prototipus guanyador, l’autoria del qual li correspon a Lluis Mongé, va ser el definitiu patí català, el mateix que veiem avui evolucionat únicament en petits detalls. 53


el patí a vela, el patí català

54


el patí a vela, el patí català

E

l patí català consta de dos flotadors de fusta, res de fibra de vidre, el pal inclinat ( caigut a popa) i vela triangular (vela llatina) sense sabres. La diferència respecte a d’altres embarcacions és que no te timó, ni orces, ni botavara... l’única embarcació que juntament amb el widsurf la governa el patró. El patí català funciona encara amb les mateixes bases que el van originar El principi que governa el patí es moure al patró respecte del seu centre vèlic cap a proa i cap a popa: desplaçament del centre de pes del patró més el pes del patí respecte al centre de gravetat de la vela. El tripulant és com un funàmbul damunt el patí. I amb bon vent pot assolir una velocitat de fins a 20 nusos.

55


el patí a vela, el patí català

E

l patí català no s’ha de confondre amb el catamarà, tot i que físicament s’assemblen molt, són dos estils de navegació molt diferents, el catamarà disposa de trapezis, timó i orces, sabres i botavara. Diguem que navegar amb patí té més màgia i que patró, patí i aigua poden esdevenir un tot. El Porsche de les embarcacions a vela? Sens dubte.

56


motor

ALFA ROMEO 8C COMPETIZIONE

BELLESA RESCATADA Gairebé tots dels fabricants d’automòbils acostumen a realitzar sovint el que s’anomenen exercicis de disseny o d’estil, que venen a ser la demostració cara al gran públic i la comunitat especialitzada de la seva capacitat tecnològica i d’enginy conceptual, fonamental d’altra banda per conservar una posició destacada en aquest competitiu ram.

BELLESA

RESCATADA Per Xavier Bargués


alfa romeo 8c

alfa romeo 8c competizione

www.motorauthority.com

bellesa rescatada

61


alfa romeo 8c

P

erò hi ha vegades que aquests exercicis sobrepassen el pur pragmatisme o refinament tecnològic i són quelcom més; esdevenen autèntiques belleses destinades a ser contemplades amb delit i que inspiren admiració, i podríem dir-ho justament tant pel seu fons com per la seva forma. L’Alfa Romeo 8C Competizione és sens dubte un d’aquests automòbils. El 8C va néixer de la mà de del dissenyador Wolfgang Egger del Centro Stile Alfa Romeo i presentat com a prototip a l’edició de l’any 2003 del Saló Internacional de l’Automòbil de Frankfurt, on va causar sensació per les seves fantàstiques formes que evocaven als vehicles de la marca dels anys 1930 i 1940, i participants destacats a la mítica Mille Miglia de finals dels 40, mentre que el seu nom 8C Competizione, vuit cilindres competició, rendia tribut a la nomenclatura dels vehicles de curses que utilitzava la marca, en concret al vehicle que portà Juan Manuel Fangio a la victòria de la Targa Florio el 1950, un Alfa Romeo 6C 2500 Competizione. Al marge de la seva estimulant aparença, els atributs mecànics del nostre protagonista fan que incrementi el seu valor específic: El 8C disposa de la plataforma del Maserati 4200 Gran Turismo, un xassís d’acer convenientment modificat perquè la seva eròtica carrosseria, fabricada integrament en fibra de carboni, pugui ser muntada a les mateixes instal·lacions de Maserati a Mòdena. Comparteix també la base del musculós vuit cilindres en V del Maserati Gran Turismo, situat en posició centraldavantera, i convenientment modificat (i muntat a les instal·lacions de Ferrari) augmentant la seva cilindrada a 4.7 litres d’alta compressió d’11,3 a 1, amb quatre eixos de lleves de distribució variable, que desenvolupa finalment 450CV a 7000rpm (amb zona vermella a 7500 i tall real a 7600) i parell màxim de 480Nm a 4750rpm, obtenint ja el 80% d’aquest parell només a 2400rpm. Considerant que el pes està raonablement contingut als volts de la tona i mitja, 1570Kg oficials, gràcies sobretot a l’ús massiu de materials lleugers tant en l’estructura com en l’equipament, estem davant d’un poder prestacional que tira d’esquena: acceleració de 0 a 100 en 4,2 segons i

62

www.motorauthority.com


alfa romeo 8c

www.motorauthority.com

292Km/h de velocitat màxima oficial, encara que a cau d’orella, enginyers d’Alfa Romeo i provadors de premsa especialitzada manifesten que aquesta dada és superada i que realment s’apropa a les 190mph, uns 306Km/h. La propulsió a les rodes posteriors s’aconsegueix amb una desenvolupada caixa de velocitats semiautomàtica seqüencial de sis relacions i diferencial autoblocant, en disposició transaxle sobre l’eix posterior per una perfecte distribució dels pesos, amb el comandament (només) al volant mitjançant dues lleves. La gestió electrònica d’aquesta obra d’enginyeria permet de controlar cinc programes diferents en funció de l’humor del afortunat conductor, Manual-Normal, Manual-Sport, AutomàticNormal, Automàtic-Sport i condicions de molt baixa adherència, anomenada ‘Ice’. El cas és que en les funcions Sport, la selecció de les relacions es realitza en tan sols 175 milisegons. De curses.

