Page 1

Előfizetői ár: 395 Ft + postaköltség

V.évf. 1.szám

2011. tavasz

Óvodai Magazin 2007. ŐSZ I. évfolyam 3. szám

LU R K

L AG '

Óvodák és szülők magazinja Online: www.lurkovilag.hu

Szókincs gyarapítás Logopédia

Vashiányról Táplálkozás

Kiemelt témánk:

Veszteség és veszteségfeldolgozás www.lurkovilag.hu

1


A család kedvence!

Vidám családi húsvét Bükfürdôn Húsvéti nyuszikák, hímes tojás, illatos sonka és kalács

– Húsvét Bükfürdôn pihenéssel, aktív kikapcsolódással, családi programokkal! Önök se maradjanak otthon, töltsék a tavasz ünnepét a kedvenc szállodájukban!

2011.04.22. - 04.25. • 3 éjszakás tartózkodás bôvített félpanzióval • gasztronómiai és gyermek programokkal • Danubius Bük kényeztetô szolgáltatásokkal

21 napos elôfoglalás esetén

17.100 Ft / fô / éj-tôl kétágyas szobában 45 napos elôfoglalás esetén:

15.400 Ft / fô / éj-tôl kétágyas szobában

Tavaszi zsongás • 4 éjszakás tartózkodás 3 éjszaka áráért bôvített félpanzióval • 1 alkalommal kávé és sütemény • 2000 Ft értékû wellness kupon • Danubius Bük kényeztetô szolgáltatások

2011. április 30-ig

(kivéve Húsvét)

47.900 Ft / fô ártól kétágyas szobában Vonzó gyermekkedvezmények!

6 éves korig ingyenesen, 14 éves korig 50 % kedvezménnyel fogadjuk a gyermekeket a szülôk szobájában elhelyezett gyermekágyon vagy pótágyon.

Üdülési csekket elfogadunk! Részletes ajánlatokért kérjük, látogassa meg weboldalunkat:

danubiushotels.hu/buk 2

danubiushotels.hu

Tel: 06 94 889 400 • buk.reservation@danubiushotels.com www.lurkovilag.hu


TARTALOMJEGYZÉK

4

A természet ébredése

5

Két kismadár ül a fán...

6

Tűzoltó leszek, s katona...

Népi hagyományok Logopédia

Fejlesztőpedagógia

Merjünk örülni!

Veszteségfeldolgozás melléklet:

Ebben a tematikus számban a veszteségekről írunk, olyan

8

Veszteség - válság óvodáskorban Pszichológia

dolgokról, amikről nem szeretünk tudomást venni, és ben-

12

Gyermekrajz és a veszteségélmény feldolgozása

mekeket. Nekünk már sok „jól kipróbált” technikánk van

13

Családi szituációk oldása bábterápiával

ját veszteségeiket egészen másként, az Élet-kör természetes

14

Varázsjáték Szocioemocionális pedagógiai terápia

a felnőttek sokszor ijesztő jelzései, visszajelzései vagy „eltűné-

16

Veszteségek feldolgozási lehetősége kineziológiával

Nemrégen az egyik óvodában, egy nagyon kedves kisfiú lépett

17

Virágeszenciákkal, gyengéden Bach-virág terápia

a szavait, csintalan nevetését. Jókedvvel érkezett reggelen-

18

A szeretet nem veszett el, ... Enneagram

és várt „cserébe”. Aztán jött a hír, nagyon beteg. Egy hosszú

21

Tavaszi, színes állatparádé

fogalmazódtak meg bennünk. A műtétig van még egy kevés

Kreatív sarok

időnk. Mit csináljunk? Mit tegyünk? Leplezzük-e, vagy ne a

23

Az immunrendszer erősítése

szomorúságot, tehetetlenek vagyunk-e? Hogy legyünk Vele,

Homeopátia

és a többiekkel? Mire lesz időnk? Számtalan kérdés cikázott

24

Vashiányról

bennünk. A diagnózis napja a fájdalmas sírásé volt. De más-

Egészséges étrend

nap újra itt volt ez a gyönyörű kisfiú, és hangosan azt kérdezte:

25

A köles

„Örülsz nekem?” Újra megállt az idő körülöttünk. S a csendben,

Egészséges étrend

ami megszületett bennünk, csak ez a szó visszhangzott. Nincs

26

Rizi-bizi titkos kertje

más dolgunk, minthogy örüljünk neki, hogy visszatükrözzük

Gyermekoldal

kedvességét, szerethetőségét, senkivel fel nem cserélhető-

28

Hajtogassunk denevér ujjbábot!

ségét. Így hát minden pillanatban örültünk neki, játszottunk,

nünket, felnőtteket egészen másként érintenek, mint a gyerezek elrejtésére vagy feldolgozására, míg a gyermekek a savelejárójaként élik meg. Amivel nehezen boldogulnak, azok sei”, amikoris a felnőtt bezárkózik saját fájdalmába.

elém. Öröm volt ránézni, beszélgetni Vele, öröm volt hallgatni ként, és bújt a felnőtthöz, ölelést, vidámságot hozott, adott, pillanatra megállt az idő, döbbenet, szorító fájdalom, kétségek

énekeltünk, sokat-sokat ölben ringattunk, meséltünk. Mesét

Origami

írtunk neki, hogy felkészülhessen a „harcra”, a „győzelemre”. Mi

Impresszum

Szerkesztő: Lőrincz Emese Tördelőszerkesztő: Lengyel Katalin Szerkesztőségi tagok: Ailer Zita óvónő, Besnyi Erika enneagram szakértő, Dr. Gőbel Orsolya pedagógiai szakpszichológus, Oláh Adrea logopédus, Szekeresné Hétvári Andrea meseíró, Sárvári Kinga óvónő, pedagógus, Sulyok Ágnes közgazdász Közreműködők: Andree Tünde pszichológus, Frányó Zsófia pedagógus, kineziológus, Havasi Anikó dietetikus, Dr. Kürti Katalin gyermekgyógyász-homeopata, Dr. Vass Zoltán egyetemi docens (Károli Gáspár Református Egyetem) Címlapfotó: Magda Sarolta és Lengyel Vilmos Kiadó: Pannon Építőműhely Kft., ISSN 2060-369X Példányszám: 4000 pld. Elérhetőségünk: e-mail:lurkovilag@lurkovilag.hu Online magazin: www.lurkovilag.hu Közösségi oldal: www.facebook.com/lurkovilag

felnőttek nem hagytunk időt saját kétségeinknek, csak Ő volt. A csoport „tudta a dolgát”. Mindenki érezte, most ennek a kisfiúnak kell az idő, a tér, a csend, a ringatás. Mindenki vidáman játszott, és időt engedtek Neki. Amikor elbúcsúztunk egymástól, mosollyal az arcán mondta: „Szia, majd máskor is jövök!” Örülsz-e nekem? A gyermekek mindennap felteszik a kérdést kimondva, kimondatlanul. Türelmesen tanítanak bennünket. „Nincs más dolgod: nézz rám, figyelj, játssz velem, és örülj nekem!” Gőbel Orsolya

www.lurkovilag.hu

3


Népi hagyományok

A természet ébredése

Összeállítás: Czárán Eszter: Világnak virága (2005.) és Molnár V. József: Kalendárium (1998.) alapján

Népi kalendáriumunk alapján

A

természet ébredését követik jeles napjainkhoz füződő népszokásaink, népi megfigyeléseink. A növény- és állatvilággal kapcsolatban álló télvégi és tavaszi jeles napok kedves kalendáriumot alkotnak. Február 11. Elek napja tavaszkezdő pásztornap. A pásztorok e napon tartották a “kigyók ünnepét”. E napon nem dolgoztak, mert úgy hitték, a kigyók ezen a napon bújnak elő odúikból, és könnyen bosszút állhatnának, az állatokat bántanák. Február 14. Hangonyban úgy vélik, hogy Bálint napján jön vissza a vadgalamb.

Február 19. Zsuzsanna napján sok helyütt várták a pacsirta megszólalását, ami a tavasz közeledtét jelezte. Azt tartották, hogy ha alacsonyan repül e napon a pacsirta, akkor még hideg idő várható, de ha magasan száll, akkor közel a tavasz. Ha nem szólal meg a pacsirta, akkor “befagyott a szája”, vagyis a hideg idő tovább tart.

Képek forrásai: www.körinfo.hu, www.enekesmadarak.info www.tananyag.almasi.hu, www.viragcenter.hu Ifjú Díszmadártenyésztők-természetvédők Regionális Egyesülete

4

Február 24. A tél hatalmát Mátyás töri meg, népi mondás szerint: szekercével töri a jeget. „Mátyás tör, ha talál, ha nem talál, csinál” – mondták a régiek. Azt is tartották, hogy Mátyás a szűrujjából ereszti ki a pacsirtákat, és a madaraknak ő osztja ki a sípokat. Március 12. Gergely napja vetőnapnak számított búzára, rozsra, hüvelyesekre és palántás növényekre. Március 17. Gertrúd a zsendülő vetés gondozója. Március 19. „Szent József után, ha pörölyvassal ütögetik a földbe a füvet, akkor is előbújik” – tartja a népi mondás, utalva arra, hogy József napjától (márc.19.) már semmi nem állhat a tavaszi megújulás útjába. Akik Szegeden télidőben nem iparkodnak a havat ellapátolni, tréfásan eképpen mentegetőznek: „majd mögfogadom Józsefet, majd elhordja ő.” Sok helyen ezen a napon engedik ki a méhrajokat, e szavakkal: „Atya, Fiú, Szentlélök Isten nevibe’ induljatok, rakodjatok, minden mézet behordjatok.” E napon kezdődik meg a kerti munka java is.

gedi ki zsákjából a bogarakat. E napon szenteltek fokhagymát is, a „benedekhagymát”, aminek különleges gyógyító hatást tulajdonítottak. Termésfakasztó nap, ültető idő fokhagymára. Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony a fák oltásának és szemzésének napja. Gyümölcsoltó Boldogaszszony hozza haza az énekesmadarakat, és e napon jön föl először a hal a vízből. A zöldségpalánták kiültetésének a napja is egyben. Derült idejével jó termést ígér.

Április 14. Tibor napja kakukk- és pacsirtaszólaltató nap. E napon a gyerekek a mezőszélre, erdőszélre szaladtak, hogy meghallgassák a pacsirta első énekét. A pacsirta: „se nem kicsi, se nem nagy madár, aki éppen akkora, hogy az eget a földdel összekötheti”.

E napon hajtják ki a jószágot a mezőre, ahol egészen Szent Mihály (szept.29.) napjáig marad. Zalavidékén e napon szentelték a vetést és a szőlőket.

Április 25. Márk napja a határjáró búzaszentelések napja. Márk a pacsirta és a béka megszólaltatásával, s „ha a búza már akkora, hogy el tudjon benne bújni a fürj” – jó termést ígér. Április 30. Sziénai Katalin népünk „Széna Katája”, akinek a napján ha a rét szép üde, akkor az jó szénatermést jelent.

Május 4. Flórián napja vetőnap tengerire. Május 6. János evangélistát népünk „babevő Jánosnak” nevezi, mert névünnepén vetik a babot.

Március 21. Benedek napján elérkezik a tavaszi napéjegyenlőség, majd innentől kezdve a nappalok tovább hosszabbodnak az éjszaka kárára. A tavasz végérvényesen elkezdődött. A göcsejiek azt tartják, hogy Benedek en-

Április 24. György szabadítja ki végérvényesen a földeket a téli “rabságból”. E Napon az alábbi mondókával csalogatták a gyermekek a Napot Szeged körményékén: Süss föl Nap, Szent György Nap, kertünk alatt egy kisbárány majd megfagy. Terítsd le a köpönyeged, adjon Isten jó meleget!

www.lurkovilag.hu

Május 23. Orbán ereszti ki a legyeket a zsákból (Gutorföld). A méhek ezen a napon kezdenek rajzani.


Logopédia

Két kismadár ül a fán... Szókincs gyarapítás óvodáskorban

Szerző: Oláh Andrea logopédus

G

yermekünk beszédfejlődésére kora gyermekkortól fontos odafigyelnünk. Ennek a legfontosabb időszaka 3 éves korig tart. Ekkor alakul ki a beszédészlelés, beszédmegértés majd maga a beszédprodukció. 2-2,5 évesen vannak akik már 300 szót, 3 évesen már 800-1000 szót használnak. Az igazi szókincs gyarapodás ezután indul! Óvodába lépéskor, 3 éves kor körül a gyermek mondatalkotásaiban helyére kerülnek a ragok, toldalékok. A gyermek nyelvtanilag helyesen beszél. Ki tudja fejezni gondolatait, aggodalmait, kéréseit, meg tudja fogalmazni kérdéseit. Az igazi szókincs gyarapodás innen indul, melyben a legnagyobb segítség az otthoni környezet. Ingerszegény környezetben ugyanis nemcsak a szókincsfejlődés marad le, hanem a beszédfejlődés is megáll. Legyünk pozitív beszédpélda gyermekünknek. Ne gügyörésszünk, pöszítsünk neki, beszéljünk vele tisztán, a dolgokat nevükön nevezve. Jókai élő szókincse körülbelül 50 ezer, de minimum 40-45 ezer szóra tehetjük. Petőfi viszonylag kisebb szókincsét hihetetlenül változatosan használta fel, nyelvi gazdagsága ebből fakad. Balázs Géza nyelvész szerint egy mai átlagos szókinccsel rendelkező felnőtt 3-5000 szót használ, és mintegy háromszor ennyit ismer, vagyis ennyi a passzív szókincse. Mi felnőttek a mai felgyorsult világunkban már kevesebb szépirodalmat olvasunk, pedig mi is tovább bővíthetnénk szókincsünket. Ha a gyermekünk olvasni lát minket esetleg tévézés helyett, ő is példát vesz tőlünk, könnyebben könyvszeretővé, olvasóvá nevelhetjük. Szépirodalmi szerzőktől olvashatunk fel neki verseket, rövidebb novellákat, melyeket ők is megértenek. Saját beszédpéldánk, választékos szókincsünk befolyásolja a legjobban gyermekünk beszéd és szókincsfejlődését. Érdemes odafigyelnünk tehát, hogy hogyan beszélünk, milyen szavakat használunk, mert gyermekünk mindenre odafigyel. A mese szerepe óriási. Csupa olyan dolgot hall a gyermek mesélés közben, amit éppen lehet, hogy nem tapasztal, de ha esetleg találkozik hasonló helyzettel később, segítheti a probléma

megoldásában. Hagyjuk a gyermeket, hogy a mesével kapcsolatos kérdéseivel megszakítsa a mesét, és válaszoljunk neki. Ha nem kérdez, kérdezzünk mi: „Emlékszel, kivel találkozott a farkas? Hová ment a nyuszi?”. Ha rákérdezünk a szereplőkre, a fontosabb eseményekre, megtudhatjuk, mennyire érti gyermekünk a mesét. Egy megfelelően fejlődő gyermek 2-3 éves korában a szereplőket, 4-5 éves korban a cselekmény fő vonalát, 5-6 éves korban, pedig már az összefüggéseket is felismeri a szavak alapján. Minél több mesét hall egy gyermek, annál bővebb és választékosabb lesz a szókincse, árnyaltabb a kifejezőképessége, és nem utolsó sorban fejlődik a fantáziája (a szavak alapján képes lesz a mesét maga előtt látni, mint egy filmet). Egy mese, vers hallgatáshoz meg kell teremtenünk a megfelelő légkört. Kapcsoljuk ki a tévét, vigyük ki a mobiltelefonunkat, hogy abban a 10-15 percben, amíg beszélgetünk gyermekünkkel ne zavarjon meg bennünket semmi, ne legyen háttérzaj. A szókincs gyarapításhoz csend kell, hogy gyermekünk ránk figyeljen és ne terelje el figyelmét más zaj. A tévéből jövő gyors, pörgő, hadaró, kiabáló, sokszor trágár beszéd nincs jó hatással gyermekünk lelki világára, értelmi, érzelmi fejlődésére. Sokszor bizonytalanságot eredményez, mert nem érti a nagy pörgésben a lényeget, mondanivalót, ha egyáltalán tartalmaz olyasmit. Szavak, mondatok vannak, amik eljutnak a fülükig, de gyorsaságuknál fogva csak részben épülnek be az aktív szókincsbe. Jól megfigyelhető, amikor egy rajzfilmből csak a főhős sokszor elhangzott szavajárása marad meg a gyermekben. A mese a szép szavak, az ízes szavak birodalma, vannak „anya-ízű”, „apa-ízű” szavak. E szavak és kifejezések igazi lélek-gazdagítók, szókincs gyarapítók. A beszéd fejlődése szoros összefüggésben van a mozgás-, a lelki és az értelmi fejlődéssel. Beszélgessünk sokat, kérdéseire mindig adjunk választ életkori szintjüknek megfelelően ne túlmagyarázva. Lapozgassunk képeskönyveket, énekeljünk, mondókázzunk, meséljünk, tevékenykedjünk együtt a konyhában, a kertben, műhelyben, vásároljunk együtt. Nevezzük meg az eszközöket, tárgyakat, ha valamit nem ért, magyarázzuk meg neki. A gyerekek hasonlóan tanulnak meg mindent; először megismerik a körülöttük lévő világot, de még nem tudják szavakba foglalni, amit látnak, hallanak és éreznek. Gyermekünk szókincse iskolába kerüléskor több mint 2 ezer szóból állhat.

www.lurkovilag.hu

Ötletek, mondókák a szókincs gyarapításához

Beszélgetés képekről, témák szerint Gyűjtsünk különböző képeket, képeslapokat különböző témák köré csoportosítva, például: • az otthon (konyha, fürdőszoba, garázs, szerszámos kamra stb.) • élőlények: állatok, növények először, majd részletesebb témalebontás – gyümölcsök, zöldségek, virágok vagy emlős állatok, madarak, hüllők, gerinctelenek, stb. • közlekedési eszközök • különféle használati eszközök (konyhai eszközök, szerszámok, sportszerek) • időjárás képek • bármilyen más, érdekes téma pl. ünnepek, évszakok stb.

