20160329 loper oude centrum def

Page 1

Loper Oude Centrum


Loper Oude Centrum In deze presentatie is een aantal dromen, wensen en ideeĂŤn gebundeld die perfect samengaan met alle nieuwe kracht voor Den Haag. Met verschillende bewoners en ondernemers zijn de afgelopen jaren gesprekken gevoerd over hun wensen voor de buurt. Wij zijn aanwezig geweest bij tal van bewonersavonden georganiseerd door de gemeente om participatie te vragen vanuit de buurt of door de bewonersverenigingen in de Stationsbuurt en het Oude Centrum.

Stichting LUSTHOFxl heeft gevraagd om vanuit deze informatie en mijn eigen kennis en visie een concept te maken gevat in beeldmateriaal. Dit concept gaat niet in op de vraag welke kleur klinker er gebruikt moet worden voor het trottoir. .


Het is algemene benadering van de wijk met daarbij ook de zachtere kanten, zoals programmering voor een kansrijkere economisch perspectief van deze wijk vol potentie Met betrekking tot de Loper Oude Centrum gaat het niet alleen om een infrastructurele aangelegenheid. Met de dalende werkgelegenheid, steeds meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is de uitdaging er voor te zorgen dat de nieuwe infrastructuur mogelijkheden biedt voor een steeds wisselend decor, een openbare expositieruimte, die inspeelt op het nieuwe elan van Den Haag:

Groene stad aan zee /fietsstad/Internationale stad/Recht en vrede/Culturele stad/Hofstad/Toeristische trekpleister Unieke exportproducten: Westland, planten, zaden en bollenhandel in het hinterland Fantastische onderwaterhuishouding


aanbeveling Voordat er ook maar een schop de grond in gaat zou het ontwerpplan aan meerdere kernwaarden van Den Haag worden getoetst.

Vooral op economisch gebied biedt de locatie van de Loper Oude Centrum enorme mogelijkheden. Je moet wel durven dromen. Ook moet je verbintenissen aangaan met belangrijke belanghebbenden in je regio.


De Loper Oude Centrum maakt deel uit van twee grotere plannen: 1. de Groene Loper Den Haag https://issuu.com/lusthofxl/docs/20160319_groene_loper

2. Internationale entree Den Haag https://issuu.com/lusthofxl/docs/20160319_lusthofxl_internationale_e Voor beter begrip is het aan te bevelen deze presentaties door te nemen.


Loper Oude Centrum


Met nadruk op loperDe wijk als park


De wijk HuijgensparkHier is de auto te gast


De fiets echt welkomGeen hitte eilanden


Zonering door groen


De loper als groen expo


Voor bollen, zadenteelt of groente


Goed voor de economie Feiten Keukenhof • • • • • •

500 bollenleveranciers 6 weken per jaar open 1 miljoen bezoekers Entree 16 euro merchandise €? 30 min. van Den Haag

participatiewet


De loper als kunst expo


De loper als openluchttheater


Als plek voor ontmoeting


Beginpunt van de internationale stad


Loper van recht en vrede


Hele jaar door aantrekkelijk


Juist in de winter


Plangebied Gracht Nieuwe Haven Veerkaden/Paviljoensgracht open voor betere waterberging

Kop Huijgenspark wordt plein met directe verbinding met Stationsweg

Groene verbinding tussen spuiplein en moskee Wagenstraat Wagenplein en wagenbrug tot een groter geheel smeden

Buitengebied Haagse hoge school en nieuwe Stationshal worden op parkachtige wijze verbonden met stationsweg

Studenthotel bazaar wordt beter verbonden met daarvoor liggend plein


Kop van Huijgenspark verkeersvrij


Het wagenplein wordt groter


Parkeren in de zijstraten • 7.30 uur tot 20.00 / 6 x gratis P / maximaal 30 min. • Niet voor vergunninghouders


P genoeg in de omgeving


P genoeg in de omgeving


Rijrichtingen


Loper Oude Centrum