“La propulsió a les rodes posteriors s’aconsegueix amb una desenvolupada caixa de velocitats semiautomàtica seqüencial de sis relacions i diferencial autoblocant.”

www.motorauthority.com

63


alfa romeo 8c

L’Alfa Romeo 8C Competizione és un coupé biplaça que no tan sols destaca per les seves prestacions superlatives, dignes d’un esportiu d’èl·lit, sinó que ens retorna a l’estimulant estètica dels grans vehicles Sport de l’època daurada dels Gran Turisme.

64

P

er estar a l’alçada de les circumstàncies, tan la suspensió heretada parcialment de Maserati de palal·lelograms deformables com el sistema de frenada de discs ventilats i perforats (en opció carboceràmics) amb pinces de sis pistons, asseguren un comportament dinàmic que molts voldrien: Equipant uns pneumàtics de 245/35 davant i 285/35 darrera amb les precioses llantes de 20 polzades d’alumini moldejat, aconsegueix 1.02 G d’acceleració lateral i 32m per passar de 100 a 0 Km/h. Definitiu. L’Alfa Romeo 8C Competizione és un coupé biplaça que no tan sols destaca per les seves prestacions superlatives, dignes d’un esportiu d’èl·lit, sinó que ens retorna a l’estimulant estètica dels grans vehicles Sport de l’època daurada dels Gran Turisme. Una delícia, de 180000€.


www.motorauthority.com

www.seriouswheels.com


animàlia

ALGUNA COSA MÉS Per Eduard Domingo de Natur Center www.naturcenter.es

QUE UNA JOGUINA

E Cordes, discos, pilotes, ossos, ninots, rosques, nusos, sacs, anelles...un munt de joguines pel nostre gos, però cadascuna d’elles amb una funció molt concreta. Tot i que a primera vista puguem pensar que escollir una joguina o una altra és una decisió sense importància, la veritat és que saber escollir la joguina adient és quelcom més reflexionat del que sembla.

n un primer moment hem d’aturar-nos a pensar com volem que el nostre gos jugui amb la joguina. Si el que volem és que tingui una joguina per entretenir-se en les estones lliures i en que està sol o volem una joguina per jugar amb nosaltres i interaccionar. O bé, podem inclinar-nos per una joguina més educativa, i no tant de caràcter lúdic, per tal de crear unes pautes de comportament en el nostre gos. També podem necessitar un tipus de joguines amb finalitats de salut i benestar pel nostre animal. És per tots aquests motius que recomanem tenir clar quin objectiu volem assolir amb la joguina pel nostre gos. Partint d’aquestes diferenciacions, pensarem quina joguina ens convé en cada cas. Per jugar nosaltres amb el nostre gos tenim joguines per compartir, com exemple principal d’aquest cas, la pilota. Aquesta pot ser dura, tova, amb relleus o sense, de roba, de cautxú, de làtex, de corda de cotó, inclús amb llums, altres que suren a l’aigua..., encara que totes elles són per divertir-nos amb el nostre gos, cadascuna té una finalitat diferent, per exemple n’hi ha que per la seva forma poden ajudar-nos a netejar la placa dental, altres poden enfortir la mandíbula i altres contribuir a calmar la sortida de les dents del nostre cadell. A més de la pilota, el frisbee (disc volador) també és una joguina que agrada molt als gossos per jugar en espais oberts. També trobem les joguines de cautxú o de cordes de cotó especials per estirar, que consisteixen en què nosaltres agafem per un extrem la joguina i per l’altra el gos l’estira. Aquests tipus de joguines també són ideals perquè juguin dos gossos.


alguna cosa més que una joguina

També trobem les joguines que tenen un caràcter més educatiu, que serveixen principalment per començar a educar als nostre gossos, aquest és el cas dels “apports”, que són unes peces de fusta de diferents grams que eduquen al gos a portar coses sense fer-les malbé i de diferents pesos. També hi tenim els motivadors, que es fan servir a les classes d’ensinistrament caní. Per espais més amplis, hi ha al mercat tota una sèrie de túnels, passarel·les, cercles,... (aparells d’agility) que fan les delícies dels nostres gossos. Hi ha una encertada varietat de joguines amb les que el seu gos es pot entretenir en aquelles estones en les quals es troba sol i que ajuden a calmar l’ansietat i fins i tot l’angoixa quan estem moltes hores fora de casa. Són joguines fetes a base de cautxú natural molt resistents, on al seu interior s’hi poden introduir galetes, llaminadures o fins i tot carn, d’aquesta manera el nostre gos s’entretindrà intentant treure tot aquest menjar del seu interior.