Képes kártyajáték – Mire gondoltam? Különféle kártyákat készítünk, úgy, hogy ráragasztunk különféle témakörök szerint képeket. Kiterítjük egy téma összes, pl. 8-10 kártyáját az asztalra, hogy mind jól látszódjon. Ekkor a fejünkben kiválasztunk egy kártyát és mesélünk róla, hogy mi van rajta. Pl. azt mondjuk, hogy „Egy olyan dologra gondolok, ami éles, lehet rövid vagy hosszú, vágásra használjuk, általában fémből és fából vagy műanyagból készül.” (kés) A lényeg az, hogy a jellemzésbe minél több szó kerüljön be, hiszen arra törekszünk, hogy a gyerek szókincse gyarapodjon.

Gyülekeznek a felhők Gyülekeznek a felhők. (kezünket a fejünk fölé emeljük)

Esik az eső.

(az ujjainkkal dobolunk az asztalon) Kopog a jég. (kopogunk az asztalon) Dörög az ég. (dörömbölés az ökleinkkel) Villámlik.(felemeljük a kezeinket a magasba) Lecsap. (az asztalra csapunk)

Kisütött a nap!

(két tenyerünkkel kört rajzolunk)

Két kismadár ül a fán Két kismadár ül a fán, (a vállunkra tesszük a kezünket, hüvelyk- és mutatóujj a csőr) Egyik Péter, másik Pál. (fel és leröppen az egyik, majd a másik) Szállj el Péter! (elreptetjük az egyiket) Szállj el Pál! (elreptetjük a másikat) Gyere vissza Péter! (visszarepül az egyik) Gyere vissza Pál! (visszarepül a másik)

5


Fejleszto”pedagógia

Tu”zoltó leszek, s katona... A szerepjátékról Szerző: Sárvári Kinga pedagógus

S

züleinkkel való kapcsolatunkban gyermekek vagyunk, de gyermekünkkel szemben mi vagyunk a szülők. Meg kell felelnünk a házastársi szerepnek, a munkahelyünkön az adott beosztásban főnökként vagy beosztottként kell viselkednünk. És még sorolhatnánk. Nincs is ezzel baj, hiszen ha mindenhol önmagunk tudunk maradni, akkor semmiféle meghasonlást nem okoz ez. Az óvodáskorú gyermekek (és gyakran még a kisiskolások) kedvelt játéka a szerepjáték, amely mint a legtöbb játék, túlmutat saját határain... A szerepjáték a gyerekek szabad játéka, amit úgy is nevezhetünk, hogy “mintha játék”. Ebben ő választja a szerepet, nincs játékvezető, senki nem irányítja a játékát, az teljesen spontán alakul, éppen ezért lehetőséget ad a gyermeki lélekben játszódó folyamatok megismerésére. A gyerekek e játék közben saját élményeikből választják ki és játsszák el azt a szerepet, ami számukra fontos, amit követhető mintának, eljátszandó eseménynek, vagy megoldásra váró problémának tartanak. A leggyakoribb szerepek a családjátékban: anyuka-apuka és kisbaba, a családi életen kívül megélt szituációk eljátszásában: orvos vagy boltos, a mesék világából: tündér, király-királylány, és még rengeteg más. Mi a szerepjáték hatása a gyermekre? • anya- ill. apaszerepbe bújva készülhet jövőbeni szerepére, egyben ki is próbálhatja a szülői szerepet; • kijátszhatja magából a feszültségeket (pl. testvérek közti konfliktus, új testvér érkezése, anya munkába állása, valakitől elszenvedett igazságtalanság, stb.); • szavakkal megfogalmazhatatlan érzéseit mutathatja meg; • a büntetéstől való félelem nélkül kiélheti vágyait, elfojtott érzelmeit, indulatait levezetheti (pl. a testvérére haragszik valami miatt, de tudja, hogy nem bánthatja őt, ezért inkább a játékbabát üti meg); • bármilyen félelmet el- és kijátszhat, akár a másik szerepét felvéve (pl. ha fél a kutyától, a játékában lehet ő a kutya, ha fél a fogorvostól, belebújhat a fogorvos szerepébe); • felnőtt szerepbe bújva részesülhet a legtöbb gyerek által áhított „felnőttek világából”;

6

• segít a nehezen feldolgozható élményei feldolgozásában, segít a lelki egyensúly megőrzésében; • ha valamilyen kellemes élmény érte, újra és újra eljátszva többször is átélheti azt (pl. állatkerti látogatás, nagyszülőkkel való találkozás).

Varázsláda… A szerepjátékhoz használt eszközök rendkívül széles skálán mozognak: lehet komplett jelmez, de lehet jelképes is. Egy sapka, kendő, táska, korona csodás átváltoztatásokra ad lehetőséget. A farsangi időszak végén gondoljunk arra, hogy a farsangi jelmez néhány kellékét érdemes eltenni, mert az év más napjain is szívesen „átváltoznak” a gyerekek. A mi családunkban egész évben „forgalomban van” a törpesapkák serege, a tengerlépő cipő, a boszorkány és a királylányruha, a királyi palást, ami néha varázslóköpeny, és még sok apróbb-nagyobb kellék, amik szinte mindennap előkerülnek. Biztosítsunk helyet ezeknek az eszközöknek a gyermek játékai között, hogy bármikor szabadon bújhassanak vágyott szerepükbe!

Diafilm ajánló

Miben segíhet a szülőnek, nevelőnek? Szülőként, pedagógusként hatalmas lehetőség ez a játékfajta számunkra, hiszen folyamatos visszajelzést kapunk a gyermekről: vágyairól, élményeiről, társas kapcsolatairól, kommunikációs képességéről, beszédfejlődéséről, mindenről, ami őt foglalkoztatja. Elég, ha tapintatosan figyeljük, hogy kivel és mit játszik. Abban az esetben, ha érezzük, hogy gyermekünkkel „valami nincs rendben”, de nem tudjuk az okát, csatlakozzunk játékába, hogy egy nyelvet beszélhessünk, és így jobban megértsük őt! A játék során együtt, a szereplők adta lehetőségeket kihasználva dolgozhatjuk ki megoldási stratégiánkat az adott problémára. Képességfejlesztő hatása A szerepjáték rendkívül sok képességet, készséget is fejleszt egyidőben: a képzeletet, a kommunikációt, a konfliktuskezelést, a megfigyelést, a problémamegoldó képességet, a társas kapcsolatokat, az alkalmazkodást. Segítségével a gyermek megtanul azonosulni másokkal, beleélni magát mások helyzetébe, gyakorolja az együttélés szabályait. Általánosságban elmondható, hogy az értelemre, az érzelemre, a teljes személyiségre jótékony hatással van.

www.lurkovilag.hu

Minden kisgyermek szereti az állatokat. Amíg az időjárás nem kedvez az állatkerti látogatásnak, addig is: meséljünk róluk! Az állatmesék figurái sokszor saját természetüknek megfelelően viselkednek, de egyben emberi tulajdonságokat, magatartásokat testesítenek meg. A meseírók az ő történetükön keresztül tanítanak bennünket, adnak megoldást, erkölcsi tanulságot. Diafilmajánlóinkban most állatmeséket gyűjtöttünk össze óvodások és kisiskolások számára.

Az egér és az oroszlán

Mitől olyan erősek az oroszlán fogai? Az oroszlán csapdába esik, de újdonsült barátja, a kisegér, azonnal segítségére siet. Vajon hogyan tudja kiszabadítani? Hát elrágja a kötelet! Amikor az oroszlán tudakolja, mitől ilyen élesek a fogai, a kisegér készséggel elmeséli a titkot: minden étkezés után fogat mos. Követendő példa - az oroszlán mindenesetre megfogadta ! Aesopus mese. Rajzolta: Macskássy Gyula


Fejleszto”pedagógia

Beszélgetés

Kellermayer Sándor játékfejleszto”vel

A

LurkóVilág szerkesztői többségében kisgyermekes anyukák, ez természetesen megmagyarázza élénk érdeklődésünket a játékpiac kínálata iránt. Nemrég lehetőségünk volt ellátogatni egy igazi játékgyárba, ahol megcsodálhattuk az ország egyetlen dobozbevonó gépsorát, amellyel a játékok dobozát készítik. A Keller&Mayer üzemében megtudhattuk, hogyan is készülnek a játékok, azaz mi is történik pontosan a játék kitalálásának pillanatától egészen addig, amíg vásárlóként találkozhatunk a termékkel. A sok tervrajz között megállapítottuk: nem is olyan egyszerű ez a folyamat... A magyar Keller & Mayer játékok pedagógiai értékük és igényességük miatt népszerűek, kelendőek. Kellermayer Sándor játékfejlesztővel Lőrincz Emese beszélgetett.

L.E.: Kellermayer úr, árulja el nekünk, hogyan lesz valakiből játékfejlesztő? - A legidősebb lányom 16 évvel ezelőtt volt két éves. Éppen külföldön éltünk, de gyakran jártam haza, így feltűnt a játékkínálatban a nagy különbség. Itthon csak a legnevesebb európai márkákból választva lehetett jó minőségű játékhoz jutni, igen borsos áron. A magyar játékok nagyon olcsók voltak ugyan, de – hogy finoman fogalmazzak – a minőség sajnos arányban állt az árral. Ez indította el bennem azt a gondolatot, hogy magyarországi gyártással és kevesebb kereskedői lépcső beépítésével biztosan sikerülni fog a nyugati minőségi szintet, kedvezőbb áron előállítanunk. Mivel nem a szakmából jöttünk, eleinte nem volt könnyű dolgunk, de sok szerencsével és némi kitartással végül is sikerült elérni célunkat. 1995-ben piacra került a «Hóemberépítés» óriáspuzzle. A játékos szakma meglehetősen szkeptikus volt eleinte, úgyhogy a játék sikere igencsak meglepte őket. 1996-ban megszületett az azóta is sikerrel futó «Játszva megismerjük» sorozat első darabja, a számos játék. Ez a sorozat ma már 8 játékból áll, melyekből kb.200.000 darab kelt el eddig, ami a magyar piacon nagyon jó eredménynek számít!

L.E.: A Keller&Mayer játékokról tudjuk, hogy tartósak, hiszen még akkor is évekig állják a sarat, ha egy egész ovis csoport nyüvi őket. A minőségen kívül azonban a játékok szellemisége is fontos. Hogyan találja ki a játékokat? - Ami a fejlesztő játékokat illeti, a legkisebb korosztálynak nem nehéz játékot kitalálni - már, ha ismeri őket az ember. Egyszerű szabályok, vidám, színes, kedves grafikai világ szükséges. Ezt kell aztán megtölteni a megfelelő didaktikai tartalommal. Nagyjából az összes gyártó ugyanazokkal a játékelemekkel operál. Mi - a kivitelezés minősége mellett - arra helyezünk még külön hangsúlyt, hogy minden játékunkban legyen még valami plusz csavar, ami másnál nincsen, vagy éppen többféle játéklehetőséget biztosítsunk egyetlen játékban. A kész elméletet azután teszteljük, én személy szerint többnyire a saját gyerekeimen. Ezután jön a grafikai világ kialakítása. Véleményem szerint az oktató játékoknál fontos a képek minél valósághűbb megjelenítése, mert ez is a környező világ megismerését segíti a 2-6 éves korosztályban. L.E.: Melyik a kedvenc játéka? - Ez nehéz kérdés, visszakérdezhetnék, hogy kegyed melyik gyerekét szereti a legjobban… ha azonban mégiscsak választanom kell, akkor a «Játszva megismerjük» sorozatból, úgy kivitelben, mint tartalomban, szerintem az évszakos és a formás a legjobb játék. Persze nem az én véleményem számít, hiszen a számosból és a betűsből adunk el a legtöbbet, míg a gyerekek a színessel játszanak a legszívesebben.

A sikeres fejlesztő játékok után tavaly új sorozatba kezdtünk. A kirakókon, társasokon megjelent Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány figurája, akik Bartos Erika magyar meseíró képzeletének szülöttjei. Az én szívemhez «Bogyó és Babóca Ki nevet a végén?» átalakított, és kis csoportos ovisok számára is játszhatóvá tett változata áll a legközelebb. Ezt a fejlesztés során nagyon sok verzióban játszottuk a lányaimmal, míg kialakult a szerintem ideális játék. Itt tengeri vagy erdei kalandban lehet részük a játékosoknak. L.E.: A játékaikat valóban kedves, egyedi ötletek teszik különlegessé. A Bogyó és Babóca

«Úton az oviba» játékot a táblából kiemelkedő térbeli elemek, a «Ki nevet a végén?»-t pedig a különleges dobókocka teszi egyedivé. Az én gyerekeim is nagyon értékelik ezeket. Mind saját családomban, mind az óvodás korosztály szüleitől érkező visszajelzésekből azt látom, hogy a játékmenet minden játéknál gördülékeny, pörgős, megunhatatlan, tökéletesen igazodik a 3-6 éves kisgyermekek igényeihez. Nem véletlen kedvelik ezeket a kicsik, hiszen szakvélemények is igazolják, hogy gyermekeink egészséges, kiegyensúlyozott fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulnak a „régimódi” társasjátékok, amelyek segítik a világ és egymás megismerését, az emberi kapcsolatok felfedezését. Köszönjük a riportot!

www.kelleresmayer.hu www.lurkovilag.hu

7


Gyermekpszichológia

Veszteség - válság óvodáskorban Gyász, válás, költözés

Szerző: Dr. Gőbel Orsolya pszichológus

M

indannyiunknak vannak veszteségei, amikkel mindannyian másképp találkozunk. Más környezeti háttérrel, más emlék-, és tapasztalat készlettel, megküzdési stratégiákkal, életfilozófiával, hités hiedelemrendszerrel ér bennünket akár „programozottan” a veszteség, mint egy költözés, akár váratlanul, mint a gyász.

