Page 1

- LA DANESA JJULI 2013


LA DANESA JULI 2013 -


- LA DANESA JULI 2013


LA DANESA JULI 2013 -


- LA DANESA JJULI 2013


LA DANESA JULI 2013 -


Af Jette Christiansen

Udflugt

Málaga ligger på Europas yderste kant, men flyforbindelserne er nu så gode, at vi sagtens kan tage på smutture over det meste af det europæiske kontinent, og vi bringer i denne serie smagsprøver på byer, man nemt kan rejse til fra Spanien. Denne gang sender vi en appetitvækker til en eskapade til Currywurst og kultur i Berlin.

Berlin er blevet bekrevet verdens kulturhovedstad, foran både London og New York, der tidligere har kæmpet om retten til den kliche. Flere danskere besøger nu Berlin end London, og i 2012 sov vi der sammenlagt i 600.000 nætter. Men er den tyske hovedstad virkelig så langt fremme i skoene?

*' ' -*! * (* ' +# +, *%#'+ 0)(*, ()*#' %#!, . * #' ! '! ,#% 0 ' " *

Øst vest

Berlin Nu er vi i øst, nu er vi i vest. Vi pendler mellem det, som engang var hhv. Østberlin og Vestberlin. Det er selvfølgelig de fleste steder bare et spørgsmål om at tage et enkelt skridt over den linje, hvor muren engang delte byen. Tidligere kunne man kende forskel på de to dele ved hjælp af de små mænd i trafiklysene ved fodgængerovergangene. Vestberlin havde den internationale variant, mens Østberlin havde en anderledes figur, kendt som Der Ampelmann. Efter genforeningen i 1990 ville tilfældet det, at man i Østberlin straks ønskede at internationalisere alting, mens man i Vestberlin syntes så godt om de østtyske grønne og røde figurer, at man lidt efter lidt fik dem installereret, og så var man lige vidt, hvad pejlinger angår. Ampelmannen er i dag en kuriositet, der printes på T-shirts, men den symboliserer den ofte omvendte verden i det nu samlede Berlin, hvor de nyeste byggerier findes i Øst. Man får også hjælp fra sporvognene, der findes i det gamle Øst og ikke i Vest. 56 - LA DANESA

En mur og Checkpoint Charlie I Berlin er historien virkelig allestedsnærværende. Og det er en del, som er specielt vedkommende for de mange, der stadig husker Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig. Tyskland blev naturligvis delt efter 1945, mens den 155 km lange mur blev opført fra 1961, da de østtyske myndigheder forklarede befolkningen, at man ville forhindre masseindvandring af fascistiske vesttyskere. Den stod til 1989, og i mellemtiden var 192 østtyskere blevet dræbt, fordi de forsøgte at komme til Vestberlin. Det er det kendte antal, men der kan sagtens være tale om langt flere, ligesom man ikke ved, hvor mange, der lykkedes at komme over eller under Muren. Den indkredsede hele Vestberlin. En lille del af den er genopbygget, men vil man følge grænsen, skal man ikke kigge op, men ned, for linjen er markeret med en række dobbelte brosten. Et af de kuriøse overgangssteder, hvor indbyggere med specielle visa, diplomater og udlændinge kunne krydse grænsen, er Checkpoint Charlie. Han står der stadigvæk.

" $)(#', " *%# ' &4+ !*3'+ )(+, #' + ' '! , * #' * ,, , , %#%% &-+ -& (&$*#'! ' ' * '+$*#! (! -* '

Sære karrypølser og feinschmeckeri Jeg stopper for en lokal, kulinarisk specialitet, karrypølserne Currywurst. Det er også noget alle, som bare har sat en fod i byen, kender. Nu er jeg på jagt efter Berlins kulturelle udbud, så jeg prøver en variation på Currywurst-museet i øst, lige bag Charlie. Og det er egentligt sært – ikke at tyskerne har en pølse som specialitet, naturligvis – men at man har valgt at dænge en pølse skåret i mundrette stykker til med en chiliagtig sauce, og så drysse med en masse karry. Det skulle have været en Hertha Heuwer, der en dag i 1949 kedede sig i sin pølsevogn og så sammensatte denne tyske

Artikelserie om doping i cykelsporten med afsæt i Operación Puerto