67


alguna cosa més que una joguina

A

les botigues especialitzades trobem un gran ventall de joguines, algunes comestibles i altres no, que afavoreixen la salut dental i el benestar dels nostres amics, com són: cordes de cotó o nylon que actuen com els fils dentals per a persones, ossos fàcilment digeribles i joguines de material divers que provoquen una fricció amb la dent i contribueixen a la neteja dels càlculs dentals, compaginant el joc amb la higiene i la salut del nostre animal. Cal recordar que moltes de les joguines que podem trobar compleixen amb les quatre finalitats que hem parlat, Amb l’àmplia varietat de joguines, la clau estarà en que nosaltres sapiguem donar-li l’orientació correcta en cada situació. Ara bé, cada gos és diferent i cada gos té els seus gustos, a alguns els hi agradarà més una joguina tova, a d’altres una de dura, a alguns que tinguin una mica de peluix i a d’altres que siguin de plàstic o làtex, és per aquest motiu que no podem garantir al 100% l’èxit d’una joguina en el seu gos en concret, però vigilant podem trobar una joguina que s’adeqüi al màxim a les seves característiques i necessitats, detalls com la grandària de la joguina i el tamany i la forma de la boca del nostre gos ens poden indicar quina joguina és la més encertada. I finalment, aconsellem que segons quins tipus de joguina li donem, caldrà que vigilem al nostre gos i estiguem presents en el moment que hi estan jugant.

68


reportatge


células madre

CÉLULAS MADRE La aplicación de terapias que utilizan las células madre en enfermedades de origen hematológico es cada vez mayor y se abre un nuevo abanico de posibilidades en su aplicación a otras graves patologías. Si bien no deben crearse falsas expectativas, la ciencia avanza de manera vertiginosa y conservar la sangre del cordón umbilical de los recién nacidos puede ser vital en un hipotético trasplante en el futuro.

Per Natàlia Hospital www.crioestaminal.es

¿Qué son las células madre? Son células que poseen toda la información necesaria para crear tejidos y órganos del cuerpo, teniendo la capacidad de auto renovarse y dividirse indefinidamente. ¿De dónde se obtienen? La sangre del cordón umbilical de un bebé es muy rica en células madre pluri potenciales, responsables de constituir el sistema inmunológico y los diferentes componentes sanguíneos. Poder contar con células madre compatibles de forma inmediata es toda una garantía de salud y protección familiar. ¿Cómo se obtienen? Existe un momento único para efectuar la obtención de la sangre del cordón umbilical: el parto. La recogida de estas células -que de otro modo son desechadas- no lleva consigo ningún tipo de riesgo, ya que se efectúa en el momento en que el bebé se encuentra ya desligado del cordón umbilical. Además, es un proceso totalmente indoloro tanto para la madre como para el bebé.

71


células madre

¿Por qué conservar las células madre? Porque las células madre son sinónimo de futuro, de vida. Son una buena alternativa para curar enfermedades de origen sanguíneo, cancerígenas e inmunológicas. Se han realizado ya en el mundo 15.000 trasplantes con células madre, un tercio de ellos en individuos adultos. ¿A quién pueden serle útiles? Al bebé y a toda su familia, ya que si un miembro de la familia necesita en algún momento de su vida la realización de un trasplante, la probabilidad de que exista compatibilidad entre el donante y el receptor es mucho más alta. De hecho, rigurosos estudios médicos han garantizado una alta tasa de éxito en trasplantes futuros entre miembros de la misma familia. 72


(T) de tendències

CREAR UN AMBIENT ÉS Per Daniel Aznar González de Tapimobel Decoració

UNIR CONEIXEMENT I MÀGIA En decoració és molt important la sensibilitat de cada decorador per donar llum a una idea, crear un ambient és qüestió d’unir coneixement i màgia... quan aconseguim trobar-nos bé a la nostra llar i sentim que tot va bé, no hi ha dubte que un decorador ha fet una bona feina.


tapimobel

U

n decorador veu la casa amb objectivitat, aquesta mirada fresca és la que juntament amb els coneixements i la tècnica poden aportar-nos el que desitgem. La professionalitat del decorador és la garantia de que sabrà entendre el que li volem transmetre i ens ajudarà a materialitzar el que en el nostre cap és únicament una idea o un estat d’ànim. Tot i que som nosaltres els qui tenim l’última paraula, un decorador ens pot aconsellar sobre les tendències del moment i suggerir-nos la possibilitat d’incorporar elements decoratius que sense crear cap conflicte amb el que volem, conjuguin l’actualitat o el que és tendència amb l’ambient que volem. 75


tapimobel

D

Un decorador veu la casa amb objectivitat, aquesta mirada fresca és la que juntament amb els coneixements i la tècnica poden aportar-nos el que desitgem.