Az óvodáskorú gyermekek számára a veszteség válság. A megélt válság-helyzetek előterében sokszor nagyon hasonló tüneteket láthatunk. Döbbenet, levertség, fájdalom, félelem, szorongás és értetlenség. Olyan tünetek jelenhetnek meg, amik nagyobb védelemre, odafigyelésre ösztönöznek bennünket, szülőket, mint pl. az átmeneti ágybavizelés, alvási, étkezési nehézségek. Gyermekszinten érthető reakciók a válságra. Gyógyír a tapintat, a megértés, a feldolgozásban való segítés, a fizikai szinten való odafordulás: a tiszta ölelés, simogatás, a ringatás. A gyermek nem látja át a körülötte kialakuló helyzetet, koránál fogva nem is értheti meg annak miértjeit, olykor pedig elutasítja a történteket, vagy magát okolja értük, különösen, ha a „jónak lenni” fogalma akaratlanul is összekapcsolódik a családban a „szeretve lenni” fogalmával („csak akkor tudlak szeretni, ha jó vagy”). Olykor a felnőtt számára érthetetlen zavarok jelenhetnek meg, az eddig tudott dolgok „eltűnhetnek”, vagy átmenetileg előhívhatatlanná válnak. Amit eddig olyan ügyesen, okosan, „nagyosan” csinált gyermekünk, az most hirtelen nem megy, vagy csak sok segítséggel. Az óvodában, a megszokott gyerektársaságban felborulhatnak az addig jól működő kapcsolatok, barátságok. A gyerekek, de elsősorban a fiúk, agresszivitással reagálhatnak a veszteségekre, csípnek, rúgnak, harapnak, nyugtalanokká, túlmozgásossá válnak, a lányok inkább dacos, zsémbes, veszekedő kisfőnököt alakítva játsszák ki fájdalmukat. Mindenképpen elveszettnek, elhagyottnak érzik magukat, ha nem kapnak támogató figyelmet. Az un. stressz-listán a legnagyobb veszteséget a szülő halála (a maximális 100 pont), illetve a szülők válása (73 pont) jelenti. Az egyik szülő

8

1. rajz „Köszöntünk egymásnak, és utána játszottunk. Aztán elköszöntem, és hazamentem lefeküdni.”

rendszeres elutazása illetve egy közeli családtag halála (63 pont) szintén nagyon megterhelő a gyermekek számára. A költözködés, és az ebből fakadó változások (óvodaváltás, lakókörnyezet váltás - 26 pont) is nyomot hagynak gyermekünk viselkedésében, kiváltképp, ha többször is megtörténik.

A gyermeki gyász A szülő halála A mesék világa gyengéden tanítja a gyerekeket arra, hogy „aki megszületett, annak halnia is kell” (A halhatatlanságra vágyó királyfi, magyar népmese). A kisgyermekek számára (3-5 éves korban) a halál nem végleges (ez a szó még értelmezhetetlen számára), nem visszafordíthatatlan, a gyermek a halálban életet lát! Számára a halott gondolkodik, cselekszik, érez, és bármikor visszatérhet. A halál egy átmeneti állapot, álom, elszenderülés, visszatérés az anyaölbe, a születés, mint elszakadás élményét megelőző állapotba. A realitás egyre nagyobb térhódításával 5-9 éves korban a gyerekek megszemélyesítik a halált (angyalként, szellemként, csontvázként, kaszásként fehér lepelben…). A realitás tényszerűségébe a gyerekek 9 éves kor után érkeznek, amikor felfogják a halál testi vonatkozásait, (tudják, hogy a halott az halott), de a halálhoz való viszonyuk ambivalens marad (hiszem is, nem is...), aminek túlhaladásában sokat segít az egyértelműen közvetített hit és világszemlélet.

www.lurkovilag.hu

Mégis, a mindenhatónak és örökéletűnek hitt anya vagy apa eltűnése, halála a gyermek számára az egyik legnehezebb veszteség, hiány. A szeretett személy halálával a gyermek azt is megéli, hogy a legnagyobb biztonságot nyújtó (még élő) személy is megbízhatatlan abban az értelemben, hogy „képes” ugyanúgy eltűnni, mint az, aki meghalt. A gyermekek végső soron a teljes elhagyatottságtól, az elszakadástól félnek, ezért engedik el olyan nehezen akár csak egy rövid időre is a velük maradó szülőt. Képzeletük és hitük segíti őket abban, hogy lássák azt, aki elment, hogy újra élővé tegyék lélekben Őt. Az 1. rajzot egy, az édesapját nagyon fiatalon elvesztett kislány készítette. Egy mese volt a kiindulópont, amiben egy kovács különleges kulcsokat készít, amik mindent kinyithatnak, amit csak szeretnénk. A rajzon a kislány (a bal oldali) kovácsműhelyből indul el kezében a kulccsal, és nyitja a Mennyország Kapuját (Ő maga a két világ között áll). Az ajtó nyikorogva nyílik, és mögötte ott áll a mosolygós, az örökkön élő apa. „Köszöntünk egymásnak, és utána játszottunk. Aztán elköszöntem, és hazamentem lefeküdni.” – mondta a kislány, aki abban a pillanatban tényleg ott játszott az édesapával a Mennyországban, de utána visszaérkezett a földi világba, hogy aludhasson. Érett feldolgozási mód, amit látunk, egy hosszú gyászmunka után. A kulcs a két világot összekötő erő, ami az avatottak számára megadja a nyitás és a


Gyermekpszichológia

zárás „hatalmát”, aminek birtokában megjeleníthető, élővé tehető az apa, aki a maga világában teljességgel oda tud fordulni kislánya felé. A kislány tudja, bármikor kinyithatja a kulcs birtokában ezt a nyikorgó ajtót, és bármikor találkozhat édesapjával. A nagyszülő halála A gyerekek nagyon sokat vannak együtt a nagyszülőkkel. Lélekállapotaik közel engedik egymáshoz őket, játékosságuk, az időhöz, az élethez való viszonyuk is nagyban hasonlatosak. Sokszor Ők azok, akik vigyázzák a kicsik lépteit, míg a szülők dolgoznak. Ezért különösen nehéz a gyerekeknek, ha a hozzájuk közel álló nagyszülő távozik. Az óvodában hosszú ideje hallottuk az édesanyától, hogy az ő édesapja (a nagypapa) nagyon beteg. A kislány minden nap rajzolt a nagypapának valami gyönyörűt, és egy kis csokoládéval kedveskedett neki, de a nagypapa már nem tudta kinyitni a szemét, már a csend volt a társa. A halála előtti este kinyitotta szemét, és a kislányhoz szóltak az utolsó szavai, gyönyörű emléket hagyva maguk után. Másnap, amikor megérkezett az óvodába, az édesanya szomorúan mondta, hogy a nagyapa végleg elcsendesedett, de a kislány még nem tud róla. Hallgassuk meg, hogyan tud mégis mindent (minden gyermek!), igaz, másképp, mint mi felnőttek gondoljuk. (2. rajz) „Ez egy templomnak a tornya. Akkor lehet bemenni, amikor harangoznak, és kinyitják az ajtót, egy lépcsőn kell felmenni… A kisangyal kinyitja a kaput, és akkor én felmegyek a lépcsőn, kinézek az ablakon, a hegyre. A hegyről lehet látni egy másik világot, ahol a kis kunyhó van. Egy kis ember néz ki, és sír, az anyukáját akarja. A kis ember szomorú, mert egyedül van, és fél, mert rosszat álmodik. Én megkérem az angyalkát, hogy menjen hozzá, és vigasztalja meg. Akkor fog odaérni, amikor harangoznak, és aztán már nem fog félni.” Úgy vélem, fontos, hogy tudjuk, a család nem vallásos, a kislány természetes, mondhatnánk veleszületett belső világába enged betekintést. Minden gyermek tudja, hogy az angyalok nyitják a másik világ kapuját, és hogy a lélekharang kíséri a felfelé indulót, aki aztán már nem fog félni… Nekünk, felnőtteknek nem érdemes túl sok felnőttes magyarázatot adni arra a gyermeki kérdésre, hogy hol vannak azok, akik meghaltak, mi történik velük. A gyerekek ugyanis határozottan tudják. Nekik leginkább a felnőtt megerősítésére van szükségük. Így akkor tudunk sokat segíteni nekik a gyász feldolgozá-

2. rajz „A hegyről lehet látni egy másik világot, ahol a kis kunyhó van. Egy kis ember néz ki, és sír, az anyukáját akarja. A kis ember szomorú, mert egyedül van, és fél, mert rosszat álmodik. Én megkérem az angyalkát, hogy menjen hozzá, és vigasztalja meg. Akkor fog odaérni, amikor harangoznak, és aztán már nem fog félni.”

3. rajz „A feketeruhás ember vízzel locsolt. A sír egy ismeretlen emberé. Fiúé, meghalt régen. A fekete ruhás ismeretlen ember. Fiú. Sokszor locsolja a virágot.”

sában, ha kérdésükre kérdéssel válaszolunk, pl. „Szerinted, hol van most Ő? Mit csinál?” Nincs más dolgunk, mint hittel kísérni a gyermekeket a maguk világában, és segíteni őket útjukon. Olykor azt tapasztalom, hogy a családokban – talán a rosszaság visszaszorítása érdekében?- létezik a pokol fogalma, de hiányzik annak ellentéte. Bárminek is nevezzük, az egyensúly csak e kettő meglétekor áll helyre. Ezt minden gyermek tudja, és égetően szüksége van rá.

www.lurkovilag.hu

A „titkos” gyász, avagy a halál, amiről nem szabad tudni A gyerekek természetes bölcsességgel jönnek a világra, sokat „tudnak” az Életről és a Halálról. Minden eseményről tudnak -lehet, hogy nem szavakban megfogalmazható módon-, akár elmondják nekik a történéseket a felnőttek, akár nem. Sokkal könnyebb azonban úgy élni a mindennapokban, hogy ha a gyermekek megkapják a felnőttek engedélyét a tudáshoz, ahhoz a tudáshoz, aminek már a birtokában vannak! A kimondhatatlanságok, a titkok iszonyatos terhet jelentenek a gyermekek szá-

9


Gyermekpszichológia

mára, elnémulhatnak, furcsa szokásokat vehetnek fel, váratlan helyzetekben „lefagynak”, megbénulnak, nem tudják, mi tévők legyenek. Lassan csak avval foglalkoznak, nehogy elárulják magukat, nehogy „rosszat” kérdezzenek. Elbújnak a világ elől, a társak elől, nem élik a gyermek-életet. A titok még súlyosabbá teszi a problémákat, ha az olyan, ami magukat a felnőtteket is megdöbbenti, megrémiszti. A gyermek nagyon nehezen képes magányosan elviselni kimondhatatlan félelmeit, ezért minden eszközzel a Világ felé fordul: Segítsetek! Az egyik nagycsoportban figyelmesek lettünk egy hallgatag, senkivel sem játszó, senkivel kapcsolatot nem kereső fiúra. Mélységes magányba zárta bele önmagát, amit a családban történt haláleset kimondhatatlansága teremtett meg benne. A neki szánt játékok nyomán lassan felszínre került a fájdalom. Amikor egy virágról meséltem neki, amelyik tavasszal kidugja a fejét a földből, hogy magába szívva sok-sok levegőt nagyra nőhessen, és kibonthassa virágját, önmagát sárga virágként rajzolta le. Története, amit a rajzról (3.rajz) mesélt nem mindennapi fordulattal tárta fel, hogyan is él ebben a világban a „kicsiny virág”, ő maga: „A feketeruhás ember vízzel locsolt. A sír egy ismeretlen emberé. Fiúé, meghalt régen. A fekete ruhás ismeretlen ember. Fiú. Sokszor locsolja a virágot.” Az édesanya elmesélte, hogy amikor fiát várta, váratlanul autóbalesetben meghalt a testvére. A hír tragédiája indította meg a szülést, a felhőtlen örömet fájdalommá változtatva. Az édesanya szülei azóta sem tudják feldolgozni ezt a tragédiát, és nem is engedik, hogy szó essen a családban erről. A kisfiú a játékaiban, a rajzaiban számtalan módon megjelenítette a balesetet, a robbanást, a halált, mígnem egy nap, amikor képzeletünkben a világűrben jártunk, hogy egy űrhajóval elküldjük a világűrbe mindazt, amit nem szeretnénk megtartani, akkor ő a szomorúságát küldte el. „…A rakétámmal elküldtem az ellenséges űrhajót, amiben az én szomorúságom volt. Így képzeltem el, hogy az én űrhajómból kinyúlik egy hosszú kar, és jó messzire eltolja. Azóta már nem is szoktam szomorú lenni, vagy ha kicsit mégis, akkor újra erre gondolok, hogy megint el fogom tolni. És most szerintem sikerült örökre eltüntetni.” A gyászmunkában nagyon sokat segített, hogy az édesanya, egy csendes este elmesélte fiának a történetet. Azóta sokkal felszabadultabb, vidámabb, szívesen, nevetve játszik, örömmel érkezik mindenhova.

10

4. rajz „…A rakétámmal elküldtem az ellenséges űrhajót, amiben az én szomorúságom volt...”

5. rajz Rajz a válás időszakában.

A válás A vágyott családkép / helyreállítási kísérlet Singer Magdolna (2010) azt írja, hogy a „válás érzelmi és fizikai megterhelése meghaladja még a házastársunk halála által okozott szenvedést is. Nehezebb a gyászfeldolgozás is. A válás esetében ugyanis mindenki életben marad, kivéve a házasságot…” A válás gyermekszemmel érthetetlen, sokszor haragot, dühöt, félelmet, vagy visszahúzódást vált ki. Megjelenik a „kiszerettetek belőlem”, vagy a „nem voltam elég jó” érzése. Ugyanúgy, ahogy a halál utáni gyászfeldolgozásban, itt is megfigyelhetők a megküzdés szintjei: a tiltakozás, a tagadás, a düh, az alkudozás, majd hosszú idő után az elfogadás. Több kutató megerősíti, hogy körülbelül 2 év az az idő, amíg a feldolgozás békésebb szakaszba ér.

www.lurkovilag.hu

Egy kisfiúra gondolok, aki elkeseredett harcot vívott azért, hogy napjával átmelegítse a szüleit, és újra összekösse őket. Az 5. rajz a válás időszakában készült, nagyon jól látható a teljes elkülönítés, az anya is (balra), az apa is (jobbra) külön házakban élnek, messze egymástól. Ő apánál látható, bár ebben az időszakban (is) az édesanyánál él. Sohasem mondott le békítő szándékáról, de vágyait a „realitáshoz” igazította. Kívánságai a képzeletbuborékokban jelennek meg (6. rajz) egy két éves feldolgozási periódus után. „Az első képzeletemben vannak a titkok, amik érdekelnek. A második már a folytatás, itt anyával vagyok, a harmadik pedig a házunk. Itt már teljesül a kívánságom, együtt vagyunk bent a házban, apa, anya és én.”


Gyermekpszichológia

Költözködés/ óvodaváltás A költözködés, az óvodaváltás, de akár a csoportváltás is jelentős stressz-faktor a gyermekek életében (is). A gyerekek nagyon szeretik a kiszámíthatóságot, a stabilitást, a sok történés hátterében jelen lévő nem-változást. Sokszor nehéz az elszakadás veszteségét feldolgozni, a megszokott hely, illatok, terek elhagyását, de főképp a kialakult barátságokból, bizalmi kapcsolatokból való kényszerű kilépés terheli meg őket. Ők maguk sem hiszik, hogy „lesz majd másik barátod!”, jó lesz a másik csoportban is, hacsak, nem egy lehetetlen helyzetből érkeznek meg. A 7. rajznak azt a címet adta a rajzoló kislány: Az elszáradt barátvirág. Aztán hozzáfűzte: „…a régi óvodára gondoltam, meg az ottani barátnőmre.”. A sokadik költözködés után került a kislány az akkori csoportjába. Nehezen talált új barátokat, és sokáig fájlalta, hogy „elszáradt” a régebbi barátsága. Egy kisfiú is a korábbi óvodai társára emlékszik, miközben gyönyörűen megtalálta társát az új csoportban is. A két jelentős barátság ihlette ezt a rajzot (8. rajz), öröme, vidámsága csak e kettő hasonló érzelmi töltéséből fakadhat. “Itt az én ötéves születésnapom, és ez olyanolyan jó volt! Hát, pont ötéves voltam, még a másik oviban, és akkor, lett egy nagyon-nagyon jó barátom. És képzeld, eljött a születésnapomra, és én olyan boldog voltam, hogy végre van egy ilyen igazi barátom, olyan, mint itt is…” Mi, felnőttek nagyon sokat segíthetünk a gyermekünknek a változásokban. Segítségükre van, ha a fő változáson kívül nagyon sok minden nem változik, mint a szokások, ételek, a mindennapi ritmusok. A változások fő elsimítója a felnőtt, mintájával, megküzdési stratégiájával igazi példát adhat, hogyan lehet „ennyi nehézséggel” megbirkózni. A gyerekek, a társak segítsége csak ezután érkezzen, érkezik. Katalizátorként kell segítenünk a gyerekek egymás felé fordulását, és semmilyen körülmények között sem szabad kiszolgáltatni egymásnak őket. Minél „elveszettebb” az újonnan érkező, függetlenül attól, hogy ő már nagycsoportos, mindaddig szüksége van a felnőtt segítségére, amíg meg nem találja a helyét.

