Luomulehti 5/2014

Page 34

Teksti ja kuvat: Tuomas Mattila

Eri tapoja torjua ohdaketta luomussa:

kampaa, niitä, katko, kynnä, kitke ja varjosta Ohdakkeen biologia tekee siitä haastavan rikkakasvin. Ohdakkeen torjunnan erikoiskoneet ja laitteet voivat olla avuksi, jos viljelykierron torjuntateho ei riitä.

P

elto-ohdake (Cirsium arvense) on monivuotinen, syväjuurinen kasvi, jota pidetään yhtenä pohjoisten viljelyvyöhykkeiden pahimpana rikkakasvina. Ohdakkeen torjunnan tekee vaikeaksi sen erittäin syvällä oleva varastojuuristo. Ohdakkeen juuria on löydetty jopa 3-5 metrin syvyydestä. Koko juuriston mekaaninen poistaminen on yleensä mahdotonta, joten ohdakkeen torjunta perustuu sen kasvun hillintään ja juuriston vararavintojen vähentämiseen. Ohdake tekee syvästä juuristostaan pystyversoja, jotka leviävät kasvullisesti vaakajuuriston avulla. Tiheät pesäkkeet varjostavat muita kasveja ja estävät niiden kasvun. Vaakajuuret ovat 10-50 cm syvyydellä (Heimer, 2009), joten muokkaustoimenpiteet paloittelevat ja siirtävät juuria. Juurenpätkistä kasvaa hyvissä olosuhteissa uusia pesäkkeitä. Hyvissä oloissa ohdake leviää kasvullisesti noin 150 cm kuukaudessa (Heimer, 2009), eli yhdestä taimesta voi kehittyä kasvukauden aikana noin 6-8 m pesäke. Vaikka ohdakkeet tuottavat runsaasti siemeniä, suurin osa siemenistä irtoaa lentonukasta ja putoaa kymmenen metrin säteelle emokasvista. Ohdake ei leviä itsestään pellolta toiselle, mutta

34

Luomulehti 5/2014

puhdistamaton puimuri ja huonosti lajiteltu kylvösiemen levittävät ohdaketta tehokkaasti. Pellon pientareilla kasvavat pesäkkeet sen sijaan levittäytyvät pellolle, ja muokkaus voi siirtää juurenpalasia pellon keskiosiin. Ohdakkeen erikoinen kasvurytmi tekee sen torjunnasta haastavaa. Ohdake taimettuu myöhään keväällä ja taimettuminen kestää useita viikkoja. Ohdakkeen kasvua voidaan ennustaa lämpösummamallilla (Donald, 2000). Esimerkiksi tänä kasvukautena EteläSuomessa ohdakkeesta olisi taimettunut toukokuun aikana vain puolet. Hyvää torjuntatehoa ja 80 % taimettumista olisi pitänyt odottaa kesäkuun toiselle viikolle. Normaalioloissa kylvömuokkauksella tai ennen kylvöä tehdyllä pikakesannolla ei ole tehoa ohdakkeen torjuntaan. Ellei ohdaketta häiritä, se kukkii heinäkuussa ja tuottaa siemenet elokuun alkuun. Tämän jälkeen ohdake siirtyy keräämään vararavintoa juurakkoon talvehtimista ja kevään kasvua varten. Syksyn sänkimuokkauksilla voidaan estää ohdakkeen vararavinnon keruu, mutta ohdaketta ei saa puijattua kas-

Juuristojen vertailua. Vasemmalla ohdakkeen paalujuuri, keskellä saunakukan juuristo ja oikealla valkomesikän siementaimi. △ Ohdakkeen leviäminen vaakajuuristosta tuottaa tiheitä pesäkkeitä. Maan päällä näkyvät versot ovat vain pieni osa koko kasvista.

vuun samoin kuin juolavehnää. Ainoa tehokas ohdakkeentorjuntamahdollisuus on siis keskikesällä.

Torjunta viljakasvustosta: Combcut ohdakeleikkuri Nurmista ohdake on helppo hävittää tiheällä niitolla, mutta viljakasvustosta torjunta on vaikeampaa. Aiemmin keinoina on ollut lähinnä riviväliharaus, pesäkkeiden niitto sekä ohdakkeen latvominen kasvuston päältä. Combcut -ohdakeleikkuri on melko tuore ruotsalainen ratkaisu ongelmaan. Siinä kasvustoa pyyhitään paikallaan olevien terien yli, jolloin jäykkävartiset kasvit katkeavat, mutta hennommat viljanoraat pääsevät livahtamaan terien välistä.