epenent dels gustos personals, el ventall pot ser molt ampli, des de incorporar formes i colors que van caracteritzar l’estètica dels anys 60 i 70, a combinar diferents estils amb la finalitat de crear ambients realment originals. Un decorador estarà atent a les necessitats del client i transformarà en quelcom tangible allò que en nosaltres era sols una idea. Fer que les nostres llars llueixin és la il·lusió del decorador. 76


UNIR CONEIXEMENT I MÀGI

CREAR UN AMBIENT É


moda

Monos,túniques i vestits llisos, la simplicitat de lEs prendEs contrastant amb els complements: maxiflors i maxicinturons, CONJuntament amb capEs i bosses de mà, joieria amb pedreria i molta brillantor!!!

SIMPLY LUXURY FOTÒGRAF: Xevi Aymà www.xeviayma.com PERRUQUERIA I MAQUILLATGE: Esther Zaragoza (Kasteel+Argent) per Giorgio Armani i Techni-art PRODUCCIÓ I ESTILISME: Enrique Cherubini per Muse Industry www.muse-industry.com AJUDANT PRODUCCIÓ I ESTILISME: Ana Muga per Muse Industry MODEL: Tabitha (Francina)


Vestit llarg de color lila de LA PERLA Collaret fet amb braçalets d’ACCESSORIZE

simply luxury

81


Vestit blanc amb cremalleres en forma de cor de VERSACE Sabates PACO GIL Braรงalets ACCESSORIZE

simply luxury

82


Capa CUSTO BCN

simply luxury

83


“Mono” sencer negre de H&M Faldilla de volants negra d’ANA LOCKING Cinturó ETXART & PANNO

simply luxury

84


Banyador VITTORIO & LUCCINO Mono d’STELLA McARTNEY (per Santa Eulàlia) Bossa de mà de LANVIN (per Santa Eulàlia) Cinturó ETXART & PANNO

simply luxury

85


Vestit negre llarg d’AMAYA ARZUAGA Bossa de mà de LIBERTY (per Santa Eulàlia)

simply luxury

86


bellesa

Per Carles i Eulàlia d’Estudi Pilates Vilassar

PILATES Joseph Hubertus Pilates, va néixer a Alemanya al 1880. Malgrat la fragilitat de la seva salut durant la seva infantesa, va ser un apassionat del condicionament físic, i la seva tenacitat el va convertir més endavant en atleta, nedador i boxejador. Va estudiar les tècniques d’entrenament orientals i occidentals i, desil·lusionat amb els tipus de disciplines existents, va crear un mètode físic i mental a través del moviment que ell mateix va anomenar “l’art del control”, seduint inicialment a ballarins i atletes, i esdevenint durant molts anys una disciplina “secreta” per a un públic molt reduït.

“Una bona forma física és el primer requisit per la felicitat” J.H.Pilates


pilates

D

urant la seva vida va crear més de 500 exercicis i va inventar un sistema d’aparells únic i original. J.H.Pilates va ocupar més de 60 anys en refinar el seu mètode. Després de la seva mort el 1967, Romana Kyzanowska, fidel alumna, s’ha encarregat de la conservació i difusió del mètode, així com de la formació i certificació de professors fins el dia d’avui. El mètode creat per J.H.Pilates és un programa d’entrenament que contempla cos i ment com a un tot, aportant harmonia i equilibri muscular. Les persones que practiquen amb regularitat aquest mètode descobreixen que milloren la seva postura, que es mouen amb més naturalitat, que dormen més bé i que aconsegueixen un cos més fort i flexible. Aquest mètode es basa en l’enfortiment del “centre d’energia”. El segon pilar del mètode és l’aplicació dels sis principis bàsics: centre, concentració, control, precisió, respiració i fluïdesa de moviment.

Avui en dia existeixen infinites controvèrsies sobre el que es pot considerar l’autèntic mètode Pilates. Aquestes controvèrsies tenen el denominador comú de confondre al públic, y un clar interès econòmic, aprofitant el bo i popular nom del que gaudeix el mètode. Aplicar Pilates significa aplicar tot el mètode tal i com va ser concebut, d’una manera individual i no col·lectiva, i utilitzant, a més, tots els aparells dissenyats pel seu creador.

“Aquest mètode es basa en l’enfortiment del “centre d’energia”. El segon pilar del mètode és l’aplicació dels sis principis bàsics: centre, concentració, control, precisió, respiració i fluïdesa de moviment.”