6. rajz „Az első képzeletemben vannak a titkok, amik érdekelnek. A második már a folytatás, itt anyával vagyok, a harmadik pedig a házunk. Itt már teljesül a kívánságom, együtt vagyunk bent a házban, apa, anya és én.

7. rajz Elszáradt barátvirágom. „…a régi óvodára gondoltam, meg az ottani barátnőmre”

Irodalmi hivatkozás: Singer Magdolna (2010): Vigasztalódás a gyászban. Jaffa Kiadó, Budapest Polcz Alaine (2007): Meghalok én is? Jelenkor Kiadó, Pécs

8. rajz „Hát, pont ötéves voltam, még a másik oviban, és akkor, lett egy nagyon-nagyon jó barátom...”.

www.lurkovilag.hu

11


Veszteségfeldolgozás - gyermekrajz

A gyermekrajz és a veszteségélmény feldolgozása Öngyógyító folyamat Szerző: Dr. Vass Zoltán Egyetemi docens Károli Gáspár Református Egyetem

A

gyermekrajzok pszichológiai elemzésének tudománya dokumentált módon az 1880-as évekre nyúlik viszsza. A témával kapcsolatban legalább 8000 tudományos közlemény jelent meg. Nem véletlen ez a nagy érdeklődés: a képi kifejezés a szavaknál sokkal őszintébb és mélyebb lehet. A rajzok az értő szemnek elárulják, hogyan látja a gyermek a világot, mitől fél, mire vágyik, mennyire intelligens, milyen személyiségvonásai vannak, hogyan érzi magát a családban, hiányt szenved-e valamitől, vagy van-e valamilyen pszichológiai problémája. A rajzok hitelességét mutatja, hogy rajzokat vizsgálnak meg a szakértők olyan jelentőségű kérdések esetében is, mint például a fizikai vagy szexuális erőszak kimutatása, vagy gyermekelhelyezési perekben annak eldöntésére, alkalmas-e a szülő a gyermek nevelésére. A rajzokban a gyermek élményvilága fejeződik ki. Betekintést engednek a családi légkörbe, a gyermek értelmi fejlettségi szintjébe, érzelmi állapotába, a társas beilleszkedés sajátosságaiba, a gyermek értékrendjébe vagy éppen az iskolához és a pedagógushoz való viszonyába. A rajzok jól mutatják a gyermeket érő hatásokat, köztük a traumákat és a pszichológiai veszteségélményt – amikor a gyermek elveszít valakit vagy valamit, ami számára fontos. Hitelessége és őszintesége miatt a gyermekrajz olyan eszközt jelent a szakember számára, amely mással nem helyettesíthető. A rajzok „belemagyarázás” nélküli megértése azonban nem egyszerű feladat. Ha a szülő vagy a pedagógus korszerű ismeretek és szemlélet nélkül próbálja megérteni a rajzokat, könnyen tévedhet. A probléma súlyát fokozzák azok az internetes oldalak, amelyek felületes spekulációkat vagy misztikus szimbólumelemzést alkalmaznak (például „a kopaszság a szeretetképtelenség jele”). Az ilyen szemlélet egyaránt ártalmas a gyermek és a szülő számára, és sokkal inkább az elemző zavaros gondolatait mutatja meg, mint a gyermek lelkivilágát.

12

A gyermekrajzok mai, korszerű elemzési módszere a rendszerszemléletre épül. Ez azt jelenti, hogy a rajzi jelzéseket (például fekete színnel rajzol a gyermek, sokat satíroz vagy szokatlanul kis méretűek az emberalakok) nem önmagukban értelmezzük, hanem tágabb összefüggésbe helyezzük. Ezt könnyíti meg a hétlépéses mintázatelemzési módszer (SSCA, Seven-Step Configuration Analysis). Az SSCA hét, egymásra épülő szakaszt tartalmaz, melyek a kép pszichológiai megértésének egy-egy stádiumát képviselik (kontextuselemzés, folyamatelemzés, intuitív és egészleges elemzés, itemanalízis, az esszencia felismerése). Az egyes felismeréseket azonban a kép egészének jelentésébe kell viszszahelyezni. Ahogyan Heidegger fogalmaz a hermeneutikai kör kapcsán: a részből értjük meg az egészet és az egészből a részeket. A gyerekek azt rajzolják, ami foglalkoztatja őket, amit átélnek. A rajzi témát, motívumokat sokszor sűrített módon mutatják. A sűrítés arról ismerhető fel, hogy a gyermek valamilyen motívummal többet foglalkozik, részletesebben, alaposabban, nagyobb érzelmi bevonódással dolgozza ki. Az érzelmi sűrítés folyamatában a gyermek az élmény feszültségét önti formába úgy, hogy az élmény érzelmi elemei is a képbe sűrűsödnek. A gyermek számára ezek a képi részletek egyúttal a rajz legfontosabb részei, mert az eredeti emlék, eseménysor a rajzoláskor is jelen van, valahol a képzetáramlás peremén, és ezzel a kifejezés feszültségét növeli (a gyermek szívesen, élvezettel rajzol). Milyen képi jellegzetességek mutatják meg, hogy az adott rajz vagy képi részlet fontos személyes élményeket tartalmaz? Jól felismerhető az élmény jelentősége például akkor, ha a gyermek más motívumoknál részletesebben vagy színesebben formálja meg az élményt hordozó motívumot. Ezek az érzelmi csomópontok sok esetben a gyermek számára fontos élmények félig megértett vagy részlegesen tudatosult emlékei. A rajzolás folyamata emellett a gyógyítást is szolgálja: a rajzolással a gyermek önmaga számára érthetőbbé teszi, feldolgozza a terhelő, nehezen kezelhető élményeket. Érdemes ezért hagyni, ha a gyermek félelmetes vagy más negatív érzelmeket kifejező témát rajzol, hiszen ez egy öngyógyító folyamat része, amely segít a gyermeknek egészséges lelki működései helyreállításában.

www.lurkovilag.hu

RAJZELEMZÉS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE TANFOLYAM A képzés 90 órás, intenzív, tömbösített, akkreditált tanfolyam. Az előadásokat minden alkalommal elemzési gyakorlatok követik. Az órákon rajzokat vetítünk fel, filmrészleteket nézünk és az elmélet megbeszélésével párhuzamosan ezeket elemezzük. A résztvevők otthoni feladatokkal egészítik ki az órai munkát, és saját gyűjtésű rajzokat is hoznak, amelyeket szintén megbeszélünk. A tanfolyam elvégzéséről a sikeres résztvevők tanúsítványt kapnak. A képzést vezeti: Dr. Vass Zoltán egyetemi docens (www.zoltanvass.hu) és Vass Viola pszichológus Részletes tematika: www.rajzelemzes.hu A korábbi résztvevők értekelései: www.zoltanvass.hu/kurzusertekelesek.htm Időpont: 2011. május 7-8., május 21-22. és június 4-5., minden alkalommal 9.00-17.30 (ebédszünet: 13.00-14.00) A tanfolyam a fentieken túl tartalmaz egy múzeumi terepgyakorlatot és szupervíziós napot is, amely egyéni segítséget ad a résztvevőknek. Ezeket az időpontokat a csoporttal közösen egyeztetjük. Jelentkezés és részvételi díj: A jelentkezéshez e-mailben kell regisztrálni a erdeklodes@rajzelemzes.hu címen. Kedvezményes jelentkezés: 2011. április 1. Jelentkezési határidő: 2011. május 1. További tájékoztatás: Telefon: 06 30 370 6647 (H-P 9.00-18.00, Vass Viola)


Veszteségfeldolgozás: bábterápia

Családi szituációk oldása bábterápiával „Apukáméknál kistestvérem születik...”

Szerző: Andree Tünde pszichológus

D

ani három hete egyre szótlanabb, kevesebbet mesél az óvodában történtekről, fáradtnak tűnik, és - bár kétesztendős korától teljesen szobatiszta- egy ideje éjszakai balesetek kezdenek előfordulni. Édesanyja próbálja kitalálni, mi történhetett az ő eddig rendkívül barátságos, közvetlen, óvodában népszerű kisfiával. A probléma felkutatására a bábterápiát hívtuk segítségül...

Dani élethelyzete Dani szülei már több, mint három éve elváltak, tehát ez nem mostanában történt. A kisfiúnak édesapjával jó a kapcsolata, rendszeresen találkoznak. Már mindkét szülőnek új társa van, akikkel Dani szintén jó kapcsolatot alakított ki, sőt az apukájáéknál már kistestvér is várható, amit a kisfiú lelkesen fogad, hiszen mindig szeretett volna kisöcsit. Az anyuka szerint tehát nem történt mostanában Dani életében a viselkedése megváltozását előidéző mérvadó esemény. Nézzük, mi derült ki a bábfoglalkozásokon! Dani viselkedése a bábfoglalkozásokon Dani nehezen nyílik meg, válaszai is inkább igenekre, nemekre korlátozódnak, rajzolni nem igazán szeret, szerinte minden rendben van. A bábok már első látásra vonzzák, szívesen beszélget velük. Hamarosan egy kutya-bábot választ, amelynek családot is keres - megjelenik tehát az anyuka, apuka figura. ”Nincs testvére!”- jelenti ki kérdezetlenül, és hozzáteszi: „és nem is akar!” Ezután eszébe jut, hogy a család nincs biztonságban, mert Lukrécia, a cica el akarja lopni az apukát - de a kiskutya megvédi az édesapját, és jól ellátja a tolvaj macska baját (itt Dani magából kivetkőzve csépeli a bűnös macskát), majd az egész család boldog és biztonságban van. Dani bábozás után jól láthatóan sokkal felszabadultabb, vidámabb.

Dani többször jött bábozni, és a játék közben újra és újra előjött a családot szétromboló macska sötét alakja (aki voltaképpen az édesapa új párja), akit a bábozás adta lehetőségen át végre felelősségre tudott vonni, megbüntethetett, és meg tudta védeni széthulló családját. Néhány alkalommal később már a macska figurája sem tűnt annyira ellenszenvesnek, valahogy ő is a családhoz tartozott, annak részévé vált. A kistestvér motívuma is megjelent, különféle családi szituációkat játszottunk, amelyben a kistestvér is szerepelt. Ez segítette a kisfiút kétségeinek eloszlatásában. A tünetek közül a bepisilés maradt el elsőnek, de ezzel párhuzamosan Dani kedélyállapota is egyre jobb lett – megtanulta szimbolikusan kifejezni érzéseit, félelmeit. Elemzés Nagyon szabálykövető kisfiú lévén, Dani mindenkinek szeretne megfelelni, általában azt mondja, amit szülei hallani szeretnének. Bár hárítja a tényt, ő természetesen mégis nagy veszteségként élte meg szülei válását. Ez a számára még mindig „remélhetőleg átmeneti állapot” állandósulni látszik egy kistestvér megszületésével. Így megjelent benne a félelem, hogy édesapja már nem fog neki ugyanolyan figyelmet szentelni, mint idáig, és talán a másik gyermekét jobban fogja szeretni, és akár teljesen elveszti majd az apját. Mivel nem tudja ezeket a félelmeit megfogalmazni, és nem akarja, hogy megharagudjanak rá, ezért a szorongások, a bizonytalanság- és veszteségérzet a megváltozott viselkedésben, az éjszakai bepisilésben jelenik meg. A bábokkal viszont minden családi történést el lehet lelkifurdalás nélkül játszani! A játék közben meg lehet figyelni a lehetséges feszültségforrásokat, amelyekre megoldási lehetőségeket kell ajánlani. Az eseményeket a bábfoglalkozáson újra és újra lehet játszani, – segítve ezzel is a feldolgozást – nem úgy, mint a való életben. Az óra végén a gyermekek nem viszik magukkal a szerepet, hanem a felhalmozott feszültségeket a bábbal együtt egyszerűen leveszik magukról…

www.lurkovilag.hu

Bábozzunk együtt!

LurkóVilág Műhely kiscsoportos bábfoglalkozásai, 4-7 éves lurkóknak!

Tervezett márciusi témák: • „Milyen a legjobb barát?” • „Hogyan kell együtt játszani?” (beépülés a közösségbe) • „Hogy ne legyek mindig utolsó!” (kiállás önmagunkért) • „Csak azért is?” (makacsságról, dacosságról)

Foglalkozásvezető: Andree Tünde Eszter, pszichológus Havonta írásos vélemény készül a szülők számára gyermekük fejlődéséről. Időpont: hétfő 16:30 és 17:15 órai kezdettel Helyszín: Szent Ágoston közösségi ház, Budapest XII. Hegyalja út 137. Bővebb információ: muhely@lurkovilag.hu 06 30 602-9894

Ahol a kicsik nemcsak nézők lehetnek, hanem aktívan részt is vesznek a játékban!

13


Veszteségfeldolgozás: SZPT

Varázsjáték „Árvácska” története

Szerző: Dr. Gőbel Orsolya pszichológus

A

Varázsjáték preventív- illetve terápiás módszer olyan eszköz lehet egy képzett „játékvezető” kezében (és lelkében), amivel bátran megszólíthatja a gyermekeket, akik nyitottan és örömmel fognak reagálni erre a meghívásra, mert nagyon közel áll hozzájuk. Az alábbi esettanulmányban a hátrányos helyzetével küzdő „Árvácska” történetét mutatom be a Varázsjátékok során szavakba és razokba öntött érzésein keresztül. Óvónői jellemzés Árvácska nagycsoport elején került hozzánk. A kislányt édesanyja egyedül neveli, albérletben laknak, igen rossz anyagi körülmények között. Többször kényszerültek lakóhelyet változtatni, albérletről albérletre vándoroltak. A rossz szociális háttér ellenére Árvácska tisztán és rendezetten jár óvodába. Kezdetben igen visszahúzódó, csendes. Egyedül játszik legszívesebben, azonban a képzeletjátékokba már ekkor is nagy örömmel kapcsolódik be, és hamarosan megmutatja mindazt a szomorúságot, bizonytalanságot és félelmet, amit a változó körülmények miatt érez. Aztán nagyon gyorsan elkezd „dolgozni”, és a képzelet segítségével megteremti mindazt, amire szüksége van. Egyre inkább képes már segítséget kérni, és elfogadni, odafordul a társakhoz, és elfogadja a társaktól induló kezdeményezéseket, hívásokat. Megtalálja a helyét a csoportban, meg tudja fogalmazni érzéseit, kívánságait. Mikor iskolába kerül, önmagában megerősödve kezdi meg a tanulmányait. Árvácska más szemszögből Árvácska „a veszteségek és a bátor kiállás lánya”. Soha nem látta az édesapját, de édesanyja kiskorúsága ellenére teljes elszántsággal felvállalta, megvédte az életét annak ellenére, hogy ennek családi kitaszítottság és nyomor volt az ára. A nagyszülői háttér azonban nem nyugszik, akár a jog útján, de el akarja venni az anyától a kislányt. Az anya újra csatát nyer, de nem bírja sokáig a nélkülözést, elfogadja a felkínált nagyanyai segítséget. Ekkor robban be az életébe egy barát, aki inkább „kiissza” az édesanya életét, mint „feltölti”. Ez a következő, szinte legyőzhetetlen

14

1.rajz „6 éves vagyok, mert igaziból is az vagyok, és ideköltöztünk, és elmentünk sétálni anyával.”

veszteség a kislány számára: elveszteni az anya kitartó, megtartó figyelmét. Ezt a hiányt kezdi el betölteni a varázsjátékokkal, hiszen tudja, egyre jobban kell mostantól saját magára figyelnie. A mozgásjátékok lassú tempójával végre utoléri önmagát (hiszen a körülmények hihetetlen gyorsasággal váltakoztak, amit követni sem tudott), megtalálta saját maga és a Lélek közötti ritmusösszhangot. A költözések utáni rövid nyugalomban legszívesebben mindig anyja kezét fogta volna, hogy elmehessenek együtt sétálni… Az „Idősebbnek lenni” című játékban, (6 éves 1 hónaposan), az élménymegosztásban azt mondja: „6 éves vagyok, mert igaziból is az vagyok, és ideköltöztünk, és elmentünk sétálni anyával.” (1. rajz) A növekedés-játékok perspektívát adtak számára, ugyanakkor megmutatták azokat a pontokat is, ahol még vergődik. A verbális élménymegosztás megnyitotta az érzelem - kommunikáció felé, fájdalmai, érzései szavakká, képekké formálódtak. Kedvenc szimbólummá váltak a virágok, amik segítségével olyan érzékletesen meg tudta mutatni érzéseit. Alig egy hónapja van az óvodában, amikor a korábbi kapcsolataitól való elszakadást megjeleníti. A Virágcsokor c. játék során a következőket mondta az élménymegosztásban: „Jó volt állni a virágcsokorban, és a régi óvodára gondoltam, meg az ottani barátnőmre.” (2. rajz)

www.lurkovilag.hu

2.rajz A magányosság érzése mellett megjelenik a szegénység képe, és a saját megoldás, ami nem a pénzről szól, hanem belső gazdagodásról. A Virágok adják kezébe a segítségkérés szimbólumát a Belső fény c. játékban (6 éves 3 hónapos)

„Az asztalon van egy gyertya, abban az otthonban, ahová betértem, és ott nagyon szegények laknak, és nagyon sok dolgom volt, mert gonoszak voltak. De aztán jött egy tündér és ő varázsolt nekem csodálatosat.” (3. rajz)


Veszteségfeldolgozás : SZPT

„Hullámzott a tenger, és elöntött az árvíz, és én szerettem a vizet, de aztán már el szerettem volna menni, mert hideg volt, és a kis virág mutatta az utat nekem, és kinyújtottam a kezemet, hogy észrevegyenek.” (4. rajz) - Magocska c. játék, 6 év 5 hónapos Ezeket a képeket képes volt megtelíteni énerővel, a páros játékokban megélt gyengéd érintéssel, érzelmi távlattal, ami segített neki megküzdeni nehézségeivel. 8.rajz „Anyával elmentünk a szigetre, és ott találtunk egy pálmafát, és anya mondta, hogy ne menjünk inkább el a szigetre, aztán mégis azt mondta, na jó, és a szigeten együtt eszegettük a kókuszdiót, amiben finom tej volt.”

