Page 1

EDUCATIE VOORTGEZET ONDERWIJS & MBO 2018-2019


ANDERS LEREN KIJKEN Bewegende beelden zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van jongeren. Van speelfilms tot telefoonopnames, van nieuwsitems tot vlogs. Naast mediaconsument zijn jongeren vaak ook mediaproducent. Het is dus belangrijk dat jongeren bewust en kritisch leren omgaan met film en media. Welke invloed hebben beelden op je? Wat is echt en wat is nep? En hoe maak je zelf een film waarmee je een mening of verhaal op kijkers kan overbrengen?

Ons aanbod voor het voortgezet onderwijs en mbo bestaat uit FILM KIJKEN, VERDIEPEN en FILM MAKEN. Door goed te leren kijken, erover in gesprek te gaan en door zelf te maken krijgen leerlingen inzicht in de werking en invloed van film, media en beeldcultuur. Zo ontwikkelen ze een creatieve en mediawijze blik op de wereld.


KIJKEN Kom met leerlingen film kijken in het filmtheater! Scholen kunnen voor een speciaal tarief een besloten filmvoorstelling boeken. De beste (arthouse) films van dit moment staan op het programma van LUX. Op zoek naar een oude film, een specifiek thema of een bijzondere documentaire? Je kunt ook kiezen voor een filmvertoning op maat. We helpen graag bij het zoeken naar de juiste film. Naast actuele films kun je ook kiezen voor de onderwijsprogramma’s van filmfestivals. Zo kun je een geselecteerde IDFA-documentaire komen kijken of een bezoek brengen aan wetenschapsfilmfestival InScience. Op bijzondere wijze mensenrechten behandelen met je klas? Kies dan voor een film uit het Movies that Matterscholenprogramma. Een festivalprogramma bestaat uit een besloten filmvoorstelling en een korte verdiepende activiteit, zoals een gastles, een inleiding of een nagesprek. Er is lesmateriaal beschikbaar om het bezoek voor te bereiden.


VERDIEPEN Wat zie je nou echt als je goed naar een film kijkt? Om leerlingen kritisch en bewust te leren kijken bieden we educatieve filmkijklessen aan. Deze zijn als los programma te boeken of voorafgaand aan een filmvoorstelling. Er zijn drie varianten van verdieping mogelijk: • Inleidingen bij films • Lessen filmgeschiedenis • Lessen filmanalyse De lessen kunnen dieper ingaan op een bepaald thema of filmisch aspect. Bijvoorbeeld over filmmuziek of het verschil tussen arthouse films en Hollywoodfilms, maar ook over de werking van montage of het scenario.


MAKEN

De werking van film leer je pas echt door zelf aan de slag te gaan. Hoe breng je een verhaal mooi in beeld? Met welk camerastandpunt beĂŻnvloed je een kijker? Hoe interview je iemand voor de camera? In onze workshops maken leerlingen korte films met behulp van iPads. Natuurlijk worden de resultaten in een van onze zalen op het witte doek vertoond.

WORKSHOP FEIT, FICTIE & FILTER Wat is echt nieuws en wat is nepnieuws? Welke invloed oefen je als maker uit op je kijkers? Leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen kijken en hoe ze zelf manipulatietechnieken kunnen toepassen. Vervolgens gaan ze de straat op om een gekleurd media-item te maken.

WORKSHOP VIDEOCLIPS In deze workshop leren leerlingen bewegende beelden te maken passend bij muziek. Verhalend of juist abstract. Creativiteit en timing zijn de kernwoorden van deze workshop, waarin wordt gefilmd en gemonteerd.


WORKSHOP DOCUMENTAIRE Net als echte documentairemakers onderzoeken leerlingen in deze workshop een onderwerp en vormen gedurende het maakproces hun eigen standpunt. Jongeren gaan de straat op, leren verschillende kanten van een onderwerp belichten en leren hun eigen inzichten te vertalen in een samenhangend (beeld)verhaal. Workshops vinden plaats in Studio LUX, de workshopruimte van LUX. Ze kunnen worden aangepast aan diverse niveaus en leerjaren. Een workshop duurt ca. 3 uur. Heb jezelf een idee of wil je meer weten? We denken graag met je mee over een passend (film)educatieprogramma. Stuur een mail naar educatie@lux-nijmegen.nl of kijk op onze website voor het volledige aanbod.


LUX EDUCATIE

BEZOEKADRES

024 – 38 16 830 educatie@lux-nijmegen.nl lux-nijmegen.nl/educatie

Mariënburg 38-39 6511 PS NIJMEGEN

Educatiebrochure VO  

Laat je betoveren door de magie van het (film-)theater, leer meer over beeldtaal, kijk kritisch naar een verhaal en vorm je eigen mening. Ee...

Educatiebrochure VO  

Laat je betoveren door de magie van het (film-)theater, leer meer over beeldtaal, kijk kritisch naar een verhaal en vorm je eigen mening. Ee...

Advertisement