89


pilates

Algunes preguntes freqüents: Quins són els beneficis de Pilates? Coordinació, alineació, augment de la mobilitat de les articulacions, millora de la circulació, millora de la imatge corporal, augment de la flexibilitat, prevenció de lesions i la seva ràpida recuperació, augment de la capacitat pulmonar, més concentració i augment de la densitat òssia. I molt aconsellable pel dolor d’esquena crònic, la pressió arterial alta, els problemes de circulació, els baixos nivells de concentració. Y també per la lordosi, la cifosi, l’escoliosi, l’ osteoporosi i l’obesitat. Per què està tan de moda Pilates? Perquè ofereix molts bons resultats, més de 80 anys d’èxits l’avalen. Perquè no és gens monòton, les repeticions són molt curtes i hi ha un gran ventall d’exercicis. Quantes sessions he de fer? Pilates deia: “no més de 3 a la setmana”. Avui en dia però, poques són les persones que s’ho puguin permetre. Amb una sessió setmanal es treballa també molt bé. Estic embarassada, puc començar ara Pilates? El cos femení experimenta una gran quantitat de canvis durant l’embaràs. Pilates és prou segur, però per regla general és millor no iniciar la pràctica durant l’embaràs degut a que molts dels principis no poden ser plenament compresos. No obstant, serà molt beneficiós després de l’embaràs per enfortir la musculatura interna. Com distingir un autèntic professor? Avui en dia alhora de rebre una sessió de Pilates, si s’està buscant autenticitat i el mètode en la seva forma original, s’ha de sol·licitar a l’estudi el títol expeditat per Romana’s Pilates LLc, i signat per Romana Kryzanowska i Sari Mejía Pace. Les classes són individuals, amb cita prèvia. El client treballa amb un professor durant 55 minuts segons les necessitats específiques i seguint les correccions particulars del mateix, i ajudat per un equip d’aparells especialitzats.

90


speaker’s corner 26

Carrer Nou 9, 27. 08301 Mataró · Tel. 937905582 · robafaves@robafaves.com · www.robafaves.com

Atmospheres “Deuter” New Earth Records

música

Deuter és sens dubte un dels grans noms dins de l’actual univers musical per a la meditació i la relaxació. La seva extensa obra normalment està basada en l’observació de la natura per transformar les sensacions rebudes en música. En aquest disc, però, Deuter no s’alimenta directament de la natura, sinó que la seva creació es basa en les sensacions rebudes pel quadre “Les Ninfes” del pintor impressionista francès Monet. Sons llargs d’aigua plàcida, descripcions indeterminades de calmosa fantasia. “Atmospheres” es un disc ple de tranquil·litat, suavitat i bellesa sonora en un món de sensacions que no té ni principi ni fi.

Crisi, mentides i grans oportunitats Carles Torrecilla / Jordi Basté Ed. Columma (català)

llibres

Aquesta entrevista entre un periodista i un professor de màrqueting aportarà al lector moltes curiositats sobre el sistema financer i econòmic, i com diferenciar-los. Finançament líquid o sòlid, sobreregulació, com ens afecta la crisi del petroli, immobiliària i de la construcció, la crisi de l’automòbil, les seves causes i com s’hauria d’actuar... se’ns parlarà de com afrontar-ho i què hem de fer els que tenim hipoteques o com poden actuar les empreses. És un llibre de ràpida lectura que toca un tema de moda, amb exemples molt entenedors i un llenguatge senzill.

Hace mucho que te quiero Phillipe Claudel Cameo

cinema

Hace mucho que te quiero suposa el debut cinematogràfic de l’escriptor francès Phillipe Claudel; la Juliette és acollida a casa de la seva germana després d’haver passat quinze anys a la presó; mitjançant els serveis socials, la Lea, la seva germana petita, intentarà recuperar-la per a la vida familiar, laboral i social. Malgrat la duresa del plantejament, la reinserció autèntica és la que fa Juliette amb sí mateixa, encara atrapada a la presó dels seus records. Temes tant delicats com la culpa o els límits de l’amor, són tractats amb molta tendresa. Claudel fa un exercici excel·lent i amb un equilibri exquisit, amb històries que poc a poc es van descobrint i s’obren pas a través del silenci, deixant en l’espectador una profunda impressió.

92

El cielo en la Tierra “Luis Paniagua” Karonte

Luis Paniagua és músic i mag. En aquest disc ens transporta a les més profundes arrels de la nostra cultura musical. Un viatge antropològic i musical al bressol mediterrani. Investigador i místic, Paniagua indaga en l’antiga Grècia i en les cultures primitives i troba les essències més pures. Un treball seriós que combina sensibilitat i força utilitzant instruments primitius pocs habituals com la lyra, la kithara, el dilruba... que en les seves mans esdevenen instruments vius plenament contemporanis. El disc consta de 12 temes, tots composats per Luis Paniagua excepte dos, l’un que prové de la música tradicional d’ Àsia Menor al segle V a. de C i l’altre de la tradició aràbic-andalusa.