„Körülnéztem, szépen sütött a nap, és egy kis hideg innivalóval lehűtöttem magamat.” (5. rajz) - Varázssampon c. játék, 6 év 5 hónapos A kapott képeket nemcsak a varázsjátékokban használta, hanem belevitte minden játékformába. A delfin, mint az emberhez nagyon közeli, segítő állat számtalanszor megjelenik a játékaiban, úgy, hogy akár ő maga változott át delfinné, ráhasalva a nagy gimnasztikai labdára „odaúszott” az óvónőhöz, majd el tőle, akár úgy, hogy rajzaiban jelent meg fontos elemként. A nagycsoportosok év végén ajándékot készítettek a leendő kiscsoportosoknak, könyvet rajzoltak nekik. Ebben egy kis delfinről, Marciról szólt a történet (amit a gyerekek maguk találtak ki, sőt, a könyv ötlete is tőlük származik), aminek egyik oldalát Árvácska rajzolta. A következőket fűzte hozzá:

„A kisdelfin az óvodában kapott egy varázskoronát, ami örökbe az övé maradt, és mindig azt varázsolja neki, amit Marci szeretne.” (6. rajz) A varázsjátékok után készült rajzokhoz szívesen költött verset, dalt. Mandalái, amit nagy kedvvel rajzolt, elvezették őt a rend és a lényeg „birodalmába”. Mandalái közül egy különlegeset választottam ki, egy földgolyót, ami megtartotta őt, mint hidat, hogy átmehessenek mindazok rajta, akik szeretnének. „A földgömb tartott egy kicsit, mert nem tudtam odatapadni a hegyhez, aztán mentem a nyár tündéréhez, hogy varázsoljon vissza emberré. Mert nehéz volt amikor anya átment, utána elkezdtem nehezülni.” (7. rajz) - Hídépítés c. játék, 6 év 2 hónapos

7. rajz Végül, egy év játék után megtalálta újra vissza az utat az édesanyjához. Már volt ereje meggyőzni őt, maga mellé állítani. Már tud meríteni a korai együtt töltött élményekből, amik feltöltik, hogy nyugodtan „elindulhasson” az iskolába. A Szív szigetek c. játék során (6 év 7 hónapos) az alábbiakat mondta rajza kapcsán: „Anyával elmentünk a szigetre, és ott találtunk egy pálmafát, és anya mondta, hogy ne menjünk inkább el a szigetre, aztán mégis azt mondta, na jó, és a szigeten együtt eszegettük a kókuszdiót, amiben finom tej volt.” (8. rajz)

A könyvben is megjelent Varázsjátékok otthon is szabadon játszhatók, szárnyat adva a gyermeki képzeletnek. A módszer terápiás használata tanfolyam keretein belül sajátítható el. Bővebben: www.gobelorsolya.hu

www.lurkovilag.hu

15


Veszteségfeldolgozás: kineziológia

Veszteségek feldolgozási leheto”sége kineziológiával „Boldog vagyok, mert szeret az apukám!” Szerző: Frányó Zsófia pedagógus, kineziológus

T

omi anyukája kineziológushoz viszi kisfiát. Reméli, hogy ez a szelíd gyógymód segíthet 6 éves gyermekén, akinek néhány hete aggasztó tünetei vannak: nagyon fél az egyedülléttől, ragaszkodik édesanyja folyamatos jelenlétéhez. Korábbi kedves barátai látszólag nem érdeklik, az óvodában sem marad szívesen és nagyon megrémítik olyan hétköznapi dolgok, mint az esős idő.

A tünetek mellett mesél kisfia életének korábbi eseményeiről, egy csúnya orraesésről totyogós korában, majd nagy nehezen beszélni kezd a családról is: egyedül neveli két gyermekét, édesapjuk két évvel korábban szívroham áldozata lett. Láthatólag vonakodva beszél a témáról Tomi előtt, vagy talán saját érzelmeit leplezi. A kicsi nem szeretné, hogy anyukája kimenjen, de beleegyezik a közös munkába. Míg rajzot készít a családjáról, felmerül a kérdés, hogy hol van az apukája. Azt mondja, nem tudja. Kérésre őt is lerajzolja egy külön lapra, és közben, szabadon mesél róla, mire emlékszik, milyen volt, miket csináltak együtt… A kineziológiai munka a jelenben kezdődik, teszteléssel derül ki, milyen módszerek oldanák a kisfiú szorongását. Meridiánjainak kiegyensúlyozása az első feladat, néhány pont maszszírozása, és egy egyszerű színbalansz segít, melynek során csukott szemmel elképzeli, hogy mindene piros, sárga, stb., mint a Barba-család tagjainak. A múltban is dolgozni kell: visszanézünk az édesapa halála utáni időkre. Hallással kapcsolatos oldás szükségét jelzi az izomteszt, ezért megkérdezem: mit hallott az apukája haláláról. Miközben a fülét masszírozzuk, elmeséli, hogy nem emlékszik semmire, de tulajdonképpen szeretné tudni, hogy édesapja hova lett és miért ment el. A hallott és elfeledett szavak kiváltotta érzelem eközben oldódik. Pár szót beszélgetünk a halálról (a család hitrendszere szerint), és Tomi megtudja, hogy bár az apukája nem lesz vele többé, biztosan jól van, és mindig szeretni fogja őt. Még egy szimbólumot is választ, amely ezt a szeretetet jeleníti meg számára; ez a szimbólum egy napocska. Erre a napocskára könnyű emlékeznie, és bármikor jó érzés rá gondolnia.

16

A kép illusztráció.

Tomi házifeladatokkal tér haza: rajzolnia kell édesapjával közös élményekről, beszélgetni a családtagjaival erről (ez persze nem csak neki segít a feldolgozásban), és naponta ismételni néhány egyszerű tornagyakorlatot. Még négy alkalommal látogatnak el kineziológushoz, másodszorra már az anyukája nélkül is szívesen marad a kisfiú. További oldásokra kerül sor, melyeket Tomi játéknak tekint, és szívesen használ otthon is, mert segítenek félelmei eloszlatásában. Nagyon kevés gyermek olyan szerencsés, hogy veszteségek, traumák nélkül nőjön fel, egy családtag vagy akár csak egy kedves háziállat halála, a szülők válása, egy költözés, vagy óvodaváltás mindenkit megvisel. Az, hogy a gyerekek az érzelmeiket nem mindig fogalmazzák meg, nem jelenti azt, hogy nem is érintik őket ezek az események. A kineziológia a test, lélek és szellem harmonizálásával foglalkozik, természetes módon. Alapvető eszköze az izomtesztelés, a testnyelv egy formája, amely lehetővé teszi olyan információk feltárását is, amelyeknek tudatosan nem vagyunk birtokában, így a módszernek egyáltalán nincs korhatára, működik kisgyermekek esetében is.

www.lurkovilag.hu

Alapfeltevése, hogy szervezetünk csodálatos működése zavartalan, ha harmóniában élünk önmagunkkal és környezetünkkel. Célja ezért megtalálni azokat a problémákat, amelyek mégis gátolják a test és lélek egészséges állapotának megőrzését, és így lehetővé tenni a szervezet számára az öngyógyítást. Az egyensúly megteremtésének alapja mindig a stresszoldás, régi sérelmeink elsimítása, a máig fájó „tüskék” felkutatása, a lélek gyógyítása. Az okok feltárásával és oldásával nagyon sok betegségen, problémán lehetséges segíteni, leygyenek azok lelki problémák (döntési helyzet, veszteség, önbizalomhiány, szorongás) vagy testi tünetek (allergia, emésztési gondok, gyakori fejfájás vagy alvászavar, stb.). Az izomteszt lehetővé teszi, hogy mindig a gyógyulni vágyó számára legmegfelelőbb úton haladjunk, a munka során sosem a kineziológus hozza a döntéseket. A kineziológus nem gyógyító, még csak nem is egy-egy specifikus probléma szakértője, hanem egy harmonizáló eszköztár tudója és egy közvetítő, segítő kéz az öngyógyításhoz. A siker alapja a megfelelő célmondat meghatározása, amely történetünk kis Tomijának esetében például a következő lehet: „Boldog vagyok, mert szeret az apukám!” Ez a mondat mindig a vágyott állapotot írja le, elsőre talán nehezen elfogadható, gyakran már kimondása is nehézségekbe ütközik. Mégis, ez segíti a gyógyulni vágyót leginkább. A stressz oldásának formája a kineziológia különböző ágaiban eltérő. Többek között használjuk a hagyományos kínai orvoslás ősi elemeit, mint a meridián rendszert (energiavezetékek, melyekhez érzelmek kapcsolódnak) az akupresszúrás pontokat, és a kineziológia fiatal tudományának eszközeit, mint a korregressziót, azaz visszatérést a múltba, a jelenbeli probléma előzményeinek felkutatására (hipnózis nélkül). Ezen kívül nagyon sok egyszerű mozgásos, vagy vizualizációs-energetikai technikát, melyek otthon is elvégezhetők, sőt többnyire el is végzendők, megerősítő gyakorlatként. Kineziológushoz nem szükséges folyamatosan járni, egy-egy probléma megoldására általában néhány alkalom elegendő. Öröm azonban viszontlátni azokat, akik később, akár évek múltán, más probléma kapcsán ismét felkeresik az embert, a közös munkában bízva, abból lendületet merítve a fejlődéshez és boldog élethez.


Veszteségfeldolgozás: Bach-virág terápia

Virágeszenciákkal, gyengéden Bach-virág terápia

Szakértőnk: Szekeresné Hétvári Andrea Bach-virágterapeuta

L

éteznek életszakaszok és élethelyzetek, amelyeket bármennyire is szeretnénk elkerülni, mégis szembe kell velük néznünk, át kell rajtuk haladnunk, és közben gyermekünket is segítenünk kell a lezárásban, feldolgozásban. Valóságos történetünk főszereplője, Ricsi. A kisfiú rajongott a nagypapájáért, akivel egészen pici korától rengeteg időt töltöttek együtt. Nagyapa megtanította Ricsinek a fúrás-faragás, a modellkészítés és a barkácsolás minden csínját-bínját. Gyakran sétálgattak a tavaszi és az őszi erdő csodáit szemlélve, míg egy nyári délután Ricsi szülei kénytelenek voltak a kisfiúnak is őszintén elmondani, hogy nagyapóka nem jöhet többet barkácsolni. Végleg felköltözött a csillagokba. Hirtelen történt minden, a szülőknek nem volt idejük felkészíteni a kisfiút.

Egy torokfájáson vagy egy köhögésen enyhíthetnek a pirulák, a vitaminok és a finom gyógyteák, de hogyan ragadhatná torkon az ember a láthatatlan, ám annál valóságosabb fájdalmat? A kisfiú szülei felkerestek, s elmondták, Ricsi alvásproblémákkal küzd a történés óta, ha pedig ébren van, azokat a dolgokat és tárgyakat rendezgeti, amelyekhez a közös emlékek fűződnek. Levertnek, kedvetlennek látszik, nem szívesen játszik társaival az óvodában sem. Ricsi egyéni Bach-virágkeverékébe Ernyős Madártej került, mely a vigasz virága, és képes enyhíteni a mélyről fakadó bánatot. A Jerikói Lonc eszenciája segít elengedni a múltat, amelyben boldognak éreztük magunkat, és ráirányítja tekintetünket a jelen örömeire, hasonlóan az Iszalaghoz, mely szintén az álom-

Diafilm ajánló

világból való kiszakadást segíti elő. Nélkülözhetetlen összetevője gyermekek keverékének a Hangafű, mely kibeszélteti kis kliensünkből aggodalmait és érzéseit. A Vadrózsa életkedvet közvetít. A Dió eszenciája pedig a változás feldolgozását támogatja, legyen szó, költözésről, iskolaváltásról vagy bármilyen új életszakasz indulásáról. Ricsi kedélyállapota egy-két hét alatt fokozatosan derűsebb és élettelibb lett. Szemmel láthatóan megindult és intenzívebbé vált nála a gyász feldolgozása. A szülők látható módon megkönnyebbültek. Persze egyik terápia sem működik a lelket gyógyító segítő beszélgetések nélkül, melyekhez könnyebben megnyílik az út a szelíd, s mégis hatékony virágeszenciák segítségével.

Köhögés? Nátha? Allergia? Stressz? Megoldás: Sóterápia az új Őrmezei Sóbarlangban! A sóbarlangban működő kristálysó-párásítók segítségével a tengerparti levegőhöz hasonló karakterű, sópárás klíma jön létre, melyet belélegezve érvényesül a só légúttisztító és nyálkahártya regeneráló, valamint természetes antihisztamin hatása. Használatával nem csak a légúti megbetegedéseken tudunk segíteni, hanem pl. allergiás megbetegedéseken, szénanáthán, az immunrendszer gyengeségén, alvászavaron. Míg a legkisebbek a só homokozóban játszanak, a felnőttek kellemes zenével lazulhatnak el, s pihenhetik ki a mindennapok fáradalmait. Sóbarlang turnusok (45 perc) minden egész órában, hétfőtől péntekig 12 és 19 óra között vehetők igénybe.

