Page 1

EDUCATIE PRIMAIR ONDERWIJS 2018-2019


ANDERS LEREN KIJKEN Bewegend beeld is niet meer weg te denken uit onze levens. In het dagelijks leven van kinderen komen heel wat films en video’s voorbij. Maar welke invloed hebben die beelden? Wat betekenen ze? Wat is echt en wat is nep? Door goed te leren kijken en erover in gesprek te gaan worden leerlingen kritische kijkers. Bovendien komen ze in aanraking met andere culturen, tijden en meningen, waardoor ze hun blik verruimen. Door zelf film te maken leren leerlingen nog beter hoe film werkt. Daarnaast ontwikkelen ze hun creatieve talent en andere 21e eeuwse vaardigheden. Ons aanbod bestaat uit KIJKEN, VERDIEPEN en MAKEN.


KIJKEN Kom met je klas film kijken in het filmtheater! Scholen kunnen voor een speciaal tarief een besloten filmvoorstelling boeken. Bij LUX staan de beste films van het moment op het programma. Ook kun je kiezen voor een filmvertoning op maat of het scholenprogramma van een filmfestival. Kies voor een leuke kleuterfilm uit de collectie van Cinekid of maak kennis met kinderrechten via de bijzondere films van Movies that Matter. Ook de schoolvoorstellingen van de filmfestivals InScience en GoShort vinden plaats in LUX. Een festivalprogramma bestaat uit een filmvoorstelling, aangevuld met een korte verdiepende activiteit en lesmateriaal.


VERDIEPEN Wat zie je nou echt als je goed naar een film kijkt? Om leerlingen kritisch te laten kijken bieden we educatieve filmkijklessen aan. Deze zijn als los programma te boeken of voorafgaand aan een voorstelling. Er zijn vier varianten van verdieping mogelijk. • Inleidingen bij films • Lessen filmgeschiedenis • Lessen filmanalyse • Lessenreeks Film & Filosofie

FILM & FILOSOFIE In deze lessenreeks kijken ‘kindfilosofen’ samen met de klas korte films, om daar vervolgens onder begeleiding op een socratische manier over te filosoferen. De opgedane inzichten verwerken ze vervolgens in creatieve filmvormen zoals stop-motion films, reportages of vlogs. Natuurlijk worden de eindresultaten vertoond op het witte doek in een van onze zalen!

Fotograaf: Jimmy Israel


MAKEN

De werking van film leer je als geen ander door zelf film te maken. In onze workshops gaan leerlingen aan de slag met het maken van korte films.

WORKSHOP FEIT, FICTIE & FILTER Wat is echt nieuws en wat is nepnieuws? En hoe beĂŻnvloed je zelf als beeldmaker de meningen van kijkers? Leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen kijken en hoe ze zelf deze technieken kunnen toepassen. Vervolgens gaan ze zelf de straat op om een gekleurd media item te maken.

WORKSHOP ANIMATIE Animatiefilms zijn er in allerlei soorten en maten, maar hoe worden die films eigenlijk gemaakt? Wat is onmisbaar bij het maken van een eigen animatiefilm? Na het kijken van de meest bijzondere voorbeelden gaan we zelf aan de slag met verschillende materialen en vormen. Drie, twee, een‌ actie!


WORKSHOP KINDERRECHTENFILM DĂŠ manier om te begrijpen wat mensenrechten precies zijn, is door het verzinnen van een eigen verhaal over dit thema. Gewapend met storyboard en iPad gaan kinderen op pad om hun eigen film te maken.

KLEUTERWORKSHOP STOP MOTION Film is niets anders dan achter elkaar geplakte beelden. Ook de allerkleinsten kunnen prima overweg met dit principe! We kijken samen naar de leukste voorbeelden en gaan daarna aan de slag met klei en andere knutselmaterialen. Het resultaat is een vrolijk stop motion-filmpje. Workshops vinden plaats op school of in Studio LUX, de workshopruimte van LUX. Een workshop duurt ca. 3 uur en kan worden aangepast aan verschillende leerjaren. Heb jezelf een idee of wil je meer weten? We denken graag met je mee over een passend (film)educatieprogramma. Stuur een mail naar educatie@lux-nijmegen.nl of kijk op onze website voor het volledige aanbod.


LUX EDUCATIE

BEZOEKADRES

024 – 38 16 830 educatie@lux-nijmegen.nl lux-nijmegen.nl/educatie

Mariënburg 38-39 6511 PS NIJMEGEN

Educatiebrochure PO  

We nodigen basisscholen en BSO’s van harte uit om een bezoek te brengen aan ons filmtheater. In deze brochure vind je meer informatie over d...

Educatiebrochure PO  

We nodigen basisscholen en BSO’s van harte uit om een bezoek te brengen aan ons filmtheater. In deze brochure vind je meer informatie over d...

Advertisement