La història més bonica del llenguatge Pascal Picq Ed.Edicions de 1984

Aquest llibre recull les aportacions que un paleoantropòleg, un lingüista i una pediatra francesos fan per explicar-nos d’una manera entenedora la complexitat biològica i cultural del llenguatge. Les capacitats psicològiques que ens diferencien d’altres animals i que són la causa del desenvolupament de la parla al llarg dels segles. Com els nostres avantpassats van començar a tenir consciència de la construcció del llenguatge i de la necessitat de regular-lo en les anomenades llengües. I com adquirim aquesta habilitat organitzativa d’articulació del pensament, procés que esdevé la base comunicativa imprescindible per a qualsevol ésser que forma part d’una comunitat organitzada. El triunfo de un sueño Sheridan Universal Pictures DVD

Evan Taylor és un nen amb un talent prodigiós per a la música. Abandonat pel seu avi al néixer només té una cosa al cap: trobar els seus pares. Ell sap que mai l’han abandonat i la música serà el camí que el portarà cap ells. Aquesta commovedora història d’excel·lent banda sonora, ens transporta a un món on tot és possible i on la força de l’atzar farà que finalment tot encaixi. I és que, en el fons, la música és l’absoluta protagonista, i com en una mena de partitura còsmica, totes les històries hi formen part; tant sols cal saber escoltar i deixar-se portar per la seva màgia. Una excel·lent pel·lícula plena de sentiments que commou des de un bon principi .


literatura

SILVIA CANTOS “JOCS ERÒTICS”, LA HISTÒRIA D’UNA DESCOBERTA

Per Natàlia Hospital

Sílvia Cantos, ha estat una devoradora de llibres des de la més tendra infància, amb els anys aquesta passió es va traslladar a l’escriptura. Ha guanyat diversos premis en certàmens de contes i aquesta és la seva primera novel·la, un projecte en el qual ha abocat tota la passió i la il·lusió.

Jocs Eròtics” és la història d’una descoberta, la d’un món ple de sensualitat i sexualitat que a la Lia se li revela en el transcurs d’un mes sabàtic. Un llibre que parla de la sexualitat d’una manera natural i directe, utilitzant el nom propi de les coses i sense pudors, les vivències de la protagonista se’ns presenten amb una narració carregada d’erotisme i assegura regalar-nos una inoblidable experiència. Les fantasies eròtiques ens pertanyen igual que els somnis o els records. És quelcom inevitable dins la naturalesa humana i arrela al sentiment més poderós que la creació ens ha atorgat: el desig. L’autora, ens obsequia amb un relat intens i ple de sensacions que van més enllà dels plaers de la carn. >>> treballant en una història que fa anys tinc al cap, una Des de quan has sentit l’afició d’escriure? trama que gira al voltant del món de les drogues i els Crec que des que tinc memòria sempre m’ha agradat secrets que tots amaguem, explicat des del punt de vista inventar històries. de diferents personatges. Quins temes tractes? Què et motiva a escriure? No voldria encasellar-me en un únic tema. El meu llibre La necessitat de deixar constància de les idees que em parla de l’erotisme i la sexualitat, crec que aquest és un bullen al cap, crec que és un llegat que deixem i que val tema molt ampli que tractat amb cura pot donar molt molt la pena lluitar perquè així sigui, la literatura igual de sí, sé que d’entrada hi ha qui en sentir la temàtica que totes les altres arts són efímeres i els autors i els ja s’escandalitza, i és que vivim en una societat que es artistes hem de lluitar per arribar al públic. reivindica com a moderna i tolerant, però hi ha temes com el del sexe que segueixen constituint tabús per molta En què t’inspires? gent. Però també m’agrada escriure històries amb trames Jo penso que la inspiració és a tot arreu, trobar-la depèn completament diferents. dels ulls amb els que mires les coses o les persones. Per mi, una imatge, una paraula o fins i tot una olor pot Actualment estàs treballant en una nova novel·la, desencadenar una situació o una història. de què tracta? Sí, el fet que m’hagin publicat aquest primer títol, El 24 d’abril, a les 8 del vespre, al Saló de Pedra m’ha produït un estímul creatiu molt important, i estic d’Argentona, es farà la presentació del llibre. 93


jóves artistes

MANEL

ELS MILLOR PROFESSORS EUROPEUS Per Natàlia Hospital Fotografia David Arranz, i Manel