Harcsabajusz kapitány

Címünk: 1112 Budapest Igmándi u. 26. alagsor 5. Bejelentkezés: 06 30 944 5646

Harcsabajusz kapitány egy lakalan szigeten köt ki, ahol egy magányosan búslakodó elefánttal találkozik. Rakományából egy ceruzát ajándékoz neki, hogy rajzolgathasson - de az elefánton ez sem segít. Végül megtalálja a megoldást: hoz neki egy másik elefántot, hogy legyen egy társa azon a lakatlan szigeten. Az elefántoknál is párosan szép az élet. Írta: Marék Veronika Rajzolta: Richly Zsolt

Jegyárak: Felnőtt: 1.200 Ft Diák/Nyugdíjas: 1.100 Ft 2-12 éves korig: 800 Ft Kísérő: 1.000 Ft Bérlet árak (10 alkalomra): Felnőtt: 10.800 Ft Diák/Nyugdíjas: 9.900 Ft 2-12 éves korig: 7.200 Ft Kísérő: 9.000 Ft ak

Testvérek esetén további kedvezményt biztosítunk! www.ormezeisobarlang.hu

www.lurkovilag.hu

A

óin as olv an lág sb Vi iu kó árc % r Lu m 5

-

17


Veszteségfeldolgozás: enneagram

„A szeretet nem veszett el, csak két külön lakásban lakik” Enneagram - 7. rész

Szerző: Besnyi Erika Enneagram szakértő, tréner, coach

K

edvenc barátnőm, Ági, már 18 évesen pontosan definiálta az életprogramját. Biztosra vette, hogy 23 évesen férjhez megy egy kedves, szemüveges fickóhoz, 25 évesen pedig megszüli az első, mindig mosolygós babájukat. Csodálatos mediterrán stílusú házikóban fognak élni, ahol barátságos kutya ugrál a kertben, és a barátaikkal vidám délutáni grillpartikat rendeznek, mely után békés egyetértésben tűnik el a párjával a naplementében. Ehhez képest az egész rokonság masszívan aggódott, mert még 29 éves korára sem látszott a horizonton semmilyen normális férjjelölt, mediterrán házat pedig maximum az utazási iroda katalógusában látott, ahol dolgozott. Abban viszont biztos volt, hogy a még nem-létező családja nem fog áldozatul esni a válási statisztikának, és a gyerekei stabil, kétszülős modellben fognak felnőni…

40 évesen, egy kissé neurotikusan, kávé mellett ücsörögve, már csak mosolyog az akkori elhatározásain, hiszen épp minden erejével azon munkálkodik, hogy a pici lányai viszonylag sérülésmentesen éljék meg azt, hogy az apjukkal egy ideje külön élnek. Minden jószándék ellenére sincs olyan tökéletes, intelligens válás, amit ne érezne meg a gyerek. Akármennyire is „barátként” kezeljük az exünket, a manónk nehezen dolgozza fel, hogy felbomlott az egység, és nem foghatja egyszerre anya és apa kezét. Teljesen természetes, hogy a gyermekünk viselkedésére is rányomja a bélyegét a válás. Legjellemzőbb az elszakadási félelem felerősödése, hiszen a kicsi elveszti a biztonságérzetét (az addig ismerős és megszokott helyen nem akar ott maradni), a szokásos elszakadási helyzeteket nehezen viseli (óvodai búcsúzkodás, esti altatás), esetleg újra bepisil, szopja az ujját, szándékosan selypegve, „babásan” beszél. A 70-es években egy amerikai kutatócsoport vizsgált nagy létszámú, különböző életkorú gyerekeket és családjukat a válási krízis idején, majd 1,5 és 10 év múlva újra. A Wallerstein-Kelly vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása, hogy a válás utáni érzelmi reakciók jellege elsősorban a gyermek életkorától függ. Négy életkori csoportot különítettek el – ezek közül mi

18

most az elsővel, az óvodáskorral (3-6 év közötti időszak) foglalkozunk. Kiderítették, hogy optimális esetben a gyerekek 1-2 év alatt kiheverik a válást, érzelmi és magatartási reakcióik nem különböznek más élethelyzetű társaikétól, de csak akkor, ha megvalósulnak az alábbi feltételek: 1. Mindkét szülővel kiegyensúlyozott, folyamatos és megbízható kapcsolata van a gyereknek (tudja, mikor melyik szülővel találkozik, az időpontokat pontosan betartják, a szülők nem késnek a találkozókról, stb.); 2. Fennmarad a családi kapcsolat rendezettsége (a szülők megbeszélik, egyeztetik a gyerekkel kapcsolatos kérdéseket, a nevelés egységes értékrend mellett zajlik mindkét félnél és a szülők nem játsszák ki, nem hangolják egymás ellen a gyereket); 3. A szülők mentálisan, pszichésen regenerálódtak a válási krízis után (a gyerek nem vált harctéri szövetségessé, a kicsinyes bosszú eszközévé, illetve társ-pótlékká). A válási sokkhelyzet által a gyerekekből kiváltott általános viselkedésmintákon túl vizsgáljuk meg az egyes karakterek specifikus „veszteség” reakcióit is! Hangsúlyozom, hogy az egyes karaktertípusoknak a válási krízishelyzetre adott válaszai nem tudatosak. A gyerekek a karakterüknek megfelelő módon, ösztönösen reagálnak a kialakult helyzetre. Ezekre a reakciókra viszont nekünk, szülőknek tudatos feloldásokat kell keresnünk! Egyes karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „nincs rend” Kicsi Egyesünk észérvekkel működik. Fontos, hogy minél hamarabb mondjuk el neki a válás tervét, a lehető legjobban konkretizálva (ki hol fog lakni és kivel, mi változik és mi nem, hogyan fog kinézni egy nap / hét)! Pontos, de a manónk életkorának megfelelő magyarázatot kell adnunk a válás okáról („anyu és apu már nem szeretik egymást úgy, mint régen és nem akarnak együtt élni, de Téged mindketten nagyon szeretünk, és továbbra is velünk leszel – csak különkülön.”). Miután a kis Egyes alapjáraton is hajlamos magát hibáztatni a világ tökéletlensége miatt, ezért benne fokozottan erősítenünk kell, hogy nem ő tehet a válásról. Az Egyes gyermek számára a család felbomlása a „rendszer” széthullását, a számára fontos szabály-keretrendszer összedőlését jelenti, ezért a válást követően még jobban ragaszkodik a szabályokhoz. Feltétlenül meg kell tartanunk a még működtethető

www.lurkovilag.hu

rendszereket (pl. minden másnap apa megy érte az oviba), és minél gyorsabban fel kell állítanunk az új kereteket! Ha felváltva hozzuk-viszszük az oviba, mindig egyeztessünk vele is, és mindketten legyünk pontosak! Beszéljük meg vele előre, hogy mikor számíthat a hívásunkra, és akkor telefonáljunk! Mivel az Egyes gyermek nagyon erős erkölcsi tudattal és igazságérzettel rendelkezik, ezért számára a válás megítélése („a szülei nem teljesítettek jól”) a szűkebb és tágabb környezete által nagyon nyomasztó lehet. Közös feladat a számára is oly fontos értékek és a szülői pozíció megerősítése (sem anya, sem apa nem lett „rossz ember”). Kettes karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „mindenkit meg kell vigasztalni” Kicsi Kettesünk sokszor úgy érzi, neki kell tennie valamit, hogy a szülei újra összekerüljenek. Bármit kitalál (rosszullét, betegség, hiszti), hogy a szüleit újra együtt lássa. Ha ez nem működik, akkor a számára szomorúbbnak, elhagyatottabbnak tűnő félről kezd el gondoskodni. Segíteni akar az érzelmileg rászorulón, kedveskedik és hízeleg. Vigyázzunk, hogy ne rakjunk a vállára elviselhetetlen terhet azzal, hogy a hiányzó társat vele pótoljuk! Ugyanakkor ő is bújósabbá válik, több helyről próbálja begyűjteni a számára szükséges figyelem- és szeretetmennyiséget. Mivel mindennél jobban szeret társaságban lenni, ezért a váláskor kialakuló rokoni-baráti állásfoglalást és az ezt követő űrt (kevesebbet vagy egyáltalán nem láthatja az apai/anyai rokonokat, barátokat) nagyon nehezen viseli. Meg kell nyugtatnunk, hogy mindenkit ugyanúgy szerethet, mint azelőtt, és biztosítanunk kell neki a számára megszokott közeget. Kettes csemeténknél igazán tettenérhető, hogy a napi frusztrációit a játékbabáin / plüssállatain éli ki, velük játssza el az őt foglalkoztató eseményeket. Vegyünk részt ezekben a játékokban, hiszen gyorsan megtudhatjuk egy mackón vagy Barbie babán keresztül, hogy mivel tudunk a legtöbbet segíteni Kettes manónknak! Hármas karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „hozzuk ki belőle a legjobbat” Furcsán hangzik, de a válás manapság „trendivé” vált. Olyan felgyorsult fogyasztói társadalomban élünk, ahol könnyebb eldobni és újat venni, mint megjavítani a régit. Ne legyenek illúzióink: manóink nemcsak az előző nap látott rajzfilmeket tárgyalják ki egymással. Kicsi


Veszteségfeldolgozás: enneagram

Hármasunk tudja a legjobban (általában a többiek elbeszéléseiből), hogy a válásnak lehetnek számára pozitív oldalai is, például a „kettős” ünnepek (külön karácsony anyánál és apánál), a szülői bűntudat enyhítését és a rivalizálást (is) szolgáló folyamatos ajándéközön, amelyet a pszichológusok csak korrumpálásként emlegetnek. A Hármas gyerekek alaptulajdonságuknak megfelelően mindenből – még a szülők válásából is – a legjobbat akarják kihozni azért, hogy továbbra is sikeresek, vonzóak legyenek. Próbálják érzelmi sérülés nélkül „megúszni” a procedúrát, igyekeznek a felszínen maradni, és nem mélyen belefolyni vagy kudarcként megélni az eseményeket – pedig őket is mélyen megviseli a krízis! Mivel a Hármasnak a versengés a lételeme, ezért számára ismerős lehet, ha a szülei a kegyeiért küzdenek – akár egymás ellen is. Nekünk szülőknek az tűnhet fel, hogy a gyermekünk önzőbbé vált, aki mindig csak „kapni” akar, és csak a jópofa, vidám, a saját kortársaival együtt átélt, kellemes események kötik le. A kis Hármas ilyenkor csak menekül, és próbálja a fájdalmat elkerülni. Mivel remekül képes másokat ösztönözni, lelkesíteni és rábeszélni bármire, pozitív életszemléletével és magabiztosságával sokat segíthet a szülein. De ne higgyük, hogy Hármas manónk annyira stabil lelkileg, hogy egyedül is túljut a krízisen! Szervezzünk sok közös minőségi programot és laza, kötetlen beszélgetések során oldjuk a mélyen eltemetett feszültséget! Négyes karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „én tehetek mindenről” Látványosan a Négyes karakterű manót viseli meg legjobban a szülei válása. Mivel alaptulajdonsága, hogy mindig azután vágyakozik, amit nem kaphat meg, ezért az éppen távollévő szülő fog neki hiányozni a legjobban. Lehet, hogy mindent megteszünk, hogy jól érezze magát nálunk, mégis úgy tűnik, alig várja, hogy a másik szülőnél legyen – ahol pontosan ugyanígy fogja érezni magát. (Emiatt a szülők néha arra gyanakodnak, hogy a másik ellenük hangolja a kicsit. Fontos, hogy indulat nélkül meg tudjuk beszélni egymással ezeket a kérdéseket is, és ne rivalizáljunk a „nálad rosszul, nálam bezzeg jól érzi magát” gondolatmenet mentén!) Előfordul, hogyha mégis sikerül mosolyt csalni a Négyes gyermek arcára és felenged, azonnal bűntudata támad, hogy „elárulta” a másik szülőt. A kis Négyes fejébe könnyen befészkeli magát a gondolat, hogy a szülei válása büntetés, mert ő rosszakat gondolt róluk vagy azért, mert ő nem elég jó gyerek. Fontos, hogy a közös játékok során őszintén beszéltessük az őt nyomasztó

érzelmekről és valós érvekkel nyugtassuk meg! Mivel krízishelyzet nélkül is hajlamos a melankóliára, fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy felrázzuk, több figyelmet adjunk neki, és megnyugtassuk, hogy őt továbbra is mindenki nagyon szereti! Ötös karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „ha becsukom a szemem, minden olyan lesz, mint régen!” A kis Ötös számára az addig zárt világ hirtelen nyitottá, átjárhatóvá és mások számára láthatóvá válik, olyan emberek vigasztalják, akiket nem is ismer. Visszahúzódó Ötösünk még jobban zavarba jön attól, hogy a válási krízis miatt ő is reflektorfénybe kerül. Innentől kezdve még jobban el akar bújni, felértékelődik számára a saját rejtekhely szerepe. Biztosítsuk mindkét helyen, hogy a Ötös gyermekünknek legyen saját kuckója, ahová elvonulhat! A kis Ötös sokszor saját, jól működő fantáziabirodalmat épít fel magában, illetve a kitalált figurákkal beszél, és teljesen elszakad a valóságtól. Mivel mindig a „miértet” kutatja, szenvedélyesen érdekli, hogyan működnek a dolgok, ezért racionális válaszokat keres az érzelmi kérdésekre is. Ha hozzá is szoktunk, hogy Ötös manónk jól érzi magát egyedül, a válási krízis alatt és után mégis figyeljünk arra, hogy ez ne jelentsen teljes elszigetelődést! Jó módszer az egyik szülővel való titkos napló vezetése, amelybe ő és a gyermek felváltva írnak és rajzolnak, és amit az együtt kitalált rejtekhelyen tartanak. Az egyensúly miatt jó, ha a másik szülővel pl. hasonló módon „leveleznek” vagy közös titkos nyelvet alakítanak ki. A naplóból és levelekből a kis Ötös által tett olyan alapos megfigyelésekről is tudomást szerezhetünk, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy valóban működő stratégiát dolgozzunk ki a gyermek számára a válás átvészelésére.

www.lurkovilag.hu

Hatos karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „mi lesz velem, ha mindenki elhagy?” A kis Hatos számára a válás pontos okának meghatározása az egyik legfontosabb elem. Így elkerülhetjük, hogy a szülők szétválásához a gyerek gyártson zavaros, „gyanús” magyarázatokat. Ráadásul Hatos manónk hajlamos „fejben lejátszani” a további várható eseményeket (pl: apa után anya is „elmegy”), és olyan fokra tüzeli magában a szeparációs félelmet, hogy nem a válási krízistől, hanem a saját „meséitől” lesz ingerlékeny, zavart és kiszámíthatatlan. Mivel állandóan gyanakszik, hogy a szülei nemcsak elválnak, hanem el is távolodnak tőle, ezért folyamatosan megpróbál mindkét fél kedvében járni, és azt mondani, amit – szerinte – anya vagy apa hallani akar (a másikról). Gyakran a füllentéstől vagy a sztorik kiszínezésétől sem riad vissza, ez viszont folyamatos belső konfliktust, feszültséget eredményez. Állandó „riadókészültségben” él (ki, mit, miért kérdezett és hogyan tudja elkerülni, hogy megbántsa a másikat), ezért szülőként a legfontosabb feladatunk, hogy folyamatosan biztosítsuk a szeretetünkről és feloldozzuk a megfelelni vágyás kényszere alól. Ugyanakkor a Hatos gyermek ilyenkor is remekül tudja kamatoztatni azt az ösztönös tulajdonságát, hogy „vészhelyzetben” működik a legjobban. Beszélgessünk vele arról, hogy milyen sokat tud nekünk segíteni (pl. egyedül öltözik, többet figyel a kistesójára), és Hatos manónk valódi hőssé válik! Számára a mindkét szülővel való rendszeres és békés, derűs hangulatú találkozás oldja leginkább a feszültséget: tudni akarja, mikor, kinél mire számíthat, és azt is, hogy mit gondol egymásról anya és apa. De legfőképpen azt szeretné újra és újra hallani, hogy őt mindketten szeretik, és számíthat rájuk. Hetes karakter