DES DE LA SEVA APARICIÓ A LA LLUM PÚBLICA (PREMI JOVENTUT AL CONCURS DE MAQUETES SONA9 2007) MANEL HA ANAT ACUMULANT PÚBLIC I RECONEIXEMENT “ELS MILLORS PROFESSORS EUROPEUS” (DISCMEDI. 2008) ÉS UNA COL·LECCIÓ DE DOTZE CANÇONS. L’UNIVERS DE LA SEVA PROPOSTA SORPRÈN TANT PER LES LLETRES COM PER LA MANERA D’ARRANJAR LES MELODIES, SENSE POSAR-SE LÍMITS EN LA PALETA D’INSTRUMENTS, QUE COMPRÈN TANT UNA SECCIÓ DE VENTS COM UN QUARTET DE CORDES, PASSANT PER UKELELES, BASES ELECTRÒNIQUES, BANJOS I XIULETS. A MANEL, I EL SEU “ELS MILLORS PROFESSORS EUROPEUS”, RIGOR, ALEGRIA, GRAVETAT, LLEUGERESA, TRADICIÓ I RECERCA ENTREN DINS EL MATEIX SAC. MANEL SÓN: GUILLEM GISBERT, MARTÍ MAYMÓ, ROGER PADILLA I ARNAU VALLVÉ.


manel

DES DE LUX360 ENTREVISTEM ALS MANEL PER INTENTAR SUBMERGIR-NOS EN AQUEST UNIVERS TAN SEU, TAN DE TOTS ARA, I TAN ESPECIAL.

Com neix Manel? Unes cançons se’ns van començar a passar pel cap de manera massa insistent, teníem massa temps lliure i vam decidir gravar-les. El títol del àlbum, “Els millors professors europeus”, perquè? Quan ens plantejàvem el títol vam contemplar tres opcions: buscar-ne un que ens agradés i que no tingués res a veure amb les cançons, utilitzar el nom d’una cançó inclosa en el disc o buscar un vers d’alguna que pogués funcionar. Amb Els millors professors europeus ens vam decantar per la tercera opció; és una frase d’una cançó que es diu Pla Quinquennal.

Sou conscients de que esteu donant una alenada d’aire nou i fresc a la música catalana que ultrapassa això per tocar directament la pell de les persones? Ho diuen els vostres incondicionals, es respira...Què genera tot això en vosaltres, com es viu? Caram, us passeu tres pobles, però gràcies. Bàsicament nosaltres hem vist que el disc funcionava pels concerts: en van sortint bastants i molta gent que ens hi veu canta les cançons i això sempre és una alegria i un bon senyal. A banda d’això, el dia a dia és el de sempre, afegint-hi simplement alguna anècdota estranya com que un dimecres et desperti ton pare al telèfon per dirte que has sortit a La Vanguardia. Sou molt propers, hi ha un aura d’accessibilitat al vostre entorn, és aquest un dels secrets de la vostra meteòrica carrera? Si la nostra carrera depengués de la nostra accessibilitat i no de la nostra música, malament aniríem. Però vés a saber, evidentment en el pop hi juguen factors extramusicals, ja ho anirem veient.

Hem vist que el disc funcionava pels concerts: en van sortint bastants i molta gent que ens hi veu canta les cançons i això sempre és una alegria i un bon senyal.

Hi ha un sentiment d’agraïment de la gent que us segueix – una ullada a la xarxa és suficient per constatar-ho-, us fa por que el pes de la fama us allunyi d’aquest públic tan incondicional? Tornem als elements extramusicals del pop però, en fi, una cosa no té perquè treure l’altre. El nostre objectiu és el de sempre: intentar-ho fer tan bé com puguem en els concerts i escriure les millors cançons possibles. Ens podeu definir la vostra música per treure de dubtes a molta gent? La veritat és que no. Portem tota la vida llegint entrevistes sense acabar-nos de creure al típic músic que es considera incapaç de definir què fa. Ara ens hi estem trobant nosaltres hi veiem que el clixé tenia una raó de ser. 95


manel

Definir-se no és tan senzill i quan algun adjectiu t’està a punt de sortir de la boca s’imposa el sentit del ridícul. Però això de pop-folk -o folk-pop- que s’ha dit sembla prou encertat, no? Us comparen amb gent com Antònia Font, Beirut o Jonathan Richman, l’encerten? Beirut i Jonathan Richman no ho escoltem massa, tot i que és obvi que la utilització de l’ukelele en algunes de les nostres cançons pot recordar al primer disc de Beirut –l’únic que hem escoltat- i que en Jonathan Richman és un gran escriptor de cançons i un individu amb una actitud a l’escenari que ens agrada molt. El cas d’Antònia Font és diferent, perquè sí que coneixem a fons els seus discs. De tota manera, tampoc veiem moltes semblances entre les nostres dotze cançons i la seva obra. I és millor que sigui així: l’univers d’Antònia Font és tan personal i intransferible que qualsevol que intenti apropar-s’hi tindrà moltes opcions d’equivocar-se. Quina repercussió penseu que ha tingut internet en la vostra trajectòria musical? Ha estat una plataforma fantàstica per ensenyar les nostres cançons.