19


Veszteségfeldolgozás: enneagram

A válással kapcsolatos háttértudat: „ez is megvolt, most csináljunk mást!” Hetes manónk számára a válás állandóságának tényét a legnehezebb elfogadni. A krízis után számára először új és izgalmas élménynek tűnik, hogy hol anyánál, hol apánál lehet. Mivel a szülők a válás után hirtelen többre értékelik a gyerekkel töltött minőségi időt, rendszerint változatos programokkal és nagyobb engedékenységgel igyekeznek maguk felé „orientálni” a gyereket, ezért a kis Hetes hamar program-hegyek között találja magát, ami az ő élményközpontúságának abszolút megfelel – egy ideig. Mivel szívesen barátkozik, ezért számára általában nem jelent gondot az anya vagy apa új partnerének és barátainak elfogadása. Hajlamos átsiklani a problémákon és ösztönösen kerüli a fájdalmas szituációkat. Viszont mint mindenbe, a Hetes manó ebbe az állapotba is könnyen belefárad, illetve megunja. Számára ilyenkor kezdődik a valódi krízis, hiszen ráeszmél, hogy az „alaphelyzet” többé nem kivitelezhető. Mivel nem szereti, ha korlátozzák, ezért a „mikor-hol-legyen-a-gyerek” logisztikai hadműveletet igen megnehezítheti. Folyton attól fél, hogy lemarad valamiről, ha éppen a másik szülőjével tölti a napot. A már megszokottnál türelmetlenebb és követelőzőbb lehet. Meséljünk neki a saját elfoglaltságainkról, és nyugtassuk meg, hogy nem hagyjuk ki semmilyen izgalmas programból! Legyünk következetesek és figyelmesek, mert előfordulhat, hogy a kis Hetes azért nem beszél arról, hogy mi bántja, mert még önmaga előtt is titkolja. Optimizmusának negatív hatása, hogy nem tanulja meg, hogyan kell megküzdenie a nehéz helyzetekkel. Vállaljuk fel ezeket a beszélgetéseket – akár egy kiadós hógolyózás után! Nyolcas karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „majd én azt szabályzom!” Nyolcasunk ebben a helyzetben is irányít. Mindent elkövet, hogy szüleit ismét „összeterelje” (pl. ha apa hazaviszi, az anya rosszallása ellenére beinvitálja apját a lakásba, hogy játsszanak együtt). Pillanatok alatt megérzi, ha valamelyik szülője neheztel a másikra, és ilyenkor a „gyengébb”, a sebezhetőbb oldalára áll, még akkor is, ha nem annak van igaza. Nyíltan kifejezi a dühét, ha nem úgy történik valami, ahogy ő elképzelte, és számonkéri a „nem-teljesítő” szülőt (pl. a megbeszéltek ellenére nem az apa, hanem az anya tud érte menni az edzésre). Elképesztően széles, de ösztönös skálán tud mozogni: mély érzésű és sírva fakad egy megható rajzfilmen, de a következő pillanatban már harcias és bosszúálló lehet. Számára a legfontosabb az egyértelmű keretek és értékek tisztázása, amelyeknek anyánál és apánál is ugyanúgy kell működniük. A kis Nyolcas gyorsan felismeri ugyanis, hogy hogyan tudja a szüleit egymás ellen kijátszani a saját érdekeinek megfelelően („Apa mindig megengedi, hogy megnézzem ezt a filmet!” – ilyenkor az

20

anya is erős késztetést érez, hogy elvei ellenére ő is engedjen, nehogy „rossz anya” legyen.) Mivel a Nyolcasok az erőt és az észt tisztelik a legjobban, ezért (is) fontos, hogy a szülők folyamatosan egyeztessenek és megbeszéljék az egységes, nem kijátszható normarendszerüket, és ezt kommunikálják a gyermeknek. Krízishelyzetben még fontosabb a testi kontaktus, amely a Nyolcas manónál a hátsimitől kezdve a birkózásig bármit jelenthet. Nagyobb szüksége lehet az esti altatásra, mesélésre is – ilyenkor a mesékbe bele tudunk csempészni fontos, a krízis túlélését elősegítő „üzeneteket”. Kilences karakter A válással kapcsolatos háttértudat: „ugye rám nem haragszik senki?” Kilences manónk egész életében a konfliktust próbálja minden módon elkerülni, ezért számára egy feszültségekkel terhes, veszekedős válás óriási trauma. Mivel könnyen ráhangolódik a másik lelkiállapotára, és nem akar vele konfliktusba keveredni, szülőként azt éljük meg, hogy támogat minket, egyetért velünk. Egy idő után persze kiderül, hogy ugyanezt a stratégiát alkalmazza a másik szülőnél is. Okos, jószívű és megfontolt, és még a szüleit is megkísérli kibékíteni. Próbál mindkettővel jól kijönni, és nem magára haragítani őket. Ugyanakkor folyamatosan örlődik a külső és belső érzelmi csaták hatására, s az ebből fakadó indulat néha a legváratlanabb helyzetekben felszínre is tör. A nagyfokú intelligens alkalmazkodóképessége is megtévesztő lehet: szülőként azt hihetjük, remekül átvészeli a krízishelyzetet, pedig csak nyel és nyel. Utóbbinak fizikai jelei is lehetnek: a Kilences gyermek szívesen menekül az evésbe (nyel), az édességek habzsolásába a nem-szeretem dolgok kommunikálása helyett. Akárcsak a Hatos gyermeknél a Kilencesnél is az a legfontosabb, hogy tudja, nem kell választania, döntenie a szülei között. Soha ne várjunk tőle állásfoglalást a volt párunkkal szemben! Biztassuk arra, hogy saját maga által kitalált meséket mondjon nekünk – biztosak lehetünk benne, hogy a szereplőkben és a történetekben időnként magunkra és az egyes szituációk Kilences-féle megoldására ismerhetünk! Bármilyen karakterű is a gyermekünk, sose felejtsük el, hogy a szülői szerep nem népszerűségi verseny! Számára a megbízható, kiegyensúlyozott, bűntudattól és manipulációtól mentes, mindkét szülővel megvalósuló folyamatos kapcsolattartás a legfontosabb. Soha ne kényszerítsük a gyereket állásfoglalásra és ne zsaroljuk érzelmileg, hanem biztosítsunk számára lehetőséget, hogy fizikailag, szellemileg és érzelmileg is kiteljesedhessen! Mert – ahogy Erich Segal találóan megfogalmazta – „szülőnek lenni nem részfoglalkozás. Inkább tornászmutatvány. Ha az ember elengedte a trapézt, lezuhan, soha többé nem kapaszkodhat vissza.”

www.lurkovilag.hu

Diafilm ajánló

Állatkerti útmutató

Vicces rímek, kedves rajzok a legismertebb állatokról. Devecseri Gábor azonos című verses könyvének néhány verssorát tartalmazza diafilmünk. Írta: Devecseri Gábor Rajzolta: Widerkomm Ervin

A tücsök és a hangya

A tücsök és a hangya La Fontaine állat meséinek legismertebb műve. Aki nem dolgozik, ne is egyék! Szerencsére a mi mesénkben azért a szorgos hangya jószívűsége megmenti a henyélő tücsköt az éhhaláltól. La Fontaine mese alapján írta Dézsi Lajos Rajzolta: Darvas Árpád

A világszép kecskebéka

A beképzelt, rút béka olyan szépnek hiszi magát, hogy a Holdat venné feleségül. A Napnál is próbálkozik, de mindkettő kikosarazza. Végül a békalány lesz a párja - de érte is három próbát kell kiállnia. Írta: Petrolay Margit Rajzolta: Zsoldos Vera


Kreatív sarok

Tavaszi, színes állatparádé! Új kreatív bolt nyílt Budán!

Rovatvezető: Sulyok Ágnes, kreatív varázslónk

A Kiss János altábornagy utcában sétálva új kreatív boltra bukkantunk. Az otthonos, kedves berendezés, és a színes termékpaletta mellett szombat délelőttönként kreatív foglalkozásokon is részt vehetünk.

Nemsokára köszönthetjük a tavaszt, amely illataival, színeivel megint ránk talál. Ha ezt a színkavalkádot szeretnénk a lakásunkba is becsempészni, akkor már most, ha csak húsvétra szeretnénk felöltöztetni a környezetünket, akkor kicsit később készítsük el a következő ötletes állatsereget.

Ízelítő a termékkínálatból:

Nyusziparádé

Puha állatok - fonalból

• decoupage kellékei • mozaik • gyurmák •

Hozzávalók: - hurkapálcika - zsenília drót és alumínium drót - parafadugó - olló

Hozzávalók: - színes maradék fonal - dekorgumi - ragasztó - olló

• nemezelés • fa- és üvegáru • gyöngyök • • kreatív papírok • aranyozás kellékei • • akril, tempera, textil- és üvegfestékek • • szappanöntés és gyertyaöntés kellékei • • sablonok • kosárfonás kellékei • • és még sok minden!

Budai Kreatív XII. Bp., Kiss János altábornagy utca 35. T.: (30) 9913 413

www.budaikreativ.hu

Húsvéti készülődés Április 16-án szombaton 10-12 óra között, Sulyok Ágnes, a Lurkóvilág kreatív rovat vezetője tart foglalkozást a Budai Kreatív-ban (XII. Kiss János alt. u. 35.). Témák: tojásdíszek hungarocellből textilrátéttel, valamint műanyag tojásfestés virágfilccel és gyönggyel díszítve. Előzetes jelentkezés szükséges: e-mail: muhely@lurkovilag.hu telefon: 06 30 602 9894

Elkészítés: 1. Készítsetek zsenília drótból nyuszifüleket. Össze lehet fogni akár két vagy három színt is. (Ha kislány nyuszit készítünk, hajtogassatok masnit is a színes drótból.) A drót végét szúrjátok be a parafadugó egyik végébe. 2. Filctollal rajzoljatok szemeket a parafa2 dugóra. Kb. 3 cm-es zsenília drót felhasználásával tegyetek bajszot is. Ezt egy vékony kis dróttal vagy ragasztópisztollyal rögzítsétek a dugóhoz. A lány nyuszi, illetve az ülő nyuszi esetében színes raffia szálakat használtam a bajszok elkészítésénél. 3. Vékony, kb. 5-6 cm-es drótot tegyetek a dugó aljára. Ezzel a dróttal tudjátok a nyuszifigurát a hurkapálcához erősíteni. Filc anyagból vagy zsenília drótból lehet a kis állatnak lábat is készíteni. Így akár az ablakpárkányra, vagy Húsvétkor, a festett tojások mellé, a kosárba is oda lehet „ültetni” az elkészült tapsifüleseket.

www.lurkovilag.hu

Elkészítés: 1. Rajzoljátok meg a dekorgumira az általatok kiválasztott állatot (lehet nyuszi, bárány, béka vagy csibe). 3. Fonalból készítsetek bojtot, ez lesz az állat pocakja. (A képen csak egyszínű bojtok vannak, de bátran lehet többféle színből is kézszíteni! Amennyiben szeretnétek megtudni a bojt elkészítésének a módját, látogassatok el honlapunk Kreatív sarok rovatába: www. lurkovilag.hu )! 4. Olló segítségével vágjatok ki a dekorgumiból egy kis kör alakot a pocak résznél. Ezen a lyukon keresztül kell a bojtot áthúzni. 5. Fonalból készíthettek akasztót az állatnak. 6. Ragaszthattok „mozgó” szemeket az állatnak, vagy egyszerűen fekete filctollal is rárajzolhatjátok a szempárt, fület stb.

21


Homeopรกtia

22

www.lurkovilag.hu


Homeopátia

Az immunrendszer ero”sítése Homeopátiával

Szakértőnk: Dr. Kürti Katalin gyermekgyógyász-homeopata

A

homeopátia személyre szabott gyógymód. A kialakult betegségtünetek alapján választjuk ki a megfelelő homeopátiás szert.

Megelőzés Ha megelőzésről beszélünk, akkor két, egymást kiegészítő, de egymástól függetlenül is alkalmazható lehetőségünk van. Ha a páciensnek van egy kifejezetten az ő testi és lelki habitusának megfelelően kiválasztott ún. alap-szere, akkor járványos időszakban ennek időnkénti ismétlésével erősíthetjük a szervezetét. Az ismétlés gyakorisága a homeopátiás szer potenciájától függ. E tekintetben hasznos lehet homeopátiás orvos tanácsa szerint eljárni. Ilyen alap-szert akkor választunk, ha valaki ismétlődően vagy elhúzódóan betegeskedik, tehát betegsége krónikussá válik. Ezt a szert egészíthetjük ki az alábbi terápiákkal, ill. azokat önállóan is alkalmazhatjuk. Az alább felsorolt homeopátiás készítmények adása nem személyre szabott, hanem a gyakorlatban már jól bevált indikációk alapján adjuk őket. Ezek a homeopátiás gyógyszerek részint a megelőzést szolgálják, részint már kialakult lázas, hurutos betegségben is hatásosak. Echinacea (Kasvirág) azon kevés homeopátiás szer közé tartozik, melynek gyógynövényként és homeopátiás szerként való alkalmazási területe azonos. Megelőzésként kúraszerű alkalmazását szoktuk ajánlani méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságai miatt. Hatása a legkedvezőbb alacsony potenciában (D3-D4-es hígításban) adva, naponta egy alkalommal 5 golyócska 2-3 héten át. (Gyermekek eg yszeri adagja anynyi golyó ahány éves, de maximum 5 golyó. Ez az alábbi szerek esetében is érvényes). Már kialakult tünetek esetén is adható: a páciens gyengének és fáradtnak, lelassultnak érzi magát, szédülésről is panaszkodhat. Ilyenkor napi 2-3x5 golyócska az adag, nem tovább, mint maximum 7 napig.

A tünetek enyhülésével az adás gyakorisága csökkentendő. Ha kialakult betegség esetén szedve 2-3 nap után nincs javulás, kérje homeopátiás orvos tanácsát! Vincetoxicum (Vadpaprika) megelőzésként adható influenzás időszakban vagy egyéb lázas-hurutos, leggyakrabban vírusok okozta betegségek ellen. D6-os hígításban napi 1-2x5 golyócskát adunk 2-3 héten át. Már kialakult tünetek esetén is adható. A páciens gyengeségről, ólmos fáradtságról, szédülésről, kábaságról, nyomó jellegű fejfájásról, csont- és izületi fájdalmakról panaszkodik. Kezdetben szárazon, később hurutosan köhöghet. Ilyenkor napi 3-4x5 golyócska adandó, maximum 5-6 napig. A tünetek enyhülésével az adás gyakorisága csökkentendő. Ha kialakult betegség esetén szedve 2-3 nap után nincs javulás, kérje homeopátiás orvos tanácsát! Influenzinum (influenza vírus törzsekből készül). Fokozza a szervezet influenzával szembeni ellenálló képességét. Szedését megelőzésként kifejezetten influenzás időszakban szoktuk ajánlani. Kivédi az influenzás megbetegedést vagy, ha az mégis kialakul, akkor annak lefolyását enyhébbé, rövidebbé teszi. C30 vagy D30-as potenciában 3-5 héten át adjuk. Az első héten heti 2-3x5 golyócska, a továbbiakban heti 1-2 x5 golyócska adagolásban.

Gyógyítás a családban A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület “Gyógyítás a családban“ címmel rendszeresen szervez 4x3 órás tanfolyamokat laikusok számára. A cél annak megtanítása, hogy egy homeopátiás házipatika hogyan és milyen esetekben használható hatékonyan az orvosi segítség eléréséig. Homeopátiás gyógymódot alkalmazó orvosok listája, valamint további szakmai képzéseink honlapunkon megtalálhatók. Forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosaihoz! MAGYAR HOMEOPATA ORVOSI EGYESÜLET Cím: 1027 Budapest, Margit krt. 64./b. Irodaidő: hétfő 14-18 h, szerda 9-13 h telefon: 225-3897, fax.: 225-3898 email: homeopata@t-online.hu honlap: www.homeopata.hu

Oscillococcinum (néma kacsa mája, szíve). Fokozza a szervezet vírusok okozta lázashurutos betegségekkel szembeni ellenálló képességét. 200K potenciában kerül forgalomba, adagolási útmutatóval.

Kérdése van? Bármely kérdésével forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosaihoz.

www.lurkovilag.hu

23


Egészséges táplálkozás

Vashiány Felismerése és kezelése

A

z emberi szervezet felépítéséhez a 0,01 %-nál kisebb arányban hozzájáruló elemeket nyomelemeknek nevezzük. Ide sorolható a vas is, melynek alacsony mennyiségéből illetve hiányából kialakuló kóros tünetek a gyermekgyógyászat fontos kérdései. A vas feladata az oxigén-, a szén-dioxid-, illetve az elektronszállítás. Ezen kívül számos enzim alkotórésze, a szövetek oxigénszükségletét biztosítja. A vas felszívódásának szabályozása a vékonybélben történik, a felszívódás mértékét a vasraktárak telítettsége határozza meg. Mikor léphet fel vashiány? • ha a táplálékkal történő bevitel elégtelen • ha csökken a felszívódás • ha fokozott az igény, pl.: terhesség, szoptatás • ha vérvesztés történik pl.: gastrointestinális vérzés • ha túlsúlyba kerül a felszívódást gátló anyagok bevitele Melyek a vashiány tünetei? Vashiány kialakulásánál számolnunk kell azzal, hogy csak fokozatosan jelentkeznek a tünetek: fáradékonyság, étvágytalanság, gyengeségérzés, bőr és nyálkahártya elváltozások: sápadt bőr, töredezett körmök, hajhullás, szájzug kirepedezése is kialakulhat. Ezeken kívül egyénileg különböző tünetek is jelentkezhetnek, az orvosi kivizsgálás és a laboratóriumi meghatározás elengedhetetlen. Milyen étrend javasolt? Vashiányos vérszegénységben mindenekelőtt olyan élelmi anyagokból és élelmiszerekből kell összeállítani az étrendet, amelyekben sok a könnyen felszívódó vas. Ilyen a máj, a húsok és a húskészítmények, de próbáljunk meg a zsírszegénységre is odafigyelni, nehogy a vérzsírszintek megemelkedjenek.

24

Tartalmaznak vasat a zöldség- és főzelékfélék is, de ezekből a vas nehezebben szívódik fel, részben éppen fitinsav és oxálsav tartalmuknál fogva (az ezekben lévő szerves savak oldhatatlan vasvegyületté alakulnak). Felesleges tehát sok sóskát és spenótot fogyasztania a vashiányos betegnek. A vas felszívódását és hasznosulását gátolja a tea, kávé, tojás, korpa, szójakészítmények fogyasztása. Az ember napi vasszükséglete 10 - 15 mg. Eszerint 10 dkg sertésmáj tartalmazza a napi szükségletet, de jelentős a halhús, a lencse, száraz bab, száraz borsó, kakaó, egyes gyümölcsök és gombák, valamint különösen magas a mák és a mogyoró vastartalma.

Májgombóc

Hozzávalók: 12-15 dkg borjú- vagy marhamáj 2-3 egész tojás 2 db zsemle 1 dl tej 1 fej vöröshagyma 5-6 ek. finomliszt olaj só, bors

A vas hasznosulása A vasszükséglet meghatározásának kritikus pontja a táplálékkal bevitt vas hasznosulásának megítélése. A vas legnagyobb, közel 50%-os mértékben az anyatejből hasznosul. Ha a szoptatásnak valamiféle akadálya van, akkor használjunk csecsemőtápszereket, mert ezek általában vassal dúsítottak, és jól felszívódó formában tartalmazzák azt. A vörös hús-félékből is elég nagy százalékban, kb. 30 %-ban hasznosul a vas. A fehér húsokból (csirke, pulyka, hal) ez kb. 20 %-ra tehető, míg a növényi alapanyagainkból már csak 10% alatti a hasznosulás! Figyelembe kell venni az étrend összeállítása során, hogy a hús, akár kis mennyisége is, többszörösére fokozza a hasznosulást, más állati eredetű fehérjék azonban kedvezőtlenül hathatnak erre. A C-vitamin egyidejű bevitele is fokozza a hasznosulást, így javasolható, hogy naponta 50 mg plusz bevitelt biztosítsunk a diéta mellé! Összegzésképpen elmondható, hogy a megelőzésre, a helyes táplálkozásra fordítsunk gondot! Mindennap fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a főzelékekhez minden esetben adjunk húsféleséget feltétként.

Néhány élelmiszer vastartalma

7,2 mg

( mg/100g tisztított élelmiszer)

7

35

mg

mogyoró

7

22

mg

mák

10,5 mg 10,5 mg

- Levesekbe!

Készítése: Egy kis fej vöröshagymát reszeljünk meg és kis olajon pároljuk meg. Tegyünk hozzá 2 darab zsemlét, melyet már előre tejbe beáztattunk és jól kicsavartunk. A zsemlét addig kavargassuk a hagymán, ameddig jól átmelegszik. Ekkor vegyük le a tűzről és tegyük ki egy tálba hűlni, majd adjunk hozzá 12-15 deka áttört vagy nagyon finomra darált borjú- vagy marhamájat, 2-3 egész tojást, sót, borsot és végül 5-6 evőkanál finomlisztet, amennyit felvesz. Lisztes kézzel formázzunk belőle diónyi gombócokat, amelyeket a forrásban lévő levesbe főzzünk bele. ( mg/100g tisztított élelmiszer) Vas hasznosulásának mértéke: vörös húsok: kb. 30 % fehér húsok: kb. 20 % növényi élelmiszerek: 10 % alatti

kakaó

4,5

mg

bab (száraz)

4,1

mg

dió

mg

libamáj

4

mg

paraj

5,5 mg

marhamáj

4

mg

borsó (száraz, egész)

bárányhús

5,5 mg

borjúmáj

3,5

mg

marhahús (sovány)

juhhús (sovány)

5

mg

lencse (száraz)

3

mg

csirkehús

mg

májpástétom

2,9

mg

száraztészta (4 tojásos)

sóska

2,9

mg

szamóca

10

mg

vargánya gomba

5

10

mg

sertésmáj

4,6 mg

www.lurkovilag.hu

mg

ribiszke (vörös, fekete)


Egészséges táplálkozás

A köles Bármilyen alkalomra!

A

köles az egyetlen lúgos kémhatású gabonaféle, mely igen gazdag kalciumban és vasban. 100 g köles elfogyasztása fedezi a napi vas-szükséglet 50%-át. Magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma miatt fogyókúrázók, cukorbetegek ideális tápláléka, továbbá májbetegek diétájának fontos gabonanövénye. A köles a magyarság egyik fő gabonája volt a kukorica megjelenéséig. Változatosan elkészíthető, régen ünnepi alkalmakra rétest, kenyeret készítettek belőle. Kölesből kapható hántolt és hántolatlan mag, dara, liszt és puffasztott formájú is. Kiegyensúlyozott beltartalmi értékei révén minden korosztály számára, különösen kisgyermekeknek, növésben lévő kamaszoknak, kismamáknak, időskorúaknak javasolt fogyasztása, része a vegyes étrendnek. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént, könnyen emészthető. Használat előtt mindig meg kell mosni! A főzés során megduzzad, 5 dkg köleshez 5 dl víz szükséges, főzési ideje 15-20 perc. A jobb vas-felszívódás érdekében fogyaszszunk mellé C-vitaminban gazdag friss zöldséget, gyümölcsöt.

Kölespuding

- Édesszájúaknak!

Készítése: A kölest tejben megfőzzük, megfűszerezzük, hozzákeverjük a vajat, majd kis tálakba adagoljuk. A tetejére tejszínt teszünk, megszórjuk kakaóporral, majd friss gyümölccsel díszítjük. Kölessel töltött alma Az almákból kivájjuk a magházat és egymás mellé helyezzük őket egy tepsiben, majd megtöltjük kölespudinggal. A puding az almák közé is kerülhet! A tetejére tehetünk felvert tojásfehérjét. Szép világosbarnára sütjük.

Kölessel töltött paradicsom

- Ínyenceknek!

Sült köles hagymával és juhtúróval - Ínyenceknek! Hozzávalók: 20 dkg köles 2 l víz 20 dkg juhtúró 1 fej lilahagyma 1 gerezd fokhagyma só, olaj, pirospaprika Készítése: A kölest kevés olajon megpirítjuk, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Kis lángon, fedő alatt pároljuk. A lilahagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, összekeverjük a juhtúróval és a pirospaprikával. A főtt kölest olajjal kikent tűzálló tálba tesszük, rásimítjuk a hagymás juhtúrót és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kínáljuk fejes salátával!

Szendvicskrém kölesből Hozzávalók: 20 dkg köles ½ l tej 1 db citrom héja (mindig alaposan mossuk át!) tejszín ízlés szerint kakaó vagy karobpor fahéj, őrölt szegfűszeg méz egy csipet só vaj ízlés szerint vanília friss gyümölcs

Készítése: A kölest megmossuk, 5 dl sós vízben megfőzzük, majd megvárjuk, hogy kihűljön. Villával összedolgozzuk a túrót, a kefírt, a felaprított petrezselymet, a sót, a kölest. Köménymaggal és sóval ízesítjük. Ujjnyi vastagon kenjük a kenyérszeletekre.

- Reggelire!

Hozzávalók: 6 db paradicsom 1 csésze köles 1 fej apróra vágott vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 db szeletelt zöldpaprika 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, só Készítése: A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejét kanállal kikaparjuk. Az olívaolajban megpirítjuk a hagymát, beletesszük a megmosott kölest, a zúzott fokhagymát, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük négyszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk, amikor majdnem kész, hozzátesszük a paprikát. Rövid ideig együtt pároljuk. Mikor teljesen elfőtt a víz, fedő alatt 10 percig pihentetjük. Ha kihűlt, a paradicsomok belsejébe halmozzuk. A tetejét friss petrezselyemzölddel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Kissné Dogossy Éva- Zsoldos Márton: A természet kincsesraktára

Hozzávalók: 20 dkg félzsíros tehéntúró 4 dkg köles 1 pohár kefír 1 csokor petrezselyemzöld só, köménymag

www.lurkovilag.hu

Illusztrációk: miteszunkma.blogspot.com azeletsoja.blogspot.com

25


Gyermekoldal

Rizi-bizi titkos kertje Hétvári Andrea meséje

V

an úgy, hogy valamiről mit sem sejtünk. Sőt, van úgy, hogy fogalmunk sincs róla, s néha az is megesik, hogy a dolgokat titok övezi. Rizi-bizinél folyton titkok lappangtak, állandóan titkok settenkedtek, sőt éjjel-nappal titokzatos dolgok folytak. Soha senki semmit sem tudott afelől, mi folyik Rizi-bizi háza táján és annak kertjében, sokszor még maga Rizi-bizi sem. - Hová tettem a meggyfényesítő csodaszerem? Hol lapulhat a napraforgó-sárgító varázsigém? ... és jaj, hová is tettem a fejem, már megint elhagytam a mindentlátó szemüvegem! – így és ilyen módon forgolódott és morgolódott Rizi-bizi, akinek világhírű titkos kertjével mind-mind telis tele lettek volna az újságok és a híradások, ha nem lett volna minden hétpecsétes titok, ami ott történik. - Jaj nekem, jaj! Hamarosan itt lesz Napsugár nagynéném messzi földről, addigra mindenképp elő kell készülnöm, különben fuccs a tavasznak! Hol a csalános csalitosban lehet a mosolyfakasztó balzsamom? - Már régen megromlott, Rizi-bizi! – szólt ekkor egy hang, akinek a gazdája gyakran látott vendég volt a kertben. Kuncogi volt az, a mezei egér, Rizi-bizi legjobb barátja és segítője. - Nem emlékszel? Engem küldtél a múltkor mókagyökérért a patakpartra, de nem találtam egy szálat sem. - Akkor mindennek vége! Ha Napsugár nénémet nem tudom megnevettetni, nem pattannak ki a rügyek, akkor aztán hogyan ébrednek föl a levélkék, és mitől nyílnak ki a virágok? A mosolyfakasztó balzsam volt az egyetlen reményem! - Egyet se búsulj, öreg varázslóm! Nincs olyan csodaszer, amit ne lehetne valahogyan helyettesíteni. Tudod, mit? Búslakodás és töprengés helyett hintázzunk vagy labdázzunk egyet, utána pedig játszunk jelmezbálost! Ennyi remek móka után bizonyosan kitalálunk majd valamit. - Kitűnő ötlet! Olyan régóta szerettem volna varázsló helyett valami egészen másnak öltözni! Mondjuk pihenő málnabokornak a hegyen vagy bóbiskoló búbos bankának, esetleg réti pitypangnak! Kuncogi és Rizi-bizi igazán remekül szórakoztak. Először jó magasra hajtották magukat a kerti óriáshintán, majd jó nagyot labdáztak egy pöfeteggombával. Aztán

26

Illusztráció: Nádasy Bálint, 7 éves annyira belemelegedtek a játékba, hogy párnacsatába fogtak. Vidáman kergették egymást. A különféle varázstégelyek és titkos receptek között hózápor módjára repült a rengeteg toll. A jelmezbálosdiról és a nagynéni érkezéséről teljesen megfeledkeztek. Épp a zöldborsó ágyásnál kanyarodtak egymást püfölve a párnákkal, amikor a lehető legváratlanabb pillanatban, mondhatni egyetlen szempillantás alatt egy tündér toppant a kertbe. A tündér pedig nem hitt a szemének. Rizi-bizi és Kuncogi feje búbja ugyanis telis tele lett a párnákból özönlő fehér tollpihékkel. Egyikük sem hasonlított sem öreg varázslóra, sem közönséges mezei egérre. - Nahát! – csapta össze a kezét a messziről érkező. - Egészen úgy fest mindkettőtök, mint egy-egy csokor frissen szedett margaréta! Cseppet sem hagytok pihenni, már megint kacagnom kell! – jajdult föl Napsugár, és a hasát fogta nevettében, hogy meg ne pukkadjon. Rügypattintó csengőszóként szállt föl a magasba nevetése. Kivirultak az erdők, felvillantak a mezők virágai, és minden ágvégen fodros szoknyás levélkislányok integettek. Napsugár tündér pedig csak kacagott, kacagott és kacagott. Talán még most is Rizi-bizi kertjében hahotázna, ha nem kellett volna sürgősen tovább utaznia.

www.lurkovilag.hu

Hétvári Andrea KELTEGETŐ

„csing-ling-ling száncsengő”

Föld mélyén szendergő csillagfürt, ébresztő! Ébresztő – csing-ling-ling – szél szárnyán záport hint. Álmából ébredve fölnyílik fénykelyhe. Fénykelyhe fölnyílik csengőszó hallatszik. Szendergő vadrózsa házadban alszom ma. Szép orcád tündöklő, szirmodról álom jő. HOGYHA VOLNÉK Hogyha volnék széles földnek eső-unokája, hegyet, völgyet megfürdetnék, cseppjeim szitálva. Hogyha lennék kerek égen sugaras Nap lánya, mosolyomat teríteném az egész világra.


Építkezik? Felújít?

Építkezzen energiatudatosan! A Pannon Építőműhely Kft. teljeskörű szolgáltatást nyújt családi házak építése, valamint társasházak és kereskedelmi ingatlanok kivitelezése során. Megrendelőink igénye szerint vállaljuk ezen ingatlanok szerkezetkész vagy kulcsrakész állapotú építését. További szolgáltatásaink: • épületek energetikai tanúsítása • energiahatékonysági számítás • műszaki ellenőrzés • felelős műszaki vezetés • építészeti felmérések készítése • tanácsadás, előzetes költségbecslés, projekt előkészítési munkálatok Célkitűzésünk, hogy Megrendelőink részére korszerű építőanyagokból, a modern kor igényeinek megfelelő energiatudatos épületek gazdaságos kivitelezését biztosítsuk. Optimális esetben már a tervezés fázisában kapcsolatba kerülünk Megrendelőinkkel, így többek közt energiahatékonysági számítással segíthetjük a megfelelő szerkezetek kiválasztását. Várjuk megkeresését, amennyiben a ház építése előtt előzetesen tájékozódni szeretne, vagy ha az ingatlan kivitelezésére munkanemekre bontott, részletes árajánlatot kíván készíttetni. Referenciáink: A Pannon Építőműhely Kft. munkatársainak irányításával megvalósult kivitelezések listáját tekintse meg honlapunkon: www.pannonmuhely.hu

www.lurkovilag.hu

Pannon Építőműhely Kft. www.pannonmuhely.hu Telefon.: +36 30 922 2292 info@pannonmuhely.hu

27


HAJTOGASSUNK DENEVÉR UJJBÁBOT! Az oldalt összeállította: Ailer Zita

Hozzávalók: 10X10 cm-es színes négyzetlap, de tetszés szerint készíthetjük nagyobb papírból is.

Hajtogatás:

1. A négyzetlap átlóit meghajtjuk, ...

2. ... a lapot megfordítjuk, és a négyzetlap felezőit is meghajtjuk.

4. A két első oldalélt hátrafelé behajtjuk a középvonalhoz.

5. A forma jobb oldalát hátrahajtjuk, majd a tollal jelölt részt ollóval bevágjuk. Ebből lesz a denevér feje és füle. Újra szétnyitjuk, és a denevér fejét előrehajtjuk. Kész is van!

3. A hajtott élekből összeáll a „sátor”.

ÖTLETEK: Farsang idején nagyon szeretik a gyerekek - még a fiúk is! Sok-sok színből készítve színes denevér-csapatunk is lehet. Használhatjuk ujjbábként is! Ekkor hátul egy kis cellux ragasztóval összeragasztjuk a mozgó szárnyakat (belül, ahol nem látszik), akkor nem esik le az ujjunkról.

28

www.lurkovilag.hu

LurkóVilág 2011. tavaszi szám  

Kiemelt téma: Veszteség és veszteségfeldolgozás óvodáskorban