els concerts com a petita broma final, però mai ens hem plantejat enregistrar-la. Creieu possible una nova fornada de música catalana similar a la del 91? Francament, això de les generacions mai ho hem acabat de veure i, en qualsevol cas, nosaltres només hem presentat un disc ara fa quatre mesos, així que no creiem que les nostres observacions sociològiques sobre el tema siguin massa interessants. Sí que creiem que actualment es fa música bona en català. A nosaltres –és qüestió de gustos- ens agraden sobretot Mishima i Antònia Font. Heu tocat al Primavera Club, al Fòrum, a La Pedrera...us veieu a la propera festa d’aniversari de la germana del rei? Segur que els canapés serien excel·lents. Si des de Lux360 us escrivim una lletra i us agrada...ens la musiqueu? Jeje, moltes gràcies per l’oferta, però de debò que no és bona idea; sempre dubtem molt amb tot, i us faríem canviar tantes coses, i després potser recuperar-les i després potser tornar-les a canviar –tal i com fem amb les nostres lletres- que acabaríeu odiant-nos.

Quina relació hi ha entre la Dolors i “la veu”? Acaben una història per començar-ne una altra...? Quina? “Ai, Dolors” planteja una actitud que, de fet, és molt difícil de viure en la vida real: retrobar-se amb una ex parella, passar-ho bé amb ella una estona i que, de debò, de debò, el passat no pesi ni una mica. Us hem vist a La Pedrera i vàreu versionar un tema de la Shakira, quan tindrem “El Bròquil” gravat? El Bròquil va néixer com un joc divertit quan vam concursar en el Sona9. Després l’hem mantingut en

Hmm... segur que no, us agradaria a la primera. 96


manel

sala clap de mataró

sala clap de mataró

sala clap de mataró

sala clap de mataró

a quemarropa Una cançó per fer l’amor. L’altre dia una amiga ens va explicar que té un conegut a qui li encanta fer l’amor escoltant Dona estrangera, del nostre disc. Ens va fer bastanta gràcia imaginar-nos l’escena, amb la veu del Roger dins de l’habitació... //...i una per suïcidar-se. El Juanjo Saéz té una vinyeta en què ell i sa mare estan davant d’una posta de sol d’aquelles precioses i ell diu “Ante esto, no me importaría morir” i la mare respon “No digas BARBARIDADES”. //Un personatge de còmic. Astèrix (i Obèlix). Sempre.//Un super-poder per gaudir-ne un dia. Viatjar pel temps i veure com es vivia en un castell de Gal·les el segle XII, o a l’antiga Roma, o a l’Atenes clàssica. //Mac o Pc? El Roger i el Martí de MAC; l’Arnau i el Guillem de PC.//Què no falta mai a la vostra motxilla de viatge? Res original, em sembla.//Una cançó que us agradaria que fos vostre. Buff, impossible dir-ne una i no pensar-ne vint-i-cinc que serien més bona idea.//Un mite eròtic. Buff, impossible dir-ne una i no pensarne vint-i-cinc que serien més bona idea.//A qui li tiraríeu una sabata a la cara? Som poc violents, en general. //Un desengany. El positiu d’EPO del ciclista italià Ricardo Ricco, en el Tour de França de l’any passat.//El concert dels vostres somnis. Bob Dylan amb vint-i-vuit anys cantant Sad eyed lady of the lowlands.//Un lema. Un vers del Nacho Vegas: “Nadie llega tan lejos si no es para seguir”.//De tots els mars, quin mar? El Mediterrani, pel Serrat.//Com el personatge del tema “Els guapos són els raros”, també voleu tenir un penis més gros... :)? Definitivament, no.

Els Manel i Uri, enviat especial de LUX360

®

97


il路lustraci贸


més Lux360

·magazine de tendències

viatges moda interiorisme motor gastronomia art paisatgisme wellnes tecnologia esports

Novetats lux360.com // Abril · Vertigo, Bangkok, la terrassa més gran del món a l’aire lliure

· Blancpain, el cronógraf del campionat exclusiu de Lamborghini

· Guanyi un esplèndid sopar responent l’enigma del mes: Una persona se’n va anar a dormir a les 8 de la nit posant el despertador d’agulles a les 9 del matÌ. Cuantes hores havia dormit quan el despertador va sonar? · Recomanacions LUX. // Custo Barcelona presenta la seva primera col·lecció de calçat esportiu. Disseny ergonòmic i funcional. Una autèntica declaració de principis. www.custo-barcelona.com

· Navegui pels números anteriors de LUX360 des del nostre arxiu · Rebi còmodament cada número de LUX360 directament al seu correu electrònic

Tot això i molt més lux a lux360.com.LUX360 18 ABRIL 2009